ONTHAALBROCHURE VOOR STUDENTEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ONTHAALBROCHURE VOOR STUDENTEN"

Transcriptie

1 ONTHAALBROCHURE VOOR STUDENTEN WZC Sint-Carolus - Groeningelaan 7, 8500 Kortrijk - tel.:056 / fax.: 056 / Erk.nr. PE 477 VZB info@st-carolus.be - website:

2 2

3 3 INHOUD 1. INLEIDING pagina 4 2. HISTORIEK pagina 4 3. PROFIEL VAN DE BEWONERS pagina 4 4. ORGANISATIE EN STRUCTUUR pagina 5 5. OPDRACHTSVERKLARING pagina 5 6. ANIMATIE pagina 7 7. PASTORALE ZORG pagina 8 8. PDL pagina 9 9. PALLIATIEVE ZORGEN pagina VRIJHEIDSBEPERKENDE MAATREGELEN pagina DAGINDELING pagina VERWACHTINGEN NAAR STUDENTEN pagina STAGEDOELSTELLINGEN pagina 15

4 4 1. INLEIDING Wij heten U van harte welkom in ons rust- en verzorgingstehuis. Wij hopen dat uw stage in onze instelling bijdraagt tot uw vorming als een vakbekwame verpleegkundige/verzorgende. Wij hopen ook dat U een beter inzicht krijgt in de leefwereld van de bejaarden in een rust- en verzorgingstehuis. Het WZC Sint-Carolus is één van de instellingen van de congregatie "Zusters van de Heilige Familie". Andere bejaardenzorginstellingen van deze congregatie zijn WZC Sint-Jozef te Oostkamp, WZC Rustenhove te Ledegem, en WZC De Pottelberg te Kortrijk. Ook in de psychiatrische zorgverlening heeft de congregatie een aantal instellingen: de kliniek Heilige Familie, de kinderkliniek De Korbeel en het initiatief voor beschut wonen De Bolster te Kortrijk. 2. HISTORIEK Het WZC St-Carolus is sinds 1882 actief in de bejaardenzorg. Het grootste deel van het gebouw dateert van 1954 en een deel van in de jaren '60. Aanvankelijk werd het rusthuis alleen door de religieuzen uitgebaat die ook de dienstverlening voor hun rekening namen. Vanaf de jaren 60 werden meerdere personeelsleden aangetrokken om de zorg verder uit te bouwen. In St-Carolus verbleven er vroeger meerdere priesters op rust. Via hun aanwezigheid heeft zich een specifieke populatie aangemeld die zich voor een deel tot op vandaag blijft bestendigen. Het betreft meestal mensen die in hun actieve loopbaan over vrij veel zelfstandigheid en autonomie beschikten op allerlei vlakken en die als bejaarde de kloof tussen hun actieve loopbaan en de oudere leeftijd als zeer groot ervaren. Het zijn mensen die vaak heel erg kritisch zijn en erg gesteld zijn op hun persoonlijke waardigheid. Deze doelpopulatie vereist een specifieke omgangscultuur die voor de personeelsgroep een bijzonder aandachtspunt vormt. In 1993 werden de 20 serviceflats in Guido Gezelle I in gebruik genomen en in 1995 de 20 serviceflats van Guido Gezelle II. Op vandaag heeft St-Carolus 100 woongelegenheden. Het RVT beschikt ook over 3 kamers kortverblijf. 3. PROFIEL VAN DE BEWONERS Ongeveer 85 % van de bewoners valt onder het B- of C- forfait volgens de Katz-schaal. Dit betekent dat zij ofwel fysiek zorgafhankelijk zijn ofwel dat zij naast een matige fysieke zorgafhankelijkheid in min of meerdere mate ook psychisch afhankelijk zijn. Dit kan voor een stuk worden afgeleid uit het feit dat de gemiddelde leeftijd van de bewoners meer dan 85 jaar bedraagt. Er is een aparte afdeling voor ouderen met dementie. De voorziening beschikt ook over enkele echtparenkamers. 4. ORGANISATIE EN STRUCTUUR Het rust- en verzorgingstehuis wordt geleid door de algemeen directeur dhr. G. De Vooght. Mevr. K. Lemey is verantwoordelijk voor de sociale dienst en contactpersoon voor studenten.

5 5 Dhr. Ph. Bulcaen is kwaliteitscoördinator. Per afdeling is er ook nog een hoofdverpleegkundige die instaat voor de dagelijks organisatie van het werk. Het rust- en verzorgingstehuis bestaat uit 3 afdelingen. Op elke afdeling werden één of twee verpleegkundigen aangeduid die instaan voor het onthaal van de studenten en die het mentorschap waarneemt. 5. OPDRACHTSVERKLARING In 1996 werd de opdrachtsverklaring van onze voorziening uitgeschreven. Het is een document waarin de missie, doelstellingen en de specifieke identiteit van het rust- en verzorgingstehuis Sint-Carolus tot uiting komen. In 2003 werd de opdrachtsverklaring kritisch geëvalueerd en geactualiseerd. Het is de missie van WZC Sint-Carolus om excellente residentiële en thuiszorgondersteunende ouderenzorg aan te bieden door middel van een kwalitatief hoogstaande zorg en een respectvolle bejegening van bewoner en familie, door een aantrekkelijke en huiselijke accommodatie, en door een actieve samenwerking met de andere zorgvoorzieningen in de regio Kortrijk. Het zorgaanbod van de voorziening bevat drie initiatieven: het rust- en verzorgingstehuis Sint- Carolus, het (toekomstige) centrum voor kortverblijf, en de serviceflats Guido Gezelle 1en 2. De voorziening is meer dan 100 jaar geleden gegroeid uit het initiatief van de Zusters van de Heilige Familie. Bestuurders, directie en medewerkers zetten op vandaag het werk van de congregatie verder en willen, vertrekkend vanuit het charisma en de eigenheid van de congregatie, de christelijke identiteit en spiritualiteit van de voorziening op een hedendaagse manier vertalen en vorm geven. Vertrekkend vanuit de behoeften van elke bewoner, rekening houdend met zijn levensloop, levensstijl en overtuiging, en steeds ook in overleg met bewoner en familie, streven wij ernaar om een belevingsgerichte, kwaliteitsvolle zorg op maat aan te bieden. Vanuit dit oogpunt is het de traditie van dit huis om elke bewoner individueel en persoonlijk te benaderen inzake omgangsstijl en bejegening. Om deze kwaliteitsvolle zorg te realiseren en te optimaliseren, en om te kunnen inspelen op nieuwe noden en uitdagingen, willen wij het reeds aanwezige kwaliteitsbeleid verder uitbouwen, met aandacht voor permanente verbetering en innovatie. Wij willen een open huis zijn, dat oog heeft voor de omgeving en maatschappij, en dat inspeelt op opportuniteitben tot integratie en samenwerking. Met thuiszorg, en andere zorgenverstrekkers en residentiële voorzieningen in de regio willen wij actief samenwerken en afstemming zoeken. Tenslotte willen wij de continuïteit van de voorziening waarborgen door het voeren van een evenwichtig financieel beleid en het uitwerken en opvolgen van een doordachte strategie.

6 6 Onze waarden en uitgangspunten Met betrekking tot bewoners Wij benaderen de bewoner met vriendelijkheid, geduld en verdraagzaamheid. We willen de autonomie en de privacy van onze bewoners maximaal respecteren. Onze zorgbenadering is aangepast aan de noden van de bewoners, enerzijds door het stimuleren van de zelfzorg en de onafhankelijkheid van de bewoners, anderzijds, indien door een stijgende zorgbehoefte zelfzorg niet meer mogelijk blijkt, door het verlenen van een op maximaal comfort gerichte zorg. We beogen een gezellige huiselijkheid in de voorziening, zodat bewoners zich kunnen thuis voelen. We houden daarom ook zoveel mogelijk rekening met individuele wensen naar inrichting van de kamer en maaltijdkeuze. Waar nodig bieden we de bewoner steun, bescherming en geborgenheid. Dit komt nog meer tot uiting bij het naderen van het levenseinde, waar we door een uitgebouwde palliatieve zorg proberen bij te dragen tot een waardige afronding van het leven. We willen ons tevens profileren als een ethisch bewogen en waarden gevoelige voorziening, die tijd maakt om na te denken en standpunten te vormen over ethisch geladen thema s. Via een gevarieerd animatie-aanbod bieden we de bewoners gelegenheid tot zinvolle ontspanning en sociaal contact. Hierbij aansluitend vinden we het belangrijk om bewoners kansen te bieden om hun sociaal netwerk te behouden, en blijvend betrokken te zijn op de omgeving en de actualiteit. Met betrekking tot medewerkers Wij zijn van mening dat de deskundigheid en de bezieling van onze medewerkers borg staan voor de kwaliteit van de zorg voor bewoners. Daarom willen wij onze medewerkers alle kansen bieden om hun opdracht zo goed mogelijk uit te voeren. We streven naar een goede werksfeer en een participatief arbeidsklimaat, waarin medewerkers via een open communicatie uitgenodigd worden om hun beste talenten te investeren, zodat zij arbeidsvreugde kunnen vinden in het dagelijkse werk. Investeren in medewerkers door vorming, training en opleiding, door positieve feedback en coaching van leidinggevenden, en door de mogelijkheid te bieden om op een creatieve manier de werkomgeving mee vorm te geven, geeft hen de kans om te groeien en zich persoonlijk en professioneel te ontwikkelen. Door de nadruk te leggen op interdisciplinaire samenwerking en overleg wordt de zorg voor de bewoner een echte totaalzorg. Een efficiënte organisatiestructuur, en een vlotte informatiedoorstroming werken hierbij faciliterend. In goede samenwerking met scholen en opleidingsinstituten proberen wij de opleiding van studenten (onze toekomstige medewerkers) mee vorm te geven. De uitbouw en ondersteuning van de vrijwilligersgroep maakt het mogelijk extra tijd en aandacht vrij te maken voor bewoners bovenop de zorgverlening door medewerkers.

