Veiligheids en Gezondheidsplan. behorend bij. R.A.W. onderhoudsbestek Mechanisch onderhoud te Vught. Besteknummer: VUG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Veiligheids en Gezondheidsplan. behorend bij. R.A.W. onderhoudsbestek Mechanisch onderhoud te Vught. Besteknummer: VUG"

Transcriptie

1 Veiligheids en Gezondheidsplan behorend bij R.A.W. onderhoudsbestek Mechanisch onderhoud te Vught Besteknummer: VUG Gemeente Vught Opdrachtgever: V&G-plan door: GEMEENTE VUGHT Peter Sebregts Groenmanagement

2 1. KENNISGEVINGSFORMULIER

3 KENNISGEVING VAN HET VOORNEMEN VAN HET TOT STAND BRENGEN VAN DE UITVOERING VAN CULTUURTECHNISCH WERK (als bedoeld in artikel 4.1 Bouwprocesbesluit) Onderstaande gegevens behoren bij het bestek, mechanisch onderhoud in de gemeente Vught 1. Omschrijving van het bouwwerk Het (bouw)werk bestaat in hoofdzaak uit: a. maaien van gazons, sportvelden, hondenuitlaatplaatsen, sloten en bermen b. mechanisch onkruidbeheersing op (half)verharding c. het herprofileren van halfverharde paden, bermen en sloten d. (snoei)onderhoud bomen e. onderhoud landwegen f. bijkomende werkzaamheden Adres/ligging van de bouwlocatie: Het uit te voeren werk is gelegen binnen de gemeentegrenzen in de gemeente Vught. 2. Namen en adressen van de betrokken partijen a) Opdrachtgever Gemeente Vught adres: Secretaris van Rooijstraat EP Vught contactpersoon: dhr. J.Dikmans telefoon: fax: b) Ontwerpende partij Peter Sebregts Groenmanagement adres: Oirschotseweg CJ Moergestel contactpersoon: Dhr. P. Sebregts telefoon: fax: c) V&G-coördinator opdrachtgever Gemeente Vught adres: Secretaris van Rooijstraat EP Vught contactpersoon: dhr. J.Dikmans telefoon: fax:

4 d) Uitvoerende partij(en) nader in te vullen na aanbesteding adres: contactpersoon: telefoon: fax: e) V&G-coördinator(en) uitvoeringsfase nader in te vullen na aanbesteding adres: contactpersoon: telefoon: fax: 3. Planning en uitvoeringsgegevens (voorzover reeds bekend) a) geplande aanvangsdatum van de werkzaamheden: b) geplande werktijd: c) vermoedelijke maximum aantal werknemers dat gelijktijdig op de werklocatie aanwezig zal zijn: nader in te vullen na gunning door uitvoerende partij d) gepland aantal werkgevers en zelfstandigen op de werklocatie: nader in te vullen na gunning door uitvoerende partij e) namen van reeds geselecteerde ondernemingen: nader in vullen na gunning f) namen van ingeschakelde/in te schakelen deskundige diensten: nader in vullen na gunning Regeling V&G- uitvoeringscoördinatie bij nevenaanneming: g) de V&G- uitvoeringscoördinatie geschiedt door de aannemer van bestek: nader in vullen na gunning. h) nevenaanneming wordt voorzien voor de volgende werkzaamheden (bestekken): nader in vullen na gunning door aannemer. 4. Datum van kennisgeving 5. Handtekening opdrachtgever......

5 2. VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN VOOR HET BOUWWERK

6 Inhoudsopgave INLEIDING 1. BOUWWERKGEGEVENS 2. ORGANISATIE/FASERING VAN HET BOUWPROCES 3. COÖRDINATIE EN SAMENWERKINGSAFSPRAKEN (UITVOERINGSFASE) 4. RISICO-INVENTARISATIE VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSGEVAREN 5. BIJLAGEN BIJ HET VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN

7 INLEIDING Het Veiligheids- en Gezondheidsplan (verkort V&G- plan) is een dynamisch document, waarvan de opstelling, detaillering en actualisering een in de tijd voortschrijdend proces is. Van belang is dat in ieder geval voor de aanvang van de betreffende werkzaamheden in de uitvoeringsfase een analyse op veiligheids- en gezondheidsrisico's voor die werkzaamheden en daarmee samenhangende of samenvallende overige werkzaamheden heeft plaats gevonden, en de resultaten daarvan inclusief (de afspraken over) de te treffen maatregelen in het plan zijn vastgelegd. Uitvoeringsfase In de uitvoeringsfase worden de onderdelen van het V&G- plan door de coördinator uitvoeringsfase (verder te noemen V&G- coördinator) ingevuld en geactualiseerd. Uit de organisatie en fasering van het bouwproces volgt hoe de interactie is tussen de bouwpartners op de bouwlocatie en hoe het coördinatie- overleg en de samenwerking tussen werkgevers gestalte moet krijgen. De gesignaleerde risico's in de ontwerpfase en de gesignaleerde risico's, die voortkomen uit het coördinatie- overleg tussen werkgevers en V&G- coördinator uitvoeringsfase en het reguliere overleg tussen werkgever en werknemers op de bouwlocatie vormen de basis voor het vervolledigen van het V&G- plan ten behoeve van de uitvoer van het bouwwerk. Indien de situatie op de bouwlocatie zich wijzigt, wordt het V&G- plan opnieuw doorlopen. Controles en inspecties kunnen aanleiding geven tot verbeteringsacties, die op hun beurt als maatregelen of afspraken toegevoegd worden. In de uitvoeringsfase worden de bouwwerkgegevens door de V&G- coördinator uitvoeringsfase verder aangevuld en geactualiseerd.

8 1. BOUWWERKGEGEVENS Het (bouw)werk bestaat in hoofdzaak uit: a. maaien van gazons, sportvelden, hondenuitlaatplaatsen, sloten en bermen b. mechanisch onkruidbeheersing op (half)verharding c. het herprofileren van halfverharde paden, bermen en sloten d. (snoei)onderhoud bomen e. onderhoud landwegen f. bijkomende werkzaamheden Adres/ligging van de bouwlocatie: Het uit te voeren werk is gelegen binnen de gemeentegrenzen in de gemeente Vught Namen en adressen van de betrokken partijen a) Opdrachtgever Gemeente Vught adres: Secretaris van Rooijstraat EP Vught contactpersoon: dhr. J.Dikmans telefoon: fax: b) Ontwerpende partij Peter Sebregts Groenmanagement adres: Oirschotseweg CJ Moergestel contactpersoon: Dhr. P. Sebregts telefoon: fax: c) V&G-coördinator opdrachtgever Gemeente Vught adres: Secretaris van Rooijstraat EP Vught contactpersoon: dhr. J.Dikmans telefoon: fax: d) Uitvoerende partij(en) nader in te vullen na aanbesteding adres: contactpersoon: telefoon: fax: e) V&G-coördinator(en) uitvoeringsfase nader in te vullen na aanbesteding adres: contactpersoon: telefoon: fax:

9 Planning en uitvoeringsgegevens (voorzover reeds bekend) a) geplande aanvangsdatum van de werkzaamheden: b) geplande werktijd: c) vermoedelijke maximum aantal werknemers dat gelijktijdig op de werklocatie aanwezig zal zijn: nader in te vullen na gunning door uitvoerende partij d) gepland aantal werkgevers en zelfstandigen op de werklocatie: nader in te vullen na gunning door uitvoerende partij e) namen van reeds geselecteerde ondernemingen: nader in vullen na gunning f) namen van ingeschakelde/in te schakelen deskundige diensten: nader in vullen na gunning Regeling V&G-uitvoeringscoördinatie bij nevenaanneming: g) de V&G-uitvoeringscoördinatie geschiedt door de aannemer van bestek: nader in vullen na gunning. h) nevenaanneming wordt voorzien voor de volgende werkzaamheden (bestekken): nader in vullen na gunning door aannemer.

10 2. ORGANISATIE/FASERING VAN HET BOUWPROCES In het V&G-plan dient een overzicht gegeven te worden van de betrokken hoofd- en onderaannemers en, indien van toepassing, nevenaannemers, alsmede voor elk bedrijf de naam van de persoon met wie de V&G-coördinator uitvoeringsfase overlegt en afspraken maakt. Daarnaast dient een overzicht te worden gegeven van de planning en fasering van het bouwproces, zodat voor ieder bedrijf inzichtelijk is hoe zijn werkzaamheden volgen of overlappen met werkzaamheden van andere bedrijven. Als laatste moet aan iedereen bekend zijn wat de taken en bevoegdheden met betrekking tot arbeidsomstandigheden zijn van de leidinggevende(n) en toezichthoudende functionaris(sen) op de bouwplaats. Tabel 1: overzicht van betrokken bedrijven en uit te voeren werkzaamheden nader in te vullen na aanbesteding hoofdaannemer/ uitvoeringscoördinator adres: uit te voeren werkzaamheden (bestek doc.) 1e verantwoordelijke op het werk (aanspreekpunt) functie: Start/einde Werkzaamheden onderaannemers /zelfstandigen adres: uit te voeren werkzaamheden (bestek doc.) 1e verantwoordelijke op het werk Start/einde Werkzaamheden functie: adres: functie: adres: functie:

