Een uniek overzicht van 20 vaststellingen - doorgaans ivm de Amerikaanse (aandelen)markt om even over na te denken.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een uniek overzicht van 20 vaststellingen - doorgaans ivm de Amerikaanse (aandelen)markt om even over na te denken."

Transcriptie

1 Een uniek overzicht van 20 vaststellingen - doorgaans ivm de Amerikaanse (aandelen)markt om even over na te denken. 1) Koers/Cashflow aandelen op hoog niveau. 2) De Buffett indicator geeft aan dat de beurs overgewaardeerd is. 3) Tobin's Q ratio hoog. 4) Het aantal ondergewaardeerde (niet-financiële) aandelen staat op een historisch laag niveau. 5) De koerswinstverhouding (op basis van de CAPE ratio) staat eerder op een hoog niveau. 6) Bull/bear ratio: Het is zeer lang geleden dat beleggers nog skeptisch waren over de beurs. 7) Aantal IPO's weer in de lift. Hoogste niveau sinds vele jaren. 8) Grootste Amerikaanse IPO ooit (Alibaba). 9) De gemiddelde belegger in de VS is weer volop mee met aandelen. 10)Het aantal pessimisten op de beurs staat op het laagste in vele jaren. 11) Het aantal beren onder de adviseurs extreem laag. 12)Bedrag Margin account zeer hoog. 13)Aantal faillissementen zeer laag. 14)Winstmarge bedrijven dalend. 15)Bedrijfswinsten tov GDP op record. 16)Stijgende dollar ongunstig voor VS winsten. 17)Stierenmarkt op leeftijd. 18)Beweeglijkheid aandelen in het algemeen zeer laag. 19)Negatieve divergenties met indicatoren (rsi, macd, nh/nl,...). 20)Smallcaps volgen niet meer. Enkele positieve zaken: 1) 2) 3) 4) De bedrijfswinsten zijn nog stijgend. Enkele economische indicatoren evolueren nog gunstig. FED rente blijft laag. Presidentscyclus en seizoensinvloed (eindejaar) bullish. Dit is geen advies om enig beleggingsinstrument te kopen of te verkopen. wijst enkel op verschillende vaststellingen ivm de huidige beursomgeving. De meeste informatie is gebaseerd op externe bronnen waarbij het mogelijk is dat deze niet juist is of niet meer actueel.

2 FUNDAMENTEEL/WAARDERINGEN Koers/Cashflow Amerikaanse aandelen op hoog niveau.

3 De Buffett indicator geeft aan dat de beurs overgewaardeerd is. Er wordt hier gekeken wat de waarde van de brede Wilshire 5000 stock index is tov de Amerikaanse economie (GDP).

4 Tobin's Q ratio stond enkel tijdens de zeepbel van de jaren '90 hoger. De ratio is ontwikkeld door James Tobin in de jaren '60 en geeft de vervangingskost weer wat ongeveer overeenkomt met de boekwaarde.

5 Het aantal zwaar ondergewaardeerde (niet-financiële) aandelen staat op een historisch laag niveau.

6 De koerswinstverhouding (op basis van de CAPE ratio) staat eerder op een hoog niveau. De CAPE of Shiller P/E gebruikt de gemiddelde winst over 10 jaar aangepast aan de inflatie.

7 Price/Sales of Koers/omzet ratio (S&P500 bedrijven) is behoorlijk hoog opgelopen.

8 SENTIMENT De bull/bear ratio van 1 of minder geeft aan dat beleggers sceptisch zijn over de markt. Het is alweer lang geleden dat dit voorkwam.

9 IPO'S Aantal IPO's in de lift. Bedrijven komen naar de beurs als het sentiment/vertrouwen goed zit en de beleggers bereidt zijn om een goede prijs te geven (=hoge waardering). Ook economisch gaat het dan al verschillende jaren goed. Ook het aantal fusies en overnames zit sterk in de lift. Bedrijfsleiders zijn optimistisch en willen van de hoge beurskoers gebruikmaken om andere bedrijven over te nemen. De bedrijven hebben na de vele goede jaren ook een pak cash op de balans dat ze willen investeren.