7 7 Ter concretisering van de opdrachtsverklaring, hebben wij onze visie op zorg op een aantal vlakken uitgeschreven in visienota s. Hieronder vindt u een samenvatting van de voornaamste krachtlijnen uit de visienota s animatie, pastoraal en palliatieve zorg. 6. ANIMATIE Animatie stamt af van het woord anima, wat ziel, geest, of leven betekent. Animeren is dan ook het bezielen, begeesteren, beleven of verlevendigen van de bewoners. Een andere definitie is de volgende: animeren is de oudere vanuit het inzicht in zijn levensgeschiedenis en leefwereld stimuleren, motiveren en aanzetten tot een activiteit of een beleving waarbij hij zich goed voelt, gerespecteerd weet, en zijn autonomie behoudt. Dit gebeurt niet noodzakelijk via het organiseren van groots opgezette gebeurtenissen. In elk animatiegebeuren zijn immers twee elkaar aanvullende componenten werkzaam: - een animatieve ingesteldheid, d.i. een onderliggende, diepere grondhouding van waaruit je aan animatie doet, en - de handeling zelf, die door de ingesteldheid gekleurd wordt, en die de visie weerspiegelt en herkenbaar maakt. Een kleine attentie, een gesprek, een inlevende vraag zijn evenzeer animatie als een optreden of show. Hoe kun je bewoners bezielen? Eerst en vooral is het nodig zoveel mogelijk informatie te verzamelen over elke bewoner (verkenning van de noden van de doelgroep). Zodoende kan er ingespeeld worden op wat voor elk van hen betekenis heeft. Animeren is bewonersgericht werken. Het is dus niet een goede strategie om zelf een aanbod van activiteiten te gaan bedenken, en dan te zien of de bewoners er al dan niet iets aan hebben. Beter is het uit te gaan van de noden, behoeften, en eigenheid van de bewoners zelf, en daarbij passende animatie-activiteiten te gaan bedenken. Een andere bedenking: zolang de bejaarde thuis woonde, kon hij zijn dagelijkse structuur zelf bepalen. Door de opname in het rusthuis komt de bejaarde terecht in een omgeving waar deze structuur onvermijdelijk voor een stuk door anderen wordt bepaald. Vandaar dat wij ernaar streven om vanuit de animatie meer aandacht te besteden aan blijvende flexibiliteit en voldoende prikkels aanbieden zodat de bewoner zich nog steeds persoonlijk betrokken voelt bij zijn omgeving, eigen klemtonen kan leggen en niet verdrinkt in de anonimiteit van het rusthuis. Meer en meer wordt ook in verschillende groepen gewerkt: de animatrice organiseert activiteiten voor de meer valide bewoners, terwijl de ergotherapeute in de voormiddag een aantal bewoners begeleidt bij het ADL-gebeuren, en in de namiddag activiteiten voorziet voor de meer zorgbehoevende bewoners. 7. PASTORALE ZORG Pastorale zorg is een belangrijk onderdeel van de totaalzorg in een christelijk geïnspireerde instelling. Het is geen apart te onderscheiden onderdeel van die totaalzorg, maar is verweven in alles wat er in het huis gebeurt: in de zorgprocessen, de interacties tussen de bewoners, de familie en personeel.

8 8 Pastorale zorg is een herderlijke zorg: vanuit de christelijke inspiratie moeten we heel concreet de best mogelijke zorg verlenen aan onze bewoners, met aandacht voor de zwakke en broze mens, en zijn zinsbeleving van het leven. Pastorale zorg is altijd en overal aanwezig maar kan uitdrukkelijk nodig zijn op bepaalde kritische momenten van de bewoner: tijdens de opname en de aanpassingsperiode, bij ziekte en verzwakking, bij overlijden van de partner, bij problemen in de familie of bij het eigen sterven. Op deze momenten kan wat extra aandacht steungevend zijn voor de bewoner en zijn familie. Concreet kan op deze momenten een inlevend gesprek, het aanbieden van een liefdevolle verzorging of de ruimte voor geloofsbeleving zeer veel betekenen. Pastorale zorg is echter ook aanwezig op blije momenten: bijvoorbeeld bij een jubileum, bij huwelijk in de familie, of bij de geboorte van een (achter)kleinkind. Ook hier kan samen met de bewoner de blijheid gedeeld worden, kan er een eucharistieviering plaatsvinden, of een dankgebed uitgesproken worden. Geloven betekent ervaren dat je leven gedragen is door een grotere kracht, het is de bewustwording dat je een deel bent van een groter geheel. Jezus heeft ons getoond dat er een leven is na dit leven en dat iedereen wordt opgeroepen om met zijn of haar unieke talenten mee te werken aan een betere wereld waar het goed is om te leven, ook voor de zieken, de zwakken of de ouderen. Deze evangelische boodschap wordt kernachtig uitgedrukt in het charisma van de congregatie van de Zusters van de Heilige Familie: "Wat gij aan de minsten van de mijnen hebt gedaan, hebt gij aan Mij gedaan" en "Heb elkander lief zoals Ik U heb liefgehad Door het beleven van deze woorden geven we gestalte aan de christelijke uitstraling van de instelling. Christen zijn is eveneens het beleven van een aantal fundamenteel christelijke waarden: respect, eerbied en liefde voor elke medemens zowel in de werkomgeving als erbuiten, een gevoel voor rechtvaardigheid in kleine en grote dingen, mildheid, vergeving en de bereidheid om na een conflict terug met een nieuwe lei te beginnen, geduld, solidariteit en inzet voor minderbedeelden, dialoog en ontmoeting met de mensen rondom ons. Deze waarden zijn goede richtingsaanwijzers voor de omgang met onze medemensen, bewoners en personeelsleden. Pastorale zorg is ook Jezus' boodschap bij de mensen brengen De dagelijkse Eucharistieviering is voor veel bejaarden een bron van steun. Naast het verzorgen van de vieringen is ook de zorg voor het in ere houden van het kruisbeeld en de religieuze symbolen belangrijk. In dit kader past ook de werking van de pastorale werkgroep. 8. INFORMATIE ROND PDL VOOR STUDENTEN 1. Inleiding In WZC St-Carolus ondersteunen we zoveel mogelijk de zelfredzaamheid van de bewoner tijdens de activiteiten van het dagelijks leven. Dit wordt ADL genoemd. Wanneer de bewoner door lichamelijke en/of geestelijke beperkingen niet meer in staat is om activiteit toe te laten, worden deze ADL-functies overgenomen door de medewerker. De activiteiten maken plaats voor passiviteiten van het dagelijkse leven. Dit wordt PDL genoemd. Tijdens de stage wordt een video over PDL getoond, waar alle 7 PDL-factoren afzonderlijk worden toegelicht. Nadien volgt er nog extra uitleg omtrent PDL. 2. Wat is PDL?

9 9 PDL is de afkorting voor Passiviteiten van het Dagelijks Leven. Het is een zorgconcept dat tegemoet komt aan de noden van de zorgbehoevende bewoner. PDL biedt hen een respectvolle en comfortabele benadering in de dagelijkse verzorging. Het is een complex van handelingen,maatregelen en voorzieningen die bijdraagt tot een optimale verzorging, begeleiding, en verpleging van de passieve bewoner. Handelingen zijn bijvoorbeeld aanleren van bepaalde technieken(key-points) bepaalde wisselhouding, enz. Maatregelen zijn bijvoorbeeld kamerschikking, gebruik van procedures, enz. Voorzieningen zijn bijvoorbeeld de tillift, softcellmatras, antidecubituskussen, aangepaste kledij, aangepaste bekers, enz. PDL wordt opgesplitst in 7 onderdelen. Deze worden de PDL-factoren genoemd. 3. De PDL-factoren Er zijn 7 PDL-factoren Liggen, Zitten, Gewassen Worden, Gekleed Worden, Verschoond Worden, Verplaatst Worden en Gevoed Worden. 3.1 Liggen Passieve bewoners liggen gemiddeld 16u per dag. Deze bewoners kunnen zich omwille van lichamelijke of psychische problemen niet meer zelfstandig draaien en daardoor kunnen er problemen ontstaan. Decubitus ontstaat onder invloed van schuifkrachten en onverdeelde en/of te lang durende druk op dezelfde plaats. De kans op beschadigen van de huid wordt tijdens het liggen nog groter. Wisselhouding is een belangrijke factor bij decubituspreventie. Door de bewoner in een bepaalde houding te positioneren in bed is de kans op decubitus kleiner. Het gebruik van een gepaste matras mag niet vergeten worden vb. alterneringsmatras, softcellmatras, D.L.M. (dynamisch ligmiddel), enz Zitten Bij passief zitten kan de bewoner zich niet meer gericht verzitten. Dit uit zich in voorover leunen op de tafel, onrustig zitgedrag, verstoorde rompbalans (scheef zitten), onderuitzakken, enz. Daarbij komt dat de kans op decubitus groter wordt. Dit leidt tot spierspanning, voorkeurshoudingen, contracturen en onrust. Door een goede ondersteuning van hoofd, romp en extremiteiten kan de bewoner zich ontspannen. Het juiste zitmiddel is erg belangrijk vb. relax, rolwagen, kuipstoel, enz. Het toepassen van wisselzit en het gebruik van een positioneringskussen en een antidicubituskussen kunnen ervoor zorgen dat de bewoner comfortabel zit. Om het onderuitzakken te voorkomen wordt er ook soms gebruik gemaakt van vrijheidsbeperkende maatregelen zoals het gebruik van een voorzettafel of fixatiemateriaal Gewassen Worden

