Nieuwsbrief Pasen 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief Pasen 2016"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Pasen 2016 Beste Kiki Abonnee, Over twee weken is het Pasen. Vandaar dat we met Kiki aandacht besteden aan deze feestdagen. Wellicht gaan de kinderen gezellig met het gezin of familie brunchen, eieren zoeken in de tuin of een gezellig dagje uit. Erg gezellig en met wat leuke Kiki activiteiten word het nog gezelliger! Voor de paasdagen kun je in de winkel allerlei spullen kopen om de opvang mee te versieren in paassfeer. In de etalages zie je vaak mooi versierde paastakken. Hoe leuk om dit ook bij jou in de opvang terug te laten zien. De paastakken zoals een krulhazelaar of een krulwilg zijn verkrijgbaar bij bijvoorbeeld de bloemist of de Albert Heijn. Deze paastakken kun je samen met Kiki en de kinderen versieren. Hiervoor kun je paaseitjes, veertjes, strikjes en paashangertjes gebruiken. De kinderen kunnen deze paashangers ook gemakkelijk zelf knutselen. Knip uit gekleurd karton een aantal ovale vormen uit, en laat de kinderen deze versieren. Zo krijg je allemaal vrolijke eieren. Maak bovenin de eieren een gaatje en maak hier een touwtje aan vast. Vervolgens kunnen de kinderen zelf de hangers in de paastakken hangen. Dit zal een vrolijk resultaat geven, daar word Kiki blij van! Wellicht een leuk idee om in de week voor pasen een kleine paasbrunch te organiseren? Dit hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Je kunt bijvoorbeeld vragen of ouders een klein hapje aan hun kind mee willen geven, die jullie kunnen nuttigen tijdens de brunch. Of zorg zelf voor wat hapjes. Denk hierbij aan mini bolletjes, verschillende soorten beleg, uiteraard een gekookt eitje en wat lekkers om te drinken. Om het helemaal af te maken kun je de tafel nog wat extra aankleden in paassfeer met een paas tafelkleed en gekleurde servetten op ieder bord. In deze nieuwsbrief staan activiteiten vermeld en leuke liedjes en versjes rondom pasen. Voor mensen met een religie kan Pasen nog meer betekenen. De activiteiten uit Kiki kunnen gebruikt worden in combinatie met verhalen en liedjes die u graag extra wilt meegeven aan de kinderen. Fijne paasdagen gewenst! Met vriendelijke groet en een dikke berenknuffel, Kiki

2 Activiteit met Kiki: Kuikentjes Doel Rekenprikkels stimuleren we al regelmatig bij kinderen tijdens het spelen. Door te benoemen hoe hoog een toren is, hoe ver weg de bal ligt of dat de boeken in de kast staan. Tijdens het doen van deze activiteiten worden de rekenprikkels gestimuleerd. De kinderen tellen de kuikens, en merken op hoeveel kuikens er weg zijn. Voorbereiding Zorg voor kleine (nep)kuikentjes en een eierdoos voor tien eieren (waar de kuikentjes in passen) Vul de doos met de tien (nep)kuikentjes, in ieder gat 1. Nodig: - Kiki - Eierdoos - 10 kuikentjes (Geen kuikentjes!? Gebruik dan paaseieren) Introductie Kiki zit op het speelkleed naast de knapzak. Komen de kinderen gezellig bij Kiki zitten? Ga samen in een kring zitten zodat alle kinderen Kiki goed kunnen zien. Vraag een van de kinderen om de knapzak op te tillen. Kijk eens, wie weet wat dit is? Heel knap Jeffrey, dat is inderdaad een eierdoos. Zal er ook iets in de eierdoos zitten? Kiki spiekt voorzichtig door een kiertje en neemt een blik in de eierdoos. Maak de kinderen nieuwsgierig. Willen de kinderen ook eens kijken wat er in de eierdoos zit? Wat knap dat jij durft te kijken Sven! (Sociaal emotioneel ondersteunen) Wat leuk Kiki, Kiki heeft allemaal kuikens meegebracht! Kern Kinderen van 2,5 tot 4 jaar Samen met de kinderen zet je de kuikentjes in de eierdoos. Vervolgens doe je de eierdoos dicht en zeg je: Weg zijn de kuikentjes. Even later doe je de eierdoos weer open en zeg je: Kiekeboe! Daar zijn ze weer. Dit spelletje herhaal je een aantal keer. Vervolgens laat je de baby zelf het doosje open en dicht doen en zeg je alleen nog maar de tekst. Je kunt het spelletje uitbreiden door de kuikens er steeds uit te halen en opnieuw in te zetten terwijl je de kuikens telt.

3 Kinderen van 2,5 tot 4 jaar Kiki heeft voor de kinderen een paar kuikens in de eierdoos gestopt. De kinderen mogen raden hoeveel kuikens er in de eierdoos zitten. (praten en uitleggen) Laat de kinderen een getal opnoemen. Kiki gaat de kring rond en wijst iedere keer een kind aan die mag raden hoeveel kuikens er misschien in de eierdoos zitten. O wat spannend Kiki, wie zal het goed hebben? Maak samen met Kiki de eierdoos open. Vervolgens tel je samen met de kinderen het aantal kuikens. Één kuiken, twee kuikens, drie kuikens, vier kuikens en ga zo maar door. Wat kunnen de kinderen al goed tellen. Kiki is trots op de kinderen! Er zitten 10 kuikens in de eierdoos. Vervolgens haal je een aantal kuikens uit de doos. Je houdt de doos dicht en laat de kinderen weer raden hoeveel er in de doos zitten. Samen met Kiki tellen de kinderen hoeveel kuikens er in de doos zitten en tel je ze opnieuw. Speel vervolgens een flits spelletje waarbij de kinderen kort de tijd krijgen om te kijken. Stop een aantal kuikentjes in de gaten en laat dit kort aan de kinderen zien, doe vervolgens de eierdoos weer dicht. Sam, kun jij vertellen hoeveel kuikentjes jij hebt geteld in de eierdoos? Hoeveel kuikentjes zijn er dan weg? Klopt dit? Speel dit een aantal keer en laat ieder kind die dit wilt aan de beurt komen. Om het nog verder uit te breiden kun je cijfers van 1 tot 10 in het midden van de kring neerleggen. Als het kind opnoemt dat er 7 kuikens in de eierdoos zitten, kun je vragen of het kind het juiste cijfer erbij kan aanwijzen. Gebruik je gekleurde kuikentjes? Benoem tijdens de activiteit de kleuren van de kuikens. Uitbreiding Alle kinderen doen de ogen dicht. Tik één kind aan. Dat kind mag kuikens uit de doos halen. De kinderen doen de ogen open en mogen de eierdoos zien. Hoeveel kuikentjes zijn er weg? Afsluiting Samen tellen we nogmaals alle kuikens. Vertel de kinderen dat zij al heel goed kunnen tellen. Kiki vindt de kinderen heel knap!

