ONAFHANKELIJK BELEGGINGSKANTOOR

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ONAFHANKELIJK BELEGGINGSKANTOOR"

Transcriptie

1 Turnhout, 14 september 2014 Gevolgen negatieve rentes? (Walter Matthijssen) 09 september 2014 Stilaan wordt het echter tijd dat u zich als spaarder het één en ander moet afvragen en situaties gaat afwegen tegen elkaar. Laat ons ervan uitgaan dat je 1% rente krijgt op je spaargeld en dat je het hiervoor zelfs moet vast zetten. Dat vast zetten betekent niet meer of minder dat u een lening heeft gegeven aan de bank en de bank eigenlijk schuldenaar van u is. wat doet mijn geld nog op de bank? Zou ik het niet beter in mijn matras steken? Maar wat gebeurt er dan als u massaal uw geld in de matras gaat steken? Dan vallen banken om door gebrek aan liquiditeiten. Wat staat u misschien te wachten voor de toekomst? Onder allerlei drogredenen zal de overheid u een cashloze maatschappij door de strot duwen. Blijf je geloven in dat aureool dat banken blijkbaar rond hun hoofd hebben. Anders kan ik niet verklaren waarom mensen hun geld nog op de bank zetten voor 1% rente. Banken zijn er al allemaal in geslaagd goedgelovige spaarders hun geld te verkwanselen, maar toch staat men nog steeds op de stoep om geld op de bank te zetten. Er bestaan echt systemen die u beschermen voor graaiende Europese regels, negatieve rentes, en een mogelijk verbod op cash. Deze geven u een maandelijks rendement en kapitaalgroei. Waarom men u dat niet vertelt? Omdat deze systemen geen fondsen zijn die beginnen met de naam van zijn bank! Raadpleeg daarover uw onafhankelijke raadgever. Risicobewuste belegger staken in juli meer geld in beleggingsfondsen Ali Masarwah 05 september, 2014 Mixfondsen waren in juli weer de grote winnaar met de grootste instroom. Beleggers kozen vooral voor allocatiefondsen met een defensief profiel. Ook beleggingsfondsen in aandelen uit opkomende markten trokken veel geld aan.

2 Veel particuliere beleggers voelen zich vandaag hulpeloos 09/09/14 De lage rente op spaarboekjes drijft veel beleggers terug naar de beurs. Door het trauma van de financiële crash van 2008 weten ze echter vaak niet waarin ze hun geld moeten stoppen. (Séverine Claquin) Geconfronteerd met het enorme aanbod van fondsen en commerciële producten, voelen particuliere beleggers zich vaak hulpeloos. Het klopt dat de macro-economische context niet bijzonder gunstig is. Het nieuws uit de Zuid- Europese economieën en de bankensector blijft somber, en dan zijn er ook nog eens de geopolitieke spanningen. de juiste fondsen vinden doe je best met uw onafhankelijke financial adviseur of beheerder. Grote staatsfondsen MARTINE HAFKAMP MAANDAG 8 SEPTEMBER 2014 De spelers die de wereldwijde markten echt kunnen bewegen zijn niet de particuliere beleggers of de fondshuizen die voor de particuliere beleggers beheren. De grote jongens zijn vooral de private pensioenfondsen, maar ook grote staatsfondsen doen een belangrijke duit in het zakje. Je moet dus zelf de actieve opvolger zijn, tenzij je die opdracht doorgeeft aan een onafhankelijk kantoor. Herfinancieren? Kijk onder de mooie rentevoet Het juiste moment, maar geen open doelkans voor iedere lener Door de historisch lage rente worden banken overstelpt met aanvragen om woonkredieten te herfinancieren. In veel gevallen loont dat, al moet u op uw hoede zijn voor de extra verplichtingen die vasthangen aan een mooi tarief.

