Hoe kan dat? De enige reden die ik kan bedenken is dat wat er gebeurde op die eerste paasochtend is echt gebeurd. Het heeft de wereld veranderd.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe kan dat? De enige reden die ik kan bedenken is dat wat er gebeurde op die eerste paasochtend is echt gebeurd. Het heeft de wereld veranderd."

Transcriptie

1 Preek Marcus 16:1-7 Gemeente van Jezus Christus, gasten, Het is We leven dus in het jaar 1977 na de opstanding van Christus. Wat er gebeurde op eerste paasochtend heeft de geschiedenis ingrijpend veranderd. Het veranderde, om te beginnen, het leven van de vrouwen en de leerlingen van het eerste uur. Maar het veranderde de machtsverhoudingen in de politiek. In het jaar 312 bekeerde keizer Constantijn van Rome zich tot het christelijk geloof. En op dit moment is het christelijk geloof de godsdienst met veruit de meeste aanhangers: meer dan 2 miljard. Hoe kan dat? De enige reden die ik kan bedenken is dat wat er gebeurde op die eerste paasochtend is echt gebeurd. Het heeft de wereld veranderd. Pasen, het is echt gebeurd. En het verandert nog steeds levens van mensen. Daar wil ik het vanochtend met jullie over hebben. Het is echt gebeurd. En het verandert je leven. Die twee dingen. [dia 1 titel] Het is echt gebeurd. Voor veel mensen is Pasen een mooi verhaal. Als ze al weten waar het over gaat. Een mooi, symbolisch verhaal over de overwinning van het goede op het kwade. Met een mooie boodschap: het komt uiteindelijk goed. Daar zit wat in. Het komt goed. Maar als je denkt dat het verhaal van de opstanding alleen symbolisch is, niet echt gebeurd, dan heb je de feiten tegen je. Alleen iets dat echt gebeurd is, kan levens van mensen zo ingrijpend veranderen. Ga maar eens na.

2 Mensen hebben hun leven voor deze boodschap gegeven. Zouden ze dat gedaan hebben als de apostelen hadden verteld: luister, ik heb een mooi verhaal. Er was eens niet echt gebeurd natuurlijk, dat snap je wel. Het gaat om de boodschap. Wees jezelf. Overwin het kwade in jezelf door het goede. De boodschap van de opstanding van Jezus Christus is in de eerste eeuwen verteld aan slaven, vrouwen die onderdrukt werden en mensen die geen aanzien hadden. Zouden zij onder de indruk zijn geweest van het verhaal van iemand, die symbolisch is opgestaan? Zou zo n verhaal zoveel levens van mensen die in de put zaten: werkeloos, veracht, rechteloos, veranderd hebben? Laten we eens kijken naar de feiten. En op ons laten inwerken wat er echt is gebeurd. En beslis dan voor jezelf of de feiten ook jouw leven veranderen. [dia 1.1] Marcus noemt om te beginnen de vrouwen die erbij waren bij hun naam. Dat deed hij ook al in hoofdstuk 15. Die hoeft hij in hoofdstuk 16 dus niet te herhalen. De lezer weet al wie ze zijn. Waarom doet Marcus dat? Marcus doet dat, omdat een kenmerk van betrouwbare geschiedschrijving in de tijd waarin hij zijn verslag schrijft, is dat er sprake is van ooggetuigen. Schriftelijk bewijs, wij zouden zeggen hear say (van horen zeggen) dat vond men minder betrouwbaar. Marcus zegt dus, denk je dat ik maar wat verzin, dacht je soms dat ik de gebeurtenissen verdraai, mooier voordoe dan ze in werkelijkheid zijn, vraag Maria uit Magdala dan. En Maria, de moeder van Jakobus, en Salome. Lekker makkelijk. Die zijn natuurlijk al lang dood. Maar wacht even. Niet op het moment dat Marcus dit schrijft. De eerste lezers konden zich van de waarheid overtuigen door de mensen die Marcus bij name noemt, te ondervragen. Zie je? Het is echt gebeurd. Vraag maar na.

