Eindoordeel: Warm aanbevolen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eindoordeel: Warm aanbevolen"

Transcriptie

1 ONDER VUUR door Rijk Arends Leeftijd: vanaf 9 jaar Leesniveau: AVI M5 / CLIB blz. Prijs: 9,50 Onder vuur gaat over het dorp Opheusden in het laatste oorlogsjaar. De gebeurtenissen in het dorp zijn waargebeurd. De hoofdpersonen zijn verzonnen. In hun rustige dorp heeft Evert er maar weinig van gemerkt dat het al vier jaar oorlog is. Hij wil zo graag iets doen. Als er eindelijk Duitsers in het dorp komen maakt hij een plan. Maar het loopt helemaal mis. Hij wordt bij zijn actie direct opgepakt en hardhandig aangepakt. Iemand moet hem verraden hebben. Evert is woedend. Als de bevrijders dichterbij komen, vertrekken veel mensen naar veiliger gebied. Evert en zijn vader blijven achter in het dorp. Ze zitten dan midden in de gevechten. Evert wil nu wel heel graag dat de oorlog voorbij is. Duidelijk wordt uiteindelijk hoe het plan van Evert zo mis heeft kunnen lopen. Het dorp Opheusden moet aan het eind van de oorlog geheel opnieuw worden opgebouwd. Een mooi en spannend boek waarin goed wordt weergegeven dat oorlog gevaarlijk is, angst, onzekerheid en verliezen geeft. En dat je met stoer doen, iets willen doen, niets bereikt. Het is een positief christelijk boek. Vooral de oma van Evert laat zien wat belangrijk is in het leven, onder andere door de opmerking van ook soldaten die sneuvelen voor God moeten verschijnen. En dat woede en haat niet goed zijn. Het is geschikt om uit te delen tijdens het kerstfeest. NAAR DE DIERENTUIN! Tess & Jess 1 door Geesje Vogelaar van Mourik Illustraties: Trish Flannery Uitgeverij De Banier, Apeldoorn Leeftijd: vanaf 7 jaar Leesniveau: AVI M4 / CLIB 4 89 blz. Prijs: 10,95 Tess en Jess gaan op schoolreis. Hun grote neef Daan gaat mee. Samen met Bram en Koen zitten Tess en Jess in het groepje van Daan. In de dierentuin zien ze beren, een oehoe, apen en nog veel meer. Nadat ze gegeten hebben in de speeltuin, gaan ze met een treintje mee. Opeens is Bram kwijt, hij is de trein uit gegaan. Daan roept hem snel terug. Even later is Bram weer kwijt. Gelukkig vindt de juf hem. Ze gaan weer in groepjes verder door de dierentuin. Ze zien nog veel meer dieren. Tess en Jess hebben een hele leuke dag gehad. Met de bus gaan ze weer terug naar school. Dit boekje is het eerste deeltje in de nieuwe serie Tess & Jess. Tess en Jess zijn een tweeling. Het boek is zowel voor jongens als voor meisjes geschikt. Spelenderwijs lees je allerlei weetjes over de dieren in de dierentuin. De leuke tekeningen ondersteunen het verhaal. De christelijke identiteit is op een natuurlijke manier door het boek heen verweven. We lezen onder andere dat we niet van de apen afstammen, maar dat de Heere Adam heeft geschapen. Baby s worden niet door de ooievaar gebracht, maar door de Heere gemaakt.

2 EEN NIEUW LIED Twaalf verhalen over het begin van de Hervorming in ons land door B. Hooghwerff Illustraties: Rino Visser Leeftijd: vanaf 9 jaar 65 blz. Prijs: 11,50 In dit boek staan twaalf verhalen over de hervormingstijd in ons land. De verhalen zijn gebaseerd op historische feiten. Het eerste verhaal gaat over een brandstapel en het elfde verhaal over een marteldood. In het derde verhaal blijkt hoe de Rederijkers hun spel en voordracht gebruiken om de zuivere boodschap van Gods Woord door te geven. De verhalen vier tot en met negen gaan over het leven en sterven van de Heenvlietse pastoor Angelus Merula. In verhaal tien wordt iets verteld over een hagenpreek. Verhaal twaalf laat zien hoe een simpele boodschap kan voorkomen dat mensen opgepakt worden om hun geloof en op tijd kunnen vluchten. De verhalen zijn goed geschreven en duidelijk voor kinderen. In de aankondiging staat vanaf 7 jaar, maar gezien de inhoud is deze leeftijd te laag: kinderen van die leeftijd hebben nog weinig met geschiedenis en zullen daardoor allerlei dingen nog niet begrijpen. De verhalen kunnen apart gelezen worden. Daardoor is het boek in de bovenbouw van de zondagsschool geschikt om voor de lezen. Zeker rond Hervormingsdag is het goed om aandacht te besteden aan deze periode in onze kerkgeschiedenis. Het is minder geschikt om uit te delen op de zondagsschool, omdat niet elk kind geïnteresseerd is in (kerk)geschiedenis. Aanbevolen voor uitdeling op de zondagsschool en warm aanbevolen voor gebruik op de zondagsschool WAT ZIT ER IN DE WEI door Geesje Vogelaar van Mourik Illustraties: Marijke Duffhauss Uitgeverij De Banier, Apeldoorn Leeftijd: 6-8 jaar Leesniveau: AVI E3 72 blz. Prijs: 8,95 Ron en Roos zijn blij, want Bas en Kim gaan trouwen en zij mogen de hele dag mee. Eerst moeten ze helpen bij de voorbereidingen. Het huis van Bas en Kim moet nog geverfd worden en ze moeten nieuwe kleren kopen. En er moet natuurlijk een cadeau gegeven worden aan het bruidspaar. Dit boek is het 10 e deeltje in de serie Ron en Roos. Een leuk, eenvoudig geschreven boekje over hoe jonge kinderen naar een bruiloft toeleven en de dag zelf beleven. Het boekje heeft een duidelijk christelijke strekking: zo wordt het huwelijk in de kerk ingezegend en er worden psalmen geciteerd. Een leuk verantwoord boekje voor de jonge lezer of om gezellig voor te lezen.