4 Activiteit met Kiki: Spelletjes met paaseieren Doel Het geheugen wordt getraind en de kinderen werken samen. Zo wordt de onderlinge band versterkt. Tijdens het doen van de spelletjes herkennen de kinderen de verschillende kleuren van de paaseieren en benoemen deze. De kinderen onderscheiden geluiden, en horen welke geluiden hetzelfde zijn. Voorbereiding Zorg voor plastic eieren die je kunt vullen. Deze zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar bij de Hema. Nodig: - Kiki - knapzak - plastic eieren om te vullen - materialen om de eieren te vullen, denk aan rijst, suiker etc. - kleine zakjes om de materialen in te doen - mand Introductie Kiki is verstopt in de ruimte. Laat de kinderen even op de gang wachten. Leg vervolgens een spoor van de plastic paaseieren door de ruimte, en zet aan het einde Kiki neer. Roep de kinderen erbij. Kiki is verstopt ergens in de ruimte. Hoe zouden we Kiki terug kunnen vinden? Merk op dat er allemaal paaseieren in de ruimte liggen. Leg uit wat de bedoeling is. We gaan de eieren volgen en zo op zoek naar Kiki. Samen lopen we langs alle eieren en de kinderen mogen de eieren in de mand stoppen. Tel tijdens het oprapen het aantal eieren. Goedzo Bram, pak jij het 4 e ei maar! En benoem de kleuren van de eieren. Als alle eieren gevonden zijn komen we uiteindelijk uit bij Kiki. Fijn dat we je weer gevonden hebben Kiki. Kern Kinderen van 0 tot 2,5 jaar Vul de eieren met verschillende materialen. Als de dreumes deze schud hoor je een geluid. Ontdek samen met de dreumes de verschillende geluiden. Mag Kiki ook eens luisteren? Stimuleer de dreumes om naast het oor van Kiki te schudden. Maak samen met de kinderen geluid en schud samen de eieren. Kinderen van 2,5 tot 4 jaar Met plastic eieren kun je een hele hoop leuke spelletjes doen waarbij o.a. het geheugen wordt getraind en waarmee de kinderen aan de slag gaan met rekenprikkels. Hieronder een aantal mogelijkheden. - Verstop de eieren in de ruimte of buiten en ga samen op zoek. Kiki zoekt ook mee. Benoem tijdens het zoeken de kleuren en uiterlijk van het ei. Heeft het ei stippen of strepen? - Ga met de kinderen op een rij zitten. Leg 3 gekleurde eieren op een rij naast elkaar. Daag de kinderen uit te benoemen op welke plek het ei ligt. Hiermee word de ruimtelijke oriëntatie gestimuleerd. Benoem van te voren de plekken. Vooraan, in het midden, achteraan. Herhaal dit een paar keer zodat de kinderen begrijpen wat er bedoeld wordt. Kiki wijst aan welke plek de kinderen mogen benoemen.

5 - Nummer vijf eieren. Verstop ze in de ruimte of buiten in de tuin. De kinderen zoeken samen met Kiki naar de eieren. De kinderen mogen vervolgens de eieren bij Kiki in volgorde van 1 tot 5 neerleggen. Laat vervolgens de kinderen de ogen sluiten en haal 1 ei weg. Kunnen de kinderen aan Kiki vertellen welk nummer er weg is? - Maak van de eieren schudkokers door de eieren te vullen met verschillend materiaal zoals suiker, knikkers, water, munten, mais en rijst. Het kan zijn dat de plastic eieren luchtgaatjes hebben, stop dan de materialen eerst in een klein zakje en stop het vervolgens in het ei. - Vul telkens twee eieren met hetzelfde materiaal, zodat de kinderen luistermemorie kunnen spelen. Kiki wil ook weleens luisteren! Afsluiting Laat de kinderen raden wat er in de eieren zit. Hebben de kinderen het goed geraden? Bespreek samen met de kinderen de activiteit na, hoe vonden de kinderen het?

6 Versjes Ei, ei Zoek voorzichtig in het gras Langs de rand van het terras Geel en rood, net toverij. Kijk, daar ligt het eerste ei. Ei, ei, zoek maar mee Ei, ei, goed idee Ei, ei, zeg me na Eieren van chocola. Bij de struiken ligt er heus weer één voor mijn neus Rood gestippeld, paars genopt Nou die liggen goed verstopt Ei, ei, zoek maar mee Ei, ei, goed idee Ei, ei, zeg me na Eieren van chocola. Weggelopen Een kipje en een kuikentje, die liepen uit het hok. Piep, piep, zei t kleine kuikentje en t kipje zei, tok, tok. En vader haan dacht bij zichzelf: wat moet dat met die twee die kip en dat kleine kuikentje ik ga wel met ze mee. Zo liepen ze te wandelen van je kukeleku, toktok! Maar plotseling kwam de boer er aan en joeg ze weer terug in t hok. Paashaas Peter Moor Ik ben Paashaas Peter Moor Ik rijd met m n karretje overal door Ik breng bij ieder kindje een paasei met een lintje Ik breng bij ieder deurtje een paasei met een kleurtje. Liedjes De paashaas: De paashaas heeft vanmorgen vroeg zijn mandje volgepropt. Hij heeft op heel veel plekjes kleine paaseitjes verstopt. Er zijn rode, er zijn groene en ook paars en geel en blauw. En misschien als je geluk hebt ligt er ergens een voor jou. Tijl Damen: De Paashaas De paashaas verstopt een ei In de tuin bij jou In de tuin bij mij De paashaas verstopt hem goed Weet jij wel waar je zoeken moet? Daar ligt hij misschien Kijk maar snel je zult hem zien Palm, Palm, Pasen Palm-palm-pasen, Hei koerei. Over enen zondag, hebben wij een ei. Een ei is geen ei. Twee ei is een half ei. Drie ei is een paasei. Het is weer Pasen (melodie vader Jacob) t is weer Pasen, t is weer Pasen O wat fijn, o wat fijn Met z n allen zoeken Goed in alle hoeken Waar de paaseitjes zijn Waar de paaseitjes zijn Kijk op het KIKI Youtube kanaal voor nog meer liedjes en filmpjes over pasen!

