In gesprek met Jobje Haaijman over preventie- en hygiënebeleid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In gesprek met Jobje Haaijman over preventie- en hygiënebeleid"

Transcriptie

1 Home no. 1 Februari 2016 Themanummer Antibiotica Eerdere edities Verenso.nl In gesprek met Jobje Haaijman over preventie- en hygiënebeleid Een goed preventiebeleid vermindert het aantal zorggerelateerde infecties waarschijnlijk fors Drs. Martin van Leen redactie@verenso.nl Jobje Haaijman is specialist ouderengeneeskunde bij Stichting Zorgcentra Rivierenland te Tiel. Ze vertegenwoordigt Verenso in de expertgroep die de WIP-richtlijnen opstelt in de groep verpleeghuiszorg. Ook is zij sinds 2015 voorzitter van de adviescommissie Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen (SNIV). Preventie en hygiënebeleid zijn speerpunten voor de Inspectie voor de Volksgezondheid. Medewerkers in verpleeghuizen en woonzorgcentra ervaren preventie aangaande het voorkomen van infecties als interveniërend. Een goed preventiebeleid is een must voor iedere instelling waar kwetsbare ouderen verblijven, aldus Jobje Haaijman. Infecties kunnen bij onvoldoende hygiënemaatregelen gemakkelijk door verzorgenden worden overgebracht. Een goed preventiebeleid vermindert het aantal zorggerelateerde infecties waarschijnlijk fors. Denk daarbij aan wondinfecties, huidinfecties, luchtweginfecties, urineweginfecties en maagdarminfecties.

2 Helaas is deze bevinding gestoeld op onderzoeken in ziekenhuizen. Dergelijke onderzoeken zijn in Nederland nog onvoldoende gedaan in verpleeghuizen/ woonzorgcentra. De basis van een goed preventiebeleid is hand/onderarm hygiëne middels juiste reiniging met zeep of ontsmetting met alcohol, het hebben van korte en ongelakte (hand)nagels, het niet dragen van sieraden (ook geen horloge in uren voor zorg/behandeling) en het dragen van kleding die liefst op 60 0 C is gewassen (of op en gedroogd in een wasdroger). Uit de literatuur blijkt namelijk dat bacteriën zich als het ware vastkleven aan lange mouwen en deze alleen na een goede reiniging op de juiste temperatuur verwijderd of gedood worden. Wat goede hygiëne en infectiepreventie qua kosten betekent voor verpleeghuizen en woonzorgcentra is onbekend, maar het lijkt logisch dat minder infecties leidt tot minder ziektelast bij patiënten, dat minder vaak antibiotica voorgeschreven hoeft te worden (denk aan resistentiegevaar), dat er minder uitbraken zijn als het Norovirus en dat het personeel minder vaak ziek is. Niet minder gezellig Het vreemde is dat veel zorgprofessionals denken dat een goede infectiepreventie interfereert met liefdevolle betrokken zorg. Jobje Haaijman ziet dat anders. Het is niet minder prettig als je benaderd wordt door een dokter of verzorgende met schone handen dan met vuile handen. En ook alcoholdispensers aan de muur zijn niet minder gezellig dan de zeepdispensers die aan de muur hangen. Snel handelen bij een infectie-uitbraak kan overdracht van infecties voorkomen (denk aan het influenzavirus en Norovirus). Dit bespaart personeel en patiënten een hoop ellende. De meeste patiënten zijn gevaccineerd ter voorkoming van uitbraak van influenza, maar vorig jaar bleek, in tegenstelling tot andere jaren, dat de samenstelling van het vaccin niet toereikend was. Op zulke momenten is snel handelen bij een uitbraak helemaal noodzakelijk. Voor Norovirus-uitbraken is het erg belangrijk dat de verzorging en artsen zich realiseren hoe dit zich verspreidt. Een belangrijke route is via de handen, maar daarnaast speelt de verspreiding van het virus middels druppelvorming bij braken een belangrijke rol. Het is essentieel dat je de gevolgen overziet van een brakende patiënt midden in een

3 woonkamer met andere patiënten aan een tafel. De vernevelde viruspartikels blijven nog lang in de lucht hangen en dalen geleidelijk neer op alles wat daar staat. Het is dus niet handig om alleen de patent die braakt weg te halen en vervolgens gewoon door te gaan met de maaltijd. Dat vraagt om bewustwording. Op de vraag hoe de implementatie van een preventiebeleid beter kan verlopen, geeft Jobje Haaijman aan dat het belang van een goede preventie op de werkvloer bij alle verzorgenden en andere hulpverleners gezien moet worden. Ondersteuning door het management, middels aanstellen van bijvoorbeeld aandachtvelders, en het aanbieden van scholing is daarbij noodzakelijk. Moeilijk te lezen Als men naar de WIP-richtlijnen kijkt, kan men niet anders constateren dat deze voor de verzorgenden zeer moeilijk te lezen en te implementeren zijn. Jobje Haaijman geeft aan dat de richtlijnen ook niet voor deze doelgroep bedoeld zijn. Zij zijn bedoeld als naslagwerk voor leden van de lokale infectiepreventiecommissies en deskundigen infectiepreventie, die binnen de organisatie het beleid met betrekking tot infectieziekten moeten vormgeven. Zij dienen met de achtergrondinformatie uit de WIP-richtlijn een eigen, op de lokale situatie, aangepast protocol te schrijven, dat leesbaar en implementeerbaar is voor de meeste verzorgenden. In veel gevallen is de tekst echter te complex. Het komt dan neer op de specialist ouderengeneeskunde, op (HBO- )verpleegkundigen en eventueel aangestelde deskundigen infectiepreventie. Dit kan een grote taaklast vormen voor de genoemde personen. In de ogen van Jobje zou dit moeten veranderen. Veel onderdelen van deze lokale protocollen zijn voor alle instellingen ongeveer gelijk. Daarom zou het de implementatie bevorderen als er een database komt met dergelijke protocollen, waaraan alleen aanvullingen op basis van lokale samenwerkingsverbanden en logistiek hoeven te worden toegevoegd. Een goed voorbeeld van een dergelijk initiatief is ZIPnet ( Op deze website is nu nog het grootste deel van de benodigde protocollen voor de infectiepreventie zo te vinden. Deze mag men overnemen en vrijelijk gebruiken.

