Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer Nieuwsbrief Transvaal

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer Nieuwsbrief Transvaal"

Transcriptie

1 Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer EEN UITGAVE VAN STADSDEEL OOST-WATERGRAAFSMEER NUMMER 19 OKTOBER Samen de buurt verbeteren Praten en lachen in de Bloem Kunstzinnig Transvaal Op naar Marokko! Toezichthouders op de fiets Slagerij Al Imaan terug De bouw kan beginnen Nieuw aanspreekpunt voor huurders Adopteer een afvallocatie Kalender Handige adressen De Transvaalbuurt ligt tussen de Linnaeusstraat, Transvaalkade, Wibautstraat en het spoor. Stadsdeel Oost- Watergraafsmeer werkt met woning corporaties, welzijnsorganisaties, bewoners en ondernemers aan een betere Transvaalbuurt. Buurt denkt mee over toekomst Veel bewoners vinden Transvaal een plezierige buurt om te wonen. Toch valt er nog veel te verbeteren. En daar kan iedereen bij helpen. Op woensdagavond 29 augustus waren bewoners en ondernemers uit de buurt aanwezig bij een buurtbijeenkomst. Die was georganiseerd door stadsdeel Oost-Watergraafsmeer, woningcorporaties Ymere, Eigen Haard, Rochdale en AWV en welzijnsstichting Dynamo. Ruim 25 bewoners en ondernemers kwamen naar Buurtcentrum Transvaal aan de Danie Theronstraat. Zij spraken met het stadsdeel en de organisaties over de kansen voor de buurt. Hoe moet Transvaal er over vijf jaar uitzien als het aan de bewoners en ondernemers ligt? En hoe bereiken we dat? Meer groen Iedereen zat verspreid over acht tafels. De mensen mocht zelf kiezen over welk onderwerp ze wilden meepraten. Bewoonster Jitske Hallema sprak mee over de openbare ruimte en pleinen in Transvaal. Ze heeft veel ideeën om het Afrikanerplein veiliger en leefbaarder te maken. Bijvoorbeeld bankjes en heggen plaatsen, fleurige bloemenperkjes maken en een wandelpad van houtsnippers aanleggen. Als er meer groen is en het ziet er verzorgd uit, dan wordt er minder gesloopt, denkt ze. Sigrid Maas, ook buurtbewoonster, schoof aan bij de tafel met als thema Veilig in Transvaal. Ze geeft als vrijwilliger cursussen in vrouwencentrum de Bloem en heeft een vuilniscontainer geadopteerd. Uit ervaring weet ze dat het goed is om mensen bij de buurt te betrekken: Als je elkaar kent, geeft dat een thuisgevoel en een thuisgevoel is een veilig gevoel. Wijk Actie Plan De ideeën van bewoners, ondernemers en van de organisaties vormden de basis van het Wijk Actie Plan voor de Transvaalbuurt (zie ook pagina 2). Dat is een aanpak voor de buurt voor de komende tien jaar.

2 oktober 2007 Samen de buurt verbeteren De afgelopen jaren is er veel verbeterd in de Transvaalbuurt. Straten zijn opgeknapt, de Pretoriusstraat is een mooie winkelstraat geworden en veel woningen zijn verbeterd. Maar de problemen van bewoners zijn nog niet opgelost. Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer werkt aan een nieuwe aanpak voor de Transvaalbuurt, samen met alle organisaties uit de buurt. Het stadsdeel en de organisaties gaan voortaan beter samenwerken. Want er gebeurt veel in de Transvaalbuurt, maar de activiteiten zijn niet altijd goed op elkaar afgestemd. Volgens de bewoners Het toezicht op de jeugd ligt bij de ouders en niet alleen bij de buurtregisseurs en andere professionals. Geef meer aandacht aan het welzijn van de vrouwen in de buurt. Via hen kunnen we de jongeren een betere toekomst bieden. Ga in een luie stoel voor je deur zitten en eis de straat terug van de junks en de gokkers. Veel mensen die iets organiseren voor de buurt weten dat nauwelijks van elkaar. Er moet een centraal informatiepunt komen, zodat we niet langs elkaar heen werken. Er moet een markt komen op het Krugerplein, zodat het hier wat levendiger wordt. Bewoners en ondernemers gaan een grote rol spelen. Want als bewoner of ondernemer weet u het beste wat er speelt in de buurt en wat er kan verbeteren. Voortaan zullen er regelmatig bijeenkomsten zijn waar u als bewoner of ondernemer kunt meepraten. Hoe gaat het verder? Dit voorjaar bracht minister Ella Vogelaar van Wonen, wijken en integratie een bezoek aan de Transvaalbuurt. Ze heeft de buurt aangewezen als een van de veertig krachtwijken in Nederland die de komende jaren extra aandacht krijgen. Eind 2007 wordt het Wijk Actie Plan voor de Transvaalbuurt ingeleverd bij minister Vogelaar. Daarin staat hoe de Transvaalbuurt de komende tien jaar wordt verbeterd. De buurtbijeenkomst op woensdagavond 29 augustus in Buurtcentrum Transvaal. Bewoners, ondernemers, corporaties, Dynamo en het stadsdeel spraken over wat er kan verbeteren in de Transvaalbuurt. Meer informatie over het Wijk Actie Plan: Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer, Eva van Groeningen, telefoon Zet 13 december in uw agenda Op donderdagavond 13 december wordt het Wijk Actie Plan voor de Transvaalbuurt bekendgemaakt in Buurtcentrum Transvaal aan de Danie Theronstraat. Dan hoort u wat het stadsdeel, de woningcorporaties, Dynamo en andere organisaties gaan doen om de buurt te verbeteren. Alle bewoners en ondernemers uit de Transvaalbuurt zijn welkom. Er komen daarna nog meer gesprekken met de buurt over de manier waarop de plannen het beste kunnen worden uitgevoerd.