7

Nieuwsbrief Koningsdag 2017

Nieuwsbrief Koningsdag 2017 Nieuwsbrief Koningsdag 2017 De Paasdagen zijn inmiddels geweest. We hopen dat iedereen fijne dagen heeft gehad. Over een week is het alweer Koningsdag. Dit laten we natuurlijk niet zomaar voorbij gaan.

Nadere informatie

Ontwikkelingskansen voor ieder kind! Kiki viert Pasen. Kiki viert Pasen. Kansen in kinderen

Ontwikkelingskansen voor ieder kind! Kiki viert Pasen. Kiki viert Pasen. Kansen in kinderen Ontwikkelingskansen voor ieder kind! Kiki viert Pasen Kiki viert Pasen Inhoud Voorwoord...2 Activiteit 1, Lekker smullen met de Pasen...3 Activiteit 2, Pasen parcours...5 Activiteit 3, Versiering voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief Moederdag

Nieuwsbrief Moederdag Nieuwsbrief Moederdag Het is alweer bijna Moederdag, een belangrijk moment voor de kinderen om hun mama eens extra te verwennen! In deze nieuwsbrief vind u twee activiteiten met leuke ideeën om te knutselen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Valentijn 2017

Nieuwsbrief Valentijn 2017 Nieuwsbrief Valentijn 2017 Beste Kiki abonnee, Over iets meer dan één week is het alweer zover, Valentijnsdag. In deze nieuwsbrief ontvangt u een leuke activiteit die de kinderen met Kiki kunnen maken

Nadere informatie

Gertrude van Walstijn

Gertrude van Walstijn Gertrude van Walstijn 21 lange dagen 21 lange dagen zat ik in een kippenei, Ik wil eruit, ik wil vrij, Ik prik een gaatje in het ei. Ik wil eruit, ik wil vrij, Ik prik een gaatje in het ei. Nog een stukje,

Nadere informatie

Thema de kip en haar kuikens

Thema de kip en haar kuikens Kip en haar kuikens De zonnestralen zien we weer in de klas, de eerste bloemen groeien Het is lente! Een periode van nieuw leven.. Met het thema de kip en haar kuikens kun je aandacht besteden aan de volgende

Nadere informatie

(hoeveelheden 6 en 10 of 4 en 6 centraal)

(hoeveelheden 6 en 10 of 4 en 6 centraal) Titel van de les Leeftijdsgroep Kerndoel Leerstofonderdeel Doel van de les Benodigdheden Korte samenvatting Organisatie Activiteiten Eieren zoeken (hoeveelheden 6 en 10 of 4 en 6 centraal) Ongeveer 5 tot

Nadere informatie

Uk & Puk Breek de dag tik een eitje

Uk & Puk Breek de dag tik een eitje Breek de dag, tik een eitje Auteurs: Wieteke Hassing en Mignon van Ophuizen (van Artisjok & Olijfje) teiten in dit artikel hebben een plek in de huishoek. Op deze manier wordt verdieping gegeven aan het

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

Lespakket. Het monsterbonsterbulderboek. Door: Maike Douglas.

Lespakket. Het monsterbonsterbulderboek. Door: Maike Douglas. pakket Het monsterbonsterbulderboek Door: Maike Douglas Start Tover het boek tevoorschijn Doel Introductie van het boek Tovertoeter Het monsterbonsterbulderboek Voorbereiding Knutsel een tovertoeter en

Nadere informatie

LESBRIEF. Samenvatting: Bij dit boek horen diverse bijlagen: thema s: Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest?

LESBRIEF. Samenvatting: Bij dit boek horen diverse bijlagen: thema s: Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest? Samenvatting: Er bestaan verjaardagsfeestjes, dansfeestjes, eetfeestjes, pakjesfeestjes, nieuwjaarsfeestjes, geboortefeestjes maar ben jij al eens uitgenodigd voor een neuzenfeest? Een vrolijk boek voor

Nadere informatie

Weeknieuws week 12. Locatie de Toverdoos. 2 jarigen

Weeknieuws week 12. Locatie de Toverdoos. 2 jarigen Weeknieuws week 12 Locatie de Toverdoos 2 jarigen De week vloog weer voorbij! Wat hebben we het weer leuk gehad. We namen rustig afscheid van thema "Regen". De klas wordt nu steeds meer gevuld met spulletjes

Nadere informatie

De paashaas schildert eieren

De paashaas schildert eieren april 2015 vanaf 4 jaar De paashaas schildert eieren tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof De paashaas schildert eieren 1 In rood en groen en geel. Wat maakt hij er weer veel. Refrein: Paashaas, paashaas.

Nadere informatie

Introductieles schaken voor beginners Voor groepen 3 en 4 op de basisschool

Introductieles schaken voor beginners Voor groepen 3 en 4 op de basisschool Introductieles schaken voor beginners Voor groepen 3 en 4 op de basisschool Duur: 30 minuten Wat is een introductieles? Een introductieles gaat vooraf aan de inschrijving voor een schaaktraining. De les

Nadere informatie

We wensen de kinderen alvast veel plezier met het geven van hun cadeautje. Wat zullen de mama s toch blij zijn!