10 10 Door contracturen of voorkeurshoudingen, pijn en koude, afweerspanning, angst of onwil kan de verzorging van een passieve bewoner erg moeizaam verlopen. Door de PDL-benadering worden deze ongemakken tot een minimum gereduceerd zodat de verzorging comfortabel en pijnloos kan gebeuren. Er wordt gebruik gemaakt van key-points. Dit zijn bepaalde handelingen uit de kinesitherapie zoals handzetting, voetbelasting en schommelbewegingen, waardoor de afweerspanning vermindert. Dit moet steeds gebeuren in combinatie met een haptonomische benadering. Die ervoor zorgt dat er rust heerst tijdens de verzorging en dat er steeds contact is met de bewoner. Bij dementerende bewoners kan er ook een relaxatiebad aangeboden worden Gekleed Worden Net zoals bij het Gewassen Worden ondervindt de bewoner ongemakken bij het Gekleed Worden. Deze ongemakken ontstaan door contracturen of voorkeurshoudingen, pijn, afweerspanning, angst of onwil. Door bepaalde handzettingen en het gebruik van aangepaste kledij verloopt het aankleden van de passieve bewoner makkelijker. Het is dan ook belangrijk om de bewoner en zijn familie te motiveren om te kledij aan te passen of nieuwe kledij te kopen (zie ook de folder Aangepaste kledij ) Verschoond Worden Bij het Verschoond Worden is het belangrijk om de activiteit van de bewoner tot op het laatst te stimuleren, desnoods met ondersteuning van hulpmiddelen. Wanneer de actieve stafunctie niet meer toereikend is moet er gebruik gemaakt worden van andere hulpmiddelen zoals de opstahulp (Bea), actieve tillift (Sara en/of James), de opgetrokken onrusthekkens of de passieve tillift (Wendy). Bij passieve bewoners is het dan ook aangewezen om de bewoner op bed te verschonen. Het is belangrijk om het juiste incontinentiemateriaal en fixatiebroekje te gebruiken Verplaatst Worden Zich verplaatsen neemt in het leven een belangrijke plaats in. Bij het verplaatsen wordt er steeds een actie/handeling van de bewoner gevraagd. Wanneer deze tekort schiet, is het erg belangrijk om hulp en ondersteuning te geven. Door het gebruik van bepaalde technieken (vb. huwelijksmars, schouder-heupsteun, ) en hulpmiddelen (vb. actieve tillift, passieve tillift, loophulp, ) probeert men het verplaatsen zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. Inzicht in de problematiek van de bewoner, een duidelijk transferhandboek en instructiebeleid en een gelijkvormige interdisciplinaire aanpak (door het gebruik van een individueel transferprotocol) zijn hierbij erg belangrijk Gevoed Worden Deze factor verschilt met de andere PDL-factoren omdat de nadruk hier op genieten ligt. Een algemene oplossing voor problemen met eten en drinken bestaat er niet. Voedingsproblematiek bij passiviteit kent veel aspecten zoals het onvermogen om te eten en het voedsel te

11 11 herkennen, dysfunctie van de bovenste extremiteiten, slikproblemen, een te laag eettempo en overmatig knoeien met voedsel. Een goede lichaams- en zithouding, het gebruik van de juiste hulpmiddelen, aangepaste voeding en een rustige omgeving kunnen ervoor zorgen dat het eetgebeuren toch vlot en aangenaam verloopt. Mogelijke hulpmiddelen zijn: vb. een verdikt handvat, een stootrand, een doidybeker, een beker met neusuitsparing en plastiek glas, enz. 4. Structuur De PDL-stuurgroep wordt gevormd door de directeur bewonerszorg, de 3 hoofdverpleegkundigen en de factorverantwoordelijken. De PDL-coördinator is verantwoordelijke voor de algemene coördinatie en opvolging van het PDL-gebeuren in de voorziening. De factorverantwoordelijke is verantwoordelijk voor één bepaalde PDL-factor en volgde de 5- daagse PDL-cursus. Het commissielid schenkt op de afdeling extra aandacht aan één specifieke PDL-factor. Bij problemen brengt hij de factorverantwoordelijke op de hoogte. 9. PALLIATIEVE ZORGEN Nadat de bewoner samen met de dokter en zijn familie beslist heeft om af te zien van elke curatieve handeling, betekent palliatieve zorg het verder geven van een veilig gevoel, een houvast zodat wij hem kunnen helpen om als gelukkig mens afscheid te nemen van het leven. De bewoner en zijn familie worden ondersteund gedurende het hele stervensproces. De bewoner krijgt niets opgedrongen. Hij bepaalt het ritme en hij krijgt een goede pijn- en symptoomcontrole. Er is geen aparte afdeling voor palliatieve zorgen, zodat de bewoners in hun vertrouwde kamer kunnen sterven. Het is de bedoeling om de principes van palliatieve zorg te laten doordringen in het gehele rusthuis. Het rusthuis is verdeeld in drie leefgroepen en in iedere leefgroep is er één palliatief verantwoordelijke aangesteld. De palliatief referente treedt op als contactpersoon tussen verpleging, palliatieve verantwoordelijke, familie en huisarts. Naast de optimale totaalzorg is een luisterende houding een belangrijk gegeven. Luisteren betekent echt actie, in de zin van "een relatie" aangaan met de bewoner. Bij het palliatieve werk betekent dit: een relatie aangaan met iemand die de dood voor ogen ziet en zich door diens doodsangst laten raken. Pijn is een objectief gegeven dat op een subjectieve manier wordt beleefd. Daarom moet men niet enkel de lichamelijke symptomen bestrijden, maar moet men ook aandacht besteden aan het belevingsaspect van pijn. Het is de taak van de palliatief verantwoordelijke zich voortdurend bewust te blijven over de verschillende stadia waardoor de palliatieve patiënt zich heen worstelt in de confrontatie met de nakende dood. Het feit dat de stadia niet in een bepaalde volgorde verlopen en dat de bewoner en de omgeving ze doormaken, maakt de begeleiding soms zeer complex. Daarom moeten we onthouden dat ieder mens uniek is en dat ieder sterven anders is.

12 VRIJHEIDSBEPERKENDE MAATREGELEN 1. Inleiding In de zorg voor ouderen worden regelmatig maatregelen genomen die ingrijpen in de persoonlijke vrijheid van de bejaarden. Meestal liggen zorgzame motieven ten grondslag. Bewoners met functionele beperkingen, een grote lichamelijke afhankelijkheid, mobiliteitsproblemen, een voorgeschiedenis van valproblematiek, gedragsproblemen, acute verwardheid, dementie, lopen een verhoogd risico om in hun vrijheid beperkt te worden. 2. Definitie vrijheidsbeperkende maatregelen Onder een vrijheidsbeperkende maatregel verstaan we elke behandelingsmethode, elke vorm van materiaal of elke soort uitrusting die zich aan of in de buurt van het lichaam van de bewoner bevindt, die de bewoner niet gemakkelijk kan verwijderen en die de bewegingsvrijheid van de bewoner of de normale toegang tot zijn lichaam beperkt. 3. Soorten vrijheidsbeperkende maatregelen in onze voorziening De verschillende soorten vrijheidsbeperkende maatregelen die in onze voorziening worden gebruikt zijn: voorzettafel op zetel/rolstoel, fixatiegordels in zetel/rolstoel of bed. Het gebruik van het onrusthekken en een trippelhoeslaken in bed wordt niet als middel tot vrijheidsbeperking beschouwd. Medicamenteuze vormen van vrijheidsbeperking worden voorlopig buiten beschouwing gelaten. 4. Fixatie-arm beleid In de eerste plaats moet, waar mogelijk, fixatie vermeden worden. Dit is mogelijk door op de verschillende afdelingen zowel naar infrastructuur als naar zorgbenadering toe een aantal aanpassingen te doen. A. Infrastructuur Op elke afdeling zijn er gemeenschappelijke leefruimtes aanwezig. Door het creëren van een veilige omgeving (bv vaste zitplaats, rustige omgeving, aangepaste achtergrondmuziek, aromatherapie, ) en sociale controle (bv gymnastiek op de afdeling, activiteiten voor zorgbehoevenden, vrijwilligers, ) kunnen vrijheidsbeperkende maatregelen vermeden worden. B. Zorgbenadering Het vermijden van vrijheidsbeperkende maatregelen vraagt een aantal veranderingen in de zorgbenadering. In de eerste plaats is er een aanpassing van visie en competenties van medewerkers nodig. Goede observatie en communicatie zijn hier twee sleutelwoorden en een taak van alle medewerkers. Interdisciplinair samenwerken en teamwork is hier onontbeerlijk. 5. Besluitvorming vrijheidsbeperkende maatregelen Indien het zorgteam meent dat het nemen van een vrijheidsbeperkende maatregel onvermijdelijk is, zullen een aantal overwegingen en richtlijnen in acht genomen worden vooraleer over te gaan tot een bepaalde vorm van fixatie. A. Er steeds gekozen worden voor de minst ingrijpende maatregel. B. Voordelen moeten opwegen tegen de nadelen Vrijheidsbeperkende maatregelen kunnen voor de bewoner soms een aantal voordelen bieden, soms een aantal nadelen. Een goede afweging van voor- en nadelen is onontbeerlijk. De voordelen van vrijheidsbeperkende maatregelen kunnen liggen op lichamelijk vlak, psychisch vlak en sociaal vlak. Nadelen kunnen zijn: gezondheid, leef- en zorgklimaat ernstig schaden.

