EEN VER GEVORDERDE BACKGROUND MAKEN MET SBUILDERX 3.14

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EEN VER GEVORDERDE BACKGROUND MAKEN MET SBUILDERX 3.14"

Transcriptie

1 WOORD VOORAF : Al jaren stoorde het mij dat een mooie photorealistische background teniet gedaan werd door het lelijke en meestal zeer opvallende vierkant/rechthoek waarin het vliegveld zich bevind. Er moest toch een mogelijkheid zijn om dat lelijke ding te bewerken. Op verschillende fora, meestal Engelstalige, had ik al eens rondgehoord, maar er kwam nooit iets echt concreets uit de bus. Behalve enkele Engelstalige tutorials Tot ik vorige week ben beginnen graven en uiteindelijk een volledige Nederlandstalige versie heb samengesteld van 19 bladzijden met vele illustraties. Die wil ik uiteraard delen met de collega-scenery builders. Deze Nederlandstalige handleiding gaat dan ook veel verder dan gewoon een Photo Realistische Background maken. Een Photorealistischebackground kan heel mooi zijn, maar het is en blijft een lelijk vierkant/rechthoek vanuit de lucht gezien. Nadat we de background gemaakt hebben, gaan we met het programma GIMP, de delen die niet tot het vliegveld behoren, verwijderen. Dit doen we met een Blendmask. Het lelijke vierkant/rechthoek zal dan verdwenen zijn. Hierdoor zal ook de grootte van het bestand drastisch verminderen. Dit is een zeer gevorderde handleiding over hoe je een photorealistische background kunt bewerken en invoegen in uw flightsimulator scenery. Een grondige kennis van onderstaande programma s is vereist! Deze handleiding is voor P3Dv4!!! Maar kan mogelijk gebruikt worden voor andere flightsimulators.

2 WAT HEB JE NODIG : P3Dv4 (=64bit). P3Dv4 SDK (=64bit) ADEP4 (=64bit) SBuilderX 3.14 (=64bit) GIMP NL (Freeware) BELANGRIJK : In deze tutorial werk ik met EBBL Kleine Brogel/Belgium. The home of 31 Tiger Squadron, 349 Sqn and OCU van de 10 Wing. U kiest natuurlijk uw eigen vliegveld. En de plaats waar mijn bestanden staan kan verschillen met de plaats waar uw bestanden staan, maar dat wist u al allemaal. En nogmaals, grondige kennis van ALLE programma s is vereist! En nog iets : Voor photorealistische backgrounds gebruiken we foto s van Google Earth, Yahoo, Nokia enz U kunt deze gebruiken voor persoonlijk gebruik en meer niet. Met andere woorden, gebruik het thuis en laat het thuis. De afbeeldingen in deze tutorial zijn louter educatief bedoeld. VOORBEREIDING : We gaan nu wat voorbereidend werk doen. Ik maak eerst ergens een map aan EBBL Photoreal. Maak in die map 2 nieuwe mappen aan, scenery en texture. (Dit mag maar moet niet als je al een EBBL hebt). Open de P3Dv4 SDK-map. C:\Program Files\Lockheed Martin\Prepar3D v4 SDK \World\Terrain. Zoek het bestand "resample.exe". Kopieer dit bestand en plak het in je map EBBL Photoreal. We hebben dus dit : Nogmaals de plaats van het bestand en de naam moet u zelf invullen. Dit is een voorbeeld. Sluit de map : EBBL Photoreal.

3 P3Dv4 KLAARZETTEN : Open P3Dv4. Ga naar het vliegveld dat je wilt bewerken. Klik op Undock view als je met meerdere schermen werkt. Klik op F12 om in de top modus te komen (bovenaanzicht). Klik op Y en plaats nu met je joystick of pijltjestoetsen het vliegtuig in het midden van uw scenery. Zoom in is = zoom out is - (niet op numeriek klavier) Minimaliseer uw scherm. SBUILDERX 3.14 KLAARZETTEN : Open SBuilderX Klik op OK. Klik op File. Klik op New Project. Geef uw project een naam in Project Name Bv EBBL Area. Klik op OK. Er verschijnt nu een witte achtergrond. Nu kunnen we echt beginnen. EEN BACKGROUND MAKEN : Klik op Edit. Klik op Preferences. Klik de BackGround-tab. Klik op Google_api3_Satellite. Plaats een vinkje bij Use Google_api3_Satellite?. Klik op OK. Klik op View. Klik op Show Background. Het standaardbeeld van Lissabon in Portugal verschijnt.

4 Klik opnieuw op View. Klik op Show Aircraft. Er verschijnt een rode kruisdraad in het midden van het scherm. Dit is de locatie van uw vliegtuig in Flightsimulator. Uw scherm is nog wit! Klik op de Rechter muisknop op de rode kruisdraad. Klik op Zoom In tot je de achtergrond krijgt. Indien dit niet lukt van de eerste maal, probeer je dit opnieuw. Gebruik nu uw muiswiel tot het beeld groot genoeg is om alles duidelijk te zien. Klik op File. Klik op Add Map. Klik op From background. Het Add map from Background-venster verschijnt. Links ziet u de verkleinde kaart en rechts alle resoluties. Niet alle resoluties zullen werken, hoe hoger de resolutie, hoe moeilijker het worden om de kaart te downloaden. Probeer eerst Resolutie 16 en indien dit niet werkt of problemen oplevert neem dan Resolutie 15. Hou uw linkermuisknop ingedrukt en teken een Vierkant/rechthoek rond de plaats die u wilt bewerken. Klik op OK.

5 Bovenstaand venster verschijnt. Klik opnieuw op OK. Klik nogmaals op OK. Als alles goed werkt, krijgt u nu het beeld dat u aangeduid heeft in het hoofdvenster van SBuilderX. Sluit P3Dv4. U krijgt nu onderstaande error omdat er geen verbinding meer is tussen SBuilderX en P3Dv4. Klik op OK. Maak met de linkermuisknop ingedrukt een vierkant/rechthoek rond het vliegveld. Klik op Crtl+A. Klik op de BGL Compile ikoon (zie hierboven). Onderstaand scherm verschijnt.

6 Lukt dit niet van de eerste maal, probeer dan opnieuw. Plaats een vinkje voor Photo Scenery. klik op Copy BGL files to BGL folder Klik op Compile. Onderstaand scherm verschijnt : Er wordt nu een Photo1 BGL-bestand gemaakt in de map : C:\MSFS\SBuilderX 3.14\Tools\Work. Zoals hieronder te zien is zijn er 4 bestanden. Verwijder het Photo01.bgl-bestand. Geef het.bmp-bestand en het.txt-bestand een andere naam, bv EBBL Photo.

