Preek over Marcus 16 vers 8. Gemeente van Christus, gasten, luisteraars,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Preek over Marcus 16 vers 8. Gemeente van Christus, gasten, luisteraars,"

Transcriptie

1 Preek over Marcus 16 vers 8 Gemeente van Christus, gasten, luisteraars, We staan vandaag nog een keer stil bij het verhaal van de opstanding. Net als vorige week, maar nu vooral het laatste vers. Daarin vertelt Marcus van de vrouwen, die verlamd van angst en schrik wegvluchten en in plaats van het nieuws verder vertellen tegen helemaal niemand iets zeggen. Wat is dat? Waarom zijn ze bang? Is de boodschap van de opstanding niet iets om vooral blij mee te zijn. Iets om enthousiast verder te vertellen? Daar gaat het vandaag over. Maar eerst praat de luisteraars van vandaag graag even bij over waar we zijn gebleven en wat we tot nu toe hebben geleerd van het verslag van Marcus. Wat er is gebeurd op die eerste paasochtend in het jaar 33 na Christus, dat is echt gebeurd. En juist daarom kon het de levens van mensen ook echt veranderen. Daar stonden we vorige week bij stil. Het leven van de vrouwen die ontdekten dat het graf leeg was toen zij het lichaam van Jezus wilden verzorgen. Het leven van de leerlingen die op die derde dag niet als eersten bij het graf stonden om te zien of Jezus echt was opgestaan, zoals Jezus zelf meer dan eens had gezegd. En de levens van heel veel mensen, aan wie de boodschap sindsdien verteld is. Vaak mensen zonder aanzien. Slaven bijvoorbeeld, en vrouwen. Die in de tijd waarin Marcus schrijft niet veel te vertellen hadden. Dat is op zich al een aanwijzing voor de geloofwaardigheid van de boodschap van Pasen. Dat mensen hun leven hebben gegeven voor de boodschap van het evangelie. Maar er zijn nog vier aanwijzingen die aangeven dat wat Marcus beschrijft, echt is gebeurd:

2 1) Marcus vermeldt ooggetuigen. Die leefden nog in de tijd dat Marcus zijn verslag schreef. De mensen die het voor het eerst lazen, konden het dus navragen. 2) De eerste ooggetuigen waren vrouwen. Nu waren er mensen, in de eerste eeuwen, die dat een reden vonden om juist niet te geloven in de opstanding van Jezus uit de dood. Vrouwen, zo dachten mensen toen, die zijn emotioneel, labiel en dus onbetrouwbaar. Hoe kunnen de evangelisten nu juist vrouwen opvoeren als eerste (!) getuigen van zo iets belangrijks? De enige reden die ik kan bedenken waarom Marcus vrouwen noemt als ooggetuigen is, dat het echt zo is gegaan. Als het voor Marcus niet belangrijk was geweest wat er echt gebeurd is en als hij een loopje met de feiten had willen nemen, dan had hij zeker geen vrouwen opgevoerd als getuigen. 3) Marcus is heel eerlijk over het ongeloof van de vrouwen en van de mannen die Jezus volgen. De vrouwen verwachtten de opstanding niet. Zij kwamen om een stoffelijk overschot te balsemen. En voordat je hoofdschuddend opzij kijkt naar je buurvrouw, de mannen zijn helemáál afwezig. Jezus had het keer op keer gezegd: na drie dagen zal ik opstaan. Maar niemand gelooft. Zie je? Marcus beschrijft echte mensen, die het moeilijk vinden om te geloven. Geen symbolisch verhaal met superhelden en superheiligen maar echte mensen die niet verder kijken dan hun eigen verdriet. Echte mensen die zich thuis opsluiten. Marcus is heel eerlijk over de eerste christenen. Hij doet de feiten niet beter voor dan dat ze zijn. Mensen zijn niet geneigd om te geloven. Ook kerkmensen niet. Die twijfelen of zijn ronduit ongelovig. Kijk maar naar de leerlingen en de vrouwen van het eerste uur. Ik zeg niet dat dat goed is. Er zijn ook mensen vooral in deze tijd die twijfelen tot een soort norm verheffen. Maar het is wel de realiteit. Mensen zijn niet geneigd om te geloven. Toen niet, nu niet.

3 Een vierde aanwijzing, 4) de engel stuurde de vrouwen op weg met een boodschap die niemand weten kon, behalve Jezus en zijn leerlingen. Ga op weg naar Galilea. Daar zullen jullie Hem zien, zoals Hij gezegd heeft. Dat had Jezus inderdaad gezegd in de besloten kring van zijn leerlingen (Marcus 14 vers 28). Wat er in vers 7 staat, is dus een soort Jezus-code: Hij gaat jullie voor naar Galilea, daar zullen jullie hem zien, zoals hij jullie heeft gezegd. Een boodschap die niemand weten kon, behalve Jezus en zijn leerlingen. En het betekent nog iets anders. Het verhaal gaat verder. De boodschap van de opstanding is niet: einde verhaal. Het is: wordt vervolgd. Díe boodschap moest en moet nog steeds verder. Hij is opgestaan. Wij de leerlingen toen, maar ook ik nu wij hebben het uit onszelf niet geloofd. Maar het is echt zo. Gelukkig maar voor mij, voor u en voor jou trekt God zich niets aan van onze verwachtingen. Hij is opgestaan. Het leven gaat verder. Voor wie gelooft, door de dood. Die heeft eeuwig leven. Het is echt gebeurd. En daarom vraagt het om een echt vervolg, en concrete reactie van mensen. Toen en nu. Hoe reageer je op die boodschap? Dat Jezus is opgestaan. Dat de dood Hem niet kon vasthouden? Dat de machten van de duisternis zijn overwonnen?! Blij? Uitgelaten? Halleluja? Voordat je uitbarst in gejuich, de kerkstoelen het raam uitgooit of thuis de bank aan de kant zet eerst even dit.

