NOTITIE VAN UITGANGSPUNTEN HORECA HARLINGEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NOTITIE VAN UITGANGSPUNTEN HORECA HARLINGEN"

Transcriptie

1 NOTITIE VAN UITGANGSPUNTEN HORECA HARLINGEN

2

3 Notitie van Uitgangspunten Horeca Harlingen Code /

4

5 GEMEENTE HARLINGEN / NOTITIE VAN UITGANGSPUNTEN HORECA HARLINGEN TOELICHTING INHOUDSOPGAVE blz 1. INLEIDING Aanleiding Vigerend beleid Ruimtelijk uitgangspunt horecabestand 2 2. RUIMTELIJKE EN FUNCTIONELE ASPECTEN Historie en beschermd stadsgezicht Zonering Horeca 6 3. UITGANGSPUNTEN HORECABELEID Ontwikkelingsbeeld Uitgangspunten horecabeleid Categorisering Zonering Ontheffingscriteria CONCLUSIE 12 Bijlage 1 Kaart: zonering horecabeleid

6

7 blz 1 1. INLEIDING Aanleiding In de binnenstad van Harlingen is sprake van een ruim aanbod van horecavestigingen van diverse aard. Er zijn diverse vormen van horeca aanwezig in de binnenstad waaronder hotels, pensions, grotere en kleinere restaurants, cafetaria s, café s, bar s en een café-zalencentrum. Er is sprake van een concentratie aan de Voorstraat, de Kleine- en Grote Bredeplaats en de Noorderhaven. Verwacht wordt, dat het aantal horecabedrijven de komende jaren blijft toenemen, door de toename van het cultuurtoerisme en de verwachte toename van de grote watersport en chartervaart. Ook de ontwikkelingen zoals genoemd in de stadsvisie (waar onder het bungalowpark op de Westerzeedijk) zijn hier debet aan. De gemeente Harlingen richt zich op de versterking van de toeristisch-recreatieve functie. Enerzijds betekent dit kansen voor horeca-ondernemers. Anderzijds vraagt deze ontwikkeling om een goede ruimtelijke benadering. De horeca-ontwikkelingen mogen geen aanleiding geven tot overlast of een bedreiging vormen voor het woonmilieu. De voorliggende notitie van uitgangspunten vormt de basis voor het horecabeleid en tevens voor de herziening op het bestemmingsplan voor de binnenstad van Harlingen. Het gebied waarop deze notitie van toepassing is, wordt weergegeven in figuur 1. Figuur 1. Het toepassingsgebied

8 blz Vigerend beleid In het bestemmingsplan Harlingen-Binnenstad (vastgesteld op 10 november 1999 en goedgekeurd op 25 mei 2000) zijn de horecabedrijven vastgelegd in drie categorieën: aanloopgerichte horecabedrijven; hotels, hotel-/restaurants en pensions; cafe s en bars. In grote lijnen sluit ook het nieuwe horecabeleid aan bij deze categorieën, die variëren van lichte vormen tot zware vormen van horeca. Dit geldt ook ten aanzien van de zonering die is toegepast in het vigerende bestemmingsplan. Voor de ontwikkelingsmogelijkheden van het horecabestand zijn in het huidig geldend plan vijf zones aangebracht: het kern- en winkelgebied, het randgebied, het randgebied met een overwegende woonfunctie, de uitlopers van het centrumgebied en de schil. In paragraaf 2.3 wordt verder ingegaan op deze zonering die ook een basis vormt voor het toekomstige horecabeleid. In hoofdlijnen wordt in het vigerende bestemmingsplan uitgegaan van bevriezing van het horecabestand. Het voorkomen van en terugdringen van overlast van horecabezoekers ligt hieraan ten grondslag. Het beleid voor het kern- en winkelgebied en het randgebied (het gebied met de overwegende woonfunctie inbegrepen) is gericht op stabilisatie van het huidige horecabestand op bestaande locaties. Alleen in het gebied langs de oostkant van de Zuiderhaven wordt in het vigerende plan ontwikkelingsruimte geboden. Hier is sinds de inwerkingtreding van het vigerende bestemmingsplan geen gebruik van gemaakt Ruimtelijk uitgangspunt horecabestand Ook in het nieuwe (ruimtelijke) beleid ten aanzien van het horecabestand, vormt het voorkomen van en terugdringen van overlast van horecabezoekers voor de bewoners van de binnenstad, een belangrijk uitgangspunt. De koers van het toekomstige beleid verschilt echter zodanig dat de nadruk minder zal liggen op bevriezing, maar meer op gebiedsgerichte ontwikkeling. Op die manier wordt voorkomen dat de toeristisch-recreatieve ontwikkeling op slot komt te staan. Door zonering en categorisering van horecabedrijven wordt geprobeerd overlast te voorkomen. De nieuwe koers ligt ten grondslag aan de belangrijke ontwikkelingspositie van Harlingen vanuit (cultuur)toeristisch en recreatief oogpunt. In de oude binnenstad liggen mogelijkheden voor horeca-ontwikkeling, die een belangrijke bijdrage levert aan het consolideren van toeristisch-recreatieve positie van Harlingen.

9 blz 3 De nadruk ligt hierbij op ontwikkelingsmogelijkheden in het kerngebied van de binnenstad. Buiten dit gebied wordt een meer strikte regeling geboden; ontwikkelingsruimte wordt hier ingeperkt. Uitzondering hierop vormt de Waddenpromenade, die als het ware wordt verbonden met de toeristischrecreatieve functie van de binnenstad. In het gebied van de Zuiderhaven wordt in tegenstelling tot het vigerende bestemmingsplan niet langer ontwikkelingsruimte geboden. Deze notitie voorziet in ontwikkelingsmogelijkheden in de directe nabijheid van de toeristisch-recreatieve brandpunten.

10 blz 4 2. RUIMTELIJKE EN FUNCTIONELE ASPECTEN Historie en beschermd stadsgezicht In de 16 e eeuw, tijdens de bloeiperiode van Harlingen als belangrijke havenstad, werd de Noorderhaven aangelegd aan de noordkant van het centrum en vond de eerste stadsuitbreiding plaats in het nieuwe Noorderkwartier. Later vond ook uitbreiding plaats in oostelijke richting: de Nieuwstraat en omstreken en Almenum. Het centrum telt een zeer hoge concentratie van monumenten. In 1969 werd het hart van de binnenstad van Harlingen door de concentratie van monumenten aangewezen als Beschermd Stadsgezicht. Met deze aanwijzing werd nog geen recht gedaan aan de cultuurhistorische waarde van de Harlinger stadskern als ruimtelijke totaliteit. Ondanks nieuwe elementen in de bebouwing en enkele wijzigingen in de historische ruimtelijke structuur, is het gebied binnen de oude grachtengordel een stedenbouwkundig waardevolle eenheid, waarvan het behoud als eenheid gewenst is. Het gemeentebestuur heeft daarom verzocht het hele gebied, inclusief de stadsgrachten, aan te wijzen als Beschermd Stadsgezicht. In 1991 werd de nieuwe begrenzing van het Beschermd Stadsgezicht volgens de Monumentenwet een feit. In het centrum zijn het vooral de centrumfuncties als winkels die door hun moderne schaalvergroting een conflict oproepen met de kleinschaligheid van de panden van het Beschermd Stadsgezicht. Winkels, maar ook horecabedrijven en andere vergelijkbare centrumfuncties dienen ruimtelijk inpasbaar te blijven in het gevelbeeld Zonering Om onderscheid te kunnen maken in de ontwikkeling van de horeca in verschillende gebieden, is het van belang gebruik te maken van zonering. Het nieuwe horecabeleid wordt gebaseerd op de functiezones die zijn toegepast in het vigerende bestemmingsplan. Toevoeging hierop is de Waddenpromenade, die onderdeel vormt van het nieuwe bestemmingsplan. Centrum en schil De Harlinger binnenstad wordt in het algemeen gekenschetst als het hart van de stad, met een veelheid aan verzorgende functies voor stad en ommeland. In het binnenstadgebied zijn door de verdeling van deze functies verschillende gebieden te onderscheiden. Het centrumgebied bestaat uit een kerngebied en een randgebied. Hier zijn veel winkels, kantoren en andere publiekstrekkende diensten te vinden. Het centrumgebied wordt omringd door de schil, het gebied tussen het centrum en de bolwerken. Hier wordt met name gewoond.