10 Grootste IPO ooit: het Chinese Alibaba (ticker BABA) De vorige grootste beursgang (VISA) was ook na een lange hausse. Het zou toeval moeten zijn dat de beursgang van Alibaba (afgelopen vrijdag) exact de top van de beurs zou 'aangekondigd' hebben maar waarom niet...? Veel partijen hadden er baat bij om de markt minstens tot de IPO hoog te houden zodat het een succes zou worden.

11 Participatie De gemiddelde belegger in de VS is weer volop mee en het percentage aandelen tov de totale financiële activa is gestegen tot hoge niveau's. Nog niet ter hoogte van 2000 maar wel hoger dan het niveau van 2008.

12 Investors Intelligence Bears Het aantal pessimisten op de beurs staat op het laagste in vele jaren. Als er geen enkele 'beer' meer is en dus iedereen positief, wie gaat er dan voor koopdruk zorgen?

13 Ook het aantal beren onder de adviseurs is bijzonder laag. David Bianco van Deutsche Bank had gans het jaar een koersdoel van 1,850 voor de S&P500. Begin september herzag hij zijn koersdoelen. 2014: van 1,850 naar 2, : van 2,000 naar 2, : 2,300 punten.

14 De beleggers zitten sterk 'on margin'. Dat wil zeggen dat ze meer geïnvesteerd hebben dan er geld op hun account staat. Eigenlijk is dit een soort lening van de broker. Als de markt keert, zijn ze verplicht om posities te sluiten wat een extra verkoopdruk kan veroorzaken. De vorige extreme waarden situeerden zich in de periode 2000 en

15 ECONOMISCH Aantal faillissementen. Gelukkig dat het goed gaat met de bedrijven maar jammer genoeg is dit eerder een contraire indicatie.

16 De winstmarge van de Amerikaanse bedrijven is gedaald. Afnemende winstmarges worden wel eens gevolgd door een recessie.

17 De bedrijfswinsten op zich als percentage van het GDP (gross domestic product) zijn nog nooit zo hoog geweest. Dit is een 'mean reverting' indicator. Dat wil zeggen dat het cijfer uiteindelijk altijd terugvalt naar normale niveau's. Dat betekent dat ooit deze bedrijfswinsten zullen dalen. Het is moeilijk te zeggen wanneer maar deze indicator geeft alvast aan dat de grenzen mogelijks bereikt zijn.

18 De laatste maanden is de US dollar in stijgende lijn (blauw/omgekeerd schaal) wat minder gunstig is voor de Amerikaanse export. Dit zou op de WPA (winst per aandeel) kunnen drukken. Ofwel stijgt dan de P/E ratio ofwel daalt de beursindex. Terzijde: een sterke dollar is ook minder gunstig voor de Emerging Markets.

19 TECHNISCH Kijkend naar de lengte van alle stierenmarkten sinds 1928, is de huidige stierenmarkt al meer dan 2000 dagen oud wat bovengemiddeld is. Slechts drie periodes deden het beter.

20 De beweeglijkheid van de aandelen staat historisch laag. Geregeld bewegen er aandelen minstens 5 procent per dag. De laatste maanden nam dit aantal sterk af. De afgenomen beweeglijkheid wijst op een bepaalde gemoedsrust maar meestal komt dit voor op potentiële toppen.

21 Negatieve divergenties met indicatoren op de indexgrafieken. De Advance-decline line (het aantal aandelen dat stijgt op een dag minus het aantal aandelen dat daalt op een dag) volgt de markt niet meer mee naar boven. Deze divergentie wijst op zwakte. Het percentage aandelen dat boven zijn 200 daags gemiddelde noteert volgt de markt niet mee naar boven. Dat wil zeggen dat steeds minder aandelen de hausse ondersteunen en zorgt voor een fragiele situatie.

22 Negatieve divergentie met RSI en MACD indicatoren wat duidt op een afnemend momentum waarbij er een top KAN volgen.

23 Sinds april presteren de Smallcaps ondermaats. De laatste stijging van de brede markt (S&P500) werd niet gevolgd door de Russell2000 index, de 2000 kleinste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven. Dit duidt op risico-aversie. Beleggen in kleinere bedrijven is immers risicovoller. Ze hebben wel meer groeipotentieel maar voorlopig geloven de beleggers er even niet meer in.

