Zaken regelen voor je nabestaanden en je erfenis

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zaken regelen voor je nabestaanden en je erfenis"

Transcriptie

1 testament Zaken regelen voor je nabestaanden en je erfenis

2 2 netwerk notarissen 3 Uw testament Waarom een testament? Omdat de wet een aantal zaken regelt maar niet alles of niet op de manier die u wilt. 5 Verschillende mogelijkheden Wat kan er allemaal in een testament geregeld worden? Hier maakt u kennis met een aantal van de mogelijkheden. 10 Uw voordeel Een goed testament heeft allerlei voordelen Redenen Waarom een testament maken of wijzigen? 14 Bij de notaris Dit kunt u van de notaris verwachten als u komt voor advies over wat er allemaal voor na uw overlijden geregeld kan/moet worden. 16 Vraag en antwoord 19 Checklist Aan welke andere zaken dan een testament kunt u denken als u wat wilt regelen voor na uw overlijden? De informatie in deze uitgave is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. Voor een persoonlijk advies kunt u contact met ons opnemen. Dit is een uitgave van Netwerk Notarissen. Overnemen van tekst vinden wij plezierig mits dit met bronvermelding Netwerk Notarissen gebeurt. Concept & ontwerp blik grafisch ontwerp, Utrecht Kairos Fotografie Martine Kolner Met dank aan G. Nijenhuis en Abi, G. Sloots en Elomet bv (Rockanje).

3 testament 3 Als u overlijdt laat u nabestaanden achter: kinderen, een partner, familie, vrienden, huisdieren. Als u overlijdt laat u ook een erfenis na. Dat zijn uw bezittingen en uw schulden. Wat betekent uw overlijden voor uw nabestaanden en uw erfenis? Met die vraag bent u waarschijnlijk niet dagelijks bezig, misschien maakt die u zelfs wat treurig. Maar weten dat alles goed geregeld is voor het geval u er niet meer bent, geeft een gerust gevoel. Het is dus belangrijk om over dit onderwerp na te denken. Met deze brochure willen wij u aan het denken zetten. U vindt ook verschillende tips, een checklist en zaken die u kunt regelen.

4 4 netwerk notarissen Wat is uw erfenis? Uw erfenis bestaat in principe uit alles wat u bij overlijden aan bezittingen en schulden nalaat. Niet alle bezittingen of schulden behoren tot uw erfenis. Bijvoorbeeld: als u alimentatie moet betalen aan een ex-partner dan stopt die alimentatieverplichting bij uw overlijden. Uw erfenis kan ook een uitkering uit een verzekering zijn of een overlijdensuitkering van de werkgever. Vaak heeft u ook een online erfenis ; u kunt hierbij denken aan uw profielen op sociale media en gegevens die u op het internet bewaart. Wie erft als u overlijdt? De wet regelt een aantal zaken maar niet alles of niet op de manier die u wilt. U kunt dan ook zelf een regeling treffen, bijvoorbeeld door een testament te maken. Maar ook met een samenlevingscontract, levensverzekering of huwelijkse voorwaarden kunt u ervoor zorgen dat een deel van uw erfenis bij uw nabestaanden terechtkomt. De wet heeft erfgenamen, degenen die van u erven, in vier groepen ingedeeld. In de eerste groep erven de partner met wie u bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan en de kinderen (groep 1). Als u niet getrouwd bent en ook geen kinderen heeft, erven de ouders, broers en zussen (groep 2). Als een broer of zus eerder is overleden dan erven zijn of haar kinderen/kleinkinderen het deel van de overleden broer of zus. In groep 3 en 4 komen verdere familieleden aan bod. Onaangename verrassing De wet biedt een basisregeling voor een aantal standaardsituaties. Er is in de wet geen rekening gehouden met uw persoonlijke situatie. Als u bijvoorbeeld in scheiding ligt op het moment van overlijden, zou het zomaar kunnen dat uw bijna-ex tegen uw wens in toch van u erft. Ook samenwoners kunnen voor onaangename verrassingen komen te staan. Dat overkwam bijvoorbeeld de ongetrouwde partner van de Zweedse bestsellerauteur Stieg Larsson. Hij had geen testament en net als in Nederland erven in Zweden samenwonende partners wettelijk niet van elkaar. De partner van Stieg Larsson moest jarenlang procederen om in het huis te kunnen blijven wonen waarin zij met Larsson leefde. Als u zelf het heft in handen wilt nemen, maakt u een testament. U leest hierna wat u daarin allemaal kunt regelen.

5 testament 5 Verschillende mogelijkheden Een testament wordt ook wel uiterste wil genoemd. In een testament kunt u vastleggen wat er moet gebeuren als u overlijdt. Er kan veel in een testament ge - regeld worden, maar soms zijn er ook andere regelingen nodig zoals een samenlevingscontract of een codicil. Hierna leest u wat er allemaal mogelijk is in een testament. Getrouwd en kinderen In de wet is een basisregeling opgenomen voor getrouwde partners die kinderen hebben. Dit wordt de wettelijke verdeling genoemd. Dit houdt kort gezegd in dat de echtgenoot of de geregistreerd partner die achterblijft de erfenis krijgt. De kinderen kunnen hun erfdeel pas opeisen als ook de achterblijvende partner is overleden en bij andere in de wet genoemde situaties. Het maken van een testament is zeker het overwegen waard! U kunt namelijk de wettelijke verdeling op een aantal punten aanpassen aan uw persoonlijke situatie. Daarnaast is het mogelijk met een testament erfbelasting te besparen of uit te stellen. Ongetrouwd en kinderen Als een van de samenwonende partners overlijdt, bepaalt de wet dat de kinderen erven. Vaak is het echter de bedoeling dat eerst de partner erft en pas als die er niet meer is, de kinderen. Hiervoor is een testament en een samenlevingscontract nodig. Daarnaast is het mogelijk met een testament erfbelasting te besparen of uit te stellen. Partner Als u getrouwd bent, dan erft uw partner automatisch op grond van de wet. Een testament kan voor u interessant zijn als u bijvoorbeeld wilt regelen wie uw erfenis krijgt als u er allebei niet meer bent. Heeft u een partner met wie u niet getrouwd bent, dan erft deze niet van u als u geen testament heeft.

6 6 netwerk notarissen Kinderen uit eerdere relatie Heeft u kinderen uit een eerdere relatie? Dan kan onder omstandigheden de andere ouder, dus uw ex-echtgenoot/partner, via uw kinderen van u erven. Met een testament kan dat worden voorkomen. Aan het scheiden Als u aan het scheiden bent of de scheiding al rond is, is het goed om na te gaan of uw ex-echtgenoot/partner niet langer van u erft. Daarbij maakt het uit of u getrouwd was of samenwonend en of u een testament voor uw partner had gemaakt. Wij kunnen u daarover informeren. tip Goed doel U kunt een goed doel als erfgenaam kiezen. U bepaalt zelf welk deel van uw erfenis naar het goede doel gaat: alles of een deel. Goede doelen die door de Belastingdienst zijn erkend, zijn volledig vrijgesteld van erfbelasting. Erfgenamen aanwijzen In een testament kunt u zelf bepalen hoe uw erfenis wordt verdeeld. Dat doet u door het aanwijzen van erfgenamen. U bent vrij om te bepalen wie uw erfgenamen zijn; ook als u getrouwd bent en/of kinderen heeft. Een echtgenoot en kinderen hebben, als zij geen erfgenaam zijn, wel recht op een deel van de erfenis, maar dan moeten zij wel zelf na het overlijden van hun echtgenoot/ouder in actie komen. tip Belasting besparen Een goed testament helpt om bij overlijden belasting te besparen. Soms wordt gekozen voor een testament dat uitgaat van het verschuiven van erfbelasting in plaats van besparing. Reden hiervoor kan zijn dat het geld vastzit in een huis of in beleggingen. Het betalen van erfbelasting wordt dan verschoven tot na het overlijden van beiden. Het is bijna altijd fiscaal gunstig om naast de kinderen ook de klein kinderen te laten erven. Een kleinkind kan van een grootouder een bedrag van euro (vrijgestelde bedrag in 2015) belastingvrij erven als deze een legaat opneemt in zijn testament. Het kleinkind krijgt dan bij overlijden van oma of opa geld zonder dat daarover erfbelasting hoeft te worden betaald. Geld of bepaalde bezittingen vermaken Het is mogelijk legaten in een testament op te nemen. U kunt zo geldbedragen of een bepaalde bezitting vermaken aan specifieke begunstigden, bijvoorbeeld het vermaken van een auto aan uw neef. Wilt u inboedelgoederen vermaken, dan hoeft dat niet per se bij testament. U kunt dan een codicil maken. Als dit handgeschreven stuk aan een aantal eisen voldoet, is het geldig bij overlijden.

