OPENSTELLINGEN. oktober Openstellingen en bijeenkomsten. Intereg 2 Zeeën

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OPENSTELLINGEN. oktober Openstellingen en bijeenkomsten. Intereg 2 Zeeën"

Transcriptie

1 oktober 2017 OPENSTELLINGEN Op het Europaloket vindt u twee overzichten met alle openstellingen in de nabije toekomst. Het ene overzicht is alfabetisch (op naam van het Europese subsidieprogramma), het andere op volgorde van de startdatum van de komende openstellingen. TIP: Omdat het indienen van een goede, kansrijke subsidieaanvraag tijd kost, is het van belang om er zeer tijdig mee te beginnen. Ook is het aan te raden om ruim tevoren te gaan praten met onze Europa-adviseurs. Zij helpen u graag! Op die manier kan het voorbereiden van uw aanvraag sneller en efficiënter gebeuren, en zijn de kansen op succes groter. Openstellingen en bijeenkomsten Intereg 2 Zeeën Openstelling 5 de oproep: eerste stap van 1 augustus 2017 tot 27 oktober 2017, tweede stap van 2 februari 2018 tot 2 mei Mocht u uw projectplan niet voldoende uitgewerkt hebben voor deze 5 de openstelling, dan heeft u bij de 6 de wéér een mogelijkheid tot indiening van een subsidieaanvraag.

2 pag. 2 van 14 Openstelling 6 de oproep: februari In februari 2018 gaat de 6de openstelling van start voor het Europese subsidieprogramma Interreg 2 Zeeën. Dat zal de laatste mogelijkheid zijn in de huidige programmaperiode om Europese subsidie aan te vragen. Daarom willen we op zeer korte termijn de ontwikkeling van goede projecten versnellen. Dat doen we door ervaren mensen met knowhow op specifieke gebieden bij elkaar te brengen om gezamenlijk één of meer projectvoorstellen uit te werken. Dat is de reden waarom er op 30 november in Lille 14 projectlabs worden georganiseerd. U heeft daarover in september een bericht ontvangen, met de melding dat u zich kon voorinschrijven voor die projectlabs vóór 15 oktober. Die datum is bij verspreiding van deze nieuwsbrief al gepasseerd, maar dat wil niet zeggen dat uw projectidee niet verder ontwikkeld kan worden naar een subsidieaanvraag. Mocht u zich niet voor de projectlabs hebben ingeschreven of dat wel gedaan hebben, maar u kon niet geplaatst worden in één van de rondetafelgesprekken, dan ondersteunen wij u graag alsnog, op de reguliere manier, bij het verder ontwikkelen van uw projectidee. Mocht u daarbij graag advies hebben, aarzelt u dan niet om contact op te nemen met Wieteke Wolterbeek. Nadere informatie over Interreg 2 Seas Heeft u vragen of wilt u bepaalde ideeën bespreken met onze programmamanager Wieteke Wolterbeek, stuur dan een mailtje of bel: w.wolterbeek@interreg2seas.eu / / Op het Europaloket van de Provincie Zeeland vindt u algemene informatie over wat het programma Interreg 2 Zeeën precies inhoudt. Ook kunt u een kijkje nemen op de website van Interreg 2 Seas.

3 pag. 3 van 14 Interreg North West Europe De nieuwe call is op 16 oktober begonnen en duurt tot 17 november Speciaal ter voorbereiding van nieuwe subsidieaanvragen werd er op 4 oktober 2017 in Den Haag een Project Ideas Lab gehouden. Informatie daarover kan ook nu nog interessant zijn voor uw volgende aanvraag. U kunt daar meer over lezen op de website van Interreg North West Europe. Interreg North West Europe algemeen Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Interreg North West Europe, neemt u dan een kijkje op het Europaloket. U kunt altijd contact opnemen met Manon Klein Hesseling, onze programmamanager voor dit subsidieprogramma. Zij helpt u graag verder. Contactgegevens vindt u op het Europaloket.

4 pag. 4 van 14 POP3: 3 verschillende openstellingen POP staat voor PlattelandsOntwikkelingsProgramma en is het Europese subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling. Het derde programma, POP3, is bedoeld voor het stimuleren van milieuvriendelijke manieren van produceren waarbij de landbouw wel concurrerend blijft. Openstelling Niet-productieve investeringen water algemeen: 13 november 2017 Niet-productieve investeringen zijn investeringen die geen aanmerkelijke stijging van de waarde of rentabiliteit van een bedrijf tot gevolg hebben. De investeringen dienen een link te hebben met de landbouw. De einddatum van deze openstelling is nog niet bekend. Foto: project in het kader van natuurontwikkeling en waterkwaliteitsverbetering Marolleput (Oostburg). Het POP-project kreeg Europese subsidie. Openstelling Regeling uitvoering van LEADER-projecten incl. grensoverschrijdende samenwerking: van 4 december 2017 t/m 15 maart 2018 Met deze regeling kan worden ingezet op de plaatselijke ontwikkelingen in het kader van LEADER. Deze regeling is bestemd voor projecten die vallen in het kader van de 'bottom-up' benadering van vitalisering van het platteland. Voor deze regeling wordt Zeeland onderverdeeld in 2 regio's: Zeeuws-Vlaanderen en Midden- en Noord-Zeeland. Voorbeelden van projecten die binnen LEADER Zeeuws-Vlaanderen passen: lokale landbouwproducten lerend werkend zorg voor elkaar

5 pag. 5 van 14 Voor Zeeuws-Vlaanderen is beschikbaar, afkomstig van de Europese Unie. Van de Zeeuwse gemeenten en particulieren wordt verwacht dat zij ook een deel van de projectkosten voor hun rekening nemen. Voorbeelden van projecten die binnen LEADER Midden- en Noord-Zeeland passen: levende landbouw (samenleving versterken in balans met de omgeving) samenwerking op het gebied van recreatie en toerisme initiatiefkracht van burgers Voor Midden- en Noord-Zeeland is beschikbaar, afkomstig van de Europese Unie. Van de Zeeuwse gemeenten en particulieren wordt verwacht dat zij ook een deel van de projectkosten voor hun rekening nemen. Informatiebijeenkomsten LEADER Op 8 en 14 november worden bijeenkomsten georganiseerd in het kader van deze nieuwe openstelling voor LEADER. De bijeenkomst op woensdag 8 november is voor de regio Midden- en Noord-Zeeland en duurt van tot uur. Locatie: Dorpshuis De Stadsweide, Stadspolderlaan 1, Kortgene. Aanmelden voor de bijeenkomst op 8 november kan via deze link. De bijeenkomst op dinsdag 14 november is voor de regio Zeeuws-Vlaanderen en duurt van tot uur. Locatie: t Meulengat, Sint Elisabethlaan 49, Sluiskil. Aanmelden voor de bijeenkomst op 14 november kan via deze link. Mocht u vragen hebben, stuurt u dan een mailtje naar Anne Schreurs: a.schreurs@zeeland.nl. Informatie over het POP3-programma vindt u op het Europaloket. Openstelling JOLA (Jonge Landbouwersregeling): 4 december 2017 De einddatum van deze openstelling is nog niet bekend. De Jonge Landbouwersregeling stimuleert jonge landbouwers (t/m 40 jaar) fysiek te investeren in de verduurzaming van hun agrarische onderneming. Meer informatie over POP3 vindt u op het Europaloket.