11 3. COÖRDINATIE EN SAMENWERKINGSAFSPRAKEN (UITVOERINGSFASE) In het V&G- plan moet worden opgenomen de wijze waarop de afzonderlijke werkgevers samenwerken op de bouwplaats. De samenwerking tussen bedrijven (werkgevers) op de bouwlocatie krijgt gestalte door het maken van afspraken met betrekking tot de onderlinge afstemming van in acht te nemen aspecten van veiligheid en gezondheid in de verschillende fasen van het bouwproces. Gedurende de werkvoorbereiding en uitvoering zal de V&G- coördinator uitvoeringsfase per bouwfase de gesignaleerde risico's evalueren en de samenwerking tussen werkgevers en zelfstandigen coördineren. In het coördinatie- overleg worden afspraken gemaakt over de te treffen maatregelen, wie verantwoordelijk is voor de uitvoering, wie toezicht houdt op de naleving van de maatregelen, en hoe daarover wordt gerapporteerd. Het coördinatie- overleg en de gemaakte afspraken worden schriftelijk vastgelegd en als bijlage aan het V&G- plan toegevoegd. Daarnaast dienen alle betrokken werkgevers juist en tijdig te worden geïnformeerd door de V&Gcoördinator uitvoeringsfase en dienen voor nieuwe gesignaleerde risico's maatregelen te worden afgesproken en te worden vastgelegd tijdens het coördinatie- overleg. Bouwplaatsvoorzieningen en -regels In het coördinatie- overleg met werkgevers worden tevens afspraken gemaakt ten aanzien van het aanbrengen van collectieve voorzieningen. Een overzicht wordt gemaakt van collectieve voorzieningen op de bouwplaats, waarbij aangegeven is wie de gebruikers zijn van deze voorzieningen en wie verantwoordelijk is voor het in stand houden hiervan. De afspraken worden schriftelijk vastgelegd. Tevens wordt vastgelegd welke regels voor iedereen gelden op de bouwlocatie en wie op deze regels toeziet. De bouwplaatsregels worden schriftelijk vastgelegd en opgenomen als bijlage bij het V&G- plan. Samenwerking, overleg en voorlichting met de werknemers De werkgevers zijn verplicht overleg te plegen met hun werknemers en hen voorafgaande aan de werkzaamheden voor te lichten over de op de bouwplaats geldende samenwerkingsafspraken en te instrueren over de te treffen maatregelen. De V&G- coördinator uitvoeringsfase heeft tot taak deze werkgeversverplichtingen te bewaken. V&G- dossier Het V&G- dossier bevat informatie die van belang is voor de veiligheid en gezondheid van werknemers die later werkzaamheden (zoals onderhoud, verbouw/renovatie of sloop) aan het bouwwerk zullen verrichten. Het V&G- dossier wordt opgesteld door de V&G- coördinator en tijdens de uitvoering aangevuld en/of gewijzigd. Na oplevering van het bouwwerk wordt het V&G- dossier ter beschikking gesteld aan de opdrachtgever ten behoeve van de eigenaar of beheerder van het bouwwerk.

12 4. RISICO-INVENTARISATIE VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSGEVAREN BESTEKSPOST/ACTIVITEIT ARBO-RISICO RISICO-OORZAAK MAATREGEL/SUGGESTIE risico-inventarisatie voor werkzaamheden in bestek VUG Mechanisch onderhoud Algemeen: Algemeen: mechanisch - botsen, aanrijgevaar, gevaarlijke verkeerssituaties - geen, te weinig of foutief geplaatste verkeersvoorzieningen, incl. verlichting - verkeersvoorzieningen niet in stand gehouden - slechte zichtbaarheid werknemers - slechte weersomstandigheden zoals bijv. mist, regen - onveilig oversteken - afwijkende verkeerssituatie - beperkte werkruimte - vuil en modder op de weg - onveilig geparkeerd materieel - afval op de weg - vallende voorwerpen - vallende takken en stoten tegen takken - onbevoegden bij werk - te harde wind - overleg wegbeheerder / politie - plaatsen van waarschuwings-, verbods-, omleidingsborden, baakschilden, kegels en verlichting - verkeervoorzieningen in stand houden - oranje verkeersvesten dragen - werkzaamheden staken - veilig oversteken, goede communicatie - werkzaamheden op elkaar afstemmen - regelmatig vegen - materieel veilig parkeren, liefst in de berm - afval niet op weg leggen, opruimen - niet in valgebied gaan staan; daarnaast dragen van veiligheidskleding en -helm - juiste afzettingen plaatsen, plaatsen van waarschuwingsborden en pionnen - werkzaamheden staken - struikelen of uitglijden - veel afkomend materiaal op het terrein - veiligheidsschoeisel - tijdig en regelmatig terrein opruimen en afkomend materiaal afvoeren - knellen/pletten - in aanraking komen met onbeschermde draaiende delen - opspattende ongerechtigheden - door draaiend mes / zaagblad - dragen oog- en gelaatsbescherming - dragen beschermende kleding - electrocutie - aanraking met kabels en leidingen in grond - goede communicatie tijdens het werk - instructie / voorlichting fysisch - houding - gebukte houding - getordeerde rug - zittend werk in / op machines - beweging - afwisselend staan / lopen - taakroulatie - bediening - werken met voetschakelaars / pedalen - hanteren / bewegen bosmaaier - draaiende delen afschermen en beschermende kleding dragen - inzet ergonomisch ontworpen materieel - gerichte voorlichting / instructie - taakroulatie - inzet ergonomisch ontworpen machines / cabines - inzet deskundig personeel

13 - gewicht - aard / conditie van te verwerken grond - gewicht bosmaaier (type) - stronken / takken - plantmateriaal - afmetingen - stronken / takken / snoeiafval - zakken bemestingsmateriaal - beplantingsmateriaal - werkdruk / stress - planning / organisatie - werken in nabijheid verkeer - geluid - bosmaaier - kettingzagen - machines - verkeer - trillingen lichaam - trillingen hand / arm - slecht geveerde stoelen - bosmaaiers - kettingzagen - mechanische gereedschappen - stof - verwerken droog materiaal, bijv. grond - stof - werkvoorbereiding - inzet hulpmiddelen - voorlichting / instructie - taakroulatie - inzet hulpmiddelen - voorlichting / instructie - taakroulatie - werkvoorbereiding - instructie - taakroulatie - werk- / rusttijden - inzet gedempt materieel - gerichte voorlichting / instructie - persoonlijke beschermingsmiddelen - gehoorbescherming - inzet ergonomisch ontworpen materieel - taakroulatie - trillingsgedempt gereedschap / materieel - voorlichting - deskundig personeel - gerichte voorlichting / instructie - persoonlijke beschermingsmiddelen - produktinformatie - taakroulatie Algemeen: chemisch - toxische gassen - uitlaatgassen van machines - rekening houden met windrichting - afstelling motoren - verplaatsen uitlaat - persoonlijke beschermingsmiddelen - toxische vaste stroffen - zwerfafval - gerichte voorlichting / produktie - opgeleid personeel - persoonlijke beschermingsmiddelen - toxische vloeistoffen - brandstoffen - produktinformatie - gerichte voorlichting / instructie - opgeleid personeel - persoonlijke beschermingsmiddelen - asbest - zwerfafval - instructie - persoonlijke beschermingsmiddelen - deskundig personeel - aanvullende voorzieningen - hulp van gespecialiseerde dienst

14 Onderhoud grassen en kruiden - algemeen - knellen / pletten - onvoldoende afscherming van draaiende en bewegende delen - machine zakt weg en valt om - steil talud - maaien kruidachtige vegetatie, gazon (bermen, taluds) - draaiende en bewegende delen afschermen - geschikt materieel inzetten en veiligheidskooi plaatsen over bedieningsplaats - stoten - wegspringende delen - afscherming op machines aanbrengen, c.q. gelaatsbescherming dragen - dragen van beschermingsmiddelen - kantelen en achteroverslaan materieel - gehoorbeschadiging - lichamelijk letsel Onderhoud houtachtige vegetatie - algemeen - gehoorbeschadiging - lichamelijk letsel Onderhoud bomen - algemeen - vallende voorwerpen - lichamelijk letsel - steil talud - drassige bodem - geluid materieel - wegslingeren materiaal - geluid materieel - instabiel materieel - vallende takken - onoplettendheid - voorzieningen aan materieel - gehoorbescherming - afscherming materieel - beschermende kleding - gehoorbescherming - beschermende kleding - goede communicatie / instructie - gebruik veiligheidshelmen - dragen van beschermingsmiddelen - goede communicatie / instructie

