Preek HC zondag 17, Hoofddorp 12 april (Pasen, ochtend)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Preek HC zondag 17, Hoofddorp 12 april (Pasen, ochtend)"

Transcriptie

1 Preek HC zondag 17, Hoofddorp 12 april (Pasen, ochtend) Aanwijzingen voor de liturgie: GK 94, Psalm 30, LB 205, lezen: Lucas 23:56-24:8; Hand. 10:36-43; HC 17 Preek [5 mei 1945] Wie weet wat er toen gebeurde? Bevrijdingsdag. Op die dag kwamen de Canadese generaal Foulkes, prins Bernard en de Duitse opperbevelhebber Blaskowitz bij elkaar in Wageningen om de overgave van de Duitse troepen in Nederland te tekenen. En dat feest vieren wij nog elk jaar. 5 mei is een nationale feestdag. En zo is het ook met Pasen. Voor christenen is pasen ook een feestdag. We hebben er zelfs twee van: eerste paasdag en tweede paasdag. Pasen moet je dus in de eerste plaats vieren. Het is namelijk een feest, het feest van onze bevrijding. Feest van de bevrijding van de dood, door de opstanding van onze Heer Jezus Christus. daarom vieren we Pasen, hier in de kerk. Met liederen, woorden en gebeden. Want we zijn blij. Laten we daarom samen zingen uit het LB, gezang 205 vers 1 en 2 om te vieren dat de Zoon van God de duivel overwon. [zingen LB 205 vers 1 en 2] Op een feestdag zoals 5 mei denken we eraan, wat we aan die bevrijding allemaal te danken hebben. 5 mei Dat is best lang geleden. Maar dankzij de bevrijding zitten we hier, zoals we hier zitten. Dat geldt ook voor Pasen. Dankzij Jezus overwinning op de dood zitten we hier zoals we hier nu zitten.

2 Daarover gaat de catechismus. Midden in een wereld vol paaseitjes en paashazen stelt de catechismus de vraag naar de betekenis van Pasen voor gelovige mensen. De catechismus stelt trouwens heel vaak zulk soort vragen. Wat heb je er eigenlijk aan, dat je dit gelooft? Soms lijkt de catechismus ook wel eens wat droog, maar de vraag is eigenlijk best wel een goede. Wat heb ik er aan, dat ik dit geloof? Dat Jezus is opgestaan uit de dood. Uitleg van het geloof gaat dus in de Catechismus samen met de vraag wat je er eigenlijk aan hebt. Volgens de catechismus, en volgens de Bijbel heeft de boodschap van Pasen gevolgen voor ons leven. Lees 1 Kor. 15:17-19: als Christus niet is opgewekt, is uw geloof nutteloos, bent u nog een gevangene van uw zonden [18] en worden de doden die Christus toebehoren niet gered. [19] En vers [22]: Zoals wij door Adam allen sterven, zo zullen wij door Christus allen levend worden gemaakt. Voor wie gelooft in de opstanding uit de doden, houdt het leven dus niet op bij de dood. Ook in het afgelopen jaar zijn gemeenteleden en familie gestorven. Maar hun sterven, door het geloof in de opstanding van Jezus, was toch niet het einde. Omdat Christus uit de dood is opgewekt, verwachten wij, die met Hem verbonden zijn, nieuw leven: zoals wij door Adam allen sterven, zo zullen wij door Christus allen levend worden gemaakt. Wat heb ik eraan dat ik dit geloof? Dat het bij de dood niet ophoudt. Dat ik ook nu al mag leven door het geloof. En straks helemaal, als Jezus terugkomt. De catechismus vat te betekenis van het evangelie van Pasen samen in drie woorden. Daar gaat we in de preek bij stil staan.

3 Wat is voor ons de waarde van de opstanding van Christus? in de eerste plaats heeft Hij door zijn opstanding de dood overwonnen, om ons te doen delen in de gerechtigheid, die Hij door zijn dood voor ons had verworven. Dat is geloofstaal. Klinkt bekend. Maar wat betekent het precies? Jezus heeft de dood overwonnen. Bedoeld is de dood als macht. Ja, mensen sterven nog steeds. Ook na de opstanding van Jezus. Ook gelovige mensen. Maar de dood als macht kan geen aanspraak meer maken op mensen die bij Jezus horen. De dood heeft geen macht die standhoudt. Dat is iets dat moeilijk te geloven is. En juist dit is denk ik ook vaak het verschil tussen mensen die wel, en mensen die niet geloven in de opstanding van Jezus Christus. Wat we geloven moet grotendeels nog waar wórden. Ja, Jezus is opgestaan als eersteling. Daarom geloven christenen dat de dood voor hen toegang tot eeuwig leven is. Het is geloofswerkelijkheid: wij geloven dat, omdat Jezus uit de dood is opgewekt, de dood als macht, de vorst van de duisternis, satan, geen recht meer heeft op ons leven. Wij zijn van Jezus. In leven en sterven. Niemand komt daar sinds Pasen meer tussen. Zelfs satan niet. 6 juni Wie weet wat er toen gebeurde? Vergelijk pasen met de situatie na D-day. De Duitsers waren feitelijk al overwonnen. Zij konden niets meer claimen. De Duitse legermacht was lam. Maar het duurde, voor Nederlanders, nog maanden voordat dit echt zichtbaar werd. Pasen is D-Day voor christenen. De beslissende slag is toegebracht. Satan is kreupel en weet dat hij overwonnen is. Maar hij maakt nog slachtoffers. En het duurt nog een tijd voordat we Jezus zullen zien op de wolken. Wat dit betekent heeft de kerk altijd samengevat met het woord rechtvaardiging. Dat is een moeilijk woord. Door zijn opstanding uit de dood mogen wij delen in zijn rechtvaardiging. Wij mogen delen in wat Jezus heeft, namelijk: rechtvaardig-zijn voor God.

