Wij maken van deze gelegenheid gebruik om ons aan u voor te stellen. Wij zijn

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wij maken van deze gelegenheid gebruik om ons aan u voor te stellen. Wij zijn"

Transcriptie

1 w4(- Aan Burgemeester & Wethouders en de Leden van de Raad van de gemeente Moerdijk Postbus AA Zevenbergen Zevenbergschen Hoek, 9 december 2016 Geachte Dame/Heer, Wij maken van deze gelegenheid gebruik om ons aan u voor te stellen. Wij zijn bestuursleden van het Collectief Belangenbehartiging Senioren Moerdijk, kortweg c.b.s.m. Het C.B.S.M. is een samenwerkingsverband van de Moerdijkse afdelingen van de landelijke seniorenbonden ANBO, PCOB en KBO. Over het wat, het hoe en het waarom van onze activiteiten kunt u lezen in bijgevoegde brochure, die wij desgewenst graag nader aan u zouden toelichten in een kennismakingsgesprek. Wanneer u, net als wij, behoefte heeft aan een nadere samenwerking, hopen wij dat u ons uitnodigt voor een gesprek op een door u te bepalen tijdstip en locatie. Wij hopen u hiermee en met de inhoud van de bijgevoegde brochure voorlopig voldoende te hebben geïnformeerd en zien uit naar uw reactie. Namens CBSM, Met vriendelijke groet,

2 t ANBO KBO,; Ccnsr(h pêcll l rúcf Fijnaart - Willemstad Kring Moerdijk Klundert - Zevenbergen Collectief Bela pe nbeharti gtng Senioren Moerd I k fcbs MI lnleidins Sinds eind 2015 is binnen de KBO kring Moerdijk een werkgroep actief geweest die de mogelijkheden heeft onderzocht om gestalte te geven aan de individuele en de collectieve belangenbehartiging t.b.v. de ouderen in de gemeente Moerdijk. Reden daarvoor was het besluit van de regering om haar zorgtaken met alles erop en eraan over te dragen aan de gemeentes, de zgn. transities in het sociaal domein. Dat besluit had tot gevolg dat overleg en besluitvorming m.b.t. het beleid en de uitvoering in het sociale domein voortaan niet meer op landelijk niveau zouden plaats vinden, maar veel dichter bij de burger, binnen de eigen gemeente. Vooral de ouderen, maar niet alleen zij, zouden daar het meest van merken. Ook de mogelíjkheden voor de directe betrokkenheid en inspraak van de burger werden met deze maatregel echter aanmerkelijk vergroot. De burger was dat niet gewend en was daar niet echt op voorbereid. ln de tijd dat alles nog op landelijk niveau werd geregeld, zorgden de belangenorganisaties, zoals de ouderenbonden, in hun overleggen met de regering voor de behartiging van de belangen van de mensen die het betreft. Maar die landelijk opererende organisaties beschikken niet over voldoende menskracht en tijd en zijn derhalve bij lange na niet in staat om met elke individuele gemeente in overleg te gaan om op te komen voor de belangen van, in dit geval, de ouderen. Vandaar dat m.n. KBO Brabant bij zijn lokale afdelingen aan de bel heeft getrokken en hen heeft opgeroepen om deze taak op gemeentelijk niveau op zich te nemen. ln de gemeente Moerdijk heeft de KBO kring Moerdijk n.a.v. deze oproep een werkgroep opgericht, die in het najaar van 2015 aan de slag is gegaan met als opdracht een antwoord te formuleren op de vraag "Hoe organiseren we de individuele en de collectieve belangenbehartiging t.b.v. de ouderen in de gemeente Moerdijk?" De werkgroep heeft op die vraag een antwoord gevonden en heeft de Moerdijkse afdelingen van de ANBO en de PCOB gevraagd mee te doen. Dat heeft ertoe geleid dat op 13 oktober 2016 het "Collectief Belangenbehartiging Senioren Moerd jk" (CBSM) is opgericht.

3 Deze naam geeft exact weer waar de groep voor staat: Collectief - omdat de groep bestaat uit leden van alle binnen de gemeente Moerdijk actieve ouderenbonden (ANBO, KBO, PCOB); D.m.v. samenwerklng en overleg met de Senioren Adviesraad Moerdijk (SAM), die contacten onderhoudt met de plaatselijke seniorenraden in de gemeente Moerdijk, wordt het draagvlak onder de leden van de doelgroep vergroot. Belangenbehartigíng - omdat men zich voornamelijk richt op de collectieve belangenbehartiging t.b.v. de doelgroep; Senioren - omdat dit de doelgroep is; Moerdijk - omdat het werkgebied de volledige gemeente Moerdijk omvat. Doelstellins Opkomen voor de belangen van de ouderen in Moerdijk waar het gaat om sociale voorzieningen, wonen, zorg, welzijn, volksgezondheid, vervoer e.d. is een van de taken van het CBSM. Het gaat hierbij om bevordering van goede diensten en voorzieningen. Dit in contact met de gemeente en andere instanties als het gaat om het lokale niveau. Als "luis in de pels " wil het CBSM, daar waar beleid wordt gemaakt en waar beslissingen worden genomen die senioren aangaan, een "voet tussen de deur", een "vinger aan de pols" en een "vinger in de pap" zijn. Het CBSM wil opkomen voor de belangen van de senioren in Moerdijk door te luisteren en te horen, te kijken en te zien, te signaleren, te initiëren, te informeren en te adviseren en desgewenst te vertegenwoordigen in netwerken en belangenorganisaties. Dit doen we met als doel de oudere inwoners van de gemeente Moerdijk: - te betrekken bij het gemeentelijk beleid waar het de senioren betreft, - te stimuleren deel te nemen in cliëntenraden, dorps- en stadsraden en zelf mee te denken en te praten over zaken die henzelf aangaan. Belangenbehartising Binnen het domein belangenbehartiging onderscheiden we: a. lndividuele Belangenbehartiging: Vooral oudere senioren maken soms geen of onvoldoende gebruik van fínanciële regelingen en voorzieningen waar ze recht op hebben. Oorzaken daarvan zijn:

