PREVOSTRAT: PRESTATIE-EISEN VOOR INNOVATIEVE VOEGVULLINGSMATERIALEN IN BESTRATINGEN MET KLEINSCHALIGE ELEMENTEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PREVOSTRAT: PRESTATIE-EISEN VOOR INNOVATIEVE VOEGVULLINGSMATERIALEN IN BESTRATINGEN MET KLEINSCHALIGE ELEMENTEN"

Transcriptie

1 PREVOSTRAT: PRESTATIE-EISEN VOOR INNOVATIEVE VOEGVULLINGSMATERIALEN IN BESTRATINGEN MET KLEINSCHALIGE ELEMENTEN Elia BOONEN Onderzoeker Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw 1. Inleiding 1.1. Context Voegvulling voor bestratingen met kleinschalige elementen vormt een wezenlijk onderdeel in de opbouw van dit soort wegverharding dat niet altijd naar waarde wordt geschat. Om effectief de rol van verharding te kunnen vervullen, dienen de voegen tussen de straatstenen steeds gevuld te zijn met gepast materiaal (Figuur 1). De soort van voegvullingsmateriaal en de duurzaamheid van de voeg in zijn geheel zijn dan ook van groot belang voor de stabiliteit van de bestrating op lange termijn. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen klassieke, ongebonden materialen, zoals zand en fijne steenslag, en de gebonden voegmortels. Figuur 1: Principe van lastoverdracht tussen de stenen van een verharding door middel van volledig gevulde voegen. De kracht die onder invloed van het verkeer in een steen optreedt, wordt door de voegvulling gedeeltelijk op de nevenliggende steen overgedragen. Gebonden materialen worden volgens de NBN EN Mortels voor keramische tegels verder opgedeeld in cementgebonden voegvullingen (cementitious grouts) en innovatievere mortels met reactieve harsen (reaction resin grouts).

2 De eisen in de voornoemde norm verschillen echter sterk voor de twee soorten voegvullingen (cement- of harsgebonden). Bovendien zijn deze duurzaamheidseisen enkel voor keramische tegels opgesteld. Deze kleinschalige elementen van beperkte dikte worden typisch enkel gebruikt voor binnen- of buitentoepassingen met beperkte verkeersbelastingen (terrassen, tuinpaadjes, enz.). Voor voegvullingsmaterialen voor wegverhardingen met betonstraatstenen en -tegels (NBN EN 1338 en 1339), kleiklinkers (NBN EN 1344) of natuursteen (NBN EN ) bestaan echter noch uniforme Europese voorschriften, noch duidelijke prestatie-eisen in de typebestekken van de drie gewesten. In deze context werd gedurende twee jaar pre-normatief onderzoek uitgevoerd door het OCW onder het acroniem PREVOSTRAT (Prestatie-eisen voor innovatieve voegvullingsmaterialen in bestratingen met kleinschalige elementen) [1] met de steun van de FOD economie en het NBN, en met als algemeen doel beproevingsmethoden en bijbehorende prestatie-eisen op te stellen voor innovatieve, al dan niet gebonden voegvullingsmaterialen voor toepassing in wegverhardingen met kleinschalige elementen Onderzoeksopzet Het hoofddoel van het onderzoek bestond erin proefmethodes en bijhorende prestatie-eisen op te stellen voor innovatieve, al dan niet gebonden voegvullingsmaterialen voor toepassing in wegverhardingen met kleinschalige elementen (betonstraatstenen, kleiklinkers of natuursteen). Dit betekent een uitbreiding van de bestaande voorschriften op vier vlakken: uitbreiding van de eisen voor voegvullingsmaterialen naar andere types verhardingen (aangelegd met gebakken straatstenen, betonstraatstenen en natuursteenverhardingen zijnde kasseien, gezaagde stenen of mozaïekkeien) onderhevig aan verkeer; uitbreiding van de eisen naar nieuwe types voegvullingsmaterialen; uitbreiding van proefmethodes ter bepaling van de prestatie-eisen aangaande onkruidwerend vermogen [2]; uitbreiding van proefmethodes ter bepaling van de prestatie-eisen aangaande waterdoorlatendheid [3]. Concreet wordt daarbij een onderscheid gemaakt tussen drie belangrijke aspecten van prestatieeisen: 1) Fysisch-mechanische eigenschappen en duurzaamheidsproeven (voor gebonden mortels). 2) Onkruidwerend of remmend vermogen van voegvullingen (ongebonden + gebonden materialen). 3) Functioneel gerelateerde eigenschappen zoals waterdoorlatendheid van gebonden materialen, hechtsterkte tussen straatsteen en voegmortel, en toepasbaarheid en erosiegevoeligheid van voegvullingsmaterialen. Hieronder worden de belangrijkste resultaten van het onderzoek samengevat en worden aanbevelingen op Belgisch niveau geformuleerd met betrekking tot prestatie-eisen voor al dan niet gebonden voegmaterialen, mogelijk op te nemen in de toekomstige typebestekken. Meer details kunnen gevonden worden in het OCW Researchverslag RV 45/17 [4].

3 2. Bestaande eisen en indeling in productgroepen Een uitvoerige bibliografische studie en analyse van bestaande normen werd uitgevoerd om een goed overzicht te verkrijgen van de verschillende mogelijke proefmethodes en bijhorende eisen betreffende voegvullingsmaterialen toe te passen in bestratingen met kleinschalige elementen. Hierbij is dus een onderscheid gemaakt tussen de drie belangrijke aspecten van prestatie-eisen zoals hierboven aangegeven. Tabel 1 geeft een samenvatting van de belangrijkste normen en bijhorende eisen in verschillende Europese landen. Het betreft hier dus gangbare mechanische proeven voor gebonden voegmortels zoals bepaling van buig- en druksterkte, volumieke massa, krimp, wateropslorping, vorstdooiweerstand, enz., die ook onderzocht zijn in een eerste fase. Op basis van het literatuuroverzicht en contacten met verscheidene leveranciers is ook een overzicht van de beschikbare voegvullingsmaterialen op de Belgische markt opgesteld met een indeling in verschillende productgroepen (Figuur 2). Figuur 2: indeling van voegvullingsmaterialen in productgroepen. Uit de voornoemde productgroepen werden telkens twee tot vier vertegenwoordigers gekozen voor beproeving, rekening houdend met de huidige marksituatie.

4 Tabel 1: Overzicht van normen en bijhorende eisen betreffende gebonden voegmortels in verschillende landen.

5 3. Fysisch-mechanische kenmerken en duurzaamheid van gebonden voegmortels In een eerste fase van het onderzoek zijn proeven uitgevoerd ter bepaling van de mechanische eigenschappen van enkele geselecteerde cementgebonden (productgroep B) en (epoxy)harsgebonden (productgroep C) voegmortels. Hiervoor zijn de bestaande proefmethodes namelijk zonder meer toepasbaar en kunnen de resultaten getoetst worden aan de eisen gesteld in de verschillende Europese landen (zie tabel 1). Als basis werd vertrokken van de testmethodes en bijhorende eisen in NBN EN Mortels voor keramische tegels. Volgende eigenschappen werden beproefd: - Druksterkte (NBN EN ). - Buigtreksterkte (NBN EN ). - Droge en schijnbare volumieke massa (NBN EN ). - Krimp (NBN EN ). - Wateropslorping (NBN EN ). - Slijtweerstand Caponproef (NBN EN ). - Verwerkbaarheidstijd (NBN EN en NBN EN ). - Thermische uitzetting (NBN EN 1770). - Vorst-dooizoutweerstand (CEN/TS NBN EN 1338, Bijlage D). - Elasticiteitsmodulus onder druk (NBN EN 13412). Voor de cementgebonden mortels blijkt doorgaans dat het watergehalte van cruciaal belang is om de gewenste mechanische eigenschappen (bijvoorbeeld hogere sterkte, lagere krimp, weinig wateropslorping) te bereiken (Figuur 3) en dat deze parameter dus goed moet gecontroleerd worden bij de uitvoering. Figuur 3: invloed van watergehalte op mechanische sterkte van een cementgebonden Voegmortel.

6 Daarnaast blijkt, zowel voor de cementgebonden als de harsgebonden materialen, dat de uithardingscondities (temperatuur en vochtigheid van de lucht) een belangrijke invloed kunnen uitoefenen op de behaalde resultaten. Algemeen zullen de standaardcondities (20 C en 60% R.V.) het best de situatie op de bouwplaats benaderen (Figuur 4). Figuur 4: invloed van de uithardingscondities op mechanische eigenschappen van cementgebonden voegmortel (links) en harsgebonden (rechts) voegmortel met epoxy. Betreffende de vorst-dooibestandheid met dooizouten is een aangepaste proef voor de voegmortels ontwikkeld, gebaseerd op de methode die voor beton [5] (volgens CEN/TS ) en betonstraatstenen (volgens NBN EN 1338) wordt gebruikt (Figuur 5). Uit de resultaten met deze proeven blijkt dat een goed onderscheid kan gemaakt worden tussen proefstukken met een goede of slechte weerstand tegen afschilfering in aanwezigheid van dooizouten. Bovendien is er ook een duidelijk verband vastgesteld met de wateropslorping van de cementgebonden voegmortels. De wateropslorping is dus een goede maat voor de weerstand tegen afschilfering van cementgebonden voegmortels, die eventueel ook ter controle op de bouwplaats kan getest worden.

