Fabsheet: 3D-printer Ultimaker 2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fabsheet: 3D-printer Ultimaker 2"

Transcriptie

1 Fabsheet: 3D-printer Ultimaker 2 Handleiding voor het 3D printen in FabLab Zeeland In FabLab Zeeland kan je 3D prints maken. De printer kan ontwerpen printen van maximaal 20 x 20 x 20 cm. FabLab Zeeland gebruikt voor de prints voornamelijk PLA filament. Maar er zijn meer mogelijkheden, zoals ABS en speciale soorten filament met de uitstraling van hout of brons. Hoe maak je een 3D print? Stappen: 1. Maak een ontwerp (of gebruik een bestaand ontwerp) 2. Maak het ontwerp geschikt voor de 3D printer met het programma CURA 3. Print je ontwerp Stap 1. Maak een ontwerp (of gebruik een bestaand ontwerp) Maak je eigen ontwerp in een 3D-teken programma, bv. Sketchup, Tinkercad, 123D!, Rhinoceros of Solidworks. Maak je ontwerp in een van de bestandsformaten.stl /.obj /.dae /.amf Of haal een gratis 3D-model van internet. Bijvoorbeeld: Stap 2. Maak het ontwerp geschikt voor de 3D printer met CURA Om 3D prints te maken heb je een ontwerp nodig in het formaat.gcode CURA is een programma dat bij Ultimaker hoort en dat 3D ontwerpen omzet in een dergelijk bestandsformaat. De volgende bestandsformaten zijn geschikt voor het programma CURA:.stl /.obj /.dae /.amf FabLab Zeeland beschikt over verschillende computers met daarop de CURA software geïnstalleerd. CURA is gratis te downloaden dus je kunt ook thuis je bestand voorbereiden.

2 In CURA kun je allerlei instellingen aanpassen, zoals de afmetingen van de print, de snelheid en de temperatuur. Hieronder staat beschreven hoe dit werkt. Open het programma Cura via het icoon op het Bureaublad of via Start. Open je bestand via File> 'Load model file '. Zoek je model op. Druk op Machine > Kies Ultimaker Original of Ultimaker2 Bedenk welke printer je gaat gebruiken en welke vrij is. In FabLab Zeeland staat een Ultimaker Original (van hout) en meerdere printers Ultimaker2 (de witte printers). In kwaliteit maken de printers geen verschil. De Ultimaker2 is iets luxer en vereist iets minder kennis. Druk op Expert > Switch to full settings CURA begint meteen met het berekenen van de printtijd. Deze kun je linksboven aflezen. Ook staat vermeld hoeveel het model gaat wegen en hoeveel meter filament er nodig is. Tip! Wanneer 3D-printen en CURA nieuw voor je is en je wilt snel een print maken zonder iets te hoeven instellen, druk op Expert > Switch to quickprint '. Kies welke kwaliteit je wilt. Kies bijvoorbeeld voor Fast print voor een snel resultaat. De tijd wordt berekend en komt linksboven in beeld. Houd er rekening mee dat het enigszins grove kwaliteit zal zijn. Kies voor Ulti quality voor een zeer hoge nauwkeurigheid. Houd er rekening mee dat dit tijd kost. Hieronder staan de basisinstellingen om het model juist in stellen. Het model schalen Klik op het model (geel of grijs). Er verschijnen linksonder in het scherm 3 knoppen. Wanneer je met de muis over de middelste knop beweegt komt er Scale bij te staan. Druk op deze knop. Het volgende venster verschijnt. De bovenste waardes geven de schaal weer. Wanneer je het model inlaadt, staat de schaal op 1.0. Vul je een 2 in, dan wordt het model 2x zo groot. Vul je 0,5 in, dan wordt je model 2x zo klein. Daaronder staan de afmetingen: De Size X is de breedte (van links naar rechts)

3 De Size Y is de lengte (van achter naar voren) De Size Z is de hoogte. Klik met de muis op één van de getallen. Druk op Backspace om de cijfers weg te halen en typ de gewenste afmeting. CURA berekent de tijd nu opnieuw. Wil je juist dat de printer een bepaalde tijd bezig is, speel dan met de afmeting totdat de juiste tijd in beeld komt. Uniform scale zorgt ervoor dat het model wel of niet in verhouding blijft. Hierdoor veranderen de afmetingen wel of niet mee. Het model blijft in verhouding. Het model kan vervormen. Tip! Als het goed is, wordt het model geel weergegeven. Wanneer het grijs is, valt het model buiten het printbed. Vaak komt dit omdat het model te groot is. De maximale afmetingen zijn 200 x 200 x 200 mm. Je kan het model opschuiven, klik-en-hou-vast om het model te verplaatsen. Hieronder staat een beschrijving van de instellingen, die links in beeld verschijnen. In het programma CURA kun je ook informatie over instellingen aflezen. Beweeg de muis over de betreffende instelling, er verschijnt een geel blokje met tekst. Tip! Een samenvatting en advieswaardes bij deze instellingen vind je verderop in deze handleiding. Layer height De Layer height, de laaghoogte, is de dikte van de laag die de printer neerlegt. De dikste maat is 0,25 mm en 0,06 mm is de dunste laag die de printer kan neerleggen. De printer drukt het filament altijd aan. Het wordt als het ware geplet tussen de printerkop en het bed. De laaghoogte heeft veel invloed op de printtijd, hoe dunner de laag hoe langer het duurt maar ook hoe fijner de details. Het mooiste resultaat krijg je dus op 0,06 mm. Fill density Met de Fill density kun je instellen hoe massief een model wordt. 100% is geheel massief. 0% is helemaal hol. Met 3D-printen maak je modellen eigenlijk nooit massief, het heeft simpelweg geen nut. (Er zijn uitzonderingen wanneer het ontwerp bijvoorbeeld veel krachten moet verdragen.) Gebruikelijk is om het model op 20% te printen. De 20% uit zich in de vorm van een raster. Dit kun je zien in View mode > Layers.