4 De vrouwen staan helemaal niet te springen van vreugde. De leerlingen reageren eerst heel ongelovig. Toen ze van Maria van Magdala, de enige die het uiteindelijk toch verder vertelde, hoorden dat Hij leefde en dat zij Hem had gezien, geloofden ze het niet. Dat staat in vers 11. De vrouwen staan niet te springen. Ze zijn bang. Ze vluchten bij het graf vandaan. En zeggen tegen niemand wat. Waar zijn de vrouwen bang voor? Waarom zo geschrokken? Van de engel, bij het graf? Best mogelijk. Van het graf dat leeg is, en het lichaam dat weg is? Ongetwijfeld. Van hun eigen ongeloof, en dat van de leerlingen? Ook dat is mogelijk. Hij is opgestaan. Wee ons, want wij hebben het niet geloofd! Allemaal mogelijk. Maar de vrouwen schrikken óók, omdat de gevolgen van de opstanding van hun Meester niet te overzien zijn. Hun leven staat, letterlijk, op de kop. Ik heb wel eens iemand horen zeggen: in dit leven is maar één ding zeker, en dat is dat iedereen doodgaat. En, hoe raar het ook klinkt, dat is voor veel mensen een troost. Er komt een keer een einde aan verdriet, eenzaamheid, noem maar op. Maar ook als het goed gaat. Ook dan begrenst de dood het leven. Een leven zonder grenzen, dat overstijgt ons voorstellingsvermogen. Een eeuwig leven dat is ook eng. We hadden het er van de week op catechisatie over. Eeuwig leven, kan je het je voorstellen?? Eeuwig leven betekent ook dat het uitmaakt wat ik doe, op mijn werk, thuis in mijn gezin, op school, enz. voor de eeuwigheid. Want eeuwig leven begint niet straks, maar voor wie gelooft begint het nu, op dit moment. Wat ik doe, zeg, wat ik nalaat heeft gevolgen voor de eeuwigheid. Het vergroot mijn verantwoordelijkheid voor het leven hier en nu. Kan je dat aan?

5 Een leven zonder grenzen is, ja, grenzeloos. En dat is eng. En toch is dat de boodschap van de Bijbel. Er is eeuwig leven voor wie gelooft. Misschien denk je hier, of denkt u thuis: daar begrijp ik niks van. Of: daar in Hoofddorp zijn ze beneveld door de rook van Schiphol. Hoe kan eeuwig leven eng zijn? Ik kan u gerust stellen, Hoofddorp is een hele mooie plek om te wonen (ik kan het iedereen aanraden ) Hoe kan eeuwig leven eng zijn. Als je dat een rare vraag vindt, wijs ik nogmaals op de vrouwen in vers 8. Die zijn, nadat ze zich overtuigd hebben van de realiteit van de opstanding niet blij maar bang. Dat mag je aan het denken zetten. Hoe kan iets moois, eng zijn? Tijd voor een paar voorbeelden. Ik moest denken aan de film The Shawshank Redemption uit De film is genomineerd geweest voor maar liefst 7 oscars, maar heeft uiteindelijk niet 1 gewonnen, geloof ik. De film gaat over het leven in een beruchte gevangenis in Amerika. Eén van de veroordeelden, Brooks, wordt na bijna zijn hele leven gevangen te hebben gezeten, vrijgelaten. Hij is oud en kan slecht wennen aan het leven op vrije voeten. Het lukt hem uiteindelijk om een simpel baantje te vinden en hij huur een slordige kamer ergens drie-hoog-achter. Tijdens eenzame uren wanneer hij niet kan slapen fantaseert hij over mogelijkheden om weer in de gevangenis terecht te komen. Een overval. Een moord. Maar Brooks is oud en voelt niets voor dat soort fratsen. De enige uitweg die hij uiteindelijk vindt is zichzelf van het leven te beroven. Een heel verdrietig einde.

