Open het configuratievenster Slic3r. In het hoofdstuk "SLIC3R CONFIGUREREN" wordt uitgelegd hoe u dit venster kunt openen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Open het configuratievenster Slic3r. In het hoofdstuk "SLIC3R CONFIGUREREN" wordt uitgelegd hoe u dit venster kunt openen."

Transcriptie

1 006 - GEAVANCEERDE INSTELLINGEN U hebt nu uw eerste voorwerp geprint met het meegeleverde configuratiebestand Slic3r. Dit bestand voldoet meestal om te kunnen printen. In bepaalde gevallen moet u bepaalde parameters van Slic3r manueel instellen en uw eigen profielen creëren. In dit hoofdstuk wordt elke parameter uitvoerig uitgelegd zodat u het volledige printproces kunt beheren. Open het configuratievenster Slic3r. In het hoofdstuk "SLIC3R CONFIGUREREN" wordt uitgelegd hoe u dit venster kunt openen. Open het tabblad "Print Settings" en kies de optie "Layers and perimeters". Dit tabblad bevat alle parameters van de perimeters en de laaghoogte. Het venster ziet er ongeveer als volgt uit (OPMERKING: de weergegeven waarden in de afbeelding zijn enkel ter illustratie en zijn daarom niet noodzakelijk correct): Layer Height: Dit is de algemene laaghoogte, weergegeven in millimeters. Dit is de hoofdparameter van de printresolutie. 0.5 mm = grof, 0.2 mm = fijn. First layer Height: De eerste laag is doorgaans een beetje dikker om een mogelijke kalibratiefout van de Z-AS te compenseren en de hechting van het voorwerp aan het printbed te verhogen. Perimeters (minimum): Dit is het aantal lussen per laag, om een andere wand te creëren. Het minimumaantal is 1; met waarde 3 creëert u een sterkere wand. Zijn de wanden dun, dan zal Slic3r deze waarde automatisch verhogen. Randomize starting points: Activeer deze optie om "starting blobs" te vermijden (druppels afkomstig van de printer bij het aanvangen van een nieuwe laag en bij het vormen van een verticale rij). Met deze optie begint elke laag ergens anders.

2 Generate extra perimeters when needed: Wanneer het systeem een overhang detecteert in het voorwerp, dan is het soms nodig om meer perimeters te creëren om een stevig en foutloos voorwerp te printen. Als deze optie geactiveerd is, voert Slic3r deze correcties uit. Solid layers: Een vaste laag is een laag met 100% vulling. U kunt de wanddikte voor de bovenkant en de onderkant van een geprint voorwerp kiezen. Kies voor een vaas, 3 vaste lagen voor de onderkant en 3 voor de bovenkant. Gebruik waarde "0" voor de vulling. De optie "Infill" in het tabblad "Print Settings" bevat alle parameters van de perimeters en de laaghoogte. Het venster ziet er ongeveer als volgt uit (OPMERKING: de weergegeven waarden in de afbeelding zijn enkel ter illustratie en zijn daarom niet noodzakelijk correct): Fill Density: De hoeveelheid vulling (infill). Maximum = 1 (vaste vulling), minimum = 0 (geen vulling). Fill Pattern: Het vulpatroon voor het vullen van het onderdeel. Top/bottom fill pattern: Het vulpatroon voor het vullen van de boven- en onderkant. Infill every: Vulling elke... laag printen. Solid infill every: Vaste vulling elke... laag printen. Fill angle: De vulrichting Solid infill threshold area: Wanneer tijdens de interne vulling, een zone wordt gedetecteerd die kleiner is dan de opgegeven hoeveelheid, dan wordt een vaste vulling gebruikt om een structurele stevigheid te garanderen.

3 Only retract when crossing perimeters: Om druppelvorming bij het verplaatsen van de spuitmond te vermijden, kan de spuitmond de draad terugtrekken. De terugtrekking is moeilijk te controleren, daarom raden we u aan om deze functie niet veel te gebruiken. Deze optie moet geactiveerd blijven. De optie "Speed" in het tabblad "Print Settings" bevat alle parameters van de snelheid. Het venster ziet er ongeveer als volgt uit (OPMERKING: de weergegeven waarden in de afbeelding zijn enkel ter illustratie en zijn daarom niet noodzakelijk correct): Perimeters: De snelheid bij het printen van perimeters. Small perimeters: De snelheid bij het printen van kleine perimeters. External perimeters: De snelheid bij het printen van buitenperimeters. (Een lagere snelheid verbetert de printkwaliteit.) Infill: De printsnelheid bij het vullen. Solid infill: De printsnelheid bij het volledig vullen. Top solid infill: De printsnelheid bij het volledig vullen van de bovenlaag. (Een lagere snelheid verbetert de printkwaliteit.)

4 Support material: De snelheid bij het printen van het ondersteunend materiaal. Bridges: De snelheid bij het printen van bruggen. Gap fill: De snelheid bij het vullen van holtes. Travel: De beweegsnelheid waarbij niet wordt geprint. (Een lagere snelheid verbetert de printkwaliteit.) First layer speed: De snelheid bij het printen van de eerste laag. (Een lagere snelheid verbetert de printkwaliteit.) Acceleration control: WIJZIG DEZE INSTELLINGEN NIET! De optie "Skirt and brim" in het tabblad "Print Settings" bevat alle parameters van de "skirt" en de "brim". Het venster ziet er ongeveer als volgt uit (OPMERKING: de weergegeven waarden in de afbeelding zijn enkel ter illustratie en zijn daarom niet noodzakelijk correct): Skirt: Een "skirt" is het aantal eerste lussen gedraaid rond een voorwerp. Gewoonlijk wordt deze gebruikt om de spuitmond te reinigen voor het printen. Loops: Het aantal lussen gedraaid rond een voorwerp. Distance from object: Afstand van de lussen t.o.v. het voorwerp. Skirt height: Het aantal lagen waaruit de "skirt" zal bestaan. Minimum extrusion length: De "skirt" moet meer dan... mm gebruiken voor het geprint wordt.

5 Brim: Met de "brim"-functie wordt de eerste laag uitgebreid om de hechting van het voorwerp aan het VERWARMD PRINTBED te verbeteren en om vervormingen te vermijden. Activeer deze functie voor voorwerpen, die een klein contactoppervlak met het VERWARMD PRINTBED hebben. Brim width: Met deze functie bepaalt u de vergroting van de eerste laag. De optie "Support material" in het tabblad "Print Settings" bevat alle parameters van het ondersteunend materiaal. Het venster ziet er ongeveer als volgt uit (OPMERKING: de weergegeven waarden in de afbeelding zijn enkel ter illustratie en zijn daarom niet noodzakelijk correct): Support material: Het ondersteunend materiaal wordt gebruikt om overhangingen te ondersteunen. Deze moeten achteraf worden weggeknipt. Generate support material: Activeer deze optie indien u ondersteunend materiaal nodig hebt (niet nodig voor normaal printen). Overhang threshold: Met deze optie kunt u berekenen vanaf welke overhanghoek Slic3r ondersteunend materiaal creëert. Pattern: Het patroon dat als ondersteunend materiaal zal worden gebruikt. Patterns spacing: De patroonafstand. Pattern angle: De patroonhoek. De opties "Notes", "Output options" en "Multiple extruders" worden niet gebruikt.