7 Kairos Fotografie Martine Kolner testament 7

8 8 netwerk notarissen Iemand die de erfenis goed afwikkelt In uw testament kunt u iemand aanwijzen die uw erfenis afwikkelt; dit is een executeur. Als er een executeur is, kan de erfenis makkelijker worden afgewikkeld en wordt in veel gevallen onenigheid tussen de erfgenamen voorkomen. Het hangt van de samenstelling van uw vermogen af of de afwikkeling van uw erfenis een moeilijke taak voor de executeur is. Houd daar rekening mee bij het aanwijzen van een executeur. Als u geen geschikte executeur in uw omgeving kent, kunt u als u dat wilt de Netwerknotaris in uw testament als executeur aanwijzen. Online erfenis Wat gebeurt er met het online leven als een Twitteraar of Facebooker overlijdt? Na overlijden is het voor nabestaanden een hele toer om een account van de over ledene te verwijderen; want de inloggegevens van de overledene zijn meestal niet bekend. Ook weten veel nabestaanden niet in welke sociale netwerken de overledene actief was. De sociale media executeur regelt het online leven na de dood zoals u dat wilt. Via een testament laat u deze sociale media executeur weten wat er met uw online bestaan na uw overlijden moet gebeuren. tip Codicil Een testament is niet altijd nodig. Voor sommige regelingen hoeft u geen testament te maken. Sommige zaken kunt u vastleggen in een codicil. Een codicil is een handgeschreven stuk dat u zelf heeft gemaakt. Wat kunt u regelen in een codicil? Onder meer: bepaalde sieraden nalaten bepaalde spullen vermaken uw wensen over de uitvaart kenbaar maken Wij hebben een voorbeeld van een codicil voor u beschikbaar. Er zijn strikte voorschriften over hoe een codicil gemaakt moet worden. Wij kunnen u daarover informeren. Het beschikbaar stellen van organen voor donatie of bezwaar maken tegen orgaandonatie kunt u regelen via het donorformulier ( De uitsluitingsclausule Een echtscheiding van uw kind kan tot gevolg hebben dat uw schoonkind recht heeft op een gedeelte van uw erfenis. Als uw kind in gemeenschap van goederen is getrouwd, heeft de ex-echtgenoot van uw kind bij een echtscheiding recht op de helft van de (waarde van de) erfenis die uw kind van u gekregen heeft. Ook op grond van huwelijkse voorwaarden kan een exechtgenoot recht hebben op een gedeelte van de (waarde van de) erfenis. De enige manier om dit te voorkomen is door een testament te maken. In een testament kan namelijk een zogenaamde uitsluitingsclausule worden opgenomen.

9 testament 9 tip Levenstestament Een testament gaat werken als u bent overleden. In de periode voorafgaand aan uw overlijden kunt u door ziekte of door hoge leeftijd misschien niet meer zelf voor uw financiële en andere zaken zorgen. Het is goed om voor die situatie een levenstestament te hebben dat u bij de Netwerknotaris kunt maken. Hierin vertrouwt u uw zaken aan een of meerdere personen toe; deze kan ook direct na uw overlijden ervoor zorgen dat alles verloopt zoals u het had gewild. Deze persoon kan na uw overlijden direct met de notaris contact opnemen zodat uw testament snel na uw overlijden wordt geopend en iedereen weet waar hij recht op heeft. Banksparen Veel mensen doen aan banksparen voor de aflossing van de hypotheek in de toekomst of voor hun pensioen. In uw testament kunt u regelen wie het saldo van deze bankspaarrekening krijgt als u overlijdt. Bijvoorbeeld uw partner met wie u eigenaar bent van uw woning. Vermogen in de familie houden Als een persoon van u geërfd heeft en deze overlijdt daarna, dan vererft dat wat over is van uw erfenis naar zijn erfgenamen. Hierdoor kan het vermogen buiten de familie terechtkomen. In uw testament kunt u daar rekening mee houden en bepalen dat het vermogen doorvererft binnen uw familie. Eigen bijdrage voor de awbz In uw testament kunt u rekening houden met zorgbijdragen die in de toekomst betaald moeten worden. Hiermee kan worden voorkomen dat de achterblijvende ouder de erfenis van de kinderen in het verpleeg- of verzorgingshuis moet opeten. Wist u dat partners ieder een eigen testament maken? Partners maken vaak een testament waarin dezelfde regelingen staan. Toch zegt de wet dat iedereen, ook partners, een eigen testament moet maken. Wij noemen dat in vaktaal vaak gelijkluidende testamenten. Volgens de wet maakt iedereen een eigen testament omdat het testament op elk moment weer door een nieuw testament vervangen kan worden. Daar is de toestemming van de partner niet voor nodig.

10 10 netwerk notarissen Uw voordeel Een goed testament heeft allerlei voordelen. Hieronder zetten we een aantal van die voordelen op een rij. Jonge gezinnen Voor jonge gezinnen is een testament geen overbodige luxe. Ongetrouwde partners erven namelijk niet automatisch van elkaar. Als er een kindje wordt geboren, krijgt deze volgens de wet de erfenis als een van zijn ouders overlijdt terwijl de partner niets erft! Een andere belangrijke reden om een testament te maken, is het aanwijzen van een voogd en een bewindvoerder voor als beide ouders (of die nu getrouwd zijn of niet) overlijden. Ondernemers Door het (plotseling) overlijden van een onder nemer kan het bedrijf in handen komen van erfgenamen die geen verstand hebben van ondernemen. Hierdoor kan uw bedrijf in problemen komen en kan er ruzie tussen de erf genamen ontstaan. Met een goed testament en misschien wat aanvullende maatregelen kunt u veel problemen voorkomen en uw bedrijfs opvolging goed regelen. Gescheiden ouders Via de kinderen blijft u met de andere ouder van uw kinderen verbonden. Met een testament kunt u regelen dat uw ex geen bemoeienis met of recht op uw erfenis heeft. Mensen zonder partner en zonder kinderen De wet regelt dat uw ouders, broers en zussen uw erfenis krijgen. Vaak zijn ouders al op leeftijd en is het zonde van de erfbelasting als ze eerst van u erven, kort daarna overlijden en de erfenis naar uw broers en zussen gaat. Met een testament kunt u zelf bepalen wie uw erfenis krijgt.

11 Kairos Fotografie Martine Kolner testament 11

12 12 netwerk notarissen 10 redenen om een testament te maken of te wijzigen 1De wettelijke verdeling aanpassen De wettelijke verdeling geldt voor getrouwde partners met kinderen zonder testament. Door een testament te maken kunt u de wettelijke verdeling naar uw eigen situatie aanpassen. 2Erfbelasting uitstellen of besparen Een testament is van invloed op het uitstellen of besparen van erfbelasting die erfgenamen moeten betalen. Bij het kiezen van een geschikte testamentvorm wordt rekening gehouden met welke keuze u over de erfbelasting maakt. Met het tweetrapstestament kan erfbelasting worden uitgesteld naar het moment van het overlijden van de laatste ouder. Het tweetrapstestament kan in sommige gevallen ertoe leiden dat over het overlijden van beide ouders meer erfbelasting moet worden betaald dan bijvoorbeeld bij een wettelijke verdeling. Als u bij ons een testament maakt, adviseren wij u over deze zaken. 3 Uitsluitingsclausule Met een uitsluitingsclausule voorkomt u dat degene die van u geërfd heeft uw erfenis moet delen met zijn ex-partner als hij/ zij zou gaan scheiden. U bepaalt met deze clausule namelijk in het testament dat de erfenis altijd privé is voor degene die van u erft. 4Voordeel voor kleinkinderen Met het opnemen van een legaat aan kleinkinderen kunt u bijna altijd besparing van erfbelasting bereiken. Grootouders kunnen namelijk hun kleinkinderen een bedrag belastingvrij nalaten. Hierdoor gaat er een deel van de erfenis over naar de kleinkinderen zonder dat daarover erfbelasting moet worden betaald. De andere erfgenamen betalen hierdoor minder erfbelasting. Wij kunnen het legaat in het testament zó voor u vormgeven zodat het aansluit bij het moment waarop u wilt dat de kleinkinderen het geld krijgen. Bijvoorbeeld pas als ze 23 jaar zijn of pas als beide grootouders zijn overleden. 5Executeur aanstellen Een executeur regelt de administratieve afwikkeling van uw erfenis, zoals het opzeggen van abonnementen, het doen van belastingaangifte en het betalen van rekeningen. Dit is praktisch, vooral als er meerdere erfgenamen zijn. We zien in de praktijk dat de aanwezigheid van een executeur ook onenigheid tussen de erfgenamen voorkomt. Vaak is de executeur ook degene die de uitvaart regelt. Een executeur moet in een testament worden aangesteld.

