Een impuls voor recreatieve beleving Noordrand Goeree Overflakkee

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een impuls voor recreatieve beleving Noordrand Goeree Overflakkee"

Transcriptie

1 Een impuls voor recreatieve beleving Noordrand Goeree Overflakkee Met de gebiedsontwikkeling Noordrand GO wordt door gemeente, provincie, WNF en Natuurmonumenten mede een impuls gegeven aan de recreatiemogelijkheden. Daarnaast zijn er ontwikkelingen op dit vlak vanuit het Droomfondsproject Haringvliet. Beide sluiten op elkaar aan en combineren investeringen in natuurontwikkeling en het robuuster maken van bestaande natuur met meer mogelijkheden voor beleving. Gebiedsontwikkeling Noordrand GO Rondom de Plaat van Scheelhoek kan de bezoeker via een struinpad de nieuwe natuur ervaren. Je struint langs of over een kreek, je ervaart kleine hoogteverschillen, ziet dichtbij in de graslanden een bonte verzameling van planten en dieren, vooral vogels die hier voedsel zoeken. Het struinpad sluit aan op een pontje over het Zuiderdiep. Na het pontje en het oplopen van de dijk langs het Haringvliet heb je een panoramisch, 360 graden uitzicht over het Haringvliet, de vogeleilandjes, het uitgestrekte rietmoeras van Scheelhoek, het Zuiderdiep en de achterliggende polders en dijken. Vervolgens wandel of fiets je over de dijk richting de West- en Menheerseplaat en Middelharnis.

2 idee struinpad langs een kreek uitzicht over rietmoeras

3 r uitzicht op Haringvliet en vogeleilandjes vanaf dijk nabij pontje uitzicht op Haringvliet en vogeleilandjes

4 Langs de Zuiderdiepweg is een uitkijkpunt met informatie over het omliggende gebied. Je ziet de graslanden, het water en het rietmoeras. Een roepende kiekendief zweeft boven de rietvelden, watervogels dobberen in soortgroepen bij elkaar en dichtbij fladderen vlinders van bloem naar bloem. Vanuit het havenkanaal van Stellendam kun je met kleine bootjes (elektrisch, kano) het Zuiderdiep op. Op waterniveau ervaar je het gebied compleet anders. Je vaart echt tussen de vogels, het rietmoeras beperkt het uitzicht, maar je kunt nu wel de kleine vogels in het riet horen en zien. Het felblauwe van de blauwborst, het riedeltje van de karekiet en de roze bloemenpracht van wilgeroosje. Ook als het niet waait ruist het riet achtergrondgeluiden weg. varen over Zuiderdiep of wandelroute door stuk rietmoeras Een kortere verbinding met een pontje vanaf het Scheelhoekbos naar de oude haven van Stellendam is mogelijk. Samenwerking met een ondernemer is hierbij nodig. Aan de noordzijde van het Zuiderdiep lopen gemarkeerde wandelroutes door het Scheelhoekbos, een stuk natuur waar je in de luwte kunt genieten van bosvogels als spechten en uilen en heel soms het kenmerkende gejodel van de wielewaal kunt horen. In het voorjaar lopen de verschillende loofbomen weer in het blad, in de herfst kleuren ze fraai geel en bruin. Vooral de esdoorn valt hierin op. Aan de oostkant heb je vanaf de uitkijkheuvel weer een prachtig, altijd anders uitzicht op het Zuiderdiep en het grote rietmoeras. Met geluk zie je zelfs de bootjes op het Haringvliet varen. Vanaf het uitkijkpunt loopt een wandelroute een stuk langs en door het rietmoeras. Een slecht toegankelijk gebied en daardoor een belangrijke plek voor veel planten en dieren. Het doordringende gehoemp van de roerdomp is een geluid dat echt bij de winter hoort. Na het rietmoeras komt de wandelroute uit op een hoger gelegen uitkijkpunt met zicht over het rietmoeras en het achterliggende gebied. De bes dragende struiken op de dijk zijn kleurrijk en vooral in het najaar/winter een welkome

5 voedselbron voor de vele trekvogels als kramsvogel en koperwiek. De route gaat terug naar het Scheelhoekbos. Vanuit dit bos is de kijkhut bij het Kiekgat bereikbaar en kan ook de doorsteek naar de buitenhaven worden gemaakt (beleving vishaven, Kwade Hoek, voordelta, Haringvlietdam en Expo). Het middengedeelte van de Plaat van Scheelhoek blijft voor regulier bezoek afgesloten. Wel komt er een ruim aanbod aan begeleide excursies (ook voor mindervaliden) het gebied in die zorgen voor een unieke belevenis, met een boswachter zie je de mooiste dingen en wordt verstoring voorkomen. Het gebied is slecht toegankelijk door water, kreken en moerasdelen en opgaand riet. Het gebied is een van de grotere aaneengesloten rietvelden in zuidwest Nederland. Door de omvang en rust is het een belangrijk broed- en rustgebied voor veel soorten die afhankelijk zijn van rietvegetaties. De ontsluiting, ook voor het beheer, gaat over de dijk tussen het Haringvliet en de Plaat van Scheelhoek. Deze dijk gaat ook langs de eilandjes die zijn ingericht en worden beheerd specifiek voor kustbroedvogels als sterns en visdiefjes. Deze soortgroep staat in Nederland en mondiaal sterk onder druk omdat steeds meer gebieden niet langer geschikt zijn door verstoring en verruiging. Een enkele verstoring in een kwetsbare periode kan funest zijn voor het broedsucces. Als dit enkele keren per jaar gebeurt, kan een populatie in omvang snel reduceren en soorten uiteindelijk verdwijnen. Dit gegeven wordt benadrukt in het beheerplan Natura 2000 en de eisen vanuit het provinciaal natuurbeleid. Beide plannen vergen van de beheerder een grote inspanning om de doelen (instandhouding en uitbreiding) te kunnen realiseren. Het spanningsveld tussen beleefbaarheid en verstoring is klein en omzichtigheid is geboden. Met de bedachte voorzieningen en routes is beleving van alle terreintypes mogelijk, krijgen bezoekers veel indrukken en zijn vooral de uitzichten op natuur, polder en water bijna on-nederlands mooi. Droomfondsproject Haringvliet Zes natuurorganisaties zijn met steun van de Nationale Postcodeloterij ook bezig de recreatieve beleving van het Haringvliet een impuls te geven. Bijvoorbeeld in de Menheerse Plaat bij Middelharnis waar het gebied met een boardwalk wordt opengesteld. Ook wordt er onderzocht of deze locatie geschikt is voor een natuurspeelplaats. Dit alles sluit mooi aan op de Nieuwe Marke ontwikkeling vanuit de gebiedsontwikkeling.