3 Belgen hebben nog altijd 26 miljard euro in Luxemburg Hoewel vorig jaar verscheidene miljarden euro vanuit Luxemburg terugvloeiden naar België, zijn de Belgen nog steeds goed voor 8,5 procent van de zowat 307 miljard euro die eind vorig jaar in beheer waren bij privébanken in Luxemburg. Een jaar eerder was dat 10 procent van het totaal. Dat meldt La Libre Belgique vandaag. Daarmee zijn de Belgen goed voor 26 miljard euro. Om hoeveel Belgen het gaat wordt niet gepreciseerd. "Niet al onze cliënten kwamen naar Luxemburg omwille van het bankgeheim, al was dat wellicht het geval voor een goed deel van hen", aldus Nicolas Mackel, CEO van Luxembourgfinance. De CEO wil het Belgische cliënteel zeker niet herleiden tot "een bende fraudeurs". Deze CEO vergeet er bij te vertellen dat er vorig jaar een stijging van 18% was van gelden die naar Luxemburg vloeiden in vergelijking met het jaar daarvoor. Waarom kunnen overheden zo goedkoop lenen? Omdat ze uw spaarrekening mogen plunderen By Ronald Hendrickx on 08/09/2014 Terwijl in de Europese economie de vrees voor deflatie dag na dag toeneemt, zijn er steeds meer landen die een negatieve rentevoet hebben voor obligaties op korte termijn. Beleggers moeten dus geld opleggen om het geld aan een overheid toe te vertrouwen. Daar zijn verschillende redenen voor, maar een daarvan is uw spaargeld. Net als Frankrijk kan België geld lenen aan negatieve rentevoeten. Frankrijk, een land dat een overheidstekort heeft in tegenstelling tot Duitsland dat het laatste kwartaal een overschot had. Frankrijk waar de werkloosheid veel hoger ligt dan in Duitsland en waar de economische groei al jaren magertjes is. En toch kan het even goedkoop geld lenen als Duitsland. Waarom? Omdat Frankrijk net als België veel spaargeld op de rekeningen heeft staan. In Frankrijk spaart men gemiddeld 15 % 16 % van het inkomen, tegenover 10 % voor het Europese gemiddelde. De totale spaarpot aan tegoeden op rekeningen is hoger dan de Franse schuld. Zo veel spaargeld is voor beleggers een hele geruststelling, vooral omdat Europa bail ins de norm heeft gemaakt. Overheden kunnen goedkoop lenen, omdat er een grote spaarpot wenkt om afgenomen te worden uw spaargeld aldus Goldbroker. VOORKOM DAT MEN UW SPAARGELD OPGEBRUIKT-ER ZIJN RENDABELE EN VEILIGE ALTERNATIEVEN

4 Er was nooit zo veel liquiditeit als nu By Ronald Hendrickx on 08/09/2014 De Federal Reserve mag dan wel bezig zijn met zijn stimuluspakket af te bouwen, de partners in crime denken daar momenteel anders over. De Europese Centrale Bank lijkt de rol van de Fed over te nemen en heeft de laatste maanden alle registers open getrokken. De acties van de centrale banken zijn de reden waarom aandelen én obligaties richting all time high koersen, aldus Zerohedge De ECB wil zijn balans met 1 biljoen laten groeien, de Bank of Japan verruimt zijn monetaire basis nog ieder jaar met $ 650 miljard aan het huidige tempo en ook de Bank of England kende een grote verruiming enkele jaren geleden en is nog niet toe aan de afbouw ervan. Banken verzuipen bijna letterlijk in overtollige reserves. Het G4 banksysteem heeft momenteel $ 4,5 biljoen overtollige reserves. Banken geven deze overtollige reserves die geen rente opleveren aan elkaar door als een hete aardappel. De globale reserves liggen momenteel rond $ 68 biljoen of $ 5 biljoen boven de middellange termijn vraag naar liquiditeiten. Nog nooit waren er zo veel overtollige reserves in het banksysteem als vandaag. Spaargeld brengt niks meer op: 'Laat uw geld maar rollen' Tenzij u een veilig en rendabel alternatief vindt. Wij vonden oplossingen. Geen cent is ons spaargeld nog waard, na de nieuwste renteverlaging van de Europese Centrale Bank. Maar wat moéten we er dan mee? "Consumeren en investeren", zeggen economen in Het Laatste Nieuws. "Twijfel niet meer over die nieuwe keuken of auto, en koop desnoods kunst." De ochtend erna wanneer je 50 % van je vermogen verliest ronald hendrickx on 03/09/2014 Stel je voor: je wordt wakker en je verneemt dat de overheid de waarde van je munt s nachts devalueerde met 53 %. Het geld op je spaarboekje is nog maar de helft waard van de dag ervoor. Handelaars en consumenten weten niet wat ze moeten doen, ze zagen dit niet aankomen hoewel er voldoende signalen waren waarvan ze kozen deze te negeren. Onmogelijk denk je? Dit gebeurde nochtans op 1 september 1976 in Mexico.

