Informatiebrochure Bosnië-Herzegovina. Zwolle

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatiebrochure Bosnië-Herzegovina. Zwolle"

Transcriptie

1 Informatiebrochure Bosnië-Herzegovina Zwolle

2

3 Inleiding Bosnië-Herzegovina is een van de jongste staten van Europa. Wat zou je ervan vinden om dit land en zijn bevolking te ontmoeten?? Je zult onder de indruk komen van de rijke geschiedenis van het land en de mooie natuur. Bovenal willen we je in aanraking laten komen met andere mensen in een ander deel van Europa. Als dit je aanspreekt dan is een uitwisseling met het land en zijn bevolking misschien iets voor jou! Als Greijdanus hebben we jarenlange ervaringen met reizen naar het buitenland in de zogenaamde werkweken. Verschillende Europese hoofdsteden werden en worden bezocht. Leerlingen komen op die manier voor een deel in aanraking met de diversiteit van de Europese cultuur. Musea en stadswandelingen worden afgewisseld met ontspannende activiteiten. Als school hebben we de ambitie om deze werkweken van karakter te laten veranderen in de nabije toekomst. Het accent zal meer komen te liggen op het ontmoeten van de ander. Deze doelstelling hebben we breed omschreven in het beleidsplan internationalisering. Twee passages uit dit beleidsstuk om duidelijk te maken waar we naar streven volgen hieronder: Onder internationalisering wordt het samenbrengen van culturen verstaan waarbij onder andere diversiteit en innovatie een grote rol spelen. Internationalisering is om die reden niet meer weg te denken uit het onderwijs. Onder internationalisatie wordt ten eerste verstaan de ontmoeting van en communicatie met anderen in hun cultuur, en visa versa, waarbij diversiteit en innovatie een grote rol spelen. Dit is meestal en bij voorkeur een fysieke ontmoeting. Het Greijdanus kiest vanuit haar christelijke identiteit en schoolvisie voor een brede blik op de wereld. Christen zijn in een veranderende wereld, een wereld die steeds multicultureler wordt, is een reële uitdaging. Het is duidelijk uit de Bijbel dat christenen ook een bijdrage moeten leveren op allerlei terreinen. De school wil haar leerlingen laten kennismaken met mensen in andere landen en omstandigheden en met hun ideeën en cultuuruitingen.

4 Voor het komende cursusjaar zijn we begonnen met het uitrollen van een nieuw project. De plaats van bestemming is Sarajevo in Bosnië. Een jonge staat met een zeer bewogen recente geschiedenis. De bedoeling van het programma is dat naast excursies vooral contacten gelegd worden met de bewoners van het land. We gaan naar een school, bezoeken op zondag een evangelische kerkdienst en gaan in gesprek met jonge ondernemers die in het post-communistische tijdperk een bedrijf opbouwen. Kortom een reis met een inhoudelijk programma en minder toeristisch van aard. Vrelo Bosne (stadspark) De bibliotheek van Sarajevo. Voorheen het stadhuis. Duidelijk herkenbaar zijn de Moorse invloeden.

5 Doelgroep en voorwaarden Alle bovenbouwleerlingen van HAVO en VWO mogen deelnemen aan deze reis. Dat betekent dat leerlingen die nu in Havo 4 of VWO 5 zitten een extra werkweek krijgen aangeboden. Voor de huidige VWO 4 leerlingen komt de reis naar Bosnië als alternatief voor de werkweek. Dat betekent dat als een leerling meegaat niet verplicht is om nog mee te reizen naar een andere werkweeklocatie. In geval van deelname moet je rekening houden met een iets hogere prijs voor de Bosnië-reis in vergelijking met de andere werkweekreizen. Maar voor dat geld ben je ook een volle week weg. De inschrijving voor deze reis is gelimiteerd. Er kunnen maximaal 15 personen mee. De beroemde brug in Mostar Excursies Met deze reis willen we het karakter van de werkweken laten veranderen. We gaan meer inzetten op ontmoetingen met de bewoners. Maar natuurlijk is het ook de bedoeling dat we de geschiedenis en de cultuur van het land verkennen door op excursie te gaan. Dat deden we ook bij de oude werkweken. We verblijven in Sarajevo en deze stad ademt geschiedenis en brengt de cultuur van het 19e eeuwse Europa en het oude Ottomaanse Rijk bij elkaar. Naast Sarajevo bezoeken we Srebrenica, Mostar en Lukomir. Srebrenica is sinds de burgeroorlog van nauw verbonden met de Nederlandse geschiedenis. Destijds moesten Nederlandse VN-militairen (Dutchbat) de moslimenclave Srebrenica beschermen. Dit liep volledig verkeerd af met als gevolg de moord op ongeveer 8000 moslimmannen. Ook het stadje Mostar werd door de burgeroorlog zwaar getroffen. Het karakteristieke Bosnische stadje draagt vandaag nog de zichtbare sporen van de oorlog.

6 Ontmoetingen Tijdens deze reis willen we de leerlingen in contact brengen met leeftijdsgenoten. Daarom bezoeken we een school ( 3 gymnasium ). In overleg met de docenten daar gaan we opdrachten uitvoeren in Sarajevo. Op zondag bezoeken we de kerk en gaan we in gesprek met de predikant en de jongeren van de gemeente. Ook gaan we ondernemers ontmoeten. Jonge mensen die een eigen bedrijf proberen te starten in een land waar jarenlang het communisme de dienst uitmaakte. Tegen welke problemen lopen zij op? Kostenplaatje Deze reis/uitwisseling kost iets meer dan de gemiddelde werkweek. Maar voor dat geld ben je langer weg en krijg je een zeer afwisselende en cultureel hoogwaardige reis aangeboden. Bij de prijs inbegrepen zijn de retourvlucht, onderkomens, maaltijden en vervoer ter plaatse. Grofweg moet je denken aan een bedrag tussen de 600 en 650 euro. Voorbereiding Voordat we op reis gaan organiseren we een voorbereidingsavond op school. Hier komt de inhoud van het programma ter sprake. We nodigen een aantal deskundigen uit die ons meer kunnen vertellen over de recente geschiedenis van het land. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan een militair die onderdeel is geweest van het Dutchbat peloton of een onderneemster die na de burgeroorlog een eigen onderneming heeft opgebouwd. Aanblik van kapotgeschoten huizen in Sarajevo als gevolg van de burgeroorlog ( )

