Regen op komst, direct na t inzaaien... Proef- en demonstratieperceel Kuikenland Bovenkerkerpolder. Startdocument.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Regen op komst, direct na t inzaaien... Proef- en demonstratieperceel Kuikenland Bovenkerkerpolder. Startdocument."

Transcriptie

1 Regen op komst, direct na t inzaaien... aardewerk@filternet.nl Proef- en demonstratieperceel Kuikenland Bovenkerkerpolder Startdocument

2 Inhoud Inleiding 3 Gebiedskenmerken 5 Weidevogels 7 Melkveehouderij Lambalk 11 Doel en opzet 13 Uitvoering 17 Graslandgebruik 19 Looptijd en kosten 21 Verantwoording Bronnen Foto omslag: uitgangssituatie (vóór realisatie) - juli 2013.

3 Foto s: Jankees Schwiebbe (RO) en Denny Ellinger (B)

4 Inleiding Aanleiding Op 29 mei 2013 vindt een gezamenlijke bijeenkomst plaats van de praktijknetwerken Kruidenrijk kuikengras en Kruidenrijk gras voor de veehouderij. Plaats van handeling is het melkveebedrijf van Kees Lambalk aan de ringdijk bij Nes aan de Amstel. Op deze dag is onder meer een bezoek gebracht aan een perceel waar graslandvernieuwing op stapel staat. Ter plekke is de wens besproken om op het perceel kruidenrijk en bloemrijk grasland te realiseren, met als doel het verder vergroten van de overlevingsmogelijkheden voor weidevogelkuikens op het bedrijf. Na afloop van de bijeenkomst en tijdens een vervolgbezoek is het plan geboren voor realisatie van een proef- en demonstratieproject ter plekke. Kader Voldoende kuikenoverleving wordt gezien als sleutelfactor voor het op peil blijven of toenemen van de dichtheid aan weidevogels in de nog resterende weidevogelgebieden in ons land. Kruidenrijk grasland herbergt op relatief kleine oppervlakten grote aantallen insecten die geschikt zijn als voedsel voor de kuikens. Zo is realisatie van kruidenrijk grasland in de kerngebieden een noodzaak om bijvoorbeeld de Grutto, de koning van de weidevogels, blijvend een plek te bieden in onze graslanden en in het kielzog daarvan tal van andere karakteristieke dieren en planten. Achtergronden Onderzoek aan weidevogels heeft aan het licht gebracht dat de kuikenoverleving in ons land gemiddeld genomen onvoldoende is om de alarmerende teruggang in aantallen weidevogels te stoppen en om te buigen. Plaatselijk en regionaal is soms sprake van consolidatie. In die gevallen zijn nog (of weer opnieuw) geschikte leefomstandigheden voor weidevogels aanwezig. Het gaat om combinaties van rust, hoge waterstanden en aangepaste vormen van bemesting en graslandgebruik in arealen van voldoende omvang. Als vuistregel kunnen we in het broedseizoen een verhouding van 1 op 2 aanhouden tussen lang gras en kort gras. Zo n verhouding was vijftig jaar geleden nog gemeengoed. Kruidenrijke maaiweiden besloegen 25% van het graslandareaal. Daarnaast werd 10% van het areaal permanent één tot twee maal per jaar gemaaid en ontving per hectare hooguit 50kg stikstof uit stromest. Dergelijk kruidenrijk en bloemrijk grasland is ook vandaag de dag weer hard nodig. Het kan ontwikkeld worden via aanpassing van het graslandgebruik, maar ook via inzaaien bij vernieuwing van grasland. Het project in de Bovenkerkerpolder is nadrukkelijk geen pleidooi voor het inzaaien van waardevol oud grasland. Het breekt echter wel een lans voor het benutten van kansen. In de praktijk wordt grasland in ons land namelijk in de regel binnen tien jaar opnieuw ingezaaid of doorgezaaid. Aanhaken bij de praktijk is interessant gelet op de schaalgrootte van dit fenomeen.

5 Foto: Harm Botman (RO)

6 Gebiedskenmerken Ligging en grootte Het proefperceel is gelegen op het melkveebedrijf van Kees Lambalk in de Bovenkerkerpolder bij Nes aan de Amstel (gemeente Amstelveen). Het perceel ligt vrij centraal in het ruim 700 ha grote, onbebouwde deel van de polder, ten westen van de Middenweg (die Amstelveen voor fietsers en wandelaars verbindt met Uithoorn). De Bovenkerkerpolder stamt uit de 18e eeuw. Vanaf 1764 is de waterplas, die was ontstaan na een honderd jaar lange vervening tot op de vloer van wadafzettingen, drooggelegd en in cultuur genomen. Daarbij zijn overwegend kavels van 40m breed en 750m lang gevormd. Hoogteligging De Bovenkerkerpolder kent een hoogteligging die grofweg varieert tussen 4 en 5.5 meter minus NAP. De hoogtekaart toont een grillig patroon van slenken (prielen) en ruggen, die samen aan het eind van de middeleeuwen de waddenbodem onder het meters dikke veenpakket vormden. Ook het proefperceel wordt doorsneden door een kleirug. De perceelshoogte ligt rond de contourlijn van 5m. -NAP en neemt In westelijke richting toe. Bodem Direct langs de Amstel bevindt zich een brede strook met hoger gelegen veengronden, het zogenoemde onvergraven bovenland. Zo n drie meter lager, vanaf de boerderijen langs de ringdijk tot aan de Middenweg bevinden zich restveenlagen, meest rietzeggeveen. Westelijk van de Middenweg is sprake van lichte kleigronden met een homogeen profiel en een toplaag die rijk is aan organische stof. Plaatselijk komt in de ondergrond katteklei voor (extreem zure klei, gevormd onder brakke omstandigheden). Ter plekke van het proefperceel gaat de veengrond over in kleigrond met een kalkloze, humusrijke bovenlaag. De ondergrond bestaat uit niet geheel gerijpte klei. De overgang naar de kleirug is in het veld goed te zien. Waterhuishouding Het peil van de Amstel ligt op ongeveer 0.4m. -NAP. Door het hoogteverschil is er in de Bovenkerkerpolder sprake van kwel. Het polderpeil loopt uiteen van 5.90m. - NAP in het westelijk deel tot 5.30m. -NAP in het hoger gelegen oostelijk deel van de polder. Plaatselijk is sprak van onderbemaling. In het zomerseizoen vindt inlaat van water plaats vanuit de Amstel. De (grond)waterkwaliteit is matig. Het proefperceel maakt deel uit van een hoogwaterzone van een kleine twintig hectare. Het slootwater wordt in april en mei met een pomp ruim 50cm opgezet, tot dicht bij het maaiveld. Binnen deze trekpleister voor weidevogels stellen de betrokken boeren het maaien uit totdat de kuikens vliegvlug zijn. Aansluitend ligt een blok van eveneens twintig hectare waar de peilverhoging zo n 30cm bedraagt.

7 Foto s: Astrid Kant (RB, 2x), Andreas Trepte (M), Walter Siegmund (MR), ANV Sudwesthoek (RO)

8 Weidevogels Bovenkerkerpolder Een groot deel van de polder is aantrekkelijk voor weidevogels. Het is één van de belangrijkste Noord-Hollandse weidevogelgebieden. Samen met nog vijf andere polders vormt de Bovenkerkerpolder het ruim 2.500ha grote werkgebied van ANV De Amstel. De vereniging telt 80 leden en een kleine 50 boerenbedrijven doen met 1.500ha mee aan het collectief weidevogelbeheer in Amstelland. In de Bovenkerkerpolder is sprake van ongeveer 230ha met nestbescherming en 100ha met een uitgestelde maaidatum tot juni of juli. Bovendien wordt elk voorjaar een hoogwaterzone van 20ha gerealiseerd. Al enige jaren worden in de polder weidevogelgegevens door de gebiedscoördinator in het lopende seizoen teruggekoppeld met de boeren. Waar nodig sluit men alsnog contracten af, met name om de kans op kuikenoverleving te vergroten. Deze aanpak werpt zijn vruchten af, want voor de Grutto is de broedsucces-ratio vanaf 2008 gestegen van 50% naar 80%. Het aantal kuikens dat het vliegvlug-stadium bereikt, is inmiddels in principe voldoende ( 65%) om de gruttopopulatie in de benen te houden. Dit resultaat is opmerkelijk, omdat er in de Bovenkerkerpolder geen weidevogelreservaat aanwezig is. Er is sprake van een zeer soortenrijk weidevogelgebied. De cijfers zijn vergelijkbaar met die van polder de Ronde Hoep, aan de oostzijde van de Amstel. ANV De Amstel gebruikt daar 160ha weidevogelreservaat van het Noord-Hollands Landschap, met hoge waterpeilen. In de Bovenkerkerpolder komen naast Kievit, Tureluur en Slobeend de laatste jaren gemiddeld 125 broedparen Grutto voor. Verbeterpunten zijn een hoger aandeel met uitgestelde maaidatum (+15%) en hoogwatersloten (+10%) en een toename van de kruidenrijkdom (kwaliteit kuikenland). Deze kwaliteitsverbetering vloeit deels voort uit waterpeilverhoging, al dan niet in combinatie met gericht inzaaien. Landelijke trend De landelijk sterke daling van het aantal weidevogels vanaf de jaren 90 laat de laatste vijf jaren een afremming zien voor Tureluur en Veldleeuwerik en een lichte toename voor Kievit en Grutto. Hoewel er zeker geen sprake is van een grote kentering, geven de cijfers en de op gang gekomen veranderingen in de praktijk hoop. Het aantal hectare met als doelstelling kruidenrijk grasland is landelijk vanaf 2008 gestegen met ruim 3.000ha. Kuikenland Kuikenland is niet louter te definiëren als grasland met een uitgestelde maaidatum. Van wezenlijk belang zijn ook dichtheid, hoogte en samenstelling van de begroeiing op het moment dat er kuikens zijn. Idealiter dient er rond half mei sprake te zijn van een vrij open gras-kruidenbegroeiing die gemiddeld 20-30cm hoog is. Als in het voorjaar het waterpeil in de sloten maximaal zo n 20cm beneden maaiveld staat en greppels liefst vol met water staan, dan is de grasgroei vrij traag en wordt aan dit graslandbeeld voldaan. Bemesting en graslandgebruik passen zich aan en er is volop (kuiken)voedsel aanwezig.