13 testament 13 6Andere erfgenamen aanwijzen Als iemand overlijdt die geen tes tament gemaakt heeft, regelt de wet wie de erfgenamen zijn en hoe de erfenis wordt verdeeld. Als iemand die geen partner en kinderen heeft overlijdt, dan erven zijn/haar ouders, broers en zussen. Als er geen contact is met een van deze personen, dan kunt u door een testament te maken ervoor kiezen deze persoon niet te laten erven. Ook als u bijvoorbeeld geld aan een goed doel wilt nalaten, moet hiervoor een testament worden gemaakt. Voor niet-getrouwde partners geldt dat een testament nodig is om van elkaar te erven. In een samenlevingscontract kan ook een stukje erven worden geregeld, maar alleen voor de bezittingen waarvan de partners samen eigenaar zijn. 7Testament verouderd Omdat het erfrecht in 2003 ingrijpend is gewijzigd en ook de wet die de erfbelastingen regelt in 2010 is gewijzigd, zien we dat oudere testamenten anders kunnen uitpakken dan bij het maken van het testament was bedoeld. Om verwarring over en ongewenste effecten van het testament te voor komen, kan in veel gevallen het testament beter worden vernieuwd. 8 AWBZ-clausule In uw testament kunt u de clausule opnemen die ervoor zorgt dat de kinderen hun erfdeel krijgen als de achtergebleven ouder in een AWBZ-instelling wordt op genomen. Hiermee voorkomt u dat de achter gebleven ouder de erfenis van de kinderen moet opeten. 9Bedrijfsopvolger aanwijzen Door het overlijden van een ondernemer kan een bedrijf in handen komen van erfgenamen die geen verstand hebben van ondernemen. Hierdoor kan het bedrijf in problemen komen en kan er ruzie tussen de erfgenamen ontstaan. Met een goed testament en misschien wat aanvullende maatregelen kunt u veel problemen voorkomen. 10 Nederlands recht voor buitenlandse bezittingen Heeft u zowel bezittingen in Nederland als in het buitenland? Het is in veel gevallen handig als het testament dat u in Nederland maakt ook in het buitenland geldt. In veel gevallen kan daarvoor een clausule in het Nederlandse testament worden opgenomen.

14 14 netwerk notarissen De notaris kan u adviseren over alles wat met erfenissen te maken heeft. In een eerste gesprek bespreekt u uw wensen met de notaris.

15 testament 15 De notaris informeert u over de mogelijkheden en geeft vervolgens een concreet advies hoe u uw wensen kunt realiseren. Het is handig als u de notaris inzicht kunt geven in uw financiële zaken. Om u goed te kunnen adviseren is het belangrijk voor ons om te weten welke polissen, lijfrenteverzekeringen en andere regelingen u al in verband met uw overlijden heeft afgesloten. De notaris kan, als u dat wilt, ook voor u berekenen hoeveel erfbelasting er over uw erfenis betaald moet worden. 1 Na of tijdens het eerste gesprek adviseren we aan de hand van uw wensen hoe u uw erfenis het beste kunt regelen. Als u besluit een testament te maken, maken we een ontwerp van uw testament. Wij kunnen bijvoorbeeld ook voor u contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij over de begunstiging van een levensverzekering of juridische vraagstukken uitzoeken. 2 Het ontwerp van het testament kunt u thuis rustig nalezen. Na het lezen bespreken we of de tekst van het testament goed is of nog moet worden aangepast. 3 Als u het met het ontwerp eens bent, maken we een afspraak om het testament te ondertekenen. Het originele testament wordt in onze kluis bewaard; u krijgt een afschrift van het testament mee. 4 Aan het Centraal Testamentenregister geven we door dat u een testament heeft gemaakt, zodat na overlijden het testament kan worden teruggevonden. De inhoud van het testament maken we niet bekend aan het register. 5 Een testament kunt u altijd nog wijzigen; dit wordt herroepen genoemd. Wacht hier nooit te lang mee; als u door ziekte (bijvoorbeeld dementie) geestelijk niet meer in staat bent om een akte te ondertekenen, is het wijzigen van een testament niet meer mogelijk.

16 16 netwerk notarissen Vraag Antwoord Wij hebben een sympathieke schoonzoon. Echter, onze dochter is eerder getrouwd geweest. Na haar scheiding vroegen we ons af wat er met onze erfenis zou zijn gebeurd als een van ons vóór de scheiding zou zijn overleden. We hebben er toen niet verder over nagedacht, maar nu we een nieuwe schoonzoon hebben, hoe graag we hem ook mogen, kwam deze vraag weer bij ons op. In principe zijn de eigen kinderen erfgenamen en niet de schoonkinderen. Maar: een echtscheiding kan echter tot gevolg hebben dat het schoonkind toch recht heeft op een gedeelte van uw erfenis. Als uw kind in gemeenschap van goederen is getrouwd, dan heeft de ex- echtgenoot van het kind bij een echtscheiding recht op de helft van de erfenis. Ook op grond van huwelijkse voorwaarden kan een exechtgenoot recht hebben op een gedeelte van (de waarde van de) erfenis. U kunt dit voorkomen door een testament te maken. In een testament kan namelijk een zogenaamde uitsluitingsclausule worden opgenomen. Door deze clausule komt uw erfenis alleen ten goede aan uw eigen kind en blijft de erfenis dus voor uw kind privé. De erfenis hoeft dan niet te worden gedeeld met de (ex-)echtgenoot van uw kind. Mijn buurman heeft al jaren geen contact meer met zijn oudste zoon. Hij is al op leeftijd en maakt zich veel zorgen over wat er met zijn geld gebeurt als hij doodgaat. Zijn oudste zoon is namelijk verslaafd aan drugs. Hoe kan ik mijn buurman helpen? Uw buurman kan voor deze situatie iets regelen in zijn testament. Zonder de situatie van uw buurman precies te kennen, kan ik in het algemeen het volgende erover opmerken. Het is mogelijk om in een testament een kind te onterven; een onterfd kind kan wel aanspraak maken op zijn legitieme portie. Dit is een minimum aanspraak in de erfenis van een ouder. Als het de bedoeling is dat het kind wel erft maar het geld niet helemaal opgaat aan drugs, dan is daar ook een oplossing voor in het testament. Een bewindvoerder past dan op de erfenis. Ik help uw buurman graag met een advies voor zijn specifieke situatie.

17 testament 17 Moet ik een testament maken nu ik gescheiden ben? Ik ben gescheiden en heb drie kinderen. Toen mijn ex en ik tien jaar geleden trouwden, hebben we bij de notaris een testament gemaakt. Voor ouders die gaan scheiden, of al gescheiden zijn, is een testament extra belangrijk. Bij een (echt)scheiding moet veel worden geregeld. De scheiding is pas rond als de rechter de echtscheiding heeft uitgesproken. Mocht een van beiden in de tussentijd overlijden, dan kan de bijna-ex toch erven! Het is daarom verstandig om een testament te maken zodra u weet dat u gaat scheiden. Onder omstandigheden kan uw ex via uw kinderen van u erven. Dat is ook iets waarmee u rekening kunt houden in uw testament. Kunnen wij ons kind onterven? Wij staan niet meer op zo n goede voet met onze dochter. Zij heeft keuzes gemaakt in haar leven waar wij totaal niet achter staan. Als zij van ons erft, dan valt ons geld in verkeerde handen. Kinderen kunnen in een testament worden onterfd. Zij zijn dan geen erfgenaam meer. Wel kan een kind dat onterfd is, zijn legitieme portie (minimumdeel) opeisen, maar kan ook besluiten dat niet te doen. Als een kind de legitieme portie opeist, moet zijn erfdeel aan hem worden uitbetaald. Niet in alle gevallen hoeft dit erfdeel meteen na overlijden te worden uitbetaald; in veel gevallen hoeft dit pas te gebeuren als beide ouders zijn overleden. Wij kunnen u informeren wanneer dit het geval is. Als u wel wilt dat uw kind erft, maar u bang bent dat anderen daarvan profiteren, dan zou u een zogenaamd bewind over de erfenis kunnen overwegen. Dit bewind regelt u met een testament.

