Heeft u onder weg ook God gezien?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Heeft u onder weg ook God gezien?"

Transcriptie

1 Waar kom je als mens eigenlijk vandaan? Ter introductie op het thema kunnen we ons verwonderen bij het zien van The powers of ten : Wat doet dat met jou? Maakt het je groot of klein? Krachtig of zwak? Verbonden of eenzaam?

2 Mindmap van God Vraag de jonge mensen een mindmap te maken van God. Geef een korte inleiding dat mensen verschillend over God denken, dat blijkbaar belangrijk vinden en dat wij willen nagaan waarom dat zo is en hoe dat voor ons is. Daarom maken we een mindmap van God. Wat stel je je allemaal voor bij God? Welke beelden heb je? Om dat duidelijk te krijgen schrijf je het woord God in het midden van een blad. Zet er een cirkel omheen. Elke woord of beeld dat in je opkomt, schrijf je op of teken je. Elk woord en elk beeld is met een streep weer verbonden met de cirkel in het midden. Ga na circa 15 minuten met elkaar in gesprek. Mogelijke vragen bij het gesprek: Bekijk elkaars mindmap en probeer verschillende godsbeelden te benoemen. Wat denk je daarbij? Hoe kom je aan dat woord/beeld? Welke conclusie trek je uit het feit dat er verschillende ideeën en beelden zijn van God? Wat vind je daarvan? Hoe denk je over het respecteren van het godsbeeld van anderen?

3 Geloven, waarom? Onderzoek met elkaar wat geloof voor mensen kan betekenen. Nodig leeftijdgenoten uit van een ander geloof. Bereid het gesprek met hen voor en ga na of sprake kan zijn van een respectvolle dialoog. Kaartjes met gespreksvragen kunnen helpen. Overleg met de jonge mensen welke vragen zij willen stellen en wat zij zelf eventueel van hun geloof willen vertellen. Eventuele vragen kunnen zijn: Wat doe jij op zondag? Is er een antwoord op alle vragen? Bid jij wel eens? Ben jij wel eens ontroerd? Wat betekent geloven voor jou? God is voor mij Waar droom jij van? Als God bestond als een soort figuur; wat zou je dan vragen? Waar denk je aan bij een wonder? Waar zou jij God voor willen danken? Schrijf dit ook op, op een flipover Maak van de woorden op de flipover een dankgebed die voor iedereen aansprekend is. Sluit eventueel af met het uitspreken van dit dankgebed.

4 Apostolischen en God Welk beeld of idee van God of scheppingskracht past eigenlijk bij ons als apostolischen. Kunnen de jonge mensen zich daarin vinden en wat is hun eigen beeld dan? Stille wanddiscussie ca. 20 min (samen met uitgenodigde broeders en zusters). Materiaal: flipoverborden en / of grote vellen papier. Zet op elk vel een stelling. Je kunt niet apostolisch-zijn zonder God Vroeger was God bijna de Apostel Apostolischen kunnen niet bidden Laat iedereen daar, zonder te praten, op reageren door hun gedachten eronder te schrijven. Ze mogen ook op elkaar reageren, maar dus zonder te praten. Wanneer u merkt dat iedereen klaar is of de tijd voorbij is, stopt u de stille wanddiscussie. Bespreek in de resterende tijd de stellingen aan de hand van wat erbij is geschreven. U kunt vragen stellen als: Hoe zou je nu het apostolische Godsbeeld uitleggen? Kun jij je daarin vinden? En als dat niet het geval is: wat is dan jouw idee van God? Hoe zou het komen dat ook apostolische mensen onderling verschillend over God kunnen denken?

5 Een religieuze ervaring Laat de jonge mensen aan de hand van een concreet voorwerp/foto/beeldje/muziekstuk of iets dergelijks hun religieuze ervaringen met elkaar delen. Om na te gaan wat een religieuze ervaring is, helpt het om als verzorger hierin het voortouw te nemen. Vertel over een eigen ervaring op dit terrein. Hierna kunt u de volgende vragen stellen: Waarom kun je dit een religieuze ervaring noemen? Wie weet wat religieus eigenlijk betekent? (Komt uit het Latijn en duidt op opnieuw verbinden. Wij spreken over verbondenheid met de schepping, met elkaar.) Herken jij bij jezelf dit soort ervaringen? Vraag bij grote kringen de jonge mensen groepjes van bijvoorbeeld drie of vier personen te vormen en met elkaar hun ervaringen te delen. Sluit af met een mooi lied, muziekstuk of samen iets zingen. Het kan de avond rond maken.

6 Rituelen Is een religieuze ervaring toevallig of kun je die ook beïnvloeden? Ga aan de hand van deze vraag in gesprek over rituelen en het ervaren ervan. Kijk met elkaar naar de PowerPointpresentatie over rituelen (Let op: dat is een groot bestand, 135 Mb!). Hierna kunt u een gesprek starten. Wat gebeurt er op de foto? Wat zie je de mensen doen? Wat zijn rituelen? Waarom doen mensen dat en wat hopen ze te ervaren? Hoe zit dat bij ons apostolischen? Hebben wij rituelen die ons helpen dichter de wondere scheppingskracht te ervaren? Hoe is dat voor jou? Heb jij bepaalde rituelen? Helpen die om je goed te voelen? Of je te verwonderen over de schepping? Beïnvloedt dat ook de manier waarop jij naar jezelf en je medemensen kijkt? Een van de meest gebruikte rituelen die we kennen is het elkaar een hand geven. Waarom doen we dat? Weet je ook of er jongeren in jouw omgeving zijn die bepaalde rituelen gebruiken om zich goed te voelen? Vertel eens. Is er een verschil tussen je goed voelen en een religieuze ervaring?

7 Religiositeit in ons gebouw Wat zou in ons gebouw kunnen helpen om religieuze verbondenheid te kunnen ervaren? Welke elementen in de inrichting van onze gebouwen spelen daarin een rol? De manier waarop bepaalde gebouwen zijn ingericht, roept soms als vanzelf een gevoel van stilte of devotie op. Waardoor komt dat? Wie is er wel eens in een katholieke kerk geweest of in een kathedraal? Wat gebeurt er met je als je daar binnenstapt? Hoe komt dat? Zou het oproepen van dat gevoel beoogd zijn door de bouwers? Als je zelf een van onze gebouwen opnieuw zou mogen inrichten en je wilt een gevoel van devotie en stilte oproepen, hoe zou je het dan inrichten? Probeer eens een ontwerp of een schets te maken en deel met elkaar hoe je denkt dat het oproept wat je voor ogen hebt. In de afgelopen jaren zijn veel gebouwen aangepast of nieuw gebouwd met ruimere ontmoetingsmogelijkheden dan in het verleden. Waar duidt dit op? Een suggestie kan zijn om aan dit onderwerp aandacht te besteden in de eredienst, een expositie van de ontwerpen in te richten, ze te laten veilen of misschien kan er zelfs wel iets van gerealiseerd worden. Het geeft veel energie te zoeken naar wat wél kan. Misschien kun je wel je eigen kringruimte anders inrichten Natuurlijk is er eerst samenspraak met het plaatselijk middelpunt onderhoud gebouw en de voorganger nodig!