We wensen de kinderen alvast veel plezier met het geven van hun cadeautje. Wat zullen de mama s toch blij zijn! Nieuwsbrief Het is alweer bijna Moederdag, een belangrijk moment voor de kinderen om hun mama eens extra te verwennen! In deze nieuwsbrief vind u twee activiteiten met leuke ideeën om te knutselen met

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema:

Auditieve oefeningen bij het thema: Auditieve oefeningen bij het thema: Boek van de week: 1; Kom uit het ei, kleintje 2; Dottie s eieren 3; Dottie s kuikens 4; Mijn kuiken Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat

Nadere informatie

Ontwikkelingskansen voor ieder kind! Boodschappen. Kansen in kinderen. Boodschappen. voor ouders. Kansen in kinderen

Ontwikkelingskansen voor ieder kind! Boodschappen. Kansen in kinderen. Boodschappen. voor ouders. Kansen in kinderen Ontwikkelingskansen voor ieder kind! voor ouders Voorwoord doen met kinderen in de supermarkt is heel leuk. Je moet alleen geen haast hebben! In het thema staat de supermarkt en alles wat je daar kunt

Nadere informatie

Paasspeurtocht. Veel plezier!

Paasspeurtocht. Veel plezier! Paasspeurtocht Vier het paasfeest met deze gezellige speurtocht. De kinderen speuren in groepjes op of rondom de school naar grote, kartonnen paaseieren. Op elk paasei staat een opdracht. De opdracht wordt

Nadere informatie

Lesbrief Kikker viert de lente. Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar

Lesbrief Kikker viert de lente. Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar Lesbrief Kikker viert de lente Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart 2018 Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar Van 21 t/m 30 maart kleurt heel Nederland groen met het

Nadere informatie

Leskaart 1 Super Beweeg Uur ik neem je mee

Leskaart 1 Super Beweeg Uur ik neem je mee Leskaart 1 Super Beweeg Uur ik neem je mee Kinderen hebben plezier in bewegen en doen dat het liefst de hele dag. Door met de kinderen veel te bewegen worden ze spelenderwijs vertrouwd gemaakt met verschillende

Nadere informatie

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl BLIJ MET EEN EI Deze speur- en speltocht is niet alleen bedoeld voor rond de paastijd. Doordat iedereen moet proberen zijn of haar ei heel te houden wordt er een extra spelelement in de speurtocht gebracht.

Nadere informatie

Ik en mijn familie. Hoe ziet dit thema eruit? >>> DOEN DOEN DOEN! <<<

Ik en mijn familie. Hoe ziet dit thema eruit? >>> DOEN DOEN DOEN! <<< Ik en mijn familie Hoe ziet dit thema eruit? Vanaf week 18 (maandag 29 april) t/m week 23 (vrijdag 7 juni) gaan we bezig met het thema Ik en mijn familie. In dit thema staat familie centraal. De kinderen

Nadere informatie

Dit is het lenteboekje van:

Dit is het lenteboekje van: Dit is het lenteboekje van: Goed en snel! 15 + 9 =... 12 + 21 =... 18 + 20 =... 10 + 14 =... 15 + 30 =... 14 + 5 =... 18 + 29 =... 13 + 5 =... 10 + 28 =... 12 + 15 =... 15 + 30 =... 17 + 14 =... 10 +

Nadere informatie

Kijken in het kippenhok. en het verhaal van Annemei

Kijken in het kippenhok. en het verhaal van Annemei Kijken in het kippenhok en het verhaal van Annemei In het kippenhok Wanneer de zon opkomt, fladdert Harold de haan naar het hoogste punt van het kippenhok. Kukeleku, kraait hij. Wakker worden! Annemei

Nadere informatie

*Tijdens dit thema leren de kinderen verschillende plaatsen te benoemen bijv. op de kast, in het bedje, onder de tafel enz.

*Tijdens dit thema leren de kinderen verschillende plaatsen te benoemen bijv. op de kast, in het bedje, onder de tafel enz. WELKOM PUK!!! Van week 35 t/m 40 gaan wij van start met het thema Welkom Puk. De vakantie is weer voorbij, dat betekent dat er nieuwe baby s en kinderen bij ons op De Boerderij komen. Zo wordt ook Puk

Nadere informatie

Sabine Wisman. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam

Sabine Wisman. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Sabine Wisman Uitgeverij Ploegsma Amsterdam 8, 10, 13 8, 9, 10, 11, 12, 13 10 11 21 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 25 18, 19, 21, 23 30, 31, 32, 36, 39, 41 30, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 40, 41 30, 31,

Nadere informatie

Themabrief Karel viert Kerstmis december 2015

Themabrief Karel viert Kerstmis december 2015 Themabrief Karel viert Kerstmis december 2015 Beste papa s en mama s, De laatste maand van het jaar is bijna afgelopen. Met behulp van twaalf verschillende leuke thema s hebben we bij Plantage een educatief

Nadere informatie

40 Suggesties met...

40 Suggesties met... 40 Suggesties met... kleine rode zakken Heb jij ze al gezien? De kleine rode zakken van het Sinterklaasjournaal 2014. Je kunt er allerlei leuke en leerzame activiteiten mee doen. Hier vind je 40 suggesties

Nadere informatie

Kerk op Schoot met toelichting

Kerk op Schoot met toelichting Kerk op Schoot met toelichting thema: Het verloren schaap Voor vragen: info@kerkopschoot.nl We vertellen het verhaal van het verloren schaap in heel simpele bewoordingen. De een vertelt, de ander gaat

Nadere informatie

REKENEN MET AFLATOUN HOEVEEL MUNTJES? (15 MINUTEN) MUNTJES!! (15 MINUTEN) MEL & JOL OP DE MARKT (30 MINUTEN) VAN GROOT NAAR KLEIN (15 MINUTEN)

REKENEN MET AFLATOUN HOEVEEL MUNTJES? (15 MINUTEN) MUNTJES!! (15 MINUTEN) MEL & JOL OP DE MARKT (30 MINUTEN) VAN GROOT NAAR KLEIN (15 MINUTEN) REKENEN MET AFLATOUN De leerlingen ontdekken dat er verschillende soorten munten zijn. Ze leren dat bepaalde voorwerpen verschillende waarden kunnen hebben. Ze leren sorteren op grootte, kleur en materiaal.