18 18 netwerk notarissen Als iemand van u een erfenis krijgt Als iemand van u een erfenis krijgt, moet hij/zij erfbelasting betalen als hij/zij meer krijgt dan het voor hem/haar vrijgestelde bedrag. Hieronder is een aantal van de vrijstellingen voor de erfbelasting in 2015 opgenomen. Goede doelen die door de Belastingdienst erkend zijn volledig vrijgesteld Kinderen en kleinkinderen Broers, zussen, neven, nichten en derden Ouder Partner (max) (min na pensioenimputatie) bedragen zijn in euro s

19 testament 19 Checklist Naast een testament of codicil kan het verstandig zijn om ook andere zaken te regelen voor uw overlijden. Hieronder een aantal suggesties. Heeft u uw nabestaanden op de hoogte gesteld van uw wensen over uw uitvaart? Als u wilt dat een bepaald persoon uw uitvaart regelt, kunt u daarvoor in uw testament een executeur aanwijzen. Als u specifieke wensen heeft voor uw begrafenis (muziek, wie uit te nodigen etc.) is het wellicht prettig voor uw nabestaanden dat u die op papier zet. Een adressenbestand voor de rouwannonces kan ook handig zijn voor uw nabestaanden. Wie moet er na uw overlijden gewaarschuwd worden? U kunt hier een lijst van maken die u op een goed zichtbare plek bewaart. Wat zijn de adressen van degenen die moeten weten dat u verhuist naar een verpleeghuis of als u langdurig in het ziekenhuis ligt? Als u uw organen wilt afstaan na uw overlijden kunt u dat laten registreren via Heeft u iets geregeld voor uw huisdieren voor als u overlijdt? Heeft u spullen geleend die na uw overlijden teruggeven moeten worden aan de eigenaar? Bijvoorbeeld: de rollator die u nu gebruikt en die u heeft geleend van de benedenbuurman.

20 Uw Netwerknotaris Netwerk Notarissen vormen een organisatie van 154 Nederlandse notariskantoren. Wij werken nauw samen en kunnen zo mensen beter van dienst zijn op de kruispunten van hun leven. Netwerk Notarissen staan open voor alles dat nieuw is en staan midden in de snel veranderende maatschappij. We schetsen actuele scenario s voor onze cliënten en zoeken direct passende oplossingen bij de nieuw ontstane werkelijkheid. Netwerk Notarissen staan in open contact met elkaar. We delen onze kennis, ervaring en ons netwerk zodat dit iedereen ten goede kan komen. Netwerk Notarissen zitten niet in hun studeerkamer te verstoffen, maar nemen pro-actief deel aan de maatschappelijke discussie, via kranten, radio, tv, en ook in Den Haag. Dat doen we in taal die voor iedereen te volgen is. Om de mensen in het land beter te informeren en elkaar beter te begrijpen. Door te werken zoals we werken, kunnen Netwerk Notarissen net iets meer essentiële waarde leveren op de kruispunten van uw leven. Vandaar onze lijfspreuk: Netwerk Notarissen. Net Iets Meer Notaris. Netwerk Notarissen Lt. Gen. Van Heutszlaan 8, 3743 JN Baarn T E Uitgave: maart 2015, nr. 2

Want alles blijft achter Heel je bezit Leeg zijn je handen Aan het einde van de rit

Want alles blijft achter Heel je bezit Leeg zijn je handen Aan het einde van de rit netwerk notarissen Want alles blijft achter Heel je bezit Leeg zijn je handen Aan het einde van de rit Uit: Het einde van de Lijn, Marco Borsato testament 1 Uw testament Waarom een testament? Omdat de

Nadere informatie

Want alles blijft achter Heel je bezit Leeg zijn je handen Aan het einde van de rit

Want alles blijft achter Heel je bezit Leeg zijn je handen Aan het einde van de rit netwerk notarissen Want alles blijft achter Heel je bezit Leeg zijn je handen Aan het einde van de rit Uit: Het einde van de Lijn, Marco Borsato testament 1 Uw testament Waarom een testament? Omdat de

Nadere informatie

Mijn. erfenis. regelen. www.netwerknotarissen.nl

Mijn. erfenis. regelen. www.netwerknotarissen.nl Mijn erfenis regelen www.netwerknotarissen.nl Wat kunt u regelen voor uw overlijden? Wat gebeurt er met uw spullen en huisdieren als u er niet meer bent? Wie krijgt uw (huur)woning? Zo zijn er veel vragen

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over erven

Veel gestelde vragen over erven Veel gestelde vragen over erven Vraag aan de notaris: gespaarde vakantiedagen en erfenis Na de vakantie vond ik het tijd de balans op te maken: hoeveel vakantiedagen heb ik nog? Ik ben tot de conclusie

Nadere informatie

GOEDE REDENEN OM EEN TESTAMENT TE MAKEN

GOEDE REDENEN OM EEN TESTAMENT TE MAKEN GOEDE REDENEN OM EEN TESTAMENT TE MAKEN Tekst Dorine van Kesteren Wie erft er van u? Wat gebeurt er met uw spullen of huisdieren? Wie zorgt er voor de kinderen als u er niet meer bent? De wet regelt veel

Nadere informatie

Huwelijkse. voorwaarden. www.netwerknotarissen.nl

Huwelijkse. voorwaarden. www.netwerknotarissen.nl Huwelijkse voorwaarden www.netwerknotarissen.nl Als u gaat trouwen, regelt de wet automatisch veel zaken. Bijvoorbeeld dat uw echtgenoot van u erft als u overlijdt of dat uw echtgenoot begunstigde wordt

Nadere informatie

levenstestament of volmacht Wat regel je voor als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen?

levenstestament of volmacht Wat regel je voor als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen? levenstestament of volmacht Wat regel je voor als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen? 2 netwerk notarissen 3 3 Levenstestament of volmacht Wat is het? 5 Verschillende mogelijkheden Wat kan er allemaal

Nadere informatie

levenstestament of volmacht Wat regel je voor als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen?

levenstestament of volmacht Wat regel je voor als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen? levenstestament of volmacht Wat regel je voor als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen? 2 netwerk notarissen 3 Levenstestament of volmacht Wat is het? 5 Verschillende mogelijkheden Wat kan er allemaal

Nadere informatie

Samen levings. contract.

Samen levings. contract. Samen levings contract www.notarishilgen.nl Veel partners die ongetrouwd samenwonen vragen zich af of zij een samenlevingscontract bij de notaris moeten sluiten. Alleen voor getrouwde en geregistreerde

Nadere informatie

Wie nergens naar op zoek is Vindt niets dat waarde heeft

Wie nergens naar op zoek is Vindt niets dat waarde heeft netwerk notarissen Wie nergens naar op zoek is Vindt niets dat waarde heeft Uit: Nergens naar op zoek, Henk Westbroek vermogensplanning 3 Uw vermogensplan Met een vermogensplan zorgt u ervoor dat het vermogen

Nadere informatie

vermogensplanning Routes uitstippelen voor de overgang van je vermogen

vermogensplanning Routes uitstippelen voor de overgang van je vermogen Routes uitstippelen voor de overgang van je vermogen 2 netwerk notarissen 3 3 Vermogensplanning Met een vermogensplan zorgt u ervoor dat het vermogen goed overgaat op de volgende generatie. Het vermogensplan

Nadere informatie

vermogensplanning Routes uitstippelen voor de overgang van je vermogen

vermogensplanning Routes uitstippelen voor de overgang van je vermogen vermogensplanning Routes uitstippelen voor de overgang van je vermogen 2 netwerk notarissen 3 Vermogensplanning Met een vermogensplan zorgt u ervoor dat het vermogen goed overgaat op de volgende generatie.

Nadere informatie

Een. erfenis. afwikkelen. www.limesnotarissennieuwkoop.nl

Een. erfenis. afwikkelen. www.limesnotarissennieuwkoop.nl Een erfenis afwikkelen www.limesnotarissennieuwkoop.nl Als iemand overlijdt, is het afhandelen van de erfenis niet het eerste waaraan nabestaanden denken. Toch moet na een overlijden een en ander worden

Nadere informatie

Het webinar is terug te kijken door op deze link te klikken. Het stellen van vragen is vanzelfsprekend niet meer mogelijk.

Het webinar is terug te kijken door op deze link te klikken. Het stellen van vragen is vanzelfsprekend niet meer mogelijk. Vragen webinar '10 redenen om een (levens)testament te maken' Op 30 mei jl. organiseerden Goede Doelen Nederland en Netwerk Notarissen een webinar over het testament en het levenstestament. Tijdens de

Nadere informatie

Je relatie officieel regelen, wil je dat?

Je relatie officieel regelen, wil je dat? samen leven Je relatie officieel regelen, wil je dat? 2 netwerk notarissen 3 Samenleven Moet je een relatie officieel maken? 5 Samenwonen Samenwonen zonder contract kan aanzienlijke problemen veroorzaken.

Nadere informatie

ERFENIS, TESTAMENT EN SLIM SCHENKEN

ERFENIS, TESTAMENT EN SLIM SCHENKEN PAGINA 1 VAN 6 Erfgenamen. Wie uw nalatenschap erft is via de wet bepaalt. Mocht u andere wensen hebben dan kunt u dit vastleggen in een testament. Op deze manier bepaalt uzelf wie uw erfgenamen zijn.

Nadere informatie

HOE REGEL IK MIJN NALATENSCHAP?