3 oktober 2007 Praten en lachen in de Bloem In de Bloem wordt veel gepraat en gelachen. Geen wonder. We zijn met vrouwen onder elkaar dus stil is het hier nooit, zegt Hannan. Dit najaar bestaat de Bloem twee jaar. Coördinator Mirjam van der Hoop en Siraij, de zoon van Hannan. Kinderen kunnen lekker spelen in de speelkamer van de Bloem. Er is altijd iemand bij om op te letten. Hannan en Magda zijn bijna elke dag in de Bloem te vinden. Omdat ze er gastvrouw zijn, maar ook omdat ze graag meedoen aan de activiteiten. Bijvoorbeeld op zaterdagmiddag. Dan gaat altijd een van de vrouwen koken, vertelt Magda. De anderen kijken mee en leren zo hoe je een gerecht maakt. Daarna eten we het samen op. Uit alle landen Alle vrouwen zijn welkom in de Bloem. Of ze nu uit Nederland komen, uit Marokko, Suriname of een ander land. De afwisseling is juist zo leuk, vindt Hannan. Zo kunnen we van elkaar leren. Hoe je bepaalde gerechten maakt bijvoorbeeld, maar ook over elkaars gewoonten en tradities. Nederlands praten Het gaat er vooral om dat vrouwen elkaar hier ontmoeten, zegt Mirjam van der Hoop. Ze is coördinator van de Bloem. Maar het voordeel is, dat vrouwen beter Nederlands gaan praten als ze hier komen. Want wij verwachten dat iedereen hier Nederlands spreekt. Voor sommige vrouwen is de Bloem net het duwtje in de rug dat ze nodig hebben. Als je aanbelt bij de Bloem, dan doet een van de gastvrouwen open. Als je voor het eerst komt dan laten we alles zien, schenken een kopje koffie in en stellen je op je gemak, zegt Hanan. Wie nieuwsgierig is, moet gewoon langskomen! Het adres van de Bloem is Laing s Nekstraat 18. Telefoon Voor wie is de Bloem er? Alle vrouwen zijn welkom in de Bloem. Wanneer is de Bloem open? De Bloem is bijna elke dag open. Op maandag, woensdag en vrijdag is er inloop. Dan kun je tussen 9.30 en uur koffie of thee komen drinken. Er zijn ook veel activiteiten. Op de deur van de Bloem hangt het programma. Wat kun je allemaal doen in de Bloem? Koken, naaien, buikdansen, yoga en heel veel meer. Er zijn ook conversatielessen en voorlichtingsbijeenkomsten, bijvoorbeeld over geld. De feestdagen worden natuurlijk samen gevierd en elk jaar gaan de vrouwen samen een dagje uit. Wat kost het? De inloop is altijd gratis. Voor de activiteiten betaal je één euro per keer. Een keer in de maand is er restaurantavond. Dan betaal je vijf euro. Mogen de kinderen ook mee? Kinderen mogen mee naar de Bloem. Er is een gezellige speelkamer waar kinderen tijdens de activiteiten kunnen spelen. Een van de gastvrouwen van de Bloem is er dan bij.

4 oktober 2007 Kunstzinnig Transvaal bij Rode Loper Festival Op zaterdagmiddag 8 september stond het Krugerplein in het teken van kunst. Kunstenaars uit de buurt lieten hun werk zien op de kunstmarkt. Op het terras schonken kinderen uit de buurt koffie, thee en limonade in voor de bezoekers en er was muziek. Kunstzinnig Transvaal wordt jaarlijks georganiseerd door Wij van de Wijk. Dit jaar heeft Kunstzinnig Transvaal zich voor het eerst aangesloten bij het Rode Loper Festival. Wij van de Wijk is nog op zoek naar buurtbewoners die ook activiteiten willen organiseren voor de buurt. Aanmelden en meer informatie: Dynamo, Joke Soolsma, telefoon Op naar Marokko! Drie maanden lang zijn ze drie avonden in de week druk in de weer. Ze repareren rolstoelen, knappen bedden op, zoeken kleding uit. Begin november brengen de jongeren alle spullen zelf naar Marokko. Veertien van de twintig jongens komen uit de Transvaalbuurt. De meesten zijn schoolvertalers en hebben geen werk. Ze wankelen, zegt begeleider Mohammed Aissaoui. Het kan de goede kant met ze opgaan, maar ook de slechte. Aissaoui begeleidt de jongeren namens ENIP! Dat staat voor: En nu iets positiefs! Het is een stichting die jongeren in Amsterdam helpt hun draai te vinden. Derde keer ENIP! gaat begin november naar Marokko. Het is de derde keer dat een groep jongeren uit stadsdeel Oost-Watergraafsmeer zelf opgeknapte spullen gaat wegbrengen. Ze blijven er tien dagen. Tijdens hun reis brengen de jongens de spullen naar instellingen in de buurt van Casablanca die ze goed kunnen gebruiken. Ook bezoeken ze een kindertehuis en een jeugdgevangenis. Aissaoui: We willen de jongens laten zien dat mensen het in Marokko niet altijd goed hebben en dat zij in Nederland wel mogelijkheden hebben. ENIP! geeft ze daarbij een duwtje in de rug. Zie ook Mohammed Aissaoui en de jongens van ENIP! knappen fietsen op voor Marokko.