7 Kopieer deze drie bestanden naar : C:\Users\Peter\Downloads\EBBL Photoreal en sluit de map. Sluit SBuilderX Experimenteer hier gerust met deze bitmap en test het uit op uw flightsimulator. Niet goed, smijt alles in de prullenmand en begin opnieuw. Kies een grotere of kleinere resolutie, neem een grotere of kleinere afbeelding, als u alle onderdelen stap voor stap volgt, kan u hier niets verkeerd mee doen. DE PHOTOREAL BACKGROUND BEWERKEN : In het volgende gedeelte gaan we de photoreal Background bewerken. Eerst gaan we (met een layer) aanduiden waar er waterpartijen zijn. Deze gaan we markeren want die moeten we WEL blijven zien. Dan gaan we een laag (layer) over de photoreal leggen, Dan maken we het gedeelte zwart, dat we NIET in de flightsimulator willen zien.

8 EBBL+ LADEN IN GIMP : Open Gimp. Klik op Bestand. Klik op Openen. Dirigeer naar EBBL.bmp. Markeer deze. Klik opnieuw op Openen. We krijgen nu onderstaand beeld te zien. Klik op de afbeelding, hou de CTRL-toets ingedrukt en scroll om de afbeelding te vergroten of te verkleinen. Rechts ziet u de EBBL Photo.BMP staan.

9 WATERMASK MAKEN : Zoals hierboven gezegd, moeten nu aan P3Dv4 laten weten waar er waterpartijen zijn. Als we geen watermask(er) toevoegen, zal P3Dv4 het hele fotoreale gebied als land beschouwen. Dus we moeten een waterlaag over de Photoreal background leggen. Klik boven op Laag. Klik op Nieuwe laag. Geef deze de naam Watermask. Klik op OK. Lock de originele EBBL Photo.bmp laag door op het selectievakje te klikken zodat u deze niet per ongeluk kunt bewerken (zie rode pijl).

10 Hier zie je ook dat we twee bestanden hebben Watermask en EBBL Photo.BMP. WATERMASK BEWERKEN : We gaan nu de watermask bewerken. Klik op Watermask. Klik daaronder op de rechtse zwarte bol (1). Klik links op Penseel (2). Vergroot/Verklein eventueel de kwastgrootte Selecteer de Paintbrush 100% hardheid. Om de foto te vergroten of te verkleinen zoom je in door de Ctrl-knop ingedrukt te houden en met het muiswiel te scrollen. Verf alle gebieden die water bevatten, zoals vijvers, meren, rivieren, zeeën, enzovoort. Afbeelding links is gewoon, de afbeelding rechts is met watermask.

11 Klik eenmaal op de laag. Lock nu de watermask door op het selectievakje te klikken. BLENDMASK MAKEN : Maak een nieuwe laag genaamd Blendmask

12 De Blendmask verteld de flightsimulator dat het bepaalde delen van de photoreal- textures niet/wel wil zien in dit gebied. Klik boven op Laag. Klik op Nieuwe laag. Geef deze de naam Blendmask. Klik op OK. Hier zie je dat we drie bestanden hebben Blendmask, Watermask en EBBL+.BMP. BLENDMASK BEWERKEN : We gaan nu de Blendmask bewerken. Selecteer Borstelhardheid 50% of 75%. Verwijder alle gebieden die u niet wilt zien in uw flightsimulator. Werk met de schuivers rechts en onder en de Ctrl-toets en het scrollwieltje om de afbeelding te verschuiven en te vergroten of te verkleinen.

13 Ga zo rond het volledige vliegveld (of hetgene je wilt verwijderen). Hetzelfde hier, experimenteer gerust. Niet tevreden, foutje gemaakt, iets te veel weggenomen, klik rechts op de Blendmask en verwijder deze. Maak een nieuwe aan en begin opnieuw. Geen potten gebroken dus. Alles wat we willen verwijderen (bedekken is eigelijk het juiste woord) is nu zwart.

14 BMP BESTAND VERWIJDEREN : Klik nu met de Rechtermuisknop op het EBBL Photo.bmp-bestand. Klik op Laag verwijderen. We krijgen nu bovenstaand beeld te zien. WATERMASK VERWIJDEREN : Doe nu hetzelfde met de watermasklaag. Klik met de rechtermuisknop op Watermasklaag. Klik op Laag verwijderen. We krijgen nu bovenstaand beeld te zien.

15 BLENDMASK.BMP EXPORTEREN : Klik op Bestand. Klik op Exporteren als. Dirigeer naar uw Airport bestand. Opslaan als EBBL Blendmask.bmp Als bestandstype kies je Windows.bmp Bitmap. Klik op Exporteren. Het pop-up venster Afbeelding exporteren als BMP verschijnt. Klik op het kruisje voor Compatibility Options Plaats een vinkje voor Geen kleurruimte-informatie schrijven. Klik op Geavanceerde opties. Maak het bolleke zwart voor 24-bits / R8G8B8 Klik op Exporteren. Naargelang de grootte van het bestand, kan dit ook wel even duren. Klik linksboven op Bewerken. Klik op Laag verwijderen ongedaan maken. Klik met de rechtermuis op Blendmask. Klik op Laag verwijderen. WATERMASK.BMP EXPORTEREN : Enkel uw Watermask staat er nog. Klik op Bestand. Klik op Exporteren als. Verander de naam in EBBL Watermask. Als bestandstype kies je Windows.bmp Bitmap. Klik op Exporteren. Het pop-up venster Afbeelding exporteren als BMP verschijnt. Klik op het kruisje voor Compatibility Options Plaats een vinkje voor Geen kleurruimte-informatie schrijven. Klik op Geavanceerde opties. Maak het bolleke zwart voor 24-bits / R8G8B8 Klik op Exporteren. Naargelang de grootte van het bestand, kan dit ook wel even duren. Sluit GIMP. Klik op Wijzigingen verwerpen.

