De afgelopen drie maanden gaf bijna iedere week wel genoeg stof voor een nieuwsbrief. Er is zo ongelooflijk veel gebeurd:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De afgelopen drie maanden gaf bijna iedere week wel genoeg stof voor een nieuwsbrief. Er is zo ongelooflijk veel gebeurd:"

Transcriptie

1 Por Eso! APRIL 2014

2 BUEN DIA april 2014 nieuwsbrief De afgelopen drie maanden gaf bijna iedere week wel genoeg stof voor een nieuwsbrief. Er is zo ongelooflijk veel gebeurd: Ons team is vernieuwd. We kunnen vertrouwen op de steun van de Achmea Foundation en Creemos uit Lima. We werken samen met Sembrando, een grote en gerenommeerde (trots!) stichting uit Peru. Samen met hen gaan we 1000 keukentjes installeren bij families thuis. We hebben in Peru nu ook de ANBI-status. De directeur van ECOPOL (Europese samenwerking voor eco-innovatie) is bij ons op bezoek geweest. We voeren onze projecten uit volgens hun Bio-Intensive tuinbouwmethode en hij was onder de indruk! In april komt een ingenieur van het Ministerie van Landbouw bekijken hoe we samen voor eens en voor altijd het watertekort kunnen oplossen. Samen met DESEA Peru (een Canadese stichting) zijn we begonnen met het in kaart brengen van gewicht/ lengte/bloed van de kinderen. En last but not least: ons restaurantje Panza Verde loopt lekker! Iedere dag mogen we weer op nieuwe klanten rekenen. In deze nieuwsbrief vind je alle tekst en uitleg. Geniet ervan - het was ons zeker niet gelukt zonder de trouwe mentale en financiële steun van jullie, onze achterban in Holanda. Saludos desde Calca, Simone en Jolanda.

3 Team Por Eso! Iedere vorm van (financiële) ondersteuning is voor ons even belangrijk. Daarom bedanken wij eigenlijk nooit bepaalde donateurs in het bijzonder. Maar omdat stichting Creemos zoveel verder gaat en omdat het zo bijzonder is dat deze steun uit Peru komt, willen we dit wereldkundig maken. Asociacion Por Eso! Perú Creemos bestaat uit ruim 30 super inspirerende Peruaanse vrouwen uit Lima. Zij staan pal achter Por Eso! en willen graag hun steentje bijdragen. Ze helpen ons fysiek mee in de dorpen, schudden met het grootste gemak een succesvolle loterij in Lima uit de mouw en ze netwerken zich een slag in de rondte, om de situatie van de allerarmsten die hoog in hun Peruaanse Andes leven, onder de aandacht te brengen. En zojuist hebben ze een tweedaagse Por Eso!-workshop afgerond. Met een Creemos/ Por Eso! press-kit onder de arm, benaderen ze nu het Peruaanse bedrijfsleven. Creemos bruist van de energie en deze energie dringt door tot in alle dorpen. Wij voelen ons uitverkoren dat er speciaal voor Por Eso! een Peruaanse stichting is opgericht die ons op alle fronten voedt. Het afgelopen jaar hadden we veel moeite met het vinden van het juiste personeel. De financiële ruimte kwam langzaam dichterbij, we hebben Cuzco en omgeving uitgepluisd om de juiste mensen te vinden. Het is nu eind maart 2014 en we zijn 2 maanden fulltime aan de slag met het nieuwe team. Even voorstellen Waar we voorheen vooral een kans wilden geven aan de jongens van de straat, investeren we nu in kennis. We versterken ons team met twee universitair afgestudeerde landbouwingenieurs: Gerson Loaysa en Walter Mejia. Iris Cespedes helpt ons voortaan op het gebied van management Simone Heemskerk Jolanda Buets Iris Cespedes Mauro Escalante Gerson Loayza Walter Mejia en accountancy en Lutgardo Mejia wordt onze specialist op gebied van het verbeteren van de situatie in en om het huis. (zie het hoofdstukje over Sembrando) We zijn voorzichtig, maar tot nu toe bruist het, krijgen we veel nieuwe input, te gekke ideeën en bergen energie. Kortom, we hebben hoge verwachtingen! Lutgardo Mejia

4 10 stappen plan Sembrando Stichting Sembrando van expresidentsvouw Pilar Nores installeert in heel Peru cocinas mejoradas bij gezinnen. Dit zijn keukentjes die minder hout/mest verbruiken en geen rook uitstoten in het huisje. Sembrando heeft al meer dan van deze keukentjes in Peru geïnstalleerd. Dankzij stichting Creemos uit Lima kwamen wij in contact met Sembrando. We dienden een aanvraag in voor 9 keukentjes: eentje voor ieder project (de 9 dorpen). Na het zien van verschillende video s over Por Eso! en bij te zijn gepraat door Creemos kregen we een toezegging voor maar liefst 1000 keukentjes! Voor dit project hebben wij Lutgardo Mejia aangenomen. Hij is degene die nu huis aan huis bij de families langs gaat en de bouw coördineert. Financieel maakt Stichting Creemos de samenwerking met Sembrando grotendeels mogelijk. PROGRAMMA VIVIENDA SALUDABLE Zoals we al eerder schreven zijn we druk in de weer om de kwaliteit van leven nog meer te verbeteren in de 9 dorpen. In het Spaans wordt dit programma Vivienda Saludable genoemd. Oftewel een gezonde leefomgeving. Het Vivienda Saludable programma bestaat uit een 10-stappenplan: 1. schone, gestuukte huisjes. 2. cocina mejorada 3. familietuinen 4. toilet met wasbak 5. dieren voor vlees en melk 6. fokken van cavia s (voor vlees) 7. zaaien van gras voor eigen dieren 8. een composthoop 9. aanplanting van bomen rondom huis 10.een waterbasin. Zoals je ziet, zijn we al aardig op weg. Aan alle stappen proberen we vervolg te geven.

