O P E E N TEKENING KOPERE PLAAT OECONOMISCHEN HOLLANDSCHE MAATSCHAPPYË DER WEETENSCHAPPEN, TE HAARLEM, INGELEVERD DÓÓR

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "O P E E N TEKENING KOPERE PLAAT OECONOMISCHEN HOLLANDSCHE MAATSCHAPPYË DER WEETENSCHAPPEN, TE HAARLEM, INGELEVERD DÓÓR"

Transcriptie

1

2

3 B È R I G T. WEGENS DE UITVINDING OM E E N TEKENING O P E E N KOPERE PLAAT O V E R T E B R E N G E N, AAN DEN OECONOMISCHEN TJM V A N D E HOLLANDSCHE MAATSCHAPPYË DER WEETENSCHAPPEN, TE HAARLEM, INGELEVERD DÓÓR H. SCH WEGMAN, Konstfchilder en Graveur te Haarktni \ * ^ Te H A A RL È M, B'y C. PLAAT en A. LOOSJES P&y Drukkers des Oeconömifchen Taks van de Holland* fche Maatfchappye der IVeeSenfihappen, N$. i. Nuttige Foörflellen,-

4 EXTRACT uit de Refolutien des Oeconomifchen Taks van de Hollandfche Maatfchapp\e der ÏVeetenfchappen, in derzelver Algemeens Vergadering, gehouden op den i 3 Augustus 1793, en volgende dagen. Ref. bl. 234.» Rapport van de Commisfie tot de Nuttige Voors, flellen, welke nopens Art. 10. der P. v D ; j nieuwe Methode om een Tekening op een 3, Koper c ilaat te brengen, proponeerde aan den Zender eene Remuneratie van 20 Ducaaten toeteleggen,mitszyngeheim ontdekkende- - het welk wierd geapprobeerd en bet billet geopend zynde, wierd bevonden dat dezen- der was H. Schwegman Konst-Schilder en Graveur te Haarlem; en tevens de manier op welk zulks gefchiede,aan de Vergadering gecommuniceerd zynde,, wierd goedgevon- 35 den, een berigt daarvan te doen drukken.

5 BERIGT, over de Uitvinding om een Tekening op een KOPERE PLAAT overtebren&en. " Algemeene Vergadering van den Oecon. lak-my gunftig een Premie coegelegt hebbende, wegens myne uitvinding om een Tekening op een. Plaat over te brengen, op eene min omflagtigewyze dan gewoonlyk; requireerde, dat ik de behandeling, en de wyze hoe, op zoude geeven, ten einde het Algemeen daarvan gebruik zoude kunnen maaicen. Gaarne wilde ik daar aan voldoen, doch ik gevoelde te zeer myn onvermogen, om myne onbekwaamheid daartoe nietopentlyk te bekennen, en niet te verzoeken aan myne lezers om vooral in het. oog te houden dat dit nooit myne roeping is geweest; Alleen myne zugt om jonge Konftenaars eenige meerdere handleiding te geeven, dan die ik zelfs niet heb kunnen bekomen, dan met veel moeite, zal my.vrymoedige', en eenjgzints uitvoeriger doen zyn, dan wel nodig was voor lieden inde Konstervaaren, en van wien ik nog daaglyks leere. Zeer toevallig over een jaar of anderhalf, een Koperen Plaat van onder eenige Teekeningen voor den dag haaiende, was ik zeer verwondert daarop te vinden de afdruk van een Tekening welke daar boven had gelegen. Myn nieuwsgierigheid wierd hier door opgewekt, en daar de Tekening van Potloot was, viel ik natuurlyk op de A a g e.

6 ( 4 ) gcdagte, om dit- met zodanige Tekening,; te beproeven. Myn eerfte Proefneemingen, mislukte my een geruimen tyd; zoo, om dat ik alles het geen er in acht moest genomen Worden, nog niet wist, als wei voornamelyk door dat ik geen wantrouwen in had, dat ook het fctort van Potloot zulk een aanmerkelyk verfchil koude geeven : dan ik ondervond eindelyk. dat wanneer men op een Papier, iets, teken.d, het zy ïugtig, of uitvoerig, met dag en fchaduw, en dit DOET met een GEMEEN POTLOOT vaneen, 'halve Stuiver het fiuk, gemeenlyk het Klaverbladgenaamt (Ö), dezelve dan legt met de beteken- 4ezyde, op een gladde, fchoon, en egaal gefleepenejfcopere Plaat, (;n dan beide tusfchen eenige vellen pnpier, vervolgens tusfchen- een ordinaire linnen of andere Pers, welke fterk word toegefchroeft, en dus om en by de vierentwintig uuren laat leuren, pi" zoo veel minder of meerder, naa «dat het Potlood hard of zagt is, (als het hare is nno.et het wat langer leggen,) dat dan, zeg ik, de. Tekening zeer duidelyk op. de Plaat is overgedrukt, zodanig dat men daarnaa, na de behoorelyke prepareering hier na te meiden, kan Etfen ofgraveeren» Om het verfchuiven der Tekening vöor te ko«. men, het geen veroorzaaken zou kunnen, dat dikwils de Tekening fcheef op de Plaat Hond, kan, men 00, Het duitfebe Potloot in rood hout van 24 St. liet dozyn, is ook zeer goed tot ditgebruik wanneer het zagtis P

7 C s ) raen het Papier waarop getekent word, watbréf^ der neemen, zoo dat men het om de Ptaac heen flaat, en dan des goedvindende aan de buiten zyden met een weinig wasch vast maaken. Geen Pars by de hand hebbende kan men twee gefchaafde Planken neemen, die niet krom getrokken zyn, de Plaat en Tekening met eenig Papier daar tusfchen leggen, en 'er dan eenig zwaar gewigt op leggen, het welk het zelfde effecl: doet. Wanneer men nu de tekening op de Plaat be-. hoorlyk overgedrukt bevind, zal men tevens be^ vinde dat men de plaat zonder nadeel op een Convoor met vuur, kan zetten, ten einde 'er de EtSgrond overteleggen om vervolgens gezwart of gewit te worden, dan men dient wel in agt te neemen, dat men de Etsgrond half gevlamd, en dus niet zoo zwart als gewoonlyk laatberooken, om daar door te maaken, dat de Tekening op de Plaat behoorlyk doorfchyne. Om die reden heb ik meestal verkozen, de Plaat liever te witten (<?) j wanneer de Tekening die pp de Plaat is, ( ) De Etsgrond welke het gefchi.ktfte voor diergelyke Plaaten is, word gemaakt van 3 Lood witte Wasch. 2 dü o zuiver fchoone Mastik. f dito Aspalth. NB. Men neemt zoo weinig Afpalth wyl anders de grond daar door te veel verdonkerd word. (Y) Dit gefehied aldus, men neemt fyn gevreeven Jood*, wit en water, waar onder, een weinig Arabifche Gom, en een druppel of twee Osie gal, om het fchifte te beletten, doch welke eerst opgekookt en gefchuimt is, (mea kan dezelye dnn lang in een digt toegemaakte Fles bewaa-