13 13 Conclusie In onze voorziening proberen wij het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen zoveel mogelijk te beperken. Als het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen in vraag wordt gesteld, zal dit steeds via richtlijnen uit de procedure vrijheidsbeperkende maatregelen gebeuren. Indien adequate alternatieven niet mogelijk zijn, proberen wij met overleg en betrokkenheid van alle partijen (bewoner, familie, huisarts en zorgteam), met respect voor de bewoner de minst ingrijpende vrijheidsbeperkende maatregel te kiezen. Deze maatregel wordt op regelmatige basis geëvalueerd. 11. DAGINDELING 06 u u 45 : wassen 07 u u 00 : medicatie rond delen 08 u u 15 : opdienen 08 u u 45 : eten geven 08 u u 00 : afdienen 09 u u 30 : hygiënische zorgen- mictietraining bedden opmaken 10 u u 00 : briefing 11 u u 30 : soep medicatie delen 11 u u 15 : opdienen eten geven te rusten leggen 12 u u 30 : afdienen 12 u u 45 : één verpl. gaat eten 12 u u 15 : de tweede verpl. gaat eten 13u u 45 : opzetten 13 u u 00 : koffie opdienen 14 u u 15 : overdracht tussen vroegdienst en avonddienst 14 u u 30 : afdienen 14 u u 00 : controle medicatie, namiddagtaken, water ronddelen 16 u u 45 : mictietraining 16 u u 00 : medicatie delen 17 u u 15 : opdienen eten geven 18 u u 30 : afdienen 18 u u 30 : 1 verpl. gaat eten 18 u u 30 : uitkleden 19 u u 45 : medicatie delen toeren en de bewoners te rusten leggen.

14 VERWACHTINGEN NAAR STUDENTEN De student is ertoe gehouden: - De missie, waarden en uitgangspunten die in de opdrachtsverklaring zijn verwoord te respecteren. - Zijn taak met zorg te verrichten, op de tijd, de plaats en de wijze zoals overeengekomen is. - Eerbied voor de welvoeglijkheid en de goede zeden gedurende de uitvoering van de stage in acht te nemen. - Zich te onthouden van alles wat de eigen veiligheid of die van andere personen in gevaar zou kunnen brengen. - Het rookverbod in het gebouw na te leven en dit kenbaar te maken aan andere personen. - In alles de privacy van de bewoner strikt te eerbiedigen en de grootste discretie t.a.v. hen, familie en bezoekers in acht te nemen. Hij mag volstrekt niets bekend maken van hetgeen hij tijdens de uitvoering van de stage heeft vernomen over de gezondheidstoestand, familiale situatie of enige andere vertrouwelijke informatie van de bewoners, ook niet na het beëindigen van de stage. - Bewoners, bezoekers, personeel en andere studenten met beleefdheid, achting en voorkomendheid te bejegenen. De student kan er eveneens aanspraak op maken op dezelfde wijze behandeld te worden. - Observaties i.v.m. bewoners die relevant zijn voor de verzorging van de bejaarde door te geven aan het verplegend personeel. - Bij eventuele problemen met een bewoner niet zelfstandig te handelen (tenzij het om een acute situatie gaat), doch advies in te roepen van een verantwoordelijke voor de verzorging. - Zorgzaam om te gaan met de hem toevertrouwde materialen. De student is echter niet verantwoordelijk voor beschadiging noch voor de slijtage toe te schrijven aan het regelmatig gebruik van het hem toevertrouwde materiaal. 13. STAGEDOELSTELLINGEN Wat betreft het realiseren van de stagedoelstellingen verwachten wij dat de student hiervoor zelf verantwoordelijkheid opneemt. Om de doelstellingen die door de school worden vooropgesteld te bereiken dient de student op zijn minst interesse op te brengen voor de informatie die hun worden geboden en alle oefenkansen die zich voordoen te benutten. In de mate van het mogelijke dient de student hier zelf initiatief te nemen door appèl te doen op zijn stagementor. Het is ook goed om tijdens de stage zelf feedback te vragen aan de stagementor. Op deze manier kunnen eventueel minder goede zaken direct bijgestuurd worden. We beschouwen de student gedurende de stageperiode als een (tijdelijk) lid van de afdeling. Vanuit onze werking willen wij een zo correct mogelijk beeld meegeven van wat het beroep van

15 15 verpleegkundige/verzorgende in een rust- en verzorgingstehuis inhoudt, en waar de voornaamste aandachtspunten in de zorg liggen, zodat de opgedane ervaring kan bijdragen tot de vorming van de stagiair(e)s tot professionele, vakbekwame zorgverleners. Op het einde van de stage is er een formele evaluatie van de student. Ook wij zijn geïnteresseerd in de beleving van onze instelling door de studenten. Daarom vragen wij hen bij het einde van de stage onze vragenlijst evaluatie van het stageoord in te vullen. De suggesties van de studenten kunnen ons helpen onze eigen werking te evalueren en waar nodig bij te sturen. Wij wensen u veel succes op uw stage in WZC St. Carolus!

Woon- en zorgcentrum DE POTTELBERG vzw ONTHAALBROCHURE VRIJWILLIGERS. WZC De Pottelberg vzw. Pottelberg, 1 8500 KORTRIJK

Woon- en zorgcentrum DE POTTELBERG vzw ONTHAALBROCHURE VRIJWILLIGERS. WZC De Pottelberg vzw. Pottelberg, 1 8500 KORTRIJK ONTHAALBROCHURE VRIJWILLIGERS WZC De Pottelberg vzw Pottelberg, 1 8500 KORTRIJK INHOUDSOPGAVE Liggingplan Historiek + beknopte voorstelling Opdrachtverklaring Organigram p.3 p.4-6 p.8 p.9 2 LIGGINGSPLAN

Nadere informatie

OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015)

OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015) OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015) Woonzorgcentrum Leiehome is een woonplaats met ruime verzorgingsmogelijkheden voor ouderen. Wij verlenen een deskundige en actuele zorg op maat.

Nadere informatie

Woon- en zorgcentrum Sint-Carolus Groeningelaan 7 8500 Kortrijk. Tel. 056/24 52 71 Fax. 056/24.52.64

Woon- en zorgcentrum Sint-Carolus Groeningelaan 7 8500 Kortrijk. Tel. 056/24 52 71 Fax. 056/24.52.64 Woon- en zorgcentrum Sint-Carolus Groeningelaan 7 8500 Kortrijk Tel. 056/24 52 71 Fax. 056/24.52.64 12 1 2 11 de kans om nog even na te praten bij een drankje in de cafetaria. Deze brochure beoogde u wat

Nadere informatie

Visie Hanterings- en mobiliteitsbeleid (hamobel) 1. Visie

Visie Hanterings- en mobiliteitsbeleid (hamobel) 1. Visie 1. Visie Wij streven ernaar om zoveel mogelijk tilsituaties te vermijden of te beperken en waar men toch moet tillen, dat het op een veilige manier gebeurt. Vroeger werd gepoogd te tillen volgens een techniek.

Nadere informatie

Anne Hermsen van Rooij

Anne Hermsen van Rooij 09 maart 2018 Anne Hermsen van Rooij Ergotherapeut Regio Noord/Midden en West Comfortabel door het leven gaan met PDL, zowel voor de cliënt als de begeleider! Passiviteiten van het Dagelijks Leven Definitie

Nadere informatie

woon- en zorgcentrum de Bekelaar

woon- en zorgcentrum de Bekelaar woon- en zorgcentrum de Bekelaar Introductiebrochure voor studenten en stagiair(e)s Pagina 1 van 8 Welkom We heten je van harte welkom in woon- en zorgcentrum (WZC) de Bekelaar. We hopen dat je stage in

Nadere informatie

HET PALLIATIEF ZORGBELEID. Alles wat nog gedaan moet worden als men denkt dat er niets meer kan gedaan worden

HET PALLIATIEF ZORGBELEID. Alles wat nog gedaan moet worden als men denkt dat er niets meer kan gedaan worden HET PALLIATIEF ZORGBELEID Alles wat nog gedaan moet worden als men denkt dat er niets meer kan gedaan worden Palliatieve zorg is totaalzorg De term palliatie is afgeleid van het latijnse woord: pallium

Nadere informatie

Visie : Palliatieve zorgen

Visie : Palliatieve zorgen Indien op een gegeven ogenblik een curatieve therapie geen hulp meer brengt en de mens zich geconfronteerd ziet met het onvermijdelijke, wordt hij bevangen door angst en pijn. Het is moeilijk om dragen,

Nadere informatie

O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING VERZORGING/VERPLEGING. 1. Plaats in de organisatie

O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING VERZORGING/VERPLEGING. 1. Plaats in de organisatie O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING AFDELING: DIENST: FUNCTIEBENAMING: WOONZORGCENTRUM VERZORGING/VERPLEGING Verzorgende in de ouderenzorg 1. Plaats in de organisatie De verzorgende in de ouderenzorg

Nadere informatie

K E N N I S M A K I N G S B R O C H U R E W O O N Z O R G C E N T R U M H E I L I G H A R T T E R E K E N

K E N N I S M A K I N G S B R O C H U R E W O O N Z O R G C E N T R U M H E I L I G H A R T T E R E K E N WOONZORGCENTRUM HEILIG-HART-TEREKEN Tereken 14 9100 SINT-NIKLAAS Tel.: 03 780 53 40 fax : 03 780 53 59 E-mail : hhtereken@hhart.be www.hhart.be K E N N I S M A K I N G S B R O C H U R E W O O N Z O R G

Nadere informatie

Visie. Wat is dementie?