7 Figuur 5: proef ter bepaling van weerstand tegen vorst-dooicycli in aanwezigheid van dooizouten, aangepast voor cementgebonden voegmortels. Tot slot, is het vanuit praktisch oogpunt ook aangewezen andere eigenschappen op te meten voor toepassing in bestratingen, zoals de warmte-uitzetting met betrekking tot opbouw van thermische spanningen in de verharding, de slijtweerstand bij overgang door verkeer of de verwerkbaarheidstijd, die de beschikbare tijd voor verwerking van de voegmortel op de werf zal bepalen. 4. Onkruidwerend/-remmend vermogen De proeven rond het onkruidwerend/-remmend vermogen werden uitgevoerd door de Universiteit van Gent (UGent). Evenals in het voorgaande onderzoek naar onkruidbeheer [2] werden daarbij zowel pottenproeven als een mini-bestratingsproef (Figuur 6) uitgevoerd. Bij beide proeven werden 15 verschillende voegvullingen getest, al dan niet vervuild met organisch materiaal. De proeven met organische vervuiling simuleren de organische vervuiling van de voeg die ook in de praktijk zal plaatsvinden. De pottenproeven met enkel voegvulling werden uitgevoerd om na te gaan of verschillende neerslagregimes een invloed hebben op het onkruidwerend vermogen van een voegvulling. Daarnaast is de mini-bestratingsproef opgezet om na te gaan of de pottenproeven wel een goede benadering geven van het onkruidremmend vermogen van voegvullingen onder in situ omstandigheden.

8 Figuur 6: opstelling voor pottenproeven (links) en mini-bestratingsproef (rechts) bij UGent, ter bepaling van het onkruidwerende vermogen van voegvullingen. Als algemene conclusie kunnen we stellen dat de klimaatkamerproef ( pottenproef ) een snelle, reproduceerbare en goedkope(re) testmethode vormt ter bepaling van de onkruidwerendheid van voegvullingen in situ, indien tenminste aan een aantal voorwaarden voldaan is: Twee vervuilingsgraden: 0 vol-% en 20 vol-%. Twee neerslagregimes: vochtig (optimale situatie voor onkruidgroei) en droog. Vier plantensoorten waaronder twee grassen (bijvoorbeeld L. perenne en P. annua) en twee dicotylen (bijvoorbeeld T. officinale en C. fontanum). Testen onder vaste gecontroleerde omstandigheden, m.a.w. in een klimaatkast. Gebruik van droge bovengrondse biomassa als evaluatieparameter. Gebruik van minimaal twee referentiematerialen (bijvoorbeeld gedroogde stekgrond en gekalibreerd wit zand). Daarnaast is het inderdaad mogelijk op basis van de resultaten van deze proef een indeling te maken van de voegvullingmaterialen in verschillende klassen van onkruidremmend vermogen met behulp van een soort gewogen scoresysteem ontworpen door de onderzoekers van UGent [4]. Voor de gebonden materialen (zoals cement- en harsgebonden mortels, polymeerzanden en joint sealers) is het onkruidremmend vermogen vooral toe te schrijven aan de dichtgemaakte voeg. Om de preventie van onkruidgroei blijvend te garanderen dienen hier echter mogelijk bijkomende limieten opgelegd te worden voor de prestatie-eisen zoals een beperktere krimp, verminderde wateropslorping, bestandheid tegen veegmachines enz. Het onkruidwerend vermogen zal hier dus ook gelinkt moeten worden aan de mechanische eigenschappen van de voegvullingen. Tot slot dient ook benadrukt te worden, zoals bleek uit de resultaten op langere termijn in de minibestratingsproef (Figuur 7), dat de invloed van de voegvulling niet allesbepalend is en dat 75 dagen na zaai bijvoorbeeld ook de straatlaag een effect heeft op de onkruidgroei. Het totaalconcept van een bestrating en de onkruidwerende eigenschappen van de verschillende samenstellende lagen (voegvulling, straatlaag, fundering) blijft bepalend voor de te verwachten onkruiddruk [2].

9 Figuur 7: onkruidbedekking (% van het verhard oppervlak) van miniverhardingen ingevoegd met 15 organisch vervuilde (20 vol-% stekgrond) voegvullingen (minibestratingsproef). De lijn bij 2% geeft de algemeen aanvaarde veronkruidingsdrempel in België weer. 5. Functiegerelateerde eigenschappen Hierbij gaat het onder meer om proeven ter bepaling van de hechtsterkte tussen straatsteen en voegmortel, de waterdoorlatendheid van polymeergebonden voegmortels en de toepasbaarheid en/of erosiegevoeligheid van het voegvullingsmateriaal, waarbij de interactie met de straatsteensoort en/of de bestrating zelf (bvb. voegbreedte) van belang kan zijn Hechtsterkte Om de hechting tussen steen en voegmortel te bepalen, kunnen enerzijds rechtstreekse trekproeven uitgevoerd worden volgens NBN EN 1542 (Figuur 8), waarbij een laagje voegmortel van ca. 10 mm wordt aangebracht aan de zijkant van de straatstenen. Vervolgens wordt na 21 dagen uitharding in dit laagje voegmortel ingeboord tot op een diepte van 15 ± 5 mm in de straatsteen, waarna de trekkopjes verlijmd worden. De trekproef zelf gebeurt op een leeftijd van 28 dagen. Figuur 8: proeven ter bepaling van de rechtstreekse hechtsterkte tussen straatsteen en voegmortel volgens NBN EN 1542.

10 Door de lage hechtsterktes (vooral waargenomen bij de betonstraatstenen) en de grote invloed van kleine variaties op de rechtlijnigheid van de trekbelasting [4], werd ook een aangepaste methode ontwikkeld waarbij gebruik gemaakt wordt van een conische ring in de verse mortel en/of een lagere treksnelheid wordt gehanteerd. Deze aangepaste methode dient bij lage verwachte waarden voor de rechtstreekste hechtsterkte (< 0,5 MPa) te worden toegepast. Aangezien in de praktijk bij het invoegen de stenen altijd eerst vooraf nat gemaakt worden voor een betere verwerking van de mortel, is het ook aangewezen de proef uit te voeren op een natte steen. Voor de cementgebonden mortels anderzijds is de invloed van het nat maken van de stenen verrassend genoeg niet eenduidig en hangt het effect (positief of negatief) af van de straatsteensoort, zijn oppervlakafwerking en zelfs van de individuele voegmortel. Voor alle geteste combinaties van straatsteensoort en voegmortel en zowel onder droge als natte condities, blijkt dat slechts in twee van de onderzochte gevallen breuk in de steen werd vastgesteld; in dit laatste geval is de hechtsterkte tussen steen en mortel dus hoger dan de treksterkte van de steen zelf. Zulke hoge spanningen zullen in de praktijk uiteraard niet optreden. In alle andere gevallen trad telkens breuk op in het hechtvlak tussen straatsteen en voegmortel. Als alternatief voor de meting van de rechtstreekse hechtsterkte kan ook de proef ter bepaling van de zogenaamde schuine hechtsterkte gebruikt worden, gebaseerd op de slant shear test volgens NBN EN 12615:1999 (Figuur 9). In deze proef treedt een combinatie van schuif- en trekspanningen op, wat meer realistisch is voor wat zich in de praktijk voordoet. Uiteraard is deze proef technisch gezien moeilijker uit te voeren dan de rechtstreekse trekproef (pulloff), maar kan ze mogelijk aangewend worden in tweede instantie wanneer deze laatste niet voldoet om zekerheid te verkrijgen over de hechting tussen straatsteen en voegmortel. Figuur 9: proeven ter bepaling van de schuine hechtsterkte tussen straatsteen en voegmortel gebaseerd op de slant shear test volgens NBN EN

11 5.2. Toepasbaarheid van voegvullingsmaterialen Een belangrijke voorwaarde voor het goed functioneren van de voeg is dat deze volledig gevuld is met voegvullingsmateriaal. In het onderzoek zijn dan ook enkele oriënterende proeven uitgevoerd ter bepaling van de praktische toepasbaarheid van het voegmateriaal (zowel ongebonden als gebonden) met behulp van een aantal proefbakken met betonstraatstenen (Figuur 10) Figuur 10: proefbakken met trilplaat ter bepaling van toepasbaarheid van ongebonden voegmaterialen. Als algemeen besluit uit de resultaten, kunnen we stellen dat droog invoegen nog altijd het beste is, en dat indien dit niet mogelijk is (wat vaak het geval is in de praktijk), een aantal keer opnieuw dient ingevoegd te worden, bijvoorbeeld na een droge periode wanneer het oorspronkelijk aangebrachte voegzand verder in de voeg gezakt is. Voor de gebonden voegmortels anderzijds, is duidelijk gebleken dat niet alle mortels een even goede vulling van de voeg vertonen, wat samenhangt met de vloeibaarheid en verwerkbaarheid van de mortel; het door één producent van cementgebonden voegmortel (A) aangeraden watergehalte bleek bijvoorbeeld duidelijk te laag om een voldoende vloeibaarheid (en dus toepasbaarheid) van dit product te verkrijgen, met slechts half gevulde voegen tot gevolg (Figuur 11). Figuur 11: resultaten voor toepasbaarheid van voegmortels in termen van opgevulde voegdiepte (dikte straatsteen = 80 mm).

