het commissarisverslag 2013 ERRATUM

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "het commissarisverslag 2013 ERRATUM"

Transcriptie

1 VERSLAG VAN DE COMMISSARIS AAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN DE NV OVER HET BOEKJAAR AFGESLOTEN OP 20 Overeenkomstig de wettelijke en statutaire bepalingen 30) en de toelichting. Verslag over Oordeel met voorbehoud Wij hebben de controle uitgevoerd (30)... van het van. Verantwoordelijkheid van het bestuursorgaan voor het opstellen jaarrekening Het bestuursorgaan is verantwoordelijk (30)... het gevolg is van fraude of van fouten. 68 Voorbeelden van verslagen over Verantwoordelijkheid commissaris Het is onze verantwoordelijkheid (30) geen afwijkingen van materieel belang bevat. Een controle omvat (30) de presentatie jaarrekening als geheel. Met uitzondering hieronder beschreven aangelegenheid, hebben wij van het bestuursorgaan en aangestelden vennootschap de voor onze controle vereiste ophelderingen en inlichtingen verkregen. (31) Wij zijn van mening dat de door ons verkregen controle-informatie voldoende en geschikt is om daarop ons oordeel met voorbehoud te baseren. Onderbouwing van het oordeel met voorbehoud De NV bezit een deelneming in de vennootschap XYZ (Land X) opgenomen in de balans voor een bedrag van. Wij konden geen voldoende en objectieve inlichtingen bekomen die ons in staat stelden om het adequaat zijn te beoordelen waarde waaraan deze deelneming werd gewaardeerd. Bijgevolg zijn wij niet in staat geweest om te bepalen of aanpassingen aanschaffingswaarde noodzakelijk konden zijn. Oordeel met voorbehoud Uitgezonderd de mogelijke effecten aangelegenheid zoals beschreven in de paragraaf Onderbouwing van het oordeel met voorbehoud, geeft, naar ons oordeel, een getrouw beeld van het vermogen en de financiële toestand NV per 20, alsook van haar resultaten over het dat op die datum is afgesloten, in overeenstemming met het in België van toepassing zijnde boekhoudkundig referentiestelsel. Verslag betreffende overige door wet- en regelgeving gestelde eisen (32) (30) Stemt overeen met de standaardtekst zoals opgenomen in bijlage 9: Bijkomende norm bij de in België van toepassing zijnde ISA s, met uitzondering aan te brengen wijziging, zoals uiteengezet supra, nr. 3. (31) Wanneer de onmogelijkheid om voldoende en geschikte controle-informatie te verkrijgen niet uitgaat van het bestuursorgaan, zal de standaardtekst worden gebruikt. (32) Stemt overeen met de standaardtekst zoals opgenomen in bijlage 9, met uitzondering aan te brengen wijzigingen, zoals uiteengezet supra, nrs en infra, nrs. 166 e.v.

2 VERSLAG VAN DE COMMISSARIS AAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN DE NV OVER HET BOEKJAAR AFGESLOTEN OP 20 Wij hebben de controle uitgevoerd (49) van het van. Verslag over Oordeel met voorbehoud Verantwoordelijkheid van het bestuursorgaan voor het opstellen jaarrekening Het bestuursorgaan is verantwoordelijk (49) het gevolg is van fraude of van fouten. 92 Verantwoordelijkheid commissaris Het is onze verantwoordelijkheid (49) geen afwijkingen van materieel belang bevat. Een controle omvat (49) de presentatie jaarrekening als geheel. Voorbeelden van verslagen over Wij hebben van het bestuursorgaan (49) vereiste ophelderingen en inlichtingen verkregen. (50) Wij zijn van mening dat de door ons verkregen controle-informatie voldoende en geschikt is om daarop ons oordeel met voorbehoud te baseren. Onderbouwing van het oordeel met voorbehoud Omdat wij in de loop van het jaar 20X-1 als de commissaris vennootschap zijn aangesteld, zijn wij niet in staat geweest om bij de controle jaarrekening van het voorafgaand de opname fysieke voorraad bij te wonen aan het begin van het noch zijn we in staat geweest om onszelf op een andere wijze te vergewissen voorraadhoeveelheden op deze datum. Omdat de beginvoorraden het bedrag aankopen toegewezen aan het beïnvloeden, zijn wij niet in staat geweest om te bepalen of aanpassingen aan het resultaat voor 20X-1 en het overgedragen resultaat aan het begin van het noodzakelijk konden zijn. Ons oordeel over voor het op 20X-1 afgesloten werd dienovereenkomstig aangepast. Ons oordeel over de jaarrekening van het onder controle is eveneens aangepast vanwege de mogelijke effecten ze aangelegenheid op van het onder controle met de die op het vorig betrekking hebben. Oordeel met voorbehoud Uitgezonderd de mogelijke effecten aangelegenheid zoals beschreven in de paragraaf Onderbouwing van het oordeel met voorbehoud, geeft, naar ons oordeel, een getrouw beeld van het vermogen en de financiële toestand NV per 20X0, alsook van haar resultaten over het dat op die datum is afgesloten, in overeenstemming met het in België van toepassing zijnde boekhoudkundig referentiestelsel. Verslag betreffende overige door wet- of regelgeving gestelde vereisten (51) (49) Stemt overeen met de standaardtekst zoals opgenomen in bijlage 9: Bijkomende norm bij de in België van toepassing zijnde ISA s, met uitzondering aan te brengen wijziging, zoals uiteengezet supra, nr. 3. (50) Wanneer de onmogelijkheid om voldoende en geschikte controle-informatie te verkrijgen uitgaat van het bestuursorgaan, dient deze paragraaf als volgt aangepast te worden: Met uitzondering hieronder beschreven aangelegenheid, hebben wij van het bestuursorgaan en aangestelden vennootschap de voor onze controle vereiste ophelderingen en inlichtingen verkregen. (51) Stemt overeen met de standaardtekst zoals opgenomen in bijlage 9, met uitzondering aan te brengen wijzigingen, zoals uiteengezet supra, nrs en infra, nrs. 166 e.v.