4 View mode > Layers Klik op de knop View mode rechts bovenin. Klik op Layers. Rechtsonder verschijnt een verticale balk. Het bovenste getal geeft het aantal lagen weer waaruit het model bestaat. Wanneer je het witte blokje vastpakt en naar beneden beweegt, kun je in het model kijken. Afhankelijk van het model zal je op een gegeven moment een geel raster te zien krijgen. Het gele raster is de % Fill density, de gaten zijn de overige % lucht. Om terug te gaan naar het beginscherm: druk weer op View Mode > Normal. Shell thickness De rand eromheen is de buitenkant van het model (in View mode> Layers is wordt deze rood weergegeven). De dikte van de wand kun je instellen bij Shell thickness, ofwel wanddikte. De Shell thickness is altijd een meervoud van grootte van de spuitmond, in FabLab Zeeland is deze 0,4 mm. Als wanddikte zou je dus bijvoorbeeld 1,2 mm kunnen kiezen. Bottom/Top Thickness De Bottom/Top Thickness is de dikte van de wand aan de boven- en onderkant van het model. Deze wanddikte wordt opgebouwd uit de dikte van de lagen. Wanneer de laagdikte dus op 0,15 mm staat, kan een wanddikte 0,45 mm zijn. Vul je een waarde in die niet overeenkomt, dan beslist het programma zelf. Print speed Dit is de snelheid van de printer. De printer kan maximaal 150 mm/s. Een gebruikelijke snelheid is echter 50 mm/s (=0,18 km/u). De snelheid heeft veel invloed op de kwaliteit. Wanneer de printer langzaam beweegt kan een veel hogere nauwkeurigheid bereikt worden. Support type Een 3D-printer kan niet in de lucht printen. Daarom moet er constructiemateriaal mee geprint worden, een soort steiger. Je hebt hierin 2 keuzes. Touching buildplate zorgt voor constructiemateriaal dat nodig is vanaf de bodem. Everywhere zorgt ook voor constructiemateriaal binnen het model. Constructiemateriaal kan een model erg lelijk maken. Je zal het nog moeten verwijderen en opschuren etc. Daarom is het verstandig altijd te kiezen voor zo min mogelijk constructiemateriaal.

5 Platform adhesion type Soms kan het handig zijn om een platform mee te printen. Een veel voorkomend probleem bij 3D-printen is dat het model los van de bodem raakt. Hechting van de eerste printlaag is erg belangrijk. Om de hechting te verbeteren kan een platform geprint worden. Dit is nodig bij een hoog en smal model, want hoe hoger de print wordt, hoe meer deze gaat wiebelen. Ook is het aan te raden wanneer een model een klein raakoppervlak met de bodem heeft.

6 Als je een platform wilt gebruiken, heb je 2 keuzes. Brim zorgt voor dunne laag die later makkelijk te verwijderen is (aanbevolen). Raft zorgt voor steviger platform. Dit zijn de algemene instellingen. Extra instellingen kun je vinden bij het tabblad Advanced. Wil je iets specifieks? Dan bestaat er mogelijk al een zogenaamde plug-in voor. Deze zijn te vinden op de volgende website: Samenvatting en advieswaardes vind je in onderstaande tabel Instelling Uitleg Advieswaarde Layer Height Shell thickness Enable retraction Bottom/Top Thickness Fill Density De dikte van de laag die de printer per keer neer legt. De dikte van de wand. Dit is een meervoud van 0.4. Het terugtrekken van het filament tijdens het oversteken. De dikte van de bodem/bovenkant. Deze mag hetzelfde zijn als de Shell thickness. Dit is een meervoud van de Layer Height. De mate van vulling van het model. 0% geeft een hol model. 100% een massief model. Grof 0.25 mm Normaal 0.1 mm Zeer fijn 0.06 mm 0.4 tot 1.2 mm Aan 0.4 tot 1.2 mm 20% Print speed De snelheid van het printen. 50 mm/s Support Type Platform adhesion type Support gebruik je wanneer je model overhangende delen bevat. Je gebruikt een platform voor betere hechting aan het bed. None / Touching buildplate / Everywhere None / Brim / Raft Wanneer je CURA naar tevredenheid hebt ingesteld, ga je het bestand opslaan op een SD-kaart. Daarna kan je aan de slag met de 3D-printer.

7 Haal de SD-kaart uit de 3D-printer door op de SD-kaart te drukken. Prik de SD-kaart in de Card Reader. Je vindt de Card Reader net onder het beeldscherm. Richt het plaatje van de SD-kaart naar beneden en steek hem in de onderste gleuf. Ga in CURA naar File > Save GCode Blader naar de Verwisselbare schijf en sla het model op onder een naam die jij kunt herkennen. Druk op Opslaan. Je ziet nu zien dat het balkje loopt: Stap 3. Print je ontwerp Bedien het menu van de 3D printer door te draaien (keuzemenu) en te duwen (bevestigen van de keuze) op de ronde knop naast het scherm. Plaats de SD-kaart met je ontwerp (.gcode bestand) in de 3D-printer, met het plaatje naar boven gericht. Zet de 3D-printer aan met behulp van de knop aan de achterkant. Als je een andere kleur PLA of een ander soort filament wilt gebruiken, ga je het filament verwisselen. Kies met het keuzemenu voor Material > Change. De printerkop gaat nu opwarmen, het filament (printmateriaal) zit hier namelijk in vast gesmolten. Kies een kleur uit waarin je wilt printen, vraag een medewerker van FabLab Zeeland om het juiste filament. Wanneer de printerkop is opgewarmd zal de printer het filament er automatisch uitdraaien. Verwijder de rol. Druk op Ready aan de voorkant. De printerkop beweegt naar de voorkant van de printer en de mechanisme aan de achterkant begint te draaien. Plaats de nieuwe rol filament. Zorg ervoor dat de rol er op de volgende manier op gezet wordt:

8 Prik het filament aan de achterkant van de machine in de onderkant van het vierkante blok. Druk het filament met beheerste kracht in de opening. Als het goed is voel je dat het filament daarna vanzelf naar boven beweegt. Wacht tot het filament in de doorzichtige buis zichtbaar wordt. Druk op Ready. Het filament gaat nu met snelheid naar de printerkop. Wacht totdat de juiste kleur filament uit de printkop komt en druk op Ready. De printer vraagt nu met welk materiaal je wilt gaan printen. Het FabLab beschikt voornamelijk over PLA. Selected material: PLA. Druk op OK. De printer is nu klaar om te printen Ga naar: Print. Zoek de naam van je model op en druk op de knop. Wanneer de printer is opgewarmd zal deze starten met printen. Wil je de printer stoppen? Ga naar Abort en kies voor yes. Tip! De eerste laag van de print is erg belangrijk. Deze moet goed hechten aan de bodem. Twijfel je of de eerste laag goed gaat? Vraag een medewerker. Tip! Wil je tijdens het printen bijvoorbeeld de snelheid aanpassen? Ga naar Tune. Hier kun je allerlei instellingen wijzigen. Als je print gereed is, wacht je tot de bodemplaat voldoende is afgekoeld en wacht tot de volgende melding in het scherm verschijnt Print finished. You can remove the print. Zet de 3D-printer uit met behulp van de knop aan de achterkant. Versie augustus 2015

Fabsheet: 3D-printer Ultimaker 2

Fabsheet: 3D-printer Ultimaker 2 Fabsheet: 3D-printer Ultimaker 2 De printer kan 20 x 20 x 20 cm printen. In het FabLab Zeeland printen wij voornamelijk met PLA filament. Er zijn echter meer mogelijkheden, zoals ABS en speciale soorten

Nadere informatie

Fabsheet Cura instellen

Fabsheet Cura instellen Fabsheet Cura instellen Cura is het programma dat bij Ultimaker hoort. Hierin kun je allerlei instellingen aanpassen, zoals de afmetingen van de print, de snelheid en de temperatuur. Hieronder staat beschreven

Nadere informatie

Fabsheet: 3D-printer Ultimaker Original+

Fabsheet: 3D-printer Ultimaker Original+ Fabsheet: 3D-printer Ultimaker Original+ De printer kan 20 x 20 x 20 cm printen. In het FabLab Bibliotheek Hilversum printen wij voornamelijk met PLA filament. Er zijn echter meer mogelijkheden, zoals

Nadere informatie

Handleiding voor het 3D printen in FabLab Zeeland

Handleiding voor het 3D printen in FabLab Zeeland Handleiding voor het 3D printen in FabLab Zeeland Hoofdstuk 1: Start!... 3 Hoofdstuk 2: CURA Algemeen... 4 Hoofdstuk 3: CURA (Ultimaker)... 8 Hoofdstuk 4: CURA (Ultimaker 3)... 13 Hoofdstuk 5: Print je

Nadere informatie

Fabsheet: 3D-printer Ultimaker. Handleiding voor het 3D printen in FabLab Zeeland

Fabsheet: 3D-printer Ultimaker. Handleiding voor het 3D printen in FabLab Zeeland Fabsheet: 3D-printer Ultimaker Handleiding voor het 3D printen in FabLab Zeeland Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Start!... 3 Hoofdstuk 2: CURA Algemeen... 4 Hoofdstuk 3: CURA (Ultimaker)... 9 Hoofdstuk 4: Ultimaker

Nadere informatie

Introductie Ultimaker

Introductie Ultimaker 1 Introductie Ultimaker 1. DOEL Het doel van deze workshop is om je te leren de 3D-printer te gebruiken op een veilige manier en zonder de machine te beschadigen. Het doel is NIET om je alle functies van

Nadere informatie

MaakOnderwijs Aan de slag met technologie van de toekomst!

MaakOnderwijs Aan de slag met technologie van de toekomst! MaakOnderwijs Aan de slag met technologie van de toekomst! Cura installeren voor de Big Builder Hieronder volgen de stappen die je moet doorlopen om met Cura te kunnen slicen voor de Big Builder. 1) Download

Nadere informatie

HANDLEIDING 3D - PRINTEN

HANDLEIDING 3D - PRINTEN HANDLEIDING 3D - PRINTEN FABSHEET FABLAB BIEB HILVERSUM 1 MODELLEN DOWNLOADEN Modellen kunnen van internet gedownload worden en dan in Cura worden geopend. Cura kan onder andere.stl en.obj bestanden inlezen.

Nadere informatie

Tutorial 3D Printing. Fablab+ Lange Klarenstraat Antwerpen

Tutorial 3D Printing. Fablab+ Lange Klarenstraat Antwerpen Tutorial 3D Printing Fablab+ Lange Klarenstraat 17 2000 Antwerpen contact@fablabplus.be 032121979 1 Samenvatting Ultimaker/tripodmaker 2.STL maken/exporteren 2 Inladen in Cura 2 Algemene instellingen Cura

Nadere informatie

Basis handleiding 3D printen

Basis handleiding 3D printen Basis handleiding 3D printen Cura starten Het programma waarmee modellen bekeken kunnen worden en op de SD kaart gezet kunnen worden heet Cura. Start Cura. Staat op het bureaublad. Plaats de SD kaart in

Nadere informatie

Basis handleiding 3D printen

Basis handleiding 3D printen 1 Basis handleiding 3D printen Snelstart Uitpakken van de printer 3D printen 2 Haal de printer en de losse onderdelen uit de doos. Draai het plateau omhoog. Verwijder de verpakking van de controller. Hang

Nadere informatie

Van Tinkercad naar de 3D printer Stap 1 Ontwerpen

Van Tinkercad naar de 3D printer Stap 1 Ontwerpen Van Tinkercad naar de 3D printer Stap 1 Ontwerpen Zoek in Tinkercad de tekening van de paddestoel op die je eerder deze lessenserie hebt gemaakt en klik op Tinker this TIP: Zorg dat je bestand een handige

Nadere informatie

Welkom bij Makerspace ZB45

Welkom bij Makerspace ZB45 Introductie 3D Printen bij ZB45 Welkom bij Makerspace ZB45 3D Printen bij ZB45 tijdens 'open inloop' Open Inloop van ZB45 op dinsdagen tussen 12.00-21.30 uur Half uur gratis gebruiken, betalen voor de

Nadere informatie

Fabsheet: Vinylsnijder

Fabsheet: Vinylsnijder Fabsheet: Vinylsnijder Met de vinylsnijder kun je stickers en papier snijden. Het FabLab heeft zelfklevend vinyl op voorraad in diverse kleuren. Zelf folie meenemen kan natuurlijk ook, houd er wel rekening