12 Men moet er zich dus van bewust zijn dat smallere voegen een meer vloeibare voegmortel vragen zonder dat daarbij teveel ingeboet mag worden op de kwaliteit van het materiaal als bijvoorbeeld meer water zou toegevoegd worden (lagere sterkte, hogere wateropslorping, ). In functie van de gebruikte voegmortel (zeker bij met harsgebonden materialen) is bovendien een minimale voegbreedte nodig om een goede vulling van de voeg te verzekeren Erosiegevoeligheid van voegmortels Om de erosiegevoeligheid te bepalen werden proeven uitgevoerd met een stalen onkruidborstel om de slijtage gedurende de levensduur van de bestrating te simuleren (zie Figuur 12). Daarbij werd het profiel van het oppervlak opgemeten met de laserprofilometer voor én na borstelen, om het verschil in voegdiepte veroorzaakt door het borstelen in kaart te brengen. Figuur 12: proeven ter bepaling van de erosiegevoeligheid van de voegmortels (stalen onkruidborstel en laserprofilometer ter bepaling van de voegprofielen voor én na borstelen). Globaal blijkt uit de resultaten dat ondanks de grote spreiding op de metingen de cementgebonden voegmortels duidelijk beter bestand zijn tegen de inwerking van de onkruidborstel met slechts minimale verliezen in voegdiepte. De met epoxy gebonden mortels zijn een stuk gevoeliger voor afslijting, maar over de levensduur van de bestrating bekeken kan het verlies aan materiaal in dit worst-case scenario wel nog aanvaardbaar zijn Waterdoorlatendheid van gebonden voegvullingen De waterdoorlatendheid van polymeergebonden voegmortels kan getest worden volgens de proefmethode met actieve doorstroming beschreven in Hfdst van SB 250 (versie 3.1), voor kernen van drainerend schraal beton, zie Figuur 13. Uit de resultaten blijkt dat de waterdoorlatendheid van alle geteste harsgebonden materialen, uitgezonderd één, voldoet aan de eis voor waterdoorlatende bestratingen (> m/s). Bovendien is de waterdoorlatendheid lager bij volledige verzadiging van de proefstukken met water, maar in de meeste gevallen herstelt zij zich weer tot hetzelfde niveau na een droge periode - wat ook in de praktijk zal gebeuren.

13 Figuur 13: proef ter bepaling van de waterdoorlatendheid van drainerend schraal beton, toegepast op een epoxyvoegmortel. Toepassing van deze voegmaterialen in waterdoorlatende bestratingen is dus mogelijk (bijvoorbeeld bij een hoog risico op onkruidgroei), maar zeker niet overal aangewezen; indien voldoende betreding of belasting door verkeer optreedt, zal de onkruidgroei in ieder geval lager zijn [2]. Enkel bij zeer lage gebruiksintensiteit en brede, ongebonden voegen kan er een probleem ontstaan waarbij toepassing van deze harsgebonden materialen zinvol is. 6. Toetsing van de laboratoriumresultaten op het terrein Ter validatie van de bovenstaande proeven en bijhorende prestatie-eisen zijn de laboratoriumresultaten vergeleken met metingen op proefstukken die op de bouwplaats zijn aangemaakt. In totaal werden een 15-tal werven opgevolgd. Voor de cementgebonden mortels blijkt dat de controle van het watergehalte cruciaal is om de beoogde sterkte en (minimale) krimp ook op de werf te halen. Wanneer teveel water wordt toegevoegd in vergelijking met het optimale gehalte, zoals aangegeven door de leverancier, treedt een aanzienlijk verlies in sterkte op en zal de opgemeten krimp ook hoger zijn (zie figuur 14).

14 Figuur 14: vergelijking van de druk- en buigsterkte voor proefstukken, op een bouwplaats vervaardigd met cementgebonden voegmortel. Hetzelfde geldt trouwens voor andere eigenschappen zoals de wateropslorping, de weerstand tegen afschilfering en slijtweerstand van de cementgebonden mortels. Algemeen kunnen we stellen dat beproeving van de mechanische eigenschappen (druk- en buigsterkte, krimp, vorst-dooiweerstand) in het labo bij een bewaring onder standaardcondities van 20 C en 60% RH een veilige maat is voor hetgeen binnen een zekere marge op de werf werkelijk kan bereikt worden. Bij een uitvoering volgens het gebonden concept tot slot, met nagenoeg ondoorlatende lagen in de opbouw, is controle à priori van de hechtsterkte tussen straatsteen en voegmortel zeker nog een aandachtspunt voor de praktijk (zie Figuur 15), dat dient benadrukt te worden om tot een duurzame verharding te komen.

15 Figuur 15: samenvatting van de resultaten voor de hechtsterkte tussen natte straatsteen en voegmortel, voor proefstukken aangemaakt op de werf en bewaard in buitenomstandigheden. 7. Implicaties en aanbevelingen voor de praktijk Op basis van de onderzoeksresultaten is een voorstel uitgewerkt van de eigenschappen die beproefd kunnen worden in functie van het type voegvullingsmateriaal en het bijhorende toepassingsdomein [4]. Voor de ongebonden voegvullingsmaterialen kan verwezen worden naar respectievelijk de typebestekken in de drie gewesten en de OCW-handleiding A80/09 voor het ontwerp en de uitvoering van verhardingen in betonstraatstenen [2]. Bijkomend kan het onkruidremmend vermogen bepaald worden via de methode ontwikkeld door UGent waarbij ook een rangschikking tussen verschillende materialen kan opgemaakt worden. Daarnaast is ook de toepasbaarheid van belang waarbij een aanzet tot testprocedure is gegeven in het onderzoek [4]. Tot slot kan ook het waterdoorlatend vermogen van ongebonden materialen een rol spelen welke kan ingeschat worden op basis van de korrelverdeling en/of via een bepaalde proefmethode [6]. Voor de nieuwere materialen (polymeerzanden met synthetische of natuurlijke bindmiddelen en joint sealers) is verder onderzoek nodig om het (mechanische) gedrag te karakteriseren. Mogelijk dienen ze beschouwd te worden als een verbeterde gebonden steenslag, waarbij korrelverdeling, kwaliteit van het zand, watergehalte, dosering van het bindmiddel etc. een rol spelen. De ervaring uit de praktijk zal moeten aantonen hoe goed deze materialen tegen verkeer bestand zijn en welke duurzaamheid men kan vooropstellen voor bestratingen met verkeer. Voor de cementgebonden materialen en de harsgebonden mortels (zowel één- als twee-component materialen) tot slot, kunnen eisen opgelegd worden aan de voegmortels in functie van de verkeerscategorie (volgens Tabel 2) waar ze toegepast worden.

16 Tabel 2: Definitie van verschillende verkeerscategorieën voor bestratingen in OCW-Handleiding A80/09 [2]. Dit is gebeurd op basis van de analyse van alle resultaten van de proeven ter bepaling van de mechanische en duurzaamheidseigenschappen (druk- en buigsterkte, krimp, slijtage, wateropslorping, enz.) van zowel de cement- als harsgebonden voegmortels en de vergelijking met zowel de bestaande eisen in binnen- en buitenland (cf. Tabel 1) als de resultaten die daadwerkelijk op de werf gehaald worden. Enkele voorbeelden zijn gegeven in figuur 16, maar ook in Figuur 14 en 15. Figuur 16: voorbeeld van samenvatting van beproevingsresultaten voor mechanische kenmerken van cement- en harsgebonden voegmortels en vergelijking met bestaande eisen (standaardmortel = cementmortel aangemaakt volgens norm EN 196-1). Wat betreft de wateropslorping en de weerstand tegen vorst-dooicycli met dooizouten voor cementgebonden materialen dient een keuze gemaakt te worden; bij initiële proeven kunnen beiden getest worden, maar in een later stadium is het in principe voldoende om enkel de wateropslorping te controleren gezien het verband tussen beiden.

17 Tot slot zijn voor de in het onderzoek beproefde eigenschappen en overeenkomstige resultaten op de werf, onze aanbevelingen op Belgisch niveau, in termen van eisen gesteld aan de gebonden voegmortels in functie van de verkeersbelasting, samengevat in Tabel 3. Tabel 3: Aanbevelingen voor te stellen eisen aan gebonden voegmortels voor bestratingen in functie van de verwachte verkeersbelasting volgens tabel 2. Verkeerscategorie Eis Druksterkte na 28 d [MPa] Buigsterkte na 28d [MPa] Krimp na 28d [mm/m] Afslijting Capon [mm³] Wateropslorping [g] 30 min 240 min Gemiddelde Afschilfering [kg/m²] Slabtest Hechtsterkte [MPa] Resultaten op de werf I ,0 3 1,0 II III IV ,5 1,5 4,5 0,5 10 2,5 3, Druk-, buig- en hechtsterkte > 80 % van labo-waarde Krimp < 1,25 X labo-waarde Wateropslorping <5g (30min) en <10g (240min) voor categorie I tem III Belangrijk hierbij is dat de eigenschappen van de gebruikte voegmortels op voorhand (in de ontwerpfase of de voorstudie bijvoorbeeld) dienen getest en/of gevalideerd (met behulp van de technische fiches bijvoorbeeld) te worden om te zien of ze aan de eisen voldoen. Bovendien dienen deze waarden ook behaald te worden bij een voldoende goede verwerkbaarheid van de mortels, toepasbaarheid in functie van voegbreedte en diepte, bestandheid tegen veeg- en borstelmachines (erosie), een bevredigende thermische uitzettingscoëfficiënt, enz. Dit zijn ook belangrijke punten die niet uit het oog verloren mogen worden bij de toepassing van voegvullingsmaterialen in de praktijk. Tot slot, is eventueel ook een controle op de werf mogelijk om na te gaan of het materiaal correct werd toegepast (met het juiste watergehalte, goede menging, hechting aan steen, enz.) waarbij ook een aantal indicaties in Tabel 3 zijn opgenomen voor de waarden die op de werf kunnen behaald worden in vergelijking met de resultaten in het labo. Alleszins hopen we dat deze richtlijnen inzake te stellen prestatie-eisen in het labo aan voegvullingsmaterialen in bestratingen met kleinschalige elementen, de duurzaamheid van deze waardevolle wegverharding in zijn geheel ten goede zal komen.

