Energieke gedachten voor studenten (door Ruud Boetes)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Energieke gedachten voor studenten (door Ruud Boetes)"

Transcriptie

1 Energieke gedachten voor studenten (door Ruud Boetes) De opmars van de elektrische auto De opmars van de elektrische auto wordt langzaam maar zeker zichtbaar. Er verschijnen steeds meer oplaadpunten bij bedrijven en ook voor de particulier komen er steeds meer mogelijkheden. Bij tankstations heb ik al enkele oplaadpunten gezien en ook in parkeergarages zie je hier en daar speciale plaatsen voor elektrische auto s, uiteraard met oplaadpunt. Een elektrische auto rijdt zuiniger dan een auto met verbrandingsmotor. Dit komt doordat het rendement vanaf primaire energie tot aan de aandrijfas bij een elektrische motor groter is dan bij een verbrandingsmotor. Elektrisch vervoer biedt dus een duidelijk energievoordeel. Daarnaast is de elektrische auto veel stiller en beperkt de uitstoot zich tot zuiver water. Ideaal dus voor de stedelijke omgeving, waar lawaai en luchtvervuiling veel voorkomende problemen zijn. De opmars van de elektrische auto begint bij bedrijfsauto s, omdat deze meestal overdag rijden en daarna langdurig op het bedrijfsterrein stilstaan. s Nacht worden ze dan opgeladen, waarna ze de volgende dag weer verder kunnen. Als de bedrijfsauto s overdag onderweg zijn, dan zijn de oplaadpunten weer vrij. En dat is natuurlijk goed te combineren met het woon-werkverkeer van werknemers met een eigen elektrische auto. Beide groepen auto s staan voldoende lang stil om ze probleemloos op te kunnen laden. Als alternatief voor het opladen is ook voorgesteld dat lege accu s bij een laadstation omgeruild kunnen worden voor volle accu's. Een accu verwisselen gaat natuurlijk sneller dan het opladen van een accu die vast gemonteerd is in een auto. Naast dit duidelijke voordeel heeft de verwisselbare accu een paar nadelen, waardoor introductie uitblijft. Een accu voor een elektrische auto is veel groter dan de standaard autoaccu. Het verwisselen van dergelijke zware accu s is geen handwerk meer, daar is dus speciale apparatuur voor nodig. Daarna moet de lege accu weer uren lang opgeladen worden. Ik kan me zo voorstellen dat er dan honderden accu s tegelijk staan op te laden, voordat ze weer omgewisseld kunnen worden met de volgende lege accu. Er is ook een groot probleem met de standaardisatie. Met twee of drie soorten accu s is het misschien nog te doen, maar alle autofabrikanten zijn dan genoodzaakt om het accucompartiment op een zeer beperkt aantal standaardmaten te ontwerpen. En het lijkt er vooralsnog niet op dat ze deze beperking zullen gaan accepteren.

2 En een derde probleem heeft betrekking op het eigendom van de accu s. Bij een omruilsysteem is de accu geen onderdeel dat bij de auto hoort. Zonder accu wordt de elektrische auto wel véél goedkoper, maar iemand zal toch moeten investeren in het systeem van ruilaccu s. En omdat de doorbraak van de ruilaccu twijfelachtig is, is er nog geen investeerder. Voor de elektrische auto komt de verwisselbare accu er dus waarschijnlijk niet en opladen van de accu is het enige alternatief. Mede daarom zien we het aantal laadpunten toenemen. Door toepassing van nieuwere accutechnieken neemt parallel hieraan de tijd af die nodig is om een accu te laden en ook zien we dat het aantal kilometers dat met een volle accu gereden kan worden toeneemt. De elektrische auto wint duidelijk terrein. Voor mij werd dat laatst ook heel zichtbaar toen ik in het buitenland een taxi nam naar mijn hotel. Het was een elektrische auto, zonder bijzondere kenmerken. Het enige dat opviel was dat de auto geluidloos weg reed. De chauffeuse reed er al drie jaar in en was helemaal tevreden met die auto. Volgens haar reed ze zelfs gratis, want de accu wordt alleen maar opgeladen met de energie die bij het remmen vrijkomt. Onzin in het kwadraat, natuurlijk. Maar dan weet je als docent gelijk weer waarom techniek onderwijs ook al weer nodig is. Meer weten: Energieke projecten Nieuwe afstudeerder: Jean-Paul Stienen Tot het einde van dit jaar heeft het Lectoraat Nieuwe Energie een nieuwe afstudeerder. Zijn naam is Jean-Paul Stienen, een 21-jarige CE er. De afstudeeropdracht betreft het schrijven van een marketingcommunicatieplan met als doel naamsbekendheid te creëren voor RiBuilT. De onderzoeksvraag luidt: Welk marketingcommunicatiebeleid moet er gevolgd worden door RiBuilT om zowel interne als externe naamsbekendheid te creëren? Aan de hand van concrete deelvragen (onderzoeksvragen) wordt er getracht antwoord te vinden op deze kernvraag. Hierbij zou men kunnen denken aan: - Wat is de afzetmarkt van RiBuilT? - Welke segmenten zijn interessant? - Welke waarden en betekenissen heeft het product/dienst of merk voor de afnemer? - Wat is de mate van betrokkenheid bij product/dienstafname? - Wat zijn de sterke en zwakke punten van de concurrentie?