Nadere informatie

Weekbrief. Datum: 5 april

Weekbrief. Datum: 5 april Weekbrief Bezoek onze site of volg ons op twitter of facebook. Datum: 5 april Nieuws Algemeen Koningsspelen Dit jaar vinden de Koningsspelen op vrijdag 12 april plaats. We starten met onze jaarlijkse sponsorloop

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Routeboekje. bij Alles telt. Groep 3 Blok 1. Van...

Routeboekje. bij Alles telt. Groep 3 Blok 1. Van... Routeboekje bij Alles telt Groep 3 Blok 1 Van... Groep 3 Blok 1 Les 1 Leerkrachtgebonden LB 3A 2 1 Weer naar school. meedoen JJ LB 3A 2 2 Kijk en vertel. meedoen JJ GM 3 3.1 GM 3 3.2 LB 3A 3 3 Hoeveel

Nadere informatie

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke Spinners Een nieuwe rage: spinners! Heb jij ze al gespot in jouw klas? Vervelend, al dat speelgoed op school, of handig! spinners in de klas, daar kun je leuke, leerzame activiteiten mee doen! Wij bedachten

Nadere informatie

Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school.

Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 3 en 4. Type les Lesduur Omschrijving van de les Zing Een beestenboel op school - blinde rups (lesformat) Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school.

Nadere informatie

Daltonschool de Leeuwerik

Daltonschool de Leeuwerik Daltonschool de Leeuwerik Schoolkrant Pasen 2014 Inhoudsopgave Gemaakt door Resa, Roos, Marijn, Nikki, Alice, Alba en Zohra Inhoud Interview leerlingen over Pasen iedereen blz. 3, 4 & 5 Paas Moppen/Raadsels

Nadere informatie

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk.

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Prent 1 Sst, ik hoor iets! Prent 1. Sst, ik hoor iets! Said en Jamal zitten aan tafel te eten. Samen met papa en mama. Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Papa laat het horloge zien. Het is een

Nadere informatie

ACTIVITEIT. Tuinkers in een eierdop

ACTIVITEIT. Tuinkers in een eierdop THEMA: BUITEN IN DE NATUUR s Speelbrief APRIL 2016 In PIPPO april zaait aapje Pippo radijsjes in zijn moestuin, kopen Beertje Bruin en Papa Beer een bos bloemen voor Mama Beer, zoekt Muisje Meisje met

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

De appelboom. Appels gooien in de mand. Ra, ra welk fruit groeit aan de bomen? 0 Verstoppertje. ~ Genesis 3

De appelboom. Appels gooien in de mand. Ra, ra welk fruit groeit aan de bomen? 0 Verstoppertje. ~ Genesis 3 ~ Genesis 3 De appelboom 0 Wat heb je nodig? Vorm van een boom en appels. Plakband of spelden. 0 Vergroot de appelboom en plak de boom op stevig karton/ bord van piepschuim. 0 Spel: Eén kind wordt geblinddoekt

Nadere informatie

Hoe gaat het in groep 1/2 b

Hoe gaat het in groep 1/2 b Hoe gaat het in groep 1/2 b Binnenkomst: - Als je op school komt hang je je jas op je eigen haakje onder je tent. Je tas zet je op de plank. - In de klas geef je de juf een hand en je pakt een spelletje

Nadere informatie

Taalontwikkeling: woordenschat en woordgebruik passieve woordenschat

Taalontwikkeling: woordenschat en woordgebruik passieve woordenschat Thema Bobbi in de zomer Taalontwikkeling: woordenschat en woordgebruik passieve woordenschat Wijst de juiste persoon aan als een bepaalde naam wordt genoemd (papa, mama). Wijst bij het benoemen van twintig

Nadere informatie

7. Getalkaartjes bij de kralenketting

7. Getalkaartjes bij de kralenketting Leeftijdsgroep Kerndoel 7. Getalkaartjes bij de kralenketting 8-12 jaar Deze les levert een bijdrage aan de kerndoelen: 1 De leerlingen leren hoeveelheidbegrippen gebruiken en herkennen 2 De leerlingen

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Wriemelbeestjes. Aanwijzingen begeleider: Laat gevangen diertjes naderhand weer los.

Wriemelbeestjes. Aanwijzingen begeleider: Laat gevangen diertjes naderhand weer los. Spits je lepeloren Ga zitten en doe je ogen dicht. Draai je lepeloren naar alle kanten. Wat kun je allemaal horen? Hoor je andere konijnen? Sluipt daar een vos door de struiken? Of is het de wind? Laat

Nadere informatie

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

Gedichtjes over de lente

Gedichtjes over de lente Gedichtjes over de lente Het Sneeuwklokje Als ik zelf niet had gekeken bij de kale boom, had het net een droom geleken zoals je ze s winters droomt Maar ze staan er, sprietjes staan er van een vinger lang

Nadere informatie

INKIJKEXEMPLAAR. challenges voor ouders en kids! Spelboekje. Samenspel. Tover een glimlach op je gezin VAN DE FAMILY FACTORY

INKIJKEXEMPLAAR. challenges voor ouders en kids! Spelboekje. Samenspel. Tover een glimlach op je gezin VAN DE FAMILY FACTORY INKIJKEXEMPLAAR 20 challenges voor ouders en kids! Spelboekje Samenspel Tover een glimlach op je gezin VAN DE FAMILY FACTORY Samenspel is ontwikkeld voor de Week van de Opvoeding 2018 Concept en tekst:

Nadere informatie

25 FEBRUARI T/M 19 APRIL

25 FEBRUARI T/M 19 APRIL De Woelmuis Thema informatie ELMO-Kinderopvang 25 FEBRUARI T/M 19 APRIL `19 T H E M A D E T A N D A R T S DEZE WEEK SLUITEN WE SAMEN MET DE KINDEREN HET THEMA DE TANDARTS AF. WE HEBBEN 6 WEKEN HARD AAN

Nadere informatie

PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS

PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS Thema 1: Ik (lichaam/familie) Dit boekje is van:................. Logo gemeente Auteursteam Projectgroep Kinderklanken & Peuterpraat Margriet van Engen Maaike Preijde

Nadere informatie

!!"#$%"&#'((&)"*%'+",-../!