11 blz 5 Het Almenum, de Zuiderhaven en omstreken, de Nieuwstraat en omstreken en het Noorderkwartier, worden tot de schil van de binnenstad gerekend. Het Havenkwartier neemt een geheel eigen plaats in. De (functionele) verdeling van de gebieden wordt weergegeven in figuur 2. Figuur 2. De functionele indeling van de binnenstad Kerngebied en randgebied Het centrum bestaat uit een kerngebied en een randzone. Bijzonder voor het centrum van Harlingen is dat er relatief veel wordt gewoond, ook in woningen boven de winkels. Het is daarom een multifunctioneel gebied. Het kerngebied is het gebied met een concentratie van commerciële en openbare voorzieningen. Hier bevindt zich het merendeel van de horecabedrijven, samen met winkels en aanverwante centrumvoorzieningen.

12 blz 6 Het kerngebied is het eigenlijke winkelhart. Dit is de Grote Bredeplaats, de Voorstraat, de Kleine Voorstraat, de Simon Stijlstraat en de Sint Jacobsstraat. Aangrenzend worden in de uitlopers van dit gebied, de randzone, ook verspreid winkels aangetroffen, evenals overigens kantoren, praktijkruimten en horeca. De aanwezigheid van centrumfuncties is hier evenwel incidenteel van aard en er wordt nog meer gewoond. Tevens wordt er meer gebruik van de panden gemaakt voor opslag en voor ambachtelijke bedrijfjes Horeca In de binnenstad zijn circa 62 horecabedrijven gevestigd. Het grootste deel hiervan is gevestigd in het centrumgebied (kerngebied en randgebied samen met het gebied van de Zuiderhaven). Hier is sprake van een concentratie aan de Voorstraat, Kleine- en Grote Bredeplaats en de Noorderhaven. Ontwikkelingen Geconstateerd wordt dat in een aantal situaties horecabedrijven aanleiding geven tot overlast en min of meer een bedreiging voor het woonmilieu vormen. De toename van de bestedingen van de consument aan de horeca, is ook in de Harlinger binnenstad de afgelopen jaren duidelijk te merken. Met name het aantal restaurantjes en eethuisjes is toegenomen. Een nieuwe ontwikkelingstrend op het gebied van de horeca, is het ontstaan van kleine terrasjes en corners bij winkels, zoals warenhuizen maar ook bakker. In deze gevallen is de horecafunctie ondergeschikt aan de hoofdfunctie. Naar verwachting wil de horeca met de toename van het cultuurtoerisme en de verwachte toename van de grote watersport en de chartervaart, verder uitbreiden. De verwachte groei van het aantal bedrijven noodzaakt ertoe om een effectief ruimtelijk beleid te voeren dat gevolg geeft aan het benutten van kansen binnen de toeristisch-recreatieve en horeca-sector.

13 blz 7 3. UITGANGSPUNTEN HORECABELEID Voor de uitgangspunten in de voorliggende notitie, vormt het beleid dat wordt gevoerd ten aanzien van algehele ontwikkeling van de gemeente Harlingen de grondlegger. Het vast te leggen beleid ten aanzien van het horecabestand, raakt in het bijzonder de belangen van (cultuur)toerisme en recreatie die belangrijke pijlers vormen voor stedelijke ontwikkeling. Ten behoeve van een goede ruimtelijke invulling van het horecabestand, is de ruimtelijke en functionele (horeca)structuur onder de loep genomen. Hiermee kan de gewenste functionele structuur uiteen worden gezet Ontwikkelingsbeeld In het algemeen geldt dat een cultuurhistorisch aantrekkelijk gebied als de Harlinger binnenstad, met binnenhavens in een aantrekkelijk centrum, gelegen nabij station en veerbootkade, een gewild gebied is voor diverse functies, waaronder horecafuncties. De rol van Harlingen als aantrekkelijke stad en toeristische trekpleister, kan verder worden versterkt. De stad Harlingen profileert zich niet alleen als zodanig, maar biedt ook kansen voor ontwikkelingen op het gebied van recreatie en toerisme, gelet op de verwachte toename van cultuurtoerisme. Het horecabeleid vormt in dit kader, een belangrijk aandachtspunt. Bij de totstandkoming van ruimtelijk beleid ten aanzien van het horecabestand, zijn verschillende belangen in het spel. Er wordt gezocht naar een evenwicht waarbij verschillende belangen elkaar in stand houden. De exploitatie van horecabedrijven mag niet leiden tot aantasting van de cultuurhistorische waarden van de aantrekkelijke binnenstad, die voor een groot deel bestaansrecht biedt aan horecabedrijven. Hierin vormt het onderscheid tussen droge en natte horeca één van de speerpunten. Het is van belang dat natte horeca (horecafuncties waarbij in hoofdzaak alcohol wordt geschonken) zich, met het oog op overlast, niet onbeperkt ontwikkeld. Het is in potentie de droge horeca (horecafuncties waarbij in hoofdzaak geen alcohol wordt geschonken), die lucratief is voor een toeristisch trekpleister als de Harlinger binnenstad. In dit licht moet de binnenstad van Harlingen zijn karakter van kleinschaligheid, fijnmazigheid en de dichte bebouwing, behouden. Hierbij dient de woonfunctie die een relatief groot aandeel heeft, te worden behouden. Wonen in de binnenstad wordt beschouwd als belangrijke meerwaarde en houdt de authenticiteit in stand. Ook moet de binnenstad blijven voorzien in een gevarieerd aanbod van centrumvoorzieningen. Dit betekent dat naast horecafuncties, voldoende ontwikkelingsruimte beschikbaar blijft voor winkels, bedrijven en andere functies dan horeca. In het algemeen wordt gestreefd naar plaatsgebonden ontwikkelingsmogelijkheden, waarbij wordt gezocht naar kwaliteitsverbetering.

14 blz Uitgangspunten horecabeleid Ten aanzien van het toekomstige horecabeleid gelden de volgende algemene uitgangspunten: verschillende horecavoorzieningen worden op grond van hun functionele eigenschappen nader, naar zwaarte, gecategoriseerd; Indien een bestaande horecagelegenheid wil uitbreiden met bestaande activiteiten zal dit van geval tot geval bekeken en beoordeeld worden. het wijzigen van horecacategorie zal in het bestemmingsplan mogelijk worden gemaakt doormiddel van een wijzigingsbevoegdheid. naarmate verder van het kern- en winkelgebied, volgt meer beperking in de ontwikkelingsvrijheid van horecabedrijven; de verbinding tussen toerisme en horeca komt tot uiting in het ruimtelijk horecabeleid door zonering en categorisering; lichte en middelzware horeca krijgt in specifieke zones ontwikkelingsruimte, al dan niet in de vorm van een ontheffing; aan zwaardere nachthoreca zoals discotheken wordt geen ontwikkelingsruimte geboden; ontwikkelingsmogelijkheden voor horeca dienen de status beschermd stadsgezicht te respecteren Categorisering Om ontwikkeling van specifieke horeca (in specifieke zones) mogelijk te maken, wordt een vijftal categorieën van horecabedrijven gehanteerd, te weten: 1. Complementaire daghoreca Een horecabedrijf dat is gericht op het verstrekken van dranken en etenswaren aan bezoekers van centrumvoorzieningen, zoals ijssalons, croissanterieën, lunch- en tearooms, en naar de aard en openingstijd daarmee gelijk te stellen horecabedrijven; 2. Horeca gericht op maaltijdverstrekking Horecabedrijf dat voornamelijk is gericht op het verstrekken van maaltijden, zoals restaurants, voornamelijk in de avond; 3. Logiesverstrekking Een horecabedrijf waarbij de bedrijfsuitoefening is gericht op het tegen vergoeding verstrekken van logies met als nevenactiviteit het verstrekken van maaltijden en/of dranken voor consumptie ter plaatse, zoals een pension of een hotel(-restaurant); 4. Horeca gericht op verstrekking etenswaren en dranken Een horecabedrijf dat zowel is gericht op het verstrekken van etenswaren of dranken of een combinatie van beiden, zoals eetcafés, cafetaria s, snackbars, automatieken en shoarmazaken, welke naar gelang de aard, specifieke openingstijden hanteert, overdag, s avonds en/of s nachts;