3 DE IJSBAAN VAN BOER BRAM door Ida Lok de Haan Illustraties: Ida Lok de Haan Leeftijd: vanaf 6 jaar AVI ME3 / CLIB 3 60 blz. Prijs: 6,45 In de kerstvakantie gaan Flip en Floor naar boer Bram. Het vriest en boer Bram wil van een weiland een ijsbaan maken. Flip mag een naambord maken. Met houten latjes timmert Flip een bord. Als hij het weg wil zetten op het weiland, zakt hij door het ijs. Gelukkig is het niet diep. Boer Bram zet het bord aan de weg met de lampjes van Flip er om heen. De pa van Floor is zijn lampjes kwijt. Het broertje van Flip is zijn houten spoorrails kwijt. Dan biecht Flip op dat hij stiekem de lampjes en de spoorrails heeft meegenomen en gebruikt heeft voor het bord. Dat was niet goed. Flip weet nu wel wat hij wil worden: timmerman. Floor wil juf worden. Na de vakantie horen ze wat juf wil worden: mama! Een leuk boek voor jongens en meisjes. De kinderen worden aangezet om na te denken wat ze willen worden. De één weet het al snel, de ander komt er vanzelf later achter. Het wordt duidelijk dat je geen spullen, zonder vragen, mee mag nemen, dat is stelen. De christelijke identiteit komt duidelijk in het boek naar voren. EEN NIEUWE SCHOOL VOOR SIEM EN MAARTJE door Gerda Luytjes Mensink Illustraties: Ellen van Boggelen Leeftijd: 7-9 jaar AVI M4 / CLIB 3 78 blz. Actie-prijs: 4,95 na ,95 Maartje heeft een geheim gehoord. Ze gaan verhuizen. Siem wil niet. Pap vertelt dat hij een andere baan heeft. Mam zegt dat ze vlak bij opa en oma gaan wonen. Maartje vindt het leuk om te verhuizen, Siem niet, hij wil niet naar een andere school. Als ze naar het nieuwe huis gaan kijken, ontmoet Siem Koen. Hij woonde eerst in het huis. Siem ontdekt dat hij bij Koen in de klas komt. Hij krijgt een foto via de post, met alle jongens uit zijn nieuwe klas. Na de verhuizing, gaan ze naar de nieuwe school. Gelukkig valt het erg mee voor Siem. Verhuizen valt niet altijd mee. Kinderen kunnen heel verschillend reageren. Fijn dat mam samen met Siem aan de Heere vraagt of Hij bij hen wil zijn, bij alle plannen en veranderingen. Siem mag de Heere ook danken als hij merkt dat de Heere hem geholpen heeft.

4 DE GEHEIME HUT door Michiel de Boer Illustraties: Michiel de Boer Leeftijd: 7-9 jaar AVI ME4 / CLIB 5 82 blz. Prijs: 7,45 Bij Sam en Sanne komt een nieuwe jongen in de klas, Levi. Tijdens het vliegeren ontdekken Sam en Sanne een geheime hut. Ze gaan erin spelen. Als Sam alleen thuis is, belt Levi aan, maar Sam mag voor niemand de deur opendoen. Levi heeft twee pannenkoeken bij en duwt die door de brievenbus naar binnen. Als Sam en Sanne weer in de hut zijn, komen Levi en zijn grote neef er opeens aan. Sam is erg bang voor die grote jongen. s Avonds leest papa het verhaal van David en Goliath voor. De volgende dag gaat Sam alleen naar de hut. Hij wil een grote steen naar Levi s neef gooien. Gelukkig mist hij. Als het gaat onweren komt papa hen halen. Op zondag gaan ze naar de zondagsschool. Daar moeten ze goed opletten want de juf vertelt soms expres fouten tijdens het verhaal over Noach en de ark. Een nieuwe jongen in de klas met een vreemde taal, vliegeren en dan een geheime hut vinden, flessen inleveren en je hond daar kwijt raken. Allerlei gebeurtenissen in dit boekje worden op een boeiende manier beschreven. Spannend als de hoofdpersonen ontdekt worden in de geheime hut. Vader vertelt op een vrije manier het bijbelverhaal over David en Goliath. Jammer dat Sam geen berouw toont van zijn wraak op de neef van Levi. Aanbevolen DOEI DIERENDAG! door Janny den Besten Illustraties: Marijke Duffhauss Omslagontwerp en vormgeving: Albert Bloemert Uitgeverij De Banier, Apeldoorn Leeftijd: vanaf 8 jaar Leesniveau: AVI E5 122 blz. Prijs: 10,95 Het is bijna dierendag. Iedereen in de klas kijkt ernaar uit, behalve Jens en Jolien. Zij hebben geen huisdier om mee te nemen naar school. Jens en Jolien proberen bij een paar buren in de Tjalkstraat een dier te lenen, maar dat mislukt. Dan besluit Jens om stiekem een hamster te kopen. Hij noemt zijn hamster Wollie en verstopt hem in zijn nachtkastje. Trots laat hij de hamster aan Jolien zien. Zouden zijn vader en moeder niets merken? Helaas blijft Wollie niet onopgemerkt. Maar dan blijkt hij spoorloos. Uiteindelijk verzint Jolien een plan zodat dierendag voor Jens toch een feest wordt. Een leuk, vlot en soms ook spannend verhaal voor jongens en meisjes. Het verhaal is ook nog eens leerzaam met

5 tussenstukjes over de geschiedenis van dierendag. Het boek heeft een positieve sfeer er wordt aan tafel uit de Bijbel gelezen en gedankt. Maar verder heeft het verhaal geen duidelijke christelijke strekking. Aanbevolen FREEK & GERDIEN VERBODEN VUURWERK deel 9 door Jannie Koetsier-Schokker Illustraties: Adri Burghout Uitgeverij De Banier, Apeldoorn Leeftijd: vanaf 8 jaar 114 blz. Prijs: 9,95 Freek en Gerdien zijn buurkinderen van elkaar en wonen beiden op een boerderij. Alle twee houden ze heel veel van dieren. Ze zijn dan ook erg verdrietig als op dezelfde dag een ree en een koe dood gaan, nadat ook hun hond er al niet meer is. De poezen Moor en Sammier zijn kwijt. Gelukkig vinden Freek en Gerdien de katten weer, maar één van de twee moet naar de dierenarts. Deze constateert dat er niks meer aan te doen is. Weer zijn Freek en Gerdien verdrietig. Gelukkig krijgen ze ook weer nieuwe dieren. Freek komt in aanraking met de politie doordat hij met een andere jongen naar een tas met vuurwerk kijkt. Anders dan de titel doet vermoeden is het boek verre van spannend. Het grootste gedeelte van het boek gaat over de dieren die op en rond de boerderij leven. Pas in het één na laatste hoofdstuk komt Freek in aanraking met vuurwerk. De kinderen in het boek luisteren steeds goed, komt een beetje gemaakt braaf over. Aanbevolen STIJN VANGT EEN BOEF door Gisette van Dalen Illustraties: Marjolein Hund Leeftijd: 6-8 jaar Leesniveau: AVI M3 / CLIB 3 Actieprijs 4,90 na ,50 Stijn en zijn moeder gaan met de bus naar de stad. In de bus wordt Stijn vrienden met Roef de hond. Stijn aait Roef. Zijn baas houdt de riem goed vast. Kom, zegt mam. Ik wil die kant uit. Ze wijst naar rechts. Kom, zegt de baas van Roef, wij gaan die kant uit. Hij wijst naar links. Tot ziens Roef, zegt Stijn. Wie weet zien we je straks nog. Stijn gaat met zijn moeder naar de winkel. Daar past hij een trui. En een broek. De broek zit fijn. En de kleur is mooi. Stop!. Stijn schrikt. Wie gilt daar zo? Er rent een man. Hij stormt vlak langs hem. Hij heeft bruin haar. Zijn jas is groen. De man kijkt heel boos. Aan de kant!, snauwt de dief. De dief rent weg. Maar Stijn maakt een plan. Hoe loopt dat af? Stijn haalt Roef. Woef Hij is groot en sterk. En... niet bang voor een boef. Het boek ademt een positieve sfeer, maar een christelijke strekking wordt gemist. Grappig detail van de illustrator: Op elke bladzijde is rechts onderin een kleine illustratie van Roef de hond, die in vier korte regeltjes zijn eigen gedachte vertelt.