6 Een van de andere hoofdpersonen, Red, zegt op een gegeven moment dit. Hij zegt: hier, op deze bekrompen plek heeft iedere man een identiteit, een rol, en hoe langer je in Shawshank zit, hoe meer je eraan went. Het wordt je leven. Volgens Red is de hoop op een beter leven buiten eigenlijk gevaarlijk, want het maakt je gek om over iets te dromen, dat toch nooit waar wordt. Herkenbaar? Vrijheid, om bang voor te zijn. Omdat je gewend bent aan de beperkingen van dit leven met als grens de dood. Niet durven dromen van een leven zonder ziekte, financiële problemen of eenzaamheid. Niet als te idealistisch zijn. Omdat de ervaring je heeft geleerd: echt beter wordt het toch niet. Nog een voorbeeld. Sommige mensen krijgen te horen dat ze ernstig ziek zijn. Wij hebben het in ons eigen gezin meegemaakt. Kanker. Je denkt, in een flits, terwijl de dokter jou het slechte nieuws vertelt, je luchtweg blokkeert, je hart slaat over: dat was het dan. Maar na een tijd blijkt dat de behandelingen aanslaan, of uit scans blijkt geen progressie van de kanker. Na de eerste schrik moet je wennen aan goed nieuws: het ziet ernaar uit dat je (voorlopig) zult blijven leven. En, hoe raar het ook klinkt, ook dat is eng. Ik las op een internetforum van een vrouw die zei: 'Ik had afscheid genomen en wachtte op de dood. Maar die kwam niet. Ik heb opnieuw moeten leren leven. Dat ik die mogelijkheid heb, is een groot geluk en daar ben ik dankbaar voor. Maar het lucht me maar voor een deel op. Ik voel me vaak ontheemd, buitengesloten. Leven. Langer leven. Als je bent genezen van bijvoorbeeld kanker. Eeuwig leven. Waarom voelt dat niet als een opluchting? Waarom stonden de vrouwen die kwamen om het lichaam van Jezus te verzorgen te trillen op hun benen?

7 Als je in je Bijbel kijkt, dan zie je dat het Bijbelboek Marcus eigenlijk een dubbel slot heeft. Marcus vertelt eerst het verhaal vanuit het perspectief van de vrouwen die geschrokken blijven zwijgen. Maar het verhaal moet verder. En daarom wordt het verhaal nog een keer verteld, maar dan vanuit het gezichtspunt van Jezus zelf. En dat is nodig. Wij mensen blijven vaak hangen in ons eigen perspectief. Wij kijken niet verder dan onze eigen neus lang is. Eén ding in dit leven is zeker, zeggen we dan, dat we allemaal een keer doodgaan. En dat voelt, hoe gek dat ook klinkt als je het hardop zegt, veilig. Zoals een aap die zijn hele leven in een kooi zit en geen idee heeft wat hij daarbuiten zou moeten. God wil ons door de Bijbel leren te kijken, niet vanuit onze beperkte ervaring, maar vanuit zijn perspectief. En dit is Gods perspectief: er is eeuwig leven voor wie gelooft. Voor wie gelooft, bestaat de dood niet meer. Ja, als doorgang. Meer niet. Een deur naar eeuwig leven. Voor wie gelooft. Gelooft waarin? In 1 Korintiërs 15 vat Paulus heel kort samen waar het over gaat. Hij schrijft: Dit is de boodschap die ik jullie heb bekend gemaakt: dat Christus voor onze zonden is gestorven, zoals in de Schriften staat, dat hij is begraven en op de derde dag is opgewekt, zoals in de Schriften staat Dood, waar is je overwinning? Waar je angel? Gods perspectief is moeilijk te bevatten voor mensen zoals wij. Met ervaringen die gestempeld zijn door de realiteit van een leven dat begrensd is door de dood. Kijk maar naar de reactie van de vrouwen. Gods perspectief is ook uniek. De boodschap van de opstanding is geen verhaal dat mensen aanspoort om een klein verschil te maken. De geschiedenis van de opstanding uit de dood is geen symbolisch verhaal dat mensen aanspoort om het goede te doen zolang ze hier op aarde leven en dan klaar.

8 De geschiedenis van de opstanding uit de dood is echt gebeurd. En daarom heeft het leven zin. Dít leven. Want eeuwig leven begint nu. Het christelijk geloof heeft niet voor niets een ongekende impuls gegeven aan armoedebestrijding, ontwikkelingswerk, bestrijding van ziektes. Want daarachter zit dit besef: Wat je doet hier en nu heeft betekenis voor de eeuwigheid. Ik hoor wel eens christenen zeggen: ach laat allemaal maar. Straks ga ik naar de hemel. Wat maakt dit allemaal nog uit. Dat is niet de boodschap van de opstanding. Het christelijk geloof is uniek. Het gaat God om deze wereld. Geen enkele andere religie in deze wereld beweert zoiets. Niemand kan zich meer verschuilen achter de dood. Of in de eeuwigheid. Het verhaal gaat dat Luther eens werd gevraagd: wat zou je doen als je wist dat morgen de wereld vergaat? En dat hij toen heeft geantwoord: dan zou ik vandaag nog een boom planten. Met andere woorden: voor een christen heeft het zin, wat je doet vandaag. Welk werk je doet. Waar je je geld aan uitgeeft. Of je tijd. Zin voor de eeuwigheid. Is dat eng? Ja, dat kan eng zijn. De laatste grens is weg. Ik kan nergens meer schuilen voor de Almachtige. En lang niet alles wat ik denk, geloof, zeg of doe, kan voor Hem bestaan. Lang niet. Is eeuwig leven eng? Let erop dat God geen perfecte mensen zoekt. De Bijbel vertelt niet het verhaal van heilige mensen. Maar van een heilige God. En deze God zoekt geen superhelden. Dan kan Hij lang zoeken. God zoekt eerder twijfelaars en angsthazen. Zoals de vrouwen in Marcus 16. God zoekt gewone mensen. Zoals jij en ik. Die Hij perfect mag maken. De Heer is waarlijk opgestaan. Wat ga jij morgen doen? [amen]

Hoe kan dat? De enige reden die ik kan bedenken is dat wat er gebeurde op die eerste paasochtend is echt gebeurd. Het heeft de wereld veranderd.

Hoe kan dat? De enige reden die ik kan bedenken is dat wat er gebeurde op die eerste paasochtend is echt gebeurd. Het heeft de wereld veranderd. Preek Marcus 16:1-7 Gemeente van Jezus Christus, gasten, Het is 2010. We leven dus in het jaar 1977 na de opstanding van Christus. Wat er gebeurde op eerste paasochtend heeft de geschiedenis ingrijpend

Nadere informatie

Hé, man Goedemorgen. Ja, goedemorgen. Ik hoorde jullie praten, met al dat broeder en zuster gedoe. Hou op,

Hé, man Goedemorgen. Ja, goedemorgen. Ik hoorde jullie praten, met al dat broeder en zuster gedoe. Hou op, Het team Hé, broeder, Kan ik je even spreken? Ja, wacht even, oké, oké, ja, zeg het maar. Nou, ja, het zit eigenlijk zo: je hebt mij heel erg pijn gedaan. O? Ja. Ik heb één van je oude toespraken beluisterd.

Nadere informatie

Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof)

Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof) Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof) Stel, je bent gaan stappen met een groep. En één van je vrienden is zo dronken als een tor. Als jullie besluiten naar

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

Preek over Marcus 16 vers 9 tot 20 (openbare geloofsbelijdenis)

Preek over Marcus 16 vers 9 tot 20 (openbare geloofsbelijdenis) Preek over Marcus 16 vers 9 tot 20 (openbare geloofsbelijdenis) Gemeente van Jezus Christus, gasten, [dia 1 titel] We volgen in de preek de tekst en we maken zo gaandeweg de balans op van wat we hebben

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

[1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd.

[1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd. Rinze IJbema - 2 Timoteüs 1, 14 [1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd. Kracht en genade. Ik had twee week terug een gesprekje met Nynke hier over deze belijdenisdienst.

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

Preek HC zondag 17, Hoofddorp 12 april (Pasen, ochtend)

Preek HC zondag 17, Hoofddorp 12 april (Pasen, ochtend) Preek HC zondag 17, Hoofddorp 12 april (Pasen, ochtend) Aanwijzingen voor de liturgie: GK 94, Psalm 30, LB 205, lezen: Lucas 23:56-24:8; Hand. 10:36-43; HC 17 Preek [5 mei 1945] Wie weet wat er toen gebeurde?

Nadere informatie

prijsgegeven aan het verderf. Het was dus onbestaanbaar dat een profeet of knecht van God aan het kruis zou sterven. Daarom waren Jezus leerlingen

prijsgegeven aan het verderf. Het was dus onbestaanbaar dat een profeet of knecht van God aan het kruis zou sterven. Daarom waren Jezus leerlingen Inhoudsopgave Inleiding 6 Christus is opgestaan 8 Christus opstanding verkondigt het kruis 13 Een venster buiten deze wereld 16 Christus of Mohammed? 25 Met Christus opgewekt 27 Vergeving van zonden in

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018 We luisteren: - Veldhuis & Kemper is het mooi Is het constant een zooi Er is lief Er is leed Er is zuinig of breed Er is kort Er is lang Vrolijk en bang Er is hoop Er is stil Er is zang Er is langzaam

Nadere informatie

Johannes 20,17 Hemelvaart: Jezus is onze weg naar de Vader!

Johannes 20,17 Hemelvaart: Jezus is onze weg naar de Vader! Johannes 20,17 Hemelvaart: Jezus is onze weg naar de Vader! Hemelvaart en Alphadienst Liturgie Voorzang Opw 488 Kaars aansteken Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Gez 167 Gebed Schriftlezing: - Hand 1,1-14

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Ons is een rijk evangelie toevertrouwd. Bemoedigingen vanuit de Schrift. Jouw rol als leidinggevende

Ons is een rijk evangelie toevertrouwd. Bemoedigingen vanuit de Schrift. Jouw rol als leidinggevende Ons is een rijk evangelie toevertrouwd Bemoedigingen vanuit de Schrift Jouw rol als leidinggevende Wat is jouw ideaal als het gaat over het delen van het evangelie met jouw kinderen, tieners of jongeren?

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afgelopen maandag hebben we met de deelnemers van de kring Eigentijds Bijbellezen Paasverhalen gelezen. Vier verhalen van de opstanding, verteld door

Nadere informatie

WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN?

WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN? VIND HET LEVEN! WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN? WIE HERKENT DEZE VRAAG NIET? Als je op een kruispunt in je leven staat. Als je een keuze moet maken voor bijvoorbeeld studie of werk. Als het in het leven

Nadere informatie

1

1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 https://www.youtube.com/watch?v=chxaeh_ NWbA 21 22 Wij gaan voor even uit elkaar 1. Wij gaan voor e-ven uit el-kaar en de-len nu het licht... Licht ver

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus,

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus, Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1:26-38 Preek Gemeente van Christus, Want Jezus vertelt over een zaaier die aan het zaaien is. Hij strooit het zaad wijd en

Nadere informatie

Liturgie voor de kerkdienst op 27 maart Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen. Muziek. De gemeente gaat staan.