Nadere informatie

Welkom bij Makerspace ZB45

Welkom bij Makerspace ZB45 Introductie 3D Printen bij ZB45 Welkom bij Makerspace ZB45 3D Printen bij ZB45 tijdens 'open inloop' Open Inloop van ZB45 op dinsdagen tussen 12.00-21.30 uur Half uur gratis gebruiken, betalen voor de

Nadere informatie

Fabsheet: Lasersnijder

Fabsheet: Lasersnijder Fabsheet: Lasersnijder De lasersnijder kan snijden en graveren. Te garanderen: Multiplex tot 12 mm en Acryl tot 15 mm dik. Dikkere platen kunnen uitgeprobeerd worden. Er moet dan op gelet worden dat er

Nadere informatie

Van Thingiverse naar de 3D printer

Van Thingiverse naar de 3D printer Van Thingiverse naar de 3D printer Stap 1 Naar de website van Thingiverse 1: Open de website van Thingiverse. Ga naar: http://www.thingiverse.com/ Op de website van Thingiverse kun je allemaal gratis 3d

Nadere informatie

COOKIECUTTER ONTWERP JE EIGEN KOEKJESVORMPJES! Ontwikkeld door

COOKIECUTTER ONTWERP JE EIGEN KOEKJESVORMPJES! Ontwikkeld door COOKIECUTTER ONTWERP JE EIGEN KOEKJESVORMPJES! ACCOUNT AANMAKEN 1 2 3 4 Maak zelf vormen om koekjes uit te snijden met de 3D printer. Ga naar cookiecaster.com (1) 5 Klik op Draw your costum cookie cutter

Nadere informatie

Solidworks project. Niveau: beginner. Voorbereiding: doe de eerste twee PDF s van ww.3dleerlijn.nl

Solidworks project. Niveau: beginner. Voorbereiding: doe de eerste twee PDF s van ww.3dleerlijn.nl 1 Solidworks project Niveau: beginner Voorbereiding: doe de eerste twee PDF s van ww.3dleerlijn.nl Introductie Voorwerk 2 Op vind je PDF s met daarin de basis van Solidworks. Zorg dat je de eerste twee

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR MAKERBOT REPLICATOR MINI. Print voorbereiden. Bij problemen: raadpleeg je docent!

HANDLEIDING VOOR MAKERBOT REPLICATOR MINI. Print voorbereiden. Bij problemen: raadpleeg je docent! HANDLEIDING VOOR MAKERBOT REPLICATOR MINI Print voorbereiden Bij problemen: raadpleeg je docent! De positie van je 3D ontwerp Het programma Makerbot Desktop wordt specifiek gebruikt voor Makerbot printers.

Nadere informatie

Bij dit proefje maken we een naamkaartje: we ontwerpen het met het tekenprogramma Tinkercad en printen het met een 3D-printer.

Bij dit proefje maken we een naamkaartje: we ontwerpen het met het tekenprogramma Tinkercad en printen het met een 3D-printer. Bij dit proefje maken we een naamkaartje: we ontwerpen het met het tekenprogramma Tinkercad en printen het met een 3D-printer. in de rechterbovenhoek en vraag je leerkracht de gege- Ga naar de site van

Nadere informatie

Figuur 1: Kiezen van het Template in sketchup

Figuur 1: Kiezen van het Template in sketchup Tutorial : Tekenen van een Vernier lichtsensorhouder met sketchup. We willen zeer graag de lichtsensor uit deze link (http://www.rhombus.be/contents/nl/d156.html) gebruiken voor het meten van de lichtsterkte

Nadere informatie

INHOUD. 1. DOEL p SOFTWARE p WORKFLOW p EXTRA p TROUBLESHOOT p Arduino 2.2. Pronterface 2.3. Slic3r 2.4.

INHOUD. 1. DOEL p SOFTWARE p WORKFLOW p EXTRA p TROUBLESHOOT p Arduino 2.2. Pronterface 2.3. Slic3r 2.4. Handleiding Prusa INHOUD 1. DOEL p 2 2. SOFTWARE p 2 2.1. Arduino 2.2. Pronterface 2.3. Slic3r 2.4. Firmware 3. WORKFLOW p 3 3.1. Je file voorbereiden 3.2. Je file naar de printer sturen 4. EXTRA p 5 4.1.Nulpunt

Nadere informatie

Fabsheet: Vinylsnijder

Fabsheet: Vinylsnijder Fabsheet: Vinylsnijder Handleiding voor het werken met de vinylsnijder in FabLab Zeeland Met de vinylsnijder kun je stickers en papier snijden. Het FabLab heeft zelfklevend vinyl op voorraad in diverse

Nadere informatie

SIERADEN 3D MAAK SIERADEN MET DE 3D-PRINTER! Ontwikkeld door

SIERADEN 3D MAAK SIERADEN MET DE 3D-PRINTER! Ontwikkeld door SIERADEN 3D MAAK SIERADEN MET DE 3D-PRINTER! Hanger TEKENEN 1 2 Laat de kinderen een tekening maken met een dikke donkere stift. (1) Met dikke stiften vermijd je hele dunne lijnen die later in het proces

Nadere informatie

Figuur 1: Kiezen van het Template in sketchup

Figuur 1: Kiezen van het Template in sketchup Tutorial : Tekenen van een sleutelhanger met sketchup. We willen zeer graag een sleutelhanger tekenen die de vorm heeft van het logo van onze school. Dit is namelijk een achthoek die verwijst naar een

Nadere informatie

Fabsheet: Vinylsnijder. Handleiding voor het werken met de vinylsnijder in FabLab Zeeland

Fabsheet: Vinylsnijder. Handleiding voor het werken met de vinylsnijder in FabLab Zeeland Fabsheet: Vinylsnijder Handleiding voor het werken met de vinylsnijder in FabLab Zeeland Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Start!... 3 Hoofdstuk 2: Maak een ontwerp (of gebruik een bestaand ontwerp)... 4 Hoofdstuk

Nadere informatie

FABSHEET VERSA LASERSNIJDER 40W

FABSHEET VERSA LASERSNIJDER 40W FABSHEET VERSA LASERSNIJDER 40W 1 MATERIALEN EN AFMETINGEN De lasersnijder kan snijden en graveren. MATERIALEN DIE JE KAN GEBRUIKEN: Plaatmaterialen snijden Papier Karton Vivak Perspex Triplex/multiplex