16 CONTRAST AANPASSEN : Open GIMP opnieuw. Klik op Bestand. Klik op Openen. Open het EBBL Photo.bmp-bestand. Klik op Kleuren. Klik op Helderheid en contrast. Verander de schuifregelaar totdat u tevreden bent. Ik heb de voorkeur aan een -10 helderheid en een +10 contrast. Ik zou een maximum van (+/-) 10 aanraden. Klik op OK. Klik op Bestand. Klik op Exporteren als. Verander de naam in EBBL Photo. Als bestandstype kies je Windows.bmp Bitmap. Klik op Exporteren. Het is mogellijk dat hier een pop-up venster verschijnt met de vraag of u het bestaande bestand wilt vervangen. Klik dan op Vervangen. Het pop-up venster Afbeelding exporteren als BMP verschijnt. Klik op het kruisje voor Compatibility Options Plaats een vinkje voor Geen kleurruimte-informatie schrijven. Klik op Geavanceerde opties. Maak het bolleke zwart voor 24-bits / R8G8B8 Klik op Exporteren. Naargelang de grootte van het bestand, kan dit ook wel even duren. Sluit GIMP eens en voor altijd. We zijn nu klaar om een nieuw scenery.bgl bestand te maken. HET NOTEBLOK BESTAND : We maken nu een Scenery.BGL met Watermask en Blendmask. We gebruiken de resample.exe en schrijven een code voor de resample. Nogmaals, de gegevens die ik invoer zullen anders zijn dan uw gegevens

17 Open Kladblok. Kopieer en plak onderstaande code in Kladblok : [Source] Type = MultiSource NumberOfSources = 3 [Source1] Type = BMP Layer = Imagery SourceDir = "." SourceFile = "Nauru.bmp" Variation = January, February, March, April, May, June, July, August, September, October, November, December Channel_BlendMask = 2.0 Channel_LandWaterMask = 3.0 ulymap = ulxmap = xdim = E-06 ydim = E-06 [Source2] Type = BMP Layer = None SourceDir = "." SourceFile = "Nauru Blendmask.bmp" SamplingMethod = Gaussian ulymap = ulxmap = xdim = E-06 ydim = E-06 [Source3] Type = BMP Layer = None SourceDir = "." SourceFile = "Nauru Watermask.bmp" SamplingMethod = Gaussian ulymap = ulxmap = xdim = E-06 ydim = E-06 [Destination] DestDir = "." DestBaseFileName = "Nauru" DestFileType = BGL LOD = Auto UseSourceDimensions = 1 CompressionQuality = 85

18 Ga naar EBBL Photoreal. Open Photo01.inf. Kopieer de coördinaten. Vervang de coordinaten (zie hierboven, de rode tekst). Verander Nauru in EBBL Photo, EBBL Blendmask en EBBL Watermask. (zie hierboven, blauwe tekst) DestBaseFileName = "EBBL Photo" Kijk nog even onderaan of de CompressionQuality op 85% staat. Sla dit Kladblok-bestand op als.inf-bestand in de map EBBL Photoreal. RESAMPLE : Klik nu rechts op het EBBL Photo.inf-bestand. Klik op Kopieren. Klik met de rechtermuisknop op het resample-bestand. Klik op Plakken. Er opent zich even een soort DOS-bestand. Sluit alle overtollige bestanden.

19 De EBBL Photoreal Background is nu bijna klaar voor gebruik. Plaats EBBL Photo in de scenery map van EBBL Photoreal. Plaats alle BGL bestanden van uw vliegveld in de scenery-map. Plaats alle DDS bestanden van uw vliegveld in de texture-map. Verwijder alle andere bestanden. Plaats EBBL Photoreal in uw favoriete map in P3Dv4. Start P3Dv4. Aktiveer EBBL Photoreal. And Spread Your Wings and Fly Away!. Met dank aan Luis Sá voor zijn fantastisch programma SBuilderX. Eveneens dank aan ScruffyDuck, de ontwikkelaar van Airport Design Editor. Dank ook aan de ontwikkelaars van Gimp 2 Deze 3 programma s zijn gratis. Wenst u echter een ProKey aan te schaffen voor ADE, hetgeen aan te raden is, dat heb je meer interessante mogelijkheden. Ook een woord van dank aan Google Earth voor het gebruik van hun afbeeldingen. Deze tutorial werd gemaakt voor alle flightsimmers door Peter Ziegler, alias zzip. pca.ziegler@gmail.com Hemiksem / Belgium Mochten er desondanks de vele kontroles toch nog ergens een fout instaan, of heb je ergens een verbetering of een tip, aarzel niet om mij te kontakteren.

EEN BACKGROUND MAKEN MET SBUILDERX 3.14

EEN BACKGROUND MAKEN MET SBUILDERX 3.14 WOORD VOORAF : Dit is een basis handleiding over hoe je een background moet invoegen in uw flightsimulator scenery, of neem een foto uit bv Google Earth en kleef die in uw P3Dv4 flightsimulator. Deze handleiding

Nadere informatie

2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen?

2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen? Appendix B. Beeldmateriaal en Blackboard 1. Inleiding...1 2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen?...1 3. Het formaat van een afbeelding wijzigen...2 4. Een afbeelding comprimeren...4 5. Een uitsnede

Nadere informatie

Als je geen email-adres hebt kun je bij Google een gmail account aan maken. Als je niet weet hoe dat moet klik dan op: Gmail account aanmaken

Als je geen email-adres hebt kun je bij Google een gmail account aan maken. Als je niet weet hoe dat moet klik dan op: Gmail account aanmaken Om het online programma te kunnen gebruiken het je een account nodig. Wat heb je nodig om een account voor Photo Collage te kunnen aanmaken: Username (gebruikersnaam) Email account Password (wachtwoord

Nadere informatie

FSXBGLCompPath : C:\Program Files (x86)\microsoft Games\Microsoft Flight Simulator X SDK\SDK\Environment Kit\BGL Compiler SDK\BglComp.exe.

FSXBGLCompPath : C:\Program Files (x86)\microsoft Games\Microsoft Flight Simulator X SDK\SDK\Environment Kit\BGL Compiler SDK\BglComp.exe. INLEIDING : Met Google SketchUp kunt u sceneries in Google Earth te plaatsen. Maar dankzij het nieuwe Model ConverterX 1.2 van Arno Gerretsen kunt u dus SketchUp sceneries in FS9 en FSX plaatsen. INSTALLATIE

Nadere informatie

Instellen handtekening Blink - februari 2016

Instellen  handtekening Blink - februari 2016 Instellen e-mailhandtekening Blink - februari 2016 In dit document vind je de handleiding voor het instellen van je nieuwe Blink e-mailhandtekening. Deze is volgens de nieuwe huisstijl opgemaakt en bevat

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

Dit is een korte handleiding voor het gebruik van FSET bij het maken van fotoscenery in FS.