8 C 6 ) ïs, zeer duidelyk doorfchynt, en de trekken wanneer men aan het Etfen is, zig rood verwonen, vervolgens wanneer men nu fterk water op de Plaat wil doen word deze witte grond, met fchoon water, waar onder een weinig fterk water is, zeer zagtelyk met een Penfeel afgewasfen ; - 0ffchoon deeze manier om de Plaat te witten, minder in gebruik is, wierd dezelve egter door oude Nederlandfche Meesters veel in 't werk. gefteld, de beroemde Rembrand'gébruikte geen ander (d). Tekeningen, met zwart kryt, roodaart, of Oostindifche Inkt, kan men met Potloot, op fyn Postpapier doortrekken, zoo uitvoerig als men wil, en dus dit Postpapier op de Plaat brengen, en indien het origineel met de Pen getekent is, kan men op die Tekening zelf, alle de trekken met Potlood natrekken, en dus op de Plaat brengen. Deeze uitvinding is ookzeergefchikt,omprenttekeningen te maaken, wyl het overgedrukte zig op de Plaat als of de Tekening met Ro d- aard of zwart Kryt getekend was, vertoont; waar naa men met een Punteerftift direct: aan het werk kan ren) deeze Compofitie kan men zeer dunnetjes over de Plaat met een breed Penceel heen ftryken, Waar door men in ftaat is breeder, gelyker en zuiverder ftreeken te doen, eö dan laaten droogen. 00 Zie A. Bosfe in 't Fransch, Nieuwe Uitgave aanmerkelyk vermeerderd en verbeterd, Paris pag. 50 eu 51. Waar ook de wyze, hoe Rembrand zyne Platen behandelde word opgegeeven. Van dit Werk is «aar een vroegere Editie in 't Jaar een vertaaling in het Hollands uitgegeeven, dog welke zeldzaam voorkomt.

9 i 7 ) kan r gaan (c), of wel in een Etsgrond, dan daar het ordinaire Etfen lpoediger en aange» naamer voor Schilders is, wyl zy daar door hun eigen tekeningen op het Koper naar welgevallen kunnen overbrengen, en veele buiten de gelegenheid zyn om behoorlyk onderrigt te bekomen, in alles het geen men in agt te neemen heeft om te Etfen, raade ik hen zig zoo mogelyk te voorzien van het bovengemelde Werk van Bosje. Zy die zig zullen bedienen van deze uitvinding zullen wel agt dienen te geeven, op de behoorlyke drukking der tekening op de Plaat, en dat dezelve egaal zy, wyl het anders een onzuiverheid op het Koper geeft. Lootwit met ftukjes van gemeen Potlood fyn gevreeven, vermengd meteen weinig water, kan met een fyn Penfeeltje gebruikt wordende om tekeningen op gevernist papier door te trekken, ook dienen, om op de Plaat over te drukken, doende dezelve uitwerking als met Potloote Tekeningen. Verder dient men wel indagtig te zyn, alle mistekening zorgvuldig a/f te doen, wyl hoe flaauw ook, hetzelve overdrukt, daarom kan men zig van Engelsch Potloot bedienen, om eerst te fchetfen,wyl dit in het geheel niet overdrukt. Papier dat fyn van Nerf en Potloot dat niet te hart of te zagt is, zul- O) De behandeling word befchreeven, in een werkje getyteld: J. J. Blaart, manier om Prenttekeningen te maken, te Leyden by Luchtmans, 1772 uitgegeeven.

10 t 8 ) Sullen het best aan het oogmerk voldoen, alleen op gevernist papier, mag het potloot wel wat zagcer zyn, en het papier niet fterk vernist. Wanneer men de plaat afgeëtst heeft, het zy op de gewone manier, of als Prenttèkening, en voornamelijk in het laatfte geval, laat men de plaat een weinig byten op een ftoof met wat vuur, verzwakkende het fterk water door gemeen waker, egter zorg draagende dat de hitte zoo fterk «iet zy, dat zy de Etsgrpnd ontbinde. De Tekeningen met potloot* kunnen tot drie maaien, gebruikt worden, om op het koper overtedrukken, dan wyl het potloot telken reize van haar kragt verliest, dient men dezelve telkens fterker te drukken, en. naar rato langer daaronder laaten, zelfs kan een tekening van potloot, welke overgedrukt is, van een voorg, tekening ook gebruikt worden, om op de Plaat overtedrukken. Schoon het overgedrukte op de kopere plaas 'er ftevig genoeg opzit, om 'er niet van uitgewist te kunnen worden, als door aanhoudend fterk vryven, zoo kan men hetzelve 'er uit willende hebben, dit gedaan krygen met een doekje met Boom Oly.

VAN EENE ZELDZAAME NOG NIET BESCHREEVEN

VAN EENE ZELDZAAME NOG NIET BESCHREEVEN BESCHRYVING VAN EENE ZELDZAAME AFRIKAANSCHE NOG NIET BESCHREEVEN ~ A T - S 0 0. R T, GENAAMD DE BIZAAM~KAT, OP DE I{AAP DE GOEDE HOOP VALLENDE, En bewaard wordende in het MusEuM VAN ZYNE DOORLUCHTIGSTE

Nadere informatie

V A N EEN E ZE L D ZA AM E 0 0 S T I N D I S C II E NOG NIET BESCHREE VEN. :BESCHR:EEVEN EN UITGEGEEVE.N DOOlt

V A N EEN E ZE L D ZA AM E 0 0 S T I N D I S C II E NOG NIET BESCHREE VEN. :BESCHR:EEVEN EN UITGEGEEVE.N DOOlt op". d~ zy n g- - BESCHRYVING V A N EEN E ZE L D ZA AM E 0 0 S T I N D I S C II E n,,... n e-- NOG NIET BESCHREE VEN B 0 SC H- KAT, IN JApAN VALLENDE. :BESCHR:EEVEN EN UITGEGEEVE.N DOOlt p. h ole d 't.

Nadere informatie

( * ) ber is, de pogingen welke daartoe aangewend worden, door zijne medewerking te onderdennen.