Nadere informatie

Handleiding microfiche- en microfilmapparaat

Handleiding microfiche- en microfilmapparaat Handleiding microfiche- en microfilmapparaat Inhoudsopgave Zelf meenemen p. 2 Apparatuur aanzetten p. 2 Microfilm plaatsen en bekijken p. 4 Microfiche plaatsen en bekijken p. 6 Printen of scannen van film

Nadere informatie

Werken met de Ultimaker 3D-printer met de UltiController

Werken met de Ultimaker 3D-printer met de UltiController Werken met de Ultimaker 3D-printer met de UltiController Werken met de Ultimaker 3D-printer met de UltiController 1 De UltiController is een besturingskastje dat gekoppeld is aan de Ultimaker 3D-printer.

Nadere informatie

Onderzetter printen met de Silhouette Alta

Onderzetter printen met de Silhouette Alta Onderzetter printen met de Silhouette Alta De Silhouette Alta; een budgetvriendelijke 3Dprinter, ondersteund door software die toegankelijk is voor iedereen Dat klinkt natuurlijk goed, maar maakt Silhouette

Nadere informatie

Vrij Technisch Instituut Grote Hulststraat Tielt tel fax

Vrij Technisch Instituut Grote Hulststraat Tielt tel fax Bij dit proefje maken we een naamkaartje: we ontwerpen het met het tekenprogramma Tinkercad en printen het met een 3D-printer. Ga naar de site van Tinkercad, klik op in de rechterbovenhoek en vraag je

Nadere informatie

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet!

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet! Kerst creatie (beginners) Download hier je materialen. We gaan vandaag een kerstcreatie maken in de Gimp. Het is in feite niet moeilijk als je de stappen maar goed volgt. Eigenlijk is het een kwestie van

Nadere informatie

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008 1 Handleiding Pivot Stickfigure Animator Maak je eigen animated gifjes en laat je poppetje bewegen zoals jij wilt. Je kunt je Pivot invoegen in een mailtje, je website of laten verschijnen op je desktop.

Nadere informatie

Solidworks windmolen

Solidworks windmolen 1 Solidworks windmolen Niveau: gevorderd www.dearchimedes.com Op vind je PDF s met daarin de basis van Solidworks. Zorg dat je de eerste twee PDF s hebt doorlopen, zodat je basisbewerkingen van Solid-

Nadere informatie

Dimension 3D Printer. FabLab Enschede

Dimension 3D Printer. FabLab Enschede FabLab Enschede FabLab Enschede, 19 augustus 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Gebruik Dimension 3D Printer... 3 1.1. Inleiding 3 1.2. Stap 1: Maak een nieuwe map aan 3 1.3. Stap 2: Open programma

Nadere informatie

Open het configuratievenster Slic3r. In het hoofdstuk "SLIC3R CONFIGUREREN" wordt uitgelegd hoe u dit venster kunt openen.

Open het configuratievenster Slic3r. In het hoofdstuk SLIC3R CONFIGUREREN wordt uitgelegd hoe u dit venster kunt openen. 006 - GEAVANCEERDE INSTELLINGEN U hebt nu uw eerste voorwerp geprint met het meegeleverde configuratiebestand Slic3r. Dit bestand voldoet meestal om te kunnen printen. In bepaalde gevallen moet u bepaalde

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR HET MAKEN VAN EEN.STL. Voor 3D printen. Bij problemen: raadpleeg je docent!

HANDLEIDING VOOR HET MAKEN VAN EEN.STL. Voor 3D printen. Bij problemen: raadpleeg je docent! HANDLEIDING VOOR HET MAKEN VAN EEN.STL Voor 3D printen Bij problemen: raadpleeg je docent! Aanmaken van.stl bestanden vanuit verschillende soorten 3D tekensoftware Autodesk Inventor 1. Klik op de Inventor

Nadere informatie

1 3D printen van kleine figuurtjes

1 3D printen van kleine figuurtjes 1 3D printen van kleine figuurtjes In deze workshop wordt uitgelegd wat 3D printen is en hoe het werkt. Aan de hand van een tweetal voorbeeld figuurtjes wordt eerst met een simulator besproken hoe deze

Nadere informatie

Gebruikershandleiding: Orca XXL

Gebruikershandleiding: Orca XXL Gebruikershandleiding: Orca XXL Gebruikershandleiding: Orca XXL Versie 1.2 Juni 2014 1. Inhoud 1. Inhoud... 2 2. Welkom in de wereld van het 3D printen!... 3 3. Veiligheid... 4 4. Specificaties... 5 Printen...

Nadere informatie

Geluid opnemen en bewerken

Geluid opnemen en bewerken Geluid opnemen en bewerken Er kunnen veel redenen zijn waarom je geluid wilt opnemen en bewerken. Misschien wil je een interview houden, misschien moet je een radioprogramma maken of misschien moet je

Nadere informatie

Project 3 Beheersen van 3D software

Project 3 Beheersen van 3D software Project 3 Beheersen van 3D software Wat ga je doen? Bij 3D printen komt meer kijken dan alleen het printen zelf. Het allerbelangrijkste is dat de leerlingen om leren gaan met de 3D software. Zonder 3D

Nadere informatie

DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! Ontwikkeld door

DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! Ontwikkeld door DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! MATERIALEN 1 2 3 4 Kies een object waarvoor je een doosje wilt maken en bedenk van welk materiaal je het doosje wilt maken. Zorg dat je beide bij de hand hebt. (1) Om het

Nadere informatie

Handleiding ZKM Online. Versie 2.1

Handleiding ZKM Online. Versie 2.1 Handleiding ZKM Online Versie 2.1 Februari 2015 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 1.1 Eerste keer dat je inlogt... 3 1.1.1 Profiel... 4 1.1.2. Wachtwoord (wijzigen)... 4 1.1.3. Bureau... 5 1.1.4. Consultants

Nadere informatie

Handleiding Dashboard. Pensioenfonds Vervoer

Handleiding Dashboard. Pensioenfonds Vervoer Handleiding Dashboard Pensioenfonds Vervoer Zo kijk je naar je pensioen! Kijk af en toe naar je pensioen. Hoeveel pensioen kun je verwachten? En is het genoeg? Bekijk het gevolg van verschillende keuzes.