6 Ook wordt er gezocht naar een locatie voor een spiekkoepel. Een uniek vogelkijk concept waarmee je heel dichtbij erg schuwe grondbroeders zoals sterns en plevieren kunt komen. Hoe dat precies vorm te geven is nog onderwerp van studie. Er zijn enkele mogelijke locaties op het oog, alle drie langs de noordrand van GO en aansluitend op te ontwikkelen routestructuren. Ook de Slijkplaat willen we op enigerlei wijze beleefbaar maken. Er wordt gedacht aan een uitkijktoren of een varende kijkhut!

7 Dit kan mooi aansluiten op het te ontwikkelen vaarnetwerk. Er is samen met Waterbus een opdracht verleend aan een bureau om businesscases vaarverbindingen uit te werken. De gesprekken hierover worden nu gevoerd met alle belanghebbenden en we hopen voorjaar 2016 al een pilot dienstregelingen te hebben. Dat kan een verbinding vanuit Rotterdam zijn of vanuit Dordrecht/Willemsstad met aansluitend een ringverbinding langs de oevers van het Haringvliet. Recreanten en bewoners kunnen dan lopend of met de fiets op de pont en tussen Stellendam- Middelharnis-Hellevoetsluis en Tiengemeten reizen.

8

9 Met alle basisscholen rondom het Haringvliet willen we de komende jaren het veld in voor een natuur-educatieve veldles. Dit lesprogramma wordt nu ontwikkeld en er zijn al eerst testen gedaan. Daarnaast zijn er nog tal van andere projecten en ideeën waaraan we werken of meewerken. Zoals de ontwikkeling van het Noordereiland, het in de vaart helpen van oude vissersboten als attractie en excursiemogelijkheid en bijvoorbeeld excursies de voordelta op om bruinvissen en zeehonden te zien. De mogelijkheden zijn legio. Belangrijke factor is ook de bijdrage die de droomfondscoalitie kan leveren bij het op de kaart zetten van het Haringvliet als bestemming. De communicatiemogelijkheden naar onze achterban zijn daartoe groot genoeg en ook het provincie initiatief met landschapstafels helpt daar enorm bij.

10 Samenvattend Met de aanwezige en te ontwikkelen voorzieningen ontstaat een structuur waarmee de bezoeker van alle onderdelen van het eiland kan genieten. Met een goede zonering (kwetsbare plekken ontzien, voorzieningen in minder kwetsbare delen) wordt de natuur beleeft en hebben plant- en diersoorten een kans om zich te ontwikkelen. Dat is relevant want de aanwezigheid van deze soorten voegen iets toe aan de beleving tijdens een wandel-, fiets- of vaartocht. Als je niets ziet of hoort mis je veel en is het op de kaart zetten van het Haringvliet als interessante bestemming een stuk moeilijker. Met de belofte van een ontmoeting met zeearend, steur, zeehond of grote zwerm vogels is dat een stuk makkelijker. Investeren in natuur loont, voor leefbaarheid, beleefbaarheid en om een impuls aan de recreatiesector te geven. Rust, ruimte en robuuste natuur worden steeds schaarser en dit beleven is in het drukke Nederland echt een ervaring om niet snel te vergeten en op Goeree-Overflakkee en in het Haringvliet te halen!

Veldlessen Haringvliet Schooljaar najaar 2018

Veldlessen Haringvliet Schooljaar najaar 2018 Veldlessen Haringvliet Schooljaar najaar 2018 22-12-2018 ARK Natuurontwikkeling Veldlessen aan het Haringvliet Sinds 2015 verzorgt ARK natuurontwikkeling veldlessen aan het Haringvliet. De veldlessen bieden

Nadere informatie

Interessante vogelkijk locaties

Interessante vogelkijk locaties Interessante vogelkijk locaties Hieronder staan enkele interessante gebieden in de kop van Noord-Holland om vogels te kijken. Zie ook nummeraanduiding op kaart. Verder is de locatie aangegeven met atlasblok

Nadere informatie

Struinen door De Stille Kern

Struinen door De Stille Kern 58 Horsterwold Struinen door De Stille Kern Een 900 hectare groot natuurgebied waar natuurlijke processen volop de ruimte krijgen. Het gebied wordt begraasd door een kudde konikpaarden, die zorgen voor

Nadere informatie

Verslag startbijeenkomst Gebiedsontwikkeling Poort Stellendam

Verslag startbijeenkomst Gebiedsontwikkeling Poort Stellendam Verslag startbijeenkomst Gebiedsontwikkeling Poort Stellendam Bijeenkomst Het Net Ophalen 9 juli Locatie Jachthaven Stellendam, Yachtclub Stellendam We kijken terug op een startbijeenkomst met veel betrokkenen,

Nadere informatie

Peter Verkade. Herinrichting Ghoybos CONCEPT INRICHTINGSPLAN. Opdrachtgever: Gemeente Kaag en Braassem Onderdeel: Concept inrichtingsplan

Peter Verkade. Herinrichting Ghoybos CONCEPT INRICHTINGSPLAN. Opdrachtgever: Gemeente Kaag en Braassem Onderdeel: Concept inrichtingsplan Herinrichting Ghoybos CONCEPT INRICHTINGSPLAN LEGENDA GROEN Bomen, te handhaven Bomen, nieuw aan te planten Bosbeplanting, spontane ontwikkeling en/of aanplanten Struweel, spontane ontwikkeling en/of aanplanten,

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE OPDRACHTEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE OPDRACHTEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in

Nadere informatie

STARTOVEREENKOMST Integrale gebiedsontwikkeling Noordrand Goeree-Overflakkee

STARTOVEREENKOMST Integrale gebiedsontwikkeling Noordrand Goeree-Overflakkee STARTOVEREENKOMST Integrale gebiedsontwikkeling Noordrand Goeree-Overflakkee Ondergetekenden: 1. De gemeente Goeree-Overflakkee, vertegenwoordigd door de heer D.A. Markwat, wethouder, handelend ter uitvoering

Nadere informatie

Harderbos en Harderbroek verbonden

Harderbos en Harderbroek verbonden Harderbos en Harderbroek verbonden De Ganzenweg is een verbinding voor mensen, maar een barrière voor dieren. Er ligt al een faunapassage onderdoor. De route daar naar toe is voor dieren nog niet ideaal.