4 Wacht even. Waren we niet rechtvaardig, dan? Nee, inderdaad, dat klopt. Ieder mens staat in een bepaalde relatie tot God, of mensen dat nu willen of niet. En vanwege onze aangeboren neiging om God niet te erkennen als God, zijn we van nature vijanden van God. Het is voor, of tegen God. Er is geen tussenweg. Maar door Jezus opstanding is het mogelijk om een andere relatie met God te krijgen. Als je gelooft, hoor je bij Jezus. En Hij is rechtvaardig, dat wil zeggen: elke aanklacht tegen Hem is ongegrond. Hij heeft de duivel, openbaar aanklager van beroep overwonnen. En door Pasen kan jij, als je gelooft in Jezus, niet meer worden aangeklaagd. Want God beschouwt je als een nieuw mens, verbonden, één met Jezus Christus. Dat is rechtvaardiging. Of anders gezegd, vrijspraak. De taak van satan is: mensen aanklagen. Voortdurend wijst hij God op fouten en gebreken, gebrek aan geloof. gebrek aan toewijding. En het probleem is, hij heeft een punt. En wij hebben een probleem. Pasen. Wat heb ik eraan? In de eerste plaats dus vrijspraak. Doordat de Heilige Geest ons door het geloof verbindt met Jezus Christus, mag ik delen in zijn overwinning. Mijn zonden zijn begraven in de dood van Jezus aan het kruis. Er is voor betaald. En ik ben vrijgesproken. Dan is dus niet alleen maar beeldspraak. Het is écht zo. In de rechtspraak geldt een bekend principe: ne bis in idem. Dat is Latijn. In het Nederlands betekent het: niet twee keer hetzelfde. Dat betekent: je kunt nooit twee keer voor dezelfde zaak voor de rechter gedaagd worden. Zo is het ook als je gelooft. God is de rechter. Satan klaagt aan en jij bent de verdachte. Maar er is helemaal geen zaak! Want er ís al iemand veroordeeld. Er is al betaald. Deze zaak is afgedaan. Het is uitgesloten dat deze zaak nog eens voor de rechter komt.

5 Wat is voor ons de waarde van de opstanding van Christus? in de eerste plaats dus vrijspraak. Het tweede woord dat de kerk hiervoor heeft gebruikt is heiliging, of vernieuwing. Jezus overwinning op de dood heeft ook een vernieuwende kracht voor wie erin gelooft. Niet alleen straks, bij de opstanding uit de doden, als Jezus terugkomt, maar ook al nu. Paulus schrijft in 2 Kor. 5:17: Wie in Christus is, is een nieuwe schepping. Jezus opstanding verandert dus je leven. Nú al. Veel mensen zijn het erover eens dat je leven bepaald wordt door een aantal factoren: van wie je er een bent (biologisch, genetisch), je opvoeding en je omgeving. Maar als je het paasfeest viert komt daar nog iets bij: de opstanding van Jezus Christus mag bepalen wie je bent. Het mag zelfs zo zijn dat dat laatste, dat Jezus de dood heeft overwonnen, in jouw leven steeds belangrijker wordt. Je leven verandert. Want je hoort bij Jezus. Dat mag bepalen wie je bent. Schrijf het maar eens voor jezelf op: ik ben: 1) er een van [die of die familie] 2) vriend of vriendin van / getrouwd met 3) collega van 4) en dan met grote letters eronder: VAN JEZUS CHISTUS Voor wie gelooft is er hoop. Je leven mag, nu al, steeds meer bepaald worden door de opstanding van Jezus.

6 Door je doop ben je met Jezus verbonden. Je mag het zo zien: je bent in de doop met Jezus begraven, je oude mens bestaat voor God niet meer. En je mag ook meeprofiteren van de opstanding van Jezus. Eens zal je ook opstaan uit de dood en eeuwig leven met Hem. Nu al mag je een nieuw leven beginnen, want met Hem verbonden bén je al een nieuwe schepping. Dat mag dus nu al. Denk weer even terug aan D-day. Toen de geallieerden landden op de stranden van Normandië moesten veel Nederlanders nog bijna een jaar wachten. De Hongerwinter kwam nog. Een zware tijd. Maar de mensen wisten: ze komen eraan. Het leven veranderde al. Er was hoop. Mensen durfden meer risico s te nemen. Christen zijn gaat niet zonder risico s. dat gaat niet vanzelf in deze wereld. Ik las in een boek van iemand die in een kazerne zag, dat een soldaat verkleumde bedelaars wegjoeg die zich warmden aan een brandende kachel. Hé! Zei de hoofdpersoon tegen de soldaat, heb je het evangelie niet gelezen!. Waarop de soldaat antwoordde: nee, maar heb jij het kazernereglement niet gelezen?! Het gaat dus niet vanzelf in deze wereld, christen zijn, bij Jezus horen. Maar toch, sinds Pasen, Decision-day voor de kerk, weten we: Hij komt eraan. Daarom mag je leven nú al veranderen. Je mag risico s nemen. Wat is voor ons de waarde van de opstanding van Christus? Het derde woord dat de kerk hiervoor gebruikt is verheerlijking. Dat betekent: het eindresultaat, als het helemaal af is. De catechismus zegt het zo: de opstanding van Christus is voor ons een onderpand van ónze opstanding in heerlijkheid.