5 oktober 2007 Toezichthouders op de fiets Hebt u het al gezien? De toezichthouders in de Transvaalbuurt rijden tegenwoordig op fietsen. Ze hebben hierdoor een groter bereik; u zult ze dus ongetwijfeld tegenkomen. Toezichthouders Tonny Goedhart en Ricardo Blue praten met buurtvaders over de verbeterde veiligheid in de buurt. De toezichthouders komen veel op plaatsen waar de overlast het grootst is. Maar ze duiken ook op in andere delen van de Transvaalbuurt. Dankzij de fietsen kunnen de toezichthouders een groter gebied in de gaten houden. Ze zullen zeker tot volgend jaar zomer rondfietsen. Toen we lopend toezicht hielden, wisten overlastgevers wel zo ongeveer hoe lang we over een rondje deden, vertelt toezichthouder Tonny Goedhart. Als hij en zijn collega uit beeld waren, ging de overlast door. Nu we op de fiets zijn, kunnen we overal vaker langskomen. Ook voorkomen we zo dat de overlast zich verplaatst. Daar waar nodig Elke dag overleggen de toezichthouders met de politie over wat er speelt. De meldingen van bewoners zijn daarbij erg belangrijk. Wij willen graag weten waar en op welke tijden er overlast is, zegt Goedhart. Dan houden we daar rekening mee. Door de meldingen leren we de overlastgevers beter kennen. Ook u kunt een bijdrage leveren De toezichthouders kunnen hun werk het beste doen als ze weten wat er speelt. U kunt helpen door meldingen over onveiligheid en overlast door te geven. Hoe geeft u meldingen door? Spreek de toezichthouders aan op straat. Loop binnen bij het Veiligheidssteunpunt op het Krugerplein 23 of bel: telefoon Kom op het spreekuur van de buurtregisseur, dinsdag uur bij het Veiligheidssteunpunt. Bel met de politie. Voor niet-dringende meldingen: telefoon , voor dringende zaken: 112. U kunt ook een logboek bijhouden over overlast en veiligheid in uw deel van de buurt. Het logboek kunt u downloaden op de website (ga naar Welzijn, zorg en veiligheid > Veiligheid > Toezichthouders in Transvaalbuurt.) Of haal het op bij het Veiligheidssteunpunt op het Krugerplein 23.

6 Slagerij Al Imaan terug in Pretoriusstraat Wie de naam op de gevel goed leest, ziet dat er iets niet klopt. Er staat slagrij in plaats van slagerij, lacht Mostafa Admi. Hij runt de islamitische slagerij Al Imaan aan de Pretoriusstraat. Mostafa en zijn vrouw hebben de winkel in 1999 geopend. Naast vleesproducten verkopen ze ook groente, fruit en andere levensmiddelen. Charmant In 2003 wilde Admi de belettering op de gevel vervangen. Hij liet een nieuw naambord maken in Marokko. Eenmaal hier, bleek er een letter te ontbreken. Ik ben heel precies in mijn werk dus wilde ik de fout corrigeren, vertelt Admi. Maar mijn klanten en zelfs een televisieploeg van AT5 die hier onlangs was, vinden het wel charmant. Ze zeggen dat ik er niets aan moet veranderen. Inmiddels ben ik door deze grappige vergissing behoorlijk bekend in de buurt. oktober 2007 Tijdelijk gesloten De buurt heeft het enige tijd zonder de slagerij moeten doen. In 2005 ontdekte Admi dat het pand niet voldeed aan de veiligheidsvoorschriften. Er was een grondige renovatie nodig. Maar daarover ontstond onenigheid met de verhuurder. De winkel was daarna anderhalf jaar gesloten. Winkelstraatmanager Inge Niks heeft Admi geholpen. Ik heb veel steun van haar gehad bij de contacten tussen verhuurder en andere instanties, vertelt hij. Zij heeft de zaak meteen serieus genomen. Saumia en Mostafa Admi voor hun slagerij. Alles is nu opgelost en sinds drie maanden is de winkel weer open. De zaken gaan heel goed, zegt Admi. Hij is blij dat de winkel weer open is. Islamitische slagerij Al Imaan, Pretoriusstraat 39, telefoon De bouw kan beginnen Het is zover: de bouw van het multifunctioneel centrum aan de Joubertstraat 15 kan beginnen. Zoals het er nu uitziet, beginnen de werkzaamheden in november. Het nieuwe gebouw aan het Joubertplein past goed bij de buurt. De robuuste stijl en het bijzondere metselwerk sluiten aan bij de Amsterdamse School, de bouwstijl van Berlage. Het nieuwe gebouw wordt één verdieping hoger dan het schoolgebouw dat er eerst stond. Werk en opleiding Het multifunctioneel centrum wordt een belangrijke plek voor mensen die op zoek zijn naar een (betaalde) baan. Ook voor wie de stap naar een baan te groot is, zijn hier straks activiteiten zoals taal- en computerlessen. Zodra bekend is wanneer de bouw gaat beginnen, krijgen alle omwonenden een bewonersbrief van stadsdeel Oost-Watergraafsmeer met meer informatie over de bouwwerkzaamheden. Kijk ook op > Plannen en projecten > Joubertstraat 15. Op de bovenste verdieping van het gebouw komt een reïntegratiebureau, die onder meer trainingen geeft en mensen helpt werkervaring op te doen. Op de begane grond is plaats voor gebedsruimtes van de Stichting Sociaal Cultureel Centrum Marokkanen (SSCCM) en het Turks Islamitisch Sociaal Cultureel Centrum (TISCC). Deze organisaties gaan activiteiten en voorlichtingsbijeenkomsten verzorgen.

7 oktober 2007 Nieuw aanspreekpunt voor huurders Vragen over de huur, het huurcontract, onderhoud of problemen met de huisbaas? Bewoners van Oost-Watergraafsmeer en Zeeburg kunnen voortaan terecht bij het Wijksteunpunt Wonen Groot Oost. Het Huurteam Oost is opgegaan in het WSWonen. Mensen kunnen bij ons nog steeds vragen stellen over de huur, vertelt Jeroen Koster van het Wijksteunpunt. Daarnaast zetten we ons in voor mensen die in de knel zitten omdat de eigenaar de woning bijvoorbeeld wil splitsen of verkopen. Dan kunnen wij ze helpen. Belangen behartigen Het WSWonen zet zich niet alleen in voor individuele huurders. Op het moment zetten corporaties veel huurwoningen om tot koopwoningen. Daarbij behartigen we de belangen van de huurders. Verder is er hulp bij het oprichten van bewonersgroepen en richten we ons op het huurbeleid. We ondersteunen bewoners die willen meepraten over het beleid maar laten zelf ook onze mening horen. Wijksteunpunt Wonen Groot Oost, Wijttenbachstraat 34 hs, telefoon Inloopspreekuur op woensdag van uur. Binnenkort ook avondspreekuur. Kijk ook op Ik ergerde me al jaren Sinds dit voorjaar kunnen bewoners van de Transvaalbuurt een afvallocatie adopteren. Samen met het stadsdeel houden zij de ondergrondse afvalcontainer en de omgeving netjes. Martine Koppers heeft de afvalcontainer geadopteerd die voor haar huis staat, in de Christiaan de Wetstraat. Ergert u zich ook aan de rommel rond een ondergrondse afvalcontainer? Adopteer deze dan! Vul de antwoordkaart in en stuur hem op. U kunt de afvalbak ook samen met uw buren adopteren. Kijk voor meer informatie op of bel met Martine Koppen met haar zoontje voor de vuilniscontainer die ze heeft geadopteerd. Waarom heeft u de afvallocatie geadopteerd? Ik ergerde me al jaren aan de troep die er steeds weer naast staat. Twee keer per week wordt hier grof vuil opgehaald maar mensen zetten er veel vaker afval neer. Wat houdt de adoptie in? Als er op de verkeerde dagen grof vuil bij de container staat, bel ik met het stadsdeel. Dat doe ik ongeveer twee keer per week. Het stadsdeel haalt het dan snel op. Doordat ik overdag werk, lukt het me helaas zelden om mensen die het vuil neerzetten aan te spreken. Ziet u al resultaat? Nog niet. Maar van andere adoptanten in de buurt hoor ik dat het na een tijdje heel goed gaat. Ik hou dus stug vol!