Nadere informatie

omgevingsdienst HAAGLANDEN

omgevingsdienst HAAGLANDEN Bezoekadres Zuid-Hollandplein 1 2596 AW Den Haag Postadres Postbus 14060 2501 GB Den Haag T (070) 21 899 02 E vergunningen@odh.nl I www.odh.nl Zaaknummer Ons Kenmerk Datum 00514637 ODH-2018-00050993 -

Nadere informatie

Durgerdam voortgang ontwerp

Durgerdam voortgang ontwerp Methode & resultaten Sectie Naam STBI STBU HT EA-10B Kinselmeer EA-11 Polder IJdoorn EA-12 Durgerdam EA-13 Durgerdam-West Sectie 10B: Kinselmeer Sectie 11:Polder IJdoorn Variant: Dijk buitenom (Dijk maximaal

Nadere informatie

Het Diemerbos. Onder de rook van Amsterdam

Het Diemerbos. Onder de rook van Amsterdam Staatsbosbeheer Naritaweg 221, 1043 CB Amsterdam T 020-7073700 www.staatsbosbeheer.nl Welkom buiten. Buiten is voor iedereen en er is elke dag wat te beleven. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen uitnodigen

Nadere informatie

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting

Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein Samenvatting Samenvatting van het beheerplan 2012-2017 een bijdrage aan het Europese programma Natura 2000 Het beheerplan is

Nadere informatie

Stellendam. Poort naar de Delta. Visie op de gebiedsontwikkeling 1

Stellendam. Poort naar de Delta. Visie op de gebiedsontwikkeling 1 Stellendam Poort naar de Delta Visie op de gebiedsontwikkeling 1 2 Inleiding Komend vanuit de Randstad is het Haringvliet het eerste grote open water waar je de rust en ruimte van de Delta ervaart. Met

Nadere informatie

Onderzoeken oeververbinding Ochten - Veerdam Druten. onderzoeken mogelijkheid Uitkijkpunt, versterken relatie Dijk - Waal

Onderzoeken oeververbinding Ochten - Veerdam Druten. onderzoeken mogelijkheid Uitkijkpunt, versterken relatie Dijk - Waal Ideeën en kansen Onderzoeken oeververbinding Ochten - Veerdam Druten Zoekzone TOP en informatiecentrum Mogelijkheden landschapsversterking bijv. oude strang terugbrengen Behouden en versterken leefgebied

Nadere informatie

Een droom op weg naar werkelijkheid. Droomfondsproject Haringvliet

Een droom op weg naar werkelijkheid. Droomfondsproject Haringvliet Een droom op weg naar werkelijkheid Droomfondsproject Haringvliet 2 3 Naar een dynamische delta... Het Haringvliet. Je zou bijna vergeten dat dit de monding is van twee grote Europese rivieren: de Maas

Nadere informatie

Wandelroute Kolkven in de Oisterwijkse bossen

Wandelroute Kolkven in de Oisterwijkse bossen Wandelroute Kolkven in de Oisterwijkse bossen 3.5 km wandelen Maak een leuke korte wandeling door het Oisterwijkse bos langs enkele vennen, waaronder het Kolkven. Luister naar het geroffel van de spechten

Nadere informatie

FACTSHEET GOEREE-OVERFLAKKEE

FACTSHEET GOEREE-OVERFLAKKEE FACTSHEET GOEREE-OVERFLAKKEE Op de grens van Zuid-Holland en Zeeland ligt het prachtige eiland Goeree-Overflakkee. Goeree-Overflakkee heeft als landelijk gebied een unieke ligging vlakbij steden als Rotterdam,

Nadere informatie

Het Diemerbos. fietsen. Wandelen. Paardrijden. Onder de rook van Amsterdam

Het Diemerbos. fietsen. Wandelen. Paardrijden. Onder de rook van Amsterdam Staatsbosbeheer Naritaweg 221, 1043 CB T 020-7073700 www.staatsbosbeheer.nl Welkom buiten. Buiten is voor iedereen en er is elke dag wat te beleven. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen uitnodigen om

Nadere informatie

Sponsoring. Join the club!

Sponsoring. Join the club! Sponsoring Join the club! Join the club! is een initiatief van de Stichting Sámen voor Nationaal Park Weerribben-Wieden. Deze stichting heeft tot doel inkomsten te verkrijgen voor projecten die een bijdrage

Nadere informatie

Projectplan Slikken van Flakkee Fase II Projectnummer: 16508

Projectplan Slikken van Flakkee Fase II Projectnummer: 16508 Projectplan Slikken van Flakkee Fase II 1-12-2015 Projectnummer: 16508 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Doelstelling... 3 3 Scope... 4 3.1 Overzicht van het Plangebied... 4 4 Activiteiten en Resultaten... 4 4.1

Nadere informatie

Lesbrief. biologie NATUUR EN MILIEU OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

Lesbrief. biologie NATUUR EN MILIEU OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - VWO NATUUR EN MILIEU De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam binnen.

Nadere informatie

Programma Zicht op Grevelingen-2

Programma Zicht op Grevelingen-2 1 Programma Zicht op Grevelingen-2 Voortgangsrapport, september 2016 (AB versie) Pagina 1 van 6 2 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Voortgang programma ZOG-2... 4 2.1 Slikken van Flakkee... 4 2.2 Eilanden voor

Nadere informatie

1. CULTUURHISTORISCH HUYGENS HET WEEKEND VAN DE GROENE METROPOOL. wandelen, landgoederen, hightea, etc. vlietland

1. CULTUURHISTORISCH HUYGENS HET WEEKEND VAN DE GROENE METROPOOL. wandelen, landgoederen, hightea, etc. vlietland HET WEEKEND VAN DE GROENE METROPOOL (werktitel) Een slinger van 12 arrangementen 1. CULTUURHISTORISCH HUYGENS ALTIJD GOED wandelen, landgoederen, hightea, etc. vlietland Wandelen in de natuur Bijzondere

Nadere informatie

Dit is onze natuur Informatie voor gemeenten januari 2018

Dit is onze natuur Informatie voor gemeenten januari 2018 Dit is onze natuur Informatie voor gemeenten januari 2018 30 Gemeenten Introductie Grote kans dat u vindt dat leefklimaat, economische groei en een groene omgeving voor uw gemeente belangrijke thema s