6 Aanbevolen, maar minder geschikt om uit te delen op het kerstfeest, gezien het ontbreken van een duidelijke christelijke strekking. GEDOE IN DE ZOO door Hans Mijnders Illustraties: Iris Boter Leeftijd: vanaf 9 jaar Leesniveau: AVI M5 / CLIB 5 99 blz. Prijs 5,90 na ,90 Wat een saaie vakantie lijkt te worden voor Mees, loopt uit in een avontuurlijke week. Er gebeuren vreemde dingen in de dierentuin. Nog gekker wordt het als er brand uitbreekt. Wat is hier aan de hand? En waarom is het stenen huisje aan de rand van het park op slot? Mees en Vera gaan op onderzoek uit en doen een verrassende ontdekking. Ze komen er achter dat Guido, de eigenaar van het vakantiepark en de dierentuin, helemaal niet zo aardig is, als hij lijkt. De dieren die verdwijnen uit de dierentuin zijn helemaal niet ziek, maar worden expres dood gemaakt, opgezet en voor veel geld verkocht. Mees en Vera beleven even een angstig moment als ze opgesloten zitten in het stenen huisje. Gelukkig worden ze op tijd bevrijd uit hun benarde positie, voordat Guido en zijn handlanger terug komen. Als beloning krijgen ze van de burgemeester een abonnement op een dierentuin naar keuze. Dit boek geeft een beeld van een gezinssituatie waar een prettige sfeer heerst. Er wordt over gevoelens, zoals boosheid, verliefdheid en angst gesproken, maar ook over dankbaar zijn en Wie de dank toekomt. BENDE IN DE VILLA door Mirjam Moree-Schipper Villa Vrolijk serie, deel 3 Illustraties: Michel de Boer Leeftijd: 7-9 jaar Leesniveau: AVI E4 104 blz. Actieprijs: 5,45 na ,25 Otto en Emma mogen naar Israël. Samen met Vera en opa Bolleboos van Villa Vrolijk. Vera heeft mooie boeken over Israël. Otto wil zelf ook graag zo n boek kopen. Alleen hoe doe je dat als je niet genoeg geld hebt? Daar verzinnen ze iets op. Het wordt een prachtige reis. Maar als ze thuiskomen, is er een enorme bende in Villa Vrolijk. Wie heeft dat gedaan? Otto gaat op onderzoek uit. Als hij om zes uur nog niet thuis is, worden papa en mama (en Emma, Vera en opa Bolleboos) wel heel erg ongerust Gelukkig heeft Emma een idee. Een mooi boek, waar veel in gebeurt. De kinderen in het boek zijn ondeugend, maar biechten ook eerlijk hun ondeugd op. Het boek heeft een christelijke strekking, dat vooral in het deel over de reis naar Israël naar voren

7 komt. Ook worden er heel leerzame dingen over het land van de Bijbel geschreven. Op het laatst wordt het nog even heel spannend, daar had de schrijfster nog wat meer kunnen laten zien van de christelijke identiteit. Aanbevolen IZA HELPT OP DE MANEGE door Simone Foekens Illustraties: Danker Jan Oreel ISDN Leeftijd: vanaf 8 jaar Leesniveau: AVI E4 62 blz. Prijs: 8,50 Iza woont op de manege. Haar ouders zijn daar de eigenaar van, maar ze hebben ook een vakantiepark. Haar vriendin Tina komt regelmatig spelen, maar is bang voor paarden. Ze heeft meegemaakt dat er paarden op hol sloegen doordat er vuurwerk naar ze gegooid werd. Eén persoon raakte toen zelfs gewond. Tina vindt het wel leuk om naar het strand te gaan, maar dan kan haar broer Bob niet mee, want hij zit in een rolstoel. Iza vraagt aan haar vader of hij een strandrolstoel wil kopen voor de minderinvalide bungalow op hun park. Dan kan Bob die ook gebruiken als hij naar het strand wil met Tina en haar. Haar vader wil naast de rolstoel ook een rolstoelkoets kopen. Om het geld daarvoor bij elkaar te krijgen, gaan ze potjes met schelpen verkopen. Om nog meer geld te verdienen, houdt Iza op de ouderavond van school een spreekbeurt. Ze vindt dit erg eng en moet daarvoor wel haar angst overwinnen. Met de strandrolstoel beleven ze nog veel avonturen. Het is voor kinderen van die leeftijd een leuk en spannend boek. Er zit geen christelijke strekking in. Wel kunnen kinderen door het boek te lezen, leren dat het goed is om iets voor hun naaste over te hebben en soms acties te houden om zo geld te verdienen. Doordat er geen christelijke strekking in zit, is het minder geschikt voor het kerstfeest. Aanbevolen, maar niet voor het kerstfeest MEES EN TIJN OP JACHT IN HET ZIEKENHUIS door Ina van der Beek Illustraties: Melanie Broekhoven ISDN Leeftijd: vanaf 7 jaar Leesniveau: AVI E4 85 blz. Prijs: 8,90 Mees mag een week bij zijn neefje Tijn logeren. Ze vinden het leuk om bij de cavia's en hamsters van de buurvrouw te gaan kijken. Alle dieren zijn vernoemd naar iemand uit de straat. Tot, wanneer Tijn en Mees bij de buurvrouw zijn, ze een klap horen. De buurvrouw is gevallen. Haar been ligt raar en de buurvrouw moet naar het ziekenhuis. Mees en Tijn mogen voor de cavia's zorgen. Als moeder zegt dat ze op bezoek gaat, willen Mees en Tijs mee. Ze hebben

8 een plannetje. Ze nemen stiekem hamster Henk mee in een rugtas. Wanneer ze bij de buurvrouw de verrassing willen pakken, zit er een gat in het voorvakje van de rugtas en Henk is weg. Ze zeggen niets tegen hun moeder en de buurvrouw. Later die middag gaan ze terug naar het ziekenhuis om Henk te zoeken. 's Avonds gaan ze nog een keer terug om stiekem een bakje water onder een bankje op de afdeling zetten. De volgende dag mogen ze niet mee op bezoek, maar samen gaan ze weer op pad in het ziekenhuis. Samen beleven ze nog meer avonturen. Het is een leuk boek vol avonturen. Er zit geen christelijke strekking in. Daarom is het minder geschikt voor het kerstfeest. Maar op een ander moment leuk om te geven. Aanbevolen, maar niet voor het kerstfeest SPANNING OP DE VELUWE door Jannie Koetsier Schokker Illustraties: Ella Bakker Uitgeverij Om Sions Wil, Alblasserdam Leeftijd: vanaf 8 jaar 102 blz. Prijs: 8,95 Mark gaat met zijn ouders, zusje en vriend op vakantie naar de Veluwe. Klasgenoot Klaas trekt zijn neus op voor zo'n simpele vakantie. Hij gaat naar Amerika, daar beleef je vast meer. Maar is dat zo? De eerste nacht op de boerderij slapen Mark, Chris en Elissa in twee tenten. De jongens beloven dat ze op het meisje zullen passen. Maar waar zijn ze als het spannend wordt? En wat moet die jongen bij de tent van Elissa? Als Mark de volgende morgen hoort wat er gebeurd is, is hij laaiend! Hij snapt niet dat iedereen zo aardig tegen de jongen doet. In zijn hart is geen plaats voor vergeven. Maar of dat de juiste houding is? In dit boek beleven de kinderen veel, het is zeker geen beschrijving van een rustige vakantie. Je leest over dingen die ook in het leven van alle dag plaatsvinden. Daarbij ervaar je ook dat het christenzijn deel uitmaakt van hun leven. Een gewoon, maar toch leerzaam boek. Aanbevolen DE VAL VAN JERUALEM en de wederopbouw van de tempel door Margreet Bunt Illustraties: Margreet Bunt Leeftijd: vanaf 7 jaar 94 blz. Prijs: 14,90 Veel bijbelverhalen zijn erg bekend, maar er zijn ook bijbelverhalen die niet zo bekend zijn. Dat was voor Margreet Bunt de reden om juist over die verhalen te vertellen. In dit boek vertelt ze over de profeten Amos, Habakuk, Jeremia, Haggaï en Zacharia. Centraal thema in deze geschiedenissen is de val van Jeruzalem en de wederopbouw van de tempel.