Liturgie voor de kerkdienst op 27 maart Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen. Muziek. De gemeente gaat staan. Liturgie voor de kerkdienst op 27 maart 2016 Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen De gemeente gaat staan Votum en groet Gez. 630 Sta op een morgen ongedacht De gemeente gaat zitten Inleiding/

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

Kennismakingsvragen:

Kennismakingsvragen: Kennismakingsvragen: 1. Als je op een onbewoond eiland belandde, welke 3 dingen zou je dan in ieder geval bij je willen hebben? 2. Wat is je vroegste jeugdherinnering? 3. Wat heeft je doen besluiten om

Nadere informatie

Het nieuwe Mirjam en Michalied de Paasversie om opgewekt te zingen:

Het nieuwe Mirjam en Michalied de Paasversie om opgewekt te zingen: Het nieuwe Mirjam en Michalied de Paasversie om opgewekt te zingen: Brieflezing Hebreeën 13, 9 21 2 Evangelie Lucas 24, 13 35 Preek Onze hogepriesters en leiders hebben hem overgegeven om hem ter dood

Nadere informatie

De Bijbel open (20-07)

De Bijbel open (20-07) 1 De Bijbel open 2013 28 (20-07) 1 Korinthe 15 is het hoofdstuk waarin Paulus het machtige feit van de opstanding van Jezus bezingt en ook onze toekomstige opstanding. Daarover kreeg ik een vraag. Het

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Ds. Tonny Nap

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Ds. Tonny Nap Welkom in de Hoeksteen Voorganger: Ds. Tonny Nap Lezen : 1 Korintiërs 15: 1-19 ELB 331 Opwekking 751 Opwekking 174 Opwekking 74 Opwekking 785 ELB 270 Lezen : 1 Korintiërs 15: 1-19 ELB 331 Opwekking 751

Nadere informatie

De Bijbel Open 2013 22 (08-06)

De Bijbel Open 2013 22 (08-06) 1 De Bijbel Open 2013 22 (08-06) Vanmorgen bespreken we een vraag van een luisteraar over de geschiedenis van de Emmausgangers uit Lukas 24. Het gaat om wat twee volgelingen van Jezus meemaakten, toen

Nadere informatie

Het verhaal over de opstanding is de climax van het Nieuwe Testament. Het is een verhaal dat aansluit bij ons diepste mens-zijn.

Het verhaal over de opstanding is de climax van het Nieuwe Testament. Het is een verhaal dat aansluit bij ons diepste mens-zijn. Lieve gemeente, Zopas zijn we de dienst begonnen met tegen elkaar te zeggen dat Christus waarlijk is opgestaan. Een prachtig begin van de Paasmorgen. Toch voelen we het vaak als een lastige uitspraak.

Nadere informatie

Marcus 16:8 Pasen: alles is anders!

Marcus 16:8 Pasen: alles is anders! Marcus 16:8 Pasen: alles is anders! As t net kin sa t it moat, dan moat it mar sa t it kin. De wereld kun je niet veranderen, dus je kunt er maar beter mee leren omgaan. Of Pasen maakt alles anders: je

Nadere informatie

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14 Inhoud Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden 10 3. Tevreden met weinig 12 4. Tevreden met wat je hebt 14 Angst 5. Angst voor mensen 16 6. Angst voor God

Nadere informatie

JANUARI. arkbwspiegelssmileysenstilletijdmetgod.indd 3

JANUARI. arkbwspiegelssmileysenstilletijdmetgod.indd 3 JANUARI 3 arkbwspiegelssmileysenstilletijdmetgod.indd 3 05-07-16 09:56 1 JANUARI De Heer houdt zich echt aan zijn belofte, ook al beweren sommige mensen van niet. Hij wacht omdat hij geduld heeft met jullie!

Nadere informatie

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 ZONDAG 4 NOVEMBER om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 Ik hoop dat u vandaag een kerkdienst kon bezoeken. Zag u er ook naar uit om broeders en zusters te ontmoeten; of vindt u dat niet

Nadere informatie

Preek over Marcus 16 vers 8

Preek over Marcus 16 vers 8 Preek over Marcus 16 vers 8 op zondagmorgen 10 april 2016 Ze gingen naar buiten en vluchtten bij het graf vandaan, want ze waren bevangen door angst en schrik. Ze waren zo erg geschrokken dat ze tegen

Nadere informatie

Paasmorgen 2014: Wees niet bang!! Lezingen: Gen.2:2,3 en Gen.1:1-5 en Matt.28:1-10

Paasmorgen 2014: Wees niet bang!! Lezingen: Gen.2:2,3 en Gen.1:1-5 en Matt.28:1-10 1 Paasmorgen 2014: Wees niet bang!! Lezingen: Gen.2:2,3 en Gen.1:1-5 en Matt.28:1-10 Een goede traditie is het om op de vroege paasmorgen het licht tegemoet te lopen: opstaan in het nacht en de zon op

Nadere informatie

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40)

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40) Liturgisch bloemstuk bij de 40 dagen tijd en Pasen 2015 Elke week wordt één kaars gedoofd, van de kandelaar met 8 kaarsen. Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God

Nadere informatie

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring )

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Pasen in het Kruispunt paasmorgen 21 april Lezing OT. Lied. Lezing Epistel. Rejoice zingt. Lezing Evangelie. Rejoice zingt.