3 VERSLAG VAN DE COMMISSARIS AAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN DE NV OVER HET BOEKJAAR AFGESLOTEN OP 20 Overeenkomstig de wettelijke en statutaire bepalingen (77) en de toelichting. Verslag over voorbehoud Wij hebben de controle uitgevoerd (77) van het van. Verantwoordelijkheid van het bestuursorgaan voor het opstellen jaarrekening Het bestuursorgaan is verantwoordelijk (77) het gevolg is van fraude of van fouten. 126 Voorbeelden van verslagen over Verantwoordelijkheid commissaris Het is onze verantwoordelijkheid (77) geen afwijkingen van materieel belang bevat. Een controle omvat (77) de presentatie jaarrekening als geheel. Wij hebben van het bestuursorgaan (77) vereiste ophelderingen en inlichtingen verkregen. Wij zijn van mening (77) om daarop ons oordeel te baseren. voorbehoud Naar ons oordeel geeft een getrouw beeld van het vermogen en financiële toestand NV per 20, alsook van haar resultaten over het dat op die datum is afgesloten, in overeenstemming met het in België van toepassing zijnde boekhoudkundig referentiestelsel. Benadrukking van een bepaalde aangelegenheid Zonder afbreuk te doen aan ons hierboven tot uitdrukking gebracht oordeel, vestigen wij de aandacht op toelichting VOL in waarin de redenen worden uitgelegd waarom het bestuursorgaan ertoe is gebracht de activiteiten vennootschap stop te zetten en derhalve de waarderingsregels aan te passen. Verslag betreffende overige door wet- en regelgeving gestelde eisen (78) (77) Stemt overeen met de standaardtekst zoals opgenomen in bijlage 9: Bijkomende norm bij de in België van toepassing zijnde ISA s, met uitzondering aan te brengen wijziging, zoals uiteengezet supra, nr. 3. (78) Stemt overeen met de standaardtekst zoals opgenomen in bijlage 9, met uitzondering vereiste wijzigingen, zoals uiteengezet supra, nrs en infra, nrs. 166 e.v.

4 het commissarisverslag Jaarverslag Onredelijke of verkeerde inlichtingen, of van materieel belang zijnde inconsistenties in de inlichtingen 179. In deze rubriek wordt een voorbeeld van verslag betreffende overige door wet- en regelgeving gestelde eisen opgenomen dat uitsluitend rekening houdt met de volgende omstandigheden en de door de commissaris toegepaste oordeelsvorming: Het bestuursorgaan heeft een jaarverslag opgesteld; Het bestuursorgaan beschikt niet over een referentiekader voor systemen teneinde de financiële en andere risico s te identificeren, evalueren, beheren en op te volgen; De commissaris is van oordeel dat de in het jaarverslag verstrekte inlichtingen over de risico s en onzekerheden van materieel belang zijnde inconsistenties bevatten. 147 WAARSCHUWING: Alvorens gebruik te maken van het hiernavolgend voorbeeld van verslag betreffende overige door wet- en regelgeving gestelde eisen, wordt de lezer van dit boek verzocht na te gaan of het voorbeeld van toepassing is in de concrete situatie, dit is nadat rekening is gehouden met alle relevante feiten en omstandigheden. Verslag betreffende overige door wet- en regelgeving gestelde eisen Het bestuursorgaan (18) en statuten vennootschap. In het kader van ons mandaat (18) ons oordeel over te wijzigen: Het jaarverslag behandelt de door de wet vereiste inlichtingen en stemt overeen met. Verder bevat het jaarverslag, behalve wat de inconsistentie betreft verstrekte inlichtingen met betrekking tot de risico s en onzekerheden waarmee de vennootschap wordt geconfronteerd, geen andere van materieel belang zijnde inconsistenties ten aanzien informatie waarover wij beschikken in het kader van onze opdracht. Onverminderd formele aspecten (19) wettelijke en bestuursrechtelijke voorschriften. De resultaatverwerking (20) met de wettelijke en statutaire bepalingen. Onze paragraaf hierboven met betrekking tot het jaarverslag beschrijft de omstandigheden die een geval van niet-naleving van het Wetboek van vennootschappen inhouden. Voor het overige dienen wij u geen andere verrichting of beslissing mede te delen die daarenboven in overtreding met de statuten of het Wetboek van vennootschappen is gedaan of genomen (19). Voorbeelden van verslagen betreffende overige door wet- en regelgeving gestelde eisen (tweede deel van het commissarisverslag) (18) Stemt overeen met de standaardtekst zoals opgenomen in bijlage 9: Bijkomende norm bij de in België van toepassing zijnde ISA s. (19) Bij het bepalen impact van een aangepast oordeel op de verklaringen met betrekking tot het voeren boekhouding en het naleven van het Wetboek van vennootschappen, is het van belang voor de lezer om de infra, nrs. 181 en opgenomen commentaren voor ogen te houden. (20) Deze verklaring dient eventueel te worden aangepast omdat in bepaalde omstandigheden de cdeze verklaring dient eventueel te worden aangepast omdat in bepaalde omstandigheden de commissaris zich niet zal kunnen uitspreken over de overeenstemming resultaatverwerking met de wettelijke en statutaire bepalingen.

5 Voorafgaand Niet 216 Aspecten in verband met de beginsaldi Bijlage 5. Samenvatting gevolgen (e of niet-e) overeen komstige en controle beginsaldi op het controleoordeel van het afgesloten Oordeel Paragraaf ter benadrukking van bepaalde of van overige Verkrijgen van voldoende en geschikte over de beginsaldi voorbehoud (ISA 700) over de beginsaldi Verplichte paragraaf inzake overige met vermelding dat de niet werden (ISA 710 par.14) Bestaan van een afwijking van materieel belang in de beginsaldi OF onmogelijkheid om hierover te verkrijgen (2) oordeel m.b.t. de jaarrekening van het onder controle (ISA 510 par.11) (4) Verplichte paragraaf inzake overige met vermelding dat de niet werden (ISA 710 par.14) Verkrijgen van voldoende en geschikte over de beginsaldi voorbehoud (ISA 700) over de beginsaldi Optionele paragraaf inzake overige met vermelding onder andere dat door een andere commissaris werd (ISA 710 par.13) Bestaan van een afwijking van materieel belang in de beginsaldi OF onmogelijkheid om hierover te verkrijgen (2) oordeel m.b.t. de jaarrekening van het onder controle (ISA 510 par.11) (4) Optionele paragraaf inzake overige met vermelding onder andere dat door een andere commissaris werd (ISA 710 par.13) opgelost tijdens het lopend opgenomen in de toelichting (3) voorbehoud m.b.t. zonder te verwijzen naar het eerder aangepast oordeel (ISA 710 par.a3) (5) Paragraaf ter benadrukking van bepaalde indien de informatie als essentieel wordt beschouwd voor het begrijpen van door de gebruiker (ISA 710 par.a6) (2) ISA 510 par.12 handelt over de toepassing op consistente wijze grondslagen voor financiële verslaggeving en wordt hier dus niet behandeld. (3) Par. A3 van ISA 710 meldt dat de auditor in zijn oordeel over de lopende verslagperiode niet moet verwijzen naar zijn eerder aangepast oordeel indien de aangelegenheid die aanleiding gaf tot het aangepast oordeel is opgelost en naar behoren in de financiële overzichten administratief is verwerkt of toegelicht. Het begrip naar behoren administratief verwerkt wordt hier niet behandeld en is van toepassing op de IFRS-standaarden indien het voorgaand naar behoren werd herwerkt. is van materieel belang voor de resultatenrekening van het lopend oordeel m.b.t. het lopend en m.b.t