6 pag. 6 van 14 Afscheid van Arjon Copper, welkom aan Wouter de Bruijne Alweer even geleden heeft Arjon Copper, beleidsmedewerker Europa voor het POP-programma, gekozen voor een nieuwe uitdaging binnen de Provincie Zeeland. Begin september nam Wouter de Bruijne haar werk over. Hieronder ziet u het huidige POP-team, dat u graag met raad en daad bijstaat als het om POP-projecten gaat. Wouter de Bruijne: Anne Schreurs: Johan Wandel: wdp.de.bruijne@zeeland.nl a.schreurs@zeeland.nl j.wandel@zeeland.nl Meer gegevens vindt u op het Europaloket.

7 pag. 7 van 14 Save the date! Infomoment Interreg Vlaanderen-Nederland openstelling 4, op 23 november 2017 Misschien nog dit jaar zal de 4 de oproep van Interreg Vlaanderen-Nederland van start gaan. Op 23 november wordt een informatiebijeenkomst gehouden speciaal met het oog op die komende projectenoproep. De bijeenkomst vindt plaats in de Oude Abdij te Drongen. Tijdens die dag komt u alles te weten over de inhoud en prioriteitsgebieden. Ook kunt u zich tijdens workshops laten helpen bij het uitwerken van uw projectidee en potentiële partners ontmoeten. Noteer 23 november alvast in uw agenda! Meer informatie volgt later. Informatie over het programma Interreg Vlaanderen-Nederland vindt u op ons Europaloket.

8 pag. 8 van 14 Crossborder event van Zeeland & West-Brabant Business Deze netwerkbijeenkomst is al voorbij op het moment dat deze Nieuwsbrief u bereikt. Hij vond plaats op 10 oktober Maar er zullen ongetwijfeld meer van deze bijeenkomsten volgen in de toekomst en we gaan ervan uit dat deze informatie daarom toch interessant kan zijn voor u. Als u zich abonneert op de nieuwsbrief van Zeeland & West-Brabant Business en/of van Eures Scheldemond, dan kunnen zij u tijdig op de hoogte stellen van interessante bijeenkomsten en andere wetenswaardigheden. De bijeenkomst op 10 oktober Op dinsdag 10 oktober organiseerde Zeeland & West-Brabant Business voor de tweede keer het crossborder netwerkevent voor Zeeuwse, Vlaamse en West-Brabantse ondernemers. Het evenement kwam tot stand in samenwerking met EURES Scheldemond en werd ondersteund door gerichte aanvullende kennispartners. Het evenement werd in Zeeuws-Vlaanderen gehouden met een avondvullend programma. Tijdens de avond werden diverse onderwerpen behandeld, gericht op het zakendoen tussen Nederland en België in algemeen, maar ook tussen de grensgebieden Zeeland, West-Brabant, Antwerpen en Oost- en West Vlaanderen. Er werden zowel Belgische als Nederlandse ondernemers voor uitgenodigd. Er werd kennis uitgewisseld en men kon inspiratie opdoen over uiteenlopende onderwerpen, zoals:. Vestigen in Nederland of België. Vestigen specifiek in Zeeland, Brabant of Vlaanderen. Juridische valkuilen (wat zijn de verschillen tussen beide landen). Cultuurverschillen. Tips internationaal zakendoen. Subsidiemogelijkheden. (Inter)nationale bedrijfsovernames. Werven en aannemen van personeel Meer informatie vindt u op de website van Eures Scheldemond en van Zeeland & West-Brabant Business. Overzicht van alle openstellingen in de nabije toekomst Voor een complete lijst van de openstellingen (zowel op alfabet als op datum van de calls) kunt u terecht op het Europaloket.

9 pag. 9 van 14 GOEDGEKEURDE PROJECTEN EN BEHAALDE RESULTATEN Cooking@Sea: vernieuwende kookkunst aan de kust Wat zijn de vaardigheden die koks in Europese kustregio s moeten hebben om de toekomst vóór te zijn? Waar moeten koksopleidingen aan voldoen om toekomstbestendige koks af te leveren? Dat is waar het project Cooking@Sea antwoord op gaat geven. Het doel van Cooking@Sea is om in zes Europese kustregio s vast te stellen wat de kennis en vaardigheden van koks moeten inhouden om innovatief en toekomstbestendig te zijn. Aan de hand van die bevindingen worden meteen ook de koksopleidingen vernieuwd. Het project Cooking@Sea is geïnitieerd door Scalda College voor Hotelmanagement en Gastronomie. De locatie van de opleiding is in Middelburg en de opleiding staat open voor heel Zeeland maar ook voor toekomstige koks van buiten Zeeland. Michiel Hardy leert als docent Management en Gastronomie de Scalda-studenten de kneepjes van het vak. Op de foto van links naar rechts: Kelly Heijboer, Dieter Erpelinck, Vanity Hees, Chanan de Haan, Michiel Hardy en Hanad Ahmed.

10 pag. 10 van 14 promoot het regionale, duurzame product en de gastronomische economie. Het project heeft binnen het Europese Erasmus+ Programma een subsidie ontvangen van Van de 52 ingezonden projecten werden er 12 gehonoreerd, waaronder Interview met Rik Steenaard, Scalda Zeeland Rik Steenaard (Scalda) is projectleider van waar hij zich met hart en ziel voor inzet. In het volgende interview vertelt hij er graag alles over. Rik Steenaard, projectleider Hoe en wanneer kwam het idee voor dit project tot stand en wie kwam met het idee? Het project is geboren tijdens twee voorafgaande Europese projecten, waar ik projectleider van mocht zijn. Het eerste was een zogenaamd Fast Students for Slow Traffic and Slow Food project in samenwerking met Cyprus, van 2013 tot In dit project werkte Scalda samen met Mondia VMBO opleiding, tijdens kookuitwisselingen met leerlingen en studenten, waarbij traditioneel koken en regionale producten centraal stonden. Het tweede was het project Be2gether, waarbij we onder andere internationale kookfestivals organiseerden bij Scalda en bij de Turkse en Noorse partners. Dat vond plaats in 2014 en Bij beide projecten spraken we al over het thema wat de skills van de toekomstige kok zouden moeten zijn en het feit dat het belang van de gastronomische economie voor kustregio s in Europa steeds belangrijker wordt. Er bleek toen al een groot draagvlak te bestaan voor een samenwerkingsproject dat daarop zou inzoomen. Het was dan ook geen verrassing, dat het projectidee Cooking@Sea internationaal een feest van herkenning was en enthousiast werd ontvangen.