15 BESTEKSPOST/ACTIVITEIT ARBO-RISICO RISICO-OORZAAK MAATREGEL/SUGGESTIE risico-inventarisatie voor de bij de werkzaamheden betrokken machines en gereedschappen in bestek VUG Mechanisch onderhoud Algemeen - aanraken hete delen (uitlaat) - niet afgeschermde hete delen - hete delen afschermen - brand, electrocutie - niet bekend zijn met ligging van bestaande kabels en leidingen - onacceptabele zettingen van leidingen t.g.v. bovenbelasting materieel - botsen, aanrijgevaar - geen, te weinig of foutief geplaatste verkeersvoorzieningen - slechte in- en uitrit werkverkeer - verkeersvoorzieningen niet in stand gehouden - slechte zichtbaarheid werknemers - slechte weersomstandigheden - geen aanduiding werkverkeer op auto's - onveilig oversteken - beperkte werkruimte - vuil/modder op de weg - onveilig geparkeerd materieel - KLIC-melding - nutsbedrijven informeren - proefsleuven graven en leidingen duidelijk markeren - schotten of rijplaten gebruiken - overleg wegbeheerder/politie - plan maken voor opstellen verkeersvoorzieningen - in plan opnemen in- en uitritten werkverkeer - voorzieningen in stand houden - verkeersvesten dragen - werkzaamheden staken - aanduiding werkverkeer aanbrengen - goede communicatie - werkzaamheden op elkaar afstemmen - regelmatig vegen - materieel veilig parkeren - knellen / pletten - onvoldoende zicht vanuit machine - achteruitrijdende vrachtauto's zonder achteruitrijbeveiliging - handmatig aangeven van diepte tijdens graafwerkzaamheden en onachtzaamheid van machinist - instabiele opstelling machine - onbevoegden op werkterrein - in aanraking komen met onbeschermde draaiende delen - fysieke belasting - gebukte houding - getordeerde rug - langdurig in dezelfde houding - zittend werk in machines - incidenteel overwerk - stof / ventilatie - werken met droog materiaal - verkeerde werkmethode - onvoldoende voorzieningen - spiegels, ramen schoon, dode hoeken beperken - achteruitrijbeveiliging, toezicht - communicatie, instructie - verkeerde standplaats werknemers - afzetting, waarschuwingsborden - werkzaamheden staken tot gevaar geweken is - draaiende delen afschermen en beschermende kleding dragen - ergonomisch ontworpen materieel inzetten - taakroulatie - gerichte instructie / voorlichting - werk- en rusttijden - materiaal bevochtigen - adembescherming toepassen - werkvoorbereiding

16 - chemische belasting - uitlaatgassen - onvoldoende ventilatie / beluchting - bijvullen brandstof op werkplek - verontreinigde grond Algemeen machines - omvallen van machines - machine kantelt door instabiele grondslag of waterbezwaar - werken op steile helling - bezwijken (verzakken) - te dicht bij belendende percelen - onvoldoende voorzieningen - uitglijden / struikelen - modder op bouwwegen - modder of machines - obstakels - voorlichting / instructie - zorgen voor voldoende ventilatie - adembescherming en handschoenen - grondonderzoek, boringen - bemaling - geschikt materieel inzetten - vooronderzoek, foto's bestaande situatie - werkvoorbereiding - regelmatig schoonhouden machines en bouwwegen - opruimen van obstakels - opspattende ongerechtigheden - door draaiend mes / zaagblad - dragen van oog- en gelaatsbescherming - draaiende delen afschermen - stoten - wegspringende delen - afscherming op machines aanbrengen, c.q. gelaatsbescherming dragen - lichamelijk letsel - wegspringende en wegslingerende delen - afscherming op machines aanbrengen, c.q. gelaatsbescherming dragen Tractoren - tractor met aanbouwwerking (diverse aanbouwwerktuigen) - tractor met aanbouwmachine (bijv. zaaimachine, korfmaaier, klepelmaaier) - tractor met getrokken machine (bijv. snippermachine) Overige zoals: - bosmaaier - kettingzaag - maaimachine - lichamelijk letsel - omvallen machine - gehoorbeschadiging - ongevallen met derden - ongevallen door derden - lichamelijk letsel - gehoorbeschadiging - ongevallen met derden - ongevallen door derden - wegspringend materiaal / voorwerpen - in draaicirkel machine begeven - in aanraking komen met draaiende en bewegende delen - lawaai van machine - werken op steile helling - sleutels achterlaten in machine - draaiende machine achterlaten - onbevoegden te dicht bij machine - weinig uitzicht door grote machine - knellen / pletten - wegslingerende voorwerpen - voorwerpen op grasveld - uitlaatgassen machines - in aanraking komen met draaiende en bewegende delen - onbevoegden te dicht bij machine - machine onbeheerd achterlaten - lawaai machines - gebruiken van beschermbak / beschermdoek achter machine - dragen voorgeschreven beschermende kleding - afschermen draaiende en bewegende delen - machine stabiel neerzetten - dragen gehoorbescherming - zet machine stil bij verlaten machine - geen onbevoegden te dicht bij machine, toezicht, waarschuwingsborden - neem sleutels mee bij verlaten machine - geen onbevoegden bij machine - voorlichting / instructie personeel - uit draagcirkel machine blijven - gebruik maken van afschermbak / afschermkap - beschermende kleding - controleren grasveld op grove voorwerpen - dragen beschermkapje voor mond - uitlaat machine verzetten - draaiende en bewegende delen afschermen - geen onbevoegden bij machines - machine niet onbeheerd achterlaten of machine meenemen - dragen gehoorbescherming Vrachtauto's / veegwagens e.d. - lichamelijk letsel - in aanraking komen met draaiende delen - draaiende delen afschermen

17 - gehoorbeschadiging - omvallen machine - ongevallen met derden - ongevallen door derden - losschieten slangen (olie, druk) - lawaai van machine - werken op steile helling - draaiende machine achterlaten - onbevoegden te dicht bij machine - sleutels in machine achterlaten - onbevoegden in draaicirkel machine - controleren slangen en bevestiging - buiten draaicirkel machine blijven - gehoorbescherming dragen - machine stabiel neerzetten - machine stilzetten - geen onbevoegden te dicht bij machine, toezicht, waarschuwingsborden, terreinafbakening - sleutels uit machine bij verlaten

18 Voorschriften voor de aannemer: Bij het verlaten van het bedrijfsterrein moeten in ieder geval de volgende zaken gecontroleerd zijn door diegene die de machine gaat besturen of door een ander persoon. Indien deze zaken niet werken, niet goed zijn uitgevoerd of als ze niet kloppen dan moet dit gemaakt, veranderd of opgelost zijn voordat men met de machine mag vertrekken naar de werkplek. - controleren van de zwaailichten op machine en tractor, - controleren van de verlichting op machine en tractor, - controleren van de richtingaanwijzers op machine en tractor, - controleren van de buitenspiegels op tractor / machine, - controleren of de slangen voor de hydrauliek goed aangesloten zijn, - controleren of de aftakas van de machine aan de tractor goed aangekoppeld is, - controleren of de aanbouwmachine / aanhangwagens goed aangekoppeld zijn, - controleren of alle benodigde gereedschappen ( voor uit te voeren werkzaamheden en eventuele reparaties aan machines) aanwezig zijn, - controleren of alle benodigde materialen voor de verkeersmaatregelen ( oranje pionnen, waarschuwingsborden) aanwezig zijn, - uitvoeren van de BOK-controle (Banden, Olie en Koelvloeistof), - controleren of alle machines en gereedschappen in goede staat zijn, zijn ze niet versleten of kapot (deze controle mag ook elke dag gedaan worden bij terugkeer op het bedrijfsterrein). Voor de werkzaamheden langs voetpaden, wegen fietspaden, busbanen en rails gelden eveneens voorschriften om gevaren en risico's zoveel mogelijk te beperken. - indien de aannemer met een vrachtauto moet werken langs een weg, voetpad, fietspad of busbaan moet hij bij hebben: tenminste 5 oranje pionnen, een waarschuwingsbord 'Werk in Uitvoering' en het ronde, blauwe verkeersbord met daarop een pijl (die afhankelijk van welke kant hij werkt naast, langs of naar rechts kan wijzen). - zet vrachtwagens, tractoren en machines zoveel mogelijk in de berm, niet op de rijbaan. - dragen van oranje vestje zodat men beter opvalt voor de weggebruikers, - aanzetten van het zwaailicht zodat de machine beter opvalt, - geen materiaal op de rijbaan leggen / gooien en probeer het er ook niet op te laten vallen, - houd onbevoegden zoveel mogelijk uit de buurt van de machine en werkzaamheden, - blokkeer geen voetpaden, wegen fietspaden, busbanen en / of rails met afval. Dit is niet alleen gevaarlijk, maar kan ook irritatie opwekken. Voor de werknemers is het van belang dat zij het werk veilig en gezond kunnen uitvoeren. De veiligheid, maar vooral de gezondheid kunnen zij verhogen door de volgende werkzaamheden. - dragen van oranje vestje bij het werk langs voetpaden, wegen, fietspaden, busbanen en rails, - dragen van goed opvallende en zichtbare kleding, draag liever geen donkere kleding, - draag goed sluitende kleding bij werkzaamheden met machines en tractoren; dragen van loshangende dassen of andere kledingstukken is verboden bij werkzaamheden met machines en tractoren, - dragen van veiligheidsschoeisel, - dragen van gehoorbescherming, - dragen van werkhandschoenen (bijv. bij versnipperen van hout), - dragen van gelaatbescherming.