9 De manier waarop Margreet Bunt deze vaak onbekende verhalen vertelt is boeiend. Zoals te zien is, heeft ze zelf voor de illustraties gezorgd en dit sluit goed aan bij de tekst. In kaderteksten wordt bovendien nog achtergrondinformatie gegeven. Dit boek is een goede aanvulling op de kinderbijbels die er zijn, waarin je vaak deze onbekende verhalen mist. HET BIJZONDERE KERSTFEEST VAN PAPA PANOV door Ruben Saillens, bewerkt door Vrouwke Klapwijk Illustraties: Leontine Gaasenbeek Leeftijd: vanaf 6 jaar 32 blz. Prijs: 7,95 Papa Panov is een schoenmaker in een klein Russisch dorp. Op kerstavond denkt hij aan zijn overleden vrouw en aan zijn kinderen, die niet meer bij hem wonen. Hij voelt zich erg eenzaam. Als hij het kerstverhaal leest, valt hij in slaap en droomt. In die droom zegt een stem dat de Heere Jezus morgen bij hem op bezoek komt. De volgende ochtend staat hij al vroeg op de uitkijk achter het raam van zijn werkplaats. Er komt een straatveger voorbij en papa Panov geeft hem koffie. Een arme moeder geeft hij een paar schoentjes voor haar kindje. Bedelaars krijgen te eten. Maar aan het eind van de dag is de Heere Jezus nog steeds niet langsgekomen. Papa Panov begrijpt het niet. Opeens hoort hij weer een stem, die zegt: Wat je voor die arme mensen hebt gedaan, dat heb je voor Mij gedaan. Dan begrijpt papa Panov dat Hij toch verschenen is. Een Russische bewerking van Mattheüs 25:40 die mij erg trof en het bijbelverhaal erg dichtbij brengt. Hiermee is het geworden tot een prachtig kerstverhaal met een indringende boodschap. Deze prachtige uitgave van het bekende boek mag niet ontbreken in de boekenkast van iedereen die op zoek is naar een verhaal voor de vertelling tijdens kerst. KEES-JAN, OP AVONTUUR IN DE ARDENNEN door C. van den End Illustraties: Anneke Verheul Uitgeverij Om Sions Wil, Alblasserdam Leeftijd: vanaf 7 jaar Leesniveau: AVI M5 88 blz. Prijs: 8,50 Kees-Jan gaat met zijn familie op reis naar de Ardennen. Ze hebben er een blokhut gehuurd. Het lijkt een rustige vakantie te worden. Maar wat is er aan de hand met die zwarte sportwagen? En wat zit er in dat koffertje van die mannen? Samen met Freddy ontdekt Kees-Jan het geheim, maar dan wordt het gevaarlijk... Ga mee op reis met Kees-Jan en beleef dit nieuwe avontuur.

10 Het is een leuk boek voor kinderen die van spannende verhalen houden. Er zit herkenning in, zeker ook met betrekking tot het leven met de Heere. WONDERLIJKE REDDING door Frieda Mout van der Linden Illustraties: Adri Burghout Uitgeverij Om Sions Wil, Alblasserdam Leeftijd: vanaf 7 jaar 76 blz. Prijs: 8,10 De grootmoeder van Norbert woont in het bos. Hij gaat graag naar haar toe. Ze werken samen in de tuin, en zij leest hem prachtige verhalen voor. Maar op een dag mag het niet meer van Vati en Mutti. Grootmoeder gelooft in God en Norberts ouders vinden dat onzin! Grootmoeder heeft er veel verdriet van. Op een avond komt Norberts vader toch weer bij zijn moeder. Hij vraagt of Norbert een poosje bij haar mag logeren. Dan breekt de oorlog uit. De soldaten komen! Grootmoeder vertrouwt op de Heere, Norbert noemt haar dom. Wie heeft er gelijk? Dit prachtige waargebeurde verhaal speelt zich af in Oostenrijk. Dit boek is bijzonder en mooi, want in het leven van oma wordt haar stille vertrouwen op de Heere zichtbaar. OLIEBOLLEN VOOR BRAM door Geesje Vogelaar-van Mourik Illustraties: Alberte Jonkers Uitgeverij de Banier, Apeldoorn Leeftijd: vanaf 8 jaar Leesniveau: AVI M4 113 blz. Prijs: 9,95 Het is kerstvakantie. Lotte en haar broer Levi genieten van de gezellige dagen, zo vlak voor oud en nieuw. Ze mogen vader en moeder helpen met oliebollen bakken. Lotte is vaak te vinden bij buurvrouw Klaartje, de pottenbakster. Klaartje heeft een prachtige kat met de naam Beau. Ze zorgt voor deze kat alsof het haar eigen kind is. Op een dag ontsnapt Beau. Lotte helpt Klaartje met zoeken, maar Beau is weg en blijft weg. Lotte bidt of hij gevonden mag worden. Lotte leert in de vakantie ook Bram kennen. Ze brengt de eenzame man een zak oliebollen. Wat er dan allemaal gebeurt had Lotte nooit kunnen bedenken. Een mooi boek om zelf te lezen. In het boek staat het bidden van Lotte centraal. Het laatste hoofdstuk heet ook: Bidden helpt! Een heel mooi boek met een duidelijk christelijke strekking.

