R.K. Geloofsgemeenschap. EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D. Pasen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "R.K. Geloofsgemeenschap. EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D. Pasen"

Transcriptie

1 R.K. Geloofsgemeenschap EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D Pasen 30 e jaargang nr. 3 8 apr t/m 19 mei 2017

2 2 Emmaus Pancratius geloofsgemeenschap St. Pancratiuskerk Hofstraat 2, 7041 AD s-heerenberg Bankrelatie St. Pancratius: Rabobank s-heerenberg en ING t.n.v. Par. H. Gabriël, s-heerenberg Algemene rekening Rabobank IBAN: NL48 RABO BIC code: RABONL2U Kerkbijdrage Rabobank IBAN: NL64 RABO BIC code: RABONL2U ING-Bank IBAN: NL32 INGB BIC code: INGBNL2A Secretariaat: Voor vragen en afspraken rond Doop, Huwelijk, Jubileum, gebedsintenties enz. Adres: Hofstraat 4, 7041 AD s-heerenberg Openingstijden: dinsdag en donderdag van u. tot u. E mailadres: emmaus-pancratius@parochiegabriel.nl Website: Website parochie Voor spoedeisende hulp Via dit nummer is tussen u en u één van de pastores bereikbaar om in geval van nood direct hulp te bieden (b.v. voor het Sacrament van de Zieken of de ziekenzegen).

3 3 Het mooiste paasverhaal Op Pasen zitten er in de kerk mensen die geloven aan de letterlijk lichamelijke opstanding en mensen die dat niet vermogen te geloven. Nog niet zolang geleden waren de laatsten geen zuivere christenen. In de jaren zestig stond ik eens broederlijk naast een parochiaan van onze kerk. Tijdens de bezigheden vroeg hij: Gelooft u in de lichamelijke opstanding? Ik begreep dat ieder antwoord verkeerd zou zijn en zei dat ik nu aandacht had voor mijn eigen lichamelijkheid. Op onaangename vergaderingen is me die vraag wel meer gesteld. Ik houd niet van zulke vragen, omdat ze niet nieuwsgierig zijn maar je met het verwachte antwoord in een hokje willen plaatsen. Waar is Jezus gebleven? Toch hebben beide groepen - de gelovige en de ongelovige paasmensen eenzelfde probleem: wat er ook in het jaar 33 gebeurd moge zijn, hoe krijgt dat betekenis voor vandaag? De oude paasverhalen in de evangeliën doen het antwoord vermoeden. Ze hebben een dubbele bodem. Wie die ontmoetingen met de Opgestane leest als een soort reportage van een spiritistische séance, zal de betekenis niet vatten. Een aantal verwijst bijvoorbeeld naar Galilea, de achterbuurt van Palestina waar het allemaal begon. Daar deelde Jezus brood met de armen, genas hij zieken, dáár zul je hem zien. Hoe? Snap je dat niet? Vooral het liturgisch paasverhaal over de avondgangers naar Emmaüs is me lief. Het geeft precies de structuur van de liturgie van de hoofddienst in de meeste kerken weer. Een ellips met twee brandpunten: Woord en Tafel. Wanneer de pelgrims de vreemdeling verteld hebben van de boodschap van de vrouwen, melden ze dat er bij het graf geen Jezus te zien was. Dat is precies ook ons dode punt: de vermissing van Jezus. Dan volgt de woorddienst. Mozes en de profeten worden opnieuw uitgelegd. Maar tóch: wanneer we zijn aanwezigheid niet ervaren, blijft het een preek in de schemering. Blijf bij ons... Ze naderen het dorp. Blijf bij ons want het is avond en de nacht gaat komen. Blijf bij ons en met heel uw kerk aan de avond van de dag, aan de avond van het leven, aan de avond van de wereld..., bidt men het avondgebed. En Hij blijft. Hoe? Aan tafel nam hij het brood, sprak het zegengebed uit, brak het en gaf het hun. Toen gingen hun ogen open en zij herkenden hem. Dat is het geheim waarin wij,paasmensen, moeten worden ingewijd.

4 4 In het samen delen krijgt de preek in de avondschemering betekenis en zin. Waar mensen met elkaar delen, dáár is hij opgestaan. Waar mensen in opstand komen tegen het ieder- voor-zich, het eigenbelang en de uitbuiting, wordt het gebed van de avondgangers verhoord: Blijf bij ons. Op Pasen kijken we dankbaar om ons heen: mensen die vluchtelingen opnemen, artsen zonder grenzen, een vrijwilliger bij de voedselbank, een buurvrouw die een zieke helpt, een pater in de rimboe. Het slot van het Johannesevangelie meldt: Jezus heeft nog veel meer gedaan, als al zijn daden opgeschreven zouden worden, zou de wereld te klein zijn voor de boeken die dan geschreven moesten worden. Laten we déze aanwezigheid van de Heer in deze Paasweken vieren. A.N. de Jongh De Goede Week. Het geloof vieren De laatste week voor Pasen worden we door Jezus meegenomen Jeruzalem in. In de indrukwekkende stad vieren we de hoogtepunten van ons geloof. Met klein en groot komen we in de kerk, nemen palmtakken in de hand en horen het verhaal van de intocht. Jezus juichen we toe. Hij wil ook onze leider, onze koning zijn. Hij zit niet hoog te paard, maar op een ezeltje, bereikbaar voor ons, kleine mensen. In de dagen die volgen bereiden we ons voor op het Paasfeest. In de boeteviering onderzoeken we ons geweten en vragen we God en elkaar om vergeving voor alles wat niet goed is in ons leven. Wanneer u dat wenst kunt u natuurlijk ook het sacrament van boete en verzoening ontvangen. Op donderdagavond stelt Jezus eerst een teken van uiterste dienstbaarheid, hij wast de voeten van zijn leerlingen en geeft hen en daarmee ook ons de opdracht dienstbaar te zijn aan elkaar. Daarna bekrachtigt Hij dat teken door het Brood te breken en de Beker rond te laten gaan en uit te spreken dat Hij in deze tekens werkelijk onder ons blijft, Zijn Lichaam en Bloed. Op Goede Vrijdag gaan we de kruisweg, de weg naar het einde boven op de berg. Het is goed om die dag stil te staan bij het lijden van Christus en bij het lijden in de wereld en in ons eigen leven. U bent van harte uitgenodigd om voor de kruisverering op die dag bloemen mee te brengen. Zo zeggen wij dank en eren wij Jezus voor alles wat Hij aan ons doet. Na de stille zaterdag vieren we met vuur, water en de gaven van de Eucharistie het nieuwe leven. God roept Jezus tot Leven, Hij verrijst en legt de toekomst voor alle mensen open. Wij hopen dat velen van u deze week goed vieren, dat we samen de hoogtepunten van ons geloof niet zo maar voorbij laten gaan. Mogen we elkaar bemoedigen en zo elkaar tot zegen zijn.

5 5 Afscheid vrijwilligers Begin dit jaar heeft Ria Hageman te kennen gegeven dat zij wilde stoppen als weekkoster. In de week dat zij dienst had zorgde zij voor het openen en sluiten van het kerkgebouw, keek steeds of er voldoende kaarsen waren en luidde iedere middag het angelus. Als er tijdens haar week kerkdiensten waren zorgde zij voor de benodigdheden voor de viering. Wilma Ruikes-Hakfoort stopt met het bezorgen van contactbladen. Dat werk werd haar wat te zwaar. Beide dames: van harte bedankt voor jullie inzet. Afscheid organiste Paula Van Diessen Na 28 jaar als organiste gewerkt te hebben in de Pancratiuskerk moet Paula van Diessen stoppen, omdat zij gaat verhuizen naar Brabant. Zo gaat dat als je je huis te koop hebt staan en toch nog onverwacht snel je huis moet verlaten. Paula speelde niet alleen op het kleine orgel voor in de kerk, maar ook met veel plezier op het gerestaureerde Maarschalkerweerd orgel. Toen het grote orgel weer helemaal speelklaar was heeft zij nog extra lessen genomen om goed op zo n groot orgel te kunnen spelen. Je kon haar daarom vaak op donderdagmorgen horen als zij weer eens nieuwe muziek uitprobeerde. Niet alleen in s-heerenberg was Paula muzikaal bezig, maar ook in Stokkum, haar woonplaats, was ze organiste en dirigente. Als u dit contactblad krijgt heeft het afscheid inmiddels plaatsgevonden. Wij wensen Paula en ook haar man Joop, die zijn bijdrage als vrijwilliger leverde door mee te helpen dit contactblad te drukken, veel plezier en gezondheid in hun nieuwe woonplaats. Vieringen van de goede week De vieringen van de Goede Week (Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Paaszaterdag) voor cluster 1: (Stokkum, Zeddam en s-heerenberg ) worden dit jaar gehouden in de Pancratiuskerk. Pastor Harry Hendriksen en diaken Theo Reuling zijn bij alle drie de vieringen de voorgangers. De zangers van de koren, de lectoren, de misdienaars en de acolieten komen voor de vieringen uit alle drie de geloofsgemeenschappen. Passie in Zeddam Op Goede Vrijdag 14 april is de jaarlijkse Passie weer in de Oswalduskerk van Zeddam. Tijd: uur. Toegang is gratis, maar er is wel een collecte voor de onkosten.

6 6 Passie in Loil Wilt u ook nog naar een andere Passie? U kunt op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Paaszaterdag terecht in de kerk van Loil om uur. Wel graag eerst een kaartje kopen. vanavond staan de doden twee minuten lang weer op, waren rond op onze aarde, twee minuten lang dragers van een visioen van vrede dat elk jaar opnieuw verjaart, stilte twee minuten lang verslagen gaan ze terug naar hun graven ze hebben het kind vermoord gezien, stilte twee minuten lang Oeke Kruythof Nationale Bevrijdingsdag 5 mei 2017 Ook wel 'Dag van de vrijheid' genoemd. Viering van de capitulatie van de nazi's (op 5 mei 1945), die tot dan toe de provincies Utrecht en Noord- en Zuid-Holland nog bezet hielden. Moederdag mei Moederdag wordt gevierd ter ere van het moederschap en valt altijd op de 2e zondag in mei. Moeders worden op deze dag verwend en krijgen vaak ontbijt op bed en kadootjes. Kinderen maken vaak leuke Moederdagkado's op school of op het kinderdagverblijf. In Nederland is begonnen met het vieren van moederdag rond het jaar 1925.