9 0-Engels raai-grasland (LB), 1-Grassen-mix (MBL), 3-Gras-kruidenmix (MBR), 3-idem, natter (RB), 4-Bloemrijk grasland (O). Codering 0-4: zie veldgids Ontwikkelen van kruidenrijk grasland.

10 Weidevogels (vervolg) Bij gevarieerd graslandgebruik is er ruimte voor zowel foeragerende en broedende weidevogels als hun opgroeiende jongen. Mogelijkheden per type grasland: Engels raai-grasland Dominantie van Engels raai en vaak ook Ruwbeemdgras, met Paardenbloem (als er niet gespoten is). Opbrengst > 10 ton droge stof/ha. Maaifrequentie van 3-4 weken met een 1e snee tussen eind april en half mei). Met nestbescherming beperkt geschikt als broedgebied (< 20 broedparen weidevogels per 100ha). Broedsucces gering. Bemesting > 200kg N/ha. Grasland met enkele kruiden Mix van hoogproductieve grassoorten als: Engels raai, Ruwbeemdgras, Fiorin, Geknikte vossenstaart, Timothee en Grote vossenstaart. Enkele haarden met kruiden als Kruipende boterbloem en Witte klaver. Bij storingen ook Ridderzuring, Kweek e.d. Opbrengst 8-10 ton ds/ha, 1e snee tussen 15 en 30 mei. Geschikt broedgebied (ca. 20 broedparen per 100ha). Ongeschikt als kuikenland vanwege een te dicht en hoog gewas bij uitgestelde maaidata. Weinig grotere prooien. Pinksterbloem en Veldzuring zijn typische overgangsoorten naar kruidenrijk grasland. Bemesting kg N/ha. Kruidenrijk grasland Naast hoogproductieve komen ook lager productieve grassen voor, zoals Beemdlangbloem, Gestreepte witbol, Rood zwenkgras, Reukgras en Moeraszoutgras. Homogeen verspreide kruiden als Pinksterbloem, Veldzuring, Scherpe boterbloem, Smalle weegbree, Gewone hoornbloem, Rode klaver en op de lagere plekken Echte koekoeksbloem en Moerasrolklaver. Opbrengst 5-8 ton ds/ha; 1e snede vanaf de eerste helft van juni. Geschikt broedgebied met > 20 broedparen per 100ha. Geschikt kuikenland. Bemesting tot 50kg N/ha. Bloemrijk grasland Vooral laagproductieve grassen en schijngrassen, zoals Zomprus, Biezenknoppen en zeggensoorten. Talrijke kruiden die het grasland tot een bont en kleurrijk geheel maken, zoals Margriet, Knoopkruid, Vogelwikke, Veldlathyrus, Grote ratelaar, Kale jonker en Brunel, Opbrengst: 4-6 ton ds/ha; 1e snede na de langste dag. Goed broedgebied, ook voor kritische soorten. Geschikt kuikenland. Bemesting tot 25kgN/ha

11 Foto s: Vogelbescherming Nederland (RB), ANV De Amstel (RM)

12 Melkveehouderij Lambalk De boerderij van Kees en Greet Lambalk is gelegen aan de ringdijk langs de Amstel in Nes aan de Amstel (gemeente Amstelveen). Het bedrijf telt 42 hectare grasland en 70 tot 80 melkkoeien. De graslanden liggen aaneengesloten in de Bovenkerkerpolder, die zich over ruim kilometer uitstrekt van Uithoorn naar Amstelveen. De familie Lambalk is samen met zo n 80 andere melkveehouders deelnemer aan het project Weidevogelboerderijen van Vogelbescherming Nederland. In Noord- Holland zijn er 16 deelnemers. Kees is voorzitter van de ANV De Amstel en bestuurslid van Stichting Beschermers Amstelland, trefpunt voor boeren, burgers en buitenlui. De dichtheid aan weidevogels op het bedrijf is hoog. Met broedparen per 100 hectare, waarvan broedparen grutto, is het areaal te kwalificeren als zeer soortenrijk. Naast grutto zijn de aantallen voor tureluur opmerkelijk (5-15 broedpaar) en is het jaarlijks broeden van slobeenden vermeldenswaard (6 paar in 2013). Bijzonder is het feit dat de hoge dichtheden worden gehaald zónder aanwezigheid van een weidevogelreservaat. Het is een voorbeeld van de reële mogelijkheden van gruttoland in boerenhand. Er wordt in het bredere kader van de Bovenkerkerpolder door de samenwerkende boeren voldaan aan een geschikt leefmilieu voor de weidevogelgemeenschap, onder meer door blokken met hoge waterpeilen in het voorjaar. Ieder jaar ziet Kees verlangend uit naar de komst van de eerste vogels. Hij is naar eigen zeggen verliefd geworden op weidevogels na deelname aan een experiment van Leidse milieubiologen in de jaren 80. Het gras van de percelen met een uitgestelde maaidatum (7 hectare) kan goed ingepast worden in het rantsoen van de melkkoeien door inzet van een mengvoerwagen. Op zich is er ruimte voor een hoger aandeel beheersgras. Van belang is wel dat het gras zo goed mogelijk gewonnen wordt, zodat de smakelijkheid behouden blijft. Het (strak) persen in grote plastic balen komt de kwaliteit vaak niet ten goede. Het leidt al snel tot verlies van de prik die belangrijk is voor de gezondheid van het vee. Kees Lambalk is geïnteresseerd in het vergroten van de kruidenrijkdom van zijn grasland. Hij verwacht dat daarmee de geschiktheid als kuikenland toe zal nemen. In de zomer van 2012 lag een perceel klaar om in het kader van graslandvernieuwing voorzien te worden van een nieuwe grasmat. Normaal gesproken wordt hiervoor een standaardmengsel uit de Rassenlijst gebruikt met twee rassen Engels raai (en soms drie andere grassen). Door weersomstandigheden konden de benodigde werkzaamheden in 2012 niet meer plaatsvinden. Bij het veldbezoek van de deelnemers aan de eerder genoemde praktijknetwerken in mei 2013 was graslandvernieuwing nog niet in gang gezet, waarna het idee ontstond voor een proef- en demonstratieperceel.

13 Plattegrond van het proef en demonstratieperceel

14 Doel en opzet Voor het proef- en demonstratieperceel is gekozen voor een grote variatie aan zaadmengsels en een eenvoudige en eenduidige gebruiksvorm. Uitgaande van vijf basismengsels zijn door combinatievormen en variabele zaaidichtheid acht inzaaivakken gerealiseerd. De grootte van de vakken bedraagt respectievelijk 3.000m2 (vak 4, 5), 2.000m2 (vak 3), 1.000m2 (vak 6) en 500m2 (vak 1, 2). De oppervlakte van de oevervakken bedraagt 300m2 (vak 7) en 150m2 (vak 8). Vak 1 Kuikenlandmengsel; speciaal voor dit experiment geleverd door Biodivers. Het gaat niet om veredelde soorten, maar om gedorste zaad uit natuurterrein. Het kuikenlandmengsel bestaat onder meer uit zaden van Beemdlangbloem, Kamgras, Rood zwenkgras, Reukgras, Veldgerst, Moeraszoutgras, Smalle weegbree, Rode klaver, Scherpe boterbloem, Pinksterbloem, Veldzuring, Duizendblad, Kleine klaver, Echte koekoeksbloem, Moerasrolklaver, Veldlathyrus en Vogelwikke. Zaaidichtheid: 15-20kg per hectare (zaaistand 9) Vak 2 Combinatie (1 : 1) van het kuikenlandmengsel en het gevarieerde grassenmengsel van vak 4. Zaaidichtheid: ± 20kg per hectare (zaaistand 13) Vak 3 Combinatie (1 : 2) van het margrietmengsel (bloemrijk grasland) van Biodivers en het grassenmengsel van vak 4. Het margrietmengsel betreft gedorst zaad uit natuurterrein, met naast inheemse grassen, soorten als Margriet, Knoopkruid, Groot streepzaad, Vogelwikke, Veldlathyrus, Rolklaver, Wilde peen en Beemdkroon. Zaaidichtheid: 25-30kg/ha (zaaistand 20) Vak 4 Grassenmengsel van Hofman. Het betreft een veredeld handelszaadmengsel bestaande uit de veelsoortige grassenmix van Timothee, Beemdlangbloem, Engels raai, Veldbeemdgras, Kropaar, Glanshaver, Rood zwenkgras, Reukgras en Kamgras. De gehanteerde zaaidichteid laat voldoende ruimte voor spontane vestiging van kruiden. Zaaidichtheid: 20-25kg per hectare (zaaistand 16) Vak 5 Gruttoweidemengsel van Limagrain. Het gaat om een veredeld handelszaadmengsel met weidegrassen en Pinksterbloem, Rode klaver, Witte klaver, Scherpe boterbloem, Smalle weegbree, Madelief, Schapenzuring, Echte koekoeksbloem en Gewone rolklaver. Zaaidichtheid: 15-20kg per hectare (zaaistand 10) Vak 6 Doorzaai bestaande grasmat met het mengsel van vak 5. Zaaidichtheid: ± 30kg per hectare (zaaibak met wiedeg). Vak 7 Dotter-koekoeksbloemmengsel van Biodivers. Gedorst inheems zaadmengsel met onder meer: Dotterbloem, Echte koekoeksbloem, Gevleugeld hertshooi, Grote ratelaar, Moerasrolklaver, Kale jonker, Scherpe zegge, Heelblaadjes, Grote kattenstaart, Grote wederik, Moerasspirea, Wilde bertram en Watermunt. Zaaidichtheid: ± 20kg per hectare (handmatig). Vak 8 Als vak 7, met toevoeging van extra Grote ratelaar. Zaaidichtheid: 10kg per hectare (handmatig).