19 Voorschriften voor het eigen personeel: Elke dag, voordat met de werkzaamheden begonnen wordt, moet gekeken worden of de volgende zaken het doen. Indien dit niet in orde is, moet het gemaakt of opgelost zijn voordat men naar de werkplek mag vertrekken. - controleren op zwaailichten op de auto's, - controleren van de verlichting van de auto's en machines, - controleren van de richtingaanwijzers van de auto's en machines, - controleren of alle benodigde gereedschappen aanwezig zijn, - controleren of alle materialen voor eventuele verkeersmaatregelen (oranje pionnen, waarschuwingsborden) aanwezig zijn, - controleren of de aanhangwagens / machines goed gekoppeld zijn, - controleren of alle machines en gereedschappen in goede staat zijn, zijn ze niet kapot of versleten (dit kan ook 's avonds gebeuren, bij terugkeer bij het onderkomen). Bij het werken langs voetpaden, wegen, fietspaden, busbanen moeten bepaalde maatregelen getroffen worden. - de werkplek moet goed aangegeven worden met oranje pionnen, waarschuwingsborden, borden 'Werk in Uitvoering' en eventueel rood / wit lint. - als er gaten / sleuven gegraven zijn dan moeten deze gemarkeerd zijn met rood / wit lint, - dragen van een oranje vestje, zodat men beter opvalt, - zet de zwaailichten aan zodat de wagens en machines beter opvallen, - blokkeer geen voetpaden, wegen, fietspaden, busbanen en/of rails met (snoei-) afval. Dit is niet alleen gevaarlijk, maar kan ook irritatie opwekken, - geen materiaal op de rijbaan leggen / gooien, probeer het er ook niet op te leggen, - parkeer de wagens en machines niet OP de rijbaan, maar probeer deze zoveel mogelijk IN de berm te zetten. Indien het echt niet anders kan zorg er dan voor dat de wagens en machines zeer goed opvallen (zwaailichten, knipperlichten). - laat geen gereedschappen slingeren en laat de gereedschappen niet onbeheerd achter bij het verlaten van de werkplek, machines altijd afzetten wanneer men stopt met de werkzaamheden. Ook voor deze werknemers geldt dat ze het werk veilig en gezond moeten kunnen uitvoeren. Om de werkzaamheden zo gezond mogelijk te laten verlopen moet men aan de volgende zaken denken. - dragen van oranje vestje bij het werk langs voetpaden, wegen, fietspaden, busbanen en rails, - dragen van opvallende en goed zichtbare kleding, liever geen donker e kleding, - dragen van goed sluitende kleding, loshangende kleding en/of kledingstukken is verboden tijdens werkzaamheden met machines en/of gereedschappen, - dragen van veiligheidsschoeisel, dit moet altijd, - dragen van gehoorbescherming bij werkzaamheden met lawaaiig materieel, - dragen van werkhandschoenen (bijv. bij hout versnipperen), - dragen van gelaatsbescherming. Bij het vinden van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen bij de juiste werkzaamheden kunnen de voorgaande schema's een helpende hand bieden.

20 Toetsing Veiligheids- en Gezondheidsgevaren door deskundige (optie) Getoetst ja/nee Zo ja, door... Verklaring afgegeven ja/nee Datum...

21 5. BIJLAGEN BIJ HET VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN (te verstrekken, c.q. te vervaardigen, door de coördinator uitvoering) 5a Procedures bij ongevallen (verplicht) 5b Alarmregeling 5c Bedrijfshulpverlening (verplicht) 5d Toegangsregeling (verplicht) 5e Vergunningen 5f Procedures afvalopslag en -afvoer (verplicht)

1. Inleiding...blz. 1. 3. Overzicht van de bij de totstandkoming van het bouwwerk betrokken natuurlijke of rechtspersonen...2. 4. V&G Coördinatie...

1. Inleiding...blz. 1. 3. Overzicht van de bij de totstandkoming van het bouwwerk betrokken natuurlijke of rechtspersonen...2. 4. V&G Coördinatie... INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding...blz. 1 2. Beschrijving van het tot stand te brengen bouwwerk...1 3. Overzicht van de bij de totstandkoming van het bouwwerk betrokken natuurlijke of rechtspersonen...2 4. V&G

Nadere informatie

Bladnr. 1 van VOOR HET BOUWWERK: Besteknr. REA Het project bestaat uit de herinrichting van de Noorderweg e.o. te Soest.

Bladnr. 1 van VOOR HET BOUWWERK: Besteknr. REA Het project bestaat uit de herinrichting van de Noorderweg e.o. te Soest. Kennisgevingsformulier Besteknr. REA 2012-09 d.d. - BESTEK + NOTA - Bladnr. 1 van 2 1 VOOR HET BOUWWERK: Besteknr. REA2012-09 Het project bestaat uit de herinrichting van de Noorderweg e.o. te Soest. 2

Nadere informatie

Veiligheids- en Gezondheidsplan Ontwerpfase

Veiligheids- en Gezondheidsplan Ontwerpfase Veiligheids- en Gezondheidsplan Ontwerpfase Voor het werk: in gemeente Amstelveen. Besteknummer I&A 2015/0353 Inhoudsopgave 1. Projectgegevens 2. Algemene V&G-risico s die voortvloeien uit de omgeving

Nadere informatie

Gemeente Heemstede BIJLAGE A. Ontwerp Fase. behorende bij bestek: 672

Gemeente Heemstede BIJLAGE A. Ontwerp Fase. behorende bij bestek: 672 Gemeente Heemstede BIJLAGE A Veiligheids- en gezondheidsplan Ontwerp Fase behorende bij bestek: 672 Gemeente Heemstede Postbus 352 2100 AJ Heemstede Pagina 1 van 15 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2. PROJECTGEGEVENS

Nadere informatie

VEILIGHEID- EN GEZONDHEIDSPLAN

VEILIGHEID- EN GEZONDHEIDSPLAN Bijlage 1 behorende bij: Eisen en Voorwaarden Raamovereenkomst 31109826 Onderhoud stalen drijvende objecten 2016-2020 Datum 21 april 2016 Versie 1.0 Status Definitief VEILIGHEID- EN GEZONDHEIDSPLAN voor

Nadere informatie

Veiligheids- en Gezondheidsplan

Veiligheids- en Gezondheidsplan Veiligheids- en Gezondheidsplan Groningen Seaports Aanbrengen van een kathodische bescherming d.m.v. opofferingsanodes in diverse havens in provincie Groningen Bestek B00637/2015 Projectcode HH2842 / 100005889

Nadere informatie

VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN (ONTWERPFASE)

VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN (ONTWERPFASE) VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN (ONTWERPFASE) EN KENNISGEVINGSFORMULIER Behorend bij besteknummer 2011-017 Onderhoudswerkzaamheden Kapelstraat, Kerkstraat en Antoniusstraat te in de gemeente Revisiedatum:

Nadere informatie

gemeente maatstricht Maatregelen riolering Maastricht West Veiligheids- en gezondheidsplan

gemeente maatstricht Maatregelen riolering Maastricht West Veiligheids- en gezondheidsplan Bijlage 5 V&G plan gemeente maatstricht Maatregelen riolering Maastricht West Veiligheids- en gezondheidsplan GEMEENTE MAASTRICHT Maatregelen riolering Maastricht West Veiligheids- en gezondheidsplan

Nadere informatie

V&G-plan. Onderhoud Beplantingen. Gemeente Krimpenerwaard. Veilig- en Gezondheidsplan, Ontwerpfase. Opdrachtgever: Besteknummer ZK

V&G-plan. Onderhoud Beplantingen. Gemeente Krimpenerwaard. Veilig- en Gezondheidsplan, Ontwerpfase. Opdrachtgever: Besteknummer ZK V&G-plan Veilig- en Gezondheidsplan, Ontwerpfase Onderhoud Beplantingen Opdrachtgever: Gemeente Krimpenerwaard Besteknummer ZK16009104 Datum 5 januari 2017 Status DEFINITIEF Projectleider J. Oudenaaarden

Nadere informatie

V E I L I G H E I D S & G E Z O N D H E I D S P L A N

V E I L I G H E I D S & G E Z O N D H E I D S P L A N V E I L I G H E I D S & G E Z O N D H E I D S P L A N O N D E R H O U D B E R M E N E N W A T E R G A N G E N G E M E E N T E P A P E N D R E C H T E N G E M E E N T E A L B L A S S E R D A M Fase: ontwerpfase

Nadere informatie

VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN

VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN Ontwerpfase voor het bouwwerk 12 appartementen + commerciële ruimten te Vlagtwedde. Projectnr.:100007. 17-2-2011 17-2-2011 INHOUD 1. Bouwwerkgegevens... 4 Bouwwerk... 4

Nadere informatie

Onderhoud begraafplaatsen

Onderhoud begraafplaatsen Bijlage 3: V&G-plan ontwerpfase Behorend bij bestek : 15 CO 021 09 Kenmerk : 15 CO 021 09 V&G Status : definitief Datum : 29-7-2015 Opdrachtgever: Gemeente Stichtse Vecht Postadres: Postbus 2012 3600 BE

Nadere informatie

Veiligheids- en gezondheidsplan

Veiligheids- en gezondheidsplan De gemeente Leiden Het Langegracht 72, Leiden Veiligheids- en gezondheidsplan behorend bij bestek: 09-30 Datum : augustus 2009 Coördinator ontwerpfase : Accordering : 1. Kennisgevingformulier KENNISGEVING

Nadere informatie

VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN. Bestek OV. Gemeente Epe

VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN. Bestek OV. Gemeente Epe VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN Bestek 2014-03 OV Vervanging openbare verlichting 2014-2017 Te Epe Gemeente Epe Pagina 1 van 14 BESTEK 2014-03 OV 1. BOUWWERKGEGEVENS 1.1 Algemene beschrijving: Het vervangen

Nadere informatie

Bijlage 4 Veiligheids- en Gezondheidsplan.