6 Gecontroleerd Door een andere commissaris Door de huidige commissaris DE TWEE VOLGENDE ASPECTEN WORDEN IN AANMERKING GENOMEN BEGINSALDI OVEREENKOMSTIGE CIJFERS Aspecten in verband met de 217 oordeel voorafgaand m.b.t. een specifieke aangelegenheid opgelost tijdens het lopend maar niet opgenomen in de toelichting (3) is van materieel belang voor de resultatenrekening van het lopend oordeel m.b.t. van de die van materieel belang blijft voor het lopend oordeel m.b.t. het lopend en m.b.t. de vergelijkbaarheid (ISA 710 par.11 (a)) Niet opgeloste aangelegenheid tijdens het onder controle die niet meer van materieel belang is in het lopend oordeel kan vereist zijn m.b.t. (ISA 710 par.11 (b) en par. A4) Afwezigheid van herbehandeling jaarrekening vorige periode De gepaste informatie werd verstrekt in de toelichting bij de jaarrekening voorbehoud (ISA 700) m.b.t. de Paragraaf ter benadrukking van bepaalde indien de informatie als essentieel wordt beschouwd voor het begrijpen van door de gebruiker (ISA 710 par. A6) Niet aangepast oordeel voorafgaand Ontdekking van een afwijking m.b.t. het voorafgaand oordeel m.b.t. de (ISA 710 par.12) Herbehandeling jaarrekening vorige periode - Niet behandeld scenario (3) De gepaste informatie werd niet verstrekt in de toelichting bij de jaarrekening Vermits er geen afwijking werd ontdekt m.b.t. het voorafgaand Vermits er geen afwijking werd ontdekt m.b.t. het voorafgaand, is er geen effect van het oordeel commissaris m.b.t. de (4) ISA 510, par. 10, voorziet de mogelijkheid om een niet aangepast oordeel tot uitdrukking te brengen m.b.t. de balans en aangepast oordeel m.b.t. de resultatenrekening van het lopend. In België lijkt het echter moeilijk aanvaardbaar dat een afzonderlijk oordeel tot uitdrukking wordt gebracht over de balans, de resultatenrekening en de toelichting. (5) Indien de commissaris het nodig acht, zal hij een paragraaf ter benadrukking van bepaalde gebruiken (ISA 706 par. 6). (6) Bij alle illustraties dient telkens rekening gehouden te worden met de uiteengezette omstandigheden zoals aldaar in het boek uiteengezet. Bijlage 5. Samenvatting gevolgen (e of niet-e) overeen komstige en controle beginsaldi op het controleoordeel van het afgesloten

Bedrijfsrevisor. Verklaring over de jaarrekening zonder voorbehoud

Bedrijfsrevisor. Verklaring over de jaarrekening zonder voorbehoud Burg. CVBA Helga Platteau Verslag van het College van Commissarissen aan de Algemene Vergadering der Aandeelhouders van Euronav NV over de jaarrekening over het boekjaar afgesloten op 31 december 2008

Nadere informatie

fjr/cewaierhouse(ajpers I

fjr/cewaierhouse(ajpers I fjr/cewaierhouse(ajpers I It PricewaterhouseCoopers Bedrijfsrevisoren PricewaterhouseCoopers Reviseurs d'entreprises Financial Assurance Services Woluwe Garden Woluwedal 18 8-1932 Sint-Stevens-Woluwe Telephone

Nadere informatie

Deze 3 verslagen dienen in onderlinge samenhang te worden gelezen en kunnen niet afzonderlijk van elkaar worden gezien of gebruikt.

Deze 3 verslagen dienen in onderlinge samenhang te worden gelezen en kunnen niet afzonderlijk van elkaar worden gezien of gebruikt. Hoofding van het kantoor XYZ Verslagen van de bedrijfsrevisor (1) aan de raad van bestuur (2) van de Vlaamse rechtspersoon in uitvoering van artikel 9 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 7 september

Nadere informatie

BIJLAG E 1: COMMISSARISVERSLAG VAN EEN VENNOOTSCHAP (JAARREKEN ING EN OVERIGE DOOR WET- EN REGELGEVING GESTELDE EISEN)

BIJLAG E 1: COMMISSARISVERSLAG VAN EEN VENNOOTSCHAP (JAARREKEN ING EN OVERIGE DOOR WET- EN REGELGEVING GESTELDE EISEN) BIJLAG E 1: COMMISSARISVERSLAG VAN EEN VENNOOTSCHAP (JAARREKEN ING EN OVERIGE DOOR WET- EN REGELGEVING GESTELDE EISEN) VERSLAG VAN DE COMMISSARIS AAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN DE VE NNOOTSCHAP OV ER

Nadere informatie

Waarschuwing Woord vooraf Executive Summary (NL) Executive Summary (FR) Executive summary (EN) Inleiding 1

Waarschuwing Woord vooraf Executive Summary (NL) Executive Summary (FR) Executive summary (EN) Inleiding 1 Waarschuwing Woord vooraf Executive Summary (NL) Executive Summary (FR) Executive summary (EN) V VII IX XV XXI XXVII Inleiding 1 Hoofdstuk 1. Het commissarisverslag: structuur 3 1.1. Inleiding 5 1.2. Verslag

Nadere informatie

pwc UMICORE NV 27 maart2013

pwc UMICORE NV 27 maart2013 UMICORE NV Verslag van de commissaris aan de algemene vergadering van aandeelhouders over de jaarrekening over het boekjaar afgesloten op 31 december 2012 27 maart2013 VERSLAG VAN DE COMMISSAMS AAN DE

Nadere informatie

ISA 710, TER VERGELIJKING OPGENOMEN INFORMATIE - OVEREENKOMSTIGE CIJFERS EN VERGELIJKENDE FINANCIELE OVERZICHTEN

ISA 710, TER VERGELIJKING OPGENOMEN INFORMATIE - OVEREENKOMSTIGE CIJFERS EN VERGELIJKENDE FINANCIELE OVERZICHTEN INTERNATIONAL STANDARD ON AUDITING (ISA) ISA 710, TER VERGELIJKING OPGENOMEN INFORMATIE - OVEREENKOMSTIGE CIJFERS EN VERGELIJKENDE FINANCIELE OVERZICHTEN Deze Internationale controlestandaard (ISA) werd

Nadere informatie

Praktische nota bij artikel 618 Wetboek van vennootschappen (interimdividend)

Praktische nota bij artikel 618 Wetboek van vennootschappen (interimdividend) Praktische nota bij artikel 618 Wetboek van vennootschappen (interimdividend) Het Instituut van de Bedrijfsrevisoren (IBR) heeft met de norm van 10 november 2009 de internationale controlestandaarden (International

Nadere informatie

ISA 510, INITIËLE CONTROLEOPDRACHTEN - BEGINSALDI

ISA 510, INITIËLE CONTROLEOPDRACHTEN - BEGINSALDI INTERNATIONAL STANDARD ON AUDITING (ISA) ISA 510, INITIËLE CONTROLEOPDRACHTEN - BEGINSALDI Deze Internationale controlestandaard (ISA) werd in 2009 in de Engelse taal gepubliceerd door de International