6 De optie "Advanced" in het tabblad "Print Settings" bevat de geavanceerde instellingen. Wees voorzichtig bij het wijzigen van deze parameters! Het venster ziet er ongeveer als volgt uit (OPMERKING: de weergegeven waarden in de afbeelding zijn enkel ter illustratie en zijn daarom niet noodzakelijk correct): Extrusion width: Afhankelijk van de extrusiekracht, wordt het plastic dikker of dunner uit de spuitmond geëxtrudeerd. U kunt deze functie aansturen met de onderstaande parameters. Default extrusion width: De standaard extrusiebreedte First layer: De extrusiebreedte van de eerste laag. Perimeters: De extrusiebreedte van de perimeters. Infill: De extrusiebreedte van de vulling. Support material: De extrusiebreedte van het ondersteunend materiaal. Bridge flow ratio: U kunt de extrusiesnelheid instellen, om bruggen (spanwijdte tussen de wanden) te creëren. Threads: U kunt het aantal draden wijzigen die Slic3r gebruikt om de gereedschapsbanen (tool paths) te berekenen. Dat hangt af van het aantal processorkernen en de hoeveelheid RAM-geheugen van uw computer. De optie "Filament" in het tabblad "Filament Settings" bevat alle parameters van de draad. Het venster ziet er ongeveer als volgt uit (OPMERKING: de weergegeven waarden in de afbeelding zijn enkel ter illustratie en zijn daarom niet noodzakelijk correct):

7 Diameter: De diameter van de gebruikte draad. Deze moet altijd 3 mm zijn. Extrusion multiplier: Geef een multiplicator in wanneer u merkt dat uw printer te fijn of te dik print. Gebruik kleine waarden om de waarde te verlagen of te verhogen. Extruder temperature: Geef hier de temperatuur van de extruder in. U kunt de eerste laag individueel instellen. Raapleeg Custom G-code hieronder wanneer u de parameter van de temperatuur hier wijzigt! Bed temperature: Geef hier de temperatuur van het printbed in. U kunt de eerste laag individueel instellen. Raapleeg Custom G-code hieronder wanneer u de parameter van de temperatuur hier wijzigt! De optie "Cooling" in het tabblad "Filament Settings" bevat alle parameters van de afkoeling. Het venster ziet er ongeveer als volgt uit (OPMERKING: de weergegeven waarden in de afbeelding zijn enkel ter illustratie en zijn daarom niet noodzakelijk correct):

8 Enable cooling: Als u deze optie activeert, dan wordt de ventilator door de G-code aangestuurd. Fan speed: De minimum- en maximumwaarden (%) voor de ventilatorsnelheid. Bridges fan speed: Ventilatorsnelheid tijdens het maken van een brug. Deactiveert de ventilator voor de eerste... lagen. Keep fan always on: Als u deze optie activeert, dan werkt de ventilator continu. De optie "General" in het tabblad "Printer Settings" bevat alle algemene parameters van de printer. Het venster ziet er ongeveer als volgt uit (OPMERKING: de weergegeven waarden in de afbeelding zijn enkel ter illustratie en zijn daarom niet noodzakelijk correct):

9 Bed size: De grootte van het VERWARMD PRINTBED. Print center: Het midden van het VERWARMD PRINTBED. Z offset: U kunt een offset (verschuiving) toekennen aan de Z-AS. Wees voorzichtig bij gebruik. G-code flavor: Wijzig deze parameter niet! Use relative E distances: Wijzig deze parameter niet! Extruders: Het aantal extruders van de printer. Wijzig deze parameter niet! Vibration limit: Tijdens het vullen van kleine voorwerpen, kan de machine heftig vibreren. Activeer deze optie om een vibratielimiet in Hz in te stellen. In het tabblad "Printer Settings", klik op de optie "Custom G-code". Het venster ziet er ongeveer als volgt uit (OPMERKING: de weergegeven waarden in de afbeelding zijn enkel ter illustratie en zijn daarom niet noodzakelijk correct):

10 Start G-Code: Geef hier de G-code in die de printer uitvoert bij de aanvang van het printen. CHANGE THE S190 VALUE IF YOU CHANGED THE EXTRUDER TEMPERATURE! End G-code: Geef hier de G-code in die de printer uitvoert na het printen. Layer change G-code: Geef hier de G-code in die de printer uitvoert tijdens een laagwissel. Tool change G-code: Niet gebruikt. In het tabblad "Printer Settings", klik op de optie "Extruder 1". Het venster ziet er als volgt uit (OPMERKING: de weergegeven waarden in de afbeelding zijn enkel ter illustratie en zijn daarom niet noodzakelijk correct):

11 Nozzle diameter: Diameter van de spuitmondopening. Extruder offset: Niet gebruikt. Retraction: Wanneer de extruder zich verplaatst (beweging zonder te moeten printen), zal deze een beetje plastic terugtrekken om druppelvorming te vermijden en om beschadiging van het voorwerp te voorkomen. Length: De lengte van het plastic die teruggetrokken wordt. Lift Z: De spuitmond kan naar omhoog of omlaag verschoven worden tijdens een beweging. Speed: Snelheid van het terugtrekken. Extra length on restart: Na het terugtrekken, kan het nodig zijn om een beetje meer plastic te gebruiken. Minimum travel after retraction: Enkel terugtrekken voor bewegingen van meer dan... mm.

Fabsheet Cura instellen

Fabsheet Cura instellen Fabsheet Cura instellen Cura is het programma dat bij Ultimaker hoort. Hierin kun je allerlei instellingen aanpassen, zoals de afmetingen van de print, de snelheid en de temperatuur. Hieronder staat beschreven

Nadere informatie

MaakOnderwijs Aan de slag met technologie van de toekomst!

MaakOnderwijs Aan de slag met technologie van de toekomst! MaakOnderwijs Aan de slag met technologie van de toekomst! Cura installeren voor de Big Builder Hieronder volgen de stappen die je moet doorlopen om met Cura te kunnen slicen voor de Big Builder. 1) Download

Nadere informatie

INHOUD. 1. DOEL p SOFTWARE p WORKFLOW p EXTRA p TROUBLESHOOT p Arduino 2.2. Pronterface 2.3. Slic3r 2.4.