15 blz 9 5. Nachthoreca Een horecabedrijf dat voornamelijk is gericht op het verstrekken van dranken, zoals cafe s bars en discotheken. De vijf categorieën zijn gebaseerd op de zwaarte van de horeca. Complementaire horeca zoals lunch- en tearooms, vormt de lichtste categorie. Tot categorie 2 behoren de horecabedrijven die maaltijden verstrekken. Dit zijn eetgelegenheden met name gericht op de avond. Categorie 4 verschilt ten opzichte van categorie 2 door de aard van het horecabedrijf; horecabedrijven van categorie 4 zijn met name gericht op de verkoop van etenswaren en dranken. Deze zijn niet gericht op gastronomische diensten, veelal gericht op afhaalmaaltijden, zowel overdag als s avonds / s nachts. Categorie 3 heeft betrekking op horecabedrijven waarbij de bedrijfsuitoefening is gericht op het verstrekken van logies, zoals hotels en pensions. Categorie 5 vormt ten slotte de zwaarste categorie. Deze betreft nachthoreca zoals cafés, bars en discotheken, die een zekere invloed hebben op de omgeving Zonering Om de gewenste functionele structuur tot uitdrukking te laten komen in de regeling, worden zones aangebracht waarvoor een verschillende regeling geldt. Hiervoor wordt de functionele indeling van de binnenstad, zoals besproken in hoofdstuk 2, aangehouden (kerngebied, randgebied en schil). Er wordt een viertal zones onderscheiden. In bijlage 1 is een kaart opgenomen met deze zonering van het horecabeleid. Een geheel nieuwe zone wordt gevormd door het gebied van de Grote Bredeplaats en de Prinsenstraat (zone 1). Daarnaast is het gebied van de Waddenpromenade bij het binnenstadgebied betrokken, deel uitmakend van zone 3. Tabel 1 geeft een overzicht van de regeling die wordt geboden voor elke zone: ontwikkelingsvrij, ontwikkeling via een ontheffing of geen ontwikkelingsruimte. Tabel 1. Ontwikkelingsmogelijkheden horeca per zone Zone 1 Zone 2 Zone 3 Zone 4 Categorie 1 Vrij Ontheffing Ontheffing Geen ontw. Categorie 2 Vrij Ontheffing Ontheffing Geen ontw. Categorie 3 Vrij Ontheffing Ontheffing Geen ontw. Categorie 4 Ontheffing Ontheffing Ontheffing Geen ontw. Categorie 5 Geen ontw. Geen ontw. Geen ontw. Geen ontw. Ten aanzien van horecabedrijven van nachthoreca (categorie 5) geldt dat voor de gehele binnenstad (zone 1 tot en met 4) een conserverende regeling wordt geboden. Deze natte horeca in de vorm van discotheken en bars en dergelijke, wordt voldoende geacht. Verdere ontwikkelingsruimte van deze categorie is niet wenselijk met het oog op de functionele structuur.

16 blz 10 Voor nachthoreca geldt daarom dat er geen ontwikkelingsruimte geboden wordt. Zone 1: Grote Bredeplaats en Prinsenstraat De Grote Bredeplaats vormt het kerngebied als het gaat om horeca. De Grote Bredeplaats (en de Prinsenstraat) maken deel uit van het oudste deel van de binnenstad en ligt nabij de Noorderhaven en de Waddenpromenade. Daarmee is de Grote Bredeplaats, maar ook de Prinsenstraat, bij uitstek geschikt voor horeca-ontwikkelingen. De Prinsenstraat fungeert hierbij als doorsteek tussen de Grote Bredeplaats en de Waddenpromenade. Op deze manier zorgt een ruimtelijke verbinding voor een betere verbinding tussen toerisme en horeca, overeenkomstig het ontwikkelingsbeeld Om binnen deze zone verdere ontwikkeling van horeca mogelijk te maken en daarmee de horeca niet op slot te zetten, wordt hier ontwikkelingsruimte geboden aan aanloopgerichte horecabedrijven, c.q. complementaire daghoreca (categorie 1). Hetzelfde is van toepassing op restaurants (categorie 2) en hotels en pensions (categorie 3). Voor horeca gericht op verstrekking van etenswaren en dranken zoals snackbars en shoarmazaken (categorie 4) ) geldt dat ontwikkelingsruimte wordt geboden, zij het via een ontheffing. Voor de ontwikkeling van dergelijke horeca is het wenselijk enige controle te behouden. Op de ontheffingscriteria wordt ingegaan in paragraaf 3.5. Door deze ontwikkelingen mogelijk te maken en de zone te verbinden met de Waddenpromenade, wordt het ontwikkelingskader voor recreatie, toerisme en horeca verbreed. Zone 2: Kern- en winkelgebied Ook voor het kern- en winkelgebied geldt dat ontwikkelingsruimte wordt geboden voor categorie 1 tot en met 4. Desalniettemin moet op ontwikkelingen van deze functies in de betreffende zone een ontheffing worden gegeven. Het karakter van het gebied moet worden bepaald door een winkelgebied als hoofdfunctie, met hier en daar complementaire daghoreca. De zone dient niet te verworden tot een verblijfsrecreatieresort. Zone 3: Randgebied en Waddenpromenade Voor het randgebied dat kan worden getypeerd als uitloper van het kernen winkelgebied, geldt als uitgangspunt dat gecontroleerd ontwikkelingsruimte wordt geboden voor horeca. Naast centrumfuncties, is hier veelal sprake van woonfuncties. Daarom wordt met een ontheffing ontwikkelingsruimte geboden voor horecabedrijven van categorie 1 tot en met 4. Hetzelfde is van toepassing op de Waddenpromenade. Dit gebied dient in hoofdzaak een havengebied te blijven. In het kader van het ontwikkelingsbeeld waarin de recreatie, toerisme en horeca elkaar moeten versterken, wordt echter ontwikkelingsruimte voor horecabedrijven geboden met een ontheffing.

17 blz 11 Zone 4: Schil Voor horecabedrijven in het overige gebied van de binnenstad, de schil, wordt geen ontwikkelingsruimte geboden. Hier is overwegend de woonfunctie aanwezig met enkele horecabedrijven. Met het oog op de voornamelijk woonfunctie is verdere ontwikkelingsruimte van horecabedrijven hier niet wenselijk Ontheffingscriteria Zoals uit tabel 1 blijkt, zijn enkele categorieën horeca niet direct maar pas na het doorlopen van een ontheffingsprocedure toegestaan in de Harlinger binnenstad. Dit biedt burgemeester en wethouders een sturingsinstrument om ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan. De toetsingscriteria die hiervoor in het bestemmingsplan zullen worden opgenomen zijn van algemene aard zoals, omgevingssituatie, milieusituatie (geluid), sociale veiligheid, verkeersveiligheid, gebruiksmogelijkheden en cultuurhistorische waarden. De ontheffingscriteria zullen verder worden uitgewerkt in het nieuwe bestemmingsplan voor de binnenstad en dienen erop worden gericht dat geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan de woonsituatie en de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende gronden. Ook de parkeercapaciteit dient voldoende te zijn. Een verzoek tot ontheffing zal van geval tot geval bekeken en getoetst worden. Voor wat betreft de ontheffingsmogelijkheid van categorie 1 in zone 2 (betreffende de Voorstraat) wordt een maximalisering van de dagcomplementaire horeca niet uitgesloten. Dit om mogelijk de hoofdfunctie van de Voorstraat (winkelgebied) verder te beschermen. Bij het opstellen van het ontwerp bestemmingsplan zal gekeken worden naar de dan bestaande situatie.

18 blz CONCLUSIE In de voorliggende notitie is een aanzet gegeven voor het horecabeleid van Harlingen. Gebleken is dat het wenselijk is ruimtelijk horecabeleid te ontwikkelen op basis van categorisering en zonering. De reden hiervoor is de vraag naar gebiedsgerichte ontwikkeling omwille van het voorkomen van overlast en het benutten van de kansen die de toeristisch-recreatieve en horecasector bieden voor Harlingen. Deze gebiedsgerichte ontwikkeling komt neer op ontwikkelingsmogelijkheden voor horecabedrijven van de lichte categorieën in het kern- en randgebied. Voor bed & breakfast wordt volop ontwikkelingsruimte geboden, voor de gehele binnenstad. Daartegenover staat de ontwikkeling van zware horeca die wordt bevroren. Door een regeling te bieden die vanuit het kerngebied naar de schil steeds zwaarder wordt, komt de horeca niet op slot te staan, blijft de binnenstad bruisend en aantrekkelijk en wordt overlast - met name in gebieden waar wordt gewoond - voorkomen.

