Media System Plus/ Navi System. Instruktieboek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Media System Plus/ Navi System. Instruktieboek"

Transcriptie

1 Media System Plus/ Navi System Instruktieboek

2 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave Algemene informatie Belangrijke informatie Instellingen Menu en systeeminstellingen (SETUP) Klank- en volume-instellingen Inleiding Voordat u begint Veiligheidsaanwijzingen Overzicht radiotoestel Overzicht navigatieapparaat Menuschema Basisinformatie voor bediening Gebruikte afkortingen Gebruikte afkortingen Trefwoordenlijst Audiofunctie Radiofunctie Mediafunctie Navigatie Inleiding en bediening van navigatie Menu CAR Kennismaking met bediening van menu CAR 47 Telefoonbeheer (PHONE) Kennismaking met telefoonbediening

3 2 Algemene informatie Algemene informatie In dit instructieboekje vindt u belangrijke informatie, tips, adviezen en waarschuwingen betreffende uw radiotoestel. De overige boorddocumentatie bevat nog meer belangrijke aanwijzingen waarvan zowel de bestuurder als de passagiers op de hoogte moeten zijn met het oog op hun eigen veiligheid. Zorg ervoor dat de complete wagendocumentatie altijd in uw wagen ligt. Dit geldt in het bijzonder wanneer u de wagen aan anderen uitleent of verkoopt. Dit instructieboekje beschrijft de uitrusting van de wagen op het moment van het ter perse gaan. Sommige uitrustingsdelen die hierna worden beschreven, zullen later worden geïntroduceerd of zijn slechts beschikbaar op bepaalde afzetmarkten. De afbeeldingen zijn een standaardweergave en kunnen enigszins afwijken ten opzichte van uw wagen. De kleur van het scherm en de informatie op het scherm kan per model verschillen. De plaatsaanduidingen van de onderdelen hebben betrekking op de wagen in rijrichting, tenzij anders wordt aangegeven. De uitrustingen aangeduid met een asterisk* worden alleen in bepaalde uitvoeringen van het model standaard ingebouwd, alleen voor sommige uitvoeringen als optie geleverd of alleen in bepaalde landen aangeboden. De geregistreerde merken zijn gemarkeerd met het symbool. Indien dit teken ontbreekt, wil dit niet zeggen dat het niet om een geregistreerd handelsmerk gaat. Geeft aan dat het onderwerp op de volgende bladzijde verdergaat. Geeft het einde van een onderwerp aan. ATTENTIE Teksten met dit symbool bevatten informatie over uw veiligheid, en wijzen op gevaarlijke situaties die kunnen leiden tot ongevallen of verwondingen. VOORZICHTIG Teksten met dit symbool attenderen u op mogelijke schade aan uw wagen. Milieu-aanwijzing In teksten met dit symbool staan aanwijzingen over milieubescherming. In teksten met dit symbool staat extra informatie.

4 Belangrijke informatie 3 Belangrijke informatie Belangrijke informatie. Verkeersveiligheid Het huidige verkeer eist dat de verkeersdeelnemers steeds hun volle aandacht bij het verkeer hebben. Gebruik de radio-installatie met zijn talrijke mogelijkheden alleen wanneer de verkeerssituatie het toelaat. ATTENTIE Vóór de aanvang van de rit is het raadzaam om u met de verschillende functies van de radio vertrouwd te maken. Een hoog volume kan gevaarlijk zijn voor u en voor anderen. Stel het volume zo in dat u omgevingsgeluiden, zoals claxons en sirenes, kunt horen. De instellingen van de autoradio dienen te worden uitgevoerd door de voorpassagier of als de wagen stilstaat.

5 4 Inleiding Inleiding Voordat u begint Vóór ingebruikname van het apparaat dient u de volgende stappen uit te voeren om het apparaat goed te kunnen bedienen en de aangeboden functies volledig te kunnen gebruiken: Houd rekening met de standaardveiligheidsaanwijzingen. pagina 4. Vertrouwd raken met het apparaat. pagina 6. In Systeeminstellingen de afleverstatus van het apparaat opnieuw instellen (fabrieksinstellingen). Een voor de multimediabediening (functie MEDIA) geschikte informatiedrager gebruiken. Veiligheidsaanwijzingen ATTENTIE pagina 24 Iedere afleiding van de bestuurder kan een ongeluk en persoonlijk letsel tot gevolg hebben. Bediening van het infotainmentsysteem tijdens het rijden kan afleiden van het verkeer. Altijd oplettend en met verantwoordelijkheidsbesef rijden. De volume-instellingen zo kiezen dat u geluidssignalen van buiten, bijv. de sirene van de politie en de brandweer, altijd goed kunt horen. Zeer hoge geluidsvolumes kunnen leiden tot gehoorschade. Dit kan ook optreden als het gehoor slechts korte tijd aan een zeer hoog geluidsvolume wordt blootgesteld. ATTENTIE Het verwisselen of aansluiten van een audiobron kan tot plotselinge volumeschommelingen leiden. Vóór het verwisselen of aansluiten van een audiobron het uitgangsvolume verlagen pagina 11. ATTENTIE Het verbinden, plaatsen of verwijderen van een informatiedrager tijdens het rijden kan de aandacht van het verkeer afleiden en een ongeluk tot gevolg hebben. ATTENTIE Verbindingskabels van externe apparaten kunnen de bestuurder hinderen. Verbindingskabels zo leggen, dat de bestuurder niet wordt gehinderd. ATTENTIE Losse of niet goed bevestigde externe apparaten kunnen bij een plotselinge rij- of remmanoeuvre en bij een ongeval door het interieur worden geslingerd. In geen geval is het toegestaan om losse apparatuur vast te plakken of op andere wijze te monteren aan de portieren, de voorruit, boven of in de buurt van het gebied gemarkeerd met "AIRBAG" in het stuur, het instrumentenpaneel, de rugleuning van de stoelen resp. tussen genoemde

6 Inleiding 5 ATTENTIE (vervolg) plaatsen en de inzittenden. Dergelijke apparatuur kan ernstig persoonlijk letsel veroorzaken in geval van een ongeval, met name als de airbags worden geactiveerd. ATTENTIE De middenarmsteun kan de bewegingsvrijheid van de armen van de bestuurder belemmeren en daardoor ongevallen en zware verwondingen veroorzaken. Armsteun tijdens het rijden altijd opgeklapt houden. ATTENTIE Wanneer de behuizing van een cd-speler wordt geopend, kunnen onzichtbare laserstralen verwondingen veroorzaken. De cd-speler alleen door een specialist laten repareren. ATTENTIE De rij-adviezen aangegeven door het navigatiesysteem kunnen verschillen van de werkelijke verkeerssituatie. Verkeersborden en -voorschriften hebben voorrang op de rij-adviezen van het navigatiesysteem. Pas de snelheid en de rijstijl aan het zicht, het wegdek, het verkeer en het weer aan. Als een informatiedrager niet goed wordt geplaatst of een niet geschikte informatiedrager wordt geplaatst, kan het apparaat beschadigd raken. Zorg ervoor dat de geheugenkaart op de juiste manier wordt geplaatst pagina 29. Als u hard drukt, kan de blokkering van de opening voor geheugenkaarten beschadigd raken. Alleen geschikte geheugenkaarten gebruiken. De cd-opening is voorzien van een blokkering. Cd's niet met geweld naar binnen schuiven. Laat de cd-speler alleen door een gespecialiseerde werkplaats repareren. Als een cd naar binnen wordt geschoven terwijl er al een andere in het apparaat zit of uit het apparaat wordt geschoven, kan de cd-speler beschadigd raken. Wacht altijd totdat de informatiedrager volledig naar buiten is geschoven! Aan een cd klevende verontreinigingen en niet-ronde cd's kunnen de cdspeler beschadigen. Gebruik uitsluitend standaard cd's van 12 cm. Geen stickers of soortgelijk materiaal op de informatiedrager plakken. Stickers kunnen losraken en de speler beschadigen. Gebruik geen bedrukbare mediadragers. De bekledingen en opdrukken kunnen losraken en de speler beschadigen. Geen cd's of dvd's "singles" (8 cm) of niet-ronde cd's ("shape-cd's") in de speler schuiven. Geen dvd-plus, Dual Disc en Flip Disc erin schuiven omdat deze dikker zijn dan normale cd's. Afspelen met hoog of vervormd volume kan de luidsprekers van de wagen beschadigen.

7 6 Inleiding Overzicht radiotoestel Afbeelding 1 Overzicht bedieningselementen Het apparaat met het infotainmentsysteem is in verschillende versies leverbaar. Per versie kunnen de labels en functies verschillen Afbeelding Draai-/drukknop: Drukken om apparaat in of uit te schakelen pagina 10. Draaien om volume aan te passen pagina 10. Infotainmenttoetsen: Drukken om verschillende functies te activeren. RADIO : radiofunctie inschakelen en in de radiofunctie de frequentieband kiezen pagina 14. MEDIA : overschakelen op de mediafunctie pagina 24.

8 Inleiding PHONE : druk op de infotainmenttoets om de telefoonbediening in te schakelen pagina 50. MUTE : apparaat dempen pagina 11. VOICE : stemherkenning inschakelen pagina 54. SOUND : menu inschakelen Klankinstellingen pagina 66. CAR : instellingen van wagen inschakelen. MENU : schakelen naar hoofdmenufunctie. Touchscreen (aanraakscherm). Instelknop: functie is afhankelijk van op dat moment ingeschakelde modus. In alle radiofuncties, draaien om handmatig zender of kanaal in te stellen en indrukken om de scanfunctie (SCAN) pagina 19 te starten of te stoppen. In de mediafunctie, draaien om titel handmatig te wijzigen, en indrukken om de scanfunctie (SCAN) te starten op te stoppen. 5 Draaien om menu-optie in lange lijsten te markeren, en indrukken om gemarkeerde optie te activeren (bijvoorbeeld na kiezen van zender in lijst). Draaien om enkele instellingen (bijvoorbeeld schaal van kaart) te wijzigen. Naderingssensor: het systeem met naderingssensoren wordt in het menu Beeldscherminstellingen in- of uitgeschakeld.

9 8 Inleiding Overzicht navigatieapparaat Afbeelding 2 Overzicht bedieningselementen Het apparaat met het infotainmentsysteem is in verschillende versies leverbaar. Per versie kunnen de labels en functies verschillen Afbeelding 1. 1) Beschikbaar afhankelijk van versies.

10 Inleiding Draai-/drukknop: Drukken om apparaat in of uit te schakelen pagina 10. Draaien om volume aan te passen pagina 10. Infotainmenttoetsen 1) : Drukken om verschillende functies te activeren. RADIO : radiofunctie inschakelen en in de radiofunctie de frequentieband kiezen pagina 14. MEDIA : overschakelen op de mediafunctie pagina 24. PHONE : druk op de infotainmenttoets om de telefoonbediening in te schakelen pagina 50. VOICE : stemherkenning inschakelen pagina 54. NAV : naar navigatiemenu schakelen. TRAFFIC : geeft de verkeersinformatie weer. CAR : instellingen van wagen inschakelen. MENU : schakelen naar menufunctie. Touchscreen (aanraakscherm). Instelknop: functie is afhankelijk van op dat moment ingeschakelde modus. In alle radiofuncties, draaien om handmatig zender of kanaal in te stellen en indrukken om de scanfunctie (SCAN) pagina 19 te starten of te stoppen. In de mediafunctie, draaien om titel handmatig te wijzigen, en indrukken om de scanfunctie (SCAN) te starten op te stoppen. Draaien om menu-optie in lange lijsten te markeren, en indrukken om gemarkeerde optie te activeren (bijvoorbeeld na kiezen van zender in lijst). Draaien om enkele instellingen (bijvoorbeeld schaal van kaart) te wijzigen. Naderingssensor: het systeem met naderingssensoren wordt in het menu Beeldscherminstellingen in- of uitgeschakeld. Menuschema Via aanraakscherm (touchscreen) van infotainmentsysteem Afbeelding 1 3 kunnen verscheidene hoofdmenu's worden gekozen. Infotainmenttoets MENU indrukken om hoofdmenu te activeren. Functietoetsen a) Radio Media Telefoon CAR Handeling en effect Schakelt naar radiofunctie. Schakelt naar mediafunctie. Schakelt telefoonbediening in. Activeert de wagen- en systeeminstellingen brochure Instructieboekje, hoofdstuk Kennismaking met systeem Easy Connect. Klank Klankinstellingen oproepen b). Instellingen Navigatiesysteem a) Beschikbaar afhankelijk van versies. Systeeminstellingen oproepen. Schakelt naar navigatiemenu b) alleen beschikbaar in Standard Plus.