3 - Op welk(e) niveau(s) moet de doelgroep worden bepaald? - Welke marketingcommunicatiedoelstellingen dienen te worden nagestreefd door RiBuilT Buiten de opdracht, zal hij een aantal werkzaamheden op het gebied van marketing en communicatie overnemen van de huidige Medewerker Marketing & Communicatie Peter Schieren, die vanaf 1 november 2010 zijn werkzaamheden binnen het lectoraat neerlegt. Het betreft de volgende taken: het bijhouden van de website, maken en versturen van de nieuwsbrief, het organiseren van congressen en evenementen etc. Meer Weten? Stienen@hszuyd.nl Onderzoek Rabobank Westelijke Mijnstreek Ik ben Patti Tabak, 24 jaar en ik kom uit Baexem. Ik ben vierdejaarsstudente People & Business Management met als afstudeerrichting Management, Economie en recht. Ik loop stage bij het Leer Werk Bedrijf PBM/MER en ik voer een opdracht uit voor de Rabobank Westelijke Mijnstreek samen met Mitch Kok. De Rabobank is op zoek naar mogelijkheden om het aantal jongeren in het klanten- en ledenbestand te vergroten. Hiervoor moet er onderzoek gedaan worden naar deze doelgroep en het leerwerkbedrijf is hiervoor ingeschakeld. Het doel van het onderzoek is een advies te geven aan de Rabobank Westelijke Mijnstreek om de Rabobank aantrekkelijker te maken voor jongeren van 17 tot en met 25 jaar. Dit zal uiteindelijk moeten leiden tot een groter (jongeren)klantenbestand en meer jongeren in de jongerenraad. We zijn nu nog bezig met het afronden van de deskresearch in de vorm van een macro-, meso- en een microanalyse. De volgende stap wordt het daadwerkelijke onderzoek naar de jongeren door middel van enquêtes. We zullen moeten achterhalen waarom de jongeren lid zijn van een bepaalde bank, wat ze verwachten van een bank en wat ervoor zorgt dat ze trouw blijven aan de Rabobank of waardoor ze over te halen zijn om over te stappen. Ik vind het leuk om deze opdracht te doen, omdat we zelf ook tot de doelgroep behoren waarnaar we onderzoek moeten doen. Hierdoor is het gemakkelijker om de doelgroep te benaderen, omdat je er dichtbij staat. Het zelf uitvoeren van een onderzoek spreekt mij erg aan, omdat we hierdoor de kans krijgen om onze kennis in de praktijk te brengen. Bovendien kunnen we onze onderzoeksvaardigheden verder ontwikkelen onder de begeleiding van een expertdocent, maar toch met een hoge mate van zelfstandigheid. StreetScooter: werkpakket verwarming en koeling Om te beginnen zal ik mijzelf even voorstellen. Mijn naam is Erik Ruijters, tweedejaars student Technische Bedrijfskunde. In het eerste halfjaar van het tweede lesjaar loop ik stage bij het Lectoraat Nieuwe Energie van Hogeschool Zuyd. Het Lectoraat Nieuwe Energie houdt zich bezig met duurzaamheid, nieuwe energie en nieuwe toepassingen voor duurzaam bouwen. Op dit moment houdt het Lectoraat zich namens Hogeschool Zuyd onder andere bezig met de ontwikkeling van de StreetScooter in samenwerking met de RWTH Aachen en Nedcar.

4 De ontwikkeling van de StreetScooter is een initiatief van RWTH Aachen waarbij een belangrijke rol voor Hogeschool Zuyd is weggelegd. Het project is onderverdeeld in verschillende werkpakketten, waaronder ook het werkpakket verwarming en koeling. Bij dit werkpakket is het de bedoeling dat studenten van de opleidingen Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek een systeem ontwikkelen waarmee men ervoor kan zorgen dat de bestuurder van de StreetScooter het in de zomer niet te warm heeft, en in de winter niet te koud. Omdat deze opdracht relatief globaal geformuleerd is moet ik een soort vooronderzoek houden naar de mogelijkheden die er zijn voor de temperatuurhuishouding in de StreetScooter. De mogelijkheden moeten zoveel mogelijk innoverend zijn, omdat een elektromotor bijvoorbeeld geen hitte afgeeft als een verbrandingsmotor en een airco teveel energie gebruikt waardoor men minder ver zou kunnen rijden. Ik vind deze opdracht erg leuk om te doen en goed aansluiten bij het eerste jaar van mijn opleiding. Het heeft te maken met innovatief bezig zijn in combinatie met auto s, hetgeen ik erg interessant vindt. In principe ben ik voortdurend bezig met een literatuurstudie en zal ik in overleg gaan met studenten met behoorlijk wat Technische kennis waardoor ik zelf natuurlijk ook de nodige Technische kennis zal op doen. Voor meer informatie kunt u mailen naar; Erik Ruijters, ruijters@hszuyd.nl. Minor Duurzame Energie: Experts uit het veld vertellen over de nieuwste ontwikkelingen In november start voor de derde keer de succesvolle minor Duurzame Energie. De minor richt zich op bewustwording en verdieping van duurzame energieconcepten. Zo leer je een bijdrage leveren aan het adviseren, ontwerpen en realiseren van concepten die energie opwekken op een duurzame manier. De duurzame sector ontwikkelt zich razend snel. Daarom komen in de minor tal van experts uit het werkveld aan bod om te vertellen over de nieuwste ontwikkelingen en trends. En ga je de diepte in rondom duurzame bronnen als zonnestroom, windenergie, duurzaam bouwen, biomassa, etc. Daarnaast werk je drie dagen per week in teamverband aan een duurzaam project, veelal uitgevoerd bij een bedrijf. Nieuwsgierig? Wil je meer weten over de gastdocenten, of projecten die in het verleden zijn uitgevoerd? Neem dan contact op met G.J.A.P.Vervuurt@hszuyd.nl

5 Kennis In Bedrijf (KIB) Op 18 november 2010 vindt het jaarlijkse evenement "Kennis in Bedrijf" weer plaats. Het is een bruisend evenement waar studenten, medewerkers en relaties elkaar ontmoeten om kennis te delen en contacten te leggen. Met Kennis in Bedrijf wil Hogeschool Zuyd bijdragen aan een kennisintensieve samenleving. Een samenleving waarin het van levensbelang is om kennis actief en snel te vertalen in nieuwe producten en diensten. Samen met bedrijven, instellingen en overheden in de regio werkt men samen om kennis optimaal te benutten. Kennis die past bij de praktijk van alledag. Aanmelden kan vanaf 1 oktober op Op de website vindt je daarnaast meer informatie over het programma, de deelnemende organisaties en een routebeschrijving. Hogeschool Zuyd op groen Zuinig omspringen met energie is een maatschappelijke verantwoordelijkheid van iedereen. In het project Hogeschool Zuyd op groen zijn de hogeschool en Cofely samen met studenten aan het werk om onze gebouwen energie-efficiënter te maken. Het project laat zien dat onderwijs en bedrijfsleven perfect op elkaar kunnen aansluiten: zowel bij de coördinatie als bij de uitvoering zijn studenten uit verschillende faculteiten betrokken. Bijzonder aan het project is ook de samenwerking tussen het Facilitair Bedrijf en de faculteiten. Door als opdrachtgever op te treden, biedt het Facilitair Bedrijf studenten de kans bijzondere leer- en werkervaring op te doen, terwijl de dienst profiteert van de specialistische kennis die in de opleidingen aanwezig is. In september 2009 heeft Cofely samen met studentenbedrijf E-Grr een onderzoek gedaan om het energieverbruik van Hogeschool Zuyd in kaart te brengen. Deze Quick Win Scan heeft geleid tot een adviesrapport met een aantal verbetermaatregelen. Nu brengt Cofely samen met studenten de verschillende maatregelen stap voor stap in de praktijk. Het project is opgesplitst in acties op korte termijn (2010) en acties op langere termijn ( ). Op korte termijn worden vier maatregelen uitgevoerd: Afwezigheiddetectie in lokalen en kantoren Het toepassen van daglichtregeling De bezettingsgraad in de avonduren Verlichting en koeling van drankautomaten Coca-Cola Op lange termijn worden studenten Werktuigbouwkunde bij het project betrokken om te kijken naar meer vergaande technische aspecten, zoals het toepassen van een warmte-terugwin-installatie en het naar beneden verplaatsen van warme lucht boven in het gebouw (destratificatie), waardoor minder energie nodig is om de benedenverdieping te verwarmen.