7 Korte geschiedenis van Bosnië /Bezienswaardigheden Bosnië-Herzegovina is nog maar zeer recentelijk een zelfstandig onafhankelijke staat. Na de bugeroorlog ( ) kreeg het autonomie. Het vroegere verleden is verbonden met onder andere de Romeinse, Hongaarse, Ottomaanse en Habsburgse geschiedenis. Vanaf de late middeleeuwen stond Bosnië onder heerschappij van de Turken. Aan het einde van de 18e eeuw brokkelde het gezag van de sultan op de Balkan af en namen de Oostenrijkse Habsburgers het gezag over. In 1908 nam Oostenrijk Bosnië-Heregovina definitief in bezit. Dit was tegen het zere been van de Serviërs. Zij vonden dat Bosnië deel moest uitmaken van een groot Servisch rijk. Op 28 juni 1914 bezocht de Oostenrijkse kroonprins Franz Ferdinand de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Hij werd die dag vermoord door de Servische nationalist Gavrilo Princip. Deze moord leidde vervolgens tot de Eerste Wereldoorlog. Na de oorlog ontstond de nieuwe staat Joegoslavië. De periode tussen de wereldoorlogen bleef zich kenmerken door spanningen tussen de verschillende etnische bevolkingsgroepen. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde Joegoslavië zich onder leiding van Jozip Broz Tito tot een communistische staat. Bijzonder was dat Tito een eigen koers, onafhankelijk van de steeds meer zelfstandigheid. Na de val van de communistische Sovjet-Unie viel ook Joegoslavië uit elkaar. De voormalige deelstaten Kroatië en Slovenië verklaarden zich in januari 1992 onafhankelijk. Dit verliep relatief rustig zonder al te veel wapengekletter. Museum over de aanslag op Franz Ferdinand Brandend parlementsgebouw

8 In Bosnië liep de poging om als autonome staat verder te gaan uit op een bloedige burgeroorlog met Servië. De stad Sarajevo werd door de Serviërs omsingeld en kapot geschoten. Tussen 1992 en 1995 vielen circa doden, Twee miljoen mensen werden uit hun huizen verdreven en velen kampen tot vandaag met oorlogstrauma s. Tachtig procent van de industrie werd vernield en veel cultureel erfgoed zoals de bibliotheek in Sarajevo en de oude brug in Mostar werd verwoest. De ontzetting over de val van de enclave Srebrenica, die door Nederlandse VN militairen beschermd moest worden, en de daaropvolgende massamoord op 8000 moslimmannen door de Servische generaal Ratko Mladic veranderde de houding van het westen. De NAVO besloot militair in te grijpen. Uiteindelijk resulteerde dit in vredesonderhandelingen waarbij in Dayton de uiteindelijke akkoorden werden getekend. Het akkoord van Dayton deelt Bosnië op in de Federatie Bosnië-Herzegovina en de Servische Republiek. Blauwhelmen in Sebrenica Ratko Mladic. Generaal Servische leger.

9 Concept programma Tijdstip: 27 oktober tot 3 november 2017 Weekopzet: 1e dag: Vrijdag: Vertrek vanuit Nederland, aankomst Sarajevo. City tour Sarajevo met Bibliotheek, Old Town. Museum WO I. Vervoer naar appartementen. 2e dag: Zaterdag: Bergwandeling naar Lukomir: per bus(sen) de bergen in, waarna bergwandelend heen en per minibus(sen) terug. Mountainbiken. 3e dag: Zondag: Kerkbezoek, ECKB gevolgd door Gesprek en ontmoeting met predikant Slavko en zijn gezin en jongeren van de gemeente(n) in Sarajevo en volwassen bekeerlingen. Namiddagprogramma: Vrelo Bosne. 4e dag: Maandag: Srebrenica. Bezoek aan voormalige moslim-enclave. Met gids het gebied bezoeken. 5e dag: Dinsdag: Bezoek 3rd Gymnasium Sarajevo. Gezamenlijk met docenten en leerlingen Sarajevo verkennen/opdrachten uitvoeren etc. Daarna Zwolse leerlingen mee met Bosnische leerlingen?? 6e dag: Woensdag: Gezamenlijke ontmoeting/activiteit op school. Presentaties o.i.d. Middag Vertrek naar Mostar. Bezoek stadje. Eventueel Konjic.

10 7e dag: Donderdag: Tunnel of Life. Ontmoeting met gezamenlijke ondernemers (Suada en Sasha). Vrije uren voor shoppen c.a. 8e dag: Vrijdag: Vertrek naar Nederland. Portfolio opdrachten voor ID CV Deze reis leent zich natuurlijk uitstekend voor een aantal portfolio opdrachten. Opdrachten die gelinkt kunnen worden aan specifieke vakken als economie en geschiedenis. Maar de onderlinge ontmoetingen met mensen uit een ander land en een andere cultuur zorgen ervoor dat je ook op het gebied van persoonlijke vorming nieuwe ervaringen zult opdoen. Van de verwerking hiervan kun je verslag doen in je ID*CV.

11 DOBRODOŜLI! VAN HARTE WELKOM

12

Maatschappijwetenschappen 2e fase DE GENOCIDE IN SREBRENICA 1995 KNIPVELLEN

Maatschappijwetenschappen 2e fase DE GENOCIDE IN SREBRENICA 1995 KNIPVELLEN Maatschappijwetenschappen 2e fase DE GENOCIDE IN SREBRENICA 1995 KNIPVELLEN NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies OPDRACHT 2 HET FEITENRELAAS Zet de feiten op een rijtje door een

Nadere informatie

De dood van Joegoslavië ( )

De dood van Joegoslavië ( ) Geschiedenis van de laatste 50 jaar De dood van Joegoslavië (1990-1995) Bas Levinsohn 1 Inleiding Overzicht colleges Titel college Thema college Tijdsperiode 1 De Cubaanse rakketencrisis Beslissingen tijdens

Nadere informatie

Titel Nederlandse troepen in Srebrenica

Titel Nederlandse troepen in Srebrenica Nederlandse troepen in Srebrenica Hoe zorg je voor vrede in moeilijke tijden? Korte lesomschrijving Leerlingen verwerven in deze les informatie over de burgeroorlog in Joegoslavië. Ook onderzoeken ze de

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DEFENSIE

MINISTERIE VAN DEFENSIE MINISTERIE VAN DEFENSIE Militaire Inlichtingendienst Postbus 20701 2500 ES 's-gravenhage Aan; Zie verzendlijst Telefoon 070-3 18 73 87 Telefax 070-3 18 79 51 Uw brief Uw kenmerk Ons nummer Datum DIS/96/12.13.4/858

Nadere informatie

6 Daagse Battlefieldtour Oradour sur Glane, tankmuseum Saumur en de Loirestreek.

6 Daagse Battlefieldtour Oradour sur Glane, tankmuseum Saumur en de Loirestreek. 6 Daagse Battlefieldtour Oradour sur Glane, tankmuseum Saumur en de Loirestreek. Geachte reiziger, - zaterdag 5 t/m donderdag 10 oktober 2019 - We hebben weer een najaarsreis op het programma staan voor

Nadere informatie

Handleiding Srebrenica

Handleiding Srebrenica Korte lesomschrijving In deze les staat de vensterplaat over de val van Srebrenica central. De leerlingen ontdekken aan de hand van deze interactieve vensterplaat waarom Nederlandse soldaten daar waren

Nadere informatie

5.2. Boekverslag door L woorden 2 juni keer beoordeeld. Geschiedenis. Inleiding

5.2. Boekverslag door L woorden 2 juni keer beoordeeld. Geschiedenis. Inleiding Boekverslag door L. 2156 woorden 2 juni 2007 5.2 44 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding Dit werkstuk gaat over de val van Srebrenica en welke rol Nederland hierin speelde. De hoofdvraag is dan ook:

Nadere informatie

Добро дошли у Србију! Welkom in Servië!