18 8. Referenties Literatuur [1] Boonen E., Lybaert M., Beeldens A. (2015), Prenormatief onderzoek naar prestatie-eisen voor innovatieve voegvullingsmaterialen in bestratingen met kleinschalige elementen (PREVOSTRAT): stand van zaken na één jaar onderzoek. OCW Mededelingen 105, pp , Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw. [2] Aanbevelingen OCW A84/12 (2013). Handleiding voor niet-chemisch(e) onkruidbeheer(sing) op verhardingen met kleinschalige elementen, Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw. [3] Dossier 5 bij OCW Mededelingen 77 (2008). Waterdoorlatende verhardingen met betonstraatstenen, Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw. [4] OCW Researchverslag RV 45/17 (2017). Prestatie-eisen voor voegvullingsmaterialen in bestratingen met kleinschalige elementen, Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw. [5] Vandewalle L., Beeldens A., Pierre C., Germain O., De Myttenaere O. (2009), Étude et comparaison des méthodes d essais de résistance des bétons aux cycles de gel-dégel selon la prenv , l ISO/DIS et la NTN-018. Proceedings van het 21ste Belgisch Wegencongres, Gent, 2009 (II.17), 13 blz. [6] OCW Meetmethode MF 31/68 (1968). Werkwijze voor de laboratoriummeting van de doorlatendheidscoëfficiënt van zand bij volledige verzadiging, Opzoekingscentrum voor de wegenbouw. Normen technische richtlijnen NBN EN (2009), Mortels voor keramische tegels - Eisen, conformiteitsbeoordeling, classificatie en aanduiding. BS 7533:7 (2010), Pavements constructed with clay, natural stone or concrete pavers Part 7: Code of practice for the construction of pavements of natural stone paving units and cobbles, and rigid construction with concrete block paving. NF P (2007), Chaussées urbaines Mise en oeuvre des pavés et dalles en béton, des pavés en terre cuite et des pavés et dalles en pierre naturelle. RVS (2009), Technische Vertragsbedingungen Pflasterstein- und Plattendecken, Randeinfassungen. FGSV Arbeitspapier 618/2 (2007), Flächenbefestigungen mit Pflasterdecken und Plattenbeläge in gebundener Ausführung. WTA Merkblatt 5-21 (2009), Gebundene Bauweise Historisches Pflaster. ZTV-Wegebau (FLL, 2013), Zusätzlichen Technischen Vertragsbedingungen für den Bau von Wegen und Plätzen außerhalb von Flächen des Straßenverkehrs. NBN EN (2005), Beproevingsmethoden voor cement - Deel 1: Bepaling van de sterkte. NBN EN (2009), Tegelmortels - Deel 2: Bepaling van de slijtweerstand. NBN EN (2009), Tegelmortels - Deel 3: Bepaling van de buig- en druksterkte. NBN EN (2009), Tegelmortels - Deel 4: Bepaling van de krimp.

19 NBN EN (2009), Tegelmortels - Deel 5: Bepaling van de wateropslorping. NBN EN (2009), Beproeving van verhard beton - Deel 7: Dichtheid van verhard beton. CEN/TS (2006), Testing hardened concrete - Part 9: Freeze-thaw resistance Scaling. NBN EN 1338 (2003), Betonstraatstenen: eisen en beproevingsmethoden. NBN EN (2002), Producten en systemen voor de bescherming en reparatie van betonconstructies - Beproevingsmethoden - Bepaling van de verwerkbaarheidstijd. NBN EN (1999/A1:2006), Proeven voor metselmortel - Deel 9: Bepalen van de verwerkbaarheidstijd en verbeteringstijd van verse mortel. NBN EN (2006), Producten en systemen voor het beschermen en herstellen van betonconstructies - Beproevingsmethoden - Bepaling van de elasticiteitsmodulus onder druk. NBN EN 1770 (1998), Producten en systemen voor de bescherming en herstelling van betonconstructies - Beproevingsmethoden - Bepaling van de warmte-uitzettingscoëfficiënt. NBN EN (2005), Producten en systemen voor het beschermen en herstellen van betonconstructies - Definities, eisen, kwaliteitsborging en conformiteitsbeoordeling - Deel 2: Oppervlaktebeschermingssystemen voor beton NBN EN 1542 (1999), Producten en systemen voor de bescherming en reparatie van betonconstructies - Beproevingsmethoden - Bepaling van de hechtsterkte door middel van de afbreekproef. NBN EN (2000), Proefwijzen voor metselmortel Deel 12: Bepalen van de hechtsterkte van geharde pleistermortel. NBN EN (1999), Producten en systemen voor de bescherming en reparatie van betonconstructies - Beproevingsmethoden - Bepaling van de schuine-afschuifsterkte. Dankbetuiging De auteur wenst de FOD Economie en het Bureau voor Normalisatie (NBN) te bedanken voor de financiële steun aan het pre-normatieve onderzoek PREVOSTRAT (voluit Prestatieeisen voor innovatieve voegvullingsmaterialen in bestratingen met kleinschalige elementen).

Onkruidbeheer: preventieve en curatieve methoden voor een optimaal straatbeeld.

Onkruidbeheer: preventieve en curatieve methoden voor een optimaal straatbeeld. Onkruidbeheer: preventieve en curatieve methoden voor een optimaal straatbeeld. BOONEN Elia, BEELDENS Anne Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw (OCW) e.boonen@brrc.be 1. Context Onkruidbeheer wordt zeer

Nadere informatie

Prestatie en voorstudie

Prestatie en voorstudie Prestatie en voorstudie Dr.ir. Anne Beeldens Raadgevend ingenieur, AB-Roads Gastprofessor KULeuven a.beeldens@ab-roads.com 0486/91 35 96 OCW BBG Cursus Betonwegen Leuven Dag 3 : 22 februari 2017 Overzicht

Nadere informatie

Preventieve maatregelen voor onkruidbeheersing op verhardingen

Preventieve maatregelen voor onkruidbeheersing op verhardingen Platform Openbaar Groen Limburg, «Pesticidenvrij beheer van verhardingen» Preventieve maatregelen voor onkruidbeheersing op verhardingen Elia Boonen Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw (OCW) e.boonen@brrc.be

Nadere informatie

BETONSTAAL MECHANISCHE VERBINDINGEN VAN BETONSTAAL

BETONSTAAL MECHANISCHE VERBINDINGEN VAN BETONSTAAL OCBS Vereniging zonder winstoogmerk Keizerinlaan 66 B 1000 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 309 Herz. 0 2014/9 PTV 309/0 2014 BETONSTAAL MECHANISCHE VERBINDINGEN VAN BETONSTAAL HERZIENING

Nadere informatie

Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw (OCW)

Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw (OCW) Niet-chemische onkruidbestrijding en voorkoming op verhardingen Mobiliteitsacademie VSV - 23/11/2015, Antwerpen Elia Boonen Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw (OCW) Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw

Nadere informatie

TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN

TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 832 TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN COPROO GIETIJZEREN DEKSELS: OPLEGGINGEN VAN ELASTOMEER - GEVULKANISEERDE RUBBERR Versie 1.0 van 2013-05-13 Goedgekeurd door de Adviesraad rubber op 24-05-2013 Bekrachtigd

Nadere informatie

AFBAKENING VAN HET ACCREDITATIEGEBIED SCOPE

AFBAKENING VAN HET ACCREDITATIEGEBIED SCOPE Bladzijde: 1 van 5 AFBAKENING VAN HET ACCREDITATIEGEBIED SCOPE Bladzijde: 2 van 5 instructie product gemeten eigenschap meetbereik beproevingsmethode I10/001 Betonkubus NBN EN 12390-3 Bijlage B Betoncilinder

Nadere informatie

Waterdoorlatende betonstraatstenen

Waterdoorlatende betonstraatstenen Waterdoorlatende betonstraatstenen De grote toename van verharde oppervlakken leidt tot wateroverlast en een verlaging van het peil van de grondwaterstand. Logisch: het hemelwater kan niet meer op natuurlijke

Nadere informatie

Vorst-dooiweerstand van betonverhardingen: theorie en praktische voorbeelden

Vorst-dooiweerstand van betonverhardingen: theorie en praktische voorbeelden Vorst-dooiweerstand van betonverhardingen: theorie en praktische voorbeelden ir. Luc Rens FEBELCEM Raadgevend ingenieur l.rens@febelcem.be dr. ir. Anne Beeldens OCW Onderzoeker a.beeldens@brrc.be CONCRETE

Nadere informatie

Lijst met de van toepassing zijnde normen en normatieve documenten Liste des normes et documents normatifs en vigueur

Lijst met de van toepassing zijnde normen en normatieve documenten Liste des normes et documents normatifs en vigueur CERTIFICATIE METSELMORTEL CERTIFICATION MORTIERS certifmortar@be-cert.be Lijst met de van toepassing zijnde normen en normatieve documenten Liste des normes et documents normatifs en vigueur (vervangt

Nadere informatie

Deze bijlage is geldig van: tot Vervangt bijlage d.d.:

Deze bijlage is geldig van: tot Vervangt bijlage d.d.: Locatie(s) waar activiteiten onder accreditatie worden uitgevoerd Hoofdkantoor Olivier van Noortweg 10 5928 LX enlo Nederland Locatie Afkorting Olivier van Noortweg 10 5928 LX enlo Nederland errichting

Nadere informatie

Aanleg en herstelling van betonverhardingen: een vergelijking tussen België en de U.S.

Aanleg en herstelling van betonverhardingen: een vergelijking tussen België en de U.S. Aanleg en herstelling van betonverhardingen: een vergelijking tussen België en de U.S. Dr.ir. Anne Beeldens a.beeldens@brrc.be Uitzetvoegen in weg in platenbeton Printbeton in stedelijke toepassingen Greenest

Nadere informatie

LM310 Tegelmortel. wit. Productomschrijving. Toepassing. Speciale eigenschappen. Leveringsvorm. Houdbaarheid/opslag.