8 Keuzes De wijze waarop je denkt over je leven en wat je daarmee wilt, beïnvloedt veel van de keuzes die je maakt. Zou dat ook zo zijn bij de manier waarop je denkt over waarden? We doen een eenvoudig spel. Om de beurt neemt een jongere een centrale plaats in tegenover de groep. Hem of haar wordt een stelling voorgelegd en gevraagd daarop te reageren. De groep vraagt een keer of drie, vier door waarom de betreffende dit vindt. Een van de groep heeft als taak aan de bel te trekken als hij vindt dat de ondervraagde is aangekomen op een onderliggende waarde. Hij legt die voor aan de groep en vervolgens wordt de volgende ondervraagd met dezelfde of een andere stelling. Boeiend om te zien dat soms een andere stellingname uiteindelijk op dezelfde onderliggende waarde kan uitkomen. Voorbeelden van stellingen: De moeder van mijn beste vriend vraagt me of hij drugs gebruikt. Hoe reageer ik? Als ik op tv zie hoe mensen onrecht wordt aangedaan reageer ik met: a) boosheid b) mededogen c) onmacht d) onverschilligheid Ik ben niet materialistisch, maar wil wel steeds de nieuwste iphone. Morgen zou ik zomaar een Marokkaanse vriend kunnen hebben. Als mijn vrienden naar een obscuur feestje gaan, kan ik niet achterblijven. Als ik geld vind, breng ik dat altijd naar de politie. Mijn vrienden mogen alles van mij lenen. Sta vervolgens stil bij de vraag wat de door jou gemaakte keuzes zeggen over jou. Wat zegt het over de manier waarop je naar mensen kijkt? Of misschien zelfs over wat je kijk op het leven is? Als apostolischen kijken we op een bepaalde manier naar mensen. Kijk je ook zo naar jezelf? Kan apostolisch-zijn je helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen of misschien wel om van jezelf te leren houden?

9 De oude schildpad Het verhaal De oude schildpad van Douglas Wood. Een voorbeeld over hoe uiteenlopend de beelden over God kunnen zijn, komt aan bod in het verhaal van de oude schildpad. Hoe brengen we die beelden samen met respect voor een ieder? We hebben allemaal een stukje van de waarheid. Lees het verhaal en deel met elkaar wat het je zeggen heeft. Maak een word cloud van het verhaal en ontdek zo wat de kernwoorden zijn in dit verhaal. Op het internet kun je kosteloos op de internetsite een word cloud maken van welke tekst dan ook. Bij dit verhaal past bijvoorbeeld het lied Om de schoonheid van de aarde (John Rutter). Vraag of een kwartet vanuit het zangkoor dit tijdens de kring kan zingen of luister ernaar via intranet. Ga daarna het gesprek aan over wat het lied je te zeggen heeft. (Deze werkvorm komt ook voor bij 12-15) Heeft u onderweg ook God gezien?

10 Scheppingskracht heeft vele facetten Ontdek dat scheppingskracht positief en negatief kan uitpakken. Vragen: In welke van onderstaande beelden herken je scheppingskracht? Natuurrampen hulpprogramma s Ziekte verpleging, genezing Oorlog vrede sluiten Geboorte dood Lente Verliefd worden Ruzie maken School Mensen Voedselbank Kleding inzamelen Dierentuin Bedelaar Architect Vliegtuig Kerk Koken Grasmaaier Plofkip Welke talenten hebben we gekregen om iets voor andere mensen te betekenen?

11 Het verhaal van de oude Schildpad Douglas Wood Eens heel lang geleden Maar toch nog niet zo heel lang Toen alle dieren en rotsen En de wind, het water en de bomen En de vogels en vissen. En alle schepselen van de wereld konden praten en elkaar konden verstaan. Ontstond er ruzie Het begon heel zacht Vluchtig als de bries die fluisterde: 'Hij is als de wind die altijd waait.' Stil als de steen die antwoordde: 'Hij is een grote rots die nooit van zijn plaats komt.' Rustig als de berg die rommelde: 'God is een besneeuwde bergtop, die hoog boven de wolken uitsteekt.' En de vissen in de zee antwoordden: 'God is een zwemmer in de donkerblauwe diepten van de zee. Nee', zei de ster, 'God is een schittering en een schijnsel, ver, heel ver weg.' 'Nee', piepte de mier, 'God is een geluid en een geur en een gevoel, heel, heel dichtbij.' 'God', hield de antilope koppig vol, 'is een hardloper, snel en vrij, die het heerlijk vindt om te rennen en die een wedstrijd doet met de wind'. 'Zij is een grote boom', lispelde de wilg, 'steeds groeiend en altijd gevend.' 'Niet waar', kibbelde het eiland, 'God staat los van alles.' 'God is als de zon, ver boven alles verheven', vond de blauwe lucht. 'Nee, Hij is een rivier, die dwars door alles heen stroomt', bulderde de waterval. 'Zij is een roofdier', brulde de leeuw. 'God is goed', jubelde het roodborstje. 'Hij is sterk', bromde de beer. En het geruzie klonk harder en harder en harder totdat Hou op!!! Daar sprak een nieuwe stem. Hij rommelde als de donder. En fluisterde, zacht als de nies van een vlinder. De stem kwam van... Ja, hij kwam echt van... Oude Schildpad! De Oude Schildpad zei nooit zoveel, en zeker niets over God Maar nu begon zij te spreken. 'God is in de diepte', zei ze tegen de vissen in de zee; 'maar Hij is ook veel hoger dan hoog', tegen de bergen. 'Hij is snel en zo vrij als de wind, en zo stil en stevig als een grote rots', zei ze tegen de wind en de stenen. 'Zij is het leven van de wereld', zei de Schildpad tegen de wilg. 'Altijd dichtbij, en toch verder dan de verste ster', vertelde ze de mier en de ster. 'God is goed én sterk.' 'God is waar we van dromen en wat we zoeken', zei de Oude Schildpad. 'God is waar we vandaan komen en wat we vinden.' 'God IS.' Nooit eerder had de Oude Schildpad zóveel gezegd. Al de bewoners van de wereld waren verbaasd en ze werden heel stil. Maar de Oude Schildpad had nog iets te zeggen 'Binnenkort komen er nieuwe schepselen op de wereld', zei ze, 'jullie zullen ze vreemd vinden, maar ook geweldig'. 'Ze zullen ons aan God herinneren'. 'Zij zullen vele kleuren en vormen hebben en verschillende gezichten en ze zullen verschillende talen spreken.' 'Hun gedachten zullen tot de sterren reiken, maar met hun voeten zullen ze op de grond staan' 'Ze zullen veel macht hebben. Zij zullen sterk zijn maar ook aardig, een teken van liefde van God aan de aarde en een gebed van de aarde aan God.' En de mensen kwamen. Maar de mensen vergaten. Zij vergaten dat zij een teken van liefde waren en een gebed van de aarde. En ze begonnen ruzie te maken... over wie God kende en wie niet; en waar God was of niet was. En of God er was, of niet. En vaak gebruikten de mensen hun krachten verkeerd en deden elkaar pijn. Of doodden elkaar zelfs. En ze deden de aarde pijn. Heeft u onderweg ook God gezien?