7 7 Overlijden van pastoor Simons Wij ontvingen het bericht dat op 15 februari 2017 te Neede in de Heer is overleden de zeereerwaarde heer Georgius Arnoldus Simons Priester van het Aartsbisdom Utrecht Hij werd geboren te Wehl op 10 april Na zijn priesterwijding op 23 juli 1961 was hij achtereenvolgens kapelaan te Winterswijk, Huissen (H.H.Martelaren van Gorcum), Duistervoorde en 's-heerenberg (H. Pancratius). Op 20 november 1976 volgde zijn benoeming tot pastor en deservítor van de H. Pancratiusparochie te 's-heerenberg en op 17 oktober 1986 werd hij benoemd tot pastoor van de parochie Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming te Borculo. Op 1 november 2000 ging hij met emeritaat. Omdat George eerst bij de Orde der Karmelieten had onderzocht of hij wellicht een roeping had tot het religieuze leven, begon hij wat later dan gebruikelijk aan zijn seminarieopleiding en werd hij als priester van het Aartsbisdom Utrecht 'wereldheer'. Hij was een aimabele man met een zachtmoedig karakter die zijn pastorale werk in de parochie met veel toewijding verrichtte, gedragen door het dagelijks gebed. Hij besteedde veel aandacht aan de viering van een goed verzorgde liturgie; daarin vond hij zijn bevestiging en kracht als priester. George had een studieuze instelling en 'las veel theologische literatuur, met name ook in het Duits en in het Engels want hij was een echte talenman. Zijn leven lang bleef hij zoeken naar zekerheid en geborgenheid in zijn geloof en leven en door de veranderingen in Kerk en wereld viel hem dat soms zwaar. Naarmate zijn levensjaren vorderden werd zijn wereld kleiner en ervoer hij zowel lichamelijk als geestelijk steeds meer de kwetsbaarheid van het menselijk bestaan. Om die reden kon hij uiteindelijk niet meer zelfstandig blijven wonen. Na een liefdevolle verzorging in het verpleeghuis is George, na heel bewust en biddend het sacrament van de zieken te hebben ontvangen, overleden. Wij willen hem blijven gedenken. Anker, hart en kruis Symbool Anker, hart en kruis Symbool van de voornaamste christelijke deugden: geloof, hoop en liefde. Ook symboliseert het de band met Christus.

8 8 Martelaren van s-heerenberg (1) non possumus non loqui wij mogen niet meer zwijgen Op 2 juli herdenken we in de St. Pancratiuskerk in een speciale viering, dat 75 jaar geleden de 2 priesters uit s-heerenberg, pastoor J.Y. Galama ( ) en kapelaan M.A. van Rooyen ( ) in het concentratiekamp Dachau om het leven zijn gekomen. Zij hebben hun leven gegeven vanwege hun vrijmoedig getuigenis van hun geloof. Terecht mogen zij martelaren genoemd worden en komt hun dezelfde eer toe als aan pater Titus Brandsma, een familielid van pastoor Galama, die eveneens in juni 1942 in Dachau is omgekomen. De tweede kapelaan Reinier Hegge is de enige van de 29 bevrijde geestelijken, die levend terugkeerde uit het concentratiekamp Bergen-Belsen. Jan Galama kwam op 30 januari 1932 naar s-heerenberg in de tijd dat in Duitsland Hitler aan de macht begon te komen. Hitler beloofde de economische crisis op te lossen en de eenheid in Duitsland te herstellen, door op grote schaal aan oorlogsindustrie te werken en wegen en vliegvelden aan te leggen. Ook veel Nederlanders vonden in deze crisisjaren werk in Duitsland. De Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij - NSDAP- kreeg de absolute macht en alle tegenstanders werden gevangen gezet of uit de weg geruimd. Vele Nederlanders sloten zich aan bij de Nationaal Socialistische Beweging - NSB-, die met de NSDAP wilde samenwerken. Mgr. Jan de Jong verbood om sacramenten toe te dienen aan leden van de NSB. Pastoor Galama weigerde rigoureus de sacramenten en de kerkelijke begrafenis aan NSBers, waardoor hij steeds meer verzet kreeg van deze groep. Pastoor Galama was zeer geliefd bij veel parochianen en velen vonden steun bij hem. Hij stond bekend als de herder, die goed was voor de armen. Marinus van Rooijen kwam op 7 oktober 1933 naar s-heerenberg en was al vanuit zijn vorige standplaats benoemd tot geestelijke adviseur van de Katholieke Sportbeweging in Oost-Gelderland. Hij was bij de ouderen erg geliefd om zijn vrijgevigheid voor de armen, bij de jongeren om zijn inzet voor de sport. Hij gaf alles weg aan de armen. Juist in de crisisjaren waren er zeer veel armen in s-heerenberg. Zijn inzet voor de sport is voor de mensen uit s-heerenberg het langst bijgebleven, omdat hij veel contact had met de jeugd. De voetbalclub en de tafeltennisvereniging dragen nog steeds zijn naam MvR. Op 3 augustus 1941 werd in alle katholieke kerken van Nederland een protestbrief van de Nederlandse bisschoppen voorgelezen, waarin opnieuw en nog uitgebreider de NSB veroordeeld werd.

9 In s-heerenberg zorgden beide kapelaans, Marinus van Rooijen en Reinier Hegge ervoor, dat deze brief van de bisschoppen vermenigvuldigd en verspreid werd. Daags daarna werd pastoor Galama gearresteerd en overgebracht naar het huis van bewaring in Arnhem. De beide kapelaans kregen de opdracht om zich de volgende dag aldaar te melden. Zij werden bij aankomst meteen gearresteerd. Zowel pastoor Galama als kapelaan van Rooijen zijn in concentratiekamp Dachau terecht gekomen en in juni 1942 zijn zij er overleden als gevolg van ontbering, ziekte en uitputting. Pater Wouters, die als tijdelijk pastoor was benoemd, werd ontboden bij de Gestapo in Arnhem. Daar vernam hij dat beide geestelijken in Dachau waren overleden. Op 4 mei vieren we de Dodenherdenking met onder andere twee minuten stilte om 20:00 uur. Dit gebeurt onder meer bij het monument de Goede Herder te s-heerenberg, dat op 12 december 1948 is onthuld door zijne Eminentie Kardinaal de Jong. Een monument ter nagedachtenis van alle oorlogsslachtoffers van deze plaats. Hierop zijn twee bronzen platen aangebracht met de beide afbeeldingen van de priesters. In onze geloofsgemeenschap wordt 2 juli 2017 in de St. Pancratiuskerk een speciale herdenkingsviering gehouden ter nagedachtenis van beide priesters. Meer hierover leest u in het volgende Contactblad. De tekening hiernaast stelt tegenover elkaar de vrijheid en de gevangenschap. De vrijheid wordt weergegeven in de bovenste twee tekeningen, de gevangenschap in de twee onderste. Boven: 's-heerenberg, met kerk en kasteel, en de zwaluw als teken van vrijheid. Onder: de afrastering van het kamp en de cel, waarin een gevangene met vermagerde handen in gebed zijn handen uitstrekt en opheft naar het huis van God. Het raam met de spijlen stelt voor het raam van de cel. De zon straalt zijn licht naar binnen en tekent de spijlen tot een kruis. Het kruis van de Heer geeft de gevangene moed en kracht. De tekening is gemaakt door Herman Hollander, naar een plaatje, dat kapelaan Reinier Hegge na zijn bevrijding aan familie en vrienden uitdeelde met de volgende tekst: "Mijn dank voor Uw medeleven, gebed en stoffelijke steun in deze moeilijke jaren ". (R.H.F. Hegge kapelaan) 9

10 10 Hemelvaartsviering 25 mei 2017 In 2016 hebben we onder een stralend zonnetje en onder veel belangstelling de eerste Hemelvaartsviering in de openlucht mogen vieren. Ook dit jaar mogen we weer gebruik maken van de binnentuin van Kasteel Huis Bergh in s-heerenberg om daar op Hemelvaartsdag, donderdag 25 mei, om 10.00u een eucharistieviering te houden. De viering wordt verzorgd door het gehele pastorale team en zal muzikaal worden begeleid door het Gabriëlkoor. Na de viering is er in de pastorietuin van de Pancratiuskerk gelegenheid om elkaar verder te ontmoeten onder het genot van koffie en/of thee. Bij slecht weer zal de viering plaatsvinden in de Pancratiuskerk en zal er na afloop in een naburige gelegenheid ruimte zijn voor ontmoeting. Pastoraal werker Guus van der Ploeg zal tijdens de Hemelvaartsviering de kinderwoorddienst verzorgen; Hemelvaart is bijna synoniem voor dauwtrappen. De wandelaars in onze parochie kunnen zich aansluiten bij diaken Theo Reuling, die wandelend van Didam naar s-heerenberg trekt. U kunt zich hiertoe vooraf aanmelden bij Theo Reuling; Vorig jaar zijn er spontaan groepen fietsers vanuit de geloofsgemeenschappen richting s-heerenberg vertrokken. Er zal op Hemelvaartsdag een zogenaamde welkomstlint gevormd worden. Een lint van, voor parochianen uit de geloofsgemeenschappen, bekende gezichten die vanaf de Pancratiuskerk tot de binnentuin van Kasteel Huis Bergh leidt. Vrijheid om te zeggen wat je denkt en gelooft Open discussie is goed en belangrijk, de vrijheid van meningsuiting is een kostbaar democratisch uitgangspunt in onze samenleving. De grenzen van vrijheid van meningsuiting worden aangegeven door het principe van mensenrechten: recht willen doen aan de ander, hoe zij of hij is. Wanneer het recht op vrije meningsuiting een losstaande werkelijkheid wordt, gaat het voorbij aan andere waarden, zoals respect voor medemensen. Wanneer vrijheid op die manier wordt opgeëist en gebruikt wordt de samenleving onleefbaar en drijven we elkaar steeds verder in het nauw, vermoorden we elkaar geestelijk. Het recht op vrije meningsuiting verwordt dan tot het recht op ongelegitimeerde belediging en minachting. Die vrijheid uit zich dan in minachting en neerbuigend taalgebruik naar de mensen die zich baseren op de grondwet van onze democratie. Elke vrijheid kent grenzen, ook de vrijheid van meningsuiting.