Bijlage 4 Veiligheids- en Gezondheidsplan. Bijlage 4 Veiligheids- en Gezondheidsplan. Zaaknummer 31123552 Datum 11-02-2017 Status Def. Het coördineren en het uitvoeren van de gladheidbestrijding op de wegen onder verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat

Nadere informatie

Kennisgevingsformulier (Ontwerpfase) Bestek 10-13: Marktgebied centrum te Leiden Vervangen marktaansluitingen Projectnummer 10-IB-018

Kennisgevingsformulier (Ontwerpfase) Bestek 10-13: Marktgebied centrum te Leiden Vervangen marktaansluitingen Projectnummer 10-IB-018 Kennisgevingsformulier (Ontwerpfase) Bladnr. 1 van 2 1 Voor het bouwwerk: Bestek 10-13; vervangen marktaansluitingen 2 Adres/ligging van de bouwplaats: Het uit te voeren werk is gelegen aan de Botermarkt,

Nadere informatie

VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN ONTWERPFASE. Project: Verbouwing Spaklerweg 32C te Amsterdam. Schutter-ETH BV V&G-Plan Verbouwing Spaklerweg 32C

VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN ONTWERPFASE. Project: Verbouwing Spaklerweg 32C te Amsterdam. Schutter-ETH BV V&G-Plan Verbouwing Spaklerweg 32C VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN ONTWERPFASE Project: Verbouwing Spaklerweg 32C te Amsterdam 1 INHOUD BLAD 1 inleiding 3 2 beschrijving van het tot stand te brengen bouwwerk 4 3 bij de totstandkoming betrokken

Nadere informatie

Repareren en renoveren van riolen

Repareren en renoveren van riolen VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN ONTWERPFASE Voor het project: Repareren en renoveren van riolen Opgesteld door : Ing. P. van Boxtel Datum : 12 december 2014 Nummer : 01 Versie : 01 Behorend bij bestek

Nadere informatie

Scheveningen haven Aanlegsteigers Tweede en Derde haven

Scheveningen haven Aanlegsteigers Tweede en Derde haven Veiligheids- en gezondheidsplan Gemeente Den Haag Scheveningen haven Aanlegsteigers Tweede en Derde haven Besteknummer: 2009.040.216 Opgesteld door: P. Haltenhof Den Haag 16-12-2009 Constructies Postbus

Nadere informatie

IVleetnet Grondwater Waterportaal Z.0. Brabant. Besteknummer: V&G-plan ontwerpfase

IVleetnet Grondwater Waterportaal Z.0. Brabant. Besteknummer: V&G-plan ontwerpfase IVleetnet Grondwater Waterportaal Z.0. Brabant Besteknummer: 203-23 V&G-plan ontwerpfase Versie d.d.: 03-02-204 Inhoudsopgave BIz: Inleiding 3 2 Bouwwerkgegevens 4 2. Beschrijving van het werk 2.2 Adres

Nadere informatie

VGM-projectplan Omschrijving werkzaamheden

VGM-projectplan Omschrijving werkzaamheden VGM-projectplan Omschrijving werkzaamheden besteknummer: Datum: Opgesteld door: Gezien door veiligheidskundige: Afgegeven aan/verzonden naar opdrachtgever: Ontvangen en goedgekeurd door opdrachtgever d.d.

Nadere informatie

Veiligheids- en gezondheidsplan

Veiligheids- en gezondheidsplan Veiligheids- en gezondheidsplan Een raamovereenkomst inspectie en rioolreiniging in de beheergebieden van de gemeenten Soest en Baarn voor de periode 2016 tot en met 2022. Behorende bij RAW raamovereenkomstnr.:

Nadere informatie

Openbare Ruimte Overbetuwe ingenieursbureau

Openbare Ruimte Overbetuwe ingenieursbureau Openbare Ruimte Overbetuwe ingenieursbureau Veiligheids- en Gezondheidsplan Besteknr. 2011-01 Rioolvervanging en herinrichting Erfstraat en omgeving te Randwijk Andelst, 15 februari 2011 Postadres : Postbus

Nadere informatie

gemeente maastricht Onderhoud sportparken en Sport- en speelvoorzieningen Maastricht Sport Veiligheids- en gezondheidsplan

gemeente maastricht Onderhoud sportparken en Sport- en speelvoorzieningen Maastricht Sport Veiligheids- en gezondheidsplan Bijlage 18 V&G plan gemeente maastricht Onderhoud sportparken en Sport- en speelvoorzieningen Maastricht Sport Veiligheids- en gezondheidsplan gemeente maastricht Onderhoud sportparken en Sport- en speelvoorzieningen

Nadere informatie

VGM-plan (ontwerpfase)

VGM-plan (ontwerpfase) VGM-plan (ontwerpfase) INHOUDSOPGAVE 1 ALGEMEEN... 2 2 WERKGEGEVENS... 3 2.1 Omschrijving... 3 2.2 Locatie... 3 2.3 Namen en adressen van de betrokken partijen... 3 3 PLANNING EN UITVOERINGSGEGEVENS...

Nadere informatie

Betreft : offerte Groenwerkzaamheden musea 's-hertogenbosch Berkel-Enschot,

Betreft : offerte Groenwerkzaamheden musea 's-hertogenbosch Berkel-Enschot, Provincie Noord-Brabant Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch Telefoonnummer : 073-6812249 Faxnummer : 073-6141115 Onze referentie : 20081527 Betreft : offerte Groenwerkzaamheden musea 's-hertogenbosch

Nadere informatie

Veiligheids- en gezondheidsplan Ontwerpfase

Veiligheids- en gezondheidsplan Ontwerpfase Veiligheids- en gezondheidsplan Ontwerpfase Ten behoeve van de herinrichting Burgemeester van Heemstrakwartier te De Bilt. Behorend bij besteknr. 51100411-01 Dokumentnummer : 51100411 01 / V&G Revisie

Nadere informatie

V&G-plan (ontwerpfase) Project: onderhoud groenvoorzieningen 2014 Gemeente Overbetuwe

V&G-plan (ontwerpfase) Project: onderhoud groenvoorzieningen 2014 Gemeente Overbetuwe V&G-plan (ontwerpfase) Project: onderhoud groenvoorzieningen 2014 Gemeente Overbetuwe Datum: 24 januari 2014 Versie: DEFINITEF Behorend bij contractnummer: 2013-13 Opgesteld door: Greenengineers BV Verantwoording

Nadere informatie

Werkmethode toeleveranciers tuinbouw

Werkmethode toeleveranciers tuinbouw Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3 Let op! Zorg dat je klaar bent met de werkzaamheden op hoogte voordat je de kasbodem inricht..een goede planning maken is belangrijk ivm bereikbaarheid en veiligheid van de werkplek

Nadere informatie

VEILIGHEID & GEZONDHEIDSPLAN

VEILIGHEID & GEZONDHEIDSPLAN VEILIGHEID & GEZONDHEIDSPLAN Ontwerpfase PROJECT PLAATS OPDRACHTGEVER NIEUWBOUW BEDRIJFSHUISVESTING BOUTER KAASHANDEL B.V. GROOT-AMMERS H. BOUTER BEHEER BV PROJECTNUMMER 151591 DATUM 02-02-2016 OPDRACHTGEVER

Nadere informatie

Veiligheids- & Gezondheidsplan Renovatie hangardeuren Hangar 12 KLM Schiphol Oost

Veiligheids- & Gezondheidsplan Renovatie hangardeuren Hangar 12 KLM Schiphol Oost Veiligheids- & Gezondheidsplan Renovatie hangardeuren Hangar 12 KLM Schiphol Oost IOB Documentnummer VG01 20 juli 2015 Koninklijke Luchtvaartmaatschappij N.V. Koninklijke Luchtvaartmaatschappij N.V. Postbus

Nadere informatie

Projecten buitensportaccomodaties cluster A

Projecten buitensportaccomodaties cluster A V&G plan ontwerpfase Projecten buitensportaccomodaties cluster A Gemeente Amsterdam Colofon Titel: Projecten buitensportaccomodaties cluster A Soort document: V&G-plan ontwerpfase Besteknummer: AI 2017-0083

Nadere informatie

Projectfasen waarin de RI&E is uitgevoerd:

Projectfasen waarin de RI&E is uitgevoerd: Rapportage PROJECT RI&E ONTWERPFASE B&U Betreffende Op Te Legering kaderhuisvesting Trip van Zoudtlandtkazerne Breda Datum 04-04-2013 Colofon Bedrijfsgroep Vastgoed Dienst Vastgoed Defensie Directie Zuid

Nadere informatie

Toelichting en gebruik V&G-deelplan.

Toelichting en gebruik V&G-deelplan. Toelichting en gebruik V&G-deelplan. SMT Bouw & Vastgoed streeft ernaar de Veiligheid, Gezondheid en Milieu aspecten op haar projectlocaties optimaal te beheersen. Om dit te realiseren hanteert SMT Bouw

Nadere informatie

Veiligheids- & gezondheidsplan ontwerpfase. Wabo. Ontwerpfase. van

Veiligheids- & gezondheidsplan ontwerpfase. Wabo. Ontwerpfase. van Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden Wabo 151395-1870075 V&G-plan Ontwerpfase van Thunnissen Ontwikkeling & beleggingen bv / Thunnissen Bouw Boskoop bv Cruquiusweg 1 2102 LS

Nadere informatie

V&G-deelplan uitvoeringsfase Nummer : Versie : 1. VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSGEVAREN Status : invulform

V&G-deelplan uitvoeringsfase Nummer : Versie : 1. VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSGEVAREN Status : invulform Project: VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN Op te stellen door de bij de uitvoeringen betrokken partijen BEDRIJFSGEGEVENS WERKZAAMHEDEN In te vullen door Van de Kreeke Wegenbouw Naam:.. Omschrijving:. Adres:...