7 Als er één is opgestaan moeten er meer volgen. Toen één soldaat landde op Omaha Beach volgde een tweede, een derde, honderd. Honderdduizend. Bijna 2000 jaar geleden stond een mens op uit een graf. En er zullen er meer volgen. Eén, twee, honderd, duizenden, hoeveel dat weet God. Voor wie gelooft in Jezus opstanding volgt ook een opstanding. In heerlijkheid, zegt de catechismus. Wij weten nog niet hoe dat er uit zal zien. In 1 Kor. 15:44 staat: Er wordt een aards lichaam gezaaid, maar een geestelijk lichaam opgewekt. De Emmaüsgangers herkenden Jezus opgestane lichaam niet direct. Ook Maria van Magdala niet. Wij weten niet hoe ons opgestane lichaam eruit zal zien. Wat heb je eraan, dat je gelooft in de opstanding van Jezus Christus? Je bent vrijgesproken voor de rechtbank van God. En je mag nu al beginnen, opstaan in een nieuw leven. D-Day is geweest. Op paasmorgen in het jaar 33 n. Chr. Je mag nu al risico s nemen. Want de beslissende slag is gewonnen. En op de grote dag zul jij, en iedereen die geloofde dat Jezus is opgestaan, opstaan met een met een verheerlijkt lichaam. Laten we vandaag feest vieren, totdat Hij komt. Want Hij is waarlijk opgestaan! Amen.

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, broeders en zusters, jong en oud,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, broeders en zusters, jong en oud, Schriftlezing: Romeinen 6:1-14 en 8:1-17 Tekst: Zondag 17 Ps. 66:1,4 Ps. 30:1,2 Ps. 51:5 Lb. 87:1,2,3,4,5 Gez. 107:1,2,3,4 Ps. 117 Gehouden te: Baflo, 30-10-11 (14.30 u.) Thema: Gemeente van onze Heer

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 15, Morgendienst / Middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 15, Morgendienst / Middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 15, 16-19 Morgendienst / Middagdienst Broeders en zusters, 1. Zingen : Lied 215 : 1-3 2. Schuldbelijdenis door het zingen van Psalm 51 : 4 en 5 3. Genadeverkondiging

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, de Here heeft ons hier vanmorgen bij elkaar gebracht om met Hem de opstanding van zijn Zoon uit de

Nadere informatie

Dankgebed Collecte Slotzang Ps 150 Zegen

Dankgebed Collecte Slotzang Ps 150 Zegen 160327 1700 Votum- groet Zingen Ps 9: 1,7,8 Gebed Lezen Matt 28: 1-10 Zingen LB 217: 1,4 Lezen 1 Kor 15: 12-29 Zingen Ps 16: 3,5 Preek 1 Kor 15: 20-22 Zingen Ps 100 na inl 1 en na punten Belijden GK 179b

Nadere informatie

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Lezen: Lucas 24:1-12 Tekst: Lucas 24:32-35 Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Pasen! Gemeente geliefd door Jezus, De afgelopen 40 dagen tijd zijn we opgelopen met 2 mannen op weg naar

Nadere informatie

Romeinen 8,31-39 Als God voor ons is: begin vol vertrouwen aan 2010!

Romeinen 8,31-39 Als God voor ons is: begin vol vertrouwen aan 2010! Romeinen 8,31-39 Als God voor ons is: begin vol vertrouwen aan 2010! Oudjaarsavond Liturgie Voorzang GK Gez 138,1.2.5 Stil gebed Votum Groet Zingen Ps 91,1.7.8 Gebed Schriftlezing: Rom 8,12-39 Zingen GK

Nadere informatie

Kolossenzen 1. Begin van de brief

Kolossenzen 1. Begin van de brief Kolossenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Kolosse 1-2 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Kolosse. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Ik schrijf

Nadere informatie

Paasfeest een traditie?