11 Daarom is het belangrijk dat we als inwoners van Nederland en ieder vanuit het eigen levensovertuiging en geloof, alert willen zijn op het spreken over elkaar thuis, op straat, op het werk en op school. In een samenleving waarin mensen alleen maar zeggen wat ze denken horen kinderen aan de ontbijttafel, op straat en via de media dat ook, taalgebruik wat ze overnemen en vervolgens op straat verkondigen. Het is belangrijk om kinderen te leren dat het niet gewoon en normaal is om alles zomaar te zeggen. Dat ze leren herkennen waarmee ze mensen beledigen, minachten en negatief over anderen spreken. Wanneer kinderen niet merken dat volwassenen zich soms een beetje inhouden, zullen zij dit ook niet leren. Het gaat er om dat je de ander net zo behandelt zoals je zelf graag behandeld wilt worden. Dat is een centrale regel vanuit het Humanisme, Boeddhisme en vanuit het geloof in die ene God. We zijn gek wanneer we dat afbreken. Dat geven we toch nooit uit handen?! Nieuwsflitsen 11 Corry Nicolay Als u op de hoogte wilt blijven van de stand van zaken over de eventuele sluiting van kerken in de Gabrielparochie moet u niet vergeten de Nieuwsflitsen mee te nemen die regelmatig achter in de kerk liggen. Let op uw brievenbus op 15 mei In de Gabrielparochie is druk overleg gaande welke kerken in de toekomst gesloten gaan worden. Door middel van Nieuwsflitsen die regelmatig achter in de kerk liggen, bent u tot nu toe van de stand van zaken op de hoogte gehouden.15 mei valt de definitieve beslissing. Om te zorgen dat alle parochianen dit nieuws niet op 16 mei uit de krant moeten lezen, wordt er maandag 15 mei tussen 18 uur en 20 uur een extra editie van het Gabriel-blad bij u thuis bezorgd. Let dus op uw brievenbus! Sam s Kledingactie steun Cordaid Mensen in Nood! Van 7 april t/m 8 april vindt in s-heerenberg de kledinginzamelingsactie van Sam s Kledingactie voor Mensen in Nood plaats. U kunt dan uw gebruikte kleding, schoeisel en huishoudtextiel in gesloten plastic zakken afgeven in het portaal van de St. Pancratiuskerk: 7 april: 09:00 tot 16:00 uur 8 april: 09:00 tot 11:00 uur

12 12 Brief van God Lieve kind, Wat heb lk je toch een zwaar kruis opgelegd, door Mijn dag precies op zondag te laten vallen en dan nota bene nog na een vrije zaterdag. Maar lk zal het je uitleggen: de maandag is als vanouds bedoeld als wasdag en op dinsdag wordt de was gestreken. 's Woensdags knoopjes aanzetten en de kleine karweitjes doen en met de kinderen de vrije middag doorbrengen. Op donderdag krijgen de slaapkamers hun wekelijkse beurt en op vrijdag wordt de rest van het huis gedaan om jou in het 'weekend' waardig te kunnen ontvangen. Dan kun je op zaterdag lekker uitslapen en de boodschappen doen. Ook kan men dan na zijn vijf werkdagen lekker aan zijn auto knutselen. Ja, en nou die zondag hè? Dan mag jij op visite. Bij Mij! Want lk wil dan even met jou bijpraten, weer of geen weer, bossen of geen bossen, strand of geen strand, zin of geen zin. Zes dagen in de week kijk lk dag en nacht naar jou om, als je thuis bent, als je voor het stoplicht staat, in de supermarkt, als je niet inslaap kunt komen. Waar je ook bent, overal denk lk aan jou. En nu wil lk graag, dat je op Mijn dag bij Mij komt en ook regelmatig aan tafel komt en mee eet, zodat je er weer tegen kan. lk ben blij, dat je graag wilt komen en dat je beseft, dat je die ontmoeting nodig hebt. Het is goed om zo samen te komen, jij en lk. Het is goed om met anderen samen te komen, om samen te zingen en voor elkaar te bidden. Daarom verwacht ik je. Tot zondag.

13 13 Vastenactie 2017: Vastenactie: Even minderen voor San Salvador Dit jaar richt Vastenactie zich op hulpverlening aan San Salvador. El Salvador is een gewelddadig land en San Salvador een gewelddadige stad. Kinderen en jongeren worden dagelijks geconfronteerd met geweld, thuis en op straat. Er zijn verschillende bendes, mara s, actief en vanaf 8 jaar kunnen kinderen toetreden tot een van de bendes. Ze worden geronseld door de bendes en het is moeilijk om daaraan te ontsnappen. Met onze bijdrage steunen we verschillende initiatieven; alle eilanden van hoop in een gewelddadige samenleving Het Jeugdcentrum in Apopa van de zusters Angel de la Guarda. De oprichting van een jeugdcentrum in Mejicanos. Het sociale werk van de paters Passionisten in Mejicanos. Het werk van de vrijwilligers van Centro Bartholomé de las Casas (CBC) op basisscholen. CBC traint de vrijwilligers en steunt ze bij hun activiteiten Kinderen en jongeren hebben hier geen veilige plaats om te spelen en te leren vanwege de constante dreiging van geweld. Het Jongerencentrum van de Zusters van de Beschermengel in Apopa biedt kinderen, jongeren en hun ouders een veilige haven, letterlijk op het kruispunt tussen drie gewelddadige bendes. Kinderen en jongeren zijn hier veilig en krijgen de handvatten om zichzelf te ontwikkelen zodat ze later een positieve verandering in de samenleving kunnen bewerkstelligen. Activiteiten in het jongerencentrum De zusters organiseren in het Jeugdcentrum onder andere breakdance- en jazzdance-lessen, er is een muziekgroep en de moeders van de kinderen krijgen aerobic-lessen. Voor de allerkleinsten is er een kleuterklas. Tijdens en na de workshops is er aandacht voor persoonlijk contact en allerlei andere onderwerpen, zoals vriendschap, ruzie maken en het weer goed maken, je verplaatsen in een ander, persoonlijke ontwikkeling, doelen stellen in je leven, enzovoorts. Er is ook een klein studiefonds, waarmee jongeren kunnen verder studeren. Hiervoor is echter een lange wachtlijst. Wat wordt met uw bijdrage gedaan? Voor 15 euro krijgt een jongere een eendaagse training tot begeleider. Voor 50 euro kan een jongere op weg worden geholpen om een eigen bedrijfje te starten. Voor 100 euro krijgen ouders en voogden een maand lang training over ethiek en opvoeding. Voor 150 euro krijgen 75 kinderen een maand lang les op het gebied van vreedzaam samenleven.

14 14 In dit Contactblad treft u het Vastenzakje aan. U kunt uw bijdrage daarin doen en het zakje in de brievenbus van de pastorie doen. U kunt uw bijdrage ook rechtstreeks overmaken aan Vastenactie. Wij danken u bij voorbaat, namens de bewoners van San Salvador, voor uw bijdrage. Werkgroep MOV Wie zijn er jarig De maat van ons leven is zeventig jaar, of, als we heel sterk zijn, tachtig. (Psalm 90, 10) Hier zijn ze dan.. de namen van de 80-plussers van de Emmaus - Pancratiusgeloofsgemeenschap, die in de periode van zaterdag 08 april t/m vrijdag 19 mei hun verjaardag hopen te vieren: C. Engelbarts-Jansen j. A. Giezenaar-Migchelbrink jaar O. Heuvel jaar T. Hunting-Heuvel jaar J. Jacobs-Kniest jaar G. Wesselkamp-Martin jaar E. v. Leeuwen-Nuij jaar E. de Waard-Heiliger jaar T. Kortboyer jaar L. v.d. Heiden jaar M. Derksen-Dünnwald jaar B. Bloemendaal-v.d. Wal jaar S. Heitkamp-Neijenhuis jaar L. Marissink jaar J. Migchelbrink jaar F. te Pas jaar H. Giezenaar-Menting jaar M. Migchelbrink-Jansen jaar A. v. Bree jaar J. Wennekes jaar L. Pel-Bolhuis jaar G. Heijltjes jaar A. Wellink-Janssen jaar G. te Winkel jaar N. Orlemans-Daamen jaar J. Angenent jaar C. Boerboom-Jansen jaar A. Natrop-v. Ampting jaar M. Meijer-Bol jaar B. Giezenaar jaar L. Sturrus jaar p.s. Mocht u het niet op prijs stellen uw naam hierbij te vinden, laat het ons dan even weten. (661224). Volo quod vis, volo quia vis, volo quomodo vis, volo quamdiu vis Ik wil wat Gij wilt, ik wil omdat Gij wilt, ik wil op de wijze waarop Gij wilt, ik wil zolang Gij wilt Deze bede was het geliefde gebed van pastoor Jan Galama

15 15 Goed voor U om te weten: Bijna 60 vrijwilligers zijn in de periode van 21 tot 28 januari jl. in touw geweest voor AKTIE KERKBALANS in onze geloofsgemeenschap Emmaus-Pancratius Heel hartelijk dank daarvoor allemaal. Ruim 1200 enveloppen zijn bezorgd bij de parochianen van onze Geloofsgemeenschap. Het toegezegde bedrag voor het jaar 2016 was hiervan hebben we daadwerkelijk ontvangen een mooi resultaat, een score van 98,5% maar de score in 2015 was nog 99,65%, laten we met z'n allen proberen dit jaar de score te verbeteren en de 100% van de toezeggingen te halen. Het begrote bedrag voor het jaar 2017 is middels de actie kerkbalans hebben wij aan toezeggingen (dit is weliswaar 380 minder dan de totale opbrengst van 2016, maar stemt toch enigszins tevreden) waarvan door ons per eind maart reeds ontvangen is: Een kleine analyse van de mutaties dit jaar ten opzichte van vorig jaar:" 34 nieuwe deelnemers goed voor een totaal bedrag van deelnemers geven een hogere bijdrage dan vorig jaar totaal deelnemers geven een lagere bijdrage dan vorig jaar totaal deelnemers nemen niet meer deel totaal 194 Dit is per saldo een positief resultaat van Ook hebben we nu in totaal 28 deelnemers die een overeenkomst "periodieke gift in geld" met onze geloofsgemeenschap hebben afgesloten. We hopen, dat er toch nog enkele verhoogde bijdragen binnen komen. Immers in de loop van het jaar kunnen door vertrek en overlijden soms enkele toegezegde bedragen niet meer voldaan worden In de volgende contactbladen zullen wij u middels onze thermometer hiervan weer op de hoogte houden. Uw locatieraad, en de werkgroep kerkbalans.

16 16 Kerkberichten van Emmaus- en Pancratius geloofsgemeenschap Van zaterdag 08 april t/m vrijdag 19 mei. DE GOEDE WEEK. PALMZONDAG VAN HET LIJDEN VAN DE HEER. Zo. 09 april: Pancratius: uur Eucharistieviering m.m.v. Pancratiuskoor. Voorganger: Em. Deken H. Hendriksen. *(2). Ons gebed wordt gevraagd voor het welzijn van onze parochie en voor: Marian Buitink-Evers; Henk Derksen; Christel Elting; Wim Evers; Gerrit Gerritsen; Gerrit Hageman; Ingrid Jansen; Doortje Medzemaekers-van Lith; Dora Michelbrink- Berendsen; Henk Seegers; Johnny v. Uum; Leis Vink-Holland; Gerda de Vor-Meijer; Rinus Welling; Lies te Winkel-Visser en voor Gerard v. Doorn; WITTE DONDERDAG. Do. 13 april: Pancratius: uur Eucharistieviering m.m.v. Pancratiu skoor. Voorganger: Em. Deken H. Hendriksen en diaken Th. Reuling. *(2). GOEDE VRIJDAG. Vr. 14 april: Pancratius: uur Avondplechtigheid m.m.v. Pancratiuskoor Voorganger: Em. Deken H. Hendriksen en diaken Th. Reuling. *(2). PAASZATERDAG / STILLE ZATERDAG. Za. 15 april: Pancratius: uur Paaswake m.m.v. Pancratiuskoor Voorganger: Em. Deken H. Hendriksen en diaken Th. Reuling. *(2). Ons gebed wordt gevraagd voor het welzijn van onze parochie en voor: Henk Derksen; Christel Elting; Theo Giezenaar; Ingrid Jansen; Joep en Doortje Joling- Menting; Doortje Medzemaekers-v. Lith; Dora Michelbrink-Berendsen; Henk Seegers; Johnny v. Uum; Rina Verhoef-Ross; Leis Vink-Holland; Gerda de Vor-Meijer; Rinus Welling; Lies te Winkel-Visser; o.o. Bronkhorst-Botteram en dochter Marian; Jaap Hunting; Johanna Kuhlmann-Kracht; Wim Arendsen (Lengelse weg); o.o. Thuis- Giezenaar en uit dankbaarheid en voor Joop en Greet Snel en zoon Berno.