Bijlage 2: Staat van Horeca-Activiteiten

Bijlage 2: Staat van Horeca-Activiteiten Bijlage 2: Staat van Horeca-Activiteiten Type Categorie 1 Activiteit Zelfstandige horeca-inrichtingen, hoofdzakelijk gericht op spijsverstrekking en het verstrekken van alcoholvrije dranken aan bezoekers

Nadere informatie

Analoog aan de regeling voor "gewone" bedrijven worden bij het ruimtelijk beleid voor hinderlijke horeca-activiteiten drie stappen onderscheiden:

Analoog aan de regeling voor gewone bedrijven worden bij het ruimtelijk beleid voor hinderlijke horeca-activiteiten drie stappen onderscheiden: Toelichting op de Staat van Horeca-activiteiten Milieuzonering van horeca-activiteiten De problematiek van hinder door horecabedrijven onderscheidt zich nauwelijks van de problematiek van hinder veroorzaakt

Nadere informatie

1. Artikel 12 Horeca. De voor Horeca aangewezen gronden zijn bestemd voor: www.ruimtelijkeplannen.nl - print d.d.

1. Artikel 12 Horeca. De voor Horeca aangewezen gronden zijn bestemd voor: www.ruimtelijkeplannen.nl - print d.d. www.ruimtelijkeplannen.nl - print d.d. 10 september 2014 1. Artikel 12 Horeca 12. 1. Bestemmingsomschrijving De voor Horeca aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. gebouwen ten behoeve van: 1. horeca

Nadere informatie

Beleidsnotitie Bed and Breakfast 2010

Beleidsnotitie Bed and Breakfast 2010 Beleidsnotitie Bed and Breakfast 2010 Gemeente Renkum, september 2010 1 INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 1 DEFINITIE BED AND BREAKFAST... 1 JURISPRUDENTIE RAAD VAN STATE... 1 BESTEMMINGSPLANNEN... 2 VOORWAARDEN

Nadere informatie

Bed and Breakfast 2010

Bed and Breakfast 2010 Beleidsnotitie Bed and Breakfast 2010 Een nadere uitwerking voor de toepassing van de ontheffingsbevoegdheid als omschreven in artikel 3.23 van de Wet ruimtelijke ordening juncto artikel 4.1.1 van het

Nadere informatie

Beleidsregels ondersteunende horeca Zaanstad

Beleidsregels ondersteunende horeca Zaanstad Beleidsregels ondersteunende horeca Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd Algemene plaatselijke verordening, art. 2:28, "Gezellig en veilig uitgaan in Zaanstad, integraal

Nadere informatie

Samenvatting: Inleiding: Afweging: Advies:

Samenvatting: Inleiding: Afweging: Advies: Cafetaria Friet & zo, gevestigd aan de Engstraat 8 Heusden heeft het verzoek ingediend om de bestemming van het pand waarin de caftaria is gevestigd, om te zetten van detailhandel naar horeca. Samenvatting:

Nadere informatie

Bijlage 1 Brief Rijksdienst voor de Monumentenzorg (verplaatsing wipwatermolen)

Bijlage 1 Brief Rijksdienst voor de Monumentenzorg (verplaatsing wipwatermolen) Bijlage 1 Brief Rijksdienst voor de Monumentenzorg (verplaatsing wipwatermolen) Bijlage 2 Toelichting op de Staat van Horeca-activiteiten Milieuzonering van horeca-activiteiten De problematiek van hinder

Nadere informatie

Artikel 8 Centrum Bestemmingsomschrijving

Artikel 8 Centrum Bestemmingsomschrijving Artikel 8 Centrum - 1 8.1 Bestemmingsomschrijving De voor 'Centrum - 1' aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. gebouwen en overkappingen ten behoeve van: 1. maatschappelijke voorzieningen; 2. cultuur

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bijlagen bij de toelichting. Toelichting op de Staat van Bedrijfsactiviteiten. Toelichting op de Staat van Horeca-activiteiten

Inhoudsopgave. Bijlagen bij de toelichting. Toelichting op de Staat van Bedrijfsactiviteiten. Toelichting op de Staat van Horeca-activiteiten Inhoudsopgave Bijlagen bij de toelichting Bijlage 1 Bijlage 2 Bijlage 3 Toelichting op de Staat van Bedrijfsactiviteiten Toelichting op de Staat van Horeca-activiteiten (Her)ontwikkelingslocaties De Purmer

Nadere informatie

Beleid inzake sluitingstijden Gemeente Leidschendam-Voorburg

Beleid inzake sluitingstijden Gemeente Leidschendam-Voorburg Beleid inzake sluitingstijden 2011 Gemeente Leidschendam-Voorburg 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 1 Juridisch kader 4 1.1 Algemene Plaatselijke Verordening 4 1.2 Beleid 4 2 Het sluitingstijdenbeleid

Nadere informatie

Datum uw brief. U heeft tijdens deze bijeenkomst een aantal vragen gesteld. Hierbij treft u deze vragen met bijbehorend antwoord aan.

Datum uw brief. U heeft tijdens deze bijeenkomst een aantal vragen gesteld. Hierbij treft u deze vragen met bijbehorend antwoord aan. Ingekomen stuk D (PA 13 april 2011) Aan de Gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 329 95 80 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500

Nadere informatie

BELEIDSNOTITIE BED AND BREAKFAST 2012

BELEIDSNOTITIE BED AND BREAKFAST 2012 BELEIDSNOTITIE BED AND BREAKFAST 2012 Vastgesteld door de gemeenteraad d.d. 18 december 2012 Pagina: 1 van 5 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Definitie Bed and Breakfast 3 2. Wettelijke kaders 3 2.1 Algemene

Nadere informatie

Beleidsregels. Bed & Breakfast en verhuur (boven)woningen in centrumgebieden voor recreatief gebruik. Kaatsheuvel l Loon op Zand l De Moer

Beleidsregels. Bed & Breakfast en verhuur (boven)woningen in centrumgebieden voor recreatief gebruik. Kaatsheuvel l Loon op Zand l De Moer Beleidsregels Bed & Breakfast en verhuur (boven)woningen in centrumgebieden voor recreatief gebruik Kaatsheuvel l Loon op Zand l De Moer INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 1.1 Doel beleidsregels... 3 1.2 Procedure

Nadere informatie

5. BINNENSTAD EN HORECA

5. BINNENSTAD EN HORECA - 25-5. BINNENSTAD EN HORECA Horecavestigingsbeleid in de binnenstad kan niet alleen maar over horeca gaan. Ook moet de gewenste ontwikkeling van ons centrum als geheel aan de orde komen. Het gaat immers

Nadere informatie

Ontwerp Beleidsregel Ondergeschikte horeca bij Detailhandel 24 februari 2015

Ontwerp Beleidsregel Ondergeschikte horeca bij Detailhandel 24 februari 2015 Ontwerp Beleidsregel Ondergeschikte horeca bij Detailhandel 24 februari 2015 1. Waar gaat deze beleidsregel over? Op welke wijze gaat de gemeente Bergen om met ondergeschikte (ondersteunende) horeca of

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Toelichting. Regels

Inhoudsopgave. Toelichting. Regels 2 Inhoudsopgave Toelichting Hoofdstuk 1 Inleiding 7 1.1 Doelstelling bestemmingsplan Binnenstad 7 1.2 Korte Putstraat 1g en 24 in bestemmingsplan Binnenstad 8 1.3 Aanpassing aanduiding 8 Hoofdstuk 2 Juridisch-bestuurlijke

Nadere informatie

Beleidsregel Bed & Breakfast in Lelystad

Beleidsregel Bed & Breakfast in Lelystad Beleidsregel Bed & Breakfast in Lelystad Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als de vervaldatum

Nadere informatie

Beleidsregels Bed & Breakfast Gemeente Gorinchem -bebouwde kom- 13 december 2012

Beleidsregels Bed & Breakfast Gemeente Gorinchem -bebouwde kom- 13 december 2012 Beleidsregels Bed & Breakfast Gemeente Gorinchem -bebouwde kom- 13 december 2012 Gemeente Gorinchem Vastgesteld door burgemeester en wethouders van Gorinchem 24-12-2012 Inhoudsopgave 1 Beleidsregels...

Nadere informatie

Bijlagen bij de regels

Bijlagen bij de regels Bijlagen bij de regels bestemmingsplan "Kleine Kernen Zuid 2010" (ontwerp) 103 bestemmingsplan "Kleine Kernen Zuid 2010" (ontwerp) 104 Bijlage 1 Lijst aan huis toelaatbare beroepen en bedrijven bestemmingsplan

Nadere informatie

Concept beleidsregels

Concept beleidsregels Concept beleidsregels Bed & Breakfast en verhuur (boven)woningen in centrumgebieden voor recreatief gebruik Kaatsheuvel l Loon op Zand l De Moer INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 1.1 Doel beleidsregels...

Nadere informatie

Uittreksel uit concept APV Schagen 2016 onderdeel Toezicht op openbare inrichtingen.