INHOUD. 1. DOEL p SOFTWARE p WORKFLOW p EXTRA p TROUBLESHOOT p Arduino 2.2. Pronterface 2.3. Slic3r 2.4. Handleiding Prusa INHOUD 1. DOEL p 2 2. SOFTWARE p 2 2.1. Arduino 2.2. Pronterface 2.3. Slic3r 2.4. Firmware 3. WORKFLOW p 3 3.1. Je file voorbereiden 3.2. Je file naar de printer sturen 4. EXTRA p 5 4.1.Nulpunt

Nadere informatie

Handleiding voor het 3D printen in FabLab Zeeland

Handleiding voor het 3D printen in FabLab Zeeland Handleiding voor het 3D printen in FabLab Zeeland Hoofdstuk 1: Start!... 3 Hoofdstuk 2: CURA Algemeen... 4 Hoofdstuk 3: CURA (Ultimaker)... 8 Hoofdstuk 4: CURA (Ultimaker 3)... 13 Hoofdstuk 5: Print je

Nadere informatie

Introductie Ultimaker

Introductie Ultimaker 1 Introductie Ultimaker 1. DOEL Het doel van deze workshop is om je te leren de 3D-printer te gebruiken op een veilige manier en zonder de machine te beschadigen. Het doel is NIET om je alle functies van

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR MAKERBOT REPLICATOR MINI. Print voorbereiden. Bij problemen: raadpleeg je docent!

HANDLEIDING VOOR MAKERBOT REPLICATOR MINI. Print voorbereiden. Bij problemen: raadpleeg je docent! HANDLEIDING VOOR MAKERBOT REPLICATOR MINI Print voorbereiden Bij problemen: raadpleeg je docent! De positie van je 3D ontwerp Het programma Makerbot Desktop wordt specifiek gebruikt voor Makerbot printers.

Nadere informatie

Fabsheet: 3D-printer Ultimaker Original+

Fabsheet: 3D-printer Ultimaker Original+ Fabsheet: 3D-printer Ultimaker Original+ De printer kan 20 x 20 x 20 cm printen. In het FabLab Bibliotheek Hilversum printen wij voornamelijk met PLA filament. Er zijn echter meer mogelijkheden, zoals

Nadere informatie

Fabsheet: 3D-printer Ultimaker 2

Fabsheet: 3D-printer Ultimaker 2 Fabsheet: 3D-printer Ultimaker 2 De printer kan 20 x 20 x 20 cm printen. In het FabLab Zeeland printen wij voornamelijk met PLA filament. Er zijn echter meer mogelijkheden, zoals ABS en speciale soorten

Nadere informatie

Tutorial 3D Printing. Fablab+ Lange Klarenstraat Antwerpen

Tutorial 3D Printing. Fablab+ Lange Klarenstraat Antwerpen Tutorial 3D Printing Fablab+ Lange Klarenstraat 17 2000 Antwerpen contact@fablabplus.be 032121979 1 Samenvatting Ultimaker/tripodmaker 2.STL maken/exporteren 2 Inladen in Cura 2 Algemene instellingen Cura

Nadere informatie

Fabsheet: 3D-printer Ultimaker 2

Fabsheet: 3D-printer Ultimaker 2 Fabsheet: 3D-printer Ultimaker 2 Handleiding voor het 3D printen in FabLab Zeeland In FabLab Zeeland kan je 3D prints maken. De printer kan ontwerpen printen van maximaal 20 x 20 x 20 cm. FabLab Zeeland

Nadere informatie

Fabsheet: 3D-printer Ultimaker. Handleiding voor het 3D printen in FabLab Zeeland

Fabsheet: 3D-printer Ultimaker. Handleiding voor het 3D printen in FabLab Zeeland Fabsheet: 3D-printer Ultimaker Handleiding voor het 3D printen in FabLab Zeeland Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Start!... 3 Hoofdstuk 2: CURA Algemeen... 4 Hoofdstuk 3: CURA (Ultimaker)... 9 Hoofdstuk 4: Ultimaker

Nadere informatie

S T R U C T U R E D P R I N T I N G

S T R U C T U R E D P R I N T I N G S T R U C T U R E D P R I N T I N G 2016 [ L O O K B O O K ] B O J A N N A A L E K S I C M I C H E L LE Z W I N K E L S Hoe kunnen wij normaal ongewenste structuren in een foute print leren beheersen en

Nadere informatie

3d print onderzoek. Djillie Roes

3d print onderzoek. Djillie Roes 3d print onderzoek Djillie Roes vraagstelling/doel: Ik had deze print in blok 1 geprint. Omdat een deel het bed niet raakt als er wordt geprint, maar ik ook geen support had aangezet kreeg je hangende

Nadere informatie

Werken met de Ultimaker 3D-printer met de UltiController

Werken met de Ultimaker 3D-printer met de UltiController Werken met de Ultimaker 3D-printer met de UltiController Werken met de Ultimaker 3D-printer met de UltiController 1 De UltiController is een besturingskastje dat gekoppeld is aan de Ultimaker 3D-printer.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Opiliones 3D printer

Gebruikershandleiding Opiliones 3D printer Gebruikershandleiding Opiliones 3D printer versie 1.1 september 2014 Inhoudsopgave: Inleiding 3 Veiligheidsvoorschriften 4 Beschrijving van de 3D printer 5 Installatie van de 3D printer 6 Installatie van

Nadere informatie

Gebruikershandleiding: Orca XXL

Gebruikershandleiding: Orca XXL Gebruikershandleiding: Orca XXL Gebruikershandleiding: Orca XXL Versie 1.2 Juni 2014 1. Inhoud 1. Inhoud... 2 2. Welkom in de wereld van het 3D printen!... 3 3. Veiligheid... 4 4. Specificaties... 5 Printen...

Nadere informatie

PRINT ONDERZOEK RACHELLE HORNESCH PERIODE: 20 WEKEN ONDERZOEKSVRAAG

PRINT ONDERZOEK RACHELLE HORNESCH PERIODE: 20 WEKEN ONDERZOEKSVRAAG PRINT ONDERZOEK RACHELLE HORNESCH PERIODE: 20 WEKEN ONDERZOEKSVRAAG Komende 20 weken ga ik me bezig houden met een onderzoek waarbij 3D printen een onderdeel is, maar niet het eind resultaat. Ik heb mezelf

Nadere informatie

Figuur 1: Kiezen van het Template in sketchup

Figuur 1: Kiezen van het Template in sketchup Tutorial : Tekenen van een Vernier lichtsensorhouder met sketchup. We willen zeer graag de lichtsensor uit deze link (http://www.rhombus.be/contents/nl/d156.html) gebruiken voor het meten van de lichtsterkte

Nadere informatie

Een 2D afbeelding printen in 3D - Deel 2: Van foto naar lithophane

Een 2D afbeelding printen in 3D - Deel 2: Van foto naar lithophane Een 2D afbeelding printen in 3D - Deel 2: Van foto naar lithophane Inleiding Een lithophane (lithofaan / doorlichtplaatje) is traditioneel een driedimensionale afbeelding die in een dun, doorschijnend

Nadere informatie

Basis handleiding 3D printen

Basis handleiding 3D printen Basis handleiding 3D printen Cura starten Het programma waarmee modellen bekeken kunnen worden en op de SD kaart gezet kunnen worden heet Cura. Start Cura. Staat op het bureaublad. Plaats de SD kaart in

Nadere informatie

Figuur 1: Kiezen van het Template in sketchup

Figuur 1: Kiezen van het Template in sketchup Tutorial : Tekenen van een sleutelhanger met sketchup. We willen zeer graag een sleutelhanger tekenen die de vorm heeft van het logo van onze school. Dit is namelijk een achthoek die verwijst naar een

Nadere informatie

HANDLEIDING 3D - PRINTEN

HANDLEIDING 3D - PRINTEN HANDLEIDING 3D - PRINTEN FABSHEET FABLAB BIEB HILVERSUM 1 MODELLEN DOWNLOADEN Modellen kunnen van internet gedownload worden en dan in Cura worden geopend. Cura kan onder andere.stl en.obj bestanden inlezen.