12 Tot tenslotte de bossen begonnen te sterven, en de rivieren, en de zeeën, en de planten en de dieren en de aarde zelf Omdat de mensen zich niet meer konden herinneren wie ze waren, of waar God was. Tot er op een dag een stem klonk, die rommelde als de donder; maar zo zacht was, als de nies van een vlinder Hou op, Alsjeblieft De stem leek van de berg te komen, die rommelde, 'Soms zie ik God zwemmen, in de donkerblauwe diepten van de zee.' En van de oceaan, die zuchtte: 'Hij is vaak in de besneeuwde bergtoppen, die de zon weerkaatsen.' Van de steen, die zei: 'Ik voel soms haar adem als ze om me heen waait.' En van de wind, die fluisterde: 'Ik voel zijn stille aanwezigheid als ik om de rotsen dans. 'En de ster verkondigde: 'God is heel dichtbij', En het eiland: 'Zijn liefde raakt alles.' En na een lange, eenzame en soms bange tijd, begonnen de mensen te luisteren en te horen En ze begonnen God te zien in elkaar en in de schoonheid van de aarde. En de Oude Schildpad lachte. En God ook. Heeft u onderweg ook God gezien?

13 Heilshandelingen; Doop Het beleven van heilshandelingen kan een manier zijn om verbinding te ervaren met de schepping, het Al. Waarom? We kiezen als voorbeeld de doop. Wat betekent in Het Apostolisch Genootschap de doop? Neem het doopschaaltje mee naar kring. Waar denken de jongeren aan bij dit schaaltje? Waar staat het symbool voor? Waarom dopen we eigenlijk? Wat wordt er tijdens de doop gezegd? Waarom gebruiken we water bij de doop? Bekijk samen de dvd over de doop (In elk gebouw is deze aanwezig). Kun je de doop ook een manier noemen, om met het scheppingswonder in aanraking te komen? Ga na of er binnenkort een doop in de gemeenschap is. Of bezoek ouders wiens kind niet zo lang geleden gedoopt is. Waarom hebben ze hun kindje laten dopen? Hoe gaat dat, dopen?

14 Uniek en verbonden Kijk met de jonge mensen naar het hele filmpje the powers of ten : Wat heeft dit je te zeggen? We zijn dus allemaal, stuk voor stuk, een heel bijzonder stukje schepping. Allemaal uit datzelfde leven en dus met elkaar verbonden = religieus. We kunnen allemaal nadenken en kiezen. Wat kan die wetenschap betekenen voor jouw blik op de wereld? Welke stap zou je daarin willen nemen?

15 Anwar Sadat, een religieuze en moedige man In november 1977 waren Israël en Egypte met elkaar in oorlog. Sadat, president van Egypte, ging tegen ieders verwachting in in op een uitnodiging van de Israëlische premier Begin en reisde naar Jeruzalem. Daar sprak hij de Knesset, het parlement, toe. Bekijk enkele minuten uit de film Sadat 1983 (van 2u38min tot 2u41min40sec) Sadat sprak ook de volgende woorden, voordat hij afsloot met shalom aleichem, vrede zij met u. Ik kom vandaag bij u om een nieuw leven vorm te geven en vrede te stichten. We houden allemaal van dit land, het land van God; wij allen, moslims, christenen en joden, aanbidden God. Onderworpen aan God. Gods leringen en bevelen zijn liefde, oprechtheid, veiligheid en vrede De oplossing is niet moeilijk, noch onmogelijk, als we oprecht en trouw een rechte lijn blijven volgen. U wilt met ons leven, deel van de wereld zijn. In alle oprechtheid vertel ik u dat wij u verwelkomen. Vragen kunnen zijn: Wat vind jij hiervan? Jezus had ook een idee over God. Hij heeft ooit gezegd: Wie mij ziet, ziet de vader. Wat bedoelde hij daarmee? En hoe maakte hij dat waar? Heeft jouw idee over het mysterie van het leven ook iets te maken met je denken en handelen? Welke consequenties zou je daaraan willen verbinden? Wat zou jou kunnen helpen in het realiseren ervan?

16 Hoe schrijft de Apostel over God? Lees met elkaar de weekbrief nr. 10 uit Kijk hoe daarin wordt geschreven over: Verwondering God en de relatie met het mens-zijn Misschien kunnen we met de inhoud van dit themablad beter begrijpen waarom het er zo staat?

17 Terug kijken Het zou fijn zijn als iedereen iets geleerd heeft. Het kan ook zijn dat ieders eigen beelden versterkt zijn en dat het iets makkelijker is geworden om het over God te hebben. Mogelijke vragen zijn: Is het idee dat je over God had, voordat we aan deze periode begonnen, veranderd? Is er iets veranderd in de manier waarop je naar anderen en jezelf kijkt? Heb je iets geleerd wat je eerst niet wist? Wat vind je het belangrijkste om te onthouden? Heb je iets gemist waar we nog eens bij stil kunnen staan? Heeft u onderweg ook God gezien?

18 Dankgebed Kijk of het mogelijk is mee te helpen (dat kan ook door lekker te luisteren :-)) bij een plaatselijke voorbereiding. Schrijf samen een dankgebed dat past bij dit thema (weekbrief). Je kan danken om wat je hebt geleerd, om wat jullie samen hebben beleeft of om iets wat je mooi vindt aan ons Gods en mensbeeld. Heeft u onderweg ook God gezien?