6 Bij de invoering van afwezigheidsdetectie en daglichtregeling zullen studenten en medewerkers merken dat het licht in de lokalen uit is of minder sterk is dan ze normaal gewend zijn. De lichtsterkte wordt aangepast aan de lichtinval van buitenaf. Het kan zijn dat licht op de gangen en trappenhuizen geheel uitgeschakeld is. Voor studenten en medewerkers is het misschien even wennen dat er minder verlichting op gangen is of dat de lampen uitgeschakeld zijn. Lokalen zullen tijdens de werkzaamheden tijdelijk afgesloten zijn en studenten zullen voor dat moment moeten uitwijken naar een andere ruimte. Op actieborden zal uitleg gegeven worden over de maatregelen en over het feit dat deze de gebouwen duurzamer maken. Uiteraard wordt de overlast tot een minimum beperkt. Verder hebben de maatregelen weinig invloed op de aanwezigen van de hogeschool Oproep aan de lezers van de nieuwsbrief Heb je zelf nog interessante projecten m.b.t. je studie? Heb je leuke verhalen op het gebied van duurzaamheid, die je met je medestudenten wilt delen? Weet jij veel af van leuke en duurzame gadgets voor studenten? Dan is nu de perfecte gelegenheid! Ik ben namelijk altijd op zoek naar studenten die input kunnen leveren voor de nieuwsbrief. Meer weten? Stuur even een mailtje naar mij: Colofon De nieuwsbrief wordt uitgegeven door het Lectoraat Nieuwe Energie. Heb je vragen en/of opmerkingen neem dan contact op met Peter Schieren: Of kijk op de website van het lectoraat. Hier vind je nieuwsberichten en links op het gebied van nieuwe energie etc.

ENERGIEKE GEDACHTEN (door Ruud Boetes)

ENERGIEKE GEDACHTEN (door Ruud Boetes) ENERGIEKE GEDACHTEN (door Ruud Boetes) De opmars van de elektrische auto De opmars van de elektrische auto wordt langzaam maar zeker zichtbaar. Er verschijnen steeds meer oplaadpunten bij bedrijven en

Nadere informatie

Energieke gedachten voor studenten (door Bas Rijks)

Energieke gedachten voor studenten (door Bas Rijks) Energieke gedachten voor studenten (door Bas Rijks) De energieke gedachten is een leuke titel voor dit gedeelte van deze nieuwsbrief. In dit gedeelte schrijven verschillende mensen namelijk hoe ze tegen

Nadere informatie

Energieke gedachten door en voor studenten (door Peter Schieren)

Energieke gedachten door en voor studenten (door Peter Schieren) Energieke gedachten door en voor studenten (door Peter Schieren) Een frisse start! Dit is de eerste editie van de nieuwsbrief voor studenten. Ik zal mezelf eerst even voorstellen. Mijn naam is Peter Schieren.

Nadere informatie

ALLE DAGEN DUURZAAM OP WEG NAAR EEN CIRCULAIRE ECONOMIE. Eric Schoones

ALLE DAGEN DUURZAAM OP WEG NAAR EEN CIRCULAIRE ECONOMIE. Eric Schoones ALLE DAGEN DUURZAAM OP WEG NAAR EEN CIRCULAIRE ECONOMIE Eric Schoones 150 Mondial Aad de Wit Verhuizingen elektrisch verhuizen Verhuizer in transitie Mondial Aad de Wit Verhuizingen elektrisch verhuizen

Nadere informatie

Regionale duurzaamheidsprojecten.

Regionale duurzaamheidsprojecten. Regionale duurzaamheidsprojecten. Piotrek Swiatkowski Docent Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, Academie voor Financieel Management, Den Bosch, Avans Hogeschool Lid kenniskring Finance & Sustainability

Nadere informatie

Ford Focus Electric. Alle begin is moeilijk. Vertrouwd

Ford Focus Electric. Alle begin is moeilijk. Vertrouwd Ford Focus Electric Alle begin is moeilijk Rij-impressie Ford is de op één na grootste leverancier van auto's met een elektromotor ter wereld. In Europa was daar tot nu toe weinig tot niets van te merken,

Nadere informatie

Comakerships & praktijkopdrachten Windesheim Flevoland 2015-2016 Economie & Management, ICT en Bouwkunde

Comakerships & praktijkopdrachten Windesheim Flevoland 2015-2016 Economie & Management, ICT en Bouwkunde Comakerships & praktijkopdrachten Windesheim Flevoland 2015-2016 Economie & Management, ICT en Bouwkunde Opleiding Studiejaar Start Comakership/praktijkopdracht Korte omschrijving Bedrijfseconomie Comakership

Nadere informatie

Joost Verberk, Business Consultant en oud-trainee

Joost Verberk, Business Consultant en oud-trainee verbind jezelf aan Cofely sprak me aan omdat ze behalve technisch ook qua duurzaamheid vooroploopt. En haar ambities omzet in concrete producten voor klanten. Zo heb ik tijdens mijn traineeship een Energie

Nadere informatie

Hogeschool Zuyd Faculteit People & Business Management

Hogeschool Zuyd Faculteit People & Business Management Hogeschool Zuyd Faculteit People & Business Management 3e GoLeWe-projectconferentie Hasselt, 9 december 2010 Ingrid Brands Projectbureau Bart van Dolderen LeerWerkBedrijf Aanleiding Missie Positie Organisatie

Nadere informatie

Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen.

Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen. Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen. Innovatie & inspiratieprogramma + werkplek @ Jamfabriek (code A02) Heeft u een idee, project of opdracht, neem dan

Nadere informatie

Energieke gedachten voor studenten (door Stefan Sigwarth)

Energieke gedachten voor studenten (door Stefan Sigwarth) Energieke gedachten voor studenten (door Stefan Sigwarth) Voor deze nieuwsbrief werd ik gevraagd om de energieke gedachten te schrijven. Er is al erg veel aan bod gekomen en alles is al gezegd wat gezegd

Nadere informatie

Dat ze klaarstaat voor haar vrienden. Als ze samen is met haar vriendinnen, is er veel gein

Dat ze klaarstaat voor haar vrienden. Als ze samen is met haar vriendinnen, is er veel gein Oefening 5 Persoon 1: Annet Kok (moeder) Talent: Prestatiegericht Betrouwbaar Humoristisch Optimistisch Vasthoudend Concreet voorbeeld: Tijdens de hockeywedstrijden Dat ze klaarstaat voor haar vrienden

Nadere informatie

PVA Jaar 2. Stefan Timmer S1001410 Klas: CE 2b

PVA Jaar 2. Stefan Timmer S1001410 Klas: CE 2b PVA Jaar 2 Stefan Timmer S1001410 Klas: CE 2b Inhoudsopgave blz. Voorblad - Inhoudsopgave 2 Plan van aanpak tweede jaar 3-4 Bijlage 1: Algemene domeincompetenties 5-6 (wat heb ik geleerd) Bijlage 2: Belangrijkste

Nadere informatie

Comakerships & praktijkopdrachten Windesheim Flevoland 2015-2016 Economie & Management, ICT en Bouwkunde

Comakerships & praktijkopdrachten Windesheim Flevoland 2015-2016 Economie & Management, ICT en Bouwkunde Comakerships & praktijkopdrachten Windesheim Flevoland 2015-2016 Economie & Management, ICT en Bouwkunde Opleiding Studiejaar Start Comakership/praktijkopdracht Korte omschrijving 2 sept 2015 Comakership

Nadere informatie

Het beantwoorden van de vragen uit de checklist helpt je om twee manieren namelijk:

Het beantwoorden van de vragen uit de checklist helpt je om twee manieren namelijk: Studeren met autisme in het hoger onderwijs checklist Inleiding over studeren in het hoger onderwijs Studeren in het hoger onderwijs is vaak heel anders dan je tot nu toe gewend was. Er wordt van je verwacht

Nadere informatie

Sporthuis/GoSport Roy Schungel 1570046

Sporthuis/GoSport Roy Schungel 1570046 Sporthuis/GoSport 1570046 Document Informatie Versie Datum Status Aanpassingen Getroffen pagina s 1.0 20-06-2013 Definitief Colofon Soort document: Versie: 1.0 Afstudeerscriptie Opdrachtgever: Opdrachtgever:

Nadere informatie

Alternatieve aandrijfvormen

Alternatieve aandrijfvormen Alternatieve aandrijfvormen Als alternatief voor de klassieke benzine- en dieselmotor zijn er momenteel acht andere aandrijfvormen beschikbaar. We lijsten ze even op met telkens een definitie, de voor-

Nadere informatie

novacollege.nl/logistiek Havenoperaties Logistiek Logistiek 2016/2017

novacollege.nl/logistiek Havenoperaties Logistiek Logistiek 2016/2017 novacollege.nl/logistiek Havenoperaties Logistiek Logistiek 2016/2017 Ik wil werken in aviations, de wereld van Schiphol fascineert me. Het werken met al die vrachtdocumenten en hoe dat allemaal wordt

Nadere informatie

International Study Project

International Study Project International Study Project International Study Project Het International Study Project (ISP) is een studie project in het buitenland, waarbij een groep van 24 laatstejaars bachelor- en masterstudenten

Nadere informatie

VT-HYBRIDE DE EERSTE HYBRIDE LICHTMAST TER WERELD

VT-HYBRIDE DE EERSTE HYBRIDE LICHTMAST TER WERELD VT-HYBRIDE DE EERSTE HYBRIDE LICHTMAST TER WERELD VT-HYBRIDE REVOLUTIONAIR De eerste hybride lichtmast Overal toepasbaar en milieuvriendelijk Towerlight is al jarenlang zeer actief in het verminderen van

Nadere informatie

Reflectieverslag. Jeroen Tennis Today

Reflectieverslag. Jeroen Tennis Today Reflectieverslag 2013 Jeroen Tennis Today 13-6-2013 1 Inhoud Inleiding... 3 Hoofdstuk 1... 4 Persoonlijke leerdoelen... 4 Reflectie volgens de PDCA-cyclus... 4 Hoofdstuk 2... 7 Stage... 7 Stageopdracht...

Nadere informatie

CO2 reductiedoelstellingen. Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.2

CO2 reductiedoelstellingen. Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.2 CO2 reductiedoelstellingen Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Doelstellingen 3 2 Subdoelstellingen 4 2.1. Subdoelstelling kantoren 4 2.2. Subdoelstelling brandstofverbruik

Nadere informatie

CO2 reductiedoelstellingen. Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.2

CO2 reductiedoelstellingen. Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.2 CO2 reductiedoelstellingen Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Doelstellingen 3 2 Subdoelstellingen 4 2.1. Subdoelstelling kantoren 4 2.2. Subdoelstelling brandstofverbruik

Nadere informatie

Hyundai Kona Electric

Hyundai Kona Electric Hyundai Kona Electric De ideale auto? Autotest Het is al vaker gezegd: Hyundai dankt zijn succes aan het feit dat het als geen ander luistert naar de wensen van de klant. En op dit moment willen automobilisten

Nadere informatie

t Magazijn centrum voor arbeidszorg met zorg gemaakt

t Magazijn centrum voor arbeidszorg met zorg gemaakt 2100 Deurne Tel / fax: 03/ 324 25 26 t Magazijn centrum voor arbeidszorg met zorg gemaakt Andante vzw www.tmagazijn.be Nieuwsbrief 5 april 2013 Voorwoord Beste lezer, Hier is hij dan; onze vijfde nieuwsbrief.