Nadere informatie

*Z0964F6CA3D* Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus AA MIDDELHARNIS. Geachte raad,

*Z0964F6CA3D* Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus AA MIDDELHARNIS. Geachte raad, Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus 1 3240 AA MIDDELHARNIS *Z0964F6CA3D* Geachte raad, Registratienummer : Z -16-72253 / 10789 Agendanummer : 14 Portefeuillehouder : Wethouder Markwat Raadsvergadering

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2014-2024 2 3 foto s: ruud maaskant, pwn, kenneth stamp, mark kras Vooraf Nationaal Park Zuid-Kennemerland behoort met zijn duinen en bossen tot de mooiste en waardevolste natuurgebieden van

Nadere informatie

Stakeholdersbijeenkomst energielandschap van Pallandtpolder (11 april 2017, Middelharnis)

Stakeholdersbijeenkomst energielandschap van Pallandtpolder (11 april 2017, Middelharnis) Stakeholdersbijeenkomst energielandschap van Pallandtpolder (11 april 2017, Middelharnis) Aanwezigen: Martin van der Zee - bewoner park Nieuw Zeeland Steven Blahowetz - bewoner park Nieuw Zeeland Marco

Nadere informatie

Sophiapolder. Een bijzonder natuureiland in het hart van de Drechtsteden. Foto Ruden Riemens

Sophiapolder. Een bijzonder natuureiland in het hart van de Drechtsteden. Foto Ruden Riemens Sophiapolder Een bijzonder natuureiland in het hart van de Drechtsteden Foto Ruden Riemens Bijzondere natuur Onze grote rivieren hebben iets wat bijna nergens in Europa voorkomt: een zoet getijdengebied.

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - BIOLOGIE OPDRACHTEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - BIOLOGIE OPDRACHTEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - BIOLOGIE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam

Nadere informatie

VOORDRACHT ALGEMEEN BESTUUR NATUUR- EN RECREATIESCHAP ZUIDWESTELIJKE DELTA

VOORDRACHT ALGEMEEN BESTUUR NATUUR- EN RECREATIESCHAP ZUIDWESTELIJKE DELTA VOORDRACHT ALGEMEEN BESTUUR NATUUR- EN RECREATIESCHAP ZUIDWESTELIJKE DELTA Onderwerp : Voortgang programma Zicht op Haringvliet 2014-2018 Kenmerk : 17-670-10 Bijlagen : Voortgangsrapportage Zicht op Haringvliet

Nadere informatie

Wat is een vlinderidylle?

Wat is een vlinderidylle? M E M O Datum: 7 november 2016 Onderwerp: Vlinderidylles in de gemeente Gilze en Rijen De Vlinderstichting heeft, samen met de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) en financieel gesteund door de Postcodeloterij,

Nadere informatie

Panoramapad, vlak bij Bergeijk

Panoramapad, vlak bij Bergeijk Panoramapad, vlak bij Bergeijk 7.3 km wandelen De 'gele' route loopt langs de meeste hoogtepunten van De Plateaux - Hageven. Voor een deel steek je zelfs de grens over en wandel je in België. Je wandelt

Nadere informatie

HEIDENATUURPARK RAPPORTAGE ACHTERBANRAADPLEGING. RMI fullservice marktonderzoek Heerlen/Maastricht, oktober 2015

HEIDENATUURPARK RAPPORTAGE ACHTERBANRAADPLEGING. RMI fullservice marktonderzoek Heerlen/Maastricht, oktober 2015 RAPPORTAGE ACHTERBANRAADPLEGING HEIDENATUURPARK RMI fullservice marktonderzoek Heerlen/Maastricht, oktober 2015 2015 RMI. Alle rechten voorbehouden. Aan de informatie in deze rapportage kunnen geen rechten

Nadere informatie

DUTCH DELTΔ. propositie. next generation development. augustus 2016

DUTCH DELTΔ. propositie. next generation development. augustus 2016 DUTCH DELTΔ propositie augustus 2016 next generation development PROPOSITIE DUTCH DELTA De Dutch Delta is volop in ontwikkeling. Wat maakt dit gebied nu zo bijzonder? TIEN redenen De Nederlandse Delta

Nadere informatie

De Muy, De Slufter en Eierland

De Muy, De Slufter en Eierland Staatsbosbeheer T 030 6926111 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Fietsen Paardrijden De Muy, De Slufter en Eierland Duinen van Texel, door zeestromen, wind en mensen ontstaan Duinen van Texel Het noordelijke

Nadere informatie

BMP rapport. Gat van Pinte 2014. Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut September 2014

BMP rapport. Gat van Pinte 2014. Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut September 2014 BMP rapport Gat van Pinte 2014 Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut September 2014 1 van 10 BMP Gat van Pinte 2014 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Gebiedsbeschrijving Gat van Pinte... 3 3. De telronden...

Nadere informatie

Vervolgens reden we via de Torenvalkweg naar de Oostvaardersplassen. We besloten van start te gaan met een wandeling over het Oostvaardersveld.

Vervolgens reden we via de Torenvalkweg naar de Oostvaardersplassen. We besloten van start te gaan met een wandeling over het Oostvaardersveld. Avondexcursie Oostvaardersplassen Datum: 19 mei 2018 Gids: Pim Rond half zes haalde ik Hans en drie, naar later bleek, enthousiaste dames op van het station van Lelystad. Ik kon het niet laten even een

Nadere informatie

Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept

Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept a Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Colofon Deze samenvatting is een uitgave van de

Nadere informatie

Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam

Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam Zicht op Zetten Wij zijn Zicht op Zetten, een burgerinitiatief waarvoor circa twintig Zettenaren zich vrijwillig inzetten. We zijn gestart met de wens om vanuit

Nadere informatie

Inhoud. 1 Inleiding 2 Communictieaanpak 3. 4 Financiën. Voorlopige planning. april 2019

Inhoud. 1 Inleiding 2 Communictieaanpak 3. 4 Financiën. Voorlopige planning. april 2019 2 Inhoud 1 Inleiding 2 Communictieaanpak 3 4 3 Voorlopige planning 9 4 Financiën 10 1 Inleiding 3 Westvoorne is samen met Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duiveland en Veere uitgeroepen tot beste duurzame