5 België en Guernsey gaan fiscaal samenwerken woensdag 03 september 2014 Wie geld wil verbergen in Guernsey neemt best zijn voorzorgen. België en het Kanaaleiland voor de Normandische kust hebben immers een akkoord gesloten om inlichtingen over elkaars onderdanen uit te wisselen zodat die correct belast kunnen worden. Grondstoffen(prijzen) 05/09/14 Er staat in de VS en daarbuiten een fantastische graanoogst op het veld. Dat vooruitzicht geldt voor alle granen, maar in het bijzonder voor maïs en sojabonen. Met bv.recordoogsten mais in Oekraïne, Brazilië en Europa, in Rusland komt er 12 miljoen ton maïs van het veld, een record De prijs voor het edelmetaal palladium lijkt maar één kant op te kunnen en dat is omhoog. Al zeven maanden op rij stijgt de prijs. Een zo lange periode van stijging heeft de wereld niet meer gezien sinds januari Olie en goud krijgen rake klappen. Frankrijk legt het grote probleem in Europa pijnlijk bloot By Ronald Hendrickx on 02/09/2014 Europa is nog steeds in twee verdeeld als het aankomt op oplossingen voor de Europese crisis. Frankrijk wil meer onconventionele maatregelen van de Europese Centrale Bank, meer fiscale stimulus en een losser beleid voor de begrotingstekorten. Duitsland wil dit niet en trek van leer tegen iedereen die zich niet aan de regels wilt houden. Het probleem van Frankrijk is niet dat de euro te duur is, maar wel dat het land niet meer competitief is ten opzichte van Duitsland en zelfs niet meer ten opzichte van Spanje. Frankrijk heeft een andere aanpak nodig dan de ECB om uit het diepe dal te kruipen, net als vele andere Europese landen aldus Global Economic Analysis.

6 Economische crisis in de eurozone verplaatst zich van zuiden naar noorden vrijdag 05 september 2014 Toen de economische crisis in de eurozone vier jaar geleden begon, speelde die zich hoofdzakelijk in het zuiden van het continent af. Griekenland slaagde er als eerste niet meer in om zichzelf te financieren en had hulp van buitenaf nodig om zich overeind te kunnen houden. Al snel volgden Ierland, Portugal en Cyprus, terwijl het er naar uitzag dat ook Spanje en Italië snel voor de bijl zouden gaan. Deze twee grotere landen bleven echter gespaard dankzij de inmiddels legendarische whatever it takes uitspraak van ECB-president Mario Draghi. Maar nu zit de economie van de landen in het noorden zoals Duitsland, Finland, Nederland, België, Oostenrijk en Frankrijk in de rats. Terwijl de landen uit de Europese periferie, met Italië als uitzondering die de regel bevestigt, aan de beterhand zijn. Het is nu bang afwachten hoe erg de crisis in het noorden zal worden. Europese aandelen niet meer gesmaakt 02/09/14 door Nico Pantelis Wie een combinatie zoekt van internationale groei en exposure, een relatief lage waardering zeker in vergelijking met de duur wordende Amerikaanse aandelen en een potentieel aantrekkelijk dividendrendement, moet zeker eens naar Europese bedrijven kijken. Natuurlijk is selectiviteit nog altijd aangewezen. Een gediversifieerde aanpak via gespecialiseerde fondsen kan een oplossing zijn, waarbij de actieve beheerders het verschil kunnen maken. Want onthoud dit: wat een heel eind boven of onder zijn langetermijngemiddelde noteert, corrigeert altijd opnieuw naar dat gemiddelde. Zo ook met Europese aandelen. Bent u (bank)stress bestendig? martine hafkamp maandag 1 september 2014 De redding van de Portugese bank Banco Espírito Santo voor 4,9 miljard Euro zorgde voor opluchting op de Europese beurzen in het algemeen en de bankensector in het bijzonder. Door het ingrijpen van de Portugese overheid werd een mogelijke bankrun voorkomen en een verdere deuk in het vertrouwen in het Zuid-Europese bankensysteem omzeild. Of de belastingbetaler ook opgelucht adem kan halen is een tweede. Ditmaal hoefden de senior obligatiehouders en spaarders nog niet bij te dragen aan het faillissement van de bank. Er werd wel aangeklopt bij het Europese steunfonds. Bij de bad bank valt niets meer te halen. Het grote voordeel van de huidige stresstest is dat er eindelijk consistentie aangebracht wordt in de manier waarop de balansen aan het publiek gepresenteerd worden. Ook worden de risicomodellen enigszins gestandaardiseerd. Op die manier kunnen banken ook onderling beter met elkaar vergeleken worden. De aandacht van de ECB zal vooral uitgaan naar de waardering van de illiquide en niet actief verhandelende Activa, waar het moeilijkst een waarde aan te hangen is. De resultaten van de stresstests, die in oktober gepresenteerd zullen worden, zouden ertoe kunnen leiden dat een aantal banken de waarde van hun kapitaal opnieuw moet herwaarderen of gedeeltelijk Afschrijven. Aandeelhouders van financiële instellingen dienen (bank)stressbestendig te blijven.