Paasfeest een traditie? 1Corintiërs 15: 3-7; 3 Het belangrijkste dat ik u heb doorgegeven, heb ik op mijn beurt ook weer ontvangen: dat Christus voor onze zonden is gestorven, zoals in de Schriften staat, 4 dat hij is begraven

Nadere informatie

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag 24 mei 2015, 17.00 uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag Zingen: Gez. 145 : 1 4 Gesproken verwachting, groet Zingen: Ps. 67 : 1, 2 Gebed Schriftlezing: Johannes 15 : 26 16 : 16 Zingen: Gez. 106 :

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars,

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, HC zondag 32 en 33 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Ik vind de vraag van zondag 32, en dan bedoel ik de eerste vraag (86) een beetje raar. Of eigenlijk: wel begrijpelijk maar

Nadere informatie

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven

Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven Pasen 2012 Gezamenlijke dienst met de Christelijke Gereformeerde Kerk in Franeker < Liturgie Binnendragen twee brandende nieuwe paaskaarsen (CGK en GKv)

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 4, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 4, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Romeinen 4, 23-25 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Gezang 20 : 1 en 6 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Psalm 51 : 3 en 4 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Cadeautjes Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Opwekking 32 Dit is de dag, dit is de dag, die de Heer ons geeft, die de Heer ons geeft. Wees

Nadere informatie

IN GESPREK MET Nieuwe Testament

IN GESPREK MET Nieuwe Testament IN GESPREK MET Nieuwe Testament Ontdekkingsreis 11: Jezus, Gods Zoon Goed nieuws! Keziah en haar moeder en vader (Alison en Peter) lezen samen dit bijbelverhaal. De 7 jaar oude Keziah heeft allerlei vragen

Nadere informatie

Hartelijk welkom bij deze Bijbelstudie-serie: Leven om te groeien. De Driehoek. Evangelische Gemeente

Hartelijk welkom bij deze Bijbelstudie-serie: Leven om te groeien. De Driehoek. Evangelische Gemeente Hartelijk welkom bij deze Bijbelstudie-serie: Leven om te groeien De Driehoek Evangelische Gemeente Leven om te groeien Studie 3: Leven uit de kracht van Jezus opstanding Uitgangspunt Romeinen 6: 1-8

Nadere informatie

DE GOD VAN LEVENDEN. Liturgie

DE GOD VAN LEVENDEN. Liturgie Zondag 22 / Gehouden op 17-02-2008 / p.1 DE GOD VAN LEVENDEN Liturgie Votum & groet Zi: Ps. 136:1.2 Lezing van Gods wet Zi: Ps. 16:1.2 Gebed Schriftlezing: Ex. 3:1-6 Zi: Ps. 136:9.10 Matth. 22:23-33 Zi:

Nadere informatie

Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht

Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht Votum en zegengroet Zingen: Psalm 21: 1, 2 en 3 Gebed Lezen: Lucas 24: 13-53 Zingen: Gezang 98: 1-3 Tekst: Zondag 17 HC Preek Thema: Opstanding:

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

Johannes 20,17 Hemelvaart: Jezus is onze weg naar de Vader!

Johannes 20,17 Hemelvaart: Jezus is onze weg naar de Vader! Johannes 20,17 Hemelvaart: Jezus is onze weg naar de Vader! Hemelvaart en Alphadienst Liturgie Voorzang Opw 488 Kaars aansteken Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Gez 167 Gebed Schriftlezing: - Hand 1,1-14

Nadere informatie

prijsgegeven aan het verderf. Het was dus onbestaanbaar dat een profeet of knecht van God aan het kruis zou sterven. Daarom waren Jezus leerlingen

prijsgegeven aan het verderf. Het was dus onbestaanbaar dat een profeet of knecht van God aan het kruis zou sterven. Daarom waren Jezus leerlingen Inhoudsopgave Inleiding 6 Christus is opgestaan 8 Christus opstanding verkondigt het kruis 13 Een venster buiten deze wereld 16 Christus of Mohammed? 25 Met Christus opgewekt 27 Vergeving van zonden in

Nadere informatie

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22.

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22. Inhoudsopgave Voorwoord 1. Een gebed bij het begin van het nieuwe jaar Ik ben met u 2. Gods hand 3. Zegen Vrede met God 4. In de kerk 5. Is Deze niet de Christus? Deze ontvangt zondaars 6. Echte vrienden

Nadere informatie

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek - 1 - De boekenlegger in het Boek We vergelijken in deze uitleg de Heere Jezus met het Boek en de mens (onszelf) als de boekenlegger. Onze bevrijding van de zonde is niet gebaseerd op wat wij kunnen doen

Nadere informatie

Ik heb het niet zo op mist. Het maakt ons wereldje klein. Het is gevaarlijk omdat je geen zicht hebt, niet verder dan wat voor ogen is..

Ik heb het niet zo op mist. Het maakt ons wereldje klein. Het is gevaarlijk omdat je geen zicht hebt, niet verder dan wat voor ogen is.. Themadienst: Waar zijn onze doden? Laatste zondag kerkelijk jaar 27 november 2011 Schriftlezing: 1 Korintiërs 15: 12-19 Zingen: gezang 300: 1,2 Schriftlezing: 1 Korintiërs 15: 20-28 Zingen: gezang 300:

Nadere informatie

Preek. Gemeente van Christus, Intro

Preek. Gemeente van Christus, Intro Schuld? Gezang 75: 1/2 LvdK Stil gebed Votum en groet Psalm 65: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 65: 2 NB Gebed Schriftlezing Psalm 130: 2/4 NB Preek Psalm 32: 1/4 OB Lezen van het formulier tot en met het

Nadere informatie

Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen!

Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen! Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen! 2 75 geschonken die elke naam te boven gaat, opdat in de naam van Jezus elke knie zich zal buigen, in hemel, op de aarde

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t DOPEN Geloven = dopen Op veel plekken in de bijbel wordt gesproken over dopen. Maar als je onbekend bent met dopen, waar moet je dan beginnen? We hopen dat

Nadere informatie

Een nieuwe schepping Stellingen

Een nieuwe schepping Stellingen Stellingen 1. Van de ongelovigen is er niemand die goed doet, zelfs niet één. Niemand van hen kan God behagen. 2. Ieder mens zonder God is gescheiden van God en een slaaf van de zonde, kan niet anders

Nadere informatie

Gemeente van de HEER JEZUS CHRISTUS, gasten & luisteraars,

Gemeente van de HEER JEZUS CHRISTUS, gasten & luisteraars, Preek over Johannes 20 vers 18: Ik heb de HEER gezien! Paasfeest 2011 Gemeente van de HEER JEZUS CHRISTUS, gasten & luisteraars, Hoe zou Jezus eruit zien? Wat denken jullie? Ik heb hier een paar plaatjes

Nadere informatie

Pasen I. Preek over Romeinen 1:4 Wat betekent Pasen? Lezen: Johannes 20:1-23 en Romeinen 1:1-7

Pasen I. Preek over Romeinen 1:4 Wat betekent Pasen? Lezen: Johannes 20:1-23 en Romeinen 1:1-7 Pasen I. Preek over Romeinen 1:4 Wat betekent Pasen? Lezen: Johannes 20:1-23 en Romeinen 1:1-7 Jezus stond op uit de dood, uit het graf. Maar waarom is dat paasgebeuren nu belangrijk voor u/jou? Als iemand

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden COPYRIGHT: WWW.BIJBELSOPVOEDEN.NL ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden Lees Lukas 22:15-20 Volgende week zondag wordt bij ons in de kerk het Heilig Avondmaal gehouden.

Nadere informatie

Matteüs 16,13-28 Leer Jezus te volgen: de gekruisigde Messias

Matteüs 16,13-28 Leer Jezus te volgen: de gekruisigde Messias Matteüs 16,13-28 Leer Jezus te volgen: de gekruisigde Messias Doop Petra Boer Liturgie Voorzang Opw 599 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 103,3.4.5 Gebed Schriftlezing: Matt 16,13-28 Preek over Matt

Nadere informatie

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen:

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen: Jaargang 8, nummer 19 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Koor o.l.v. Tanja van Dijk Piano: Myrre van Dijk, David van Dijk Zaterdag 20 april 2019 Paaswake Een nacht vol hoop Binnenkomst in stilte in de donkere

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

21 april 2019 PASEN uur J Boersma piano: Piet Noort schriftlezing: Jaap Wolters

21 april 2019 PASEN uur J Boersma piano: Piet Noort schriftlezing: Jaap Wolters 21 april 2019 PASEN 17.00 uur J Boersma piano: Piet Noort schriftlezing: Jaap Wolters Votum en groet Lied: GK06 gz171 (Opw464) (Wees stil voor het aangezicht van God) Lezing: Opb. 20,11 21,5 Lied: GK 209:1,

Nadere informatie

DIA11: Als je gelooft, heb je eeuwig leven. Maar wat houdt dat in voor dit leven nu?

DIA11: Als je gelooft, heb je eeuwig leven. Maar wat houdt dat in voor dit leven nu? ZEVENDE LES: DIA1: In het paradijs waren mens en God voor eeuwig verbonden met elkaar in harmonie. De lemniscaat houdt niet in dat God en mens in elkaar overvloeiden, maar wél dat het contact ononderbroken

Nadere informatie

Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit

Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit Liturgie Voorzang: Ps 134,1.2 Stil gebed Votum en zegengroet Zingen: Ps 134,3 Wet Zingen LB 169,2.4.5 Gebed Lezen: - Joh 18,1-11 - Joh 10,11-15

Nadere informatie

Mag ik jou een vraag stellen?

Mag ik jou een vraag stellen? Mag ik jou een vraag stellen? Mag ik jou, die dit leest, een zeer belangrijke vraag stellen? Stel dat je vandaag zou sterven, doordat er iets verschrikkelijks gebeurt, bijvoorbeeld een auto ongeluk of

Nadere informatie

3 Aangaande zijn Zoon, gesproten uit het geslacht van David naar het vlees. De boekenlegger in het Boek

3 Aangaande zijn Zoon, gesproten uit het geslacht van David naar het vlees. De boekenlegger in het Boek - 1 - De boekenlegger in het Boek We vergelijken in deze uitleg de Heere Jezus met het Boek en de mens (onszelf) als de boekenlegger. Onze bevrijding van de zonde is niet gebaseerd op wat wij kunnen doen

Nadere informatie

Matteüs 28,6a Jezus is opgestaan!