17 17 PAASZONDAG. Verrijzenis van de Heer. Zo. 16 april: Pancratius: uur Woord- en Communieviering m.m.v. Pancratiuskoor. Voorganger: diaken L. Feijen. *(2). Ons gebed wordt gevraagd voor het welzijn van onze parochie en voor: Marian Buitink-Evers; Michiel Cillessen; o.o. v. Eekhout-v. Emmerik; Wim Evers; Gerrit Gerritsen; Gerrit Hageman; Mia Verheij-Meijer; Piet Derksen en Maria Derksen- Gerritsen; Joep Derksen als jrgt.; Dinie Buiting-v. Dalen; Edwin Schütters; Jan Berendsen als jrgt. en Diets Berendsen-Notten b.g.v. haar verj.; o.o. Ruikes-Ebbing, Theo. Ans en Ingrid; Jolanda Heitkamp-Wensink; o.o. Wensink-Wennekes en voor Gerard v. Doorn; Wo. 19 april: Pancratius: uur Eucharistieviering. *(1) TWEEDE ZONDAG VAN PASEN. Zo. 23 april: Pancratius: Geen viering. Zo. 23 april: H. Oswaldus in Zeddam: uur Eucharistieviering. Wo. 26 april: Pancratius: uur Eucharistieviering. *(1) DERDE ZONDAG VAN PASEN. Zo. 30 april: Pancratius: uur Eucharistieviering m.m.v. Pancratiuskoor. Voorganger: pastor B. Aarsen. *(2). Ons gebed wordt gevraagd voor het welzijn van onze parochie en voor: Marian Buitink-Evers; Michiel Cillessen; Henk Derksen; Christel Elting; Wim Evers; Gerrit Gerritsen; Gerrit Hageman; Annie Hesseling-Bruins b.g.v. haar verj.; Ingrid Jansen; Doortje Medzemaekers-v. Lith; Dora Michelbrink-Berendsen; Henk Seegers; Johnny v. Uum; Leis Vink-Holland; Rinus Welling; Lies te Winkel-Visser; Chris Ebbing als jrgt.; Josephine Bosch-Gertz als jrgt.; Chris Ebbing als jrgt.; Gerard v. Doorn; Wim Arendsen (Lengelse weg); Gerrit v. Westerop b.g.v. zijn verj. en voor Lodewijk Seegers als jrgt. Wo. 03 mei: Pancratius: uur Eucharistieviering. *(1) Do. 04 mei: Pancratius: uur Dodenherdenking. VIERDE ZONDAG VAN PASEN. Zo. 07 mei: Pancratius: uur Woord- en Communieviering m.m.v. Pancratiuskoor. Voorganger: past. werkster Th. Berendsen. *(2).

18 18 1 e collecte is voor Roepingen Zondag. Geroepen Wat wil ik met mijn leven? En wat wil God van mij? Heb jij je deze vragen ook al eens gesteld, of zie je deze nu voor de eerste keer. Is er in jou een diep verlangen om te leven vanuit een sterk geloof in Christus en word je bijzonder getrokken tot een leven in verbondenheid met Jezus en Zijn Kerk midden in de wereld van vandaag? Wil je daar in alle rust eens serieus over verder praten? Denk je over een leven als religieus(ze) in een gemeenschap? Wil je je graag gaan inzetten in jouw parochie, maar weet je (nog) niet hoe? Gaan je gedachten uitdrukkelijk uit naar het priesterschap of het diaconaat? Kortom, schuif jij de echte vragen van jouw leven over je persoonlijke levenskeuze niet aan de kant en wil je er graag mee aan de slag? De Kerk biedt allerlei vormen aan waarmee jij -op je eigen tempo- kunt ontdekken wat God van je vraagt. Ga gewoon eens langs bij de parochie of maak een afspraak voor een oriënterend gesprek bij een priesteropleiding. De eerste stappen vragen moed. Laat je niet door mensen ontmoedigen, maar vertrouw op Gods leiding. Al voor je geboren werd, keek God vol verlangen naar jou uit. Ons gebed wordt gevraagd voor het welzijn van onze parochie en voor: o.o. Bekker-Zweers en o.o. v.d. Bosch-de Krijger; Marian Buitink-Evers; Henk Derksen; Christel Elting; Wim Evers; Gerrit Gerritsen; Theo Giezenaar; o.fam. Menting-Polman; Ingrid Jansen; Joep en Doortje Joling-Menting; Wim v.d. Meij b.g.v. zijn verj.; Dora Michelbrink-Berendsen; Johnny v. Uum; Rina Verhoef-Ross; Leis Vink- Holland; Rinus Welling; Lies te Winkel-Visser; Annie Angenent nms. vrienden; Gerard v. Doorn; Wim Arendsen (Lengelse weg); Jolanda Heitkamp-Wensink; o.o. Wensink- Wennekes; Huub Steinvoort en voor o.o. Esman-Daals b.g.v. verj. moeder. Na de viering is er gelegenheid elkaar te ontmoeten onder het genot van een kop koffie of thee. Wo. 10 mei: Pancratius: uur Eucharistieviering. *(1) VIJFDE ZONDAG VAN PASEN. Zo. 14 mei: Pancratius: uur Eerste H. Communieviering. Voorganger: pastoor J. Jansen en past. werker G. v.d. Ploeg. *(2). Ons gebed wordt gevraagd voor het welzijn van onze parochie en voor: Edwin Schütters; Wo. 17 mei: Pancratius: uur Eucharistieviering. *(1)

19 19 *(1) Elke woensdagavond eucharistieviering om uur: - Viering gaat niet door bij een avondwake en - Bij afwezigheid van pastoor Jansen - Wordt elk weekend medegedeeld of er een eucharistieviering op woensdag zal zijn. - Men kan natuurlijk ook op dinsdagmorgen het secretariaat bellen. Deze mededeling staat ook op de website van de geloofsgemeenschap van Emmaus-Pancratius *(2) Voorganger van de viering onder voorbehoud. Overleden: 29 jan. Joep Kniest 87 jaar 16 febr. Dora Michelbrink-Berendsen 84 jaar 27 febr. Joke Berkelder-Beekman 74 jaar 08 mrt. Gerard van Doorn 70 jaar Dat zij mogen rusten in de vrede van Christus. Gesprek Vaak praat je horizontaal over het weer en de winkels de zon en de regen duur of goedkoop daar is niks mis mee gewoon gezellig soms praat je verticaal zet je open de sluizen van je hart ga je de diepte in met de ander onbelemmerd moment van vertrouwen de sluier even opgelicht ongenoemd glimp van de Ander kostbaar moment Oeke Kruythof

20 20 Website St. Pancratius: bezoek ook op onze website of scan de QR-code op je mobiel SOS telefonische hulpdienst Sensoor Telefonische hulpdiensten in Gelderland vertrouwelijk - anoniem 24 uur per dag - 7 dagen per week. Altijd tijd voor een gesprek van mens tot mens. Gezamenlijke doopvoorbereiding: Aanmelding via het secretariaat. Zie pagina 2 voor openingstijden, en adresgegevens. Bloemenbusje: (25 jan. t/m 28 mrt. ) St. Pancratiuskerk: 33,50 Hartelijk dank voor uw giften, groot en klein. Opgave gebedsintenties: Wilt u voor een eucharistieviering of woord- en communieviering een gebedsintentie opgeven voor een overledene of anderszins en wilt u dit vermeld zien in ons contactblad, dan a.u.b. tijdig opgeven. Voor nr. 04 (van 20 mei t/m. 30 juni) opgeven voor 02 mei. Het tarief voor een gebedsintentie bedraagt 8,50

21 21 Begunstigers...natuurlijk bedankt voor uw (financiële) ondersteuning van ons parochieblad Wilt u uw parochie ook (financieel) ondersteunen, door hier uw advertentie regel te plaatsen? Neem dan even contact met ons op (0314) ALBERT HEIJN-DE BOER,... Winkelcentrum "De Bongerd"16, albert heijn levensmiddelen ALMON MONTAGE,... Rodingsveen 144, Voor al uw dakwerk en renovatie An & An,... Molenpoort 21, Dames- en herenmode Harrie ARENDSEN VOLVO DEALER.. Transportweg 23. Doetinchem, Vestigingen in: Doetinchem, Zevenaar, Ruurlo, Hengelo (Ov), Almelo. Wim ARENDSEN,... Lengelseweg 62, Automobielbedrijf AZORA, Woonzorgcentrum en Verpleeghuis "GERTRUDIS"... Marktstraat.12, BERGH BRANDKASTEN,... Goorsestraat 14, brandkastenfabriek en brandvertragende deuren De BEUK,... Emmerikseweg 7, Instituut voor fysiotherapie de Beuk, B.J. Kruyt BIJENHOF-AK-TECHNIEK,... Goorsestraat 6, rolluiken, zonweringen, bedrijfs-, garage- en brandvertragende deuren BLOEMENSHOP OASE,...Kruisstuk 10-A, Resto de BONGERD,... de Bongerd 6-8, grill- en snackbar BOOIJ te SCHILDERSBEDRIJF,... Oudste Poortstraat 18, "sterk in vakwerk"! Heinie BOSCH,... Stadsplein 2, Slijterij zoetwaren - kaas BOWLINGCENTRUM,... Stadsplein 5, bowlingcentrum BRIL IN MODE,... Zeddamseweg 6, oogmeting, brillen, contactlenzen BRUINS ELEKTROTECHNIEK,... Terborgseweg 13, Voor al uw elektro- en telefooninstallaties, antennes en datanetwerken CORNIELJE PRAKTIJK,... Lengelseweg 74, Magnetiseurs, Touch for Health