5 P E R U LESSEN WEER VAN START Officieel beginnen in Peru de scholen weer op 1 maart. Dan zit de grote vakantie erop. In de dorpen waar wij werken, beginnen de scholen helaas veel later. De leraren staan niet echt te trappelen om te beginnen in een dorpje zo ver van huis en de ouders zijn vaak onvoorbereid. Schriften en potloden moeten vaak nog gekocht worden als de scholen al van start zijn. Een trieste situatie. Maar: zodra de kinderen op school zijn, komen onze Por Eso! leraren op hun motor aangespurt om 3 uur per week tuinbouwles te geven. In 2013 gaven wij aan 218 kinderen les. In totaal profiteerden 642 leerlingen van de groenteoogst op de 9 scholen. Wij zien erop toe dat de moeders minimaal twee keer per week een gezonde lunch voor de hele school bereiden. WAAR WE WERKEN PROVINCIE DISTRICT DORP AANTAL FAMILIES CALCA LAMAY SASICANCHA CHAUPIMAYO SAYLLAFAYA K ELLOCCOCHA 234 CALCA SAN SALVADOR TIRACANCHA ALTA 146 CALCA CALCA TTIO 42 PAUCARTAMBO COLQUEPATA CHICCHIMARCA 37 ANTA ANTA INQUILPATA CCONCHACALLA 586

6 60 kassen in 3 jaar FAMILIEKASSEN JAARVERSLAG Jaarverslag Onze administratie wordt ieder jaar gecontroleerd en gepubliceerd in de jaarrekening. Al 5 jaar lang doet Ingrid van de Ven dit vrijblijvend. Die moeten we gewoon ook even bedanken. Het jaarverslag van 2013 is bijna klaar en dan is het te downloaden van de site ( kookles bij Por Eso! De oogst groeit de pan uit. Dus zal Lutgardo van de keukentjes, in 2014 de kooklessen op school en aan ouders intensiveren. Twee dagen per week is hij de reizende kok en kookt hij samen met de moeders en kinderen met de groenten uit eigen tuin. FAMILIEKASSEN Nadat de (meestal) moeders minimaal 3 jaar intensief tuinbouwles hebben gevolgd in de gemeenschappelijk tuin en de geleerde technieken zichtbaar goed thuis toepassen, kunnen zij in aanmerking komen voor een kas aan huis. In 2013 zijn wij begonnen met het zetten van een eerste stap in de dorpen Sasicancha, Sayllafaya en Chaupimayo. Met de ACHMEA FOUNDATION gaan wij de komende 3 jaar 60 familiekassen bouwen. In de praktijk betekent dit dat de familie zelf voor de fundering en muren (van modderstenen) zorgt. Por Eso! levert de overige materialen (plastic, deur/raam, buizen, dak en spijkers) plus kennis en begeleiding. Wij belonen alleen de families waarvan wij zeker weten dat zij zonder Por Eso! verder kunnen. 60 kassen voor de komende 3 jaar is een realistisch getal. In 2013 gaven wij les aan 228 ouders.

7 ZIJN WIJ EVEN HIP Dit jaar, 2014, is door de Verenigde Naties (VN) uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Familielandbouw. ( apps/news/story.asp/story.asp? NewsID=46566&Cr=food +security&cr1#.uyc5ff6vbfc). Daarmee geeft de VN aan dat Familielandbouwsystemen wereldwijd bijdragen aan de oplossing van de wereldvoedselproblematiek. 60 kassen in 3 jaar ASOCIACION POR ESO! PERÚ Het is ons gelukt. Met heel veel dank aan onze advocaat Sergio Vargas Crimi die Por Eso! in Peru aan de hand neemt (en niet loslaat) door de bureaucratie. Ook in Peru hebben we de status bereikt dat giften aan Por Eso! Peru aftrekbaar zijn van de belasting. Dit betekende onder andere een naamsverandering; in plaats van Fundación Por Eso! heten we vanaf 2014 Asociacion Por Eso! Perú. Daardoor betalen we ook geen belasting en behoort zelfs BTW-teruggave tot de mogelijkheden. In de praktijk maakt Por Eso! in Nederland nog steeds het grootste gedeelte van ons werk in Peru financieel mogelijk en houdt Por Eso! Nederland toezicht. Maar we timmeren aan de weg in Peru om ook hier meer financiële ondersteuning te krijgen.

8 Tijdens het regenseizoen hoor je ons niet. Maar de overige 6 maanden van het jaar hebben we in bijna alle dorpen problemen met het water: de infrastructuur ontbreekt simpelweg om het overvloedige water bij de mensen thuis en in de tuinen te krijgen. Na het invullen van veel papierwerk plus heel veel afspraken en vergaderingen in Lima, is het eindelijk zover: eind april bezoekt een delegatie van het Ministerie van Landbouw onze dorpen om te kijken of de overheid iets kan doen aan het watertekort. Ook weer dankzij de steun van Creemos in Lima! Natuurlijk zien wij zelf dat er in de dorpen nu meer groenten worden gegeten, er beter gekookt wordt op de scholen, de dorpelingen zich gesteund voelen en er steeds meer groenten van het land komen. Maar fondsen vragen in hun aanvraagformulieren, terecht, naar meetbare resultaten, facts & figures. De Canadese stichting Desea-Peru is gespecialiseerd in waterfilters en programma s op het gebied van gezondheid. Ze geven voorlichting en meten, wegen & checken bloedwaarden. In vier dorpen waar wij onze moestuinen hebben, heeft Desea ook projecten. We zijn meer en meer gaan samenwerken en Desea deelt haar resultaten met ons. Het klinkt misschien een beetje onbescheiden (en we weten ook dat er veel andere factoren van invloed zijn) maar de kinderen uit Sasicancha, ons dorp van het eerste uur, scoren toch echt beter dan alle andere dorpen waar we korter aanwezig zijn. zelf doen BOCHAZI TIP VANUIT PERU Tuinier je al jaren en heb je een eigen composthoop? Dan komt hier de tip van de week. Normaal gesproken composteer je huisen tuinafval in 5 à 6 maanden. Wij hanteren een methode waarin je niet langer dan een maand nodig hebt om je composthoop te laten vegeteren. Dit doe je met Bocashi, een Japanse methode. Voor een composthoop van 200 kilo heb je nodig: 1 kilo suiker 125 gram poedergist en 8 liter lauwwarm water. Dit meng je goed en gooi je over de verschillende laagjes van je nieuw opgebouwde composthoop. De eerste 7 dagen zet je met een riek de composthoop om, s morgens en s avonds. Je zult verbaasd zijn hoe snel je de meest prachtige compost zelf produceert. Succes.

