1. Vraagstuk. 2. Juridisch kader

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Vraagstuk. 2. Juridisch kader"

Transcriptie

1 1. Vraagstuk Ondernemers zijn zich op dit moment vaak niet bewust van hun juridische positie is als zij een recreatiegebouw (laten) bouwen dan wel een recreatiebedrijf inrichten. In deze notitie geven wij aan waar u als ondernemer met betrekking tot legionella(preventie) staat. 2. Juridisch kader Wetgeving De wet bepaalt dat de bezitter van een opstal (gebouw) dat niet voldoet aan de eisen die men in de gegeven omstandigheden daaraan mag stellen, hetgeen een gevaar voor personen of zaken oplevert, aansprakelijk is als dit gevaar zich daadwerkelijk voordoet (conform artikel 6:174 BW). De Drinkwaterwet verplicht pandeigenaren adequate maatregelen te treffen om legionella te voorkomen. Hierbij zijn ook het Waterleidingbesluit, Drinkwaterbesluit en verschillende regelingen, waaronder de drinkwaterregeling en de regeling legionellapreventie in drinkwater en warm tapwater van belang. Installaties moeten bovendien voldoen aan de NEN (NEN 1006). De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) houdt toezicht op naleving van deze wet- en regelgeving en handhaaft bij overtredingen. De eigenaar van het pand is primair verantwoordelijk voor het naleven van de wet- en regelgeving omtrent legionella. Dit betreft zowel een goede aanleg als beheer van de leidingwaterinstallatie. Indien de ondernemer het pand huurt, heeft ook deze hurende ondernemer verantwoordelijkheden omtrent de bovengenoemde naleving. Vaak is dit ook contractueel tussen verhuurder en huurder vastgelegd. De (hurende) exploitant kan worden aangesproken op de uitvoering en naleving van verplichtingen uit de Drinkwaterregelgeving, waaronder het (laten) uitvoeren van beheersmaatregelen. Indien de exploitant hier niet aan voldoet, kan hij (net als de eigenaar) worden gesanctioneerd.

2 Nieuwbouw Ook bij nieuwbouw komt het voor dat er sprake is van legionella. Dit kan worden veroorzaakt door dode hoeken in waterleidingen, waar zich door opwarming legionella voordoet. Ook vloerverwarming en schachten in gebouwen kunnen problemen omtrent legionella opleveren. Naast het feit dat bij de opdrachtgever (bijv. een ondernemer in de gastvrijheidssector) gebrekkige kennis omtrent legionella aanwezig is, geldt dit ook regelmatig voor de opdrachtnemer (bijv. de installateur of aannemer). Juridisch gezien rust bij de (nieuw)bouw van een pand/installaties op de opdrachtgever de regierol. De opdrachtgever (bijv. de ondernemer in de gastvrijheidssector) is de eerste verantwoordelijke omtrent legionella. Bestrijding van legionella begint op de tekentafel. Indien bij de (nieuw)bouw, waaronder de plaatsing van installaties, afdoende rekening wordt gehouden met de verplichtingen omtrent legionella(bestrijding), bestaat in het vervolg (bij de exploitatie van het pand) minder risico omtrent legionella en zijn ook minder vergaande beheersmaatregelen vereist. Verplichtingen In het geval het pand en de installaties eenmaal in gebruik zijn, rusten omtrent de bestrijding van legionella op de eigenaar/gebruiker de volgende beheersverplichtingen: 1. Uitvoeren van een risicoanalyse; 2. Opstellen van beheersplan; 3. Bijhouden van logboek; 4. Nemen van watermonsters (per half jaar, in bepaalde gevallen 1 keer per jaar); 5. Bij normoverschrijding van legionella in drinkwater: melden bij ILT en de juiste maatregelen nemen; 6. Bij ernstige normoverschrijding van legionella in drinkwater: in samenwerking met ILT en de GGD klanten/gebruikers inlichten. Voor het uitvoeren van de risicoanalyse, het opstellen van een beheersplan en de controles dient een BRL 6010-gecertificeerd bedrijf te worden ingeschakeld. 3. Advies aan ondernemers Nieuw- of verbouw van prioritaire instellingen? Voorkom legionella en maak hierover duidelijke afspraken met de aannemer/installateur! Verschillende ondernemers zijn verplicht extra maatregelen te nemen omtrent legionellapreventie. Onder dit soort, zogenoemde prioritaire instellingen vallen onder meer zwembaden, sauna s, gebouwen met logiesfuncties (zoals hotels en Bed and Breakfast s met meer dan 5 slaapplaatsen), campings, bungalowparken en jachthavens.

3 Kort gezegd is een pandeigenaar er voor verantwoordelijk dat er goed water uit de kraan komt en dat het openbare leidingnet niet wordt verontreinigd. Een legionellabesmetting kan worden veroorzaakt door opwarming in zogenoemde dode hoeken in waterleidingen. Ook vloerverwarming en schachten in gebouwen kunnen problemen omtrent legionella opleveren. Op Campings en bungalowbedrijven moeten de leidingen naar en in de recreatieobjecten die langere tijd niet worden gebruikt, in dit kader zeker niet vergeten worden. In het geval er sprake is van legionellabesmetting is de pandeigenaar hiervoor in beginsel aansprakelijk. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) houdt toezicht op naleving van de wetgeving en handhaaft bij overtredingen. In het geval u het pand huurt, gelden ook voor u verplichtingen op het vlak van legionellapreventie. Dit betreft met name het (laten) uitvoeren van beheersmaatregelen. In de huurovereenkomst kunnen hierover nadere contractuele verplichtingen zijn opgenomen. Verplichtingen omtrent legionellapreventie De pandeigenaar van een prioritaire instelling dient er voor te zorgen dat er sprake is van een deugdelijke aanleg van de leidingwaterinstallatie. Daarnaast gelden de volgende verplichtingen: 1. Uitvoering van een risicoanalyse (dat laat zien waar in de waterleiding legionellabacteriën kunnen groeien); 2. Opstellen van een beheersplan (waarin staat welke maatregelen nodig zijn om de groei van legionellabacteriën tegen te gaan); 3. Maatregelen nemen om de groei van legionellabacteriën te verminderen; 4. Een logboek bijhouden (waarin wordt bijgehouden welke beheersmaatregelen u heeft genomen); 5. Minimaal 2 keer per jaar controle op de aanwezigheid van legionella in het water; Voor seizoensgebonden campings geldt 1 keer aan het begin van het seizoen. 6. Bij normoverschrijding van legionella in drinkwater: melding bij ILT en juiste maatregelen nemen; 7. Bij ernstige normoverschrijding van legionella in drinkwater: in samenwerking met de inspectie en de GGD klanten/gebruikers inlichten. Voor de uitvoering van de risicoanalyse, het opstellen van een beheersplan en de controles dient u een BRL 6010-gecertificeerd bedrijf in te schakelen. Nieuw- en verbouw Ook bij nieuw- en verbouw komt het voor dat de gevreesde legionellabacterie aanwezig is. Deze problemen kunnen ontstaan door een onjuiste aanleg van de waterleidinginstallatie,