Nadere informatie

Uitbreiding en inrichting natuurgebied Waalenburg

Uitbreiding en inrichting natuurgebied Waalenburg maart 2015 INFORMATIEBLAD Natuurontwikkeling Waalenburg Uitbreiding en inrichting natuurgebied Waalenburg Waalenburg is een belangrijk weidevogelgebied op Texel. Dit natuurgebied wordt uitgebreid, ingericht

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in

Nadere informatie

Groene verbindingen tussen stad en land. Maurice Kruk. Presentatie symposium Meer natuur in de Stad. 24 november 2016

Groene verbindingen tussen stad en land. Maurice Kruk. Presentatie symposium Meer natuur in de Stad. 24 november 2016 Groene verbindingen tussen stad en land Maurice Kruk Presentatie symposium Meer natuur in de Stad 24 november 2016 Even voorstellen Bioloog Gewerkt voor (o.a.) Landschapsbeheer Zuid-Holland (groenparticipatie)

Nadere informatie

Beheerverslag Spuimonding West. Beheerperiode 1 mei december Versie 2 December 2015 Beheerteam Haringvliet Krammer Volkerak

Beheerverslag Spuimonding West. Beheerperiode 1 mei december Versie 2 December 2015 Beheerteam Haringvliet Krammer Volkerak Beheerverslag Spuimonding West Beheerperiode 1 mei 2014 31 december 2015 Versie 2 December 2015 Beheerteam Haringvliet Krammer Volkerak Inleiding Natuurmonumenten voert vanaf 1 mei 2014 het tijdelijk beheer

Nadere informatie

Welkom! Alexandra van Huffelen - Wethouder

Welkom! Alexandra van Huffelen - Wethouder Welkom! Alexandra van Huffelen - Wethouder 14 juni 2012 Programma Michel de la Vieter - Projectmanager - Inleiding - Toelichting Natuur- en Recreatieplan - Pauze - Vervolgtraject - Vragen Inleiding Traject

Nadere informatie

Visie op Zetten in 2025

Visie op Zetten in 2025 Visie op Zetten in 2025 door comité Zicht op Zetten Magda Rem, Ton Hover, Arie van Noordwijk, Wieger van der Spek en Marc Jansen November 2017 In samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Project

Nadere informatie

Routekaart 2011. Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011. Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer

Routekaart 2011. Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011. Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011 Routekaart 2011 Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer Welkom op het Frysk Fûgelpaad 2011 Deze vogelspotwandeling wordt gehouden in Nationaal

Nadere informatie

Bewonersvereniging Noordwest

Bewonersvereniging Noordwest Bewonersvereniging Noordwest Centrum Publieksparticipatie Natura 2000 T.a.v. 65 Postbus 30316 2500 GH Den Haag Betreft: Zienswijze van de Bewonersvereniging Noordwest (Wageningen) op aanwijzing van Het

Nadere informatie

Een vegetatieopname maken 6 Een flora-inventarisatie uitvoeren 9 Een natuurtoets uitvoeren 11

Een vegetatieopname maken 6 Een flora-inventarisatie uitvoeren 9 Een natuurtoets uitvoeren 11 Inhoudsopgave 2inhoudsopgave A B C G Oriëntatie s Oriënteren op het onderzoeken van flora en fauna 4 Werkwijzer Een vegetatieopname maken 6 Een flora-inventarisatie uitvoeren 9 Een natuurtoets uitvoeren

Nadere informatie

*Z089685A57C* Gemeente Goeree-Overflakkee namens de Dorpsraad Oude- Tonge Naam contactpersoon Ada Overwater (penvoerder) Adres Koningin Julianaweg 45

*Z089685A57C* Gemeente Goeree-Overflakkee namens de Dorpsraad Oude- Tonge Naam contactpersoon Ada Overwater (penvoerder) Adres Koningin Julianaweg 45 *Z089685A57C* Naam project Gegevens aanvrager Kwaliteitsbeleving Havenkanaal Oude-Tonge Gemeente Goeree-Overflakkee namens de Dorpsraad Oude- Tonge Naam contactpersoon Ada Overwater (penvoerder) Adres

Nadere informatie

HET LEIDERDORPPANEL OVER...

HET LEIDERDORPPANEL OVER... HET LEIDERDORPPANEL OVER... Resultaten peiling 12: Recreatie in de polders november 2014 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 12 e peiling met het burgerpanel van Leiderdorp. Deze

Nadere informatie

Lesbrief. biologie NATUUR EN MILIEU OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

Lesbrief. biologie NATUUR EN MILIEU OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - VMBO NATUUR EN MILIEU De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam binnen.

Nadere informatie

Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg

Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg 4 km wandelen Deze stevige wandeling gaat grotendeels door het bos. Beklim de steile berg en kijk uit over drie provincies en het Duitse Reichswald op deze mooie wandelroute

Nadere informatie

Recreatiegebied Rhederlaag

Recreatiegebied Rhederlaag Recreatiegebied Rhederlaag Samen naar een nieuw plan voor versterking van recreatie en natuur Juli 2018 RHEDERLAAG Naar een nieuw plan voor het Rhederlaag Na een intensief en interessant overlegtraject

Nadere informatie

TOEKOMSTPERSPECTIEF BUITENGEBIED VINKEL. Versterking van recreatie, landschap en natuur in en rondom Vinkel

TOEKOMSTPERSPECTIEF BUITENGEBIED VINKEL. Versterking van recreatie, landschap en natuur in en rondom Vinkel TOEKOMSTPERSPECTIEF BUITENGEBIED VINKEL Versterking van recreatie, landschap en natuur in en rondom Vinkel De Groene Delta is hét groenprogramma van de gemeente s-hertogenbosch en is momenteel in ontwikkeling.

Nadere informatie

Haringvliet-Biesbosch Plastic Vrij

Haringvliet-Biesbosch Plastic Vrij Poort van Europa t steurt mij wel al het plastic! Haringvliet-Biesbosch Plastic Vrij Elkaar vinden in gezamenlijke doelen Natuur, beleving en waterkwaliteit Gelukkig keren ze het tij met een gezamenlijke

Nadere informatie

Grevelingenmeer BW Herkingen TE KOOP K.K.