Nadere informatie

Fabsheet: Vinylsnijder. Handleiding voor het werken met de vinylsnijder in FabLab Zeeland

Fabsheet: Vinylsnijder. Handleiding voor het werken met de vinylsnijder in FabLab Zeeland Fabsheet: Vinylsnijder Handleiding voor het werken met de vinylsnijder in FabLab Zeeland Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Start!... 3 Hoofdstuk 2: Maak een ontwerp (of gebruik een bestaand ontwerp)... 4 Hoofdstuk

Nadere informatie

Handleiding ZKM Online. Versie 2.0

Handleiding ZKM Online. Versie 2.0 Handleiding ZKM Online Versie 2.0 Maart 2012 Inhoudsopgave Inloggen 3 Eerste keer dat je inlogt (basisonderdelen) 4 profiel 5 wachtwoord 5 bureau 6 consultants 7 instellingen 8 kleuren 9 licentie 10 ZKM

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-08-01 Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. Intro: Na het gebruik van de gereedschappen uit de vorige opdrachten, ga je de afmetingen

Nadere informatie

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld.

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2 Windows, inleiding Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2.1 Windows, een eerste verkenning In het vorige hoofdstuk heb je gezien wat een besturingssysteem is. Nu ga je werken

Nadere informatie

Windows XP, Vista, 7. Microway Cloud Handleiding: Gebruik RDS Gateway Versie: 20121126. 1) Klik op Start, Uitvoeren en type in: mstsc

Windows XP, Vista, 7. Microway Cloud Handleiding: Gebruik RDS Gateway Versie: 20121126. 1) Klik op Start, Uitvoeren en type in: mstsc Inleiding De handleiding beschrijft het gebruik van volledig extern bureaublad via de RDS Gateway en het programma Verbinding met extern bureaublad op Windows en Mac. Windows Benodigd: - Windows XP Service

Nadere informatie

Samenvoegen met Word en Excel 2010

Samenvoegen met Word en Excel 2010 Samenvoegen met Word en Excel 2010 Inhoudsopgave Samenvoegen Word-Excel / Mailingen... 2 Tip Samenvoegvelden automatisch markeren... 4 Tip Installeer PDF-creator... 7 Tip Sla het Word-document en Excel-document

Nadere informatie

HANDLEIDING EXAMENRESULTATEN INTERACTIEF

HANDLEIDING EXAMENRESULTATEN INTERACTIEF HANDLEIDING EXAMENRESULTATEN INTERACTIEF versie 1.2, september 2015 Copyright 2015 VO-raad Alle rechten voorbehouden. Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 HANDLEIDING VIEW DESKTOP Document: Auteur: Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 Handleiding VIEW Desktop M. Huibers P. de Gooijer Inleiding Het Hoornbeeck College en Van Lodenstein maakt gebruik van VMware View.

Nadere informatie

Hoe maak ik een fotocollage met Pixlr?

Hoe maak ik een fotocollage met Pixlr? Hoe maak ik een fotocollage met Pixlr? Stap 1: Open je webbrowser: of of of.. Stap 2: Ga naar www.pixlr.com Stap 3: Klik hier: Stap 4: Maak je collage Open pixlr express (Efficient) door erop te klikken,

Nadere informatie

2 - Ontwerpen en printen van mini Lego blokjes

2 - Ontwerpen en printen van mini Lego blokjes 2 - Ontwerpen en printen van mini Lego blokjes In deze workshop wordt met een 3D ontwerpprogramma eerst een ontwerp gemaakt van een mini Lego blokje. Vervolgens wordt uitgelegd hoe een 3D printer zo n

Nadere informatie

Meten met de ultrasoon afstandsensor:

Meten met de ultrasoon afstandsensor: Meten met de ultrasoon afstandsensor: Belangrijk!!!!!! 1. Om zo goed mogelijk met de sensor te kunnen meten moeten de ultrasoon geluiden (de klikjes die je hoort) zo goed mogelijk worden weerkaatst. Wij

Nadere informatie

Hoe maak ik een App in GameSalad

Hoe maak ik een App in GameSalad Hoe maak ik een App in GameSalad 1 Als je gevraagd wordt, of je wilt uploaden naar de pro versie, klik je op sluiten/ no. 2 http://learn.gamesalad.com/course-status/ 3 Handleiding basis GameSalad Deze

Nadere informatie

Hoofdstuk 6. Ets-sjabloon

Hoofdstuk 6. Ets-sjabloon l Hoofdstuk 6 Ets-sjabloon Dit hoofdstuk beschrijft hoe in Silhouette Studio een ontwerp van een ets-sjabloon in elkaar steekt. Het ontwerp dat u in de loop van dit hoofdstuk gaat uitwerken, bestaat uit

Nadere informatie

Inloggen: Opbouw site: Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR.

Inloggen: Opbouw site: Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR. Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR. Inloggen: Als je de site opent dan zie je o.a. bovenstaande afbeelding met het logo van de club en het menu. Om in te loggen klik je helemaal

Nadere informatie

Korte handleiding WeTransfer

Korte handleiding WeTransfer Korte handleiding WeTransfer Het versturen van grote bestanden of van veel bestanden per e-mail kan een probleem zijn. Veel mailboxen hebben immers maar een beperkte capaciteit. Je kunt dan het gratis

Nadere informatie

Voordat u begint, controleert u alstublieft de volgende zaken:

Voordat u begint, controleert u alstublieft de volgende zaken: Lees dit goed door! Middels dit stappenplan zullen wij u stap voor stap uitleggen hoe een flashcard geïnstalleerd dient te worden. Wij kiezen ervoor op een universele handleiding aan te bieden, maar elke

Nadere informatie

Expositie X TALENT IN ZICHT. Introductie. Mens en Dier veranderen. Inleiding

Expositie X TALENT IN ZICHT. Introductie. Mens en Dier veranderen. Inleiding TALENT IN ZICHT Introductie Talentgebied (01) MVI Media, Vormgeving en ICT Thema (01) Expositie X Titel opdracht (01) Mens en Dier veranderen Duur opdracht Inleiding In deze opdracht ga je Photoshop verder