Uittreksel uit concept APV Schagen 2016 onderdeel Toezicht op openbare inrichtingen. Uittreksel uit concept APV Schagen 2016 onderdeel Toezicht op openbare inrichtingen. A. Uittreksel uit het concept-raadsvoorstel: Samenvatting Het voorstel is om de Algemene plaatselijke verordening (verder

Nadere informatie

Hoofdlijnen van de beheersverordening Heerenveen-Centrum

Hoofdlijnen van de beheersverordening Heerenveen-Centrum Hoofdlijnen van de beheersverordening Heerenveen-Centrum 1. De inhoud van de beheersverordening Voor de inhoud van de beheersverordening zijn twee zaken belangrijk. In de eerste plaats welke gronden mogen

Nadere informatie

Bijlagen. bestemmingsplan "Wijndaelerplantsoen" (vastgesteld) 71

Bijlagen. bestemmingsplan Wijndaelerplantsoen (vastgesteld) 71 Bijlagen bestemmingsplan "Wijndaelerplantsoen" (vastgesteld) 71 Bijlage 1 Staat van horeca-inrichtingen Inleiding Deze bijlage schetst eerst kort de achtergrond van de staat van horeca-inrichtingen in

Nadere informatie

memo Quick scan bedrijven en milieuzonering Fort Everdingen

memo Quick scan bedrijven en milieuzonering Fort Everdingen memo aan: van: Gemeente Vianen/Culemborg SAB, Paul Kerckhoffs datum: 14 december 2015 betreft: Quick scan bedrijven en milieuzonering Fort Everdingen Project: 150346 INLEIDING In het buitengebied, op de

Nadere informatie

Beleidsregel Ondergeschikte horeca op locaties zonder horecabestemming

Beleidsregel Ondergeschikte horeca op locaties zonder horecabestemming Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT Het COLLEGE van BURGEMEESTER en WETHOUDERS van de gemeente DORDRECHT; B E S L U I T : vast te stellen de Beleidsregel ondergeschikte horeca op locaties

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2017/16

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2017/16 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 07-02-2017 Nummer voorstel: 2017/16 Voor raadsvergadering d.d.: 21-03-2017 Agendapunt: 4 Onderwerp:

Nadere informatie

Staat van Horeca-inrichtingen

Staat van Horeca-inrichtingen Staat van Horeca-inrichtingen 2 INHOUDSOPGAVE BLZ. 1 ONDERSCHEID IN HORECAFUNCTIES... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Criteria en jurisprudentie... 3 1.3 Definities diverse vormen recreatie-inrichtingen... 4

Nadere informatie

Beleidsnotitie. Ondersteunende horeca. Cranendonck. Team Vergunningen J.M.P. Vermeulen,

Beleidsnotitie. Ondersteunende horeca. Cranendonck. Team Vergunningen J.M.P. Vermeulen, Beleidsnotitie Ondersteunende horeca Cranendonck Portefeuillehouder: Samensteller: Burgemeester B.P. Meinema Team Vergunningen J.M.P. Vermeulen, Budel, februari 2009 Inhoudsopgave 1 Inleiding...1 2 Wat

Nadere informatie

Achtergrond In Cadzand-Bad (gemeente Sluis) worden de volgende ontwikkelingen voorbereid:

Achtergrond In Cadzand-Bad (gemeente Sluis) worden de volgende ontwikkelingen voorbereid: NOTITIE Project Branding en Strandhotel Cadzand-Bad Onderdeel Verkeer: Bepalen aantal parkeerplaatsen en toets onderzoeken bestemmingsplan Code CTZ P01 N001 def Datum 23 april 2013 Achtergrond In Cadzand-Bad

Nadere informatie

ONTWERP Locatievisie terrassen binnenstad Gemeente Weesp 2017

ONTWERP Locatievisie terrassen binnenstad Gemeente Weesp 2017 ONTWERP Locatievisie terrassen binnenstad Gemeente Weesp 2017 Ontwerp Locatievisie terrassen binnenstad Z.61961/D.32939 1 van 7 Inleiding Terrassen zijn een belangrijk onderdeel van de horeca. Ze zorgen

Nadere informatie

Wonen. 1.2 Bouwregels

Wonen. 1.2 Bouwregels 1 Wonen 1.1 Bestemmingsomschrijving De voor Wonen - 2 aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. woonhuizen al dan niet in combinatie met ruimte voor een aan-huis-verbonden beroep of een kleinschalige bedrijfsmatige

Nadere informatie

Beleid horeca buiten centrumgebied

Beleid horeca buiten centrumgebied Beleid horeca buiten centrumgebied Gemeente Menterwolde Afdeling Beleid en Samenleving Cluster Beleid Datum: 23 juli 2014 Versie: Ontwerp Beleid horeca buiten centrumgebied Rho Adviseurs B.V. Beleid horeca

Nadere informatie

snel dan voorzien. In de komende jaren zal, afhankelijk van de (woning)marktontwikkeling/

snel dan voorzien. In de komende jaren zal, afhankelijk van de (woning)marktontwikkeling/ 2 Wonen De gemeente telt zo n 36.000 inwoners, waarvan het overgrote deel in de twee kernen Hellendoorn en Nijverdal woont. De woningvoorraad telde in 2013 zo n 14.000 woningen (exclusief recreatiewoningen).

Nadere informatie

Beroep en Bedrijf aan huis. Beleidsnota

Beroep en Bedrijf aan huis. Beleidsnota Beroep en Bedrijf aan huis Beleidsnota juni 2007 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Doelstelling... 3 Definitie beroep of bedrijf aan huis... 4 Bestemmingsplantoets... 4 Vrij beroep... 4 Criteria bij de toetsing

Nadere informatie

Gemeente Woerden. De bevoegdheid van de raad komt voort uit de volgende wet- en/of regelgeving:

Gemeente Woerden. De bevoegdheid van de raad komt voort uit de volgende wet- en/of regelgeving: Gemeente Woerden RAADSVOORSTEL 15R.00110 15R.00110 ' F gemeente WOERDEN Indiener: college van burgemeester en wethouders Datum: 17 maart 2015 Portefeuillehouder(s): V. Molkenboer Portefeuille(s): Bestuurlijke

Nadere informatie

Beleidsregel bed & breakfast en/of gastenverblijf. Vastgesteld door burgemeester en wethouders op 26 augustus Bekendgemaakt op 3 september 2014

Beleidsregel bed & breakfast en/of gastenverblijf. Vastgesteld door burgemeester en wethouders op 26 augustus Bekendgemaakt op 3 september 2014 Beleidsregel bed & breakfast en/of gastenverblijf Vastgesteld door burgemeester en wethouders op 26 augustus 2014 Bekendgemaakt op 3 september 2014 Inwerkingtreding op 4 september 2014 Wijzigingen vastgesteld

Nadere informatie

Beleidsregels evenementen strandpaviljoens Bloemendaal 2019

Beleidsregels evenementen strandpaviljoens Bloemendaal 2019 CVDR Officiële uitgave van Bloemendaal. Nr. CVDR613388_1 22 oktober 2018 Beleidsregels evenementen strandpaviljoens Bloemendaal 2019 Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van de

Nadere informatie

Bijlage 2: afwegingskader locatiekeuze supermarkt

Bijlage 2: afwegingskader locatiekeuze supermarkt Bijlage 2: afwegingskader locatiekeuze supermarkt In deze bijlage is het afwegingskader opgenomen voor de locatiekeuze van de supermarkt in Geertruidenberg. De locaties Venestraat en Schonckplein zijn

Nadere informatie

Beleid horeca buiten centrumgebied

Beleid horeca buiten centrumgebied Beleid horeca buiten centrumgebied Gemeente Menterwolde Afdeling Beleid en Samenleving Cluster Beleid Datum vaststelling: 30 oktober 2014 Versie: Definitief Beleid horeca buiten centrumgebied Gemeente

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 28 november 2017;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 28 november 2017; De raad van de gemeente Boxtel; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 28 november 2017; gelet op de artikelen 149 en 151c, eerste lid, van de Gemeentewet; besluit vast

Nadere informatie

dat na het toegangstijdstip geen bezoekers meer mogen worden toegelaten tot het horecabedrijf;

dat na het toegangstijdstip geen bezoekers meer mogen worden toegelaten tot het horecabedrijf; De burgemeester van Medemblik, overwegende: dat de gemeenteraad in de artikelen 2:29 en 2:30 van de Algemene plaatselijke verordening Medemblik (Apv) het kader heeft bepaald voor het sluitingsuur voor

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Beleidsnotitie ondersteunende horeca

GEMEENTE OLDEBROEK. Beleidsnotitie ondersteunende horeca GEMEENTE OLDEBROEK 14 juli 2009 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Wat is ondersteunende horeca? 3 Nieuwe beleidslijn ondersteunende horeca 4 Uitvoering 5 Handhaving 6 Inspraak op de totstandkoming van deze notitie