11 10 Inleiding Basisinformatie voor bediening Inleiding tot thema Een korte druk op de toets of het aanraken van het touchscreen is voldoende om de apparatuur te bedienen. Het is mogelijk dat niet alle functies en functietoetsen beschikbaar zijn omdat de software van het apparaat afhankelijk is van de specificatie van elke markt. Als een functietoets ontbreekt, is dat niet het gevolg van een apparaatfout. Landspecifiek kunnen enkele functies van het radio-navigatiesysteem vanaf een bepaalde snelheid niet meer op het beeldscherm worden bediend. Het gebruik van een mobiele telefoon in de wagen kan bijgeluiden in de luidsprekers veroorzaken. In sommige landen kunnen beperkingen bestaan voor wat betreft het gebruik van Bluetooth-apparaten. Informatie is verkrijgbaar bij de lokale autoriteiten. Bij enkele wagens met parkeerhulp wordt bij ingeschakelde versnelling het volume van de beluisterde audiobron automatisch verlaagd. Draai-drukknoppen en toetsen Draai-/drukknop De linker draai-drukknop Afbeelding 1 1 wordt als volumeregelaar of aan/uit-knop aangeduid. Infotainmenttoetsen In dit instructieboekje worden de apparaattoetsen weergegeven met het woord "infotainmenttoets" en een blauw symbool (bijvoorbeeld: infotainmenttoets MEDIA Afbeelding 1. U kunt de infotainmenttoetsen bedienen door ze in te drukken of ingedrukt te houden. Aan- en uitzetten Druk de draai-/drukknop kort in om het apparaat aan of uit te zetten Afbeelding 1 1. Na aansluiting van het systeem is het laatst gebruikte volume hoorbaar, mits dit volume niet hoger is dan het maximum toegestane startvolume pagina 66. Als u de wagensleutel uit het contact verwijdert, wordt het apparaat automatisch uitgezet. Als de motor uitstaat en u het apparaat opnieuw aanzet, wordt het apparaat na ongeveer 30 seconden (vertraagd uitzetten) automatisch uitgezet. Het apparaat is op de wagen aangesloten. Het kan niet in een andere wagen worden gebruikt. Als de wagenaccu losgekoppeld wordt, moet u eerst het contact inschakelen voordat u het apparaat opnieuw aansluit. De rechter draai-drukknop Afbeelding 1 4 is de instelknop.

12 Inleiding 11 Basisvolume wijzigen Functietoetsen op scherm bedienen Functie Volume verhogen. Volume verlagen. Handeling Draai de volumeregelaar tegen de wijzers van de klok in of draai de rechterpook op het multifunctiestuurwiel omhoog brochure Instructieboekje. Draai de volumeregelaar tegen de wijzers van de klok in of draai de rechterpook op het multifunctiestuurwiel omlaag. Volumewijzigingen worden in een balk op het scherm weergegeven. Het apparaat is ondertussen voor bediening geblokkeerd. Sommige volume-instellingen en -aanpassingen kunnen vooraf worden ingesteld pagina 66. Afbeelding 3 Standaardweergave: vermeldingen van lijst van instellingenmenu. Apparaatvolume dempen Draai de volumeregelaar tegen de wijzer van de klok in tot weergegeven wordt. OF: Infotainmenttoets MUTE indrukken. Als het uitgangsvolume voor het afspelen van een audiobron sterk wordt verhoogd, moet u voordat u naar een andere audiobron wisselt het volume verlagen. Afbeelding 4 Standaardweergave: menu van de klankinstellingen. Het apparaat is uitgerust met een aanraakscherm (Touchscreen). Actieve gebieden op het beeldscherm, waarvoor een functie is gedefinieerd, worden 'functietoetsen' genoemd en worden bediend door kort op het beeldscherm te drukken of de toets ingedrukt te houden. Functietoetsen worden in het instructieboekje door het woord 'functietoets' en het toetssymbool beschreven.

13 12 Inleiding Met de functietoetsen kunt u functies activeren of submenu's openen. Functietoetsen die gedeactiveerd weergegeven worden (grijs) kunnen op dat moment niet gekozen worden. Overzicht van aanduidingen en functietoetsen Aanwijzingen en functies A Afbeelding 3 B Afbeelding 5 C Afbeelding 4 D Afbeelding 3 Geactiveerde functie Gedeactiveerde functie OK x Handeling en effect Op de titelbalk wordt het op dat moment gekozen menu weergegeven en, in voorkomende gevallen, andere functietoetsen. Indrukken om extra menu te openen. Het kruisje op het scherm verplaatsen door zacht te drukken, zonder de vinger te ondersteunen. Of: Op de gewenste positie op het scherm drukken. Het kruisje wordt naar die positie verplaatst. De regelaar op het scherm verplaatsen door zacht te drukken. Haal uw vinger niet van het scherm. Kort indrukken om in sommige lijsten stapsgewijs een niveau hoger te gaan. Kort indrukken om vanuit submenu stapsgewijs naar het hoofdmenu terug te keren, of om doorgevoerde wijzigingen te negeren. Sommige functies of aanduidingen worden met een selectievakje weergegeven. Deze kunnen worden in- of uitgeschakeld door ze kort aan te raken. Kort indrukken om ingevoerde gegevens te bevestigen of om te kiezen. Kort indrukken om pop-upvenster of venster voor invoeren van gegevens te sluiten. Overzicht van aanduidingen en functietoetsen Aanwijzingen en functies + en - Handeling en effect Kort indrukken om instellingen stapsgewijs te wijzigen. De regelaar op het scherm verplaatsen door zacht te drukken. Ondersteun uw vinger niet. Vermeldingen van lijsten activeren en zoeken in lijsten Afbeelding 5 Standaardweergave: vermeldingen van lijst van instellingenmenu. U kunt de vermeldingen in de lijst bekijken door het scherm direct aan te raken. U kunt hiervoor ook de instelknop gebruiken. Lijstvermelding met instelknop kiezen en activeren Draai de instelknop om een element op de lijst te zoeken. Elk element in de lijst wordt een voor een gemarkeerd. Druk op de instelknop om het element in de gemarkeerde lijst te activeren.

14 Inleiding 13 Bladeren door lijst Als een lijst meer elementen bevat dan er op een scherm weergegeven kunnen worden, wordt rechts op het scherm een schuifbalk weergegeven Afbeelding 5. Kort boven of onder de schuifknop op scherm drukken. OF: Uw vinger op de weergave van het scrollteken leggen en zonder onderbreking naar beneden over het beeldscherm bewegen. Op de gewenste positie de vinger van het beeldscherm nemen. Aanvullende aanwijzingen en weergaveopties De aanwijzingen op het scherm kunnen variëren volgens de instellingen en verschillen van de hier getoonde afbeeldingen. Op de hoofdschermen worden de actuele tijd en buitentemperatuur weergegeven. Daarnaast wordt op de hoofdschermen informatie over het verkeer, de dekking en de accu weergegeven. Alle aanduidingen worden pas weergegeven nadat het infotainmentsysteem volledig gestart is.

15 14 Audiofunctie Audiofunctie Radiofunctie Inleiding Parkeergarages, tunnels, hoge gebouwen of bergen kunnen het radiosignaal storen. Folies of stickers met een metaallaag op de ruiten kunnen bij wagens met ruitantennes de ontvangst belemmeren. Als u merkt dat een functie in het RDS-systeem van uw land of regio niet goed werken, dan kunt u deze functie in het menu Instellingen / Geavanceerde instellingen deactiveren. Hoofdmenu RADIO Afbeelding 6 Standaardweergave: hoofdmenu RADIO. De frequentieband kiezen Afbeelding 7 Standaardweergave: zenderlijst. Kies de frequentieband door de infotainmenttoets RADIO in te drukken. Of op de functietoets Afbeelding 6 FREQUENTIEBAND. Functietoets Menu Effect Schakelen naar menufunctie. Klank Klankinstellingen pagina 66. FREQUENTIEBAND De gewenste frequentieband kiezen. 1 Wijzig de weergegeven groep zendergeheugentoetsen door de balk met in het geheugen opgeslagen zenders met een vinger horizontaal te verplaatsen. Zenders Lijst met op dit moment te ontvangen zenders openen pagina 18. Handmatig Handmatig frequentie kiezen pagina 18. Weergave Aanvullende services weergeven. Deze functietoets wordt alleen in DAB-modus weergegeven pagina 16.

16 Audiofunctie 15 Functietoets Instellingen of SCAN Effect Open het instellingenmenu van de actieve frequentieband (FM, AM of DAB) pagina 21. Schakel tussen in het geheugen opgeslagen zenders of te ontvangen zenders. Instellingen van zoektoetsen in menu Instellingen (FM,AM) pagina 21. De functietoets wordt alleen weergegeven wanneer de scanfunctie werkt pagina tot Zendergeheugentoetsen, voor in geheugen opslaan van zenders pagina 17. Bijwerken Zenderlijst bijwerken (frequentieband AM of DAB) pagina 18. Aanwijzingen en mogelijke symbolen RDS-radiogegevensdienst Afbeelding 8 Standaardweergave: hoofdmenu RADIO. Tekst/symbool A TP Betekenis Frequentie of zendernaam, in dit geval, radiotekst, weergeven. De zendernaam en radiotekst worden alleen weergegeven wanneer het RDS beschikbaar en actief is pagina 15. Radiogegevenssysteem (RDS) gedeactiveerd. Het RDS kan in het menu Instellingen (FM,AM) pagina 21 worden geactiveerd. Het RDS kan tevens worden weergegeven wanneer de in het geheugen opgeslagen zender geen RDS-informatie heeft. De verkeersinformatie (TP) is actief en ontvangt pagina 20. Er wordt geen verkeersinformatiezender ontvangen. Ontvangst van in geheugen opgeslagen zender onder een van de zendergeheugentoetsen. Zonder DB-ontvangst mogelijk. Afbeelding 9 Standaardweergave: zenderlijst. Het RDS (Radio Data System) of de radiogegevensdienst biedt extra informatie op FM zoals weergave van zendernaam, automatisch zendervolgsysteem (alternatieve frequenties), uitgezonden berichten (radiotekst) en verkeersinformatie (TP). Niet alle apparaten beschikken over RDS, noch alle FM-zenders bieden deze dienst aan.

17 16 Audiofunctie In principe kunnen zonder RDS geen radiogegevensdiensten worden ontvangen. Digitale radiofunctie (DAB, DAB+ en DMB-audio) Zendernaam en automatisch zendervolgsysteem Als RDS beschikbaar is, kunnen in het hoofdmenu RADIO en in de lijst met FM-zenders de zendernamen worden weergegeven. De FM-zenders sturen andere inhoud met een naam (bijvoorbeeld radio 2) onder verschillende regionale frequenties, tijdelijk of permanent. Tijdens het rijden zoekt het automatische zendervolgsysteem normaal gesproken de frequente van de zender met de beste ontvangst. Dit kan er echter ook voor zorgen dat een beluisterde regionale uitzending wordt onderbroken. De automatische frequentiewisseling en het automatische zendervolgsysteem kunnen via FM-instellingen pagina 21 worden ingesteld. Radiotekst Enkele zenders met RDS zenden extra tekstinformatie uit - zogenoemde radiotekst. De radiotekst wordt boven in het midden van het scherm, boven de zendergeheugentoetsen, weergegeven. De weergave van de radiotekst kan via FM-instellingen pagina 21 worden ingesteld. De zenders zijn verantwoordelijk voor de uitgezonden inhoud. Afbeelding 10 Standaardweergave: hoofdmenu RADIO. De DAB-radio-ontvanger is compatibel met de standaarden DAB, DAB+ en DMB-audio. Digitale radio in Europa wordt uitgezonden op de frequenties van band III (174 MHz tot 240 MHz) en band L (1.452 MHz tot MHz). De frequenties van beide banden worden "kanalen" genoemd en worden vergezeld van een korte beschrijving (bijvoorbeeld 12 A). Een kanaal omvat verschillende DAB-zenders met de bijkomende diensten beschikbaar in een "blok". DAB-radiofunctie starten In het hoofdmenu RADIO op de functietoets Afbeelding 10 FREQUENTIEBAND drukken en DAB kiezen. De zenderlijst wordt bijgewerkt en de laatste ontvangen DAB-zender is hoorbaar, mits deze op de locatie van de wagen kan worden ontvangen. De momenteel gekozen zender wordt op de bovenste regel van het scherm weergegeven. Het gekozen blok wordt onder deze regel Afbeelding 10 weergegeven.