LM310 Tegelmortel. wit. Productomschrijving. Toepassing. Speciale eigenschappen. Leveringsvorm. Houdbaarheid/opslag. LM310 Tegelmortel wit Productomschrijving Witte tegelmortel met kalk en dichte toeslagmiddelen en additieven welke stabiliteit, sterkte en de verwerkingsstabiliteit bevorderen. Toepassing Tegelmortel LM310

Nadere informatie

Oppervlakkige vorstschade aan beton: Invloed van het cementtype

Oppervlakkige vorstschade aan beton: Invloed van het cementtype : Invloed van het cementtype ir. Bram Dooms Labo Betontechnologie Concrete Day 2014-16 oktober 2014 - Nr.1 0. Inhoud 1. Toepassingsgebied 2. Schademechanismen 3. Bestaande richtlijnen 4. Resultaten onderzoeksproject

Nadere informatie

Week van het Onkruid

Week van het Onkruid Week van het Onkruid Inrichting van de openbare ruimte in relatie tot onkruidbeheer op de verhardingen door Eric Pladdet van adviesbureau Greenengineers Week van het Onkruid 2015 Eric Pladdet 12 jaar werkzaam

Nadere informatie

Niet-chemisch onkruidbeheer op verhardingen

Niet-chemisch onkruidbeheer op verhardingen Onkruidgroei op verhardingen bestrijden en voorkomen is al sinds lang een belangrijke taak voor steden en gemeenten. Het probleem van bestrijding blijft nochtans zeer actueel: herbiciden mogen in Vlaanderen

Nadere informatie

VOOR PROEVEN OP MATERIALEN

VOOR PROEVEN OP MATERIALEN KATHOLIEKE U"NrVERSITEIT LEUVEN LABORATORIUM REYNTJENS VOOR PROEVEN OP MATERIALEN ERKENNINGSPROEVEN INNERFIX Kasteelpark Arenberg 40 B-3001 Heverlee K.U.LEUVEN RESEARCH Mi) DEVELOPMENT LABORATORIUM REYNTJENS

Nadere informatie

Beschrijving keramische prefab wandelementen BRIXALL

Beschrijving keramische prefab wandelementen BRIXALL Beschrijving keramische prefab wandelementen BRIXALL Keramische prefab wandelementen opgebouwd uit keramische snelbouwstenen Omschrijving De keramische muurelementen zijn uitgevoerd uit geperforeerde,

Nadere informatie

De accreditatie werd uitgereikt aan/ L'accréditation est délivrée à/ The accreditation is granted to/ Die akkreditierung wurde erteilt für:

De accreditatie werd uitgereikt aan/ L'accréditation est délivrée à/ The accreditation is granted to/ Die akkreditierung wurde erteilt für: Bijlage bij accreditatie-certificaat Annexe au certificat d'accréditation Annex to the accreditation certificate Beilage zur Akkreditierungszertifikat 161-TEST EN ISO/IEC 17025:2017 Versie/Version/Fassung

Nadere informatie

Gekleurde asfaltmengsels: kleur en invloed van de specifieke bestanddelen

Gekleurde asfaltmengsels: kleur en invloed van de specifieke bestanddelen Gekleurde asfaltmengsels: kleur en invloed van de specifieke bestanddelen Benelux Bitumen Day - March 25 th, 2014 Dr. Nathalie Piérard Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw Context In stedelijke gebieden

Nadere informatie

Bijlages bij masterproef Studie naar toepasbaarheid van herstelmortels en scheurinjectiesystemen in de wegenbouw

Bijlages bij masterproef Studie naar toepasbaarheid van herstelmortels en scheurinjectiesystemen in de wegenbouw FACULTEIT INDUSTRIELE INGENIEURSWETENSCHAPPEN CAMPUS GENT Bijlages bij masterproef Studie naar toepasbaarheid van herstelmortels en scheurinjectiesystemen in de wegenbouw Jens Breynaert & Michaël Godaert

Nadere informatie

NEVERGREEN ONKRUIDVRIJE BESTRATING

NEVERGREEN ONKRUIDVRIJE BESTRATING NEVERGREEN ONKRUIDVRIJE BESTRATING Onkruid is een doorn in het oog van beheerders, ontwerpers en bewoners. Door onkruidgroei op bijvoorbeeld vluchtheuvels ontstaan onoverzichtelijke verkeerssituaties en

Nadere informatie

Prefab beton voor openbare ruimte, water en groen

Prefab beton voor openbare ruimte, water en groen Prefab beton voor openbare ruimte, water en groen ANNE BEELDENS, PROF. DR.IR. R A A D G EV E N D I N G E N I E U R A B - R O A D S G A S T P R O F E S S O R KU L E U V E N A. B E E L D E N S @ A B - R

Nadere informatie

Belang van goede hechting bij betonherstel. Prof. dr. ir. Stijn Matthys dr. ir. Elke Gruyaert

Belang van goede hechting bij betonherstel. Prof. dr. ir. Stijn Matthys dr. ir. Elke Gruyaert Belang van goede hechting bij betonherstel Prof. dr. ir. Stijn Matthys dr. ir. Elke Gruyaert Vakgroep Bouwkundige Constructies FEREB studiedag 05/02/2015 Belang van goede hechting bij betonherstel Introductie

Nadere informatie

Software waterdoorlatende bestratingen - gebruikershandleiding

Software waterdoorlatende bestratingen - gebruikershandleiding Software waterdoorlatende bestratingen - gebruikershandleiding FEBESTRAL ontwierp samen met het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw (OCW) een berekeningsprogramma voor waterdoorlatende bestratingen. Dit

Nadere informatie

Concrete Day workshop Hoe onderzoek in de wegenbouw de kwaliteit verbetert --- Comment la recherche routière améliore la qualité»

Concrete Day workshop Hoe onderzoek in de wegenbouw de kwaliteit verbetert --- Comment la recherche routière améliore la qualité» Concrete Day workshop 15-10-2015 --- Hoe onderzoek in de wegenbouw de kwaliteit verbetert --- Comment la recherche routière améliore la qualité» Anne Beeldens, senior researcher OCW Elia Boonen Marijn

Nadere informatie

Productinformatieblad

Productinformatieblad webermix 6 in 1 is een kant-en-klare mortel geschikt voor diverse toepassingen Metselen, voegen, stucadoren, vloersmeren, tegels leggen Ook geschikt voor metselen glazen bouwstenen Veelzijdig inzetbare

Nadere informatie

Mengeling van gele, grijze en bruine kleurnuanceringen

Mengeling van gele, grijze en bruine kleurnuanceringen Toepassingen Geschikt voor binnen- en buitentoepassingen Terrassen Opritten Eigenschappen Buitengewoon duurzame Indische zandsteen. Uitzonderlijke hard Natuurlijke gekloven oppervlak Kegelvormige gekloven

Nadere informatie

beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Tel. (02) Fax (02) TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV

beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Tel. (02) Fax (02) TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV PROBETON Vereniging zonder winstoogmerk beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Aarlenstraat 53 - B9 1040 BRUSSEL Tel. (02) 237.60.20 Fax (02) 735.63.56 e-mail : mail@probeton.be website

Nadere informatie

De accreditatie werd uitgereikt aan/ L'accréditation est délivrée à/ The accreditation is granted to/ Die akkreditierung wurde erteilt für:

De accreditatie werd uitgereikt aan/ L'accréditation est délivrée à/ The accreditation is granted to/ Die akkreditierung wurde erteilt für: Bijlage bij accreditatie-certificaat Annexe au certificat d'accréditation Annex to the accreditation certificate Beilage zur Akkreditatierungszertifikat 047-TEST NBN EN ISO/IEC 17025:2005 Versie/Version/Fassung

Nadere informatie

BETON VERT, UNE CONTRIBUTION SIGNIFICANTE A L ECONOMIE CIRCULAIRE/ GROEN BETON, EEN BIJDRAGE TOT DE PLAATSELIJKE CIRCULAIRE ECONOMIE

BETON VERT, UNE CONTRIBUTION SIGNIFICANTE A L ECONOMIE CIRCULAIRE/ GROEN BETON, EEN BIJDRAGE TOT DE PLAATSELIJKE CIRCULAIRE ECONOMIE BETON VERT, UNE CONTRIBUTION SIGNIFICANTE A L ECONOMIE CIRCULAIRE/ GROEN BETON, EEN BIJDRAGE TOT DE PLAATSELIJKE CIRCULAIRE ECONOMIE Goossens Willy, GBV Groen Beton Vert HET BELANG VAN DE CIRCULAIRE ECONOMIE

Nadere informatie

Meer informatie over asfalt, voor- en nadelen kan u raadplegen op onze partnersite:

Meer informatie over asfalt, voor- en nadelen kan u raadplegen op onze partnersite: Wegen, opritten, parkings in asfalt Op volgende pagina een korte samenvatting vanwege het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw aangaande de soorten asfalt, de samenstelling van asfaltverhardingen, de verwerking

Nadere informatie

Technische bepalingen

Technische bepalingen III. Technische bepalingen Art. 1: Stortklaar beton (wegenbouw) 1. : In vrachtwagen >= 5m² geleverd 2. : In vrachtwagen 3m³ < 5m³ geleverd 3. : In vrachtwagen < 1m³ < 3m³ geleverd 4. : Afgehaald Hoeveelheid:

Nadere informatie

YOU-FILL ONKRUIDVRIJE

YOU-FILL ONKRUIDVRIJE YOU-FILL ONKRUIDVRIJE VOEGMORTELS BESPAREN OP ONDERHOUD HOGE KWALITEIT GEBRUIKSVRIENDELIJK MILIEU BESPAREND LANGE LEVENSDUUR voegmortel.nl Bedrijfsstraat 26 5391 LR Nuland +31 (0) 73 888 23 07 info@voegmortel.nl