Nadere informatie

Openbaar. Opgesteld door: HSE Enexis Procedure eigenaar: Manager HSE Goedgekeurd door: Manager HSE Pagina 1 van 12

Openbaar. Opgesteld door: HSE Enexis Procedure eigenaar: Manager HSE Goedgekeurd door: Manager HSE Pagina 1 van 12 Doel en toepassingsgebied Het vroegtijdig inzichtelijk maken en beheersen van risico s die optreden bij de aanleg en beheer van transport- en distributienetten, inclusief aansluitingen, door of in opdracht

Nadere informatie

Deze bijlage is er voor die personen die de veiligheidscursus Basisveiligheid GROEN volgen.

Deze bijlage is er voor die personen die de veiligheidscursus Basisveiligheid GROEN volgen. BIJLAGE GROEN Deze bijlage is er voor die personen die de veiligheidscursus Basisveiligheid GROEN volgen. 3 VEILIG WERKEN BINNEN DE GROENVOORZIENING Bij werkzaamheden in de groenvoorziening kunnen gevaarlijke

Nadere informatie

VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN

VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN BEHORENDE BIJ: Bestek en voorwaarden voor baggeren Vaarweg naar Drachten en Marrekrite ligplaatsen, ged. Veenhoop - Drachten Besteknummer 13-09-VN 1. PROJECTGEGEVENS 1.1

Nadere informatie

V EN G PLAN AANLEG OLYMPIASINGEL ELST BESTEKNUMMER:

V EN G PLAN AANLEG OLYMPIASINGEL ELST BESTEKNUMMER: V EN G PLAN AANLEG OLYMPIASINGEL ELST BESTEKNUMMER: 2010-22 Project AANLEG OLYMPIASINGEL ELST Opdrachtgever Gemeente Overbetuwe Dorpstraat 67 6661 EH ELST GLD Contactpersoon de heer T.J. Willems Projectnummer

Nadere informatie

V & G Plan ZeeBraBouw BV

V & G Plan ZeeBraBouw BV BEM1604643 gemeente Steenbergen V & G Plan ZeeBraBouw BV Behoort bij beschikking d.d. nr.(s) 16-09-2016 ZK16003443 Medewerker Publiekszaken/vergunningen 1 V&G plan Naam project Steenbergen 16-006 Adres

Nadere informatie

VEILIGHEID- EN GEZONDHEIDSPLAN ONTWERPFASE. Voor het project De Verleyding te Leiden

VEILIGHEID- EN GEZONDHEIDSPLAN ONTWERPFASE. Voor het project De Verleyding te Leiden VEILIGHEID- EN GEZONDHEIDSPLAN ONTWERPFASE Voor het project De Verleyding te Leiden opgesteld door : A. Kingma datum : 29-10-2015 projectnummer : 1506 behorend bij besteknummer : 1506 Veiligheid- en gezondheidsplan

Nadere informatie

V&G-PLAN ONTWERPFASE. Gemeente Heusden V&G-Plan Ontwerpfase. "Wateroverlast Vlijmen-Noord" Besteknummer: 1604, d.d

V&G-PLAN ONTWERPFASE. Gemeente Heusden V&G-Plan Ontwerpfase. Wateroverlast Vlijmen-Noord Besteknummer: 1604, d.d V&G-PLAN ONTWERPFASE "Wateroverlast Vlijmen-Noord" Besteknummer: 1604, d.d. 26-02-2016 projectnaam projectnummer 142332 kenmerk Wateroverlast Vlijmen-Noord, gemeente Heusden I-14057801-VG-01-1.0 opdrachtgever

Nadere informatie

Aanleg kunstgras hockeyveld sportpark Oudven te Mierlo

Aanleg kunstgras hockeyveld sportpark Oudven te Mierlo Aanleg kunstgras hockeyveld sportpark Oudven te Mierlo Gemeente Geldrop-Mierlo Besteknummer: 2014-07 V&G-plan ontwerpfase Versie d.d.: 04-03-2014 Gemeente Geldrop-Mierlo Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Bouwwerkgegevens

Nadere informatie

V&G Plan Ontwerpfase

V&G Plan Ontwerpfase V&G Plan Ontwerpfase 25 september 2015 1 1. INLEIDING. Dit V&G-plan vormt de eerste versie van het conform artikel 5 van het Bouwprocesbesluit Arbeidsomstandighedenwet vereiste Veiligheids- en Gezondheidsplan.

Nadere informatie

Bijlage 6 - Veiligheids-, Gezondheids- en Milieuplan. Behorende bij Vraagspecificatie Realisatie Meetpaal Eemshaven Zaaknummer:

Bijlage 6 - Veiligheids-, Gezondheids- en Milieuplan. Behorende bij Vraagspecificatie Realisatie Meetpaal Eemshaven Zaaknummer: MINISTERIE VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Behorende bij Vraagspecificatie Realisatie Meetpaal Eemshaven Zaaknummer: 31084701 Zaaknummer: 31084701 pagina 2 van 8 Uitgegeven door Ministerie van Infrastructuur

Nadere informatie

Veiligheids- en gezondheidsplan ontwerpfase voor bestek 10-24:

Veiligheids- en gezondheidsplan ontwerpfase voor bestek 10-24: Gemeente Leiden Veiligheids- en gezondheidsplan ontwerpfase voor bestek 10-24: Matilopark, aanleg fase 3 INFRA PMC B.V. Postbus 370 2700 AJ Zoetermeer Tel. 079 3422799 Fax: 079 3319590 INFRA PMC BV 1 INHOUD

Nadere informatie

Fysieke belasting. Te nemen maatregelen:

Fysieke belasting. Te nemen maatregelen: Machinaal zagen Machinaal zagen van natuursteen met een vast opgestelde zaagmachine. Dit gebeurt in het algemeen in de werkplaats met een zaagmachine die na instellen het werk grotendeels automatisch uitvoert.

Nadere informatie

Bijlage 6 - Veiligheids-, Gezondheids- en Milieuplan. Behorende bij Vraagspecificatie Realisatie Meetpaal Eemshaven Zaaknummer:

Bijlage 6 - Veiligheids-, Gezondheids- en Milieuplan. Behorende bij Vraagspecificatie Realisatie Meetpaal Eemshaven Zaaknummer: MINISTERIE VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Behorende bij Vraagspecificatie Realisatie Meetpaal Eemshaven Zaaknummer: 31084701 Copyright 2007, Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Rijkswaterstaat Zaaknummer:

Nadere informatie

WERKEN OP OF AAN HET WATER

WERKEN OP OF AAN HET WATER WERKEN OP OF AAN HET WATER Worden de werkzaamheden vanaf de wal of slootkant uitgevoerd, dan heb je te maken met een talud en natte of zachte bodems. Het gevaar van uitglijden is groot. Ook als je werkt

Nadere informatie

Betonboorder. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig betonboren. Informatie voor de werknemer

Betonboorder. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig betonboren. Informatie voor de werknemer Betonboorder Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig betonboren Informatie voor de werknemer Zwaar werk Je zaagt en boort. Apparatuur draag je vaak met de hand

Nadere informatie

Veiligheids- en Gezondheidsplan Ontwerpfase

Veiligheids- en Gezondheidsplan Ontwerpfase Veiligheids- en Gezondheidsplan Ontwerpfase Behorende bij het bestek: EVZ/Beekherstel Tovensche Beek Besteknummer: AM-W-14-15 Versiedatum: 29-07-2015 Opdrachtgever: Waterschap Aa en Maas Bezoekadres: Pettelaarpark

Nadere informatie

Betonstorter / gietbouwer

Betonstorter / gietbouwer Betonstorter / gietbouwer Er zijn een paar duizend betonstorters / gietbouwers in Nederland. Ze werken bij betonmortelcentrales en enkele grote bouwbedrijven. Betonstortwerk wordt ook verricht door timmerlieden,

Nadere informatie

Korte functieomschrijving (mag ook als bijlage worden toegevoegd):

Korte functieomschrijving (mag ook als bijlage worden toegevoegd): In te vullen door bedrijf / opdrachtgever. Naam bedrijf/opdrachtgever: 1/6 Ingevuld door: Datum (dd-mm-jjjj): Functie/opdrachtnaam: Korte functieomschrijving (mag ook als bijlage worden toegevoegd): Het

Nadere informatie

Haarlemmerstraat Leiden. veiligheids- en gezondheidsplan. ing. F. (Floris) van Wilgenburg. datum 31 mei 2017

Haarlemmerstraat Leiden. veiligheids- en gezondheidsplan. ing. F. (Floris) van Wilgenburg. datum 31 mei 2017 project onderwerp opdrachtgever projectnummer opgesteld door Haarlemmerstraat 101-111 Leiden veiligheids- en gezondheidsplan DELA Vastgoed 711-le VG.02 ing. F. (Floris) van Wilgenburg datum 31 mei 2017