Nadere informatie

Onderzetter printen met de Silhouette Alta

Onderzetter printen met de Silhouette Alta Onderzetter printen met de Silhouette Alta De Silhouette Alta; een budgetvriendelijke 3Dprinter, ondersteund door software die toegankelijk is voor iedereen Dat klinkt natuurlijk goed, maar maakt Silhouette

Nadere informatie

SOLID EDGE BASIS TRAINING

SOLID EDGE BASIS TRAINING 1.1 Revolved Protrusion commando 1. Revolved Protrusion. Revolved Protrusion werkt hetzelfde als een Protrusion, heeft alleen een omwentelingsas nodig om de hoekverdraaiing aan te geven. Maak de bewerking

Nadere informatie

Introductie Roland Modela 3D

Introductie Roland Modela 3D 1 Introductie Roland Modela 3D 1. DOEL Het doel van deze workshop is om je te leren de frees te gebruiken op een veilige manier en zonder de machine te beschadigen. Het doel is NIET om je alle functies

Nadere informatie

Options TopSolid 7 Voorkeursinstellingen V7.11 ( )

Options TopSolid 7 Voorkeursinstellingen V7.11 ( ) Options TopSolid 7 Voorkeursinstellingen V7.11 (22-01-2018) 1 Inhoudsopgave 1. Algemene settings TopSolid 7... 3 1.1 Doel... 3 2. Options... 4 2.1 Options - General... 4 2.2 Options - Display - General...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding: Orca XXL

Gebruikershandleiding: Orca XXL Gebruikershandleiding: Orca XXL Gebruikershandleiding: Orca XXL Versie 1.3 September 2014 2 1. Inhoud 1. Inhoud... 3 2. Welkom in de wereld van het 3D printen!... 4 3. Veiligheid... 5 4. Specificaties...

Nadere informatie

DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! Ontwikkeld door

DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! Ontwikkeld door DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! MATERIALEN 1 2 3 4 Kies een object waarvoor je een doosje wilt maken en bedenk van welk materiaal je het doosje wilt maken. Zorg dat je beide bij de hand hebt. (1) Om het

Nadere informatie

Builder GEBRUIKERSHANDLEIDING

Builder GEBRUIKERSHANDLEIDING Builder GEBRUIKERSHANDLEIDING INHOUDSOPGAVE 1. TECHNISCHE SPECIFICATIES... 2 2. OVERZICHT BUILDER... 3 3. TOEBEHOREN... 4 4. BUILDER UITPAKKEN... 5 5. DRIVER INSTALLEREN... 7 Windows 7... 7 Windows 8...

Nadere informatie

Installatie Epson TM-T88III/TM-T88IV t.b.v. OnlineKassa.nl

Installatie Epson TM-T88III/TM-T88IV t.b.v. OnlineKassa.nl Installatie Epson TM-T88III/TM-T88IV t.b.v. OnlineKassa.nl Voor Windows Vista 1 Voordat u begint met de installatie: 1 Controleer eerst welk type bonprinter u heeft. Het type bonprinter vindt u achter

Nadere informatie

CURSUS DIGITAAL ATELIER Photoshop/ Illustrator/ Indesign

CURSUS DIGITAAL ATELIER Photoshop/ Illustrator/ Indesign CURSUS DIGITAAL ATELIER Photoshop/ Illustrator/ Indesign EEN DOCUMENT DRUKKLAAR MAKEN A. Waar moet ik absoluut op letten? B. Hoe doe ik dit? 3. Een preflight pakket maken in Indesign 4. Drukklare PDF maken

Nadere informatie

Welkom bij Makerspace ZB45

Welkom bij Makerspace ZB45 Introductie 3D Printen bij ZB45 Welkom bij Makerspace ZB45 3D Printen bij ZB45 tijdens 'open inloop' Open Inloop van ZB45 op dinsdagen tussen 12.00-21.30 uur Half uur gratis gebruiken, betalen voor de

Nadere informatie

Het maken, plaatsen en beheren van symbolen (blocks) In deze beschrijving zijn de afbeeldingen uit de windows versie van AutoCad 2013

Het maken, plaatsen en beheren van symbolen (blocks) In deze beschrijving zijn de afbeeldingen uit de windows versie van AutoCad 2013 Symbolen in AutoCad Het maken, plaatsen en beheren van symbolen (blocks) In deze beschrijving zijn de afbeeldingen uit de windows versie van AutoCad 2013 Introductie In AutoCad is het mogelijk om veelgebruikte

Nadere informatie

1. Tekenen van een layout-plan.

1. Tekenen van een layout-plan. 1. Tekenen van een layout-plan. 1.1 Opgave Volgende layout wensen we te tekenen. 60 60 32 Automatisch 30 0 1 1 0 2 24 S2 Oliedruk 30 S3 42 Thermische veiligheid 12 42 216 110 84 22 0 1 84 46 22 S1 84 216

Nadere informatie

Installeren en configureren Océ printers in AutoCAD 2000

Installeren en configureren Océ printers in AutoCAD 2000 Installeren en configureren Océ printers in AutoCAD 2000 Met de komst van AutoCAD 2000 is het installeren en configureren van een Océ printer binnen AutoCAD drastisch veranderd. Om de driver juist te installeren

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING

GEBRUIKERSHANDLEIDING GEBRUIKERSHANDLEIDING * Lees de handleiding zorgvuldig door voor gebruik. Index GEBRUIKERSHANDLEIDING Hoofdstuk 1: Veiligheidsvoorschriften... 02 Hoofdstuk 2 Printerspecificaties... 03 Hoofdstuk 3: 3D-printen

Nadere informatie

Dimension 3D Printer. FabLab Enschede

Dimension 3D Printer. FabLab Enschede FabLab Enschede FabLab Enschede, 19 augustus 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Gebruik Dimension 3D Printer... 3 1.1. Inleiding 3 1.2. Stap 1: Maak een nieuwe map aan 3 1.3. Stap 2: Open programma