4 - de ondoorzichtigheid van de regelingen; - het niet goed geïnformeerd zijn over regelingen, voorzieningen en diensten; - het niet gewend zijn om voor rechten en belangen op te komen. Bij de individuele belangenbehartiging m.n. op het gebied van de WMO wordt samengewerkt met de gemeente en kan gebruik gemaakt worden van de diensten van speciaal daarvoor opgeleide vrijwillige ouderenadviseurs (VOA's), cliëntondersteuners en belastinghulpen. Zij bereiden de ouderen, die dat nodig hebben en die daarom vragen, voor op de gesprekken, begeleiden hen tijdens de gesprekken, helpen bij het invullen van formulieren, bieden nazorg en wijzen hen de weg wanneer er eventueel bezwaar gemaakt gaat worden als het resultaat van het gesprek anders is dan werd verwacht of gehoopt. b. Col lectieve Belansenbehartieine: Meer dan eens komt het voor dat de gemeente en andere instanties die zich bezig houden met senioren, plannen maken, beleid voorbereiden, besluiten nemen, enz. zonder in het voortraject te overleggen met de mensen over wie het gaat. Dat zorgt voor veel onrust onder de ouderen. Het CBSM wil voorkomen dat, als gevolg van de wijzigingen in de zorg die in 2015 zíjn doorgevoerd, door de gemeente en andere instanties die zich met senioren bezig houden, allerlei beslissingen worden genomen waar de ouderen 'niet blij van worden', mede omdat de ouderen daar zelf te laat of helemaal niet bij betrokken zijn geweest. Aandachtspunten Het Collectief Belangenbehartiging Senioren Moerdijk zet zich in voor onder a ndere de volgende aandachtsgebieden : - Wonen - Woonomgeving - Woontechnologie - Welzijn - Dienstverlening - Participatie - Zorg - Sociale Voorzieningen - Mobiliteit Het CBSM wil over onderwerpen binnen deze thema's meedenken, meepraten, meedoen als het gaat over o.a.: - Subsidieregelingen voor een veelheid van terreinen, - Projecten zoals "ls uw gemeente Ouderenproof", - Onderdelen van beleid die senioren betreffen, - Taxi- en busvervoer voor senioren, - Gemeentelijk gezondheidsbeleid, - Aanpassen van woningen, zowel huurwoningen als eigen woningbezit, - Bevorderen van onderlinge contacten, - Voorkomen van vereenzaming, - enz.

5 Profiel Een lid van het Collectief Belangenbehartiging Senioren Moerdijk: - Signaleert ontwikkelingen, initiatieven en gebeurtenissen die positieve of negatieve gevolgen zouden kunnen hebben voor de senioren in de gemeente Moerdijk en meer specifiek in de eigen kern. - Meldt die in de vergadering van het CBSM. - Gaat daarover in gesprek met de dorps-, stad-, of gebiedstafel waaronder de eigen kern ressorteert. - Denkt met de CBSM en de dorps-, stads- of gebiedstafel mee over verbeteringen en/ of aanpassingen. - Gaat over de belangen van de senioren in zijn/haar werkgebied in gesprek met zijn / haar dorpsgenote n. - Torgt ervoor dat de maatschappelijke belangenbehartiging vast op de agenda komt van de vergaderingen van de afdeling diehij/zij vertegenwoordigt. - Stimuleert het bespreken van maatschappelijke belangenbehartiging in de afdeling die hij/zij vertegenwoordigt. - 7et maatschappelijke belangenbehartiging daar waar mogelijk op de kaart. Goed om te weten Het CBSM lost vraagstukken niet op, maar luistert naar en hoort, kijkt naar en ziet, spreekt met, denkt mee met, adviseert, werkt mee met, enz. alle partijen om tot die oplossing te komen. - Het CBSM houdt zijn reguliere vergaderingen 2 à 3 x per jaar en vergadert verder wanneer de leden en/ot het dagelijks bestuur dat nuttig en nodig vinden. - De CBSM heeft een dagelijks bestuur, dat wordt gevormd door een voorzitter, een secretaris en een penningmeester, die door de leden uit hun midden gekozen worden. Aan dit dagelijks bestuur is een extern en onafhankelijk adviseur toegevoegd.

Aan de Leden van de Raad. van de gemeente Moerdijk, *" ^ J ULI 2016 Postbus 4, 4670 AA Zevenbergen.

Aan de Leden van de Raad. van de gemeente Moerdijk, * ^ J ULI 2016 Postbus 4, 4670 AA Zevenbergen. Senioren ^ ^ Aan de Leden van de Raad Gemeente Moerdijk "tvangst; van de gemeente Moerdijk, *" ^ J ULI 2016 Postbus 4, 4670 AA Zevenbergen. Onderwerp: Convenant SAM Geachte Dames en Heren, Standdaarbuiten,

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014. Bestuurssamenstelling op 31-12-2014. Functie Naam Namens. Noordhaven 74a 4761 DC Zevenbergen www.seniorenmoerdijk.

JAARVERSLAG 2014. Bestuurssamenstelling op 31-12-2014. Functie Naam Namens. Noordhaven 74a 4761 DC Zevenbergen www.seniorenmoerdijk. Noordhaven 74a 4761 DC Zevenbergen www.seniorenmoerdijk.nl JAARVERSLAG 2014 De Senioren Advies Raad Moerdijk is samengesteld uit: Een vertegenwoordiging van de Senioren Raden van 10 kernen. Een vertegenwoordiging

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK

PLAN VAN AANPAK KBO CUIJK CENTRUM PLAN VAN AANPAK 2018 2022 1 P a g i n a INHOUD: Pagina 1: Pagina 2: Pagina 3: Pagina 4: Voorblad Inhoud Inleiding lijke taken en Pagina 5: Pagina 6: Ouderenbeleid PR en Communicatie Scholing

Nadere informatie

Convenant tussen. Stichting Seniorenraad Meierijstad en Brabant Zorg

Convenant tussen. Stichting Seniorenraad Meierijstad en Brabant Zorg Convenant tussen Stichting Seniorenraad Meierijstad en Brabant Zorg 1 INHOUD 1 Inleiding 3 2 Doelstelling Seniorenraad 4 A. Een bijdrage leveren aan integraal ouderenbeleid 4 B. Het bewaken van de uitvoering

Nadere informatie

KBO BRABANT: een actieve seniorenvereniging. ook in de Gemeente Cuijk

KBO BRABANT: een actieve seniorenvereniging. ook in de Gemeente Cuijk KBO BRABANT: een actieve seniorenvereniging ook in de Gemeente Cuijk 1 KBO-Brabant: Vereniging van, voor en door leden Grootste vrijwilligersorganisatie van Brabant Gebaseerd op identiteit en solidariteit

Nadere informatie

CENTRALE VAN OUDERENVERENIGINGEN

CENTRALE VAN OUDERENVERENIGINGEN CENTRALE VAN OUDERENVERENIGINGEN tweejarenplan 2015-2016 1 Inleiding De Centrale van Ouderenverenigingen is de koepel van ouderenverenigingen en andere organisaties van en voor ouderen in de gemeente Venray.