Добро дошли у Србију! Welkom in Servië! Добро дошли у Србију! Welkom in Servië! Bestemming: Niš, Servië Wanneer? Zondag 29 maart tot en met zaterdag 4 april 2015 Hoe? Met het vliegtuig via Belgrado en Sofia Prijs? 300 euro (excl. reiskosten

Nadere informatie

5,4. Werkstuk door een scholier 2713 woorden 13 juni keer beoordeeld. Geschiedenis. Inhoud

5,4. Werkstuk door een scholier 2713 woorden 13 juni keer beoordeeld. Geschiedenis. Inhoud Werkstuk door een scholier 2713 woorden 13 juni 2007 5,4 34 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoud Inleiding Hoofdstuk 1 De oorzaken van de Eerste Wereldoorlog voor Oostenrijk-Hongarije Hoofdstuk 2 De

Nadere informatie

Geschiedenis achtergrond.

Geschiedenis achtergrond. Geschiedenis achtergrond. De Subkarpaten, de regio in de Oekraïne waar Livia en Attila wonen, was vroeger onderdeel van Hongarije. Voor 1920 Hongarije was erg groot, maar omdat het land één van de verliezers

Nadere informatie

De nieuwe landen in het oosten

De nieuwe landen in het oosten De nieuwe landen in het oosten Sinds het einde van de Koude Oorlog is de kaart van Europa ingrijpend gewijzigd. Sommige staten zijn verdwenen om op te gaan in een groter geheel ( denk aan de DDR), maar

Nadere informatie

Welkom ouders van t Zonnewiel

Welkom ouders van t Zonnewiel Welkom ouders van t Zonnewiel Presentatie over: De overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs en de scholen van Het Baken in Almere Onderwijsdoorstroomschema LWOO, wat is dat? LWOO op Stad

Nadere informatie

Duitsland. Uitwisseling Hüllhorst

Duitsland. Uitwisseling Hüllhorst Komend schooljaar staan er weer allerlei reizen op het programma voor de leerlingen van het Montessori College. Om deze schoolreizen allemaal op een rijtje te zetten hebben we deze reisgids ontwikkeld.

Nadere informatie

Vervolg en einde van De Koude Oorlog: 1953-1995 (10.1 & 10.3)

Vervolg en einde van De Koude Oorlog: 1953-1995 (10.1 & 10.3) Vervolg en einde van De Koude Oorlog: 1953-1995 (10.1 & 10.3) Na de dood van Stalin leek de Sovjet greep op het Oost Europa wat losser te worden. Chroesjtsjov maakte Stalins misdaden openbaar (destalinisatie),

Nadere informatie

Maandag. s Avonds dineren we op loopafstand van ons hotel en genieten we van de verschillende lokale wijnen.

Maandag. s Avonds dineren we op loopafstand van ons hotel en genieten we van de verschillende lokale wijnen. Achtergrond Al eeuwenlang is de Kaukasus zowel een trefpunt van culturen als een schier onoverwinnelijk obstakel voor de vele volkeren die de regio hun thuis noemen. Na Perzische, Ottomaanse en Russische

Nadere informatie

Het land op de kaart

Het land op de kaart Eritrea Het land op de kaart Indeling Geografie Geschiedenis De bevolking Godsdienst Onafhankelijkheidsoorlog Politiek Oorlog met Ethiopië 1998 Eindeloze dienstplicht Geografie. Eritrea ligt in de hoorn

Nadere informatie

maatschappijwetenschappen pilot vwo 2015-I

maatschappijwetenschappen pilot vwo 2015-I Opgave 1 Kroatië toegetreden tot de EU Bij deze opgave horen de teksten 1 tot en met 3 en figuur 1. Inleiding Kroatië is een van de staten in de Balkan die voorheen tot Joegoslavië behoorden. In 1991 verklaarde

Nadere informatie

Normandië 7 tot en met 11 april 2015

Normandië 7 tot en met 11 april 2015 Normandië 7 tot en met 11 april 2015 Programma voor vanavond 1) Informatie over de excursie De begeleiders Vertrek- en aankomsttijden De dagprogramma s Programma voor vanavond 2) De relatie tot de schoolvakken

Nadere informatie

Studiereizen augustus 2014 toekomstige leerlingen HAVO5 / VWO5. 12 Maart 2014

Studiereizen augustus 2014 toekomstige leerlingen HAVO5 / VWO5. 12 Maart 2014 Studiereizen augustus 2014 toekomstige leerlingen HAVO5 / VWO5 12 Maart 2014 Welkom Idee achter de studiereizen Keuze van de bestemmingen Overige informatie Idee achter de studiereizen Groepsvorming Educatief

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Frans Ferdinand en de eerste wereldoorlog

Werkstuk Geschiedenis Frans Ferdinand en de eerste wereldoorlog Werkstuk Geschiedenis Frans Ferdinand en de eerste wereldoorlog Werkstuk door een scholier 2889 woorden 21 februari 2008 5,8 176 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De gebeurtenissen die uiteindelijk zouden

Nadere informatie

Man met een missie. Hoe Srebrenica het leven van schooldirecteur Philip Messak veranderde. Kees Opmeer

Man met een missie. Hoe Srebrenica het leven van schooldirecteur Philip Messak veranderde. Kees Opmeer Hoe Srebrenica het leven van schooldirecteur Philip Messak veranderde Kees Opmeer Colofon 2 Uitgave Tekst ga creatief Meppel Kees Opmeer 3 Fotografie Marieke Opmeer Wim Dijkema Jeroen Machielsen Modellen

Nadere informatie

UITWISSELINGEN

UITWISSELINGEN UITWISSELINGEN 2018-2019 Besançon Frankrijk Liberec Tjechië Madrid Spanje DE UITWISSELINGEN Ook dit jaar zijn wij trots dat er weer de mogelijkheid is om op het Nieuwe Eemland in het tweede, derde of vierde

Nadere informatie

Programma projectwek Samen Leven Doe Je Zo 2010 Vmbo t Venster, Arnhem Kandinsky College, Nijmegen Mulo Kerklaan, Paramaribo

Programma projectwek Samen Leven Doe Je Zo 2010 Vmbo t Venster, Arnhem Kandinsky College, Nijmegen Mulo Kerklaan, Paramaribo Programma projectwek Samen Leven Doe Je Zo 2010 Vmbo t Venster, Arnhem Kandinsky College, Nijmegen Mulo Kerklaan, Paramaribo Projectweek Suriname 2010 blz. 1 PROGRAMMA projectweek Samen Leven Doe je Zo