Nadere informatie

Handleiding. Cv templates. Venbroekstraat AS Nieuwkuijk

Handleiding. Cv templates. Venbroekstraat AS Nieuwkuijk Handleiding Cv templates Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Maak een keuze: 1 of 2 pagina s 3 Tekst wijzigen 3 Grootte van tekstblok wijzigen 3 Kleur of lettertype veranderen 3 Lettertypes installeren 3 Profielfoto

Nadere informatie

Verkorte Nederlandse Gebruikershandleiding

Verkorte Nederlandse Gebruikershandleiding Verkorte Nederlandse Gebruikershandleiding 1. Bediening van de DVR 1.1 Bediening met de muis De muis moet aan de ACHTERKANT van de recorder worden aangesloten op de USB ingang. Als de muis actief is dan

Nadere informatie

3D PRINTING FABRICS, TEXTILES AND CHAINMAIL

3D PRINTING FABRICS, TEXTILES AND CHAINMAIL 3D PRINTING FABRICS, TEXTILES AND CHAINMAIL Filament Material Feed Heated Filament Nozzle Printed Object Buildplate Heating Element Buildplate Printed Object Resin Reservoir Resin UV-Laser Mirror Resin

Nadere informatie

Handleiding voor het installeren van en werken met Skype

Handleiding voor het installeren van en werken met Skype Handleiding voor het installeren van en werken met Skype 1 Inhoudsopgave: Wat is Skype?... 3 Systeem-eisen Skype... 3 Skype installeren... 4 Skype account aanmaken... 7 Werken met Skype... 10 Skype verwijderen...

Nadere informatie

3D Printer. Printer + Filament

3D Printer. Printer + Filament 3D Printer Printer + Filament Wat is 3D printen? De UP 3d printer maakt gebruikt van filament (kunststof draad) dat wordt verwarmd tot het vloeibaar is, daarna bouwt de printer in dunne laagjes op een

Nadere informatie

Fujifilm Krafter. Foto Luuk Schudde. Basis handleiding

Fujifilm Krafter. Foto Luuk Schudde. Basis handleiding Fujifilm Krafter Foto Luuk Schudde Basis handleiding Pagina 1 Basisbeginselen In deze handleiding zullen we de basis van het programma Krafter behandelen. We gaan ervan uit dat je het programma al op de

Nadere informatie

Afdrukken in Calc Module 7

Afdrukken in Calc Module 7 7. Afdrukken in Calc In deze module leert u een aantal opties die u kunt toepassen bij het afdrukken van Calc-bestanden. Achtereenvolgens worden behandeld: Afdrukken van werkbladen Marges Gedeeltelijk

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Paint 2003

www.dubbelklik.nu Handleiding Paint 2003 Handleiding Paint 2003 www.dubbelklik.nu Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand dan wel openbaar gemaakt in enige

Nadere informatie

Handleiding Icespy MR software

Handleiding Icespy MR software Handleiding Icespy MR software Versie 4.40.04 Wij danken u voor de aanschaf van deze IceSpy producten en adviseren u om deze handleiding goed door te nemen. 2 INHOUDSOPGAVE: 1. Installeren van de software...

Nadere informatie

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print AAN DE SLAG INSTALLATIE In deze handleiding worden de stappen besproken die doorlopen worden bij het installeren van de volledige versie Communicate In Print LET OP! WANNEER U EERDER EEN VERSIE VAN IN

Nadere informatie

Installatie Epson TM-T88III/TM-T88IV t.b.v. OnlineKassa.nl

Installatie Epson TM-T88III/TM-T88IV t.b.v. OnlineKassa.nl Installatie Epson TM-T88III/TM-T88IV t.b.v. OnlineKassa.nl Voor Windows XP 1 Voordat u begint met de installatie: 1 Controleer eerst welk type bonprinter u heeft. Het type bonprinter vindt u achter op

Nadere informatie

Handleiding PDF Handtekening

Handleiding PDF Handtekening Handleiding PDF Handtekening Informatiedomein: ALG - Handleiding PDF Handtekening Status: Productie Versie: V1.00 Publicatie datum: 3-10-2018 Auteur: Daniël Nederpel Inleiding In deze handleiding kunt

Nadere informatie

Handleiding ABZ Digitaal Paspoort

Handleiding ABZ Digitaal Paspoort Handleiding ABZ Digitaal Paspoort ABZ 2012 Op alle door ABZ Nederland bv verleende diensten en door ABZ Nederland bv geleverde producten zijn de algemene voorwaarden van ABZ van toepassing. U kunt deze

Nadere informatie

2. In het Palet Lagen kun je altijd zien WELKE laag nu de actieve laag is...

2. In het Palet Lagen kun je altijd zien WELKE laag nu de actieve laag is... Lagen (een introductie) in PSP7 1. Een laag is als een stukje doorzichtig plastic, je kunt er van alles opzetten en dat dus over een andere bestaande laag of achtergrond heen leggen...hiermee wordt PSP

Nadere informatie

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen.

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Aldi printsoftware downloaden en installeren Deel

Nadere informatie

3D-printerpen 2016 versie Handleiding

3D-printerpen 2016 versie Handleiding 3D-printerpen 2016 versie Handleiding Gefeliciteerd! U bent nu in het bezit van de nieuwste generatie 3D-printerpen. Hiermee heeft u het creëren van unieke 3D-tekeningen, miniaturen en accessoires zelf

Nadere informatie

A2: Pool B2: van der C2: Joost D2: Langeweg E2: 77

A2: Pool B2: van der C2: Joost D2: Langeweg E2: 77 Adreslijst maken en etiketten printen Als eerst moet Libre Office Calculator openen. Daar kunt uw gegevens voor de etiketten invoeren. Op de eerste regel kunt u de onderwerpen opschrijven. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Zelf albumbladen maken in Word 2003

Zelf albumbladen maken in Word 2003 Zelf albumbladen maken in Word 2003 Het maken van albumbladen in Word is niet moeilijk, maar laten zien hoe het precies gaat, hangt af van de versie van Word. Hieronder volgt de instructie voor Word 2003.