4 vanwege gebrekkige kennis bij de aannemer/installateur. Aangezien juridisch gezien bij de bouw de regierol bij de opdrachtgever ligt, is de pandeigenaar als eerste verantwoordelijk voor legionella. Tips Als u tot nieuw- of verbouw van een prioritaire instelling overgaat, adviseren wij u het volgende: 1) Bespreek het onderwerp legionella Het is van belang om met de partij die de verbouwing uitvoert (aannemer of installateur) en overige partijen in het bouwproces (wellicht een architect of projectontwikkelaar) het onderwerp legionella duidelijk te bespreken. Indien dit onderwerp bij de tekentafel al duidelijk aan bod komt, wordt de bestrijding van legionella bij het exploiteren van het pand aanzienlijk vergemakkelijkt en zijn er minder beheersmaatregelen vereist. 2) Maak met aannemer/installateur afspraken over legionella Wij raden u aan dat u de volgende afspraken met de aannemer/installateur maakt: 1) De aannemer/installateur garandeert dat het bouwwerk aan alle geldende wet- en regelgeving omtrent legionella voldoet. (Het is ook verstandig om deze garantie voor alle overige bouwvoorschriften overeen te komen); 2) Als het bouwwerk/de installaties toch niet aan deze wet- en regelgeving voldoet, is de aannemer/installateur aansprakelijk voor de herstelkosten en de door u geleden schade; 3) U ontvangt alle onderliggende documentatie omtrent de leidingwaterinstallaties en de genomen maatregelen omtrent legionellapreventie. U kunt deze documenten vervolgens gebruiken bij het laten uitvoeren van de risicoanalyse en het opstellen van het beheersplan. Wij raden u aan om bovenstaande afspraken schriftelijk met de aannemer/installateur over een te komen. Hiervoor kunt u de volgende tekst gebruiken: Opdrachtnemer garandeert dat het te realiseren bouwwerk (inclusief installaties) voldoet aan alle vereisten die volgens de geldende wet- en regelgeving omtrent legionella gelden (waaronder, maar niet uitsluitend de vereisten conform NEN 1006:2015 en de voorwaarden die het drinkwaterbedrijf mogelijkerwijs omtrent de aanleg en beheer van installaties oplegt), hierna te noemen Verplichtingen. In het geval blijkt dat niet aan alle Verplichtingen is voldaan, is Opdrachtnemer aansprakelijk voor zowel alle herstelkosten om alsnog aan deze Verplichtingen te voldoen als de overige schade die Opdrachtgever hierdoor lijdt (waaronder in ieder geval vallen boetes die Opdrachtgever hieromtrent door inspecterende instanties opgelegd heeft gekregen).

5 De keuze is aan Opdrachtgever om Opdrachtnemer de opdracht te verstrekken om de (herstel)werkzaamheden te verrichten om alsnog aan de Verplichtingen te voldoen dan wel hiervoor een derde in te schakelen. Deze werkzaamheden zijn op kosten van Opdrachtnemer. Opdrachtnemer is verplicht om op eerste verzoek van Opdrachtgever bovengenoemde kosten en schade aan Opdrachtgever te vergoeden. Opdrachtnemer overlegt (uiterlijk bij de oplevering) aan Opdrachtgever (voor zover van toepassing) de volgende documenten: - Installatietekeningen, schema s en technische beschrijvingen van leidingwaterinstallatie; - Een overzicht van: o alle aanwezige soorten tappunten; o alle aanwezige keerkleppen; o alle installatiedelen die onbedoeld kunnen opwarmen tot boven de 25 graden Celsius; o alle leidingdelen die niet minimaal wekelijks worden ververst; o beveiligingen voor leidingdelen die niet ververst worden (bijv. brandslanghaspels); - Een beschrijving van de wijze waarop het warm tapwater wordt bereid, waarbij wordt aangegeven hoe de temperatuur van het uitgaande water wordt gemeten; - Een inventarisatie van: o alle mengwaterleidingen die langer zijn dan vijf meter; o alle warmwaterpunten, waar een temperatuur van minimaal 60 graden Celsius niet wordt bereikt. Opdrachtgever kan deze documenten vervolgens gebruiken omtrent zowel de uitvoering van de legionellarisico-analyse als het opstellen van het beheersplan. In de voorstaande bepaling kunnen de termen Opdrachtgever en Opdrachtnemer ook door de partijnamen (of andere termen) worden vervangen. In het geval de aannemer/installateur niet instemt met de opname van de volledige bovenstaande bepaling, raden wij u aan de gemaakte afspraken wel met een andere omschrijving op papier tussen partijen vast te stellen en van de aannemer/installateur een schriftelijk akkoord te krijgen. Dit kan ook via s geschieden. 3) Betrek bij nieuw/verbouw een gecertificeerd bedrijf Voor prioritaire instellingen geldt de verplichting om door een BRL 6010-gecertificeerd bedrijf een risicoanalyse en legionellabeheerplan op te laten stellen. Wij raden u aan om zo n gecertificeerd bedrijf al bij de nieuwbouw- of verbouwingsplannen te betrekken. Conclusie Op grond van de voorgaande drie punten kunt u ervoor zorgen dat u bij de nieuw- of verbouw een goede start maakt omtrent de naleving van alle verplichtingen omtrent

6 legionella. Enerzijds regelt u hiermee dat de aannemer/installateur verantwoordelijk is voor het aanleggen van een deugdelijke leidingwaterinstallatie. Anderzijds zorgt u ervoor dat uitvoering van de legionellarisico-analyse en het opstellen van het beheersplan naadloos op de nieuw- en/of verbouw kunnen volgen. Bij de aanleg van een deugdelijke leidingwaterinstallatie wordt het in de toekomst ook gemakkelijker om aan de naleving van de beheersmaatregelen omtrent legionella te voldaan. Januari 2017 Websites voor nadere info over legionella(bestrijding) Kenniscentrum InfoMil: Info over veilige en efficiënte drinkwaterinstallaties: ISSO, kennisinstituut voor de installatiesector:

Controle drinkwaterinstallaties door de waterbedrijven. Caleffi Academy 24 maart 2015 Eindhoven. March 11, 2015 1

Controle drinkwaterinstallaties door de waterbedrijven. Caleffi Academy 24 maart 2015 Eindhoven. March 11, 2015 1 Controle drinkwaterinstallaties door de waterbedrijven Caleffi Academy 24 maart 2015 Eindhoven March 11, 2015 1 Waterleidingbedrijven in Nederland March 11, 2015 2 Programma Waarom controles Wettelijk

Nadere informatie

Titel: protocol legionellabeheer

Titel: protocol legionellabeheer Protocol: legionellabeheer. Zorgcentrum Sint Franciscus heeft samen met woonstichting Leystromen afspraken gemaakt betreffende het legionellabeheer binnen de nieuwbouw (GW, ZA en algemene ruimtes) en de

Nadere informatie

WIE IS ER NU EIGENLIJK VERANTWOORDELIJK?