Nadere informatie

Procedure Gebruik Elektrische laadpalen

Procedure Gebruik Elektrische laadpalen LAADPALEN Inhoud Procedure Gebruik Elektrische laadpalen... 3 Veelgestelde vragen EV Rijders... 3 Veelgestelde vragen van EV-rijders aan het Servicepunt... 5 PLATTEGROND LAADPALEN... 6 Procedure Gebruik

Nadere informatie

Adviesrapport Decentralisatie Jeugdzorg Wageningen 2013

Adviesrapport Decentralisatie Jeugdzorg Wageningen 2013 Adviesrapport Decentralisatie Jeugdzorg Wageningen 2013 Jongerenraad Wageningen Adviesnr. : 1 Datum : 29-05-2013 Colofon De Jongerenraad, een adviesorgaan van de gemeente Wageningen, is geïnstalleerd in

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF LECTORAAT NIEUWE ENERGIE (februari 2011)

NIEUWSBRIEF LECTORAAT NIEUWE ENERGIE (februari 2011) ENERGIEKE GEDACHTEN (door Ingo Jansen) Stage bij Solar Solutions Graag wil ik mij even aan jullie voorstellen, mijn naam is Ingo Jansen en ik zit in het vierde jaar van de opleiding People and Business

Nadere informatie

EEN ELEKTRISCHE WAG E N? D E P R O S,

EEN ELEKTRISCHE WAG E N? D E P R O S, EEN ELEKTRISCHE WAG E N? D E P R O S, D E C O N T R A S E N D E P R E M I E S. Elektrische wagens zijn in. De We vertellen u alles wat u moet media hebben er de mond van vol, weten over elektrische wagens.

Nadere informatie

Informatiebrief. In deze informatiebrief de volgende onderwerpen:

Informatiebrief. In deze informatiebrief de volgende onderwerpen: Je ontvangt deze email omdat wij elkaar persoonlijk kennen. Stel je deze informatief niet op prijs, meld je dan af via de daarvoor bestemde link. Is dit e-mailadres niet correct? Mail ons dan even, alvast

Nadere informatie

Energieke gedachten voor studenten (door Peter Schieren)

Energieke gedachten voor studenten (door Peter Schieren) Energieke gedachten voor studenten (door Peter Schieren) Start van een nieuw energiek collegejaar: Hogeschool Zuyd loopt voorop Deze maand is het nieuwe collegejaar 2010/2011 begonnen. De vakantie is voorbij

Nadere informatie

3.B.1-1 CO 2 reductiedoelstellingen

3.B.1-1 CO 2 reductiedoelstellingen Document 3.B.1-1 CO2 reductiedoelstellingen Auteur Toorenaar Datum 22-01-2018 3.B.1-1 CO 2 reductiedoelstellingen Inleiding In dit document worden de scope 1 & 2 CO 2 reductiedoelstelling van Wagenaar

Nadere informatie

novacollege.nl/autotechniek Autotechniek 2016/2017

novacollege.nl/autotechniek Autotechniek 2016/2017 novacollege.nl/autotechniek Autotechniek Autotechniek 2016/2017 Iemand die zo sociaal is als jij, moet je niet verstoppen in een werkplaats. Dat zei mijn stagebegeleider tegen mij. Ik puzzel graag net

Nadere informatie

Elektromotoren modelleren

Elektromotoren modelleren INMOTION - AUTOMOTIVE TECHNOLOGY Elektromotoren modelleren Ontwikkeling van een langeafstandsraceauto M.A.N.J. van Vught 11-12-2013 Dit document bevat de stages die Inmotion nog open heeft staan in 2014.

Nadere informatie

Toyota Prius plug-in. Gestroomlijnd. Plug-in

Toyota Prius plug-in. Gestroomlijnd. Plug-in Toyota Prius plug-in Gestroomlijnd Autotest Het kan nog zuiniger! De Toyota Prius is al ruim tien jaar hét boegbeeld van milieuvriendelijk rijden. De Prius dankt het succes aan een slimme combinatie van

Nadere informatie

Renault Zoe. Twee stapjes naar voren, een stapje terug

Renault Zoe. Twee stapjes naar voren, een stapje terug Renault Zoe Twee stapjes naar voren, een stapje terug Rij-impressie Eind 2016 onderging de Renault Zoe een facelift. De compacte elektrische auto van Renault kreeg een zuinigere motor en een grotere batterij.

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd en door het hebben en

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

BELANGRIJK! Voor verdere vragen over deze geheimhoudingsverklaring kunt u altijd contact opnemen: mail@dennisdehaan.com.

BELANGRIJK! Voor verdere vragen over deze geheimhoudingsverklaring kunt u altijd contact opnemen: mail@dennisdehaan.com. BELANGRIJK! Op de gegevens met betrekking tot de verdiepende opdracht is een geheimhoudingsplicht van toepassing. Door verder te lezen in dit document wordt er automatisch akkoord gegaan met deze geheimhoudingsplicht,

Nadere informatie

Veilig Nederland. Uw veiligheidsleverancier

Veilig Nederland. Uw veiligheidsleverancier Veilig Nederland Uw veiligheidsleverancier Woord vooraf Onderweg naar huis lastig worden gevallen op straat? s Ochtends, als u naar uw werk gaat, erachter komen dat uw auto is gestolen? U en uw gezin levend

Nadere informatie

Mechatronica van de flaps

Mechatronica van de flaps INMOTION - AUTOMOTIVE TECHNOLOGY Mechatronica van de flaps Ontwikkeling van een langeafstandsraceauto M.A.N.J. van Vught 11-12-2013 Dit document bevat de stages die wij als Inmotion nog open hebben in

Nadere informatie

Elzinga Loon- en grondverzetbedrijf BV en Elzinga Cargo Facilities BV

Elzinga Loon- en grondverzetbedrijf BV en Elzinga Cargo Facilities BV Elzinga Loon- en grondverzetbedrijf BV en Elzinga Cargo Facilities BV 3.B.1-1 CO 2 reductiedoelstellingen 2020 Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 3.0 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Doelstellingen

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Studentopdracht INtheMC

Studentopdracht INtheMC Over internationalisering en I-BPV Studentopdracht INtheMC Opdracht/titel: 1. ALGEMENE ACHTERGROND Internationalisering in je eigen land Naam student: Niveau (NQF) Startdatum: Einddatum: 2 3 4 Beoordeling:

Nadere informatie

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST Werkboek MEER MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST MANIER! Hoofdstuk 1 Nieuwe klanten nodig? Marketing is een vakgebied waar veel om te doen is.

Nadere informatie

Stilstaan bij vooruitgang

Stilstaan bij vooruitgang Stilstaan bij vooruitgang Thuis in duurzaam organiseren Duurzaam rendement is geld verdienen... en meer... Onze visie op duurzaamheid Duurzaamheid is een modewoord geworden. Om mee te gaan met de trend

Nadere informatie

Rapportage. Evaluatie onderzoek Het succes van de stimuleringsregeling E-bike

Rapportage. Evaluatie onderzoek Het succes van de stimuleringsregeling E-bike Rapportage Evaluatie onderzoek Het succes van de stimuleringsregeling E-bike In opdracht van: Stadsregio Arnhem Nijmegen Datum: 11 februari 2013 Projectnummer: 2012171 Auteurs: Ronald Steenhoek & Marieke

Nadere informatie

Altijd fietsen met de wind in de rug!

Altijd fietsen met de wind in de rug! Auteur: Lieve Herremans Foto's: Carl Vandervoort Altijd fietsen met de wind in de rug! Het is je vast ook al overkomen: iemand fietst je vlotjes voorbij terwijl jij zit te zwoegen om vooruit te komen.

Nadere informatie

NOOIT GENOEG DE KWETSBAARHEID VAN

NOOIT GENOEG DE KWETSBAARHEID VAN TEKST: Annick Geets DE KWETSBAARHEID VAN NOOIT GENOEG Kwetsbaarheid is niet een kwestie van winnen of verliezen, maar een kwestie van inzien en accepteren dat beide bij het leven horen. Een kwestie van

Nadere informatie

Katalysator voor netwerkend ICT

Katalysator voor netwerkend ICT Katalysator voor netwerkend ICT Nieuwsbrief uitgave juni 2014 ONDERWERPEN 1. 2. 3. 4. 5. Nieuwe website Regitel Nieuw bestuurslid Ledenvergadering juli 2014 komt eraan Stagiair gestart voor Regitel Stand

Nadere informatie

Exact Online BUSINESS CASE MET EXACT ONLINE MEER FOCUS OP ACCOUNTMANAGEMENT EN ADVISERING. De 5 tips van Marc Vosse. www.exactonline.

Exact Online BUSINESS CASE MET EXACT ONLINE MEER FOCUS OP ACCOUNTMANAGEMENT EN ADVISERING. De 5 tips van Marc Vosse. www.exactonline. BUSINESS CASE Exact Online MET EXACT ONLINE MEER FOCUS OP ACCOUNTMANAGEMENT EN ADVISERING De 5 tips van Marc Vosse www.exactonline.nl 2 EXACT ONLINE CASE STUDY ACCOUNTANCY DE 5 TIPS VAN MARC VOSSE Voor

Nadere informatie

novacollege.nl/mytec Elektrotechniek Procestechniek Werktuigbouw MyTec 2016/2017

novacollege.nl/mytec Elektrotechniek Procestechniek Werktuigbouw MyTec 2016/2017 novacollege.nl/mytec Elektrotechniek Procestechniek Werktuigbouw MyTec 2016/2017 Ik heb stage gelopen bij Liander, de beheerder van het elektriciteitsnetwerk. Later wil ik daar aan de slag: systemen doormeten,

Nadere informatie

Is dit iets voor jou? Traineeship Hemmink GROEIT

Is dit iets voor jou? Traineeship Hemmink GROEIT Is dit iets voor jou? Traineeship Hemmink GROEIT Traineeship Hemmink B.V. Pagina 2 Is dit iets voor jou? Dit traineeship biedt je een unieke kans om het werkveld, jezelf en Hemmink te ontdekken. Je doet

Nadere informatie

Iedereen overal en altijd laden

Iedereen overal en altijd laden Iedereen overal en altijd laden Jorrit Zijdewind 19-11-2015 1 1 intro zelf 19-11-2015 Allego template Even voorstellen 2 Geboren en getogen in Utrecht Onrustig en reislustig Van fysiotherapeut naar communicatiefanaat

Nadere informatie

Studentopdracht INtheMC

Studentopdracht INtheMC Over internationalisering en I-BPV Studentopdracht INtheMC Opdracht/titel: 2. ALGEMENE ACHTERGROND Andere culturen in je eigen land Naam student: Niveau (NQF) Startdatum: Einddatum: 2 3 4 Beoordeling:

Nadere informatie

Nissan Leaf Tekna. Nu meer geleafd?

Nissan Leaf Tekna. Nu meer geleafd? Bjorn Blokzijl 24 april 2013 Nu meer geleafd? Het is een koude, regenachtige morgen als we in het Noorse Oslo voor het eerst in de gefacelifte Leaf stappen. Reden dat we juist hier zijn en niet in een

Nadere informatie

TRAINING WERKBEGELEIDING

TRAINING WERKBEGELEIDING TRAINING WERKBEGELEIDING Door Martje Kuijlenburg Student no: 500618854 Jaar 3 Hogere Beroepsopleiding Verpleegkunde In opdracht van: de Hogeschool van Amsterdam Docent: Yvonne van Marle INHOUDSOPGAVE Inleiding...

Nadere informatie

Oktober 2012. Wat vindt u van de Wmo-maatregelen zoals een scootmobiel die 8 km/uur kan? Onzinnig. Tegen. Tegen. Belachelijk!!!!