18 Audiofunctie 17 Extra DAB-zenders Sommige DAB-zenders bieden, tijdelijk of permanent, extra zenders aan (bijvoorbeeld voor sportevenementen). U kunt de extra zenders op dezelfde manier kiezen als de conventionele DAB-zenders. In het DAB-hoofdmenu wordt de naam van de gewijzigde extra zender onder de naam van de DABhoofdzender weergegeven. Extra zenders kunnen niet in het geheugen worden opgeslagen. Automatisch zendervolgsysteem: schakelen van DAB naar FM Momenteel is DAB niet overal beschikbaar. Als het apparaat in de radiofunctie DAB staat en zich in een zone bevindt waar DAB niet beschikbaar is, wordt weergegeven. In DAB-instellingen / Geavanceerd instellingen kunt u de frequentieband FM voor het automatische zendervolgsysteem wijzigen. Als de DAB-zender waarnaar geluisterd wordt, niet meer wordt ontvangen (bijvoorbeeld omdat DAB niet meer beschikbaar is), probeert het apparaat die zender op de FM-frequentieband te zoeken en te ontvangen. Om zenders via verscheidene frequenties te kunnen volgen, moeten de DAB- en FM-zender dezelfde zendercode uitzenden, of moet via DAB aangeduid zijn welke FM-zender overeenkomt met zijn DAB-tegenhanger. Als een FM-zender gevonden wordt die overeenkomt, wordt FM achter de zendernaam weergegeven. Als de DAB-tegenhanger opnieuw ontvangt, wordt na enige tijd overgeschakeld naar de DAB-modus. De aanduiding FM verdwijnt. Functietoets Weergave : effect Geheugens : geeft de zendergeheugentoetsen weer. Zenderinfo : De radiotekst en dia's worden midden onder op het scherm weergegeven, in plaats van de zendergeheugentoetsen. Radiotekst : de radiotekst wordt onder in het midden van het scherm weergegeven, in plaats van de zendergeheugentoetsen. Dia's : de dia's worden midden onder op het scherm weergegeven, in plaats van de zendergeheugentoetsen. De zenders zijn verantwoordelijk voor de uitgezonden inhoud. Zendergeheugentoetsen Als het signaal van een DAB-zender zwak is en er ook geen tegenhanger op de FM-frequentieband aanwezig is, blijft de radio stil. Weergaven in DAB De functietoets Weergave Afbeelding 10 indrukken en de gewenste extra service kiezen. Afbeelding 11 Standaardweergave: hoofdmenu RADIO. In het hoofdmenu RADIO kunnen op dat moment zenders van de gekozen frequentieband in het geheugen worden opgeslagen met de genummerde functietoetsen. Deze functietoetsen worden "zendergeheugentoetsen" genoemd.

19 18 Audiofunctie Zender activeren met zendergeheugentoetsen Groep met zendergeheugentoetsen wijzigen door vinger zacht te verplaatsen Zenders opslaan onder zendergeheugentoetsen Logo's opslaan onder zendergeheugentoetsen Druk op de zendergeheugentoets van de gewenste zender. U kunt een in het geheugen opgeslagen zender alleen activeren met de bijbehorende zendergeheugentoets als deze op de locatie waar de wagen zich op dat moment bevindt nog ontvangen wordt. Druk zacht op de zenderzone en verplaats uw vinger horizontaal om volgende/vorige bank Afbeelding 11 1 te openen. De zendergeheugentoetsen worden in groepen van 5 functietoetsen weergegeven. Zie: zenders opslaan pagina 18. U kunt het logo van in het geheugen opgeslagen zenders toewijzen. De logo's worden op de zendergeheugentoetsen weergegeven pagina 18. Zender kiezen, wijzigen en in geheugen opslaan Afbeelding 12 Standaardweergave: hoofdmenu RADIO. Logo's opslaan onder zendergeheugentoetsen De logo's van zenders kunnen vanaf een compatibele informatiedrager worden geïmporteerd (bijvoorbeeld geheugenkaart of geheugens met USBpoort). Druk op de functietoets Instellingen en vervolgens op Zenderlogo's. Druk op de zendergeheugentoets waaronder u het logo van een zender wilt opslaan. Kies de bron waarin het logo opgeslagen is (bijvoorbeeld SD 1 ). Kies het logo van de zender. Herhaal de procedure voor het toewijzen van andere logo's. Druk op de infotainmenttoets RADIO om naar het hoofdmenu Radio terug te keren. Afbeelding 13 Standaardweergave: zenderlijst.

20 Audiofunctie 19 Een zender selecteren Zender met zoektoetsen kiezen Zender uit zenderlijst ontvangen Zenderlijst bijwerken Druk op de functietoets of Afbeelding 12. Afhankelijk van de instelling van de zoektoetsen wordt er geschakeld tussen in het geheugen opgeslagen zenders of ontvangen zenders. De zoektoetsen kunnen in het menu Instellingen (FM, AM, DAB) pagina 21 worden ingesteld. Druk op de functietoets Zenders Afbeelding 12 om de zenderlijst te openen. Blader door de lijst en kies de gewenste zender door hierop de drukken. Druk op de functietoets Terug Afbeelding 13 om terug te keren naar het hoofdmenu. Als er geen handelingen meer worden uitgevoerd, wordt de zenderlijst na enige tijd automatisch gesloten. De zenderlijsten van de frequentiebanden worden automatische bijgewerkt. U kunt de zenderlijsten handmatig op de frequentiebanden AM en DAB bijwerken door de functietoets Bijwerken Afbeelding 13 in te drukken. Frequentie van zenders handmatig wijzigen De frequentiebanden weergeven Frequentie stapsgewijs wijzigen Frequenties snel doorlopen Frequentieband verbergen De instelknop draaien. Of: functietoets Handmatig Afbeelding 12 indrukken. Druk op de toetsen + of - van de frequentiebanden. OF: draai aan de instelknop. Plaats uw vinger op de schuifknop van de frequentieband en beweeg uw vinger om de knop te verschuiven. Druk de functietoets Handmatig kort in. Als u met een zendergeheugentoets een zender kiest, wordt het handmatig kiezen van de frequentie gestopt. Als er geen handelingen meer worden uitgevoerd, wordt de frequentieband na enige tijd automatisch gesloten. Zenders opslaan Zender waarnaar Druk op de gewenste zendergeheugentoets en houd wordt geluisterd deze ingedrukt Afbeelding 12 tot u de toon hoort. De onder een van de zender waarnaar geluisterd wordt, is nu onder die zendergeheugentoets opgeslagen. zendergeheugentoetsen opslaan Zender uit zenderlijst onder een lijst met zenders te openen. Druk op de functietoets Zenders Afbeelding 12 om de van de zendergeheugentoetsewezen zijn, worden in de lijst met zenders aangeduid De zenders die al aan zendergeheugentoetsen toege- opslaan met het symbool Afbeelding 13. Kies de gewenste zender door de zender op het scherm ingedrukt te houden tot het venster voor het in het geheugen opslaan van zenders weergegeven wordt. Druk op de zendergeheugentoets waaronder u de zender in het geheugen wilt opslaan. Er klinkt een geluid waarna de zender onder deze zendergeheugentoets opgeslagen is. Het systeem keert automatisch terug naar de lijst. Zender uit geheugenlijst wissen Scanfunctie (SCAN) U kunt in het menu Geheugens wissen, beschikbaar onder menu Radio-instellingen de in het geheugen opgeslagen zenders een voor een, of alle zenders tezamen wissen pagina 21. Bij ingeschakelde scanfunctie worden alle te ontvangen zenders van de actuele golflengte elk gedurende ongeveer 5 seconden weergegeven.

21 20 Audiofunctie Scanfunctie starten Scanfunctie stoppen Druk kort op de instelknop. OF: Druk op de functietoets Instellingen en kies vervolgens SCAN. Druk op de doorgestreepte functietoets SCAN "" om de scanfunctie in de zender waarnaar geluisterd wordt, te stoppen. OF: Druk de instelknop kort in. De scanfunctie stopt ook wanneer via de zendergeheugentoetsen handmatig een zender wordt gekozen, of wanneer verkeersinformatie uitgezonden wordt. Autostore (automatisch in geheugen opslaan van zenders) Verkeersinformatiefunctie TP (Traffic Program) Afbeelding 14 Standaardweergave: hoofdmenu RADIO met aanduiding TP. Als de knop RADIO ongeveer 10 seconden ingedrukt wordt gehouden, worden de zenders die ontvangen worden wanneer Autostore wordt uitgevoerd, automatisch in het geheugen opgeslagen. De zenders worden onder de zendergeheugentoetsen opgeslagen. Het opslaan kan enige minuten in beslag nemen. Gedurende die tijd is de radio niet te beluisteren. Bovendien worden de zenders die eerder onder de zendergeheugentoetsen opgeslagen waren, overschreven. Afbeelding 15 Standaardweergave: zenderlijst met aanduiding TP. De verkeersinformatiefunctie is alleen via de TP-functie beschikbaar zolang een verkeersinformatiezender te ontvangen is. De verkeersinformatiezenders worden via de weergaven TP Afbeelding 14 en Afbeelding 15 in het hoofdmenu Radio en in de zenderlijst weergegeven. Sommige zenders zonder eigen verkeersinformatie ondersteunen de TPfunctie door met een verkeersinformatiezender te corresponderen (EON).

22 Audiofunctie 21 TP-functie in- en uitschakelen Druk in het menu Instellingen (FM, AM, DAB), op de functietoets Verkeersinformatiezender (TP) om te activeren of deze functie te deactiveren pagina 21. Als de zender waarnaar op dat moment geluisterd wordt niet over de TPfunctie beschikt, wordt links in het midden van het scherm TP doorgestreept weergegeven. TP-functie actief en zenderkeuze Als de functie voor verkeersinformatie ingeschakeld blijft, wordt in de audiofunctie links in het midden van het scherm TP weergegeven Afbeelding 14. In dit geval wordt in de actieve audiofunctie de verkeersinformatie van de actuele zender uitgezonden, of wordt de verkeersinformatie van de zender die de betreffende verkeersinformatie verzorgt, uitgezonden. In de FM-modus moet de ontvangen zender de TP-functie ondersteunen. Als u na activering van de TP-functie met de zendergeheugentoetsen of handmatig een zender kiest die niet over de TP-functie beschikt, wordt niet nagegaan of er verkeersinformatie bestaat (aanduiding: TP doorgestreept). Tijdens de verkeersinformatie wordt een pop-upvenster weergegeven en, indien nodig, schakelt de radio tijdens het uitzenden van de verkeersinformatie naar de verkeersinformatiezender (EON). De mediafunctie wordt onderbroken en het volume wordt dienovereenkomstig aan het vooraf gedefinieerde volume aangepast pagina 66. U kunt het volume van de verkeersinformatie met de volumeregelaar aanpassen Afbeelding 1. Het aangepaste volume wordt opgeslagen voor toekomstige verkeersinformatieberichten. Druk op de functietoets Annuleren om de lopende verkeersinformatie te stoppen. De TP-functie blijft geactiveerd. OF: Druk op de functietoets Deactiveren om de lopende verkeersinformatie te stoppen en de TP-functie permanent te deactiveren. U kunt de verkeersinformatie opnieuw activeren in het menu INSTELLINGEN pagina 21. Instellingen (FM, AM, DAB) Als de afgestemde verkeersinformatiezender niet meer ontvangen wordt, wordt tevens de aanduiding TP doorgestreept weergegeven, en moet u handmatig een verkeersinformatiezender zoeken pagina 18. Tijdens de AM-modus of de mediafunctie wordt altijd automatisch op de achtergrond op een verkeersinformatiezender afgestemd, mits er een ontvangen wordt. Afhankelijk van de situatie kan dit proces enige tijd duren. Ontvangst van verkeersinformatie Een binnenkomend verkeersbericht wordt tijdens de actuele audiofunctie weergegeven. FM-instellingen Kies de frequentieband FM door de infotainmenttoets RADIO in te drukken. Druk op de functietoets Instellingen om het menu FM-instellingen te openen. Functietoets: effect Klank : klankinstellingen pagina 66. SCAN : scanfunctie (SCAN). Bij ingeschakelde scanfunctie worden alle te ontvangen zenders van de actuele golflengte elk gedurende ongeveer 5 seconden weergegeven pagina 19. Zoektoetsen : instellingen van pijltoetsen en bepalen. De instelling wordt voor de actuele frequentieband (FM, AM) in het geheugen opgeslagen.