15 Kuikenlandmengsel (LB), Margrietmengsel (R), Gruttoweidemengsel (LM), Grassenmix (MO), Engels raai (LO), Dotter-koekoeksbloemmengsel (MM)

16 Grote ratelaar In de vakken 3, 4 en 5 is over één werkgang (6 meter) Grote ratelaar aan de zaadmengsels toegevoegd. Deze plantensoort is een half-parasiet die de grasgroei kan remmen door voedingsstoffen aan de wortels te onttrekken. Er ontstaat hierdoor meer ruimte voor de vestiging van kruiden. Voor een vlotte verspreiding is de soort afhankelijk van de vorming van rijp zaad in de loop van juni. De slagingskans in dit experiment zal afhangen van de ontwikkelingssnelheid van de grassen in het voorjaar van De kans op succes wordt vergroot door de ligging van het perceel in de hoogwaterzone. Bovendien kent het perceel in het kader van het collectief weidevogelbeheerplan een uitgestelde maaidatum tot na 15 juni. Een deel van het zaad zal dan voldoende rijp zijn en ratelen in de zaaddozen. Kosten zaadmengsels Verschillen in zaaikosten hangen samen met de keuze van het zaaigoed, eventuele mengingen en de zaaidichtheid. In het experiment zijn keuzes gemaakt op basis van jarenlange persoonlijke ervaring en ervaring van derden. De globale kosten zijn op een rij gezet in de tabel. Hierin zijn niet alleen de toegepaste zaadmengsels en zaaidichtheden vermeld, maar ook de gangbare mengsels van Engels raai en enkele alternatieve zaaidichtheden. Zaadtype Dichtheid Prijs Kosten (kg per ha) (per kg) (per ha) Engels raai Engels raai Gruttoweide idem Grassenmix idem+kuiken** Kuikenland Gr.mix+Margriet* idem * gemengd in de verhouding 2 : 1 ** gemengd in de verhouding 1 : 1 Toelichting: Engels raai Mengsel van twee rassen van deze soort, gebaseerd op het Rassenlijstmengsel BG3 (met toevoegingen als super, superplus, premium e.d.) Engels raai+ Verrijkt mengsel van voornamelijk Engels raai (70%) met toevoeging enkele andere grassen en soms witte klaver. De laagst genoemde prijzen gelden per 100kg en meer. Overige mengsels: zie bladzijde 13. Als vuistregel geldt dat voor deze mengsels met de helft (15-20kg/ha) van de gangbare dichtheid (35-45kg/ha) kan worden volstaan. Er wordt dan voldoende ruimte gelaten voor de spontane vestiging en uitbreiding van kruiden. Relatief duurdere gras-kruidenmengsels zijn succesvol toe te passen in een 1 : 2 menging met aangepaste grasmengsels (zoals Hofman-grassenmix en B3-bermen-mengsel (N.B. niet met BG-3, BG-11 of BG-5 combineren! Deze bevatten resp. 100%, 70% en 45% Engels raai).

17

18 Uitvoering De voorbereidende werkzaamheden vonden plaats in augustus en september Zoals bij graslandvernieuwing gebruikelijk is, werd de bestaande grasmat gespoten, met uitzondering van 2.000m2 van de westzijde van het perceel. Na het ontgraven van circa twee meter slootoever en het verwerken van de uitkomende grond, is het perceel zaaiklaar gemaakt. Het zaaiwerk zelf vond plaats op 6 september, na een lange periode van droogte en met voldoende regen in het vooruitzicht. Voor het inzaaien van de vakken 1-5 is door de loonwerker gebruik gemaakt van een precisie-zaaimachine met een werkbreedte van zes meter. De variatie in zaadgrootte en zaadgewicht vormde geen problemen. De pijpdiameter was voldoende om een vlotte doorloop van het zaad te garanderen. Tevens trad geen zaadontmenging op. Vooral bij de kleinere inzaaivakken diende het zaad in de zaaibak regelmatig herverdeeld te worden over de pijpgaten, zodat er geen pijpen leeg kwamen te staan. De loonwerker stelde op basis van ervaring en inschatting de gewenste zaaidichtheid in. Zonodig werden gaandeweg aanpassingen gedaan. De precisiezaaimachine was niet voorzien van een rol en er is ook niet nagerold. Bij najaarsinzaai is dat normaal gesproken geen probleem, mits er voldoende neerslag in het vooruitzicht is. Bij voorjaarsinzaai kan rollen beter niet achterwege blijven. In vak 6 is de bestaande grasmat doorgezaaid door de melkveehouder. Hierbij is gebruik gemaakt van een zaadvat met roterende schijf, gemonteerd op een wiedeg met een werkbreedte van zes meter. Door windwerking is de zaaidichtheid minder nauwkeurig, maar dit vormt bij doorzaaien geen probleem. De werksnelheid is relatief hoog. De oevervakken 7 en 8 zijn handmatig ingezaaid door breedwerpig strooien, dicht bij de grond. In de bestaande grasmat naast vak 6 is op zeer kleine schaal handmatig ingezaaid (niet op kaart).

19 Foto links: vak 1 met kuikenlandmengsel, 1 maand na inzaaien. Foto rechts: tragere kieming op verlaagde oever.

20 Foto links: proefperceel, rechts van de sloot; 1 maand na inzaaien. Foto rechts: klassiek Engels raai-grasland (na maaibeurt)

21

22 Graslandgebruik Om het proef- en demonstratieperceel tot z n recht te laten komen is een flink aantal inzaaivarianten toegepast. Om misverstanden te voorkomen, is gekozen voor een eenvoudige en eenduidige gebruiksvorm. Het graslandgebruik zal inhouden: - twee maal per jaar maaien - verwijderen van het maaisel - bemesting achterwege laten (eerste jaren) Op de natte oever, rond de waterlijn, kan volstaan worden met eenmaal maaien en verwijderen van het maaisel. Waar geen liesgras voorkomt kan plaatselijk ook een jaar worden overgeslagen (gefaseerd maaien). Slootschoning dient plaats te vinden vanaf de overzijde van de sloten, waarbij plantenresten en bagger niet aan de perceelszijde blijven liggen. Gelet op het contract voor weidevogelbeheer dat is afgesloten zal de eerste snede niet vóór 15 juni plaats kunnen vinden. Om te voorkomen dat het gewas te zwaar wordt, gaat legeren en de ontwikkeling van een gevarieerde kuikenlandbegroeiing in de weg staat, is het van belang om de eerste jaren géén bemesting toe te passen. Op termijn kan een onderhoudsbemesting met stromest wenselijk zijn als de variatie terugloopt en om het bodemleven te stimuleren. Naar verwachting zal het in 2014 nodig zijn om niet veel later dan half juni de eerste snede te maaien. De tweede snede in nazomer of begin van de herfst zorgt ervoor dat het grasland voldoende kort de winter in gaat en de grasmat niet vervilt en verruigt. Toepassing van het gras Het hoge waterpeil in het voorjaar zorgt voor een trager op gang komen van de grasgroei. Uit oogpunt van de toepassing van het gewas is het voordeel dat verhouting van het gewas later in de tijd optreedt. Melkkoeien blijken overigens meer structuurrijk gewas op te nemen dan lang verondersteld is. Hogere gehalten aan ruwe stof ( prik ) spelen een belangrijke rol bij de vertering door het stimuleren van de penswerking en een betere benutting. De laatste jaren vindt terecht een herwaardering plaats van de kwaliteit van kruidenrijk gras. Kruidenrijk grasland vormt een natuurlijke apotheek met een groot preventief potentieel. Een zeker aandeel vlinderbloemigen brengt bovendien de verhouding tussen energie en eiwit meer in balans. Zo n twee generaties terug wist men dergelijk grasland nog op waarde te schatten en te benutten. Zaadmengsels voor grasland bestonden toen nog uit soorten grassen en kruiden, een bijzonder schril contrast met de engels raai grasakkers van vandaag. Hoewel het ruwvoer van kruidenrijk grasland in de regel niet boven de 750 VEM en 50 DVE uitkomt, is uit voerproeven inmiddels gebleken dat bijmenging van 25-30% kruidenrijk gras mogelijk is zonder noemenswaardige afname van de melkopbrengst. Het vee neemt door de bijmenging meer ruwvoer op. Bij dergelijke verhoudingen kunnen dus zowel boer, koe als weidevogel floreren.