Nadere informatie

Beleidsdocument SeniorenRaadBest

Beleidsdocument SeniorenRaadBest Beleidsdocument SeniorenRaadBest (geaccordeerd in de SRB bestuursvergadering van 22 augustus 2013) Inhoud 1. Missie 2. Visie 3. Strategie 4. Organisatie In dit document refereert SRB naar SeniorenRaadBest,

Nadere informatie

Flexibele adviseringsstructuur sociaal domein 1

Flexibele adviseringsstructuur sociaal domein 1 Flexibele adviseringsstructuur sociaal domein 1 Inleiding Met de decentralisaties in het sociaal domein heeft de gemeente de verantwoordelijkheid gekregen voor de zorg en ondersteuning van een grotere

Nadere informatie

Stichting Seniorenraad Baarn

Stichting Seniorenraad Baarn De gemeente heeft een aantal 'adviseurs': groepen inwoners die de gemeente adviseren over onderwerpen die belangrijk zijn voor bepaalde doelgroepen, gebieden of wijken. De Contactcommissie Lage Vuursche

Nadere informatie

J A A R V E R S L A G

J A A R V E R S L A G J A A R V E R S L A G 2 0 1 7 Ook in 2017 is het aantal senioren in de gemeente Moerdijk weer gestegen en bij velen van hen het inkomen weer gedaald. Het behartigen van belangen van senioren op gebied

Nadere informatie

Convenant tussen. Stichting Seniorenraad Meierijstad en. Stichting Welzijn De Meierij

Convenant tussen. Stichting Seniorenraad Meierijstad en. Stichting Welzijn De Meierij Convenant tussen Stichting Seniorenraad Meierijstad en Stichting Welzijn De Meierij 1 INHOUD 1 Inleiding 3 2 Doelstelling Seniorenraad 4 A. Een bijdrage leveren aan integraal ouderenbeleid 4 B. Het bewaken

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Blijvend thuis in eigen huis Noodfonds voor senioren Versterken van de contacten met de wijk- en dorpsraden Wmo adviesgroep

Jaarverslag 2014 Blijvend thuis in eigen huis Noodfonds voor senioren Versterken van de contacten met de wijk- en dorpsraden Wmo adviesgroep Jaarverslag 2014 In het jaar 2014 heeft het bestuur van de Seniorenraad voor de gemeente Oss onder andere verder uitwerking gegeven aan de volgende in 2013 opgestarte projecten: Blijvend thuis in eigen

Nadere informatie

Afdeling Harderwijk-Hierden

Afdeling Harderwijk-Hierden Afdeling Harderwijk-Hierden Nieuwsbrief Januari 2014 Van de bestuurstafel Na de hernieuwde start op de ledenvergadering van september 2013 zet het bestuur zich met enthousiasme in om de afdeling Harderwijk-Hierden

Nadere informatie

Samen aan de slag voor een seniorvriendelijk s-hertogenbosch. 14 december 2017

Samen aan de slag voor een seniorvriendelijk s-hertogenbosch. 14 december 2017 Samen aan de slag voor een seniorvriendelijk s-hertogenbosch 14 december 2017 Als Seniorenraad staan wij voor de belangen van de senioren als inwoners van s-hertogenbosch. Wij spannen ons in om senioren

Nadere informatie

Convenant tussen. Stichting Seniorenraad Meierijstad en. BENU Apotheek De Meierij

Convenant tussen. Stichting Seniorenraad Meierijstad en. BENU Apotheek De Meierij Convenant tussen Stichting Seniorenraad Meierijstad en BENU Apotheek De Meierij 1 INHOUD 1 Inleiding 3 2 Doelstelling Seniorenraad 4 A. Een bijdrage leveren aan integraal ouderenbeleid 4 B. Het bewaken

Nadere informatie

PCOB. Actief netwerk van en voor senioren. Gemeenschappelijk actief

PCOB. Actief netwerk van en voor senioren. Gemeenschappelijk actief PCOB Actief netwerk van en voor senioren Gemeenschappelijk actief PCOB: gemeenschappelijk actief! Dynamisch, betrokken, professioneel en christelijk geïnspireerd; het zijn dé kenmerken van de PCOB. We

Nadere informatie

Senioren in beweging. Consequenties voor beleid. Zichtbaarheid Organisatie & Speerpunten

Senioren in beweging. Consequenties voor beleid. Zichtbaarheid Organisatie & Speerpunten Senioren in beweging Consequenties voor beleid Zichtbaarheid Organisatie & Speerpunten Meer belangstelling en richting geven aan beleid voor senioren in s Hertogenbosch.. Bijdragen aan een optimaal welbevinden

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement. Adviesraad Sociaal Domein Oldebroek

Huishoudelijk reglement. Adviesraad Sociaal Domein Oldebroek Huishoudelijk reglement Adviesraad Sociaal Domein Oldebroek Versie 28 mei 2015 Inhoud Artikel 1 Instelling/ instandhouding pag. 3 Artikel 2 Doel en reikwijdte pag. 3 Artikel 3 Belangenbehartiging pag.

Nadere informatie

'b1>...~ Gemeente. ~'1',"Emmen ~ Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad

'b1>...~ Gemeente. ~'1',Emmen ~ Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad Raadsvoorstel Jaar Raad categorie/ agendanr. B. en W. 2016 RA16.0126 A 8 16/939 ~ 'b1>...~ Gemeente ~'1',"Emmen ~ Gewijzigd Reglement inzake samenstelling, taak en bevoegdheden van de adviescommissie voor

Nadere informatie

Stichting Platform Gehandicaptenbeleid Mill Beleidsplan 2015 e.v.

Stichting Platform Gehandicaptenbeleid Mill Beleidsplan 2015 e.v. Stichting Platform Gehandicaptenbeleid Mill Beleidsplan 2015 e.v. Secretariaat: M.T.A. Peters, Brugse Berg 23, 5451 WP Mill Tel.: 0485-455477 Email: info@pgmill.nl Website: www.pgmill.nl Kamer van Koophandel

Nadere informatie

4 Veldhoven. Informatienota raad. Cliëntondersteuning door vrijwilligersorganisaties. Voor vragen. Kennisnemen van. Inleiding. Kernboodschap.