23 22 Audiofunctie Functietoets: effect Geheugenlijst : met de pijltoetsen worden alle in het geheugen opgeslagen zenders van de gekozen frequentieband doorlopen. Zenderlijst : met de pijltoetsen worden alle te ontvangen zenders van de gekozen frequentieband doorlopen. Verkeersinformatiezender (TP) : de functie TP (controle van verkeersinformatie) is actief pagina 20. Als de functietoets niet actief is (grijs), moet eerst de functietoets Radiogegevenssysteem (RDS) worden geactiveerd. Geheugens wissen : in geheugen opgeslagen zenders wissen (alles of afzonderlijk). Alles : alle in het geheugen opgeslagen zenders (FM 1, FM 2, FM 3) worden gewist. Kies het gewenste geheugen om zenders afzonderlijk te wissen: FM 1, FM 2 of FM 3. Druk vervolgens de zendergeheugentoets van de te wissen zender in. Zenderlogo's : aan onder zendergeheugentoetsen opgeslagen zenders kunnen logo's van de zenders worden toegewezen pagina 18. Radiotekst : de radiotekst is actief. Als de functietoets gedeactiveerd is (grijs), moet eerst de functietoets Radiogegevenssysteem (RDS) worden geactiveerd. Geavanceerde instellingen : instellingen van RDS-radiogegevensdiensten. Functietoets: effect Alternatieve frequentie (AF) : het automatische zendervolgsysteem is actief. Als het selectievakje uitgeschakeld is, blijft het automatische zendervolgsysteem gedeactiveerd. De functietoets RDS Regionaal blijft dan ook gedeactiveerd (grijs). Radiogegevenssysteem (RDS) : radiogegevenssysteem (RDS) is actief. Als het selectievakje uitgeschakeld is, is de functie RDS-radiogegevenssysteem niet beschikbaar. De functietoetsen blijven dan gedeactiveerd (grijs). RDS Regionaal : instelling voor automatisch volgen van regionale zenders via RDS pagina 15 bepalen. Vast : alleen de alternatieve frequenties van de ontvangen zender die hetzelfde regionale programma afgestemd hebben, worden aangepast. Automatisch : er wordt altijd afgestemd op de frequentie van de afgestemde zender met de beste ontvangst, zelfs als dit onderbreking van een regionale zender betekent. AM-instellingen Kies de frequentieband AM door de infotainmenttoets RADIO in te drukken. Druk op de functietoets Instellingen om het menu AM-instellingen te openen. Functietoets: effect Klank : klankinstellingen pagina 66. SCAN : scanfunctie (SCAN). Bij ingeschakelde scanfunctie worden alle te ontvangen zenders van de actuele golflengte elk gedurende ongeveer 5 seconden weergegeven pagina 19. Zoektoetsen : instellingen van pijltoetsen en bepalen. De instelling wordt voor de actuele frequentieband (FM, AM) in het geheugen opgeslagen. Geheugenlijst : met de pijltoetsen worden alle in het geheugen opgeslagen zenders van de gekozen frequentieband doorlopen.

24 Audiofunctie 23 Functietoets: effect Zenderlijst : met de pijltoetsen worden alle te ontvangen zenders van de gekozen frequentieband doorlopen. Verkeersinformatie (TP) : de functie TP (controle van verkeersinformatie) is actief pagina 20. Als de functietoets niet actief is (grijs), moet eerst de functietoets Radiogegevenssysteem (RDS) in het menu FM-instellingen worden geactiveerd. Geheugens wissen : in geheugen opgeslagen zenders wissen (alles of afzonderlijk). Alles : alle in het geheugen opgeslagen zenders worden gewist (AM 1, AM 2, AM 3). Om zenders afzonderlijk te wissen, kiest u de gewenste zender AM 1, AM 2 of AM 3. Druk vervolgens op de zendergeheugentoets van de te wissen zender. Zenderlogo's : aan onder zendergeheugentoetsen opgeslagen zenders kunnen logo's van de zenders worden toegewezen. Instellingen DAB Kies de frequentieband DAB door de infotainmenttoets RADIO in te drukken. Druk op de functietoets Instellingen om het menu DAB-instellingen te openen. Functietoets: effect Klank : klankinstellingen pagina 66. SCAN : scanfunctie (SCAN). Bij ingeschakelde scanfunctie worden alle te ontvangen zenders van de actuele golflengte elk gedurende ongeveer 5 seconden weergegeven pagina 19. Zoektoetsen : instellingen van pijltoetsen en bepalen. De instelling van alle frequentiebanden (FM, AM) worden in het geheugen opgeslagen. Geheugenlijst : met de pijltoetsen worden alle in het geheugen opgeslagen zenders van de gekozen frequentieband doorlopen. Functietoets: effect Zenderlijst : met de pijltoetsen worden alle te ontvangen zenders van de gekozen frequentieband doorlopen. Verkeersinformatiezender (TP) : de functie TP (controle van verkeersinformatie) is actief pagina 20. Als de functietoets niet actief is (grijs), moet eerst de functietoets Radiogegevenssysteem (RDS) worden geactiveerd. Geheugens wissen : in geheugen opgeslagen zenders wissen (alles of afzonderlijk). Alles : alle in het geheugen opgeslagen zenders worden gewist (DAB 1, DAB 2, DAB 3). Om zenders afzonderlijk te wissen, kiest u de gewenste zender DAB 1, DAB 2 of DAB 3. Druk vervolgens op de zendergeheugentoets van de te wissen zender. Zenderlogo : aan onder zendergeheugentoetsen opgeslagen zenders kunnen logo's van de zenders worden toegewezen. Radiotekst : de radiotekst is actief. Als de functietoets niet actief is (grijs), moet eerst de functietoets Radiogegevenssysteem (RDS) in het menu FM-instellingen worden geactiveerd. Geavanceerde instellingen : instellingen van DAB-diensten. DAB-verkeersinformatie : de middels het DAB-systeem doorgegeven verkeersinformatie wordt net als de TP-verkeersinformatie in elke werkingsmodus uitgezonden. Overige DAB-waarschuwingen : de binnenkomende DAB-berichten (nieuws, sport, weer, waarschuwingen, enz.) worden bij geactiveerde Radio DABmodus uitgezonden. Programmavolgsysteem DAB-DAB : het automatische zendervolgsysteem in de DAB-frequentieband is actief. Automatisch wisselen DAB - FM : schakelen naar FM-frequentieband is toegestaan voor automatische zendervolgsysteem. Als de functietoets niet actief is (grijs), moet eerst de functietoets Radiogegevenssysteem (RDS) in het menu FM-instellingen pagina 21 worden geactiveerd. L-band

25 24 Audiofunctie Mediafunctie Inleiding Met "mediabronnen" 1) worden hierna mediabronnen aangeduid die op verschillende informatiedragers (bijv. cd, geheugenkaart, externe mp3-speler) audiobestanden bevatten). Deze audiobestanden kunnen via de overeenkomstige spelers of audio-ingangen van het infotainmentsysteem worden afgespeeld (interne cd-wisselaar, geheugenkaartopening, multimediabus AUX-IN, enz.). Intellectuele eigendomsrechten De op informatiedragers opgeslagen audio- en videobestanden blijven in het algemeen beschermd door de wet betreffende intellectueel eigendomsrecht, afhankelijk van de van toepassing zijnde nationale en internationale wettelijke bepalingen. De wettelijke bepalingen opvolgen! De technologie en het audiocoderingspatent voor MPEG-4 HE-AAC worden geproduceerd onder licentie van Fraunhofer IIS. Op dit product rusten auteurs- en eigendomsrechten van Microsoft Corporation. Het gebruik of de distributie van vergelijkbare producttechnologie zonder een licentie van Microsoft of een van haar geautoriseerde dochterondernemingen is verboden. Met het infotainmentsysteem kunnen alleen compatibele audiobestanden worden weergegeven, gereproduceerd en beheerd. Andere bestanden worden genegeerd. Eisen aan informatiedragers en bestanden Af fabriek ingebouwde cd-spelers voldoen aan veiligheidsklasse 1 volgens DIN IEC 76 (CO) 6/ VDE Er mogen alleen standaard 12 cm cd's en geheugenkaarten met de afmetingen 32 mm x 24 mm x 2,1 mm of 1,4 mm in het apparaat worden geplaatst. De opgesomde afspeelbare bestandsformaten worden hierna samenvattend als "audiobestanden" aangeduid. Een cd met zulke audiobestanden wordt "audiogegevens-cd" genoemd. Mediabronnen Audio-cd's (tot 80 min.). cd-rom, cd-r-, cd-rw, audiogegevens-cd tot maximaal 700 MB (Megabytes) met bestandssysteem ISO 9660, niveaus 1 en 2, Joliet of UDF 1.02, 1.5, 2.01, 2.5 SD- en MMC-geheugenkaarten in bestandssysteem FAT12, FAT16, FAT32, xfat of VFAT tot maximaal 2 GB (Gigabytes), SDHC-kaarten en SDXC-kaarten. AUX-IN: pagina 29 MEDIA-IN of MDI: externe informatiedrager compatibel met multimedia-interface MEDIA-IN pagina 29 Voorwaarden voor het afspelen Audiobestanden Digitale specificaties van audio. Snelheden van 160 kbit/s (aanbevolen) tot maximum van 320 kbit/s en 48 khz frequentie-sampling. Formaten: MPEG-1 en MPEG-2 Layer-3 (.mp3). Formaten: audio van Windows Media 8 en 9 (.wma,.asf). Formaten: MPEG-2 en MPEG-4 (.m4a,.m4b,.mp4,.aac). Afspeellijsten in formaten M3U, PLS, ASX, B4S en WPL. Maximaal bestanden en bestanden per map (op geheugenkaarten). 1) Raadpleeg de compatibiliteitslijst.

26 Audiofunctie 25 Eisen voor bediening van externe informatiedrager via multimedia-interface MEDIA-IN. Afspeelvolgorde van bestanden en mappen Beperkingen en aanwijzingen Verontreinigingen, hoge temperaturen en mechanische beschadigingen kunnen een informatiedrager onbruikbaar maken. de aanwijzingen van de fabrikant van de informatiedrager. Kwaliteitsverschillen tussen informatiedragers van verschillende fabrikanten kunnen bij de weergave problemen veroorzaken. Houd rekening met de wettelijke bepalingen ten aanzien van het auteursrecht! De configuratie van een informatiedrager of voor de opname gebruikte apparaten en programma's kunnen ertoe leiden dat afzonderlijke titels of de informatiedrager niet leesbaar zijn. Informatie over hoe audiobestanden en informatiedragers het beste kunnen worden opgenomen (compressierates, ID3-tag enz.), vindt u bijvoorbeeld op internet. Afhankelijk van de grootte, de status als gevolg van het gebruik (kopiëren of wissen), de mapstructuur en het bestandstype kan de leestijd van de informatiedrager aanzienlijk variëren. Afspeellijsten leggen alleen een bepaalde afspeelvolgorde vast. In afspeellijsten zijn geen bestanden opgeslagen. Afspeellijsten worden niet afgespeeld als de bestanden op de informatiedrager niet daar zijn opgeslagen, waar de afspeellijst naartoe verwijst (relatieve routeaanduidingen. Gebruik geen adapters voor geheugenkaarten. We zijn niet aansprakelijk voor beschadigde of verloren bestanden op de informatiedrager. Afbeelding 16 Mogelijke structuur van audiogegevens-cd. Vaak zijn de audiobestanden op een informatiedrager ingedeeld in mappen en afspeellijsten om zo een bepaalde afspeelvolgorde vast te leggen. Titels, mappen en afspeellijsten zijn op grond van hun naam op de informatiedrager in numerieke en alfabetische volgorde gesorteerd.