9 cafetín PANZA VERDE 60 kassen in 3 jaar Panza Verde En, wat eten we voor lunch? Marjolijn is een fenomeen aan het worden in de vallei. Ze kookt de sterren van de hemel in ons restaurantje. Dus we zijn superblij dat ze nog een jaar heeft bijgetekend! Gewoon een donderdag: Voorgerecht: geroosterde ciabbata, met tomaat en ricotta Hoofd: Aardappelkroketjes, salade, vis Drinken: vers fruitsap Totaal: 4,75 euro Toetje : Heerlijke taarten. En dan natuurlijk alles organisch, vers en huisgemaakt. Het is hard werken maar we hebben er ontzettend veel lol in. Organic CERTIFIED 100% Wil je een Por Eso! kalender, stuur dan een mailtje naar simone@poreso.org

Por Eso! Ook gaan we het aantal kooklessen uitbreiden. Want uiteindelijk moeten ook Peruaanse kinderen aan de spruitjes...

Por Eso! Ook gaan we het aantal kooklessen uitbreiden. Want uiteindelijk moeten ook Peruaanse kinderen aan de spruitjes... In Peru is de grote vakantie voorbij; dus wij zijn ook weer begonnen! Dit jaar geven we in 9 dorpen elke week les en bereiken we ruim 700 families en 500 kinderen. Zij hebben voortaan GROENTEN op het menu.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF APRIL 2015

NIEUWSBRIEF APRIL 2015 NIEUWSBRIEF APRIL 2015 7e JAAR PERU DONATIES OPKNAPPEN HUIZEN SUPERVISIE GROENTEMANDEN VERKOOP www.poreso.org www.facebook.com/poresoperu Buenos dias a todos, Por Eso staat aan het begin van haar 7e jaar

Nadere informatie

KLEINSCHALIGE HULP GROTE RESULTATEN. nieuwsbrief - september 2015

KLEINSCHALIGE HULP GROTE RESULTATEN. nieuwsbrief - september 2015 KLEINSCHALIGE HULP * GROTE RESULTATEN nieuwsbrief - september 2015 Beste allemaal, We kunnen het nauwelijks zelf bijhouden, laat staan in een nieuwsbrief samenvatten. Por Eso Perú maakt grote sprongen.

Nadere informatie

POR ESO! PERU NIEUWSBRIEF AUGUSTUS en je bent weer helemaal op de hoogte.

POR ESO! PERU NIEUWSBRIEF AUGUSTUS en je bent weer helemaal op de hoogte. NIEUWSBRIEF AUGUSTUS 2016 en je bent weer helemaal op de hoogte. HEEL DE ANDES BAKT WAAR WE STAAN Leerlingen, moeders en, heel sporadisch, vaders leren koken en gezond eten. In totaal krijgen 648 leerlingen

Nadere informatie

ziezo: even uitblazen

ziezo: even uitblazen 10 ziezo: even uitblazen STICHTING POR ESO! NIEUWSBRIEF APRIL 2016 KIJK, DIT IS: CCOCHACOCCHAYOC MINISTERIE VAN ONDERWIJS 18 MAART 2016 OVERDRACHT AAN LERAREN VAN DE 11 SCHOLEN De samenwerking met het

Nadere informatie

juni 2012 opening 4 tuinkassen Tiracancha-Alta

juni 2012 opening 4 tuinkassen Tiracancha-Alta Gelukkig... hebben we van niemand een mail ontvangen met de vraag of we nog wel iets aan het doen zijn, hier in Peru. Want het duurde even. Maar hier zijn we dan weer met een update over de moestuinen,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF AUGUSTUS 2014

NIEUWSBRIEF AUGUSTUS 2014 stichting Por Eso! NIEUWSBRIEF AUGUSTUS 2014 zaaien, oogsten, koken... y mucho más Nu al bij 750 families! we pakken deze nieuwsbrief eens even goed uit www.poreso.org we installeren 750 keukens bij de

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Por Eso! Inleiding. Voor u ligt het beleidsplan van de Stichting Por Eso!

Beleidsplan Stichting Por Eso! Inleiding. Voor u ligt het beleidsplan van de Stichting Por Eso! Beleidsplan Stichting Por Eso! Inleiding Voor u ligt het beleidsplan van de Stichting Por Eso! Dit plan geeft inzicht in: v De strategie van Por Eso! o Kernprincipes o Missie WAAROM o Doelstellingen o

Nadere informatie

Saludos, Jolanda en Simone

Saludos, Jolanda en Simone Buen dia! Hier zijn we weer. Midden in de zomer, met een nieuwsbrief met veel contrast in de opmaak, zodat je hem ook in de zon kan lezen. Hier zijn we nog niet echt in zomerse sferen. Want eerlijk gezegd

Nadere informatie

kinderen met Por Eso! Zij volgen tuinbouw- en kooklessen en stillen de honger niet alleen meer met aardappel; er staat nu ook groenten op hun menu.

kinderen met Por Eso! Zij volgen tuinbouw- en kooklessen en stillen de honger niet alleen meer met aardappel; er staat nu ook groenten op hun menu. Beste allemaal, 17 december 2012 bestond Por Eso! 5 jaar. Na het succesvol afronden van een eerste moestuinproject in Guatemala, hebben we de werkzaamheden in 2007 officieel ondergebracht onder Stichting