WIE IS ER NU EIGENLIJK VERANTWOORDELIJK? WIE IS ER NU EIGENLIJK VERANTWOORDELIJK? 2 Wat zijn de risico s van legionella? Een paar legionellabacteriën zijn geen punt. En met legionella besmet water drinken, is ook niet gevaarlijk. Het wordt wél

Nadere informatie

De legionellacontrole van collectieve drinkwaterinstallaties in 2011 en 2012

De legionellacontrole van collectieve drinkwaterinstallaties in 2011 en 2012 De legionellacontrole van collectieve drinkwaterinstallaties in 2011 en 2012 Colofon Inspectie Leefomgeving en Transport Water, Bodem en Bouwen Graadt van Roggenweg 500 Utrecht Pagina 2 van 10 Colofon

Nadere informatie

Het inspectiebeleid voor drinkwaterinstallaties!

Het inspectiebeleid voor drinkwaterinstallaties! Het inspectiebeleid voor drinkwaterinstallaties! Caleffi Academy Zwolle, 26 maart 2015 N.V. Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) Felix Timmermans Korte introductie WMD Kentallen WMD * 32 miljard liter

Nadere informatie

Legionella beleidsplan. Documentinformatie. V Manager Health, Safety en Security - R. Kamst

Legionella beleidsplan. Documentinformatie. V Manager Health, Safety en Security - R. Kamst 2006-0037425 Toepassingsgebied RWE Generation NL Geldigheid tot 01-12-2020 Documentinformatie Versie Versiedatum Autorisatie V2.0 01-12-2017 Manager Health, Safety en Security - R. Kamst Wijzigingen t.o.v.

Nadere informatie

Juridische aspecten van Legionella

Juridische aspecten van Legionella Juridische aspecten van Legionella Thuis & Partners Advocaten 9 oktober 2014 Relatiedag Hydroscope Slide7 Juridische aspecten van Legionella Mr. M.C.G. Nijssen Marie-Claire Nijssen 25 > fulltime advocaat

Nadere informatie

Wet- en regelgeving (alternatieve) Legionella beheerstechnieken voor leidingwaterinstallaties

Wet- en regelgeving (alternatieve) Legionella beheerstechnieken voor leidingwaterinstallaties ISSO-congres Alternatieve technieken tegen legionella Wet- en regelgeving (alternatieve) Legionella beheerstechnieken voor leidingwaterinstallaties Mr. Wilfred Reinhold, Minisiterie van Infrastructuur

Nadere informatie

Resultaten legionellapreventie Cluster 4: Hotels, bed&breakfasts, campings en jachthavens. Datum 1 juni 2010 Status Definitief

Resultaten legionellapreventie Cluster 4: Hotels, bed&breakfasts, campings en jachthavens. Datum 1 juni 2010 Status Definitief Resultaten legionellapreventie 2009 Cluster 4: Hotels, bed&breakfasts, campings en jachthavens Datum 1 juni 2010 Status Definitief Colofon VROM-Inspectie Directie Uitvoering Programma Schoon en Veilig

Nadere informatie

Controleresultaten Legionellapreventie Cluster 2: Ziekenhuizen en buitenpoliklinieken. Datum 25 september 2009 Status Definitief

Controleresultaten Legionellapreventie Cluster 2: Ziekenhuizen en buitenpoliklinieken. Datum 25 september 2009 Status Definitief Controleresultaten Legionellapreventie 2009 Cluster 2: Ziekenhuizen en buitenpoliklinieken Datum 25 september 2009 Status Definitief Colofon VROM-Inspectie Directie Uitvoering Programma Schoon en Veilig

Nadere informatie

Gevolgen van nieuw Drinkwaterbesluit

Gevolgen van nieuw Drinkwaterbesluit VSK 2012: 7 februari 2012 De zorg voor de kwaliteit van drinkwater Legionellapreventie Gevolgen van nieuw Drinkwaterbesluit Will Scheffer Het nieuwe Drinkwaterbesluit vraagt om een strakke regie van de

Nadere informatie

WET- EN REGELGEVING LEGIONELLAPREVENTIE IN DRINK- EN WARM TAPWATER

WET- EN REGELGEVING LEGIONELLAPREVENTIE IN DRINK- EN WARM TAPWATER NADERE UITLEG WET- EN REGELGEVING LEGIONELLAPREVENTIE IN DRINK- EN WARM TAPWATER Landelijk Overlegorgaan Preventie Legionella (LOPL) Werkgroep IWR-LPD 5 maart 2013 DOELSTELLING Veel marktpartijen ervaren

Nadere informatie

Beheer gebouw gebonden

Beheer gebouw gebonden Beheer gebouw gebonden Om bedrijven en de particulieren een totaalpakket te kunnen bieden is Taylor Elektrotechniek B.V. in 2008 een samenwerking aangegaan met PBK Technische Installaties B.V Voor een

Nadere informatie

Controleresultaten Legionellapreventie Cluster 1: zwembaden en sauna's. Datum 25 september 2009 Status Definitief

Controleresultaten Legionellapreventie Cluster 1: zwembaden en sauna's. Datum 25 september 2009 Status Definitief Controleresultaten Legionellapreventie 2009 Cluster 1: zwembaden en sauna's Datum 25 september 2009 Status Definitief Colofon VROM-Inspectie Directie Uitvoering Programma Schoon en Veilig water Rijnstraat

Nadere informatie

NEN1006 rapportage Inspectie Drinkwaterveiligheid

NEN1006 rapportage Inspectie Drinkwaterveiligheid NEN1006 rapportage Inspectie Drinkwaterveiligheid Locatienaam Adres Plaats Datum Opdrachtgever Inhoudsopgave 1. Achtergrondinformatie over deze NEN1006 rapportage................................... 4 2.