Nadere informatie

5 t/m 10 oktober - Oradour & Saumur

5 t/m 10 oktober - Oradour & Saumur 5 t/m 10 oktober - Oradour & Saumur 6 daagse battlefield tour Oradour sur Glane, tankmuseum Saumur en de Loirestreek Een unieke reis naar midden-frankrijk. Ons eerste reisdoel is een uitgebreid bezoek

Nadere informatie

Mandarijn in Shanghai, Hutong School

Mandarijn in Shanghai, Hutong School EASY LANGUAGES Mandarijn in Shanghai, Hutong School Programma overzicht: Intensieve Mandarijnse cursus Vanaf 18 jaar Accommodatie in modern appartement 2 weken tot 1 jaar Alle niveaus Bestemming Taalcursus

Nadere informatie

2. Zonder bijlage is deze brief ongeclassificeerd.

2. Zonder bijlage is deze brief ongeclassificeerd. Ministerie van Defensie Militaire Inlichtingendienst Postbus 20701 2500 ES 's-gravenhage - Aan: Zie verzendlijst. Telefoon 070-3 18 81 88 Telefax 070-318 79 51 Uw brief Uw kenmerk Ons nummer DIS/92/095/0989

Nadere informatie

De Eerste Wereldoorlog

De Eerste Wereldoorlog 1 Introductie Dit project gaat over de Eerste Wereldoorlog. Het is vooral een doe-project. Je werkt soms alleen, soms in tweetallen. Tijdens het project moet je opdrachten maken. Alle opdrachten en presentaties

Nadere informatie

EASY LANGUAGES. Mandarijn in Peking, Hutong School. School. Programma overzicht:

EASY LANGUAGES. Mandarijn in Peking, Hutong School. School. Programma overzicht: EASY LANGUAGES Mandarijn in Peking, Hutong School Programma overzicht: Intensieve Mandarijnse cursus Vanaf 18 jaar Accommodatie in modern appartement 1 maand tot 1 jaar Alle niveaus School Bestemming China

Nadere informatie

Voor wie? Omschrijving

Voor wie? Omschrijving Minor MOES Voor wie? Een opleidingsgebonden minor voor studenten Geschiedenis en tevens toegankelijk voor andere BA-studenten (bijvoorbeeld van de opleiding Internationale Betrekkingen en Internationale

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Beste ouder/verzorger, Namens het team, Herman Hofman.

Nieuwsbrief. Beste ouder/verzorger, Namens het team, Herman Hofman. Nieuwsbrief Agenda Februari Vr 23 Ma 26 Ma 5 Wo 14 Vr 16 Di 20 Do 22 Do 29 Vr 30 Di 3 Wo 4 Start voorjaarsvakantie Gr. 1-4 12.00u. Gr. 5-8 15.30u. Voorjaarsvakantie t/m vrijdag 2 maart Maart Eerste schooldag

Nadere informatie

deeultûrele grens de natuurlijke grens onafhankelijk de open grens de $~aatkundi "" ~...de 't-aalg(ens Kijkles Hoofdstuk 8 Les 1

deeultûrele grens de natuurlijke grens onafhankelijk de open grens de $~aatkundi  ~...de 't-aalg(ens Kijkles Hoofdstuk 8 Les 1 Kijkles Hoofdstuk 8 Les 1 Grenzen verdwijnen De schutting in jouw tuin is de grens tussen jouw tuin en die van de buren. Tussen woonwijken, gemeenten, provincies en landen zijn ook grenzen. Die grenzen

Nadere informatie

15 aantekeningen Peter Otto

15 aantekeningen Peter Otto 15 aantekeningen Peter Otto Sarajevo, tijdens aankomst konvooi met 775 doden, juli 2010 Mijn reis in 2010 naar de herbegrafenis van 775 Bosniaken in Bosnië-Herzegovina leidde tot deze aantekeningen in

Nadere informatie

6,1. De Balkan - Het ontrafelen van de chaos Macedonië. Werkstuk door een scholier 2665 woorden 6 april keer beoordeeld.

6,1. De Balkan - Het ontrafelen van de chaos Macedonië. Werkstuk door een scholier 2665 woorden 6 april keer beoordeeld. Werkstuk door een scholier 2665 woorden 6 april 2004 6,1 44 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De Balkan - Het ontrafelen van de chaos Macedonië Inleiding Wij willen het gaan hebben over de ontwikkeling

Nadere informatie

Eerste Wereldoorlog vmbo12

Eerste Wereldoorlog vmbo12 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 19 juni 2017 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/62174 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Women Entrepreneurship and Professionals. Capacity building and Leadership development. Tegen alle verwachtingen in?

Women Entrepreneurship and Professionals. Capacity building and Leadership development. Tegen alle verwachtingen in? Women Entrepreneurship and Professionals GreenDreamCompany organiseert de inspirerende expeditie Women Entrepreneurship and Professionals speciaal voor vrouwelijke professionals en ondernemende Nederlandse

Nadere informatie

EASY LANGUAGES. Portugees in Porto - Fast Forward. Bestemming. Programma overzicht:

EASY LANGUAGES. Portugees in Porto - Fast Forward. Bestemming. Programma overzicht: EASY LANGUAGES Portugees in Porto - Fast Forward Programma overzicht: Cursus Portugees vanaf 17 jaar Accommodatie in een gastgezin Sociale en culturele activiteiten Gratis internet en WiFi op de school

Nadere informatie

6,6. Werkstuk door een scholier 1980 woorden 16 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde

6,6. Werkstuk door een scholier 1980 woorden 16 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde Werkstuk door een scholier 1980 woorden 16 november 2006 6,6 197 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo Inhoud: Voorwoord 3. - Wat verwachten we van dit werkstuk? - Hoe gaan we het aanpakken?

Nadere informatie

Kandinsky Travel 2011-2012

Kandinsky Travel 2011-2012 Kandinsky Travel 2011-2012 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 pagina Skiën in Bottrop 4 Gaziantep 5 Suriname 6 Barcelona 7 Efteling of Walibi World 11 Spelregels 12 2 Inleiding Beste reiziger, Het reisprogramma

Nadere informatie

Geachte Porsche Club Holland leden,

Geachte Porsche Club Holland leden, Geachte Porsche Club Holland leden, In ons jubileumjaar mag een mooie meerdaagse buitenlandreis natuurlijk niet ontbreken, het bestuur is dan ook bijzonder blij met het initiatief van de organisatoren.