3 Een tweede argument. [dia 1.2] De eerste ooggetuigen zijn vrouwen. Hoe kan dat nu een argument zijn, vraag je je misschien af. Nou, je moet weten dat de mensen in de tijd van Marcus helemaal niet zo positief dachten over vrouwen. Een zekere Celsus een fervent tegenstander van christenen uit de tweede eeuw na Christus, zeg maar een soort Pauw en Witteman van die tijd redeneerde bij voorbeeld zo: de opstanding is natuurlijk flauwekul. De leerlingen hebben de mensen misleid. Kijk maar eens naar het verhaal van de opstanding. Wie zijn er getuigen van? Vrouwen. Nou dat weet iedereen (kon hij rustig redeneren in zijn tijd), die zijn hysterisch. Die zijn niet betrouwbaar. Waarop iedereen instemmend reageerde. Maar denk eens na. Stel nu, dat Marcus (en de andere evangelisten) erop uit zouden zijn geweest om de waarheid te verdraaien. In de wereld waarin zij toen leefden. Dan zouden ze natuurlijk geen vrouwen hebben opgevoerd als ooggetuigen. Omdat zij bij voorbaat wisten: die vindt niemand betrouwbaar. De enige reden waarom Marcus vrouwen noemt als eerste getuigen van de opstanding is dat het ook zo is gebeurd. Een derde argument [dia 1.3] voor de betrouwbaarheid van de boodschap van de opstanding van Jezus Christus. Marcus is heel open en eerlijk over de twijfel en het ongeloof van de volgelingen van het eerste uur. De vrouwen gingen op weg om Jezus lichaam te balsemen. Ze hadden er veel voor over, de olie die ze meebrengen was niet goedkoop. Maar het is ook heel ongelovig. Want wat had hun meester gezegd? na drie dagen zal ik opstaan En waar zijn de twaalf leerlingen, de mannen? De ontbreken helemaal! Jezus had het verschillende keren gezegd. Na drie dagen zal ik opstaan. En nu. Het is de derde dag. En niemand! Niemand die denkt: hmm, de derde dag Misschien moeten we even een kijkje nemen. Je weet nooit. Niemand!

4 Marcus is heel eerlijk over de eerste christenen. Hij doet de feiten niet beter voor dan dat ze zijn. Mensen zijn niet geneigd om te geloven. Toen niet, nu niet. Marcus schrijft geen symbolisch verhaal met superhelden en superheiligen. Marcus beschrijft echte mensen en echte gebeurtenissen. Van verdriet verblindde mensen. In zichzelf gekeerde mensen. En een graf dat leeg is. En dan een laatste gegeven uit de tekst. [dia 1.4] De engel zegt tegen de vrouwen in vers 7 ik kom zo uitgebreider terug op dit vers ga terug en zeg tegen zijn leerlingen en tegen Petrus: Hij gaat jullie voor naar Galilea, daar zullen jullie Hem zien, zoals Hij jullie heeft gezegd. Als je goed nadenkt is dit eigenlijk een soort Jesus-code. Niet een Da Vinci code, maar een Jezus code. Jezus had dit inderdaad tegen zijn leerlingen gezegd in Marcus 14 vers 28: nadat ik uit de dood ben opgewekt, zal ik jullie voorgaan naar Galilea. De vrouwen werden dus door de engel naar de leerlingen gestuurd met een boodschap die alleen zij konden weten. De engel geeft hen dus een hint. Hij vertelt de vrouwen iets, waaraan zij en de leerlingen konden zien dat zijn boodschap echt waar was. Want Jezus had het zelf gezegd Vier aanwijzingen dat de gebeurtenissen waarvan Marcus verslag doet, echt gebeurd zijn. Nu de tweede stap. [dia 2 titel] Omdat het echt gebeurd is, verandert Pasen ook levens van mensen. Verandert Pasen jouw leven ook? In vers 7 zegt de engel tegen de geschrokken vrouwen: [dia 2.1] ga terug en zeg tegen zijn leerlingen en tegen Petrus

5 Even een stapje terug naar Goede Vrijdag. We hebben er toen onder andere bij stil gestaan dat de centurio schrok van de manier waarop Jezus het leven liet. Het uit handen gaf. werkelijk, deze mens was Gods Zoon! riep hij uit. Op de vraag van de hogepriester bent u de Messias, de Zoon van de Gezegende? antwoordde Jezus eerder: Dat ben ik, en u zult de Mensenzoon aan de rechterhand van de Machtige zien zitten en hem zien komen op de wolken van de hemel. Er ging een geweldige dreiging uit van het antwoord van Jezus. En de centurio is de eerste bij wie het kwartje valt. Echt, dit was Gods zoon. Deze mens sterft niet onmachtig, maar vrijwillig. Nu zullen we nog wat beleven. Ik heb het vrijdag vergeleken met Jakob, die Ezau jaren na zijn bedrog ontmoet en dan bang is dat Ezau hem zal vermoorden. Hij is opgestaan. Nu zullen we wat beleven. Wee ons. Wee de leerlingen ook, dat zij er niet bij zijn op de derde dag. Dat zij ongelovig thuis zijn blijven zitten. Wee Petrus, het laatste wat hij deed was zeggen dat hij zijn meester niet kende terwijl hij zich warmde aan het vuur op de binnenplaats in het huis van de hogepriester. Voel je m? Hij is opgestaan! En wij hebben het niet geloofd. En ik, Petrus, heb Hem verraden! Maar wat zegt de engel namens Jezus? Let eens op wat hij niet zegt. Hij zegt niet: nu ben ik opgestaan. Stelletje hardleerse ongelovigen! Hij zegt niet: nu kom ik om jullie ervan langs te geven! En jij, Petrus, jij zult er helemaal van lusten