Nadere informatie

Legionella Preventie. Antwoord op de meest gestelde vragen. ing. Irene van Veelen ISSO projectcoördinator Water&Gas

Legionella Preventie. Antwoord op de meest gestelde vragen. ing. Irene van Veelen ISSO projectcoördinator Water&Gas Legionella Preventie Antwoord op de meest gestelde vragen ing. Irene van Veelen ISSO projectcoördinator Water&Gas www.legionellavraagbaak.nl: Wie is bevoegd om keerkleppen te controleren? Wie is verantwoordelijk

Nadere informatie

Theorie gedeelte examen bestaande uit meerkeuzevragen. Totaal 40 vragen / 40 punten

Theorie gedeelte examen bestaande uit meerkeuzevragen. Totaal 40 vragen / 40 punten Theorie gedeelte examen bestaande uit meerkeuzevragen. Totaal 40 vragen / 40 1 Eisen van de BRL6010 kent en begrijpt de eisen die de BRL stelt aan een legionella risicoanalyserapport en een legionella

Nadere informatie

Wet- en regelgeving Legionellapreventie in drink- en warmtapwater

Wet- en regelgeving Legionellapreventie in drink- en warmtapwater Informatieblad Wet- en regelgeving Legionellapreventie in drink- en warmtapwater Uitleg over zorgplicht, alternatieve technieken en risico-analyse Wat is úw verantwoordelijkheid? kennisinstituut voor de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 297 Initiatiefnota van het lid Ziengs over legionellaregelgeving Nr. 2 INITIATIEFNOTA 1. Het plan in het kort De initiatiefnemer wil de regeldruk

Nadere informatie

Legionella, uw zorg?!

Legionella, uw zorg?! Legionella, uw zorg?! Toezicht en handhaving op legionellapreventie Hans de Vries Projectleider Legionella Inhoud van de presentatie - Afbakening van het onderwerp - Wettelijke plicht eigenaar/exploitant

Nadere informatie

Checklist risico-inventarisatie Legionella

Checklist risico-inventarisatie Legionella Checklist risico-inventarisatie Legionella Inleiding Vanaf augustus 2000 zijn er voor recreatiebedrijven, horeca, ziekenhuizen en andere instellingen waar met water wordt gewerkt, strengere regels om legionellabesmetting

Nadere informatie

Handboek Beheer van Scoutingkampeerterreinen. Infoblad 8.3 LEGIONELLA. Op dit infoblad vind je informatie over de volgende onderwerpen:

Handboek Beheer van Scoutingkampeerterreinen. Infoblad 8.3 LEGIONELLA. Op dit infoblad vind je informatie over de volgende onderwerpen: Infoblad 8.3 LEGIONELLA Op dit infoblad vind je informatie over de volgende onderwerpen: - Legionella - Regelgeving - Risicoanalyse - Verplichte monstername - De kosten - Meer informatie Als eigenaar en

Nadere informatie

Beheer en Onderhoud Legionella. Richard Peet

Beheer en Onderhoud Legionella. Richard Peet Beheer en Onderhoud Legionella Richard Peet 1 Programma Relatie tussen Legionella en Beheer en onderhoud Inspectierichtlijn en ILen T Wateropleidingen 2 Legionella Aangetoond 1976, bijeenkomst Legionairs

Nadere informatie

Handreiking legionellapreventie voor zorginstellingen

Handreiking legionellapreventie voor zorginstellingen Handreiking legionellapreventie voor zorginstellingen Deel 1, december 2017 Inleiding Instellingen voor gehandicaptenzorg zijn (mede)verantwoordelijk voor het leveren van schoon en veilig drinkwater. Bewoners

Nadere informatie

Legionellaveilig installeren in de praktijk

Legionellaveilig installeren in de praktijk Artikel Legionellaveilig installeren in de praktijk label: sanitair 19 apr De meeste installatiebedrijven kennen de richtlijnen voor legionellapreventie in drinkwaterinstallaties. Toch blijkt het in de

Nadere informatie

W.G. (Walter) van der Schee. Technisch Advies en Ontwikkeling. Amersfoort. Even voorstellen. Vriendelijk verzoek. Inhoud

W.G. (Walter) van der Schee. Technisch Advies en Ontwikkeling. Amersfoort. Even voorstellen. Vriendelijk verzoek. Inhoud 29 februari 2012 2 Even voorstellen W.G. (Walter) van der Schee Legionellapreventie in leidingwaterinstallaties Amersfoort 29 februari 2012 3 29 februari 2012 4 Vriendelijk verzoek Inhoud Legionellapreventie

Nadere informatie

Controle en toezicht op kwaliteit en beheer van collectieve leidingwaterinstallaties

Controle en toezicht op kwaliteit en beheer van collectieve leidingwaterinstallaties Controle en toezicht op kwaliteit en beheer van collectieve leidingwaterinstallaties Bent u eigenaar of beheerder van een leidingwaterinstallatie of bent u verbruiker (klant) van het waterbedrijf? Dan

Nadere informatie

Onderzoek naar de uitvoering van legionellapreventie bij collectieve leidingwaterinstallaties

Onderzoek naar de uitvoering van legionellapreventie bij collectieve leidingwaterinstallaties VROM-Inspectie Regio Noord Stoffen en producten Onderzoek naar de uitvoering van legionellapreventie bij collectieve leidingwaterinstallaties Cascadeplein 10 Postbus 30020 9700 RM Groningen Interne postcode

Nadere informatie

Legionella voorkomen! in kleine, niet-prioritaire installaties. Ing. Andy van Oijen Trainingsmanager

Legionella voorkomen! in kleine, niet-prioritaire installaties. Ing. Andy van Oijen Trainingsmanager Legionella voorkomen! in kleine, niet-prioritaire installaties Ing. Andy van Oijen Trainingsmanager 2 Vernevelende tappunten Legionella is alleen ziekteverwekkend als ze in aërosolen voorkomen (kleine

Nadere informatie

Legionellapreventie. 10 aandachtspunten op een rij Ir. HankWes

Legionellapreventie. 10 aandachtspunten op een rij Ir. HankWes Legionellapreventie 10 aandachtspunten op een rij Ir. HankWes Belang legionellapreventie Officier van justitie eist 18 maanden cel i.v.m. legionellabesmetting 2 Vernevelende tappunten Legionella is alleen

Nadere informatie

Altijd en overal veilig douchen

Altijd en overal veilig douchen Altijd en overal veilig douchen Met de SanPro legionellapreventiesystemen van Flamco VEILIG BETROUWBAAR ENERGIEZUINIG EFFICIËNT Het belang van zorgvuldige legionella-preventie Preventie is wettelijk verplicht

Nadere informatie

G.04 Legionella beheersplan.