Dit is een korte handleiding voor het gebruik van FSET bij het maken van fotoscenery in FS. FS Earth Tiles Dit is een korte handleiding voor het gebruik van FSET bij het maken van fotoscenery in FS. 1. Zet na het unzippen van het fset.zip bestand, de map FSET op de D schijf. Maak dan van FSEarthTiles.exe

Nadere informatie

Welk programma gebruiken we? Om onze foto s te verkleinen gebruiken we het programma IrfanView. Het icoontje van IrfanView ziet er als volgt uit:

Welk programma gebruiken we? Om onze foto s te verkleinen gebruiken we het programma IrfanView. Het icoontje van IrfanView ziet er als volgt uit: Inleiding Om het laden op de website vlot te laten verlopen zijn er enkele afspraken gemaakt m.b.t. tot het formaat van een foto. Het formaat van een foto gaan we MAXIMUM instellen op 640 * 480 pixels.

Nadere informatie

Handleiding MOBICROSS actie banners

Handleiding MOBICROSS actie banners Handleiding MOBICROSS actie banners Met de kant & klare MOBICROSS actie banners vergroot jij je kans om sneller je netwerk te bouwen. Je kunt je eigen campagne maken door de banners op je website te plaatsen,

Nadere informatie

1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3)

1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3) 1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3) De Engelse benamingen van de opdrachten staan tussen ( ) Voor deze tutorial ga ik gebruik maken van de volgende 2 foto s Foto 1, de foto waar

Nadere informatie

Printscreen maken: Een van de veel gestelde vragen is, hoe maak ik een printscreen, we gaan hier een drie tal manieren bekijken.

Printscreen maken: Een van de veel gestelde vragen is, hoe maak ik een printscreen, we gaan hier een drie tal manieren bekijken. Printscreen maken: Een van de veel gestelde vragen is, hoe maak ik een printscreen, we gaan hier een drie tal manieren bekijken. Er zijn er nog veel meer maar we beperken ons tot de drie meest gebruikte.

Nadere informatie

::FOTO S IMPORTEREN, ARCHIVEREN EN BEHEREN

::FOTO S IMPORTEREN, ARCHIVEREN EN BEHEREN ::FOTO S IMPORTEREN, ARCHIVEREN EN BEHEREN 2 ::01 FOTO S IMPORTEREN, ARCHIVEREN EN BEHEREN Het gevolg van digitaal fotograferen is vaak een enorme hoeveelheid foto s die ergens ongeordend op de vaste schijf

Nadere informatie

Verkleinen- en uploaden van beelden

Verkleinen- en uploaden van beelden Verkleinen- en uploaden van beelden Deze handleiding is opgebouwd rond eenvoudig te gebruiken programma s die verkrijgbaar zijn in het Nederlands en te installeren zijn onder Windows XP, Vista en Windows

Nadere informatie

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet!

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet! Kerst creatie (beginners) Download hier je materialen. We gaan vandaag een kerstcreatie maken in de Gimp. Het is in feite niet moeilijk als je de stappen maar goed volgt. Eigenlijk is het een kwestie van

Nadere informatie

Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen

Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen Een foto, ergens op uw computer Open een de map van bestanden voor de website, of maak deze eerst aan. Open de te gebruiken foto met het volgende

Nadere informatie

Safira CMS Handleiding

Safira CMS Handleiding Safira CMS Handleiding Inhoudsopgave 1Mappen en artikelen... 2 1.11.1 Naam wijzigen map/ pagina... 3 1.21.2 Website structuur: nieuwe pagina aanmaken, pagina verwijderen, pagina blokkeren, structuur wijzigen...

Nadere informatie

Dit bundeltje is van. Werken in. Hoe doe ik dat? Dit bundeltje is van. Leen Van Damme. Pagina 1

Dit bundeltje is van. Werken in. Hoe doe ik dat? Dit bundeltje is van. Leen Van Damme. Pagina 1 Dit bundeltje is van Werken in Word Hoe doe ik dat? Dit bundeltje is van Leen Van Damme Pagina Inhoudsopgave Word openen... 3 Scherm in Word... 4 Lint in Word... 5 Document opslaan... 6 Afdrukvoorbeeld

Nadere informatie

Tomra 820 InTouch. Promotie film maken Donatie ontvanger aanmaken

Tomra 820 InTouch. Promotie film maken Donatie ontvanger aanmaken Tomra 820 InTouch Promotie film maken Donatie ontvanger aanmaken Tomra Systems Apeldoorn 09.05.2012 2 Tomra 820 InTouch Promotie film maken Donatie ontvanger aanmaken Er is gebruik gemaakt van freeware

Nadere informatie

Stappenplan Presentatie maken - 2

Stappenplan Presentatie maken - 2 WAT IS PREZI? Je kunt op verschillende manieren een presentatie maken, onder andere met de tool Prezi. Je kunt theorie weergeven en afbeeldingen en filmpjes toevoegen. Je kunt inzoomen en draaien. Een

Nadere informatie

Werken met PIXresizer:installeren

Werken met PIXresizer:installeren Werken met PIXresizer:installeren Je kan PIXresizer downloaden van de website van de Zandloper. Onder rubriek ICT helemaal rechts op volgend adres: Dubbelklik op icoon Het gecomprimeerde bestand zal openen

Nadere informatie

gebruikershandleiding

gebruikershandleiding gebruikershandleiding 1. ONDERHOUDEN VAN FOTOALBUM OPLADEN VAN FOTO S VIA PC Surf naar www.framashoe.be/wp-admin & log in op de website. Vink Onthoud mij aan zodat je niet telkens opnieuw je gebruikersnaam

Nadere informatie

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje:

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje: DEEL: THEMA In het Notebook kun je zelf snel de bladzijde een leuk uiterlijk geven d.m.v. een thema. Deze thema s vind je op de volgende manier: Klik op Gallery Klik op Thema Nu verschijnen er een aantal

Nadere informatie

WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017

WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017 WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017 Agenda My Drive en Gedeeld met mij Favoriete mappen en bestanden - Met ster Kleur van een map wijzigen Kopie maken van een bestand in Google Drive Bestanden

Nadere informatie

13 tips tegen een trage PC. Een trage PC, wat zijn de mogelijkheden om dit te voorkomen of te verhelpen: 1.Taakbeheer.

13 tips tegen een trage PC. Een trage PC, wat zijn de mogelijkheden om dit te voorkomen of te verhelpen: 1.Taakbeheer. 13 tips tegen een trage PC. Een trage PC, wat zijn de mogelijkheden om dit te voorkomen of te verhelpen: 1.Taakbeheer. Houd de Ctrl-toets en de Shift-toets beide ingedrukt en tik met je vinger op de Esc-toets.