( * ) ber is, de pogingen welke daartoe aangewend worden, door zijne medewerking te onderdennen. B E R I C H T. txar het Etfen of vervaardigen Van Konstpïaatert door inbijting van fterk water, een der deelen van de algemeene beöeffening der Teken - en Schilderkunde is, welke tot een aangenaame en

Nadere informatie

,,PLATSTAART SLANG:EN,

,,PLATSTAART SLANG:EN, VAN TWEE VERSCHILLENDE EN VOOR ALS NOG ZEER WEINIG BEKENDE,,PLATSTAART SLANG:EN, I ZYNDE DE BRUIN-RUG' uit MEXICO,'~N DE GERINGDE UIT DE INDISCHE ZEEN. Beitie, met nog eene verfchi!lende foorte van de!aatflgemelde,

Nadere informatie

LANGSTAARTIGE, EN EEKHOORNACHTIGE. KLAAUWEN HEBBENDE WEZEL, POTTO GENAAMD. OVERGEBRAGT UIT DE HOLLANDSCHE VOLKPLANTING S U R I N A M- E N

LANGSTAARTIGE, EN EEKHOORNACHTIGE. KLAAUWEN HEBBENDE WEZEL, POTTO GENAAMD. OVERGEBRAGT UIT DE HOLLANDSCHE VOLKPLANTING S U R I N A M- E N BESCHRYVING VAN EEN GEHEEL NIEUWE OF ONBEK~NDE SOORT VAM AMERIKAANSCHE LANGSTAARTIGE, EN EEKHOORNACHTIGE. KLAAUWEN HEBBENDE WEZEL, POTTO GENAAMD. OVERGEBRAGT UIT DE HOLLANDSCHE VOLKPLANTING S U R I N A

Nadere informatie

Handwe?ken en Fabficqueft*

Handwe?ken en Fabficqueft* B E R I C H T WEGENS HET INZETTEN VAN EEN GLASRAAM IN LOOD, A A N D E N (ECONOMISCHEN V A N DE TAK H O L L A N D S C H E MAATSCHAPPYE DER W E E T E N S C H A P P E N, TE H A A R L E M, D O O R JOHAN WILHELM

Nadere informatie

D E R ELECTRICITEIT.

D E R ELECTRICITEIT. D E T H E O R I E D E R ELECTRICITEIT. D E l r - 9 *?^Zl ' T H E O R I E D E R ELECTRICITEIT, RUSTENDE OP PROEFONDERVIND- LYKE WAARHEDEN. DOOI H E N D R I K L U G T. T* WEST- ZAANDAM, By H E N D R I K

Nadere informatie

In den naam Gods amen.

In den naam Gods amen. In den naam Gods amen. Albrecht, bij de gratie Gods, paltsgraaf op den Ryn, graaf van Henegouwen, Holland, Zeeland en heer van Friesland, allen die deze brief nu of in de toekomst zullen lezen saluut en

Nadere informatie

Kort tafereel der nieuwe fransche tirannye gepleegd te Woerden, aan grysaards, vrouwen, mannen. mannen en kinderen, ja tot zwangere vrouwen toe

Kort tafereel der nieuwe fransche tirannye gepleegd te Woerden, aan grysaards, vrouwen, mannen. mannen en kinderen, ja tot zwangere vrouwen toe Kort tafereel der nieuwe fransche tirannye gepleegd te Woerden, aan grysaards, vrouwen, mannen en kinderen, ja tot zwangere vrouwen toe bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Lbl KB

Nadere informatie

BERICHT A LS MEDE EEN. Om met Oost - Indifche Inkt en deeze vermomde Olyverw zonder uitfpaaren te kunnen wasfchen.

BERICHT A LS MEDE EEN. Om met Oost - Indifche Inkt en deeze vermomde Olyverw zonder uitfpaaren te kunnen wasfchen. B E R I C H T B^egens de uitvinding om de gewoonelyke Oly* verw - Couleur en zodanig te vermommen, dat zy met water vermengbaar zyn, en men daarmede op Papier niet alleen kunftig kan Tekenen zonder dat

Nadere informatie

De zegenpraal der liefde

De zegenpraal der liefde bron. Z.p., ca. 1840 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_zeg001zege01_01/colofon.php 2011 dbnl 1. Wys: God save the King. 1. Wat men op aard verlangd, De liefde is de beste dwang; Wat men

Nadere informatie

Z A A M E N S P R A A K

Z A A M E N S P R A A K Z A A M E N S P R A A K T U S S C H E N D E L U C H T B O L V A N f> E N H E E R E D U I V E N E, En die van 't GENOOTSCHAP F EL IX ME RI T IS. Waar in verhaald word de wonderlyke ontmoetingen welke zy

Nadere informatie

REGLEMENT. Op het rijden van de Postwagen van. DEVENTER op ALMELO. a ^ 4 cj

REGLEMENT. Op het rijden van de Postwagen van. DEVENTER op ALMELO. a ^ 4 cj REGLEMENT Op het rijden van de Postwagen van DEVENTER op ALMELO. Te D E V E N T E R, Gedrukt by J. H. DE LANGE, Stads-drukker en Boekverkooper aan den Brink, 1796. j I KONINKLIJKS EOUOTHEEK Vorz. Plakkaten

Nadere informatie

Zakboekje voor alle handelaars en liefhebbers van paarden.

Zakboekje voor alle handelaars en liefhebbers van paarden. Zakboekje voor alle handelaars en liefhebbers van paarden http://hdl.handle.net/1874/31502 Zakboekje voor alle handelaars en liefhebbers van paarden Dat hetbedrog grootmet of in deeze Nogotie ft*. valt

Nadere informatie

Berigt van den zaaklyken inhoud van twee lessen, gegeeven aan de leden van de Teken-Akademie te Amsterdam

Berigt van den zaaklyken inhoud van twee lessen, gegeeven aan de leden van de Teken-Akademie te Amsterdam Berigt van den zaaklyken inhoud van twee lessen, gegeeven aan de leden van de Teken-Akademie te Amsterdam Petrus Camper bron Petrus Camper, Berigt van den zaaklyken inhoud van twee lessen, gegeeven aan

Nadere informatie

DE BEGRAAFPLAATS AAN DE OUDE TORENLAAN door P. Timmer

DE BEGRAAFPLAATS AAN DE OUDE TORENLAAN door P. Timmer DE BEGRAAFPLAATS AAN DE OUDE TORENLAAN door P. Timmer Bij verschillende gelegenheden in de afgelopen maanden heeft onze vereniging zich beijverd om te komen tot een verbetering van ommuring en terrein

Nadere informatie

Merkwaardig verhaal van Reinier Hylkes, als matroos, met het schip de Hopende Visser

Merkwaardig verhaal van Reinier Hylkes, als matroos, met het schip de Hopende Visser Merkwaardig verhaal van Reinier Hylkes, als matroos, met het schip de Hopende Visser commandeur Volkert Jansz, ten jare 1777, na Groenland uitgevaren op de walvisvangst, en aldaar met 9 andere schepen

Nadere informatie

PUBLICATIE» jpqwtofy Raden, in naamc

PUBLICATIE» jpqwtofy Raden, in naamc PUBLICATIE» jpqwtofy Raden, in naamc v \ \ / cc ^n de Edele Mogende Hee- C V V % ren STA ATEN des FUR- S T E N D 0 M S KuJihMJi^ GELRE en vsiffl A GRAAFSCHAPS ZUT- PHEN, doen te weeten: Alzoo Hoogftgedagte

Nadere informatie

Schilderen op leer. Door Rebecca Siccama

Schilderen op leer. Door Rebecca Siccama Schilderen op leer Door Rebecca Siccama Inleiding Ben jij altijd op zoek naar iets bijzonders? Wil je graag origineel zijn en niet meedoen met de grijze massa? Ben jij die creatieve vrouw, die er graag

Nadere informatie

Cor Hendriks: Inburgering in vroeger tijden (1)