11 pag. 11 van 14 Er is in Zeeland al een zeer actief gastronomisch netwerk aanwezig waarin de VMBO- en MBOopleidingen en bedrijven zijn verenigd, te weten FoodLab Zeeland. In dit netwerk wordt volop gewerkt aan de skills van de kok. We verwachten dat FoodLab Zeeland internationaal als een voorbeeld kan dienen hoe het beroepsonderwijs kan samenwerken met gastronomische bedrijven. Hoe vonden de zes Europese partners elkaar? De internationale partners zijn onderdeel van een netwerk dat wij al geruime tijd onderhouden met partners uit voorafgaande projecten en contacten die ontstaan zijn via zogenaamde contactseminars, georganiseerd door het Agentschap Erasmus+. We kennen de scholen en weten welke opleidingen en kennis bij de partners aanwezig zijn. Relatief nieuwe partners zijn de partners uit Calais (Frankrijk), Par (UK) en Valencia (Spanje). De meeste scholen hebben wij een keer bezocht tijdens een project, of, in geval van Valencia, toen een docent toch voor bepaalde activiteiten in die stad moest zijn. Die persoonlijke contacten zijn erg waardevol en een basis om met elkaar aan de slag te gaan. Bij overleg met het Zeeuws SubsidieTeam (afgevaardigden van de Zeeuwse gemeenten, de Provincie Zeeland, Scalda, HZ, en het Waterschap) is het project ook heel positief ontvangen. Het project past zeer goed in de economische structuur van Zeeland en tegelijkertijd worden Zeeland en het Zeeuwse regionale product gepromoot. Arnoud Guikema (Provincie Zeeland, coördinator Europa/GROS) en Milos Labovic (Provincie Zeeland, lobbyist Den Haag/Brussel) hebben beiden het belang onderschreven van het project, de internationale samenwerking en het belang dat Europees geld geworven wordt, als ondersteuning van onze gezamenlijke Zeeuwse ambities. Wat houdt het project precies in en hoe krijgt het vorm in de praktijk? Het project doelt op de langere termijn op de promotie van de opleiding en het beroep kok, invulling van vacatures, duurzaam koken én promotie van het regionale product. In de provincie Zeeland is een tekort aan koks, zowel kwantitatief als kwalitatief. Zeeland kenmerkt zich door een hoge dichtheid aan (sterren)restaurants, maar het tekort aan koks is een probleem met gevolgen voor de economie van Zeeland. De ontwikkelingen gaan erg snel, en hebben grote invloed op het beroep van kok en op de (nieuwe) producten waarmee koks werken. Samen met scholen in Cornwall (Engeland), Calais (Frankrijk), Torres Vedras (Portugal), Valencia (Spanje) en Hiiumaa (Estland) gaat Scalda zich inspannen om de koksopleidingen te verbeteren. Kanjers van koks in spe aan de slag bij de kooklessen op Scalda: Rein Dullemond en daarachter Jerry Boersma.

12 pag. 12 van 14 Het beroep is veranderd. Koks moeten creatief zijn met regionale producten. Vroeger zagen klanten van een restaurant alleen de bediening, nu staan koks vaak open en bloot te koken. Koks moeten dus communicatiever zijn. We gaan in het project aan de slag met dit soort toekomstbestendige vaardigheden. Zo wordt het beroep gepromoot en komen de juiste mensen op de juiste plek in de restaurants terecht. Docenten van Scalda volgen gedurende het project trainingen bij de andere betrokken scholen in het buitenland. In Zeeland worden de buitenlandse docenten bijgespijkerd in onder meer de zilte teelt en koken met schaal- en schelpdieren. Wanneer gaan jullie van start? Op 6 en 7 november vindt de officiële, feestelijke start plaats, georganiseerd door het projectteam van Scalda. De internationale partners, de regionale partners FoodLab Zeeland, Zilte Academie Zeeland, Zilte-E en gedeputeerde Jo-Annes de Bat zullen daarbij aanwezig zijn. In 2020 wordt Cooking@Sea afgesloten met een groot foodfestival in Zeeland. Meer informatie Voor informatie kunt u terecht bij Rik Steenaard: E: rsteenaard@scalda.nl T: Lees meer over het Erasmus+ Programma

13 pag. 13 van 14 Interreg Vlaanderen-Nederland: 2Bconnect Koegorspolder wordt aantrekkelijker voor mens en dier Op vrijdag 29 september 2017 onthulde wethouder Frank van Hulle van de gemeente Terneuzen het informatiebord Groene Koegorspolder. De plannen voor een groene en duurzame Koegorspolder zijn onderdeel van het project 2B Connect, dat binnen het Europese subsidieprogramma Interreg Vlaanderen-Nederland een subsidie ontving van ,69 (50%). De feestelijke gebeurtenis werd gevierd met alle deelnemende partijen: de gemeente Terneuzen, Stichting Landschapsbeheer Zeeland, Zeeuwse Milieufederatie, Zeeland Seaports, Yara, Heros, Sagro, Zeeuwind, Eneco en Hof de Eendragt. Interregproject 2B Connect De plannen voor de Groene Koegors vallen binnen het Interregproject 2B, dat steun ontvangt van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Drie jaar lang, tot december 2018, zetten 26 partners in de grensstreek België-Nederland zich binnen het Interregproject 2B Connect in voor meer biodiversiteit op bedrijventerreinen. Meer dan 70 bedrijven in deze regio zullen hun terreinen groener inrichten zodat de lokale natuur alle kansen krijgt. Daarnaast reikt het project verschillende instrumenten aan om ook andere bedrijven te helpen om meer biodiversiteit te creëren. Groeninrichting van bedrijventerreinen biedt niet alleen kansen voor lokale dieren en planten, maar draagt ook bij aan de (grensoverschrijdende) verbinding van natuurgebieden en zorgt voor een aangename omgeving om te werken of te fietsen. Meer over het project 2B Connect leest u op de webpagina van Interreg Vlaanderen-Nederland.

14 pag. 14 van 14 ANDERE WEBSITES Meer informatie over (Europese) subsidies en projectontwikkeling kunt u vinden op de volgende websites: Meest recente Nieuwsbrief van de RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland) Impuls Zeeland KvK: informatie over internationaal ondernemen U kunt zich hier afmelden voor de Nieuwsbrief.

OPENSTELLINGEN. juni/juli Actuele openstellingen. Interreg 2 Zeeën

OPENSTELLINGEN. juni/juli Actuele openstellingen. Interreg 2 Zeeën juni/juli 2017 OPENSTELLINGEN Op het Europaloket vindt u twee overzichten met de openstellingen de komende tijd. Het ene overzicht is alfabetisch (op naam van het Europese subsidieprogramma), het andere

Nadere informatie

Nieuwe openstellingen en bijeenkomsten

Nieuwe openstellingen en bijeenkomsten eind november 2018 Deze nieuwsbrief vindt u ook op ons Europaloket: Europa Actueel Wie is wie in ons Europateam? Voor we met de nieuwsberichten van start gaan, willen wij graag ons Europateam aan u voorstellen.

Nadere informatie

LEADER. Kansen voor ondernemers in het LEADER programma

LEADER. Kansen voor ondernemers in het LEADER programma LEADER Kansen voor ondernemers in het LEADER programma LEADER Europese subsidie voor plattelandsontwikkeling In Zeeland uitgevoerd in 2 gebieden: Midden Noord Zeeland en Zeeuws Vlaanderen Bottom up ontstaan

Nadere informatie

Optimaliseren slagingskans Zeeuwse innovatieve projecten. DOK 41 Vlissingen 14 oktober 2016

Optimaliseren slagingskans Zeeuwse innovatieve projecten. DOK 41 Vlissingen 14 oktober 2016 Optimaliseren slagingskans Zeeuwse innovatieve projecten DOK 41 Vlissingen 14 oktober 2016 Economische Agenda voor Zeeland 2017-2021 Digitale versie: http://voor.zeeland.nl/economischeagenda 1. Prioritaire

Nadere informatie

Betreft vergadering Commissie Economie 18 maart Ruijsscher-Boomert

Betreft vergadering Commissie Economie 18 maart Ruijsscher-Boomert Griffier van de Staten Geleidebrief informatief Naam voorstel 16002692 Brief GS van 16 februari m.b.t. toezegging aan PS nr. 26, overzicht van alle subsidie "calls", en nr. 25 aan de commissie (kansrijkheid