23

24 Looptijd en kosten Looptijd Het experiment is in september 2013 van start gegaan met een beoogde looptijd van zes jaar. Binnen deze termijn is er wat betreft de begroeiing sprake van een pioniersfase, overgangsfase en begin van een stabilisatiefase. Door het inzaaien zal de pioniersfase kort zijn. Gelet op ervaringen elders zal de ontwikkelingsgraad na verloop van zes jaar meer dan 75% bedragen. De vestiging van weidevogels en een zekere stabilisatie van de dichtheden zal naar verwachting sneller verlopen. Monitoring De ontwikkeling van de begroeiing wordt jaarlijks vastgelegd door Aardewerk advies. Daarbij gaat het zowel om soortensamenstelling binnen de vakken, als om de hoogte en structuur van de begroeiing. Beide zijn belangrijk voor de mate van geschiktheid van het grasland als broed- en kuikenland. In het lopende weidevogelonderzoek van ANV De Amstel zal via telrondes gerichte aandacht worden gegeven aan aanwezigheid van vogels en met name aan het gebruik van het perceel door weidevogelkuikens. Ook melkveehouder Kees Lambalk speelt hierin een belangrijke rol. In samenspraak zullen monitoring en graslandgebruik lopende het experiment zonodig aangepast worden. Rapportage en terreinbezoeken Jaarlijks wordt door Aardewerk Advies in overleg met ANV Amstelland verslag gedaan van de bevindingen. Na drie jaar vindt tussenrapportage en evaluatie plaats. Eindrapportage volgt na zes jaar (2019). Met inachtneming van het broedseizoen leent het proefen demonstratieperceel zich bij uitstek voor educatie en voorlichting gericht op uiteenlopende doelgroepen. Daarbij kan in het broedseizoen gebruik gemaakt worden van de vogelkijkhut ( glureluur ). Kosten De kosten van het project zijn als volgt begroot: Zaadmengsels! 600 Meerwerk inzaaien! 300 Inrichting oever! 150 Begeleiding inzaaien! 150 Monitoring (looptijd)! De totale kosten bedragen euro. Vanwege de korte tijd tussen plan en uitvoering zijn de eerste vier posten voorgefinancierd door Aardewerk advies en melkveebedrijf Lambalk. Naar een sponsor wordt nog gezocht.

25 Foto: Mark Kuiper (RB)

26 Verantwoording Het experiment is een initiatief van: - Kees Lambalk (melkveehouderij Lambalk) - Wim Schippers (Aardewerk advies) Bij de opzet is betrokken: - Rob Geerts (PRI - Wageningen UR), coördinator van het praktijknetwerk Kruidenrijk gras voor de veehouderij. Onderzoek vindt plaats in samenspraak met: - Mark Kuiper (NatuurBeleven, Amstelveen), gebiedscoördinator weidevogelbeheer, o.m. in Amstelland. De startwerkzaamheden zijn uitgevoerd door: - Kees Lambalk - Herbert Minderman (loonbedrijf Straathof, Mijdrecht) - Wim Schippers Het startdocument is opgesteld door Wim Schippers (Aardewerk advies) in overleg met Kees Lambalk (ANV De Amstel) en Mark Kuiper (NatuurBeleven). Foto s: van de auteur, tenzij anders vermeld. Bronnen CLM (2013). Interview met melkveehouder Kees Lambalk (YouTube). Geerts, R. en J. Verloop (2007). Belang van kruiden en vlinderbloemigen in graslanden. Geld, J. van der et al (2013). Weidevogels in een veranderend landschap. Guldenmond, A. et al (2008). Boeren voor grutto s. Paassen, A. van et al (2013) Lerend beheren voor effectief weidevogelbeheer. Remmelink, G.J. (2005). Beheersgras smaakt - melkkoeien nemen meer beheersgras op dan gedacht. Rockx, L. (2002). Toekomst van het weidevogelbeheer. Schippers, W. et al (2012). Veldgids Ontwikkelen van kruidenrijk grasland. Schippers, W. et al (2003). Ruimte voor natuur in het hart van de samenleving. Schippers, W. en M. Gardenier (1998). Introductie van inheemse flora - een handreiking. Smeding, F. en J. Langhout (2007). Meer dan beheer - melken van beheersgras. Vogelbescherming Nederland (2011). Brochure weidevogelboerderijen.

27

Creëren kruidenrijkgrasland

Creëren kruidenrijkgrasland Creëren kruidenrijkgrasland Nick van Eekeren Jan de Wit Projecten: Winst en Weidevogels, Koeien & Kruiden Partners: Van Hall Larenstein, VIC, PPP-Agro Kruidenrijk grasland op boerenland Vroeger extensieve

Nadere informatie

Kruidenrijk gras voor de veehouderij

Kruidenrijk gras voor de veehouderij Kruidenrijk gras voor de veehouderij Slotsymposium praktijknetwerk Natuurlijk kruidenrijk gras voor de veehouderij Aanleg en beheer van kruidenrijk grasland Rob Geerts Wageningen 12 maart 2014 Inhoud van

Nadere informatie

foto inzet: Staf de Roover

foto inzet: Staf de Roover foto inzet: Staf de Roover 1 2 3 4 Het woord grasland doet veronderstellen dat grassen het grootste aandeel van de vegetatie moeten vormen. Veelal is dit zo, maar er zijn graslanden waarin andere dan grassen

Nadere informatie

Soortensamenstelling van de Kamgrasweiden

Soortensamenstelling van de Kamgrasweiden Soortensamenstelling van de Kamgrasweiden Grassen Kruiden Vlinderbloemigen Kamgras Madeliefje Witte klaver Engels raaigras Paardenbloem Rode klaver Beemdlangbloem Scherpe boterbloem Kleine klaver Ruw beemdgras

Nadere informatie

Kruidenrijk Grasland in de melkveehouderij

Kruidenrijk Grasland in de melkveehouderij Kruidenrijk Grasland in de melkveehouderij Dr. Ir. Wiepk Voskamp-Harkema Lector Duurzame melkveehouderij Leeuwarden, 11 juni 2018 Met dank aan Goaitske Iepema Hoe denk je over kruidenrijk grasland? Hoe

Nadere informatie

Kruidenrijk grasland. Meerwaarde voor vee, bedrijf en weidevogels. Rob Geerts ALV ANV De Amstel 3 april 2017

Kruidenrijk grasland. Meerwaarde voor vee, bedrijf en weidevogels. Rob Geerts ALV ANV De Amstel 3 april 2017 Kruidenrijk grasland Meerwaarde voor vee, bedrijf en weidevogels Rob Geerts ALV ANV De Amstel 3 april 2017 Inhoud van deze presentatie Kruidenrijk grasland, waar hebben we het over? Aanleg en ontwikkeling

Nadere informatie

Waarde van kruidenrijk gras en inpassing in de bedrijfsvoering

Waarde van kruidenrijk gras en inpassing in de bedrijfsvoering Waarde van kruidenrijk gras en inpassing in de bedrijfsvoering Hein Korevaar Slotbijeenkomst Praktijknetwerk Natuurlijk kruidenrijk gras voor de veehouderij; Wageningen 12 maart 2014 Inhoud van presentatie

Nadere informatie

Collectieve weidevogelpakketten SAN beheerspakketten 18 t/m 21

Collectieve weidevogelpakketten SAN beheerspakketten 18 t/m 21 Collectieve weidevogelpakketten SAN beheerspakketten 18 t/m 21 Dit document is een uitgave van Dienst Landelijk Gebied en Dienst Regelingen. De beschrijving heeft een informatieve functie en er kunnen

Nadere informatie

Advies: inzaai- en beheer kruidenrijk grasland voor weidevogels, Noord-Holland

Advies: inzaai- en beheer kruidenrijk grasland voor weidevogels, Noord-Holland Bunnik/Wageningen 16 augustus 2017 Advies: inzaai- en beheer kruidenrijk grasland voor weidevogels, Noord-Holland J. de Wit, W. Schippers, R.H.E.M. Geerts, J.P. Wagenaar en N. van Eekeren Vraagstelling

Nadere informatie

PVM AKKERRANDENMENGSELS MATERIALEN. Telefoon 0316-248099 Telefax 0316-248083

PVM AKKERRANDENMENGSELS MATERIALEN. Telefoon 0316-248099 Telefax 0316-248083 PVM EENJARIG MENGSEL KRUIDENRIJKE ZOOM/BLOEMRIJK GRASLAND NR. 1 Doelsoort : Planten die van nature in Nederland op kleigronden voorkomen (=inheemse flora). Mengsel : Meerjarig mengsel met plantensoorten

Nadere informatie

Bloemenweides rijkdom aan cases

Bloemenweides rijkdom aan cases inhoudstafel Bloemenweides rijkdom aan cases Basics Beheer 17 februari 2015 Groeninnovatieforum Basics < eindbeeld > Basics < communicatie naar burger > Dynamische beplanting met natuurlijke uitstraling