Nadere informatie

we hebben een nieuw logo nieuwsbrief november

we hebben een nieuw logo nieuwsbrief november we hebben een nieuw logo nieuwsbrief november 2016 www.poreso.org La Otra Ruta (De Andere Route) zo heet het project van onder anderen de fotografe Morgana Vargas Llosa. Samen met een televisieploeg reisde

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Por Eso! Inleiding

Beleidsplan Stichting Por Eso! Inleiding Beleidsplan Stichting Por Eso! 2015 Inleiding Dit plan geeft inzicht in: v De strategie van Por Eso! o Kernprincipes o Missie WAAROM o Doelstellingen o Achtergrond v Het beleid van Por Eso! o Wat is er

Nadere informatie

Voorwoord pg 3. Waarom bestaat Por Eso! pg 4. Hoe dan we dat pg 5. Installaties tot december Effecten pg 10.

Voorwoord pg 3. Waarom bestaat Por Eso! pg 4. Hoe dan we dat pg 5. Installaties tot december Effecten pg 10. JAARVERSLAG 2016 INHOUD Voorwoord pg 3 Waarom bestaat Por Eso! pg 4 Wat is ons doel Hoe dan we dat pg 5 project scholen project families thuis Installaties tot december 2016 pg8 Op de scholen Bij families

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 8 1 oktober 2012 redactie: Rebecca van Delft

NIEUWSBRIEF 8 1 oktober 2012 redactie: Rebecca van Delft NIEUWSBRIEF 8 1 oktober 2012 redactie: Rebecca van Delft Ik was met de riek gras aan het opruimen in de paarden wei samen met brian. Ik schrok me zelf `t apenzuur. Ik dacht even dat ik `m een kopie kleiner

Nadere informatie

5 Daags Afvalprogramma

5 Daags Afvalprogramma 5 Daags Afvalprogramma Dag 1 Dieetsnel.nl De eerste dag van mijn dieet is aangebroken, het zal je vast meevallen wat er vandaag op het menu staat! s Morgens 2 crackers met melk, s middags 2 boterhammen

Nadere informatie

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek 1. Algemene informatie Eliza was here - Mr Dim - /turkije/_zuid-egeische_kust/gocek_/mr_dim.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Mr Dim - (Turkije Zuid-Egeïsche

Nadere informatie

Tijdens deze challenge eet je volgens een vast, uitgebalanceerd schema en combineer je Clean Meals

Tijdens deze challenge eet je volgens een vast, uitgebalanceerd schema en combineer je Clean Meals Clean Meals 21 DAGEn CHALLENGE 3 WEKEN SUPER GEZOND ETEN, GEEN HONGER EN TOCH VET VERBRANDEN. Tijdens deze challenge eet je volgens een vast, uitgebalanceerd schema en combineer je Clean Meals met andere

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

GROEIEN. deze nieuwsbrief lees je wat we aantroffen in ons nieuwe dorp Hatun Q Eros - en begrijp je waarom we er vol aan de slag gaan.

GROEIEN. deze nieuwsbrief lees je wat we aantroffen in ons nieuwe dorp Hatun Q Eros - en begrijp je waarom we er vol aan de slag gaan. NIEUWSBRIEF MEI 2019 GROEIEN Groeien. Dit woord is meer dan ooit van toepassing op Por Eso! Op alle fronten: wat groeit in de moestuin zorgt ervoor dat de kinderen gezond opgroeien. Door de zichtbare resultaten

Nadere informatie

Kennismaking met een andere wereld

Kennismaking met een andere wereld Kennismaking met een andere wereld Sophie werkte bijna twee maanden met Quechua scholieren in Arampampa, in het noorden van Potosí, Bolivia. Haar eerste kennismaking met Latijns Amerika en inheemse leeftijdsgenoten

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2012

Nieuwsbrief december 2012 Nieuwsbrief december 2012 Lieve mensen, Al weer bijna 2013, wat gaat de tijd toch snel. Dit jaar vierde onze stichting haar 5 jarig jubileum! We zijn erg trots op de structurele hulp die we tot nu toe

Nadere informatie

Eet smakelijk. ( 5 januari t/m 31 januari)

Eet smakelijk. ( 5 januari t/m 31 januari) Eet smakelijk ( 5 januari t/m 31 januari) In dit thema staat eten centraal. De kinderen gaan fruit/groente proeven en ontdekken al spelenderwijs wat vies is en wat lekker is. Ook gaan we koekjes die ze

Nadere informatie

Stichting Wondem nieuwsbrief mei 2017

Stichting Wondem nieuwsbrief mei 2017 Stichting Wondem nieuwsbrief mei 2017 De nieuwe bibliotheek in Kobastil De nieuwe waterput in Kobastil 50 alleenstaande moeders Centrale toiletten en douchekamers Boeken in de nieuwe bibliotheek van Mezezo

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

Best tof. Asma haalt haar schouders op. Ik weet niet eens of ik niet mag, zegt ze.

Best tof. Asma haalt haar schouders op. Ik weet niet eens of ik niet mag, zegt ze. Niet naar Texel Je gaat naar Samara, zegt de vader van Asma. Met het vliegtuig naar opa en oma; is dat niet fijn? Asma kijkt haar vader met grote ogen aan. Naar opa en oma?, herhaalt ze verbaasd. Ja, knikt

Nadere informatie

Filmlinks. Voorbereiding op de lessen

Filmlinks. Voorbereiding op de lessen Stadswerken Filmlinks www.utrecht.nl/nmc Voorbereiding op de lessen Korte informatieve filmpjes op internet als eenvoudige voorbereiding op de boerderij- en tuinlessen op de NMC-locaties. Inhoudsopgave

Nadere informatie

Brieven van Ama welpen

Brieven van Ama welpen Introductie Shanti heeft heel veel vriendinnetjes in de jungle. Ze heeft ook een vriendinnetje in een land heel ver weg. Het meisje heet Ama. Ama woont in een land dat Ghana heet. Weten jullie waar dat