Cor Hendriks: Inburgering in vroeger tijden (1) Cor Hendriks: Inburgering in vroeger tijden (1) ORDONNANTIE Waar na de Perzoonen die van buyten in deze Stad komen woonen zig voortaan zullen moeten Reguleeren. By de Vroedschap der Stad UTRECHT gearresteert

Nadere informatie

Schets der elektriciteit-kunde

Schets der elektriciteit-kunde Schets der elektriciteit-kunde Martinus van Marum bron. J. van Walré, Haarlem 1781 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/maru002sche01_01/colofon.php 2010 dbnl III Bericht. Voor UWED. MYNE

Nadere informatie

CO N D I T I E N, 1 q^i- HO. 'y? I'

CO N D I T I E N, 1 q^i- HO. 'y? I' i CO N D I T I E N, Waar op, voor den tyd van zes Jaaren, ingaande den i Augufty 1788 en expirerende den laatften July 1794 is befteed, HET ONDERHOUD DER HOUTE-BRUGGEN, LEGGENDE OVER DE CAPITAALE GRAGTEN

Nadere informatie

VERZAMELING VERLUS TI GING. HOORENSknSCHULPEN, AMSTERDAM, TE BydeErvenvan f. HOUTTUYN. M D C C L X X. EERSTE DEEL. VAN ALLEPvLEY BEKENDE

VERZAMELING VERLUS TI GING. HOORENSknSCHULPEN, AMSTERDAM, TE BydeErvenvan f. HOUTTUYN. M D C C L X X. EERSTE DEEL. VAN ALLEPvLEY BEKENDE G. TJ^, K N O R R S VERLUS TI GING DER OOGEN EN VAN DEN GEEST, VERZAMELING o F VAN ALLEPvLEY BEKENDE HOORENSknSCHULPEN, DIE IN HAAR EIGEN KLEUREN AFGEBEELD ZYN: EERSTE DEEL. THANS NAGEZIEN, VERBETERD,

Nadere informatie

E BIBLIOTHECA viri clarissimi

E BIBLIOTHECA viri clarissimi E BIBLIOTHECA viri clarissimi A. 1880 defuncti, Universitati donafa. ^ r Bibliotheek Universiteit van Amsterdam 01 3261 7077 BEANTWOORDING D E R V R A A G E: HOE K U N N E N VROUWEN, ZONDER BENADELING

Nadere informatie

Liedeken. Lucifer is hier in post

Liedeken. Lucifer is hier in post bron. Z.p., eind 18de eeuw Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_lie004lied01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 Liedeken. Stemme: Van den Geld Duivel. Lucifer is hier in post, Aangekomen dat kost

Nadere informatie

Tegen-zang, op meisjes trouwd tog niet zo vroeg

Tegen-zang, op meisjes trouwd tog niet zo vroeg bron. Z.p., ca. 1800 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_teg002tege01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 Tegen-zang, Op Meisjes Trouwd tog niet zo vroeg. Op dezelfde Wys. 1. Vrienden hoort eens

Nadere informatie

Een nieuw aandoenlyk historie-lied, of gedenkwaardig tafereel, zynde eene ware gebeurtenis te

Een nieuw aandoenlyk historie-lied, of gedenkwaardig tafereel, zynde eene ware gebeurtenis te Een nieuw aandoenlyk historie-lied, of gedenkwaardig tafereel, zynde eene ware gebeurtenis te Oostende bron Een nieuw aandoenlyk historie-lied, of gedenkwaardig tafereel, zynde eene ware gebeurtenis te

Nadere informatie

Gerechtsbestuur Doorn, 1649-1810 (163)

Gerechtsbestuur Doorn, 1649-1810 (163) NT00163_57 Nadere Toegang op inv. nr 57 uit het archief van het Gerechtsbestuur Doorn, 1649-1810 (163) H.J. Postema Oktober 2010 Inleiding Dit document bevat een complete transcriptie van een ingekomen

Nadere informatie

THE JOHN CIREI^A!^ ILJBIRABy CHI C AG 0=

THE JOHN CIREI^A!^ ILJBIRABy CHI C AG 0= ^a^ SM^'' THE JOHN CIREI^A!^ ILJBIRABy CHI C AG 0= CEYLONSCHEN BOSCH-HOND. 5 door een goede afbeelding opgehelderd, voegt wederom eene fchakel aan de kennis der natuurlyke weezens, welke men met verwonderinge

Nadere informatie

Het leerzame prenteboekje voor kinderen. Vervolg of het tweede stukje

Het leerzame prenteboekje voor kinderen. Vervolg of het tweede stukje Het leerzame prenteboekje voor kinderen. Vervolg of het tweede stukje bron. Erve H. Rynders, Amsterdam ca. 1810 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_lee005leer01_01/colofon.php 2010 dbnl

Nadere informatie

Een nieuw lied Of de klaagende dochter

Een nieuw lied Of de klaagende dochter bron. Z.p., ca. 1810 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_nie054nieu01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 Of de Klaagende. dochter WYS: ô Gestaadige dag. 1. Ag hoe vals is het hert van een Minnaar,

Nadere informatie

Het nieuwe christelyk en geestelyk uur-slag

Het nieuwe christelyk en geestelyk uur-slag bron. z.n., z.p. ca. 1800 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_nie042nieu01_01/colofon.php 2013 dbnl 1. Stem: Daar was een meisje jong van jaaren. EEn ider mag in deze Tijden, De Goedheid

Nadere informatie

L Y S T der Impofitien op de Middelen van Confumtie, welke van 'slands wege binnen het voormalig Gewest van Zeeland geheven worden.

L Y S T der Impofitien op de Middelen van Confumtie, welke van 'slands wege binnen het voormalig Gewest van Zeeland geheven worden. L Y S T der Impofitien op de Middelen van Confumtie, welke van 'slands wege binnen het voormalig Gewest van Zeeland geheven worden. A A L B E S S E N W Y N. i Stuiver per Stoop voor Burgers. Billet k Huiver,

Nadere informatie

Nieuw Oranje volks-lied

Nieuw Oranje volks-lied bron. Z.p., 1815 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_nie072nieu01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 Nieuw Oranje volks - lied. Wys: Wilhelmus al van Nassauwen. 1. Wilhelmus al van Nassauwen, Dat

Nadere informatie

Een nieuw lied, Op de onverwagte wederkomst van een minnaar by zyn beminde

Een nieuw lied, Op de onverwagte wederkomst van een minnaar by zyn beminde Een nieuw lied, Op de onverwagte wederkomst van een minnaar by zyn beminde bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Lbl KB Wouters 03050. Z.p. ca. 1810 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_nie040nieu01_01/colofon.htm

Nadere informatie

FORMULIER. for DEN H. DOOP DER ÏÖNfift 'KINDEREN, /^V: IH?}^

FORMULIER. for DEN H. DOOP DER ÏÖNfift 'KINDEREN, /^V: IH?}^ EVANG. LUTH. SEMINARIUM. No. FORMULIER for DEN H. DOOP DER ÏÖNfift 'KINDEREN, /^V: IH?}^ -Voor de Zitting. Latlu GetneeHte ^oï^^^pski p iwórdt ons, geliefde Medechristenen! eën kïncj gebracht, om door