Kijk ter introductie met de kinderen naar filmpjes en foto s (max 20 minuten):

Kijk ter introductie met de kinderen naar filmpjes en foto s (max 20 minuten): Onderweg God gezien? De titel van dit thema is: Dit werd gevraagd aan de ruimtevaarder Neil Armstrong. Hij was de eerste man die voet zette op de maan. Kijk ter introductie met de kinderen naar filmpjes

Nadere informatie

6 tot 9 jaar. Heeft u onderweg ook God gezien?

6 tot 9 jaar. Heeft u onderweg ook God gezien? Op de site http://members.home.nl/keesdebrouwer/heelal/ kunt u veel informatie vinden over het heelal. Daar kunt u zelf een keuze maken uit de beelden of de filmpjes. De titel van dit thema is: Dit werd

Nadere informatie

Zand erover. verzoeningsviering voor de tweede graad. VAN IN 2013 Tuin van Heden.nu - Viering

Zand erover. verzoeningsviering voor de tweede graad. VAN IN 2013 Tuin van Heden.nu - Viering Zand erover verzoeningsviering voor de tweede graad Zand erover Verzoeningsviering voor de tweede graad Vooraf in de klas Wat heb je nodig? - twee grote bladen papier, schrijf op het eerste blad het kernwoord

Nadere informatie

de zon schijnt altijd

de zon schijnt altijd de zon schijnt altijd GEDICHTEN Klara Hobrink Inhoud 1 Achter de wolken 2 Zit men in een diep dal 3 Wat gebeurt er om ons heen? 4 U geeft antwoord 5 Loof de Heer 6 De blijdschap 7 Hem danken 8 Ken je de

Nadere informatie

Eerst zien, dan geloven

Eerst zien, dan geloven Eerst zien, dan geloven Liturgie voor de jeugddienst op 11 februari 2018 om 10:00 uur in de Ichthuskerk in Tholen Voorganger: Ds. Peter Broere Muzikale medewerking: Jaap, Anke en Esmay Roggeband Jet Heijboer,

Nadere informatie

Groeien in liefde en tederheid Vriendschap

Groeien in liefde en tederheid Vriendschap Alleen dan pas! in nood leren we delen bij gevaar elkaar bij te staan moet eerst een halve wereld vergaan om met elkaar te kunnen leven dan pas samen te kunnen vechten voor een beter bestaan! Groeien in

Nadere informatie

Les 29: Hemelvaart en Pinksteren.

Les 29: Hemelvaart en Pinksteren. Les 29: Dit verhaal kun je lezen in Handelingen 1 en 2 Hemelvaart en Pinksteren. Johannes, wat zei Jezus nou eigelijk precies? Petrus en Johannes zijn op weg naar de tempel. Ze hebben iets geweldigs meegemaakt.

Nadere informatie

Liederen voor kinderen. 20 liederen voor tijdens de eredienst

Liederen voor kinderen. 20 liederen voor tijdens de eredienst Liederen voor kinderen 20 liederen voor tijdens de eredienst 3 Lied van Franciscus God wij danken U voor een kring van dagen. Voor broeder Wind, voor de stilte en storm. Voor zuster Water zo zuiver en

Nadere informatie

Een veelkleurig mozaïek!

Een veelkleurig mozaïek! Orde voor de eredienst op zondag 24 juni 2018 in de Wilhelminakerk Een veelkleurig mozaïek! Voorganger: ds. Peter van den Berg Organist: Jan Meurs Lector: Marieke Gersdorf Ambtsdrager: Fred Heidinga OM

Nadere informatie

Heeft u onderweg ook God gezien?

Heeft u onderweg ook God gezien? Aspect: Ons gods- en mensbeeld Uit weekbrief nr 36, 2009 Toen Armstrong in 1969 weer veilig terug was op aarde, vroeg iemand nieuwsgierig: Heeft u onderweg ook God gezien?. Nee, zei hij, maar ik zag wel

Nadere informatie

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14 Inhoud Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden 10 3. Tevreden met weinig 12 4. Tevreden met wat je hebt 14 Angst 5. Angst voor mensen 16 6. Angst voor God

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Oase viering 22 oktober 2016 Bidden Liedje: Wees eens even stil Wees eens even stil,

Nadere informatie

LITURGIE VOOR DE AANGEPASTE KERKDIENST OP ZONDAG 19 MEI 2019

LITURGIE VOOR DE AANGEPASTE KERKDIENST OP ZONDAG 19 MEI 2019 LITURGIE VOOR DE AANGEPASTE KERKDIENST OP ZONDAG 19 MEI 2019 Thema: Wie heeft dat gemaakt? Voorganger : Ds. Fokko Kuipers Muzikale medewerking wordt verleend door: Muzikale groep uit Vierhouten Beamer

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Protestantse gemeente Michaëlkerk Leersum

Protestantse gemeente Michaëlkerk Leersum Protestantse gemeente Michaëlkerk Leersum zondag 16 april 2017 Eerste Paasdag we nemen onze kerk opnieuw in gebruik 1 voorganger: begeleiding: lector: m.m.v. ds. Pieter Goedendorp Frank Firet Ina Wolff

Nadere informatie

Thema: De wereld in! Zondag 1 juli Overstapdienst in de Ontmoetingskerk. Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde

Thema: De wereld in! Zondag 1 juli Overstapdienst in de Ontmoetingskerk. Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde Zondag 1 juli 2018 Overstapdienst in de Ontmoetingskerk Thema: De wereld in! Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde Met medewerking van: Jaco, Janco, Rick, Roosmarijn, Sanne,

Nadere informatie

De steen die verhalen vertelt.

De steen die verhalen vertelt. De steen die verhalen vertelt. Heel lang geleden kenden de mensen geen verhalen, er waren geen verhalenvertellers. Het leven zonder verhalen was heel moeilijk, vooral gedurende de lange winteravonden,

Nadere informatie

Liturgie voor de Gezinsdienst op 7 april 2019 Voorganger: Ds. R.A. Houtman, Epe M.m.v. Combo Goede Herderkerk Thema: Wil je Jezus volgen?