Nadere informatie

Arbochecklist Productie/technisch/logistiek

Arbochecklist Productie/technisch/logistiek In te vullen door bedrijf / opdrachtgever. Naam bedrijf/opdrachtgever: 1/6 Ingevuld door: Datum (dd-mm-jjjj): Functie/opdrachtnaam: Korte functieomschrijving (mag ook als bijlage worden toegevoegd): Het

Nadere informatie

Bestek nr.: Status: Ontwerpfase. Opdrachtgever: Gemeente Schagen

Bestek nr.: Status: Ontwerpfase. Opdrachtgever: Gemeente Schagen Veiligheids- en Gezondheidsplan ontwerpfase (incl. Milieuaspecten) Behorende bij bestek nr.: 12.11, inzake: Meerjarige onderhoud, aanleg en vervanging openbare verlichting, gemeente Schagen Bestek nr.:

Nadere informatie

BEDRIJFS RISICIO INVENTARISATIE EN EVALUATIE HERENBOUW

BEDRIJFS RISICIO INVENTARISATIE EN EVALUATIE HERENBOUW BEDRIJFS RISICIO INVENTARISATIE EN EVALUATIE HERENBOUW Opsteller: Plaats: Datum: T.S. van Kampen Ede 4 september Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Algemene bedrijfsaspecten 2.1 Arbobeleid, BRIE, evaluatie en

Nadere informatie

WERKEN IN PUTTEN EN SLEUVEN

WERKEN IN PUTTEN EN SLEUVEN WERKEN IN PUTTEN EN SLEUVEN Bij het werken in bouwputten en sleuven kunnen gevaarlijke situaties ontstaan door het inkalven van taluds en het bezwijken van grondkerende constructies. Welke maatregelen

Nadere informatie

Arbodocument/ Aanvraag-uitzenddocument

Arbodocument/ Aanvraag-uitzenddocument Arbodocument/ Aanvraag-uitzenddocument Opdrachtgever Naam Adres Plaats Contactpersoon Telefoon E-mailadres Uitzendkracht wordt te werk gesteld te: Afdeling uzk Functie uzk Omschrijving werkzaamheden/specifieke

Nadere informatie

VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN

VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN ontwerpfase project Uitbreiding kantoor takkenkamp voegwerken projectnummer 1616 plaats zelhem datum 20.09.2016 smitjesland 5 6663 kh nijmegen info@loko-architecten.nl www.loko-architecten.nl

Nadere informatie

VEILIGHEIDSREGELS MOERDIJK

VEILIGHEIDSREGELS MOERDIJK VEILIGHEIDSREGELS MOERDIJK Bij Mineralz Moerdijk worden verontreinigde grond en minerale reststoffen verwerkt zodat deze weer als bouwstof kunnen worden gebruikt. Het belangrijkste bij dit werk is dat

Nadere informatie

VGM-deelplan Onderaannemers

VGM-deelplan Onderaannemers Toelichting en gebruik VGM-deelplan. Heijmans streeft ernaar de Veiligheid, Gezondheid en Milieu aspecten op haar projectlocaties optimaal te beheersen. Om dit te realiseren hanteert Heijmans een veiligheids-

Nadere informatie

Examenvragen Infra kwaliteit op basis van de Eind- en toetstermen bij BRL 9101:2017 ex bijlage 5. Kenmerk (2). Datum 20 juni 2017.

Examenvragen Infra kwaliteit op basis van de Eind- en toetstermen bij BRL 9101:2017 ex bijlage 5. Kenmerk (2). Datum 20 juni 2017. Examenvragen Infra kwaliteit op basis van de Eind- en toetstermen bij BRL 9101:2017 ex bijlage 5. Kenmerk 17-033(2). Datum 20 juni 2017. Examenvragen Vakman VKM (versie 2, d.d. 4 december 2017) Vraag 1

Nadere informatie

ArbochecklistProductie/Technisch/Logistiek

ArbochecklistProductie/Technisch/Logistiek ABU Arbochecklist - Productie Naam bedrijf/opdrachtgever: Ingevuld door: Datum: dd-mm-jjjj Functie/opdrachtnaam: Korte functieomschrijving: 1 Je moet in het bezit zijn van geldige veiligheidsdiploma s/certificaten:

Nadere informatie

Chauffeur. De belangrijkste risico's voor de chauffeur zijn: Lawaai Onveiligheid Trillingen

Chauffeur. De belangrijkste risico's voor de chauffeur zijn: Lawaai Onveiligheid Trillingen Chauffeur Onder de verzamelnaam chauffeur valt ook de chauffeur-monteur. De chauffeur heeft door zijn werk onder andere kans op een verkeersongeval en het ontwikkelen van gehoorschade door lawaai. Verder

Nadere informatie

3 Veiligheids- en risico-inventarisatie (ontwerpfase)

3 Veiligheids- en risico-inventarisatie (ontwerpfase) 3 Veiligheids- en risico-inventarisatie (ontwerpfase) 3.1 UITVOERINGSRISICO S DOOR OMGEVINGSFACTOREN 1.01 1.02 1.03 Werken in / nabij verkeer en / of looproutes Op- / afrijden werkterrein Beperking doorgang

Nadere informatie

WERKEN IN BESLOTEN RUIMTEN BRON: ARBOUW

WERKEN IN BESLOTEN RUIMTEN BRON: ARBOUW WERKEN IN BESLOTEN RUIMTEN BRON: ARBOUW Inleiding Werken in besloten ruimten brengt specifieke risico s voor de veiligheid en gezondheid met zich mee. Er is kans op dodelijke ongevallen, verwondingen en

Nadere informatie

Vlijen van klinkers en tegels

Vlijen van klinkers en tegels Vlijen van klinkers en tegels Vlijen vindt meestal plaats op een zandbed dat van tevoren is verdicht en onder het juiste profiel is gebracht. Tijdens het vlijen van klinkers of betonstraatstenen werkt

Nadere informatie

KIEPAUTO S. Maatregelen

KIEPAUTO S. Maatregelen KIEPAUTO S Wettelijke grondslag De maatregelen beschrijven op welke wijze werkgevers en werknemers invulling kan geven aan de wettelijke bepalingen uit de Arbowet. Valgevaar Arbobesluit Artikel 3.16 lid

Nadere informatie

Veiligheids- en gezondheidsplan (ontwerpfase) Woonrijp maken Europarei Midden Fase 1

Veiligheids- en gezondheidsplan (ontwerpfase) Woonrijp maken Europarei Midden Fase 1 Veiligheids- en gezondheidsplan (ontwerpfase) Woonrijp maken Europarei Midden Fase 1 In opdracht van: Naam : Gemeente Uithoorn Postadres : Postbus 8 1420 AA Uithoorn Bezoekadres : Laan van Meerwijk 16

Nadere informatie

Praktijktoepassing 1. Snoeien

Praktijktoepassing 1. Snoeien Praktijktoepassing 1. Snoeien Op bijgaande foto zie je iemand aan het werk. Beantwoord de bijgaande vragen hierover. Wat zie je hier? Herken je de activiteit, soort werkomgeving en gebruikte machine? Wat

Nadere informatie

Arbochecklist Productie/Technisch/Logistiek

Arbochecklist Productie/Technisch/Logistiek Arbochecklist Productie/Technisch/Logistiek 1 U moet in het bezit zijn van geldige veiligheidsdiploma s/certificaten: Indien ja, opleiding VCA (veilig werken I/II) veiligheidspaspoort SIR-pas Certificaat

Nadere informatie

Checklijst veilig werken

Checklijst veilig werken Arbocatalogus Tuinbouwprojecten Bijlage 1 Checklist veilig werken Ingevuld door: Checklijst veilig werken Datum: Paraaf: Ja nee Nvt Wanneer Actie Paraaf Voorbereiding en afronding project (zie hoofdstuk

Nadere informatie

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten Figuur 1 Figuur 2 Fout! Instortingsgevaar van kas en bassin Goed! Zorg voor genoeg ruimte om te kunnen graven Figuur 3 Figuur 4 Goed! Genoeg ruimte en een goed logistiek plan zijn noodzakelijk bij het

Nadere informatie

Toelichting Arbochecklist Algemeen

Toelichting Arbochecklist Algemeen 1 2 Gegevens in te vullen door inlenende partij Let hierbij op, dat voor iedere functie en aparte checklist wordt ingevuld! Als het vak je Ja is aangekruist Voeg de kopie toe aan het dossier en zorg voor

Nadere informatie

Reflectie ARBO TAAK RISICO ANALYSE GLAS PLAATSEN. Mathieu Peters. Fontys PTH Eindhoven. Studentennummer: 2073444

Reflectie ARBO TAAK RISICO ANALYSE GLAS PLAATSEN. Mathieu Peters. Fontys PTH Eindhoven. Studentennummer: 2073444 Reflectie ARBO TAAK RISICO ANALYSE GLAS PLAATSEN Mathieu Peters Fontys PTH Eindhoven Studentennummer: 2073444 2015 2016 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Algemene risicofactoren bij het zetten van glas...