8 oktober 2007 Kalender 20 oktober: Vrijwilligersfeest speelplein Joubertstraat, uur. Vrijwilligers bemannen elke zaterdag de speelkeet. Op 20 oktober vieren ze hun 1-jarig bestaan. 22 oktober: Buurtbeheergroep vergadert om uur. Aanmelden bij Dynamo, Joke Soolsma. 11 november: Sint Maarten, vroeg in de avond: Zingende kinderen tot en met twaalf jaar die een lampion bij zich hebben krijgen een zakje snoep bij Steunpunt Transvaal. 1 december: Buurtbijeenkomst op Krugerplein. Hoe maken we het Krugerplein aantrekkelijk voor bewoners? Omwonenden, ondernemers, stadsdeel en woningcorporatie Ymere spreken met een architectenbureau. 13 december: Buurtbijeenkomst Wijk Actie Plan Transvaalbuurt, Buurtcentrum Transvaal. Handige adressen Intercultureel vrouwencentrum De Bloem Laing s Nekstraat 18a, telefoon Steve Biko Sportclub Kijk op (ga naar Sport > Steve Bikosport) of bel Milton Kortstam, telefoon Winkelstraatmanager Inge Niks Telefoon iniks@oost-wgm.amsterdam.nl. Wij van de Wijk en Buurtbeheergroep Platform voor bewonersgroepen en organisaties uit de buurt, vergadert acht keer per jaar. Joke Soolsma, Dynamo Opbouwwerk Transvaal, telefoon: Steunpunt Transvaal Krugerplein 23, telefoon Spreekuur politie dinsdag uur. Kijk ook op Buurtcentrum Transvaal Danie Theronstraat 2, telefoon Reageer Colofon Wij zijn benieuwd wat u van deze nieuwsbrief vindt. Heeft u een artikel met plezier gelezen? Of zijn er onderwerpen die u graag in de volgende Nieuwsbrief Transvaal ziet? Wij horen het graag van u! U kunt met de redactie bellen of mailen: stadsdeel Oost/Watergraafsmeer, Hülya Isik (020) of hisik@oost-wgm.amsterdam.nl. Contact Uitgave: Deze nieuwsbrief is een uitgave van stadsdeel Oost/Watergraafsmeer, Postbus 94801, 1090 GV Amsterdam. Samenstelling: Afdeling communicatie. Tekst: Marieke Mittelmeijer, Emilie van Steen. Coördinatie: Marieke Mittelmeijer. Fotografie: Katrien Mulder (pagina 1), Martien van Oorsouw (pagina 2), Janet de Jong (p. 3-7). Ontwerp en productie: LassooyDesign BNO. Voor informatie over (projecten in) de Transvaalbuurt: Eva van Groenigen (projectsecretaris), telefoon , evangroenigen@oost-wgm. amsterdam.nl (ga naar Plannen en projecten > Transvaalbuurt). Oplage: h.a.h. verspreid in de Transvaalbuurt.

U en uw buren. Wie zijn die mensen? Maak even kennis. Missie van Haag Wonen

U en uw buren. Wie zijn die mensen? Maak even kennis. Missie van Haag Wonen Bijna iedereen heeft buren. Zeker in een drukke stad als Den Haag. Iedereen leeft op zijn of haar eigen manier. De een heeft een groot gezin. De ander slaapt overdag. Weer een ander klust graag. Zoveel

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland

Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland Meld u ook aan als vrijwilliger! 2 Het waarom van vrijwilligerswerk De één doet het om een zinvolle bijdrage te leveren aan de maatschappij. De ander doet het om andere

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 4 April 2015 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten werkt voor en met bewoners in wijken en buurten Oma Geertje vertelt. 2 Welbions: we werken er allemaal. Wij zijn dé woningcorporatie van Hengelo en verhuren meer dan 13.000 woningen aan in totaal 25.000

Nadere informatie

Vacaturebank Vrijwilligers April 2016

Vacaturebank Vrijwilligers April 2016 Vacaturebank Vrijwilligers April 2016 Wegens het wegvallen van de vaste vrijwilliger zoeken wij voor Lilia 4 een nieuwe vrijwilliger die met 2 bewoners af en toe iets wil ondernemen. Te denken valt aan

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 3 April 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet Regio Waardenlanden

Nieuwsbrief CliëntAanZet Regio Waardenlanden Nummer 5 Juni 2015 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

Gewoon meedoen! www.estinea.nl

Gewoon meedoen! www.estinea.nl Gewoon meedoen! Hoe wil jij meedoen? Dat vragen we aan iedereen die bij Estinea komt voor ondersteuning bij wonen, werken of leren. Meedoen in de samenleving - op je eigen niveau en je eigen manier - levert

Nadere informatie

Welkom thuis bij Haag Wonen

Welkom thuis bij Haag Wonen Welkom thuis bij Haag Wonen 1 Thuis bij Haag Wonen U verdient een plek waar u zich ècht thuis voelt. Een goede woning in een prettige buurt. Haag Wonen verhuurt woningen in heel Den Haag. Aan allerlei