7 Banken willen hogere belastingen voor hun klanten By Maarten Verheyen on 30/08/2014 De banken, die onverantwoordelijke instituten die gered werden met jouw en mijn spaargeld, kennen geen schaamte. Nog altijd niet. Ze vinden dat de overheid het fiscale voordeel van spaarboekjes, best wel mag halveren. Sneller belasten dus. Ken jij nog bedrijven die de overheid verzoeken om hun klanten extra te belasten? Ik alvast niet. Maar de banken lappen dat dus. Uit eigenbelang uiteraard. Want spaarboekjes brengen misschien goed op. Andere producten brengen nog meer op. En als een extra belasting wat extra geld in dergelijke producten kan duwen, is dat mooi meegenomen. 'Bank der banken' trekt aan de alarmbel 01/07/2014 door Nico Pantelis De Bank of International Settlements (BIS) heeft een onheilspellende boodschap klaar voor beleggers en beleidsmakers: het roer moet nu om! Terwijl de financiële wereld herstelde van de crisis van 2008, likt de reële economie nog altijd haar wonden. De groei blijft fors achter in vergelijking met voorgaande herstelperiodes. Er is nog een hele weg af te leggen om opnieuw aan te knopen met de historische gemiddelden. En die groei is hard nodig om de wereldwijde schuldniveaus te onderhouden, want de schuldenbergen werden sinds de crisis alleen maar groter, niet kleiner. We herinneren er nogmaals aan dat een te hoge schuld de oorzaak was van de crash van 2008, en niets anders. De topman Jaime Caruana wond er geen doekjes om. De risico s nemen toe, niet af. De groei in de industriële landen bleef tot op heden ondermaats, waarbij vooral de nulgroei in Europa (nog altijd) als een zwaard van Damocles boven het fragiele herstel hangt. Ook de afkoeling van sommige groeilanden, die tot op heden de nodige ondersteuning boden, baart Caruana extra zorgen. En anderzijds zijn er dan weer kleinere delen van de wereld die te snel groeien, waardoor de kans op een oververhitting, gevolgd door een financiële meltdown, risico s vormen voor de wereldwijde economie

Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank: een stap vooruit

Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank: een stap vooruit Uw beleggingen September 2013 De economie trekt eindelijk aan in de eurozone Na zes opeenvolgende kwartalen van krimpende economische activiteit knoopt de eurozone sinds het tweede kwartaal van 2013 weer