27 26 Audiofunctie De afbeelding toont een voorbeeld van een conventionele audiogegevenscd met titels, mappen en submappen Afbeelding 16 die op de volgende manier worden afgespeeld: 1) Hoofdmenu MEDIA Titel 1 en 2 in de hoofddirectory (root) van de cd Titel 3 en 4 in de eerste map F1 van de hoofddirectory van de cd Titel 5 in de eerste submap F1.1 van de map F1 Titel 6 in de eerste submap F1.1.1 van de submap F1.1 Titel 7 in de tweede submap F1.2 van de map F1 Titel 8 en 9 in de tweede map F2 U kunt de afspeelvolgorde wijzigen door een van de verschillende afspeelmodi te kiezen pagina 28. De afspeellijsten worden niet automatisch geactiveerd. Ze moeten bewust via het menu pagina 33 worden gekozen. Afbeelding 17 Standaardweergave: hoofdmenu MEDIA. Via het hoofdmenu MEDIA kunnen verschillende mediabronnen worden gekozen en weergegeven. Druk op de infotainmenttoets MEDIA om het hoofdmenu MEDIA Afbeelding 17 te openen. Het afspelen van de laatst afgespeelde mediabron wordt op de plaats waar het afspelen was gestopt weer voortgezet. Als geen enkele mediabron gekozen kan worden, wordt dit in het hoofdmenu MEDIA weergegeven. 1) In het menu Instellingen van media moet de functie Mixen/Herhalen incl. submappen geactiveerd zijn.

28 Audiofunctie 27 Functietoetsen in hoofdmenu MEDIA Functietoets Schermbron Effect Open de lijst met beschikbare apparaten/media. Indrukken om andere mediabron pagina 28 te kiezen. Cd, interne cd-speler pagina 28. SD-kaart 1, SD-kaart 2 : SD-geheugenkaart. BT-audio : Bluetooth-audio pagina 32. MEDIA-IN : MEDIA-IN pagina 30. Selectie Open de lijst met titels pagina 34. of Wijzig het titel in de mediafunctie pagina 33. Het afspelen stopt. De functietoets wijzigt in pagina 33. Het afspelen gaat door. De functietoets wijzigt in pagina 33. Instellingen Open het menu Media-instellingen pagina 35. SCAN SCAN Alle titels herhalen. Huidige titel herhalen. In willekeurige volgorde afspelen Als de scanfunctie actief is, worden alle titels uit de actuele lijst gedurende tien seconden een voor een afgespeeld. De functietoets wordt alleen weergegeven wanneer de scanfunctie uitgevoerd wordt. Om de scanfunctie te starten, drukt u op de instelknop of opent u de lijst met titels Selectie en drukt u op de functietoets SCAN, of drukt u op het rechterdraaimechanisme. Aanwijzingen en symbolen op hoofdmenu Media Tekst/ symbool A B C D Betekenis Informatieaanduiding van titel (cd-tekst, ID3-tag van MP3- bestanden). Audio-cd's: aanduiding van titel en nummer ervan, in overeenstemming met volgorde op informatiedrager. Audiobestanden: aanduiding van artiest, album en titel. Aanduiding van albumhoes, indien beschikbaar op informatiedrager. Resterende tijd in minuten en seconden. Bij bestanden met variabele bitrate (VBR) kan de resterende speeltijd niet worden weergegeven. Verstreken tijd Radiogegevenssysteem (RDS) gedeactiveerd. Het RDS kan in het menu Instellingen (FM, AM) pagina 21 worden geactiveerd. TP De verkeersinformatie (TP) is actief en ontvangt pagina 20. Er wordt geen verkeersinformatiezender ontvangen. Zonder DB-ontvangst mogelijk.

29 28 Audiofunctie Mediabron wijzigen Cd plaatsen of uitschuiven De interne cd-speler kan zowel audio-cd's als audiogegevens-cd's afspelen. Een cd plaatsen Houd de bedrukte zijde van de cd omhoog. Schuif de cd altijd slechts zo ver in de cd-opening tot deze automatisch erin wordt getrokken. De geluidsweergave begint na het plaatsen automatisch. Afbeelding 18 Standaardweergave: hoofdmenu MEDIA. Druk in het hoofdmenu MEDIA herhaaldelijk op de infotainmenttoets MEDIA om alle beschikbare mediabronnen een voor een te activeren OF: Druk in het hoofdmenu MEDIA op de toets Bron Afbeelding 18 en kies de gewenste mediabron. In het pop-upvenster worden de niet gekozen mediabronnen gedeactiveerd (grijs) weergegeven. Als een voorheen beluisterde mediabron opnieuw wordt gekozen, wordt het afspelen vervolgd op de plek waar dit onderbroken werd. Optioneel te kiezen mediabronnen Functietoets: mediabron CD : interne cd-speler pagina 28. SD-kaart 1 SD-kaart 2 : SD-geheugenkaart pagina 29. AUDIO BT : Bluetooth-audio pagina 32. MEDIA-IN : MEDIA-IN pagina 30. Cd eruit schuiven Afhankelijk van het land moeten de sleutel in cabriolets zich in het contact bevinden om een cd te kunnen uitwerpen (antidiefstalbescherming). Apparaattoets indrukken. De geplaatste cd wordt uit het apparaat geschoven en moet binnen ca. 10 seconden worden verwijderd. Als de cd niet binnen 10 seconden verwijderd wordt, wordt de cd om veiligheidsredenen weer in de speler geschoven, zonder dat er omgeschakeld wordt naar de cd-functie Onleesbare of defecte cd Als de gegevens op de geplaatste cd niet gelezen kunnen worden of de cd is beschadigd, wordt dit op het scherm aangeduid. Als een cd niet kan worden gelezen, wordt afhankelijk van het apparaat drie keer geprobeerd de cd uit te werpen en te plaatsen. Als het lezen dan niet lukt, wordt informatie hierover op het scherm weergegeven. Op een slecht wegdek en bij heftige trillingen kan de cd-speler bij het afspelen overslaan.

30 Audiofunctie 29 Als de temperatuur in het interieur te hoog is, worden geen cd's meer geaccepteerd of afgespeeld. Als na het plaatsen van meerdere cd's telkens de melding Fout in cd-speler wordt weergegeven, raadpleeg dan een gespecialiseerde werkplaats. Geheugenkaart plaatsen of verwijderen Geheugenkaart erin schuiven Als een geheugenkaart niet erin kan worden geschoven, de inschuifpositie en geheugenkaart controleren. De geluidsweergave begint automatisch, als er audiobestanden op de geheugenkaart zijn opgeslagen en deze leesbaar zijn. Onleesbare geheugenkaart Als een geheugenkaart erin wordt geschoven, waarvan de gegevens niet kunnen worden gelezen, wordt na het laden niet naar de functie van de geheugenkaart omgeschakeld. De volgende melding wordt weergegeven: Er zijn geen afspeelbare bestanden beschikbaar. Externe audiobron op multimediabus AUX-IN Plaats een compatibele geheugenkaart in de opening voor geheugenkaarten. Steek eerst de geknipte hoek in de opening en duw de geheugenkaart omhoog tot de geheugenkaart op zijn plaats zit. Geheugenkaart verwijderen De geplaatste geheugenkaart moet worden voorbereid voordat hij kan worden uitgeworpen. Druk op de infotainmenttoets MENU en vervolgens op Instellingen om het menu Systeeminstellingen te openen. Druk op de functietoets SD1-kaart veilig verwijderen of SD2-kaart veilig verwijderen. Na het verwijderen van de geheugenkaart wordt de functietoets grijs weergegeven. Oefen druk uit op de geplaatste geheugenkaart. De geheugenkaart "springt" in de verwijderpositie. Geheugenkaart verwijderen. Afbeelding 19 Standaardweergave: hoofdmenu MEDIA. Afhankelijk van de markt en apparatuur kan de wagen met een multimediainterface MEDIA-IN uitgerust zijn brochure Instructieboekje. Voor aansluiting van een externe audiobron via een 3,5 mm steker is een adapterkabel nodig. Een audiobron die via een de AUX-aansluiting aangesloten is, kan niet met het infotainmentsysteem worden bediend. Het afspelen wordt vanaf de externe audiobron gestart, beheerd en gestopt.

Media System Touch/ Colour. Instruktieboek

Media System Touch/ Colour. Instruktieboek Media System Touch/ Colour Instruktieboek Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave Algemene informatie............... 2 Belangrijke informatie.............. 3 Inleiding............................... 4 Voordat u

Nadere informatie

1. AM/FM-radio gebruiken

1. AM/FM-radio gebruiken De tuner gebruiken 1. AM/FM-radio gebruiken Toets SOURCE MENU RECALL (BRONMENU OPHALEN) Stationsvoorkeuzetoetsen FUNCTION-toets BAND AUTO.P POWER-toets VOL-knop TUNE TRACKtoetsen Luisteren naar de AM/FM-radio

Nadere informatie

Bediening van de Memory Stick-speler

Bediening van de Memory Stick-speler Bediening Bediening van de Memory Stick-speler Over Memory Sticks Stel Memory Sticks niet bloot aan statische elektriciteit en elektrische bronnen. Dit om te voorkomen dat gegevens op de stick verloren

Nadere informatie

QUICK GUIDE - RSE REAR SEAT ENTERTAINMENT SYSTEM VOLVO WEB EDITION

QUICK GUIDE - RSE REAR SEAT ENTERTAINMENT SYSTEM VOLVO WEB EDITION VOLVO QUICK GUIDE - RSE WEB EDITION REAR SEAT ENTERTAINMENT SYSTEM Uw auto is voorzien van een exclusief multimediasysteem. Het Rear Seat Entertainment System (dat verder wordt aangeduid als het RSE-systeem)

Nadere informatie

I. Specificaties. II Toetsen en bediening

I. Specificaties. II Toetsen en bediening I. Specificaties Afmetingen Gewicht Scherm Audioformaat Accu Play time Geheugen 77 52 11mm (W*H*D) 79g 1,3inch OLED-scherm MP3: bitrate 8Kbps-320Kbps WMA: bitrate 5Kbps-384Kbps FLAC:samplingrate 8KHz-48KHz,16bit

Nadere informatie

web edition quick guide RSE

web edition quick guide RSE web edition quick guide RSE REAR SEAT ENTERTAINMENT SYSTEM Uw auto is voorzien van een exclusief multimediasysteem. Het Rear Seat Entertainment System (dat verder wordt aangeduid als het RSEsysteem) breidt

Nadere informatie

SIMPLY CLEVER RADIO FUNKY INSTRUCTIEBOEKJE

SIMPLY CLEVER RADIO FUNKY INSTRUCTIEBOEKJE SIMPLY CLEVER RADIO FUNKY INSTRUCTIEBOEKJE Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave Algemene aanwijzingen................ 2 Instructieboekje................................... 2 Belangrijke aanwijzingen.........................