22 22 D&S WOMEN- MENSWEAR,...Zeddamseweg Mode voor hem en haar SCHILDERSBEDRIJF R. ERDHUIZEN,... Oude Doetinchemseweg 37-A, Schildersbedrijf, glas-verf-behangspeciaalzaak. Frans GERRITSEN,... Zeddamseweg 4, Lengel, Quo Vadis aanhangwagens Hans GERRITSEN,... Zeddamseweg 74-B, uw garagebedrijf GOOSSENS TWEEWIELERS,... Klinkerstraat 22/ Uw adres voor electrische-, sport-en stadsfietsen CAFE en ZALENCENTRUM de GRACHT,... Marktstraat 1, HAARING & HENGEVELT,... Molenpoortstraat 48, makelaardij o.g. b.v. H & M HAARMODE,...Molenstraat 16, kapsalon voor Hem en Haar HEITKAMP,... Oudste Poortstraat 2, hotel-café-restaurant HUBO-FRANKE,... Oude Doetinchemseweg 13, alles voor de "doe het zelver". HULKENBERG B.V.... Ulenpasweg 2, transport- en opslagsystemen INDUSTRIAL PARTS TE BOOY BV.... Goorsestraat 16, JOBMAX UITZENDBURO B.V.,... Stadsplein 7, De betrokkenheid werkt stevig door H.J. De JONG,... Stokkumseweg 18, Goudsmid KAAK VLAGGEN.,... s-heerenberger Str. 384, Specialisten in reclame vlaggen en banners KATJA-FASSIN B.V.,... Ulenpasweg 8, groothandel.in drop- en suikerwerken KEURSLAGER KLARENAAR,... Marktstraat 5, al een eeuw kwaliteitsslagerij! KRAAIJKAMP... Eltenseweg 8, Kraaijkamp belettering en reclame KUPERS B.V,... Nijverheidsstraat 18, Loodgieters- en Installatiebedrijf SEMPERFLORENS BLOEMSIERKUNST,... Marktstraat 19, HOVENIERSBEDRIJF Th.KUSTER

23 23 HOTEL BRASSERIE De LANTSCROON,... Molenstraat 12, ook voor uw vergaderingen, recepties, koffietafels enz. IJSSALON MACELLAIO... Stadsplein 7, Zelfbereid ijs, gebak, broodjes en bonbons MONTFERLAND UITVAARTZORG,... de Koppelpaarden 15, Bertil Vollenberg, LITJES -SNACKBAR,... Oude Doetinchemseweg 5, Cafetaria en Cafe t Olde Veld Henk NIJLAND,... Klinkerstraat 38, "uw tweewielercentrum" AUTOBEDRIJF Jan NIJLAND V.O.F,... Plantsoensingel Zuid.22-A, Verkoop alle merken, onderhoud en reparaties OVERDIJK T.F,... Achter de Kom 26, tandprothetische praktijk Mr. A.G.van der REIJT & Mr. P.REIJENGA,... Min.Veldkampstraat 2a, Netwerk Notarissen ROSENDAAL MAKELAARS BV... Stadsplein Voor taxatie, aan- en verkoop van uw woning De RUITER PUTMAN MEIJER Bouw B.V.,..., SCHOOT NATUURSTEEN B.V.,... Fabriekstraat 18, Doetinchem, Grafmonumenten en andere natuursteenproducten CAFÉ SCHUURMAN,... Molenstraat 2, café "de SNOR", Partijen voor 100 pers., koffietafels en vergaderingen. FOTOSTUDIO SOMMERS,... Stadsplein 6B, portretten-reportages, pasfoto s en lijsten Hans SPEET,... Rodingsveen 26, ook uw glazenwasser! TANDARTSEN PRAKTIJK... Handelsweg 8, Van der Louw DRUKKERIJ VELTHAUSZ,... Zeddamseweg 24, voor al uw drukwerk! 3 VERKEERSSCHOOL MONTFERLAND,... Willem Schuurmanlaan Guido en Martina Seegers: voor uw autorijlessen VOLVO DEALER... Transportweg 23 Doetinchem, Vestigingen in: Doetinchem, Zevenaar, Ruurlo, Hengelo (Ov), Almelo WENNEKES-VISHANDEL,...Weteringstraat 1, Geopend:di t/m vr van 10 t/m uur; zaterdags van 10 t/m uur.

24 24 Pastoraal team Pastoor J. Jansen Hofstraat 4, 7041 AD s-heerenberg Tel.: Pastor B.H. Aarsen Smallestraat HA Didam tel.: Pastoraal werker de heer G. van der Ploeg Raadhuisstraat BE Didam tel g.vanderploeg@parochiegabriel.nl Diaken Th.H.M. Reuling ofs Wilhelminastraat ET Didam tel.: t.reuling@parochiegabriel.nl Het pastoraal team wordt in haar werkzaamheden bijgestaan door: Diaken Leon Feijen (Zeddam) Tevens worden in de parochie op verzoek van de pastoor werkzaamheden verricht door: - emeritus diaken Gerard Hendriksen (Beek) - emeritus pater Rinke de Vreeze (Braamt) Contactblad Contactblad is een uitgave van de geloofsgemeenschap Emmaus Pancratius te s-heerenberg - Lengel en verschijnt 7 keer per jaar. Redactie, vormgeving, reproductie en verspreiding van het contactblad wordt door een grote groep van vrijwilligers, in eigen beheer verzorgd. Correspondentieadres: Redactie Contactblad Hofstraat 4, 7041 AD, s-heerenberg Wie in het juiste licht staat komt het best in beeld

C O N T A C T B L A D

C O N T A C T B L A D Geloofskern EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D Zomer - vakantie 2019 32 e jaargang nr 5 22 juni t/m 23 aug. 2019 Meeneem - exemplaar 2 Geloofskern Emmaus Pancratius St. Pancratiuskerk

Nadere informatie

R.K. Geloofsgemeenschap. EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D. Allerheiligen Allerzielen

R.K. Geloofsgemeenschap. EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D. Allerheiligen Allerzielen R.K. Geloofsgemeenschap EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D Allerheiligen Allerzielen 30 e jaargang nr. 7 21 oktober 2017 t/m 8 december 2017 2 Emmaus Pancratius geloofsgemeenschap

Nadere informatie

C O N T A C T B L A D. Zondagen na de Epifanie (Verschijning van Christus) Geloofskern. EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel

C O N T A C T B L A D. Zondagen na de Epifanie (Verschijning van Christus) Geloofskern. EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel Geloofskern EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D Zondagen na de Epifanie (Verschijning van Christus) 32 e jaargang nr 2 12 jan. 2019 t/m 22 feb. 2019 Meeneem - exemplaar 2 Geloofskern

Nadere informatie

R.K. Geloofsgemeenschap. EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D. Aswoensdag: het kruis op je voorhoofd.

R.K. Geloofsgemeenschap. EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D. Aswoensdag: het kruis op je voorhoofd. R.K. Geloofsgemeenschap EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D Aswoensdag: het kruis op je voorhoofd Aswoensdag 30 e jaargang nr. 2 4 febr. 2017 t/m 7 april 2017 2 Emmaus Pancratius

Nadere informatie

R.K. Geloofsgemeenschap. EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D

R.K. Geloofsgemeenschap. EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D R.K. Geloofsgemeenschap EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D CARNAVAL 31 e jaargang nr. 2 27 Januari 2018 t/m 23 maart 2018 2 Emmaus Pancratius geloofsgemeenschap St. Pancratiuskerk

Nadere informatie

R.K. Geloofsgemeenschap. EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D. Kerstmis

R.K. Geloofsgemeenschap. EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D. Kerstmis R.K. Geloofsgemeenschap EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D Kerstmis 30 e jaargang nr. 1 10 dec 2016 t/m 3 feb 2017 2 Emmaus Pancratius geloofsgemeenschap St. Pancratiuskerk

Nadere informatie

R.K. Geloofsgemeenschap. EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D. Vredesweek 2015 28 ste jaargang nr.

R.K. Geloofsgemeenschap. EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D. Vredesweek 2015 28 ste jaargang nr. R.K. Geloofsgemeenschap EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D Vredesweek 2015 28 ste jaargang nr. 7 Kerkberichten 12 sept. t/m 23 okt. 2015 2 Emmaus Pancratius geloofsgemeenschap

Nadere informatie

C O N T A C T B L A D

C O N T A C T B L A D R.K. Geloofsgemeenschap EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D Herdenking Martelaren van s-heerenberg 30 e jaargang nr. 5 1 juli 2017 t/m 1 sept 2017 2 Emmaus Pancratius geloofsgemeenschap

Nadere informatie

R.K. Geloofsgemeenschap. EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D. Pinksteren

R.K. Geloofsgemeenschap. EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D. Pinksteren R.K. Geloofsgemeenschap EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D Pinksteren 30 e jaargang nr. 4 20 mei 2017 t/m 30 juni 2017 2 Emmaus Pancratius geloofsgemeenschap St. Pancratiuskerk

Nadere informatie

C O N T A C T B L A D

C O N T A C T B L A D Geloofskern EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D ALLERZIELEN 31 e jaargang nr 7 20 okt. 2018 t/m 7 dec. 2018 Meeneem - exemplaar 2 Geloofskern Emmaus Pancratius St. Pancratiuskerk

Nadere informatie

R.K. Geloofsgemeenschap. EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D. Kerstmis 2015 29 ste jaargang nr.

R.K. Geloofsgemeenschap. EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D. Kerstmis 2015 29 ste jaargang nr. R.K. Geloofsgemeenschap EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D Kerstmis 2015 29 ste jaargang nr. 1 Kerkberichten 12 dec. 2015 t/m 29 jan. 2016 2 Emmaus Pancratius geloofsgemeenschap

Nadere informatie

ALLERHEILIGEN/ALLERZIELEN

ALLERHEILIGEN/ALLERZIELEN R.K. Geloofsgemeenschap EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D ALLERHEILIGEN/ALLERZIELEN 28 ste jaargang nr. 8 Kerkberichten 24 OKTOBER T/M 11 DECEMBER 2015 2 Emmaus Pancratius

Nadere informatie

C O N T A C T B L A D

C O N T A C T B L A D R.K. Geloofsgemeenschap EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D KERSTMIS 31 e jaargang nr. 1 9 december 2017 t/m 26 januari 2018 2 Emmaus Pancratius geloofsgemeenschap St. Pancratiuskerk

Nadere informatie

R.K. Geloofsgemeenschap. EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D

R.K. Geloofsgemeenschap. EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D R.K. Geloofsgemeenschap EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D Carnaval 29 ste jaargang nr 2 30 januari t/m 18 maart 2016 2 Emmaus Pancratius geloofsgemeenschap St. Pancratiuskerk

Nadere informatie

C O N T A C T B L A D

C O N T A C T B L A D Geloofskern EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D Eindelijk vakantie!! Vakantie 31 e jaargang nr 5 30 juni 2018 t/m 31 aug. 2018 Meeneem - exemplaar 2 Geloofskern Emmaus Pancratius

Nadere informatie

C O N T A C T B L A D

C O N T A C T B L A D Geloofskern EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D Pasen en Pinksteren 32 e jaargang nr 4 13 apr. 2019 t/m 21 juni 2019 Meeneem - exemplaar 2 Geloofskern Emmaus Pancratius St.