Nadere informatie

Verslag over de jaarrekening - Oordeel zonder voorbehoud

Verslag over de jaarrekening - Oordeel zonder voorbehoud Verslag van de commissaris aan de algemene vergadering van Exmar NV over het boekjaar afgesloten op 31 december 2016 Overeenkomstig de wettelijke en statutaire bepalingen, brengen wij u verslag uit in

Nadere informatie

Het Commissarisverslag Patrick Van Impe 11 September 2009

Het Commissarisverslag Patrick Van Impe 11 September 2009 Het Commissarisverslag Patrick Van Impe 11 Inhoud Het wettelijk kader Slide 4-8 De controlenormen van het IBR Slide 9-11 De normen m.b.t. de verslaggeving Slide 12 De elementen van het controleverslag

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan: de algemene vergadering van Detron ICT Groep B.V. Verklaring

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE COMMISSARIS AAN DE AAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN DE INTERCOMMUNALE LEIEDAL OVER HET BOEKJAAR AFGESLOTEN OP 31 DECEMBER 2018

VERSLAG VAN DE COMMISSARIS AAN DE AAN DE ALGEMENE VERGADERING VAN DE INTERCOMMUNALE LEIEDAL OVER HET BOEKJAAR AFGESLOTEN OP 31 DECEMBER 2018 Kennedypark 6 bus 28 B-8500 Kortrijk Courtrai T +32 (0)56 20 30 26 F +32 (0)56 25 72 23 kortrijk@callens.be www.callens-theunissen.com www.crowehorwathinternational.com VERSLAG VAN DE COMMISSARIS AAN DE

Nadere informatie

INTERNATIONAL STANDARD ON AUDITING (ISA)

INTERNATIONAL STANDARD ON AUDITING (ISA) INTERNATIONAL STANDARD ON AUDITING (ISA) ISA 706, PARAGRAFEN TER BENADRUKKING VAN BEPAALDE AANGELEGENHEDEN EN PARAGRAFEN INZAKE OVERIGE AANGELEGENHEDEN IN DE CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE AUDITOR

Nadere informatie

CANARA. Jaarlijks verslag Boekjaar 2006. Jaarlijks verslag voorgesteld aan de Gewone Algemene Vergadering van 31 MEI 2007. Jaarlijks Verslag 2006

CANARA. Jaarlijks verslag Boekjaar 2006. Jaarlijks verslag voorgesteld aan de Gewone Algemene Vergadering van 31 MEI 2007. Jaarlijks Verslag 2006 2 2006 CANARA V.Z.W. Liefdadigheidstraat 33 Bus 1 1210 BRUSSEL Jaarlijks verslag voorgesteld aan de Gewone Algemene Vergadering van 31 MEI 2007 Boekjaar 2006 Jaarlijks Jaarlijks verslag Boekjaar 2006 22006

Nadere informatie

Option NV. Verslag van de commissaris aan de algemene vergadering over het boekjaar afgesloten op 31 december Jaarrekening

Option NV. Verslag van de commissaris aan de algemene vergadering over het boekjaar afgesloten op 31 december Jaarrekening Option NV Document subtitle= Verdana Heading 12 0/0 single Option NV Verslag van de commissaris aan de algemene vergadering over het boekjaar afgesloten op 31 december 2017 - Jaarrekening Deloitte Bedrijfsrevisoren

Nadere informatie

Een bericht betreffende de goedkeuring van deze normen is bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 28 augustus 2013.

Een bericht betreffende de goedkeuring van deze normen is bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 28 augustus 2013. BIJKOMENDE NORM VAN 29 MAART 2013 BIJ DE IN BELGIË VAN TOEPASSING ZIJNDE INTERNATIONALE AUDITSTANDAARDEN (ISA'S) Het commissarisverslag in het kader van een controle van financiële overzichten overeenkomstig

Nadere informatie

pwc Verslag van de commissaris aan de algemene vergadering van aandeelhouders over de jaarrekening voor het boekjaar afgesloten op 31 december 2015

pwc Verslag van de commissaris aan de algemene vergadering van aandeelhouders over de jaarrekening voor het boekjaar afgesloten op 31 december 2015 pwc UMICORE Verslag van de commissaris aan de algemene vergadering van aandeelhouders over de jaarrekening voor het boekjaar afgesloten op 31 december 2015 22 maart 2016 pwc VERSLAG VAN DE COMMISSARIS

Nadere informatie

1. Verslag zonder voorbehoud met toelichtende paragraaf

1. Verslag zonder voorbehoud met toelichtende paragraaf 1. Verslag zonder voorbehoud met toelichtende paragraaf 1.1. Onzekerheid van materieel belang Zonder afbreuk te doen aan ons oordeel vestigen wij de aandacht op Toelichting X bij de financiële overzichten.

Nadere informatie

Accountantsverklaringen bij de Jaarrekeningen 2008 van Fortis

Accountantsverklaringen bij de Jaarrekeningen 2008 van Fortis Fortis Jaarrekening 2008 Accountantsverklaringen bij de Jaarrekeningen 2008 van Fortis Fortis Geconsolideerd Fortis SA/NV Fortis N.V. 2 Accountantsverklaringen bij de Jaarrekeningen 2008 van Fortis Inleiding

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: de algemene vergadering en de directie van Hanzevast capital N.V. Verklaring betreffende de jaarrekening Wij hebben de in dit rapport opgenomen

Nadere informatie

Aan: het Bestuur en de Raad van Toezicht van Stichting STBN Postbus 8124 3503 RC UTRECHT CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Verklaring betreffende de jaarrekening Wij hebben de in het

Nadere informatie

Nieuwe controlenorm Bevestigingen van de leiding van de entiteit

Nieuwe controlenorm Bevestigingen van de leiding van de entiteit Nieuwe controlenorm Bevestigingen van de leiding van de entiteit Op 6 juni 1997 heeft de Raad van het IBR een controleaanbeveling goedgekeurd Bevestigingen door de leiding. Deze aanbeveling heeft het voorwerp

Nadere informatie

HET COMMISSARISVERSLAG. Nieuwe structuur, nieuwe inhoud

HET COMMISSARISVERSLAG. Nieuwe structuur, nieuwe inhoud HET COMMISSARISVERSLAG Nieuwe structuur, nieuwe inhoud HET COMMISSARISVERSLAG BESTEMD VOOR DE VENNOOTSCHAPPEN 1 1. INLEIDING Het Instituut van de Bedrijfsrevisoren () tracht steeds zijn werkzaamheden zo

Nadere informatie

Geconsolideerde versie van de

Geconsolideerde versie van de Geconsolideerde versie van de BIJKOMENDE NORM VAN 29 MAART 2013 BIJ DE IN BELGIË VAN TOEPASSING ZIJNDE INTERNATIONALE AUDITSTANDAARDEN (ISA'S) Het commissarisverslag in het kader van een controle van financiële

Nadere informatie

Gezien het ontwerp van norm van het IBR voorgelegd aan openbare raadpleging die plaatsvond van