!!#$%&#'((&)*%'+,-../! "#$%"&#'((&)"*%'+",-../ In 2004 vertaalde ik het in het Nederlands: Saskia Beverloo, muziekcentrum Harlekijntje saskia@harlekijntje.nl www.harlekijntje.nl illustraties en kleurplaten: Tineke Vlaming Inleiding

Nadere informatie

Kiki ontdekt de vormen

Kiki ontdekt de vormen Ontwikkelingskansen voor ieder kind! voor ouders Voorwoord In de opvang zijn de pedagogisch werkers op allerlei manieren bezig om de denkontwikkeling van kinderen te stimuleren. Dat gaat soms bewust en

Nadere informatie

Activiteit 1. Waarnemen Ik kijk en ik knuffel. Doelen. Materiaal. Voortaak

Activiteit 1. Waarnemen Ik kijk en ik knuffel. Doelen. Materiaal. Voortaak i m p r e s s i e Activiteit 1 Waarnemen Ik kijk en ik knuffel Doelen 1 De kleuters kunnen gevoelens herkennen, ze ervaren hoe fijn het is om te knuffelen. (16) (WO 3.1) 2 De kleuters tonen hoe graag ze

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

Samen appelflensjes bakken

Samen appelflensjes bakken Samen appelflensjes bakken Leeftijdsgroep Kerndoel 8-12 jaar Deze les levert een bijdrage aan de kerndoelen: 1 De leerlingen leren hoeveelheidbegrippen gebruiken en herkennen 2 De leerlingen leren rekenhandelingen

Nadere informatie

Wriemelbeestjes. Als je een holletje gaat graven kom je kleine beestjes tegen. Kun jij kleine beestjes vinden als je in de bladhoop graaft?

Wriemelbeestjes. Als je een holletje gaat graven kom je kleine beestjes tegen. Kun jij kleine beestjes vinden als je in de bladhoop graaft? Spits je lepeloren Ga zitten en doe je ogen dicht. Draai je lepeloren naar alle kanten. Wat kun je allemaal horen? Hoor je andere konijnen? Sluipt daar een vos door de struiken? Of is het de wind? Laat

Nadere informatie

Terwijl uw kind niet kijkt, pakt u één van deze dingen op en maakt u er geluid mee. Uw kind zegt wat het hoort.

Terwijl uw kind niet kijkt, pakt u één van deze dingen op en maakt u er geluid mee. Uw kind zegt wat het hoort. Luisterspelletjes Welk geluid hoor je? Uw kind doet de ogen dicht of krijgt een blinddoek voor. U laat allerlei geluiden horen die het moet raden. Bijvoorbeeld: in de handen klappen, op de deur kloppen,

Nadere informatie

We hebben voor de verschillende ontwikkelingsgebieden activiteiten en ideeën verzameld.

We hebben voor de verschillende ontwikkelingsgebieden activiteiten en ideeën verzameld. Thema Lente 1 Hierbij presenteren wij het thema lente! We hebben voor de verschillende ontwikkelingsgebieden activiteiten en ideeën verzameld. Het boek dat dit thema centraal staat is Moederdag valt ook

Nadere informatie

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN Hotel Hallo - Thema 2 Hallo opdrachten TELEVISIE KIJKEN 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1 THEMA: OP VAKANTIE MET DE ALLERKLEINSTEN! s Speelbrief JULI 2017 Aapje Pippo gaat met de trein op reis. Bruintje Beer en peuter Max spelen aan de waterkant en nijntje logeert bij haar opa en oma. Allemaal

Nadere informatie

Hotel Hallo - Thema 1 Hallo

Hotel Hallo - Thema 1 Hallo Hotel Hallo - Thema 1 Hallo opdrachten VISITE 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en leg

Nadere informatie

Wat hebben wij het goed gedaan met de kinderkleding beurs! Fijn dat er vrijwilligers zijn die zich inzetten voor de peuterspeelzaal. Dank je wel!

Wat hebben wij het goed gedaan met de kinderkleding beurs! Fijn dat er vrijwilligers zijn die zich inzetten voor de peuterspeelzaal. Dank je wel! Leidsterpraat Wat hebben wij het goed gedaan met de kinderkleding beurs! Fijn dat er vrijwilligers zijn die zich inzetten voor de peuterspeelzaal. Dank je wel! Wij hebben de afgelopen tijd heerlijk kunnen

Nadere informatie

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1-

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1- LESMATERIAAL ONDERBOUW Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect Vo or 4 Groep 1- ACTIVITEIT 1: AANGENAAM KENNIS TE MAKEN In deze handleiding staat de activiteitenbeschrijving voor groep 1-4. Hier

Nadere informatie

Start: Welk dier hoort bij...?

Start: Welk dier hoort bij...? Start: Welk dier hoort bij...? Druk op de deksel van het muziekdoosje. Luister naar het geluid. Welk dier is dit? (Cavia) Zoek ze in de stal. Kijk eens goed, hebben alle cavia s dezelfde jas (vacht) aan?

Nadere informatie

De wakkere wekker. Benodigdheden: - Een luid tikkende wekker

De wakkere wekker. Benodigdheden: - Een luid tikkende wekker Activiteiten voor drie- tot vierjarigen De dag wordt wakker! De wakkere wekker - Een luid tikkende wekker We luisteren naar het getik en het gerinkel van een oude wekker. De kinderen spelen een levensgrote

Nadere informatie

Pasen. Vrolijke paaskaart Leuke kaart om te kleuren die je met Pasen aan iemand kan geven. Bijvoorbeeld je vader, moeder, opa of oma.