Liturgie voor de Gezinsdienst op 7 april 2019 Voorganger: Ds. R.A. Houtman, Epe M.m.v. Combo Goede Herderkerk Thema: Wil je Jezus volgen? Liturgie voor de Gezinsdienst op 7 april 2019 Voorganger: Ds. R.A. Houtman, Epe M.m.v. Combo Goede Herderkerk Thema: Wil je Jezus volgen? Voor de dienst zingen we: UW GENADE IS MIJ GENOEG - OPWEKKING 614

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

Liturgie zondag 18 juni 2017 Doopdienst Thema verbonden

Liturgie zondag 18 juni 2017 Doopdienst Thema verbonden Liturgie zondag 18 juni 2017 Doopdienst Thema verbonden Voorganger: Ds. Margriet van de Bunt Organist: Marinus den Harder Jennifer Jonker en Lianne Loekie Jochemsen worden gedoopt. Welkom en mededelingen-

Nadere informatie

WELKOM. Zondag 5 juli Voorganger : Ds. Pieter van Winden Muzikale leiding : Willem Blonk Met medewerking van: Open Hof Cantorij

WELKOM. Zondag 5 juli Voorganger : Ds. Pieter van Winden Muzikale leiding : Willem Blonk Met medewerking van: Open Hof Cantorij WELKOM Zondag 5 juli 2015 Voorganger : Ds. Pieter van Winden Muzikale leiding : Willem Blonk Met medewerking van: Open Hof Cantorij Laudato si - Een bewerking van het Zonnelied van Franciscus van Assisi

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

Orde van dienst 11 oktober 2015, uur kerkschooldienst. Voorganger: ds. Dick Steenks Organiste: Seline Loef-Haalboom *** Orgelspel

Orde van dienst 11 oktober 2015, uur kerkschooldienst. Voorganger: ds. Dick Steenks Organiste: Seline Loef-Haalboom *** Orgelspel Orde van dienst 11 oktober 2015, 17.00 uur kerkschooldienst Voorganger: ds. Dick Steenks Organiste: Seline Loef-Haalboom *** Orgelspel Welkom en drempelgebed We gaan staan Zingen Samen stil (Zitten of

Nadere informatie

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Zingen voor de dienst: Schrijvers van gerechtigheid - Wat een wonder dat ik meewerken mag Wat een wonder dat ik meewerken mag in Uw koninkrijk, dat ik

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

LES 2. Invloed van je gezin. Lees. Lees. Maak Maak een voorbeeld van een dier. Leer. Bid Bid dat je een positieve invloed zal.

LES 2. Invloed van je gezin. Lees. Lees. Maak Maak een voorbeeld van een dier. Leer. Bid Bid dat je een positieve invloed zal. Invloed van je gezin De ouders van Debbie gingen scheiden toen zij 6 jaar was. Ze was haar hele leven naar de kerk gegaan-- soms met haar moeder en soms met haar vader, omdat zij een verschillend geloof

Nadere informatie

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd Uitleg van het thema De Bijbel wereldwijd Gedicht: Een Boek De buurvrouw heeft een mooi boek met allemaal mooie verhalen Ik wil ook graag zo één mama, ik zal het zelf betalen Verhalen over lang geleden,

Nadere informatie

Zo ver weg, zo dichtbij

Zo ver weg, zo dichtbij Brief van een engel Sinds de dag dat ik mijn lichaam heb verlaten Heb ik geen woorden meer Enkel een gevoel dat geen lied kan vertalen Ik zal er altijd zijn voor je, in de wolken die je zullen vergezellen

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Doopsel in een zondagse eucharistieviering

Doopsel in een zondagse eucharistieviering Doopsel in een zondagse eucharistieviering 1. OPENING VAN DE DIENST Intredeprocessie en intredelied Openingswoord met een bijzondere begroeting van de dopeling en zijn / haar familie. Ook de naamgeving

Nadere informatie

Jij bent nog onbeschreven en nog geen groot verhaal jij blaakt alleen van leven dat in jou ademhaalt.

Jij bent nog onbeschreven en nog geen groot verhaal jij blaakt alleen van leven dat in jou ademhaalt. Jij bent nog onbeschreven en nog geen groot verhaal jij blaakt alleen van leven dat in jou ademhaalt. Jij kunt geen mensen haten en doet geen ander zeer misschien ben jij het wapen waarmee ik liefde leer.

Nadere informatie

Geluid van de stilte, hoor Zijn stem

Geluid van de stilte, hoor Zijn stem Geluid van de stilte, hoor Zijn stem Leeftijd: 13-16 Soort bijeenkomst: club, catechese Soort werkvorm: Spellen binnen, Gespreksvormen, actieve spellen Thema: Bijbel In deze werkvorm bekijken we hoe God

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM

Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 is de Levend Evangelie Gemeente gemeentebreed bezig met het onderwerp GEBED. Op verzoek

Nadere informatie

En ik kom tot U Opwekking 612

En ik kom tot U Opwekking 612 Hartelijk welkom En ik kom tot U Opwekking 612 In uw aanwezigheid kan ik daar ooit zijn, want ik ben een mens, zondig en onrein. Maar U gaf uw Zoon om in mijn plaats te staan en door wat Hij deed mag

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

Jezus maakt mensen gelukkig

Jezus maakt mensen gelukkig Eerste Communieproject 33 Jezus maakt mensen gelukkig Jezus doet wonderen In les 5 hebben we geleerd dat God onze Vader is. Wij zijn allemaal zijn kinderen. Alle mensen zijn broertjes en zusjes van elkaar!

Nadere informatie

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod?

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Zondag 35 Zondag 35 gaat over het tweede gebod. Lees de tekst van Zondag 35. Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Antw : Dat wij God in generlei wijze afbeelden en op geen andere wijze vereren,

Nadere informatie

LES 7 DE MANIER OM TE AANBIDDEN!

LES 7 DE MANIER OM TE AANBIDDEN! DE MANIER OM TE AANBIDDEN! Heb je een favoriete predikant of leraar? Wat is volgens jou de reden dat je die persoon zo graag mag? Heb je die persoon vertelt hoe je over hem of haar denkt? Stel je voor

Nadere informatie

Deze bijeenkomst gaat over de dubbele betekenis van de doop: je hoort bij God en je hoort bij Zijn gemeente.

Deze bijeenkomst gaat over de dubbele betekenis van de doop: je hoort bij God en je hoort bij Zijn gemeente. Doop: Je bent nooit alleen Leeftijd: 9-12 Thema: dopen, erbij horen, Kerk, rituelen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de dubbele betekenis van de doop: je hoort bij God en je hoort bij Zijn

Nadere informatie

Deel. je leven. Startzondag Protestantse Gemeente Mariëngaarde. 18 september 2016

Deel. je leven. Startzondag Protestantse Gemeente Mariëngaarde. 18 september 2016 Deel je leven Startzondag Protestantse Gemeente Mariëngaarde 8 september 06 Voorgangers: Johan Helfferich en ds. Jeannette van den Boogaard Muziek: Hallumer Fanfare o.l.v. Annemarieke Bos Voor de dienst

Nadere informatie

Zondag 5 november Aanvang: 9.30 uur. Voorganger: jongerenwerker Anne-Marlijn Snaterse. Organist: Hans van Noord. Thema: Storm op het meer