Nadere informatie

Basis handleiding 3D printen

Basis handleiding 3D printen 1 Basis handleiding 3D printen Snelstart Uitpakken van de printer 3D printen 2 Haal de printer en de losse onderdelen uit de doos. Draai het plateau omhoog. Verwijder de verpakking van de controller. Hang

Nadere informatie

In deze beschrijving vind je informatie om Firefox zo optimaal mogelijk te gebruiken:

In deze beschrijving vind je informatie om Firefox zo optimaal mogelijk te gebruiken: Firefox Instellingen t.b.v. gebruik OSIRIS 6 Vanuit de leverancier van OSIRIS is aangegeven dat de meest optimale browser voor OSIRIS 6 Firefox is. De prestaties in Firefox zijn beter, stabieler en sneller

Nadere informatie

De Deskline configurator Advanced handleiding

De Deskline configurator Advanced handleiding De Deskline configurator Advanced handleiding Deze handleiding is voor versie 1.2.3 en hoger Zorg dat er een USB2LIN is aangesloten op de computer ( Gebruik versie 1.66 en hoger ) Zorg dat er geen andere

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR MAKERBOT REPLICATOR 2. Bediening. Bij problemen: raadpleeg je docent!

HANDLEIDING VOOR MAKERBOT REPLICATOR 2. Bediening. Bij problemen: raadpleeg je docent! HANDLEIDING VOOR MAKERBOT REPLICATOR 2 Bediening Bij problemen: raadpleeg je docent! De onderdelen van de 3D printer 1. Aan/uit knop De aan/uit knop kan je terugvinden achteraan het toestel. Eerst en vooral

Nadere informatie

3D PRINTING FABRICS, TEXTILES AND CHAINMAIL

3D PRINTING FABRICS, TEXTILES AND CHAINMAIL 3D PRINTING FABRICS, TEXTILES AND CHAINMAIL Filament Material Feed Heated Filament Nozzle Printed Object Buildplate Heating Element Buildplate Printed Object Resin Reservoir Resin UV-Laser Mirror Resin

Nadere informatie

2 Installatie Windows Server 2008 R2 Standard

2 Installatie Windows Server 2008 R2 Standard 10 2 Installatie Windows Server 2008 R2 Standard 2.1 Mogelijke proefopstellingen 2.1.1 64-bit computer, zonder Virtualization Technology Minimaal 2GB geheugen Netwerkkaart Naar Internet, waarschijnlijk

Nadere informatie

Handleiding Modela MDX-20 Modela Player 4

Handleiding Modela MDX-20 Modela Player 4 Handleiding Modela MDX-20 Modela Player 4 INHOUD 1. DOEL p 2 2. INLEIDING EN MATERIALEN p 2 3. VOORBEREIDING TEKENING p 2 44. WORKFLOW p 3 4.1. Voorbereiding 4.2. In Modela Player 4 4.3. Surfacing the

Nadere informatie

ADRES 2000 VOOR WINDOWS

ADRES 2000 VOOR WINDOWS Theun Bollema 2011 Met Adres 2000 voor Windows is het mogelijk om eenvoudige databases te maken of om adressenbestanden (met meer dan 50000 adressen is geen probleem) te beheren. Door zijn opzet kan het

Nadere informatie

Summa Cutter Tools. 1 Cutter tools. Met dit programma kunnen twee dingen geïnstalleerd worden:

Summa Cutter Tools. 1 Cutter tools. Met dit programma kunnen twee dingen geïnstalleerd worden: Summa Cutter Tools 1 Cutter tools Met dit programma kunnen twee dingen geïnstalleerd worden: 1. Plug-in voor Corel (vanaf versie 11) en Adobe Illustrator (vanaf versie CS). De plug-in voor Corel installeert

Nadere informatie

Welk programma gebruiken we? Om onze foto s te verkleinen gebruiken we het programma IrfanView. Het icoontje van IrfanView ziet er als volgt uit:

Welk programma gebruiken we? Om onze foto s te verkleinen gebruiken we het programma IrfanView. Het icoontje van IrfanView ziet er als volgt uit: Inleiding Om het laden op de website vlot te laten verlopen zijn er enkele afspraken gemaakt m.b.t. tot het formaat van een foto. Het formaat van een foto gaan we MAXIMUM instellen op 640 * 480 pixels.

Nadere informatie

Welkom bij Makerspace ZB45

Welkom bij Makerspace ZB45 Introductie 3D Printen bij ZB45 Welkom bij Makerspace ZB45 3D Printen bij ZB45 tijdens 'open inloop' Open Inloop van ZB45 op dinsdagen tussen 12.00-21.30 uur Half uur gratis gebruiken, betalen voor de

Nadere informatie

Nederlandse versie. Inleiding. Hardware Installatie. PU013 Sweex 1 Port Parallel & 2 Port Serial PCI Card

Nederlandse versie. Inleiding. Hardware Installatie. PU013 Sweex 1 Port Parallel & 2 Port Serial PCI Card PU013 Sweex 1 Port Parallel & 2 Port Serial PCI Card Inleiding Stel de PU013 niet bloot aan extreme temperaturen. Plaats het apparaat niet in direct zonlicht of in de dichte nabijheid van verwarmingselementen.

Nadere informatie

2 - Ontwerpen en printen van mini Lego blokjes

2 - Ontwerpen en printen van mini Lego blokjes 2 - Ontwerpen en printen van mini Lego blokjes In deze workshop wordt met een 3D ontwerpprogramma eerst een ontwerp gemaakt van een mini Lego blokje. Vervolgens wordt uitgelegd hoe een 3D printer zo n

Nadere informatie

Versie Datum Status Auteur(s) Opmerking september 2015 Concept Carol Esmeijer

Versie Datum Status Auteur(s) Opmerking september 2015 Concept Carol Esmeijer Sato CG4 Labelprinter Sato CG4 koppelen Document beheer Versie Datum Status Auteur(s) Opmerking 1.0 22 september 2015 Concept Carol Esmeijer Inleiding U kunt Compad Bakkerij koppelen aan de onder meer

Nadere informatie

Aan de slag met de Citizen CL-S521/621

Aan de slag met de Citizen CL-S521/621 Aan de slag met de Citizen CL-S521/621 1) Installeren Windows printerdriver 2) Afstellen photosensor en plaatsing media 3) Instellen afmetingen labels in de Windowsdriver 4) Afstellen mechanisme tbv printkwaliteit

Nadere informatie

Tips & Trucs ARCHICAD 099: Modelleren van een dakconstructie met behulp van de Roofmaker.

Tips & Trucs ARCHICAD 099: Modelleren van een dakconstructie met behulp van de Roofmaker. Tips & Trucs ARCHICAD 099: Modelleren van een dakconstructie met behulp van de Roofmaker. Vaak wordt van een gordingkap een dakconstructietekening uitgewerkt. Binnen ARCHICAD zijn daar verschillende mogelijkheden

Nadere informatie

Een afdruk maken met een plotmodel in MicroStation V8i

Een afdruk maken met een plotmodel in MicroStation V8i Een afdruk maken met een plotmodel in MicroStation V8i Je kunt met MicroStation op verschillende manieren een afdruk maken. Deze omschrijving gaat alleen over het maken van een afdruk met behulp van plotmodels.