Nadere informatie

MAATSCHAPPY LANDBOUW, VERHANDELINGEN T E A M S T E R D A M, g- & * e- * VAN DEN. ELFDE DEELSi TWEEDE STUK, fa & #

MAATSCHAPPY LANDBOUW, VERHANDELINGEN T E A M S T E R D A M, g- & * e- * VAN DEN. ELFDE DEELSi TWEEDE STUK, fa & # VERHANDELING OVER DE 1NLANDSCHE PAARDEN. VERHANDELINGEN UIT G E G E E V E N D O O R D E MAATSCHAPPY T E R B E V O R D E R I N G VAN DEN LANDBOUW, T E A M S T E R D A M, ELFDE DEELSi TWEEDE STUK, fa &

Nadere informatie

RAND IN ALLERLE7 ZOORT VAN HUIZEN

RAND IN ALLERLE7 ZOORT VAN HUIZEN N I E U W E EN CS> NATUURKUNDIGE WETTEN STEUNENBS UITVINDING, OM DEN VOORTGANG VAN ONTSTAANE RAND IN ALLERLE7 ZOORT VAN HUIZEN N voornamelyk in GROOTE EN OPENBAARE G E B O U W E N, t>p het allerzeekerfi,

Nadere informatie

V A N WETENSCHAP, KONST EN SMAAK. I. WYSBEGEERTE EN ZEDEKUNDE. II. NATUURKUNDE EN NATUURLYKE HISTORIE.

V A N WETENSCHAP, KONST EN SMAAK. I. WYSBEGEERTE EN ZEDEKUNDE. II. NATUURKUNDE EN NATUURLYKE HISTORIE. N I E U W A L G E M E E N M A G A Z Y N, V A N WETENSCHAP, KONST EN SMAAK. B E H E L Z E N D E : I. WYSBEGEERTE EN ZEDEKUNDE. II. NATUURKUNDE EN NATUURLYKE HISTORIE. III. H I S T O R I E K U N D E. IV.

Nadere informatie

Historie van den man met de bonte-muts

Historie van den man met de bonte-muts bron. Weduwe Jacobus van Egmont, Amsterdam z.j. [1771] Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_his005hist01_01/colofon.htm 2005 dbnl 5 Voor-berigt, aan den leezer. DEeze Historie, die ik noeme

Nadere informatie

Afscheids-lied van een jonkman aan zyn beminde, dewelke zig op het schip bevind, en met de expeditie moet tegen Engeland

Afscheids-lied van een jonkman aan zyn beminde, dewelke zig op het schip bevind, en met de expeditie moet tegen Engeland Afscheids-lied van een jonkman aan zyn beminde, dewelke zig op het schip bevind, en met de expeditie moet tegen Engeland bron Afscheids-lied van een jonkman aan zyn beminde, dewelke zig op het schip bevind,

Nadere informatie

Stadsbestuur Wijk bij Duurstede, 1300-1810 (1)

Stadsbestuur Wijk bij Duurstede, 1300-1810 (1) NT00001_78 Nadere Toegang op inv.nr 78 uit het archief van het Stadsbestuur Wijk bij Duurstede, 1300-1810 (1) H.J. Postema December 2014 Inleiding Dit inventarisnummer bevat een gedrukte Ordonnantie van

Nadere informatie

Ware geschiedenis voorgevallen in de wytberoemde koopstad Amsterdam

Ware geschiedenis voorgevallen in de wytberoemde koopstad Amsterdam Ware geschiedenis voorgevallen in de wytberoemde koopstad Amsterdam bron. z.n., z.p. ca. 1810 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_war003ware01_01/colofon.php 2013 dbnl 1 Ware geschiedenis

Nadere informatie

Zedelyk herders lied

Zedelyk herders lied bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Lbl KB Wouters 08004. Z.p. 1750 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_zed001zede01_01/colofon.htm 2010 dbnl 1 Zedelyk Herders Lied,

Nadere informatie

HISTORIE; HEDENDAAGSCHE OF H E T VERVOLG. Befchreeven door een Gezelfchap van ENGELAND. XIFdi. 2>E E L, LP** en II<K

HISTORIE; HEDENDAAGSCHE OF H E T VERVOLG. Befchreeven door een Gezelfchap van ENGELAND. XIFdi. 2>E E L, LP** en II<K HEDENDAAGSCHE HISTORIE OF H E T VERVOLG T A N ALGEMEENE DE HISTORIE; Befchreeven door een Gezelfchap van G E L E E R D E IN ENGELAND. M A N N E N UIT HET ENGELS CH VERTAALD, XIFdi. 2>E E L, LP** en II

Nadere informatie

Teken- en schilderpret met een simpele afdruk

Teken- en schilderpret met een simpele afdruk Rosa M. Curto Rosa M. Curto Bomvol speelse oefeningen om vele middagen creatief mee door te komen! Dit boek nodigt kinderen en (groot)ouders uit de allerleukste figuren te maken met je vingers! Het idee

Nadere informatie

Kern 3: doos-poes-koek-ijs

Kern 3: doos-poes-koek-ijs Kern 3: doos-poes-koek-ijs In deze kern leert uw kind: Letters: d - oe - k - ij z Woorden: doos, poes, koek, ijs, zeep Herhaling van de letters van kern 1 en 2 Deze nieuwe woorden en letters worden aangeboden

Nadere informatie

Dagblad van de Provincie Limburg, donderdag eersten Maart 1827

Dagblad van de Provincie Limburg, donderdag eersten Maart 1827 Dagblad van de Provincie Limburg, donderdag eersten Maart 1827 bron. Z.p., 1827 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_dag004dagb01_01/colofon.php 2011 dbnl 1. Berigt Over de verschyning van

Nadere informatie

Montag, 6. Juli 2015 AOL: Thaimber

Montag, 6. Juli 2015 AOL: Thaimber Page 1 of 6 Subj: Date: From: To: Arij de Waard - kruik, oranje lintje 1948, - in oorlog in verzet en nazicampsint MICHIELS GESTEL,ARNHEM 06.06.2015 21:22:58 Westeuropäische Normalzeit sieglinhofslinde@hotmail.com

Nadere informatie

De Gedeputeerden der Steden Dordrecht, Haarlem, Delft,

De Gedeputeerden der Steden Dordrecht, Haarlem, Delft, 1 *ST' FRTHE1D, GEUïKHEID, BROEDERSCHAP. Vergadering van de Pro vifioneele Reprsefenta? ten van het Volk van Holland, gehouden in den Hage Maandag dm 16 January 1795. Eetjle Jaar der Bataaffcbe Vryheid.

Nadere informatie

Kleine katechismus der natuur voor kinderen

Kleine katechismus der natuur voor kinderen Kleine katechismus der natuur voor kinderen J.F. Martinet bron. Johannes Allart, Amsterdam 1779 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/mart021klei01_01/colofon.htm 2004 dbnl III VII Voorberigt.

Nadere informatie

Titel: Pollocken. (met dank aan Gabriëlla van Dijk ea) Bouw: groep 1. Tijdsindicatie totaal: 20 min.