Nadere informatie

Ruimtelijk Horecabeleid Grou

Ruimtelijk Horecabeleid Grou Ruimtelijk Horecabeleid Grou Gemeente Boarnsterhim 2011 Afdeling BOP, november 2011 Inhoudsopgave Ruimtelijk Horecabeleid Grou Inleiding Ruimtelijk Horecabeleid Grou... 3 Deel A Ruimtelijk Horecabeleid

Nadere informatie

Parapluherziening wijzigingsbevoegdheid Uitbreiding Kampeerterreinen V A S T G E S T E L D

Parapluherziening wijzigingsbevoegdheid Uitbreiding Kampeerterreinen V A S T G E S T E L D Parapluherziening wijzigingsbevoegdheid Uitbreiding Kampeerterreinen V A S T G E S T E L D Parapluherziening wijzigingsbevoegdheid Uitbreiding Kampeerterreinen V A S T G E S T E L D Inhoud Toelichting

Nadere informatie

"Functionele zonering Oud Rijswijk"

Functionele zonering Oud Rijswijk "Functionele zonering Oud Rijswijk" Gemeente Rijswijk Sectie Ruimtelijke Ordening, Verkeer en Milieu Maart 2010 Burgemeester en wethouders van Rijswijk, gelet op artikel 3:11 lid 1 Algemene wet bestuursrecht;

Nadere informatie

Objectinformatie. Gelkingestraat 14 in Groningen

Objectinformatie. Gelkingestraat 14 in Groningen Objectinformatie Informatie Object Gelkingestraat 14 (9711 NC) te Groningen Soort horeca-/winkel-/ kantoor-/ praktijkruimte Locatie gelegen in hartje centrum van de stad Groningen. Het object ligt in het

Nadere informatie

Deze zienswijzen zijn allen binnen de daarvoor gestelde termijn ontvangen en zijn derhalve ontvankelijk.

Deze zienswijzen zijn allen binnen de daarvoor gestelde termijn ontvangen en zijn derhalve ontvankelijk. 1 Nota van beantwoording zienswijzen Datum: 24 november 2009 Van 11 september 2009 tot en met 22 oktober 2009 heeft het ontwerpbestemmingsplan Staatsliedenkwartier ter inzage gelegen. Tijdens deze periode

Nadere informatie

REGELS. Kenmerk: 2987677

REGELS. Kenmerk: 2987677 REGELS Kenmerk: 2987677 - 1 - INHOUDSOPGAVE REGELS HOOFDSTUK 1. INLEIDENDE REGELS 2 Artikel 1. Begrippen 2 HOOFDSTUK 2. BESTEMMINGSREGELS 3 Artikel 2. Wonen 3 HOOFDSTUK 3. SLOTREGELS 5 Artikel 3. Slotregel

Nadere informatie

Bestemmingsplan Binnenstad - Eiland

Bestemmingsplan Binnenstad - Eiland Bestemmingsplan Binnenstad - Eiland Zie voor volledig bestemmingsplan Binnenstad de Website van de gemeente Vlissingen www.vlissingen.nl/inwoner/wonen/goedgekeurdebestemmingsplannen Gemeente Vlissingen

Nadere informatie

Notitie sluitingstijden horeca tijdens zon- en feestdagen 2014 t/m 2017, gemeente Deurne

Notitie sluitingstijden horeca tijdens zon- en feestdagen 2014 t/m 2017, gemeente Deurne Gemeenteblad nr. 75, 23 oktober 2013 Notitie sluitingstijden horeca tijdens zon- en feestdagen 2014 t/m 2017, gemeente Deurne Deurne, 10 oktober 2013. Versie 1.0. Colofon: Portefeuillehouder : H.J. Mak,

Nadere informatie

Ruimtelijke motivering. Molenstraat 1a te s-hertogenbosch. Functiewijziging van wonen naar kleinschalig hotel

Ruimtelijke motivering. Molenstraat 1a te s-hertogenbosch. Functiewijziging van wonen naar kleinschalig hotel Ruimtelijke motivering Molenstraat 1a te s-hertogenbosch Functiewijziging van wonen naar kleinschalig hotel Januari 2017 Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1 Aanleiding Aan de Molenstraat 1a is nu op de begane grond

Nadere informatie

Te koop Horecapand. DRACHTEN Eikesingel k.k. Tel:

Te koop Horecapand. DRACHTEN Eikesingel k.k. Tel: DRACHTEN Eikesingel 64 995.000 k.k. Tel: 0512-54 14 00 www.dijkstrabedrijfsmakelaardij.nl Kenmerken en specificaties Kadastrale aanduiding:drachten, Sectie: C, nr. 0543 Oppervlakte: 1656 m² Verkoopvloer

Nadere informatie

Beleidsnotitie Bed & Breakfast in de bebouwde kom van de gemeente Terneuzen.

Beleidsnotitie Bed & Breakfast in de bebouwde kom van de gemeente Terneuzen. Beleidsnotitie Bed & Breakfast in de bebouwde kom van de gemeente Terneuzen. Inleiding Met deze beleidsnotitie willen we duidelijkheid scheppen met betrekking tot de mogelijkheden voor het opstarten van

Nadere informatie

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan "Op den Bosch 3, Maashees". Nummer: de Raad van de gemeente Boxmeer

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan Op den Bosch 3, Maashees. Nummer: de Raad van de gemeente Boxmeer Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan "Op den Bosch 3, Maashees". Nummer: AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 29 mei 2007 Aanleiding Op het perceel Op den

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van de gemeente Bloemendaal,

Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van de gemeente Bloemendaal, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Bloemendaal Nr. 132732 22 juni 2018 Beleidsregels evenementen strandpaviljoens Bloemendaal Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van

Nadere informatie

Vastgesteld door de gemeenteraad op 8 mei 2014. Beleid Internetwinkels West Maas en Waal

Vastgesteld door de gemeenteraad op 8 mei 2014. Beleid Internetwinkels West Maas en Waal Vastgesteld door de gemeenteraad op 8 mei 2014 Beleid Internetwinkels West Maas en Waal Inleiding Webwinkels zijn een relatief nieuw fenomeen waar tot nu toe binnen onze gemeente nog geen beleid voor is

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Herziening Ontwikkelingskader Horeca Utrecht 2012

Voorstel aan de raad. Herziening Ontwikkelingskader Horeca Utrecht 2012 Voorstel aan de raad Herziening Ontwikkelingskader Horeca Utrecht 2012 Opgesteld door StadsOntwikkeling Sector Ontwikkeling Economische Zaken Dienstkenmerk 12.039591 Jaargang en nummer 0-0 Het college

Nadere informatie

Documentenlijst Besluit (P) (GG)

Documentenlijst Besluit (P) (GG) Documentenlijst Besluit (P) (GG) Algemene informatie: Dossier:201706395 Type: Aanvraag Wabo Omschrijving: het wijzigen van de bestemming van de cafetaria Hoflandplein 17 naar cafe Adres: Hoflandplein 17

Nadere informatie

Diverse kantoor-/bedrijfsruimten in het complex Weverstede

Diverse kantoor-/bedrijfsruimten in het complex Weverstede Te huur Diverse kantoor-/bedrijfsruimten in het complex Weverstede Adres Weverstedehof 4a-7 te Nieuwegein Omgevingsfactoren Het complex Weverstede is gelegen in het centrum van Nieuwegein tegenover het

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 11.0418, d.d. 19 april 2011 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Bed & Breakfast Beleid Behoudens advies van de commissie BESLUITEN 1. de beleidsnotitie Bed & Breakfast Beleid gemeente Leiden vast

Nadere informatie

Nieuw-Amsterdam, bedrijfswoning Verlengde Herendijk

Nieuw-Amsterdam, bedrijfswoning Verlengde Herendijk Nieuw-Amsterdam, bedrijfswoning Verlengde Herendijk Inhoudsopgave Regels Regels 3 Hoofdstuk1 Inleidende regels Artikel 1 Begrippen 4 4 Hoofdstuk2 Bestemmingsregels Artikel 2 Groen Artikel 3 Horeca 6 6

Nadere informatie

Bijlage 1: Overzicht belangrijkste wijzigingen

Bijlage 1: Overzicht belangrijkste wijzigingen Bijlage 1: Overzicht belangrijkste wijzigingen Bestemmingsplan Wergea Voorontwerp Bestemmingsplan Wergea Voorontwerp Overzicht belangrijkste wijzigingen* In dit overzicht zijn de belangrijkste wijzigingen

Nadere informatie

Beleidsnotitie BED & BREAKFAST

Beleidsnotitie BED & BREAKFAST Beleidsnotitie BED & BREAKFAST Een nadere uitwerking voor de toepassing van de ontheffingsbevoegdheid als omschreven in artikel 3.23 van de Wet ruimtelijke ordening juncto artikel 4.1.1 van het Besluit