Matteüs 28,6a Jezus is opgestaan! Matteüs 28,6a Jezus is opgestaan! Pasen Liturgie Voorzang: Psalm 50,1.2.11 Votum / Groet Zingen: LB 215 Gebed Schriftlezing: Matteüs 28 Gez 95 Preek over Matteüs 28:6a Gez 99 Wet Zingen Psalm72,7.10 Gebed

Nadere informatie

De rijkdom van het evangelie

De rijkdom van het evangelie 22 sep 07 20 okt 07 17 nov 07 15 dec 07 12 jan 08 23 feb 08 22 mrt 08 De rijkdom van het evangelie De gerechtigheid van God God maakt levend Gods Geest en het echte leven Het herstel van Israël Leven als

Nadere informatie

Aanwijzingen voor de liturgie: GK 158; GK 95; psalm 136; GK 89; LB 215. Lezen: Johannes 20:1-10

Aanwijzingen voor de liturgie: GK 158; GK 95; psalm 136; GK 89; LB 215. Lezen: Johannes 20:1-10 Preek Joh. 20:8-9, Hoofddorp 12-4 (Pasen, middag) Thema: zien is geloven!? Aanwijzingen voor de liturgie: GK 158; GK 95; psalm 136; GK 89; LB 215. Lezen: Johannes 20:1-10 Preek Een paar weken geleden las

Nadere informatie

opgewekt? Hoe zou hun lichaam eruit moeten zien? 36 Dwaas die u

opgewekt? Hoe zou hun lichaam eruit moeten zien? 36 Dwaas die u Liturgie voor de gezamenlijke dienst op zondagavond 28 april 2019, aanvang 19.00 uur. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Ds. H. de Haan. Willem Meijer Bram Jaspers Welkom en mededelingen Zingen

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

L Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent

L Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent 1 Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent 2 3 4 5 6 Keruchma zingt voor ons: Aan uw voeten Heer Welzalig de man 7 8 Bijbellezing: Lucas 2 : 40 50 De 12-jarige Jezus in de tempel

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst Broeders en zusters, deze dienst staat in het thema: God zegt u: u mag er zijn. Dit naar aanleiding van de gemeenteschets die op 13

Nadere informatie

18 februari uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar

18 februari uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar 18 februari 2018 17.00 uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar Votum Groet LB 705:1, 3, 4 = GK gezang 107:1,3,4 Ere zij aan God, de Vader Gebed voor de preek Johannes 1:1-18 LB 838:4

Nadere informatie

Lucas 24:5b Jezus, hij is niet bij de doden!

Lucas 24:5b Jezus, hij is niet bij de doden! Lucas 24:5b Jezus, hij is niet bij de doden! Jezus leeft, maar waar moet je hem zoeken? In ieder geval niet bij de doden. Hij is geen geschiedenis, hij leeft vandaag en zoekt je! Dat verandert je kijk

Nadere informatie

Zondag 23 en 24 horen bij elkaar. Daarom eerst vat ik samen wat ik 2 weken geleden zei over zondag 23. Dan stel ik 3 vragen.

Zondag 23 en 24 horen bij elkaar. Daarom eerst vat ik samen wat ik 2 weken geleden zei over zondag 23. Dan stel ik 3 vragen. Preek zondag 1524, 7 juli 2019mi, nr 600, JWB. Votum en zegengroet Zingen Ps 122:1,2,3 (groep middelste regels, zie beamer) Gebed Lezen Efese 1:3-14; (genade, geloof, enz) Efese 4:1-6 (leven inrichten)

Nadere informatie

Organist: Gerrit Spijkerboer, Korianderhof 56, 0546-577636, spiekerboer@hotmail.com VOORBEREIDING

Organist: Gerrit Spijkerboer, Korianderhof 56, 0546-577636, spiekerboer@hotmail.com VOORBEREIDING 27 maart 2016 (1 ste Paasdienst) Lucas 23:56-24:12 De opstanding van Jezus Thema: Liefde is vertel het maar Organist: Gerrit Spijkerboer, Korianderhof 56, 0546-577636, spiekerboer@hotmail.com Welkom door

Nadere informatie

Opstanding. Billy Graham

Opstanding. Billy Graham Ik heb maar één boodschap: dat Jezus Christus is gekomen, dat Hij stierf aan het kruis, is opgestaan uit de dood en ons heeft gevraagd om ons te bekeren van onze zonden en om Hem in geloof te aanvaarden

Nadere informatie

Pasen (de opstanding) En dan in vers 36: De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33

Pasen (de opstanding) En dan in vers 36: De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 - 1 - Pasen (de opstanding) De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 De Heere Jezus had Zich tijdens het avondeten aan de twee Emmaüsgangers als de opgestane Heer geopenbaard.

Nadere informatie

In deze dienst wordt gedoopt: Tijn Bouter. Van harte welkom!

In deze dienst wordt gedoopt: Tijn Bouter. Van harte welkom! In deze dienst wordt gedoopt: Tijn Bouter Van harte welkom! Welkom en gebed Weet Je Dat De Lente Komt Weet je dat de lente komt, lente komt, lente komt Weet je dat de lente komt, alles loopt weer uit De

Nadere informatie

Galaten 1. Begin van de brief

Galaten 1. Begin van de brief Galaten 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Galatië 1-3 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de provincie Galatië. Allereerst dit: Ik ben niet door mensen aangesteld als apostel,

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus, broeders en zusters, jongens en meisjes,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, broeders en zusters, jongens en meisjes, Altijd met de Here! Liturgiesuggesties: Gezang 288: 1, 2 en 7 Psalm 68: 10 OB Psalm 40: 1 en 2? 1 Thessalonicenzen 4:1-18 Psalm 23: 1 en 2 Na verkondiging: Gezang 267: 1, 2 en 3 In memoriam overleden broeders

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3)

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3) Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3) Presentatie Gemeente van onze Heer Jezus Christus, N.N. en N.N. hebben te kennen gegeven dat ze hun zoon/dochter N.N.