4 Ze zijn gebaseerd op de WIP richtlijnen. Helaas zijn er onzekerheden over de voortgang van dit project (en dus de actualisering), omdat er nog geen structurele financiering voor is. De WIP-richtlijnen blijven wel de basis van alle protocollen en moeten goed in elkaar zitten. Ze bepalen ook waar de Inspectie ons op controleert. Het is essentieel dat wij als specialisten ouderengeneeskunde actief deelnemen aan de expertgroep voor de verpleeghuizen van de Werkgroep InfectiePreventie (WIP). In deze werkgroep zitten deelnemers van diverse gelederen; medisch microbiologen, deskundigen infectiepreventie, mensen van de GGD, maar relatief weinig mensen die direct van de werkvloer komen van de verpleeghuizen/woonzorgcentra. Vacature Het is essentieel om elke voorgestelde maatregel te wegen ten aanzien van belang en haalbaarheid in onze setting. Momenteel participeert Jobje Haaijman als enige specialist ouderengeneeskunde en is er al enige tijd een vacature voor een tweede specialist ouderengeneeskunde. De werkbelasting ligt rond de vier uur per maand, bestaande uit het lezen van literatuur en teksten opstellen. De vergaderingen vinden eenmaal per twee maanden plaats in Utrecht, op loopafstand van het Centraal Station. Jobje vraagt dan ook: "Welke specialist ouderengeneeskunde komt mij ondersteunen?" Alle WIP-richtlijnen hebben hun eigen functie, maar als je prioriteiten moet stellen in de volgorde van implementatie dan zijn de belangrijkste en recent geüpdatete WIPrichtlijnen: handhygiëne, persoonlijke hygiëne, reiniging-desinfectie & sterilisatie en bijzonder resistente micro-organismen (BRMO). Daarnaast verschijnt binnenkort van het Landelijk Centrum Infectiebestrijding (LCI) de richtlijn NORO, waarin een hoofdstuk over verpleeghuizen is opgenomen. Dit hoofdstuk is in samenwerking met de WIP tot stand gekomen en heeft ook de status van WIP-richtlijn. De MRSA-richtlijn is verouderd, maar wordt nog steeds toegepast. Hij staat op de lijst van richtlijnen die de komende tijd moeten worden herzien.

5 De richtlijn BRMO voor de verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen voor ouderen uit 2014 is een voorbeeld van een zeer complexe en moeizaam te vertalen richtlijn. Er staat zoveel achtergrondinformatie in, dat men door de bomen het bos niet meer ziet. Toch is deze richtlijn erg belangrijk, gezien feit dat momenteel in ons land zo n 8 procent drager is van een bacteriële infectie. We kennen de voorbeelden uit andere landen waar in korte tijd sprake was van een snelle verspreiding van VRE, CPE en dergelijke. Als men landelijk eenmaal boven een bepaald percentage komt, dan is de weg terug zeer moeilijk en zullen er veel mensen die bacteriële infecties ontwikkelen die niet goed meer te behandelen zijn. Wij hebben binnen de gezondheidzorg met z n allen de verantwoordelijkheid om te voorkomen dat het in ons land zover komt. Praktische overzichtskaart Jobje Haaijman heeft een praktische overzichtskaart gemaakt. Het is een samenvatting van de BRMO-richtlijn voor de verpleeghuizen die de specialist ouderengeneeskunde in de tas kan meenemen en waarop hij of zij in een oogopslag de hoofdzaken kan zien. Per type micro-organisme is te zien welke aanvullende kweken nodig zijn, welke maatregelen en wanneer die weer mogen worden opgeheven. Wat niet op de kaart staat zijn de afspraken rond contactonderzoek die van toepassing zijn bij een nieuw gediagnosticeerde BRMO binnen de instelling. Hiervoor dien je de officiële richtlijn te raadplegen. In de preventie van de verspreiding van BRMO in de instelling is het belangrijkste, naast naleving van de richtlijn, de algemene aandacht voor handhygiëne en persoonlijke hygiëne. In verpleeghuizen en woonzorgcentra komen veel infecties voor (luchtweg-, darm-, urine- en wondinfecties). Toch wordt er weinig gekweekt en is er weinig kennis over resistentievorming. Door medisch microbiologen wordt vaak aangegeven dat meer kweken wenselijk is in het verpleeghuis en er wordt aangespoord op meer deelname aan surveillance van infectieziekten binnen het verpleeghuis. Sputumkweken zijn lastig af te nemen bij mensen in deze populatie. Urinekweken zijn vaak eenvoudig uit te voeren, maar bij iedere urineweginfectie kweken is kostbaar.

6 Over het algemeen wordt daarom meestal pas gekweekt als één of meermalen de behandeling van een urineweginfectie niet is aangeslagen. Jobje Haaijman denkt dat het zinvol is om binnen het verpleeghuis regelmatig een surveillance naar de verwekkers en resistenties van urineweginfecties te houden en daarop het lokale formularium aan te passen. Meer onderzoek op dit gebied is noodzakelijk. Samenvattend geeft Jobje Haaijman aan dat een goed preventiebeleid niet mag ontbreken in een verpleeghuis/ woonzorgcentrum, én goed moet worden toegepast. Tips Sta open voor infectiepreventie, heb geen vooroordelen, voorkom denken dat het op dezelfde manier als thuis kan. De familie rekent op een goede bewaking van de gezondheid van hun dierbare. Auteur(s) Drs. Martin W.F. van Leen, specialist ouderengeneeskunde

Kennistoets: Preventiebeleid

Kennistoets: Preventiebeleid Home no. 1 Februari 2016 Themanummer Antibiotica Eerdere edities Verenso.nl Kennistoets: Preventiebeleid Drs. Martin van Leen redactie@verenso.nl In deze in ere herstelde rubriek, testen wij uw kennis

Nadere informatie

Geen conflicterende belangen, hoewel. Het optreden van BRMO had een (op dit moment) positief invloed op mijn werk!

Geen conflicterende belangen, hoewel. Het optreden van BRMO had een (op dit moment) positief invloed op mijn werk! Geen conflicterende belangen, hoewel Het optreden van BRMO had een (op dit moment) positief invloed op mijn werk! extra middelen & personeel of tenminste geen taakstellingen (management term voor bezuinigingen)

Nadere informatie

Rapport naar aanleiding van het thematisch toezichtbezoek infectiepreventie aan Elisabeth Hof van Santé Partners op 8 februari 2018 te Culemborg

Rapport naar aanleiding van het thematisch toezichtbezoek infectiepreventie aan Elisabeth Hof van Santé Partners op 8 februari 2018 te Culemborg Rapport naar aanleiding van het thematisch toezichtbezoek infectiepreventie aan Elisabeth Hof van Santé Partners op 8 februari 2018 te Culemborg Utrecht, maart 2018 V2004039 Rapport naar aanleiding van

Nadere informatie

Antibioticaresistentie in de thuiszorg: Voorkom verspreiding van resistente bacteriën met de standaard (hygiëne)maatregelen!

Antibioticaresistentie in de thuiszorg: Voorkom verspreiding van resistente bacteriën met de standaard (hygiëne)maatregelen! Antibioticaresistentie in de thuiszorg: Voorkom verspreiding van resistente bacteriën met de standaard (hygiëne)maatregelen! Wat is antibioticaresistentie? Infecties die veroorzaakt worden door bacteriën

Nadere informatie

Urineweginfecties (UWI s): Antibiotica en resistentie bij microorganismen

Urineweginfecties (UWI s): Antibiotica en resistentie bij microorganismen Urineweginfecties (UWI s): Antibiotica en resistentie bij microorganismen in verpleeghuizen - SNIV 2012 -, De Reehorst, Driebergen Dr. Ine Frénay, arts-microbioloog RLM Dordrecht- Gorinchem 1 Indeling

Nadere informatie

Contactonderzoek BRMO

Contactonderzoek BRMO Contactonderzoek BRMO In deze folder krijgt u uitleg over wat contactonderzoek is en wat dit voor u betekent. Ook leest u algemene informatie over een bacterie, resistente bacteriën en mogelijke gevolgen

Nadere informatie

Patiënteninformatie. VRE Vancomycine resistente enterococcus

Patiënteninformatie. VRE Vancomycine resistente enterococcus Patiënteninformatie VRE Vancomycine resistente enterococcus Inhoud Inleiding... 3 Informatie over VRE... 3 Wat is VRE?... 3 Is de VRE-bacterie gevaarlijk?... 3 Kan ik ziek worden van VRE?... 3 Hoe wordt

Nadere informatie

14 NOVEMBER SYMPOSIUM ANTIBIOTICARESISTENTIE EN OUDERENZORG

14 NOVEMBER SYMPOSIUM ANTIBIOTICARESISTENTIE EN OUDERENZORG 14 NOVEMBER SYMPOSIUM ANTIBIOTICARESISTENTIE EN OUDERENZORG Op dinsdag 14 november organiseren het ministerie van VWS en het RIVM in samenwerking met Vilans het symposium Antibioticaresistentie en ouderenzorg.

Nadere informatie

Utrecht, november 2017 V Cnc*et/

Utrecht, november 2017 V Cnc*et/ Cnc*et/ Rapport naar aanleiding van het thematisch toezichtbezoek infectiepreventie aan De Wildenborch van Stichting Groenhuysen op 13 oktober 2017 te Roosendaal Utrecht, november 2017 V2002743 Groenhuysen

Nadere informatie

Hygiënemaatregelen in de huisartsenpraktijk

Hygiënemaatregelen in de huisartsenpraktijk 1 Wereldwijd bestaat een belangrijke behoefte om verspreiding van microorganismen die slecht behandelbare infecties veroorzaken zoveel mogelijk te beperken. Dit betreft dus ook infectiepreventie in de

Nadere informatie

Nieuwsbrief 4 SNIV. Jaargang 6, december Afscheid Herbert van de Sande. 2. Interview met de nieuwe voorzitter van de SNIV adviescommissie

Nieuwsbrief 4 SNIV. Jaargang 6, december Afscheid Herbert van de Sande. 2. Interview met de nieuwe voorzitter van de SNIV adviescommissie Nieuwsbrief SNV Jaargang, december 1 n dit nummer o.a. 1. Afscheid Herbert van de Sande. nterview met de nieuwe voorzitter van de SNV adviescommissie 3. Veranderingen 15. revalentie meting november 1 5.

Nadere informatie

WIP richtlijnen, wat moet ik er mee? Paula van Gelderen Deskundige infectiepreventie Werkgroep Infectie Preventie 25 april 2013

WIP richtlijnen, wat moet ik er mee? Paula van Gelderen Deskundige infectiepreventie Werkgroep Infectie Preventie 25 april 2013 WIP richtlijnen, wat moet ik er mee? Paula van Gelderen Deskundige infectiepreventie Werkgroep Infectie Preventie 25 april 2013 Inhoud WIP doelstelling en organisatie WIP-richtlijnen, ontwikkeling en revisie

Nadere informatie

Screening BRMO na opname in een buitenlands ziekenhuis

Screening BRMO na opname in een buitenlands ziekenhuis Infectiepreventie Screening BRMO na opname in een buitenlands ziekenhuis www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl INF006 / Screening BRMO na opname

Nadere informatie

Bouwen aan BRMO beleid in verpleeg- en verzorgingshuizen en extramuraal

Bouwen aan BRMO beleid in verpleeg- en verzorgingshuizen en extramuraal Bouwen aan BRMO beleid in verpleeg- en verzorgingshuizen en extramuraal Zorg dat de basis goed is Mari van der Most Deskundige infectiepreventie 29 januari 2015 Disclosure belangen spreker (potentiële)

Nadere informatie

Rapport naar aanleiding van het thematisch toezichtbezoek infectiepreventie aan De Zorggroep, locatie Hof te Berkel, op 25 april 2018 te Horst

Rapport naar aanleiding van het thematisch toezichtbezoek infectiepreventie aan De Zorggroep, locatie Hof te Berkel, op 25 april 2018 te Horst Rapport naar aanleiding van het thematisch toezichtbezoek infectiepreventie aan De Zorggroep, locatie Hof te Berkel, op 25 april 2018 te Horst Utrecht, juni 2018 Rapport naar aanleiding van het thematisch

Nadere informatie

Rapport naar aanleiding van het thematisch toezichtbezoek infectiepreventie aan Ridderspoor van de King Arthur Groep te Hilversum op 29 maart 2018

Rapport naar aanleiding van het thematisch toezichtbezoek infectiepreventie aan Ridderspoor van de King Arthur Groep te Hilversum op 29 maart 2018 Rapport naar aanleiding van het thematisch toezichtbezoek infectiepreventie aan Ridderspoor van de King Arthur Groep te Hilversum op 29 maart 2018 Utrecht, mei 2018 Inhoud Inhoud 3 1 Inleiding 5 1.1 Belang

Nadere informatie

Tien vragen over de VRE-bacterie. Infectiepreventie

Tien vragen over de VRE-bacterie. Infectiepreventie Tien vragen over de VRE-bacterie Infectiepreventie Vragen en antwoorden over de VRE-bacterie 1. Wat is een VRE-bacterie? De Vancomycin-resistente enterococ is een bacterie die deel uitmaakt van de groep

Nadere informatie

Werkzaamheden van DI's in verpleeghuizen in Noord-Holland en Flevoland. Werkzaamheden van DI's in verpleeghuizen in Noord-Holland en Flevoland

Werkzaamheden van DI's in verpleeghuizen in Noord-Holland en Flevoland. Werkzaamheden van DI's in verpleeghuizen in Noord-Holland en Flevoland Deze vragenlijst gaat over de werkzaamheden van Deskundigen Infectiepreventie (DI) in verpleeghuizen in Noord-Holland en Flevoland. De vragen gaan o.a. over audits, scholing, beleid en infectiepreventiemaatregelen.