Nadere informatie

Europese Normenreeks NEN EN 1504

Europese Normenreeks NEN EN 1504 Europese Normenreeks NEN EN 1504 stelt eisen aan eigenschappen voor reparatie en onderhoud of versterking van betonconstructies Ing. Toine Leijten voorzitter VLB / directeur Cugla BV 26 januari 2011 Doelstellingen

Nadere informatie

Lastenboektekst ULTRA FAST TRACK

Lastenboektekst ULTRA FAST TRACK Lastenboektekst ULTRA FAST TRACK Het doel van de aanneming is mede, bij de herstelling van wegvakken, de ingebruikname van cementbetonverhardingen te verkorten tot 36 uur na de aanleg door gebruik te maken

Nadere informatie

Plaatsing van straatstenen en boordstenen

Plaatsing van straatstenen en boordstenen Plaatsing van straatstenen en boordstenen 1) Ontvangst van de producten Controleer de lading op: kleur; afmetingen; hoeveelheid. Houd steeds de productlabels bij. Plaatsing getuigt van goedkeuring van

Nadere informatie

PROEFPROJECT MET GROEN BETON

PROEFPROJECT MET GROEN BETON PROEFPROJECT MET GROEN BETON Hoogwaardig betonpuingranulaat in hoogwaardige toepassingen Filip Props, kwaliteitscontrole, Oosterzeelse Breek- & Betoncentrale (O.B.B.C. nv) OOSTERZEELSE BREEK- & BETONCENTRALE

Nadere informatie

Veilig bonwe et systee!

Veilig bonwe et systee! Mortelsystemen Al eer da 0 jaar beproefd e getest! Veilig bonwe et systee! Voegmortel Hechtmortel Ondergrondopbouw Kwaliteit voor professionals Sinds onze oprichting in 97 hebben wij ons gespecialiseerd

Nadere informatie

LC240 Snellijm voor tegels

LC240 Snellijm voor tegels LC240 Snellijm voor tegels Productomschrijving Lichtgrijze flexibele stofarme snelafbindende dunbedlijm. Toepassing Snellijm voor tegels LC240 voldoet uitermate goed voor de snelle verlijming van vrijwel

Nadere informatie

Art. 1: stortklaar beton (wegenbouw) 1. : in vrachtwagen > = 5m³ geleverd Hoeveelheid: 50, Eenheid: m3 - VH

Art. 1: stortklaar beton (wegenbouw) 1. : in vrachtwagen > = 5m³ geleverd Hoeveelheid: 50, Eenheid: m3 - VH Art. 1: stortklaar beton (wegenbouw) 1. : in vrachtwagen > = 5m³ geleverd 2. : in vrachtwagen 3m³ < 5 m³ geleverd 3. : in vrachtwagen < 1m³ < 3m³ geleverd 4. : afgehaald Art. 2: stortklaar beton (gebouwen)

Nadere informatie

STRAATKEIEN VAN NATUURSTEEN

STRAATKEIEN VAN NATUURSTEEN COPRO vzw Onpartijdige Instelling voor de Controle van Bouwproducten Dendermondsestraat 168-1083 BRUSSEL 02 468 00 95 02 469 10 19 info@copro.info TVA BE 424.377.275 CCP 000-1497262-67 KBC 426-4079801-56

Nadere informatie

Nieuwe ontwikkelingen in betonwegen. Prof. Dr.ir. Anne Beeldens Senior researcher en technisch adviseur

Nieuwe ontwikkelingen in betonwegen. Prof. Dr.ir. Anne Beeldens Senior researcher en technisch adviseur Nieuwe ontwikkelingen in betonwegen Prof. Dr.ir. Anne Beeldens Senior researcher en technisch adviseur Hoe dragen betonwegen bij tot een duurzame infrastructuur? Wat zijn de uitdagingen? Lange levensduur,

Nadere informatie

BENOR-CERTIFICATIE. Wegenbeton RNR 06 VOORSTUDIE VERANTWOORDINGNOTA REGISTRATIE TECHNISCHE FICHE

BENOR-CERTIFICATIE. Wegenbeton RNR 06 VOORSTUDIE VERANTWOORDINGNOTA REGISTRATIE TECHNISCHE FICHE BENOR-CERTIFICATIE Wegenbeton RNR 06 VOORSTUDIE VERANTWOORDINGNOTA REGISTRATIE TECHNISCHE FICHE Johny De Nutte Sectorverantwoordelijke Johny.denutte@copro.eu Page - 1 Inhoud Doel - Definities Referentiedocumenten

Nadere informatie

Polymeervoeg. Gebruiksaanwijzing. voor tegels en straatstenen. Droog in de voegen keren Wordt hard na bevochtiging. techniseal.com

Polymeervoeg. Gebruiksaanwijzing. voor tegels en straatstenen. Droog in de voegen keren Wordt hard na bevochtiging. techniseal.com Polymeervoeg voor tegels en straatstenen Droog in de voegen keren Wordt hard na bevochtiging Gebruiksaanwijzing techniseal.com Kwalitatief hoogwaardig product TECHNISEAL POLYMEERVOEG VOOR TEGELS EN STRAATSTENEN

Nadere informatie

Opmerking: de kleuren en texturen op de foto s kunnen afwijken van de werkelijke kleuren en texturen.

Opmerking: de kleuren en texturen op de foto s kunnen afwijken van de werkelijke kleuren en texturen. Toepassingen Geschikt voor buitentoepassingen Terrassen Tuinpaden Eigenschappen Indische zandsteen Afwerking oppervlak: gekogelstraald en geborsteld Gezaagde kanten Intense kleuren Strakke afwerking Past

Nadere informatie

FUNDERING. Draagvaste ondergrond VOEGMIDDEL. Advies en handige tips KERAMIEK. verwerkingsadvies MBI KERAMISCHE TERRASTEGELS

FUNDERING. Draagvaste ondergrond VOEGMIDDEL. Advies en handige tips KERAMIEK. verwerkingsadvies MBI KERAMISCHE TERRASTEGELS FUNDERING Draagvaste ondergrond VOEGMIDDEL Advies en handige tips KERAMIEK verwerkingsadvies MBI KERAMISCHE TERRASTEGELS Verwerking Keramische terrastegels met Tubag mortels ALGEMEEN Het Zandbed Wanneer

Nadere informatie

BUITENPLAVEIEN VAN NATUURSTEEN

BUITENPLAVEIEN VAN NATUURSTEEN COPRO vzw Onpartijdige Instelling voor de Controle van Bouwproducten Dendermondsestraat 168-1083 BRUSSEL 02 468 00 95 02 469 10 19 info@copro.info TVA BE 424.377.275 CCP 000-1497262-67 KBC 426-4079801-56

Nadere informatie

DARK CLOUD. Toepassingen. Eigenschappen. Beschikbare formaten. Product informatie

DARK CLOUD. Toepassingen. Eigenschappen. Beschikbare formaten. Product informatie Toepassingen Geschikt voor buitentoepassingen Terrassen Tuinpaden Eigenschappen Grijze graniet Slijtvast Hard Uniforme kleur Afwerking oppervlak: gevlamd en geborsteld Gezaagde kanten Antislip maar toch

Nadere informatie

Passaqua De waterpasserende kleiklinker

Passaqua De waterpasserende kleiklinker De waterpasserende kleiklinker Adviesnota 1., de duurzame Wienerberger oplossing 2. Eigenschappen is een strengpers kleiklinker met nokken die zorgen voor een waterpasserende voeg van ongeveer 6 mm breed.

Nadere informatie

EN TRA 21 TRA SB

EN TRA 21 TRA SB EN 14227 TRA 21 TRA 550.21 SB 250 2.2.. Inhoud 1. Voorstelling 2. HGM vóór benorisering 3. HGM nu en de toekomst 4. Inhoud benorisering 5. Praktijkervaring 6. Suggesties 7. Vraag & antwoord 1. Voorstelling

Nadere informatie

Knauf GaLa 02/2014. Garden Landscape Products. Mortels en voegmaterialen voor bestratingen

Knauf GaLa 02/2014. Garden Landscape Products. Mortels en voegmaterialen voor bestratingen Knauf GaLa 02/2014 Garden Landscape Products Mortels en voegmaterialen voor bestratingen 1 INLEIDING Buitengewoon afwerken met KNAUF Een terras, tuinpad of oprit in klinkers of natuursteen aanleggen? Een

Nadere informatie

Kleuren Canvas Belgian Blue Ash Basalt. Pebble Grey Iron Grey Ocean Blue Rice

Kleuren Canvas Belgian Blue Ash Basalt. Pebble Grey Iron Grey Ocean Blue Rice Toepassingen Geschikt voor alle gebruik in buitentoepassingen voor individuele woningen en gebouwen met matig collectief gebruik Opritten Inritten- en toegangswegen Parkeerplaatsen Tuinpaden Eigenschappen

Nadere informatie

Vervang de inhoud van de volgende paragrafen in de BRL door de aangegeven tekst.