4 Veldhoven. Informatienota raad. Cliëntondersteuning door vrijwilligersorganisaties. Voor vragen. Kennisnemen van. Inleiding. Kernboodschap. 4 Informatienota raad Cliëntondersteuning door vrijwilligersorganisaties Voor vragen E-mail: Judith.Strijbos@veldhoven.nl Datum B en W: 3 april 2018 Registratienummer: 18bs00036 Kennisnemen van de uitkomsten

Nadere informatie

JAARVERSLAG Bestuurssamenstelling op De Senioren Advies Raad Moerdijk is samengesteld uit:

JAARVERSLAG Bestuurssamenstelling op De Senioren Advies Raad Moerdijk is samengesteld uit: Noordhaven 74a 4761 DC Zevenbergen www.seniorenmoerdijk.nl JAARVERSLAG 2015 De Senioren Advies Raad Moerdijk is samengesteld uit: -een vertegenwoordiging van de Seniorenraden (verder SR) van 9 van de 11

Nadere informatie

VOORZITTER. Algemeen profiel

VOORZITTER. Algemeen profiel Bijlage 1: Voorbeeld Profielschets voorzitter van de Participatieraad Met de nieuwe Participatieraad ontstaat één adviesorgaan dat zorgt voor integrale advisering vanuit de samenleving op het brede sociaal

Nadere informatie

Zorg en ondersteuning in de gemeente Veere. Goed voor elkaar

Zorg en ondersteuning in de gemeente Veere. Goed voor elkaar Zorg en ondersteuning in de gemeente Veere Voorwoord In deze folder vindt u een overzicht van de belangrijkste Veerse professionele -en vrijwilligersorganisaties op het gebied van welzijn, zorg en ondersteuning.

Nadere informatie

Jaarplan 2016. Adviesraad Sociaal Domein 1 Maart 2016. Jaarplan 2016

Jaarplan 2016. Adviesraad Sociaal Domein 1 Maart 2016. Jaarplan 2016 Adviesraad Sociaal Domein 1 Maart 2016 Inhoudsopgave Inleiding 1. Adviesraad Sociaal Domein 1.1 Doelstelling 1.2 Leden 1.3 Organisatie 1.4 Aandachtsgebieden 2. 2.1 Interne organisatie 2.2 Externe contacten

Nadere informatie

Belangenbehartiging voor de leden van KBO - Goes NESTOR BIJ DE TIJD. Websites, adressen en telefoonnummers De Unie KBO

Belangenbehartiging voor de leden van KBO - Goes NESTOR BIJ DE TIJD. Websites, adressen en telefoonnummers De Unie KBO Belangenbehartiging voor de leden van KBO - Goes De Unie KBO is de landelijke federatie van de provinciale bonden. Hier kan men terecht voor algemene vragen en advies. Voor vragen die betrekking hebben

Nadere informatie

Leertafel cliëntondersteuning. Marijke Hempenius en Nienke van der Veen 9 april 2015

Leertafel cliëntondersteuning. Marijke Hempenius en Nienke van der Veen 9 april 2015 Leertafel cliëntondersteuning Marijke Hempenius en Nienke van der Veen 9 april 2015 Even voorstellen Ieder(in) Netwerk Missie Belangenbehartiging, Toerusten, Platform & Dienstverlening Opbouw presentatie

Nadere informatie

VERORDENING ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN

VERORDENING ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN VERORDENING ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN De raad van de gemeente... overwegende dat er een verordening adviesraad sociaal domein moet komen, gelet op artikel 47 van de Participatiewet, artikel 2.1.3 derde

Nadere informatie

Zorg en ondersteuning in Gemeente Veere. Goed voor elkaar

Zorg en ondersteuning in Gemeente Veere. Goed voor elkaar Zorg en ondersteuning in Gemeente Veere Voorwoord In deze folder vindt u een overzicht van de belangrijkste Veerse professionele -en vrijwilligers organisaties op het gebied van welzijn, zorg en ondersteuning.

Nadere informatie

HUISHOUDELIJKE REGLEMENT CLIËNTENRAAD. Stichting Zorgboeren Zuid Holland

HUISHOUDELIJKE REGLEMENT CLIËNTENRAAD. Stichting Zorgboeren Zuid Holland HUISHOUDELIJKE REGLEMENT CLIËNTENRAAD Stichting Zorgboeren Zuid Holland Doel van de CR: Meedenken, meepraten en adviseren over zaken die met de zorg/ begeleiding te maken hebben. Taken van de CR: Vergaderen

Nadere informatie

J A A R V E R S L A G

J A A R V E R S L A G J A A R V E R S L A G 2016 Het jaar 2016 is een bewogen jaar geweest waarin veel discussie was over de positie van senioren in de maatschappij. Door CBS is vastgesteld dat het aantal senioren snel stijgt

Nadere informatie

Het Gehandicapten Platform Roermond

Het Gehandicapten Platform Roermond Jaarverslag 2013 Het Gehandicapten Platform Roermond Het Gehandicapten Platform Roermond is opgericht in 1993, kort voor het in werking treden van de Wet Voorzieningen Gehandicapten. Aanvankelijk is het

Nadere informatie

1. RIGOM EN OUDERENORGANISATIES

1. RIGOM EN OUDERENORGANISATIES 1. RIGOM EN OUDERENORGANISATIES 1.1. RIGOM RIGOM (Regionale Instelling Gecoördineerd Ouderenwerk Maasland) heeft als doelstelling: bevorderen dat ouderen in de regio Maasland zo lang, zo goed en zo zelfstandig

Nadere informatie

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 1 Inhoudsopgave Pagina 1. Voorwoord 3 2. Missie, visie en uitgangspunten van de Adviesraad Wmo 2.1 De Verordening adviesraad Wmo 4 2.2 Missie 4 2.3 Visie 4 2.4 Uitgangspunten

Nadere informatie

STICHTING BELANGENBEHARTIGING MANTELZORGERS SON EN BREUGEL WERKPLAN 2017 FEBRUARI 2017.