Nadere informatie

C O N T A C T B L A D

C O N T A C T B L A D Geloofskern EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D Oktober - Mariamaand 31 e jaargang nr 6 1 sept. 2018 t/m 19 okt. 2018 Meeneem - exemplaar 2 Geloofskern Emmaus Pancratius St.

Nadere informatie

C O N T A C T B L A D

C O N T A C T B L A D Geloofskern EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D OKTOBER MARIAMAAND 32 e jaargang nr 6 24 aug. 2019 t/m 25 okt 2019 Meeneem - exemplaar 2 Geloofskern Emmaus Pancratius St. Pancratiuskerk

Nadere informatie

C O N T A C T B L A D

C O N T A C T B L A D R.K. Geloofsgemeenschap EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D Pasen 31 e jaargang nr. 3 24 maart 2018 t/m 11 mei 2018 2 Emmaus Pancratius geloofsgemeenschap St. Pancratiuskerk

Nadere informatie

R.K. Geloofsgemeenschap. EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D. Veertigdagentijd. 28 ste jaargang nr.

R.K. Geloofsgemeenschap. EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D. Veertigdagentijd. 28 ste jaargang nr. R.K. Geloofsgemeenschap EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D Veertigdagentijd 28 ste jaargang nr. 3 Kerkberichten 21 februari t/m 27 maart 2015 2 Emmaus Pancratius geloofsgemeenschap

Nadere informatie

Geloofskern. EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D. Pinksteren

Geloofskern. EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D. Pinksteren Geloofskern EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D Pinksteren 31 e jaargang nr 4 12 mei 2018 t/m 29 juni 2018 2 Geloofskern Emmaus Pancratius St. Pancratiuskerk Hofstraat 2, 7041

Nadere informatie

C O N T A C T B L A D

C O N T A C T B L A D Geloofskern EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D KERSTMIS 32 e jaargang nr 17 8 dec. 2018 t/m 11 jan. 2019 Meeneem - exemplaar 2 Geloofskern Emmaus Pancratius St. Pancratiuskerk

Nadere informatie

C O N T A C T B L A D

C O N T A C T B L A D Geloofskern EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D Carnaval / Aswoensdag 32 e jaargang nr 3 23 febr. 2019 t/m 12 april 2019 Meeneem - exemplaar 2 Geloofskern Emmaus Pancratius

Nadere informatie

R.K. Geloofsgemeenschap. EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D. Pasen

R.K. Geloofsgemeenschap. EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D. Pasen R.K. Geloofsgemeenschap EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D Pasen 29 ste jaargang nr. 3 19 maart t/m 29 april 2016 2 Emmaus Pancratius geloofsgemeenschap St. Pancratiuskerk

Nadere informatie

Witte Donderdag Duinzichtkerk, 17 april 2014

Witte Donderdag Duinzichtkerk, 17 april 2014 Witte Donderdag Duinzichtkerk, 17 april 2014 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE ARCHIPEL/BENOORDENHOUT Hartelijk welkom in de Duinzichtkerk Vandaag beginnen wij de viering van de drie dagen van Pasen. Wij gedenken

Nadere informatie

R.K. Geloofsgemeenschap. EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D. Vakantie 2015 28 ste jaargang nr.

R.K. Geloofsgemeenschap. EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D. Vakantie 2015 28 ste jaargang nr. R.K. Geloofsgemeenschap EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D Vakantie 2015 28 ste jaargang nr. 6 Kerkberichten 4 juli t/m 11 sept. 2015 2 Emmaus Pancratius geloofsgemeenschap

Nadere informatie

R.K. Geloofsgemeenschap. EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D. Pinksteren 28 ste jaargang nr.

R.K. Geloofsgemeenschap. EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D. Pinksteren 28 ste jaargang nr. R.K. Geloofsgemeenschap EMMAUS - PANCRATIUS s-heerenberg - Lengel C O N T A C T B L A D Pinksteren 28 ste jaargang nr. 5 Kerkberichten 9 mei t/m 3 juli 2015 2 Emmaus Pancratius geloofsgemeenschap St. Pancratiuskerk

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. ZATERDAG-ZONDAG 1 / 2 april VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD

NIEUWSBRIEF. ZATERDAG-ZONDAG 1 / 2 april VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD VAN KRUIS NAAR OPSTANDING April 2017 Parochie Breda Centrum ZATERDAG 1 april ZATERDAG-ZONDAG 1 / 2 april VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD 17.00 Begijnhof: samenzang ZONDAG 2 april 10.30 Antoniuskathedraal:

Nadere informatie

Door Zijn verrijzenis is het kruis teken van hoop. Paasspecial. Parochie St. Barnabas & Parochie H. Bartholomeus

Door Zijn verrijzenis is het kruis teken van hoop. Paasspecial. Parochie St. Barnabas & Parochie H. Bartholomeus Door Zijn verrijzenis is het kruis teken van hoop Paasspecial 2017 Parochie St. Barnabas & Parochie H. Bartholomeus Haastrecht Schoonhoven We vieren Pasen: Christus is verrezen! Wanneer staan we daar bij

Nadere informatie

Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn

Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn informatie voorafgaand aan het gesprek over de uitvaart Hij is niet hier, hij is immers opgestaan, zoals hij gezegd heeft. Mt 28,6 Inleiding Het is belangrijk

Nadere informatie

Weekbrief Maartenskoerier 24 april 1 mei 2016

Weekbrief Maartenskoerier 24 april 1 mei 2016 NIEUWS UIT EIGEN GEMEENSCHAP Parochie-avond op 25 april om 20.00 uur in De Mantel De afgelopen maanden hebben we veel ondernomen. We hebben voor het eerst draaiboeken gemaakt voor de weken rond Pasen en

Nadere informatie

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal?

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wanneer herdenken we de kruisiging en dood van Jezus? Welke liturgische

Nadere informatie

Aan alle jongeren in België

Aan alle jongeren in België Aan alle jongeren in België Beste jongeren, De paus roept regelmatig elke twee of drie jaar bisschoppen van de hele wereld bijeen, om samen na te denken over belangrijke thema s uit het leven van de Kerk

Nadere informatie

Orde van dienst voor de viering van zondag 15 april 2012. Wijkgemeente Ambacht-Oost in de Bethelkerk

Orde van dienst voor de viering van zondag 15 april 2012. Wijkgemeente Ambacht-Oost in de Bethelkerk Orde van dienst voor de viering van zondag 15 april 2012 Wijkgemeente Ambacht-Oost in de Bethelkerk Hendrick ter Brugghen (1588-1629): De Ongelovige Thomas voorganger orgel : dhr. Rob van Herwaarden :

Nadere informatie

KRUIS - SPINSELS. Zaterdag 12 januari in de Dagkapel uur: Life Teenviering o.l.v. pastoor J. Skiba

KRUIS - SPINSELS. Zaterdag 12 januari in de Dagkapel uur: Life Teenviering o.l.v. pastoor J. Skiba Kerk van het Heilig Kruis Parochie O.L. Vrouw van Amersfoort Liendertseweg 48 3814 PL Amersfoort T 033 472 14 89 www.katholiekamersfoort.nl KRUIS - SPINSELS Zaterdag 12 januari in de Dagkapel 19.00 uur:

Nadere informatie

voor zondag 24 september 2017 Thema: want de Heer heeft de aarde gemaakt

voor zondag 24 september 2017 Thema: want de Heer heeft de aarde gemaakt Dromen voor onze wereld ORDE VAN DIENST voor zondag 24 september 2017 Thema: want de Heer heeft de aarde gemaakt Voorganger: ds. Ada Rebel Gastvrouw: Mieke Hendrickx, Lector: Kees Huizing. Diaken: Truus

Nadere informatie

Liturgie voor de morgendienst. met viering Heilig Avondmaal op zondag 27 mei in de Open Hof

Liturgie voor de morgendienst. met viering Heilig Avondmaal op zondag 27 mei in de Open Hof Liturgie voor de morgendienst met viering Heilig vondmaal op zondag 27 mei 2018 in de Open Hof voorganger: ouderling van dienst: organist: ds. Elsje Braam Mariëlle ersteeg Harm van Urk OORBEREIDING Orgelspel

Nadere informatie

Zondagmorgen 10 januari

Zondagmorgen 10 januari Zondagmorgen 10 januari 1 e zondag na Epifanie, kleur wit, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Bastiaan van der Pijl Dienst van de Voorbereiding Orgelspel Mededelingen door de kerkenraad

Nadere informatie

Stilte vooraf. Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg

Stilte vooraf. Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg Stilte vooraf Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg Witte donderdag. Nacht van de overlevering, met een dubbelzinnige betekenis. Het is de overlevering (de traditie) van

Nadere informatie

zondag 27 maart 2016 Welkom in Het Centrum Pasen dienst voor jong & oud Voorganger: ds. J.A. Wegerif Ouderling van dienst: Piet Jansen Organist:

zondag 27 maart 2016 Welkom in Het Centrum Pasen dienst voor jong & oud Voorganger: ds. J.A. Wegerif Ouderling van dienst: Piet Jansen Organist: zondag 27 maart 2016 Welkom in Het Centrum Pasen dienst voor jong & oud Voorganger: ds. J.A. Wegerif Ouderling van dienst: Piet Jansen Organist: Gerjan Kamerling Foto bloemstuk Liturgische bloemschikking.

Nadere informatie

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt.

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt. Huwelijk Eucharistische gebeden 2. Eucharistisch Gebed XII-b Jezus, onze Weg. Brengen wij dank aan de Heer, onze God. Heilige Vader, machtige eeuwige God, om recht te doen aan uw heerlijkheid, om heil

Nadere informatie

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart. Ik zie het ook als een (morele) verplichting om iets aan de wereld te verbeteren.