Pasen in het Kruispunt paasmorgen 21 april Lezing OT. Lied. Lezing Epistel. Rejoice zingt. Lezing Evangelie. Rejoice zingt. Pasen in het Kruispunt paasmorgen 21 april 2019 Lezing OT Jesaja 51, 9-11 Lied Liedboek 608 De steppe zal bloeien... Lezing Epistel Kolossenzen 3, 1-4 Rejoice zingt Jezus Christus is verrezen Lezing Evangelie

Nadere informatie

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Aangepaste dienst met medewerking van de Bliid Boadskip Sjongers uit Berlikum Liturgie Voorzang Gez 132 Dank u voor deze nieuwe morgen Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

zondag 27 maart 2016 Liturgie

zondag 27 maart 2016 Liturgie zondag 27 maart 2016 Liturgie Koor en samenzang Gezang 95,1.2.3.4 [koor zet in, koor en gemeente zingen Gz. 95, koor sluit af] Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, die galmt door gans Jeruzalem;

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, de Here heeft ons hier vanmorgen bij elkaar gebracht om met Hem de opstanding van zijn Zoon uit de

Nadere informatie

Liturgie bij de Kinderdienst op zondagochtend 19 april 2015

Liturgie bij de Kinderdienst op zondagochtend 19 april 2015 Liturgie bij de Kinderdienst op zondagochtend 19 april 2015 Psalm 75 : 1 (NB) U alleen, U loven wij, U loven wij, onze Heer, want uw naam zo rijk van eer is tot onze vreugd nabij. Men vertelt in heel het

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

Kolossenzen 1. Begin van de brief

Kolossenzen 1. Begin van de brief Kolossenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Kolosse 1-2 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Kolosse. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Ik schrijf

Nadere informatie

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette.

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette. Welkom Lieve vrienden, bekenden, nieuwe gezichten, Welkom in deze Zwanenhofviering. In onze Tijd van leven heeft ieder van u ervoor gekozen op deze zondagmorgen hier te komen. Met alles wat ons leven ons

Nadere informatie

Les 1: het kruis, bekering en geloof

Les 1: het kruis, bekering en geloof Les 1: het kruis, bekering en geloof Deel 1: Terugkijken 1. Omzien naar elkaar Iedereen vat kort samen hoe de afgelopen week is geweest. 2. Aanbidding Dank en prijs God met gebed en zang. 3. Visie Ontwikkel

Nadere informatie

Galaten 1. Begin van de brief

Galaten 1. Begin van de brief Galaten 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Galatië 1-3 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de provincie Galatië. Allereerst dit: Ik ben niet door mensen aangesteld als apostel,

Nadere informatie

y04 Johannes 08.2 Rinze IJbema - Johannes 8: 30-32, 36

y04 Johannes 08.2 Rinze IJbema - Johannes 8: 30-32, 36 Rinze IJbema - Johannes 8: 30-32, 36 [x] Herken je het? Ik heb het gevoel dat ik dat ene hondje precies begrijp. Je hebt iets uitgevreten en je dacht dat je er mee weg kwam. Maar nu ben je betrapt en je

Nadere informatie

2

2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 8 Tot slot vraag ik u: Wees allen eensgezind, leef met elkaar mee, heb elkaar lief als broeders en zusters wees barmhartig en bereid de minste te zijn. 9 Vergeld geen kwaad met

Nadere informatie

Bible for Children stelt voor. De hemel, de mooie thuis van God

Bible for Children stelt voor. De hemel, de mooie thuis van God Bible for Children stelt voor De hemel, de mooie thuis van God Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Lazarus Bewerkt door: Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

De hemel, de mooie thuis van God

De hemel, de mooie thuis van God Bible for Children stelt voor De hemel, de mooie thuis van God Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Lazarus Bewerkt door: Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

De steen was al weggerold. Het was een heel grote steen. Dit is de aanloop tot de grote verrassing van Pasen bij Marcus.

De steen was al weggerold. Het was een heel grote steen. Dit is de aanloop tot de grote verrassing van Pasen bij Marcus. 1 Preek op Paasmorgen Maartenskerk Bij Marcus 14, 1-8 Teun Kruijswijk Jansen I De steen was al weggerold. Het was een heel grote steen Dit is de aanloop tot de grote verrassing van Pasen bij Marcus. Dat

Nadere informatie

Jezus is echt opgestaan!!! Laurens Touwen Pasen 2014

Jezus is echt opgestaan!!! Laurens Touwen Pasen 2014 Jezus is echt opgestaan Laurens Touwen Pasen 2014 Lucas 24:1-12 Maar op de eerste dag van de week gingen ze bij het ochtendgloren naar het graf met de geurige olie die ze bereid hadden. Bij het graf aangekomen,

Nadere informatie

Lezingen: Jesaja 30 : 15 t/m 21 en Lucas 13: 22 t/m 30

Lezingen: Jesaja 30 : 15 t/m 21 en Lucas 13: 22 t/m 30 Zondag 25 augustus 2019 Na 25 jaar. Lezingen: Jesaja 30 : 15 t/m 21 en Lucas 13: 22 t/m 30 Het zijn geen gemakkelijke lezingen die wij vandaag horen en het klinkt ook niet allemaal even vriendelijk. En

Nadere informatie

Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven

Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven Pasen 2012 Gezamenlijke dienst met de Christelijke Gereformeerde Kerk in Franeker < Liturgie Binnendragen twee brandende nieuwe paaskaarsen (CGK en GKv)

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

Pasen middagdienst De Heer is waarlijk opgestaan!