HOE REGEL IK MIJN NALATENSCHAP? HOE REGEL IK MIJN NALATENSCHAP? Alles over erven, uw testament en erfrecht op een rijtje. HOE REGEL IK MIJN NALATENSCHAP? Wat gebeurt er met uw geld, huis, bezittingen en uw schulden als u overlijdt? Zonder

Nadere informatie

ERFRECHT. hoe regel ik mijn nalatenschap? Alles over erven en erfrecht op een rijtje

ERFRECHT. hoe regel ik mijn nalatenschap? Alles over erven en erfrecht op een rijtje ERFRECHT hoe regel ik mijn nalatenschap? Alles over erven en erfrecht op een rijtje Wat vindt u in dit boekje? In dit boekje leggen wij u uit waar u rekening mee moet houden als u uw nalatenschap gaat

Nadere informatie

Erven en schenken. in 2012. www.smitmoormann.nl

Erven en schenken. in 2012. www.smitmoormann.nl Erven en schenken in 2012 www.smitmoormann.nl Als u een schenking doet of ontvangt, krijgt u met belastingen te maken. Ook als u aan iemand bij uw overlijden iets wilt nalaten of u ontvangt een erfenis,

Nadere informatie

Wie geeft u het vertrouwen?

Wie geeft u het vertrouwen? Wie geeft u het vertrouwen? Alles over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is. 2 Waarom dit boekje? Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet meer

Nadere informatie

Wie geeft u het vertrouwen?

Wie geeft u het vertrouwen? Wie geeft u het vertrouwen? Alles over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is. 2 3 Waarom dit boekje? Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet meer

Nadere informatie

hoe regel ik mijn nalatenschap? Alles over erven en erfrecht op een rijtje

hoe regel ik mijn nalatenschap? Alles over erven en erfrecht op een rijtje Erfrecht hoe regel ik mijn nalatenschap? Alles over erven en erfrecht op een rijtje Wat vindt u in dit boekje? In dit boekje leggen wij u uit waar u rekening mee moet houden als u uw nalatenschap gaat

Nadere informatie

HOE REGEL IK MIJN NALATENSCHAP?

HOE REGEL IK MIJN NALATENSCHAP? HOE REGEL IK MIJN NALATENSCHAP? Alles over erven, uw testament en erfrecht op een rijtje. HOE REGEL IK MIJN NALATENSCHAP? Wat gebeurt er met uw geld, huis, bezittingen en uw schulden als u overlijdt? Zonder

Nadere informatie

Erven en schenken. in

Erven en schenken. in Erven en schenken in 2010 www.netwerknotarissen.nl Als je een schenking doet of ontvangt, krijg je met belastingen te maken. Ook als je aan iemand bij je overlijden iets wilt nalaten of je ontvangt een

Nadere informatie

Hoe regel ik mijn nalatenschap?

Hoe regel ik mijn nalatenschap? Hoe regel ik mijn nalatenschap? Alles over erven, uw testament en erfrecht op een rijtje. Wat vindt u in dit boekje? In dit boekje leggen wij u uit waarmee u rekening moet houden als u uw nalatenschap

Nadere informatie

HOE REGEL IK MIJN NALATENSCHAP?

HOE REGEL IK MIJN NALATENSCHAP? HOE REGEL IK MIJN NALATENSCHAP? Alles over erven, uw testament en erfrecht op een rijtje. Wat vindt u in dit boekje? In dit boekje leggen wij u uit waarmee u rekening moet houden als u uw nalatenschap

Nadere informatie

Nalaten en erven Erfrecht. Wet sinds 2003

Nalaten en erven Erfrecht. Wet sinds 2003 1 Nalaten en erven Erfrecht Wet sinds 2003 2 Onderscheid in: Echtgenoten Anderen 3 Wat zegt de wet? Voor echtgenoten Voor de anderen 4 Wat zegt de wet voor echtgenoten? WETTELIJKE VERDELING: Alles gaat

Nadere informatie

Levensdossier Deel 3 MIJN CODICIL

Levensdossier Deel 3 MIJN CODICIL Levensdossier Deel 3 MIJN CODICIL Voorwoord Voor u ligt een belangrijk document: Met dit levensdossier legt u alle relevante gegevens vast die uw familie, partner, executeur, notaris of anderen moeten

Nadere informatie

Hoe regel ik mijn nalatenschap?

Hoe regel ik mijn nalatenschap? Hoe regel ik mijn nalatenschap? Alles over erven, uw testament en erfrecht op een rijtje. Wat vindt u in dit boekje? In dit boekje leggen wij u uit waarmee u rekening moet houden als u uw nalatenschap

Nadere informatie

HOE REGEL IK MIJN NALATENSCHAP? Alles over erven, uw testament en erfrecht op een rijtje.

HOE REGEL IK MIJN NALATENSCHAP? Alles over erven, uw testament en erfrecht op een rijtje. HOE REGEL IK MIJN NALATENSCHAP? Alles over erven, uw testament en erfrecht op een rijtje. Wat vindt u in dit boekje? In dit boekje leggen wij u uit waarmee u rekening moet houden als u uw nalatenschap

Nadere informatie

NOTARISKANTOOR ZWANIKKEN Blad: 1-20 Vijverlaan HL Velp tel.: fax : ERFRECHT

NOTARISKANTOOR ZWANIKKEN Blad: 1-20 Vijverlaan HL Velp tel.: fax : ERFRECHT NOTARISKANTOOR ZWANIKKEN Blad: 1-20 Vijverlaan 21-6881 HL Velp tel.: 026-361 79 21 fax : 026-363 51 38 O:\OPGEHAALDE MODELLEN\BROCHURE ERFRECHT.DOC ERFRECHT ALLROUND KANTOOR VOOR PARTICULIER EN ONDERNEMER

Nadere informatie

erfenis Als je te maken krijgt met een erfenis

erfenis Als je te maken krijgt met een erfenis erfenis Als je te maken krijgt met een erfenis 2 netwerk notarissen 3 Een erfenis afwikkelen Wat komt er kijken bij het afwikkelen van een erfenis? 6 Praktische zaken Handige tips voor het regelwerk en

Nadere informatie

Wie geeft u het vertrouwen?

Wie geeft u het vertrouwen? Wie geeft u het vertrouwen? Lees meer over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is. 2 Waarom dit boekje? Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet

Nadere informatie

Voorwoord. Ik dank u voor uw interesse en verwelkom u graag op mijn kantoor. Fenneke Koster-Joenje, notaris

Voorwoord. Ik dank u voor uw interesse en verwelkom u graag op mijn kantoor. Fenneke Koster-Joenje, notaris Uw testament Voorwoord U bezoekt de notaris zowel in goede als slechte tijden. Overlijden is een droevige gebeurtenis. Dan is het fijn dat uw wensen voor uw overlijdt goed zijn geregeld. Door middel van

Nadere informatie

Uw familie & vermogen

Uw familie & vermogen Als ik wil weten wat een samenlevingscontract voor mij kan betekenen, ga ik naar www. samenleeftest.nl. Of ik ga direct naar de Netwerknotaris voor een advies. Samenwonen in 2014 Een samenlevingscontract

Nadere informatie

Wie geeft u het vertrouwen?

Wie geeft u het vertrouwen? 9 Wie geeft u het vertrouwen? Alles over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is. 2 Waarom dit boekje? Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet meer

Nadere informatie

HET SAMENLEVINGSCONTRACT EN DE TESTAMENTEN DAARBIJ (UITGAVE 2012) HET SAMENLEVINGSCONTRACT. Partnerpensioen

HET SAMENLEVINGSCONTRACT EN DE TESTAMENTEN DAARBIJ (UITGAVE 2012) HET SAMENLEVINGSCONTRACT. Partnerpensioen HET SAMENLEVINGSCONTRACT EN DE TESTAMENTEN DAARBIJ (UITGAVE 2012) Tegenwoordig wonen veel mensen ongehuwd samen, maar vergeleken met het huwelijk is voor mensen die ongehuwd (gaan) samenwonen weinig bij

Nadere informatie

Waarom een testament?

Waarom een testament? notaris Oude Delft 62 2611 CD Delft Postbus 2882 2601 CW Delft tel. 015-213 70 50 fax 015-213 70 55 notaris@boelens.net Waarom een testament? REDENEN VOOR HET OPSTELLEN VAN EEN (NIEUW) TESTAMENT - Benoemen

Nadere informatie

Zeker van uw zaak en zorg voor uw gezin

Zeker van uw zaak en zorg voor uw gezin Zeker van uw zaak en zorg voor uw gezin Thema-avond Op naar een (on)zekere toekomst OVSB, 9 november 2015 mr. Heleen C. Vaarten Notaris te Eindhoven Om te beginnen: enkele misverstanden 1. Door het nieuwe

Nadere informatie

Erfrecht Erfrecht: Wie erft bij uw overlijden? Hoeveel erfbelasting moet over de erfenis worden betaald? Hoe kan het vermogen fiscaal gunstig

Erfrecht Erfrecht: Wie erft bij uw overlijden? Hoeveel erfbelasting moet over de erfenis worden betaald? Hoe kan het vermogen fiscaal gunstig Erfrecht Erfrecht: Wie erft bij uw overlijden? Hoeveel erfbelasting moet over de erfenis worden betaald? Hoe kan het vermogen fiscaal gunstig overgaan op de erfgenamen? Wie erft op grond van de wet? De

Nadere informatie

Samenwonen, en dan...