G.04 Legionella beheersplan. G.04 Legionella beheersplan. Protocol als bedoeld in artikel 9 lid 2 van het Huishoudelijk Reglement van de Tielse Watersportvereniging De Waal. Risicoanalyse & beheersplan legionella In de Drinkwater

Nadere informatie

Beheer en onderhoud van leidingwaterinstallaties

Beheer en onderhoud van leidingwaterinstallaties Beheer en onderhoud van leidingwaterinstallaties Cursusboek Nieuwegein, 2012 w w w. w a t e r o p l e i d i n g e n. n l Stichting Wateropleidingen, november 2012 Groningenhaven 7 3433 PE Nieuwegein Versie

Nadere informatie

Voorstellen Toezichttafel Gastvrijheidssector over Legionella

Voorstellen Toezichttafel Gastvrijheidssector over Legionella Voorstellen Toezichttafel Gastvrijheidssector over Legionella Voorstel 1. Voorkomen bij ver- of nieuwbouw Sinds de liberalisering van het bouw- en woningtoezicht ligt er meer verantwoordelijkheid bij de

Nadere informatie

CASE Thermografie toegepast bij brononderzoek legionella

CASE Thermografie toegepast bij brononderzoek legionella CASE Thermografie toegepast bij brononderzoek legionella 2010002, CalamiteitenSupport gebouw X Document.doc, Versie 1.0 Opdrachtgever Xigna BV Postbus 960 7550 AZ Hengelo Ov Auteur Inspecteur Inhoudsopgaaf

Nadere informatie

Hoe betrouwbaar drinkwater veilig stellen?

Hoe betrouwbaar drinkwater veilig stellen? Hoe betrouwbaar drinkwater veilig stellen? OASEN Lexmond, maart / april 2010 Eric van der Blom UNETO-VNI Beleidsmedewerker sanitaire technieken UNETO-VNI: ondernemingsorganisatie voor de installatiebranche

Nadere informatie

Legionella. Een grote gedeelde Zorg

Legionella. Een grote gedeelde Zorg Legionella Een grote gedeelde Zorg 30 oktober 2014 Henk Thiesen Bouw & Huisvesting De Zorggroep Agenda Even voorstellen De Zorggroep Inrichting Legionellabeheersplannen De Zorggroep Wat gaat er fout en

Nadere informatie

Controleresultaten legionellapreventie 2009. Cluster 3: Zorginstellingen. Datum 1 juni 2010 Status Definitief

Controleresultaten legionellapreventie 2009. Cluster 3: Zorginstellingen. Datum 1 juni 2010 Status Definitief Controleresultaten legionellapreventie 2009 Cluster 3: Zorginstellingen Datum 1 juni 2010 Status Definitief Colofon VROM-Inspectie Directie Uitvoering Programma Schoon en Veilig Water Rijnstraat 8 Postbus

Nadere informatie

Doe het zelf Risicoanalyse/Beheersplan Legionellapreventie voor kleine leidingwaterinstallaties

Doe het zelf Risicoanalyse/Beheersplan Legionellapreventie voor kleine leidingwaterinstallaties Koninklijk Nederlands Watersport Verbond Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport Doe het zelf Risicoanalyse/Beheersplan Legionellapreventie voor kleine leidingwaterinstallaties Inleiding

Nadere informatie

Alternatieve Technieken Legionellapreventie

Alternatieve Technieken Legionellapreventie Alternatieve Technieken Legionellapreventie 1 Programma Dagdeel 1 Inleiding en mag ik me even voorstellen? Wanneer welke techniek toepassen? Algemene wetgeving Legionellapreventie Drinkwaterbesluit (nieuw)

Nadere informatie

CONCEPT WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Algemeen

CONCEPT WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Algemeen Herziening van okt. 2011 CONCEPT WATERWERKLAD AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Algemeen W 3.1 DATUM: OKT 2014 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot de aanleg van leidingwaterinstallaties is

Nadere informatie

Legionellapreventie: betere naleving Waterleidingwet nodig

Legionellapreventie: betere naleving Waterleidingwet nodig Legionellapreventie: betere naleving Waterleidingwet nodig Versteegh, A. ; Brandsema, P. ; Aa, M. van der ; Dik, H. H2O : tijdschrift voor watervoorziening en afvalwaterbehandeling 40(2007)17 p 10-12 Dekker

Nadere informatie

BRL 6000 Deel 08C 30-04-2013

BRL 6000 Deel 08C 30-04-2013 BRL 6000 Deel 08C 30-04-2013 NATIONALE BEOORDELINGSRICHTLIJN voor het KOMO INSTAL productcertificaat voor ONTWERPEN, INSTALLEREN EN BEHEREN VAN INSTALLATIES Techniek gebied INST Vastgesteld door het CCvD

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P. Broeksma Behandelend ambtenaar J.G. Komduur, 0595 447792 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.G. Komduur)

Portefeuillehouder: P. Broeksma Behandelend ambtenaar J.G. Komduur, 0595 447792 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.G. Komduur) Vergadering: 7 juni 2012 Agendanummer: 10 Status: Opiniërend Portefeuillehouder: P. Broeksma Behandelend ambtenaar J.G. Komduur, 0595 447792 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.G. Komduur) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Update drinkwaterbesluit en BRL-903

Update drinkwaterbesluit en BRL-903 Update drinkwaterbesluit en BRL-903 Update drinkwaterbesluit en BRL-903 Inhoud presentatie: 1. Huidige stand van zaken drinkwaterbesluit en BRL-903 2. Korte stand van zaken mbt drinkwaterbesluit 3. Korte

Nadere informatie

BELEIDSREGELS BED & BREAKFAST EN VERHUUR (BOVEN)WONINGEN IN CENTRUMGEBIEDEN VOOR RECREATIEF GEBRUIK

BELEIDSREGELS BED & BREAKFAST EN VERHUUR (BOVEN)WONINGEN IN CENTRUMGEBIEDEN VOOR RECREATIEF GEBRUIK BELEIDSREGELS BED & BREAKFAST EN VERHUUR (BOVEN)WONINGEN IN CENTRUMGEBIEDEN VOOR RECREATIEF GEBRUIK en ambtshalve aanpassingen Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Loon op Zand

Nadere informatie

Controleresultaten Legionellapreventie Cluster 1: Ziekenhuizen en buitenpoliklinieken. Datum 5 november 2010 Status Definitief

Controleresultaten Legionellapreventie Cluster 1: Ziekenhuizen en buitenpoliklinieken. Datum 5 november 2010 Status Definitief Controleresultaten Legionellapreventie 2010 Cluster 1: Ziekenhuizen en buitenpoliklinieken Datum 5 november 2010 Status Definitief Colofon VROM-Inspectie Directie Uitvoering Programma Schoon en veilig