Nadere informatie

ONLINE BELEGGEN IN 10 STAPPEN

ONLINE BELEGGEN IN 10 STAPPEN ONLINE BELEGGEN IN 10 STAPPEN Nooit eerder was beleggen zo laagdrempelig als nu. De drie belangrijke voordelen van online beleggen? De snelheid, het eenvoudige beheer en de geringe kosten die ermee gepaard

Nadere informatie

Europa en de financiële markten

Europa en de financiële markten Europa in de praktijk Europa en de financiële markten De financiële en economische crisis en de rol van Europa Hoe Europa te weinig doet om een nieuwe crisis te voorkomen SOMO, Ander Europa 1 Colofon Deze

Nadere informatie

Inhoud. Brugstraat 88 4701 LL Roosendaal tel. 0165 572.900 www.vermogensmanagers.nl. 1. Terugblik en vooruitblik

Inhoud. Brugstraat 88 4701 LL Roosendaal tel. 0165 572.900 www.vermogensmanagers.nl. 1. Terugblik en vooruitblik Brugstraat 88 4701 LL Roosendaal tel. 0165 572.900 www.vermogensmanagers.nl 1 e Kwartaalbericht 2014 Datum publicatie : 15 april 2014 Redactie : Ad Maas Inhoud 1. Terugblik en vooruitblik 2. Benchmarken

Nadere informatie

BELEGGINGS- HORIZON. Zomer 2012 PETERCAM IN DEBAT MET PAUL KRUGMAN TOEKOMST VAN DE EURO OP HET SPEL FISCAAL MISBRUIK: EEN NIEUWE NOTIE

BELEGGINGS- HORIZON. Zomer 2012 PETERCAM IN DEBAT MET PAUL KRUGMAN TOEKOMST VAN DE EURO OP HET SPEL FISCAAL MISBRUIK: EEN NIEUWE NOTIE BELEGGINGS- HORIZON Zomer 2012 PETERCAM IN DEBAT MET PAUL KRUGMAN TOEKOMST VAN DE EURO OP HET SPEL FISCAAL MISBRUIK: EEN NIEUWE NOTIE INHOUD ZOMER 2012 EDITORIAAL.............................................................

Nadere informatie

start! magazine Kies het pensioenspaarfonds dat bij u past p. 16 Heeft sparen nog zin? De visie van Frida Deceunynck p. 6

start! magazine Kies het pensioenspaarfonds dat bij u past p. 16 Heeft sparen nog zin? De visie van Frida Deceunynck p. 6 magazine met praktische tips voor uw spaargeld april 2013 Patricia Boydens Head Product Management Kies het pensioenspaarfonds dat bij u past p. 16 start! Heeft sparen nog zin? De visie van Frida Deceunynck

Nadere informatie

SCHOLENSTRIJD.NL. Lesbrief Beleggen. Bewerkt voor Elde College augustus 2009 voor havo 4

SCHOLENSTRIJD.NL. Lesbrief Beleggen. Bewerkt voor Elde College augustus 2009 voor havo 4 SCHOLENSTRIJD.NL Lesbrief Beleggen Bewerkt voor Elde College augustus 2009 voor havo 4 Bewerkt van oorspronkelijke uitgave 2008 Stichting leerplanontwikkeling (), Enschede, IEX Mediagroep, Amsterdam Alle

Nadere informatie

Module 4: concept. nieuwe economie

Module 4: concept. nieuwe economie Module 4: concept nieuwe economie Verantwoording 2010, Stichting leerplanontwikkeling (SLO), Enschede Het auteursrecht op de modules voor Economie berust bij SLO. Voor deze module geldt een Creative Commons

Nadere informatie

Sparen levert niks meer op door extreem lage rente* Aantrekkelijke alternatieven voor uw spaargeld! Copyright: Q2 2015 OXBY www.oxby.nl info@oxby.