Nadere informatie

Europese subsidies voor de Sociale Economie

Europese subsidies voor de Sociale Economie Europese subsidies voor de Sociale Economie Kader en functioneren van Europese subsidies Hoe werken EU subsidies? 1 EU BELEIDSKADER BEPALEND VOOR DE INHOUD SUBSIDIEPROGRAMMA S (1) Europa 2020 doelstellingen

Nadere informatie

POP-3. Plattelands Ontwikkelings Programma 2014-2020. Informatiebijeenkomst Europese Fondsen november 2014 POP3

POP-3. Plattelands Ontwikkelings Programma 2014-2020. Informatiebijeenkomst Europese Fondsen november 2014 POP3 Informatiebijeenkomst Europese Fondsen november 2014 POP3 POP-3 Plattelands Ontwikkelings Programma 2014-2020 1 Provincie Zeeland Uitvoering POP-3: Johan Wandel Boy Saija Arjon Copper Programma Zeeuws

Nadere informatie

LEADER Kempenland. Samen investeren in een leefbaar platteland

LEADER Kempenland. Samen investeren in een leefbaar platteland LEADER Kempenland Samen investeren in een leefbaar platteland Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling; Europa investeert in zijn platteland Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling;

Nadere informatie

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland VERBINDT VERSTERKT VERTEGENWOORDIGT BRABANT ZEELAND IS HET STERKSTE ONDERNEMINGSNETWERK VAN UW REGIO. We hebben een voortrekkersrol in vernieuwing en innovatie,

Nadere informatie

EU subsidies voor KRW opgaven

EU subsidies voor KRW opgaven EU subsidies voor KRW opgaven Themabijeenkomst op 26 november 2015 Govert Kamperman en Wimjan van der Heijden Waar staan we bij stil Kerndoelstellingen Europa Europa 2020-strategie EU subsidies, waar begint

Nadere informatie

Europese Territoriale Samenwerking: INTERREG-programma s 2014-2020

Europese Territoriale Samenwerking: INTERREG-programma s 2014-2020 Europese Territoriale Samenwerking: INTERREG-programma s 2014-2020 1 INTERREG Wat is INTERREG? INTERREG-programma s zijn subsidieprogramma s die sinds 1990 de samenwerking stimuleren tussen regio s uit

Nadere informatie

FYSIEKE INVESTERINGEN VOOR INNOVATIE EN MODERNISERING VAN LANDBOUWBEDRIJVEN

FYSIEKE INVESTERINGEN VOOR INNOVATIE EN MODERNISERING VAN LANDBOUWBEDRIJVEN FYSIEKE INVESTERINGEN VOOR INNOVATIE EN MODERNISERING VAN LANDBOUWBEDRIJVEN Europees Landbouwfonds voor Informatiebijeenkomst nieuwe POP3-openstellingen Utrecht West 20 september 2018 Provincie Utrecht

Nadere informatie

EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE

EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE Nota Ref: N62x-15-05b Brussel, 17 april 2015 EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE SUBSIDIES VOOR DE SOCIALE ECONOMIE' 1 INFOSESSIES IN DE 5 PROVINCIES De voorbije maanden organiseerde Kenniscentrum

Nadere informatie

Jclè cv.lci^cxd<d. Beslisnota GS. vfirwiisniimmer. rinnlimantnummfir * * Zaakniimmfir. bescriikkiiigen eii ibüei^i'ingcr

Jclè cv.lci^cxd<d. Beslisnota GS. vfirwiisniimmer. rinnlimantnummfir * * Zaakniimmfir. bescriikkiiigen eii ibüei^i'ingcr Beslisnota GS ^39/ Provincie ^Zeeland OPENBAAR rinnlimantnummfir 17024001 *17024001* onderwerp Zaakniimmfir bescriikkiiigen eii ibüei^i'ingcr vfirwiisniimmer voorgesteld besluit aanleiding Intentie tot

Nadere informatie

Iepen Mienskipsfûns, KH2018, workshops en meer!

Iepen Mienskipsfûns, KH2018, workshops en meer! Kooistra, Josina Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Provincie Fryslân donderdag 22 december 2016 14:59 Statengriffie provinsje Fryslân Iepen Mienskipsfûns, KH2018, workshops en meer! Kunt

Nadere informatie

Factsheet POP 3 Gelderland Uitvoering projecten LEADER-Achterhoek 2017

Factsheet POP 3 Gelderland Uitvoering projecten LEADER-Achterhoek 2017 Factsheet POP 3 Gelderland Uitvoering projecten LEADER-Achterhoek 2017 Achtergrond Het Plattelandsontwikkelingsprogramma 2014-2020 is het derde programma voor de ontwikkeling van het platteland in Nederland,

Nadere informatie

INTERREG IV A 2 Zeeën Programma

INTERREG IV A 2 Zeeën Programma INTERREG IVA 2 Mers Seas Zeeën Crossborder Cooperation Programme 2007-2013 Part-financed by the European Regional Development Fund (ERDF) INTERREG IV A 2 Zeeën Programma Seminarie voor projectpromotoren

Nadere informatie

DERDE PLATTELANDSONTWIKKELINGSPROGRAMMA

DERDE PLATTELANDSONTWIKKELINGSPROGRAMMA Europees Landbouwfonds DERDE PLATTELANDSONTWIKKELINGSPROGRAMMA www.flevoland.nl/pop3 voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland POP3 in het kort: POP3 is het derde Europese subsidieprogramma

Nadere informatie

Zuidwest-Nederland Een geweldige plek om zaken te doen

Zuidwest-Nederland Een geweldige plek om zaken te doen Zuidwest-Nederland Een geweldige plek om zaken te doen Zuidwest-Nederland omvat de provincie Zeeland en het westen van de provincie Noord-Brabant. Als veelbelovende regio met ongeveer 100.000 bedrijven

Nadere informatie

ons kenmerk DIR/EUI/U201401037 Lbr. 14/037

ons kenmerk DIR/EUI/U201401037 Lbr. 14/037 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Dienstverlening Directie Europa VNG uw kenmerk ons kenmerk DIR/EUI/U201401037 Lbr. 14/037 bijlage(n) datum

Nadere informatie

Kent, een geweldige plek om zaken te doen

Kent, een geweldige plek om zaken te doen Kent, een geweldige plek om zaken te doen Kent is de beste plek om zaken te doen in het Verenigd Koninkrijk. Gelegen in Zuidoost-Engeland is Kent de regio die het dichtst bij het vasteland van Europa ligt.

Nadere informatie

Nederland doet geen. investeringsfonds. Deze week: Rienks, Diane. Kunt u de nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk deze online. Nederland doet geen

Nederland doet geen. investeringsfonds. Deze week: Rienks, Diane. Kunt u de nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk deze online. Nederland doet geen Rienks, Diane Van: Europese Ster Verzonden: maandag 20 april 2015 15:27 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Nederland doet geen toezeggingen voor Europees investeringsfonds

Nadere informatie

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen Een initiatief van de EU Sinds 2010 actie door Europese middenveld en lidstaten voor een dergelijk jaar Inspiratie 1975 Europees Jaar van het Bouwkundig

Nadere informatie

Regeling samenwerking voor innovaties op lokaal niveau 2016

Regeling samenwerking voor innovaties op lokaal niveau 2016 CVDR Officiële uitgave van Gelderland. Nr. CVDR414664_1 6 december 2016 Regeling samenwerking voor innovaties op lokaal niveau 2016 GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Gelet op artikel 1.3 en paragraaf

Nadere informatie

pilootprojecten (deel 1) Oost-Vlaanderen

pilootprojecten (deel 1) Oost-Vlaanderen pilootprojecten (deel 1) Oost-Vlaanderen dhr. Arne Oosthuyse projectcoördinator Voka - Kamer van Koophandel O-Vl. VON-sessie: Allochtoon ondernemerschap in Vlaanderen Donderdag 9 juni 2011 Huis van de

Nadere informatie

Het concept POP3 is gereed. Onderdeel daarvan zijn de LEADER subsidies die voor de komende jaren beschikbaar worden gesteld.