Nadere informatie

GIMP STAP-VOOR-STAP : AFGERONDE HOEKEN

GIMP STAP-VOOR-STAP : AFGERONDE HOEKEN GIMP STAP-VOOR-STAP : AFGERONDE HOEKEN HOEKEN AFRONDEN VIA MENU SELECTEREN STAP 1 : Open GIMP STAP 2 : Open de afbeelding : 1. open menu Bestand, 2. kies Openen, 3. blader naar het bestand, 4. druk op

Nadere informatie

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2007

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2007 Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2007 1. Raster en hulplijnen Klik met rechter muisknop in een lege dia Klik in het afrolmenu op Raster en hulplijnen en stel onderstaande eigenschappen in 2.

Nadere informatie

Fast Stone. FastStone Image Viewer

Fast Stone. FastStone Image Viewer Fast Stone FastStone Image Viewer FastStone Image Viewer is een zeer gebruikersvriendelijk en overzichtelijk programma om foto's te bekijken, beheren en snel te bewerken. Een van de beste programma's in

Nadere informatie

SolidWorks van 2D naar 3D

SolidWorks van 2D naar 3D SolidWorks van D naar D D D Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs (VMBO) en Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) Voor gebruik met SolidWorks Educational Release 009-00 Initiatief: Jack van den Broek en

Nadere informatie

U kan de ebooks op zes toestellen opslaan! Dit kan dus een computer zijn én een smartphone én een tablet.

U kan de ebooks op zes toestellen opslaan! Dit kan dus een computer zijn én een smartphone én een tablet. Downloaden en gebruiken van ebooks In deze handleiding: ebooks downloaden op mobiele apparaten ebooks downloaden op computer Gebruik van ebooks op mobiele apparaten Gebruik van ebooks op computer U kan

Nadere informatie

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6 AUDACITY HANDLEIDING Voor audacity versie 1.2.6 Inhoudsopgave 1.1: Installatie 1.2: Mp3 bestanden mogelijk maken 2.1: Een bestand openen 2.2: Uitleg knoppen 2.3: Een deel selecteren 2.4: Verwijderen 2.5:

Nadere informatie

Handleiding kerstkaart met engeltjes - PP 2007

Handleiding kerstkaart met engeltjes - PP 2007 Handleiding kerstkaart met engeltjes - PP 2007 1. Invoegen > Vormen > Rechthoek 2. Sleep een rechthoek in dit voorbeeld 3. Opmaak > Omtrek van vorm > geen kader 4. Opvullen van vorm > Kies een kleurtje

Nadere informatie

1. Gebruik van de online tekstverwerker op de schoolwebsite.

1. Gebruik van de online tekstverwerker op de schoolwebsite. 1. Gebruik van de online tekstverwerker op de schoolwebsite. Stap 1: aanmelden op de schoolwebsite Gebruik je gebruikersnaam zoals in SchoolOnline. Stap 2: ga naar jouw leerjaar in het menu bovenaan. Klik

Nadere informatie

Stappenplan voor de leerkracht bij: Opdrachten maken in Google Earth

Stappenplan voor de leerkracht bij: Opdrachten maken in Google Earth Stappenplan voor de leerkracht bij: Opdrachten maken in Google Earth Het gebruik van Google Earth krijgt nog veel meer waarde als de leerlingen concrete opdrachten gaan uitvoeren. Deze opdrachten kunnen

Nadere informatie

Opdracht 1 : Een eerste werkblad

Opdracht 1 : Een eerste werkblad De map Mijn documenten Elke Windows-computer is uitgerust met een map Mijn documenten. Deze map is er speciaal om al ons materiaal (tekstbestanden, afbeeldingen, muziekbestanden) in te bewaren zodat we

Nadere informatie

Wat gaan we bespreken

Wat gaan we bespreken Wat zijn sceneries? Wat gaan we bespreken Uitleg over diverse sceneries, Onderdelen van de scenery Waar staan ze in de simulator, Hoe kun je ze installeren / de-installeren Scenery library gebruiken en

Nadere informatie

Installatie en gebruik muziekprogramma NoteWorthy Composer

Installatie en gebruik muziekprogramma NoteWorthy Composer Installatie en gebruik muziekprogramma NoteWorthy Composer Installatie Onder de link NWC downloaden staat een programma nwcsetup.exe. Dit programma moet geinstalleerd worden op de eigen computer. Ga hiervoor

Nadere informatie

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008 1 Handleiding Pivot Stickfigure Animator Maak je eigen animated gifjes en laat je poppetje bewegen zoals jij wilt. Je kunt je Pivot invoegen in een mailtje, je website of laten verschijnen op je desktop.

Nadere informatie

TI-SMARTVIEW. Installeren op Windows PC

TI-SMARTVIEW. Installeren op Windows PC TI SmartView 1 TI-SMARTVIEW Installeren op Windows PC De licentie van de school voor TI-SmartView is tot nader bericht een single-user licentie, hetgeen betekent dat deze op één pc mag geïnstalleerd worden,

Nadere informatie

Les in Flash nr. 1: Afbeeldingen in een vorm gieten en laten bewegen

Les in Flash nr. 1: Afbeeldingen in een vorm gieten en laten bewegen Les in Flash nr. 1: Afbeeldingen in een vorm gieten en laten bewegen 1. Open een nieuw Flash document en klik op frame 1 van laag 1 zodat deze geselecteerd is. 2. Pak het gereedschap Ovaal en teken in

Nadere informatie

ICT -idee 1. Zo maak je een mindmap met Popplet. Zo maak je een account. Zo log je in op Popplet. Zo maak je een nieuwe, nog lege, Popplet.

ICT -idee 1. Zo maak je een mindmap met Popplet. Zo maak je een account. Zo log je in op Popplet. Zo maak je een nieuwe, nog lege, Popplet. 1 Zo maak je een mindmap met Popplet. Met Popplet kunnen mindmaps gemaakt worden en gedachten snel in tekst en beeld worden omgezet. Popplet werkt snel, eenvoudig en efficiënt. Met Popplet maak je Popplets.