Nadere informatie

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag Thema Op het werk. Demet TV Lesbrief 8. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef vertelt

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Wist je dat... Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015. In deze nieuwsbrief:

Wist je dat... Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015. In deze nieuwsbrief: Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015 In deze nieuwsbrief: Wist je dat... Thema's en cursussen in maart Lezersvraag: "Moet ik mijn zoon verplichten met andere kinderen te spelen?" Mamatijd Moeders

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 4 Mei 2014 Van de redactie Kort nieuws Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht

Nadere informatie

ALFA A ANTWOORDEN STER IN LEZEN

ALFA A ANTWOORDEN STER IN LEZEN STER IN LEZEN ALFA A LES 1: NAAR SCHOOL 1 Ziek 1 b 2 3 b 4 a a B maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag C Dit is een vraag Hoe gaat het? Het gaat wel. En met jou? Waarom kom je niet?

Nadere informatie

Nieuwsbrief 4 nazomer 2008

Nieuwsbrief 4 nazomer 2008 Nieuwsbrief 4 nazomer 2008 Van de redactie Hierbij ontvangt u de nazomer nieuwsbrief van Haagse Ontmoetingen Wij houden graag iedereen op de hoogte van de gebeurtenissen in en rond dit bijzondere project.

Nadere informatie

U en uw buren 65384_U en uw buren.indd :16

U en uw buren 65384_U en uw buren.indd :16 65384_.indd 1 13-09-16 10:16 Missie van Haag Wonen Haag Wonen is als puur Haagse woningcorporatie nauw betrokken bij de bewoners van de wijken en de opgaven van de stad. We bieden daarbij passende, goed

Nadere informatie

Upload foto. tip: vul eerst het titelvlak voordat je de foto toevoegt. Nieuwsflits Wildeman- en Blomwijckerbuurt

Upload foto. tip: vul eerst het titelvlak voordat je de foto toevoegt. Nieuwsflits Wildeman- en Blomwijckerbuurt Upload foto tip: vul eerst het titelvlak voordat je de foto toevoegt. Nieuwsflits Wildeman- en Blomwijckerbuurt September/oktober 2018 Zo gaat het Broekmanhuis eruit zien. Wat gebeurt er in uw buurt? We

Nadere informatie

Buurthuis beheert zelf de knip Veel gemeenten bezuinigen op buurthuizen. Bij De Nieuwe Hommel doen ze het beheer zelf.

Buurthuis beheert zelf de knip Veel gemeenten bezuinigen op buurthuizen. Bij De Nieuwe Hommel doen ze het beheer zelf. 9 2 2015 De Gelderlander BEZUINIGING Buurthuis beheert zelf de knip Veel gemeenten bezuinigen op buurthuizen. Bij De Nieuwe Hommel doen ze het beheer zelf. door Evelien van der Eijk ARNHEM Fris, open en

Nadere informatie

Een bewonerscommissie opzetten, iets voor u?

Een bewonerscommissie opzetten, iets voor u? Een bewonerscommissie opzetten, iets voor u? Meedenken en meedoen Portaal wil graag dat u tevreden bent over uw woning en woonomgeving. Om dit goed te organiseren, is informatie over uw woonomgeving erg

Nadere informatie

Kindervakantieweek THE STARS

Kindervakantieweek THE STARS Kindervakantieweek 20-22 juli 2015 THE STARS Hutten bouwen Dit jaar zijn onze hutten ook ons «decor» want wij zijn echte «Sterren» Pagina 2 Theater en Musical We leren acteren en muziek maken als echte

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina 1 In dit nummer 2. De gemeente laat weten 2. Veilig en weer goed zicht 3. Pendelbus is succes 3. Interne verhuizing loopt goed 4. Mevr. Reijneke over haar interne

Nadere informatie

Ik wens je veel succes met het vinden van een leuke stageplaats en veel plezier bij het stage lopen.

Ik wens je veel succes met het vinden van een leuke stageplaats en veel plezier bij het stage lopen. Beste leerling, Ben je dit schooljaar op zoek naar een leuke en leerzame maatschappelijke stageplaats? Kijk dan snel in deze folder. Je vindt er stageplaatsen dichtbij de natuur. Je kunt als stagiair meehelpen

Nadere informatie

Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel

Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel Uw huis gebruikt u iedere dag. U woont en leeft er. Dat uw huis van een goede kwaliteit is, vindt u daarom vanzelfsprekend. Maar

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Bekijk de actuele vragen en reageer!

Bekijk de actuele vragen en reageer! Subscribe Share Past Issues Translate Haarlemmermeervoorelkaar doet je goed! Bekijk deze e-mail in je browser Beste Carline, Iets goeds doen voor iemand kan al met iets kleins. Van het aansluiten van een

Nadere informatie

Ik ben David de Graaf

Ik ben David de Graaf Ik ben David de Graaf geboren in 1984. met Downsyndroom Surprise! Ook voor mijzelf Ik heb het niet alleen, maar... ik ben ook in vaste dienst van de Stichting Downsyndroom Kort: de SDS www.downsyndroom.nl

Nadere informatie

JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN. Werk voor mensen met een (arbeids)handicap

JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN. Werk voor mensen met een (arbeids)handicap JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN Werk voor mensen met een (arbeids)handicap JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN Koffiehuis & branderij Coffyn is al jaren een geliefde plek in Nijmegen. Gasten komen bij Coffyn genieten

Nadere informatie

Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers

Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers Soms merk ik dat ik dingen die ik graag deed, zoals fietsen en koken, niet meer kan doen. Daardoor heb

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Leren & Werken Steeds opnieuw raak ik mijn baan kwijt. Waar ligt dat nou aan? Welke vervolgopleiding zou iets voor mij zijn? Is er voor mij extra ondersteuning

Nadere informatie

Iedereen heeft een verhaal

Iedereen heeft een verhaal informatie voor jongeren Iedereen heeft een verhaal > Goed om te weten als je tijdelijk naar JJC gaat Iedereen heeft een eigen verhaal. Veel verhalen gaan over waarom het niet allemaal gelopen is zoals

Nadere informatie

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Wonen bij Sprengenhof

Wonen bij Sprengenhof Wonen, welzijn en zorg onder één dak Wat biedt u? Waar vindt u? Hoe meldt u zich aan? Dorps karakter en winkels op loopafstand Aan de rand van het dorp Ugchelen vindt u in een kleinschalige woonwijk woonzorgcentrum.