Zondag 5 november Aanvang: 9.30 uur. Voorganger: jongerenwerker Anne-Marlijn Snaterse. Organist: Hans van Noord. Thema: Storm op het meer Zondag 5 november 2017 Aanvang: 9.30 uur Voorganger: jongerenwerker Anne-Marlijn Snaterse Organist: Hans van Noord Thema: Storm op het meer INTOCHT Binnenkomst kerkenraad Vóór de dienst zingen we als overweging,

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Vandaag is er kinderdienst voor groepen 1-8

Hartelijk welkom. Vandaag is er kinderdienst voor groepen 1-8 Hartelijk welkom Organiseer je een nieuwe (eenmalige of vaker terugkerende) activiteit binnen BOEI 90? Valt er een door jou georganiseerde activiteit uit of verandert er iets in de data hiervan? Laat het

Nadere informatie

Kinderdienst 2 e 40 dagen tijd Kruispunt 12 maart 2017

Kinderdienst 2 e 40 dagen tijd Kruispunt 12 maart 2017 Kinderdienst 2 e 40 dagen tijd Kruispunt 12 maart 2017 Mededelingen Aanvangslied NLB.288 Goedemorgen, welkom allemaal - Orgel Goedemorgen, welkom allemaal ik met mijn en jij met jouw verhaal. Lachen, huilen,

Nadere informatie

Orde van dienst voor Trinitatis + overstapdienst Voor het begin van de dienst Welkom door ouderling van dienst Stilte Voorbereiding

Orde van dienst voor Trinitatis + overstapdienst Voor het begin van de dienst Welkom door ouderling van dienst Stilte Voorbereiding Orde van dienst voor 16-06-2019 Trinitatis + overstapdienst Voor het begin van de dienst Welkom door ouderling van dienst Stilte Voorbereiding Bemoediging en groet Lied 217: 1, 2, 5 (De dag gaat open voor

Nadere informatie

WAAROM STAAN DIE STENEN DAAR? OVERSTAPDIENST

WAAROM STAAN DIE STENEN DAAR? OVERSTAPDIENST WAAROM STAAN DIE STENEN DAAR? OVERSTAPDIENST Overstap van Geeske Vader Iris van Noord Joëlle van den Doel Meerle van Groningen Zondag 17 juni 2018 Exoduskerk Voorganger: ds. Rob van der Plicht Organist:

Nadere informatie

De exodus. Foto s van het materiaal

De exodus. Foto s van het materiaal De exodus Focus van dit verhaal De focus van dit verhaal ligt bij de uittocht van het volk van God (Exodus 11:1 15:21). Het verhaal is één van de heilige verhalen en behoort tot de kernpresentatie. Lesdoelen

Nadere informatie

Voor de eredienst op de 1 e Zondag in de 40-dagentijd Zondag 10 Maart 2019 Zondag INVOCABIT om uur in de Dorpskerk te Schoonebeek

Voor de eredienst op de 1 e Zondag in de 40-dagentijd Zondag 10 Maart 2019 Zondag INVOCABIT om uur in de Dorpskerk te Schoonebeek Voor de eredienst op de 1 e Zondag in de 40-dagentijd Zondag 10 Maart 2019 Zondag INVOCABIT om 10.00 uur in de Dorpskerk te Schoonebeek Voorganger : ds. Jan Hermes Ouderling van dienst: de heer Leo Pekelsma

Nadere informatie

LES 13. Oorlogen, oorlogen en nog eens oorlogen. Lees. Lees "Oorlogen, oorlogen en nog eens. Schrijf de power text op een kaart of een

LES 13. Oorlogen, oorlogen en nog eens oorlogen. Lees. Lees Oorlogen, oorlogen en nog eens. Schrijf de power text op een kaart of een LES Oorlogen, oorlogen en nog eens oorlogen Heb je wel eens ruzie gehad? Misschien heb je geschreeuwd tegen je broer of zus. Of was je boos op iemand op school. Of misschien heb je twee mensen zien vechten.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : 6 Zingen :

Nadere informatie

Openingsgebeden INHOUD

Openingsgebeden INHOUD Openingsgebeden De schuldbelijdenis herzien Openingsgebeden algemeen Openingsgebeden voor kinderen Openingsgebeden voor jongeren INHOUD De schuldbelijdenis herzien De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus

Nadere informatie

1 OPENING Openingsgebed, bidden om de leiding van de Heilige Geest

1 OPENING Openingsgebed, bidden om de leiding van de Heilige Geest Liturgie gebedsbijeenkomst t.b.v. 3D- Day 2017 1 OPENING Openingsgebed, bidden om de leiding van de Heilige Geest Degene die voorgaat leest de tekst, de vetgedrukte tekst lezen we hardop met elkaar lezen:

Nadere informatie

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Liedboekje kinderkoor de Bubbel. september t/m december 2017

Liedboekje kinderkoor de Bubbel. september t/m december 2017 Liedboekje kinderkoor de Bubbel september t/m december 2017 Volg het spoor : Kijk eens naar een vlinder luister naar een eend die kwaakt kijk eens naar de bloemen zie hoe mooi ze zijn gemaakt kijk eens

Nadere informatie

Je zou kunnen opmerken: waarom stop je dáár met lezen in Johannes 5? Waarom zingen we niet verder uit Psalm 22? Want nu missen we de goede afloop!

Je zou kunnen opmerken: waarom stop je dáár met lezen in Johannes 5? Waarom zingen we niet verder uit Psalm 22? Want nu missen we de goede afloop! Lezen: Johannes 5:1-7 Thema: Eenzaamheid Eenzaamheid Je zou kunnen opmerken: waarom stop je dáár met lezen in Johannes 5? Waarom zingen we niet verder uit Psalm 22? Want nu missen we de goede afloop! Maar

Nadere informatie

Kinderbijbelstudies - juli 2008

Kinderbijbelstudies - juli 2008 Kinderbijbelstudies - juli 2008 Tekst: Beryl Voorhoeve Opmaak: Judith Maarsen Gebruikte Bijbelvertaling Het Boek Aangevuld in juni 2013 voor de GO KIDS zendingsreis van 2013. Studie is geschreven voor

Nadere informatie

Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting:

Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting: 1 Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting: Onze Vader in de hemel, laat uw naam geheiligd worden : God is onze Vader en wij bidden als geliefde dochters en zonen Laat

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Kerk en Schooldienst Zondag 15 oktober 2017 Predikant: Organist: Pianist: Met medewerking van: ds. Klaas Meijer en ds. Bram Verduijn Margriet Withaar Gea Wolters alle kinderen en leerkrachten

Nadere informatie

Heer, U zocht mij, toen ik was weggegaan U bracht mij veilig in Uw gezin U vergaf mij, mijn schuld is weggedaan U gaf mijn leven een nieuw begin

Heer, U zocht mij, toen ik was weggegaan U bracht mij veilig in Uw gezin U vergaf mij, mijn schuld is weggedaan U gaf mijn leven een nieuw begin Met Deliver zingen we voor de dienst; Dat is genade! - Opwekking 722 Heer ik dank U Voor wat U heeft gedaan Ik kon niet doorgaan op eigen kracht Maar dankzij Jezus mag ik nu voor U staan U spreekt mij

Nadere informatie

Je moet de Heere God liefhebben met heel je hart en ziel, met al je kracht en verstand. En je moet je naaste net zo lief hebben als jezelf.