Oktober 2012. Wat vindt u van de Wmo-maatregelen zoals een scootmobiel die 8 km/uur kan? Onzinnig. Tegen. Tegen. Belachelijk!!!! Oktober 2012 Zó! Zoetermeer heeft aan scootmobielgebruikers gevraagd wat zij vinden van de bezuinigingen op de Wmo en vooral wat ze vinden van het voorstel om scootmobielen te verstrekken die een stuk

Nadere informatie

ONDERZOEKSRAPPORT SEM CHONG M2D

ONDERZOEKSRAPPORT SEM CHONG M2D ONDERZOEKSRAPPORT SEM CHONG M2D 75897 WEEK 1 WELKE BANEN ZIJN ER IN DE CREATIVE SECTOR Drukzo is in minder dan twee jaar uitgegroeid tot een top- 3 speler in de hypercompetitieve Nederlandse online drukwerk

Nadere informatie

De opkomst van all-electric woningen

De opkomst van all-electric woningen De opkomst van all-electric woningen Institute for Business Research Jan Peters Directeur Asset Management Enexis Inhoud Beeld van de toekomst Veranderend energieverbruik bij huishoudens Impact op toekomstige

Nadere informatie

Elektrisch Rijden Monitor 2018

Elektrisch Rijden Monitor 2018 Elektrisch Rijden Monitor 2018 Samenvatting consumentenonderzoek December 2018 De context Elektrisch vervoer is voor de ANWB een zeer relevant onderwerp. De overheid ontwikkelt nieuw beleid om te komen

Nadere informatie

Jong en veelbelovend

Jong en veelbelovend Jong en veelbelovend Geen bedrijf kan zonder jong talent. Ook Facilicom niet. Maar in tijden van krimp is het moeilijk om plekken voor hen te creëren. Hoe gaan jonge talenten hiermee om? Denken ze een

Nadere informatie

KRACHTZOMER 2014 ONDERNEMEN VANUIT JE INNERLIJKE KRACHT

KRACHTZOMER 2014 ONDERNEMEN VANUIT JE INNERLIJKE KRACHT KRACHTZOMER 2014 ONDERNEMEN VANUIT JE INNERLIJKE KRACHT Benut jij deze zomer optimaal? Wij bieden jou acht exclusieve workshops! Bepaal zelf welke krachtbronnen je wilt aanboren. Schrijf je nu in... 1

Nadere informatie

Project Transumo A15 Van Maasvlakte naar Achterland Innovatie input TU Delft

Project Transumo A15 Van Maasvlakte naar Achterland Innovatie input TU Delft Project Transumo A15 Van Maasvlakte naar Achterland Innovatie input TU Delft Satish K. Beella, René van Someren september 2008 Inhoudsopgave Introductie 3 Schematisch overzicht transportpreventie (goederen)

Nadere informatie

Economie en Bedrijfseconomie. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Economie en Bedrijfseconomie. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Economie en Bedrijfseconomie Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde ( FEWEB) Opbouw van studie door prof. dr. Henri de Groot (programmadirecteur)

Nadere informatie

ÉÉN VAN ONZE EXPERTS

ÉÉN VAN ONZE EXPERTS ÉÉN VAN ONZE EXPERTS Een netwerk van hoog opgeleide, ervaren zelfstandig FM-professionals. Wij zijn gepassioneerd bezig met ons vakgebied, zijn actueel en bieden onze opdrachtgevers daarmee het beste uit

Nadere informatie

Smart ForTwo Electric Drive

Smart ForTwo Electric Drive Smart ForTwo Electric Drive Rijdt als een trein Autotest De Smart ForTwo is van nature kampioen zuinig rijden. Dat is te danken aan de geringe omvang van de auto. Bij een geringe omvang hoort ook een gering

Nadere informatie

1. Eigenaarschap zelfstandigheid verantwoordelijkheid ondernemendheid zelfsturing en zelfregulatie

1. Eigenaarschap zelfstandigheid verantwoordelijkheid ondernemendheid zelfsturing en zelfregulatie Persoonlijke ontwikkeling en socialisatie analyseren / plannen / creëren / representeren van jezelf (LOCO) 1. Eigenaarschap zelfstandigheid verantwoordelijkheid ondernemendheid zelfsturing en zelfregulatie

Nadere informatie

CO 2 reductiedoelstellingen

CO 2 reductiedoelstellingen Inhoud 1 Inleiding... 2 1.1 Doelstellingen... 2 2 Subdoelstellingen... 2 2.1 Subdoelstellingen kantoor en werf/ werkplaats... 2 2.2 Subdoelstelling bedrijfsauto s en projecten... 2 2.3 Subdoelstelling

Nadere informatie

Beveiligingsaspecten van webapplicatie ontwikkeling met PHP

Beveiligingsaspecten van webapplicatie ontwikkeling met PHP RADBOUD UNIVERSITEIT NIJMEGEN Beveiligingsaspecten van webapplicatie ontwikkeling met PHP Versie 1.0 Wouter van Kuipers 7 7 2008 1 Inhoud 1 Inhoud... 2 2 Inleiding... 2 3 Probleemgebied... 3 3.1 Doelstelling...

Nadere informatie

Eindverslag SLB module 12

Eindverslag SLB module 12 Eindverslag SLB module 12 Marthe Verwater HDT 3C 0901129 Inhoudsopgave: Eindreflectie.. Blz.3 Reflectieverslag les 1.. Blz.4 Reflectieverslag les 2.. Blz.6 Reflectieverslag les 3.. Blz.8 2 Eindreflectie

Nadere informatie

Sneller en goedkoper laden op 100% duurzame energie

Sneller en goedkoper laden op 100% duurzame energie PREFERRED DISTRIBUTOR Sneller en goedkoper laden op 100% duurzame energie SMART CHARGING CONTROLLER Maxem is de Smart Charging Controller in uw meterkast Laad uw elektrische auto sneller op Download gratis

Nadere informatie

Plan van aanpak. Promotie, premiums en trendwatching. Annika Woud - MM2a - 11 mei Voor Carla Kastelein - Management

Plan van aanpak. Promotie, premiums en trendwatching. Annika Woud - MM2a - 11 mei Voor Carla Kastelein - Management Plan van aanpak Promotie, premiums en trendwatching Annika Woud - MM2a - 11 mei 2015 Voor Carla Kastelein - Management 1 Inhoudsopgave Inleiding In mijn project ga ik mij verdiepen in de promotie, premiums

Nadere informatie

Interview met DJ Kit T

Interview met DJ Kit T Interview met DJ Kit T Ik denk dat heel veel mensen nieuwsgierig zijn naar wie Kit-T nu precies is. Kun je ons wat over jezelf vertellen? Mijn naam is Kitty Nendels, geboren in Kerkdriel en opgegroeid