Sparen levert niks meer op door extreem lage rente* Aantrekkelijke alternatieven voor uw spaargeld! Copyright: Q2 2015 OXBY www.oxby.nl info@oxby. 2015 Sparen levert niks meer op door extreem lage rente* Aantrekkelijke alternatieven voor uw spaargeld! Copyright: Q2 2015 OXBY www.oxby.nl info@oxby.nl 0 1. Sparen levert niks meer op door extreem lage

Nadere informatie

LEREN BELEGGEN. theorie

LEREN BELEGGEN. theorie theorie LEREN BELEGGEN In deze serie lessen leer je meer over beleggen. Je kunt op veel manieren beleggen, maar je kunt er ook voor kiezen te sparen. Wat zijn eigenlijk de verschillen? En waar moet je

Nadere informatie

NIEUWS, TRENDS & ANALYSES VAN DE FINANCIËLE MARKTEN. jaargang 6 nr 1 januari 2015 REdACTIE beëindigd Op 12 januari 2015.

NIEUWS, TRENDS & ANALYSES VAN DE FINANCIËLE MARKTEN. jaargang 6 nr 1 januari 2015 REdACTIE beëindigd Op 12 januari 2015. NIEUWS, TRENDS & ANALYSES VAN DE FINANCIËLE MARKTEN INVEST NEWS jaargang 6 nr 1 januari 2015 REdACTIE beëindigd Op 12 januari 2015 ObLIGATIEMARKTEn NORMALISERING IN 2015? VAn defensieve naar CYCLISCHE

Nadere informatie

De vermogensmarkt De euro op koers

De vermogensmarkt De euro op koers De vermogensmarkt De euro op koers Havo Economie 2 INHOUD HOOFDSTUK 1: EEN MARKT VOOR VREEMDE VALUTA pag 3 1.1 Inleiding pag 3 1.2 Vreemde valuta pag 4 1.3 Vraag en aanbod op de valutamarkt pag 7 HOOFDSTUK

Nadere informatie

Zet uw spaargeld aan het werk Martine Reynaers en Peter De Keyzer over conservatieve spaarders en roekeloze beleggers. Quarterly

Zet uw spaargeld aan het werk Martine Reynaers en Peter De Keyzer over conservatieve spaarders en roekeloze beleggers. Quarterly Quarterly PERSPECTIVES ON BANKING Zet uw spaargeld aan het werk Martine Reynaers en Peter De Keyzer over conservatieve spaarders en roekeloze beleggers Een initiatief van BNP Paribas Fortis in samenwerking

Nadere informatie

Ons Geld. Naar een nieuw geldsysteem. Frans Doorman Stichting Ons Geld 1

Ons Geld. Naar een nieuw geldsysteem. Frans Doorman Stichting Ons Geld 1 Ons Geld Naar een nieuw geldsysteem Frans Doorman Stichting Ons Geld 1 Inhoudsopgave SAMENVATTING...3 1. GEBREK AAN GELD...5 2. WAT IS GELD?...7 3. WAT HEBBEN WE VAN GELD GEMAAKT?...8 4. HOE WORDT GELD

Nadere informatie

RBS MARKETS MAGAZINE

RBS MARKETS MAGAZINE RBS MARKETS MAGAZINE www.rbs.nl/markets december 2010 De wondere wereld van technische analyse door Nico Bakker Europa kan sterker uit deze crisis komen RBS-rentestrateeg Andy Chaytor verwacht lage rente

Nadere informatie

9 11 Relatie aan het woord: William van Ettinger lage rente stelt nieuwe uitdagingen

9 11 Relatie aan het woord: William van Ettinger lage rente stelt nieuwe uitdagingen Beleggingsvisie Extra rendement nog steeds mogelijk Pagina 4 Relatie aan het woord over de lage rente: William van Ettinger Pagina 9 Een kijkje in de keuken van Aegon Pagina 16 Jaargang 18 april 2015 2

Nadere informatie

Gratis uitgave van PensioenDividend.nl. Elke Maand Dividend. Geniet van een extra maandinkomen zonder de kosten van een dure verzekeraar

Gratis uitgave van PensioenDividend.nl. Elke Maand Dividend. Geniet van een extra maandinkomen zonder de kosten van een dure verzekeraar Gratis uitgave van PensioenDividend.nl Elke Maand Dividend Geniet van een extra maandinkomen zonder de kosten van een dure verzekeraar Droomt u ook wel eens van een extra maandinkomen en dat zonder daar