Nadere informatie

Het belang van kruiden en vlinderbloemigen in graslanden

Het belang van kruiden en vlinderbloemigen in graslanden Het belang van kruiden en vlinderbloemigen in graslanden Rob Geerts en Koos Verloop NVWV studiedag 17-4-2007 Landhorst NB Inhoud van deze presentatie Graslanden van vroeger en nu Mineralen en sporen in

Nadere informatie

BLk format Bedrijfsnatuurplan BLk melkkoe 1 ster

BLk format Bedrijfsnatuurplan BLk melkkoe 1 ster BLk format Bedrijfsnatuurplan BLk melkkoe 1 ster Adviseur: Bedrijfsnaam: UBN: Datum: BLk Format Bedrijfsnatuurplan versie 1.0, dd. 10.04.2019 Pagina 1 van 7 1. Meting ALGEMENE INFORMATIE Bedrijf gelegen

Nadere informatie

Kruidenrijk grasland. Meerwaarde voor vee, bedrijf en weidevogels. Rob Geerts & Jan Vrolijk Landelijke ANLb dag 7 april 2017 VHL Velp

Kruidenrijk grasland. Meerwaarde voor vee, bedrijf en weidevogels. Rob Geerts & Jan Vrolijk Landelijke ANLb dag 7 april 2017 VHL Velp Kruidenrijk grasland Meerwaarde voor vee, bedrijf en weidevogels Rob Geerts & Jan Vrolijk Landelijke ANLb dag 7 april 2017 VHL Velp Inhoud van deze presentatie Kruidenrijk grasland, waar hebben we het

Nadere informatie

Onkruidbestrijding in weiland. in nazomer en herfst

Onkruidbestrijding in weiland. in nazomer en herfst Onkruidbestrijding in weiland in nazomer en herfst Inhoud Veel en goed ruwvoer Pag. 3 Pag. 10 Pag. 14 Pag. 15 Veel en goed ruwvoer Onkruidbestrijding in nazomer en najaar Middelen voor onkruidbestrijding

Nadere informatie

JAARVERSLAG WEIDEVOGELBESCHERMING IN AMSTELLAND. Werkgroep Weidevogelbescherming IVN Amstelveen Vogelwerkgroep Ouderkerk ANV De Amstel

JAARVERSLAG WEIDEVOGELBESCHERMING IN AMSTELLAND. Werkgroep Weidevogelbescherming IVN Amstelveen Vogelwerkgroep Ouderkerk ANV De Amstel JAARVERSLAG WEIDEVOGELBESCHERMING IN AMSTELLAND 2012 Werkgroep Weidevogelbescherming IVN Amstelveen Vogelwerkgroep Ouderkerk ANV De Amstel 0 1 1. Weersverloop voorjaar 2012 Het voorjaar van 2012 was zacht

Nadere informatie

Weidevogelbeheer 2016

Weidevogelbeheer 2016 Beheerpakketten Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer 2016 Versie 1.5, 1 Oktober 2015 (Wijzigingen voorbehouden) 1 Grasland met rustperiode - De beheereenheid is ten minste 0,5 hectare groot. - Cumulatie

Nadere informatie

Bermenplan Assen. Definitief

Bermenplan Assen. Definitief Definitief Opdrachtgever: Opdrachtgever: Gemeente Assen Gemeente Mevrouw Assen ing. M. van Lommel Mevrouw M. Postbus van Lommel 30018 Noordersingel 940033 RA Assen 9401 JW T Assen 0592-366911 F 0592-366595

Nadere informatie

Even (nou even..) bijpraten

Even (nou even..) bijpraten Even (nou even..) bijpraten Reageren? info@collectiefnhz.nl Meer informatie, ook persoonlijke documenten: www.collectiefnhz.nl Beste leden van Collectief Noord-Holland Zuid, De drukke tijd is voor iedereen

Nadere informatie

Natuurlijk kruidenrijk gras voor de veehouderij

Natuurlijk kruidenrijk gras voor de veehouderij Natuurlijk kruidenrijk gras voor de veehouderij De meerwaarde van kruiden voor biodiversiteit én vee Rob Geerts Weidevogelkennisdag Friesland Burgum, 7 maart 2013 Inhoud van deze presentatie Hernieuwde

Nadere informatie

Herkauwers & Akkerbouw

Herkauwers & Akkerbouw Herkauwers & Akkerbouw -project Teelttechniek van kruiden in grasland Annelies Beeckman (Inagro), Luk Sobry (Wim Govaerts & co.) Project: Teelttechniek kruiden voor gezond vee Doelstelling: Teelttechniek

Nadere informatie

Weidevogelbeheer 2016

Weidevogelbeheer 2016 Beheerpakketten Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer 2016 16 februari 2015 (Wijzigingen voorbehouden) 1 Grasland met rustperiode - De beheereenheid is ten minste 0,5 hectare groot. - Cumulatie met alle

Nadere informatie

Versie bij voorkeur breder

Versie bij voorkeur breder Pakketvoorwaarden A19c2 Versie 2019 Patrijzenrand Beschrijving Deze rand biedt dekking, foerageer- en nestelmogelijkheden voor de patrijs en andere akkervogels. De rand bestaat uit 3 stroken. Eén strook

Nadere informatie

Greppel plas dras op Texel. Resultaten van een driejarig experiment

Greppel plas dras op Texel. Resultaten van een driejarig experiment Greppel plas dras op Texel Resultaten van een driejarig experiment ANLV De Lieuw Texel Siebold van Breukelen September 2015 ANLV De Lieuw Texel - Ottersaat 5-1792 CC Oudeschild - tel 0222 314072 -E mail

Nadere informatie

BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel akker COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL 2019

BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel akker COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL 2019 BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel akker COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL 2019 Overzicht beheerpakketten Binnen het leefgebied Open AKKER zijn er in het werkgebied van Collectief Midden Overijssel enkele

Nadere informatie

Grasgids voor. Belgisch Witblauw. Méér vlees uit gras. Groot in Gras. Waar koopt u? Voor verkoopadressen kijk op www.barenbrug.be of bel 03 219 19 47

Grasgids voor. Belgisch Witblauw. Méér vlees uit gras. Groot in Gras. Waar koopt u? Voor verkoopadressen kijk op www.barenbrug.be of bel 03 219 19 47 BB-082011 Grasgids voor Waar koopt u? Voor verkoopadressen kijk op www.barenbrug.be of bel 03 219 19 47 Belgisch Witblauw Groot in Gras Barenbrug Belgium NV Hogenakkerhoekstraat 19 9150 Kruibeke E-mail:

Nadere informatie

Inheems zaaizaad. Gehakkelde aurelia op Knoopkruid

Inheems zaaizaad. Gehakkelde aurelia op Knoopkruid Inheems zaaizaad Inleiding Gebruik van zaaizaad om een bloemrijke flora te verkrijgen en om insecten als vlinders en bijen te bevoordelen is populair en wint steeds meer terrein. Daarbij wordt de ingeschatte

Nadere informatie

Naar een goed weidevogelbeheer. Cees Witkamp Senior beleidsmedewerker boerenlandvogels Vogelbescherming Nederland

Naar een goed weidevogelbeheer. Cees Witkamp Senior beleidsmedewerker boerenlandvogels Vogelbescherming Nederland Naar een goed weidevogelbeheer Cees Witkamp Senior beleidsmedewerker boerenlandvogels Vogelbescherming Nederland 1 Even iets over Vogelbescherming o Opgericht 1899 o C. 140.000 leden o C. 65 werknemers

Nadere informatie

DairyGrass Specials. Extra s voor het grasland van de melkveehouder

DairyGrass Specials. Extra s voor het grasland van de melkveehouder DairyGrass Specials Extra s voor het grasland van de melkveehouder oktober 2016 DairyGrass Specials Aanvullingen voor uw grasland Om u te helpen uw bedrijf te verduurzamen hebben wij, als aanvulling op

Nadere informatie

Eindrapportage Slootkwaliteitsplan in de Braakpolder bij Kolhorn

Eindrapportage Slootkwaliteitsplan in de Braakpolder bij Kolhorn Eindrapportage Slootkwaliteitsplan in de Braakpolder bij Kolhorn Juni 2013 Foto s: Frode Numan, Paulien de Gaaij, Pieke Molenaar, Oda Bögels 1 INHOUD Pilot Slootkwaliteitsplan in de Braakpolder... - 3

Nadere informatie

Hoe kunt u meedoen? Help

Hoe kunt u meedoen? Help Agrariërs Weidevogelwerkgroepen snest Gemeenten Weidevogelwerkgroep Binnenveld-Oost, Weidevogelwerkgroep Binnenveld-West, de initiatiefnemers van het Weidevogelplan WERV-gemeenten Wageningen, Ede, Rhenen

Nadere informatie

maïszaden CATALOGUS 2017 Maïszaden Graszaden Groenbemesters Eiwitgewassen en GLB

maïszaden CATALOGUS 2017 Maïszaden Graszaden Groenbemesters Eiwitgewassen en GLB maïszaden CATALOGUS 2017 Maïszaden Graszaden Eiwitgewassen en GLB COUNTRY grasmengsels graszaden Maaien 3 jaar zeer hoge opbrengst COUNTRY Silage 3 zware snedes mogelijk Maaien 5-7 jaar hoge eiwitopbrengst