Vervang de inhoud van de volgende paragrafen in de BRL door de aangegeven tekst. Wijzigingsblad BRL 2811 Ferrocement-producten Datum wijzigingsblad 27-09-2012 Vastgesteld door CvD Constructief Beton d.d. 21 juni 2012 Aanvaard door de Harmonisatie Commissie Bouw van de Stichting Bouwkwaliteit

Nadere informatie

GEROLD EN HALF-GEROLD GRIND

GEROLD EN HALF-GEROLD GRIND Voltastraat 10 B - 1050 - BRUSSEL Tel. 32-2 - 645.52.51 Fax 32-2 - 645.52.61 e-mail: cric-occn@cric.be TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 402 Uitgave 2 2000 GEROLD EN HALF-GEROLD GRIND Opgesteld en geldig verklaard

Nadere informatie

BOORDSTENEN VAN NATUURSTEEN

BOORDSTENEN VAN NATUURSTEEN COPRO vzw Onpartijdige Instelling voor de Controle van Bouwproducten Dendermondsestraat 168-1083 BRUSSEL 02 468 00 95 02 469 10 19 info@copro.info TVA BE 424.377.275 CCP 000-1497262-67 KBC 426-4079801-56

Nadere informatie

Lengte (mm) Breedte (mm) Dikte (mm)

Lengte (mm) Breedte (mm) Dikte (mm) Toepassingen Geschikt voor binnen- en buitentoepassingen Terrassen Eigenschappen Donkergrijze basalt Afwerking oppervlak: gevlamd en geborsteld Gezaagde kanten Uniforme kleur onderhoudsvriendelijk Hard

Nadere informatie

IMPALA. Productinformatie. Toepassingen. Eigenschappen

IMPALA. Productinformatie. Toepassingen. Eigenschappen Toepassingen Geschikt voor buitentoepassingen Terrassen Tuinpaden Eigenschappen Harde Indische kalksteen terrastegel Zachtgrijze kleur Consistente, diep grijze kleur Meestal zal de steen lichter worden

Nadere informatie

BETONSTAAL GERIBDE en GEDEUKTE STAVEN GERIBDE en GEDEUKTE DRAAD met hoge ductiliteit

BETONSTAAL GERIBDE en GEDEUKTE STAVEN GERIBDE en GEDEUKTE DRAAD met hoge ductiliteit OCBS Vereniging zonder winstoogmerk Keizerinlaan 66 B 1000 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 302 Herz. 7 2015/6 PTV 302/7 2015 BETONSTAAL GERIBDE en GEDEUKTE STAVEN GERIBDE en GEDEUKTE

Nadere informatie

Manor Raven Limestone. Opmerking: de kleuren en texturen op de foto s kunnen afwijken van de werkelijke kleuren en texturen.

Manor Raven Limestone. Opmerking: de kleuren en texturen op de foto s kunnen afwijken van de werkelijke kleuren en texturen. Toepassingen Geschikt voor buitentoepassingen Terrassen Tuinpaden Eigenschappen Indische kalksteen (Limestone), zandsteen (Manor, Raven) Afwerking oppervlak: verouderd Door speciale behandeling heeft deze

Nadere informatie

Voor de afmetingen en kleuren van deze stenen en tegels verwijzen we naar de volgende pagina s.

Voor de afmetingen en kleuren van deze stenen en tegels verwijzen we naar de volgende pagina s. Bestekomschrijving Voor de afmetingen en kleuren van deze stenen en tegels verwijzen we naar de volgende pagina s. De vervaardiging van de stenen en tegels gebeurt volgens het principe van de voorverdichting.

Nadere informatie

CILO REPLICASTENEN. Productinformatie. Toepassingen. Eigenschappen. Kleuren

CILO REPLICASTENEN. Productinformatie. Toepassingen. Eigenschappen. Kleuren Toepassingen Geschikt voor alle gebruik in buitentoepassingen voor individuele woningen en gebouwen met matig collectief gebruik Opritten Inritten- en toegangswegen Parkeerplaatsen Tuinpaden Eigenschappen

Nadere informatie

Weg met onkruid! Onkruidwerend ontwerpen

Weg met onkruid! Onkruidwerend ontwerpen Weg met onkruid! Onkruidwerend ontwerpen Ceciel van Iperen - projectmanager Beheer openbare ruimte en Infrastructuur 1 Wie is CROW? Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in de Grond-, Water- en Wegenbouw

Nadere informatie

Producten, proefmethodes en voorstudie

Producten, proefmethodes en voorstudie Producten, proefmethodes en voorstudie Certificatie volgens TRA 21 Ing. S. VAN HASSELT OVERZICHT van de certificatie Controledocumenten Samenwerking - 2 Algemeen Hydraulisch gebonden mengsel van korrelige

Nadere informatie

P Inleiding tot bestekteksten, plaatsingsvoorschriften en uitvoeringsdetails

P Inleiding tot bestekteksten, plaatsingsvoorschriften en uitvoeringsdetails vloerplaten 65 P.3.0.12 Inleiding tot bestekteksten, plaatsingsvoorschriften en uitvoeringsdetails De plaatsingsvoorschriften en uitvoeringsdetails in deze documentatie zijn enkel bedoeld als handleiding

Nadere informatie

STAALSLAKKEN. PTV 407 Uitgave TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN

STAALSLAKKEN. PTV 407 Uitgave TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN Voltastraat 10 B-1050 BRUSSEL Tel.: + 32 2 645.52.51 Fax: + 32 2 645.52.61 e-mail: cric-occn@cric.be TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 407 Uitgave 1 2000 STAALSLAKKEN Opgesteld en geldig verklaard door het

Nadere informatie

Afwerking & Uitzicht: Het oppervlak is knoestvrij, egaal van kleur en vertoont een generfde, licht glanzende structuur.

Afwerking & Uitzicht: Het oppervlak is knoestvrij, egaal van kleur en vertoont een generfde, licht glanzende structuur. Product data blad Grondstof: Het materiaal bestaat voor 100% uit gerecycleerde kunststofoverschotten van hoge kwaliteit. In hoofdzaak afkomstig uit de voedings- en verpakkingsindustrie Samenstelling: De

Nadere informatie

Terechtwijzend bericht nr 1 dd

Terechtwijzend bericht nr 1 dd Terechtwijzend bericht nr 1 dd 10 11 2016 A. Wijzigingen in het bestek 1. Pg. 3 Algemene informatie opdracht aanpassingen vetgedrukt Uitvoeringstermijn: Perceel 1: 2 nachten + 1 dag (vrijdagavond vanaf

Nadere informatie

PROBETON vzw Aarlenstraat 53/B9 1040 Brussel Tel.: +32 (0)2 237 60 20 Fax : +32 (0)2 735 63 56 mail@probeton.be www.probeton.be

PROBETON vzw Aarlenstraat 53/B9 1040 Brussel Tel.: +32 (0)2 237 60 20 Fax : +32 (0)2 735 63 56 mail@probeton.be www.probeton.be PROBETON vzw Beheersorganisme voor de controle van de betonproducten PROBETON vzw Aarlenstraat 53/B9 1040 Brussel Tel.: +32 (0)2 237 60 20 Fax : +32 (0)2 735 63 56 mail@probeton.be www.probeton.be TECHNISCHE

Nadere informatie

Zandfractie van gerecycleerd beton hergebruiken in hoogwaardige toepassingen

Zandfractie van gerecycleerd beton hergebruiken in hoogwaardige toepassingen Zandfractie van gerecycleerd beton hergebruiken in hoogwaardige toepassingen 1 IE-net-studiedag INLEIDING Sand2Sand werd bij zijn voorstelling tijdens het Cleantechfestival bekroond tot meest beloftevol

Nadere informatie

Nevergreen onkruidvrije bestrating

Nevergreen onkruidvrije bestrating Nevergreen onkruidvrije bestrating Onkruid is een doorn in het oog van beheerders, ontwerpers en bewoners. Door onkruidgroei op bijvoorbeeld vluchtheuvels ontstaan onoverzichtelijke verkeerssituaties en

Nadere informatie

Dossier. Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw Bijlage bij OCW Mededelingen 86. Preventief onkruidbeheer op verhardingen. www.brrc.

Dossier. Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw Bijlage bij OCW Mededelingen 86. Preventief onkruidbeheer op verhardingen. www.brrc. Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw Bijlage bij OCW Mededelingen 86 Driemaandelijks: januari - februari - maart 11 www.brrc.be Verantw. uitgever: C. Van Rooten, Woluwedal 42-1 Brussel Auteurs A. Beeldens:

Nadere informatie

Hydraulisch gebonden mengsels Op weg naar certificatie

Hydraulisch gebonden mengsels Op weg naar certificatie Hydraulisch gebonden mengsels Op weg naar certificatie Sylvie Smets Head of Certification Body, CRIC-OCCN Olivier Germain Head of Testing Department a.i., CRIC-OCCN Betondag 18-10-2012 Overzicht Introductie

Nadere informatie

Wijzigingsblad BRL 2502

Wijzigingsblad BRL 2502 Wijzigingsblad BRL 2502 Korrelvormig materialen met een volumieke massa van ten minste 2000 kg/m 3 Vaststelling, aanvaarding en bindend verklaring Vastgesteld door College van Deskundigen Korrelvormige

Nadere informatie

Productinformatieblad

Productinformatieblad weber.mix 6 in 1 is een kant-en-klare mortel geschikt voor diverse toepassingen. Ideale oplossing voor renovatieklussen en verbouwingen Vloer & wand Binnen & buiten Veelzijdig inzetbare mortel welke geschikt

Nadere informatie

Antraciet Grijs-Antraciet Grijs Rood genuanceerd

Antraciet Grijs-Antraciet Grijs Rood genuanceerd Toepassingen Opritten Parkeerplaatsen Tuinpaden Terrassen Eigenschappen Vlak geproduceerde betonnen bestratingssteen Getrommelde kanten Licht verouderd Duurzaam Slijtvast Maatvast Vorstbestendig Antislip

Nadere informatie

GRONDBEHANDELING: EEN TECHNISCH GEAVANCEERDE OPLOSSING. Luc Rens FEBELCEM

GRONDBEHANDELING: EEN TECHNISCH GEAVANCEERDE OPLOSSING. Luc Rens FEBELCEM GRONDBEHANDELING: EEN TECHNISCH GEAVANCEERDE OPLOSSING Luc Rens FEBELCEM EEN SAMENWERKING TUSSEN TWEE FEDERATIES Gemeenschappelijke belangen Gezamenlijke acties Oprichting werkgroep «Grondbehandeling»