Pasen. Vrolijke paaskaart Leuke kaart om te kleuren die je met Pasen aan iemand kan geven. Bijvoorbeeld je vader, moeder, opa of oma. Pasen Hallo, Ik heb me alweer bezig gehouden met pasen en ben voor jullie op zoek gegaan naar leuke knutselwerkjes om thuis te gaan maken.ik hoop dat jullie er veel plezier mee zullen hebben. Zo vind je

Nadere informatie

Thema nieuwsbrief Karel in de lente April 2015

Thema nieuwsbrief Karel in de lente April 2015 Thema nieuwsbrief Karel in de lente April 2015 Beste ouders en/of verzorgers Tijdens de vorige thema s hebben de kinderen veel gedaan. Zo hebben ze uitstapjes gedaan, geknutseld, gezongen en de boekjes

Nadere informatie

Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente...

Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 1 Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen...... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 4 Liedje over twee hazen:... 4 Bolletjes:... 4 Een koetje

Nadere informatie

NME-leerroute Kabouters in het Westerpark

NME-leerroute Kabouters in het Westerpark NME-leerroute Kabouters in het Westerpark 1 Groep Tilburg, BS Jeanne d Arc Verhaal voor de kinderen In het Westerpark woont een kaboutervolk. Dat weten niet zoveel mensen, maar voor deze ene keer hebben

Nadere informatie

ZO LEES IK PIPPO. Speelbrief. PIPPO-thema prentenboeken JULI Speelbrief - Juli p1

ZO LEES IK PIPPO. Speelbrief. PIPPO-thema prentenboeken JULI Speelbrief - Juli p1 P VAKANTIE MET DE ALLERKLEINSTE O : A M E H T N! s JULI 2017 Speelbrief Aapje Pippo gaat met de trein op reis. Bruintje Beer en peuter Max spelen aan de waterkant en nijntje logeert bij haar opa en oma.

Nadere informatie

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering Hier vind je een overzicht van de lesdoelen die worden aangeboden in dit project. Houd er rekening mee dat je tijdens de uitvoering van de lessen waarschijnlijk met méér doelen bezig zult zijn, voortkomend

Nadere informatie

HET GROTE WELPEN DOEBOEK SCOUTING HEIDEPARK

HET GROTE WELPEN DOEBOEK SCOUTING HEIDEPARK HET GROTE WELPEN DOEBOEK SCOUTING HEIDEPARK 2018-2019 ERWIN DE SWART Scouting Heidepark Het Grote Welpen Doeboek 2018-2019 Bladzijde 1 Het Avontuur Begint Hier Elk weekend gaan de Welpen (6-11 jaar) van

Nadere informatie

Thema: Anna en de lente en Anna en de paashaas

Thema: Anna en de lente en Anna en de paashaas Thema: Anna en de lente en Anna en de paashaas De laatste week vóór de paasvakantie leerden we over Anna en de lente en als afsluiter lazen we het boek Anna en de paashaas. De week was vlug om, maar we

Nadere informatie

15-17 april Recreatiepark De Boshoek Harremaatweg NJ Voorthuizen +31 (0)

15-17 april Recreatiepark De Boshoek Harremaatweg NJ Voorthuizen +31 (0) 15-17 april -2017- Recreatiepark De Boshoek Harremaatweg 34 3781 NJ Voorthuizen +31 (0) 342 47 12 97 info@deboshoek.nl www.deboshoek.nl welkom! Een animatieteam voor de jongere kinderen, een sport-entertainer

Nadere informatie

Tussendoortjes boerderijklas

Tussendoortjes boerderijklas Tussendoortjes boerderijklas Beginsituatie 65 leerlingen: mogelijkheid tot verdelen in 2 e (34 lln) en 3 e leerjaar (31 lln) Grasveld/pleintje ter beschikking 1) Muziek: zoek het dierengeluid (10min) Elke

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief JUNI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar BABY S ZIJN OVERAL JUNI 2015.

LEESTIP. Speel- & Leerbrief JUNI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar BABY S ZIJN OVERAL JUNI 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief JUNI 2015 BABY S ZIJN OVERAL Kinderen die PIPPO lezen, zien vaak baby s om zich heen. Natuurlijk in de kinderopvang maar ook omdat vriendjes of zijzelf

Nadere informatie

THEMA LENTE Auditieve oefeningen

THEMA LENTE Auditieve oefeningen THEMA LENTE Auditieve oefeningen Auditieve synthese Lettergrepen samenvoegen tot een woord Tulp Gras Wei Letters samenvoegen tot een woord Kalfje Krokus Lente Narcis Zaaien Veulen Groeien Paashaas je Poesje

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Ik ben een heel klein muisje

Ik ben een heel klein muisje Ik ben een heel klein muisje Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Ik ben een heel klein muisje: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Massagespel... 4 Speelgoed... 4 Muisje

Nadere informatie

afbeelding 1 afbeelding 2 afbeelding 3

afbeelding 1 afbeelding 2 afbeelding 3 Week 14 afbeelding 1 afbeelding 2 afbeelding 3 Horizontaal 1. Wie zie je op afbeelding 1? 5. Paaseitjes van... zijn verpakt in gekleurd aluminiumfolie. 7. Met Pasen worden vaak paas... verstopt. 9. In

Nadere informatie

Beverbadges Steven Stroom

Beverbadges Steven Stroom Beverbadges Steven Stroom Het favoriete activiteitengebied van Steven Stroom is Uitdagende Scoutingtechnieken. Steven is misschien soms wel wat bang in het donker, maar hij verdwaalt nooit! Hij weet namelijk

Nadere informatie

bijlagen groep 5 en 6

bijlagen groep 5 en 6 bijlagen groep 5 en 6 bijlage 1 een stukje achtbaan Je hebt nodig: 2 brede planken. De ene plank moet ongeveer twee keer zo lang zijn als de andere. een paar tennisballen een stuk soepel karton plakband

Nadere informatie

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 1: de beginstelling, de Toren en de Loper

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 1: de beginstelling, de Toren en de Loper Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 1: de beginstelling, de Toren en de Loper Extra spullen - Stickers met de namen van de kinderen. - Voldoende kopieën van het uitdeelvel Loop van de stukken ; 1

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Voor het eerst naar school Welkom op De Wonderboom Uw kind gaat binnenkort voor het eerst naar school. We wensen jullie een fijne tijd toe op De Wonderboom. Dit boekje informeert over verschillende zaken

Nadere informatie

Lesdoelen De kinderen leren dat er woorden zijn die de (soort)naam voor mensen en dieren aanduiden en maken kennis met de term zelfstandig naamwoord.