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de nieuwe fototool

Veelgestelde vragen over de nieuwe fototool Veelgestelde vragen over de nieuwe fototool 1. Hoe voeg ik foto s toe aan mijn profiel? 3 2. Hoe voeg ik klassenfoto s toe? 7 3. Hoe voeg ik fotoalbums toe? 11 4. Hoe zoek en bekijk ik klassenfoto s? 13

Nadere informatie

3D-DIEREN MAAK DIEREN MET DE LASERSNIJDER. Ontwikkeld door

3D-DIEREN MAAK DIEREN MET DE LASERSNIJDER. Ontwikkeld door 3D-DIEREN MAAK DIEREN MET DE LASERSNIJDER TEKENING MAKEN 1 De kinderen gaan een tekening maken met een dikke donkere stift. Met dikke stiften vermijd je dunne lijnen die later in het proces lastig kunnen

Nadere informatie

Voornaam. Achternaam. adres

Voornaam. Achternaam.  adres Klik op: Voornaam Achternaam Vul de gegevens in en klik op: Email adres Geef een wachtwoord op. Herhaal het wachtwoord (niet knippen en plakken) blz.1 van 10 Hier volgt een aantal voorbeelden van de mogelijkheden

Nadere informatie

INSTALLATIE HANDLEIDING

INSTALLATIE HANDLEIDING INSTALLATIE HANDLEIDING SKELLET Kompellaan 11, 3600 Genk, België Inhoudsopgave 1 Software downloaden... 2 2 Software installeren... 3 3 SketchUp instellen voor Skellet... 5 3.1 Template instellen... 5

Nadere informatie

Gebruik. Wanneer u FreeMind opent, krijgt u het volgende scherm:

Gebruik. Wanneer u FreeMind opent, krijgt u het volgende scherm: FreeMind Starten FreeMind is een gratis programma om een mindmap te maken. Je kan Freemind gratis downloaden op je computer. Om FreeMind te downloaden surf je naar: http://freemind.nl.softonic.com/download.

Nadere informatie

Nu de BMP goed is voorbereid kunnen we naar PE Design en kies voor Design Center.

Nu de BMP goed is voorbereid kunnen we naar PE Design en kies voor Design Center. Basiscursus PE DESIGN deel 2 Caroline van Langeveld www.cvanlangeveld.nl Deze les is voor alle versies van PE Design te gebruiken, de verschillen tussen de versies komen pas vanaf stadium 4 tot uiting

Nadere informatie

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor?

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor? PDF XCHANGE EDITOR PDF XHCANGE editor is een programma om PDF bestanden te lezen en te bewerken. Deze handleiding is geschreven voor versie 5.5 van PDF XCHANGE editor. Als je een andere versie gebruikt

Nadere informatie

KLANTEN- EN SERVICECENTRUM ICTS. Word-sjablonen in de huisstijl Richtlijnen bij het gebruik

KLANTEN- EN SERVICECENTRUM ICTS. Word-sjablonen in de huisstijl Richtlijnen bij het gebruik KLANTEN- EN SERVICECENTRUM ICTS Word-sjablonen in de huisstijl Richtlijnen bij het gebruik juni 2013 Inhoud 1 Stap 1 - Instellingen vooraf... 3 1.1 Locatie sjablonen noteren... 3 1.2 Weergeven verborgen

Nadere informatie

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl WebQuest / WebKwestie met Word 2003 www.webkwestie.nl Een WebQuest / WebKwestie maken in Word 2003 Belangrijk is dat alle pagina s en afbeeldingen die u gebruikt in één map worden opgeslagen. Download

Nadere informatie

Stappenplan Werken met Popplet

Stappenplan Werken met Popplet WAT IS POPPLET? Popplet is een handige site voor het maken van mindmaps of stroomdiagrammen. De blokjes zijn herkenbaar en het plaatsen gaat erg eenvoudig. Het maken van een eigen uitstraling is daardoor

Nadere informatie

The Nanny Personeel. Lokaal inloggen

The Nanny Personeel. Lokaal inloggen The Nanny Personeel Lokaal inloggen Inleiding Binnen uw organisatie wordt gebruik gemaakt van The Nanny Personeel. The Nanny Personeel is een webapplicatie. Echter, in tegenstelling tot de meeste websites,

Nadere informatie

Handleiding skinnen trucks ETS2

Handleiding skinnen trucks ETS2 Handleiding skinnen trucks ETS2 In deze handleiding laat ik je zien hoe je een skin maakt met Adobe Photoshop CS6, ik gebruik in deze handleiding CS6 maar kan ook met versie 4 of 5 of ouder, eventueel

Nadere informatie

voor Blender v2.42a Software Box Bas van Dijk v1.1 februari 2007

voor Blender v2.42a Software Box Bas van Dijk v1.1 februari 2007 voor Blender v2.42a Software Box Bas van Dijk v1.1 februari 2007 Copyright (c) 2007 - Bas van Dijk Toestemming tot het kopiëren en verspreiden van dit document wordt verleend mits het document ongewijzigd

Nadere informatie

Gebruik van TileSets Stukjes achtergrond van een plaatjesvel (sheet) afhalen

Gebruik van TileSets Stukjes achtergrond van een plaatjesvel (sheet) afhalen Deze workshop bestaat eigenlijk uit drie mini-workshopjes Gebruik van TileSets Stukjes achtergrond van een plaatjesvel (sheet) afhalen Gebruik van SpriteSheets Sprites of animaties van een plaatjesvel

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Basisinstructie GameMaker 8.0

Basisinstructie GameMaker 8.0 Basisinstructie GameMaker 8.0 Startscherm Gamemaker De onderstaande afbeelding toont het startscherm van Gamemaker. De betekenis van de belangrijkste symbolen in de menubalk zijn weergegeven. Het toevoegen

Nadere informatie

In de meeste CMS systemen wordt hier een stuk tekst mee aangeduid. Je kunt het, het best vergelijken met een nieuws artikel.

In de meeste CMS systemen wordt hier een stuk tekst mee aangeduid. Je kunt het, het best vergelijken met een nieuws artikel. CMS PvdA Algemene informatie Inlogpagina: https://gr2010.pvda.nl Preview De preview pagina kan worden gebruikt om nog niet gepubliceerde artikelen te bekijken. Het is erg aan handig om deze preview te

Nadere informatie

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2010

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2010 Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2010 Belangrijk!!! De 2 animaties "Samenvouwen" en "Uittrekken", die nodig zijn om het boek te maken, ontbreken in de versie PP 2010. Daarom is het nodig dat

Nadere informatie

Handleiding Word de graad

Handleiding Word de graad Handleiding Word 2010 3de graad Inhoudsopgave Regelafstand 3 Knippen 3 Kopiëren 5 Plakken 6 Tabs 7 Pagina-instellingen 9 Opsommingstekens en nummeringen 12 Kopteksten en voetteksten 14 Paginanummering

Nadere informatie

Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk

Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk Inloggen Ga via uw internetbrowser (bij voorkeur Google Chrome of firefox) naar www.servicepuntvrijwilligerswerkhengelo.nl/typo3 U ziet vervolgens

Nadere informatie

Voor wat kunnen wij als filmers het gebruiken

Voor wat kunnen wij als filmers het gebruiken Welkom Welkom. Wat gaan we doen Vanavond iets vertellen over programma GIMP. Als er tijd over is kijken we hoe we Cliplets maken en mogelijk laat ik nog even zie hoe je meerdere bestanden tegelijk een

Nadere informatie

Kerstkaartje met kerstboomsjabloon

Kerstkaartje met kerstboomsjabloon Kerstkaartje met kerstboomsjabloon Belangrijk: Sla regelmatig uw werk op in de map waar uw foto s en sjabloon staan zodat alles bij elkaar blijft. Telkens opslaan als een.psd bestand Geef een naam bv.