Nadere informatie

Gezond gewicht: BOFT. Gezonde eet- en beweegadviezen. voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar

Gezond gewicht: BOFT. Gezonde eet- en beweegadviezen. voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar Gezond gewicht: BOFT Gezonde eet- en beweegadviezen voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar Van gezond eten blijf je fit en van bewegen word je vrolijk Kinderen moeten goed eten om te groeien, leren,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 3 e KWARTAAL 2012

NIEUWSBRIEF 3 e KWARTAAL 2012 NIEUWSBRIEF 3 e KWARTAAL 2012 Welkom bij onze Byounique nieuwsbrief. Met veel plezier doen we weer verslag van alle activiteiten waar het team in Malawi en het team in Nederland de afgelopen 3 maanden

Nadere informatie

Een filmpje kijken en reflecterend bespreken. Film 2:50 min op youtube: Asking Strangers For Food! (Social Experiment)

Een filmpje kijken en reflecterend bespreken. Film 2:50 min op youtube: Asking Strangers For Food! (Social Experiment) 1 KARAKTER DOELSTELLING Kiezen voor Dienstbaarheid Dienstbaarheid: Onvoorwaardelijke inzet voor de medemens. Met Karakter educatie leer je de jonge mensen om oprechte en rechtvaardige keuzes te maken.

Nadere informatie

Abdi Kasih Wij zijn twee zussen, Anniek en Sophie, en begin dit jaar zijn we samen op wereldreis gegaan naar Australië, Nieuw-Zeeland en Indonesië. In Australië woont een deel van onze familie en in Indonesië

Nadere informatie

Afscheid groep 8 Maandag is er voor de leerlingen van groep 8 een afscheidsfeestje. De kinderen hebben hiervoor een uitnodiging ontvangen.

Afscheid groep 8 Maandag is er voor de leerlingen van groep 8 een afscheidsfeestje. De kinderen hebben hiervoor een uitnodiging ontvangen. Weekbrief 6 juli 2015 Algemene mededelingen De adoptiekaarten druppelen binnen. Toch willen we nog even uw aandacht op deze actie vestigen. HELP ONS het boekenaanbod op school te verbeteren. Uw kind heeft

Nadere informatie

VERSLAG: ZES MAANDEN IN ETHIOPIE VOOR TREES FOR FARMERS Door Line Kelders

VERSLAG: ZES MAANDEN IN ETHIOPIE VOOR TREES FOR FARMERS Door Line Kelders VERSLAG: ZES MAANDEN IN ETHIOPIE VOOR TREES FOR FARMERS Door Line Kelders Als net afgestudeerde bio-ingenieur trok ik dit jaar voor zes maanden naar Ethiopië, land van bergen en koffie, en van prachtige

Nadere informatie

De participerende bezoeker. Openstelling op zaterdag.

De participerende bezoeker. Openstelling op zaterdag. De participerende bezoeker Zoals jullie weten wil de politiek graag een participerende samenleving. Dit betekent dat meer dan voorheen een beroep gedaan wordt op de mensen zelf. Dit is ook terug te vinden

Nadere informatie

Aardoliealarm in het bos

Aardoliealarm in het bos de graad > Landbouw > lesmateriaal > spelkaarten Aardoliealarm in het bos BIOBOER Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5

Nadere informatie

Chitimba. Foundation. Nieuwsbrief

Chitimba. Foundation. Nieuwsbrief Chitimba Foundation Nieuwsbrief No: 9 September 2014 Van een bestuurslid: Hier onze negende nieuwsbrief alweer van de Chitimba Foundation. Het gaat goed met de Chitimba Foundation. Ook dit keer hebben

Nadere informatie

INHOUD. Voorwoord 7. Hoofdstuk 1 De filosofie van BodieBoost 11. Hoofdstuk 2 Voor wie is BodieBoost? 13

INHOUD. Voorwoord 7. Hoofdstuk 1 De filosofie van BodieBoost 11. Hoofdstuk 2 Voor wie is BodieBoost? 13 INHOUD Voorwoord 7 Hoofdstuk 1 De filosofie van BodieBoost 11 Hoofdstuk 2 Voor wie is BodieBoost? 13 Hoofdstuk 3 De BodieBoost afslankmethode 17 Korte uitleg over de BodieBoost-afslankmethode 17 De basisprincipes

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

Een dag naar school in de bergen van Nepal.

Een dag naar school in de bergen van Nepal. Zouden jullie willen weten hoe een schooldag van een kind in Nepal eruit ziet? Ja? Lees dan snel verder... Een dag naar school in de bergen van Nepal. Eerst even laten zien hoe Nepal er een beetje uit

Nadere informatie

Ik Eet Het Beter. Een lekkere en gezonde lunch! Ik Eet Het Beter

Ik Eet Het Beter. Een lekkere en gezonde lunch! Ik Eet Het Beter Een lekkere en gezonde lunch! Ik eet het beter Hallo, allemaal ik ben Gaby en zit in groep8. En ik ga jullie iets vertellen over wat we twee weken geleden hebben gedaan. Het was 20 maart toen we van de

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Nieuwsbrief Boerderij De Bonte Parels

NIEUWSBRIEF. Nieuwsbrief Boerderij De Bonte Parels De eerste nieuwsbrief van 2018! Het jaar is alweer een poosje bezig. Eigenlijk zou de nieuwsbrief een maand geleden verstuurd worden, maar gezien alle feest- en verjaardagen, een babyboom bij de koeien

Nadere informatie

Los profesores de cepillarse De tandenpoetsleraren

Los profesores de cepillarse De tandenpoetsleraren Hola amigos de los dientes! Nu we alweer vijf weken in het prachtige Cusco (Peru) zijn leek het ons wel eens tijd worden voor een nieuwsbrief, aangezien jullie ons en de kindertjes van Peru zo geweldig

Nadere informatie

WERKBOEK. Durf te doen wat je raakt..