Samenwonen, en dan... Samenwonen, en dan... Holtman Notarissen Utrecht, Koningslaan 62 tel (030) 215 05 15 info@holtmannotarissen.nl www.holtmannotarissen.nl Wat is... Een samenlevingscontract is een schriftelijke overeenkomst

Nadere informatie

Estate planning Fiscaal voordelig vermogen nalaten

Estate planning Fiscaal voordelig vermogen nalaten Estate planning Fiscaal voordelig vermogen nalaten U betaalt pas als het bedrag van de erfenis of schenking hoger is dan de vrijstelling Estate planning Fiscaal voordelig vermogen nalaten U denkt er misschien

Nadere informatie

Anida de Fretes-van Liere

Anida de Fretes-van Liere Anida de Fretes-van Liere Werkzaam als notaris binnen De Zeeuwse Alliantie twee vestigingen vier notarissen drie kandidaat-notarissen en juristen 9 klerken 28 overige medewerkers Aangesloten bij landelijk

Nadere informatie

Voor het leven geregeld: het erfrecht vanaf 1 januari 2003

Voor het leven geregeld: het erfrecht vanaf 1 januari 2003 Voor het leven geregeld: het erfrecht vanaf 1 januari 2003 In dit informatieblad vindt u informatie over de belangrijkste wijzigingen in het erfrecht per 1 januari 2003. Achterin staan adressen vermeld

Nadere informatie

Voorbereiding op het levenseinde

Voorbereiding op het levenseinde Voorbereiding op het levenseinde ANBO KBO PCOB donderdag 23 april 2015 Frits Ton, notaris te Culemborg Voorbereiding op het levenseinde Onderdeel hiervan is: Het vastleggen van uw wensen Aan welke onderwerpen

Nadere informatie

Radartestament. En andere interessante fiscale en juridische varia

Radartestament. En andere interessante fiscale en juridische varia Radartestament En andere interessante fiscale en juridische varia Nut en noodzaak van een testament 70% van de Nederlanders heeft geen testament (Zelfs) bij 60+ rs heeft meer dan 50% geen testament 30%

Nadere informatie

Erfrecht. Mr. Caroline de Maat Fikkers notarissen BAS Bergen op Zoom 27 januari 2015

Erfrecht. Mr. Caroline de Maat Fikkers notarissen BAS Bergen op Zoom 27 januari 2015 Erfrecht Mr. Caroline de Maat Fikkers notarissen BAS Bergen op Zoom 27 januari 2015 Fikkers notarissen Lange Parkstraat 1 Bergen op Zoom Tel. 0164 242 650 c.de.maat@fikkersnotarissen.nl Erfrecht Bij versterf

Nadere informatie

EVEN VOORSTELLEN. Hans van der Tuin

EVEN VOORSTELLEN. Hans van der Tuin EVEN VOORSTELLEN Hans van der Tuin Streekweg 86 te Hoogkarspel Vanaf 1 januari 2013 hogere zorgbijdrage Vanaf 1 januari 2013 betalen veel mensen die in een AWBZ/Wlz-instelling zijn opgenomen meer zorgbijdrage.

Nadere informatie

Als een naaste komt te overlijden

Als een naaste komt te overlijden Als een naaste komt te overlijden Hulp bij de afhandeling van bankzaken Als een naaste komt te overlijden Het overlijden van een naaste heeft veel impact op familie en vrienden. Er moet van alles geregeld

Nadere informatie

Waarom zijn nalatenschappen belangrijk voor DierenLot?

Waarom zijn nalatenschappen belangrijk voor DierenLot? NALATENSCHAPPEN Waarom zijn nalatenschappen belangrijk voor DierenLot? Dankzij de steun van al onze trouwe donateurs kunnen wij kleine en middelgrote lokale organisaties blijven steunen in hun hulp aan

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 - Het huwelijksvermogensrecht

Hoofdstuk 1 - Het huwelijksvermogensrecht Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 - Het huwelijksvermogensrecht Wat is het belang van het huwelijksvermogensrecht?... 5 Gemeenschap van goederen... 5 Verdeling... 5 Wat behoort tot het gemeen schappelijk vermogen?...

Nadere informatie

Schenkings- en successierecht

Schenkings- en successierecht Page 1 of 5 Netwerk Notarissen Centrale Organisatie Lt. Gen. Van Heutszlaan 8 3743 JN Baarn T: (035) 577 27 07 F: (035) 695 28 95 E: info@nnco.nl Schenkings- en successierecht Inhoudsopgave: Schenkingsrecht

Nadere informatie

Fiscaal voordeling vermogen nalaten

Fiscaal voordeling vermogen nalaten Kennisdocument Estate planning Fiscaal voordeling vermogen nalaten U denkt er misschien liever niet aan, maar er komt ooit een moment dat u er niet meer zult zijn. Het is goed om daar nu al bij stil te

Nadere informatie

Hogere eigen bijdrage AWBZ voor mens en met s paargeld

Hogere eigen bijdrage AWBZ voor mens en met s paargeld Hogere eigen bijdrage AWBZ voor mens en met s paargeld Donderdag 17 oktober Parkins on Café Laren Tijd: 14.30 16.00 uur mr. W.L. de Ruiter Moulijn Netwerk Notarissen Netwerk Notarissen / 1 Netwerk Notarissen

Nadere informatie

Mr H.M.L. Simons, notaris Notariskantoor Kunderlinde Voerendaal

Mr H.M.L. Simons, notaris Notariskantoor Kunderlinde Voerendaal Erfrecht Mr H.M.L. Simons, notaris Notariskantoor Kunderlinde Voerendaal Erfrecht Algemeen Wettelijke verdeling Legitieme portie Samenwoners 2-Trapsmaking Zuivere aanvaarding, beneficiaire aanvaarding,

Nadere informatie

OUDERS EN KINDEREN: HET ERFRECHT

OUDERS EN KINDEREN: HET ERFRECHT OUDERS EN KINDEREN: HET ERFRECHT Sinds 1 januari 2003 is de wetgeving met betrekking tot het erfrecht gewijzigd. Het grootste deel van de wijzigingen in het erfrecht heeft betrekking op gehuwden (of geregistreerde

Nadere informatie

1 januari 2003: Nieuw Erfrecht Voor het leven geregeld

1 januari 2003: Nieuw Erfrecht Voor het leven geregeld 1 januari 2003: Nieuw Erfrecht Voor het leven geregeld Inleiding Op 1 januari 2003 is ons erfrecht gewijzigd. De laatste belangrijke wijziging in het erfrecht was in 1923. Tot die tijd waren alleen kinderen

Nadere informatie

Informatiefolder: Erfenis, schenken en woningwaarde

Informatiefolder: Erfenis, schenken en woningwaarde Informatiefolder: Erfenis, schenken en woningwaarde Bij leven kunt u al bepalen of het gunstig is uw vermogen te (ver)delen met anderen of uw erven te laten wachten totdat het zo ver is, m.a.w. tot na

Nadere informatie

Voor het leven geregeld: het erfrecht vanaf 1 januari 2003

Voor het leven geregeld: het erfrecht vanaf 1 januari 2003 Voor het leven geregeld: het erfrecht vanaf 1 januari 2003 In dit informatieblad vindt u informatie over de belangrijkste wijzigingen in het erfrecht per 1 januari 2003. Achterin staan adressen vermeld

Nadere informatie

Notarishuys Veldhoven. mr. Henk van Kruijsdijk, notaris/mediator mr. Jacqueline Siem A Sjoe-Erdkamp, notaris. Netwerk Notarissen / 1

Notarishuys Veldhoven. mr. Henk van Kruijsdijk, notaris/mediator mr. Jacqueline Siem A Sjoe-Erdkamp, notaris. Netwerk Notarissen / 1 Notarishuys Veldhoven mr. Henk van Kruijsdijk, notaris/mediator mr. Jacqueline Siem A Sjoe-Erdkamp, notaris Netwerk Notarissen / 1 Notarishuys Veldhoven Testament Levenstestament Netwerk Notarissen / 2

Nadere informatie

HET LEVENSTESTAMENT. Wat is een levenstestament?