11 HET GEHEIM VAN LIES EN LOES door Ludwina van Kuijk-Krooneman Illustraties: Roelof Wijtsma Leeftijd: 6-8 jaar Leesniveau: AVI 4 / CLIB blz. Prijs: 6,95 Lies en Loes horen piepen in de bosjes. Als ze gaan zoeken vinden ze een doos. Wat zit er in? De juf gaat trouwen en krijgt een heel mooi pakje van Loes. Niemand weet wat er in zit. Alleen Loes. Het verhaal is heel druk geschreven, soms gaat het erg gejaagd. Maar wel spannend. Loes komt soms brutaal over in het verhaal en wordt niet gecorrigeerd. Jammer. Het boek heeft geen enkele christelijke strekking, daarom niet geschikt om uit te delen op het Kerstfeest. Niet aanbevolen MY BEST FRIENDS - vriendenboekje door Ingrid Medema Illustraties: Esther Leeuwrik Uitgeverij De Banier, Apeldoorn Leeftijd: vanaf 6 jaar 64 blz. Prijs: 9,95 Een mooi uitgevoerd vriendenboekje in de stijl van de Rosa-boeken van Ingrid Medema en Esther Leeuwrik. In het boekje kunnen heel wat vrienden schrijven. Er staan naast algemene vragen ook vragen in zoals mooiste boek, dit lied zing ik graag e.d. Verder zijn er keuze mogelijkheden in te vullen. Naast de leuke tekeningen is er ook een plaatsje voor je eigen foto. Een vriendenboekje met leuke vragen en invul mogelijkheden. Het boekje heeft geen christelijke strekking, maar er staan ook geen vragen in zoals je mooiste tv-programma of beste popgroep. Op iedere bladzijde staan mooie plaatjes die ingekleurd kunnen worden. Aanbevolen, maar niet geschikt om uit te delen op het kerstfeest van de zondagsschool

Eindoordeel: Warm aanbevolen, doch gezien de doelgroep niet geschikt als geschenk voor de zondagsschool. J. van der Meulen

Eindoordeel: Warm aanbevolen, doch gezien de doelgroep niet geschikt als geschenk voor de zondagsschool. J. van der Meulen In het begin serie Kijk en luister door Laura Zwoferink Illustraties: Jaap Kramer Uitgeverij Den Hertog Kartonboekje van 14 blz. Geschikt voor: peuters vanaf 18 maanden Prijs: 4,90 Bijbelgetrouw wordt

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Leesboeken voor de leeftijd van 8 t/m 10 jaar

Leesboeken voor de leeftijd van 8 t/m 10 jaar Leesboeken voor de leeftijd van 8 t/m 10 jaar Geen geheimen meer, door Thea Zoeteman-Meulstee Illustraties: Melanie Broekhoven Uitgever: Den Hertog, Houten 86 blz. Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar (avi

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Vrijen door Haye van der Heyden

Boekverslag Nederlands Vrijen door Haye van der Heyden Boekverslag Nederlands Vrijen door Haye van der Heyden Boekverslag door een scholier 1455 woorden 10 december 2006 5,9 13 keer beoordeeld Auteur Genre Haye van der Heyden Jeugdboek Eerste uitgave 1997

Nadere informatie

Leerkracht - handreiking

Leerkracht - handreiking Colofon Onderwerp: Gladys Aylward Les voor groep 1/2 Duur: 90 min. (Kan in tweeën gesplitst worden.) Aardrijkskunde China - Gladys Aylward - Pagina 1 Inleiding Deze les gaat over Gladys Aylward. Als jong

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer

Boekverslag Nederlands Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer Boekverslag Nederlands Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer Boekverslag door een scholier 1573 woorden 9 juni 2006 8,3 14 keer beoordeeld Auteur Genre Arno Bohlmeijer Jeugdboek Eerste uitgave 1999

Nadere informatie

Dros Ella druk Q :53 Pagina 1 Het boek van Ella

Dros Ella druk Q :53 Pagina 1 Het boek van Ella Het boek van Ella Imme Dros Het boek van Ella Met tekeningen van harrie geelen Amsterdam Antwerpen Em. Querido s Uitgeverij bv 2011 www.queridokinderboeken.nl Ik wil die! (1991), Het mooiste boek van

Nadere informatie

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr Honger! (voor jonge kinderen) Drie kinderen lopen naar school. Opeens zien ze een heel rare man in oude kleren. Hij vraagt om een beetje geld voor eten. Natuurlijk schrikken de kinderen en denken ze aan

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

God, jij en de ander. Gebedstip. Liefde. dag 1. Markus 12: Benodigdheden

God, jij en de ander. Gebedstip. Liefde. dag 1. Markus 12: Benodigdheden G Liefde God, jij en de ander od zegt vandaag tegen ons: heb Mij lief met heel je hart. Dit is het eerste gebod dat Hij geeft. Als we God liefhebben, willen we die liefde uitdelen. Daarom krijgen we nog

Nadere informatie

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich 1942-1943 1 Rivka! Het is tijd om te gaan!, roept vader. Rivka is blij. Ze gaat logeren. Ze weet niet bij wie. En ze weet ook niet hoe lang. Maar ze heeft er wel zin in. Vader heeft gezegd: Je gaat in

Nadere informatie

www.verzetsmuseum.org Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam

www.verzetsmuseum.org Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam www.verzetsmuseum.org Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam mede mogelijk gemaakt door Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst. Dit project is mede gefinancieerd met steun van het europees fonds

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Exodus God zal er zijn

Exodus God zal er zijn Exodus 3-4 - God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Exodus 3-4 God zal er zijn

Exodus 3-4 God zal er zijn Exodus 3-4 God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd Uitleg van het thema De Bijbel wereldwijd Gedicht: Een Boek De buurvrouw heeft een mooi boek met allemaal mooie verhalen Ik wil ook graag zo één mama, ik zal het zelf betalen Verhalen over lang geleden,

Nadere informatie

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Ex. 1 e lezing Ex. 34: 27-35 Antwoordpsalm 27: 4 2 e lezing Lucas 9: 28-36 Gemeente

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

3t/m5. thema: Groep. De Meester bij de meesters WIE GEEF JIJ EEN. Lucee woont in Sierra Leone. Lees haar verhaal!

3t/m5. thema: Groep. De Meester bij de meesters WIE GEEF JIJ EEN. Lucee woont in Sierra Leone. Lees haar verhaal! Groep 3t/m5 Zoek mee! Wij hebben 10 tienen in dit nummer verstopt. Kun jij ze allemaal vinden? thema: WIE 10 GEEF JIJ EEN? 2 De Meester bij de meesters Lucee woont in Sierra Leone 4 Lees haar verhaal!

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus!

Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus! Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus! Jongens en meisjes! Hebben jullie vanmorgen de kerkklok gehoord? Ja, vanmorgen hoorden we ook een klok luiden in de kerk. Maar

Nadere informatie

Agent 0-0-Papa. Copyright 2011 Kirstin Rozema - Engeman Auteur: Kirstin Rozema - Engeman Illustraties: Ulas Kaya & Sandy Wijsbeek

Agent 0-0-Papa. Copyright 2011 Kirstin Rozema - Engeman Auteur: Kirstin Rozema - Engeman Illustraties: Ulas Kaya & Sandy Wijsbeek Agent 0-0-Papa Copyright 2011 Kirstin Rozema - Engeman Auteur: Kirstin Rozema - Engeman Illustraties: Ulas Kaya & Sandy Wijsbeek Uitgeverij Boekenbent Omslagontwerp & vormgeving: Lint. grafisch ontwerp

Nadere informatie

Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam

Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam www.verzetsmuseum.org Plantage Kerklaan 61 (tegenover Artis), Amsterdam mede mogelijk gemaakt door Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst. Dit project is mede gefinancieerd met steun van het europees fonds

Nadere informatie

Eindoordeel: Aanbevolen, maar niet geschikt om uit te delen op het kerstfeest

Eindoordeel: Aanbevolen, maar niet geschikt om uit te delen op het kerstfeest FEEST door Marian Schalk-Meijering Illustraties: Rita Hijma Uitgevrij Den Hertog, Houten Leesniveau: AVI E3 285 blz. Prijs: 12,50 Dit boek bevat vijf eerder verschenen deeltjes over Tim en Toos. (feest