WERKBOEK. Durf te doen wat je raakt.. WERKBOEK Durf te doen wat je raakt.. Dag 1 what makes you happy Wat is jouw happy list? Waar word je blij van? Waardoor vergeet je de tijd? Wanneer voel je de sprankel in je buik? Wat is je droom, je wens

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015 We zijn weer begonnen!

Nieuwsbrief september 2015 We zijn weer begonnen! Nieuwsbrief september 2015 We zijn weer begonnen! In deze Nieuwsbrief wordt u geïnformeerd over belangrijke zaken die spelen op het Kindcentrum. Welkom! Een warm welkom aan alle ouders en kinderen op het

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Rembrandtlaan 7 13 82 99 374 1272 GM Huizen te Giethoorn.

Rembrandtlaan 7 13 82 99 374 1272 GM Huizen te Giethoorn. Secretariaat: Bankrekening: Rembrandtlaan 7 13 82 99 374 1272 GM Huizen te Giethoorn. deliana.gg@live.nl Giften aan Stichting WATER KvK02/626219 zijn belasting aftrekbaar ANBI beschikking Augustus 2009.

Nadere informatie

Leesboekje eten en drinken

Leesboekje eten en drinken Leesboekje eten en drinken Leesboekje Eten en Drinken Pagina 1 Dit is de groente Dit is het fruit. Dit is de sinaasappel. Dit is de banaan. Dit is de tomaat. Dit is de appel. Dit zijn de druiven. Dit is

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. 2de jaargang nr. 3 Zomer 2015 INHOUDSOPGAVE

NIEUWSBRIEF. 2de jaargang nr. 3 Zomer 2015 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE Voorwoord Verslag Familiedag 30 mei jl Website Medical Alert Oproep Vriendenboekje Steun hard nodig Conferentie SMs, Birmingham 2015 Evenementen Tips VOORWOORD Voor u "ligt" de 3de Nieuwsbrief,

Nadere informatie

Uit het voortgangsverslag 2012, van januari tot juni

Uit het voortgangsverslag 2012, van januari tot juni Uit het voortgangsverslag 2012, van januari tot juni Een verhaal over dorpsontwikkeling Mijn naam is Daw Htu Sent en ik woon in het dorp Hu Gyi. World Concern werkt in ons dorp sinds 2004. Ik ben één van

Nadere informatie

Borstkanker ''Angst voor het onbekende''

Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Ellen Wagter-Streep Schrijver: Ellen Wagter-Streep ISBN: 9789402129663 Ellen Wagter-Streep Inhoud Inhoud... 05 Voorwoord...

Nadere informatie

Start 2016 goed met de 21 dagen Clean Meals Challenge. Met dagelijkse online coaching van celebribytrainer Guy van der Reijden.

Start 2016 goed met de 21 dagen Clean Meals Challenge. Met dagelijkse online coaching van celebribytrainer Guy van der Reijden. Start 2016 goed met de 21 dagen Clean Meals Challenge. Clean Meals 21 DAGEn CHALLENGE Doe mee en start op: Maandag 11 januari OF Maandag 18 januari Met dagelijkse online coaching van celebribytrainer Guy

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober Nummer 2

Nieuwsbrief oktober Nummer 2 Nieuwsbrief oktober Nummer 2 NIEUWSBRIEF. Beste ouders / verzorgers, U hebt het waarschijnlijk allemaal wel gelezen of gehoord. De 4 daagse schoolweek is groot nieuws en erg actueel momenteel. Ook bij

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is.

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is. BIOBOER 1 Hoe het elk jaar gaat... Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5 vakjes vooruit! Maar vandaag is het aardoliealarm.

Nadere informatie

Saam bou aan die toekoms

Saam bou aan die toekoms Nieuws over Stichting Table Mountain en onze jubileum reis naar Zuid-Afrika. View this email in your browser Saam bou aan die toekoms Lieve mensen, Over één dag is het zover: op 12 december vliegen we

Nadere informatie

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen?

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dagboek Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dat het klimaat verandert is een feit. Je hoort het overal om je

Nadere informatie

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Donderdag 22 maart 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Wereldwaterdag - Basisschool Heiende, Lokeren Geachte directeur en leerkrachten, Geachte burgemeester

Nadere informatie

N I E U W S B R I E F

N I E U W S B R I E F N I E U W S B R I E F IJsseldijk 59 8196 KB Welsum Telefoon: 0570-561821 Website: www.obsdijkzicht.nl E-mail: obsdijkzicht@de-mare-scholen.nl DIJKoverZICHT 2015/2016 Nummer 01: 01 september 2015 Wat staat

Nadere informatie

Genieten van het echte leven

Genieten van het echte leven Genesis 3: 19 Tot de dag van je dood zul je zwetend het land bewerken om te kunnen leven. 1 De Hamvraag Mag ik genieten en wat is dan eigenlijk genieten? Het leven is toch vooral lol maken! X Het moet

Nadere informatie

de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren.

de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren. Woordenlijst bij hoofdstuk 6 de aardappel Wat eten we vanavond, rijst of a? alcoholvrij zonder alcohol Graag een a bier. Ik moet nog auto rijden. de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren.