Nadere informatie

ECLI:NL:RBMNE:2016:7377

ECLI:NL:RBMNE:2016:7377 ECLI:NL:RBMNE:2016:7377 Instantie Datum uitspraak 29-12-2016 Datum publicatie 07-02-2017 Zaaknummer UTR 15/6440 Rechtsgebieden Rechtbank Midden-Nederland Bestuursrecht Bijzondere kenmerken Eerste aanleg

Nadere informatie

Inleiding. Checklist risico-inventarisatie Legionella

Inleiding. Checklist risico-inventarisatie Legionella Inleiding Vanaf augustus 2000 zijn er voor recreatiebedrijven, horeca, ziekenhuizen en andere instellingen waar met water wordt gewerkt, strengere regels om legionellabesmetting te voorkomen. Legionella

Nadere informatie

-4 SEP. 2013. Ministerie van Infrastructuur en Milieu

-4 SEP. 2013. Ministerie van Infrastructuur en Milieu Ministerie van Infrastructuur en Milieu > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag Leveranciers van alternatieve technieken voor legionellapreventie, Aqua Nederland en Platform Biociden Branche-organisaties

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA Den Haag. Datum 20 mei 2011 Betreft Stand van zaken legionellapreventie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA Den Haag. Datum 20 mei 2011 Betreft Stand van zaken legionellapreventie > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA Den Haag Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070

Nadere informatie

Aan de Minister van Infrastructuur en Milieu Mw. Drs. M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus Postbus EX DEN HAAG

Aan de Minister van Infrastructuur en Milieu Mw. Drs. M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus Postbus EX DEN HAAG Aan de Minister van Infrastructuur en Milieu Mw. Drs. M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus Postbus 20901 2500 EX DEN HAAG Datum 22 oktober 2014 Onderwerp Regeldruk bij legionellabeheersing Uw kenmerk

Nadere informatie

Aan de Minister van Infrastructuur en Milieu Mw. drs. M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus Postbus EX DEN HAAG

Aan de Minister van Infrastructuur en Milieu Mw. drs. M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus Postbus EX DEN HAAG Aan de Minister van Infrastructuur en Milieu Mw. drs. M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus Postbus 20901 2500 EX DEN HAAG Datum 23 oktober 2014 Onderwerp Regeldruk bij legionellabeheersing Uw kenmerk

Nadere informatie

Raads Informatiebrief

Raads Informatiebrief gemeente Eindhoven Raadsnummer o3.r365.oox Inboeknummer osnoszo6s Classificatienummer x.zz4 Dossiernummer 306.55x 4 februari 2003 Raads Informatiebrief Betreft samenhangende aanpak legionellapreventie.

Nadere informatie

1. De interventiestrategie legionellapreventie in leidingwater

1. De interventiestrategie legionellapreventie in leidingwater Regio Zuid-West Postbus 29036 3001 GA Rotterdam Telefoon 010 2244462 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Fax 010 2244485 der Staten-Generaal www.vrom.nl Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Interventiestrategie

Nadere informatie

Belangenorganisatie voor Appartementseigenaren. Uw partner in gestapeld wonen!

Belangenorganisatie voor Appartementseigenaren. Uw partner in gestapeld wonen! Belangenorganisatie voor Appartementseigenaren Uw partner in gestapeld wonen! Verantwoord gebouw onderhoud aansprakelijkheid VvE door mr. K.J. Schuurs Juridische Dienst, VvE Belang Inhoud Aansprakelijkheid

Nadere informatie

WATERWERKBLAD TIJDELIJKE LEIDINGWATERINSTALLATIES. Dit werkblad heeft betrekking op de aanleg en beveiliging van tijdelijke leidingwaterinstallaties.

WATERWERKBLAD TIJDELIJKE LEIDINGWATERINSTALLATIES. Dit werkblad heeft betrekking op de aanleg en beveiliging van tijdelijke leidingwaterinstallaties. WATERWERKBLAD TIJDELIJKE LEIDINGWATERINSTALLATIES WB 1.4 H DATUM: JUNI 2004 Auteursrechten voorbehouden Dit werkblad heeft betrekking op de aanleg en beveiliging van tijdelijke leidingwaterinstallaties.

Nadere informatie

L E G I O N E L L A P R E V E N T I E B IJ P U B L I E K S E V E N E M E N T E N

L E G I O N E L L A P R E V E N T I E B IJ P U B L I E K S E V E N E M E N T E N L E G I O N E L L A P R E V E N T I E B IJ P U B L I E K S E V E N E M E N T E N O K T O B E R 2 0 0 4 Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Postbus 2200 1000 CE Amsterdam tel: 020 555 54 15 fax: 020

Nadere informatie

REGELGEVING LEGIONELLA

REGELGEVING LEGIONELLA REGELGEVING LEGIONELLA Regelgeving Legionella Na de uitbraak van legionella in 1999 in Bovenkarspel is er veel gebeurd op het gebied van regels over en toezicht op watersystemen. Omdat legionella uiteenlopende

Nadere informatie

WATERWERKBLAD LEIDINGWATERINSTALLATIES IN GEBOUWEN EN INRICHTINGEN VOOR BEHANDELING VAN AFVALWATER

WATERWERKBLAD LEIDINGWATERINSTALLATIES IN GEBOUWEN EN INRICHTINGEN VOOR BEHANDELING VAN AFVALWATER Herziening van juni 2004 WATERWERKBLAD LEIDINGWATERINSTALLATIES IN GEBOUWEN EN INRICHTINGEN VOOR BEHANDELING VAN AFVALWATER WB 1.4 B DATUM: JAN. 2017 Auteursrechten voorbehouden Dit werkblad heeft betrekking

Nadere informatie

BRL 6000 Deel 09 2005-11-18

BRL 6000 Deel 09 2005-11-18 BRL 6000 Deel 09 2005-11-18 NATIONALE BEOORDELINGSRICHTLIJN voor het KOMO INSTAL procescertificaat voor ONTWERPEN, INSTALLEREN EN BEHEREN VAN INSTALLATIES ONTWERPEN EN INSTALLEREN VAN TIJDELIJKE DRINKWATERINSTALLATIES

Nadere informatie

Risicoanalyse en beheersplan klimaatinstallaties volgens ISSO-55.3

Risicoanalyse en beheersplan klimaatinstallaties volgens ISSO-55.3 Inhoud Risicoanalyse en beheersplan klimaatinstallaties volgens ISSO-55.3 Oscar Nuijten Projectcoördinator, ISSO Wat is ISSO? Wetgeving legionellapreventie proceswater ISSO 55.3 Risicoanalyse en beheersmaatregelen