Gezien het ontwerp van norm van het IBR voorgelegd aan openbare raadpleging die plaatsvond van Ontwerp van norm tot wijziging van de bijkomende norm bij de in België van toepassing zijnde internationale auditstandaarden (ISA s) - Het commissarisverslag in het kader van een controle van financiële

Nadere informatie

Gecoördineerd op 14 december INHOUDSTAFEL

Gecoördineerd op 14 december INHOUDSTAFEL 14 december 2016 Bijkomende norm bij de in België van toepassing zijnde internationale auditstandaarden (ISA s) Het commissarisverslag in het kader van een controle van financiële overzichten overeenkomstig

Nadere informatie

Klynveld Peat Marwick Goerdeler

Klynveld Peat Marwick Goerdeler Klynveld Peat Marwick Goerdeler Bedrijfsrevisoren Helga Platteau Bedrijfsrevisor Verslag van het College van sen over de geconsolideerde jaarrekening over het boekjaar afgesloten op 31 december 2004 en

Nadere informatie

ISA 710, Ter vergelijking opgenomen informatie overeenkomstige cijfers en vergelijkende financiële overzichten.

ISA 710, Ter vergelijking opgenomen informatie overeenkomstige cijfers en vergelijkende financiële overzichten. INTERNATIONAL STANDARD ON AUDITING (ISA) ISA 710, Ter vergelijking opgenomen informatie overeenkomstige cijfers en vergelijkende financiële overzichten. Copyright IFAC Deze Internationale controlestandaard

Nadere informatie

Gezien artikel 31, 1 van de wet van 7 december 2016 tot organisatie van het beroep van en het publiek toezicht op de bedrijfsrevisoren;

Gezien artikel 31, 1 van de wet van 7 december 2016 tot organisatie van het beroep van en het publiek toezicht op de bedrijfsrevisoren; ONTWERP Bijkomende norm (herzien in 2018) bij de in België van toepassing zijnde internationale auditstandaarden (ISA s) Het commissarisverslag in het kader van een wettelijke controle van de (geconsolideerde)

Nadere informatie

Jaarlijks verslag Boekjaar 2006

Jaarlijks verslag Boekjaar 2006 Jaarlijks verslag Boekjaar BELGISCH BUREAU VAN DE AUTOVERZEKERAARS V.Z.W. goedgekeurd door K.B. van 12 april 2004 Liefdadigheidstraat 33 bus 2 1210 BRUSSEL Jaarlijks verslag voorgesteld aan de Gewone Algemene

Nadere informatie

JAN CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT *136076* Aan: de aandeelhouder van Scotch Whisky International B.V. A. Verklaring over de in het jaarrapport opgenomen jaarrekening 2017 Ons oordeel

Nadere informatie

[Wijzigingen ten opzichte van de openbare raadpleging]

[Wijzigingen ten opzichte van de openbare raadpleging] ONTWERP Bijkomende norm (herzien in 2018) bij de in België van toepassing zijnde internationale auditstandaarden (ISA s) Het commissarisverslag in het kader van een wettelijke controle van de (geconsolideerde)

Nadere informatie

Instituut van de Bedrijfsrevisoren Institut des Réviseu rs d'entreprises

Instituut van de Bedrijfsrevisoren Institut des Réviseu rs d'entreprises Institut des Réviseu rs d'entreprises Koni nklijk Instituut Institut royal OMZENDBRIEF' 2011110 VAN HET INSTITUUT VAN DE BEDRIJFSREVISOREN De Voorzitter Correspondent sg@ibr-ire.be Onze referte DKlDS!lVB/cs

Nadere informatie

PricewaterhouseCoopers Accountants N.V. Uitsluitend voor identificatiedoeleinden PricewaterhouseCoopers Accountants N.V. Uitsluitend voor identificatiedoeleinden PricewaterhouseCoopers Accountants N.V.

Nadere informatie

Datum van inwerkingtreding

Datum van inwerkingtreding Bijkomende norm (Herzien) bij de in België van toepassing zijnde internationale auditstandaarden (ISA s) Het commissarisverslag in het kader van een wettelijke controle van financiële overzichtende (geconsolideerde)

Nadere informatie

Een bericht betreffende de goedkeuring van deze norm is bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 17 maart 2017 (2 de editie).

Een bericht betreffende de goedkeuring van deze norm is bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 17 maart 2017 (2 de editie). NORM VAN 5 DECEMBER 2016 TOT WIJZIGING VAN DE BIJKOMENDE NORM BIJ DE IN BELGIË VAN TOEPASSING ZIJNDE INTERNATIONALE AUDITSTANDAARDEN (ISA S) - Het commissarisverslag in het kader van een controle van financiële

Nadere informatie

Samenstelling en takenpakket van het auditcomité. Het nieuw commissarisverslag en het verslag aan het auditcomité

Samenstelling en takenpakket van het auditcomité. Het nieuw commissarisverslag en het verslag aan het auditcomité Samenstelling en takenpakket van het auditcomité. Het nieuw commissarisverslag en het verslag aan het auditcomité Tom MEULEMAN Vice-President IBR-IRE 1 De rol van het auditcomité 2 Evolutie Auditcomités

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: de raad van bestuur en de raad van toezicht van Stichting Zorginstellingen Pieter van Foreest Verklaring over de jaarrekening 2016 Ons oordeel Naar

Nadere informatie

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan: De Raad van Toezicht en de Raad van Bestuur van Stichting Iriszorg VERKLARING BETREFFENDE DE JAARREKENING Wij hebben de in dit jaardocument in paragraaf

Nadere informatie

ISA 705, AANPASSINGEN VAN HET OORDEEL IN DE CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE AUDITOR

ISA 705, AANPASSINGEN VAN HET OORDEEL IN DE CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE AUDITOR INTERNATIONAL STANDARD ON AUDITING (ISA) ISA 705, AANPASSINGEN VAN HET OORDEEL IN DE CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE AUDITOR Deze Internationale controlestandaard (ISA) werd in 2009 in de Engelse

Nadere informatie

INTERNATIONALE CONTROLESTANDAARD 510 EERSTE UITVOERING VAN CONTROLE-OPDRACHTEN OPENINGSSALDI

INTERNATIONALE CONTROLESTANDAARD 510 EERSTE UITVOERING VAN CONTROLE-OPDRACHTEN OPENINGSSALDI INTERNATIONALE CONTROLESTANDAARD 510 EERSTE UITVOERING VAN CONTROLE-OPDRACHTEN OPENINGSSALDI INHOUDSOPGAVE Paragrafen Inleiding... 1-3 Controlewerkzaamheden... 4-10 Controlebevindingen en rapportering...

Nadere informatie

Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2017 van Samenwerkingsstichting Kans & Kleur gecontroleerd.

Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2017 van Samenwerkingsstichting Kans & Kleur gecontroleerd. Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: de Raad van Toezicht Samenwerkingsstichting Kans & Kleur A. Verklaring over de in het jaarverslag opgenomen jaarrekening 2017 Ons oordeel Wij hebben

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan de raad van toezicht van Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs Paul Krugerweg 44 38

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan de raad van toezicht van Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs Paul Krugerweg 44 38 Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan de raad van toezicht van Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs Paul Krugerweg 44 3851 ZJ ERMELO A. Verklaring over de in het jaarverslag

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Bavo Europoort B.V. Verklaring betreffende de jaarrekening Wij hebben de in dit rapport opgenomen

Nadere informatie

HET COMMISSARISVERSLAG. Nieuwe structuur, nieuwe inhoud

HET COMMISSARISVERSLAG. Nieuwe structuur, nieuwe inhoud HET COMMISSARISVERSLAG Nieuwe structuur, nieuwe inhoud HET COMMISSARISVERSLAG BESTEMD VOOR DE VZW S EN IVZW S 1 1. INLEIDING Het Instituut van de Bedrijfsrevisoren () tracht steeds zijn werkzaamheden zo

Nadere informatie

Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2016 van Lavide Holding N.V. te Alkmaar gecontroleerd.

Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2016 van Lavide Holding N.V. te Alkmaar gecontroleerd. Aan: de aandeelhouders en de Raad van Commissarissen van Lavide Holding N.V. Grant Thornton Accountants en Adviseurs B.V. De Passage 150 Postbus 71003 1008 BA Amsterdam T 088-676 90 00 F 088-676 90 10

Nadere informatie

Aan het bestuur en de directie van Stichting Katholiek Basisonderwijs Haarlem-Schoten Reviusstraat 1-3 2026 SJ HAARLEM

Aan het bestuur en de directie van Stichting Katholiek Basisonderwijs Haarlem-Schoten Reviusstraat 1-3 2026 SJ HAARLEM Aan het bestuur en de directie van Stichting Katholiek Basisonderwijs Haarlem-Schoten Reviusstraat 1-3 2026 SJ HAARLEM CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Verklaring betreffende de jaarrekening

Nadere informatie

RAAD advies van 7 januari De rol van de commissaris-revisor inzake halfjaarlijkse en jaarlijkse communiqués van beursgenoteerde vennootschappen

RAAD advies van 7 januari De rol van de commissaris-revisor inzake halfjaarlijkse en jaarlijkse communiqués van beursgenoteerde vennootschappen RAAD advies van 7 januari 2000 De rol van de commissaris-revisor inzake halfjaarlijkse en jaarlijkse communiqués van beursgenoteerde vennootschappen Het koninklijk besluit van 3 juli 1996 betreffende de

Nadere informatie

Cliquez pour modifier les styles du texte du masque. Deuxième niveau Troisième niveau Quatrième niveau. Cinquième niveau

Cliquez pour modifier les styles du texte du masque. Deuxième niveau Troisième niveau Quatrième niveau. Cinquième niveau Cliquez Institut et des modifiez Réviseurs d Entreprises le titre Cliquez pour modifier les styles du texte du masque Deuxième niveau ESR 95 normen en revisorale Troisième niveau verslagen inzake Single

Nadere informatie

Voorbeeld van een bevestigingsbrief van de leiding van de entiteit

Voorbeeld van een bevestigingsbrief van de leiding van de entiteit Voorbeeld van een bevestigingsbrief van de leiding van de entiteit [Hoewel het verzoeken om bevestigingen van de leiding van de entiteit aangaande bepaalde aangelegenheden ertoe kan leiden dat zij haar

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Overige gegevens Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: de Raad van Toezicht van De Nederlandse Hartstichting Verklaring over de in het jaarverslag opgenomen jaarrekening Wij vinden dat

Nadere informatie

Samenvatting van de voornaamste nieuwigheden als gevolg van de nieuwe en herziene ISA s

Samenvatting van de voornaamste nieuwigheden als gevolg van de nieuwe en herziene ISA s Samenvatting van de voornaamste nieuwigheden als gevolg van de nieuwe en herziene ISA s Publicatie in het kader van de openbare raadpleging betreffende het ontwerp van norm inzake de toepassing van de

Nadere informatie

ISA 720 : DE VERANTWOORDELIJKHEID VAN DE AUDITOR MET BETREKKING TOT ANDERE INFORMATIE IN

ISA 720 : DE VERANTWOORDELIJKHEID VAN DE AUDITOR MET BETREKKING TOT ANDERE INFORMATIE IN ISA 720 : DE VERANTWOORDELIJKHEID VAN DE AUDITOR MET BETREKKING TOT ANDERE INFORMATIE IN Title Subtitle DOCUMENTEN WAARIN GECONTROLEERDE FINANCIELE OVERZICHTEN ZIJN OPGENOMEN ( Other information in documents

Nadere informatie

Gezien de commentaren ontvangen op deze openbare raadpleging;

Gezien de commentaren ontvangen op deze openbare raadpleging; Ontwerp van norm inzake de toepassing van de nieuwe en herziene Internationale controlestandaarden (ISA s) in België en tot vervanging van de norm van 10 november 2009 inzake de toepassing van de ISA s

Nadere informatie

Openbare raadpleging. De Raad van het Instituut van de Bedrijfsrevisoren,

Openbare raadpleging. De Raad van het Instituut van de Bedrijfsrevisoren, ONTWERP Bijkomende norm (Herzien) bij de in België van toepassing zijnde internationale auditstandaarden (ISA s) Het commissarisverslag in het kader van een wettelijke controle van financiële overzichtende

Nadere informatie

A. Verklaring over de in het jaarverslag opgenomen jaarrekening 2017

A. Verklaring over de in het jaarverslag opgenomen jaarrekening 2017 VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan de Raad van Beheer van de Stichting voor Protestants Christelijk Onderwijs voor Meppel e.o. A. Verklaring over de in het jaarverslag opgenomen jaarrekening 2017 Ons

Nadere informatie

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan: het bestuur en raad van commissarissen van Stichting FC Eindhoven A. Verklaring over de in he

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan: het bestuur en raad van commissarissen van Stichting FC Eindhoven A. Verklaring over de in he CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan: het bestuur en raad van commissarissen van Stichting FC Eindhoven A. Verklaring over de in het jaarverslag opgenomen jaarrekening 2017/2018 Ons

Nadere informatie

JAN. Aan: het bestuur van het Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk (Vereniging NIVON) te Amsterdam

JAN. Aan: het bestuur van het Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk (Vereniging NIVON) te Amsterdam CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan: het bestuur van het Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk (Vereniging NIVON) te Amsterdam A. Verklaring over de in het

Nadere informatie

Nieuwe controlenorm: Controle van het jaarverslag over de (geconsolideerde) jaarrekening

Nieuwe controlenorm: Controle van het jaarverslag over de (geconsolideerde) jaarrekening Nieuwe controlenorm: Controle van het jaarverslag over de (geconsolideerde) jaarrekening INLEIDING Historiek 1.Op 6 oktober 1989 heeft de Raad van het IBR een controleaanbeveling goedgekeurd Controle van

Nadere informatie

Hierbij doen wij u onze accountantsverklaring d.d. 22 juni 2010 bij de jaarrekening 2009 van uw waterschap toekomen.