Grevelingenmeer BW Herkingen TE KOOP K.K. Grevelingenmeer 5 3249 BW Herkingen TE KOOP 137.500 K.K. Grevelingenmeer 5 3249 BW Herkingen Inleiding Aan de rand van rustig bungalowpark en direct aan de dijk van het Grevelingenmeer gelegen, GOED ONDERHOUDEN

Nadere informatie

Ontdek het Haringvliet

Ontdek het Haringvliet Ontdek het Haringvliet Tips voor een echte deltanatuur ervaring! Uitgave zomer 208 Inhoudsopgave Het Haringvliet Experts aan het woord 6 Met de fiets erop uit 28 Met de Waterbus 6 Het Haringvliet wordt

Nadere informatie

Sporten in de natuur Voorbeelden uit de praktijk

Sporten in de natuur Voorbeelden uit de praktijk Sporten in de natuur Voorbeelden uit de praktijk Lise Hendrick Regiobeheerder Hoge Kempen Agentschap Natuur en Bos 22 juni 2017, Hofstade Regiobeheerder? Evenwicht bewaken Tussen de P s Binnen de P s

Nadere informatie

Bijlage 1: Overzicht van wijzigingen voorzien van een korte toelichting

Bijlage 1: Overzicht van wijzigingen voorzien van een korte toelichting Bijlage 1: Overzicht van wijzigingen voorzien van een korte toelichting Onderstaand geven we per lijn aan op welke lijnen wijzigingen hebben plaatsgevonden. Tevens geven we een korte toelichting en vermelden

Nadere informatie

Notitie gevolgen inrichting natuur en landschap voor agrarische bedrijfsvoering

Notitie gevolgen inrichting natuur en landschap voor agrarische bedrijfsvoering Notitie gevolgen inrichting natuur en landschap voor agrarische bedrijfsvoering Pina Dekker Gemeente Ooststellingwerf, beleidsmedewerker en ondersteunend lid van de werkgroep Es van Tronde. Deze notitie

Nadere informatie

NOORDZEEKUST VAN HET DELTAGEBIED

NOORDZEEKUST VAN HET DELTAGEBIED STRANDPLEVIER, BONTBEKPLEVIER EN DWERGSTERN AAN DE NOORDZEEKUST VAN HET DELTAGEBIED Floor Arts Delta Project Management (DPM) Rijkswaterstaat, Centrale informatievoorziening (CIV) INHOUD HOOFDROLSPELERS

Nadere informatie

natuurpunt WAL Wase Linkerscheldeoever Schor Ouden Doel

natuurpunt WAL Wase Linkerscheldeoever Schor Ouden Doel natuurpunt WAL Wase Linkerscheldeoever Schor Ouden Doel Het Schor Ouden Doel Het Schor Ouden Doel is een natuurgebied op de linkerscheldeoever tegen de scheldedijk. Aan de grens met Nederland sluit het

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - BIOLOGIE OPDRACHTEN

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - BIOLOGIE OPDRACHTEN NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - BIOLOGIE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam

Nadere informatie

Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks uur.

Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks uur. Avondexcursie Oostvaardersplassen, 23 mei 2017 Gids: Pim Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks 18.00 uur. We maakten eerst een wandeling naar

Nadere informatie

PASSENDE BEOORDELING OP HOOFDLIJNEN PLANMER WINDENERGIE GOEREE-OVERFLAKKEE. Provincie Zuid-Holland. Eindconcept. 7013039 1 november 2013

PASSENDE BEOORDELING OP HOOFDLIJNEN PLANMER WINDENERGIE GOEREE-OVERFLAKKEE. Provincie Zuid-Holland. Eindconcept. 7013039 1 november 2013 7013039 1 november 2013 PASSENDE BEOORDELING OP HOOFDLIJNEN PLANMER WINDENERGIE GOEREE-OVERFLAKKEE Provincie Zuid-Holland Eindconcept Duurzame oplossingen in energie, klimaat en milieu Postbus 579 7550

Nadere informatie

Structuurvisie Eiland van Schalkwijk + beoordelingskader en -protocol

Structuurvisie Eiland van Schalkwijk + beoordelingskader en -protocol Structuurvisie Eiland van Schalkwijk + beoordelingskader en -protocol Behoud en ontwikkeling van het landelijk karakter en de openheid van het gebied met ruimte voor landbouw, natuur, water, recreatie,

Nadere informatie

Het sprookje van. Wonen. op het mooiste plekje van. Uden

Het sprookje van. Wonen. op het mooiste plekje van. Uden Het sprookje van Wonen op het mooiste plekje van Uden park maashorst parkmaashorst.nl P ark M aashorst 1 Uden Noord, grenzend aan Maashorst, is het ideale gebied voor een bijzondere ontwikkeling. Op de

Nadere informatie

Herontwikkeling Nieuwe Driemanspolder

Herontwikkeling Nieuwe Driemanspolder Herontwikkeling Nieuwe Driemanspolder Droge voeten, schoon water 247-028-00224 Projectgebied De Nieuwe Driemanspolder wordt aan noordzijde begrensd door de Wilsveen, aan de oostzijde door de Voorweg, de

Nadere informatie

Datum: Zondag 30 juni Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: Zondag 30 juni Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: Zondag 30 juni 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gids: Pim Gids Pim was vanmorgen in de gelukkige omstandigheid om op pad te gaan met vijf vrouwen uit Amersfoort. We wandelden eerst

Nadere informatie

bestemmingsplan Natuurontwikkeling Zuiderdieppolder vastgesteld

bestemmingsplan Natuurontwikkeling Zuiderdieppolder vastgesteld bestemmingsplan Natuurontwikkeling Zuiderdieppolder vastgesteld bestemmingsplan Bijlagen bij toelichting Natuurontwikkeling Zuiderdieppolder vastgesteld bestemmingsplan Natuurontwikkeling Zuiderdieppolder

Nadere informatie

Meerstad. Meer water, meer natuur, meer vrijheid.

Meerstad. Meer water, meer natuur, meer vrijheid. Meerstad. Meer water, meer natuur, meer vrijheid. Natuur, wonen & meer Meerstad staat voor de opvatting over hoe mensen vandaag de dag willen wonen, leven én recreëren: vrij en ongebonden in de ruimtelijkheid

Nadere informatie

Invoering Terrein Beheer Model in Haringvliet

Invoering Terrein Beheer Model in Haringvliet Invoering Terrein Beheer Model in Haringvliet Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Haringvlietdam... 5 1.1 Extensiveringsmogelijkheden... 5 1.2 Schuiven in Groot Onderhoud en/of Selectief omgaan met vervangingen...