Nadere informatie

Vakantie vitamines: hoe voorkom je vakantie kilo s? Jantine Blaauwbroek Diëtist

Vakantie vitamines: hoe voorkom je vakantie kilo s? Jantine Blaauwbroek Diëtist Vakantie vitamines: hoe voorkom je vakantie kilo s? Jantine Blaauwbroek Diëtist Inhoud 1 Vakantiebestemmingen 2 Wat is gezonde voeding? 3 Energieleveranciers en functies 4 Energiebalans op vakantie 5 Weet

Nadere informatie

Melkweg. Wat een troep! Lezen van Alfa B naar Alfa C. Wonen: milieu. Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann

Melkweg. Wat een troep! Lezen van Alfa B naar Alfa C. Wonen: milieu. Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Melkweg Lezen van Alfa B naar Alfa C Wat een troep! Wonen: milieu Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Colofon Melkweg: Wat een troep!, 2016. Dit boekje is een uitgave van Stichting Melkweg

Nadere informatie

Stichting Fuente Verde

Stichting Fuente Verde Stichting Fuente Verde Bestuur Jaarverslag 2014 & Beleidsplan 2015 Michiel Tamminga voorzitter Robert Posthumus secretaris Walter Frijters penningmeester Dit document bestaat uit: 1. Financieel jaarverslag

Nadere informatie

Ouderinfo donderdag 3 december 2015

Ouderinfo donderdag 3 december 2015 Ouderinfo donderdag 3 december 2015 Geplande evenementen 4-12-2015 Sinterklaasviering www.antoniusbest.nl 0499-371250 Beste ouders, verzorgers, 1. Pepernoten bakken Afgelopen maandag begon de Sinterklaasweek

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Biologische producten en duurzame keurmerken Wij kochten in 2014 voor iets meer dan 1 miljard euro aan biologische producten. Dat is een groei van 6% ten opzichte van 2013. We worden steeds bewuster en

Nadere informatie

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap.

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. EET PALEO 3 Inhoudsopgave Inleiding 6 Mijn Paleo verhaal 8 De 7 stappen in het kort 12 Stap 1 Richt je op de praktijk 14

Nadere informatie

De eerste hapjes van baby Adam Dit is Layla

De eerste hapjes van baby Adam Dit is Layla De eerste hapjes van baby Adam Dit is Layla met haar kindje Adam. Adam is 4 maanden oud. Layla mag hem nu oefenhapjes geven. In dit verhaal lees je hoe Layla het aanpakt. 1 Dit zijn Layla en haar baby

Nadere informatie

Trots op hun oogst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF. MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten.

Trots op hun oogst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF. MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten. 112 12 JULI 2014 ELSEVIER Trots op hun oogst MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten. Liza Karsemeijer Foto s René van der Hulst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF JOHN VAN

Nadere informatie

Wil je zwanger worden? In deze folder vind je tips en adviezen.

Wil je zwanger worden? In deze folder vind je tips en adviezen. Wil je zwanger worden? In deze folder vind je tips en adviezen. Dit zijn Kelly en Karim. Zij willen graag een kind. Kelly en Karim willen over een half jaar zwanger zijn. 1. Kelly en Karim willen over

Nadere informatie

Kinderen in beweging 9 t/m 12 jaar. Een groepsprogramma voor kinderen met overgewicht

Kinderen in beweging 9 t/m 12 jaar. Een groepsprogramma voor kinderen met overgewicht Kinderen in beweging 9 t/m 12 jaar Een groepsprogramma voor kinderen met overgewicht Vind je jezelf te dik? Wil je op je gewicht gaan letten, maar weet je niet zo goed hoe je dat kunt doen? Wij kunnen

Nadere informatie

Bodyprotectors. Beestjes in het bos STAL T REELAER NIEUWSBRIEF. Interessante informatie: In dit nummer: Teken 1. Ruiter en paard van de maand!

Bodyprotectors. Beestjes in het bos STAL T REELAER NIEUWSBRIEF. Interessante informatie: In dit nummer: Teken 1. Ruiter en paard van de maand! STAL T REELAER NIEUWSBRIEF Interessante informatie: De nieuwe cross hindernissen zijn inmiddels in gebruik genomen. Op 17 april is het lente concours. Nog niets te doen in de mei vakantie? Kijk op pagina

Nadere informatie

Een gezonde lunch. Een gezonde lunch. Ontbijt en energie

Een gezonde lunch. Een gezonde lunch. Ontbijt en energie Een gezonde lunch Een gezonde lunch Ga met folders van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding een gezonde lunch voor jezelf maken. Zoek daarvoor eerst uit wat er precies in een gezonde lunch moet zitten.

Nadere informatie

Infofiche 2. De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen

Infofiche 2. De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen Infofiche 2 Doelstellingen De leerlingen kunnen voedingsaanbevelingen interpreteren en toepassen, rekening houdend met verschillende factoren zoals leeftijd en mate van fysieke activiteit. De leerlingen

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek Schoolnieuws schooljaar 2015-2016 Vrijdag 18 September 2015 September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders Donderdag 24 September Start gesprek ouders Maandag 28 September Algemene

Nadere informatie

Januari, februari, maart 2018

Januari, februari, maart 2018 Voor jullie ligt de nieuwsbrief van januari, februari en maart. Deze brief verschijnt vier keer per jaar. Veel kijk- en leesplezier! BIJ DE HEEREVELDEN We zijn wel een beetje klaar met alle regen en de

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

Oudervereniging Wilakkers

Oudervereniging Wilakkers Beste Ouders, Het jaar zit er al weer op, dankzij uw inzet is het weer een leuk, sportief en creatief jaar geworden voor de kinderen. Ik wil alle ouders die zich ingezet hebben bij de activiteiten hartelijk

Nadere informatie

Wat weet jij over biologisch en over de bodem?

Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Met leuke vragen, opdrachten en experimenten voor thuis! Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Biologisch, lekker natuurlijk! Heb je er wel eens over nagedacht dat alles wat je eet, van een plant

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt houden over afval, afvalscheiding of recycling. Een super interessant onderwerp

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Waar op de wereld wordt het afval nog verwerkt op de manier van vroeger? Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt

Nadere informatie

Een vier kleuren salade met zelfgebakken volkorenstengels, rauwkostslierten en dips van humus, tapenade en notenpasta

Een vier kleuren salade met zelfgebakken volkorenstengels, rauwkostslierten en dips van humus, tapenade en notenpasta Verslag van de kookwedstrijd Irun2Bfit door Karin Nguyen en Matíze van Wersch van het Valuascollege uit Venlo, de winnaressen van de landelijke finale bij de Librije in Zwolle op woensdag 11 juni 2014

Nadere informatie

Basisschool de Regenboog

Basisschool de Regenboog Basisschool de Regenboog Nr 4 12-02-2015 In deze nieuwsbrief leest u de ervaringen van het overblijfrestaurant DE REGENBOOG. Verder foto s van het kinderpodium en nieuws over de Thee en Tentoonstelling.