Je moet de Heere God liefhebben met heel je hart en ziel, met al je kracht en verstand. En je moet je naaste net zo lief hebben als jezelf. stippenboekje Toen de Heere Jezus op de aarde was, kwam er op een dag een man naar Hem toe. Die man vond zichzelf heel goed. Dat wilde hij bewijzen en tegelijk Jezus iets verkeerds laten zeggen. Daarom

Nadere informatie

Geloven. Met deze werkvorm maken we kennis met het begrip geloven.

Geloven. Met deze werkvorm maken we kennis met het begrip geloven. Geloven Met deze werkvorm maken we kennis met het begrip geloven. Op een papierbord staan vijf stellingen. Vraag de jongeren daarop te reageren: geloof je er wel of niet in? Schrijf er vervolgens allemaal

Nadere informatie

Langetermijn weersvoorspelling

Langetermijn weersvoorspelling Langetermijn weersvoorspelling Heb je ooit geprobeerd een model te maken of een patroon te volgen en de instructies waren niet duidelijk? Hoe voelde dat? Toen God aan Noach vroeg om een ark te bouwen,

Nadere informatie

pgscheemda e.o. Dit document staat t/m 12-7-'19 17:00 uur online op pgscheemda.nl 1

pgscheemda e.o. Dit document staat t/m 12-7-'19 17:00 uur online op pgscheemda.nl 1 Liturgie eredienst 7 juli 019 De Ontmoeting te Scheemda Voorganger: Ds. A.C. Meesters uit Stegwerda Organist: H. de Vries Welkom en mededelingen Lied 87:1,5 5 Rond het licht dat leven doet groeten wij

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

LES 6. De Tempel opbouwen

LES 6. De Tempel opbouwen LES De Tempel opbouwen Sabbat Doe Lees Ezra 4- goed door. Heeft iemand jou ooit afgeremd toen je enthousiast was over een project? Hoe ging je met die persoon om? Hoe zou jij je voelen als je bij de Tempel

Nadere informatie

Zondag 14 oktober Voorganger: Ds. Bart Breunesse Organist: Irma Zuur

Zondag 14 oktober Voorganger: Ds. Bart Breunesse Organist: Irma Zuur Zondag 14 oktober 2018 Voorganger: Ds. Bart Breunesse Organist: Irma Zuur Liederen in deze dienst: Psalm 33 : 2 en 8 Lied 8b Lied 316 : 1 en 4 Lied 20 Lied 564 : 1, 2 en 3 (Hemelhoog) Lied 416 Lied 912

Nadere informatie

Liederen kerk-schoolviering 15 april 2018 Buurtkerk Lied om te beginnen (lied 288): Zie de zon, zie de maan (lied 8b)

Liederen kerk-schoolviering 15 april 2018 Buurtkerk Lied om te beginnen (lied 288): Zie de zon, zie de maan (lied 8b) Liederen kerk-schoolviering 15 april 2018 Buurtkerk Lied om te beginnen (lied 288): Zie de zon, zie de maan (lied 8b) 1 Hoor de zee, hoor de wind, hoor de regen als hij zingt. Druppels ontelbaar in de

Nadere informatie

Bob Hartman. Beste ouders en verzorgers,

Bob Hartman. Beste ouders en verzorgers, Inhoud Brief aan de ouders 1 Het wordt licht 2 De hemel 4 De aarde 6 Zon, maan en sterren: wauw! 8 Gespetter en gekwetter 10 Naar Gods beeld 12 Uitrusten 14 De sluwe slang 16 Veilig in de storm 18 Beloofd

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Goede buren Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Voorganger: ds. Joke van der Neut Organist: Alex Hommel Orgelspel Welkom door ouderling van dienst Jan

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Kerk- school- en gezinsdienst 10 april 2016 om uur in de Martinikerk van Bolsward Help jij ook?

Kerk- school- en gezinsdienst 10 april 2016 om uur in de Martinikerk van Bolsward Help jij ook? Kerk- school- en gezinsdienst 10 april 2016 om 09.30 uur in de Martinikerk van Bolsward Help jij ook? Samen met kinderen en leerkrachten uit groep 1 t/m 4 van C. B. S. De Bron Peter Wagenaar: Orgel, Piano

Nadere informatie

Liederen voor zondag 3 december 2017

Liederen voor zondag 3 december 2017 Liederen voor zondag 3 december 07 Hemelhoog 94 / Opwekking 64 Al mijn zonden, al mijn zorgen, neem ik mee naar de rivier. Heer, vergeef mij en genees mij. Vader, kom, ontmoet mij hier. Want dit water

Nadere informatie

Bijbelstudies over Petrus - 5 : Jezus glorie zien. - Bijbelgedeelte: Matteüs 17 : 1-9

Bijbelstudies over Petrus - 5 : Jezus glorie zien. - Bijbelgedeelte: Matteüs 17 : 1-9 Bijbelstudies over Petrus - 5 : Jezus glorie zien - Bijbelgedeelte: Matteüs 17 : 1-9 Zes dagen later ging Jezus een hoge berg op. Petrus mocht met Hem mee, en ook de broers Jakobus en Johannes. Boven op

Nadere informatie

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen Geloven, wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen pagina 10 Hoe is de wereld ontstaan? pagina 26 Waarom bestaat de mens? pagina 42 Wat is geloven? pagina 58 Wie is God? pagina 74 Waarom heeft

Nadere informatie

Hartelijk Welkom bij

Hartelijk Welkom bij Hartelijk Welkom bij Tienduizend redenen Opwekking 733 De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij mag overkomen, laat mij nog zingen

Nadere informatie

Oasemoment "Onze Vader" Emmaüsparochie - donderdag 17 oktober 2013

Oasemoment Onze Vader Emmaüsparochie - donderdag 17 oktober 2013 Oasemoment "Onze Vader" Emmaüsparochie - donderdag 17 oktober 2013 Muziek Inleiding en evangelietekst In het hoofdstuk 6 van zijn evangelie laat de apostel Mattheüs Jezus aan het woord over hoe we horen

Nadere informatie

Voor onze broers en zussen met een verstandelijke beperking.