Nadere informatie

15-19 jaar - Boston Summer Camp bij een gastfamilie

15-19 jaar - Boston Summer Camp bij een gastfamilie EASY LANGUAGES 15-19 jaar - Boston Summer Camp bij een gastfamilie Van 15 tot 19 jaar 3 weken Studenten stad Meest Europees lijkende stad in U.S.A. School in de buurt van het beroemde Boston Commons Park

Nadere informatie

CCC COMMISSIE REIZEN

CCC COMMISSIE REIZEN CCC COMMISSIE REIZEN REISSPECIAL 2019 Beste leden van de CCC. Hier is dan de nieuwe reisspecial voor het jaar 2019. We mogen alweer terugzien op geslaagde reizen en kampen van dit jaar. Veel dank is daarbij

Nadere informatie

Leerlingen van het Noorderpoortcollege Stadskanaal aan de slag in Bosnië

Leerlingen van het Noorderpoortcollege Stadskanaal aan de slag in Bosnië Leerlingen van het Noorderpoortcollege Stadskanaal aan de slag in Bosnië Studenten van het Noorderpoort, school voor beroepsonderwijs aan de Frankrijklaan in Stadskanaal gaan van 3 t/m 8 juli voor de derde

Nadere informatie

De lessen vinden plaats op school, op een zo gunstig mogelijk tijdstip, maar er moet rekening gehouden worden met een 9 e uur.

De lessen vinden plaats op school, op een zo gunstig mogelijk tijdstip, maar er moet rekening gehouden worden met een 9 e uur. Hardenberg, 8 mei 2014 Beste leerlingen en ouders/verzorgers, Spaans wordt op het Vechtdal College gegeven als extra vak met 1 lesuur in de week. Volgend schooljaar, 2014-2015, begint er voor leerlingen

Nadere informatie

Libanon tot

Libanon tot 29.09. tot 07.10. is een dichtbevolkt en klein land. De hoofdstad Beiroet wordt ook wel het Monaco van het Midden- Oosten genoemd. Hier kan men winkelen, uitgaan en heerlijk eten. staat als land erg bekend

Nadere informatie

Turken in Kreuzberg. Bram Vrielink en Jens Barendsen (2de)

Turken in Kreuzberg. Bram Vrielink en Jens Barendsen (2de) Turken in Kreuzberg Bram Vrielink en Jens Barendsen (2de) 1 OPDRACHT 1 Waarom werd de Berlijnse muur opgericht? Na de 2 e Wereldoorlog werd Duitsland in 2 gedeeltes opgesplitst, te weten West-Duitsland

Nadere informatie

De 1 e Wereldoorlog inleiding (9.1)

De 1 e Wereldoorlog inleiding (9.1) De 1 e Wereldoorlog inleiding (9.1) Onderzoeksvraag: Wat waren de oorzaken van de 1 e Wereldoorlog en wat maakte deze oorlog uniek in de geschiedenis tot dan toe? Kenmerkende aspecten: * Het voeren van

Nadere informatie

Montessori Nieuws. No. 2 November 2011. Dit nummer is helemaal gewijd aan het tweetalig onderwijs, onze TTO-stroom.

Montessori Nieuws. No. 2 November 2011. Dit nummer is helemaal gewijd aan het tweetalig onderwijs, onze TTO-stroom. 1 No. 2 November 2011 Geachte ouder(s)/verzorger(s), Hier is alweer het tweede nummer van het. Dit nummer is helemaal gewijd aan het tweetalig onderwijs, onze TTO-stroom. Op dat gebied is er een aantal

Nadere informatie

GRIEKSE EPIGRAFIE OP LOCATIE (MA/PhD)

GRIEKSE EPIGRAFIE OP LOCATIE (MA/PhD) N e d e r l a n d s I n s t i t u u t A t h e n e Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών Netherlands Institute at Athens NIA INTERUNIVERSITAIRE CURSUS GRIEKSE EPIGRAFIE OP LOCATIE (MA/PhD) Nederlands Instituut in

Nadere informatie

5,1. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders.

5,1. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart 2013 5,1 27 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders. Paragraaf 1 De Romeinen trekken zich terug. 1. Welke

Nadere informatie

2-DAAGSE GILDE EXCURSIE LEUVEN-IEPER-MECHELEN

2-DAAGSE GILDE EXCURSIE LEUVEN-IEPER-MECHELEN 2-DAAGSE GILDE EXCURSIE LEUVEN-IEPER-MECHELEN Zomer 2016 Dinsdag 16 en woensdag 17 augustus: 2-daags stedenbezoek aan Leuven - Ieper - Mechelen. Het stadhuis van Leuven nabij de Oude Markt Vervoer per

Nadere informatie

De lessen vinden plaats op school, op een zo gunstig mogelijk tijdstip, maar er moet rekening gehouden worden met een 9e uur.

De lessen vinden plaats op school, op een zo gunstig mogelijk tijdstip, maar er moet rekening gehouden worden met een 9e uur. Hardenberg, 20 april 2016 Beste leerlingen en ouders/verzorgers, Spaans wordt op het Vechtdal College gegeven als extra vak met 1 lesuur in de week. Volgend schooljaar, 2016-2017, begint er voor leerlingen

Nadere informatie

Uw brief Uw kenmerk Ons nummer Datum 23 april 1996

Uw brief Uw kenmerk Ons nummer Datum 23 april 1996 MINISTERIE VAN DEFENSIE Militaire Inlichtingendienst Postbus 20701 2500 ES 's-gravenhage Aan; Zie verzendlijst Telefoon 070-3 18 73 87 Telefax 070-3 18 79 51 Uw brief Uw kenmerk Ons nummer Datum 23 april

Nadere informatie

Groep: 3 Lay-out: Teodiros Adgeh, Kayleigh Burgmeijer Voorzitter:Ise Korink Secretaris:Frederike Dopper

Groep: 3 Lay-out: Teodiros Adgeh, Kayleigh Burgmeijer Voorzitter:Ise Korink Secretaris:Frederike Dopper Groep: 3 Lay-out: Teodiros Adgeh, Kayleigh Burgmeijer Voorzitter:Ise Korink Secretaris:Frederike Dopper Voorwoord blz. 3 Hoofdstuk 1:de geschiedenis van Srebrenicia.blz. 4/14 Hoofdstuk 2:de aanval op Srebrenicia.blz.

Nadere informatie

JANUARI 2017. Yogacollege Tilburg. Telefoon: 06-33610765. Info@yogacollegetilburg.nl. www.yogacollegetilburg.nl

JANUARI 2017. Yogacollege Tilburg. Telefoon: 06-33610765. Info@yogacollegetilburg.nl. www.yogacollegetilburg.nl JANUARI 2017 1 2 3 4 5 6 7 8 1e jaar groep A 9 10 11 12 13 14 15 2e jaar groep A 16 17 18 19 20 21 22 1e jaar groep B 23 24 25 26 27 28 29 Opleiding 2e jaar groep A 30 31 FEBRUARI 2017 1 2 3 4 5 1e jaar

Nadere informatie

Visie Kindcentrum Vroondaal

Visie Kindcentrum Vroondaal Visie Kindcentrum Vroondaal Daar word je wijzer van! Den Haag, mei 2017 Deze visietekst is tot stand gekomen via stuurgroepbijeenkomsten met professionals vanuit SCOH en Triodus, gesprekken met teamleden

Nadere informatie

Cuisine & Culture. zondag 19 april t/m donderdag 23 april 2015. Architectuur Muziek Badcultuur Café s en Koffiehuizen

Cuisine & Culture. zondag 19 april t/m donderdag 23 april 2015. Architectuur Muziek Badcultuur Café s en Koffiehuizen Cuisine & Culture BOEDAPEST parel aan de Donau zondag 19 april t/m donderdag 23 april 2015 Architectuur Muziek Badcultuur Café s en Koffiehuizen Boedapest is een prachtig gelegen stad met een rijke geschiedenis

Nadere informatie

Ben jij een daltonleerling in de dop? Plusprogramma s. Samenwerken, sfeer en vertrouwen. Wil jij...