Nadere informatie

maïszaden CATALOGUS 2018 Maïszaden Graszaden Groenbemesters Eiwitgewassen en GLB

maïszaden CATALOGUS 2018 Maïszaden Graszaden Groenbemesters Eiwitgewassen en GLB maïszaden CATALOGUS 2018 Maïszaden Graszaden Groenbemesters Eiwitgewassen en GLB COUNTRY grasmengsels Maaien 3 jaar zeer hoge opbrengst COUNTRY Silage 3 zware snedes mogelijk Maaien 5-7 jaar hoge eiwitopbrengst

Nadere informatie

GRASDUINEN IN HET GRAS

GRASDUINEN IN HET GRAS Ruraal Netwerk 25 april 2013 GRASDUINEN IN HET GRAS GEBRUIKSDOELSTELLINGEN VAN GRAS VOOR LANDBOUW Geert Rombouts Mathias Abts Departement Landbouw en Visserij Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling Voorlichting

Nadere informatie

BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel akker COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL

BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel akker COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel akker COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL 2018-2019 Overzicht beheerpakketten Binnen het leefgebied Open AKKER zijn er in het werkgebied van Collectief Midden Overijssel enkele

Nadere informatie

Drasland. Groot Wilnis-Vinkeveen

Drasland. Groot Wilnis-Vinkeveen Groot Wilnis-Vinkeveen Drasland in de Zouweboezem, provincie Zuid-Holland Bron: provincie Utrecht Drasland Drasland is niet bemest kruidenrijk hooiland dat maximaal 30 cm boven het oppervlaktewaterpeil

Nadere informatie

Ontwikkeling en beheer van natuurgraslanden in Utrecht: Kruiden- en faunarijk grasland

Ontwikkeling en beheer van natuurgraslanden in Utrecht: Kruiden- en faunarijk grasland Provincie Utrecht, afdeling FLO, team NEL, 5 februari 2015 is het basis-natuurgrasland. Het kan overal voorkomen op alle grondsoorten en bij alle grondwaterstanden, maar ziet er dan wel steeds anders uit.

Nadere informatie

DairyGrass mengsels. Hoge grasopbrengst

DairyGrass mengsels. Hoge grasopbrengst DairyGrass mengsels Hoge grasopbrengst oktober 2016 DairyGrass : de beste rassen in een mengsel De top van de CSAR-lijst van meerdere kwekers, gemengd in één zak. Dát is DairyGrass. Op basis van onderzoek

Nadere informatie

maïszaden CATALOGUS 2019 Maïszaden Graszaden Sorghum Groenbemesters

maïszaden CATALOGUS 2019 Maïszaden Graszaden Sorghum Groenbemesters maïszaden CATALOGUS 2019 Maïszaden Graszaden Sorghum Groenbemesters COUNTRY grasmengsels COUNTRY grasmengsels Maaien 3 jaar + zeer hoge opbrengst + zware snedes mogelijk Maaien 3 jaar + soortenrijk met

Nadere informatie

Weidemengsels 2016 Informatie en productenoverzicht

Weidemengsels 2016 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels 2016 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels Mengselwijzer Kies het juiste weidemengsel Na de afschaffing van het melkquotum is het voor de veehouder nog belangrijker geworden om goed

Nadere informatie

AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSCOLLECTIEF MIDDEN-GRONINGEN BEHEERPAKKETTEN AKKERVOGELBEHEER. Versie 24 maart 2015

AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSCOLLECTIEF MIDDEN-GRONINGEN BEHEERPAKKETTEN AKKERVOGELBEHEER. Versie 24 maart 2015 AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSCOLLECTIEF MIDDEN-GRONINGEN BEHEERPAKKETTEN AKKERVOGELBEHEER Aangepast landelijk pakket 2 Kuikenvelden Veldleeuwerik Naam beheerpakket Kuikenvelden Veldleeuwerik op grasland

Nadere informatie

2018

2018 2018 www.tenhaveseeds.nl VEETEELT FIELD STAR BG 3 FIELD STAR BG 4 Ten Have Seeds heeft een breed assortiment weidemengsels voor maaien en beweiden. Naast de vier BG mengsels bevat het Field Star assortiment

Nadere informatie

Rapportage natuurbeheer. Weidevogels. Stichting Agrarische Bedrijven Spaarnwoude (SAS) Melkveebedrijf de Ettingen Zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve

Rapportage natuurbeheer. Weidevogels. Stichting Agrarische Bedrijven Spaarnwoude (SAS) Melkveebedrijf de Ettingen Zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve Rapportage natuurbeheer Weidevogels Stichting Agrarische Bedrijven Spaarnwoude (SAS) Melkveebedrijf de Ettingen Zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve 2016 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Weidevogels... 5 2.a.

Nadere informatie

SUBBIJLAGE 10 a bij maatregelfiches as 2 BEHEERSPAKKETTEN AGROMILIEUVERBINTENISSEN PSAN (OUD)

SUBBIJLAGE 10 a bij maatregelfiches as 2 BEHEERSPAKKETTEN AGROMILIEUVERBINTENISSEN PSAN (OUD) SUBBIJLAGE 10 a bij maatregelfiches as 2 BEHEERSPAKKETTEN AGROMILIEUVERBINTENISSEN PSAN (OUD) Met de invoering van de PSNL vervalt de mogelijkheid om op grond van de PSAN nieuwe verbintenissen aan te gaan.

Nadere informatie

Beheer van een gangbaar graslandperceel

Beheer van een gangbaar graslandperceel Graslandperceel Een graslandperceel heeft een vegetatie met vooral grassen, maar ook met meerjarige, overblijvende kruiden. Gangbaar beheerde percelen bestaan voor bijna 100% uit hoogproductieve grassen.

Nadere informatie

DairyGrass mengsels. Hoge grasopbrengst

DairyGrass mengsels. Hoge grasopbrengst DairyGrass mengsels Hoge grasopbrengst oktober 2016 Onderzoek Agrifirm Met de komst van de KringloopWijzer is een efficiënte benutting van voer en mineralen belangrijker dan ooit. Gedegen, wetenschappelijk

Nadere informatie

WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD

WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD 214 Er is goed nieuws en er is slecht nieuws WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD 214: ER IS GOED NIEUWS EN ER IS SLECHT NIEUWS Sinds 211 telt DNatuur voor ANV Lopikerwaard hoeveel Grutto

Nadere informatie

Instrumentenkaart. Graslandsamenstelling

Instrumentenkaart. Graslandsamenstelling 1 Graslandsamenstelling DOEL Door inzicht in de graslandsamenstelling kunt u biodiversiteit beter gaan benutten. Daardoor is besparing mogelijk op arbeid en gebruik van brandstof en bestrijdingsmiddelen.

Nadere informatie

Paardengras versus koeiengras

Paardengras versus koeiengras Paardengras versus koeiengras Stichting De Paardenkamp Soest 6 december 2016 Mark Jan Vink Waarom dit onderwerp? Omdat in de dagelijkse praktijk blijkt dat veel paarden worden gehouden op koeiengras Dat

Nadere informatie

Oevers 2x maaien Oever 2

Oevers 2x maaien Oever 2 Oevers 2x maaien Oever 2 De vegetatie is rijk aan diverse soorten kruiden, zoals kattenstaart, grote waterweegbree en zwanebloem en behoort tot het Watertorkruidverbond (Oenanthion aquaticae). De vegetatie

Nadere informatie

Weidemengsels 2016 Informatie en productenoverzicht

Weidemengsels 2016 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels 2016 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels Na de afschaffing van het melkquotum is het voor de veehouder nog belangrijker geworden om goed op de voerkosten te letten. Er zijn meer

Nadere informatie

Weidemengsels Informatie en productenoverzicht

Weidemengsels Informatie en productenoverzicht Weidemengsels 2019 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels Het wordt voor de veehouder steeds belangrijker om zo veel mogelijk ruwvoer zelf te telen. Lagere voerkosten zorgen voor een beter rendement.

Nadere informatie

De kern ligt bij plasdras

De kern ligt bij plasdras 7-3-2014 Inleiding presentatie Weidevogelbeheer Vereniging Noardlike Fryske Wâlden Weidevogelaantallen 2009-2012 Plasdras voor meer weidevogels Netwerken voor vitale populaties De kern ligt bij plasdras

Nadere informatie

Beheerpakketten Leefgebied Open Grasland

Beheerpakketten Leefgebied Open Grasland Pakket 1 Grasland met rustperiode Het in acht nemen van een rustperiode op grasland is vooral voor weidevogels van belang. Ze biedt rust aan broedende vogels door de kans op verstoring van de legsels te

Nadere informatie

Zuidrand Quick Scan 2011

Zuidrand Quick Scan 2011 Zuidrand Quick Scan 2011 KNNV afdeling Delfland Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT email: afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland

Nadere informatie

Mengselkeuzeschema Bermen en Dijken. Intensief Extensief Extensief beheer beheer beheer

Mengselkeuzeschema Bermen en Dijken. Intensief Extensief Extensief beheer beheer beheer GRASZADEN BERMEN EN DIJKEN Mengsel B 3 Low maintenance Bermen BTK 1100 D 1 D2 Engels raaigras - 10% 20% - 40% 10% Veldbeemd - 20% 40% 20% 25% 30% Rood zwenkgras 50% 30% 40% 60% 25% 60% Hardzwenkgras 45%

Nadere informatie

Weidemengsels 2018 Informatie en productenoverzicht

Weidemengsels 2018 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels 2018 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels Mengselwijzer Kies het juiste weidemengsel De fosfaatrechten zijn een feit, daardoor komen er minder melkkoeien per ha. Het belang voor

Nadere informatie

Paarden in bloemenweiden. Filippien Koornneef

Paarden in bloemenweiden. Filippien Koornneef Paarden in bloemenweiden Filippien Koornneef Subsidie voor natuurbeheer Twee verschillende regelingen Agrarisch natuurbeheer Particulier natuurbeheer Waarvoor subsidie ANLb? Pakketten: Kruidenrijk grasland

Nadere informatie

DSV VitaHorse. Het uitgebalanceerde grasmengsel voor uw paard.