Nadere informatie

Installeren van het programma:

Installeren van het programma: Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp.net Datum: 20-2-2011 Inhoudsopgave Installeren van het programma:...3 Configureren van het programma:...7 Mappen aanmaken:...9 Groepen

Nadere informatie

In dit document worden de stappen behandeld, die gemaakt moeten worden om de basis voor de webkrant op te zetten.

In dit document worden de stappen behandeld, die gemaakt moeten worden om de basis voor de webkrant op te zetten. Beknopte handleiding webkrant gebruik voor het maken van een artikel met afbeeldingen en links. artikelen maken en wijzigen In dit document worden de stappen behandeld, die gemaakt moeten worden om de

Nadere informatie

Handleiding muziek spelen van een tablet.

Handleiding muziek spelen van een tablet. Handleiding muziek spelen van een tablet. Wat heb je nodig: een tablet minimum 8.4 groot (8.4, 9.7, 10.1, 105, 11.6, 12.2 13.3 zijn geschikt) Wanneer je die nog moet aanschaffen kan ik wel raad geven na

Nadere informatie

1 van 8 22-2-2012 20:43

1 van 8 22-2-2012 20:43 1 van 8 22-2-2012 20:43 Garmin Basecamp is een gratis software programma van Garmin. Het vergelijkbaar met mapsource, echter met de nieuwe toestellen (oregon, dakota en gpsmap 62) heeft het een aantal

Nadere informatie

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur HANDLEIDING CAMERASYSTEEM Korte inhoud: 1. Java Installeren 2. Software Installeren. 3. Software gebruik 1. Java Installeren: Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur firefox of internet explorer

Nadere informatie

Bestanden ordenen in Windows 10

Bestanden ordenen in Windows 10 Bestanden ordenen in Windows 10 Waar heb ik dat bestand ook al weer opgeslagen? Vraagt je jezelf dat ook regelmatig af, dan is het tijd om je bestanden te ordenen. Sla bestanden op in een map met een logische

Nadere informatie

Outlook 2016 QRC. Nieuw bij Outlook 2016? Gebruik deze handleiding om de basisbeginselen te leren.

Outlook 2016 QRC. Nieuw bij Outlook 2016? Gebruik deze handleiding om de basisbeginselen te leren. Nieuw bij Outlook 2016? Gebruik deze handleiding om de basisbeginselen te leren. De opmaak van pictogrammen en tabbladen is veranderd Ook zijn er nieuwe handige zoekmap-opties in je mailbox! Hang op het

Nadere informatie

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen?

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hiervoor moeten twee taken uitgevoerd worden. De schermafdruk maken De schermafdruk op het forum plaatsen. I. Een schermafdruk maken: Om een schermafdruk te maken

Nadere informatie

Material Editor. Materialen koppelen. Materialen kunnen aan een vlak worden toegekend via de Material Editor. TMC Nederland 1

Material Editor. Materialen koppelen. Materialen kunnen aan een vlak worden toegekend via de Material Editor. TMC Nederland 1 Material Editor Materialen koppelen Materialen kunnen aan een vlak worden toegekend via de Material Editor. TMC Nederland 1 Er zijn standaard materiaal bibliotheken klaar gezet. Deze kunt u bekijken via

Nadere informatie

6. Tekst verwijderen en verplaatsen

6. Tekst verwijderen en verplaatsen 6. Tekst verwijderen en verplaatsen In deze module leert u: een stuk tekst selecteren een stuk tekst verwijderen; acties ongedaan maken en opnieuw doen; een stuk tekst vervangen; een stuk tekst verplaatsen;

Nadere informatie

Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf

Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf Veel cursusmaterialen ontvang je in pdf. Om het digitaal werken eenvoudiger te maken, leer je in deze instructie hoe je gemakkelijk digitaal aantekeningen

Nadere informatie

Voor wat kunnen wij als filmers het gebruiken. Wat heb ik gemaakt

Voor wat kunnen wij als filmers het gebruiken. Wat heb ik gemaakt Welkom Wat gaan we doen Wat is GIMP Hoe kom je er aan Voor wat kunnen wij als filmers het gebruiken Wat heb ik gemaakt Welkom. Vanavond iets vertellen over programma GIMP. Als er tijd over is kijken we

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Invoermodule website oudesmidse.com versie 1.0

Invoermodule website oudesmidse.com versie 1.0 Pagina 1 van 27 Inhoud Invoermodule website oudesmidse.com versie 1.0 1. Beheerpagina... 3 2. Invoeren of aanpassen van gegevens op de website... 4 2.1 Inloggen... 4 2.2 Help... 4 3. Hoofdmenu... 5 4.

Nadere informatie

ICT -idee 1. Met Animaps een reisroute ontwerpen met foto s en tekstinformatie..

ICT -idee 1. Met Animaps een reisroute ontwerpen met foto s en tekstinformatie.. 1 Met Animaps een reisroute ontwerpen met foto s en tekstinformatie.. Animaps is een toepassing waarmee op kaarten van Google-Maps reisroutes kunnen worden vastgelegd en afgelegd. Eerst wordt een icoontje

Nadere informatie

Handleiding galerij.