Visie. Wat is dementie? Visie Opdrachthoudende vereniging VitaS staat open voor zorgbehoevende bewoners en voor bewoners met dementie. Binnen onze woonzorgcentra worden alle ouderen met dementie opvangen ongeacht hun zorgnoden.

Nadere informatie

Zorg rond het levenseinde

Zorg rond het levenseinde Groeningelaan 7 8500 Kortrijk Tel.nr. 056/24 52 71 Faxnr. 056/24.52.64 Zorg rond het levenseinde Zorg rond het levenseinde 12 Voor meer informatie over voorgaande onderwerpen, kan u contact opnemen met

Nadere informatie

MET LIEFDE, ZORG EN DESKUNDIGHEID EEN VISIE OP OUDERENZORG. OPDRACHTVERKLARING vzw Zorg-Saam Zusters Kindsheid Jesu

MET LIEFDE, ZORG EN DESKUNDIGHEID EEN VISIE OP OUDERENZORG. OPDRACHTVERKLARING vzw Zorg-Saam Zusters Kindsheid Jesu MET LIEFDE, ZORG EN DESKUNDIGHEID EEN VISIE OP OUDERENZORG OPDRACHTVERKLARING vzw Zorg-Saam Zusters Kindsheid Jesu OPDRACHTVERKLARING Ons woon- en zorgcentrum is een christelijk geïnspireerde voorziening

Nadere informatie

Functiebeschrijving: zorgkundige (m/v/x)

Functiebeschrijving: zorgkundige (m/v/x) Functiebeschrijving: zorgkundige (m/v/x) Graad Deskundig zorgmedewerker (m/v/x) Functietitel Zorgkundige (m/v/x) Doelstelling van de functie Instaan voor de optimale en de totale zorg voor de bewoner in

Nadere informatie

Palliatief bed in WZC Sint Bernardus

Palliatief bed in WZC Sint Bernardus Palliatief bed in WZC Sint Bernardus Start 1/10/2017 Regionaal overleg woonzorgcentra ziekenhuizen 18/1/2018 Korte voorstelling WZC Sint Bernardus 206 erkende bedden 132 RVT waarvan 7 erkenningen voor

Nadere informatie

Infobundel openverklaarde betrekking van GEDIPLOMEERD VERPLEEGKUNDIGE (m/v)

Infobundel openverklaarde betrekking van GEDIPLOMEERD VERPLEEGKUNDIGE (m/v) Infobundel openverklaarde betrekking van GEDIPLOMEERD VERPLEEGKUNDIGE (m/v) O.C.M.W. Torhout I. ALGEMENE VOORWAARDEN - Belg zijn - de burgerlijke of politieke rechten genieten - van onberispelijk gedrag

Nadere informatie

1. Verzorgende taken. De verzorgende in de ouderenzorg staat in voor een aantal basiszorgen.

1. Verzorgende taken. De verzorgende in de ouderenzorg staat in voor een aantal basiszorgen. O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING AFDELING: WOONZORGCENTRUM DIENST: VERZORGING/VERPLEGING / FUNCTIEBENAMING: Verzorgende in de ouderenzorg 1. Plaats in de organisatie De verzorgende in de ouderenzorg

Nadere informatie

WOONZORGCENTRUM HET GULLE HEEM

WOONZORGCENTRUM HET GULLE HEEM CENTRUM OUDERENZORG EN THUISZORG HET GULLE HEEM WOONZORGCENTRUM HET GULLE HEEM Het Centrum ouderenzorg en thuiszorg Het Gulle Heem beschikt over: - een woonzorgcentrum met RVT-erkenning, met daarin ook

Nadere informatie

INHOUD. Inhoud 5. Inleiding 13. Leeswijzer 15

INHOUD. Inhoud 5. Inleiding 13. Leeswijzer 15 INHOUD Inhoud 5 Inleiding 13 Leeswijzer 15 Hoofdstuk 1: Het concept kleinschalig genormaliseerd wonen 19 1. Wat is kleinschalig genormaliseerd wonen? 19 2. Wat zijn de kernprincipes van het concept kleinschalig

Nadere informatie

Visie. Wat is dementie?

Visie. Wat is dementie? Visie Opdrachthoudende vereniging VitaS staat open voor gebruikers met dementie. Binnen onze dagverzorgingscentra worden alle ouderen met dementie opvangen ongeacht hun zorgnoden. Wij streven naar een

Nadere informatie

IDENTITEITSSTATUUT. Zorgcentrum Horizon. Integraal onderdeel van de statuten conform artikel 2. Lid 4

IDENTITEITSSTATUUT. Zorgcentrum Horizon. Integraal onderdeel van de statuten conform artikel 2. Lid 4 IDENTITEITSSTATUUT Zorgcentrum Horizon Integraal onderdeel van de statuten conform artikel 2. Lid 4 8 september 2016 1 Identiteitsstatuut zorgcentrum Horizon Voorwoord Voor u ligt het identiteitsstatuut

Nadere informatie

Visie op gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen in bed

Visie op gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen in bed Visie op gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen in bed In O.C. Engelbewaarder kan het noodzakelijk zijn om vrijheidsbeperkende maatregelen in bed te gebruiken. Fixeren is, met of zonder toestemming

Nadere informatie

Samenvatting. Welk type zorg is PDL?

Samenvatting. Welk type zorg is PDL? Samenvatting In dit proefschrift is de zorgverlening volgens Passiviteiten Dagelijks Leven (PDL) beschreven. PDL wordt in toenemende mate toegepast in de Nederlandse en Vlaamse ouderenzorg en men ervaart

Nadere informatie

VOORSTELLING BELEIDSVISIE WOONZORGCENTRA ZUSTERS AUGUSTINESSEN. Nieuwpoort Sint-Truiden

VOORSTELLING BELEIDSVISIE WOONZORGCENTRA ZUSTERS AUGUSTINESSEN. Nieuwpoort Sint-Truiden VOORSTELLING BELEIDSVISIE WOONZORGCENTRA ZUSTERS AUGUSTINESSEN Nieuwpoort 16 3800 Sint-Truiden WZC Zusters Augustinessen Vzw rusthuizenza Zuid Limburg WZC Cecilia Alken WZC Home Elisabeth Sint-Truiden

Nadere informatie

Functiekaart. Werkt onder leiding van en rapporteert aan: hoofdverpleegkundige(ouderenzorg, woonzorgcentrum, zorgteam)

Functiekaart. Werkt onder leiding van en rapporteert aan: hoofdverpleegkundige(ouderenzorg, woonzorgcentrum, zorgteam) Functie Graadnaam: zorgkundige Functienaam: zorgkundige Functiefamilie: verpleging en verzorging Functionele loopbaan: C1-C2 Afdeling: ouderenzorg Dienst: woonzorgcentrum Subdienst: zorgteam Code: Doel

Nadere informatie

Opvoedingsproject. Nieuwen Bosch Humaniora Gent

Opvoedingsproject. Nieuwen Bosch Humaniora Gent Opvoedingsproject Nieuwen Bosch Humaniora Gent Onze school wil aan jongeren kwalitatief hoogstaand onderwijs bieden in een hartelijk klimaat van samenwerken en samenleven stimuleren we de leerlingen vanuit

Nadere informatie

WOONZORGCENTRUM HET GULLE HEEM

WOONZORGCENTRUM HET GULLE HEEM CENTRUM OUDERENZORG EN THUISZORG HET GULLE HEEM WOONZORGCENTRUM HET GULLE HEEM Het Centrum ouderenzorg en thuiszorg Het Gulle Heem beschikt over: - een woonzorgcentrum met RVT-erkenning, met daarin ook

Nadere informatie

R E S I D E N T I Ë L E Z O R G S A M E N V O O R W A R M M E N S E L I J K E Z O R G

R E S I D E N T I Ë L E Z O R G S A M E N V O O R W A R M M E N S E L I J K E Z O R G OLV ANTWERPEN R E S I D E N T I Ë L E Z O R G S A M E N V O O R W A R M M E N S E L I J K E Z O R G 3 EEN NIEUWE THUIS WAT IS RESIDENTIËLE ZORG? Als thuis wonen niet meer tot de mogelijkheden behoort,

Nadere informatie

Samen leven, samen zorgen...

Samen leven, samen zorgen... Glorieuxpark Eindhoven Samen leven, samen zorgen... Kleinschalige, persoonlijke ouderenzorg voor: alleenstaande, zorgafhankelijke ouderen met een christelijke achtergrond zorgafhankelijke religieuzen Even

Nadere informatie

WOONZORGCENTRUM DE POTTELBERG

WOONZORGCENTRUM DE POTTELBERG In voege dd: 23/08/2018 Geactualiseerd: 11/02/2019 Informatiebrochure Documenteigenaar: Joke Tanghe WOONZORGCENTRUM DE POTTELBERG WONEN IN EEN WARME OMGEVING MET HARTELIJKE ZORG gerealiseerd door POTTELBERG

Nadere informatie

Visie pastoraal in Monsheide

Visie pastoraal in Monsheide Visietekst pastoraal in Monsheide I. Inleiding Onze christelijke levensbeschouwing, ontleend aan de stichtende Congregatie Sint-Vincentius à Paulo, trachten wij een eigentijdse invulling te geven. Vanuit

Nadere informatie

Functiekaart. Werkt onder leiding van en rapporteert aan: hoofdverpleegkundige(ouderenzorg, woonzorgcentrum, zorgteam)

Functiekaart. Werkt onder leiding van en rapporteert aan: hoofdverpleegkundige(ouderenzorg, woonzorgcentrum, zorgteam) Functie Graadnaam: verpleegkundige Functienaam: verpleegkundige Functiefamilie: verpleging en verzorging Functionele loopbaan: BV1-BV3 /C3-C4 Afdeling: ouderenzorg Dienst: woonzorgcentrum Subdienst: zorgteam

Nadere informatie

Gastvrijheid: een universele waarde

Gastvrijheid: een universele waarde Gastvrije zorg Liselotte Van Ooteghem & Meredith Delaere Op het menu 1. Gastvrijheid en zorg 2. Gastvrije zorg 3. Blikopeners 4. Als ergo in de praktijk 5. Gastvrije zorg organiseren 1 Gastvrijheid: een

Nadere informatie

O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING VERZORGING /VERPLEGING. 1. Plaats in de organisatie

O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING VERZORGING /VERPLEGING. 1. Plaats in de organisatie O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING AFDELING: DIENST: FUNCTIEBENAMING: WOONZORGCENTRUM VERZORGING /VERPLEGING Verpleegkundige (gediplomeerd) 1. Plaats in de organisatie De verpleegkundige werkt onder

Nadere informatie

Functiebeschrijving. Werkt onder leiding van en rapporteert aan: hoofdverpleegkundige (WoonZorgCentrum, bewonerszorg, verpleging en verzorging)

Functiebeschrijving. Werkt onder leiding van en rapporteert aan: hoofdverpleegkundige (WoonZorgCentrum, bewonerszorg, verpleging en verzorging) Functie Graadnaam: gebrevetteerd verpleegkundige Functienaam: Functiefamilie: verplegend en verzorgend Functionele loopbaan: C3-C4 Afdeling: WoonZorgCentrum Dienst: bewonerszorg Subdienst: verpleging en

Nadere informatie

woonzorgcentrum HET GULLE HEEM centrum voor ouderenzorg en thuiszorg HET GULLE HEEM

woonzorgcentrum HET GULLE HEEM centrum voor ouderenzorg en thuiszorg HET GULLE HEEM woonzorgcentrum HET GULLE HEEM centrum voor ouderenzorg en thuiszorg HET GULLE HEEM Woonzorgcentrum Het Gulle Heem maakt deel uit van het Centrum voor ouderenzorg en thuiszorg Het Gulle Heem. Dit centrum

Nadere informatie

K E N N I S M A K I N G S B R O C H U R E A S S I S T E N T I E W O N I N G E N

K E N N I S M A K I N G S B R O C H U R E A S S I S T E N T I E W O N I N G E N WOONZORGCENTRUM HEILIG-HART-TEREKEN Tereken 14 9100 SINT-NIKLAAS Tel.: 03 780 53 40 fax : 03 780 53 59 E-mail : hhtereken@hhart.be www.hhart.be K E N N I S M A K I N G S B R O C H U R E A S S I S T E N

Nadere informatie

dienst Geriatrie AFDELING LCO MB 2406 december 2014 l inhoudsverantwoordelijke: Andy Swennen l Geriatrie:LGE5 l Ziekenhuis Oost-Limburg

dienst Geriatrie AFDELING LCO MB 2406 december 2014 l inhoudsverantwoordelijke: Andy Swennen l Geriatrie:LGE5 l Ziekenhuis Oost-Limburg dienst Geriatrie AFDELING LCO MB 2406 december 2014 l inhoudsverantwoordelijke: Andy Swennen l Geriatrie:LGE5 l Ziekenhuis Oost-Limburg 1 WELKOM Welkom op afdeling LCO van campus Sint- Barbara. Een opname

Nadere informatie

1.GEBRUIKERSGERICHT Rusthuizen, dagverzorging en kortverblijf Serviceflats en woningcomplexen met dienstverlening

1.GEBRUIKERSGERICHT Rusthuizen, dagverzorging en kortverblijf Serviceflats en woningcomplexen met dienstverlening Bijlage bij het Ministerieel besluit van 10 december 2001 inzake kwaliteitszorg in de rusthuizen, centra voor dagverzorging, centra voor kortverblijf, serviceflats en woningcomplexen met (B.S. 28.III.2002).

Nadere informatie

Basisprincipes bij het toepassen van tijdelijke afzondering of vrijheidsbeperkende maatregelen

Basisprincipes bij het toepassen van tijdelijke afzondering of vrijheidsbeperkende maatregelen Versie 14 1 / 5 Laatste beoordeling en goedkeuring door: Op datum van: Stuurgroep 19/11/2013 Geschreven referentiekader en verwante documenten Algemene Beleidsnota Klachtenformulier Visie en procedure

Nadere informatie

Missie, visie en waarden en strategie

Missie, visie en waarden en strategie Missie, visie en waarden en strategie Voor allen die betrokken zijn in de zorg voor de ouderen is het belangrijk om te weten wat de missie, visie en waarden en strategie zijn die het woonzorgcentrum Maria

Nadere informatie

Vacature +/- 30u (on)bepaalde duur vanaf als foyerassistent

Vacature +/- 30u (on)bepaalde duur vanaf als foyerassistent Vacature +/- 30u (on)bepaalde duur vanaf 01.11.2016 als foyerassistent Bij ons tellen mensen met een verstandelijke voor 100% mee. Ieder heeft zijn inbreng. Zo delen we het leven van elke dag. De persoonlijke

Nadere informatie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie Opdrachtsverklaring Missie - Visie 1. Missie Sint-Lodewijk biedt aangepast onderwijs en/of begeleiding op maat aan kinderen, jongeren en volwassenen met een motorische beperking. Ook het gezin en breder

Nadere informatie

Word vrijwilliger Word vrijwilliger op de Palliatieve Eenheid op de Palliatieve Eenheid

Word vrijwilliger Word vrijwilliger op de Palliatieve Eenheid op de Palliatieve Eenheid Word vrijwilliger Word vrijwilliger op de Palliatieve Eenheid op de Palliatieve Eenheid INFORMATIE VOOR VRIJWILLIGERS INHOUDSTAFEL Vrijwilligers, een onmisbare schakel 3 1. Wat is palliatieve zorg? 4 2.

Nadere informatie

Vroegtijdige zorgplanning

Vroegtijdige zorgplanning Vroegtijdige zorgplanning Een planning die zorg vraagt WZC Onze Lieve Vrouw WAT IS VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING? Welke zorg zou u wensen indien u ernstig ziek zou worden? Wilt u een levensverlengende behandeling

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE LOGISTIEK STAGIAIR(E)

ONTHAALBROCHURE LOGISTIEK STAGIAIR(E) ONTHAALBROCHURE LOGISTIEK STAGIAIR(E) OnthaalDenBoogerd Nieuwstraat 17 3940 Hechtel-Eksel 011/49 26 40 WELKOM Beste student, Welkom in ons woonzorgcentrum! We hopen dat deze stageperiode voor jou erg leerrijk

Nadere informatie

Woonzorgcentrum Het Meerlehof

Woonzorgcentrum Het Meerlehof Woonzorgcentrum Het Meerlehof Ik ben wie ik ben maar wie ben jij ik zit vast en jij bent vrij Het Meerlehof kiest bewust voor een fixatiearm beleid. Omdat de gevolgen van fixatie vaak ernstig zijn, moet

Nadere informatie

Euthanasie/hulp bij zelfdoding. Hoe gaan we hier mee om?

Euthanasie/hulp bij zelfdoding. Hoe gaan we hier mee om? Euthanasie/hulp bij zelfdoding Hoe gaan we hier mee om? Inhoudsopgave 1. Samenvatting... 2 2. Onze missie en visie... 3 3. Ons standpunt over euthanasie / hulp bij zelfdoding... 3 4. Ons handelen bij een

Nadere informatie

VOORSTELLING BELEIDSVISIE WOONZORGCENTRA ZUSTERS AUGUSTINESSEN. Bosstraat Hamont-Achel

VOORSTELLING BELEIDSVISIE WOONZORGCENTRA ZUSTERS AUGUSTINESSEN. Bosstraat Hamont-Achel VOORSTELLING BELEIDSVISIE WOONZORGCENTRA ZUSTERS AUGUSTINESSEN Bosstraat 7 3930 Hamont-Achel WZC Zusters Augustinessen Vzw rusthuizenza Zuid Limburg WZC Cecilia Alken WZC Home Elisabeth Sint-Truiden Vzw

Nadere informatie

OMEGA-Vragenlijst empowerment

OMEGA-Vragenlijst empowerment OMEGA-Vragenlijst empowerment Inhoud Deze vragenlijst behandelt een aantal belangrijke levensdomeinen die gebaseerd zijn op de ontwikkelingstaken van Marcoen (2007). Er is een onderverdeling gemaakt in

Nadere informatie

Hoe we met sterven omgaan. GVO groepering van voorzieningen voor ouderenzorg

Hoe we met sterven omgaan. GVO groepering van voorzieningen voor ouderenzorg Hoe we met sterven omgaan GVO groepering van voorzieningen voor ouderenzorg Hoe we met sterven omgaan Allemaal denken we wel eens aan de dood. Door media of door wat er rondom ons gebeurt, worden we wel

Nadere informatie

Functiebeschrijving: gegradueerde verpleegkundige/ bachelor verpleegkunde (m/v)

Functiebeschrijving: gegradueerde verpleegkundige/ bachelor verpleegkunde (m/v) bachelor verpleegkunde (m/v) Graad Gegradueerde verpleegkundige/bachelor verpleegkunde (m/v) Functietitel Gegradueerde verpleegkundige/bachelor verpleegkunde (m/v) Doelstelling van de functie De optimale

Nadere informatie

PDL: Een benadering voor passief welzijn

PDL: Een benadering voor passief welzijn PDL: Een benadering voor passief welzijn Chrétienne van der Burg, ergotherapeut Lisette Vrolijk, fysiotherapeut Inhoud Voorstellen Wie zijn wij Ipse de Bruggen LACCS en PDL Anne: van ADL naar PDL Interactief

Nadere informatie

ACCOMMODATIE Het wooncentrum beschikt hiervoor over zowel éénpersoonskamers als over kamers voor echtparen.