Nadere informatie

De Driestroom Begeleiding bij zelfstandig wonen

De Driestroom Begeleiding bij zelfstandig wonen De Driestroom voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding bij zelfstandig wonen Begeleiding bij zelfstandig wonen Woont u zelfstandig of wilt u zelfstandig gaan wonen? Heeft u daar begeleiding

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1. In deze nieuwsbrief. Huurdersbelangenvereniging Sint-Oedenrode. stelt zich voor Samenwerking met Wovesto Wist u dat Spreekuur

Nieuwsbrief 1. In deze nieuwsbrief. Huurdersbelangenvereniging Sint-Oedenrode. stelt zich voor Samenwerking met Wovesto Wist u dat Spreekuur Nieuwsbrief 1 Huurdersbelangenvereniging Sint-Oedenrode december 2013 jaargang 1 In deze nieuwsbrief Huurdersbelangenvereniging Sint-Oedenrode stelt zich voor Samenwerking met Wovesto Wist u dat Spreekuur

Nadere informatie

Wat doen jongeren op internet?

Wat doen jongeren op internet? Hoofdstuk 1 - Oefening 17 - Leesdossier Opdracht 1 Lees de tekst Wat doen jongeren op internet? U gebruikt op de leeskaart Zoekend lezen. Beantwoord daarna de vragen. Leeskaart Zoekend lezen Wat doen jongeren

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie.

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. De cliënt krijgt een groot vel papier en kleurkrijt. De opdracht is: Teken je gezin van herkomst rond de etenstafel. Een werkvorm

Nadere informatie

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek Schoolnieuws schooljaar 2015-2016 Vrijdag 18 September 2015 September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders Donderdag 24 September Start gesprek ouders Maandag 28 September Algemene

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Winnen en behouden van nieuwe cliënten

Winnen en behouden van nieuwe cliënten Winnen en behouden van nieuwe cliënten Dat is de kracht van het zelfstandig ondernemerschap in tegenstelling tot de grote bedrijven. Alles draait om het vertrouwen van jouw cliënt in jouw professionaliteit.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 06/2014 MBP

Nieuwsbrief 06/2014 MBP Nieuwsbrief 06/2014 MBP Beste lezers, Voor u ligt het 6 e exemplaar Van de nieuwsbrief van buurtpreventie Maasdijk weliswaar! Ook dit keer hebben we weer heel wat te vertellen, Zodat we het niet rond hoeven

Nadere informatie

000495201509/001 ENQUETE LEEFBAARHEID BINNENSTAD WEERT. Waarom deze enquête?

000495201509/001 ENQUETE LEEFBAARHEID BINNENSTAD WEERT. Waarom deze enquête? ENQUETE LEEFBAARHEID BINNENSTAD WEERT 000495201509/001 Waarom deze enquête? Dank u dat u wilt meewerken aan de Enquête Leefbaarheid Binnenstad Weert. De Bewonersorganisatie Binnenstad (BOB) onderzoekt

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Het beste uit jezelf

Het beste uit jezelf Het beste uit jezelf 2 3 Met elkaar bouwen aan het Huis van Philadelphia Philadelphia wil dat mensen met een beperking gelukkig kunnen zijn en het beste uit zichzelf kunnen halen. Daarom doen we ons werk

Nadere informatie

Wonen, werken, meedoen

Wonen, werken, meedoen Wonen, werken, meedoen zoals jíj dat wilt Bij Prezzent is er van alles te doen Wij zíjn er voor jou Bij Prezzent kun je wonen, werken en meedoen zoals jij dat wilt. Wij hebben woonlocaties met zelfstandige

Nadere informatie

Op zoek naar een leuke baan? WSD-Groep helpt je op weg!

Op zoek naar een leuke baan? WSD-Groep helpt je op weg! Op zoek naar een leuke baan? WSD-Groep helpt je op weg! leuk en zinvol werk passend bij wat jij kunt gezelligheid met collega s je eigen salaris verdienen Jo Arts, assistent-kok: Van thuis zitten word

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

Ondersteuningsplan voor volwassenen. Informatie in eenvoudige en duidelijke taal. Ondersteuningsplan

Ondersteuningsplan voor volwassenen. Informatie in eenvoudige en duidelijke taal. Ondersteuningsplan 1 voor volwassenen Informatie in eenvoudige en duidelijke taal Inhoud: Iedereen heeft een ondersteuningsplan. 2 Pagina 2 Pagina 3 Pagina 4-5 Pagina 6 Pagina 7 Wat staat er in het ondersteuningsplan. In

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

TRAININGEN & WORKSHOPS

TRAININGEN & WORKSHOPS Een creatieve start van het nieuwe seizoen Deze herfst staat in het teken van creativiteit bij het ZRCN. Zo kun je toneelspelen bij Trias en zijn wij benieuwd naar jouw ervaringsverhalen. Wil je liever

Nadere informatie

Vooruit in Hoograven: een interview met Mark Verhoef

Vooruit in Hoograven: een interview met Mark Verhoef Verslag Utrecht Hoograven Activiteitenmarkt Hart van Hoograven, 18 november 2015 Op woensdag 18 november organiseerde Vooruit een activiteitenmarkt in het Hart van Hoograven, waarbij vrijwilligers, professionals

Nadere informatie

Denkfouten. hoofdstuk 6. De pretbedervers. De zwarte bril

Denkfouten. hoofdstuk 6. De pretbedervers. De zwarte bril hoofdstuk 6 Denkfouten We hebben al gezien dat sommige van onze brandende automatische gedachten ons in de weg zitten. Ze geven ons een onprettig gevoel of weerhouden ons ervan dingen te doen. Het probleem

Nadere informatie

Info bulletin mei t/m september 2015

Info bulletin mei t/m september 2015 Clubgebouw De Veldschoppe Gebr. Ketteringstraat 15 7131NM Lichtenvoorde Tel: 06-30690868 Info bulletin mei t/m september 2015 Overzicht activiteiten mei t/m september 2015 Gezinsfietstocht donderdag 14

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

Tijdens deze avond kunt u ook onze nieuwe leeshoek (beneden) en het leeslokaal (boven) bekijken.