6 Wat zegt de engel wel? [dia 3] Hij gaat jullie voor naar Galilea, daar zullen jullie Hem zien. Zie je dat Jezus vergeeft? Hij vergeeft nog voordat de leerlingen de kans hebben zich te bekeren. Zij zijn nog niet eens in beeld. Zo is God. Ook vandaag nog. Er is tijd. Genadetijd. Jouw en mijn ongeloof wordt ons niet aangerekend. Nog niet. Want Jezus komt niet met oordeel. Nog niet. Hij komt met vergeving en genade. Zo zijn we deze dienst begonnen. Met genade en vrede. Het is ons bestaansrecht tegenover God. Misschien weten jullie nog hoe het verslag van Marcus begon. Dat de boze geesten in de synagoge van Kafarnaüm bang waren voor Jezus. Omdat ze hem herkenden als de heilige van God. Ben je gekomen om ons te vernietigen? Maar ze hadden één blinde vlek, weten jullie dat ook nog? Dat Hij kwam om ons te verzoenen met God. Er is genade voor wie dat gelooft in de opstanding van Jezus Christus. Voor u, voor jou. Voor mij. Voor gewone, ongelovige mensen. En voor Petrus. Petrus werd later de grootste leider. Jezus had het al gezegd in Matteüs 16: Jij bent Petrus, de rots waarop ik mijn kerk zal bouwen, [ ] Ik zal je de sleutels van het koninkrijk van de hemel geven, en al wat je op aarde bindend verklaart zal ook in de hemel bindend zijn, en al wat je op aarde ontbindt zal ook in de hemel ontbonden zijn. Jij bent mijn rots, op wie ik mijn kerk zal bouwen. Hoe is dat mogelijk? Petrus, die zich warmde aan het vuur in het huis van de hogepriester terwijl Jezus de benauwdste uren van zijn leven op aarde doormaakte. Petrus kon de grootste leider worden, omdat hij de grootste mislukkeling was. Omdat hij het diepst van allemaal is gevallen, had hij uiteindelijk het diepste besef van allemaal, van Gods genade.

7 Er verschijnen een hoop boeken en cursussen over leiderschap. Ook in de kerk. Maar leiderschap in de kerk staat in schril contrast met leiderschap in de wereld. Dat is de bedoeling tenminste. Hoe wordt je een groot leider? Het voor de hand liggende antwoord is: door kracht. Door sterk te zijn. Overtuigend, echt. Authentiek. Hoe wordt je een groot leider? Het verschil tussen leiderschap en religie buiten de kerk en geloof in de kerk is dit, en Petrus is nu degene die dit het beste snapt van allemaal: [dia 4] religie zegt: doe het zelf. Wees vroom. Wees sterk. Doe dit, laat dat. Geloof zegt [dia 5]: laat God het doen. Erken dat je zwak bent. Wees afhankelijk. En laat God het werk doen. Petrus begrijpt dit het best. Daarom kan hij de grootste leider worden. De boodschap van de opstanding zoals de vrouwen het hem vertelden moet zijn leven diep en ingrijpend veranderd hebben. Pasen verandert je leven. Maar hoe? Wij zijn, tenminste ik wel, falende mensen. Echtgenoten, vaders en moeders, kinderen werknemers of werkgevers die tekort schieten. [dia 6 leeg scherm] Hoe ga je daarmee om? De boodschap van Pasen is niet: ik ken een mooi verhaal van de overwinning van het goede op het slechte in jezelf. De boodschap van Pasen is niet: yes we can! De boodschap van Pasen is: yes He can! Zie maar eerlijk in, dát je tekortschiet. Ja, ook kerkmensen. Juist kerkmensen. Want die kennen zichzelf, als het goed is, het best. Die weten dat eigen kracht niet de oplossing is.

8 Pessimistische boodschap? Zwaar gedoe, in de kerk? Juist niet! Want hoe dieper je je eigen falen onder ogen ziet. Hoe dieper je in de armen van Jezus Christus gedreven wordt. Ken je die reclame van defensie nog? Geschikt / ongeschikt? Hoe meer je je eigen ongeschiktheid erkent, hoe beter Jezus jouw kan gebruiken in Gods koninkrijk. De beste ouders zijn ouders zijn ouders die hun kinderen laten zien dat zij ook fouten maken. En hoe zij daarmee omgaan. Ouders die tegen elkaar, en als het nodig is soms ook tegen hun kinderen durven zeggen: sorry. Dat voelt als een afgang. Maar er gaat een kracht vanuit waar geen ruzie tegenop kan. Hoe meer je je eigen ongeschiktheid erkent, hoe beter Jezus jouw kan gebruiken. Laat maar zien, gemeente, wie wij echt zijn. Net zo ongelovig als iedereen. Net zo tekort schietend. Net zo twijfelend. Maar laat zo ook zien wie God is in jouw leven. En hoe hij jouw leven verandert. Niet uit eigen kracht. Niet ons zij de glorie. Maar onze God. Tot slot. Het paasevangelie sluit af met een opdracht. De leerlingen mogen terug gaan naar Galilea. Daar komen zij vandaan. Daarheen zal Jezus hen voorgaan. Dat betekent dit: het verhaal van Marcus is niet afgelopen met de opstanding. Het begint opnieuw. Maar nu met de boodschap: Hij is opgestaan. Wij hebben het niet geloofd, maar het is echt zo. Jezus trok zich, gelukkig voor ons en voor jullie, niets aan van onze verwachtingen. Hij stond op uit de dood. Ons leven is veranderd. Ook dat van Petrus, ja.