Hierbij doen wij u onze accountantsverklaring d.d. 22 juni 2010 bij de jaarrekening 2009 van uw waterschap toekomen. De leden van de Verenigde Vergadering van het Hoogheemraadschap van Delfland Postbus 3061 2601 DB Delft 22 juni 2010 H.E. de Winter /A10.52-14. Accountantsverklaring jaarrekening 2009 Geachte leden van

Nadere informatie

III Overige gegevens staedion overige gegevens 2018

III Overige gegevens staedion overige gegevens 2018 III Overige gegevens staedion overige gegevens 2018 181 Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: de Raad van Commissarissen en het bestuur van Stichting Staedion Verklaring over de in het

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: de algemene vergadering en de directie van Vlootfonds Hanzevast 3 ms Hanze Göteborg N.V. Verklaring betreffende de jaarrekening Wij hebben de in

Nadere informatie

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan: de aandeelhouders van CTOUCH Holding B.V. A. Verklaring over de in het financieel verslag opgenomen jaarrekening 2017 Onze oordeelonthouding Wij

Nadere informatie

Verslag over de controle van de Geconsolideerde Jaarrekening

Verslag over de controle van de Geconsolideerde Jaarrekening Ernst & Young Réviseurs d Entreprises SCRL De Kleetlaan 2 1831 Diegem www.ey.com/be Verslag van de commissaris aan de algemene vergadering afgesloten op 31 maart 2019 Overeenkomstig de wettelijke en statutaire

Nadere informatie

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan: het bestuur van de Stichting Steun Goois Natuurreservaat Verklaring betreffende de jaarrekening Wij hebben de in dit rapport opgenomen jaarrekening

Nadere informatie

2.4. Doelstelling van de controle van de jaarrekening (5 januari 1987) 65

2.4. Doelstelling van de controle van de jaarrekening (5 januari 1987) 65 3. Interactie tussen toepassingscontroles en algemene IT-controles Toepassingscontroles en algemene IT-controles zijn sterk met elkaar verbonden. De algemene IT-controles zijn noodzakelijk om de betrouwbaarheid

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: de gemeenteraad van de gemeente Utrecht A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2017 Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening

Nadere informatie

Aan: de aandeelhouders en de Raad van Commissarissen van Lavide Holding N.V.

Aan: de aandeelhouders en de Raad van Commissarissen van Lavide Holding N.V. Aan: de aandeelhouders en de Raad van Commissarissen van Lavide Holding N.V. Grant Thornton Accountants en Adviseurs B.V. De Passage 150 Postbus 71003 1008 BA Amsterdam T 088-676 90 00 F 088-676 90 10

Nadere informatie

Modelverslagen met betrekking tot de statistieken

Modelverslagen met betrekking tot de statistieken Bijlage 6 Circulaire _2011_06-6 dd. 14 februari 2011 Modelverslagen met betrekking tot de statistieken Toepassingsveld: Openbare instellingen voor collectieve belegging naar Belgisch recht met een veranderlijk

Nadere informatie

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan: de Gemeente Delft en de Raad van Commissarissen van Werkse! Verklaring over de jaarrekening 2016 Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2016 van

Nadere informatie

Hierbij doen wij u onze controleverklaring d.d. 29 juni 2016 bij de jaarrekening 2015 toekomen.

Hierbij doen wij u onze controleverklaring d.d. 29 juni 2016 bij de jaarrekening 2015 toekomen. Aan de Raad van Toezicht en het Bestuur van Vereniging Christelijk Voortgezet Onderwijs te Zutphen Postbus 4018 7200 BA ZUTPHEN 30 juni 2016 drs. W.W.L.A. Wentink 088 288 24 65 3114098740/2016.057073/MD

Nadere informatie

1a Leidinggevende topfunctionarissen met dienstbetrekking bedragen x 1 T.Keulen M.C. Spies Functiegegevens Voorzitter CvB Lid CvB Aanvang en einde fun

1a Leidinggevende topfunctionarissen met dienstbetrekking bedragen x 1 T.Keulen M.C. Spies Functiegegevens Voorzitter CvB Lid CvB Aanvang en einde fun 1a Leidinggevende topfunctionarissen met dienstbetrekking bedragen x 1 T.Keulen M.C. Spies Functiegegevens Voorzitter CvB Lid CvB Aanvang en einde functievervulling 2018 1/1-31/12 1/1-31/12 Omvang dienstverband

Nadere informatie

Huidige toestand: Entiteiten met standaard schema Aantal VTE. Entiteiten op de DVD

Huidige toestand: Entiteiten met standaard schema Aantal VTE. Entiteiten op de DVD Les seuils, le contrôle des comptes annuels et des documents complémentaires De drempels, de controle van de jaarrekeningen en de bijkomende documenten Impactanalyse 1 Impact van de nieuwe drempels - Algemeen

Nadere informatie

Controleprotocol provincie Utrecht

Controleprotocol provincie Utrecht Controleprotocol provincie Utrecht Controleprotocol voor de accountantscontrole bij door de provincie Utrecht gesubsidieerde instellingen Januari 2010 Controleprotocol provincie Utrecht 1 van 7 Controleprotocol

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: de directie en de raad van toezicht van Stichting Paradiso Amsterdam Verklaring betreffende de jaarrekening Wij hebben de in dit rapport opgenomen

Nadere informatie

Aan het bestuur van Stichting De Helling Utrecht Postbus 766 3500 AT UTRECHT CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Verklaring betreffende de jaarrekening Wij hebben de in dit rapport opgenomen

Nadere informatie

INTERNATIONAL STANDARD ON AUDITING (ISA)

INTERNATIONAL STANDARD ON AUDITING (ISA) INTERNATIONAL STANDARD ON AUDITING (ISA) ISA 720, DE VERANTWOORDELIJKHEDEN VAN DE AUDITOR MET BETREKKING TOT ANDERE INFORMATIE IN DOCUMENTEN WAARIN GECONTROLEERDE FINANCIËLE OVERZICHTEN ZIJN OPGENOMEN

Nadere informatie

T: +31 (0)30 284 98 00 E: utrecht@bdo.nl www.bdo.nl BDO Audit & Assurance B.V. Postbus 4053, 3502 HB Utrecht Van Deventerlaan 101, 3528 AG Utrecht Nederland Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Nadere informatie

Praktijkhandreiking 1119 Nadere toelichtingen in de controleverklaring 24 april 2012

Praktijkhandreiking 1119 Nadere toelichtingen in de controleverklaring 24 april 2012 Nadere toelichtingen in de controleverklaring 24 april 2012 Datum: 24 april 2012 Onderwerp: Van toepassing op: Status: Accountants die controleopdrachten uitvoeren Praktijkhandreiking Relevante regelgeving

Nadere informatie

Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2016 van de gemeente IJsselstein te IJsselstein gecontroleerd.

Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2016 van de gemeente IJsselstein te IJsselstein gecontroleerd. Aan de gemeenteraad van Gemeente IJsselstein Baker Tilly Berk N.V. Burgemeester Roelenweg 14-18 Postbus 508 8000 AM Zwolle T: +31 (0)38 425 86 00 F: +31 (0)38 425 86 99 E: zwolle@bakertillyberk.nl KvK:

Nadere informatie

KPMG Audit. kpmg. Document waarop ons rapport 17X GRN d.d. 27 juni (mede) betrekking heeft. KPMG Accountants N.V.

KPMG Audit. kpmg. Document waarop ons rapport 17X GRN d.d. 27 juni (mede) betrekking heeft. KPMG Accountants N.V. Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen van Coöperatie Regionale Ambulancevoorziening Kennemerland U.A. Verklaring over de in de jaarstukken

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Deloitte Accountants B.V. Robonsbosweg 5 1816 MK Alkmaar Postbus 270 1800 AG Alkmaar Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9705 www.deloitte.nl Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan

Nadere informatie

Controleprotocol Jaarverantwoording zorginstellingen 2011

Controleprotocol Jaarverantwoording zorginstellingen 2011 > Postadres Postbus 16114 2500 BC Den Haag Controleprotocol Jaarverantwoording zorginstellingen 2011 Bezoekadres: Wijnhaven 16 2511 GA Den Haag T 070 340 54 87 F 070 340 65 35 www.jaarverslagenzorg. nl

Nadere informatie

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT i

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT i CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT i Aan: de aandeelhouders en de raad van commissarissen van... (naam entiteit(en)) A. Verklaring over de in het jaarverslag opgenomen jaarrekening 201X

Nadere informatie

Norm van 10 november 2009 inzake de toepassing van de ISA s in België

Norm van 10 november 2009 inzake de toepassing van de ISA s in België Norm van 10 november 2009 inzake de toepassing van de ISA s in België Overeenkomstig de wettelijke bepalingen, vervat in het artikel 30 van de wet van 22 juli 1953, heeft deze norm, goedgekeurd door de

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: het algemeen bestuur van Waterschap Vechtstromen A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2017 Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening

Nadere informatie

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan: het bestuur van Stichting FCB Dienstverlenen in Arbeidsmarktvraagstukken A. Verklaring over d

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan: het bestuur van Stichting FCB Dienstverlenen in Arbeidsmarktvraagstukken A. Verklaring over d CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan: het bestuur van Stichting FCB Dienstverlenen in Arbeidsmarktvraagstukken A. Verklaring over de in het financieel jaarrapport opgenomen jaarrekening

Nadere informatie

A Crowe Callens, Pirenne & c 0

A Crowe Callens, Pirenne & c 0 A Crowe Jan Van Rijswijcklaan 10 B - 2018 Antwerpen / Anvers T +32 (0)3 248 50 10 F +32 (0)3 248 44 66 info@call ens.be www.callens.be www. croweg lobal. net VERSLAG VAN DE COMMISSARIS AAN DE ALGEMENE

Nadere informatie

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan de Raad van Toezicht en het Bestuur van Stichting STBN A. Verklaring over de in het jaarversla

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan de Raad van Toezicht en het Bestuur van Stichting STBN A. Verklaring over de in het jaarversla CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan de Raad van Toezicht en het Bestuur van Stichting STBN A. Verklaring over de in het jaarverslag opgenomen jaarrekening 2017 Ons oordeel Wij hebben

Nadere informatie

Openbare Raadpleging IBR

Openbare Raadpleging IBR Openbare Raadpleging IBR Ontwerp Bijkomende norm (Herzien) bij de in België van toepassing zijnde internationale auditstandaarden (ISA s) Het commissarisverslag in het kader van een wettelijke controle

Nadere informatie

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT Aan: de Aandeelhouder, de Bestuurder en de Raad van Commissarissen van Patijnenburg B.V. Verklaring over de in het jaarverslag opgenomen jaarrekening

Nadere informatie

Norm inzake de toepassing van de ISA's in Belgie

Norm inzake de toepassing van de ISA's in Belgie Norm inzake de toepassing van de ISA's in Belgie De Raad van het Instituut van de Bedrijfsrevisoren, Overwegende dat het moderniseren van het norrnatief kader voor de uitvoering van revisorale opdrachten

Nadere informatie

Norm (herzien in 2018) inzake de toepassing in Belgie van de Internationale controlestandaarden (ISA s)

Norm (herzien in 2018) inzake de toepassing in Belgie van de Internationale controlestandaarden (ISA s) Norm (herzien in 2018) inzake de toepassing in Belgie van de Internationale controlestandaarden (ISA s) Ontwerp van gecoördineerde versie - 2018 1 DE RAAD VAN HET INSTITUUT VAN DE BEDRIJFSREVISOREN, Gezien

Nadere informatie

Accountants BERK CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT. A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2017

Accountants BERK CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT. A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2017 Aan het bestuur van Recreatieschap Stichtse Groenlanden Baker Tilly Berk N.V. Papendorpseweg 99 Postbus 85007 3508 AA Utrecht T: +31 (0)30 258 70 00 F: +31 (0)30 254 45 77 E: utrecht@bakertillyberk.nl

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer:. 1802221 Verslag aan de Provincieraad betreft DDS: algemene vergadering op 12 juni 2018 agendapuntenvoordracht

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2016

Controleverklaring van de onafhankelijke accountant. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2016 EY working woud Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: de raad van de gemeente Bronckhorst Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2016 Ons oordeel met beperking Wij

Nadere informatie

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT. A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2016

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT. A. Verklaring over de in de jaarstukken opgenomen jaarrekening 2016 Baker Tilly Berk N.V. Burgemeester Roeienweg 14-18 Postbus 508 8000 AM Zwolle T: +31(~384258600 F: +31 (0)38 425 86 99 E: zwolle@bakertillyberk.nl KvK: 24425560 www.bakertillyberk.nl CONTROLEVERKLARING

Nadere informatie

Halfjaarlijks financieel verslag

Halfjaarlijks financieel verslag In het eerste halfjaar van het boekjaar 2009/2010 realiseerde KBC Ancora een negatief resultaat van 15,3 miljoen euro. Dit resultaat ligt in lijn met het resultaat over dezelfde periode van het vorige

Nadere informatie

Gezien artikel 31, 1 van de wet van 7 december 2016 tot organisatie van het beroep van en het publiek toezicht op de bedrijfsrevisoren;

Gezien artikel 31, 1 van de wet van 7 december 2016 tot organisatie van het beroep van en het publiek toezicht op de bedrijfsrevisoren; ONTWERP Bijkomende norm (Herzien in 2018) bij de in België van toepassing zijnde internationale auditstandaarden (ISA s) Het commissarisverslag in het kader van een wettelijke controle van financiële overzichtende

Nadere informatie