DE STEM VAN ZENDEREN. Van hart tot hart. Ik zie het ook als een (morele) verplichting om iets aan de wereld te verbeteren. DE STEM VAN ZENDEREN Nr. 21 Website Zenderen: www.zenderen.nl 23 maart 2018 Voxbezorging: Klachten: tel. 074-2667736 KERKBERICHTEN PAROCHIE O.L.V. ONBEVLEKT ONTVANGEN 24 maart 2018 31 maart 2018 Parochie

Nadere informatie

Eredienst 2 juli :00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma

Eredienst 2 juli :00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma Eredienst 2 juli 2017 10:00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma Liturgie Votum / zegengroet Psalm 62: 1 en 3 Gebed Lezen: Johannes 21: 15-17 Preek deel I Wet van de Heer: Zingen Gezang 176b Gebed HA Formulier

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl Onze Vader Onze Vader Onze Vader, die in de hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel, Geef ons heden ons dagelijks brood, en vergeef ons onze schuld,

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Gijs van Ginkel Ouderling Scriba

Mededelingen door de ouderling van dienst. Gijs van Ginkel Ouderling Scriba Mededelingen door de ouderling van dienst Gijs van Ginkel Ouderling Scriba Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 1, 2,

Nadere informatie

Ruimteviering in de sfeer van Taizé in vreugde en verdriet: "ik zie jou"

Ruimteviering in de sfeer van Taizé in vreugde en verdriet: ik zie jou Ruimteviering in de sfeer van Taizé in vreugde en verdriet: "ik zie jou" 18 november 2018 Aanvang: 10:00 Witte Kerk, Lochem Voorbereid door: Gieneke van Nus, Ans Slütter, Annet Schoenmaker, Jantine Haverkamp

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps 33,2

Nadere informatie

Liturgie voor 15 november 2015 Viering van Schrift en Tafel speciaal afgestemd op jongeren

Liturgie voor 15 november 2015 Viering van Schrift en Tafel speciaal afgestemd op jongeren Liturgie voor 15 november 2015 Viering van Schrift en Tafel speciaal afgestemd op jongeren Voorganger: Organist: m.m.v. ds. Nita van der Horst-Kattenberg Marco 't Hart leiding van de kinderkerk -------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

11 februari 2018; Immanuëlkerk; ds. Gerrit van Dijk; Piet George Klootwijk De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte voor persoonlijke

11 februari 2018; Immanuëlkerk; ds. Gerrit van Dijk; Piet George Klootwijk De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte voor persoonlijke 11 februari 2018; Immanuëlkerk; ds. Gerrit van Dijk; Piet George Klootwijk De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte voor persoonlijke bezinning Aanvangslied: Hemelhoog 391 staande 1 2x: 2 2x: Bemoediging

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST PROTESTANTSE GEMEENTE SOEST. Zondag 23 oktober 2016

ORDE VAN DIENST PROTESTANTSE GEMEENTE SOEST. Zondag 23 oktober 2016 ORDE VAN DIENST PROTESTANTSE GEMEENTE SOEST Zondag 23 oktober 2016 6 e zondag van de herfst Liturgische kleur: rood In deze viering zal Conny van Lier worden aangesteld als jongerenwerker voor de Protestantse

Nadere informatie

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering Maart 2019

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering Maart 2019 Nieuwsbrief Aflevering 2019-3 Maart 2019 In deze aflevering: - Langzaam maar zeker. - Cakeverkoop: sponsoractie Taizé-reis. - Paasfakkeltocht. - Wat kan de parochie betekenen? - Ter herinnering. - Informatie

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel

Parochie Sint Christoffel Parochie Sint Christoffel Het sacrament van de Eucharistie (1 e communie) St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Inhoud Inhoudsopgave pag.: 2 Voorwoord pag.:

Nadere informatie

Oecumenische Kerkgemeenschap. De Ark. Hoofddorp Overbos-Floriande. Orde van dienst zondag 18 oktober 2015

Oecumenische Kerkgemeenschap. De Ark. Hoofddorp Overbos-Floriande. Orde van dienst zondag 18 oktober 2015 Oecumenische Kerkgemeenschap De Ark Hoofddorp Overbos-Floriande Orde van dienst zondag 18 oktober 2015 Tafeldienst, Voorganger: Mia Versteege Thema: Miscommunicatie m.m.v. Frans Leijten, orgel VOORBEREIDING

Nadere informatie

Zet je voet maar op het water!

Zet je voet maar op het water! Zet je voet maar op het water! Gezinsdienst Zondag 1 mei 2016 Locatie: Voorganger: Organist: Medewerking: Oosterkerk Ds. Koning Jurjan Lipke Combo Joy 4 All Voor de dienst zingen we: Jezus roept alle kleine

Nadere informatie

stiltewandeling rond het Emmaüsverhaal

stiltewandeling rond het Emmaüsverhaal Pagina1 Het hart van de mens zoekt zijn weg - maar het is Jahwe die hem de kracht van het stappen geeft. spreuken 16,9 Pagina2 inleidende gedachte Emmaüspastoraal begint met op weg gaan met mensen en met

Nadere informatie

VOORBEREIDEN op ontmoeting

VOORBEREIDEN op ontmoeting VOORBEREIDEN op ontmoeting De klok luidt Muziek NADEREN tot de Eeuwige Intocht met lied Wees welkom allemaal Ontsteken van de kaarsen Stilte en welkom Aanvangsgebed met Bemoediging (C2G en gemeente) Votum

Nadere informatie

DIENST VAN DE EENHEID 17 JANUARI Oecumenische viering in Het Schip. Thema: Het woord is aan jou!

DIENST VAN DE EENHEID 17 JANUARI Oecumenische viering in Het Schip. Thema: Het woord is aan jou! DIENST VAN DE EENHEID 17 JANUARI 2016 Oecumenische viering in Het Schip Thema: Het woord is aan jou! Voorgangster: Pastor Evelien Reeuwijk m.m.v. Bel Canto o.l.v. Mirjam Bastiaanse orgel: Cor van Kooten

Nadere informatie

Jezus blijft altijd bij ons

Jezus blijft altijd bij ons Eerste Communieproject 46 Jezus blijft altijd bij ons Jezus staat op uit het graf Jezus is dood. In les 7 heb je gezien dat Jezus wordt vermoord. De vrienden van Jezus zijn bedroefd. Ze leggen Hem in een

Nadere informatie

voor zondag 23 september 2018 Dienst van Schrift en Tafel Thema: Is het een vogel? Een vliegtuig? m.m.v. Jocanto o.l.v.

voor zondag 23 september 2018 Dienst van Schrift en Tafel Thema: Is het een vogel? Een vliegtuig? m.m.v. Jocanto o.l.v. Dromen voor onze wereld ORDE VAN DIENST voor zondag 23 september 2018 Dienst van Schrift en Tafel Thema: Is het een vogel? Een vliegtuig? m.m.v. Jocanto o.l.v. Maud Broeksteeg Voorganger: Ada Rebel Gastheer:

Nadere informatie

Orde van dienst iedere zondag

Orde van dienst iedere zondag Orde van dienst iedere zondag Welkom Eerste lied Bemoediging Groet v Onze Hulp is in de Naam van de Heer, a die hemel en aarde gemaakt heeft.. a Amen. Aansteken van de kaarsen en kaarsenlied - 290 Kyriegebed

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST VOOR DE VIERINGEN IN DE STILLE WEEK 2016

ORDE VAN DIENST VOOR DE VIERINGEN IN DE STILLE WEEK 2016 ORDE VAN DIENST VOOR DE VIERINGEN IN DE STILLE WEEK 2016 Stille zaterdag 26 maart 2016 medewerkers voorgangers: Ds. Tineke Boekenstijn, Ds. Elbert Grosheide, Herma van der Veen muziek (piano): Jaap Morgenstern

Nadere informatie

Protestantse Gemeente te Haaksbergen-Buurse Palmzondag 14 april 2019

Protestantse Gemeente te Haaksbergen-Buurse Palmzondag 14 april 2019 Protestantse Gemeente te Haaksbergen-Buurse Palmzondag 14 april 2019 voorganger: ds. Job Stein organist: Marion Röber lector: Nynke van Genderen - Hiemstra Klokgelui DIENST VAN HET SAMENKOMEN De allerkleinsten

Nadere informatie

KRUIS - SPINSELS. Woensdag 21 november in de Dagkapel uur: Lauden uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor J. Skiba.

KRUIS - SPINSELS. Woensdag 21 november in de Dagkapel uur: Lauden uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor J. Skiba. Kerk van het Heilig Kruis Parochie O.L. Vrouw van Amersfoort Liendertseweg 48 3814 PL Amersfoort T 033 472 14 89 www.katholiekamersfoort.nl KRUIS - SPINSELS Zondag 18 november 09.30 uur 33 e zondag door

Nadere informatie

Zondagmorgen 30 oktober

Zondagmorgen 30 oktober Zondagmorgen 30 oktober 7 e zondag van de herfst, kleur groen, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Scott Baks Piano: Pieter Blokland Ouderling van dienst: Cees Verhoeff Lector: Nel

Nadere informatie

HARTELIJK WELKOM IN DE PETRAKERK

HARTELIJK WELKOM IN DE PETRAKERK zondagsbrief 6 september 2015 HARTELIJK WELKOM IN DE PETRAKERK 12 e Zondag van de Zomer Kleur: groen De kleur groen drukt nieuw leven, hoop, toekomst en groeikracht uit. Voorganger: Organist: Da. Geke

Nadere informatie

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette.

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette. Welkom Lieve vrienden, bekenden, nieuwe gezichten, Welkom in deze Zwanenhofviering. In onze Tijd van leven heeft ieder van u ervoor gekozen op deze zondagmorgen hier te komen. Met alles wat ons leven ons

Nadere informatie

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg Eredienst 06 mei 2018 10:00 Voorganger: ds. H. van den Berg Liturgie Votum / zegengroet Psalm 65 : 1 (NPB) Wet Psalm 65 : 2 (NPB) Gebed Johannes 13 : 31 38 Gezang 61 : 1, 2, 3 Tekst: 1 Korintiërs 13 :

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Nuenen. Witte Donderdag. donderdag 17 april 2014

Protestantse Gemeente Nuenen. Witte Donderdag. donderdag 17 april 2014 aan barmhartigheid Protestantse Gemeente Nuenen werken Witte Donderdag donderdag 17 april 2014 Witte Donderdag Wit licht schijnt vredig en stil over deze morgen De zwarte akker is hoopvol bedekt met een

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Ds. Tonny Nap

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Ds. Tonny Nap Welkom in de Hoeksteen Voorganger: Ds. Tonny Nap Lezen : 1 Korintiërs 15: 1-19 ELB 331 Opwekking 751 Opwekking 174 Opwekking 74 Opwekking 785 ELB 270 Lezen : 1 Korintiërs 15: 1-19 ELB 331 Opwekking 751

Nadere informatie

Verkondiging Maartenskerk zondag 18 mei 2014 Johannes 21, Teun Kruijswijk Jansen

Verkondiging Maartenskerk zondag 18 mei 2014 Johannes 21, Teun Kruijswijk Jansen Verkondiging Maartenskerk zondag 18 mei 2014 Johannes 21, 15-19 Teun Kruijswijk Jansen Eerst een associatie bij de lezing uit het evangelie van vanmorgen. Mijn tekenleraar op de middelbare school vroeg