Ben jij een daltonleerling in de dop? Plusprogramma s. Samenwerken, sfeer en vertrouwen. Wil jij... Wat is dalton? Kiezen voor het Wolfert Lyceum betekent kiezen voor het daltononderwijs. Bij ons leer je zelfstandig werken, je eigen verantwoordelijkheid nemen, keuzes maken en goed samenwerken met je

Nadere informatie

Brugklas. Overbrugging van basisschool naar 2mavo-2havo-2vwo

Brugklas. Overbrugging van basisschool naar 2mavo-2havo-2vwo Brugklas Overbrugging van basisschool naar 2mavo-2havo-2vwo Nieuwe dagindeling Blok 1: contact mentor en hulp Blok 2: reguliere lessen Blok 3: modules Verschillen mavo-havo-vwo cursusduur begeleiding

Nadere informatie

OPEN HUIS EXTRA VOORLICHTING ATHENEUM, GYMNASIUM EN MASTERCLASS WOENSDAG 14 FEBRUARI / UUR DONDERDAG 15 FEBRUARI /

OPEN HUIS EXTRA VOORLICHTING ATHENEUM, GYMNASIUM EN MASTERCLASS WOENSDAG 14 FEBRUARI / UUR DONDERDAG 15 FEBRUARI / OPEN HUIS WOENSDAG 14 FEBRUARI / 18.30-21.00 UUR DONDERDAG 15 FEBRUARI / 18.30-21.00 UUR EXTRA VOORLICHTING ATHENEUM, GYMNASIUM EN MASTERCLASS MAANDAG 22 JANUARI / 19.00-20.30 UUR Kies voor Corderius College

Nadere informatie

WINTERSTAGE 2016 06/01/2016 11/01/2016 Marbella (Spanje)

WINTERSTAGE 2016 06/01/2016 11/01/2016 Marbella (Spanje) WINTERSTAGE 2016 06/01/2016 11/01/2016 Marbella (Spanje) WINTERSTAGE 2016 WINTERSTAGE 2016 Na de uitstekende ervaringen die Essevee afgelopen vier seizoenen gehad heeft in Marbella, werd door de sportieve

Nadere informatie

Bezoek München met l/o in Hilton City

Bezoek München met l/o in Hilton City PERSONEELSVERENIGING GEMEENTE HEERLEN www.personeelsvereniging.heerlen.nl Bezoek München met l/o in Hilton City Woensdag 28 mei tot en met zondag 1 juni 2014 Arrangement: Bestemming: Ledenprijs: 5-daagse

Nadere informatie

Great Ethiopian Run - 8 dagen

Great Ethiopian Run - 8 dagen Great Ethiopian Run - 8 dagen Van 14 21 november 2016 organiseren wij een reis naar Ethiopië rondom de Great Ethiopian Run, het grootste hardloopevenement van Afrika. De reis wordt georganiseerd in samenwerking

Nadere informatie

REISWEEK 2018 Wie reist zal de wereld en zichzelf ten slotte anders, en misschien wel beter gaan zien.

REISWEEK 2018 Wie reist zal de wereld en zichzelf ten slotte anders, en misschien wel beter gaan zien. Wie reist zal de wereld en zichzelf ten slotte anders, en misschien wel beter gaan zien. Alain de Botton Beste leerlingen, Voor jullie ligt het boekje voor de reisweek in 2018. Deze week vindt plaats van

Nadere informatie

WELKOM OP DE INFO-AVOND ISTANBUL 2013-2014

WELKOM OP DE INFO-AVOND ISTANBUL 2013-2014 WELKOM OP DE INFO-AVOND ISTANBUL 2013-2014 BEGELEIDERS: Marloes van de Kallen Con van Zundert Elles Kahlé Karin Brenters Janneke Boonstra Marianne Gommers Joris Rasenberg Nel Roest Kees-Jan Stoffelen (Coördinator

Nadere informatie

Introductie. Mennonite Heritage Tours. Website te vinden onder: www.mennoniteheritagetours.eu

Introductie. Mennonite Heritage Tours. Website te vinden onder: www.mennoniteheritagetours.eu Introductie Mennonite Heritage Tours. Website te vinden onder: www.mennoniteheritagetours.eu Uitgangspunten MWC 2015 reis: Ontmoeting met Mennonite gemeenten en Mennonite organisaties als MCC. Mennonite

Nadere informatie

Werkweek juni t/m 20 juni Berlijn

Werkweek juni t/m 20 juni Berlijn Werkweek 2019 17 juni t/m 20 juni Berlijn Programma 1. Reiskundig 2. Generator Hostel Prenzlauer Berg 3. Het programma 4. Beheersen van risico s 5. Belangrijke informatie voor ouders en leerlingen. Reiskundig

Nadere informatie

Naar de brugklas van het Greijdanus?!

Naar de brugklas van het Greijdanus?! Enschede Schitteren in Zijn licht Naar de brugklas van het Greijdanus?! www.greijdanus.nl/enschede Groep 8 en dan? Dan ga je naar een andere school, naar het voortgezet onderwijs. Maar naar welke school?

Nadere informatie

'ua. Ministerie van Defensie. Militaire Inlichtingendienst. Onderwerp Joegoslavië: recente ontwikkelingen (nr 41/92) Bezoekadres Kalvermarkt 28

'ua. Ministerie van Defensie. Militaire Inlichtingendienst. Onderwerp Joegoslavië: recente ontwikkelingen (nr 41/92) Bezoekadres Kalvermarkt 28 ^isfr*1;^' ^Ai'J BU«TEWL«.MOSE ZAKEN oer*! RAS C j»nvil SK3 K) S'! - E :< AHCMEFZAKEM ~ ~~«Ministerie van Defensie j Militaire Inlichtingendienst s OOSSitrt- - 3 'ua Postbus 20701 2500 ES 's-gravenhage

Nadere informatie

Yoga en Stem - Italië 24-30 juli

Yoga en Stem - Italië 24-30 juli Yoga en Stem - Italië 24-30 juli Van 24-30 juli organiseren we een week in het prachtige Italië. We gaan op zoek naar algehele ontspanning, via drie verschillende manieren: 1. Stemtherapie 2. Yoga 3. de

Nadere informatie

Inleiding: Houd er wel rekening mee dat er voor iedere reis een eigen bijdrage gevraagd wordt. Dit kan variëren van vanaf 50 euro tot 450 euro.