Nadere informatie

Vormvrije m.e.r.-beoordeling Landgoed Hydepark, Doorn, gemeente Utrechtse Heuvelrug

Vormvrije m.e.r.-beoordeling Landgoed Hydepark, Doorn, gemeente Utrechtse Heuvelrug Notitie Contactpersoon Gosewien van Eck Datum 14 november 2013 Kenmerk N001-1220333GGV-evp-V01-NL Vormvrije m.e.r.-beoordeling Landgoed Hydepark, Doorn, gemeente Utrechtse Heuvelrug 1 Inleiding De gemeente

Nadere informatie

Voorstel aan de gemeenteraad van Wormerland

Voorstel aan de gemeenteraad van Wormerland Onderwerp: beleidsnotitie Bed & Breakfast: het verstrekken van logies en ontbijt Invullen door Raadsgriffie RV-nummer: 2016/20 Beleidsveld: Ruimtelijke ordening Datum: 29 maart 2016 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Notitie oppervlakteregeling aan- en uitbouwen en bijgebouwen Buitengebied Steenwijkerland

Notitie oppervlakteregeling aan- en uitbouwen en bijgebouwen Buitengebied Steenwijkerland Notitie oppervlakteregeling aan- en uitbouwen en bijgebouwen Buitengebied Steenwijkerland Notitie oppervlakteregeling aan- en uitbouwen en bijgebouwen Buitengebied Steenwijkerland Code 03-61-02 / 09-06-03

Nadere informatie

Exploitatievergunning

Exploitatievergunning Exploitatievergunning Als u in Kapelle een horecabedrijf wilt exploiteren, heeft u in de meeste gevallen een exploitatievergunning nodig. De horecabedrijven die in het bezit zijn van een rechtsgeldige

Nadere informatie

Zienswijzennotitie ontwerp-bestemmingsplan Buitengebied Hof van Twente, wijziging Hagmolenweg 19 Bentelo. Gemeente Hof van Twente.

Zienswijzennotitie ontwerp-bestemmingsplan Buitengebied Hof van Twente, wijziging Hagmolenweg 19 Bentelo. Gemeente Hof van Twente. 1 Zienswijzennotitie ontwerp-bestemmingsplan Buitengebied Hof van Twente, wijziging Hagmolenweg 19 Bentelo. Gemeente Hof van Twente. 2 B&W besluit 16 april 2013 Zienswijzennotitie ontwerp-bestemmingsplan

Nadere informatie

waarbij, ter plaatse van de aanduiding karakteristiek, de instandhouding van de bestaande karakteristieke hoofdvorm wordt nagestreefd;

waarbij, ter plaatse van de aanduiding karakteristiek, de instandhouding van de bestaande karakteristieke hoofdvorm wordt nagestreefd; 05-01-03 blz 49 Artikel 12: Bedrijfsdoeleinden 12. 1. Bestemmingsomschrijving De voor bedrijfsdoeleinden aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. gebouwen ten behoeve van: 1. bedrijven die zijn genoemd

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergadering : 11 september 2014

Raadsvoorstel. Vergadering : 11 september 2014 Raadsvoorstel Vergadering : 11 september 2014 Agendapunt : 8 Status : Besluitvormend Programma : (2) Openbare orde en veiligheid / (10) Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting Portefeuillehouder : E.J.

Nadere informatie

- 1 - Nota van beantwoording zienswijzen ontwerp bestemmingsplan De Groene Schakel.

- 1 - Nota van beantwoording zienswijzen ontwerp bestemmingsplan De Groene Schakel. - 1 - Nota van beantwoording zienswijzen ontwerp bestemmingsplan De Groene Schakel. Het ontwerpbestemmingsplan De Groene Schakel heeft vanaf vrijdag 06-02-2015 t/m donderdag 19-03-2015 ter inzage gelegen.

Nadere informatie

Actieprogramma Horeca Dordrecht. Adviesraad voor de detailhandel, 26 februari 2014

Actieprogramma Horeca Dordrecht. Adviesraad voor de detailhandel, 26 februari 2014 Actieprogramma Horeca Dordrecht Adviesraad voor de detailhandel, 26 februari 2014 Actieprogramma 2007-2012 Inzet op: 1. Acquisitie: inzet op midden en topsegment (specifiek restaurants en natte horeca)

Nadere informatie

Nota zienswijzen ontwerp bestemmingsplan Centrum Almere Buiten April 2017

Nota zienswijzen ontwerp bestemmingsplan Centrum Almere Buiten April 2017 Nota zienswijzen ontwerp bestemmingsplan Centrum Almere Buiten April 2017 DSO/ROM 1.Inleiding...3 2.Zienswijzen...4 3.Ambtshalve wijzigingen...5 1. Inleiding Voor u ligt de Nota zienswijzen ontwerpbestemmingsplan

Nadere informatie

Partiële herziening bestemmingsplan "Buitengebied" Ondergeschikte horeca. Gemeente Onderbanken Ontwerp

Partiële herziening bestemmingsplan Buitengebied Ondergeschikte horeca. Gemeente Onderbanken Ontwerp Partiële herziening bestemmingsplan "Buitengebied" Ondergeschikte horeca Gemeente Onderbanken Ontwerp Partiële herziening bestemmingsplan "Buitengebied" Ondergeschikte horeca Gemeente Onderbanken Ontwerp

Nadere informatie

Aan het College van Burgemeester en Wethouders der Gemeente Bergen op Zoom Postbus AA Bergen op Zoom

Aan het College van Burgemeester en Wethouders der Gemeente Bergen op Zoom Postbus AA Bergen op Zoom Bergen op Zoom, 3 juli 2015 Aan het College van Burgemeester en Wethouders der Gemeente Bergen op Zoom Postbus 35 4600 AA Bergen op Zoom Betreft: Verdwijnen van Katarina bar Bergen op Zoom, kenmerk PB/15032-1

Nadere informatie

Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleidende voorwaarden... 3 Hoofdstuk 2 Ruimtelijke randvoorwaarden... 5

Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleidende voorwaarden... 3 Hoofdstuk 2 Ruimtelijke randvoorwaarden... 5 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleidende voorwaarden... 3 Artikel 1 Definities... 3 Hoofdstuk 2 Ruimtelijke randvoorwaarden... 5 Artikel 2 Recreatie... 5 Gemeente Gilze en Rijen 2 Ruimtelijke randvoorwaarden

Nadere informatie

Nota Samenvatting en beantwoording zienswijzen. Bestemmingsplan Ambachtsschool

Nota Samenvatting en beantwoording zienswijzen. Bestemmingsplan Ambachtsschool Nota Samenvatting en beantwoording zienswijzen Bestemmingsplan Ambachtsschool Gemeente Enschede Programma Stedelijke Ontwikkeling Team Bestemmingsplannen Februari 2016 SAMENVATTING EN BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN

Nadere informatie

Te huur / Te koop Horecapand. DRACHTEN Eikesingel k.k. Tel:

Te huur / Te koop Horecapand. DRACHTEN Eikesingel k.k. Tel: DRACHTEN Eikesingel 64 995.000 k.k. Tel: 0512-54 14 00 www.dijkstrabedrijfsmakelaardij.nl Kenmerken en specificaties Oppervlakte: 1656 m² In units vanaf: 1656 m2 Verkoopvloer oppervlakte: 1559 m² Verdiepingen:

Nadere informatie

Amendement: bestemmingsplan Klarenbeek

Amendement: bestemmingsplan Klarenbeek Amendement: bestemmingsplan Klarenbeek De raad van de gemeente Apeldoorn in vergadering bijeen op 30 mei 2013, Gehoord de beraadslagingen over het ontwerpbestemmingsplan Klarenbeek, Overwegende dat In

Nadere informatie

Ruimtelijke Onderbouwing Damstraat 42 Oudezijds Voorburgwal 242

Ruimtelijke Onderbouwing Damstraat 42 Oudezijds Voorburgwal 242 Ruimtelijke Onderbouwing Damstraat 42 Oudezijds Voorburgwal 242 1 Verplaatsing van een horeca en een winkel binnen de bestemming gemengde doeleinden. 1 Foto Denis Filyukov Verschenen op 1 Aanleiding en

Nadere informatie

Gemeenteblad. Concept ontwerpbestemmingsplan Hoorn en De Duunt. Jaar/nummer: 2013 /

Gemeenteblad. Concept ontwerpbestemmingsplan Hoorn en De Duunt. Jaar/nummer: 2013 / Gemeenteblad Onderwerp: Concept ontwerpbestemmingsplan Hoorn en De Duunt Jaar/nummer: 2013 / In behandeling bij: Beleid/Joost Hellevoort Voorstel Instemmen met eerste terinzagelegging ontwerpbestemmingsplan