Nadere informatie

Astrid Beckers Specialist ouderengeneeskunde Vivium Naarderheem

Astrid Beckers Specialist ouderengeneeskunde Vivium Naarderheem Astrid Beckers Specialist ouderengeneeskunde Vivium Naarderheem (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium

Nadere informatie

BRMO (MRSA/VRE/ESBL) Bacteriën die niet reageren op standaard gebruikte antibiotica

BRMO (MRSA/VRE/ESBL) Bacteriën die niet reageren op standaard gebruikte antibiotica BRMO (MRSA/VRE/ESBL) Bacteriën die niet reageren op standaard gebruikte antibiotica Inhoud Inleiding 3 Wat is een BRMO? 3 MRSA 3 VRE 3 ESBL en CPE 4 Wanneer verhoogde kans om drager van een BRMO te zijn?

Nadere informatie

MRSA-dragerschap. Wat betekent dit voor u en uw thuissituatie?

MRSA-dragerschap. Wat betekent dit voor u en uw thuissituatie? MRSA-dragerschap Wat betekent dit voor u en uw thuissituatie? Wat is MRSA? Op en in elk menselijk lichaam komen van nature veel verschillende bacteriën voor. De meeste van deze bacteriën hebben een nuttige

Nadere informatie

Bijzonder Resistent Micro-Organisme

Bijzonder Resistent Micro-Organisme Bijzonder Resistent Micro-Organisme (BRMO en MRSA) In deze folder krijgt u uitleg over een Bijzonder Resistent Micro-Organisme (BRMO) en wat gevolgen hiervan zijn. Ook leest u algemene informatie over

Nadere informatie

BRMO-positief, en dan?

BRMO-positief, en dan? Infectiepreventie BRMO-positief, en dan? www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl INF005 / BRMO-positief, en dan? / 10-04-2015 2 BRMO-positief, en

Nadere informatie

BRMO INFORMATIE VOOR PATIËNTEN

BRMO INFORMATIE VOOR PATIËNTEN BRMO INFORMATIE VOOR PATIËNTEN Inleiding Onlangs bent u op de hoogte gebracht dat er bij u in een kweek een bijzonder resistent micro-organisme (BRMO) is gevonden. U leest in deze folder wat BRMO zijn,

Nadere informatie

MRSA-bacterie. 'ziekenhuisbacterie' Afdeling Infectiepreventie

MRSA-bacterie. 'ziekenhuisbacterie' Afdeling Infectiepreventie 00 MRSA-bacterie 'ziekenhuisbacterie' Afdeling Infectiepreventie 1 Inleiding De ziekenhuisbacterie MRSA zorgt bij gezonde mensen meestal niet voor klachten. Maar mensen met een verminderde weerstand kunnen

Nadere informatie

De deskundige infectiepreventie, onmisbaar in de strijd tegen antibioticaresistentie

De deskundige infectiepreventie, onmisbaar in de strijd tegen antibioticaresistentie De deskundige infectiepreventie, onmisbaar in de strijd tegen antibioticaresistentie Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring

Nadere informatie

Disclosure slide. Geen (potentiële) belangenverstrengeling. Geen

Disclosure slide. Geen (potentiële) belangenverstrengeling. Geen Disclosure slide Geen (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Project mogelijk gemaaktdoor ZonMw 1 Knelpuntenanalyse zorginfecties Is een kwaliteitstandaard

Nadere informatie

DESKUNDIGEN INFECTIEPREVENTIE IN HET VERPLEEGHUIS

DESKUNDIGEN INFECTIEPREVENTIE IN HET VERPLEEGHUIS belangrijk DESKUNDIGEN INFECTIEPREVENTIE IN HET VERPLEEGHUIS Een inventarisatie van de belangrijkste werkzaamheden in Noord-Holland en Flevoland Waarom deze inventarisatie? Eén van de speerpunten van de

Nadere informatie

Bijzonder Resistent Micro-Organisme

Bijzonder Resistent Micro-Organisme Bijzonder Resistent Micro-Organisme (BRMO en MRSA) In deze folder krijgt u uitleg over een Bijzonder Resistent Micro-Organisme (BRMO) en wat gevolgen hiervan zijn. Ook leest u algemene informatie over

Nadere informatie

Registratieprotocol incidentiemeting Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen (SNIV)

Registratieprotocol incidentiemeting Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen (SNIV) Registratieprotocol incidentiemeting Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen (SNIV) A. van Leeuwenhoeklaan 9 3721 MA Bilthoven Postbus 1 3720 BA Bilthoven www.rivm.nl T 030 274 91 11 F 030

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Verplegen in isolatie. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Verplegen in isolatie. rkz.nl Patiënteninformatie Verplegen in isolatie rkz.nl Inleiding U bent opgenomen in het en wordt in isolatie verpleegd, dit kan voor u minder prettig zijn. Wij vragen u begrip voor het nemen van deze helaas

Nadere informatie

Disclosure slide: Geen (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties Sponsoring of onderzoeksgeld.

Disclosure slide: Geen (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties Sponsoring of onderzoeksgeld. Disclosure slide: Disclosure belangen spreker Geen (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties Sponsoring of onderzoeksgeld Nee Geen Geen Honorarium of andere (financiële)

Nadere informatie

Workshop infectiepreventie

Workshop infectiepreventie Workshop infectiepreventie Carolien Oldenkamp Berkelaar, deskundige infectiepreventie bestuurslid, trainer voorzitter a.i. Waar denk je aan bij infectiepreventie? Handhygiëne Bacteriën Schoonmaak Desinfectie

Nadere informatie

Voorkomen is beter dan Genezen

Voorkomen is beter dan Genezen Voorkomen is beter dan Genezen Micro organismen Resistentie Verspreiding & Veilig Werken Sylvia van Dijk-Salters, Deskundige Infectiepreventie UMC Utrecht Micro-organismen en verspreidingsweg Besmetting

Nadere informatie

Hygiëne en Infectiepreventie. Patiënteninformatie. VRE-bacterie. Vancomycine resistente enterokok. Slingeland Ziekenhuis

Hygiëne en Infectiepreventie. Patiënteninformatie. VRE-bacterie. Vancomycine resistente enterokok. Slingeland Ziekenhuis Hygiëne en Infectiepreventie VRE-bacterie i Patiënteninformatie Vancomycine resistente enterokok Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uit kweekonderzoek is gebleken dat u drager bent van de VRE-bacterie (Vancomycine

Nadere informatie

Bijzonder Resistente Micro-organismen (BRMO)

Bijzonder Resistente Micro-organismen (BRMO) Bijzonder Resistente Micro-organismen (BRMO) Inleiding U ontvangt deze folder omdat bij u een BRMO is aangetoond. In deze folder kunt u lezen meer over een BRMO zoals wat het is, hoe het wordt vastgesteld

Nadere informatie

Utrecht, november 2017 V

Utrecht, november 2017 V Rapport naar aanleiding van het thematisch toezichtbezoek infectiepreventie en antibioticabeleid aan debreedonk, locatie Molenstaete op 26 september 2017 te Breda Utrecht, november 2017 V2002728 RRapport

Nadere informatie

MRSA, organisatorisch bestuurlijke aspecten. Symposium infectiepreventie bij Kwetsbare Ouderen

MRSA, organisatorisch bestuurlijke aspecten. Symposium infectiepreventie bij Kwetsbare Ouderen MRSA, organisatorisch bestuurlijke aspecten Symposium infectiepreventie bij Kwetsbare Ouderen 17-04-2019 Mezelf voorstellen Mieke van Beem Manager Zorg&Behandeling Wat is MRSA BRMO BRMO betekent Bijzonder

Nadere informatie

Wat ziet de inspecteur: infectiepreventie vanuit het oogpunt van de IGZ. Marijke Bilkert Senior inspecteur

Wat ziet de inspecteur: infectiepreventie vanuit het oogpunt van de IGZ. Marijke Bilkert Senior inspecteur Wat ziet de inspecteur: infectiepreventie vanuit het oogpunt van de IGZ Marijke Bilkert Senior inspecteur Wat ziet de inspecteur: infectiepreventie vanuit het oogpunt van de IGZ De inhoud van deze presentatie

Nadere informatie

Controle op Bijzonder Resistente Micro- Organismen

Controle op Bijzonder Resistente Micro- Organismen Controle op Bijzonder Resistente Micro- Organismen BRMO In deze folder staat algemene informatie over bijzonder resistente micro-organismen (bacteriën). En waarom en hoe u hierop wordt gecontroleerd. Deze

Nadere informatie

(Ree, Melanie de (Sittard-Geleen)) (Ree, Melanie de (Sittard-Geleen))

(Ree, Melanie de (Sittard-Geleen)) (Ree, Melanie de (Sittard-Geleen)) H & I Isolatie-indicaties (V&V/JGZ/Thuiszorg 8021) v. 3, te gebruiken tot 24 uur na 28-11-2016 Map: Zuyderland\Care\Zuyderland Care (V&V/JGZ/Thuiszorg) Titel: H & I Isolatie-indicaties (V&V/JGZ/Thuiszorg

Nadere informatie

Met deze beleidsregel worden de voorwaarden voor vergoeding en wijze van indiening van kosten die voortvloeien uit een BRMO-uitbraak vastgelegd.

Met deze beleidsregel worden de voorwaarden voor vergoeding en wijze van indiening van kosten die voortvloeien uit een BRMO-uitbraak vastgelegd. BELEIDSREGEL BRMO-uitbraak 2017 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast met betrekking

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Strikte isolatie

Ziekenhuizen. Strikte isolatie Ziekenhuizen Strikte isolatie Werkgroep Infectiepreventie Vastgesteld: november 2006 Revisie: november 2011 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Dienst Ziekenhuishygiëne. Meer weten over CPE (Carbapenemase Producerende Enterobacteriën) GezondheidsZorg met een Ziel

Patiënteninformatie. Dienst Ziekenhuishygiëne. Meer weten over CPE (Carbapenemase Producerende Enterobacteriën) GezondheidsZorg met een Ziel i Patiënteninformatie Dienst Ziekenhuishygiëne Meer weten over CPE (Carbapenemase Producerende Enterobacteriën) GezondheidsZorg met een Ziel Inleiding Elk ziekenhuis heeft te maken met micro-organismen

Nadere informatie

Bijzonder Resistente Micro-organismen (BRMO)

Bijzonder Resistente Micro-organismen (BRMO) Bijzonder Resistente Micro-organismen (BRMO) 2 Inleiding U ontvangt deze folder omdat bij u een BRMO is aangetoond. In deze folder kunt u lezen meer over BRMO zoals wat het is, hoe het wordt vastgesteld

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Strikte isolatie

Ziekenhuizen. Strikte isolatie Ziekenhuizen Strikte isolatie Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: november 2006 Revisie: november 2011 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits de Werkgroep Infectie Preventie

Nadere informatie

Inleiding Wat is MRSA? Waarom maatregelen nemen?

Inleiding Wat is MRSA? Waarom maatregelen nemen? Maatregelen MRSA 1 Inleiding In deze brochure vindt u informatie over de bacterie MRSA. Wat is het, waarom nemen wij maatregelen bij (een verdenking op) MRSA en welke maatregelen zijn dat? Wat is MRSA?

Nadere informatie

Infectiepreventie in de ouderenzorg. donderdag 6 oktober :30 17:00 uur. Locatie: Auditorium Radboudumc Nijmegen

Infectiepreventie in de ouderenzorg. donderdag 6 oktober :30 17:00 uur. Locatie: Auditorium Radboudumc Nijmegen Infectiepreventie in de ouderenzorg donderdag 6 oktober 2016 12:30 17:00 uur Locatie: Auditorium Radboudumc Nijmegen Toelichting Rezon/iPrevent en SNIV organiseren op donderdag 6 oktober 2016 een symposium

Nadere informatie

BRMO. Bijzonder Resistent Micro-Organisme. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

BRMO. Bijzonder Resistent Micro-Organisme. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op BRMO Bijzonder Resistent Micro-Organisme Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uit onderzoek is gebleken dat u drager bent van een Bijzonder Resistent Micro-organisme

Nadere informatie

Rol van de specialist ouderengeneeskunde op het gebied van infectiepreventie en antibioticaresistentie (handreiking)

Rol van de specialist ouderengeneeskunde op het gebied van infectiepreventie en antibioticaresistentie (handreiking) Rol van de specialist ouderengeneeskunde op het gebied van infectiepreventie en antibioticaresistentie (handreiking) Inhoudsopgave Rol van de specialist ouderengeneeskunde op het gebied van infectiepreventie

Nadere informatie

Informatiefolder BRMO voor patiënt en familie

Informatiefolder BRMO voor patiënt en familie Informatiefolder BRMO voor patiënt en familie BIJZONDER RESISTENTE MICRO-ORGANISMEN, WAT ZIJN DIT? Bij u is aangetoond dat u een Bijzonder Resistent Micro-organisme heeft. In deze folder leest u algemene

Nadere informatie

Patiënteninformatie. MRSA en geïsoleerd verplegen. Hygiëne en Infectiepreventie. Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus (MRSA)

Patiënteninformatie. MRSA en geïsoleerd verplegen. Hygiëne en Infectiepreventie. Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus (MRSA) Hygiëne en Infectiepreventie MRSA en geïsoleerd verplegen i Patiënteninformatie Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus (MRSA) Slingeland Ziekenhuis Algemeen U bent (mogelijk) drager van de MRSA-bacterie.