Nadere informatie

Cd-speler CD S LADEN CD 1 14 : 54 CD 2 14 : 54. Please Wait. Eén cd in de speler doen. Meerdere cd s in de speler doen

Cd-speler CD S LADEN CD 1 14 : 54 CD 2 14 : 54. Please Wait. Eén cd in de speler doen. Meerdere cd s in de speler doen CD S LADEN Eén cd in de speler doen VOORZICHTIG U mag de cd niet in de sleuf forceren. Zorg dat het label van de cd zich aan de bovenkant bevindt, waarna u de cd gedeeltelijk in de sleuf steekt. Het mechanisme

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Audio

Veelgestelde vragen Audio Veelgestelde vragen 2017- Audio 1 Honda Connect - Veelgestelde vragen - Audio. Vraag: Waarom kan ik niet door alle albums/muzieknummers enz. Browsen wanneer ik Bluetooth-audio gebruik? A: Deze functie

Nadere informatie

Bedieningen Dutch - 1

Bedieningen Dutch - 1 Bedieningen 1. Functieschakelaar Cassette/ Radio/ CD 2. Golfband schakelaar 3. FM antenne 4. CD deur 5. Schakelaar om zender af te stemmen 6. Bass Boost toets 7. CD skip/ voorwaarts toets 8. CD skip/ achterwaarts

Nadere informatie

Bediening van de CD-speler

Bediening van de CD-speler Bediening van de CD-speler Over compact discs De cd wordt door een laserstraaltje gelezen; het CD-oppervlak komt dus met niets in aanraking. Krassen op de cd of een kromme cd veroorzaken een slechte geluidskwaliteit

Nadere informatie

Inhoud van de handleiding

Inhoud van de handleiding BeoSound 3000 Guide BeoSound 3000 Reference book Inhoud van de handleiding 3 U hebt de beschikking over twee boekjes die u helpen zich vertrouwd te maken met uw Bang & Olufsen-product. De Het bedie- referentiehandboeningshandleiding

Nadere informatie

Radio - werking RADIO - WERKING

Radio - werking RADIO - WERKING M 4 0 - werking - werking RADIO - WERKING Hoofdmenu Instellingen Navigatie N.B. Als de geluidsinstallatie wekt in functie "1-HOUR" (1 UUR), kunnen de bedieningsknoppen op het stuurwiel niet worden gebruikt.

Nadere informatie

Bediening van de CD-speler

Bediening van de CD-speler Bediening van de CD-speler Over compact discs De cd wordt door een laserstraaltje gelezen; het CD-oppervlak komt dus met niets in aanraking. Krassen op de cd of een kromme cd veroorzaken een slechte geluidskwaliteit

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Televisie menu. 4 Radio menu. 6 MiniGids. 8 TV Gids . Programma informatie oproepen. Kiezen en Kijken...

Inhoudsopgave: Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Televisie menu. 4 Radio menu. 6 MiniGids. 8 TV Gids . Programma informatie oproepen. Kiezen en Kijken... TV Menu Inhoudsopgave: Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Televisie menu. 4 Radio menu. 6 MiniGids. 8 TV Gids. 11 Programma informatie oproepen. 20 Kiezen en Kijken... 22 Bedienen van Kiezen en Kijken.. 24 Eredivisie

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap 2: Geselecteerde beelden controleren Stap 3: Voorbereidingen treffen om een korte

Nadere informatie

BeoSound Handleiding

BeoSound Handleiding BeoSound 3000 Handleiding BeoSound 3000 Guide BeoSound 3000 Reference book Inhoud van de handleiding 3 U hebt de beschikking over twee boekjes die u helpen vertrouwd te raken met uw Bang & Olufsen-product.

Nadere informatie

FIAT DUCATO 603.83.001 NL SMS-READER

FIAT DUCATO 603.83.001 NL SMS-READER FIAT DUCATO 603.83.001 NL SMS-READER ALGEMENE INFORMATIE Door spraakgestuurde technologie kunnen met de geïntegreerde Blue&Me SMS-reader automatisch, via het audiosysteem van uw auto, de berichten worden

Nadere informatie

FIAT DUCATO 603.46.926 NL

FIAT DUCATO 603.46.926 NL FIAT DUCATO 603.46.926 NL HANDSFREE FUNCTIE MET SPRAAKHERKENNING Het belangrijkste kenmerk van Blue&Me is het geavanceerde spraakherkenningssysteem ook als de mobiele telefoon daar niet mee is uitgerust.

Nadere informatie

Traffic Message Channel (TMC)

Traffic Message Channel (TMC) WERKINGSPRINCIPE Radio Data System Traffic Message Channel (RDS-TMC) (verkeersinformatiekanaal RDS-TMC ) is een functie waarmee verkeersopstoppingen in uw regio worden gemeld. De functie gebruikt radioprogramma

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Linio Pocket online speler Het plaatsen van de batterij in de Linio Pocket 1. Draai de Linio Pocket om. Vergewis u ervan dat de 2 gemarkeerde punten naar boven wijzen.

Nadere informatie

DUTCH GEBRUIKSAANWIJZING SCD-21 MP3 PORTABLE RADIO CD/MP3 PLAYER LENCO

DUTCH GEBRUIKSAANWIJZING SCD-21 MP3 PORTABLE RADIO CD/MP3 PLAYER LENCO DUTCH GEBRUIKSAANWIJZING SCD-21 MP3 PORTABLE RADIO CD/MP3 PLAYER LENCO WAARSCHUWING STEL DIT APPARAAT NOOIT BLOOT AAN REGEN OF VOCHT, OM HET ONTSTAAN VAN BRAND EN ELEKTRISCHE SCHOKKEN TE VOORKOMEN. BELANGRIJK

Nadere informatie

Een USB-apparaat aansluiten MACHT-KNOP 2.USB 3.DVD-LADER 4.AFSTANDSBEDIENINGSSENSOR 5.OPEN/SLUITEN-KNOP 6.AFSPELEN/PAUZE-KNOP 7.

Een USB-apparaat aansluiten MACHT-KNOP 2.USB 3.DVD-LADER 4.AFSTANDSBEDIENINGSSENSOR 5.OPEN/SLUITEN-KNOP 6.AFSPELEN/PAUZE-KNOP 7. DVD-22675 Een USB-apparaat aansluiten 10. 1.MACHT-KNOP 2.USB 3.DVD-LADER 4.AFSTANDSBEDIENINGSSENSOR 5.OPEN/SLUITEN-KNOP 6.AFSPELEN/PAUZE-KNOP 7.STOP-KNOP 1. OPEN/CLOSE: openen en sluiten van de disklade.

Nadere informatie

BeoSound 9000. Bedieningshandleiding

BeoSound 9000. Bedieningshandleiding BeoSound 9000 Bedieningshandleiding BeoVision Avant Guide BeoVision Avant Reference book Inhoud van de bedieningshandleiding 3 U hebt de beschikking over twee boekjes die u helpen vertrouwd te raken met

Nadere informatie

Bediening van de MP3-speler

Bediening van de MP3-speler Bediening Bediening van de MP3-speler Over MP3 MP3 bestanden die zijn opgenomen van bronnen zoals uitzendingen, platen, bandopnames, video's en live optredens zonder toestemming van de copyrighthouder,

Nadere informatie

De ActiveRadio-software

De ActiveRadio-software De ActiveRadio-software Nederlandse handleiding Stand: 12-7-05 De ActiveRadio-software De ActiveRadio-software is een schakelpaneel voor radio-ontvangst met uw TerraTec Cinergy TV. Het maakt automatische

Nadere informatie

Spraakbediening WERKINGSPRINCIPE DE SPRAAKBEDIENING GEBRUIKEN. Het systeem activeren

Spraakbediening WERKINGSPRINCIPE DE SPRAAKBEDIENING GEBRUIKEN. Het systeem activeren Spraa kbe diening WERKINGSPRINCIPE Met stemcommando s kunt u de geluidsinstallatie en het telefoonsysteem gebruiken zonder uw aandacht van de weg af te halen. U kunt instellingen veranderen en feedback

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2

Welkom bij de Picture Package Producer 2 Handleiding voor Picture Package Producer2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap

Nadere informatie

Download de WAE Music app

Download de WAE Music app NEDERLANDS 3 5 12 2 6 1 8 7 9 10 11 13 4 1. Laad de speaker volledig op voor eerste gebruik Laad de WAE Outdoor 04Plus FM speaker volledig op voordat u hem de eerste keer gebruikt. Sluit de micro-usb connector

Nadere informatie

SIMPLY CLEVER. Navigatiesysteem Amundsen+ Instructieboekje

SIMPLY CLEVER. Navigatiesysteem Amundsen+ Instructieboekje SIMPLY CLEVER Navigatiesysteem Amundsen+ Instructieboekje Voorwoord U hebt gekozen voor een ŠKODA die is uitgerust met het navigatiesysteem Amundsen+ (hierna alleen "radionavigatiesysteem" genoemd). Wij

Nadere informatie

Gebruik van de afstandsbediening

Gebruik van de afstandsbediening Gebruik van de afstandsbediening Voorzorgsmaatregelen voor het gebruik van de afstandsbediening Wees voorzichtig met de afstandsbediening, hij is licht en klein. Als hij valt kan hij kapot gaan, de batterij

Nadere informatie

Dag. Maand. Selecteer het jaar met de pijltoetsen. Jaar

Dag. Maand. Selecteer het jaar met de pijltoetsen. Jaar 1. Agenda Met de Agenda van de Milestone 312 kunt u afspraken, verjaardagen, taken, enz. vastleggen en bijhouden. U regelt uw dagelijkse zaken goed en overzichtelijk met deze krachtige toepassing van de

Nadere informatie

Handleiding M532 HD-recorder

Handleiding M532 HD-recorder Handleiding M532 HD-recorder Als de M532 HD-recorder voor de eerste maal in gebruik genomen wordt zal de benodigde software op de M532 geïnstalleerd worden De Harde schijf wordt na het laden van de software

Nadere informatie

DF-831 8 Digitale fotolijst Handleiding

DF-831 8 Digitale fotolijst Handleiding DF-831 8 Digitale fotolijst Handleiding Voor informatie en ondersteuning, www.lenco.eu 1. Aan de slag: Het uiterlijk bekijken: Sensor voor afstandsbediening 2. Knoppen en aansluitingen: (1). Menu/Terug;

Nadere informatie

Bestnr. 95 37 31 AIPTEK Digitale fotolijst 7 inch

Bestnr. 95 37 31 AIPTEK Digitale fotolijst 7 inch Bestnr. 95 37 31 AIPTEK Digitale fotolijst 7 inch Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatische gegevensbestand, of openbaar

Nadere informatie

SIMPLY CLEVER. ŠkodaAuto AUTORADIO BLUES

SIMPLY CLEVER. ŠkodaAuto AUTORADIO BLUES SIMPLY CLEVER ŠkodaAuto AUTORADIO BLUES Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave Radio....................................... Radio - Overzicht............................. Belangrijke informatie........................

Nadere informatie

GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL

GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL DUTCH Van start gaan Als u de navigatiesoftware de eerste keer gebruikt, wordt een automatisch proces gestart voor het instellen van de basisinstellingen.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. 2GB Auto MP3 Speler Met FM zender

Gebruikershandleiding. 2GB Auto MP3 Speler Met FM zender Gebruikershandleiding 2GB Auto MP3 Speler Met FM zender De gesprekskosten bedragen 0,18 /minuut 2 INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD... 4 2. OPMERKINGEN... 4 3. FUNCTIES... 4 4. KNOPPEN EN SCHERM... 4 4.1 Functies

Nadere informatie

Downloaded from www.vandenborre.be

Downloaded from www.vandenborre.be WATCH ME Handleiding DIGITALE MEDIASPELER Overzicht functies Watch me is een Bluetooth-horloge en MP3-speler met capacitief touchscreen, u kunt uw vinger gebruiken om een icoontje aan te raken en een submenu

Nadere informatie

7" Video Touch Screen

7 Video Touch Screen 369300/369310/369305/369315 7" Video Touch Screen Gebruikershandleiding 07/12-01 CN 2 Inhoudsopgave 1. Belfunctie 6 2. Het deurpaneel activeren 6 3. Intercom oproep 6 4. Functioneringswijze 7 7" VIDEO

Nadere informatie

Mp3 speler met luidspreker Instructiehandleiding. Lees deze instructies svp goed door alvorens dit apparaat in gebruik te nemen.

Mp3 speler met luidspreker Instructiehandleiding. Lees deze instructies svp goed door alvorens dit apparaat in gebruik te nemen. Mp3 speler met luidspreker Instructiehandleiding Lees deze instructies svp goed door alvorens dit apparaat in gebruik te nemen. NL Gebruiksaanwijzing TOETS AANDUIDINGEN 9 1 3 2 5 6 4 8 7 1 Vermogen AAN/UIT

Nadere informatie

Hi-Fi Muzieksysteem. Gebruikershandleiding

Hi-Fi Muzieksysteem. Gebruikershandleiding Hi-Fi Muzieksysteem Gebruikershandleiding Lees deze handleiding aandachtig alvorens het apparaat te gebruiken en bewaar hem voor toekomstig gebruik. op met Teknihall support: 0900 400 2001 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Afbeelding: V1.0. Klantenservice: 0165-751308 info@saveyourself.nl. 2. Uitleg van de toetsen Gebruik de afbeelding V1.

Afbeelding: V1.0. Klantenservice: 0165-751308 info@saveyourself.nl. 2. Uitleg van de toetsen Gebruik de afbeelding V1. Afbeelding: V1.0 2. Uitleg van de toetsen Gebruik de afbeelding V1.0 voor deze tabel De groene hoorn met OK erop Enter/beantwoorden Bellen In stand-by: Toegang naar bellijst In menu: enter knop De rode

Nadere informatie

NAVIGATIE. Quick Start Guide X-302MH. Nederlands. Rev 1.0

NAVIGATIE. Quick Start Guide X-302MH. Nederlands. Rev 1.0 NAVIGATIE Quick Start Guide X-302MH Nederlands Rev 1.0 Van start gaan Als u de navigatiesoftware de eerste keer gebruikt, wordt een automatisch proces gestart voor het instellen van de basisinstellingen.

Nadere informatie

PLL ALARM CLOCK RADIO Model : FRA252

PLL ALARM CLOCK RADIO Model : FRA252 PLL ALARM CLOCK RADIO Model : FRA252 NL HANDLEIDING NL HANDLEIDING WAARSCHUWING: OM HET RISICO OP BRAND OF ELEKTRISCHE SCHOKKEN TE REDUCEREN, STEL HET APPARAAT NIET BLOOT AAN REGEN OF VOCHT. LET OP Het

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Pocket online speler

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Pocket online speler Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Pocket online speler 1 Installatie van de PLEXTALK Pocket 1. Draai de PLEXTALK Pocket om. Vergewis u ervan dat de 2 gemarkeerde punten naar boven wijzen. Druk op de

Nadere informatie

SonicHub Audio Server. Gebruiksaanwijzing

SonicHub Audio Server. Gebruiksaanwijzing SonicHub Audio Server Gebruiksaanwijzing NL Inhoud Inleiding... 3 Instellen van de SonicHub... 6 Audio activeren... 6 Selecteren van AM/FM tuner regio... 6 SonicHub mediabalk panelen... 7 Bediening van

Nadere informatie

Touch & Go Touch & Go Plus. Handleiding audio, navigatie, Bluetooth en achteruitrijcamerasysteem

Touch & Go Touch & Go Plus. Handleiding audio, navigatie, Bluetooth en achteruitrijcamerasysteem Touch & Go Touch & Go Plus Handleiding audio, navigatie, Bluetooth en achteruitrijcamerasysteem 1. BASISINFORMATIE Inleiding UITVOERING touchscreen CONTROLEREN Deze handleiding bestaat uit 2 delen. In

Nadere informatie

Handleiding M532 PVR maart 2011

Handleiding M532 PVR maart 2011 Handleiding M532 PVR maart 2011 Als de M532 Personal Video Recorder voor de eerste maal in gebruik genomen wordt zal de benodigde software op de M532 geïnstalleerd worden. De Harde schijf wordt na het

Nadere informatie

Versie: 1.0. Gebruiksaanwijzing Tiny Audio Wake-up DAB+/FM wekkerradio

Versie: 1.0. Gebruiksaanwijzing Tiny Audio Wake-up DAB+/FM wekkerradio Versie: 1.0 Gebruiksaanwijzing Tiny Audio Wake-up DAB+/FM wekkerradio Productoverzicht 1. Voorkeuze 1 2. Info 3. Enter/Menutoets 4. Terug/Modus knop 5. Vorig knop 6. Volgend button 7. Antenne 8. Dimmer

Nadere informatie

Waarschuwingen. Het onderstaande symbool geeft belangrijke of nuttige informatie aan die u in gedachte dient te houden.

Waarschuwingen. Het onderstaande symbool geeft belangrijke of nuttige informatie aan die u in gedachte dient te houden. De onderstaande symbolen worden in de handleiding en op het apparaat zelf gebruikt als waarschuwing. Hiermee wordt getoond hoe het product veilig en correct wordt gebruikt om persoonlijk letsel aan u en

Nadere informatie

Inleiding. Inhoudsopgave. Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe comfort-bedieningselement!

Inleiding. Inhoudsopgave. Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe comfort-bedieningselement! Inleiding Inhoudsopgave Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe comfort-bedieningselement! Deze handleiding geldt voor voertuigen met een voorbereiding mobiele telefoon ET5 (geen netwerk) in combinatie

Nadere informatie

OPEL Movano / Vivaro Handleiding Infotainment

OPEL Movano / Vivaro Handleiding Infotainment OPEL Movano / Vivaro Handleiding Infotainment Inhoud Inleiding... 4 Radio... 30 Cd-speler... 39 AUX-ingang... 44 USB-poort... 46 Streaming audio via Bluetooth... 49 Navigatie... 56 Stemherkenning... 74

Nadere informatie

Xemio-760 BT Snelgids Voor informatie en ondersteuning,

Xemio-760 BT Snelgids Voor informatie en ondersteuning, Xemio-760 BT Snelgids Voor informatie en ondersteuning, www.lenco.com 1. Bedieningselementen en aansluitingen (1) TFT LCD-display (2 inch; R,G,B) (2) M (Menu oproepen/ Submenu) (3) (Vorige / Terugspoelen,

Nadere informatie

OPEL MERIVA. Infotainment System

OPEL MERIVA. Infotainment System OPEL MERIVA Infotainment System Inhoud Inleiding... 4 Radio... 29 Cd-speler... 46 AUX-ingang... 52 USB-poort... 54 Digitale fotolijst... 58 Navigatie... 61 Spraakherkenning... 109 Telefoon... 125 Trefwoordenlijst...

Nadere informatie

NEDERLANDSE INSTRUCTIES

NEDERLANDSE INSTRUCTIES MEDIA ER BEHUIZING CMP-MOB10 CMP-MOB30 NEDERLANDSE INSTRUCTIES Stap 2: Til voorzichtig de achterplaat op en schuif deze naar achteren. 1. Inhoud verpakking Voor CMP-MOB10: 1x Media player behuizing Draagtas

Nadere informatie

Bestnr. 198322 Micro + 198335 Micro 2+ suevia Digitale schakelklok Data Micro +/2+

Bestnr. 198322 Micro + 198335 Micro 2+ suevia Digitale schakelklok Data Micro +/2+ Bestnr. 198322 Micro + 198335 Micro 2+ suevia Digitale schakelklok Data Micro +/2+ Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatische

Nadere informatie

aê~~çäçòé=rsnm=fm=ab`qjíéäéñççå

aê~~çäçòé=rsnm=fm=ab`qjíéäéñççå jáíéä aê~~çäçòé=rsnm=fm=ab`qjíéäéñççå De draadloze Mitel 5610-telefoon en IP DECT-standaard bieden functies voor de verwerking van 3300 ICP SIP-oproepen op een draadloos toestel De IP DECT-standaard biedt

Nadere informatie

Bestnr. 87 90 69 ODYS Internettablet noon 9_7

Bestnr. 87 90 69 ODYS Internettablet noon 9_7 Bestnr. 87 90 69 ODYS Internettablet noon 9_7 Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatische gegevensbestand, of openbaar

Nadere informatie

DT-220. NL Version 1

DT-220. NL Version 1 DT-220 NL Version 1 Display symbolen FM/LG radio band Radio AM band en AM /PM (in 12 uurs versie) RDS station Tijd symbool A B C D E 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Continu-RDS kloktijd Knipperend-manuele tijdinstelling

Nadere informatie

HET MODELNUMMER FIESTA2. Mp3 speler met luidspreker. Instructiehandleiding

HET MODELNUMMER FIESTA2. Mp3 speler met luidspreker. Instructiehandleiding Mp3 speler met luidspreker HET MODELNUMMER FIESTA2 Instructiehandleiding Lees deze instructies svp goed door alvorens dit apparaat in gebruik te nemen. NL Gebruiksaanwijzing TOETS AANDUIDINGEN 9 1 3 2

Nadere informatie

Algemene aanwijzingen

Algemene aanwijzingen Inhoud Inleiding... 2 Radio... 26 Cd-/dvd-speler... 42 AUX-ingang... 49 USB-poort... 51 Navigatie... 56 Stemherkenning... 87 Telefoon... 92 Trefwoordenlijst... 114 2 Inleiding Inleiding Algemene aanwijzingen...

Nadere informatie

De Konftel 250 Korte handleiding

De Konftel 250 Korte handleiding Conference phones for every situation De Konftel 250 Korte handleiding NEDERLANDS Beschrijving De Konftel 250 is een conferentietelefoon die kan worden aangesloten op analoge telefoonaansluitingen. Zie

Nadere informatie

Mobiel Internet Veiligheidspakket

Mobiel Internet Veiligheidspakket Mobiel Internet Veiligheidspakket Gebruikershandleiding Mobiel Internet Veiligheidspakket voor Windows Mobile smartphones Mobiel IVP Windows Mobile Versie 1.0, d.d. 20-07-2011 Inleiding... 3 1 Installatie...

Nadere informatie

IDPF-700 HANDLEIDING

IDPF-700 HANDLEIDING IDPF-700 HANDLEIDING Kenmerken product: Resolutie: 480x234 pixels Ondersteunde media: SD/ MMC en USB-sticks Fotoformaat: JPEG Foto-effecten: kleur, mono, en sepia Zoomen en draaien van afbeeldingen Meerdere

Nadere informatie

Modell MCD Read instructions carefully before using the unit

Modell MCD Read instructions carefully before using the unit Modell MCD-9700 Read instructions carefully before using the unit 1 VOORBEREIDINGEN VOOR GEBRUIK. 2.1 Accessoires: (controleer of de volgende accessoires compleet zijn na het openen van de doos). 2 X LUIDSPREKERDRAAD

Nadere informatie

InteGra Gebruikershandleiding 1

InteGra Gebruikershandleiding 1 InteGra Gebruikershandleiding 1 Algemeen Met dank voor de keuze van dit product aangeboden door SATEL. Hoge kwaliteit en vele functies met een simpele bediening zijn de voordelen van deze inbraak alarmcentrale.

Nadere informatie

INSTRUCTIEBOEKJE Radio Blues

INSTRUCTIEBOEKJE Radio Blues SIMPLY CLEVER INSTRUCTIEBOEKJE Radio Blues 5L0012732CE Voorwoord Dit instructieboekje is voor het Radio Blues (hierna alleen nog apparaat genoemd) bedoeld. Dit instructieboekje aandachtig doorlezen omdat

Nadere informatie

Quick Guide WEB EDITION

Quick Guide WEB EDITION RSE Quick Guide WEB EDITION REAR SEAT ENTERTAINMENT SYSTEM DUAL SCREEN Uw auto is voorzien van een exclusief multimediasysteem. Het Rear Seat Entertainment System (dat verder wordt aangeduid als het RSE-systeem)

Nadere informatie

Pocket Radio R16 DT-160

Pocket Radio R16 DT-160 Pocket Radio R16 DT-160 Version 1 31 Bedieningselementen 1 Oortelefoonuitgang 2 Voorkeurzender 1/Tijd instellen 3 Voorkeurzender 2/STEP 4 Voorkeurzender 3 5 Voorkeurzender 4/Mono/Stereo 6 Voorkeurzender

Nadere informatie

Nederlands Tiny Audio C11 DAB+ digitale adapter met ingebouwde antenne bypass FM-modulator HANDLEIDING Lees dit aandachtig door voor gebruik

Nederlands Tiny Audio C11 DAB+ digitale adapter met ingebouwde antenne bypass FM-modulator HANDLEIDING Lees dit aandachtig door voor gebruik Nederlands Tiny Audio C11 DAB+ digitale adapter met ingebouwde antenne bypass FM-modulator HANDLEIDING Lees dit aandachtig door voor gebruik 1 Veiligheidsinstructies Stel deze radio niet bloot aan regen

Nadere informatie

DT-250 Gebruiksaanwijzing Draagbare AM/FM stereo 2 bands PLL Synthesizer Radio

DT-250 Gebruiksaanwijzing Draagbare AM/FM stereo 2 bands PLL Synthesizer Radio DT-250 Gebruiksaanwijzing Draagbare AM/FM stereo 2 bands PLL Synthesizer Radio Bedieningselementen 1. Koptelefoon/Antenneaansluiting Laat, voor het verbeteren van de FM ontvangst, als de luidspreker gebruikt

Nadere informatie

HP luidsprekertelefoon. Gebruikershandleiding

HP luidsprekertelefoon. Gebruikershandleiding HP luidsprekertelefoon Gebruikershandleiding Copyright 2014 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Bluetooth is een handelsmerk van de desbetreffende eigenaar en wordt door Hewlett-Packard Company onder

Nadere informatie

Algemene aanwijzingen

Algemene aanwijzingen Inhoud Inleiding... 2 Radio... 25 Cd-/dvd-speler... 41 AUX-ingang... 48 USB-poort... 50 Navigatie... 54 Stemherkenning... 85 Telefoon... 90 Trefwoordenlijst... 112 2 Inleiding Inleiding Algemene aanwijzingen...