Voor onze broers en zussen met een verstandelijke beperking. Hoe je hier mee om wilt gaan? Zou het in de vorm van een aantal lessen doen Uit het verhaal kun je zelf vragen bedenken voor een bespreking met de catechisanten. Zie dit als een aanzetje Ben ik iets vergeten

Nadere informatie

Orde van dienst Zuiderkerk, 4 november Voorganger: Peter Smilde Organist Evert Bremer Muziekgroep olv Pieter van der Zwan

Orde van dienst Zuiderkerk, 4 november Voorganger: Peter Smilde Organist Evert Bremer Muziekgroep olv Pieter van der Zwan Orde van dienst Zuiderkerk, 4 november 2018 Voorganger: Peter Smilde Organist Evert Bremer Muziekgroep olv Pieter van der Zwan Bij binnenkomst, muziekgroep Welkom Psalm 105: 1 en 3 1 Loof God de Heer,

Nadere informatie

BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE. voor het doopsel van meerdere kinderen

BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE. voor het doopsel van meerdere kinderen BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE voor het doopsel van meerdere kinderen In dit boekje vind je een 15-tal voorbeelden van belofte-formules die je als ouders kan uitspreken tijdens de doopviering van je kind.

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen DOELSTELLINGEN De ouders hebben ervaren dat hun kind niet het enige is dat moeilijke vragen stelt en dat zij elkaar kunnen ondersteunen in de omgang hiermee. De ouders kunnen met hun kind in gesprek gaan

Nadere informatie

Aan alle jongeren in België

Aan alle jongeren in België Aan alle jongeren in België Beste jongeren, De paus roept regelmatig elke twee of drie jaar bisschoppen van de hele wereld bijeen, om samen na te denken over belangrijke thema s uit het leven van de Kerk

Nadere informatie

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem.

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op uw weg, iedere dag weer. Leid mij door

Nadere informatie

Lucas 22,39-46 Jezus bidt

Lucas 22,39-46 Jezus bidt Lucas 22,39-46 Jezus bidt Tweede zondag van de Lijdenstijd Gezinsdienst Liturgie Lied: opwekking 489 Lied: opwekking 430 Votum / groet Lied: psalm 22:1,5 Gebed Wet Lied: E&R bundel 245: 1,2,3 Lezing: Lucas

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 17 MAART 2019 MARTINIKERK

ORDE VAN DIENST ZONDAG 17 MAART 2019 MARTINIKERK Hartelijk welkom in de Martinikerk! We zijn heel blij dat vanmorgen maar liefst vier kinderen in ons midden het teken van de doop zullen ontvangen. Hoewel ze zelf nog te jong zijn om het bewust mee te

Nadere informatie

MORGENGEBED. in de morgen van de achtste dag. Volheid der dagen. Gereformeerde Kerk Nieuwe Pekela 1 januari Welkom

MORGENGEBED. in de morgen van de achtste dag. Volheid der dagen. Gereformeerde Kerk Nieuwe Pekela 1 januari Welkom MORGENGEBED Welkom -2- in de morgen van de achtste dag Volheid der dagen Openingswoorden Wij zijn hier bijeengekomen op de vroege ochtend in dit nieuwe jaar om God te bidden om licht en wijsheid, om vuur

Nadere informatie

10 december 2017 Tweede Adventszondag

10 december 2017 Tweede Adventszondag 10 december 2017 Tweede Adventszondag Dienst met de catechesegroep gehandicapten Thema: Een kind ons geboren 9.30 uur Organist: Hans van Noord Met medewerking van Marije en Ilse van der A, zang Voorganger:

Nadere informatie

Jezus en jij. Eerste Communieproject 53. Jij bent gedoopt

Jezus en jij. Eerste Communieproject 53. Jij bent gedoopt Eerste Communieproject 53 Jezus en jij Jij bent gedoopt In les 8 hebben we geleerd dat Jezus bij ons blijft. Hoe doet Hij dat? Dat kan Hij, omdat Hij de KERK heeft gesticht. De kerk is niet alleen een

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Week van de opvoeding

Week van de opvoeding In gesprek Voor ouders en hun kinderen vanaf ca. 12 jaar Het is heerlijk om een goed gesprek te voeren met iemand waar je veel van houdt. Maar soms lukt dat niet goed. Laat je daarom uitdagen tot een eerlijk

Nadere informatie

Als ik de wolken zie geloof ik dat het gaat regenen = verwachten. Ik weet niet precies hoe die jongen heet, ik geloof Kees = veronderstellen

Als ik de wolken zie geloof ik dat het gaat regenen = verwachten. Ik weet niet precies hoe die jongen heet, ik geloof Kees = veronderstellen De betekenis van geloven Waar geloof jij in? Leg elke keer het accent anders: IK geloof het wel Ik GELOOF het wel Ik geloof het WEL Hoe beeld je dat uit? Welke verschillen hoor je dan? De verschillende

Nadere informatie

Liturgie ochtenddienst NGK Langerak, 11 september Welkom Openingsgebed Openingslied Opwekking 518 Heer, U bent altijd bij mij

Liturgie ochtenddienst NGK Langerak, 11 september Welkom Openingsgebed Openingslied Opwekking 518 Heer, U bent altijd bij mij Welkom Openingsgebed Openingslied Opwekking 518 Heer, U bent altijd bij mij Heer, U doorgrondt en kent mij; mijn zitten en mijn staan en U kent mijn gedachten, mijn liggen en mijn gaan. De woorden van

Nadere informatie

Zondag 4 november 2018 Doopdienst van Fynn Jari van Bezooijen & Julia Ariane Cornelia Breure Kinderdienst

Zondag 4 november 2018 Doopdienst van Fynn Jari van Bezooijen & Julia Ariane Cornelia Breure Kinderdienst Zondag 4 november 2018 Doopdienst van Fynn Jari van Bezooijen & Julia Ariane Cornelia Breure Kinderdienst Dominee: ds. Gerdien Neels Organist: Hans van Noord INTOCHT Vóór de dienst zingen we als overweging,

Nadere informatie

Module 7. Oefening 22

Module 7. Oefening 22 Module 7 Volgende sleutels uit deel II van het boek Dit ben je écht! staan hiermee in verbinding: Sleutel 9: Jij bent machtig. Blz. 64 Sleutel 10: Je bent hier en nu aanwezig Blz. 68 Sleutel 11, B: Wat

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde.

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. 1 In het begin GENESIS 1:1-25 In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. De aarde is nat en donker. God wil van de aarde iets heel moois maken.

Nadere informatie