Nadere informatie

Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein

Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein Natuurzones T58-Boschkens Goirle-Tilburg Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein Natuurzones T58-Boschkens Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein

Nadere informatie

P = paddenstoel / Y = wegwijzer / RI = richting / LA = linksaf / RA = rechtsaf / RD = rechtdoor

P = paddenstoel / Y = wegwijzer / RI = richting / LA = linksaf / RA = rechtsaf / RD = rechtdoor Tiengemeten P = paddenstoel / Y = wegwijzer / RI = richting / LA = linksaf / RA = rechtsaf / RD = rechtdoor Routes A, B & C Alleen route C: punt 12 1. Op Tiengemeten, bij splitsing links aanhouden en op

Nadere informatie

Projectplan Slikken van Flakkee Ontwerpfase quick wins 28-5-2014 Projectnummer: 16508

Projectplan Slikken van Flakkee Ontwerpfase quick wins 28-5-2014 Projectnummer: 16508 Projectplan Slikken van Flakkee Ontwerpfase quick wins 28-5-2014 Projectnummer: 16508 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Overzicht van het Plangebied... 3 3 Ambitie... 3 4 Scope... 4 5 De opgave... 4 6 Fasering...

Nadere informatie

VIER MODELLEN. Bouwstenen. Een meer uitgebreide beschrijving van de bouwstenen en informatie over het beheer vindt u in de bijlage.

VIER MODELLEN. Bouwstenen. Een meer uitgebreide beschrijving van de bouwstenen en informatie over het beheer vindt u in de bijlage. 2 VIER MODELLEN In dit hoofdstuk beschrijven we vier verschillende inrichtingsmodellen: Kleinschalig landschap, Moeraszone, Nat kralensnoer en Droog kralensnoer. In extra informatiepagina s geven we aan

Nadere informatie

Staatsbosbeheer de Meierij Haanwijk 4a 5271 VG St. Michielsgestel T 073-55 13 036 www.staatsbosbeheer.nl. De Geelders in het Groene Woud

Staatsbosbeheer de Meierij Haanwijk 4a 5271 VG St. Michielsgestel T 073-55 13 036 www.staatsbosbeheer.nl. De Geelders in het Groene Woud Staatsbosbeheer de Meierij Haanwijk 4a 5271 VG St. Michielsgestel T 073-55 13 036 www.staatsbosbeheer.nl De Geelders in het Groene Woud De Geelders in het Groene Woud Niet voor niets is de Geelders een

Nadere informatie

NOTITIE MILIEUOVERWEGINGEN CONCEPT VKA WINDENERGIE GOEREE-OVERFLAKKEE

NOTITIE MILIEUOVERWEGINGEN CONCEPT VKA WINDENERGIE GOEREE-OVERFLAKKEE NOTITIE MILIEUOVERWEGINGEN CONCEPT VKA WINDENERGIE GOEREE-OVERFLAKKEE Datum 15 november 2013 Aan Bart Verschoor, Lennard Seriese, Jan Zuidweg, Gerrit de Zoeten Van Mariëlle de Sain, Paul Janssen Betreft

Nadere informatie

AGENDA NATUURBELEVING. Samen werken aan natuurbeleving

AGENDA NATUURBELEVING. Samen werken aan natuurbeleving AGENDA NATUURBELEVING Samen werken aan natuurbeleving Samen werken aan natuurbeleving Varen, fietsen, wandelen, vogels kijken, wild spotten, boompje klimmen of heerlijk nietsdoen en tot rust komen in een

Nadere informatie

Waalvisie VISIE VOOR DE WAAL VOOR DE GEMEENTE BARENDRECHT, HENDRIK-IDO-AMBACHT, RIDDERKERK EN ZWIJNDRECHT, SEPTEMBER 2016

Waalvisie VISIE VOOR DE WAAL VOOR DE GEMEENTE BARENDRECHT, HENDRIK-IDO-AMBACHT, RIDDERKERK EN ZWIJNDRECHT, SEPTEMBER 2016 Waalvisie VISIE VOOR DE WAAL VOOR DE GEMEENTE BARENDRECHT, HENDRIK-IDO-AMBACHT, RIDDERKERK EN ZWIJNDRECHT, SEPTEMBER 2016 Ridderkerk Barendrecht H.I. Ambacht Zwijndrecht Een visie... Doelstelling Beter

Nadere informatie

Ruimte voor vogels Samenvatting van het beheerplan Leekstermeergebied. Concept

Ruimte voor vogels Samenvatting van het beheerplan Leekstermeergebied. Concept Ruimte voor vogels Samenvatting van het beheerplan Leekstermeergebied Concept a Ruimte voor vogels Samenvatting van het beheerplan Leekstermeergebied Colofon Deze samenvatting is een uitgave van de provincie

Nadere informatie

Mens, natuur & milieu

Mens, natuur & milieu Mens, natuur & milieu Lesbrief Biologie. In dit thema ga je aan de gang met opdrachten die gaan over de ontwikkelingen in het havengebied en de gevolgen voor natuur en milieu. Deze opdracht is een lesbrief

Nadere informatie

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim Datum: Vrijdag 5 april 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gidsen: Taco & Pim Op deze fraaie vrijdagochtend waren de gidsen Taco & Pim in de gelukkige omstandigheid om een groep uit Ede

Nadere informatie

AMSTERDAM OPEN AIR FESTIVAL GAASPERPLAS

AMSTERDAM OPEN AIR FESTIVAL GAASPERPLAS NATUURBELEVEN AMSTERDAM OPEN AIR FESTIVAL GAASPERPLAS QUICKSCAN FLORA- EN FAUNAWET NatuurBeleven b.v. dr. M. Kuiper Oostermeerkade 6 1184 TV Amstelveen 020/4720777 mark@natuurbeleven.nl Opdrachtgever:

Nadere informatie

Herinrichting. Forellenvijver en restaurant De Berenkuil in Putten. Auteur Gerben Schuilenburg Opdrachtgever De Berenkuil

Herinrichting. Forellenvijver en restaurant De Berenkuil in Putten. Auteur Gerben Schuilenburg Opdrachtgever De Berenkuil Herinrichting Forellenvijver en restaurant De Berenkuil in Putten Welke vissen zijn er nu te vangen? Zalmforel Welke vissen zijn er nu te vangen? Regenboogforel Welke vissen zijn er nu te vangen? Goudforel

Nadere informatie

omgevingsdienst HAAGLANDEN

omgevingsdienst HAAGLANDEN Zaaknummer Ons Kenmerk Datum 00489752 ODH-2017-00068231 1 0 JULI 2017 Bezoekadres Zuid-Hollandpleln 1 2596 AW Den Haag Postadres Postbus 14060 2501 GB Den Haag T (070) 21 899 02 E vergunnlngen@odh.nl I