24 Nog iets dat wijst op een onderliggende zwakte: deze grafiek geeft de momenten weer dat de Nasdaq technologie index op een recordhoogte (binnen 1%) noteerde en het aantal aandelen dat een 52-weeks dieptepunt maakte hoger lag dan het aantal aandelen dat mee een 52-weeks hoogtepunt neerzette. Tijdens het blazen van de zeepbel in de jaren '90 gaven deze momenten niet altijd een top weer maar in 2007 wees dit tijdig op een probleem.

25 POSITIEVE ELEMENTEN De Dow Theorie bevestigde de stierenmarkt. Het nieuw hoogtepunt bij de Transport index werd immers gevolgd door een nieuw hoogtepunt bij Dow Industrials. Dit is de laatste dagen echter al achterhaald. De indexen zijn onder hun uitbraakniveau gedaald wat de bevestiging zo goed als waardeloos maakt. Een positief technisch gegeven is dat de indextrends nog wel stijgend zijn.

26 De ISM Manufacturing: PMI composite index evolueert nog gunstig met een stand van 59 punten (aug.). Er moet niet meteen gevreesd worden voor een recessie.

27 De Financial Stress index wijst niet op nakend onheil. Hoewel die de laatste weken wel stijgend is. (van -1,40 op 27 juni tot -1,20 op 12 sept.) De 0-lijn staat voor een normale situatie. Onder 0 betekent een ondergemiddelde financiële stress-situatie. De index bestaat uit 18 verschillende componenten.

28 Leading index for the US. Vanaf april 2014 wel een draai naar beneden maar tot hiertoe geen aanwijzing voor een recessie.

29 De winsten van de Amerikaanse bedrijven zijn nog steeds in een stijgende lijn. Dit is een economisch gegeven dat eerder achterloopt op de beursbeweging. Anders gezegd, beleggers kijken vooruit en zullen bij nattigheid (lagere winsten), bepaalde aandelen voortijdig verkopen.

30 De FED rente zal niet meteen verhoogd worden en QE3 is nog aan de gang, hetzij het maandelijks bedrag aan stimulering al stevig naar beneden is gebracht. De onzekerheid wat de gevolgen zijn van de beëindiging van Quantitive Easing kan wel reeds op de koersen gaan wegen.

31 De presidentiële cyclus laat een positief verloop zien voor het 6de jaar van een termijn (2de jaar van zijn herverkiezing), namelijk een stijging in het najaar (gemiddeld). Het is zo dat het beursverloop sowieso gemiddeld opwaarts is tijdens het najaar. Dit sluit een tussentijdse correctie echter niet uit. BESLUIT: de 20 aangehaalde feiten wijzen op een eerder dure en fragiele marktomgeving, althans vooral in de VS. De markt kan nog enkele weken en maanden verder irrationeel blijven. Na de huidige zwakke week zou er bijvoorbeeld toch nog een eindejaarsrally kunnen beginnen maar dat zou de zaak enkel erger maken. Beleggen in aandelen kan maar een deel cash achter de hand houden is geen overbodige luxe. Leg minstens onder iedere positie een stop. Dat is de enige manier om de verwoestende gevolgen van een (eventueel!) volgende berenmarkt te vermijden. Een berenmarkt is een correctie van minstens 20 procent. Het hoeft niet per se zoals in 2008 te verlopen, voorlopig is er geen teken van een mogelijke recessie in de VS. Het is goed mogelijk dat de beurzen de komende jaren in een grote consolidatie bewegen om op deze manier de excessen weg te werken. Niemand weet het, het is week per week te evalueren via de grafieken. Selectief instappen op basis van technische koopsignalen met een gunstige risico/opbrengst die op voorhand gekend is, is mijn manier van beleggen. Wilt u wekelijks op de hoogte blijven van de toestand op de beurzen en aandelentips ontvangen? Vertrouw op 20+ jaar beurservaring. Vraag nu uw gratis proefperiode aan via Dirk Boodts Technisch analist (CMT)