Lesdoelen De kinderen leren dat er woorden zijn die de (soort)naam voor mensen en dieren aanduiden en maken kennis met de term zelfstandig naamwoord. groep 4 vakantie instaples 1 taal Lesdoelen De kinderen leren dat er woorden zijn die de (soort)naam voor mensen en dieren aanduiden en maken kennis met de term zelfstandig naamwoord. Materiaal Oefenblad

Nadere informatie

Kinderdagverblijf Pasen

Kinderdagverblijf Pasen Kinderdagverblijf Pasen Inhoud Opening thema... 3 Aankleding lokaal... 4 Knutselideeën... 5 1. Vingerkuiken/kip... 5 2. Ei in bakje... 6 3. Haasbakje... 7 4. Eierdop... 8 5. Eierhaas... 9 6. Paasschilderij...

Nadere informatie

Lespakket. Ssst de tijger slaapt. Door: Maike Douglas jufmaike.nl. De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. ã jufmaike.

Lespakket. Ssst de tijger slaapt. Door: Maike Douglas jufmaike.nl. De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. ã jufmaike. pakket Ssst de tijger slaapt De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. Door: Maike Douglas jufmaike.nl 1. Dieren uit het boek Sorteren van de dieren die in het boek voorkomen Woordenschat

Nadere informatie

De schoenenwinkel. Kleuterplein Lessuggestie groep 1-2. Keuzeactiviteit voor groep 1-2

De schoenenwinkel. Kleuterplein Lessuggestie groep 1-2. Keuzeactiviteit voor groep 1-2 Kleuterplein Lessuggestie groep 1-2 Mijn Malmberg De schoenenwinkel tellen en rekenen: werken met telbare hoeveelheden meten en wegen: vergelijken en ordenen Diverse schoenendozen in verschillende maten.

Nadere informatie

Minibabbel. Lente/pasen

Minibabbel. Lente/pasen Minibabbel Lente/pasen maart/april 2019 Voorwoord Na een lange winter is het dan eindelijk lente! Langzaamaan komen de bloembollen boven de grond en schijnt de zon weer langer. Ook de jonge dieren zijn

Nadere informatie

Polka. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS

Polka. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Polka Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Polka: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Babydans... 4 Met muziekinstrumenten... 4 Dreumesen... 4 Klinkend materiaal... 4 Trommelen...

Nadere informatie

bedoeld wordt met hoeveelheidbegrippen als: alle, geen, niets, veel, weinig, meer, minder, evenveel. Ordent hoeveelheden om ze te Groep 1 Groep 2

bedoeld wordt met hoeveelheidbegrippen als: alle, geen, niets, veel, weinig, meer, minder, evenveel. Ordent hoeveelheden om ze te Groep 1 Groep 2 6. Waterproef Tijdens deze activiteit: Doen de kinderen proefjes met water, kleurstof en olie, waarbij zij vooraf voorspellen wat zij denken dat er zal gebeuren, dit vervolgens uitproberen en een verklaring

Nadere informatie

Baby-lichaamstaal. Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301

Baby-lichaamstaal. Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301 Baby-lichaamstaal Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301 Inleiding Via deze folder vertellen we u wat over de lichaamssignalen die uw baby geeft: baby-lichaamstaal is méér

Nadere informatie

Kinderdagverblijf programma Dit ben ik

Kinderdagverblijf programma Dit ben ik Kinderdagverblijf programma Dit ben ik Week 5 Datum 27 t/m 31 januari 09.15 uur - Kring: Kern 0 1½ het gezicht van Puk. Spiegeltje in Puk zijn rugzak. Wat is dat nou? 09.20 uur - Voorleesboek: Kikker is

Nadere informatie

Veilig leren lezen Aftelkalender Sinterklaas: hoeveel nachtjes slapen nog? - Versie 2013

Veilig leren lezen Aftelkalender Sinterklaas: hoeveel nachtjes slapen nog? - Versie 2013 veilig leren lezen Aftelkalender Sinterklaas Hoeveel? Versie 2013 Auteur: Josée Warnaar Kinderen verheugen zich enorm op het sinterklaasfeest. De tijd tot Sinterklaas is vol van spanning en leuke gebeurtenissen.

Nadere informatie

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak.

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. Deze kleine draak werd in de mensenwereld geboren en heeft lang bij zijn vriend Maurice en zijn

Nadere informatie

Teken een vriendje. voor Pjotr en maak kans op een rol. Speciaal voor de. kinderboekenweek! (voor groep 4, 5, 6 & 7)

Teken een vriendje. voor Pjotr en maak kans op een rol. Speciaal voor de. kinderboekenweek! (voor groep 4, 5, 6 & 7) Teken een vriendje voor Pjotr en maak kans op een rol in het nieuwe boek. Speciaal voor de kinderboekenweek! (voor groep 4, 5, 6 & 7) Hallo wie ben jij? Ik ben Pjotr op zoek naar nog een vriendje. Ik ben

Nadere informatie

Les 9a Gevoelens in een doos

Les 9a Gevoelens in een doos VSO / BLOK 3 WE ZIJN AARDIG VOOR ELKAAR LES9A Les 9a Gevoelens in een doos Doel blok 3: Leerlingen zijn in staat hun gevoelens te herkennen en te hanteren en houden rekening met de gevoelens van anderen.

Nadere informatie

De parabel van de Talenten

De parabel van de Talenten De parabel van de Talenten Peter Bajo Nynke Talsma GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 406 1 14,95 Uitgeverij Bakermat Suggesties: Emy Geyskens Vanaf 5 jaar Ook verschenen: Een nacht om nooit te vergeten (het

Nadere informatie