Nadere informatie

Ik ga nu wat foto s geven om je een indruk te geven van de afgelopen 4 weken:

Ik ga nu wat foto s geven om je een indruk te geven van de afgelopen 4 weken: Korte impressie; hoe de cursus was: De term welvaartsziekte is toch wel bekend? Ziekten die voortkomen uit een ongezonde levensstijl. Veel zitten, weinig beweging, stress, te veel.te vet te zout eten,

Nadere informatie

Nieuwsbrief basisschool Marcoen nr 4 maart 2014

Nieuwsbrief basisschool Marcoen nr 4 maart 2014 Nieuwsbrief basisschool Marcoen nr 4 maart 2014 Deze keer leest u onder andere: Woord van Roger Bosdag kleuters Testlab groep 7 Nieuws uit groep 8 We gaan bouwen! Eindelijk! De kogel is door de spreekwoordelijke

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

Lekker afvallen en gezond eten

Lekker afvallen en gezond eten Lekker afvallen en gezond eten Welkom bij STARTMETLIJNEN.nl! Leuk dat je onze weekmenu s gaat volgen! De regels van het week-menu WISSELEN Je kunt wel hele dagen wisselen, maar bijvoorbeeld niet de lunch

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015. Auteur: Wendy Verkerk- Klein

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015. Auteur: Wendy Verkerk- Klein Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015 Auteur: Wendy Verkerk- Klein Voorwoord Voor u ligt het eerste jaarverslag van TOV te Tiel. Februari 2015 is stichting Jij bent TOV opgericht waardoor we dit jaar

Nadere informatie

Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique

Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique Contact details: Stichting Connect International Jan van Houtkade 50 2311 PE Leiden T: 071-5141111 W: www.connectinternational.nl

Nadere informatie

Stichting Kinderpostzegels

Stichting Kinderpostzegels Stichting Kinderpostzegels gemaakt door Eva Prince 10/10/15 voorwoord Ik doe mijn werkstuk over Kinderpostzegels. Want ik vind dat kinderpostzegels verkopen leuk is. Ik vind dat Stichting Kinderpostzegels

Nadere informatie

21 dagen afslank dieet

21 dagen afslank dieet 21 dagen afslank dieet 21 dagen start fase voor afslanken van wzpt... Een afslank programma voor professionals De regels van het dieet zijn vrij simpel... Tijden die zijn aangegeven in het dieet zijn voorbeelden

Nadere informatie

VOEDSELVERSPILLING 1-METING

VOEDSELVERSPILLING 1-METING VOEDSELVERSPILLING -METING Marcel Temminghoff en Niek Damen November GfK Voedselverspilling -meting November Inhoudsopgave. Achtergrond en doelstelling. Resultaten. Samenvatting en conclusies. Onderzoeksverantwoording.

Nadere informatie

Een gezond ontbijt. Waarom is ontbijten zo belangrijk? Ontbijt tips. Receptenboekje. Diëtistenpraktijk HRC

Een gezond ontbijt. Waarom is ontbijten zo belangrijk? Ontbijt tips. Receptenboekje. Diëtistenpraktijk HRC Een gezond ontbijt Lekkere recepten voor een gezonde start van de dag! Receptenboekje. Diëtistenpraktijk HRC Ontbijt tips Heb je soms niet genoeg 1 tijd om te ontbijten? Zet je wekker dan een kwartiertje

Nadere informatie

Interactief - augustus 2014

Interactief - augustus 2014 La Paz, 30-09-2014 Beste lezer, Allereerst de hartelijke groeten van de hoge hoogten van het regiokantoor van ICCO/Kerk in Actie in La Paz, Bolivia. Hierbij ontvangt u het halfjaarlijkse verslag van de

Nadere informatie

AGENDA: TUINENPARK. Tuinenpark Ons Buiten Pal Maleterstraat 64 3573 ph Utrecht. Augustus 2014

AGENDA: TUINENPARK. Tuinenpark Ons Buiten Pal Maleterstraat 64 3573 ph Utrecht. Augustus 2014 ROTI AVOND Op zaterdag 16 augustus om 17.00 uur gaan we met z n allen roti eten in t Buitenhuis. Stanley laat zien hoe we surinaamse Roti moeten maken en daarna wordt er gegeten. Leden, vrienden en buurtgenoten

Nadere informatie

Resultaat Enquete. Spots on Jobs 2013

Resultaat Enquete. Spots on Jobs 2013 1 van 15 Resultaat Enquete Spots on Jobs 2013 (leerlingen) 2 van 15 Leerlingen - statistiek Spots on Jobs helpt mij bij het kiezen van een sector/opleiding Totaal Mon-14 Tue-15 Wed-16 Thu-17 Fri-18 Dankzij

Nadere informatie

Nieuwsbrief Amigos. maart 2014 DE SAN JUAN DE FLORES

Nieuwsbrief Amigos. maart 2014 DE SAN JUAN DE FLORES Nieuwsbrief Amigos maart 2014 DE SAN JUAN DE FLORES Voorwoord Beste Amigos, Terwijl wij hier in Nederland al weer helemaal het gevoel krijgen in het voorjaar te zijn beland, hebben de bursalen in Guatemala

Nadere informatie

Nieuwsbrief volkstuinvereniging Vianen 2017 nr.3

Nieuwsbrief volkstuinvereniging Vianen 2017 nr.3 Nieuwsbrief volkstuinvereniging Vianen 2017 nr.3 www.volkstuinverenigingvianen.nl mei/juni 2017 Beste tuinders, Het zaai- plant en oogstseizoen is weer aangebroken en het is vooral tijdens de snikhete

Nadere informatie