Brains & Analysis terugblik

Brains & Analysis terugblik Brains & Analysis terugblik De belangrijkste voorspelling van afgelopen weekend was: In De komende maanden verwacht ik een uiterst grillig koersverloop op de aandelenmarkten Aandelen in Europa zijn voorlopig

Nadere informatie

UITLEG VAN HET 10-STAPPENPLAN

UITLEG VAN HET 10-STAPPENPLAN TOSTRAMS GOUD Uw winst, ons werk Kijk op www.tostrams.nl T i e n - s t a p p e n p l a n Inhoud 2 De markt heeft altijd gelijk. 10-STAPPENPLAN - STAP 1 3 De zijwaartse trading range. 10-STAPPENPLAN - STAP

Nadere informatie

Expect the unexpected

Expect the unexpected Kwartaal Focus 1 e kwartaal 2015 (januari) Expect the unexpected Het afgelopen kwartaal, Q4, stond in het teken van de nodige volatiliteit (beweeglijkheid) op de beurzen. In oktober daalde de AEX in 2

Nadere informatie

Forex Trading Auteur: Luc Verstreken

Forex Trading Auteur: Luc Verstreken Copyright: Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming Forex-Info.nl verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, offset, fotokopie of microfilm of in

Nadere informatie

Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank: een stap vooruit

Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank: een stap vooruit Uw beleggingen September 2013 De economie trekt eindelijk aan in de eurozone Na zes opeenvolgende kwartalen van krimpende economische activiteit knoopt de eurozone sinds het tweede kwartaal van 2013 weer

Nadere informatie

Beleggingsstrategie update 2015

Beleggingsstrategie update 2015 Beleggingsstrategie update 2015 Highlights Capvest beleggingsstrategie update 2015: 1. De rente op spaargeld is (en blijft) te laag om de inflatie te compenseren. 2. Traditionele obligatiebeleggingen worden

Nadere informatie

LEREN BELEGGEN. theorie

LEREN BELEGGEN. theorie theorie LEREN BELEGGEN In deze serie lessen leer je meer over beleggen. Je kunt op veel manieren beleggen, maar je kunt er ook voor kiezen te sparen. Wat zijn eigenlijk de verschillen? En waar moet je

Nadere informatie

INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE

INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE W E V R O E G E N U I T 2 0 L A N D E N H O E Z E D E N K E N IN EEN ONDERZOEK UITGEVOERD DOOR CICERO BLACKROCK INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE WAT HOUDT NEDERLANDERS

Nadere informatie

Hedgefondsen en private equity, kansen in de crisis. De UFR in acht vragen

Hedgefondsen en private equity, kansen in de crisis. De UFR in acht vragen Hedgefondsen en private equity, kansen in de crisis De UFR in acht vragen Jaargang 15 - september 2012 Colofon Redactie Rogier van Aart, Justin Boers, David van Bragt, Remco Flapper, Lieuwe Jousma, Menso

Nadere informatie

Eigen Huis Marktindicator. 1e kwartaal 2013. Rapport

Eigen Huis Marktindicator. 1e kwartaal 2013. Rapport Marktindicator Rapport H. Boumeester C. Lamain April Marktindicator Marktindicator 1 e kwartaal Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van: Vereniging Auteurs: H. Boumeester C. Lamain April Onderzoeksinstituut

Nadere informatie

introductie valutamanagement

introductie valutamanagement introductie valutamanagement valutamanagement Valutamanagement 1 Inhoudsopgave Inleiding 1 Macro-economische factoren 1.1. Valutamarkten 1.2. Wisselkoersen 1.3. Wat bepaalt de wisselkoers? 1.4. Valutamanagement

Nadere informatie

Meting september 2013

Meting september 2013 Meting september 2013 Het Nederlandse Donateurspanel van WWAV wordt mede mogelijk gemaakt door het CBF en is uitgevoerd door Peil.nl Donateursvertrouwen daalt in tegenstelling tot consumentenvertrouwen

Nadere informatie

Beleggingsoplossingen voor uw klanten

Beleggingsoplossingen voor uw klanten Magazine voor professionele beleggers - JNURI 2011 Strategy & Focus Beleggingsoplossingen voor uw klanten Strategy & Focus I januari 2011 I 2 STRTEGY & FOCUS JNURI 2011 Manager Strategy & Focus Philippe

Nadere informatie

Hoe onwaarschijnlijk zijn negatieve rentes?