Tijdens deze avond kunt u ook onze nieuwe leeshoek (beneden) en het leeslokaal (boven) bekijken. Weekbrief 7 september 2015 Algemene mededelingen Informatieavond Maandag 7 september van 18.30-19.30 uur is er een informatieavond voor alle ouders/verzorgers en alle leerlingen. U heeft hiervoor inmiddels

Nadere informatie

De arme man en zijn parkiet

De arme man en zijn parkiet De arme man en zijn parkiet deel 3/3 Iedereen op straat is blij dat de arme straatmuzikant niet arm meer is. s Avonds brengt hij zijn volle buideltjes met geld naar de bank. Dat is heel veel en thuisgekomen

Nadere informatie

Dit gaat er gebeuren!

Dit gaat er gebeuren! Dit gaat er gebeuren! Samen maken we de wijk Even voorstellen: Fatima Azemmour (9) Riek van den Boomgaard (78) Amirah Akçam (28) Jan de Beuk (44) Mark Verlinden (32) en Rico Oliveira (55) Ze bestaan niet

Nadere informatie

Advies over leven, leren, wonen en werken met een visuele beperking

Advies over leven, leren, wonen en werken met een visuele beperking Advies over leven, leren, wonen en werken met een visuele beperking Visio: voor al uw vragen Ik ben slechtziend, kan ik toch zelfstandig wonen en reizen? Door mijn plotselinge slechtziendheid, kost het

Nadere informatie

1. Hoeveel uur per week zaten jongeren op internet in 2009?

1. Hoeveel uur per week zaten jongeren op internet in 2009? Hoofdstuk 1 - Oefening 17 Leesdossier Opdracht 1 Lees de tekst Wat doen jongeren op internet? U gebruikt de leeskaart: zoekend lezen. Beantwoord daarna de vragen. Wat doen jongeren op internet? Onder 13-

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland

Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland Meld u ook aan als vrijwilliger! Het waarom van vrijwilligerswerk De één doet het om een zinvolle bijdrage te leveren aan de maatschappij. De ander doet het om andere

Nadere informatie

Dagbehandeling De Horst

Dagbehandeling De Horst Dagbehandeling De Horst U wilt graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, maar zonder extra ondersteuning lukt dat niet meer. U wordt ouder en krijgt geheugenproblemen. Het is niet meer zo gemakkelijk

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 7)

Luisteren: muziek (A2 nr. 7) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Melkweg. Hoe gaat het? Lezen Alfa A. De dokter

Melkweg. Hoe gaat het? Lezen Alfa A. De dokter Melkweg Lezen Alfa A Hoe gaat het? De dokter Colofon Melkweg Lezen Alfa A, Hoe gaat het?, 2015 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern is een uitgave van Stichting Melkweg

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Leren & Werken Leren & Werken Wat is de beste school voor ons kind? Welke vervolgopleiding past bij mij? Kan mijn kind een betaalde baan aan of is een beschermde

Nadere informatie

Verslag stage ID-dance

Verslag stage ID-dance Verslag stage ID-dance 1 Gabriëlle van Tussenbroek, 4D Inhoud Motivatie (pagina 3) Algemene gegevens (pagina 4) Gesprek werkplanning (pagina 5) Verloop stageperiode (pagina 6) Afsluitende beschouwing en

Nadere informatie

Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat. 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag.

Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat. 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag. 21 21 HOOFDSTUK 2 Te laat! WOORDEN 1 Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 2 Ron,! De bus komt bijna! 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag. 4 We komen

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14, september 2010

Nieuwsbrief 14, september 2010 Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september 2010 Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: we zijn verhuist naar ons eigen appartement! Inmiddels wonen we hier alweer een

Nadere informatie

Hallo (Nummer 15, 25-01-2015)

Hallo (Nummer 15, 25-01-2015) Hallo (Nummer 15, 25-01-2015) Beste ouders en leerlingen, In deze Hallo vindt u informatie over: Wat er zoal speelt in de groepen Wat er verder zoal speelt op school Oproep van de werkgroep Carnaval Studiemiddag

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Oktober 2013 Algemeen

Oktober 2013 Algemeen Oktober 2013 Algemeen Na een heerlijke week vakantie te hebben gehad, zijn we nu weer hard aan het werk. Voor de vakantie hebben we het thema hoe gaat het met je? afgerond. Maandag 4 november zullen we

Nadere informatie

Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof 1-9 1057 KP Amsterdam Tel: 020 2334105. Hudsonhof Activiteitenlijst september 2015

Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof 1-9 1057 KP Amsterdam Tel: 020 2334105. Hudsonhof Activiteitenlijst september 2015 Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof 1-9 1057 KP Amsterdam Tel: 020 2334105 Hudsonhof Activiteitenlijst september 2015 1 Belangrijk nieuws!! Tip 1 Op maandag 14 september is er een gratis

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Leefbaarheid in de Fruithof Biddinghuizen. Claudia van Loveren

Leefbaarheid in de Fruithof Biddinghuizen. Claudia van Loveren Leefbaarheid in de Fruithof Biddinghuizen Claudia van Loveren Ik weet nog goed dat er tijdens de modernisering van onze woningen in 2007, in de Flevopost een prijsvraag stond van de gemeente en Oost Flevoland

Nadere informatie

Extra Vertrouwd Dichtbij

Extra Vertrouwd Dichtbij Extra s voor een goed leven Extra Fijn die extra s. Ze maken mijn leven een stuk prettiger en makkelijker. Extra informatie, voordeel en gemak ZuidZorg ondersteunt u op alle mogelijke manieren. En als