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio

3. Video, DVD en radio 77 3. Video, DVD en radio Windows Media Player 11 kan voor meer gebruikt worden dan het beluisteren van muziek. Ook voor het bekijken van videofilmpjes is het programma zeer geschikt. Met Windows Media

Nadere informatie

DAB+ FM-RADIO DAB-42 GEBRUIKSHANDLEIDING

DAB+ FM-RADIO DAB-42 GEBRUIKSHANDLEIDING DAB+ FM-RADIO DAB-42 GEBRUIKSHANDLEIDING Lees deze gebruikshandleiding a.u.b. zorgvuldig door voorafgaand aan gebruik en bewaar de instructies als eventueel naslagwerk. PRODUCTOVERZICHT 1 Aan/Uit/Modus-knop

Nadere informatie

Nl_Rhomba CLE.fm Page 29 Wednesday, January 7, 2004 2:02 PM. Nederlands Overzicht (zie afbeelding op buitenblad)

Nl_Rhomba CLE.fm Page 29 Wednesday, January 7, 2004 2:02 PM. Nederlands Overzicht (zie afbeelding op buitenblad) Nl_Rhomba CLE.fm Page 29 Wednesday, January 7, 2004 2:02 PM Aan de slag Nederlands Overzicht (zie afbeelding op buitenblad) 1. Microfoon 7. Knop (R) Sectie herhalen 2. LCD-schermen 8. De knop Aan/Uit en

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Polycom IP321 en IP331

Gebruikershandleiding Polycom IP321 en IP331 Gebruikershandleiding Polycom IP321 en IP331 1 Inhoudsopgave 1. 2. 3. Installatie Gebruik van uw toestel Problemen oplossen Basis IP321 en IP331 telefoon Voeding (24Volt, 500mA) Ethernet kabel Telefoonhoorn

Nadere informatie

HP Mobile Remote Control (alleen bepaalde modellen) Gebruikershandleiding

HP Mobile Remote Control (alleen bepaalde modellen) Gebruikershandleiding HP Mobile Remote Control (alleen bepaalde modellen) Gebruikershandleiding Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows en Windows Vista zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken

Nadere informatie

Copyright 2011 - Xsarius. Handleiding

Copyright 2011 - Xsarius. Handleiding Handleiding Op onze website kunt u uw product registreren. Door uw product te registreren kunnen wij u direct de best mogelijke ondersteuning bieden. Verleng hiermee tevens de fabrieksgarantie van 1 naar

Nadere informatie

BehervanhetnavigatiesystemviaBlue&Me

BehervanhetnavigatiesystemviaBlue&Me BehervanhetnavigatiesystemviaBlue&Me INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE...2 INLEIDING...3 BEDIENINGEN OP HET STUURWIEL...4 BLUE&ME VERBINDING...6 NAVIGATIEMENU...7 AANKOMSTINFORMATIE...7 SIMULATIE...8 ONDERBREKEN

Nadere informatie

Sharpdesk Mobile V1.1 Gebruikershandleiding

Sharpdesk Mobile V1.1 Gebruikershandleiding Sharpdesk Mobile V1.1 Gebruikershandleiding Voor de iphone SHARP CORPORATION April 27, 2012 1 Inhoudsopgave 1 Overzicht... 3 2 Ondersteunde besturingssystemen... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 3 Installatie

Nadere informatie

De Konftel 300W Korte handleiding

De Konftel 300W Korte handleiding Conference phones for every situation De Konftel 300W Korte handleiding NEDERLANDS Beschrijving De Konftel 300W is een draadloze conferentietelefoon op batterijen, die kan worden aangesloten op DECT-systemen,

Nadere informatie

SD1541-II Gebruikershandleiding

SD1541-II Gebruikershandleiding SD1541-II Gebruikershandleiding Voeding De SD1541-II vereist een externe voeding. Dit komt het esthetisch design ten goede en voorkomt computer- en circuitstoringen in geval van een defecte (interne) voeding.

Nadere informatie

POWER CINEMA GEBRUIKEN

POWER CINEMA GEBRUIKEN A P P E N D I X C POWER CINEMA GEBRUIKEN C-1 OPMERKING Lees zorgvuldig de volgende informatie, alvorens Power Cinema Software te installeren. 1. Om Power Cinema Software op een NIEUWE VASTE SCHIJF te installeren,

Nadere informatie

DIGITAL DOOR VIEWER GEBRUIKERSHANDLEIDING

DIGITAL DOOR VIEWER GEBRUIKERSHANDLEIDING DIGITAL DOOR VIEWER GEBRUIKERSHANDLEIDING Let op: 1. Lees voor gebruik eerst deze handleiding 2. Demonteer de camera of de hoofdunit niet. 3. Ga zorgvuldig te werk. 4. Wij raden u aan om regelmatig een

Nadere informatie

Bediening van de tuner

Bediening van de tuner Bediening Bediening van de tuner FM ontvangstkenmerken Over het algemeen biedt FM een veel betere klankkwaliteit dan AM. FM en FM stereo hebben met andere karakteristieke problemen te kampen die AM niet

Nadere informatie

DOWNLOADEN EN INSTALLEREN VAN PEUGEOT ALERT ZONE OP. WIP Nav/Connect Nav. Vereisten

DOWNLOADEN EN INSTALLEREN VAN PEUGEOT ALERT ZONE OP. WIP Nav/Connect Nav. Vereisten Vereisten 1 0. Vereisten 1. Een auto die is uitgerust met een WIP Nav-/Connect Nav-navigatiesysteem 2. Toegang tot de website http://peugeot.navigation.com 3. Voor de automatische installatie met behulp

Nadere informatie

Let op: - Houd, zoals hieronder getoond, voor een goede ventilatie, genoeg ruimte rondom het apparaat vrij: (add line drawing)

Let op: - Houd, zoals hieronder getoond, voor een goede ventilatie, genoeg ruimte rondom het apparaat vrij: (add line drawing) Let op: - Houd, zoals hieronder getoond, voor een goede ventilatie, genoeg ruimte rondom het apparaat vrij: (add line drawing) - Verwijder a.u.b. niet het plastic kapje van de FM-antenne (A) aan de achterzijde

Nadere informatie

InterVideo Home Theater Snel op weg-gids Welkom bij InterVideo Home Theater!

InterVideo Home Theater Snel op weg-gids Welkom bij InterVideo Home Theater! InterVideo Home Theater Snel op weg-gids Welkom bij InterVideo Home Theater! InterVideo Home Theater is een complete oplossing voor digitaal entertainment om tv te kijken en op te nemen, foto's te bekijken

Nadere informatie

DUTCH Document number: Date:

DUTCH Document number: Date: DUTCH Document number: 86142-1 Date: 02-2011 Let op: Zorg dat u er altijd zicht op hebt Met automatische koersbesturing is het besturen van uw schip gemakkelijker, maar het is GEEN vervanging van goed

Nadere informatie

MP3/CD/USB/SD speler UD Gebruiksaanwijzing. Falco TT bvba, Scharestraat 48, 8020 Ruddervoorde Pagina 1

MP3/CD/USB/SD speler UD Gebruiksaanwijzing. Falco TT bvba, Scharestraat 48, 8020 Ruddervoorde Pagina 1 MP3/CD/USB/SD speler UD 1001 Gebruiksaanwijzing Falco TT bvba, Scharestraat 48, 8020 Ruddervoorde Pagina 1 Installatie en de set-up instructies Voor een betrouwbare werking van de eenheid, dient u deze

Nadere informatie

HANDLEIDING. Telex Scholar Daisy speler Daisy speler om het gesproken boek mee te beluisteren

HANDLEIDING. Telex Scholar Daisy speler Daisy speler om het gesproken boek mee te beluisteren HANDLEIDING Telex Scholar Daisy speler Daisy speler om het gesproken boek mee te beluisteren Hartelijk dank voor uw aanschaf van de Telex Scholar Daisy speler. Wij hopen dat u plezier zult beleven aan

Nadere informatie

TREX 2G Handleiding Pagina 2

TREX 2G Handleiding Pagina 2 Informatie in deze handleiding is onderhevig aan verandering zonder voorafgaande kennisgeving. NEAT Electronics AB behoudt zich het recht hun producten te wijzigen of te verbeteren en wijzigingen aan te

Nadere informatie

Aan de slag. Deze snelgids is voor de ClickToPhone software versie 83 of hoger.

Aan de slag. Deze snelgids is voor de ClickToPhone software versie 83 of hoger. Aan de slag Deze snelgids omschrijft hoe de ClickToPhone software moet worden geïnstalleerd, de Bluetooth hardware met de telefoon moet worden gekoppeld en hoe een gebruikersniveau moet worden gekozen.

Nadere informatie

Versie: 1,0. Gebruikshandleiding DAB+/FM-radio

Versie: 1,0. Gebruikshandleiding DAB+/FM-radio Versie: 1,0 Gebruikshandleiding DAB+/FM-radio Productoverzicht 1. Standby/Modus Indrukken om te wisselen tussen de gebruiksmodi FM en DAB, ingedrukt houden om op stand-by te schakelen. 2. Scan Indrukken

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio

3. Video, DVD en radio 77 3. Video, DVD en radio Windows Media Player 10 kan voor meer gebruikt worden dan het beluisteren van muziek. Ook voor het bekijken van videofilmpjes is het programma zeer geschikt. Met Windows Media

Nadere informatie

Innovative Growing Solutions. Datalogger DL-1. software-versie: 1.xx. Uitgifte datum: 01-09-2015 HANDLEIDING WWW.TECHGROW.NL

Innovative Growing Solutions. Datalogger DL-1. software-versie: 1.xx. Uitgifte datum: 01-09-2015 HANDLEIDING WWW.TECHGROW.NL Innovative Growing Solutions Datalogger DL-1 software-versie: 1.xx Uitgifte datum: 01-09-2015 HANDLEIDING WWW.TECHGROW.NL DL-1 Datalogger gebruikershandleiding Bedankt voor het aanschaffen van de TechGrow

Nadere informatie

Radio R 4.0 IntelliLink Veelgestelde vragen

Radio R 4.0 IntelliLink Veelgestelde vragen Inhoud 1. Audio... 1 2. Telefoon... 2 3. Apple CarPlay... 2 4. Android Auto... 5 5. Films en foto's... 8 6. Overige vragen... 8 1. Audio V: Hoe kan ik overschakelen tussen verschillende audiobronnen (bv.

Nadere informatie

Firmware-update voor de iphone met Lightning-connector compatibel met AppRadio Mode

Firmware-update voor de iphone met Lightning-connector compatibel met AppRadio Mode Firmware-update voor de iphone met Lightning-connector compatibel met AppRadio Mode Update-instructies voor de navigatiemodellen: AVIC-F40BT, AVIC-F940BT, AVIC-F840BT en AVIC-F8430BT OPMERKINGEN Deze firmware-update

Nadere informatie