DSV VitaHorse. Het uitgebalanceerde grasmengsel voor uw paard. 2017 DSV VitaHorse Het uitgebalanceerde grasmengsel voor uw paard www.dsv-zaden.nl Een drietal grasmengsels speciaal voor de paardenweide Paarden hebben een wezenlijk ander graasgedrag dan de meeste andere

Nadere informatie

Onkruidbestrijding in grasland in het najaar

Onkruidbestrijding in grasland in het najaar Onkruidbestrijding in grasland in het najaar Inhoud Pag. 3 Pag. 10 Pag. 14 Pag. 15 Veel en goed ruwvoer Voordelen van een onkruidbestrijding in het najaar Middelen voor een onkruidbestrijding in het najaar

Nadere informatie

Kruidenrijk gras voor de veehouderij

Kruidenrijk gras voor de veehouderij Kruidenrijk gras voor de veehouderij Waar hebben we het over en wat is hun meerwaarde? Rob Geerts en Hein Korevaar (met bijdrage van Wim Schippers) Themadag NVWV & Praktijknetwerk Natuurlijk kruidenrijk

Nadere informatie

Pakketten voor agrarisch natuurbeheer in Regio Gouwe Wiericke

Pakketten voor agrarisch natuurbeheer in Regio Gouwe Wiericke Pakketten voor agrarisch natuurbeheer in Regio Gouwe Wiericke Uit de Index: de agrarische natuurtypen A01 Agrarische faunagebieden Subsidiestelsel Natuur en Landschap (SNL) Beheertype A01.01: Weidevogelgebied

Nadere informatie

Subsidie voor het Texelse weidevogelgebied.

Subsidie voor het Texelse weidevogelgebied. Subsidie voor het Texelse weidevogelgebied. Algemene informatie Vanuit de SNL regeling is weidevogelbeheer op gemengde agrarische gebied mogelijk mits het voldoet aan de leefgebieden criteria voor weidevogels

Nadere informatie

Beheerpakketten akkerfaunabeheer Collectief Midden Groningen 2017

Beheerpakketten akkerfaunabeheer Collectief Midden Groningen 2017 Beheerpakketten akkerfaunabeheer Collectief Midden Groningen 2017 11 Rietzoom en klein rietperceel Met een rietzoom kunnen verbindingen worden gelegd tussen (beheerde) elementen of percelen. Tevens kan

Nadere informatie

Versie Een gehele akker max 5 ha. Meetellen mestplaatsingsruimte. 4 blokken met een verschillend mengsel. Patrijs, gele kwikstaart, bijen

Versie Een gehele akker max 5 ha. Meetellen mestplaatsingsruimte. 4 blokken met een verschillend mengsel. Patrijs, gele kwikstaart, bijen Pakketvoorwaarden A16a1 Versie 2019 Vogelakker (voor Patrijzen) Beschrijving Deze vogelakker biedt dekking, foerageer- en nestelmogelijkheden voor de patrijs en andere akkervogels. De vogelakker bestaat

Nadere informatie

Weidemengsels 2018 Informatie en productenoverzicht

Weidemengsels 2018 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels 2018 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels De fosfaatrechten zijn een feit, daardoor komen er minder melkkoeien per ha. Het belang voor een maximaal rendement wordt steeds belangrijker

Nadere informatie

Versie Een gehele akker max 5 ha. Meetellen mestplaatsingsruimte. 4 blokken met een verschillend mengsel. Patrijs, gele kwikstaart, bijen

Versie Een gehele akker max 5 ha. Meetellen mestplaatsingsruimte. 4 blokken met een verschillend mengsel. Patrijs, gele kwikstaart, bijen Pakketvoorwaarden A16a1 Versie 2018 Vogelakker (voor Patrijzen) Beschrijving Deze vogelakker biedt dekking, foerageer- en nestelmogelijkheden voor de patrijs en andere akkervogels. De vogelakker bestaat

Nadere informatie

Handboek snijmaïs. 1 Inleiding 1.1 Herkomst en introductie maïs... 7 1.2 Arealen... 7 1.3 Rasontwikkelingen... 8 1.4 Gebruiksvormen van maïs...

Handboek snijmaïs. 1 Inleiding 1.1 Herkomst en introductie maïs... 7 1.2 Arealen... 7 1.3 Rasontwikkelingen... 8 1.4 Gebruiksvormen van maïs... 1 Inleiding 1.1 Herkomst en introductie maïs... 7 1.2 Arealen... 7 1.3 Rasontwikkelingen... 8 1.4 Gebruiksvormen van maïs... 10 6 1 Inleiding Na gras is snijmaïs het belangrijkste gewas voor de melkveehouderij.

Nadere informatie

Meer en beter gras van Eigen land met onze nieuwe graslandverzorgingsmachine

Meer en beter gras van Eigen land met onze nieuwe graslandverzorgingsmachine Nieuwsbrief nr.1 maart 2015 Technieken en wetgeving veranderen continu. Middels de nieuwsbrief gaan we proberen u een aantal keer per jaar op de hoogte te houden van de actualiteiten en nieuwe ontwikkelingen

Nadere informatie

Knop om voor weidevogels

Knop om voor weidevogels Achtergrond 7 mei 2019 Knop om voor weidevogels Gerwout Netjes heeft voor 22% van zijn areaal zwaar natuurbeheer ingepast in zijn bedrijfsvoering. Het doel is het aantal weidevogels in stand te houden

Nadere informatie

Moderne grasmengsels voor circulaire melkveehouderij

Moderne grasmengsels voor circulaire melkveehouderij Moderne grasmengsels voor circulaire melkveehouderij Smart Fertilization day Edward Ensing, november 2018 Bemesting wordt belangrijker Circulaire landbouw afval bestaat niet Doelstelling: Eiwit van eigen

Nadere informatie

Weidemengsels 2017 Informatie en productenoverzicht

Weidemengsels 2017 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels 2017 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels Voor de veehouder wordt het steeds belangrijker om zo veel mogelijk ruwvoer zelf te telen. De lagere melkprijs van het afgelopen jaar heeft

Nadere informatie

werkdocument -,p.- rljksdienst voor de ijsselmeerpolders rnlntsterle van verkeer en waterstaat ~eideperiode van de graskavels door Ing. P.J.

werkdocument -,p.- rljksdienst voor de ijsselmeerpolders rnlntsterle van verkeer en waterstaat ~eideperiode van de graskavels door Ing. P.J. -,p.- rnlntsterle van verkeer en waterstaat rljksdienst voor de ijsselmeerpolders werkdocument I ~eideperiode van de graskavels EZ 20 en E'Z :2 1 in 1982 door Ing. P.J. Huesmann mei, 1984-94 Abw postbus

Nadere informatie

WEIDEVOGELS RESULTATEN 2011 TOTAAL

WEIDEVOGELS RESULTATEN 2011 TOTAAL WEIDEVOGELS RESULTATEN 211 TOTAAL A. Weidevogelmeetnet Overijssel van 1994 tot en met 211 Het gaat nog steeds niet goed met de weidevogels. De al jarenlang neerwaartse trend blijft doorgaan. Positief is

Nadere informatie

Beheerpakketten Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer. Open akkerland

Beheerpakketten Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer. Open akkerland Beheerpakketten Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Open akkerland 15 Wintervoedselakker Beschrijving Wintervoedselakkers zijn belangrijk voor in Nederland overwinterende vogels. Niet geoogste zaden

Nadere informatie

Vlinderbloemigen voor lagere kosten?

Vlinderbloemigen voor lagere kosten? Vlinderbloemigen voor lagere kosten? Jan de Wit Voordelen van gras-rode-klaver-mengsels en lage kostprijs is meer dan s 2-6-2016 Opbouw verhaal 1. Waarom grasklaver? 2. Verschil rode en witte klaver 3.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Plantenwerkgroep KNNV Regio Alkmaar

Nieuwsbrief Plantenwerkgroep KNNV Regio Alkmaar Nieuwsbrief Plantenwerkgroep KNNV Regio Alkmaar Twaalfde jaargang, no.2 17 mei 2014 Viaanse Molen De eerste excursie van de Plantenwerkgroep voerde naar het natuurgebiedje Viaanse Molen. Een gebied waar

Nadere informatie

Veldbezoeken Het gebied is op 16 juli 2014 bezocht door Menno Reemer (EIS) samen met Hendrik Baas (gemeente Zoetermeer).