Nadere informatie

Embargo tot woensdag 20 mei. 13:30 uur. Dutch Wealth Report 2015

Embargo tot woensdag 20 mei. 13:30 uur. Dutch Wealth Report 2015 Dutch Wealth Report 2015 Zonder vermogen geen groei Voor de derde keer bieden wij u het rapport Vermogend Nederland aan. Dit rapport biedt inzicht in de wereld van de vermogende Nederlander, samen gesteld

Nadere informatie

INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE

INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE W E V R O E G E N U I T 2 0 L A N D E N H O E Z E D E N K E N IN EEN ONDERZOEK UITGEVOERD DOOR CICERO BLACKROCK INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE WAT HOUDT NEDERLANDERS

Nadere informatie

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf September 2014 Jongeren & geld De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen Anna van der Schors Minou van der Werf SAMENVATTING EN CONCLUSIE... 5 De financiële situatie en de beleving

Nadere informatie

Omgekeerde olieschok zorgt voor vrees onder beleggers

Omgekeerde olieschok zorgt voor vrees onder beleggers Nieuws uit de financiële markten Winter 214/215 Geachte heer, mevrouw, beste belegger, In 214 kregen de drie woorden waaruit de naam van onze bank bestaat meer dan ooit hun volle betekenis. - Banque: met

Nadere informatie

De zorg: hoeveel extra is het ons waard?

De zorg: hoeveel extra is het ons waard? De zorg: hoeveel extra is het ons waard? Ieder jaar geven we meer geld uit aan zorg Waarom? Wat zijn de gevolgen? Is dat erg? Wat kunnen we hieraan doen? Een doorsnee gezin betaalt ruim 11.000 euro per

Nadere informatie

Beleggen is een noodzaak voor elke ondernemer

Beleggen is een noodzaak voor elke ondernemer . panel Beleggen.... Beleggen is een noodzaak voor elke ondernemer Een belegging is een vorm van investering in je eigen toekomst of in de toekomst van je bedrijf, vereniging of organisatie. Een investering

Nadere informatie

Aandelen selecteren als waardebelegger

Aandelen selecteren als waardebelegger Aandelen selecteren als waardebelegger Succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen Ruerd Heeg Maart 2013 Voor mijn kinderen Inkijkexemplaar! Opeenvolgende bladzijden in dit document zijn meestal niet

Nadere informatie

Wat u moet weten over beleggen

Wat u moet weten over beleggen Rabo BedrijvenPensioen Wat u moet weten over beleggen Beleggen voor het Rabo BedrijvenPensioen Uw werkgever betaalt pensioenpremies voor het Rabo BedrijvenPensioen. In deze brochure leest u hoe we deze

Nadere informatie

Redenen om te investeren in goud

Redenen om te investeren in goud Redenen om te investeren in goud Wat zijn de redenen dat mensen investeren in goud; de prestige; de schoonheid of de zekerheid. Het staat iedereen vrij te kiezen voor goud om zijn eigen redenen, maar zekerheid

Nadere informatie

Expect the unexpected

Expect the unexpected Kwartaal Focus 1 e kwartaal 2015 (januari) Expect the unexpected Het afgelopen kwartaal, Q4, stond in het teken van de nodige volatiliteit (beweeglijkheid) op de beurzen. In oktober daalde de AEX in 2

Nadere informatie

Actief geduld is een deugd die we vandaag zeker nodig hebben

Actief geduld is een deugd die we vandaag zeker nodig hebben 52 Actief geduld is een deugd die we vandaag zeker nodig hebben Een ernstig ondernemer is het aan zichzelfen z~in medewerkers velplicht om vooruitziend zijn bedrijfte leiden. Wil hij de concurrentie een

Nadere informatie

Warrants. The first option in the warrant market

Warrants. The first option in the warrant market Warrants The first option in the warrant market Een optimaal rendement met de topfondsen van de wereld Inhoudsopgave Zijn warrants iets voor mij? 2 Waarom gedekte warrants van Commerzbank kopen? 5 Hoe

Nadere informatie