Nadere informatie

Simone Foekens. met illustraties van Melanie Broekhoven SpecialBooX, Zuid-Beijerland. Kinderbijbel

Simone Foekens. met illustraties van Melanie Broekhoven SpecialBooX, Zuid-Beijerland.  Kinderbijbel Kinderbijbel 2017 SpecialBooX, Zuid-Beijerland www.specialboox.nl Kinderbijbel Tekst: Simone Foekens Illustraties: Melanie Broekhoven Ontwerp en vormgeving: SpecialBooX Simone Foekens met illustraties

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

Woord vooraf. I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan

Woord vooraf. I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan Woord vooraf I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan de allereerste woorden uit de Bijbel. In het begin, a, maakte God de aarde. Maar wie a zegt, moet ook b zeggen. En dat doet

Nadere informatie

DE DIENST VAN HET WOORD. Gebed bij de opening van het Woord. Inleiding bij het thema

DE DIENST VAN HET WOORD. Gebed bij de opening van het Woord. Inleiding bij het thema Zondag 17 januari 2016-2 e zondag na Epifanie THEMA: Ruth voelt zich welkom DE DIENST VAN HET WOORD Gebed bij de opening van het Woord Inleiding bij het thema Ruth voelt zich welkom, dat is het thema van

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

5.6. Boekverslag door een scholier 2834 woorden 2 maart keer beoordeeld. Virginia Andrews Thriller & Detective Eerste uitgave 1998

5.6. Boekverslag door een scholier 2834 woorden 2 maart keer beoordeeld. Virginia Andrews Thriller & Detective Eerste uitgave 1998 Boekverslag door een scholier 2834 woorden 2 maart 2007 5.6 12 keer beoordeeld Auteur Genre Virginia Andrews Thriller & Detective Eerste uitgave 1998 Vak Engels Mening, Onderwerp: Het onderwerp van het

Nadere informatie

Dreadlocks & Lippenstift

Dreadlocks & Lippenstift Dreadlocks & Lippenstift Uitgever: Leopold Schrijver: Maren Stoffels Jaar van 1e druk: in 2005 / 143 pagina's Leesniveau: 12 t/m 15 jaar Door: Sophie Scharenborg klas: H3G3 De schrijver In 2006 behaalde

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 7 Delen maakt blij Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 7 blz. 1 Als je niet wilt delen krijg je ruzie.

Nadere informatie

Week 2. De Hemel op Aarde: Thuis! Opdrachten om het adventsproject ook thuis te beleven.

Week 2. De Hemel op Aarde: Thuis! Opdrachten om het adventsproject ook thuis te beleven. Week 2. De Hemel op Aarde: Thuis! Opdrachten om het adventsproject ook thuis te beleven. Met de stukjes in dit boekje kun je ook thuis als gezin verder gaan met het adventsproject De Hemel op Aarde. De

Nadere informatie

Zingen: Ps. 98:1,4: Zingt nu een nieuw lied voor de HERE. Zingen: Gez. 77:1-5: Een engel zegt Maria aan

Zingen: Ps. 98:1,4: Zingt nu een nieuw lied voor de HERE. Zingen: Gez. 77:1-5: Een engel zegt Maria aan Aangepaste dienst Baflo - 23 december 2012, 14.30 uur Liturgie: Welkom en mededelingen Zingen: a. E&R 241: Here der heren (= Opw. 159) b. E&R 210: Zeg, wie heeft geschapen de bloemetjes c. E&R 226: Als

Nadere informatie

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts.

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. Thema 5 Les 1: De angst: Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. De schrik: Als iemand ineens achter je staat, dan schrik je. Je bent dan ineens

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels

Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels Mariska Wijlens Klas 3T2 Docent: Mevrouw Scholten 1. Zakelijke gegevens Titel: Op blote voeten Auteur: Maren Stoffels Uitgever: Leopold Jaar van verschijnen:

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer Voor jou Verhalen van mantelzorgers Anne-Rose Hermer 6 Inleiding In dit boek maak je kennis met Martine, Koos en Sara. Ze zijn alledrie in een andere fase van hun leven. Maar één ding is hetzelfde voor

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Goed Nieuws Wat zie Je? Navertelling Lucas 24,35-48 Goed Nieuws! Toen de twee leerlingen

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: opa en oma

Auditieve oefeningen bij het thema: opa en oma Auditieve oefeningen bij het thema: opa en oma Boek van de week: 1; Superoma en de redding van blauwbil 2; Bij opa en oma 3; Met opa in het donker 4; De knotsgekke avonturen van opa Smoezel Verhaalbegrip:

Nadere informatie

Het was één groot feest!

Het was één groot feest! Het was één groot feest! Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

Els pelgrom (Else Koch) werd geboren op 2 april 1934 in arnhem, ze maakte daar de hongerwinter van 1944/1945 mee. Een zak vol

Els pelgrom (Else Koch) werd geboren op 2 april 1934 in arnhem, ze maakte daar de hongerwinter van 1944/1945 mee. Een zak vol Boekverslag door Robbin 736 woorden 6 november 2017 0 keer beoordeeld Auteur Els Pelgrom Genre Jeugdboek Eerste uitgave 1977 Vak Nederlands De schrijver: Els pelgrom (Else Koch) werd geboren op 2 april

Nadere informatie

Gemaakt door Jette Somsen Klas 3G2 Datum Knalhard

Gemaakt door Jette Somsen Klas 3G2 Datum Knalhard Gemaakt door Jette Somsen Klas 3G2 Datum 24-11-2017 Knalhard Algemene informatie Het boek dat ik heb gelezen voor dit verslag is het boek Knalhard. Het boek is geschreven door Caja Cazemier. De uitgever

Nadere informatie

Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus

Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Gezinsdienst Liturgie Welkom en mededelingen Voorzang: - Gezang 132 - Opwekking 461 - Gezang 146 Stil gebed Votum / groet Zingen:

Nadere informatie

Bijbelstudie Zing de Heere een nieuw lied! Bijbelstudie 1 Psalm 8 God die alles maakte

Bijbelstudie Zing de Heere een nieuw lied! Bijbelstudie 1 Psalm 8 God die alles maakte Bijbelstudie Zing de Heere een nieuw lied! Bijbelstudie 1 Psalm 8 God die alles maakte Genesis 1: 1-10 Weet jij het verschil tussen iets maken en iets scheppen? 1 Iets maken: Hiervoor heb je materialen,

Nadere informatie

Jezus maakt mensen gelukkig

Jezus maakt mensen gelukkig Eerste Communieproject 33 Jezus maakt mensen gelukkig Jezus doet wonderen In les 5 hebben we geleerd dat God onze Vader is. Wij zijn allemaal zijn kinderen. Alle mensen zijn broertjes en zusjes van elkaar!

Nadere informatie

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk Wat vindt de ChristenUnie belangrijk Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Tweede Kamer 2017-2021 Verkiezingsprogramma 2017-2021 Eenvoudige taal Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering.

Nadere informatie

Kerst055 hoopt dat dit adventsverhaal u inspireert om het vreemde welkom te heten en afstand tussen mensen te overbruggen door samen te zijn.