Hoe onwaarschijnlijk zijn negatieve rentes? ARTIKEL 11 maart 2015 Voor professionele beleggers Hoe onwaarschijnlijk zijn negatieve rentes? Negatieve rentes voor obligaties met lange looptijden zijn volgens de financiële markten niet onwaarschijnlijk.

Nadere informatie

ZWARTE ZWAAN. Als het onverwachte komt...

ZWARTE ZWAAN. Als het onverwachte komt... APRIl 2011 WWW.FONDSNIEUWS.NL ZWARTE ZWAAN Als het onverwachte komt... Het inflatiespook waart rond PAGINA 23 De beste asset classes tot dusver PAGINA 20 Grijze golf biedt belegger kansen PAGINA 10 Om

Nadere informatie

Embargo tot woensdag 20 mei. 13:30 uur. Dutch Wealth Report 2015

Embargo tot woensdag 20 mei. 13:30 uur. Dutch Wealth Report 2015 Dutch Wealth Report 2015 Zonder vermogen geen groei Voor de derde keer bieden wij u het rapport Vermogend Nederland aan. Dit rapport biedt inzicht in de wereld van de vermogende Nederlander, samen gesteld

Nadere informatie

MoneYou Rendement. Kies jouw ideale balans tussen risico en rendement

MoneYou Rendement. Kies jouw ideale balans tussen risico en rendement MoneYou Rendement Kies jouw ideale balans tussen risico en rendement Een onderneming van ABN AMRO BANK N.V. MONEYou Rendement MoneYou introduceert een nieuwe en eenvoudige manier van beleggen waarbij je

Nadere informatie

Sparen levert niks meer op door extreem lage rente* Aantrekkelijke alternatieven voor uw spaargeld! Copyright: Q2 2015 OXBY www.oxby.nl info@oxby.

Sparen levert niks meer op door extreem lage rente* Aantrekkelijke alternatieven voor uw spaargeld! Copyright: Q2 2015 OXBY www.oxby.nl info@oxby. 2015 Sparen levert niks meer op door extreem lage rente* Aantrekkelijke alternatieven voor uw spaargeld! Copyright: Q2 2015 OXBY www.oxby.nl info@oxby.nl 0 1. Sparen levert niks meer op door extreem lage

Nadere informatie

Beleggingsprincipes. Wetenswaardigheden over beleggen, risico en rendementen. De effecten van inflatie en looptijd. Balans tussen risico en rendement

Beleggingsprincipes. Wetenswaardigheden over beleggen, risico en rendementen. De effecten van inflatie en looptijd. Balans tussen risico en rendement Beleggingsprincipes Wetenswaardigheden over beleggen, risico en rendementen De effecten van inflatie en looptijd Balans tussen risico en rendement De kracht van herbeleggen Risico neemt af naarmate de

Nadere informatie

ONLINE BELEGGEN IN 10 STAPPEN

ONLINE BELEGGEN IN 10 STAPPEN ONLINE BELEGGEN IN 10 STAPPEN Nooit eerder was beleggen zo laagdrempelig als nu. De drie belangrijke voordelen van online beleggen? De snelheid, het eenvoudige beheer en de geringe kosten die ermee gepaard

Nadere informatie

ING Sprinters BEST. Met een nog grotere hefboom inspelen. 2op een koers stijging of -daling @

ING Sprinters BEST. Met een nog grotere hefboom inspelen. 2op een koers stijging of -daling @ ING Sprinters BEST Met een nog grotere hefboom inspelen 2op een koers stijging of -daling @ ING Sprinters BEST Eind 2008 heeft de ING Sprinters geïntroduceerd. Hiermee kunt u inspelen op wereldwijde marktontwikkelingen.