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Algemeen

WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Algemeen Herziening van okt. 2011 WATERWERKLAD AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Algemeen W 3.1 DATUM: DEC 2015 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot de aanleg van leidingwaterinstallaties is in NEN

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. BRANDBLUSINSTALLATIES Algemeen. Met betrekking tot brandblusinstallaties is in artikel 4.5 van NEN 1006 (2015) het volgende gesteld:

WATERWERKBLAD. BRANDBLUSINSTALLATIES Algemeen. Met betrekking tot brandblusinstallaties is in artikel 4.5 van NEN 1006 (2015) het volgende gesteld: Herziening van juni 2004 WATERWERKBLAD BRANDBLUSINSTALLATIES Algemeen WB 4.5 DATUM: JAN 2018 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot brandblusinstallaties is in artikel 4.5 van NEN 1006 (2015) het

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Algemeen

WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Algemeen WATERWERKLAD AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Algemeen W 3.1 DATUM: OKT 2011 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot de aanleg van leidingwaterinstallaties is in artikel 3.1 van NEN 1006 (AVWI-2002)

Nadere informatie

Techniek gebied INST. Vastgesteld door het CCvD van de Stichting Kwaliteitsborging Installatiesector op 20 maart 2012

Techniek gebied INST. Vastgesteld door het CCvD van de Stichting Kwaliteitsborging Installatiesector op 20 maart 2012 BRL 6010 30-04-2013 NATIONALE BEOORDELINGSRICHTLIJN voor het KOMO INSTAL productcertificaat voor het LEGIONELLAPREVENTIE-ADVIES VOOR Techniek gebied INST Vastgesteld door het CCvD van de Stichting Kwaliteitsborging

Nadere informatie

Controle van leidingwaterinstallaties

Controle van leidingwaterinstallaties Controle van leidingwaterinstallaties Cursusboek Nieuwegein, 2012 w w w. w a t e r o p l e i d i n g e n. n l Stichting Wateropleidingen, november 2012 Groningenhaven 7 3433 PE Nieuwegein Versie 8.3 Niets

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 51759 12 september 2017 Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu van 8 september 2017, nr. IENM/BSK-2017/214358,

Nadere informatie

Alternatieve legionella preventie

Alternatieve legionella preventie legionellapreventie Hans van Wolferen Beoordelingsrichtingen voor alternatieve technieken Alternatieve legionella preventie In de meeste leidingwaterinstallaties is legionellapreventie volgens het thermische

Nadere informatie

De controle van (collectieve) leidingwaterinstallaties in 2006 Voortgang en bevindingen

De controle van (collectieve) leidingwaterinstallaties in 2006 Voortgang en bevindingen RIVM Rapport 703719025/2007 De controle van (collectieve) leidingwaterinstallaties in 2006 Voortgang en bevindingen H.H.J. Dik, RIVM Contact: H.H.J. Dik IMD\BOD harald.dik@rivm.nl Dit rapport bevat een

Nadere informatie

Ter kritiek t/m 1 mei 2018 KvINL

Ter kritiek t/m 1 mei 2018 KvINL BRL 6010 concept-versie 2018-03-12 NATIONALE BEOORDELINGSRICHTLIJN voor het KvINL-gecertificeerd procescertificaat voor LEGIONELLARISICOANALYSES EN -BEHEERSPLANNEN VOOR Techniek gebied INST Vastgesteld

Nadere informatie

Technische Hygiëne Zorg LCHV hygiëne richtlijnen publieksevenementen incl. wijzigingen maart 2016

Technische Hygiëne Zorg LCHV hygiëne richtlijnen publieksevenementen incl. wijzigingen maart 2016 Technische Hygiëne Zorg LCHV hygiëne richtlijnen publieksevenementen incl. wijzigingen maart 2016 GGD Gelderland Zuid: 088-1447126 1. (Tijdelijke) Sanitaire voorzieningen Schoonmaak van toiletten, douches

Nadere informatie

Workshop Zonnewarmte Regelgeving. Gerard van Amerongen vaconsult

Workshop Zonnewarmte Regelgeving. Gerard van Amerongen vaconsult Workshop Zonnewarmte Regelgeving Gerard van Amerongen vaconsult Inhoudsopgave Regelgeving Kwaliteitseisen Specificaties Vragen 30 minuten is kort! o Focus op toepassen o Vaak alleen aanhalen en enkele

Nadere informatie

Legionella- en installatietechnische aanpassingen gemeentelijke gebouwen. (wijziging begroting 2004 2007)

Legionella- en installatietechnische aanpassingen gemeentelijke gebouwen. (wijziging begroting 2004 2007) Stein 10 augustus 2004 Gemeenteblad Afdeling A 2004, no. 87 Agendapunt 17 Bijlagen div. Aan Betreft De Raad Legionella- en installatietechnische aanpassingen gemeentelijke gebouwen. (wijziging begroting

Nadere informatie

Aanpassing wet- en regelgeving ST

Aanpassing wet- en regelgeving ST Aanpassing wet- en regelgeving ST Driebergen, 20 september 2017 Eric van der Blom e.vanderblom@uneto-vni.nl Vakspecialist ST / Vakgroepmanager S&RT Inhoud 1. Bouwbesluit; 2. Drinkwaterwetgeving; 3. NEN

Nadere informatie

Legionella beheer noodzakelijk kwaad of zakelijke noodzaak? Leo de Zeeuw. 14 april 2016

Legionella beheer noodzakelijk kwaad of zakelijke noodzaak? Leo de Zeeuw. 14 april 2016 Legionella beheer noodzakelijk kwaad of zakelijke noodzaak? Leo de Zeeuw 14 april 2016 Sauna Ridderkerk dicht na nieuwe Legionella. Dood sauna-bezoeker leidt niet tot veel onrust. Dode door Legionella

Nadere informatie

NEN 1010:2015. Stellingen

NEN 1010:2015. Stellingen NEN 1010:2015 Stellingen 1 september 2015 1 Stelling 1 Stelling 1a: Ik wacht wel tot de nieuwe NEN 1010 is aangewezen in het Bouwbesluit (waarschijnlijk 1 juli 2016), want dan is het pas verplicht om hem

Nadere informatie

2004. Nr. : 04.0052. Dnst. : ID. Project legionella gemeentebreed. Leiden, 2 maart 2004.

2004. Nr. : 04.0052. Dnst. : ID. Project legionella gemeentebreed. Leiden, 2 maart 2004. Nr. : 04.0052. Dnst. : ID Project legionella gemeentebreed. Leiden, 2 maart 2004. 2004. In de nieuwe AMvB met betrekking tot. leidingwater en legionella staat vermeld dat alle eigenaren van panden met