Pasen middagdienst De Heer is waarlijk opgestaan! Pasen middagdienst De Heer is waarlijk opgestaan! Ds. Maurits Oldenhuis Votum/groet Weerklank 172 Gebed Johannes 20, 1-10 Nieuw Liedboek 632 Johannes 20, 8-9 Preek Liedboek 215 Geloofsbelijdenis Gezang

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

Beste mensen, En wat is dan Gods antwoord? Weet u, dat antwoord van God, dat vonden we al in dat filmpje. Jazeker! zegt

Beste mensen, En wat is dan Gods antwoord? Weet u, dat antwoord van God, dat vonden we al in dat filmpje. Jazeker! zegt Beste mensen, Het is tijd om op te staan! Dat vonden de burgers van Kirgizië deze week. Na jarenlange onderdrukking door een corrupt regime vonden ze het welletjes. President Akajev moest vluchten, en

Nadere informatie

Ontmoetingskerk - Laren NH - 20 april 2014 - Pasen Mattheüs 28: 1-10

Ontmoetingskerk - Laren NH - 20 april 2014 - Pasen Mattheüs 28: 1-10 Ontmoetingskerk - Laren NH - 20 april 2014 - Pasen Mattheüs 28: 1-10 Zondagsnacht, terwijl soldaten op wacht staan bij het graf, komt er een luide stem uit de hemel. Ze zien hoe de hemelen zich openen

Nadere informatie

Gemeente van de Heer Jezus Christus,

Gemeente van de Heer Jezus Christus, Gemeente van de Heer Jezus Christus, Marcus vertelt ons vandaag opnieuw een verhaal, een verhaal wat hij al eerder heeft verteld. Voor de luisteraar lijkt het verhaal als twee druppels water op dat van

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8

DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8 STUDIONLINE DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8 Mattheüs 4:12-25 Vooraf We zijn aangekomen in het Nieuwe Testament. De Israëlieten die uit de ballingschap teruggekomen waren in het land Kanaän hebben met veel

Nadere informatie

Organist: Gerrit Spijkerboer, Korianderhof 56, 0546-577636, spiekerboer@hotmail.com VOORBEREIDING

Organist: Gerrit Spijkerboer, Korianderhof 56, 0546-577636, spiekerboer@hotmail.com VOORBEREIDING 27 maart 2016 (1 ste Paasdienst) Lucas 23:56-24:12 De opstanding van Jezus Thema: Liefde is vertel het maar Organist: Gerrit Spijkerboer, Korianderhof 56, 0546-577636, spiekerboer@hotmail.com Welkom door

Nadere informatie

De hemel, de mooie thuis van God

De hemel, de mooie thuis van God Bible for Children stelt voor De hemel, de mooie thuis van God Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Lazarus Bewerkt door: Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

1 Korintiërs 15:58 De waarde van werk

1 Korintiërs 15:58 De waarde van werk 1 Korintiërs 15:58 De waarde van werk Zondag en maandag: twee verschillende werelden? Zo kan het wel lijken. Aan het einde van een lang hoofdstuk over de opstanding trekt Paulus een andere conclusie: omdat

Nadere informatie

HOOP en TROOST. Daar is het Evangelie vol van. En wie het Evangelie aanvaart, ontvangt hoop en troost. Dat zien we vandaag.

HOOP en TROOST. Daar is het Evangelie vol van. En wie het Evangelie aanvaart, ontvangt hoop en troost. Dat zien we vandaag. Lezen Marcus 16:9-20 Lieve gemeente, Hoop, daar heeft elk mens behoefte aan. Toen op vrijdag 24 februari het vreselijke nieuws bekend werd dat prins Friso hersendood was, kwam dat fors aan. Dat voelden

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, broeders en zusters, jong en oud,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, broeders en zusters, jong en oud, Schriftlezing: Romeinen 6:1-14 en 8:1-17 Tekst: Zondag 17 Ps. 66:1,4 Ps. 30:1,2 Ps. 51:5 Lb. 87:1,2,3,4,5 Gez. 107:1,2,3,4 Ps. 117 Gehouden te: Baflo, 30-10-11 (14.30 u.) Thema: Gemeente van onze Heer

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Hartelijk welkom Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Vader van de schepping, volvoer uw eeuwige plan. Maak ons een generatie die overwinnen kan. Heer, laat uw koninkrijk komen, waar heel de schepping

Nadere informatie

God roept ons allen op tot dagelijkse bekering

God roept ons allen op tot dagelijkse bekering God roept ons allen op tot dagelijkse bekering Voorafgaande Bijbellezing: Romeinen 5:18-6:14 en Romeinen 8:5-14 Ongelovigen worden in de Bijbel opgeroepen zich te bekeren. Maar er is ook voor gelovigen

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

Romeinen 6,11 - Zie je wie je bent? Je leeft in Christus

Romeinen 6,11 - Zie je wie je bent? Je leeft in Christus Romeinen 6,11 - Zie je wie je bent? Je leeft in Christus Voorbereiding Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 158 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 16,1.3.5 Gebed Lezen uit de Bijbel: Romeinen 6,1-14

Nadere informatie

Romeinen 6,11 Zie je wie je bent? Je leeft in Christus

Romeinen 6,11 Zie je wie je bent? Je leeft in Christus Romeinen 6,11 Zie je wie je bent? Je leeft in Christus Voorbereiding Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 158 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 16,1.3.5 Gebed Lezen uit de Bijbel: Romeinen 6,1-14

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus,

Gemeente van Jezus Christus, 1 Gemeente van Jezus Christus, Ons verhaal van vanmorgen vertelt over de tweede wonderbare broodvermenigvuldiging, zoals dat tegenwoordig genoemd wordt. De eerste keer was nadat de leerlingen teruggekomen

Nadere informatie

HET DOCHTERTJE VAN JAÏRUS

HET DOCHTERTJE VAN JAÏRUS Bijbel voor Kinderen presenteert HET DOCHTERTJE VAN JAÏRUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Open je hart en verwacht een wonder van Jezus!