Handleiding galerij. Handleiding galerij. Inloggen: Allereerst moet je inloggen op de website. Ga hiervoor in de rechterkolom naar beneden naar het menu Log in (onder de buienradar) Vul je gebruikersnaam en password in. Vink

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-08-01 Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. Intro: Na het gebruik van de gereedschappen uit de vorige opdrachten, ga je de afmetingen

Nadere informatie

Uw eigen tekst en foto s op uw site bijhouden

Uw eigen tekst en foto s op uw site bijhouden Uw eigen tekst en foto s op uw site bijhouden Voorbereiding U heeft een cd ontvangen met een aantal bestanden erop. O.a. de website, dreamweaver en 2 tekstbestanden genaamd s/n en inloggegevens. De website

Nadere informatie

Handleiding internet Het maken van pagina s

Handleiding internet Het maken van pagina s Handleiding internet Het maken van pagina s Hoofdstuk IV Vullen van pagina s met tekst en beeld Het vullen van een pagina met tekst en beeld In dit hoofdstuk gaan we een van de pagina s vullen met tekst

Nadere informatie

Presentatievormgeving

Presentatievormgeving Presentatievormgeving Tutorial voor waterspiegeling effect Inhoud: Optie 1, Filter liquify Optie 2, Filter gallery Optie 3, Displacement Voorwoord: Er zijn veel verschillende manieren om in het programma

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Handleiding Paint

Inhoudsopgave: Handleiding Paint lesmateriaal Inhoudsopgave: 1. Inleiding... 2 2. Verplichte vaardigheden... 2 3. Paint openen... 3 4. Uitleg:... 3 A. De belangrijkste menu-opties... 4 B. De Werkset gereedschappen... 4 C. Kleurenset...

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word

Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word 8.1. Word starten 93 8.2. Een nieuwe tekst maken 94 8.3. Tekst meteen bewaren 95 8.4. Tekst schrijven 96 8.5. Tekst veranderen en verplaatsen 97 8.6. Een tabel maken 99 8.7.

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

Sportplan/HandballAction/TrainerOnline vernieuwd

Sportplan/HandballAction/TrainerOnline vernieuwd Sportplan/HandballAction/TrainerOnline vernieuwd U zult het waarschijnlijk al gemerkt hebben : een compleet nieuwe lay- out van Sportplan/HandballAction/TrainerOnline! Niet zo maar een nieuwe lay- out,

Nadere informatie

Anim8or lessen: Gebruik UVMapper voor textures Blz 1

Anim8or lessen: Gebruik UVMapper voor textures Blz 1 Anim8or lessen: Gebruik UVMapper voor textures Blz 1 Anim8or Les: Gebruik van UVMapper voor Textures ( patronen) Voor deze les heb je het programma UVMapper (gratis down-loaden van www.uvmapper.com) en

Nadere informatie

Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl)

Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl) Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl) tekst roteren Draai je tekst zodat het mooi onder of op je scheef geplaatste foto staat. Of maak zelf leuke labels in combinatie met clipart. 1. kies de clipart (bij

Nadere informatie

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie...

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie... ProDoc Bouwstenen voor Word & Outlook 2007 Inhoud Kopiëren bestanden... 2 Hoofdmap Bouwstenen... 2 Bouwsteen.dotm... 2 Installatie Bouwstenenmodule onder Word 2007... 3 Installatie Bouwstenenmodule onder

Nadere informatie

Tip 427 Tip Photoshop werd geschreven door Joskev

Tip 427 Tip Photoshop werd geschreven door Joskev Tip 427 Tip Photoshop werd geschreven door Joskev Engelstalige action (handeling) aanpassen zodat deze ook in de Nederlandse versie werkt De meeste handelingen (actions) zijn met een Engelstalige photoshop

Nadere informatie

Fischertechnik-Designer Tutorial

Fischertechnik-Designer Tutorial inhoud: Verbeter view Selecteer component Het plaatsen van de component in de werkruimte Move view Rotate component Uitzoomen zoomen Installeer component Selecteer plaatsing (verplaatsen / draaien) onderdelen

Nadere informatie

Informatie gebruik Digi Bord

Informatie gebruik Digi Bord Informatie gebruik Digi Bord Aan de slag Schakel de pc en de beamer aan en het bord is te gebruiken. Het bord hoeft u niet apart aan te zetten. De pen is nu alleen te gebruiken als muis. Beamer De beamer

Nadere informatie

Vensterraam met sneeuw - PP 2007 (+/- hetzelfde voor 2010)

Vensterraam met sneeuw - PP 2007 (+/- hetzelfde voor 2010) Vensterraam met sneeuw - PP 2007 (+/- hetzelfde voor 2010) Om dit kaartje te maken heb ik gebruik gemaakt van hulplijnen. Het kan ook zonder deze hulplijnen maar zorg er dan voor dat de ruitjes (rechthoekjes)

Nadere informatie

Om een presentatie met Prezi te kunnen maken moet je eerst een gratis account aanmaken.

Om een presentatie met Prezi te kunnen maken moet je eerst een gratis account aanmaken. Lesbrief ICT Prezi Zo maak je een account.. Om een presentatie met Prezi te kunnen maken moet je eerst een gratis account aanmaken. Dat gaat als volgt. 1. Surf naar http:/prezi.com/ 2. Klik rechts bovenin

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Foto s importeren, archiveren en beheren Hoofdstuk 2: Werken met Camera Raw

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Foto s importeren, archiveren en beheren Hoofdstuk 2: Werken met Camera Raw INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Foto s importeren, archiveren en beheren 2 Foto s van camera of kaartlezer importeren 3 Foto s uit bestanden en mappen ophalen 6 Werkruimten van Organizer 7 Foto s sorteren en

Nadere informatie

Vul hier de naam, wachtwoord en emailadres in die je voor je wiki wilt gebruiken en klik op de knop [Join Now] gebruik een geldig e-mailadres.

Vul hier de naam, wachtwoord en emailadres in die je voor je wiki wilt gebruiken en klik op de knop [Join Now] gebruik een geldig e-mailadres. Algemeen Samenwerken. Het zal je regelmatig overkomen dat je met een groepje moet samenwerken. Iedereen moet iets uitzoeken en samen wordt er dan aan een document gewerkt. Je kunt dit document uitwisselen

Nadere informatie

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker De tekstverwerker De tekstverwerker is een module die u bij het vullen van uw website veel zult gebruiken. Naast de module tekst maken onder andere de modules Aankondigingen en Events ook gebruik van de

Nadere informatie

Dia, een programma voor het maken van diagrammen

Dia, een programma voor het maken van diagrammen LinuxFocus article number 344 http://linuxfocus.org Dia, een programma voor het maken van diagrammen door Katja Socher Over de auteur: Katja is de Duitse redacteur van LinuxFocus.

Nadere informatie

Maak een fotoverhaal

Maak een fotoverhaal Maak een fotoverhaal Uw foto s aaneensmeden tot een leuk filmpje. U doet het met Photo Story 3, een gratis programma van Microsoft. Hiermee maakt u in een handomdraai een prachtige multimediapresentatie

Nadere informatie

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS Handleiding CMS 1 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 2. Het CMS... 3 3. Websitecontent... 4 3.1 Een nieuwe pagina toevoegen... 4 3.2 Een pagina wijzigen... 4 3.3 Een pagina verwijderen... 5 4. De WYSIWYG editor...

Nadere informatie