Nadere informatie

David Jonckheere Product Manager Investments. Bewust kiezen voor de laagste kost is de beste opstap naar meer rendement. p. 10

David Jonckheere Product Manager Investments. Bewust kiezen voor de laagste kost is de beste opstap naar meer rendement. p. 10 over bewust omgaan met spaargeld oktober 2014 Met handig uitneembaar katern Beleggen in fondsen bij Rabobank.be David Jonckheere Product Manager Investments Bewust kiezen voor de laagste kost is de beste

Nadere informatie

TIJD VOOR EEN NIEUWE STRATEGIE. De opmars van de Chinese consument. Emerging markets van Oost tot West NIEUWS, CIJFERS EN ANALYSE

TIJD VOOR EEN NIEUWE STRATEGIE. De opmars van de Chinese consument. Emerging markets van Oost tot West NIEUWS, CIJFERS EN ANALYSE NIEUWS, CIJFERS EN ANALYSE EEN NIEUWSBRIEF VAN FIDELITY WORLDWIDE INVESTMENT, 2011-Q3 NEDERLAND De opmars van de Chinese consument VALUE-CHAIN INVESTING Emerging markets van Oost tot West FLEXIBEL BELEGGEN

Nadere informatie

Herstel zet zich door, maar groeipotentieel is te laag

Herstel zet zich door, maar groeipotentieel is te laag vbo-analyse Focus Conjunctuur Herstel zet zich door, maar groeipotentieel is te laag Juni 2014 47% II aantal sectoren dat uitgaat van een verbetering van de economische activiteit in de komende zes maanden

Nadere informatie

Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies?

Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies? Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies? Ga niet over één nacht ijs... 1 Hoeveel kan ik lenen?... 2 Vaste of variabele rente?... 3 Rente kort of lang vastzetten?... 4 Hoogte van de rente... 4 Hoe zit

Nadere informatie

Europa en de financiële markten

Europa en de financiële markten Europa in de praktijk Europa en de financiële markten De financiële en economische crisis en de rol van Europa Hoe Europa te weinig doet om een nieuwe crisis te voorkomen SOMO, Ander Europa 1 Colofon Deze

Nadere informatie

BELEGGINGS- HORIZON. Zomer 2012 PETERCAM IN DEBAT MET PAUL KRUGMAN TOEKOMST VAN DE EURO OP HET SPEL FISCAAL MISBRUIK: EEN NIEUWE NOTIE

BELEGGINGS- HORIZON. Zomer 2012 PETERCAM IN DEBAT MET PAUL KRUGMAN TOEKOMST VAN DE EURO OP HET SPEL FISCAAL MISBRUIK: EEN NIEUWE NOTIE BELEGGINGS- HORIZON Zomer 2012 PETERCAM IN DEBAT MET PAUL KRUGMAN TOEKOMST VAN DE EURO OP HET SPEL FISCAAL MISBRUIK: EEN NIEUWE NOTIE INHOUD ZOMER 2012 EDITORIAAL.............................................................

Nadere informatie

Deutsche Bank DB Personal. MiFID : Een klare kijk op beleggingen

Deutsche Bank DB Personal. MiFID : Een klare kijk op beleggingen Deutsche Bank MiFID : Een klare kijk op beleggingen Inhoud Inleiding 3 MiFID: belangen van de belegger beter gediend 4 In 15 minuten bepaalt u uw beleggersprofiel 4 Waaruit bestaat de vragenlijst Mijn

Nadere informatie

Sparen, beleggen in aandelen of in recreatief onroerend goed

Sparen, beleggen in aandelen of in recreatief onroerend goed Sparen, beleggen in aandelen of in recreatief onroerend goed De beurskoersen schommelen en kennen een neergaande trend. De rente is historisch laag. Voor beleggers een onzekere situatie, en voor wie op

Nadere informatie

Zet uw spaargeld aan het werk Martine Reynaers en Peter De Keyzer over conservatieve spaarders en roekeloze beleggers. Quarterly

Zet uw spaargeld aan het werk Martine Reynaers en Peter De Keyzer over conservatieve spaarders en roekeloze beleggers. Quarterly Quarterly PERSPECTIVES ON BANKING Zet uw spaargeld aan het werk Martine Reynaers en Peter De Keyzer over conservatieve spaarders en roekeloze beleggers Een initiatief van BNP Paribas Fortis in samenwerking

Nadere informatie