Nadere informatie

Wandelroute Herrendal, tussen Groesbeek en Mook

Wandelroute Herrendal, tussen Groesbeek en Mook Wandelroute Herrendal, tussen Groesbeek en Mook 5 km wandelen Maak een leuke wandeling door het Herrendal, langs mooie uitzichtpunten en door het leefgebied van spechten en haviken. Deze wandelroute is

Nadere informatie

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE. in de polder bij Ubbergen

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE. in de polder bij Ubbergen NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE in de polder bij Ubbergen veilige haven voor planten en dieren op hun weg tussen Nijmeegse stuwwal en de Waal Voormalige landbouwgronden worden omgevormd

Nadere informatie

P ROJECT 1.3 UIT HET G EBIEDSAKKOORD O OSTE L IJKE VECHT PL ASSEN.

P ROJECT 1.3 UIT HET G EBIEDSAKKOORD O OSTE L IJKE VECHT PL ASSEN. Gemeente Wijdemeren en de Provincie Noord Holland hebben het gebiedsakkoord Oostelijke Vechtplassen gemaakt. Dit akkoord gaat naar verwachting in september 2017 getekend worden door allerlei partijen.

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Natuur- en recreatieschap Zuidwestelijke Delta - Aanwijzingbesluit honden Zuidwestelijke Delta 2016

PROVINCIAAL BLAD. Natuur- en recreatieschap Zuidwestelijke Delta - Aanwijzingbesluit honden Zuidwestelijke Delta 2016 PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Zeeland. Nr. 3419 13 juni 2016 Natuur- en recreatieschap Zuidwestelijke Delta - Aanwijzingbesluit honden Zuidwestelijke Delta 2016 Het Dagelijks Bestuur

Nadere informatie

2016-februari BR4211 BR4212 BR4213 BR4214 BR4215 BR4253 BR4254 BR4255 BR4256 BR4257 BR , Haringvliet: Middelharnis - Stad aan 't Haringvliet

2016-februari BR4211 BR4212 BR4213 BR4214 BR4215 BR4253 BR4254 BR4255 BR4256 BR4257 BR , Haringvliet: Middelharnis - Stad aan 't Haringvliet BR4211 BR4212 BR4213 BR4214 BR4215 BR4253 BR4254 BR4255 BR4256 BR4257 BR4258 2157, monding Zuiderdiep 2108, Scheelhoek 2149, Zuiderdiepgors oost 2150, Stellendam - binnenhaven, Scheelhoekbos 2146, Zuiderdiepplas

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Getij Grevelingen 11 oktober Getij Grevelingen. Waarom herstel beperkt getij

Informatiebijeenkomst Getij Grevelingen 11 oktober Getij Grevelingen. Waarom herstel beperkt getij Getij Grevelingen Waarom herstel beperkt getij We willen in de Grevelingen de waterkwaliteit verbeteren door beperkt getij terug te brengen. Dat is goed nieuws voor de onderwaternatuur en geeft ook mogelijkheden

Nadere informatie

Duinen en mensen. In zes groepjes wordt de discussie voorbereid. De discussie is klassikaal.

Duinen en mensen. In zes groepjes wordt de discussie voorbereid. De discussie is klassikaal. 2 en mensen Rollenspel Doel: Leerlingen kunnen argumenten noemen voor of tegen het openstellen van de duinen voor vrij wandelen. Ze kunnen zich inleven, in de rol van dierbeschermer, plantbeschermer, dijkwacht,

Nadere informatie

Testfietsers gezocht (herhaalde oproep)

Testfietsers gezocht (herhaalde oproep) (blz. 1) Testfietsers gezocht (herhaalde oproep) Op de website van de vereniging staan een aantal fietstochten vermeld. Uiteraard fietstochten waarin één of meer pontjes zijn opgenomen. Veertien van deze

Nadere informatie

Gaan voor Goeree-Overflakkee

Gaan voor Goeree-Overflakkee Gaan voor Goeree-Overflakkee Augustus 2015 SPECIAL INHOUD Stellendamse haven 01 Promoteam in actie! 02 Ouddorp-Bad ontvangt 03 bewoners en recreanten De Slikken zijn te mooi 04 om níet te ontdekken Week

Nadere informatie

Ontheffing Roodkapje Stiltegebied Balloërveld Drentsche Aa

Ontheffing Roodkapje Stiltegebied Balloërveld Drentsche Aa Ontheffing Roodkapje Stiltegebied Balloërveld Drentsche Aa 1. Algemeen / Werkwijze PeerGrouP Werkwijze PeerGrouP In 2015 brengt de PeerGrouP een viertal voorstellingen in het kader van het 50 Jaar Gedachtenplan

Nadere informatie

Rapport. Natuuronderzoek Schateiland. Nader onderzoek naar enkele beschermde soorten. Lelystad, juni 2017 R. Heemskerk

Rapport. Natuuronderzoek Schateiland. Nader onderzoek naar enkele beschermde soorten. Lelystad, juni 2017 R. Heemskerk Rapport Lelystad, juni 2017 R. Heemskerk Natuuronderzoek Schateiland Nader onderzoek naar enkele beschermde soorten Landschap verbindt Landschapsbeheer Flevoland streeft naar ontwikkeling, beheer en behoud

Nadere informatie

Inrichtingsplan verbindingszone Weerribben-Wieden Deelgebied Noordmanen, versie 1.2

Inrichtingsplan verbindingszone Weerribben-Wieden Deelgebied Noordmanen, versie 1.2 Inrichtingsplan verbindingszone Weerribben-Wieden Deelgebied Noordmanen, versie 1.2 Dit inrichtingsplan is een schets van de door Staatsbosbeheer wenselijk geachte situatie voor de verbindingszone tussen

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Koops, A.F. (Tonia) Kenmerk Vergaderdatum 14 januari 2016

Voorstel aan de raad. Koops, A.F. (Tonia) Kenmerk Vergaderdatum 14 januari 2016 Voorstel aan de raad Opgesteld door Milieu en Mobiliteit Koops, A.F. (Tonia) Kenmerk 15.511512 Vergadering Commissie Stad en Ruimte Vergaderdatum 14 januari 2016 Geheim Nee Vaststelling Ontwikkelingskader

Nadere informatie