STICHTING BELANGENBEHARTIGING MANTELZORGERS SON EN BREUGEL WERKPLAN 2017 FEBRUARI 2017. STICHTING BELANGENBEHARTIGING MANTELZORGERS SON EN BREUGEL WERKPLAN 2017 FEBRUARI 2017. Inhoudsopgave: Inleiding blz. 2 Bestuur. blz. 3 Werkgroep achterban. blz. 4 Werkgroep jonge en werkende mantelzorgers

Nadere informatie

Van Wmo-adviesraad naar een Adviesraad Sociaal Domein Katwijk

Van Wmo-adviesraad naar een Adviesraad Sociaal Domein Katwijk Van Wmo-adviesraad naar een Adviesraad Sociaal Domein Katwijk met lokale en regionale cliëntenraden, patiëntenverenigingen en belangengroepen De burger als adviseur van gemeenten 7 oktober 2015 Den Haag

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Gehandicapten Platform 2012

Jaarverslag Stichting Gehandicapten Platform 2012 Jaarverslag Stichting Gehandicapten Platform 2012 Het Gehandicapten Platform Roermond Het Gehandicapten Platform Roermond is opgericht in 1993, kort voor het in werking treden van de Wet Voorzieningen

Nadere informatie

Besluit(en): 1. Instemmen met het verlengen van de ouderennota 2007-2010 voor de periode 2011-2012. Secretaris Burgemeester Wethouder Jan van der Laag

Besluit(en): 1. Instemmen met het verlengen van de ouderennota 2007-2010 voor de periode 2011-2012. Secretaris Burgemeester Wethouder Jan van der Laag Besluit van burgemeester en wethouders Datum B&W-vergadering 19 oktober 2010 Behandelend ambtenaar Wendy Snijders Afdeling Strategie, Beleid en Projecten Portefeuillehouder Jan Burger Paraaf afdelingshoofd

Nadere informatie

Beleidsplan Adviesraad Sociaal Domein Houten

Beleidsplan Adviesraad Sociaal Domein Houten Beleidsplan Adviesraad Sociaal Domein Houten JUNI 2018 1 1 Voorwoord Beste lezer, Voor u ligt het beleidsplan van Stichting Adviesraad Sociaal Domein Houten voor de jaren 2018-2021. Met dit plan is de

Nadere informatie

Kennissessie 3 cliëntondersteuning. Marijke Hempenius en Ina Vijzelman 6 april 2017

Kennissessie 3 cliëntondersteuning. Marijke Hempenius en Ina Vijzelman 6 april 2017 Kennissessie 3 cliëntondersteuning Marijke Hempenius en Ina Vijzelman 6 april 2017 Even voorstellen Ieder(in) Netwerk Missie Belangenbehartiging, Toerusten, Platform & Dienstverlening En wie bent u Cliëntenraad

Nadere informatie

Stichting Seniorenplatform Gouda. Jaarverslag 2014

Stichting Seniorenplatform Gouda. Jaarverslag 2014 Gouda, 20 februari 2015 Stichting Seniorenplatform Gouda Jaarverslag 2014 De topics in 2014: Lancering van de website van de SSG Het forum rond de gemeenteraadsverkiezingen In gesprek met de ouderenbonden

Nadere informatie

Manifest. Is gemeente Boxmeer ouderenproof?

Manifest. Is gemeente Boxmeer ouderenproof? Manifest Is gemeente Boxmeer ouderenproof? Doelstelling project gemeente Boxmeer ouderenproof. Het project beoogt ouderen vanaf 55 jaar direct te betrekken bij het ouderenbeleid in de gemeente boxmeer.

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT STICHTING SENIORENRAAD MEIERIJSTAD

HUISHOUDELIJK REGLEMENT STICHTING SENIORENRAAD MEIERIJSTAD HUISHOUDELIJK REGLEMENT STICHTING SENIORENRAAD MEIERIJSTAD BASIS VOOR HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT Artikel 1 Het huishoudelijk reglement van de Stichting Seniorenraad Meierijstad, hierna Stichting te noemen,

Nadere informatie

voortgang van het actieprogramma en de resultaten die hiermee zijn bereikt.

voortgang van het actieprogramma en de resultaten die hiermee zijn bereikt. Raadsvoorstel Agenda nr.8 Onderwerp: Vaststellen Beleidsplan Wmo 2015-2017 Soort: Besluitvormend Opsteller: M. Peijnenburg Portefeuillehouder: T.C.W. Maas Zaaknummer: SOM/2014/012545 Documentnummer: SOM/2014/012546

Nadere informatie

Informatie en advies Seniorenbeleid STICHTING LOIS

Informatie en advies Seniorenbeleid STICHTING LOIS Informatie en advies Seniorenbeleid STICHTING LOIS JAARVERSLAG 2015 21 mei 2016 P a g i n a 1 Voor u ligt het Jaarverslag 2015 van de Stichting LOIS. LOIS bestaat al sinds 1999 en is een vrijwilligersorgaan,

Nadere informatie

Van Sociale Staat naar Sociaal Beleid

Van Sociale Staat naar Sociaal Beleid Denkt u mee??? Van Sociale Staat naar Sociaal Beleid Wat is er allemaal gebeurd? Uitdaging en thema s Wat is er gebeurd na 14 april? Weet u het nog? Die grote bijeenkomst op 14 april 2010 in Heinkenszand?

Nadere informatie

gezien het voorstel het voorstel van Burgemeester en wethouders d.d. 19 december 2017;

gezien het voorstel het voorstel van Burgemeester en wethouders d.d. 19 december 2017; man ETTEN LEUR De raad van de gemeente Etten-Leur; gezien het voorstel het voorstel van Burgemeester en wethouders d.d. 19 december 2017; gezien het amendement zoals ingebracht door de fracties van CDA,

Nadere informatie

JAARPLAN 2015 WMO ADVIESRAAD BOXTEL

JAARPLAN 2015 WMO ADVIESRAAD BOXTEL JAARPLAN 2015 WMO ADVIESRAAD BOXTEL 1 INLEIDING De Wmo Adviesraad is op basis van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning bij besluit van de gemeenteraad van 27-9-2007 (de z.g. participatieverordening) door

Nadere informatie

Ingediend op: 27 september De ondergetekenden stellen het volgende voor:

Ingediend op: 27 september De ondergetekenden stellen het volgende voor: Initiatiefvoorstel monitoring Zorg / Wonen / Werk en Welzijn Statenfractie 50PLUS Provincie Zuid Holland in relatie tot het proces van decentralisatie en transities Ingediend op: 27 september 2015 De ondergetekenden

Nadere informatie

Bijlage 1: wetteksten met toelichting cliënten- en burgerparticipatie

Bijlage 1: wetteksten met toelichting cliënten- en burgerparticipatie In deze informatie-set vindt u voorbeelden van documenten en profielen die door Wmo Adviesraden zijn gebruikt in het Plan van aanpak bij de omvorming naar een brede Adviesraad Sociaal Domein of Participatieraad.