Inleiding: Houd er wel rekening mee dat er voor iedere reis een eigen bijdrage gevraagd wordt. Dit kan variëren van vanaf 50 euro tot 450 euro. Inleiding: Komend schooljaar staan er weer allerlei reizen op het programma voor de leerlingen van het Montessori College. Om deze schoolreizen allemaal op een rijtje te zetten hebben we deze reisgids

Nadere informatie

Studiereis naar Noord-Italië VGVZ KS

Studiereis naar Noord-Italië VGVZ KS Studiereis naar Noord-Italië VGVZ KS Op tocht langs oudchristelijke wortels in Noord-Italië 29 september 6 oktober 2017 Torcello Katholieke Sectorraad Op tocht langs oudchristelijke wortels in Noord-Italië

Nadere informatie

Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1]

Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1] Door wjvanderzanden[2]op

Nadere informatie

ZOMER 2018 VAKANTIE WEKEN +50 VOOR OUDEREN VAN 50+ RIJS - EDE VOOR OUDEREN MET MEER ZORG EDE - LUNTEREN

ZOMER 2018 VAKANTIE WEKEN +50 VOOR OUDEREN VAN 50+ RIJS - EDE VOOR OUDEREN MET MEER ZORG EDE - LUNTEREN ZOMER 2018 VAKANTIE WEKEN +50 VOOR OUDEREN VAN 50+ RIJS - EDE VOOR OUDEREN MET MEER ZORG EDE - LUNTEREN WELKOM! Hebt u zin om in de zomer gezellig een week met een groep op vakantie te gaan? Dan ontmoeten

Nadere informatie

POLEN. Bisdombedevaart naar Polen van 10 t/m 18 september 2016

POLEN. Bisdombedevaart naar Polen van 10 t/m 18 september 2016 POLEN Bisdombedevaart naar Polen van 10 t/m 18 september 2016 bedevaartreizen inspiratiereizen belevingsreizen De reis 9-daagse bedevaart naar Polen Zaterdag 10 t/m zondag 18 september 2016 Per touringcar

Nadere informatie

TWEETALIG ONDERWIJS VERLEG JE GRENZEN!

TWEETALIG ONDERWIJS VERLEG JE GRENZEN! TWEETALIG ONDERWIJS VERLEG JE GRENZEN! GO INTERNATIONAL! Wil je fantastisch Engels leren spreken? Zie je het wel zitten om tijdens je middelbare schooltijd internationale reizen te maken? En kies je voor

Nadere informatie

Maandag 4 maart Phoebe Baas Onze ochtend begon om 6:45 op Hoorn Centraal, de stemming zat er al goed in. Onze trein ging van hoorn, naar Amsterdam.

Maandag 4 maart Phoebe Baas Onze ochtend begon om 6:45 op Hoorn Centraal, de stemming zat er al goed in. Onze trein ging van hoorn, naar Amsterdam. Maandag 4 maart Phoebe Baas Onze ochtend begon om 6:45 op Hoorn Centraal, de stemming zat er al goed in. Onze trein ging van hoorn, naar Amsterdam. Toen we aan kwamen moesten we een paar minuten wachten,

Nadere informatie

Beste bijna Brugklasser...

Beste bijna Brugklasser... Oecumenische school voor mavo, havo, atheneum, gymnasium en technasium Eigentijds betekent werken en leren met behulp van ICT. Beste bijna Brugklasser... Dinsdag 7 februari 2017 informatieavond Start om

Nadere informatie

Slimhuishouden.nl. sslaap kamer. slaap kamer bad kamer trappen overloop. slaap kamer. slaap kamer. hal. zolder. woon kamer buiten boel.

Slimhuishouden.nl. sslaap kamer. slaap kamer bad kamer trappen overloop. slaap kamer. slaap kamer. hal. zolder. woon kamer buiten boel. nov 2016 45 maandag 7 dinsdag 8 woensdag 9 donderdag 10 vrijdag 11 zaterdag 12 Aankomst Sint zondag 13 s nov 2016 46 maandag 14 dinsdag 15 woensdag 16 donderdag 17 vrijdag 18 zaterdag 19 zondag 20 s nov

Nadere informatie

1 Buitenlandreizen 2016 Romboutscollege. Buitenland Reizen. Romboutscollege

1 Buitenlandreizen 2016 Romboutscollege. Buitenland Reizen. Romboutscollege 1 Buitenlandreizen 2016 Romboutscollege Buitenland Reizen 2016 Romboutscollege 2 Buitenlandreizen 2016 Romboutscollege Beste leerlingen en ouders, De buitenlandreizen voor 2016 komen eraan. De reizen zijn

Nadere informatie

The Unfinished Trial of Slobodan Milošević: Justice Lost, History Told N. Tromp-Vrkic

The Unfinished Trial of Slobodan Milošević: Justice Lost, History Told N. Tromp-Vrkic The Unfinished Trial of Slobodan Milošević: Justice Lost, History Told N. Tromp-Vrkic PERSBERICHT In The Unfinished Trial of Slobodan Milošević: Justice Lost, History Told (De onvoltooide rechtzaak van

Nadere informatie

3. Zonder bijlage is deze brief ongeclassificeerd.

3. Zonder bijlage is deze brief ongeclassificeerd. Ministerie van Defensie Militaire Inlichtingendienst Postbus 20701 2500 ES 's-gravenhage - Aan: Zie verzendlijst. Telefoon 070-3 18 81 88 Telefax 070-318 79 51 Uw brief Uw kenmerk Ons nummer DIS/92/095/1425

Nadere informatie

6 Daagse Dubai & Oman Metaalunie studiereis. 3 8 maart 2015

6 Daagse Dubai & Oman Metaalunie studiereis. 3 8 maart 2015 6 Daagse Dubai & Oman Metaalunie studiereis 3 8 maart 2015 Dag 1, dinsdag Vertrek per KLM 427 om 14.30 uur van Amsterdam naar Dubai Aankomst om 23.59 uur, M&G met Nederlandse gids Transfer naar het viersterren

Nadere informatie

vwo Schitteren in Zijn licht Vwo-delta

vwo Schitteren in Zijn licht Vwo-delta vwo Schitteren in Zijn licht Vwo-delta www.greijdanus.nl/zwolle Wij hebben het vwo op onze school een naam gegeven: vwo-delta. Het is een gewoon vwo en toch ook weer niet. Hoe dat zit leggen we in deze

Nadere informatie

ROCK N ROLL MARATHON MADRID 24 27 april 2015

ROCK N ROLL MARATHON MADRID 24 27 april 2015 ROCK N ROLL MARATHON MADRID 24 27 april 2015 INLEIDING Op 26 april 2015 is het dan eindelijk zover! De Rock n Roll Marathon in Madrid gaat van start. Elk jaar nemen er meer dan 600.000 mensen deel aan

Nadere informatie

Internationalisering op CS Vincent van Gogh. 19, 20 juni 2017

Internationalisering op CS Vincent van Gogh. 19, 20 juni 2017 Internationalisering op CS Vincent van Gogh 19, 20 juni 2017 Programma Informatie van de coördinatoren internationalisering. Ervaringen van een leerling. Vragen. Coördinatoren: I. Knol en J.W. Schonewille

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis

Samenvatting Geschiedenis Samenvatting Geschiedenis INHOUDSOPGAVE: Aantekeningen Pagina 2/3 Wat moet je leren Pagina 3 Wat moet je kennen en kunnen? Pagina 4/6 Tekst Samenvatting Pagina 6/8 Begrippen Pagina 8 1 Aantekeningen H1.1

Nadere informatie

Wat is het Heerbeeck International College?