Nadere informatie

Witte Donderdag. Duinzichtkerk, 28 maart 2013 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE DUINZICHTKERK/VREDESKAPEL

Witte Donderdag. Duinzichtkerk, 28 maart 2013 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE DUINZICHTKERK/VREDESKAPEL Witte Donderdag Duinzichtkerk, 28 maart 2013 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE DUINZICHTKERK/VREDESKAPEL Hartelijk welkom in de Duinzichtkerk Vandaag beginnen wij de viering van de drie dagen van Pasen. Wij gedenken

Nadere informatie

Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag

Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag Openingslied: ZJ 713: God is de Herder. Begroeting P. Wij mogen ons gedragen weten door God, behoeder van alle leven,

Nadere informatie

Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie

Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie 1 van 8 26-1-2016 11:59 Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie In deze enquête stellen wij u een aantal vragen over uw ervaringen met de Thomas a Kempisparochie. Ons doel is beter in beeld te krijgen waar

Nadere informatie

Eucharistieviering van 11 augustus 2013 Negentiende zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 11 augustus 2013 Negentiende zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 11 augustus 2013 Negentiende zondag door het jaar (C) Openingslied: ZJ 585: Dankt, dankt nu allen God. Begroeting en kruisteken P. Vakantietijd, een stille tijd, een tijd om op bezoek

Nadere informatie

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten. zondag 21 december ! aankondiging, Rembrandt. voorganger: ds. C. Jacobs organist: Erik Visser

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten. zondag 21 december ! aankondiging, Rembrandt. voorganger: ds. C. Jacobs organist: Erik Visser Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten zondag 21 december 2014! aankondiging, Rembrandt voorganger: ds. C. Jacobs organist: Erik Visser Orde van de dienst. orgelspel, Girolamo Frescobaldi, Toccata in

Nadere informatie

Zondag 19 maart e zondag in de 40-dagen tijd. Thema van deze zondag: verongelijkt, ongelijkheid, gelijkheid

Zondag 19 maart e zondag in de 40-dagen tijd. Thema van deze zondag: verongelijkt, ongelijkheid, gelijkheid Oecumenische geloofsgemeenschap Het Brandpunt Zondag 19 maart 2017 3 e zondag in de 40-dagen tijd Thema van deze zondag: verongelijkt, ongelijkheid, gelijkheid Voorganger: Welkom: Vleugel: Phil Jacobs

Nadere informatie

Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend

Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend Protestantse Gemeente te Rijssen Open Hof Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend Voorganger: Ds. J. Ek Ouderling van Dienst: Mevr. H. Nijhuis Organist: Dhr. P. van Blanken Na de dienst

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Oisterwijk c.a. Liturgie. Stille Zaterdag 31 maart 2018

Protestantse Gemeente Oisterwijk c.a. Liturgie. Stille Zaterdag 31 maart 2018 Protestantse Gemeente Oisterwijk c.a. Liturgie Stille Zaterdag 31 maart 2018 Van Donker naar Licht voorganger ambtsdrager lector organist ontvangst koster geluid : Ds. Winanda de Vroe : Aede Oostra : Gerda

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Stille Week Pasen door de ogen van Maria van Magdala en wat zie jij? 1 april u

Stille Week Pasen door de ogen van Maria van Magdala en wat zie jij? 1 april u Stille Week 2018 In de Stille Week volgen we Jezus op Zijn weg en kijken we steeds mee dit jaar door de ogen van iemand die dicht bij Hem stond. Wat deed het hen, wat doet het ons: Zijn lijden, sterven

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Goed Nieuws Wat zie Je? Navertelling Lucas 24,35-48 Goed Nieuws! Toen de twee leerlingen

Nadere informatie

Maart e jaargang #3. Van de redactie

Maart e jaargang #3. Van de redactie Van de redactie Op weg naar Pasen is er zoveel te delen dat we nog een vervolg op de vorige nieuwsbrief ontvangt. De inmiddels vaste rubriek uit het domineeslaantje. Uitnodiging avonden over Pasen door

Nadere informatie

Liturgie. zondag 11 juni :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins

Liturgie. zondag 11 juni :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins zondag 11 juni 2017 Liturgie 09:30 uur Ds H D Bondt 14:15 uur Ds R Prins 09:30 uur 11-jun Ds H D Bondt NLB 217 : 1-5 Ps 101 : 1, 2, 3 Exodus 34 : 4-9 NLB 195 : Matt 28 : 16-20 2 Kor 13 : 11-13 Opw 661

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Naar aanleiding van de lezingen vandaag, over het ophouden van de manna uit Jozua 5 en het teken van brood en vis uit Johannes 6, wil ik graag twee

Nadere informatie

Orde voor de bevestigings en intrededienst van Jan Visser als dienaar des Woords

Orde voor de bevestigings en intrededienst van Jan Visser als dienaar des Woords Orde voor de bevestigings en intrededienst van Jan Visser als dienaar des Woords 14 december 2008 14.30 uur Protestantse Gemeente Lexmond Voorgangers: ds. G. Nijmeijer proponent J. Visser Zingen uit: Liedboek

Nadere informatie

Eucharistieviering Palmzondag Begin van de Goede Week 25 maart 2018 Oud-katholieke parochie van de heilige Georgius, Amersfoort

Eucharistieviering Palmzondag Begin van de Goede Week 25 maart 2018 Oud-katholieke parochie van de heilige Georgius, Amersfoort Eucharistieviering Palmzondag Begin van de Goede Week 25 maart 2018 Oud-katholieke parochie van de heilige Georgius, Amersfoort De viering begint bij droog weer in de tuin van de pastorie. Daar vindt de

Nadere informatie

Uw Kerkelijke Uitvaart

Uw Kerkelijke Uitvaart Uw Kerkelijke Uitvaart 2 Adressen Pastor T.F. Buitendijk OCarm Westelijk Halfrond 1 1183 HN Amstelveen tel. 020 641 63 01 e-mail: tom.buitendijk@hetnet.nl Pastor Ph. Kint Ronde Hoep Oost 31 1191 KC Ouderkerk

Nadere informatie

O E CU M E N I S C H E V I E R I N G. 17 januari 2016 zondag 2 e na Epifanie

O E CU M E N I S C H E V I E R I N G. 17 januari 2016 zondag 2 e na Epifanie O E CU M E N I S C H E V I E R I N G 17 januari 2016 zondag 2 e na Epifanie Raad van Kerken Brielle Sint-Catharijnekerk voorganger ds. Tineke Flim leden van de Raad van Kerken Brielle Jeannet Schröder,

Nadere informatie

VIERENDE GEMEENSCHAP...

VIERENDE GEMEENSCHAP... ... IN EEN BIDDENDE EN VIERENDE GEMEENSCHAP... KEN JIJ DE EN? 7 is al eeuwenlang een heilig getal. De zevende dag bijvoorbeeld is een rustdag. Zo zijn er ook zeven sacramenten, zeven belangrijke momenten

Nadere informatie

GEEF ÓM JE KERK GÉÉF VOOR JE KERK

GEEF ÓM JE KERK GÉÉF VOOR JE KERK Januari 2019 Maartenskerkgemeente Doorn GEEF ÓM JE KERK GÉÉF VOOR JE KERK OREN EN OGEN VAN DE KERK IN DE STRAAT Sonja Bloemers DOOR JOU DOET GOD ZIJN WERK Fred Ekhart GELOVEN DOE JE SAMEN Hester van der

Nadere informatie

Witte Donderdag 24 maart uur in de Protestantse Zionskerk

Witte Donderdag 24 maart uur in de Protestantse Zionskerk Witte Donderdag 24 maart 2016 19 uur in de Protestantse Zionskerk DEEL 1: DIENST VAN DE VOORBEREIDING Orgelspel: variaties op Mijn ziel, aanvaard uw luister (Crüger) Welkom en mededelingen door de ouderling

Nadere informatie

Zondag 6 augustus Orgelspel. Begroeting. De gemeente gaat staan. Intochtslied: Lied 283 DIENST VAN DE VOORBEREIDING

Zondag 6 augustus Orgelspel. Begroeting. De gemeente gaat staan. Intochtslied: Lied 283 DIENST VAN DE VOORBEREIDING Zondag 6 augustus 2017 7 e zondag van de zomer Orgelspel Begroeting De gemeente gaat staan Intochtslied: Lied 283 DIENST VAN DE VOORBEREIDING Stilte om ons voor te bereiden op de dienst. Bemoediging o.

Nadere informatie

Liturgie voor de kerkdienst op 6 november 2016 met de bewoners van OlmenEs. Thema: delen maakt je rijk!

Liturgie voor de kerkdienst op 6 november 2016 met de bewoners van OlmenEs. Thema: delen maakt je rijk! Liturgie voor de kerkdienst op 6 november 2016 met de bewoners van OlmenEs Thema: delen maakt je rijk! Voorganger : Tina Kerssies Organist : Fokke v d Woude Welkom en mededelingen Aansteken van de liturgiekaars

Nadere informatie

VRAAGBAAK Vragen die veel gesteld worden en die in eerste instantie hieronder een antwoord of directe verwijzing vinden.

VRAAGBAAK Vragen die veel gesteld worden en die in eerste instantie hieronder een antwoord of directe verwijzing vinden. VRAAGBAAK Vragen die veel gesteld worden en die in eerste instantie hieronder een antwoord of directe verwijzing vinden. Adventactie. In de voorbereidingsweken op het feest van kerstmis willen de geloofsgemeenschappen

Nadere informatie

Kruistocht van gebed (22) Katholieke priesters handhaaf de Leer van de Kerk

Kruistocht van gebed (22) Katholieke priesters handhaaf de Leer van de Kerk Kruistocht van gebed (22) Katholieke priesters handhaaf de Leer van de Kerk Vrijdag 28 januari 2012 23.50u Mijn dochter, Ik geef de wereld dit kruistochtgebed (22) om gebeden te worden door de katholieke

Nadere informatie

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Ex. 1 e lezing Ex. 34: 27-35 Antwoordpsalm 27: 4 2 e lezing Lucas 9: 28-36 Gemeente

Nadere informatie

Protestantse gemeente Biddinghuizen

Protestantse gemeente Biddinghuizen Protestantse gemeente Biddinghuizen Zondag 16 november 2014 Thema: Meedoen met Jezus Viering van het Heilig Avondmaal de Tafel van de Heer Voorganger: ds. Beatrice L. Jongkind Organist: dhr. Cor van Kooten

Nadere informatie

at maakt mij gelukkig? Wie wil ik worden?

at maakt mij gelukkig? Wie wil ik worden? Naam: Datum: at maakt mij gelukkig? Wie wil ik worden? W Evaluatie 1. Jezus heeft een droom van een wereld In de Bergrede noemt Jezus een aantal mensen op die bouwen aan het Rijk van God. Geef drie voorbeelden

Nadere informatie