Nadere informatie

ANBI GEGEVENS DOELSTELLING: WAT WIL DE SENIOREN ADVIESRAAD MOERDIJK DE ORGANISATIE. LEDEN SENIOREN ADVIESRAAD MOERDIJK November 2013

ANBI GEGEVENS DOELSTELLING: WAT WIL DE SENIOREN ADVIESRAAD MOERDIJK DE ORGANISATIE. LEDEN SENIOREN ADVIESRAAD MOERDIJK November 2013 ANBI GEGEVENS Stichting Senioren Adviesraad Moerdijk RSIN: 20088456 Postadres: Noordhaven 74 A 4761 DC Zevenbergen Telefoonnummer: geen E-mail adres: info@seniorenmoerdijk.nl Website: www.seniorenmoerdijk.nl

Nadere informatie

De Participatie Advies Raad. Presentatie Gemeenteraad Waddinxveen

De Participatie Advies Raad. Presentatie Gemeenteraad Waddinxveen De Participatie Advies Raad Presentatie Gemeenteraad Waddinxveen 1-10-2018 1 De Participatie Adviesraad Aad van Holsteijn, onafhankelijk voorzitter Bram Abels, bestuurslid en voorzitter kamer Jeugd Opvoeding

Nadere informatie

Regeling Adviesraad Wmo gemeente Hardenberg

Regeling Adviesraad Wmo gemeente Hardenberg No. 2007/JKNE/123168 Onderwerp: Regeling Adviesraad Wmo. Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hardenberg; Overwegende dat het wenselijk is ten behoeve van de beleidsvorming en de uitvoering van de

Nadere informatie

RIGOM en ouderenorganisaties Hoofdstuk 1

RIGOM en ouderenorganisaties Hoofdstuk 1 RIGOM en ouderenorganisaties Hoofdstuk 1 6 1. RIGOM EN OUDENORGANISATIES 1.1. RIGOM Zelfstandig ouder worden, daar waar je thuis bent en ook als het wat minder gaat, meedoen en betrokken zijn en blijven,

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT CLIËNTENRAAD LISTER

HUISHOUDELIJK REGLEMENT CLIËNTENRAAD LISTER HUISHOUDELIJK REGLEMENT CLIËNTENRAAD LISTER September 2015 Doelstelling Het doel van de Cliëntenraad is het, binnen het kader van de doelstelling van Lister, behartigen van de gemeenschappelijke belangen

Nadere informatie

SENIORENRAAD OEGSTGEEST WERKPLAN

SENIORENRAAD OEGSTGEEST WERKPLAN SENIORENRAAD OEGSTGEEST WERKPLAN 2016-2020 Inhoudsopgave: 1. Adviesstructuur van de gemeente bladzijde 2 en de positie van de Seniorenraad Oegstgeest 2. De verhouding met de gemeente bladzijde 2 3. Naamgeving

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 12 december 2017

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 12 december 2017 De raad van de gemeente Leusden; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 12 december 2017 gelet op artikel 2.1.3, derde lid van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015,

Nadere informatie

SENIORENRAAD LISSE CONCEPT.

SENIORENRAAD LISSE CONCEPT. SENIORENRAAD LISSE CONCEPT. Notulen van de vergadering van de Seniorenraad Lisse (S. L.), gehouden op maandag 11 maart 2019 in de raadzaal van het gemeentehuis te Lisse. Aanwezig: H. Michel, H. Hoogkamer,

Nadere informatie

Gepubliceerd op Wageningen :22 (https://www.hulpwijzerwageningen.nl)

Gepubliceerd op Wageningen :22 (https://www.hulpwijzerwageningen.nl) Gepubliceerd op Wageningen 25-09-2017 23:22 (https://www.hulpwijzerwageningen.nl) Hulpwijzer Wageningen > Geldzaken > Belasting > Aanslag Denkt u dat u te veel belasting betaalt? Vraag geld terug via een

Nadere informatie

Platform Maatschappelijke Ondersteuning Jaarverslag 2012

Platform Maatschappelijke Ondersteuning Jaarverslag 2012 Platform Maatschappelijke Ondersteuning Jaarverslag 2012 Jaar van 'oprichting' Wij behartigen uw belangen zodat ook u mee kunt doen! Platform Maatschappelijke Ondersteuning Opgericht: 20 juni 2012 Adres:

Nadere informatie

Activiteitenplan 2017

Activiteitenplan 2017 Activiteitenplan 2017 KBO afdeling Apeldoorn en Epe Katholieke Belangenorganisatie voor Senioren 2 Activiteitenplan 2017 - KBO afd. Apeldoorn en Epe Inhoud Inleiding 4 Ledenaantal 4 Jaarvergadering 4 Organisatie

Nadere informatie

Onafhankelijke cliëntondersteuning vanuit cliëntenperspectief. De stand van zaken medio 2015

Onafhankelijke cliëntondersteuning vanuit cliëntenperspectief. De stand van zaken medio 2015 Onafhankelijke cliëntondersteuning vanuit cliëntenperspectief De stand van zaken medio 2015 AVI-toolkit 22 April 2015 Inhoudsopgave Onafhankelijke cliëntondersteuning... 3 1. Het belang van onafhankelijke

Nadere informatie

Reglement Participatieraad Gemeente Heerenveen

Reglement Participatieraad Gemeente Heerenveen Reglement Participatieraad Gemeente Heerenveen Inleiding. Preambule De Participatieraad heeft als visie: iedere burger van de gemeente Heerenveen moet zijn of haar leven op eigen wijze kunnen inrichten

Nadere informatie

Adviesraad Sociaal Domein Baarle-Nassau

Adviesraad Sociaal Domein Baarle-Nassau Adviesraad Sociaal Domein Baarle-Nassau Aan het College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Baarle-Nassau Postbus 105 5110 Baarle-Nassau Baarle-Nassau,16-10-2018 Onderwerp: Adviesaanvraag aanpak

Nadere informatie

Advies met betrekking tot het Vertrouwensexperiment met de bijstand

Advies met betrekking tot het Vertrouwensexperiment met de bijstand Advies met betrekking tot het Vertrouwensexperiment met de bijstand Adviesnr. : 4 Datum : 20 april 2017 Colofon De Adviesraad Samenleving Wageningen is geïnstalleerd op 1 oktober 2016. De Adviesraad bestaat