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 21 APRIL 2019 MARTINIKERK PASEN. Muziek van chr.muz.ver.harmonie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 21 APRIL 2019 MARTINIKERK PASEN. Muziek van chr.muz.ver.harmonie ORDE VAN DIENST ZONDAG 2 APRIL 209 MARTINIKERK PASEN Muziek van chr.muz.ver.harmonie Lezing: Genesis : 5: In het begin schiep God de hemel en de aarde. De aarde was nog woest en doods, en duisternis lag

Nadere informatie

was, zei Hij tegen Maria van Magdala in Mt. 28:10: Hebreeën 2 (deel 2)

was, zei Hij tegen Maria van Magdala in Mt. 28:10: Hebreeën 2 (deel 2) - 1 - Hebreeën 2 (deel 2) 10 Want het paste Hem, om Wie alle dingen zijn en door Wie alle dingen zijn, dat Hij, om veel kinderen (zonen: NBG) tot heerlijkheid te brengen, de Leidsman van hun zaligheid

Nadere informatie

De Bijbel Open (23-02)

De Bijbel Open (23-02) 1 De Bijbel Open 2013 8 (23-02) Zoals u wellicht weet vieren veel christenen dit jaar het feit dat de Heidelbergse Catechismus (HC) 450 jaar geleden werd gepubliceerd. Ik denk dat er nauwelijks een ander

Nadere informatie

Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. vrije genade. LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar. Ds. F. van Roest, zondag 22 juni

Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. vrije genade. LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar. Ds. F. van Roest, zondag 22 juni LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar Wijkgemeente Ichthus Noordwijk vrije genade Ds. F. van Roest, zondag 22 juni 1 Ga mij niet voorbij, o Vader, zie hoe mij mijn zonde smart. Trek mij met Uw koorden nader,

Nadere informatie

Doop van kinderen Orde III

Doop van kinderen Orde III Doop van kinderen Orde III Presentatie De voorganger leidt de doopbediening kort met eigen woorden in. Hij noemt daarbij de namen van de doopouders en de dopeling(en). Onderwijzing Jezus Christus heeft

Nadere informatie

zondag 27 maart 2016 Liturgie

zondag 27 maart 2016 Liturgie zondag 27 maart 2016 Liturgie Koor en samenzang Gezang 95,1.2.3.4 [koor zet in, koor en gemeente zingen Gz. 95, koor sluit af] Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, die galmt door gans Jeruzalem;

Nadere informatie

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt De tien Geboden Of Tien belangrijke regels Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Gezang 119: 1 en 2 De kerk van alle tijden kent slechts één vaste

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

De Bijbel open (20-07)

De Bijbel open (20-07) 1 De Bijbel open 2013 28 (20-07) 1 Korinthe 15 is het hoofdstuk waarin Paulus het machtige feit van de opstanding van Jezus bezingt en ook onze toekomstige opstanding. Daarover kreeg ik een vraag. Het

Nadere informatie

Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, , 09.30u. Mededelingen van de kerkenraad

Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, , 09.30u. Mededelingen van de kerkenraad Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, 17-05-2012, 09.30u Mededelingen van de kerkenraad Komen tot de Here Votum/zegengroet Aanbidding: -Psalm 47,1-3 'Juicht, o volken juicht' -GK 71 'De

Nadere informatie

BEKERING, en wat je er van weten moet!

BEKERING, en wat je er van weten moet! LEER ME LEREN 11, bewaarexemplaar Wijkgemeente Ichthus Noordwijk BEKERING, en wat je er van weten moet! 1 Ds. F. van Roest, zondag 30 maart 1 U geldt de zaak, Uw roem en eer de zaak waarvoor wij staan;

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 24, 45 Ochtenddienst / middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 24, 45 Ochtenddienst / middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Lucas 24, 45 Ochtenddienst / middagdienst Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Gezang 94 : 1-3 4. Lezing van de wet 5. Schuldbelijdenis door het

Nadere informatie

Het nieuwe Mirjam en Michalied de Paasversie om opgewekt te zingen:

Het nieuwe Mirjam en Michalied de Paasversie om opgewekt te zingen: Het nieuwe Mirjam en Michalied de Paasversie om opgewekt te zingen: Brieflezing Hebreeën 13, 9 21 2 Evangelie Lucas 24, 13 35 Preek Onze hogepriesters en leiders hebben hem overgegeven om hem ter dood

Nadere informatie

Efeziërs 2:6 Pasen in je leven

Efeziërs 2:6 Pasen in je leven Efeziërs 2:6 Pasen in je leven Pasen gaat niet alleen over de opstanding van Jezus. Het mag ook Pasen zijn in je eigen leven. Volgens Paulus zijn christenen zo sterk aan Christus verbonden dat zij ook

Nadere informatie

Lucas 23,13-35 De levende Heer is sterker dan teleurstelling en verwarring

Lucas 23,13-35 De levende Heer is sterker dan teleurstelling en verwarring Lucas 23,13-35 De levende Heer is sterker dan teleurstelling en verwarring Eerste Paasdag Liturgie Voorzang: Gez 171,1 en 3 Aansteken nieuwe paaskaars Votum / groet Zingen: Gez 95,1.3.4 Rom 8,11 Zingen:

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

Romeinen 8,23-24 - Pasen gaat ook over je eigen lijf

Romeinen 8,23-24 - Pasen gaat ook over je eigen lijf Romeinen 8,23-24 - Pasen gaat ook over je eigen lijf Pasen (Franeker korte versie) Uitzending Radio Eenhoorn Liturgie Paasmorgen: Voorzang: Gez 95 Aansteken nieuwe kaars Stil gebed Votum Zegengroet Zingen:

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus, broeders en zusters, jongens en meisjes,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, broeders en zusters, jongens en meisjes, Doodlopende weg? Liturgiesuggesties: Gezang 215; Gezang 221 Psalm 103: 8 en 9 Kinderliederen: Waarom zijn toch op het Paasfeest t Is Pasen! t Is Pasen! De winter is voorbij. Psalm 19:3 Lucas 24: 1-12 Johannes

Nadere informatie

HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN?

HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN? HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN? Net zoals er natuurkundige wetten zijn die het leven bepalen zijn er ook een aantal geestelijke wetten die onze relatie met God bepalen. 1. God heeft je lief en wil graag

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Schoongewassen! 1 Kor. 6:10-11

Schoongewassen! 1 Kor. 6:10-11 Schoongewassen! 1 Kor. 6:10-11 10 Houd jezelf toch niet voor de gek! Mensen die met allerlei mannen of vrouwen naar bed gaan, of afgoden aanbidden, of niet trouw zijn aan hun eigen man of vrouw, of mannen

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Preek over Marcus 16 vers 8. Gemeente van Christus, gasten, luisteraars,

Preek over Marcus 16 vers 8. Gemeente van Christus, gasten, luisteraars, Preek over Marcus 16 vers 8 Gemeente van Christus, gasten, luisteraars, We staan vandaag nog een keer stil bij het verhaal van de opstanding. Net als vorige week, maar nu vooral het laatste vers. Daarin

Nadere informatie

3 Jullie moeten jezelf niet beter vinden dan een ander, of opscheppen

3 Jullie moeten jezelf niet beter vinden dan een ander, of opscheppen 3 Jullie moeten jezelf niet beter vinden dan een ander, of opscheppen over jezelf. Nee, jullie moeten bescheiden zijn, en een ander belangrijker vinden dan jezelf. 4 Denk niet alleen aan jezelf, maar zorg

Nadere informatie

12 november uur PF de Boer orgel: Harry Kroeske / piano: Geert Burgler schriftlezing: Mijndert Blijdorp

12 november uur PF de Boer orgel: Harry Kroeske / piano: Geert Burgler schriftlezing: Mijndert Blijdorp 12 november 2017 17.00 uur PF de Boer orgel: Harry Kroeske / piano: Geert Burgler schriftlezing: Mijndert Blijdorp Votum en Vredegroet. GK gezang 171: 1 Wees stil voor het aangezicht van God Gebed. Bijbellezing:

Nadere informatie

DOOP! WAAR GAAT HET EIGENLIJK OM?

DOOP! WAAR GAAT HET EIGENLIJK OM? LEER ME LEREN 14 bewaarexemplaar Wijkgemeente Ichthus Noordwijk DOOP! WAAR GAAT HET EIGENLIJK OM? Ds. F. van Roest, zondag 1 juni 1 Is men een Christen, als men in een christelijk gezin is geboren? Nee!

Nadere informatie

Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal

Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal Aan Tafel [VBW-themalied] De allergrootste Koning de allergrootste Koning Heeft aan jou een vraag: heeft aan jou een vraag Mag ik

Nadere informatie

Hartelijk welkom in deze leerdienst van de GKv Drachten ZW

Hartelijk welkom in deze leerdienst van de GKv Drachten ZW Hartelijk welkom in deze leerdienst van de GKv Drachten ZW Welkom Inleiding Onderwerp LEERDIENSTEN 1. Houvast vinden 1.1. Zijn eigendom HC 1a 1.2. Bij Hem blijven - HC 1b 2. Wie ben ik? 2.1. Geboren zondaar

Nadere informatie

Romeinen 6,11 - Zie je wie je bent? Je leeft in Christus

Romeinen 6,11 - Zie je wie je bent? Je leeft in Christus Romeinen 6,11 - Zie je wie je bent? Je leeft in Christus Voorbereiding Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 158 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 16,1.3.5 Gebed Lezen uit de Bijbel: Romeinen 6,1-14

Nadere informatie

Romeinen 6,11 Zie je wie je bent? Je leeft in Christus

Romeinen 6,11 Zie je wie je bent? Je leeft in Christus Romeinen 6,11 Zie je wie je bent? Je leeft in Christus Voorbereiding Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 158 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 16,1.3.5 Gebed Lezen uit de Bijbel: Romeinen 6,1-14

Nadere informatie

Preek over HC zondag 27 (zondag 19 september 2010, Hoofddorp)

Preek over HC zondag 27 (zondag 19 september 2010, Hoofddorp) Preek over HC zondag 27 (zondag 19 september 2010, Hoofddorp) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Ik sprak laatst een vriend van mij. Hij is baptist en gelooft dus niet dat ook kinderen van

Nadere informatie