Nadere informatie

TERNEUZEN Bestemmingsplan Terneuzen Centrum

TERNEUZEN Bestemmingsplan Terneuzen Centrum TERNEUZEN Bestemmingsplan Terneuzen Centrum Antwoordnota zienswijzen en ambtshalve aanpassingen INHOUD 1. Inleiding 1.1. Procedure 1.2. Leeswijzer 2. Zienswijzen 2.1. Overzicht ingebrachte zienswijzen

Nadere informatie

Achtergrond In Cadzand-Bad (gemeente Sluis) worden de volgende ontwikkelingen voorbereid:

Achtergrond In Cadzand-Bad (gemeente Sluis) worden de volgende ontwikkelingen voorbereid: NOTITIE Project Onderdeel Verkeer: Bepalen aantal parkeerplaatsen en toets onderzoeken bestemmingsplan Code N001 def Datum 21 maart 2012 Achtergrond In Cadzand-Bad (gemeente Sluis) worden de volgende ontwikkelingen

Nadere informatie

brielle horeca-onderzoek gemeente Brielle 118.13692.00 16 april 2008 mw. I. de Feijter K.C. Lievense MSc. drs. G. Weiten opdrachtgever nummer datum

brielle horeca-onderzoek gemeente Brielle 118.13692.00 16 april 2008 mw. I. de Feijter K.C. Lievense MSc. drs. G. Weiten opdrachtgever nummer datum brielle horecaonderzoek opdrachtgever nummer datum opdrachtleider auteur(s) gemeente Brielle 118.13692.00 16 april 2008 mw. I. de Feijter K.C. Lievense MSc. drs. G. Weiten eerd door Lloyd's if'iy3 W iso

Nadere informatie

Inventarisatie naleefniveau rookvrije horeca najaar 2012

Inventarisatie naleefniveau rookvrije horeca najaar 2012 Inventarisatie naleefniveau rookvrije horeca najaar 2012 Per 1 juli 2008 is binnen de horeca, sport, en kunst en cultuursector het rookverbod ingevoerd. Daarnaast is besloten dat behalve werkgevers in

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT PUHMEftEÜG f c. RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT Agendanummer 11-04 Registratienummer raad 605317 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 605114 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering

Nadere informatie

7 april 2017 ( ) Bed and breakfast voorzieningen en recreatieappartementen (2017)

7 april 2017 ( ) Bed and breakfast voorzieningen en recreatieappartementen (2017) 7 april 2017 (17.01016) Beleidsnota Bed and breakfast voorzieningen en recreatieappartementen (2017) Gemeente Borger-Odoorn Vastgesteld door de raad op 6 juli 2017 (nummer 17.01064), met inachtneming van

Nadere informatie

Bedrijven en milieuzonering Horeca paviljoen, Mercuriusplein Berlicum

Bedrijven en milieuzonering Horeca paviljoen, Mercuriusplein Berlicum Bedrijven en milieuzonering Horeca paviljoen, Mercuriusplein Berlicum Rapportnummer: P16.570.01-02 Opdrachtgever: Contactpersoon: Aeres Milieu De heer T. Thijssen Onderzoek: Rapportnummer: Bedrijven en

Nadere informatie

BELEIDSREGELS BED & BREAKFAST EN VERHUUR (BOVEN)WONINGEN IN CENTRUMGEBIEDEN VOOR RECREATIEF GEBRUIK

BELEIDSREGELS BED & BREAKFAST EN VERHUUR (BOVEN)WONINGEN IN CENTRUMGEBIEDEN VOOR RECREATIEF GEBRUIK BELEIDSREGELS BED & BREAKFAST EN VERHUUR (BOVEN)WONINGEN IN CENTRUMGEBIEDEN VOOR RECREATIEF GEBRUIK en ambtshalve aanpassingen Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Loon op Zand

Nadere informatie

Bestemmingsplangebied. Legenda

Bestemmingsplangebied. Legenda Bestemmingsplangebied Legenda Artikel 17 Groen Bestemmingsplanvoorschriften uit het bestemmingsplan Dokkum Regiostad. 17.1 Bestemmingsomschrijving De voor 'Groen' aangewezen gronden zijn bestemd voor:

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bijlage 3. Staat van Horeca-categorieën Nota Parkeernorm Den Haag, inlegvel parkeernormen Kaart met deelgebieden

Inhoudsopgave. Bijlage 3. Staat van Horeca-categorieën Nota Parkeernorm Den Haag, inlegvel parkeernormen Kaart met deelgebieden bestemmingsplan Madestein - Vroondaal (vastgesteld) Inhoudsopgave Bijlagen Bijlage 1 Bijlage 2 Bijlage 3 Staat van Horeca-categorieën Nota Parkeernorm Den Haag, inlegvel parkeernormen Kaart met deelgebieden

Nadere informatie

December 2009 BELEIDSNOTITIE BED & BREAKFASTVOORZIENING GEMEENTE VALKENBURG AAN DE GEUL

December 2009 BELEIDSNOTITIE BED & BREAKFASTVOORZIENING GEMEENTE VALKENBURG AAN DE GEUL December 2009 BELEIDSNOTITIE BED & BREAKFASTVOORZIENING GEMEENTE VALKENBURG AAN DE GEUL 1. Aanleiding Het verschijnsel bed and breakfast mag zich verheugen in een toenemende populariteit. De gemeente Valkenburg

Nadere informatie

B e l e i d s r e g e l s. E r f a f s c h e i d i n g e n. B e d r ij f s p e r c e l e n

B e l e i d s r e g e l s. E r f a f s c h e i d i n g e n. B e d r ij f s p e r c e l e n B e l e i d s r e g e l s E r f a f s c h e i d i n g e n B e d r ij f s p e r c e l e n A p r i l 2 0 1 6 Inhoudsopgaaf 1. Aanleiding 3 2. Wettelijk kader 3 3. Beleidsuitgangspunten 4 4. Beleidsregels

Nadere informatie

Deregulering in het fysiek domein

Deregulering in het fysiek domein Deregulering in het fysiek domein 4. Sluitingstijden horeca AFDELING 8: TOEZICHT OP HORECABEDRIJVEN Artikel 2:27 Begripsomschrijvingen In deze afdeling wordt verstaan onder: 1. Horecabedrijf: a. de voor

Nadere informatie

Ontwikkelstrategie Lammenschansdriehoek, Gemeente Leiden (februari 2013) Ontwikkelstrategie

Ontwikkelstrategie Lammenschansdriehoek, Gemeente Leiden (februari 2013) Ontwikkelstrategie (februari 2013) Ontwikkelstrategie Lammenschans, Leiden in opdracht van: Gemeente Leiden februari 2013, Amsterdam Kerkstraat 204 1017 GV Amsterdam Postbus 15550 1001 NB Amsterdam Soeters Van Eldonk architecten

Nadere informatie

10 e Wijzigingsplan Bestemmingsplan Binnenstad

10 e Wijzigingsplan Bestemmingsplan Binnenstad GEMEENTE BERGEN OP ZOOM 10 e Wijzigingsplan Bestemmingsplan Binnenstad Bosstraat 22 en 25 / 25b Status: VASTGESTELD INHOUDSOPGAVE Toelichting Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1 Aanleiding en doel wijzigingsplan

Nadere informatie

EINDVERSLAG INSPRAAKPROCEDURE

EINDVERSLAG INSPRAAKPROCEDURE EINDVERSLAG INSPRAAKPROCEDURE VOORONTWERP BESTEMMINGSPLAN HARDENBERG CENTRUM AFDELING RUIMTELIJK DOMEIN TEAM RUIMTE&VERGUNNINGEN 2 I. overzicht gevolgde inspraak procedure ter inzage legging Het voorontwerp

Nadere informatie

Wijzigingsplan It Oast 2 Augustinusga. Ontwerp

Wijzigingsplan It Oast 2 Augustinusga. Ontwerp Wijzigingsplan It Oast 2 Augustinusga Ontwerp Toelichting Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Begrenzing plangebied 3 1.3 Geldende bestemmingsplan/moederplan 3 1.4 Bestaande en toekomstige

Nadere informatie

BROCHURE. Kerkstraat te Doesburg

BROCHURE. Kerkstraat te Doesburg BROCHURE Kerkstraat 51-53 te Doesburg Adres: Kerkstraat 51-53, 6981 CL Doesburg Huurprijs 2.750,00 per maand Omschrijving TE HUUR Kerkstraat 51-53 te Doesburg VRIJBLIJVENDE INFORMATIE LIGGING : Prachtig

Nadere informatie