Nadere informatie

Kenmerken. Productiemethodes

Kenmerken. Productiemethodes winnen aan populariteit. In alle vormen, afmetingen en afgewerkt met de meest uiteenlopende motieven en kleuren. Logisch. Ze creëren een ruimtelijk gevoel en een eigentijdse sfeer. Smalle langwerpige tegels

Nadere informatie

CHINEES BLAUW. Toepassingen. Eigenschappen. Beschikbare formaten. Product informatie

CHINEES BLAUW. Toepassingen. Eigenschappen. Beschikbare formaten. Product informatie Toepassingen Geschikt voor binnen- en buitentoepassingen Terrassen Tuinpaden Opritten Eigenschappen Kalksteen Intense en diepe donkergrijze kleur Slijtvast Fairstone 1 CE gekeurd Beschikbare formaten Tegels

Nadere informatie

TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN VOOR STRAATBAKSTENEN PTV 910

TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN VOOR STRAATBAKSTENEN PTV 910 BELGIAN CONSTRUCTION CERTIFICATION ASSOCIATION vzw BCCA Opgericht door SECO en WTCB TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN VOOR STRAATBAKSTENEN PTV 910 Certificatie Systeem Certificatie Schema Versie BB 204 1 februari

Nadere informatie

VIETNAMEES BLAUW. Toepassingen. Eigenschappen. Beschikbare formaten. Product informatie

VIETNAMEES BLAUW. Toepassingen. Eigenschappen. Beschikbare formaten. Product informatie Toepassingen Geschikt voor binnen- en buitentoepassingen Terrassen Tuinpaden Opritten Eigenschappen Oosterse blauwe hardsteen Tijdloos Onderhoudsvriendelijk Fairstone 1 CE gekeurd Beschikbare formaten

Nadere informatie

MARBLE - KERAMISCHE BUITENTEGEL

MARBLE - KERAMISCHE BUITENTEGEL Productomschrijving Innovatieve volkeramische buitentegel van hoge kwaliteit Geschikt voor zware lasten en intensief gebruik Schimmel- en mosbestendig Geschikt voor plaatsing op tegeldragers Eenvoudig

Nadere informatie

AUTEUR TECHNISCH DEPARTEMENT

AUTEUR TECHNISCH DEPARTEMENT 1/7 BESCHRIJVING: Watergedragen polyurethaan vrij van broeikasgassen Het product TECNOFOAM G-2040 is een twee componenten systeem (polyol en isocyanaat).bij de verwerking ontstaat er een schuim met een

Nadere informatie

Bestekomschrijving - Fietspadtegels - Saxum

Bestekomschrijving - Fietspadtegels - Saxum Bestekomschrijving Voor de afmetingen en kleuren van deze stenen en tegels verwijzen we naar de volgende pagina s. De vervaardiging van de stenen en tegels gebeurt volgens het principe van de voorverdichting.

Nadere informatie

EEN VERGELIJKING VAN DE VOORSCHRIFTEN VOOR BETONVERHARDINGEN ONDER DE BELGISCHE TYPEBESTEKKEN

EEN VERGELIJKING VAN DE VOORSCHRIFTEN VOOR BETONVERHARDINGEN ONDER DE BELGISCHE TYPEBESTEKKEN EEN VERGELIJKING VAN DE VOORSCHRIFTEN VOOR BETONVERHARDINGEN ONDER DE BELGISCHE TYPEBESTEKKEN Nathalie Balfroid (FEBELCEM)- Vincent Helmus (SPW) Margo Briessinck (AWV) 11-09-2013 Inleiding Beheer van het

Nadere informatie

Dossier. Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw Bijlage bij OCW Mededelingen 86. Preventief onkruidbeheer op verhardingen.

Dossier. Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw Bijlage bij OCW Mededelingen 86. Preventief onkruidbeheer op verhardingen. Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw Bijlage bij OCW Mededelingen 86 Driemaandelijks: januari - februari - maart 11 www.brrc.be Verantw. uitgever: C. Van Rooten, Woluwedal 42-1 Brussel Auteurs A. Beeldens:

Nadere informatie

6 / 05 / 2010 Workshop CRR Revêtements de ponts Nouvelles technologies OCW workshop Bedekkingen op bruggen Voorbij het bekende

6 / 05 / 2010 Workshop CRR Revêtements de ponts Nouvelles technologies OCW workshop Bedekkingen op bruggen Voorbij het bekende 6 / 05 / 2010 Auditorium STERREBEEK Workshop CRR Revêtements de ponts Nouvelles technologies OCW workshop OCW workshop Afwerken van het draagvlak met bitumineuze massa s Luc Van Audenhaege, technische

Nadere informatie

TECHNISCHE FICHE Sika FastFix-131

TECHNISCHE FICHE Sika FastFix-131 TECHNISCHE FICHE VOCHTUITHARDEND VOEGMATERIAAL VOOR ALLE SOORTEN STRAATSTENEN MET EEN VOEGBREEDTE TUSSEN 2 EN 12 MM BESCHRIJVING TOEPASSINGEN EIGENSCHAPPEN / VOORDELEN is een vochtuithardend voegmateriaal

Nadere informatie

PROFILE SYSTEMS MICRODILATATIE VOOR VLOEREN. MicrAtec

PROFILE SYSTEMS MICRODILATATIE VOOR VLOEREN. MicrAtec MICRODILATATIE VOOR VLOEREN MicrAtec MicrAtec MicrAtec dilatatieprofielen zijn 3 mm smalle profielen die uitzetting én krimp opvangen in alle vloeren met harde afwerking. Het profiel voorkomt breuk en

Nadere informatie

Niet-chemische onkruidbeheersing op verhardingen: Preventieve en curatieve methoden voor een optimaal straatbeeld?

Niet-chemische onkruidbeheersing op verhardingen: Preventieve en curatieve methoden voor een optimaal straatbeeld? LEADER-project Proefcentrum voor Sierteelt (PCS), Demonamiddag Alternatieve onkruidbestrijding op verharding Niet-chemische onkruidbeheersing op verhardingen: Preventieve en curatieve methoden voor een

Nadere informatie

PROBETON BETONSTRAATSTENEN MET GEKLIEFD ZICHTVLAK. beheersorganisme voor de controle van de betonproducten PTV 125 TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN

PROBETON BETONSTRAATSTENEN MET GEKLIEFD ZICHTVLAK. beheersorganisme voor de controle van de betonproducten PTV 125 TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PROBETON Vereniging zonder winstoogmerk beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Aarlenstraat 53 - B9 B-1040 Brussel Tel. +32 2 237 60 20 Fax +32 2 735 63 56 e-mail : mail@probeton.be website

Nadere informatie

Wehner/Schulze proef als methode voor de bepaling van de aanvangsremvertraging.

Wehner/Schulze proef als methode voor de bepaling van de aanvangsremvertraging. Wehner/Schulze proef als methode voor de bepaling van de aanvangsremvertraging. P.M. Kuijper, D. van Vliet, J.L.M. Voskuilen Rijkswaterstaat, Dienst Verkeer en Scheepvaart Samenvatting Door een aantal

Nadere informatie

Transportlawaai: Welke lokale acties om er iets aan te doen?

Transportlawaai: Welke lokale acties om er iets aan te doen? Transportlawaai: Welke lokale acties om er iets aan te doen? Anneleen BERGIERS a.bergiers@brrc.be Update Vademecum stedelijk wegenlawaai: WEGDEKKEN ONDERZOEKER OPPERVLAKKENMERKEN GELUID OPZOEKINGSCENTRUM

Nadere informatie

Bestekomschrijving - Basic - Saxum

Bestekomschrijving - Basic - Saxum Bestekomschrijving Voor de afmetingen en kleuren van deze stenen en tegels verwijzen we naar de volgende pagina s. De vervaardiging van de stenen en tegels gebeurt volgens het principe van de voorverdichting.

Nadere informatie

BESTEKTEKST - FLUVIO 90. BUITENVERHARDINGEN...

BESTEKTEKST - FLUVIO 90. BUITENVERHARDINGEN... BESTEKTEKST - FLUVIO 90. BUITENVERHARDINGEN... 2 90.00. buitenverhardingen - algemeen... 2 90.10. onderfunderingen - algemeen... 2 90.11. onderfunderingen - steenslag / niet-continue korrelverdeling FH

Nadere informatie

BESTEKOMSCHRIJVING DURABELLA TERRAZZO

BESTEKOMSCHRIJVING DURABELLA TERRAZZO Bestekomschrijvingen Durabella Durabella WM Durabella STONE BESTEKOMSCHRIJVING DURABELLA TERRAZZO VLOERAFW. KUNSTHARSGEB. OPLOSM.VRIJ MET MARMER 0. VLOERAFW. KUNSTHARSGEB. OPLOSM.VRIJ Dikte (mm): 10-15

Nadere informatie

Metselen en Voegen van Modern en Traditioneel Metselwerk

Metselen en Voegen van Modern en Traditioneel Metselwerk Metselen en Voegen van Modern en Traditioneel Metselwerk BASISTEKST VOOR HET LASTENBOEK Deze basistekst voor het lastenboek beschrijft zowel het (her)metselen als het (her)opvoegen van een gevel in modern

Nadere informatie

Support gevelstenen CE SPECIFICATIEFORMULIER UITLEG

Support gevelstenen CE SPECIFICATIEFORMULIER UITLEG Support gevelstenen CE SPECIFICATIEFORMULIER UITLEG Per 1 april 2006 dient de Europese productnorm NEN-EN 771-1 Specificaties voor metselstenen Deel 1: Baksteen gehanteerd te worden. De invoering van Europese

Nadere informatie