9 Het verhaal is niet afgelopen na morgen. Het gaat verder. Elke zondag, in de kerk. Elke dag in het leven van mensen die hun leven laten veranderen door de boodschap van Pasen. Verandert die boodschap ook jouw leven? [amen]

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

Preek over Marcus 16 vers 8. Gemeente van Christus, gasten, luisteraars,

Preek over Marcus 16 vers 8. Gemeente van Christus, gasten, luisteraars, Preek over Marcus 16 vers 8 Gemeente van Christus, gasten, luisteraars, We staan vandaag nog een keer stil bij het verhaal van de opstanding. Net als vorige week, maar nu vooral het laatste vers. Daarin

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31 1 januari OOGGETUIGE Johannes 20:30-31 Een nieuw jaar ligt voor ons. Wat er gaat komen, weten we niet. Al heb je waarschijnlijk mooie plannen gemaakt. Misschien heb je goede voornemens. Om elke dag uit

Nadere informatie

3 Jullie moeten jezelf niet beter vinden dan een ander, of opscheppen

3 Jullie moeten jezelf niet beter vinden dan een ander, of opscheppen 3 Jullie moeten jezelf niet beter vinden dan een ander, of opscheppen over jezelf. Nee, jullie moeten bescheiden zijn, en een ander belangrijker vinden dan jezelf. 4 Denk niet alleen aan jezelf, maar zorg

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Goed Nieuws Wat zie Je? Navertelling Lucas 24,35-48 Goed Nieuws! Toen de twee leerlingen

Nadere informatie

Galaten 1. Begin van de brief

Galaten 1. Begin van de brief Galaten 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Galatië 1-3 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de provincie Galatië. Allereerst dit: Ik ben niet door mensen aangesteld als apostel,

Nadere informatie

IN GESPREK MET Nieuwe Testament

IN GESPREK MET Nieuwe Testament IN GESPREK MET Nieuwe Testament Ontdekkingsreis 11: Jezus, Gods Zoon Goed nieuws! Keziah en haar moeder en vader (Alison en Peter) lezen samen dit bijbelverhaal. De 7 jaar oude Keziah heeft allerlei vragen

Nadere informatie

Lezen: Marcus 16: 1-8. Lieve gemeente,

Lezen: Marcus 16: 1-8. Lieve gemeente, Lezen: Marcus 16: 1-8 Lieve gemeente, Vrouwen spelen op Goede Vrijdag en Pasen een belangrijke rol. Ze zijn prominent aanwezig rond het kruis van Jezus op Golgota. Ze begeleiden zijn lichaam naar het graf.

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Ds. Tonny Nap

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Ds. Tonny Nap Welkom in de Hoeksteen Voorganger: Ds. Tonny Nap Lezen : 1 Korintiërs 15: 1-19 ELB 331 Opwekking 751 Opwekking 174 Opwekking 74 Opwekking 785 ELB 270 Lezen : 1 Korintiërs 15: 1-19 ELB 331 Opwekking 751

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

Preek over Marcus 16 vers 9 tot 20 (openbare geloofsbelijdenis)

Preek over Marcus 16 vers 9 tot 20 (openbare geloofsbelijdenis) Preek over Marcus 16 vers 9 tot 20 (openbare geloofsbelijdenis) Gemeente van Jezus Christus, gasten, [dia 1 titel] We volgen in de preek de tekst en we maken zo gaandeweg de balans op van wat we hebben

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie Preek Gemeente van Christus, Wie iets vindt, heeft niet goed gezocht. Dat zijn woorden waar je wel even over na moet denken. Je moet ook dichter zijn om iets zo te zeggen. Het zijn woorden van Rutger Kopland

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Johannes 20:16 - Jezus leeft, en hij kent mij!

Johannes 20:16 - Jezus leeft, en hij kent mij! Johannes 20:16 - Jezus leeft, en hij kent mij! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Johannes 20:16 Jezus leeft, en hij kent mij!

Johannes 20:16 Jezus leeft, en hij kent mij! Johannes 20:16 Jezus leeft, en hij kent mij! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus,

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus, Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1:26-38 Preek Gemeente van Christus, Want Jezus vertelt over een zaaier die aan het zaaien is. Hij strooit het zaad wijd en

Nadere informatie

Het verhaal over de opstanding is de climax van het Nieuwe Testament. Het is een verhaal dat aansluit bij ons diepste mens-zijn.