Open je hart en verwacht een wonder van Jezus! Open je hart en verwacht een wonder van Jezus! Voordat je het onderstaande gaat doorlezen wil ik je vragen om het onderstaande gebed te bidden: Almachtige God, Schepper van hemel en aarde, ik mag op dit

Nadere informatie

Zondag 8 februari Lijden in/aan de wereld. Bij Kolossenzen 1 : en Marcus 1 : 29-39

Zondag 8 februari Lijden in/aan de wereld. Bij Kolossenzen 1 : en Marcus 1 : 29-39 Zondag 8 februari 2015 - Lijden in/aan de wereld Bij Kolossenzen 1 : 24-29 en Marcus 1 : 29-39 Paulus zat op het moment waarop wij hem vanmorgen treffen gevangen. Misschien niet in een gevangenis: sommige

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus!

Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus! Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus! Jongens en meisjes! Hebben jullie vanmorgen de kerkklok gehoord? Ja, vanmorgen hoorden we ook een klok luiden in de kerk. Maar

Nadere informatie

1 e Pinksterdag 2017 Feest van de Geest. Lezing: Handelingen 2 : 1 13

1 e Pinksterdag 2017 Feest van de Geest. Lezing: Handelingen 2 : 1 13 1 e Pinksterdag 2017 Feest van de Geest Lezing: Handelingen 2 : 1 13 Pinksteren het is een feest van onbegrijpelijke gebeurtenissen. Geheimen waar we geen grip op kunnen krijgen. Dingen die we niet goed

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b 1 Verkondiging Enkele kinderen vragen in de kerk: waarom vieren we kerst? En wat betekent het voor u? Reactie op de antwoorden Ja, waarom vieren we kerst? En wat betekent

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Goed Nieuws Wat zie Je? Navertelling Lucas 24,35-48 Goed Nieuws! Toen de twee leerlingen

Nadere informatie

Kernwoord: Doop. Dag 1. Doop - bekering. Lezen: Mattheüs 3: 13-17

Kernwoord: Doop. Dag 1. Doop - bekering. Lezen: Mattheüs 3: 13-17 Kernwoord: Doop Dag 1 Doop - bekering Lezen: Mattheüs 3: 13-17 Een duif zweeft over het water. Noach heeft haar uitgelaten als verkenner: is er weer léven na de zondvloed? Maar nee, nergens vindt ze een

Nadere informatie

Jezus blijft altijd bij ons

Jezus blijft altijd bij ons Eerste Communieproject 46 Jezus blijft altijd bij ons Jezus staat op uit het graf Jezus is dood. In les 7 heb je gezien dat Jezus wordt vermoord. De vrienden van Jezus zijn bedroefd. Ze leggen Hem in een

Nadere informatie

IN GESPREK MET Nieuwe Testament

IN GESPREK MET Nieuwe Testament IN GESPREK MET Nieuwe Testament Ontdekkingsreis 11: Jezus, Gods Zoon Goed nieuws! Keziah en haar moeder en vader (Alison en Peter) lezen samen dit bijbelverhaal. De 7 jaar oude Keziah heeft allerlei vragen

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

Sterker dan de dood Paasprogramma 2016 Groep 1 t/m 4 Joh. Bogermanschool Houten

Sterker dan de dood Paasprogramma 2016 Groep 1 t/m 4 Joh. Bogermanschool Houten Sterker dan de dood Paasprogramma 2016 Groep 1 t/m 4 Joh. Bogermanschool Houten Kinderen zingen Vertel me eens Heer Jezus Toen u op aarde was Waarom geloofde niemand toen Dat u de koning was? Ze wilden

Nadere informatie

Preek 2 Timoteüs 4 24 maart 2019 Doopdienst

Preek 2 Timoteüs 4 24 maart 2019 Doopdienst Preek Gemeente van Christus, Je moet er nu nog niet aan denken. Het moment dat N.N. en N.N. het huis uit gaan. Op kamers. Of op een andere manier op eigen benen. Daar moet je nu nog niet aan denken Zo

Nadere informatie

3 Jullie moeten jezelf niet beter vinden dan een ander, of opscheppen

3 Jullie moeten jezelf niet beter vinden dan een ander, of opscheppen 3 Jullie moeten jezelf niet beter vinden dan een ander, of opscheppen over jezelf. Nee, jullie moeten bescheiden zijn, en een ander belangrijker vinden dan jezelf. 4 Denk niet alleen aan jezelf, maar zorg

Nadere informatie

DE VERVOLGDE GEMEENTE

DE VERVOLGDE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest en Lazarus Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Alstublieft voor u: Een lichtpuntje!

Alstublieft voor u: Een lichtpuntje! Alstublieft voor u: Een lichtpuntje! Worstelt u met de gevolgen van een ernstige ziekte? Voelt u zich in de steek gelaten? Bent u intens verdrietig om het verlies van iemand waar u veel van heeft gehouden?

Nadere informatie