Nadere informatie

Legionellapreventie in koeltorens en luchtbevochtigers m.b.v. ISSO 55.3 Oscar Nuijten Projectcoördinator, ISSO Inhoud

Legionellapreventie in koeltorens en luchtbevochtigers m.b.v. ISSO 55.3 Oscar Nuijten Projectcoördinator, ISSO Inhoud Legionellapreventie in koeltorens en luchtbevochtigers m.b.v. ISSO 55.3 Oscar Nuijten Projectcoördinator, ISSO Wat is ISSO? Inhoud Waarom nieuwe uitgave 55.3? Wat zijn de vernieuwingen? Hoe om te gaan

Nadere informatie

Legionella verschil tussen theorie en praktijk

Legionella verschil tussen theorie en praktijk Legionella verschil tussen theorie en praktijk NVvA-Congres 2016 Kurhaus - Scheveningen Mascha van Hofweegen Praktijk -1 Wij hebben ons Legionella-beheersplan extern laten controleren. Zij hebben dit goedgekeurd

Nadere informatie

Richtlijn voor de indeling in risicoklassen van drinkwaterinstallaties die aangesloten zijn op het drinkwaternet

Richtlijn voor de indeling in risicoklassen van drinkwaterinstallaties die aangesloten zijn op het drinkwaternet Richtlijn voor de indeling in risicoklassen van drinkwaterinstallaties die aangesloten zijn op het drinkwaternet Organisatie: Vewin Postbus 1019 2280 CA Rijswijk Auteurs - Treur (Waternet), De Veer (PWN),

Nadere informatie

Betekenis van collectieve leidingwaterinstallaties

Betekenis van collectieve leidingwaterinstallaties leidingwater. Scheffer Beheer wordt een belangrijk aspect Betekenis van collectieve leidingwaterinstallaties Nederland telt zo n 600.000 collectieve leidingwaterinstallaties. e regelgeving hiervoor is

Nadere informatie

Legionellapreven,e bij scholen, kantoren en andere niet- prioritaire loca,es niet nodig interpreta,e zorgplicht Drinkwaterwet

Legionellapreven,e bij scholen, kantoren en andere niet- prioritaire loca,es niet nodig interpreta,e zorgplicht Drinkwaterwet Legionellapreven,e bij scholen, kantoren en andere niet- prioritaire loca,es niet nodig interpreta,e zorgplicht Drinkwaterwet Alvin Bartels, Marjolijn Schalk, Petra Brandsema, Helma Ruijs (RIVM- Centrum

Nadere informatie

Certificering Legionellapreventie

Certificering Legionellapreventie Rose Derwort Kiwa Nederland B.V. Partner for progress Certificering Legionellapreventie onderwerpen Certificering wet en regelgeving criteria en controle Kwaliteitsverklaringen KOMO INSTAL procescertificaat

Nadere informatie

Schoon drinkwater zonder zorgen. Legionellapreventie en beheer

Schoon drinkwater zonder zorgen. Legionellapreventie en beheer Schoon drinkwater zonder zorgen. Legionellapreventie en beheer Voor u ligt de brochure van Aqua Assistance, uw betrouwbare partner in (drink)waterveiligheid. In deze brochure leest u meer over onze adviesdiensten,

Nadere informatie

water lucht energie woning keuring brand beveiliging asbest

water lucht energie woning keuring brand beveiliging asbest water lucht energie woning keuring brand beveiliging asbest strooming Strooming onderzoekt, adviseert en beheert Strooming is specialist op het gebied van onderzoek, advies en beheer aangaande water, lucht

Nadere informatie

BUNGALOWPARK DE EGELSHOEK 1

BUNGALOWPARK DE EGELSHOEK 1 VERENIGING VAN EIGENAARS BUNGALOWPARK DE EGELSHOEK 1 Graaf Floris V weg 32 3739 NB HOLLANDSCHE RADING Overzicht Legionellabeheersmaatregelen April 2011 1 Table of Contents Algemeen... 3 Controle... 3 Keerkleppen...

Nadere informatie

Geachte mevrouw, mijnheer,

Geachte mevrouw, mijnheer, Directoraat-Generaal Milieu Directie Bodem, Water, Landelijk Gebied Afdeling Water Platform Biociden, Aqua Nederland, leveranciers anodische oxidatie (zie adreslijst) Rijnstraat 8 Postbus 30945 2500 GX

Nadere informatie

Uitvoering controles artikel 24 Drinkwaterwet

Uitvoering controles artikel 24 Drinkwaterwet Inspectierichtlijn 2012 Uitvoering controles artikel 24 Drinkwaterwet Versie 16 maart 2012 Datum 16 maart 2012 Status Definitief Colofon Versie 16 maart 2012 Contactpersoon H.R. de Vries M 06-21522771

Nadere informatie

CONTROLEPLAN 52.00. waterinstallaties. www.controleplannen.nl. Over dit controleplan

CONTROLEPLAN 52.00. waterinstallaties. www.controleplannen.nl. Over dit controleplan CONTROLEPLAN 52.00 waterinstallaties www.controleplannen.nl Inhoud Over dit controleplan A Organisatie P2 B Techniek P5 C Inspectielijst P6 Installaties worden steeds ingewikkelder en zijn soms dermate

Nadere informatie

Ministeriële regeling. Legionellapreventie

Ministeriële regeling. Legionellapreventie Ministeriële regeling Legionellapreventie Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu van 27 juni 2011, nr. BJZ2011046957, houdende nadere regels met betrekking tot enige onderwerpen

Nadere informatie

Bespreking banken 21 juli 2016 Drinkwatertarief WMD: hoe komt het tot stand? Wettelijk kader

Bespreking banken 21 juli 2016 Drinkwatertarief WMD: hoe komt het tot stand? Wettelijk kader Bespreking banken 21 juli 2016 Drinkwatertarief WMD: hoe komt het tot stand? Wettelijk kader Inleiding Het wettelijk kader voor het toezicht op de tarieven die drinkwaterbedrijven in rekening brengen voor

Nadere informatie

Corporaties en legionellapreventie

Corporaties en legionellapreventie Corporaties en legionellapreventie Juni 2011 Corporaties en legionellapreventie Auteur Rogier Goes Colofon Aedes, Hilversum Corporaties en legionellapreventie is een uitgave van Aedes. Deze publicatie

Nadere informatie

De toelating van biociden voor drinkwaterdesinfectie. Lonne Gerritsen. College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden

De toelating van biociden voor drinkwaterdesinfectie. Lonne Gerritsen. College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden De toelating van biociden voor drinkwaterdesinfectie Lonne Gerritsen College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden Inhoud Wat doet het Ctgb Wat zijn biociden Waar kom je biociden

Nadere informatie