Het verhaal over de opstanding is de climax van het Nieuwe Testament. Het is een verhaal dat aansluit bij ons diepste mens-zijn. Lieve gemeente, Zopas zijn we de dienst begonnen met tegen elkaar te zeggen dat Christus waarlijk is opgestaan. Een prachtig begin van de Paasmorgen. Toch voelen we het vaak als een lastige uitspraak.

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Vandaag is er kinderdienst voor groepen 1-8

Hartelijk welkom. Vandaag is er kinderdienst voor groepen 1-8 Hartelijk welkom Organiseer je een nieuwe (eenmalige of vaker terugkerende) activiteit binnen BOEI 90? Valt er een door jou georganiseerde activiteit uit of verandert er iets in de data hiervan? Laat het

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Lezen: Lucas 24:1-12 Tekst: Lucas 24:32-35 Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Pasen! Gemeente geliefd door Jezus, De afgelopen 40 dagen tijd zijn we opgelopen met 2 mannen op weg naar

Nadere informatie

Weet jij wat je viert??

Weet jij wat je viert?? Weet jij wat je viert?? Tweede Paasdag 2019 Aanvang: 10.00 uur Met medewerking van: Jeugdclubs, zondagsschool en band The Extra Mile Meditatie: Marco van der Spek Organist: Arie van Dijk 1 BIJ BINNENKOMST

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed.

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed. Les 2: Bidden. Bidden is praten met God. En dat heb je nodig, om Hem te leren kennen. Als je bidt kom je als het ware bij God in zijn huiskamer en ga je Hem dingen vertellen en vragen. Dan zal Hij ook

Nadere informatie

Liturgie bij de Kinderdienst op zondagochtend 19 april 2015

Liturgie bij de Kinderdienst op zondagochtend 19 april 2015 Liturgie bij de Kinderdienst op zondagochtend 19 april 2015 Psalm 75 : 1 (NB) U alleen, U loven wij, U loven wij, onze Heer, want uw naam zo rijk van eer is tot onze vreugd nabij. Men vertelt in heel het

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

Wat doen als je Jezus mist

Wat doen als je Jezus mist Wat doen als je Jezus mist Het evangelie naar Johannes 20:1-18 Terugblik Na drie jaar dienen, genezen en preken wordt de Koning der Joden veroordeeld en gedood De Koning van het rijk van de waarheid wordt

Nadere informatie

prijsgegeven aan het verderf. Het was dus onbestaanbaar dat een profeet of knecht van God aan het kruis zou sterven. Daarom waren Jezus leerlingen

prijsgegeven aan het verderf. Het was dus onbestaanbaar dat een profeet of knecht van God aan het kruis zou sterven. Daarom waren Jezus leerlingen Inhoudsopgave Inleiding 6 Christus is opgestaan 8 Christus opstanding verkondigt het kruis 13 Een venster buiten deze wereld 16 Christus of Mohammed? 25 Met Christus opgewekt 27 Vergeving van zonden in

Nadere informatie

Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis)

Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis) Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis) Vandaag wil ik het met jullie hebben over seks. Waarom doe ik dat? Omdat bij het leven van een christen altijd een bepaalde lifestyle

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven

Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven Pasen 2012 Gezamenlijke dienst met de Christelijke Gereformeerde Kerk in Franeker < Liturgie Binnendragen twee brandende nieuwe paaskaarsen (CGK en GKv)

Nadere informatie

Heb ik Jezus nodig??

Heb ik Jezus nodig?? Heb ik Jezus nodig?? Een eerlijke vraag. Ton de Ruiter Een helder antwoord via zes korte vragen. Korte inleiding naar de eerste vraag. Volgens de Bijbel verkondigde Jezus iets bijzonders: goed nieuws!

Nadere informatie

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben.

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben. Lezingen: Genesis 28 Jacob te Betel Lucas 24: 13-35 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wij zijn mensen na Pasen. Niet alleen sinds een week, maar ons hele leven al. Hoe gaat het met u, nu het Pasen

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

En ik kom tot U Opwekking 612

En ik kom tot U Opwekking 612 Hartelijk welkom En ik kom tot U Opwekking 612 In uw aanwezigheid kan ik daar ooit zijn, want ik ben een mens, zondig en onrein. Maar U gaf uw Zoon om in mijn plaats te staan en door wat Hij deed mag

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus

Gemeente van Jezus Christus Dienstnummer: 1099A zondag: 11e zondag van de zomer datum: 02-09-2018 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Zacharia 8:1-4,20-23, Marcus 8: 22-26 liederen: ps 139:1,9,14;

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert VAN VERVOLGER TOT PREDIKER

Bijbel voor Kinderen presenteert VAN VERVOLGER TOT PREDIKER Bijbel voor Kinderen presenteert VAN VERVOLGER TOT PREDIKER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Gemeente van JEZUS CHRISTUS, gasten en luisteraars,

Gemeente van JEZUS CHRISTUS, gasten en luisteraars, Preek over Johannes 20:19-31: Wees niet langer ongelovig, maar geloof! Gemeente van JEZUS CHRISTUS, gasten en luisteraars, Vorige week ging het over de vraag hoe Maria tot geloof kwam bij het open graf.