Titel: Pollocken. (met dank aan Gabriëlla van Dijk ea) Bouw: groep 1. Tijdsindicatie totaal: 20 min. Titel: Pollocken. (met dank aan Gabriëlla van Dijk ea) Bouw: groep 1 Tijdsindicatie totaal: 20 min. Doel van de les: Aan het eind van de les hebben de leerlingen een schildering gemaakt op de manier van

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT DUTCH KLEURENPALET De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

" EXTRACT. RECES VAN DE EXTRAORDs. a?4 IN AUGUSTUS BINNEN DE STAD 4 RN HEM GEHOUDEN. T E A R N H E M,

 EXTRACT. RECES VAN DE EXTRAORDs. a?4 IN AUGUSTUS BINNEN DE STAD 4 RN HEM GEHOUDEN. T E A R N H E M, " EXTRACT UIT H E T RECES VAN DE EXTRAORDs. L A N D D A G IN AUGUSTUS 1787. BINNEN DE STAD 4 RN HEM GEHOUDEN. T E A R N H E M, BY WILLEM ALBERT VAN GOOR, ORD. DRUKKER VAN DEN ED. HOVE VAN GELDERLAND 1787.

Nadere informatie

m JE WG-JEJC S T OJF&JE ET STEENGROEJING H E E L W Y Z E.

m JE WG-JEJC S T OJF&JE ET STEENGROEJING H E E L W Y Z E. m JE WG-JEJC S T OJF&JE ET OVER DE STEENGROEJING EN DERZELVER H E E L W Y Z E. 1! AANMERKINGEN O V E R DE VERANDERINGEN, WELKE DE STEENEN IN DE PISBLAAS DER MENSCHEN ONDERGAAN. B R ï E F O V E R HET STEENSNYDEN

Nadere informatie

Spiegel der jeugt, voor alle die zig in den huwelyke staat willen begeven

Spiegel der jeugt, voor alle die zig in den huwelyke staat willen begeven Spiegel der jeugt, voor alle die zig in den huwelyke staat willen begeven bron. Z.p., 18de eeuw Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_spi008spie01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 Een Nieuw Lied.

Nadere informatie

Een nieuw zeemans lied

Een nieuw zeemans lied bron. Z.p., ca. 1800 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_nie115nieu01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 Een Nieuw Zeemans Lied. Op een Aangename Wys. 1 My dunkt ik hoor nu al weer 't gebiet Zyt

Nadere informatie

J: DIBBETZ WESTERWOUT. Waar in den Oorfprong en Opkomst deezer Landen aangetoonde word,"

J: DIBBETZ WESTERWOUT. Waar in den Oorfprong en Opkomst deezer Landen aangetoonde word, B E K N O P T E B E S C H R Y V I N G ZEVENTIEN D E R NEDERLANDSCHE P R O V I N C I Ë N Waar in den Oorfprong en Opkomst deezer Landen aangetoonde word," mitsgaders De Geaardheid, Zeden, Godsdienst, Huwelyken

Nadere informatie

CHITSEN EN CATOENEN,

CHITSEN EN CATOENEN, EENIGE GEHEIME ONDERRICHTINGEN BETREFFENDE HET D R U K K E N V A N CHITSEN EN CATOENEN, ALS MEDE DE B L A A U W K U I P. B E N E V E N S EENE EENVOUWDIGE, WAARE EN ONFEILBAARE WYZE, OM ALLE SOORTEN VAN

Nadere informatie

ADERLAATING, D E N A D E' E L I G; W. BROUWER BOSCH, By J. VAN W A L R E, tn DE TEGENWOORDIG HEERSCHENDË ZIEK MEESTE GEVALLEN, GROOTLYKS

ADERLAATING, D E N A D E' E L I G; W. BROUWER BOSCH, By J. VAN W A L R E, tn DE TEGENWOORDIG HEERSCHENDË ZIEK MEESTE GEVALLEN, GROOTLYKS D E ADERLAATING, tn DE TEGENWOORDIG HEERSCHENDË ZIEK TE VAN PE MAAND JUNY 1782. IN DE MEESTE GEVALLEN, GROOTLYKS N A D E' E L I G; D O O R W. BROUWER BOSCH, MED, DOCTOR TE HAARLEM. TE H A A R L E M, By

Nadere informatie

Waarachtig verhaal van een gruwelyke moord

Waarachtig verhaal van een gruwelyke moord bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Lbl KB Wouters 06062. Z.p. ca. 1811 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_waa005waar01_01/colofon.htm 2010 dbnl 1 Waarachtig verhaal,

Nadere informatie

1. Zet de wereld eens lekker op zijn kop! Ondersteboven-worst

1. Zet de wereld eens lekker op zijn kop! Ondersteboven-worst 1. Zet de wereld eens lekker op zijn kop! Ondersteboven-worst Hoe kun je blokjes Prins NatureCare worst uit een op zijn kop hangende fles puzzelen? Stap 1 Nodig voor deze uitdaging: een lege plastic limonadefles,

Nadere informatie

Workshop Extreme vormen.

Workshop Extreme vormen. Workshop Extreme vormen. Elk jaar maken we een gezellig uitstapje met partners: naar Den Haag het Letterkundig Museum, naar Tilburg Textielmuseum, een beeldentuin, een fietstocht, mooie wandeling, speurtocht

Nadere informatie

V E RVOLG O P. y. HAGENAARS AMSTERDAM, O F

V E RVOLG O P. y. HAGENAARS AMSTERDAM, O F V E RVOLG O P y. HAGENAARS AMSTERDAM, O F NEGENTIENDE STUK. AMSTERDAM, IN Z Y N E GESCHIEDENISSEN. VOORREGTEN,KOOPHANDEL, GEBOUWEN, KERKENSTAAT, SCHOOLEN, SCHUTTERYE, GILDEN RE GE ER INGE, BESCHREEVEN.

Nadere informatie

VAN A. D E K E N, GRAAVENHAAGE, BY I S A A C VAN C L E E F, MDCCLXXXL

VAN A. D E K E N, GRAAVENHAAGE, BY I S A A C VAN C L E E F, MDCCLXXXL B R I E F VAN A. D E K E N, In 's GRAAVENHAAGE, BY I S A A C VAN C L E E F, MDCCLXXXL

Nadere informatie

**Welcome To The World of Free Plain Vanilla Electronic Texts** **ebooks Readable By Both Humans and By Computers, Since 1971**

**Welcome To The World of Free Plain Vanilla Electronic Texts** **ebooks Readable By Both Humans and By Computers, Since 1971** The Project Gutenberg EBook of Reize naar Surinamen en door de binnenste gedeelten van Guiana (vol. I of IV), by John Gabriel Stedman #1 in our series by John Gabriel Stedman Copyright laws are changing

Nadere informatie

OVER DE. i BOTBSBOJLMEID. De prys is 10 ftuivers.