Kerst055 hoopt dat dit adventsverhaal u inspireert om het vreemde welkom te heten en afstand tussen mensen te overbruggen door samen te zijn. Kerst kleur je samen In de adventstijd bereiden we ons voor op Kerst, de geboorte van Christus. Ieder jaar vieren we Kerst, maar Kerst kan je ieder jaar weer opnieuw verrassen met een nieuwe gedachte bij

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

Lesbrief. Een goeie truc Marjan Berk

Lesbrief. Een goeie truc Marjan Berk Lesbrief Een goeie truc Marjan Berk Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan vragen,

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Moordkuil door Karel Verleyen

Boekverslag Nederlands Moordkuil door Karel Verleyen Boekverslag Nederlands Moordkuil door Karel V Boekverslag door een scholier 2408 woorden 5 januari 2009 6,5 43 keer beoordeeld Auteur Genre Karel V Thriller & Detective Eerste uitgave 2003 Vak Nederlands

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Een stelletje mooie vrienden door Jacques Vriens

Boekverslag Nederlands Een stelletje mooie vrienden door Jacques Vriens Boekverslag Nederlands Een stelletje mooie vrienden door Jacques Vriens Boekverslag door C. 1236 woorden 29 augustus 2016 3,1 2 keer beoordeeld Auteur Genre Jacques Vriens Jeugdboek, Kinderboek Eerste

Nadere informatie

Mijn fictiedossier. Naam: Gijs Azink Klas: 3T1 Leraar: Owel

Mijn fictiedossier. Naam: Gijs Azink Klas: 3T1 Leraar: Owel Mijn fictiedossier Naam: Gijs Azink Klas: 3T1 Leraar: Owel 1 Inhoud: 1. Zakelijke gegevens...blz 3 2. Samenvatting.blz 3/4 3. Over de auteur Ellen Tijsinger.blz 4 4. Over het boek. blz 4/5 5. Leeservaringen..blz

Nadere informatie

ZORA. is zwanger. Wat kan Zora doen?

ZORA. is zwanger. Wat kan Zora doen? ZORA is zwanger Wat kan Zora doen? Zora is zwanger van haar eerste kindje Dit zijn Zora en Samir. Ze krijgen een baby. Zora is 5 maanden zwanger. Haar buik is dik en ze voelt de baby bewegen. Ze is blij

Nadere informatie

Schoolreis met zwaailicht

Schoolreis met zwaailicht Vivian den Hollander Schoolreis met zwaailicht met tekeningen van Gertie Jaquet Uitgeverij Ploegsma Amsterdam 1 Op schoolreis! Schiet nou op, mam! roept Guusje. Ze huppelt de straat uit. Vandaag gaat ze

Nadere informatie

Hallo ouders/ verzorgers van de kinderen van B4

Hallo ouders/ verzorgers van de kinderen van B4 Hallo ouders/ verzorgers van de kinderen van B4 Alweer de laatste nieuwsbrief van het jaar 2014. Deze wordt geopend met het blijde nieuws dat juf Ilse een baby heeft. juf Ilse en Tom zijn op 10-12- 14

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 / 2. Voor alle data geldt: Deo Volente (zo de Heere wil en wij leven. 16 november 2015 Beste ouders / verzorgers,

Nieuwsbrief 1 / 2. Voor alle data geldt: Deo Volente (zo de Heere wil en wij leven. 16 november 2015 Beste ouders / verzorgers, Nieuwsbrief 1 / 2 Gezellig 16 november 2015 Beste ouders / verzorgers, onderonsje.. Deze week: Bijbelse geschiedenis Activiteiten bij het thema Letters en cijfers Terugblik Schoolontbijt Foto s Bijlage:

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE

Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest en Lazarus Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

DE VERVOLGDE GEMEENTE

DE VERVOLGDE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest en Lazarus Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

M i j n o u d e r s g a a n s c h e i d e n

M i j n o u d e r s g a a n s c h e i d e n M i j n o u d e r s g a a n s c h e i d e n W E R K B O E K E C H T S C H E I D I N G, S T E U N J E K I N D M I J N W E R K B O E K Dit werkboek is speciaal voor kinderen met gescheiden ouders. Er zijn

Nadere informatie

door Sebastiaan Heins

door Sebastiaan Heins door Sebastiaan Heins 3 2 e druk november 2012 Sebastiaan J.R. Heins - 23 mei 2012 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze opgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

Verhaal voor Palmpasen, 20 maart 2016

Verhaal voor Palmpasen, 20 maart 2016 Verhaal voor Palmpasen, 20 maart 2016 Het moet een speciale verjaardag voor Rowan worden, zegt de moeder van Rowan, terwijl ze haar kopje koffie neerzet. De buurvrouw begrijpt het meteen. Rowan en zijn

Nadere informatie

Een boekje om te gebruiken

Een boekje om te gebruiken aanwijzingen Een boekje om te gebruiken Thuis, tijdens de kindernevendienst of op school als adventsproject. In de vier weken voor kerst wordt de donkere hemel verlicht met de sterren, en als laatste verschijnt

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Niemandsland door Marjolein Houweling

Boekverslag Nederlands Niemandsland door Marjolein Houweling Boekverslag Nederlands Niemandsland door Marjolein Houweling Boekverslag door Jacco 1417 woorden 15 juni 2018 0 keer beoordeeld Auteur Genre Marjolein Houweling Thriller & Detective, Erotische roman Eerste

Nadere informatie

Kerstviering 2009 Laat iedereen het horen. Groep 0, 1 en 2 CBS Shalom

Kerstviering 2009 Laat iedereen het horen. Groep 0, 1 en 2 CBS Shalom Kerstviering 2009 Laat iedereen het horen Groep 0, 1 en 2 CBS Shalom Welkom op ons kerstfeest Groep 0 zingt : Jezus zegt, dat hij hier van ons verwacht Jezus zegt, dat Hij hier van ons verwacht, dat wij

Nadere informatie

Melissa Even 4T4 Mevr. Scholten

Melissa Even 4T4 Mevr. Scholten Zakelijke gegevens. De titel van het boek is De engel Yannick. De naam van de auteur is Do van Ranst. De naam van de uitgever is Do Van Ranst en Davidsfonds uitgeverij nv. Het jaar dat het is verschenen

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Grammatica Zinsontleding. Werkboek Geschikt voor de groepen 5 en 6

Grammatica Zinsontleding. Werkboek Geschikt voor de groepen 5 en 6 Grammatica Werkboek Geschikt voor de groepen 5 en 6 Inhoudsopgave Zinnen knippen 4 Het onderwerp 7 De persoonsvorm 11 Het gezegde 17 Het werkwoordelijk gezegde 21 Het naamwoordelijk gezegde 24 Het lijdend

Nadere informatie

Monsterfilm. De illustratie en het lesidee bij dit verhaal staan ook op

Monsterfilm. De illustratie en het lesidee bij dit verhaal staan ook op Monsterfilm Voorpublicatie uit: Joep deel 2 van Isabelle de Ridder en Monique Dozy Clavis Uitgeverij (verschijnt september 2018) Al eerder verschenen: Pleuntje, Joep en Wiebeltand. De illustratie en het

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: 0800 2000 Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een uitgave van JIP Den Haag en Middin.