Nadere informatie

Optimaliseren van werkgeheugen Windowsinstelling

Optimaliseren van werkgeheugen Windowsinstelling Windowsinstelling De standaardinstelling van Windows om automatisch de wisselbestandsgrootte (page file size) te bepalen is niet optimaal. Niet voor Solid Edge, maar zelfs ook niet voor Windows. De wisselbestandsgrootte

Nadere informatie

Installatie Epson TM-T88III/TM-T88IV t.b.v. OnlineKassa.nl

Installatie Epson TM-T88III/TM-T88IV t.b.v. OnlineKassa.nl Installatie Epson TM-T88III/TM-T88IV t.b.v. OnlineKassa.nl Voor Windows XP 1 Voordat u begint met de installatie: 1 Controleer eerst welk type bonprinter u heeft. Het type bonprinter vindt u achter op

Nadere informatie

Notitie : In de grond gevormde palen met grondverwijdering

Notitie : In de grond gevormde palen met grondverwijdering Notitie : In de grond gevormde palen met grondverwijdering Waarom een notitie? Waarom een notitie? Onduidelijkheid van de norm? Waarom een notitie? Onduidelijkheid van de norm? of Landelijk handelen volgens

Nadere informatie

HANDLEIDING E-mail ophalen in Outlook Express 6. HANDLEIDING E-mail ophalen in Outlook Express 6 STAP 3

HANDLEIDING E-mail ophalen in Outlook Express 6. HANDLEIDING E-mail ophalen in Outlook Express 6 STAP 3 Met behulp van deze handleiding kunt u Outlook Express configureren voor het ophalen van uw e-mail met behulp van POP en het verzenden via SMTP. STAP 3 STAP 1 Open het programma Outlook Express. Klik in

Nadere informatie

Voorbeeld parameters voor hout Bekijken we onderstaand dubbel opendraaiend raam.

Voorbeeld parameters voor hout Bekijken we onderstaand dubbel opendraaiend raam. Voorbeeld parameters voor hout Bekijken we onderstaand dubbel opendraaiend raam. Technische kenmerken Afgewerkte breedte van het onderste kaderprofiel: 120 Afgewerkte breedte overige kaderprofielen 80

Nadere informatie

Tips & Trucs ARCHICAD 117: Programma van Eisen add-on voor KeyMembers

Tips & Trucs ARCHICAD 117: Programma van Eisen add-on voor KeyMembers Tips & Trucs ARCHICAD 117: Programma van Eisen add-on voor KeyMembers Met de Programma van Eisen add-on kan eenvoudig een programma van eisen worden ingelezen vanuit een excel bestand, waarbij snel zones

Nadere informatie

Schaakstukken les 3: Loper

Schaakstukken les 3: Loper Schaakstukken les 3: Loper In deze les We gaan nu de Loper voor het schaakspel maken. Ook hier is al weer het een en ander voorbereid. Het gaat erom enkele nieuwe technieken te leren. technieken Gebruik

Nadere informatie

1. HOE KOPPEL IK EXCEL AAN MEN PART?

1. HOE KOPPEL IK EXCEL AAN MEN PART? 1. HOE KOPPEL IK EXCEL AAN MEN PART? Zoals u waarschijnlijk al zal weten kan u parameters aan een part of assembly koppelen. Nu, deze parameters kan u ook uit Excel halen. Deze Excel lijst kunt u dan meerdere

Nadere informatie

INSTALATIEGIDS VIDEOWALL

INSTALATIEGIDS VIDEOWALL INSTALATIEGIDS VIDEO 1. Bereken de hoogte van de rails door te meten hoeveel lager het onderste scherm zal uitkomen. Je kan dit meten aan de achterkant van de display, waar de beugels op gemonteerd zijn.

Nadere informatie

Instellen van de browser instellingen Internet Explorer 9 Engels

Instellen van de browser instellingen Internet Explorer 9 Engels Instellen van de browser instellingen Internet Explorer 9 Engels Inleiding Voor de juiste werking van ZorgDomein is het noodzakelijk dat de browserinstellingen van Internet Explorer op de juiste wijze

Nadere informatie

Solidworks windmolen

Solidworks windmolen 1 Solidworks windmolen Niveau: gevorderd www.dearchimedes.com Op vind je PDF s met daarin de basis van Solidworks. Zorg dat je de eerste twee PDF s hebt doorlopen, zodat je basisbewerkingen van Solid-

Nadere informatie

Javascript activeren. Internet Explorer 6+ file:///f:/seniorennet/oplossingen%20text/javascript_aanzetten.html. 1 van 10 2/04/2007 13:02

Javascript activeren. Internet Explorer 6+ file:///f:/seniorennet/oplossingen%20text/javascript_aanzetten.html. 1 van 10 2/04/2007 13:02 1 van 10 2/04/2007 13:02 Javascript activeren Onderstaand vind u de 5 meest gebruikte browsers, klikt u op de versie die u gebruikt zodat u kunt zien hoe u JavaScript aanzet. Internet Explorer 6+ Nederlandse

Nadere informatie

SIERADEN 3D MAAK SIERADEN MET DE 3D-PRINTER! Ontwikkeld door

SIERADEN 3D MAAK SIERADEN MET DE 3D-PRINTER! Ontwikkeld door SIERADEN 3D MAAK SIERADEN MET DE 3D-PRINTER! Hanger TEKENEN 1 2 Laat de kinderen een tekening maken met een dikke donkere stift. (1) Met dikke stiften vermijd je hele dunne lijnen die later in het proces

Nadere informatie

Afloop? Afloop. InDesign.

Afloop? Afloop. InDesign. Afloop? erkzaam in de grafimedia, krijg ik bijna elke dag wel de vraag hoe je nu precies een document van afloop of bleed kunt voorzien. Met dit artikel probeer ik dit zo goed mogelijk uit te leggen. De

Nadere informatie

WETENSCHAPPEN oefeningen perspectief. LES 4 driepuntsperspectief foto. Matthias Dziwak Tobias Labarque Rinus Roelofs

WETENSCHAPPEN oefeningen perspectief. LES 4 driepuntsperspectief foto. Matthias Dziwak Tobias Labarque Rinus Roelofs WETENSCHAPPEN oefeningen perspectief LES 4 driepuntsperspectief foto Matthias Dziwak Tobias Labarque Rinus Roelofs LES 3 driepuntsperspectief foto Vertrek van een zelfgenomen* foto van een rechthoekig

Nadere informatie

Head Pilot v Gebruikershandleiding

Head Pilot v Gebruikershandleiding Head Pilot v1.1.3 Gebruikershandleiding Inhoud 1 Installatie... 4 2 Head Pilot Gebruiken... 7 2.2 Werkbalk presentatie... 7 2.3 Profielen beheren... 13 2.3.1 Maak een profiel... 13 2.3.2 Verwijder een