OVER DE. i BOTBSBOJLMEID. De prys is 10 ftuivers. OVER DE i BOTBSBOJLMEID De prys is 10 ftuivers. VERHANDELING OVER DB HONDSDOIJOEÏD DOOR W. GREVE, M.D- Ord: Do&or en Examinator by den Ed: Have en Hooge Vierfchaar van ~" Scbieland. üc"" Te ROTTERDAM,

Nadere informatie

Brief Syt A , Brief no. 82 en 85. Brief 17 oktober 1859

Brief Syt A , Brief no. 82 en 85. Brief 17 oktober 1859 Brief Syt A 1859 050-051. 0056-0057, Brief no. 82 en 85. Brief 17 oktober 1859 Zeer Geachte Heer! Naar t mij voorkomt heb ik mij betreffende het corr n van den tweeden druk niet duidelijk uitgedrukt, of

Nadere informatie

Reize naar Surinamen en door de binnenste gedeelten van Guiana

Reize naar Surinamen en door de binnenste gedeelten van Guiana Reize naar Surinamen en door de binnenste gedeelten van Guiana John Gabriel Stedman The Project Gutenberg EBook of Reize naar Surinamen en door de binnenste gedeelten van Guiana, by John Gabriel Stedman

Nadere informatie

VAN EENE FRAAIJE 0 0 S T-1 N D I S C H E DE GROOTE PURPER-ROODE LOERI GENAAMD, , en bewaard wordende in het MusEuM VAN ZYNE

VAN EENE FRAAIJE 0 0 S T-1 N D I S C H E DE GROOTE PURPER-ROODE LOERI GENAAMD, , en bewaard wordende in het MusEuM VAN ZYNE r enz. arte haairen oonen. De Rondom op den bek aan 't einin de zyden achtig. De oofd -veeren gedekt, de ~r. uit. in het naar derz~im eren zyn 'in~~ M j eden zwarten oven, di.cht... ~ept.... r J ctéll

Nadere informatie

In het kader van de workshop-reeks: Onderzoek in spiegelbeeld

In het kader van de workshop-reeks: Onderzoek in spiegelbeeld Lesbrief Workshop etsen Museum Het Rembrandthuis In het kader van de workshop-reeks: Onderzoek in spiegelbeeld Panorama Rembrandt Museum Het Rembrandthuis heet u en uw leerlingen van harte welkom bij de

Nadere informatie

VERHANDELING EN 5 T E Y L E R \S TWEEDE GENOOTSCHAP.

VERHANDELING EN 5 T E Y L E R \S TWEEDE GENOOTSCHAP. VERHANDELING EN 5 UITGEGEEVjEN D O O 3R. T E Y L E R \S TWEEDE GENOOTSCHAP. E E R S T E STUK, BEVATTENDE EENE N A T U UR-KUN D I G E VERHANDELING OVER DE GEPHLOGISTEERDE EN GE DEP HLOGIST EERDE LUCHTEN,

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 4: DE WOESTIJN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 4) De Woestijn Opdrachten: Opdracht 1: Opdracht 2: Water in de woestijn Maak een water-bespaar

Nadere informatie

Bibliotheek Universiteit van Amsterdam. Boekbinderij Drukkerij RUSTENBURG Tel Amsterdam

Bibliotheek Universiteit van Amsterdam. Boekbinderij Drukkerij RUSTENBURG Tel Amsterdam Bibliotheek Universiteit van Amsterdam Boekbinderij Drukkerij RUSTENBURG Tel.62 17 78 Amsterdam 01 3392 3649 SCHEIKUNDIG O N D E R Z O E K VAN DE ROODE BAST VAN K I N A SCHEIKUNDIG ONDERZOEK VAN DE ROODE

Nadere informatie

De volmaakte Hollandsche keuken-meid

De volmaakte Hollandsche keuken-meid bron. Steven van Esveldt, Amsterdam 1752 (derde druk) Aanhangzel van de volmaakte Hollandsche keuken-meid. Steven van Esveldt, Amsterdam 1754 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_vol002volm01_01/colofon.htm

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt November

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt November Dit is alweer onze derde editie van iknutsel magazine. In deze november editie een mix van de volgende thema s. Sinterklaas, Sint Maarten en herfst. De maand november, waar zullen we beginnen! Er zijn

Nadere informatie

Workshop Schilderen. Succes! Beste docent,

Workshop Schilderen. Succes! Beste docent, Workshop Schilderen Beste docent, Samen met uw klas gaat u schilderen op doeken met als thema: Vol vuur voor Afrika! Hiervoor heeft u materiaal en een stappenplan nodig. Na het stappenplan vindt u een

Nadere informatie

Collectie Tabellen van maten en gewichten

Collectie Tabellen van maten en gewichten Collectie Tabellen van maten en gewichten 1772-1931 Nederlandsch Economisch-Historisch Archief (NEHA) Cruquiusweg 31 1019 AT Amsterdam Nederland hdl:10622/arch03881 IISG Amsterdam 2015 Inhoudsopgave Collectie

Nadere informatie

't Vertrek en wederkomst der twee geliefden

't Vertrek en wederkomst der twee geliefden 't Vertrek en wederkomst der twee geliefden Johan ook bekend als "Toen ik was zestien jaar oud" en als "De ware liefde". Een jong meisje van 16 jaar oud (18 jaar in andere versies) is stapelverliefd op

Nadere informatie

Tekenen! met frank daenen. Deze handleiding hoort bij de lezing Boeken en Potloden van Frank Daenen.

Tekenen! met frank daenen. Deze handleiding hoort bij de lezing Boeken en Potloden van Frank Daenen. Tekenen! met frank daenen Deze handleiding hoort bij de lezing Boeken en Potloden van Frank Daenen. Meer informatie over Boeken en potloden vind je op www.frankdaenen.be. Frank Daenen, 2012 Inhoud Tekenen!

Nadere informatie

Een nieuw lied van een meisje, die naar het slagveld ging, om haar minnaar te zoeken. Z.p. ca.

Een nieuw lied van een meisje, die naar het slagveld ging, om haar minnaar te zoeken. Z.p. ca. Een nieuw lied van een meisje, die naar het slagveld ging, om haar minnaar te zoeken bron. Z.p. ca. 1810 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_nie051nieu01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 Een

Nadere informatie

Aquarelverf wordt gemaakt van in water opgeloste Arabische gom, waarin de pigmenten zeer fijn gewreven zijn. Hoe fijner het pigment, hoe

Aquarelverf wordt gemaakt van in water opgeloste Arabische gom, waarin de pigmenten zeer fijn gewreven zijn. Hoe fijner het pigment, hoe Aquarelverf 36 36 Aquarelverf wordt gemaakt van in water opgeloste Arabische gom, waarin de pigmenten zeer fijn gewreven zijn. Hoe fijner het pigment, hoe transparanter de kleur. In principe kan met aquarelverf

Nadere informatie

V R A A G E CECONOMISCHEN TAKS. N. 4. Landbouw, HOLLANDSCHE MAATSCHAPPYE DEU WEETENSCHAPPEN,

V R A A G E CECONOMISCHEN TAKS. N. 4. Landbouw, HOLLANDSCHE MAATSCHAPPYE DEU WEETENSCHAPPEN, A N T W O O R D OP DE V R A A G E D E S CECONOMISCHEN TAKS V A N DE HOLLANDSCHE MAATSCHAPPYE DEU WEETENSCHAPPEN, IÏ H A A R L E M, O V E R H E T Voortteekn der Byen, het voorkomen van derzeher Ziehens,

Nadere informatie

CORNELIS PLOOS VAN AMSTEL, JACOBS CORNELISZ.