Nadere informatie

Kom op, Maarten, je moet naar school! Moeder geeft haar jongen een duwtje. Even later loopt Maarten door de straten van Mansfeld. Dat is de stad waar

Kom op, Maarten, je moet naar school! Moeder geeft haar jongen een duwtje. Even later loopt Maarten door de straten van Mansfeld. Dat is de stad waar 6 Het is een jongen! Blij kijkt vader Hans Luther naar zijn zoon. De kleine jongen ligt tevreden bij zijn moeder in de armen. Het is 10 november. Buiten is het koud, maar binnen is het warm. Dat is goed

Nadere informatie

Boekverslag Big Sister Live

Boekverslag Big Sister Live Boekverslag Big Sister Live Romee Bierman klas 3.2 Samenvatting Het boek gaat over Bambi, ze is een meisje van 18 jaar. Ze voelt zich erg eenzaam omdat ze heel veel alleen thuis is. Haar vader is weg en

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

Eh ja, zegt hij, dat kan ook.

Eh ja, zegt hij, dat kan ook. Simson is verliefd Zullen we schaken? vraagt Saffi ra. Goed, antwoordt Simson. Saffira pakt het schaakbord. Ze zet het tussen hen in op de grond. Ik heb een idee, zegt Simson. Hij buigt zich voorover naar

Nadere informatie

Roodkapje en haar zieke voorleesoma

Roodkapje en haar zieke voorleesoma Toneelstuk opening Kinderboekenweek 2016 Roodkapje en haar zieke voorleesoma Tekst Rian Visser Rollen Roodkapje Moeder Oma Boze wolf Jager Verteller In het verhaal staat een prentenboek centraal. In dit

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Raak me dan, als je kan

Boekverslag Nederlands Raak me dan, als je kan Boekverslag Nederlands Raak me dan, als je kan door Siska Goeminne Boekverslag door S. 1232 woorden 19 februari 2016 7,4 10 keer beoordeeld Auteur Siska Goeminne Eerste uitgave 2012 Vak Methode Nederlands

Nadere informatie

Handelingen 16,25-34 Vertel het door

Handelingen 16,25-34 Vertel het door Handelingen 16,25-34 Vertel het door Gezinsdienst Vertel het door!! met kinderkoor De Ljochtpuntsjes Liturgie Welkom Stil gebed Votum en zegengroet Kinderkoor Zingen met kinderkoor: Alles wat je wilt Gebed

Nadere informatie

6,2. Boekverslag door een scholier 1587 woorden 16 juni keer beoordeeld. Eerste uitgave 2007 Nederlands

6,2. Boekverslag door een scholier 1587 woorden 16 juni keer beoordeeld. Eerste uitgave 2007 Nederlands Boekverslag door een scholier 1587 woorden 16 juni 2009 6,2 609 keer beoordeeld Auteur Genre Joyce Pool Jeugdboek Eerste uitgave 2007 Vak Nederlands B.1 Tijdens een schooluitstap in Londen raken Jamal

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het leven is vurrukkulluk

Boekverslag Nederlands Het leven is vurrukkulluk Boekverslag Nederlands Het leven is vurrukkulluk door Remco Campert Boekverslag door een scholier 1848 woorden 12 januari 2012 5,3 3 keer beoordeeld Auteur Genre Remco Campert Psychologische roman Eerste

Nadere informatie

tent? zwembad Vrouwke Klapwijk kampeert bij de boer jens AVI E3 en de sla ap bu s Illustraties Andrea Kruis Vrouwke Klapwijk

tent? zwembad Vrouwke Klapwijk kampeert bij de boer jens AVI E3 en de sla ap bu s Illustraties Andrea Kruis Vrouwke Klapwijk tent? vraagt jens. wat is daar nou aan? ik wil in een huisje. net als sven. met een zwembad en een speeltuin. in een Jens is het tweede deel in een serie van. Met veel humor en leuke taalgrapjes schrijft

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Prent 1 : Klaslokaal. De kinderen zingen rond de kerstboom.

Prent 1 : Klaslokaal. De kinderen zingen rond de kerstboom. Een verrassing voor Tim 1 2 Prent 1 : Klaslokaal De kinderen zingen rond de kerstboom. Eén stem klinkt er als een zilveren klokje boven uit. Waarom huil je? vraagt Lize aan de juf. Ik huil niet, lacht

Nadere informatie

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus,

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus, Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10:38-42 Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen over Jezus. Dat zal je waarschijnlijk ook niet verrassen. Maar als het gaat over Jezus,

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Junkie Mama door Lonneke van Asseldonk

Boekverslag Nederlands Junkie Mama door Lonneke van Asseldonk Boekverslag Nederlands Junkie Mama door Lonneke van Asseldonk Boekverslag door een scholier 1923 woorden 14 december 2006 7,6 91 keer beoordeeld Auteur Genre Lonneke van Asseldonk Jeugdboek Eerste uitgave

Nadere informatie

Thijs gaat op reis. Een voorleesboekje

Thijs gaat op reis. Een voorleesboekje Thijs gaat op reis Een voorleesboekje Dit boekje is opgedragen aan de vrijwilligers die in hun eigen dorp een beetje extra liefde geven aan kinderen. Kinderen die zonder die liefde, aandacht en zorg geen

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

1 Samuel 24 Ik krijg je nog wel Of zou jij het anders doen?

1 Samuel 24 Ik krijg je nog wel Of zou jij het anders doen? 1 Samuel 24 Ik krijg je nog wel Of zou jij het anders doen? Gezinsdienst Liturgie Zingen: - Gez 75,1.2.5 Nu gaan de bloemen nog dood - EL 445 Ik zag een kuikentje - Gez 171 Wees stil voor het aangezicht

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Opdracht 2 bij 1.2 Vraag en antwoord. Cursist A: lees de vraag hardop. Cursist B: lees het antwoord hardop. Klaar? Dan leest cursist B de vragen. Cursist A Cursist

Nadere informatie

Handelingen 16,25-34 - Vertel het door

Handelingen 16,25-34 - Vertel het door Handelingen 16,25-34 - Vertel het door Gezinsdienst Vertel het door!! met kinderkoor De Ljochtpuntsjes Liturgie Welkom Stil gebed Votum en zegengroet Kinderkoor Zingen met kinderkoor: Alles wat je wilt

Nadere informatie

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy Reality Reeks Verwerkingsopdrachten Mooi meisje Verliefd op een loverboy Lees blz. 3. Woont Laura in de stad of op het platteland? Hoe weet je dat? Lees blz. 5 en 7. Woont Laura s oma al lang op de boerderij?

Nadere informatie

Oorlogswinter. Denice Surink

Oorlogswinter. Denice Surink Oorlogswinter Inhoud 1. Zakelijke gegevens... 3 2. Samenvatting... 3 3. Over de auteur... 3 4. Over het boek... 4 5. Leeservaringen... 4 6. Recensie.... 5 1. Zakelijke gegevens A. Het boek heet oorlogswinter.

Nadere informatie

TIPS VOOR DOCENTEN. Kim Koelewijn. Nu met nog meer tranen! HUIL! Het lucht op Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan

TIPS VOOR DOCENTEN. Kim Koelewijn. Nu met nog meer tranen! HUIL! Het lucht op Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan TIPS VOOR DOCENTEN HUIL! Het lucht op Nu met nog meer tranen! Kim Koelewijn Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan 9-99 TIPS VOOR DOCENTEN Dichtbij en verder weg Wanneer je met

Nadere informatie