Nadere informatie

Schriftlezing: Marcus 10:13-16; Johannes 16:1-15; Matteüs 28:16-20 Tekst: Zondag 18 Ps. 110:1,2,3 Gez. 101:1-5 Lb. 234:1,2 Gez. 179 b Ps.

Schriftlezing: Marcus 10:13-16; Johannes 16:1-15; Matteüs 28:16-20 Tekst: Zondag 18 Ps. 110:1,2,3 Gez. 101:1-5 Lb. 234:1,2 Gez. 179 b Ps. Schriftlezing: Marcus 10:13-16; Johannes 16:1-15; Matteüs 28:16-20 Tekst: Zondag 18 Ps. 110:1,2,3 Gez. 101:1-5 Lb. 234:1,2 Gez. 179 b Ps. 8:1,2,6 Gehouden te: Baflo, 06-11-11 (14.30 u.) Gemeente van onze

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, De Heer heeft mij al in de moederschoot geroepen We hebben het net gelezen uit Jesaja 49. En we hebben gezongen uit psalm 139: Gij hebt mij immers zelf

Nadere informatie

Hé, man Goedemorgen. Ja, goedemorgen. Ik hoorde jullie praten, met al dat broeder en zuster gedoe. Hou op,

Hé, man Goedemorgen. Ja, goedemorgen. Ik hoorde jullie praten, met al dat broeder en zuster gedoe. Hou op, Het team Hé, broeder, Kan ik je even spreken? Ja, wacht even, oké, oké, ja, zeg het maar. Nou, ja, het zit eigenlijk zo: je hebt mij heel erg pijn gedaan. O? Ja. Ik heb één van je oude toespraken beluisterd.

Nadere informatie

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen!

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Voor alles maken we stappenplannen. Naar elk levensdoel is een stappenplan te bedenken. Maar kun je met een stappenplan ook dichter bij God komen? Nee, zegt Jezus,

Nadere informatie

Bible for Children stelt voor. De hemel, de mooie thuis van God

Bible for Children stelt voor. De hemel, de mooie thuis van God Bible for Children stelt voor De hemel, de mooie thuis van God Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Lazarus Bewerkt door: Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

De hemel, de mooie thuis van God

De hemel, de mooie thuis van God Bible for Children stelt voor De hemel, de mooie thuis van God Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Lazarus Bewerkt door: Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Ontmoeting met de opgestane Heer. zondag 6 april 2014

Ontmoeting met de opgestane Heer. zondag 6 april 2014 Ontmoeting met de opgestane Heer zondag 6 april 2014 1 Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden. 2 3 Hoe zal het geweest zijn voor die twaalf?

Nadere informatie

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Doopviering Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Welkom Beste, Wij zijn hier samengekomen om de geboorte te vieren van dit nieuwe leven. Dagelijks worden er kinderen geboren,

Nadere informatie

Gemeente van de HEER JEZUS CHRISTUS, gasten & luisteraars,

Gemeente van de HEER JEZUS CHRISTUS, gasten & luisteraars, Preek over Johannes 20 vers 18: Ik heb de HEER gezien! Paasfeest 2011 Gemeente van de HEER JEZUS CHRISTUS, gasten & luisteraars, Hoe zou Jezus eruit zien? Wat denken jullie? Ik heb hier een paar plaatjes

Nadere informatie

DE WONDEREN VAN JEZUS

DE WONDEREN VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE WONDEREN VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Inleiding Christendom

Inleiding Christendom Wie zijn de grondleggers van het christendom? Jezus zei: Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest, en hun te leren

Nadere informatie

Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono. Vierde zondag door het jaar. De Bergrede

Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono. Vierde zondag door het jaar. De Bergrede Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono Vierde zondag door het jaar De Bergrede De berghelling waar Jezus zijn Bergrede uitsprak. Bovenop de heuvel de kerk van de Bergrede Welkom In het

Nadere informatie

Hoop is niet hetzelfde als optimisme.

Hoop is niet hetzelfde als optimisme. Zondag 27 maart 2016 Pasen verkondiging Maartenskerk Johannes 20, 1-18 Teun Kruijswijk Jansen I Ze hadden zich er al helemaal bij neergelegd, ze hadden er vrede mee: met de dood van Jezus. Misschien was

Nadere informatie

2

2 1 2 3 4 5 6 Mt 16,21 7 8 9 10 Ze spraken met elkaar over alles wat er gebeurd was. 15 Terwijl ze zo liepen te praten, kwam er iemand bij hen lopen. Het was Jezus, 16 maar de leerlingen herkenden hem niet.