Nadere informatie

Praktijk voorbeeld 3: audio opnemen

Praktijk voorbeeld 3: audio opnemen Om digitale audio op te nemen is een apparaat of instrument nodig dat op de lijningang of microfooningang van de geluidskaart is aangesloten; bijvoorbeeld een elektrische gitaar, een voorversterker of

Nadere informatie

Assengenerator. Deze tutorial is een vertaling van een Autodesk Inventor tutorial die met de software meegeleverd wordt. BW 1 / 30

Assengenerator. Deze tutorial is een vertaling van een Autodesk Inventor tutorial die met de software meegeleverd wordt. BW 1 / 30 Deze tutorial is een vertaling van een Autodesk Inventor tutorial die met de software meegeleverd wordt. BW 1 / 30 1. INLEIDING... 4 1.1. DOELSTELLINGEN... 4 1.2. VEREISTEN... 4 2. OVERZICHT... 5 3. EEN

Nadere informatie

Technieken Box Name and Color Editable Poly Edge Slice Plane Extrude. Klik op File - Reset. Klik op Create - Geometry - Standard Primitives - Box.

Technieken Box Name and Color Editable Poly Edge Slice Plane Extrude. Klik op File - Reset. Klik op Create - Geometry - Standard Primitives - Box. In deze les We gaan een boekenkast maken. Ook weer uit één stuk. Omdat hier de maten en de diktes van de wanden en de planken van belang zijn, doen we dat weer op een iets andere manier als het modelleren

Nadere informatie

Inhoud: Intro. Proces. voortzetting

Inhoud: Intro. Proces. voortzetting Inhoud: Intro Proces voortzetting De inspiratie kwam van ontwerpers als Iris van herpen, Noa Raviv s en Lucy Simpson wie overigens niet met 3d printen heeft gewerkt maar wel textile creëert die een interresanten

Nadere informatie

Schuif dit gemonteerde deel in het rechter profiel van het BASISFRAME. Schuif het profiel nog iets verder tot het middelpunt zich op 16 cm van de

Schuif dit gemonteerde deel in het rechter profiel van het BASISFRAME. Schuif het profiel nog iets verder tot het middelpunt zich op 16 cm van de Schuif dit gemonteerde deel in het rechter profiel van het BASISFRAME. Schuif het profiel nog iets verder tot het middelpunt zich op 16 cm van de rand van het basisframe bevindt. Draai de bouten van de

Nadere informatie

COOKIECUTTER ONTWERP JE EIGEN KOEKJESVORMPJES! Ontwikkeld door

COOKIECUTTER ONTWERP JE EIGEN KOEKJESVORMPJES! Ontwikkeld door COOKIECUTTER ONTWERP JE EIGEN KOEKJESVORMPJES! ACCOUNT AANMAKEN 1 2 3 4 Maak zelf vormen om koekjes uit te snijden met de 3D printer. Ga naar cookiecaster.com (1) 5 Klik op Draw your costum cookie cutter

Nadere informatie

Pagina 1 van 6. Instellen van de browser instellingen Internet Explorer 7 Engels

Pagina 1 van 6. Instellen van de browser instellingen Internet Explorer 7 Engels Instellen van de browser instellingen Internet Explorer 7 Engels Inleiding Voor de juiste werking van ZorgDomein is het noodzakelijk dat de browserinstellingen van Internet Explorer op de juiste wijze

Nadere informatie

019 - DE HOTEND MONTEREN

019 - DE HOTEND MONTEREN 019 - DE HOTEND MONTEREN Neem het zakje gemarkeerd met 31 uit de doos. U zou de volgende onderdelen moeten hebben: Wees EXTRA voorzichtig met de kleine NTC-thermistor. Deze is zeer breekbaar. Beschikt

Nadere informatie

ApS-Ethos. Innovator Artisan Plus / Virtuoso Release Notes voor Versie X4 (14.0)

ApS-Ethos. Innovator Artisan Plus / Virtuoso Release Notes voor Versie X4 (14.0) ApS-Ethos Innovator Artisan Plus / Virtuoso Release Notes voor Versie X4 (14.0) Versie 14 Release Notes Algemen tools Stitch Protection / Steken bescherming: In versie X3, is er een tool toegevoegd die

Nadere informatie

GEEF UW INVESTERINGEN EEN BOOST MET LIVE TRADER

GEEF UW INVESTERINGEN EEN BOOST MET LIVE TRADER GEEF UW INVESTERINGEN EEN BOOST MET LIVE TRADER Klaar om LIVE TRADER te gebruiken? Ontdek de belangrijkste functies van deze tool. Het hoofdscherm gebruiken De modules organiseren Effecten zoeken Het overzicht

Nadere informatie

3D printer hoe werkt dat? Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: CorVerm

3D printer hoe werkt dat? Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: CorVerm 3D printer hoe werkt dat? Handleiding van Helpmij.nl Auteur: CorVerm juni 2018 3D Wat is dat, een 3D printer? En hoe maak je dan een printje? Op die vragen ga ik in. Het is een boeiend gebeuren, ergens

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING

GEBRUIKERSHANDLEIDING X3045 Industrial 3D Printer user manual GEBRUIKERSHANDLEIDING USER MANUAL * Carefully and thoroughly read this manual before us * Lees de handleiding zorgvuldig door voor gebruik. All rights reserved Print-rite

Nadere informatie

Tips & Trucs ArchiCAD : Instellingen Kozijnstaat wijzigen (NL+)

Tips & Trucs ArchiCAD : Instellingen Kozijnstaat wijzigen (NL+) Tips & Trucs ArchiCAD 13 044: Instellingen Kozijnstaat wijzigen (NL+) Met ArchiCAD kunt u een volledig geautomatiseerde kozijnstaat maken, die naar eigen wens aanpasbaar is. Vanuit het model worden alle

Nadere informatie

BIJWERKING VAN ONZE BEVEILIGINGSNORMEN EN COMPATIBILITEIT VAN UW WEBBROWSERS. Datum: 29/02/2016. Versie: 1

BIJWERKING VAN ONZE BEVEILIGINGSNORMEN EN COMPATIBILITEIT VAN UW WEBBROWSERS. Datum: 29/02/2016. Versie: 1 BIJWERKING VAN ONZE BEVEILIGINGSNORMEN EN COMPATIBILITEIT VAN UW WEBBROWSERS Datum: 29/02/2016 Versie: 1 Vanaf het 3e kwartaal van het kalenderjaar 2016 beginnen we met de bijwerking van onze beveiligingssystemen

Nadere informatie

Project: Boter, Kaas & Eieren. Lesbrief: Bovenplaat. Hamersveldseweg 65-1b Modemweg GL LEUSDEN 3821 BS Amersfoort, Nederland