CORNELIS PLOOS VAN AMSTEL, JACOBS CORNELISZ. V E R Z A M E L I N G V A N B E R I G T E N WEGENS EEN P R E N T W E R K, VOLGENS DE NIEUWE UITVINDING VAN DEN HJEERE CORNELIS PLOOS VAN AMSTEL, JACOBS CORNELISZ. Zo als dezelve, van tyd tot tyd, geplaatst

Nadere informatie

Kunst&Cultuur BEELDENDE VORMING MUZIEK [1] leeropgave1. Introductie. Bij muziek ga je aan de slag met het thema en met muziek die jou aanspreekt!

Kunst&Cultuur BEELDENDE VORMING MUZIEK [1] leeropgave1. Introductie. Bij muziek ga je aan de slag met het thema en met muziek die jou aanspreekt! Kunst&Cultuur leeropgave1 Introductie IT S MY WORLD IK BEN... BEELDENDE VORMING Bij beeldende vorming creëer je met je handen. Jij maakt wie je zelf bent! MUZIEK Bij muziek ga je aan de slag met het thema

Nadere informatie

Den Twaalfden Augustus Achttienhonderd vijftien zijn voor ons President officier van den Burgerlijken Stant der Gemeente van Hendrik Ido Ambacht

Den Twaalfden Augustus Achttienhonderd vijftien zijn voor ons President officier van den Burgerlijken Stant der Gemeente van Hendrik Ido Ambacht Den Twaalfden Augustus Achttienhonderd vijftien zijn voor ons President officier van den Burgerlijken Stant der Gemeente van Hendrik Ido Ambacht gecompareerde Lam, bertus van Loon, molenaarsknecht, oud

Nadere informatie

2314 SCHETS DER EERSTE LES. Voor den 8. November 1780. 1. J) e A a r d e daante. h e e ft klootfche ge e e n De verfcheide Reizen rondsom den Aardkloot bewyzen derzelver ronde gedaante ; dat zy ten

Nadere informatie

Brief aan Francois Haverschmidt van 28 januari Universiteitsbibliotheek Leiden LTK > Mijn waarde Haverschmidt,

Brief aan Francois Haverschmidt van 28 januari Universiteitsbibliotheek Leiden LTK > Mijn waarde Haverschmidt, Brief aan Francois Haverschmidt van 28 januari 1873 Universiteitsbibliotheek Leiden LTK 1818 11 > 033-35 Mijn waarde Haverschmidt, Dat was recht aanrdig van u om mij eens te schrijven en uw - helaas gesloopt

Nadere informatie

Instructie voor de moolenaars in de Starnmeer.

Instructie voor de moolenaars in de Starnmeer. Instructie voor de moolenaars in de Starnmeer. Te Alkmaar, gedrukt by Jan Coster Hz. Anno 1785. Instructie voor de moolenaars in de Starnmeer. Articul 1. In den eersten. Zullen alle Moolenaars, als de

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 2 Printmaster. Papier stapelen DR-05-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 2 Printmaster. Papier stapelen DR-05-02-01 OPDRACHTKAART DR-05-02-01 Papier stapelen Voorkennis: Je kent globaal de werking van een drukpers. Je weet waar bij de drukpers de inleg zit. Je weet dat de papierstapel voor het drukken op het inlegstapelbord

Nadere informatie

Merkwaardig lied. bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Lbl KB Wouters Merkwaardig lied. Z.p. 1836

Merkwaardig lied. bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Lbl KB Wouters Merkwaardig lied. Z.p. 1836 bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Lbl KB Wouters 07016. Z.p. 1836 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_mer009merk01_01/colofon.htm 2010 dbnl 81 van de vreselijke

Nadere informatie

Aan-teekening, gehouden op het schip de Vrouw Maria

Aan-teekening, gehouden op het schip de Vrouw Maria Aan-teekening, gehouden op het schip de Vrouw Maria Freerk Pieters bron. Jacobus van Egmont, Amsterdam na 1769 (tweede druk) Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/piet077aant02_01/colofon.php

Nadere informatie

~ 1 ~ H A N D L E I D I N G BURGER WAPENHANDEL

~ 1 ~ H A N D L E I D I N G BURGER WAPENHANDEL ~ 1 ~ G E L Y K H E I D, V R Y H E I D EEN EN ONDEELBAARHEID H A N D L E I D I N G TOT DEN BURGER WAPENHANDEL VOOR DE B A T A A F S C H E GEWAPENDE BURGERMACHT Ingericht volgends het R E G L E M E N T

Nadere informatie

Vroeger. door Bart Middelburg. Tekening Maarten Oortwijn/Noord-Hollands Archief

Vroeger. door Bart Middelburg. Tekening Maarten Oortwijn/Noord-Hollands Archief Vroeger door Bart Middelburg Tekening Maarten Oortwijn/Noord-Hollands Archief Kop: Het visserij-oorlogje (1895-1925) met Purmerland Tekst: Tot wapengekletter is het nooit gekomen, maar er woedde eind negentiende,

Nadere informatie

My Travelbook, deel 5

My Travelbook, deel 5 My Travelbook, deel 5 Welkom bij deel 5 van online workshop My Travelbook! Vandaag gaan we aan de slag met het inrichten van het linker kastje en maken we beide kastjes aan de kaft vast. Het geheel gaat

Nadere informatie

http://www.stumbleondesigns.com/2009/how-to-create-a-simple-retro-style-poster/

http://www.stumbleondesigns.com/2009/how-to-create-a-simple-retro-style-poster/ http://www.stumbleondesigns.com/2009/how-to-create-a-simple-retro-style-poster/ Retro poster maken Stap 1: Verloop maken en tekst toevoegen Nieuw document: 504 X 652 px, voorgrondkleur = #74684B ; achtergrondkleur

Nadere informatie

B E S C H R Y V I N G

B E S C H R Y V I N G B E S C H R Y V I N G VAN EENE 'LELD'LAAME AMERII{AANSCHE LANGSTAARTIGE A:AP-SOORT, by den Inlander gewoonlyk genaamd QUA TT 0, en by de Hollanders BOSCH-DUIVEL, of SLINGER-AAP. Uit de Hollandfche Volkplanting

Nadere informatie

Inleiding. Ophalen en neerhalen (1e van 2 lessen) groep 7/8

Inleiding. Ophalen en neerhalen (1e van 2 lessen) groep 7/8 Ophalen en neerhalen (1e van 2 lessen) groep 7/8 Inleiding De methode " " is grafo-cognitief. Dit houdt in dat de vaardigheid van de kinderen wordt geoefend, in samenhang met hun letterkennis. In deze

Nadere informatie