Nadere informatie

Datum Blz. Versie Status Opsteller Vrijgave

Datum Blz. Versie Status Opsteller Vrijgave Veiligheids- en gezondheidsplan (Ontwerpfase) Behorende bij het bestek: Baggerwerk en aanleg legakkers Molenpolder Besteknummer: 2037-C16 Molenpolder New LIFE for Dutch Fens: LIFE 12NAT/NL/000372 Opdrachtgever

Nadere informatie

De doelstellingen van de Arbowet zijn: het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van medewerkers

De doelstellingen van de Arbowet zijn: het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van medewerkers 1. Wetgeving 1.1 Arbowet In januari 2007 is de Arbowet 2007 van kracht geworden. Het begrip Arbo staat voor Arbeidsomstandigheden en heeft betrekking op Veiligheid, Gezondheid en Welzijn (VGW). De Arbowet

Nadere informatie

RISICOANALYSE SPREADERBEAMS VOLGENS METHODE FINE EN KINNEY

RISICOANALYSE SPREADERBEAMS VOLGENS METHODE FINE EN KINNEY RISICOANALYSE SPREADERBEAMS VOLGENS METHODE FINE EN KINNEY INHOUDSOPGAVE: Hoofdstuk Omschrijving Pagina 1 Inleiding 2 2 Risicoanalyse 2 3 Risicobeoordeling 4 4 Risicoreductie 7 1. INLEIDING: Het spreader

Nadere informatie

V & G plan ontwerpfase

V & G plan ontwerpfase V & G plan ontwerpfase Behorend bij bestek nr. 2018-4225 Projectnaam: Kadeversterking Giessen Noordeloos Opdrachtgever: Projectnummer: INFR160553 (Iv-Infra) Datum: 19-04-2018 Opgesteld: Controle: Vrijgave:

Nadere informatie

VERONTREINIGDE GROND EN (GROND)WATER

VERONTREINIGDE GROND EN (GROND)WATER VERONTREINIGDE GROND EN (GROND)WATER Er is sprake van ernstig verontreinigde grond met een bodemvolume van meer dan 25m3 of sterk verontreiningd grondwater met een bodemvolume van meer dan 100m3. Het werken

Nadere informatie

Renovatie Halvemaanspoortbrug incl. bijkomende werk- zaamheden Onderdeel Veiligheids- en gezondheidsplan ontwerpfase

Renovatie Halvemaanspoortbrug incl. bijkomende werk- zaamheden Onderdeel Veiligheids- en gezondheidsplan ontwerpfase constructieadvies bouwtechniek civiele techniek uitvoeringsengineering geotechniek bouwkostenmanagement bouwmanagement brandveiligheidsadvies bouwtoezicht bouwplantoetsing Document nr. Project nr. LN08245

Nadere informatie

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3 Goed! Werk van binnenuit met een hoogwerker voordat de schermdoekinstallatie is aangebracht Monteer de deksproeier van binnenuit door het luchtraamprofiel Gebruik een hoogwerker

Nadere informatie

MEDEWERKERS VRAGENLIJST BRANCHE-RIE TECHNISCHE GROOTHANDEL

MEDEWERKERS VRAGENLIJST BRANCHE-RIE TECHNISCHE GROOTHANDEL 1 Betrekken medewerkers bij de uitvoering van de RI&E. Medewerkers zijn een belangrijke bron van informatie over veiligheid en gezondheid op het werk. Zij hebben belang bij veilige en gezonde werkomstandigheden.

Nadere informatie

HANDMATIG SNOEIEN. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Boomteelt en Vaste plantenteelt

HANDMATIG SNOEIEN. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Boomteelt en Vaste plantenteelt HANDMATIG SNOEIEN In de boomteelt wordt soms veel snoeiwerk verricht met snoeimessen en -scharen, heggenscharen, bosmaaiers of specifieke snoeiers als bijvoorbeeld de supercut. Arm, schouder en nek worden

Nadere informatie

Machinist - torenkraan

Machinist - torenkraan Machinist - torenkraan De machinist torenkraan bedient en onderhoudt de torenkraan. Hij werkt op grote hoogte, meestal tussen de 20 en 50 m, maar soms ook op 100 m. De machinist torenkraan heeft door de

Nadere informatie

HET UITRUIMEN VAN KASSEN

HET UITRUIMEN VAN KASSEN HET UITRUIMEN VAN KASSEN Met een teeltwisselingsmachine worden binnen glastuinbouwbedrijven substraat en tuinbouwgewassen als tomaten, paprika s, komkommers, aardbeien, gerbera s en rozen maar ook steenwolmatten,

Nadere informatie

Kerntaak 1: Waterbouwkundig werk uitvoeren

Kerntaak 1: Waterbouwkundig werk uitvoeren Kerntaak 1: Waterbouwkundig werk uitvoeren Werkproces 1.1: Werkterrein inrichten en onderhouden De waterbouwer richt het werkterrein in door materiaal, verkeersafzettingen en materieel te plaatsen. De

Nadere informatie

LICHAMELIJKE BELASTING BIJ DE BOSMAAIER

LICHAMELIJKE BELASTING BIJ DE BOSMAAIER LICHAMELIJKE BELASTING BIJ DE BOSMAAIER De bosmaaier wordt vooral gebruikt om te maaien op plaatsen die voor grote machines niet of moeilijk bereikbaar zijn. De maaier kan worden voorzien van diverse uitrustingsstukken.

Nadere informatie

WERKEN OP TALUDS EN HELLINGEN

WERKEN OP TALUDS EN HELLINGEN WERKEN OP TALUDS EN HELLINGEN Werken op taluds en hellingen kan risicovol zijn. Zeker als de hellingen nat of drassig zijn. Op een modderige helling met kuilen en gaten is er een kans aanwezig dat een

Nadere informatie

Toolbox Werken met grondverzetmaterieel

Toolbox Werken met grondverzetmaterieel Toolbox Werken met grondverzetmaterieel Stichting Arbouw 2009. Alle rechten voorbehouden. Risico s bij het werken met grondverzetmaterieel wegzakken en omvallen van de machines; aanrijdingen; beknelling

Nadere informatie

NATUURSTEEN. Hoe stoffig zijn de longen van uw werknemers? Arbouw voor gezond en veilig werken

NATUURSTEEN. Hoe stoffig zijn de longen van uw werknemers? Arbouw voor gezond en veilig werken NATUURSTEEN Hoe stoffig zijn de longen van uw werknemers? Arbouw voor gezond en veilig werken Zwaar en stoffig werk Het werken met natuursteen is zwaar werk. Ook komt er bij het bewerken van natuursteen

Nadere informatie

Checklist inrichting werkplek

Checklist inrichting werkplek Checklist inrichting werkplek Opstelling: 1. stabiele en vaste opstelling 2. voldoende ruimte rondom arbeidsmiddel 3. uitsteeksels goed aangegeven en verlicht 4. geen gevaar van andere arbeidsmiddelen

Nadere informatie

VOORLICHTING, ONDERRICHT

VOORLICHTING, ONDERRICHT Doel: Het vastleggen van een checklijst mbt. VGM-voorlichting (nieuw) personeel. Toepassingsgebied: Alle afdelingen. Definities: VGM. = veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu. Verantwoordelijk en bevoegd:

Nadere informatie

Deel V&G-plan Ontwerp

Deel V&G-plan Ontwerp Deel V&G-plan Ontwerp OVL Noord Veluwe Fase : bestek - definitief Opdrachtgever Regio Noord Veluwe datum aanmaak: 15-12-2014 datum laatste revisie: 16-12-2014 Pagina 1 van 8 Toelichting Het Veiligheid&Gezondheidsplan

Nadere informatie

Grondwerk, putten en sleuven

Grondwerk, putten en sleuven Grondwerk, putten en sleuven Putten en sleuven worden gegraven voor onder andere het leggen van leidingen of het maken van funderingen, kelders en tunnels. Uitkomende grond kan tijdelijk in depot worden

Nadere informatie

Werkmethode toeleveranciers tuinbouw

Werkmethode toeleveranciers tuinbouw Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3 Plan je werkzaamheden logisch in, werk bijvoorbeeld van achteren naar voren Gebruik hulpmiddelen bij het plaatsen van zware onderdelen en panelen Figuur 4 Fout! Zorg voor een

Nadere informatie

Examenvragen Infra kwaliteit op basis van de Eind- en toetstermen bij BRL 9101:2017 ex bijlage 5. Kenmerk (2) d.d. 20 juni 2017.

Examenvragen Infra kwaliteit op basis van de Eind- en toetstermen bij BRL 9101:2017 ex bijlage 5. Kenmerk (2) d.d. 20 juni 2017. Examenvragen Infra kwaliteit op basis van de Eind- en toetstermen bij BRL 9101:2017 ex bijlage 5. Kenmerk 17-033(2) d.d. 20 juni 2017. Examenvragen Multiple Choice voor Medewerker VKM (versie 2, d.d. 4

Nadere informatie

bouwveiligheidsplan en V&G plan voor: adres: Prins Hendrikkade Amsterdam Gaszuil

bouwveiligheidsplan en V&G plan voor: adres: Prins Hendrikkade Amsterdam Gaszuil bouwveiligheidsplan en V&G plan voor: adres Prins Hendrikkade Amsterdam Gaszuil Opdracht gever: LIANDER infra west adres: Postbus 50, 6920 AB Duiven Locatiecode 2WA6357 Postcode/plaats: Basisweg 10 1043

Nadere informatie