Nadere informatie

BRMO contactonderzoek

BRMO contactonderzoek BRMO contactonderzoek Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Op de afdeling waar u verblijft of opgenomen bent geweest, is bij een patiënt een Bijzonder Resistent

Nadere informatie

Ziekenhuishygiëne BRMO

Ziekenhuishygiëne BRMO Ziekenhuishygiëne BRMO Bij u is een BRMO gevonden. Maar wat is een BRMO? In deze folder leest u meer over BRMO en welke maatregelen genomen moeten worden. WAT IS EEN BRMO? BRMO is de afkorting van Bijzonder

Nadere informatie

ISOLATIE KINDERAFDELING Infectiepreventie FRANCISCUS VLIETLAND

ISOLATIE KINDERAFDELING Infectiepreventie FRANCISCUS VLIETLAND ISOLATIE KINDERAFDELING Infectiepreventie FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw kind is opgenomen op de kinderafdeling van Franciscus Vlietland en wordt geïsoleerd verpleegd. In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

Resultaten Ambities Plannen

Resultaten Ambities Plannen Resultaten Ambities Plannen van het RZN ABR Utrecht Marc Bonten Voorzitter Regionaal Coördinatie Team 21 januari 2019 Missie RZN ABR Utrecht Vermijdbare schade aan en sterfte van patiënten door infecties

Nadere informatie

Regionale risicoprofielen ABR

Regionale risicoprofielen ABR Regionale risicoprofielen ABR Doel risicoprofiel Stand van zaken in regio Prioritering van beleid en maatregelen Middel voor netwerkvorming en draagvlak voor aanpak ABR Het risicoprofiel geeft idealiter

Nadere informatie

Voorlichtingssessie voor zorgmedewerkers

Voorlichtingssessie voor zorgmedewerkers Voorlichtingssessie voor zorgmedewerkers 1 Inhoud Introductie Introductie van de 5 momenten voor handhygiëne toolkit Deel 1 Het belang en de problemen van zorggerelateerde infecties Deel 2 Overdracht van

Nadere informatie

Q &A s. juni Inhoudelijk historie

Q &A s. juni Inhoudelijk historie Q &A s juni 2017 Inhoudelijk historie Wat was de aanleiding voor de ontwikkeling van het regionaal Meldpunt Uitbraken Infectieziekten & BRMO? Wat ging er niet goed? Bij uitbraken kunnen infectieziekten

Nadere informatie

Q &A s. juni Inhoudelijk historie

Q &A s. juni Inhoudelijk historie Q &A s juni 2017 Inhoudelijk historie Wat was de aanleiding voor de ontwikkeling van het regionaal Meldpunt Uitbraken Infectieziekten & BRMO? Wat ging er niet goed? Bij uitbraken kunnen infectieziekten

Nadere informatie

BRMO/MRSA BESMETTING informatie voor cliënten en familie

BRMO/MRSA BESMETTING informatie voor cliënten en familie BRMO/MRSA BESMETTING informatie voor cliënten en familie Bijzonder Resistente Micro-Organismen Bij u is aangetoond dat u een Bijzonder Resistent Micro-Organisme heeft. In deze folder leest u algemene

Nadere informatie

BRMO/MRSA BESMETTING informatie voor cliënten en familie

BRMO/MRSA BESMETTING informatie voor cliënten en familie BRMO/MRSA BESMETTING informatie voor cliënten en familie Bijzonder Resistente Micro-Organismen Bij u is aangetoond dat u een Bijzonder Resistent Micro-Organisme heeft. In deze folder leest u algemene informatie

Nadere informatie

MRSA-bacterie. 'ziekenhuisbacterie' Afdeling Medische Microbiologie en Infectiepreventie

MRSA-bacterie. 'ziekenhuisbacterie' Afdeling Medische Microbiologie en Infectiepreventie 00 MRSA-bacterie 'ziekenhuisbacterie' Afdeling Medische Microbiologie en Infectiepreventie 1 Inleiding MRSA staat voor Meticilline-resistente Staphylococcus aureus. De Staphylococcus aureus is een bacterie

Nadere informatie

Resistente bacterie (BRMO) en behandeling in het ziekenhuis

Resistente bacterie (BRMO) en behandeling in het ziekenhuis Hygiëne en Infectiepreventie Resistente bacterie (BRMO) en behandeling in het ziekenhuis i Patiënteninformatie Bijzonder Resistente Micro Organisme Slingeland Ziekenhuis Algemeen Er is bij u een bacterie

Nadere informatie

MEDEWERKERS INFORMATIE. Infectiepreventiebeleid Maasstad Ziekenhuis

MEDEWERKERS INFORMATIE. Infectiepreventiebeleid Maasstad Ziekenhuis MEDEWERKERS INFORMATIE Infectiepreventiebeleid Maasstad Ziekenhuis Infecties die patiënten oplopen ten gevolge van opname en/of behandeling in een ziekenhuis noemt men ziekenhuisinfecties. Die leiden vaak

Nadere informatie

Jacqueline van Diermen Praktijkverpleegkundige Vivium Naarderheem

Jacqueline van Diermen Praktijkverpleegkundige Vivium Naarderheem Jacqueline van Diermen Praktijkverpleegkundige Vivium Naarderheem (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium

Nadere informatie

Inhoud. 1 Inleiding Aanleiding en belang Onderzoeksvragen Onderzoeksmethode en periode Toetsingskader 5.