Wat is het Heerbeeck International College? Wat is het Heerbeeck International College? Het HIC is een onderwijsstroom in ons havo en vwo waarin we leerlingen voorbereiden op studeren, leven en werken in een internationaal georiënteerde wereld.

Nadere informatie

NIET LANGER VREEMDELINGEN?

NIET LANGER VREEMDELINGEN? Javed Masih NIET LANGER VREEMDELINGEN? De ervaringen van ons gezin bij onze asielaanvraag in het Westen s-hertogenbosch Inhoud Voorwoord... 7 Inleiding...11 1. Een onbekende bestemming... 15 2. Uitdagingen

Nadere informatie

6 Daagse Dubai & Oman Metaalunie studiereis. 4 9 november 2014

6 Daagse Dubai & Oman Metaalunie studiereis. 4 9 november 2014 6 Daagse Dubai & Oman Metaalunie studiereis 4 9 november 2014 Dag 1, dinsdag Vertrek per KLM 427 om 14.30 uur van Amsterdam naar Dubai Aankomst om 23.59 uur, M&G met Nederlandse gids Transfer naar het

Nadere informatie

Ministerie van Defensie. Militaire Inlichtingendienst ES 's-gravenhage. Uw brief Uw kenmerk Ons nummer Datum DIS/92/095/ juni 1992

Ministerie van Defensie. Militaire Inlichtingendienst ES 's-gravenhage. Uw brief Uw kenmerk Ons nummer Datum DIS/92/095/ juni 1992 Ministerie van Defensie Militaire Inlichtingendienst Postbus 20701 2500 ES 's-gravenhage - Ran: Zie verzendlijst Telefoon 070-3 18 81 88 Telefax 070-318 79 51 Uw brief Uw kenmerk Ons nummer Datum DIS/92/095/2426

Nadere informatie

Budapest. Woensdag 20 t/m vrijdag 22 oktober 2010. Debreceni VSC - PSV

Budapest. Woensdag 20 t/m vrijdag 22 oktober 2010. Debreceni VSC - PSV Budapest Woensdag 20 t/m vrijdag 22 oktober 2010 Debreceni VSC - PSV Budapest, de hoofdstad van Hongarije, telt 1,7 miljoen inwoners. De Donau splitst de stad in twee delen; het heuvelachtige Buda en Pest,

Nadere informatie

Matchmaking & Marktoriëntatie reis Agrofood & Toerisme naar Sichuan Province en Liyang, CHINA

Matchmaking & Marktoriëntatie reis Agrofood & Toerisme naar Sichuan Province en Liyang, CHINA Matchmaking & Marktoriëntatie reis Agrofood & Toerisme naar Sichuan Province en Liyang, CHINA De missie vindt plaats tussen 19 tot en met 26 oktober. Na de succesvolle missie van vorig jaar is besloten

Nadere informatie

08:35 Vertrek van uw vlucht (economy class, vluchtduur 1h50, Ryanair).

08:35 Vertrek van uw vlucht (economy class, vluchtduur 1h50, Ryanair). Dag 1 Maandag 23 juli 2012 Charleroi Zadar - Neum 07:00 Afspraak op de luchthaven van Charleroi. 08:35 Vertrek van uw vlucht (economy class, vluchtduur 1h50, Ryanair). 10:25 Aankomst in de luchthaven van

Nadere informatie

VWO Inleveren van de boeken VWO. Lees deze brief goed door, volg de instructies nauwkeurig op en voorkom onnodig lang wachten.

VWO Inleveren van de boeken VWO. Lees deze brief goed door, volg de instructies nauwkeurig op en voorkom onnodig lang wachten. VWO Inleveren van de boeken VWO Het inleveren vindt plaats op: maandag 27 juni a.s. in lokaal B 2.10 12.30 13.00 u A t/m H 13.30 14.00 u I t/m R 14.30 15.00 u S t/m Z VMBO Inleveren van de boeken VMBO

Nadere informatie

Spanje. Vlieg met ons mee naar Spanje!

Spanje. Vlieg met ons mee naar Spanje! Spanje Vlieg met ons mee naar Spanje! Vlieg met ons mee naar Spanje! Vlieg met ons mee naar Spanje - Zonnig, bruisend en spectaculair *Spaanse keuken *Heerlijke tapas *Sprankelende Cava *Indrukwekkend

Nadere informatie

LANDEN VAN EUROPA Bosnië-Herzegovina

LANDEN VAN EUROPA Bosnië-Herzegovina LANDEN VAN EUROPA Bosnië-Herzegovina 1 Vlag 2 Ligging op Europese kaart Bosnië-Herzegovina, bestaande uit de landstreken Bosnië en Herzegovina, is een republiek in het zuidoosten van Europa, die ontstaan

Nadere informatie

Informatie voor leerlingen tto gymnasium atheneum havo mavo. christelijke school

Informatie voor leerlingen tto gymnasium atheneum havo mavo. christelijke school Informatie voor leerlingen christelijke school 2018-2019 tto gymnasium atheneum havo mavo Kies een school die bij je past. 2 Om erachter te komen of je De Nassau een leuke school vindt, ben je van harte

Nadere informatie

Internationalisering op CS Vincent van Gogh. 13, 14 juni 2016

Internationalisering op CS Vincent van Gogh. 13, 14 juni 2016 Internationalisering op CS Vincent van Gogh 13, 14 juni 2016 Programma Informatie van de coördinatoren internationalisering. Ervaringen van leerlingen. Vragen. Coördinatoren: I. Knol en J.W. Schonewille

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF cursusjaar

NIEUWSBRIEF cursusjaar NIEUWSBRIEF cursusjaar 2016-2017 Sleeuwijk, 23 februari 2017 Geachte ouders/verzorgers, Vorige week zijn de programma s van de diverse politieke partijen doorgerekend. Daarbij viel mij op dat een groot

Nadere informatie

Immanuël-Nieuws. Themadienst: school thuis en kerk. Afscheid. Schooljaar 2016/2017. Studiedagen. Sing-out. Vossenjacht

Immanuël-Nieuws. Themadienst: school thuis en kerk. Afscheid. Schooljaar 2016/2017. Studiedagen. Sing-out. Vossenjacht Studiedagen Mooi om te horen dat veel ouders gebruik maken van het lange weekend volgende week om te genieten van een korte vakantie. Vrijdagmorgen 23 juni zijn de groepen 1 t/m 4 vrij, vrijdagmiddag zijn

Nadere informatie