Nadere informatie

GOD EERT JOZEF, DE SLAAF

GOD EERT JOZEF, DE SLAAF Bijbel voor Kinderen presenteert GOD EERT JOZEF, DE SLAAF Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

In deze dienst wordt gedoopt: Tijn Bouter. Van harte welkom!

In deze dienst wordt gedoopt: Tijn Bouter. Van harte welkom! In deze dienst wordt gedoopt: Tijn Bouter Van harte welkom! Welkom en gebed Weet Je Dat De Lente Komt Weet je dat de lente komt, lente komt, lente komt Weet je dat de lente komt, alles loopt weer uit De

Nadere informatie

Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49.

Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49. Voor 16 jaar en ouder! Over de hemelvaart van Christus. Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49. Vraag 46 : Wat verstaat gij daarmee : opgevaren ten hemel? Antw : Dat Christus voor de ogen van Zijn

Nadere informatie

THEMAREEKS: 10 GEBODEN

THEMAREEKS: 10 GEBODEN THEMAREEKS: 10 GEBODEN STEEL NIET! ACTIE 4 KIDS 6 november 2016 10:30 uur Voorganger: ds. W. Gugler Ouderling: Marrian Meiling Organist: Ans Kuus Lector: Lieske Gijsbertsen Koster: H. van Polen/ M. van

Nadere informatie

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40)

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40) Liturgisch bloemstuk bij de 40 dagen tijd en Pasen 2015 Elke week wordt één kaars gedoofd, van de kandelaar met 8 kaarsen. Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God

Nadere informatie

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus.

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 1 Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 2 Het verhaal De Goede Week Trouw, Hoop en Spijt Ik wil jullie vandaag vertellen over de Goede Week. Dat

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Dag 1. Lezen: Johannes 15: 12 13

Dag 1. Lezen: Johannes 15: 12 13 Waaraan herken je een christen? Aan het visje achterop zijn auto? Aan het kruisje om haar hals? Aan de juiste theologie? Waaraan herken je een christen? Aan de leerling herken je de leraar. Jezus is het

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, de Here heeft ons hier vanmorgen bij elkaar gebracht om met Hem de opstanding van zijn Zoon uit de

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Organist: Gerrit Spijkerboer, Korianderhof 56, 0546-577636, spiekerboer@hotmail.com VOORBEREIDING

Organist: Gerrit Spijkerboer, Korianderhof 56, 0546-577636, spiekerboer@hotmail.com VOORBEREIDING 27 maart 2016 (1 ste Paasdienst) Lucas 23:56-24:12 De opstanding van Jezus Thema: Liefde is vertel het maar Organist: Gerrit Spijkerboer, Korianderhof 56, 0546-577636, spiekerboer@hotmail.com Welkom door

Nadere informatie

VAN VERVOLGER TOT PREDIKER

VAN VERVOLGER TOT PREDIKER Bijbel voor Kinderen presenteert VAN VERVOLGER TOT PREDIKER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Lezing van het Paasevangelie naar Johannes 20 : Als nooit bang bent, kun je ook niet dapper zijn.

Lezing van het Paasevangelie naar Johannes 20 : Als nooit bang bent, kun je ook niet dapper zijn. 1 e Paasdag 2017 Sterk en dapper Lezing van het Paasevangelie naar Johannes 20 : 1-18 Als nooit bang bent, kun je ook niet dapper zijn. Woorden die op sommige zondagen bij de schikking hebben gestaan.

Nadere informatie

Joh. 21, preek NGKE

Joh. 21, preek NGKE 1 Joh. 21, 1-8 - preek NGKE - 12-5-2019 Pasen en nu? Tabgha Jezus is ver weg in Tabgha Tenminste voor het gevoel van zijn leerlingen. Tabgha dat is de plek die jullie hier op de kaart zien. Aan de NW kant

Nadere informatie

De hemel, de mooie thuis van God

De hemel, de mooie thuis van God Bible for Children stelt voor De hemel, de mooie thuis van God Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Lazarus Bewerkt door: Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Welkom - Aan de kinderen vertellen dat het deze keer over een moeilijk moment in Petrus leven gaat.