Inhoud. 1 Inleiding Aanleiding en belang Onderzoeksvragen Onderzoeksmethode en periode Toetsingskader 5. Rapport naar aanleiding van het inspectiebezoek in het kader van het toezicht infectiepreventie aan het Maasstad ziekenhuis op 19 mei 2017 te Rotterdam Utrecht, juli 2017 Ziekenhuis 19 mei 2017 te Rotterdam

Nadere informatie

Utrecht, augustus 2017

Utrecht, augustus 2017 Rapport naar aanleiding van het inspectiebezoek in het kader van het toezicht infectiepreventie aan het Zuyderland Medisch Centrum op 22 juni 2017 te Sittard-Geleen Utrecht, augustus 2017 Medisch Centrum

Nadere informatie

MRSA. en infectiepreventie. BRMO (Bijzonder Resistente Micro-Organismen)

MRSA. en infectiepreventie. BRMO (Bijzonder Resistente Micro-Organismen) MRSA en infectiepreventie BRMO (Bijzonder Resistente Micro-Organismen) MRSA en infectiepreventie Wat is MRSA? Hoe wordt MRSA overgebracht? Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus (MRSA) is een bacterie

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 juni 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 juni 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Registratieprotocol incidentiemeting Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen (SNIV)

Registratieprotocol incidentiemeting Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen (SNIV) Registratieprotocol incidentiemeting Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen (SNIV) A. van Leeuwenhoeklaan 9 3721 MA Bilthoven Postbus 1 3720 BA Bilthoven www.rivm.nl T 030 274 91 11 F 030

Nadere informatie

Jaargang 4 nummer 4 december 2012 Het doel van SNIV. In dit nummer. SNIV staat voor Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen.

Jaargang 4 nummer 4 december 2012 Het doel van SNIV. In dit nummer. SNIV staat voor Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen. In dit nummer In gesprek met Astrid Beckers, specialist ouderengeneeskunde Naarderheem Bewegingen van en naar ziekenhuizen gecontinueerd in 13 3 Urineweginfecties voor alle deelnemers vast onderdeel basissurveillance

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CA-BR BRMO-uitbraak Bijlage bij circulaire Wlz/16/22c

BELEIDSREGEL CA-BR BRMO-uitbraak Bijlage bij circulaire Wlz/16/22c Bijlage bij circulaire Wlz/16/22c BELEIDSREGEL BRMO-uitbraak 2014-2016 Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Meticilline Resistente Staphylococcus aureus MRSA

Meticilline Resistente Staphylococcus aureus MRSA Tijdens uw behandeling op de polikliniek of opname in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) of MCL Harlingen worden extra maatregelen toegepast, omdat u mogelijk een moeilijk te bestrijden bacterie bij

Nadere informatie

Het voorkomen van verspreiding van micro-organismen. donderdag 12 november 2015

Het voorkomen van verspreiding van micro-organismen. donderdag 12 november 2015 Het voorkomen van verspreiding van micro-organismen Leervragen Hoe vindt besmetting plaats en wat zijn de risico s? Hoe kan een besmettingscyclus doorbroken worden? Persoonlijke hygiëne Handhygiëne Persoonlijke

Nadere informatie

Werkgroep Infectie Preventie en desinfectiebeleid

Werkgroep Infectie Preventie en desinfectiebeleid Werkgroep Infectie Preventie en desinfectiebeleid dr. Arlène van Vliet Secretaris richtlijnontwikkeling Werkgroep Infectie Preventie LUMC, Leiden KNB/WIP minisymposium 14 november 2016 Belangenverklaring

Nadere informatie

Rapport naar aanleiding van het inspectiebezoek in het kader van het toezicht infectiepreventie aan het Flevo ziekenhuis op 23 mei 2017 te Almere

Rapport naar aanleiding van het inspectiebezoek in het kader van het toezicht infectiepreventie aan het Flevo ziekenhuis op 23 mei 2017 te Almere Rapport naar aanleiding van het inspectiebezoek in het kader van het toezicht infectiepreventie aan het Flevo ziekenhuis op 23 mei 2017 te Almere Utrecht, juli 2017 Inhoud 1 Inleiding 5 1.1 Aanleiding

Nadere informatie

BRMO. Bijzonder Resistent Micro-Organisme

BRMO. Bijzonder Resistent Micro-Organisme BRMO Bijzonder Resistent Micro-Organisme Inleiding Uit onderzoek is gebleken dat u met een Bijzonder Resistent Micro-organisme (BRMO) besmet bent. Dit zijn bacteriën die verwant zijn aan bacteriën die

Nadere informatie

Voor een stapsgewijze implementatie van handhygiëne in het verpleeghuis

Voor een stapsgewijze implementatie van handhygiëne in het verpleeghuis Implementatiegids Voor een stapsgewijze implementatie van handhygiëne in het verpleeghuis Deze implementatiegids kunt u als leidraad gebruiken voor het stapsgewijs implementeren van handhygiëne in uw verpleeghuis.

Nadere informatie

WETEN is METEN. Objectief en gestandaardiseerd meten van infectiepreventiebeleid. UITNODIGING SYMPOSIUM Vrijdag 16 november :00 17:00

WETEN is METEN. Objectief en gestandaardiseerd meten van infectiepreventiebeleid. UITNODIGING SYMPOSIUM Vrijdag 16 november :00 17:00 WETEN is METEN Objectief en gestandaardiseerd meten van infectiepreventiebeleid UITNODIGING SYMPOSIUM Vrijdag 16 november 2018 9:00 17:00 Introductie Infectiepreventie in Nederland heeft door de jaren

Nadere informatie

MRSA in verpleeghuis en woonzorgcentrum

MRSA in verpleeghuis en woonzorgcentrum Verpleeghuis- woon- en thuiszorg MRSA in verpleeghuis en woonzorgcentrum Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld.

Nadere informatie

Algemeen Aangemaakt: Documentbeheerders. Beoordeling. Opmerkingen. Hyperlinks (migratiegebruiker) (Timmermans, Manon)

Algemeen Aangemaakt: Documentbeheerders. Beoordeling. Opmerkingen. Hyperlinks (migratiegebruiker) (Timmermans, Manon) Algemene voorzorgsmaatregelen H&I (V&V 7918) v. 2, te gebruiken tot 24 uur na 28-11-2016 Map: Zuyderland\Care\Zuyderland Care (V&V) Titel: Algemene voorzorgsmaatregelen H&I (V&V 7918) Versie: 2 Status:

Nadere informatie

Expertise en ondersteuning infectiepreventie

Expertise en ondersteuning infectiepreventie Expertise en ondersteuning infectiepreventie Ziekenhuizen Privéklinieken/ ZBC s Tandheelkundige klinieken Verpleeg- en verzorghuizen Sinds 2006 Gezelschapsdierenkliniek KNMvD Sinds 2013 app: InfectionGuide

Nadere informatie

Waterland ziekenhuis Raad van Bestuur T.a.v. dhr Postbus AG Purmerend. Datum 26 juli 2016 Onderwerp Definitief rapport TIP.

Waterland ziekenhuis Raad van Bestuur T.a.v. dhr Postbus AG Purmerend. Datum 26 juli 2016 Onderwerp Definitief rapport TIP. > Retouradres Postbus 2518 6401 DA Heerlen Waterland ziekenhuis Raad van Bestuur T.a.v. dhr Postbus 250 1440 AG Purmerend Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus 2518 6401 DA Heerlen T 088 120 5000 F 088-120

Nadere informatie

Puntprevalentieonderzoek dragerschap resistente bacteriën in verpleeghuizen. Informatie en handelingsperspectief

Puntprevalentieonderzoek dragerschap resistente bacteriën in verpleeghuizen. Informatie en handelingsperspectief Puntprevalentieonderzoek dragerschap resistente bacteriën in verpleeghuizen Informatie en handelingsperspectief Inhoud Waarom dit boekje? 5 Je kunt hier als instelling je voordeel mee doen 6 Interview

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR BRMO EN MRSA INFORMATIE VOOR PATIËNTEN

ONDERZOEK NAAR BRMO EN MRSA INFORMATIE VOOR PATIËNTEN ONDERZOEK NAAR BRMO EN MRSA INFORMATIE VOOR PATIËNTEN Inleiding In deze folder leest u informatie over Bijzonder Resistente Micro-Organismen (BRMO) en MRSA (Methicilline Resistente Staphylococcus aureus)

Nadere informatie

Disclosure slide. Geen. (potentiële) belangenverstrengeling

Disclosure slide. Geen. (potentiële) belangenverstrengeling Stichting Trainingen Infectie Preventie Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere

Nadere informatie

BRMO (Resistente bacteriën)

BRMO (Resistente bacteriën) BRMO (Resistente bacteriën) Drager van resistente bacteriën Er is geconstateerd dat u drager bent van een bacterie die ongevoelig (resistent) is voor bepaalde antibiotica. Dit is op zich niet ernstig,

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Persoonlijke hygiëne patiënt en bezoeker

Ziekenhuizen. Persoonlijke hygiëne patiënt en bezoeker Ziekenhuizen Persoonlijke hygiëne patiënt en bezoeker Werkgroep Infectiepreventie Vastgesteld: juli 2012 Revisiedatum: juli 2017 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds

Nadere informatie

Inhoud. 1 Inleiding Aanleiding en belang Onderzoeksvragen Onderzoeksmethode en periode Toetsingskader 5.

Inhoud. 1 Inleiding Aanleiding en belang Onderzoeksvragen Onderzoeksmethode en periode Toetsingskader 5. Rapport naar aanleiding van het inspectiebezoek in het kader van het toezicht infectiepreventie aan het Franciscus Vlietland ziekenhuis op 21 april 2017, locatie Schiedam Utrecht, juni 2017 Vlietland

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst GAIN 11 juni 2019

Netwerkbijeenkomst GAIN 11 juni 2019 Netwerkbijeenkomst GAIN 11 juni 2019 Project BRMO-casemanagement Andrea Eikelenboom Project coördinatieteam CWZ Deskundige infectiepreventie Doel project Algemeen doel Bieden van informatie en advies aan

Nadere informatie

Infectiepreventiebeleid EVO PDF Tools Demo

Infectiepreventiebeleid EVO PDF Tools Demo Infectiepreventiebeleid Ziekenhuis Gelderse Vallei Deze folder is bedoeld voor alle nieuwe medewerkers. Het bevat informatie over de afdeling infectiepreventie, afspraken, regels en maatregelen rondom

Nadere informatie

Centrum Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten

Centrum Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten Centrum Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten Het Centrum Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten (EPI) bewaakt en analyseert de staat van infectieziekten voor de publieke gezondheid.

Nadere informatie

Peter Jacobs. BRMO in de GGD-praktijk, wat kan men van de GGD verwachten

Peter Jacobs. BRMO in de GGD-praktijk, wat kan men van de GGD verwachten Peter Jacobs BRMO in de GGD-praktijk, wat kan men van de GGD verwachten Peter Jacobs 28 jan 2014 Disclosure belangen P. Jacobs (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties

Nadere informatie

Geef resistente bacteriën geen kans.

Geef resistente bacteriën geen kans. Geef resistente bacteriën geen kans www.nwz.nl Inhoud Wat is een resistente bacterie (BRMO)? 3 Waarom is opsporing van mogelijke dragers belangrijk? 3 Als u (mogelijk) drager bent van een resistente bacterie

Nadere informatie

Inhoud. Inhoud 3. 2 Conclusies Conclusie 9. 3 Vervolgacties Vervolgacties voor de zorgaanbieder Vervolgacties van de inspectie 10

Inhoud. Inhoud 3. 2 Conclusies Conclusie 9. 3 Vervolgacties Vervolgacties voor de zorgaanbieder Vervolgacties van de inspectie 10 Rapport naar aanleiding van het Toezichtbezoek Infectiepreventie en Toezichtbezoek Infectiepreventie en Regionale Zorgnetwerken Antibioticaresistentie aan Zorgcentrum Vincent Depaul op 17 mei 2019 te Panningen

Nadere informatie

Jaargang 4 nummer 3 september In dit nummer. Het doel van SNIV. SNIV staat voor Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen.

Jaargang 4 nummer 3 september In dit nummer. Het doel van SNIV. SNIV staat voor Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen. In dit nummer Actiz bericht over surveillance Congressen SNIV op het V&VN VS congres 1..1 SNIV op Verensocongres 3..1 3 Onderzoeken SATURN Clostridium difficile infecties in verpleeghuizen: een interventie

Nadere informatie

Rapport naar aanleiding van het inspectiebezoek in het kader van het toezicht infectiepreventie aan het MC Slotervaart op 8 juni 2017 te Amsterdam

Rapport naar aanleiding van het inspectiebezoek in het kader van het toezicht infectiepreventie aan het MC Slotervaart op 8 juni 2017 te Amsterdam Rapport naar aanleiding van het inspectiebezoek in het kader van het toezicht infectiepreventie aan het MC Slotervaart op 8 juni 2017 te Amsterdam Utrecht, augustus 2017 Inhoud 1 Inleiding 5 1.1 Aanleiding

Nadere informatie

Inhoud. 1 Inleiding Aanleiding en belang Onderzoeksvragen Onderzoeksmethode en periode Toetsingskader 5.

Inhoud. 1 Inleiding Aanleiding en belang Onderzoeksvragen Onderzoeksmethode en periode Toetsingskader 5. Rapport naar aanleiding van het inspectiebezoek in het kader van het toezicht infectiepreventie aan het Medisch Spectum Twente op 11 mei 2017 te Enschede Utrecht, juli 2017 Inhoud 1 Inleiding 5 1.1 Aanleiding

Nadere informatie