Het concept POP3 is gereed. Onderdeel daarvan zijn de LEADER subsidies die voor de komende jaren beschikbaar worden gesteld. Fractie: CDA Naam: F. van Erp Onderwerp: LEADER-subsidie Datum indiening vragen: 13 april 2015 Het concept POP3 is gereed. Onderdeel daarvan zijn de LEADER subsidies die voor de komende jaren beschikbaar

Nadere informatie

Uitvoering van LEADER PROJECTEN binnen POP Minimaal budget; maximale creativiteit

Uitvoering van LEADER PROJECTEN binnen POP Minimaal budget; maximale creativiteit Uitvoering van LEADER PROJECTEN binnen POP-3 2014-2020 Minimaal budget; maximale creativiteit 1 Nederlandse maatregelen POP-3 Nederlandse maatregelen POP-3 gericht op: 1. Versterken van innovatie, verduurzaming

Nadere informatie

Factsheet POP 3 Gelderland Uitvoering projecten LEADER-Achterhoek 2017

Factsheet POP 3 Gelderland Uitvoering projecten LEADER-Achterhoek 2017 Factsheet POP 3 Gelderland Uitvoering projecten LEADER-Achterhoek 2017 Achtergrond Het Plattelandsontwikkelingsprogramma 2014-2020 is het derde programma voor de ontwikkeling van het platteland in Nederland,

Nadere informatie

Europese subsidies voor de Sociale Economie. Kader en functioneren van Europese subsidies

Europese subsidies voor de Sociale Economie. Kader en functioneren van Europese subsidies Europese subsidies voor de Sociale Economie Kader en functioneren van Europese subsidies Hoe werken EU subsidies? EU BELEIDSKADER BEPALEND VOOR DE INHOUD SUBSIDIEPROGRAMMA S (1) Thema s van belang voor

Nadere informatie

POP3 Innovatiemaatregelen Voorbereiding EIP-workshop Water 17 mei 2018

POP3 Innovatiemaatregelen Voorbereiding EIP-workshop Water 17 mei 2018 POP3 Innovatiemaatregelen Voorbereiding EIP-workshop Water 17 mei 2018 Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland 28 juni 2018 1 POP3 in NL Alle EU-lidstaten

Nadere informatie

Zeeuws Subsidie Team

Zeeuws Subsidie Team Zeeuws Subsidie Team intro Intro: Zeeland periferie? Intro: Zeeland periferie? 1:30 Intro: Zeeland periferie? 1:30 2:00 Intro: Zeeland periferie? 1:30 2:00 4:00 Intro: Zeeland periferie? 2:30 tot 3:00

Nadere informatie

Plantaardige eiwitten op het bord. Openingsdatum: 26 januari 2017 Sluitingsdatum: 1 mei Budget : ,- (fase 1) en

Plantaardige eiwitten op het bord. Openingsdatum: 26 januari 2017 Sluitingsdatum: 1 mei Budget : ,- (fase 1) en SBIR 1 Oproep, 26 januari 2017 Plantaardige eiwitten op het bord Openingsdatum: 26 januari 2017 Sluitingsdatum: 1 mei 2017 Budget : 400.000,- (fase 1) en 1.400.000,- (fase 2) De Staatssecretaris van Economische

Nadere informatie

NIEUWE OPENSTELLINGEN

NIEUWE OPENSTELLINGEN november/december 2016 NIEUWE OPENSTELLINGEN De call-data voor de Europese subsidieprogramma's vindt u op de overzichten die op ons Europaloket staan. U vindt ze ook afzonderlijk terug op de webpagina's

Nadere informatie

Een kijkje in Andernach - de Eetbare stad. Graag inboeken als ingekomen stuk voor de gemeenteraad van Oudewater. Met vriendelijke groet,

Een kijkje in Andernach - de Eetbare stad. Graag inboeken als ingekomen stuk voor de gemeenteraad van Oudewater. Met vriendelijke groet, From: Lugt, Arjen van der Sent: maandag 26 juni 201710:39:58 To: OW-Info Cc: Subject: FW: Nieuwsbrief LEADER Weidse Veenweiden - juni 2017 Graag inboeken als ingekomen stuk voor de gemeenteraad

Nadere informatie

Subsidies in de regio

Subsidies in de regio Subsidies in de regio Noord Nederland Subsidies in de regio -- Noord-Nederland Om bepaalde regio s binnen Nederland direct of indirect te versterken zijn er verschillende regionale, nationale en Europese

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Europese fondsen

Informatiebijeenkomst Europese fondsen Informatiebijeenkomst Europese fondsen 1 Programma 12.30 13.00 Inloop Locatie: Wandelkerk (via Abdijplein en Kloostergangen) 13.00 13.30 Het nieuwe Europese kader 2014-2020 Inleiding door gedeputeerde

Nadere informatie

Beleidsplan. Stichting Feanetië. Beleidsplan Stichting Feanetië

Beleidsplan. Stichting Feanetië. Beleidsplan Stichting Feanetië Beleidsplan Stichting Feanetië 2019 Heerenveen, 3 december 2018 Beleidsplan Stichting Feanetië 2019 1 Inhoud 1. Inleiding: een korte beschrijving van de stichting Feanetië 3 2. Analyse sterke/zwakke punten

Nadere informatie

Welkom. Begeleidingsgroep Brabant aan Zee. 14 december 2010

Welkom. Begeleidingsgroep Brabant aan Zee. 14 december 2010 Welkom Begeleidingsgroep Brabant aan Zee 14 december 2010 Parkontwikkeling met de Drie Rijken Programmamanagement: Vier specialiteiten binnen 1 team Per Rijk een programmamanager Achter de schermen eenheid

Nadere informatie

Factsheet POP 3 Gelderland Uitvoering projecten LEADER-Achterhoek

Factsheet POP 3 Gelderland Uitvoering projecten LEADER-Achterhoek Factsheet POP 3 Gelderland Uitvoering projecten LEADER-Achterhoek Openstellingbesluit Uitvoering projecten LEADER-Achterhoek De regeling Uitvoering projecten LEADER-Achterhoek is uitgewerkt in het Openstellingsbesluit

Nadere informatie

Gelderland Arbeidswijs

Gelderland Arbeidswijs Gelderland Arbeidswijs Inspiratiedocument 2017 v2.0 Heb jij een goed idee voor Gelderland Arbeidswijs? 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Gelderland Arbeidswijs in het kort... 4 3. Gelderland Arbeidswijs...

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.1 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

KvK dienstverlening topsectoren

KvK dienstverlening topsectoren MIT regeling 2014 KvK dienstverlening topsectoren Bon Uijting senior adviseur KvK 15 mei 2014 KvK verzorgt vele MKB loketten topsectoren Telnr MKB Loket MKB loketten topsectoren MKB loket Agro Food 088-585

Nadere informatie

OPENBAAR documentnummer Zaaknummer verwijsnummer

OPENBAAR documentnummer Zaaknummer verwijsnummer Beslisnota GS OPENBAAR documentnummer Zaaknummer verwijsnummer 19018973 *19018973* onderwerp Cofinanciering POP3 Project Kennisdeling, de sleutel tot een succesvolle transitie naar een duurzame landbouw

Nadere informatie

Factsheet POP 3 Gelderland Uitvoering projecten LEADER-Achterhoek 2017

Factsheet POP 3 Gelderland Uitvoering projecten LEADER-Achterhoek 2017 Factsheet POP 3 Gelderland Uitvoering projecten LEADER-Achterhoek 2017 Achtergrond Het Plattelandsontwikkelingsprogramma 2014-2020 is het derde programma voor de ontwikkeling van het platteland in Nederland,

Nadere informatie

Programma van de avond

Programma van de avond Programma van de avond 1. Toelichting provinciaal themajaar o Brabantse keukens o Brabantse parels 2. Themajaar in Deurne 3. Korte pauze 4. Ideeën en initiatieven voor consumentenprogramma Deurne o Intro

Nadere informatie

Europese subsidies voor de Sociale Economie. Kader en functioneren van Europese subsidies

Europese subsidies voor de Sociale Economie. Kader en functioneren van Europese subsidies Europese subsidies voor de Sociale Economie Kader en functioneren van Europese subsidies Hoe werken EU subsidies? EU BELEIDSKADER BEPALEND VOOR DE INHOUD SUBSIDIEPROGRAMMA S (1) Thema s van belang voor

Nadere informatie

Gelet op artikel 1.3 en paragraaf 7 van de Verordening POP3 subsidies provincie Gelderland

Gelet op artikel 1.3 en paragraaf 7 van de Verordening POP3 subsidies provincie Gelderland Openstellingsbesluit SAMENWERKING VOOR INNOVATIES OP LOKAAL NIVEAU korte voorzieningsketens (subsidieplafond 2016 voor de Verordening POP3 subsidies provincie Gelderland) GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst over 3e call Interreg Vlaanderen-Nederland. 20 oktober 2016

Informatiebijeenkomst over 3e call Interreg Vlaanderen-Nederland. 20 oktober 2016 Informatiebijeenkomst over 3e call Interreg Vlaanderen-Nederland 20 oktober 2016 Programma 07:45-08:10 uur Inloop 08:10-08:15 uur Welkom 08:15-08:30 uur Algemene info over de subsidiemogelijkheden en focus

Nadere informatie

Wat is INTERREG?

Wat is INTERREG? Wat is INTERREG? www.vrom.nl 0 INTERREG is een Europese subsidieregeling, waarbinnen partijen uit meerdere landen samenwerken in projecten op het terrein van de ruimtelijke en regionale ontwikkeling. Projecten

Nadere informatie

Meer informatie nodig?

Meer informatie nodig? Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland. Meer informatie nodig? Neem gerust contact op! LEADER-coördinator Noord Overijssel Jan Boxum p/a Gemeente Steenwijkerland

Nadere informatie

Overzicht van de festiviteiten in het Jubileumweekend

Overzicht van de festiviteiten in het Jubileumweekend digitil 14 - juni 2014 In deze digitil: Overzicht van de festiviteiten in het Jubileumweekend Loterij Reünie Ladies Night & Men s Night Feestweekend Overzicht van de festiviteiten in het Jubileumweekend

Nadere informatie

Bestuurdersdialoog Zorgpact Zeeland - 23 april 2018

Bestuurdersdialoog Zorgpact Zeeland - 23 april 2018 De ontwikkelingen arbeidsmarkt zorg en welzijn 2016 - Toekomstgerichte vaardigheden - Technologische toepassingen - Praktijkgericht leren/anders opleiden - Complexere en toenemende vraag naar zorg door

Nadere informatie

Interreg V Vlaanderen-Nederland

Interreg V Vlaanderen-Nederland Interreg V Vlaanderen-Nederland Peter Moerdijk projectadviseur 3 maart 2015 Waarom deze workshop - Doelstellingen OP-Zuid en Interreg Vlaanderen-Nederland afgestemd - Projectidee past niet zo goed in OP-Zuid,

Nadere informatie

Overzicht (nieuwe) subsidiemogelijkheden Noordoost-Fryslân

Overzicht (nieuwe) subsidiemogelijkheden Noordoost-Fryslân Overzicht (nieuwe) subsidiemogelijkheden Noordoost-Fryslân Inleiding Eind vorig jaar/begin dit jaar zijn er weer een aantal nieuwe subsidieregelingen beschikbaar gekomen. Voor ondernemers maar ook voor

Nadere informatie

Wat? Hoe? Doelstelling:

Wat? Hoe? Doelstelling: Jaarplan OTP 2014 Wat? Hoe? Doelstelling: Events/activiteiten: 2x Jouw bedrijf, mijn school, onze leerling organiseren ChecktheBizz voor havo/vwo-3 leerlingen Duurzame relatie opbouwen onderwijs en ondernemers

Nadere informatie

WEBINAR 9 oktober Kennismaking INTERREG voor nieuwkomers INTERREG >> Duurzaam, Agrarisch, Innovatief en Internationaal ondernemen

WEBINAR 9 oktober Kennismaking INTERREG voor nieuwkomers INTERREG >> Duurzaam, Agrarisch, Innovatief en Internationaal ondernemen WEBINAR 9 oktober 2015 Kennismaking INTERREG voor nieuwkomers INTERREG 2014-2020 >> Duurzaam, Agrarisch, Innovatief en Internationaal ondernemen Introductie amenwerking ver de grens > Gé Huismans > Lidwien

Nadere informatie

Wat? Hoe? Doelstelling:

Wat? Hoe? Doelstelling: Jaarplan OTP 2014 Wat? Hoe? Doelstelling: Events/activiteiten: 2x Jouw bedrijf, mijn school, onze leerling organiseren ChecktheBizz voor havo/vwo-3 leerlingen Duurzame relatie opbouwen onderwijs en ondernemers

Nadere informatie

5 -minuten versie voor Provinciale Staten

5 -minuten versie voor Provinciale Staten 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2016-553033657 (DOS-2016-0003510) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 24 mei 2016

Nadere informatie

De Natuurvisie Gelderland

De Natuurvisie Gelderland De Natuurvisie Gelderland Uitnodiging netwerkbijeenkomst natuur en landschap Maandag 21 november 2016 17.00-20.00 uur, Doorwerth Netwerkbijeenkomst natuur en landschap De provincie nodigt u als partner

Nadere informatie

FoodUp! Academie. 5 dagen 20 personen

FoodUp! Academie. 5 dagen 20 personen We staan, vandaag de dag, voor een groot aantal uitdagingen om ons eten gezonder, eerlijker en duurzamer te maken. Een van de grote vragen is hoe we het voedsellandschap in de toekomst willen inrichten

Nadere informatie

POP3 Uitvoering LEADER- projecten provincie Flevoland

POP3 Uitvoering LEADER- projecten provincie Flevoland POP3 Uitvoering LEADER- projecten provincie Flevoland 2015-2022 Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Mandemaat3 Assen Postbus 40225 8004 DE Zwolle mijn.rvo.nl T 088 042 42 42 Het Plattelandsontwikkelingsprogramma

Nadere informatie

Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland Besluitvormend

Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 9 juni 2015 Besluit nummer: 2015_BW_00466 Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland 2015-2020 - Besluitvormend Beknopte samenvatting: LEADER

Nadere informatie

Theo Koot Ivo de Nooijer Raffi Balder

Theo Koot Ivo de Nooijer Raffi Balder HUBspot is een plek waar innoverende studenten, ondernemers, investeerders, docenten en bedrijven elkaar ontmoeten en inspireren, kennis opdoen en samen ondernemen. Met als doel om Leiden innovatiever

Nadere informatie

duurzaam Europese Unie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

duurzaam Europese Unie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Zin in ondernemen Europese Unie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Zin in ondernemen? Zin in ondernemen? is een meerjarig project gericht op de stimulering van energiebesparing en ondernemen. Met

Nadere informatie

Innoveren in Europa doen we samen. 2.8 Samenwerking EIP. POP3 Europees Plattelandsontwikkelingsprogramma

Innoveren in Europa doen we samen. 2.8 Samenwerking EIP. POP3 Europees Plattelandsontwikkelingsprogramma Innoveren in Europa doen we samen Maatregel 2.8 Samenwerking in het Europees Innovatie Partnerschap (EIP) Openstelling 2017: 4 september - 1 november 2017 tot 17:00 uur 2.8 Samenwerking EIP POP3 Europees

Nadere informatie

#46: Vragen en antwoorden nieuwe actielijn Erasmus+ voor scholen 'School Exchange partnerships'

#46: Vragen en antwoorden nieuwe actielijn Erasmus+ voor scholen 'School Exchange partnerships' #46: Vragen en antwoorden nieuwe actielijn Erasmus+ voor scholen 'School Exchange partnerships' Elvira Arkesteijn, Bart van den Elzen en Svetlana van Schilfgaarde Wat gaan we doen? Nieuwe kansen voor scholen

Nadere informatie

De studenten consultancy op het gebied van sociale ondernemingen en non-profits.

De studenten consultancy op het gebied van sociale ondernemingen en non-profits. SOCIAL IMPACT CONSULTING De studenten consultancy op het gebied van sociale ondernemingen en non-profits. INFORMATIEBROCHURE 2018 2019 WORD STUDENTCONSULTANT BIJ SOLVE CONSULTING! WAT IS SOLVE? Stichting

Nadere informatie

Ruimte is schaars en de ontwikkeling van bedrijventerreinen en havengebieden in samenhangende clusters als economische

Ruimte is schaars en de ontwikkeling van bedrijventerreinen en havengebieden in samenhangende clusters als economische Op 20 maart 2019 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De Provincie Zeeland staat voor belangrijke keuzes. Op het terrein van energie, gebiedsontwikkeling, economie en infrastructuur liggen

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2016-543213868 (DOS-2013-0010135) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 16 februari

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Nr. 5529

PROVINCIAAL BLAD. Nr. 5529 PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Zeeland Nr. 5529 30 november 2017 Openstellingsbesluit van gedeputeerde staten van Zeeland houdende openstelling voorbereiding en uitvoering van samenwerkingsactiviteiten

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst

Voorlichtingsbijeenkomst Voorlichtingsbijeenkomst Leader Midden- en Noord Zeeland Roelof Noord Chris Meere 8 november 2017 Wellicht is er subsidie voor uw idee! 2.000.000 beschikbaar (50 % EU bijdrage) Subsidie min 40.000 max

Nadere informatie

Innovatief ondernemerschap in recreatie en toerisme

Innovatief ondernemerschap in recreatie en toerisme Innovatief ondernemerschap in recreatie en toerisme Van idee tot realisatie van innovatie 100,- korting bij inschrijving vóór 1 mei Leergang September - December 2010 Locatie: KvK Eindhoven Innovatief

Nadere informatie

FONDSENWERVING EN FINANCIERING

FONDSENWERVING EN FINANCIERING FONDSENWERVING EN FINANCIERING ALTIJD GELD VOOR EEN GOED IDEE! Marianne Muller, BUREAU MORE Gespecialiseerd in vinden van geld (= o.a. alle subsidie- en fondsenvraagstukken) Voor bedrijven, overheden,

Nadere informatie

Wie is de Vlaamse toerist? Zeeuwse ondernemers in Gent, 21 april 2015

Wie is de Vlaamse toerist? Zeeuwse ondernemers in Gent, 21 april 2015 Wie is de Vlaamse toerist? Zeeuwse ondernemers in Gent, 21 april 2015 Belang van de Belgische markt Reisverkeer vanuit België naar Nederland Vakanties (4n+) (2012): 328.000 Korte vakanties (1-3n) (2012):

Nadere informatie

UW NETWERK VOOR EUROPESE SAMENWERKING EN EUROPESE SUBSIDIEPROGRAMMA S

UW NETWERK VOOR EUROPESE SAMENWERKING EN EUROPESE SUBSIDIEPROGRAMMA S UW NETWERK VOOR EUROPESE SAMENWERKING EN EUROPESE SUBSIDIEPROGRAMMA S Wat is H2020? H2020 staat voor Horizon 2020, het programma van de Europese Commissie om Europees onderzoek en innovatie te stimuleren.

Nadere informatie

Zakendoen met België. Jurgen Moors, MA Adviseur Internationale Zaken/Euregio Centre of Excellence België

Zakendoen met België. Jurgen Moors, MA Adviseur Internationale Zaken/Euregio Centre of Excellence België Zakendoen met België Jurgen Moors, MA Adviseur Internationale Zaken/Euregio Centre of Excellence België Overzicht 1. Kamer van Koophandel 2. KvK: afdeling Internationale Zaken 3. België: kansen en ontwikkelingen

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2015-513301370 (DOS-2013-0010135) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 14 april

Nadere informatie

Privacy verklaring. LAG LEADER Zuidwest Twente

Privacy verklaring. LAG LEADER Zuidwest Twente Privacy verklaring LAG LEADER Zuidwest Twente opgesteld in mei 2018 1 / 6 2 / 6 Inleiding Wat is LEADER Zuidwest Twente? LEADER is een onderdeel van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Nadere informatie

nr. 405 van EMMILY TALPE datum: 3 maart 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Zeeland - Jobopportuniteiten voor Vlaamse werkzoekenden

nr. 405 van EMMILY TALPE datum: 3 maart 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Zeeland - Jobopportuniteiten voor Vlaamse werkzoekenden SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 405 van EMMILY TALPE datum: 3 maart 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Zeeland - Jobopportuniteiten voor Vlaamse werkzoekenden In de

Nadere informatie

Nieuwsbrief BUSINESS CENTRE TREEPORT APRIL 2014

Nieuwsbrief BUSINESS CENTRE TREEPORT APRIL 2014 Nieuwsbrief BUSINESS CENTRE TREEPORT APRIL 2014 Het Business Centre Treeport (BCT) wordt het hart van de boomteelt business van Zundert en de wijde omgeving. Handel, logistiek, promotie, onderzoek en onderwijs

Nadere informatie

OP Zuid. Programmaperiode 2014-2020

OP Zuid. Programmaperiode 2014-2020 OP Zuid Programmaperiode 2014-2020 1 Europees kader Europees Programma 2014-2020 Cohesiebeleid EFRO OP -zuid 2 Programmagebied 3 Vertrekpunten voor het nieuwe programma Houtskoolschets OP-Zuid Schatgraven

Nadere informatie

Ook Coevorden. Een overkoepelend platform voor alle @Coevordenaren. Project Datum Versie Status. Opzet platform Ook Coevorden 2 april 2015 0.

Ook Coevorden. Een overkoepelend platform voor alle @Coevordenaren. Project Datum Versie Status. Opzet platform Ook Coevorden 2 april 2015 0. Ook Coevorden Een overkoepelend platform voor alle @Coevordenaren Project Datum Versie Status Opzet platform Ook Coevorden 2 april 2015 0.4 Concept 1. Visie Achtergrond: van twitter via verbinding naar

Nadere informatie

Nieuwe uitgave Nieuwsbrief EZ. Samen naar een gastvrije toekomst

Nieuwe uitgave Nieuwsbrief EZ. Samen naar een gastvrije toekomst Nieuwe uitgave Nieuwsbrief EZ Zoals u ziet is de Nieuwsbrief EZ van de gemeente Molenwaard in een nieuw jasje gestoken. In plaats van een pdf-formaat verschijnt de nieuwsbrief nu via MailChimp. Mocht u

Nadere informatie

Bijeenkomst VNG. Frank van de Ven & Jan Hartholt Netwerk Platteland

Bijeenkomst VNG. Frank van de Ven & Jan Hartholt Netwerk Platteland Bijeenkomst VNG Frank van de Ven & Jan Hartholt Netwerk Platteland Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland 18 september 2015 1 Programma verder toegelicht

Nadere informatie

Aanleiding: Met deze brief brengen wij u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van toerisme en recreatie in de gemeente Drimmelen.

Aanleiding: Met deze brief brengen wij u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van toerisme en recreatie in de gemeente Drimmelen. Raadsbrief Made, 18 april 2011 Registratienr.: Onderwerp: Evaluatie Toerisme 2010 Portefeuillehouder: Ambtelijke coördinatie: Steller: M. Vos-Kroeze Grondgebied S. van Dijk Aanleiding: Met deze brief brengen

Nadere informatie

TOOLKIT voor co-creatie. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken.

TOOLKIT voor co-creatie. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken. Download Acrobat Reader voor tablet / computer / etc om deze interactieve pdf te gebruiken. welkom Binnen een co-creatie ontwikkel je samen met een leerkracht een antwoord op de vraag van de school vanuit

Nadere informatie

SOLVE Bestuursjaar. Word bestuurder van SOLVE Utrecht! Sollicitatiedeadline: zondag 6 mei uur. Wie zoeken wij? Wat bieden wij?

SOLVE Bestuursjaar. Word bestuurder van SOLVE Utrecht! Sollicitatiedeadline: zondag 6 mei uur. Wie zoeken wij? Wat bieden wij? SOLVE Bestuursjaar Wie zoeken wij? Affiniteit met consultancy Maatschappelijke betrokkenheid Analytisch denkvermogen Ambitie en ondernemerschap Sociaal vaardig Wat vragen wij? Gemiddeld 20 uur per week

Nadere informatie

Keyport 2020 breidt management team uit

Keyport 2020 breidt management team uit A.van Beerendonk Van: Keyport 2020 Verzonden: dinsdag 19 januari 2016 12:39 Aan: digitaleleeszaal Onderwerp: Keynotes #79 Keyport 2020 breidt management team uit Succesvolle

Nadere informatie

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer!

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! Welkom Met ons onderwijs willen we voor elke vmbo-leerling relevant zijn. Door ons onderwijs ontdekken leerlingen wat hen boeit, wat ze kunnen en waar

Nadere informatie

Kennisoverdracht en ondernemerscoaching Natuurinclusieve landbouw

Kennisoverdracht en ondernemerscoaching Natuurinclusieve landbouw Kennisoverdracht en ondernemerscoaching Natuurinclusieve landbouw Informatie bijeenkomst 17 oktober 2018 Agenda Toelichting subsidieregeling Vragen Inhoudelijk Subsidie technisch Makelen en schakelen welke

Nadere informatie

Welkom. regiobijeenkomst. 26 april 2012

Welkom. regiobijeenkomst. 26 april 2012 Welkom regiobijeenkomst 26 april 2012 PROGRAMMA Bestuurlijke terugkoppeling Korte presentatie aanpak programmamanagement Keuze regiodragende projecten Resultaten IJzers in het vuur Aanpak komende periode,

Nadere informatie

Trainingen en workshops maart - juni 2019

Trainingen en workshops maart - juni 2019 academie Leren en doen! Trainingen en workshops maart - juni 2019 www.academie.zorgbelang-brabant.nl Trainingen & workshops KRACHTIG PITCHEN Vrijdag 29 maart 2019 Hoe vertel je kort en krachtig jouw idee

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Mandaat-, volmacht- en machtigingenbesluit Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

PROVINCIAAL BLAD. Mandaat-, volmacht- en machtigingenbesluit Rijksdienst voor Ondernemend Nederland PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Zeeland. Nr. 6757 19 december 2016 Mandaat-, volmacht- en machtigingenbesluit van gedeputeerde staten van Zeeland aan Algemeen Directeur van de Rijksdienst

Nadere informatie

Seminar grensoverschrijdende samenwerking crisisbeheersing Nederland - België

Seminar grensoverschrijdende samenwerking crisisbeheersing Nederland - België Seminar grensoverschrijdende samenwerking crisisbeheersing Nederland - België Veiligheid vervaagt grenzen 15 oktober 2014, baarle-nassau Op woensdag 15 oktober 2014 vindt in Hotel Brasserie Den Engel Schaluinen

Nadere informatie

Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP-3) Zeeland;

Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP-3) Zeeland; CVDR Officiële uitgave van Zeeland. Nr. CVDR614461_1 26 november 2018 Besluit van gedeputeerde staten van Zeeland houdende Openstellingsbesluit Voorbereiding en uitvoering van samenwerkingsactiviteiten

Nadere informatie

Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Link. Innovate. Where technology meets cross-border demands

Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Link. Innovate. Where technology meets cross-border demands Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Link Innovate Where technology meets cross-border demands Het Project Link2Innovate is een project dat in de grensregio Vlaanderen-Nederland grensoverschrijdende

Nadere informatie

Factsheet POP 3 Gelderland LEADER-Achterhoek Samenwerkingsactiviteiten

Factsheet POP 3 Gelderland LEADER-Achterhoek Samenwerkingsactiviteiten Factsheet POP 3 Gelderland LEADER-Achterhoek Samenwerkingsactiviteiten Achtergrond Het Plattelandsontwikkelingsprogramma 2014-2020 is het derde programma voor de ontwikkeling van het platteland in Nederland,

Nadere informatie

POP3 Regeling Uitvoering van LEADER projecten Overijssel Zuidwest Twente 2017

POP3 Regeling Uitvoering van LEADER projecten Overijssel Zuidwest Twente 2017 POP3 Regeling Uitvoering van LEADER projecten Overijssel Zuidwest Twente 2017 Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Mandemaat3 Assen Postbus 40225 8004 DE Zwolle mijn.rvo.nl T 088 042 42 42 Het Plattelandsontwikkelingsprogramma

Nadere informatie

BANENBEURS van de GRENSREGIO 6 & 7 maart 09 Sluis

BANENBEURS van de GRENSREGIO 6 & 7 maart 09 Sluis Op zoek naar gemotiveerde werknemers voor uw onderneming? Bevestig vandaag nog uw gratis deelname aan de EURES Scheldemond BANENBEURS van de GRENSREGIO Beste ondernemer, De gepaste kandidaat vinden voor

Nadere informatie

Samenwerking voor Innovatie. Roelof Noord Marjolijn van Stokkom

Samenwerking voor Innovatie. Roelof Noord Marjolijn van Stokkom Samenwerking voor Innovatie Roelof Noord Marjolijn van Stokkom Van idee naar subsidie(aanvraag)! Toetsen voorwaarden regeling/openstelling Beoordelen projectplan 2 beoordelen begroting en berekenen bedrag

Nadere informatie