ACCOMMODATIE Het wooncentrum beschikt hiervoor over zowel éénpersoonskamers als over kamers voor echtparen. DOELSTELLING Woon- en zorgcentrum Sint-Jozef beoogt een thuisbenaderend milieu te scheppen voor de bejaarde bewoner, met aandacht voor de specifieke noden en verlangens. We bieden u een warme zorg aan

Nadere informatie

v.u.: Ward Van Hoorde, Kwatrechtsteenweg 168, 9260 Wetteren opdrachtsverklaring SINT-LODEWIJK

v.u.: Ward Van Hoorde, Kwatrechtsteenweg 168, 9260 Wetteren opdrachtsverklaring SINT-LODEWIJK v.u.: Ward Van Hoorde, Kwatrechtsteenweg 168, 9260 Wetteren opdrachtsverklaring SINT-LODEWIJK OPDRACHTSVERKLARING SINT- LODEWIJK cliënt-organisatie-medew MISSIE SINT-LODEWIJK - biedt aangepast onderwijs

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement voor de bezoekende huisarts

Huishoudelijk reglement voor de bezoekende huisarts J.B. Dekeyserstraat 70 3090 Overijse Erk.nr. ROB ce 1397 RVT vzb 395 Tel: 02/686.05.60 Fax: 02/686.06.96 Huishoudelijk reglement voor de bezoekende huisarts Art. 1. Dit reglement regelt de praktische werkafspraken

Nadere informatie

Brochure. Medisch - ethische zaken

Brochure. Medisch - ethische zaken Brochure Medisch - ethische zaken Informatie vanuit Wittenbergzorg over medisch-ethische zaken In een veranderende maatschappij en een veranderend zorglandschap wil Wittenbergzorg kwalitatief hoogwaardige

Nadere informatie

ZORG VOOR EEN MENSWAARDIG LEVENSEINDE

ZORG VOOR EEN MENSWAARDIG LEVENSEINDE ZORG VOOR EEN MENSWAARDIG LEVENSEINDE 1. INLEIDING De beslissing nemen om te verhuizen naar een WZC is niet vanzelfsprekend. Vele zaken worden afgewogen vooraleer de beslissing valt. Dit ook voor wat het

Nadere informatie

Ouderen en seksualiteit:

Ouderen en seksualiteit: Ouderen en seksualiteit: een oud taboe of een sexy verhaal? Vaak denken jongeren dat mensen van boven de 60 geen seks meer hebben, of daar toch zeker niet van genieten. Niets is minder waar. Maar ook in

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. Functie: Leefgroepmedewerker. A. Functiebeschrijving. 1. Doel van de functie

FUNCTIEPROFIEL. Functie: Leefgroepmedewerker. A. Functiebeschrijving. 1. Doel van de functie Functie: Leefgroepmedewerker FUNCTIEPROFIEL A. Functiebeschrijving 1. Doel van de functie Hij/zij staat in voor de dagelijkse, continue ondersteuning van de bewoners van de leefgroep met een meervoudige

Nadere informatie

Als je in zorg of welzijn werkt, krijg je veel te maken met zorgvragers die ondersteunt moeten worden in hun persoonlijke verzorging/adl.

Als je in zorg of welzijn werkt, krijg je veel te maken met zorgvragers die ondersteunt moeten worden in hun persoonlijke verzorging/adl. STER opdracht ADL Als je in zorg of welzijn werkt, krijg je veel te maken met zorgvragers die ondersteunt moeten worden in hun persoonlijke verzorging/adl. In de eerste 10 weken van je opleiding heb je

Nadere informatie

Palliatieve zorgen. Studentenbrochure

Palliatieve zorgen. Studentenbrochure Palliatieve zorgen Studentenbrochure 01. Inleiding Binnenkort loop je stage op de palliatieve eenheid en het palliatief support team (PST). Deze brochure is een voorbereiding op jouw stage. De bedoeling

Nadere informatie

Thuiszorg Sint Annaklooster. Uw wensen, onze zorg

Thuiszorg Sint Annaklooster. Uw wensen, onze zorg Thuiszorg Sint Annaklooster Uw wensen, onze zorg Even voorstellen Stichting Sint Annaklooster is een brede zorginstelling in de regio Eindhoven. Met een op maat gesneden aanbod van zorg- en dienstverlening

Nadere informatie

Revalidatie. Klinisch (dienst LSPR) T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6.

Revalidatie. Klinisch (dienst LSPR) T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. Revalidatie Klinisch (dienst LSPR) T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André

Nadere informatie

Vooruitziende zorg, een cultuur in ons huis. Inleiding. Inleiding 21/11/2014. De grote impact van het kleine gebaar

Vooruitziende zorg, een cultuur in ons huis. Inleiding. Inleiding 21/11/2014. De grote impact van het kleine gebaar Vooruitziende zorg, een cultuur in ons huis De grote impact van het kleine gebaar Liselotte Van Ooteghem Mia Vervaeck Studiedag Kronkels - 27 november 2014 Wie we zijn en waarom we hier staan Inleiding

Nadere informatie

De missie van de vzw Provincialaat der Broeders van Liefde

De missie van de vzw Provincialaat der Broeders van Liefde Doel Conform het kwaliteitsdecreet beschrijft dit document het kwaliteitsbeleid van het MFC Sint- Jozef. Het omschrijft de missie, visie en waarden ten aanzien van de hulp- en dienstverlening en het beschrijft

Nadere informatie

Deze dag dient als inspiratiebron, om

Deze dag dient als inspiratiebron, om Vrijheidsbeperking en fixatie Inleiding In de praktijk worden vaak maatregelen genomen om ouderen te beperken in hun vrijheid. Deze dag dient als inspiratiebron, om eens stil te staan en te zoeken naar

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk DE VLIETOEVER WZC

Vrijwilligerswerk DE VLIETOEVER WZC Vrijwilligerswerk DE VLIETOEVER WZC 1 Beste vrijwilliger. We zijn zeer blij u als vrijwilliger in ons woonzorgcentrum te mogen begroeten. Het is niet meer vanzelfsprekend dat mensen hun kostbare vrije

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING REFERENTIEPERSOON DEMENTIE FUNCTIE

FUNCTIEBESCHRIJVING REFERENTIEPERSOON DEMENTIE FUNCTIE FUNCTIEBESCHRIJVING REFERENTIEPERSOON DEMENTIE FUNCTIE Graadnaam referentiepersoon dementie Afdeling residentiële ouderenvoorziening Functionele loopbaan B1 B3 Dienst verpleging / verzorging Generieke

Nadere informatie

Functiebeschrijving: gebrevetteerd/gediplomeerd verpleegkundige (m/v)

Functiebeschrijving: gebrevetteerd/gediplomeerd verpleegkundige (m/v) verpleegkundige (m/v) Graad Gebrevetteerd/gediplomeerd verpleegkundige (m/v) Functietitel Gebrevetteerd/gediplomeerd verpleegkundige (m/v) Doelstelling van de functie De optimale en de totale zorg voor

Nadere informatie

Functie en competentieprofiel GEGRADUEERD VERPLEEGKUNDIGE

Functie en competentieprofiel GEGRADUEERD VERPLEEGKUNDIGE Functie en competentieprofiel GEGRADUEERD VERPLEEGKUNDIGE 1. Situering van de functie Naam van de functie Dienst Niveau Functionele loopbaan Evaluator procesbewaker Gegradueerd verpleegkundige Woonzorgcentrum

Nadere informatie

O.C.M.W.-LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING ADMINISTRATIE WZC. 1. Plaats in de organisatie

O.C.M.W.-LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING ADMINISTRATIE WZC. 1. Plaats in de organisatie O.C.M.W.-LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING AFDELING: DIENST: FUNCTIEBENAMING: WOONZORGCENTRUM ADMINISTRATIE WZC Administratief medewerker WZC 1. Plaats in de organisatie De administratief medewerker werkt

Nadere informatie

PALLIATIEVE ZORG. IFPC Turnhout 23 oktober Hilde Michiels coördinator palliatief support team

PALLIATIEVE ZORG. IFPC Turnhout 23 oktober Hilde Michiels coördinator palliatief support team PALLIATIEVE ZORG IFPC Turnhout 23 oktober 2017 Hilde Michiels coördinator palliatief support team Palliatieve zorg - definitie Palliatieve zorg is de actieve totaalzorg voor mensen die ongeneeslijk ziek

Nadere informatie

opdrachtsverklaring centrum voor volwassen personen met handicap MOZAÏEK

opdrachtsverklaring centrum voor volwassen personen met handicap MOZAÏEK opdrachtsverklaring centrum voor volwassen personen met handicap MOZAÏEK Bij het begin van de jaren 70 zoeken enkele ouders een dagcentrum voor hun volwassen gehandicapt kind. Voordien was het bijna evident