HET LEVENSTESTAMENT. Wat is een levenstestament? HET LEVENSTESTAMENT U heeft er waarschijnlijk al over gehoord of iets over gelezen: het maken van een levenstestament. Maar wat is een levenstestament nu precies? En wanneer is het maken van een levenstestament

Nadere informatie

Gegevens. 2. Verzekering. Polisnummer. Reden overdracht Datum overdracht. 3. Nieuwe deelnemer

Gegevens. 2. Verzekering. Polisnummer. Reden overdracht Datum overdracht. 3. Nieuwe deelnemer formulier overdracht verzekering Polisnummer Datum ontvangst Wanneer gebruikt u dit formulier? U heeft een levensverzekering bij de Onderlinge s-gravenhage en bent deelnemer. Met dit formulier informeert

Nadere informatie

Mr H.M.L. Simons, notaris Notariskantoor Kunderlinde Voerendaal

Mr H.M.L. Simons, notaris Notariskantoor Kunderlinde Voerendaal Het Erfrecht Mr H.M.L. Simons, notaris Notariskantoor Kunderlinde Voerendaal Algemeen Zuivere aanvaarding, beneficiaire aanvaarding, verwerping Wettelijke verdeling Legitieme portie Samenwoners 2-Trapsmaking

Nadere informatie

Tweetraps- en levenstestament

Tweetraps- en levenstestament Tweetraps- en levenstestament fiscaal, juridisch en praktisch S.J.C. (Bas) Schipper notaris en estate-planner J.M.M. (Anja) Putman kandidaat-notaris en estate-planner SBOG, 26 april 2012 1 Wat gaan we

Nadere informatie

Wat nu met de (gewijzigde) erfbelasting?

Wat nu met de (gewijzigde) erfbelasting? Men sprak dan van drempelvrijstellingen. Zo kwam de vrijstelling van kinderen onder de oude wet helemaal te vervallen als er per kind meer werd verkregen dan 27.309,-. Het totaal verkregen bedrag werd

Nadere informatie

VISSER VAN DEN BROEK NETWERK NOTARISSEN. Schootense Loop 2 Helmond

VISSER VAN DEN BROEK NETWERK NOTARISSEN. Schootense Loop 2 Helmond VISSER VAN DEN BROEK NETWERK NOTARISSEN Schootense Loop 2 Helmond 0492-522431 VISSER VAN DEN BROEK MIRANDA VAN DEN BROEK VISSER VAN DEN BROEK LEVENSTESTAMENT volmacht Waarvoor is een levenstestament? Stel

Nadere informatie

Het levenstestament. De regie zelf in handen houden. Wat is een levenstestament? Wat is het verschil met een gewoon testament?

Het levenstestament. De regie zelf in handen houden. Wat is een levenstestament? Wat is het verschil met een gewoon testament? Pagina 1 Het levenstestament De regie zelf in handen houden Wellicht heeft u wel eens nagedacht over wat er gebeurt wanneer u een zwaar ongeluk krijgt, ernstig ziek wordt of gaat dementeren? Wie kan dan

Nadere informatie

Erfenis Wat is een erfenis? verklaring van erfrecht Wettelijk erfrecht Wie Erft? erfopvolging legitieme portie

Erfenis Wat is een erfenis? verklaring van erfrecht Wettelijk erfrecht Wie Erft? erfopvolging legitieme portie Erfenis Wat is een erfenis? De erfenis is de som van alle bezittingen minus schuld. Bezittingen zijn alle zaken uit te drukken in geld, zoals een bankrekening, aandelen, kunst of een auto. Met schuld wordt

Nadere informatie

Optimaal vermogen overdragen aan uw kinderen

Optimaal vermogen overdragen aan uw kinderen Optimaal vermogen overdragen aan uw kinderen Den Haag, 7 oktober 2016 Drs. A.M. (Bram) van Eijndthoven Hoofd Fiscaal Bureau ING Bank Eten, drinken en vrolijk zijn 2031 Aftrek Hypotheek Levensstijl Netto

Nadere informatie

Voor het leven geregeld: het erfrecht vanaf 1 januari 2003

Voor het leven geregeld: het erfrecht vanaf 1 januari 2003 Voor het leven geregeld: het erfrecht vanaf 1 januari 2003 In dit informatieblad vindt u informatie over de belangrijkste wijzigingen in het erfrecht per 1 januari 2003. Achterin staan adressen vermeld

Nadere informatie

VOORBEELD. Voorbeeld: Als de nalatenschap 100 bedraagt en er naast de langstlevende partner drie kinderen zijn, erft

VOORBEELD. Voorbeeld: Als de nalatenschap 100 bedraagt en er naast de langstlevende partner drie kinderen zijn, erft Geachte heer Test, U hebt aangegeven momenteel geen testament te hebben. Het antwoord op de vraag of u wel een testament nodig hebt, is van veel factoren afhankelijk. Een belangrijke factor is de hoogte

Nadere informatie

Optimaal vermogen overdragen aan uw kinderen

Optimaal vermogen overdragen aan uw kinderen Optimaal vermogen overdragen aan uw kinderen Den Haag, 6 oktober 2017 Drs. A.M. (Bram) van Eijndthoven Hoofd Fiscaal Bureau ING Bank Eten, drinken en vrolijk zijn 2031 Aftrek Hypotheek Levensstijl Netto

Nadere informatie

Inleiding Het andere testament De te behandelen onderwerpen

Inleiding Het andere testament De te behandelen onderwerpen i j n M t Inleiding Het andere testament De te behandelen onderwerpen Hoofdlijnen Wettelijke verdeling Fiscale gevolgen Hoofdlijnen Tweetrapsmaking Fiscale gevolgen Pauze Schenkingen Het levenstestament

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Dossier. 1. Wie zijn uw erfgenamen?... 1. 2. Erfbelasting... 4. 3. Het nalatenschapsdossier... 9. Voorwoord... V

Inhoudsopgave. Dossier. 1. Wie zijn uw erfgenamen?... 1. 2. Erfbelasting... 4. 3. Het nalatenschapsdossier... 9. Voorwoord... V Inhoudsopgave I Voorwoord... V 1. Wie zijn uw erfgenamen?... 1 1.1. U heeft geen testament... 1 1.1.1. Wettelijke erfgenamen... 1 1.1.2. Overlijden met achterlating van echtgenoot en kinderen... 1 1.1.3.

Nadere informatie

De heer P. Groothuizen. Datum: 02 januari 2015 Samengesteld door: Anneke Janssen

De heer P. Groothuizen. Datum: 02 januari 2015 Samengesteld door: Anneke Janssen De heer P. Groothuizen Datum: 02 januari 2015 Samengesteld door: Anneke Janssen Geachte heer P. Groothuizen, U hebt aangegeven momenteel geen testament te hebben. Het antwoord op de vraag of u wel een

Nadere informatie

Wet schenk- en erfbelasting

Wet schenk- en erfbelasting Successiewet 2010 Wet schenk- en erfbelasting Successiewet 2010 De nieuwe Successiewet is op 1 januari 2010 ingegaan en heeft gevolgen voor bijna iedereen! Wijziging tariefstructuur/ vrijstellingen Vereenvoudiging

Nadere informatie

Juridische begrippen in begrijpelijke taal

Juridische begrippen in begrijpelijke taal Juridische begrippen in begrijpelijke taal Aanverwanten De (groot)ouders, ooms, tantes, broers en zussen van uw partner zijn uw aanverwanten, ofwel de aangetrouwden, ook wel de koude kant. Akte Een akte

Nadere informatie

Wij staan voor u klaar, ook in moeilijke tijden. Dat is het idee.

Wij staan voor u klaar, ook in moeilijke tijden. Dat is het idee. Wij staan voor u klaar, ook in moeilijke tijden. Dat is het idee. Rabobank. Een bank met ideeën. Informatie voor nabestaanden Wat komt er op u af als een naaste overlijdt? Wanneer iemand in uw omgeving

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Uw vermogen nu en later... 1. 2. Goed om vooraf te weten... 26. Voorwoord... IX. Inhoudsopgave

Inhoudsopgave. 1. Uw vermogen nu en later... 1. 2. Goed om vooraf te weten... 26. Voorwoord... IX. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Voorwoord...................................................... IX 1. Uw vermogen nu en later... 1 1.1. Inleiding.... 1 1.1.1. Vermogen tijdens leven......................... 1 1.1.2. Hoe

Nadere informatie

uwelijkse voor waarden Informatie over trouwen

uwelijkse voor waarden Informatie over trouwen uwelijkse voor waarden Informatie over trouwen Formaat Notarissen is een landelijk netwerk van samenwerkende notariskantoren in Nederland. Kwaliteit, vernieuwing en optimale service zijn de kernwoorden

Nadere informatie

Erven, Schenken levenstestament. Lezing Maurice Dassen 2017

Erven, Schenken levenstestament. Lezing Maurice Dassen 2017 Erven, Schenken levenstestament Lezing Maurice Dassen 2017 2 Erfrecht (wettelijke regeling) Indien geen testament -> wet Wettelijke erfopvolging: - echtgenoot en (klein)kinderen - ouders, broers/zussen

Nadere informatie

uwelijkse voor waarden Informatie over trouwen

uwelijkse voor waarden Informatie over trouwen uwelijkse voor waarden Informatie over trouwen Formaat Notarissen is een landelijk netwerk van samenwerkende notariskantoren in Nederland. Kwaliteit, vernieuwing en optimale service zijn de kernwoorden

Nadere informatie

Een boekje om uw uitvaartwensen vast te leggen. Johan, medewerker Ardanta

Een boekje om uw uitvaartwensen vast te leggen. Johan, medewerker Ardanta Een boekje om uw uitvaartwensen vast te leggen. Johan, medewerker Ardanta Op een dag bent u er niet meer. Laat u het aan uw nabestaanden over hoe uw uitvaart eruitziet? Of bepaalt u het grotendeels zelf?