Project: Boter, Kaas & Eieren. Lesbrief: Bovenplaat. Hamersveldseweg 65-1b Modemweg GL LEUSDEN 3821 BS Amersfoort, Nederland Hamersveldseweg 65-b Modemweg 7 8 GL LEUSDEN 8 BS Amersfoort, Nederland 0-57 +(0) 57 0-57 5 +(0) 57 5 info@caap.nl info@caap.nl www.caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 0.5.5.7 KvK Bank Utrecht: (Rabo): 0757

Nadere informatie

Google cloud print handleiding

Google cloud print handleiding Google cloud print handleiding Versie 0 DUT Definities van opmerkingen In deze gebruikershandleiding wordt de volgende aanduiding gebruikt: en leggen uit wat u in een bepaalde situatie moet doen of hoe

Nadere informatie

WELKOM BIJ UNICODING PROCESSING. Unicoding 1. Handleiding docent LES 1 DEEL A: Vormen, coördinaten en kleuren

WELKOM BIJ UNICODING PROCESSING. Unicoding  1. Handleiding docent LES 1 DEEL A: Vormen, coördinaten en kleuren WELKOM BIJ UNICODING Bedankt voor het kiezen van Unicoding Coding for Kids. Unicoding is een workshop coderen voor basisscholieren van groep 8. In de cursus leren de leerlingen stap voor stap hoe ze een

Nadere informatie

Het handboek van KDE Screen Ruler. Lauri Watts Vertaling van het handboek: Niels Reedijk Vertaler/Nalezer: Alexander S. Koning

Het handboek van KDE Screen Ruler. Lauri Watts Vertaling van het handboek: Niels Reedijk Vertaler/Nalezer: Alexander S. Koning Lauri Watts Vertaling van het handboek: Niels Reedijk Vertaler/Nalezer: Alexander S. Koning 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 5 2 Menubeschrijvingen 6 3 Dankbetuigingen en licentie 8 Samenvatting KDE Screen

Nadere informatie

Plagiocephalometrie (PCM)

Plagiocephalometrie (PCM) Plagiocephalometrie (PCM) Inhoud Inleiding... 1 PCM-meting in FysioRoadmap... 2 Voorbereiding... 2 De meting activeren... 2 Vanuit een zorgplan... 2 Vanuit de anamnesekaart... 3 Vanuit een bezoek... 4

Nadere informatie

Inhoudstabel. Habils Kenny 2

Inhoudstabel. Habils Kenny   2 Inhoudstabel Inhoudstabel... 2 1. Inleiding... 3 2. Arceerpatroon definiëren... 3 Hoe is een arceerpatroon samen gesteld.... 4 Opmerkingen... 5 Hoe laad je nu uw aangemaakte patronen... 5 Kan je uw arceerpatronen

Nadere informatie

HANDLEIDING MICROSOFT POWERPOINT RADBOUD UNIVERSITEIT NIJMEGEN

HANDLEIDING MICROSOFT POWERPOINT RADBOUD UNIVERSITEIT NIJMEGEN HANDLEIDING MICROSOFT POWERPOINT RADBOUD UNIVERSITEIT NIJMEGEN Bas van Gestel, 16 januari 2005 Wat is MS Powerpoint? MS Powerpoint is een programma waarmee je digitale diavoorstellingen kunt maken, inclusief

Nadere informatie

Printer DCA installatie

Printer DCA installatie De printer DCA collecteert informatie als storingen en onderhoudsmeldingen, bestellingen en tellerstanden. Deze informatie wordt vervolgens doorgestuurd naar de mps server waar wij automatisch bericht

Nadere informatie

Tips & Trucs ArchiCAD : Kozijnstaat maken algemeen (NL+)

Tips & Trucs ArchiCAD : Kozijnstaat maken algemeen (NL+) Tips & Trucs ArchiCAD 13 049: Kozijnstaat maken algemeen (NL+) Met ArchiCAD kunt u een volledig geautomatiseerde kozijnstaat maken. Vanuit het model worden alle kozijnen op merk gesorteerd, geteld en met

Nadere informatie

Adobe After Effects CS3 gevorderd: stabilizatie & time warp

Adobe After Effects CS3 gevorderd: stabilizatie & time warp Adobe After Effects CS3 gevorderd: stabilizatie & time warp Door Jeroen Debonnet Oktober 2009 ViewIt 1 Inhoudstafel Adobe After Effects CS3 gevorderd: stabilizatie & time warp... 1 1 Inhoudstafel... 1

Nadere informatie

Seamless pattern maken in Inkscape

Seamless pattern maken in Inkscape 1 Seamless pattern maken in Inkscape Op Youtube kwam ik een interessant filmpje tegen om op een eenvoudige manier seamless patterns of naadloze patronen te maken in Inkscape: Chris Hildenbrand - https://www.youtube.com/watch?v=mofll7b-fow

Nadere informatie

Nederlandse versie. Installatie Windows XP en Vista. LW311 Sweex Wireless LAN Cardbus Adapter 300 Mbps

Nederlandse versie. Installatie Windows XP en Vista. LW311 Sweex Wireless LAN Cardbus Adapter 300 Mbps LW311 Sweex Wireless LAN Cardbus Adapter 300 Mbps Stel de Sweex Wireless LAN Cardbus Adapter 300 Mbps niet bloot aan extreme temperaturen. Plaats het apparaat niet in direct zonlicht of in de dichte nabijheid

Nadere informatie

Handleiding Nederlands. Biljettelmachine Pro-mix value

Handleiding Nederlands. Biljettelmachine Pro-mix value Handleiding Nederlands Biljettelmachine Pro-mix value Voorwaarden gebruik biljettelmachines Plaats de machine niet onder fel licht, dit kan de resultaten en nauwkeurigheid negatief beinvloeden. Hierdoor

Nadere informatie

Nederlandse versie. Inleiding. Hardware Installatie. PU011 Sweex 1 Port Parallel PCI Express Card

Nederlandse versie. Inleiding. Hardware Installatie. PU011 Sweex 1 Port Parallel PCI Express Card PU011 Sweex 1 Port Parallel PCI Express Card Inleiding Stel de PU011 niet bloot aan extreme temperaturen. Plaats het apparaat niet in direct zonlicht of in de dichte nabijheid van verwarmingselementen.

Nadere informatie

ASBAK in ALIBRE DESIGN

ASBAK in ALIBRE DESIGN ASBAK in ALIBRE DESIGN door Bert Eding en Bas Boetekees september 2010 Klik op Create new part om het werkblad te openen. We laten nu eerst zien hoe we de verschillende zaken op scherm benoemen. Bestudeer

Nadere informatie

Stappenplan: hoe maak ik een affiche?

Stappenplan: hoe maak ik een affiche? Tessenderlo, 16-Mar-12 Handleiding voor het personeel Photoshop gids Stappenplan: hoe maak ik een affiche? Tip: begin met een template en sla deze onder een andere naam op: templates vind je op X:\INEOS\Interne

Nadere informatie