Nadere informatie

ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL

ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Ondersteuning bij wonen ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Voorpagina: Kjerke de Vries: Ik heb niet erg veel hulp nodig. Daarom verhuis ik van een

Nadere informatie

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van:

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van: NASCHOOLSE DAGBEHANDELING Figaro Welkom! Binnenkort kom je kennismaken op Figaro. In dit boekje leggen we je alvast wat dingen uit. Het boekje is gemaakt voor kinderen die hier voor de eerste keer komen,

Nadere informatie

Young People Coaching Experience

Young People Coaching Experience Hét loopbaanprogramma voor Young Professionals Young People Coaching Experience In 5 stappen naar je ideale baan! Ga jij met tegenzin naar je werk? Heb je er genoeg van om werk te doen dat niet bij je

Nadere informatie

Lesbrief begrijpend lezen (Nieuwsbegrip) tekst groep 5 en 6

Lesbrief begrijpend lezen (Nieuwsbegrip) tekst groep 5 en 6 tekst groep 5 en 6 Carnaval In een deel van Nederland vieren mensen weer carnaval. Carnaval duurt van 18 tot en met 21 februari. De mensen vieren dit feest ieder jaar. Carnaval is een feest met veel tradities

Nadere informatie

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders.

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Zo konden we voelen hoe is om gehandicapt te zijn. Ik zelf vond het heel leerzaam en heb

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

Bijdrage van woningcorporaties aan leefbare buurten in Amsterdam

Bijdrage van woningcorporaties aan leefbare buurten in Amsterdam Pagina 1 / 6 Bijdrage van woningcorporaties aan leefbare buurten in Amsterdam Veel gehoord en gelezen is dat inzet op leefbaarheid geen verantwoordelijkheid en kerntaak meer is van woningcorporaties. Handen

Nadere informatie

Betaal niet teveel... ziet u afspraken tussen bedrijven bij aanbestedingen? Meld ze bij ACM. Kansen & keuzes. voor bedrijven en consumenten

Betaal niet teveel... ziet u afspraken tussen bedrijven bij aanbestedingen? Meld ze bij ACM. Kansen & keuzes. voor bedrijven en consumenten Betaal niet teveel... ziet u afspraken tussen bedrijven bij aanbestedingen? Meld ze bij ACM Kansen & keuzes voor bedrijven en consumenten Waarom krijgt u deze folder? U bent inkoper van een bedrijf of

Nadere informatie

Hallo Meditatie en Dans Liefhebber!

Hallo Meditatie en Dans Liefhebber! 19 juli 11 Deze nieuwsbrief verschijnt per kwartaal. Je ontvangt deze omdat je een keer mee hebt gedaan aan een workshop of klant bent of omdat je opgaf als abonnee. Opzeggen/wijzigen of aanmelden voor

Nadere informatie

Fietsparkeren in Leiden

Fietsparkeren in Leiden Fietsparkeren in Leiden peiling Leids JongerenPanel Colofon Serie Statistiek 2011 / 12 Gemeente Leiden Afdeling Strategie en Onderzoek, BOA Postbus 9100, 2300 PC Leiden E-mail: boa@leiden.nl Website: www.leiden.nl/jongerenpanel

Nadere informatie

Knallen met je vrienden! Leuk, maar ook voor anderen?

Knallen met je vrienden! Leuk, maar ook voor anderen? Knallen met je vrienden! Leuk, maar ook voor anderen? Vooraf Oud en nieuw is leuk en gezellig: oliebollen eten, spelletjes doen, televisie kijken, met zijn allen aftellen tot twaalf uur en vuurwerk afsteken.

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016 Telefoon: 040-2016092. 26 februari Weeksluiting groep 3a en 7a

Schooljaar 2015-2016 Telefoon: 040-2016092. 26 februari Weeksluiting groep 3a en 7a t Letterken Mededelingenblad van OBS t Smelleken Emmalaan 5, 5554 JM Valkenswaard Schooljaar 2015-2016 Telefoon: 040-2016092 Uitgave: 2 februari 2016 info@obstsmelleken.nl www.obstsmelleken.nl Belangrijke

Nadere informatie

Hudsonhof Activiteitenlijst april 2016. Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof 1-9 1057 KP Amsterdam Tel: 020 2334105

Hudsonhof Activiteitenlijst april 2016. Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof 1-9 1057 KP Amsterdam Tel: 020 2334105 Hudsonhof Activiteitenlijst april 2016 Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof 1-9 1057 KP Amsterdam Tel: 020 2334105 1 Nieuw in april!! De maanden april en mei hebben de thema Armoede.

Nadere informatie

Vanuit de directie. Beste ouders/verzorgers,

Vanuit de directie. Beste ouders/verzorgers, CBO Het Kompas Jol 38 8446 EZ Heerenveen www.hetkompas-meilan.nl S C H O O L J A A R 2 0 1 5-2 0 1 6 1 0 D E C E M B E R 2 0 1 5 Directeur: Bartele van der Veer Directeur.hetkompas@ cbo-meilan.nl TREFWOORD

Nadere informatie

in Boschveld staat een huis Ontmoeten, werken en ontwikkelen in copernikkel

in Boschveld staat een huis Ontmoeten, werken en ontwikkelen in copernikkel in Boschveld staat een huis Ontmoeten, werken en ontwikkelen in copernikkel in Boschveld staat een huis de naam Copernikkel dankt zijn naam aan wijkbewoners. Zij zorgden ervoor dat iedereen weet waar de

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari. Mededelingen van directie

Nieuwsbrief februari. Mededelingen van directie Nieuwsbrief februari Mededelingen van directie Vanaf 29 februari gaat de politie controleren op het fout parkeren in de Carmellitessenstraat. Ondanks eerdere oproepen van ons komt het nog steeds voor dat

Nadere informatie

2010 No. 3 SPRINTER NIEUWS

2010 No. 3 SPRINTER NIEUWS 2010 No. 3 SPRINTER NIEUWS Foto: Frits v/d Velde Nieuwsbulletin Modelspoorvereniging Zeeland 24/08/2010 Foto voorpagina is afkomstig van Frits van de Velde. Hij heeft een hele riks foto s van Nederlandse

Nadere informatie