Nadere informatie

INFOSHEET SAMENWONERS, HYPOTHEEK, OVERLIJDENSRISICO-/LEVENSVERZEKERING EN PARTNERVERKLARING

INFOSHEET SAMENWONERS, HYPOTHEEK, OVERLIJDENSRISICO-/LEVENSVERZEKERING EN PARTNERVERKLARING een onderdeel van Damsté advocaten- notarissen Postbus 126 7500 AC ENSCHEDE Hengelosestraat 571 053 484 00 00 www.123notaris.com INFOSHEET SAMENWONERS, HYPOTHEEK, OVERLIJDENSRISICO-/LEVENSVERZEKERING EN

Nadere informatie

Goed geven! Dirk Vercoutter van testament.be 20/09/14

Goed geven! Dirk Vercoutter van testament.be 20/09/14 Goed geven! Dirk Vercoutter van testament.be 20/09/14 Testamenten en legaten Een gebaar voor het leven 1 IS ER LEVEN NA DE DOOD? DE DOOD IS EEN DEEL VAN HET LEVEN. MAAR WAT GEBEURT ER MET MIJN BEZIT ALS

Nadere informatie

Is er leven na de dood?

Is er leven na de dood? Is er leven na de dood? DE DOOD IS EEN DEEL VAN HET LEVEN. MAAR WAT GEBEURT ER MET MIJN BEZIT ALS IK NU PLOTS ZOU OVERLIJDEN? WAT HEB IK EN AAN WIE WIL IK WAT GEVEN? OF LAAT IK ALLES AAN DE STAAT? IS ER

Nadere informatie

Belastingadviesbureau Groenemans WELKOM. Henk Groenemans CB RB Msc. Register Belastingadviseur

Belastingadviesbureau Groenemans WELKOM. Henk Groenemans CB RB Msc. Register Belastingadviseur Belastingadviesbureau Groenemans WELKOM Henk Groenemans CB RB Msc. Register Belastingadviseur Koren 16 a 0492-841336 5731 LC Mierlo u 06-24243155 Nederland fiscad@onsmail.nl Vliegert Mierlo, 15 november

Nadere informatie

Algemene informatie voor nabestaanden

Algemene informatie voor nabestaanden Algemene informatie voor nabestaanden Als er iemand overlijdt, komt er veel op de nabestaanden af. Ook met de bank waarvan de overledene klant was moet er het nodige geregeld worden. In dit document hebben

Nadere informatie

EVEN VOORSTELLEN. Rachel Hayhoe. Jos Hofstee. Netwerk Notarissen / 1

EVEN VOORSTELLEN. Rachel Hayhoe. Jos Hofstee. Netwerk Notarissen / 1 EVEN VOORSTELLEN Rachel Hayhoe Jos Hofstee Netwerk Notarissen / 1 Monnickendam Purmerend Amsterdam Hoorn Netwerk Notarissen / 2 Netwerk Notarissen / 3 Hogere zorgbijdrage vanaf 1.1.2013 Vanaf 1 januari

Nadere informatie

Laat uw nabestaanden. niet in twijfel achter

Laat uw nabestaanden. niet in twijfel achter Laat uw nabestaanden niet in twijfel achter Wat moet ik hebben geregeld voor de toekomst Volmacht/handelingsonbekwaamheid Goed testament Schenkingsplan Mijn zaken eens op papier zetten Welke gevaren kan

Nadere informatie

'Hoe staat uw nalatenschap ervoor?' Erfbelasting Testament Schenking 23-11-2015

'Hoe staat uw nalatenschap ervoor?' Erfbelasting Testament Schenking 23-11-2015 'Hoe staat uw nalatenschap ervoor?' Erfbelasting Testament Schenking 1 Erfbelasting 2 Erfbelasting Erfenis: Zuiver aanvaarden (Lusten en lasten) Beneficiair aanvaarden (alleen de lusten) Verwerpen (niets)

Nadere informatie

Uw inkomen zonder uw partner

Uw inkomen zonder uw partner Informatie over uitkeringen na overlijden Uw inkomen zonder uw partner Inkomen na een overlijden Een partner verliezen is een nare gebeurtenis. Er verandert heel veel. Ook uw inkomen wordt anders. Daar

Nadere informatie

Levenstestament. Mr. N.M.M. Eskes Notaris

Levenstestament. Mr. N.M.M. Eskes Notaris Levenstestament Mr. N.M.M. Eskes Notaris Twee soorten testamenten 1. Een gewoon testament treedt in werking nadat iemand is overleden. 2. Een levenstestament treedt in werking als iemand zelf zijn zaken

Nadere informatie

levingscontract Informatie over samenwonen

levingscontract Informatie over samenwonen etsamen levingscontract Informatie over samenwonen Formaat Notarissen is een landelijk netwerk van samenwerkende notariskantoren in Nederland. Kwaliteit, vernieuwing en optimale service zijn de kernwoorden

Nadere informatie

CHECKLIST NA OVERLIJDEN

CHECKLIST NA OVERLIJDEN Deze checklist is bedoeld voor nabestaanden en heeft als doel u te helpen gedurende de intensieve periode van het regelwerk na een overlijden. Iedere situatie na een overlijden is anders, mogelijk is voor

Nadere informatie

Uw hart spreekt in uw testament

Uw hart spreekt in uw testament Uw hart spreekt in uw testament De laatste woorden van een overleden dierbare maken vaak indruk en leven voort bij de nabestaanden. Heeft u zich wel eens gerealiseerd dat u met uw testament laatste woorden

Nadere informatie

CHRISTELIJKE VERENIGING voor UITVAARTVERZORGING SOEST NIEUWSBRIEF Nr. 30 maart 2016

CHRISTELIJKE VERENIGING voor UITVAARTVERZORGING SOEST NIEUWSBRIEF Nr. 30 maart 2016 CHRISTELIJKE VERENIGING voor UITVAARTVERZORGING SOEST NIEUWSBRIEF Nr. 30 maart 2016 Uitvaartcentrum De Engenhof vernieuwd. Enige tijd geleden heeft het uitvaartcentrum een mooie opknapbeurt gehad. Daarmee

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 - Estate planning of nalatenschapsplanning. Hoofdstuk 3 - Een verblijvingsbeding tussen samenwoners

Hoofdstuk 1 - Estate planning of nalatenschapsplanning. Hoofdstuk 3 - Een verblijvingsbeding tussen samenwoners Inhoudsopgave Voorwoord... 1 Introductie... 2 Hoofdstuk 1 - Estate planning of nalatenschapsplanning 1. Wat is het?... 5 2. Hoe doet u het correct?... 5 3. Wat zijn de voordelen?... 7 4. Wat zijn de nadelen?...

Nadere informatie

Koopsom Garantie Polis

Koopsom Garantie Polis Voorwaarden Koopsom Garantie Polis 1311 Deze voorwaarden beschrijven uw verzekering. De Koopsom Garantie Polis is een levensverzekering. U spreekt met ons af dat wij uitkeren als de verzekerde op de einddatum

Nadere informatie

Thema 'wijzigingen erfrecht en testament' Lezing door mr. J.G. Hoekstra en mevrouw mr. P Hoekstra-Geurten, notarissen te Heerlen, gegeven op

Thema 'wijzigingen erfrecht en testament' Lezing door mr. J.G. Hoekstra en mevrouw mr. P Hoekstra-Geurten, notarissen te Heerlen, gegeven op Thema 'wijzigingen erfrecht en testament' Lezing door mr. J.G. Hoekstra en mevrouw mr. P Hoekstra-Geurten, notarissen te Heerlen, gegeven op AANVAARDING ERFENIS zuiver aanvaarden privé aansprakelijk voor

Nadere informatie