Nadere informatie

IEZEN VOOR ECHNIEK. Techniek past beter bij jou dan je denkt. www.rocvantwente.nl/techniektalenten

IEZEN VOOR ECHNIEK. Techniek past beter bij jou dan je denkt. www.rocvantwente.nl/techniektalenten WIJ IEZEN VOOR ECHNIEK Techniek past beter bij jou dan je denkt www.rocvantwente.nl/techniektalenten INLEIDING De technische branche Steeds meer meisjes kiezen voor techniek. Techniek is heel divers, je

Nadere informatie

Frans de Hoyer GW Management. E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive. De wereld is veranderd

Frans de Hoyer GW Management. E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive. De wereld is veranderd Frans de Hoyer GW Management E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive De wereld is veranderd 1 We kopen online We plaatsen alles online 2 Dit onderdeel valt ineens

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer. www.alphabet.com

Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer. www.alphabet.com Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer www.alphabet.com Duurzame mobiliteit. Onderzoek naar gedrag en keuzes van leaserijders op gebied van duurzaamheid. Leaserijders steeds milieubewuster.

Nadere informatie

Doorbraak Dagen Dagboek Dag 2

Doorbraak Dagen Dagboek Dag 2 Doorbraak Dagen Dagboek Dag 2 Doe de challenge 8 dagen lang en doorbreek je blokkades: Op naar meer flow, geluk en energie! Welkom! Heel erg leuk dat je meedoet aan de Doorbraak Dagen Challenge! Dit is

Nadere informatie

Smart ForFour Electric Drive

Smart ForFour Electric Drive Smart ForFour Electric Drive Slim alternatief Autotest Wie eenmaal een elektrische auto heeft gereden, wil nooit meer anders. Het comfort, de souplesse en de prestaties zijn superieur aan vrijwel iedere

Nadere informatie

Het werkveld. Kennis en vaardigheden

Het werkveld. Kennis en vaardigheden Eindkwalificatie propedeuse opleiding Communicatie Vanuit de visie van Biesta dient uitgebalanceerd onderwijs te leunen op drie pijlers, namelijk persoonlijke ontwikkeling, socialisatie en kwalificatie.

Nadere informatie

Noort Organisatie Ontwikkeling

Noort Organisatie Ontwikkeling Ontwikkelt Groei & Efficiency Wie wij zijn: is een adviesdienst die actief is in de bloemenen plantensector. De sector is dynamisch en de ontwikkelingen gaan steeds sneller, mede door de opkomst van internet

Nadere informatie

CO 2 reductiedoelstellingen

CO 2 reductiedoelstellingen Inhoud 1 Inleiding... 2 1.1 Doelstellingen... 2 2 Subdoelstellingen... 2 2.1 Subdoelstellingen kantoor en werf/ werkplaats... 2 2.2 Subdoelstelling bedrijfsauto s en projecten... 2 2.3 Subdoelstelling

Nadere informatie

Mobiele gebruikers bij de Rabobank

Mobiele gebruikers bij de Rabobank Mobiele gebruikers bij de Rabobank Maartje van Hardeveld 22 mei 2008 Even voorstellen Maartje van Hardeveld User Experience Consultant Business consultant mcommerce & business development Projecten: Rabo

Nadere informatie

'Groeien naar volwassen e-mailmarketing' E-mailmarketing binnen Hogeschool Leiden

'Groeien naar volwassen e-mailmarketing' E-mailmarketing binnen Hogeschool Leiden 'Groeien naar volwassen e-mailmarketing' E-mailmarketing binnen Hogeschool Leiden Adviseur Online Marketing & Communicatie bij Hogeschool Leiden. Verantwoordelijk voor de gehele Online Marketing. Dus ook

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd volgens ISO 14001, MVO

Nadere informatie

Een gebouw inrichten. Lesbrief over inrichting en afwerking. Project Topstages www.ontdektechniek.nu

Een gebouw inrichten. Lesbrief over inrichting en afwerking. Project Topstages www.ontdektechniek.nu Een gebouw inrichten Lesbrief over inrichting en afwerking Project Topstages www.ontdektechniek.nu Deel A: Voorbereiding Inleiding Het Mondial College krijgt binnenkort een nieuw gebouw. In dit gebouw

Nadere informatie

E-resultaat aanpak. Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen

E-resultaat aanpak. Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen E-resultaat aanpak Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen 2010 ContentForces Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

Communicatieplan Croon CO2 Footprint

Communicatieplan Croon CO2 Footprint Croon Elektrotechniek B.V. Marketing & Business Development Hoofdkantoor Rotterdam Schiemond 20-22 3024 EE Rotterdam Postbus 6073 3002 AB Rotterdam Telefoon 088-923 33 44 www.croon.nl Communicatieplan

Nadere informatie

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand Antwoordenmodel Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1 Oefening 1 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009 255 euro per maand 272 euro per maand 182.000 studenten 200.000 studenten 5.800 Nederlandse

Nadere informatie

vooruit! Zerobikes Amsterdam bv

vooruit! Zerobikes Amsterdam bv Amsterdam gaat erop vooruit! bv Showroom & Verkoop: Nieuwe Kerkstraat 145 (tussen Weesper- en Roetersstraat) 1018 VL Amsterdam-Centrum T 020 423 15 54 info@zerobikesamsterdam.nl Service & Onderhoud: Amstel

Nadere informatie

Spreektekst wethouder Hans Haring Werkconferentie Energiek Zoetermeer 11 juni 2013

Spreektekst wethouder Hans Haring Werkconferentie Energiek Zoetermeer 11 juni 2013 Spreektekst wethouder Hans Haring Werkconferentie Energiek Zoetermeer 11 juni 2013 Welkom allemaal! Om te beginnen fantastisch dat we met zo n grote groep en uit diverse geledingen hier bij elkaar zijn

Nadere informatie

Motorblok tekenen/ontwerpen

Motorblok tekenen/ontwerpen INMOTION - AUTOMOTIVE TECHNOLOGY Motorblok tekenen/ontwerpen Ontwikkeling van een langeafstandsraceauto M.A.N.J. van Vught 11-12-2013 Dit document bevat de stages die wij als Inmotion nog open hebben in

Nadere informatie