Nadere informatie

NEW. METRIC standard(mm).ipt. Dit staat bij PART

NEW. METRIC standard(mm).ipt. Dit staat bij PART Sleutelhanger tekenen met Inventor Inventor is een professioneel 3D tekenprogramma. Hiermee kun je dus allerlei voorwerpen tekenen van een eenvoudige tafel tot de motoronderdelen van een vliegtuig. Vandaag

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding BCAD

www.dubbelklik.nu Handleiding BCAD Handleiding BCAD www.dubbelklik.nu Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Voorbereidingen thuis

Voorbereidingen thuis - concept - (versie 2, 20 januari 2011) Voorbereidingen thuis Scenario U ontwerpt thuis (of in het FabLab) een visitekaartje. Bijvoorbeeld met uw logo en contactgegevens. Achtergrondinformatie De volgende

Nadere informatie

www.voornaamachternaam.graafschapcollegehandel.nl

www.voornaamachternaam.graafschapcollegehandel.nl Ga naar jouw eigen website, Dit is jouwvoornaam+achternaam.graafschapcollege-handel.nl Dit ziet er dan als volgt uit (uiteraard dan met jouw naam): www.voornaamachternaam.graafschapcollegehandel.nl Bijvoorbeeld:

Nadere informatie

H a n d l e i d i n g S O P

H a n d l e i d i n g S O P Handleiding SOP Deel 1: Het Logo Hoe maak ik van een.jpg of ander bestandsformaat een pdf? In deze handleiding wordt uitgelegd hoe je een logo kan plaatsen op de voorkant van het schoolondersteuningsprofiel.

Nadere informatie

S T R U C T U R E D P R I N T I N G

S T R U C T U R E D P R I N T I N G S T R U C T U R E D P R I N T I N G 2016 [ L O O K B O O K ] B O J A N N A A L E K S I C M I C H E L LE Z W I N K E L S Hoe kunnen wij normaal ongewenste structuren in een foute print leren beheersen en

Nadere informatie

Back-up maken met Cobian Backup

Back-up maken met Cobian Backup Back-up maken met Cobian Backup Wie geregeld gebruikmaakt van een computer, kent het belang van een back-up. Door een kopie te maken van belangrijke bestanden en documenten voorkomt u dat u ze kwijtraakt

Nadere informatie

Handleiding Concrete5 website. Outbound Media

Handleiding Concrete5 website. Outbound Media Handleiding Concrete5 website Outbound Media In deze handleiding behandelen we de basis benodigdheden om uw website up-to-date te kunnen houden. We behandelen: Inloggen editen (bewerken) van tekst een

Nadere informatie

Workshop Sketchup & 3D printen

Workshop Sketchup & 3D printen 1 Aanvang workshop Workshop Sketchup & 3D printen 1.1 Wat kan ik voor de workshop doen? - Zorg dat de printers voldoende filament hebben. - De geheugenkaarten klaarleggen in de printer. - Een mapje aanmaken

Nadere informatie

Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt.

Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt. Beste klant, Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt. Na de installatie ziet u dit icoon op uw bureaublad: staan. Ga

Nadere informatie

Toegang Persoonlijke Schijf Piter Jelles via secure FTP.

Toegang Persoonlijke Schijf Piter Jelles via secure FTP. Toegang Persoonlijke Schijf Piter Jelles via secure FTP. Datum: 05-01-2010 Door: B. Boonstra / J. Brouwer Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 1.0 DE SOFTWARE EN DE INSTELLINGEN... 4 1.1 DOWNLOADEN....

Nadere informatie

Handleiding. Yvonne Rijks-Waardenburg. Tine Strikkers. Christel van de Steenoven-Livius. Pagina 1

Handleiding. Yvonne Rijks-Waardenburg. Tine Strikkers. Christel van de Steenoven-Livius. Pagina 1 Handleiding Yvonne Rijks-Waardenburg Tine Strikkers Christel van de Steenoven-Livius 1 Inhoud 1. Inloggen SharePoint 3 2. Groepspagina bewerken ` 4 3. Foto s 3.1 Foto s uploaden 8 3.2 Foto s bewerken 10

Nadere informatie

Kant patroon in Embird Studio.

Kant patroon in Embird Studio. Kant patroon in Embird Studio. Deze les is gemaakt in Embird Studio build 5. Mocht je vragen hebben kun je me altijd een e-mail sturen. Voordat je begint bedenk dat ik hier alleen wat suggesties geef zodat

Nadere informatie

Handleiding harde schijf wissen:

Handleiding harde schijf wissen: Tim de Hoog www.timdehoog.nl v1 Handleiding harde schijf wissen: Tijdens het gebruik van een pc worden er veel gegevens opgeslagen op de harde schijf. Te denken valt aan foto s, documenten, e-mails, films

Nadere informatie

Voordat u begint, controleert u alstublieft de volgende zaken:

Voordat u begint, controleert u alstublieft de volgende zaken: Lees dit goed door! Middels dit stappenplan zullen wij u stap voor stap uitleggen hoe een flashcard geïnstalleerd dient te worden. Wij kiezen ervoor op een universele handleiding aan te bieden, maar elke

Nadere informatie

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS Handleiding CMS 1 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 2. Het CMS... 3 3. Websitecontent... 4 3.1 Een nieuwe pagina toevoegen... 4 3.2 Een pagina wijzigen... 4 3.3 Een pagina verwijderen... 5 4. De WYSIWYG editor...

Nadere informatie

LEEUWINGA Mechanica, Electronica CNC-Cadcam systemen

LEEUWINGA Mechanica, Electronica CNC-Cadcam systemen DESKCNC Hoe nu te beginnen? Dit is een toelichting voor gebruikers welke een demo versie hebben gekregen van DESKCNC van CARKEN & Co. Deskcnc bestaat eigenlijk uit drie delen a- CAM module, b-cnc Editor,

Nadere informatie

FabSheet FabMoment maken

FabSheet FabMoment maken FabSheet FabMoment maken Deze korte handleiding legt uit hoe je goed documenteert wat je gedaan hebt. Zo hoef je niet elke keer opnieuw het wiel uit te vinden wanneer je naar het FabLab komt. Wanneer je

Nadere informatie