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Jaarverslag Wmo-raad

INHOUDSOPGAVE. Jaarverslag Wmo-raad Jaarverslag 2014 INHOUDSOPGAVE 1. Voorwoord 2. Inleiding 3. Samenstelling Wmo-raad 4. Visie 5. Werkwijze Wmo-raad 6. Vergaderingen 7. Deskundigheidsbevordering 8. Externe bijeenkomsten 9. Financiële verslaglegging

Nadere informatie

Doelstelling en visie

Doelstelling en visie Werkplan ASD 2019 Doelstelling en visie Het is van belang dat bij de uitvoering van de wetten in het sociaal domein iedereen dezelfde kansen krijgt om mee te doen in de samenleving. De Adviesraad Sociaal

Nadere informatie

Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Wet Inburgering

Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Wet Inburgering Wmo - WI Adviesraad Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Wet Inburgering Gemeente Wageningen Jaarverslag 2014 Maart 2015 Inleiding De Wmo/WI-adviesraad van Wageningen werd augustus 2007 opgericht.

Nadere informatie

/ Een bewonerscommissie opzetten Iets voor u?

/ Een bewonerscommissie opzetten Iets voor u? 2015-072/72015 Een bewonerscommissie opzetten Iets voor u? Meedenken en meedoen De woning waarin u woont maakt deel uit van een groter geheel, een zogenoemd complex. In zo n complex hebben de bewoners

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening

Verordening cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening Verordening cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening Het algemeen bestuur van de Meergroep; gelezen het voorstel van de algemeen directeur d.d. 17 juni 2008; gelet op artikel 2, derde lid, en artikel

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en wethouders;

gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en wethouders; De raad van de gemeente Menterwolde; gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en wethouders; gelet op artikel 2.1.3 van de Wmo 2015; gelet op artikel 47 van de Participatiewet; BESLUIT: Vast

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 11 maart 2008.

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 11 maart 2008. 1 De raad van de gemeente Gemert-Bakel, gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 11 maart 2008. gelet op de verplichtingen op basis van de artikelen 9, 11 en 12 van de WMO:

Nadere informatie

Vacaturemelding Stichting VluchtelingenWerk Oost Nederland. leidinggevende aan vrijwilligers (m/v)

Vacaturemelding Stichting VluchtelingenWerk Oost Nederland. leidinggevende aan vrijwilligers (m/v) Vacaturemelding Stichting VluchtelingenWerk Oost Nederland Informatie algemeen Het werkgebied van de Stichting VluchtelingenWerk Oost Nederland omvat de provincies Gelderland en Overijssel en enkele Utrechtse

Nadere informatie

Memorie van toelichting bij de Verordening Brede Sociaal Maatschappelijke raad gemeente Doesburg 2011.

Memorie van toelichting bij de Verordening Brede Sociaal Maatschappelijke raad gemeente Doesburg 2011. Memorie van toelichting bij de Verordening Brede Sociaal Maatschappelijke raad gemeente Doesburg 2011. Algemene toelichting Artikel 11 van de Wmo regelt de betrokkenheid van de ingezetenen in de gemeente

Nadere informatie

Seniorenraad Amersfoort (SRA)

Seniorenraad Amersfoort (SRA) Seniorenraad Amersfoort (SRA) ORGANISATIE EN WERKWIJZE SRA Secretariaat: Stadhuisplein 1 3811 LM Amersfoort Amersfoort, 22 februari 2012 SENIORENRAAD AMERSFOORT Met verwijzing naar het Reglement voor de

Nadere informatie

Kennismaking en informatie

Kennismaking en informatie Kennismaking en informatie Presentatie door Theo van Hamond Welkom KBO Brabant - structuur ± 130.000 leden ± 300 afdelingen ± 65 Kringen Bestuur KBO Provinciaal: KBO-Brabant en zijn Afdelingen komen op

Nadere informatie

Notulen Adviesraad Sociaal Domein 26 juni 2018

Notulen Adviesraad Sociaal Domein 26 juni 2018 Notulen Adviesraad Sociaal Domein 26 juni 2018 Verslag : Overleg Adviesraad Sociaal Domein, overleg 2018-02. Datum : 26-06-2018. Aanwezig : Ed Balkenende (secretaris /notulist), Yvonne Somers. kandidaatsleden:

Nadere informatie

Voorwoord Voor u ligt het werkplan 2016. Het werkplan richt zich op de hoofdzaken van de activiteiten.

Voorwoord Voor u ligt het werkplan 2016. Het werkplan richt zich op de hoofdzaken van de activiteiten. Werkplan 2016 Voorwoord Voor u ligt het werkplan 2016. Het werkplan richt zich op de hoofdzaken van de activiteiten. Belangenbehartiging blijft ook in 2016 een belangrijk speerpunt. Vanuit KBO Overijssel

Nadere informatie

Artikel 2 Naam commissie Er wordt een commissie van advies aan het college ingesteld, genaamd seniorenraad.

Artikel 2 Naam commissie Er wordt een commissie van advies aan het college ingesteld, genaamd seniorenraad. CVDR Officiële uitgave van Wijchen. Nr. CVDR106303_1 25 oktober 2016 Verordening seniorenraad Artikel 1 Begripsbepalingen Deze verordening verstaat onder: Gemeente de gemeente Wijchen College het college

Nadere informatie

ACTIVITEITENPLAN 2017

ACTIVITEITENPLAN 2017 ACTIVITEITENPLAN 2017 Definitieve versie dd. 20-4-2017 Wmo-adviesraad/ Sociale Raad Dordrecht T: 078 617 69 82 E: wmo-adviesraaddordrecht@zorgbelang-zuidholland.nl W: wmo-adviesraaddordrecht.nl 1. Inleiding

Nadere informatie

Stichting Gehandicaptenbelangen Baarn. Jaarverslag 2014

Stichting Gehandicaptenbelangen Baarn. Jaarverslag 2014 Stichting Gehandicaptenbelangen Baarn Jaarverslag 2014 Voorwoord Geachte lezer, D O O R G A A N Voor u ligt het jaarverslag 2014 van de Stichting Gehandicaptenbelangen Baarn (SGB). Een jaar waarin we als

Nadere informatie

Onze punten van zorg en onze aanbevelingen hebben betrekking op de volgende onderwerpen die in de bijlage nader worden uitgewerkt:

Onze punten van zorg en onze aanbevelingen hebben betrekking op de volgende onderwerpen die in de bijlage nader worden uitgewerkt: Gemeente Amsterdam Wethouder E. van der Burg Postbus 202 1000 AE AMSTERDAM Amsterdam, 22 januari 2015 Betreft: Evaluatie Wijkzorgteams Geachte heer Van der Burg, De Stedelijke Wmo-Adviesraad is een aantal

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 06.1256 d.d. 7 november 2006 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Uitgangspunten voor een Adviesraad WMO Leiden BESLUITEN Behoudens advies van de commissie OWZ 1.a. voor inspraak vast te stellen

Nadere informatie

postbusŵgemëeñfeňoořdëľnveldľnl- uèťheenïe NOORDENVELD

postbusŵgemëeñfeňoořdëľnveldľnl- uèťheenïe NOORDENVELD G E M E E N T E R15.00047 III N O O R D E N V E L D B E Z O E K A D R E S t Raadhuisstraat 1 9301 AA Roden P O S T A D R E S Ť Postbus 109 9300 AC Roden î W E B S I T E / E - M A I L t www.gemeentenoordenveld.nl

Nadere informatie

Stichting Seniorenplatform Gouda Jaarverslag 2013

Stichting Seniorenplatform Gouda Jaarverslag 2013 Stichting Seniorenplatform Gouda Jaarverslag 2013 Deelnemen aan de samenleving Zelfstandig blijven Aan het werk blijven Senioren doen mee Gouda 11 maart 14 Een woord vooraf 1. Stichting Seniorenplatform

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 oktober 2016;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 oktober 2016; CVDR Officiële uitgave van Neerijnen. Nr. CVDR600899_1 28 januari 2019 Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Neerijnen houdende regels voor Adviesraad sociaal domein Verordening Adviesraad voor

Nadere informatie

Voorlopig advies van Wmo Adviesraad inzake Beleidsplan Wmo

Voorlopig advies van Wmo Adviesraad inzake Beleidsplan Wmo College van Burgemeester en Wethouders van Weesp Ter attentie van wethouder mw. A. Heijstee Postbus 5099 1380 GB Weesp Betreft: Voorlopig advies van Wmo Adviesraad inzake Beleidsplan Wmo 2015-2018 Weesp,

Nadere informatie

Besluitenlijst burgemeester en wethouders, nr. 32, 19 augustus 2014

Besluitenlijst burgemeester en wethouders, nr. 32, 19 augustus 2014 Besluitenlijst burgemeester en wethouders, nr. 32, 19 augustus 2014 Aanwezig: Voorzitter: Secretaris: Wethouder: Wethouder: Jan Burger, loco Bert van den Brand, loco Wil Kosterman Hans Marchal Algemeen

Nadere informatie

Adviesaanvraag Wmo adviesraad **

Adviesaanvraag Wmo adviesraad ** Bijlage 3 behorend bij het besluit van de raad van de gemeente Nieuwkoop van 26 mei 2016 en als zodanig gewaarmerkt door de griffier. Adviesaanvraag aan Wmo adviesraad m.b.t. Kadernotitie en ASV subsidiebeleid

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de Participatieraad Goirle. Inleiding

Huishoudelijk reglement van de Participatieraad Goirle. Inleiding Huishoudelijk reglement van de Participatieraad Goirle Inleiding De Participatieraad (PR) bestaat uit betrokken burgers, door het College benoemd, die zich inzetten om de kwaliteit te verbeteren van de

Nadere informatie

REGLEMENT EN HUISHOUDELIJK REGLEMENT COMMISSIE LOOSDUINEN. I. Vast te stellen het volgende Reglement Commissie Loosduinen:

REGLEMENT EN HUISHOUDELIJK REGLEMENT COMMISSIE LOOSDUINEN. I. Vast te stellen het volgende Reglement Commissie Loosduinen: GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente 's-gravenhage. Nr. 67807 27 mei 2016 REGLEMENT EN HUISHOUDELIJK REGLEMENT COMMISSIE LOOSDUINEN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gelezen de toelichting.

Nadere informatie

Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Wet Inburgering

Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Wet Inburgering Wmo - WI Adviesraad Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Wet Inburgering Gemeente Wageningen Jaarverslag 2013 10 mei 2014 Inleiding De Wmo/WI-adviesraad van Wageningen werd augustus 2007 opgericht.

Nadere informatie

Communicatieplan MR Triangel

Communicatieplan MR Triangel Communicatieplan MR Triangel Voorwoord In de MR wordt gediscussieerd over onderwerpen die verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor leerlingen en ouders. Om adviezen te formuleren en instemming te verlenen,

Nadere informatie

De parels benutten! Meedoen, meepraten en meedenken! Samenspraak! Medezeggenschap en participatie van vrijwilligers in de besluitvorming!

De parels benutten! Meedoen, meepraten en meedenken! Samenspraak! Medezeggenschap en participatie van vrijwilligers in de besluitvorming! Drie workshops over medezeggenschap en participatie van vrijwilligers in de besluitvorming 1. De parels benutten - voor leidinggevenden en medewerkers van organisaties 2. Meedoen, meepraten en meedenken

Nadere informatie

Model Richtlijn voor een Cliënten Overleg van Rivas Zorggroep

Model Richtlijn voor een Cliënten Overleg van Rivas Zorggroep Model Richtlijn voor een Cliënten Overleg van Rivas Zorggroep vastgesteld in de overlegvergadering Centrale Cliëntenraad en Raad van Bestuur 21 december 2016 Overwegingen bij deze Richtlijn: Positionering:

Nadere informatie

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Afdeling Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Be z o e k a d r e s Kreupelstraat 1 Leden van de gemeenteraad O p e n i n g s t i j d

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Bijlagen: A.

INHOUDSOPGAVE Bijlagen: A. Jaarverslag 2016 INHOUDSOPGAVE 1. 2016 4 2. Doelstelling 4 3. Algemeen 5 4. Samenwerking 5 5. Taakgroepen 5 6. Aandachtsgebieden 7 7. Coördinatie 7 8. Projecten 8 Bijlagen: A. Afkortingenlijst 9 2 Samenstelling

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van de Stichting Seniorenraad Haarlemmermeer

Huishoudelijk Reglement van de Stichting Seniorenraad Haarlemmermeer Artikel 1 Krachtens het gestelde in artikel 10 van de Statuten heeft de Stichting Seniorenraad Haarlemmermeer, dit Huishoudelijk Reglement vastgesteld. Artikel 2 Doelstelling 1. De Seniorenraad stelt zich

Nadere informatie