Veldbezoeken Het gebied is op 16 juli 2014 bezocht door Menno Reemer (EIS) samen met Hendrik Baas (gemeente Zoetermeer). Bijenvraagbaak casus 1: Zoetermeer Westerpark Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten) & Robbert Snep (Alterra) 6 oktober 2014 Vraagsteller: Hendrik Baas (Gemeente Zoetermeer) Gebied: Zoetermeer, Westerpark,

Nadere informatie

Compleet weiden Combi weiden Compact weiden. WeideKompas

Compleet weiden Combi weiden Compact weiden. WeideKompas WeideKompas Compleet weiden Compact weiden Kompas WeideKompas Beweiden is een keuze die u als veehouder zelf maakt. Wilt u starten met beweiden of wilt u meer rendement uit weidegang halen? WeideKompas

Nadere informatie

OPTIMA Weidemengsels.

OPTIMA Weidemengsels. OPTIMA Weidemengsels Weidemengsel met de hoogste roestresistenties Het voordeel van Engels raaigras middentijds Barmultra II, beter is er niet www.neutkens.nl Rasnaam soort type bloeid. bloeid. dichtheid

Nadere informatie

Invloed van het organische-stof gehalte van de grond op de produktiviteit van grasland

Invloed van het organische-stof gehalte van de grond op de produktiviteit van grasland Invloed van het organischestof gehalte van de grond op de produktiviteit van grasland Ir. M. Hoogerkamp en G. Krist Proefstation voor de akker en weidebouw Inleiding In het kader van de algehele verbetering

Nadere informatie

Graslandvernieuwing is investeren in hoogwaardig ruwvoer. Edward Ensing

Graslandvernieuwing is investeren in hoogwaardig ruwvoer. Edward Ensing Graslandvernieuwing is investeren in hoogwaardig ruwvoer Edward Ensing Graslandvernieuwing nodig? Nee, waarom graslandvernieuwing? Voer genoeg? Geen vooruitgang rassen? Gras is groen en groeit vanzelf?

Nadere informatie

JAARVERSLAG WEIDEVOGELBESCHERMING IN AMSTELLAND

JAARVERSLAG WEIDEVOGELBESCHERMING IN AMSTELLAND JAARVERSLAG WEIDEVOGELBESCHERMING IN AMSTELLAND 2013 Werkgroep Weidevogelbescherming IVN Amstelveen Vogelwerkgroep Ouderkerk ANV De Amstel en erfvogels 0 Inhoudsopgave 1. Weersverloop voorjaar 2013 2 2.

Nadere informatie

1-1. f e bruari INVENTARISATIE BROEDVOGELS OP DE GRASLANDKAVELS W 29, W 32. EN W 36 IN OOSTELIJK FLEVOLAND, VOORJAAR door. H.

1-1. f e bruari INVENTARISATIE BROEDVOGELS OP DE GRASLANDKAVELS W 29, W 32. EN W 36 IN OOSTELIJK FLEVOLAND, VOORJAAR door. H. BIBLIOTHEEK IJS~tl Mi: :l,.;(:,loehs...... W E R K D O C U M E N T INVENTARISATIE BROEDVOGELS OP DE GRASLANDKAVELS W 29, W 32. EN W 36 IN OOSTELIJK FLEVOLAND, VOORJAAR 1980 door H. van Elburg 198127 Abw

Nadere informatie

Oeverplanten in Lelystad

Oeverplanten in Lelystad Oeverplanten in Lelystad Inleiding Lelystad is rijk aan water. Binnen de bebouwde kom is een blauwe dooradering aanwezig van talloze wateren. Om de waterbergingscapaciteit te vergroten en de leefomgeving

Nadere informatie

Beheerevaluatie 2018 weidevogels

Beheerevaluatie 2018 weidevogels Beheerevaluatie 2018 weidevogels Auteur Opdrachtgever Status Stichting Landschapsbeheer Gelderland VALA Definitieve versie Datum 06-11-2018 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave 2 Inleiding... 3 3 Beltrumse

Nadere informatie

Weidevogelnieuws. Landbouwkundige situatie vroeger en nu. Rijswijkse Veld

Weidevogelnieuws. Landbouwkundige situatie vroeger en nu. Rijswijkse Veld Landbouwkundige situatie vroeger en nu Weidevogelnieuws Het Zoelense en Rijswijkse Veld vind je in het meest westelijke deel van het werkgebied van onze VANL. De bodem bestaat er overwegend uit laaggelegen

Nadere informatie

Meerwaarde voor vee, bedrijf en weidevogels

Meerwaarde voor vee, bedrijf en weidevogels Meerwaarde voor vee, bedrijf en weidevogels Ons praktijknetwerk Netwerken in de veehouderij is een programma van het Ministerie van EZ waarin actieve en gedreven veehouders zich verenigen in een netwerk

Nadere informatie

Beste Randy, Bedankt voor de medewerking. Met vriendelijke groet, Danny Eijsackers.

Beste Randy, Bedankt voor de medewerking. Met vriendelijke groet, Danny Eijsackers. Van: Danny Eijsackers [mailto:d.eijsackers@milieufederatie.nl] Verzonden: woensdag 10 mei 2017 14:58 Aan: Statengriffie Onderwerp: Bijeenkomst boerenlandvogels Beste Randy, Hierbij stuur ik je 2 documenten

Nadere informatie

Bemesting en uitbating gras(klaver)

Bemesting en uitbating gras(klaver) Bemesting en uitbating gras(klaver) Alex De Vliegher ILVO-Plant T&O Melle, 10 november 2011 Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek Eenheid Plant www.ilvo.vlaanderen.be Beleidsdomein Landbouw en

Nadere informatie

Wormenland en vliegjesland. Voedselaanbod voor grutto s en gruttojongen

Wormenland en vliegjesland. Voedselaanbod voor grutto s en gruttojongen Wormenland en vliegjesland Voedselaanbod voor grutto s en gruttojongen april 2006 Waarom de grutto? De grutto is een kwetsbare vogelsoort waarvan net als van andere vogelsoorten de aantallen achteruitgaat

Nadere informatie

Particulier Natuurbeheer bloemrijk grasland in Groot Mijdrecht Noord-Oost

Particulier Natuurbeheer bloemrijk grasland in Groot Mijdrecht Noord-Oost Particulier Natuurbeheer bloemrijk grasland in Groot Mijdrecht Noord-Oost De laatste jaren heeft de provincie in Groot Mijdrecht Noord-Oost gronden aangekocht voor de ontwikkeling van natuur. Natuurmonumenten

Nadere informatie

TOELICHTING WEIDEVOGEL- LEEFGEBIEDEN

TOELICHTING WEIDEVOGEL- LEEFGEBIEDEN TOELICHTING WEIDEVOGEL- LEEFGEBIEDEN Foto: Onno Steendam Landschap Noord-Holland Toelichting Weidevogelleefgebieden Over wie gaat het? Weidevogels zijn vogels die in uitgestrekte en kruidige graslanden

Nadere informatie

Het beste tijdstip om grasland te vernieuwen

Het beste tijdstip om grasland te vernieuwen Het beste tijdstip om grasland te vernieuwen Auteur Alex De Vliegher 16/04/2014 www.lcvvzw.be 2 / 7 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 3 Wanneer grasland vernieuwen in het najaar? Wanneer in het voorjaar?...

Nadere informatie

Informatieavond natuurgras en onderhoud RKAVV / SEV 28 september Welkom Peter Mook Senior medewerker buitensport

Informatieavond natuurgras en onderhoud RKAVV / SEV 28 september Welkom Peter Mook Senior medewerker buitensport Informatieavond natuurgras en onderhoud RKAVV / SEV 28 september 2011 Welkom Peter Mook Senior medewerker buitensport Doel Informeren over aanleg / geschiedenis Wat doen wij aan onderhoud en waarom Rol

Nadere informatie

Inpasbaarheid van soortenrijk gras in het rantsoen.

Inpasbaarheid van soortenrijk gras in het rantsoen. Inpasbaarheid van soortenrijk gras in het rantsoen. A. De Vliegher 4 nov. 2014 FAB: voorbeelden uit praktjik, beleid en onderzoek Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek Eenheid Plant www.ilvo.vlaanderen.be

Nadere informatie

2015 Graszaadmengsels

2015 Graszaadmengsels 2015 Graszaadmengsels 3 TopDairyMix Melk Topmengsel voor maaien en beweiden TopDairyMix Weidegang Maximaal melken uit vers gras TopDairyMix Melk is een standvastig grasmengsel en zeer geschikt voor volop

Nadere informatie

Weiden. Smakelijkheid en verteerbaarheid Doorschieten en rassen keuze

Weiden. Smakelijkheid en verteerbaarheid Doorschieten en rassen keuze Weiden Smakelijkheid en verteerbaarheid Doorschieten en rassen keuze Grassoorten en -rassen doen er niet toe, het gaat om het juiste stadium van inscharen. Verschillen in VC-OS zijn klein tussen rassen

Nadere informatie

75% Gezond gazon. Vlaamse tuinen en gazon Milieuvriendelijk beheer, zonder zorgen. Dit terwijl gazon. Gazon en herbiciden

75% Gezond gazon. Vlaamse tuinen en gazon Milieuvriendelijk beheer, zonder zorgen. Dit terwijl gazon. Gazon en herbiciden Gezond gazon Vlaamse tuinen en gazon Milieuvriendelijk beheer, zonder zorgen 75% Oppervlakte Tijdsbesteding Groenresten Dit terwijl gazon arbeidsintensief is: wekelijks maaien, bemesten, sproeien in de

Nadere informatie