Nadere informatie

Deskundige in animatie en activatie

Deskundige in animatie en activatie O.C.M.W.- LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING AFDELING: DIENST: FUNCTIEBENAMING: WOONZORGCENTRUM ANIMATIE Deskundige in animatie en activatie 1. Plaats in de organisatie De deskundige in animatie en activatie

Nadere informatie

Workshop: Familiegericht werken. SOFA-model

Workshop: Familiegericht werken. SOFA-model Workshop: Familiegericht werken SOFA-model In de zorg staat de zorgvrager centraal, maar ook de familie is betrokken partij als iemand wordt opgenomen in het WZC. Om de zorg goed te laten verlopen, is

Nadere informatie

Palliatieve zorgafdeling. Kwaliteit van leven, ook in de laatste levensfase

Palliatieve zorgafdeling. Kwaliteit van leven, ook in de laatste levensfase Palliatieve zorgafdeling Kwaliteit van leven, ook in de laatste levensfase V 1.0_ 2013 Het is belangrijk een mens Om je heen te hebben... die je niet alleen hoort, maar ook naar je luistert die niet alleen

Nadere informatie

Ons Erf. Algemene voorstelling van Ons Erf Palliatieve zorg binnen Ons Erf

Ons Erf. Algemene voorstelling van Ons Erf Palliatieve zorg binnen Ons Erf Ons Erf Algemene voorstelling van Ons Erf Palliatieve zorg binnen Ons Erf 21 maart 2013 ONS ERF 1 Ons Erf missie Dienstverleningscentrum Personen met nood aan permanent toezicht en intensieve ondersteuning

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE VERPLEEGKUNDIG STUDENT

ONTHAALBROCHURE VERPLEEGKUNDIG STUDENT ONTHAALBROCHURE VERPLEEGKUNDIG STUDENT OnthaalDenBoogerd Nieuwstraat 17 3940 Hechtel-Eksel 011/49 26 40 WELKOM Beste student, Welkom in ons woonzorgcentrum! We hopen dat deze stageperiode voor jou erg

Nadere informatie

Functiebeschrijving. Werkt onder leiding van en rapporteert aan: directeur (WoonZorgCentrum) Geeft leiding aan: alle medewerkers van de dienst

Functiebeschrijving. Werkt onder leiding van en rapporteert aan: directeur (WoonZorgCentrum) Geeft leiding aan: alle medewerkers van de dienst Functie Graadnaam: deskundige Functienaam: deskundige animatie Functiefamilie: deskundig Functionele loopbaan: B1-B3 Afdeling: WoonZorgCentrum Dienst: animatie Subdienst: Code:FB.602.01 Doel van de entiteit

Nadere informatie

Studentenbrochure VE Palliatieve Asse. Hier komt titel van persbericht. OLV Ziekenhuis Palliatieve zorgeenheid AS11 Bloklaan 5 1730 ASSE.

Studentenbrochure VE Palliatieve Asse. Hier komt titel van persbericht. OLV Ziekenhuis Palliatieve zorgeenheid AS11 Bloklaan 5 1730 ASSE. Studentenbrochure VE Palliatieve Asse Hier komt titel van persbericht Pagina 1 OLV Ziekenhuis Palliatieve zorgeenheid AS11 Bloklaan 5 1730 ASSE 02 300 63 93 Verwelkoming Met deze brochure willen we je

Nadere informatie

Gedragscode. Gewoon goed doen

Gedragscode. Gewoon goed doen Gedragscode Gewoon goed doen 2 Inhoudsopgave pagina 1. Missie, ambitie en kernwaarden 4 2. Gewoon goed doen 5 3. Waarom een gedragscode? 6 4. Omgaan met de patiënt/klant: respectvol en gastvrij 7 5. Professioneel

Nadere informatie

Onthaalbrochure studenten Geriatrie 1

Onthaalbrochure studenten Geriatrie 1 Onthaalbrochure studenten Geriatrie 1 Inhoud 1. WELKOM... 3 2. GEGEVENS VAN DE AFDELING... 4 2.1. Voorstelling van de verpleegeenheid Geriatrie 1... 4 2.1.1. Voorstelling personeel... 4 2.1.2. Aantal bedden...

Nadere informatie

1 Onze zorg voor uw laatste levensfase... 4 2 Palliatieve zorg; een mantel... 4 3 Palliatieve zorg afdeling... 5 4 Stervensfase... 5 4.

1 Onze zorg voor uw laatste levensfase... 4 2 Palliatieve zorg; een mantel... 4 3 Palliatieve zorg afdeling... 5 4 Stervensfase... 5 4. Versie 2-16 2 1 Onze zorg voor uw laatste levensfase... 4 2 Palliatieve zorg; een mantel... 4 3 Palliatieve zorg afdeling... 5 4 Stervensfase... 5 4.1 Zorgpad Stervensfase... 5 4.2 De cliënt als regisseur...

Nadere informatie

AANVRAAG TOT OPNAME. Datum intake: Datum aanvraag: Te zenden naar: Door:.. Aanvraag: Open afdeling. Sociale dienst: Gevraagde periode VAN TOT.

AANVRAAG TOT OPNAME. Datum intake: Datum aanvraag: Te zenden naar: Door:.. Aanvraag: Open afdeling. Sociale dienst: Gevraagde periode VAN TOT. Document wordt pas definitief na intake door sociale dienst AANVRAAG TOT OPNAME vast verblijf kortverblijf serviceflats Vak voorbehouden voor medewerker sociale dienst Datum intake: Datum aanvraag: Door:..

Nadere informatie

Afdeling LC1. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Afdeling LC1. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Afdeling LC1 T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

Inwendige geneeskunde

Inwendige geneeskunde PATIËNTEN INFORMATIE Inwendige geneeskunde onthaalbrochure 2 Beste patiënt en familie, Van harte welkom op de afdeling inwendige geneeskunde (4 de verdieping) van het AZ Lokeren. Met deze brochure stellen

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. zorgkundige

FUNCTIEBESCHRIJVING. zorgkundige FUNCTIEBESCHRIJVING zorgkundige wzc Functietitel: Dienst: Niveau: zorgkundige woonzorgcentrum C1 C3 A. Plaats in de organisatie: zorgkundige afdelingsverantwoordelijke hoofdverpleegkundige directeur B.

Nadere informatie

Procedure euthanasie ouderenzorg

Procedure euthanasie ouderenzorg Procedure euthanasie ouderenzorg 1. Euthanasie: Volgens de Belgische wetgeving wordt euthanasie omschreven als het opzettelijk levensbeëindigend handelen door een andere dan de betrokkene op diens verzoek

Nadere informatie

Ons opvoedingsproject

Ons opvoedingsproject Vrije basisschool Inhoud van dit opvoedingsproject: Vijf opdrachten van een katholieke basisschool Woordbeeld van onze school Belangrijke waarden voor onze school Waarom kozen we deze waarden? Ons inspiratieverhaal

Nadere informatie

Wij ontnemen u uw zorgen. Kortverblijf

Wij ontnemen u uw zorgen. Kortverblijf Wij ontnemen u uw zorgen Kortverblijf Woon- en zorgcentra De Foyer vzw De vzw WZC De Foyer is opgericht in 1924 en staat al bijna 90 jaar voor de zorg voor ouderen. Vandaag staan we met honderd medewerkers

Nadere informatie

Deel 1. Opvoedingsproject

Deel 1. Opvoedingsproject Deel 1 Opvoedingsproject 5 6 1. Opvoedingsproject Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het pedagogisch project van onze school staan en dit ondersteunen. Hieronder vindt

Nadere informatie

Sint Annaklooster, de beste zorg bij u in de wijk

Sint Annaklooster, de beste zorg bij u in de wijk Sint Annaklooster, de beste zorg bij u in de wijk Even voorstellen Sint Annaklooster is een brede zorginstelling in de regio Eindhoven en Helmond. Met een op maat gesneden aanbod van zorg- en dienstverlening

Nadere informatie

Woonzorgcentrum SINT ANTONIUS

Woonzorgcentrum SINT ANTONIUS Woonzorgcentrum SINT ANTONIUS Wanneer alleen wonen als oudere niet langer kan, vind je in het woonzorgcentrum Sint Antonius een aangepaste woonomgeving. Deze folder wil je, in t kort, laten kennismaken

Nadere informatie

Zorg in vrijheid. Vrijheidsbeperkende maatregelen Informatie over beleid Voor cliënten en familie. Versie 4

Zorg in vrijheid. Vrijheidsbeperkende maatregelen Informatie over beleid Voor cliënten en familie. Versie 4 Zorg in vrijheid Vrijheidsbeperkende maatregelen Informatie over beleid Voor cliënten en familie Versie 4 Inleiding Vrijheid is voor de meeste mensen in Nederland een gegeven. Toch komt het in zorginstellingen

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie PATIËNTEN INFORMATIE Geriatrie 2 Mevrouw, mijnheer Welkom op de afdeling acute geriatrie. De dienst acute geriatrie van het Algemeen Ziekenhuis Lokeren beschikt over 26 bedden en biedt multidisciplinaire

Nadere informatie

jobmagazine good to know you

jobmagazine good to know you good to know you jobmagazine In bijlage vind je een greep uit onze jobaanbiedingen. Interesse in één van deze functies of graag bijkomende informatie?... kom snel langs in ons kantoor te Sint-Denijs- Westrem,

Nadere informatie