Welkom - Aan de kinderen vertellen dat het deze keer over een moeilijk moment in Petrus leven gaat. 7 april 2019 10.00 uur AA Kramer muziekgroep schriftlezing: Anny Runhaar kindvriendelijke dienst Welkom - Aan de kinderen vertellen dat het deze keer over een moeilijk moment in Petrus leven gaat. Zingen:

Nadere informatie

Gemeente van Christus, gasten,

Gemeente van Christus, gasten, Gemeente van Christus, gasten, [dia 1] Uw koninkrijk kome. Dat zijn maar een paar woorden. Simpel, zou je zeggen. Ook het antwoord van de catechismus is maar kort. Maar eigenlijk is er iets geks aan de

Nadere informatie

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b 1 Verkondiging Enkele kinderen vragen in de kerk: waarom vieren we kerst? En wat betekent het voor u? Reactie op de antwoorden Ja, waarom vieren we kerst? En wat betekent

Nadere informatie

De Rozenkrans Werkboekje voor de Kinderwoorddienst

De Rozenkrans Werkboekje voor de Kinderwoorddienst De Rozenkrans Werkboekje voor de Kinderwoorddienst Deze rozenkrans mag je mooi inkleuren Het Rozenkransgebed Er zijn liedjes waarin eenzelfde zin steeds herhaald wordt. Zo is er ook een gebed met herhaling:

Nadere informatie

Inleiding op het Evangelie Jezus openbaart zijn heerlijkheid

Inleiding op het Evangelie Jezus openbaart zijn heerlijkheid Het Evangelie naar Johannes Inleiding op het Evangelie Jezus openbaart zijn heerlijkheid Age Romkes Stichting Artios, kopiëren niet toegestaan Bijbelteksten zijn met toestemming overgenomen uit de Herziene

Nadere informatie

Zet je voet maar op het water!

Zet je voet maar op het water! Zet je voet maar op het water! Gezinsdienst Zondag 1 mei 2016 Locatie: Voorganger: Organist: Medewerking: Oosterkerk Ds. Koning Jurjan Lipke Combo Joy 4 All Voor de dienst zingen we: Jezus roept alle kleine

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1)

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1) Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de doop Bij de doop word je in water ondergedompeld of ermee besprenkeld.

Nadere informatie

Gemeente, de opgestane Heer verschijnt aan apostel Tomas 1. Jezus kritische leerling Jezus koos twaalf leerlingen uit. Sommige leerlingen zijn

Gemeente, de opgestane Heer verschijnt aan apostel Tomas 1. Jezus kritische leerling Jezus koos twaalf leerlingen uit. Sommige leerlingen zijn Morgen Votum en groet Zingen Ps 145: 1,2 Tien woorden Zingen Ps 145: 3 Gebed Schriftlezing Joh 20: 19-31 Zingen Ps 16: 1 Preek Joh 20: 24-29 Zingen Ps 67: 1,2,3 Gebed Collecte Zingen PvN 84 Wat hou ik

Nadere informatie

zondag 27 maart 2016 Liturgie

zondag 27 maart 2016 Liturgie zondag 27 maart 2016 Liturgie Koor en samenzang Gezang 95,1.2.3.4 [koor zet in, koor en gemeente zingen Gz. 95, koor sluit af] Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, die galmt door gans Jeruzalem;

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 15, Morgendienst / Middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 15, Morgendienst / Middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 15, 16-19 Morgendienst / Middagdienst Broeders en zusters, 1. Zingen : Lied 215 : 1-3 2. Schuldbelijdenis door het zingen van Psalm 51 : 4 en 5 3. Genadeverkondiging

Nadere informatie

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Hartelijk welkom Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Vader van de schepping, volvoer uw eeuwige plan. Maak ons een generatie die overwinnen kan. Heer, laat uw koninkrijk komen, waar heel de schepping

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Efeziërs 1. Begin van de brief

Efeziërs 1. Begin van de brief Efeziërs 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Efeze 1 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Efeze. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Jullie horen

Nadere informatie

Kennismakingsvragen:

Kennismakingsvragen: Kennismakingsvragen: 1. Als je op een onbewoond eiland belandde, welke 3 dingen zou je dan in ieder geval bij je willen hebben? 2. Wat is je vroegste jeugdherinnering? 3. Wat heeft je doen besluiten om

Nadere informatie

Samen houden we de website up-to-date!

Samen houden we de website up-to-date! Organiseer je een nieuwe (eenmalige of vaker terugkerende) activiteit binnen BOEI 90? Valt er een door jou georganiseerde activiteit uit of verandert er iets in de data hiervan? Laat het weten aan communicatie@boei90.nl!

Nadere informatie

Preek Pasen 2019 Lieve Gemeente, Opstaan en verder gaan. Dat is het thema vanmorgen op deze Paasmorgen. En het verhaal dat we zojuist in het evangelie

Preek Pasen 2019 Lieve Gemeente, Opstaan en verder gaan. Dat is het thema vanmorgen op deze Paasmorgen. En het verhaal dat we zojuist in het evangelie Lieve Gemeente, Opstaan en verder gaan. Dat is het thema vanmorgen op deze Paasmorgen. En het verhaal dat we zojuist in het evangelie van Johannes gelezen hebben over de Opstanding van Jezus en over Maria

Nadere informatie

GOD EERT JOZEF, DE SLAAF

GOD EERT JOZEF, DE SLAAF Bijbel voor Kinderen presenteert GOD EERT JOZEF, DE SLAAF Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie