Week 20: Gefeliciteerd, je bent op de helft van je zwangerschap! Je baby is nu net zo groot als een peen, namelijk 25,6 cm en weegt rond de 300 gram.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Week 20: Gefeliciteerd, je bent op de helft van je zwangerschap! Je baby is nu net zo groot als een peen, namelijk 25,6 cm en weegt rond de 300 gram."

Transcriptie

1 Je bent natuurlijk al heel nieuwsgierig wat er allemaal in jouw buik gebeurt. Hoe ziet mijn baby er nu uit? Wanneer kan hij mij horen? Je gaat dan waarschijnlijk net als wij heerlijk rondneuzen en opzoek naar de leukste weetjes. Wij hebben alvast een paar leuke tips en weetjes voor jou verzameld. Week 20: Gefeliciteerd, je bent op de helft van je zwangerschap! Je baby is nu net zo groot als een peen, namelijk 25,6 cm en weegt rond de 300 gram. Geslacht Met behulp van een echo kan je nu het geslacht nu eindelijk goed zien. Als je nog geen pret-echo hebt gedaan, krijg je, als je dat wilt, het geslacht waarschijnlijk te horen tijdens de 20-wekenecho. Deze echo wordt voor iedereen vergoed. Het is niet verplicht, maar de meeste mensen kiezen hier wel voor, al is het alleen maar om je kleine baby nog eens te kunnen zien. Tijdens deze prénatale screening kunnen de meeste zichtbare afwijkingen worden opgespoord. Voel jij je baby al? Rond deze tijd zou je je baby al kunnen voelen. Er zijn vrouwen die het kindje al sinds een paar weken voelen bewegen, terwijl anderen nog even geduld zullen moeten hebben. Je kindje is vanaf nu heel bewegelijk en beweegt zich maar liefst zo n tweehonderd keer per dag. Grote kans dus dat je dit voelt. Het eerste gevoel is soms moeilijk te herkennen omdat het kan voelen als een soort gerommel van je darmen. Sommige vrouwen omschrijven het als een vlinder in je buik of als knappende zeepbelletjes. Vrouwen die een eerdere zwangerschap hebben meegemaakt, zullen het meestal eerder herkennen. Bij hen zijn de buikspieren al eens uitgerekt waardoor het allemaal wat duidelijker te voelen is. Maak je geen zorgen als je nog helemaal niks hebt gevoeld: soms duurt het wat langer. Je baby slaapt ook veel, dus geen paniek als je even niks voelt. De baby kan je nu horen praten Het gehoor van de baby begint nu ook beter te werken. De baby kan je nu horen praten! Zijn gehoor ontwikkelt zich steeds beter. Behalve het geluid in je buik: het werken van jouw darmen, het kloppen van je hart en het stromen van je bloed, hoort hij ook andere geluiden van buitenaf. Het kindje kan

2 zelfs schrikken van bepaalde geluiden. Zet dus lekker rustige muziek op en kijk hoe jouw kindje erop reageert. Tip: Begin aan babykamer Het lijkt misschien nog wat vroeg, maar toch is het verstandig om alvast bezig te gaan met de inrichting van de babykamer. Nu heb je nog voldoende energie en tijd om het kamertje goed te ventileren. Dit is nodig om alle gassen in de nieuwe meubeltjes en spulletjes te laten verdampen. En nu je het geslacht weet van de baby(als je het wilde weten), is het ook leuk om in te richten. bron: Week 21 Je babytje is nu zo groot als een granaatappel! Je kindje is 26,7 cm lang en weegt ongeveer 360 gram. Ten opzichte van de vorige week is er niet veel verandert aan je baby. Hij is deze week vooral bezig met aankomen. Vanaf deze week zal jouw baby ongeveer 60 gram per week aankomen. Baby voelen Als je je baby al kan voelen, kan hij erg actief worden. Vooral als jij net wil gaan slapen. Zijn slaapritme is vaak het tegenovergestelde van jou. Als jij beweegt en druk bezig bent wordt je baby namelijk lekker in slaap gewiegd. Als jij heerlijk rustig in bed ligt heeft je kindje juist alle ruimte om lekker te bewegen. Vlinder in je buik? Misschien vind je het voelen van je buikbaby nog een beetje moeilijk. Dat komt doordat je nu nog niet de ledematen van je buik- baby voelt, maar de gevolgen van zijn bewegingen. Je baby heeft nu nog zoveel ruimte dat hij de baarmoeder en hierdoor de buikwand, nog niet aanraakt. Als hij zich beweegt, verplaatst zich wel ineens veel vruchtwater. Dat kun je nu voelen. Het lijkt in het begin op wat gek geborrel in je buik. Veel vrouwen beschrijven het als een vlinder die rond dwarrelt in de buik. Je buik is inmiddels al behoorlijk gegroeid. Baby Het huidje van je baby was voorheen doorzichtig. Deze week maakt hij witte bloedlichaampjes aan, die nodig zijn voor zijn immuumsysteem en krijgt hij een echt velletje over zijn lichaam. Tip: Dit is de beste periode om op vakantie te gaan Wil je nog even weg voordat de baby komt? Dan kun je dat het beste rond deze periode doen. Vooral voor jezelf is dit nog een prettige tijd. Het wordt steeds lastiger om lang stil te zitten in een auto of vliegtuig en je buik zit nu nog niet zo erg in de weg.vliegtuigmaatschappijen hebben verschillende regels met betrekking tot vliegen tijdens zwangerschap.

3 Week 22 Je kindje is nu zo groot als een papaya. Hij weegt net zo zwaar als een voetbal! Je baby is 27,8 cm lang en weegt 430 gram. Liedjes zingen De baby is in deze week goed in staat om te horen. Dat betekent dat de baby nu al jouw stem leert herkennen. Geluiden van buitenaf zijn nog niet goed te horen door het vruchtwater in je baarmoeder maar jouw eigen stem en sommige lage tonen zijn al goed hoorbaar voor de baby. Onderzoek heeft ook aangetoond dat pasgeboren baby's de stem van hun moeder al kunnen herkennen. Ook is er bewezen dat baby s later liedjes herkennen die zij tijdens de zwangerschap vaak gehoord hebben. De baby proeft wat jij eet De tong is nu gevormd en de eerste smaakpapillen worden deze week ontwikkelt. De baby slikt van week tot week meer vruchtwater door. Je baby kan ook al een beetje smaken onderscheiden. Baby s proeven in de baarmoeder wat hun moeders eten. Voedingsmiddelen met een sterke smaak, zoals knoflook, laten een sterker spoor achter in het vruchtwater. En daar foetussen een liter vruchtwater per dag binnen krijgen, hebben ze het zeker door. Ook blijkt dat wat de moeder nu eet, een rol heeft bij de smaak ontwikkeling van een kind. Moeders die bijvoorbeeld heel veel wortelsap drinken, krijgen kinderen die dit ook lekker vinden. De baby kan voelen Bij 22 weken zwanger is het centrale zenuwstelsel zover ontwikkeld dat het gegevens van de ledematen van je baby kan ontvangen. Je baby krijgt daardoor gevoel in zijn vingertoppen en zal hiermee meteen gaan experimenteren door het eigen gezicht en de navelstreng proberen te voelen. Hij pakt ook regelmatig zijn voetjes of doet zijn duim in z n mond. Je baby is al een echt mensje Als je zwanger bent van een meisje, dan zijn haar inwendige geslachtsorganen gevormd. Als je een jongetje krijgt, is zijn piemeltje vanaf nu echt goed zichtbaar. Alle organen zijn nu gevormd, behalve de longen. De organen moeten echter nog wel verder ontwikkeld worden. Het gezichtje van je baby wordt met de week menselijker. Zijn wenkbrauwen, oogleden en lippen zijn steeds duidelijker herkenbaar. Onder het tandvlees ontwikkelen de tanden zich verder.

4 Week 23 Je babytje is nu 28,9 cm, dat is ongeveer net zo groot als een grapefruit en weegt 501 gram. Je baby oefent met ademen Je baby kan met de dag meer. Hij oefent bijvoorbeeld door met ademhalen. Niet met lucht natuurlijk, maar hij laat wel vruchtwater in en uit zijn longen stromen. Zo oefent hij voor het echte ademhalen. De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen. Hik Je voelt waarschijnlijk ook steeds vaker een soort schokkerige bewegingen in je buik. In dat geval is de kans groot dat je baby de hik heeft! Dit is niet alleen schattig, maar ook een goede oefening. Op deze manier traint hij namelijk zijn kleine longen voor de belangrijke taak om straks te kunnen ademhalen. Baby voelt bewegingen Het hersengedeelte van je baby dat verantwoordelijk is voor het waarnemen van bewegingen is ontwikkeld. Je babytje kan nu dus actief jouw bewegingen voelen. Ga dus lekker dansen op je favoriete muziek, je baby zal nu misschien wel meedansen. Tenzij je hem in slaap wiegt. Misschien kun je vanaf nu zelfs kleine spelletjes met de baby doen. Kijk of het reageert op lichte klopjes tegen je buik. Vet Nu is je baby nog rimpelig dat komt doordat de baby nog erg weinig vet heeft, daardoor heeft hij overtollig huid. Dat gaat vanaf week drieëntwintig veranderen. Je baby maakt nu het proteïne keratine aan dat toegevoegd wordt aan de huidcellen, waardoor de huid van je baby vet krijgt en dikker wordt. kleintje moet namelijk in de komende weken zijn gewicht gaan verdubbelen waardoor hij goed in zijn velletje past

5 Week 24 Je baby is 30 cm en weegt 600 gram. Vetlaag De foetus had tot nu toe nog weinig vet en was daarom erg mager. Vanaf deze week begint zich onderhuids vet te vormen. Dit vet heeft je kindje nodig om na de geboorte goed op temperatuur te blijven. Baby's die te vroeg geboren worden, zullen daarom vaak eerst een tijdje in de couveuse verblijven, tot ze een goed gewicht hebben (zo'n 2500 gram) om zelf hun temperatuur te kunnen regelen. Eigen ritme De baby heeft nu ook een slaap- en waakritme. Dat betekent dat hij op bepaalde tijden slaapt en wakker is. Dit hoeft niet gelijk te zijn aan jouw eigen ritme. Vaak zal je zien dat het juist andersom is. Als jij druk bezig bent, wordt de baby als het ware in slaap gewiegd. Zit je net lekker rustig op de bank, of lig je in bed, dan zal je zien dat de baby juist tekeer gaat. Levensvatbaar Volgens de richtlijn van de Nederlandse kinderartsen is je baby na 24 weken zwangerschap levensvatbaar. Dat betekend dat hij vanaf nu ook buiten je buik zou kunnen overleven.. Door de moderne behandelmethoden is de kans nu aanwezig dat de baby zou blijven leven als je nu bevalt. Hij zou dat in een couveuse moeten omdat hij nog niet helemaal is uitgegroeid. Maar het beste is natuurlijk als hij nog even lekker in je buik blijft, want dan is de kans op een gezonde baby nog groter.

6 Week 25 Je baby is nu 34,6 cm en weegt 660 gram. Dat is net zo groot als een koolroop, en net zo zwaar als een puppy. Hartje horen Het hartje van je baby begint nu veel harder te kloppen. Het hartje van de baby klopt twee keer zo snel als jouw hart. Het verschil tussen jouw hart en dat van je kindje is dus duidelijk te horen. Rond deze week kan de baby's hartslag zelfs door middel van een lege wcrol te horen zijn. Helaas kun je dit niet zelf doen, maar je partner of iemand anders wel. Zet de lege wc-rol zo'n 10 centimeter onder je navel, en verschuif het tot het hartje te horen is. Als je weet hoe je kindje ligt, is het wat makkelijker te vinden. Baby is duidelijker te voelen De plofjes of vlinders die je eerst voelde zijn veranderd in stootjes, trapjes en stompjes. De baby is nog steeds aan het bewegen om de spieren te trainen. De baby heeft bij 25 weken zwangerschap meer controle over de spieren, die inmiddels ook sterker zijn geworden. De baby heeft ook steeds minder plaats en kan niet meer zo vrij bewegen. Je zult daarom steeds duidelijker je baby kunnen voelen. De plopjes veranderen langzaam in hardere schoppen en stoten die zelfs iets pijnlijk aan kunnen voelen. Dons Je baby is bedekt met donshaartjes die hem beschermen. Later zullen tijden eraf vallen.

7 Week 26 Je baby is nu even groot als een courgetten, zo n 35,6 cm en weegt 760 gram. Open oogjes De ogen van je baby gaan deze week eindelijk open. Hoewel zijn ogen open zijn kun je nog niet zien wat voor kleur ogen je baby later heeft. Je baby heeft bij zijn geboorte blauwe ogen, na 6 maanden kunnen de ogen van kleur veranderen. Doordat de ogen van je baby open zijn kan hij licht en donker van elkaar onderscheiden. Je kunt zelfs met je baby spelen door een zaklamp op je buik te schijnen. Als hij wakker is kun je een flinke schop verwachten. Minder ruimte in de buik Op dit moment is de placenta bijna net zo groot als je kleintje. Je kindje heeft hierdoor al wat minder ruimte om te bewegen in je buik. Daardoor voel je je baby meer en kan je het misschien ook al vanaf de buitenkant voelen. Dit ga je als moeder zeker weten merken want je kindje schopt echt aan alle kanten. Dit kan wel eens pijn doen, als hij een trap tegen je ribben geeft bijvoorbeeld. Nesteldrang Heb je al last van nesteldrang? Rond de 5e maand van de zwangerschap krijgen veel vrouwen ineens behoefte aan opruimen en schoonmaken. Ook een verbouwing kan niet meer wachten. Het is een natuurlijke reactie op de voorbereiding van je kindje. Als de baby er is wil je immers alles klaar en netjes hebben. Tip bij 26 weken: 3D pret-echo Tot ongeveer 26 weken is je baby in één beeld te vangen. Om deze reden is dit voor veel mensen het perfecte moment voor een pret-echo in 3D of 4D. Bij een 3D-echo zie je stilstaande beelden van je baby met diepte. Bij een 4D-echo zie je zelfs bewegende beelden met diepte van je baby. De foto s en eventuele film die je meekrijgt zijn een mooi en leuk aandenken voor later.

8 Week 27 Je zit in je laatste week van het tweede trimester! Het is nog maar dertien weken tot de uitgerekende datum. Je baby is nu zo n 36,6 cm lang, dat is te vergelijken met een bloemkool en weegt 875 gram. Baby wordt zwaarder Je baby blijft de komende weken groeien in lengte, maar in verhouding groeit hij qua gewicht nog veel sneller. Tot de geboorte zal je baby in lengte niet meer verdubbelen, terwijl hij waarschijnlijk nog minimaal 4 keer zo zwaar wordt. Dit extra gewicht zit voor een groot gedeelte in vetlagen. Dit vet helpt je baby om warm te blijven buiten de baarmoeder. Slaapritme van je baby Ondertussen heeft je baby een eigen redelijk vast slaapritme gekregen. In de tijd dat hij wakker is, zijn de ogen open, beweegt hij en zuigt hij op zijn vingers. De baby heeft een speciale band met mama opgebouwd en reageert op de biologische klok van de moeder. Als jij slaap krijgt dan maakt je het hormoon melatonine aan waardoor de baby ook rustiger zal worden al kan daar een flinke vertraging tussen zitten. Als jij wat eet zal er meer glucose in het bloed komen waardoor de baby juist actiever wordt Dromen Volgens deskundige is het zo dat baby s kunnen dromen vanaf deze week! Helaas zullen we nooit weten waarover maar waarschijnlijk wel over jou. Immuunsysteem Bij 27 weken zwanger begint de aanleg van het immuunsysteem. Via de navelstreng en placenta komen antilichamen bij je baby binnen. Dit is belangrijk omdat je baby straks voldoende weerstand moet hebben buiten de baarmoeder. In de buik wordt zijn eigen immuunsysteem via de placenta versterkt door de moeder. Na de geboorte wordt je baby sterker door de borstvoeding.

9 Week 28 Je bent nu in het derde en laatste trimester van je zwangerschap! Je baby is nu even groot als een aubergine. Hij is 37,6 cm lang en weegt 1005 gram. De foetus begint er nu echt als een pasgeborene uit te zien Tot nu toen was de verhouding van het hoofd tot het lijf veel te groot, inmiddels is de verhouding ongeveer zoals deze bij de geboorte zal zijn. Je baby wordt steviger Het kraakbeen waar eerst zijn lichaam uit bestond verandert nu geleidelijk aan in bot. Dit heet, verbenen. De schedel van de baby blijft nog wel zacht, zodat hij straks makkelijker geboren kan worden. Pas ruim na de geboorte zullen de fontanellen verdwijnen en zal de schedel hard worden. De baarmoeder wordt steeds kleiner De ruimte in de baarmoeder wordt steeds kleiner doordat je baby blijft groeien. Je zult vanaf nu merken dat je de bewegingen van je baby intenser zult voelen aangezien de ruimte kleiner is. Als je verloskundige constateert dat je baby nog met het hoofdje naar boven ligt dan is er nog helemaal niets aan de hand. Je baby heeft nog genoeg tijd om te draaien voor de geboorte. Jongens en meisjes verschillen in gewicht Rond deze week komt er ook verschil in het gewicht tussen jongens en meisjes. Jongens zijn over het algemeen wat zwaarder dan meisjes.

10 Week 29 Je baby is nu zo groot als een flespompoen met een lengte van 38,6 cm. Het gewicht van je kindje is nu zo n 1153 gram. Goede voeding is belangrijk In dit derde en laatste trimester heeft de baby de grootste behoefte aan voeding. Je baby wordt met de week groter en blijft zich ontwikkelen. Dit zorgt ervoor dat hij ook steeds grotere voedingseisen heeft. Eet daarom zo gezond mogelijk, en zorg dat je genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt. Tandjes Deze week gaat je kindje ook al tanden ontwikkelen. Dit zijn de permanente tanden dus niet alleen het melkgebit wordt klaargemaakt, maar ook de grote mensen tanden. De melktanden komen nu natuurlijk nog niet door, maar over een paar maanden na de geboorte wel. Ze moeten dan natuurlijk wel al aanwezig zijn in het gebit. Het gebeurd soms weleens dat de tanden al wel doorkomen en een kindje met één of meerdere tanden geboren wordt. De huid van je baby Bij 29 weken zwanger is de huid van je baby nog rood gekleurd en rimpelig. Door de toename van onderhuids vet (ook wel bruin vet genoemd) in de komende 10 weken zal de huidskleur mooi roze worden. Ook zullen de rimpeltjes in de huid worden glad getrokken. Het gewicht van je baby zal in de komende 10 weken ook flink toenemen, tot wel 3x het huidige gewicht! Daardoor zal jouw buikje de komende weken flink groeien.

11 Week 30 Je baby is nu al groot als een komkommer, dat is 39,9 cm. Hij weegt 1319 gram. Je baby is nu bijna klaar Het kindje is nu bijna helemaal klaar. De vitale organen zijn gevormd en de longen zijn al ver ontwikkeld. Hij kan zich echter nog niet zelf warm houden en ook heeft hij nog niet genoeg weerstand. Met het extra vet dat je baby de afgelopen weken heeft gekregen, is hij beter in staat zichzelf warm te houden. Hij kan zijn jas van donshaartjes dus uit doen. In de komende weken zullen deze haartjes loslaten. Als je baby vroeg geboren wordt, kan het zijn dat hij nog wat van deze haren op zijn schouder of rug heeft. Eerst werking darmpjes De uitgevallen donshaartjes komen in het vruchtwater en dus ook in zijn darmen terecht. Deze worden zo ook gelijk getraind. Dit kan allemaal geen kwaad, in tegendeel het brengt de werking van de darmpjes op gang. Groeispurt hersenen Je baby is al bijna volgroeid, maar hij heeft zeker nog veel te leren. Vooral zijn hersenen maken nu een groeispurt door. Je kindje wordt nu snel slimmer. Jij kan echter het gevoel hebben dat je met de week dommer wordt, geen zorgen, zwangerschapsdementie komt vaak voor.

12 Week 31 Je baby is nu 41,1 cm groot en weegt 1502 gram. Dat is even groot als een kokosnoot en ongeveer even zwaar als een luiertas. Steeds minder ruimte De baby wordt steeds groter en vooral dikker en krijgt daardoor steeds minder bewegingsruimte. Je kan nu de trapjes of stootjes voelen vanaf de buitenkant. Misschien zou je het nu ook al kunnen zien. Als je baby is ingedaald dan heeft het de uiteindelijke positie bereikt waarin het ter wereld zal komen. Zo niet, dan zou het gedraai nog wel voor wat misselijkheid kunnen zorgen. Hersentjes ontwikkelen verder De hersenen van je baby kunnen nu al veel controleren zoals de spijsvertering, ademhaling, en het zenuwstelsel. Deze week worden de delen van de hersenen ontwikkeld die belangrijk zijn voor het geheugen en leren. Tip: Geboorteplan Hoewel je nog een paar weken te gaan hebt is het wel verstandig om alvast na te denken over je geboorteplan. Je bevalling is een moment waarbij je niet altijd even helder kunt nadenken. Het is daarom fijn om voor de bevalling alvast een geboorteplan op te stellen. Je kunt nu alvast over bepaalde dingen nadenken en deze opschrijven,dan hoef je je daar tijdens de bevalling niet meer druk om te maken.

13 Week 32 Je baby is nu 42,2 cm en weegt 1702 gram. Dat is ongeveer te vergelijken met chinese kool. Je baby heeft nog weinig ruimte De ruimte in je baarmoeder wordt steeds kleiner voor je baby. De plek waar hij eerst zeeën van ruimte had, begint nu steeds kleiner te worden. Hij zal steeds vaker met zijn hoofd naar beneden gaan liggen, dit is gelijk de ideale ligging voor de bevalling. Ligt hij nog met zijn hoofd naar boven dan is dat niet erg. Er is voor hem nog genoeg tijd en ruimte om te draaien. Longen In deze week en de weken hierna zullen de longen worden klaargestoomd. Deze week zal er in de luchtzakken van longen van de baby een vetachtige vochtige stof vrijkomen. Dit zorgt ervoor dat de longblaasjes open blijven, waardoor de longen niet inklappen als de baby begint te ademen na de geboorte. Haar Je baby heeft nu al haar. Het kan zijn dat je baby al een flinke bos haar heeft maar de baby kan ook nog helemaal kaal zijn. Dit zegt weinig over hoe de hoeveelheid haar die het uiteindelijk zal krijgen. Alleen de dikte van het haar nu is een voorspelling voor de dikte van het haar later.

14 Week 33 Je baby is nu 43,7 cm en weegt 1918 gram. De grootte is te vergelijken met een ananas. Als je baby nu geboren zou worden zou hij waarschijnlijk sterk genoeg zijn om te kunnen overleven. Hij zou wel nog even in het ziekenhuis moeten blijven. Geboortepositie Doordat er steeds minder ruimte in je buik is, kan het zijn dat de baby lekker met zijn hoofd naar beneden gaat liggen. De perfecte ligging voor de bevalling. Nu hij met zijn hoofd naar beneden ligt, kan de baby lekker tekeer gaan met de beentjes. Dit kan best pijnlijk zijn, vooral als hij met zijn beentje naar boven schopt, in je ribben. Hardere stootjes De baby blijft zich nog steeds ontwikkelen en is nog steeds sterker aan het worden. Wist je dat je baby momenteel ongeveer 450 bewegingen per dag maakt? Bij sommige vrouwen kan dit pijnlijk aanvoelen en er zijn zelfs vrouwen die hier gekneusde ribben van krijgen. Dit komt doordat de baby minder ruimte heeft waardoor het stootkussen is verdwenen. Je baby schopt namelijk met een enorme kracht en dat kan je maar al te goed voelen. Praat tegen je baby Je baby s zintuigen blijven zich ontwikkelen en werken steeds beter. Hij hoort jouw stem en die van anderen steeds duidelijker. Versterk je band met je baby door tegen je buik te praten.

15 Week 34 Je baby is nu 45 cm en weegt 2146 gram. Je baby is bijna af Je baby is bijna klaar voor de start. De nieren werken, de longen zijn zo goed als rijp en de nagels op z n vingers zijn bijna af. De zachte donshaartjes waarmee je kind bedekt was, laten los en komen in het vruchtwater terecht. De baby minder voelen Het kan zijn dat je je baby minder gaat voelen de komende weken. Dat komt doordat er minder plaats is voor je baby om te bewegen. Voelde je voorheen nog veel schoppen en stompen, de komende weken zal je meer schuif bewegingen van handen, voeten en knieën gaan voelen Baby heeft een grote kans op overleven buiten de baarmoeder Alhoewel je nog zo'n 6 weken hebt, is je kindje al heel erg ver ontwikkeld. Als het nu geboren zou worden, heeft de baby een overlevingskans van 99%. De longetjes zijn nog niet helemaal af en het gewicht is nog niet zo ver dat de baby zichzelf warm kan houden waardoor de baby waarschijnlijk nog even in de couveuse moet liggen. De weerstand is sterk toegenomen waardoor de kans op virussen en infecties een stuk kleiner is geworden. Tip: Zet je ziekenhuistas klaar Vanaf deze week zou je kunnen bevallen. Je weet nooit precies wanneer je bevalling zal beginnen. Als deze begint en je moet snel naar het ziekenhuis, dan is het fijn als je alle spullen die je mee wilt nemen klaar hebt staan. De tas met al deze spullen wordt ook wel ziekenhuistas genoemd. Hierin zitten onder andere toiletspullen, kleding voor jezelf en kleding voor je baby.

16 Week 35 Je baby is nu 46,2 cm en weegt 2383 gram. Ontwikkeling van je baby Als je 35 weken zwanger bent is je kindje eigenlijk al helemaal klaar voor het leven buiten je buik. Alleen de hersenen zijn nog niet volledig ontwikkeld. In de komende weken zijn het vooral de hersenen die zich blijven ontwikkelen, maar dat zullen ze na de geboorte ook nog blijven doen. Ondertussen worden je baby s vetlagen steeds dikker. Dit extra vet houdt hem buiten de baarmoeder lekker warm en geeft hem die schattige mollige look. Zwangerschapsverlof Waarschijnlijk ben je al of ga je binnenkort met verlof. Nu jij het door je zwangerschapsverlof lekker rustig aan doet, is je baby hard aan het werk. Doordat jij rust houdt is dit voor hem de ideale situatie voor een volgende groeispurt. Het is dus belangrijk het echt rustig aan te doen tijdens je zwangerschapsverlof Indalen baby Als je baby nog niet is ingedaald dan is dit de laatste week dat het nog kan. Anders moet de verloskundige een handje helpen. Het indalen kan gepaard gaan met zeurderige pijn onderin je buik of indaling weeën.

17 Week 36 Je baby is nu 47,4 cm lang en weegt 2622 gram. Baby is zo goed als klaar voor de geboorte Je baby is klaar om geboren te worden en ligt waarschijnlijk al in zijn vaste positie. Dit houdt in dat je baby is ingedaald en niet meer van positie kan veranderen. Het enige wat je baby nu nog rest is om de laatste weken nog zo veel mogelijk aan te komen. Stootjes worden aaitjes Doordat de baby steeds minder en minder plek in je buik krijgt, zul je de baby steeds minder vaak voelen. Als je wat voelt, zullen het ook vaker glij-bewegingen zijn en niet meer de schoppen en stompen. Eerst ontlasting De donshaartjes zijn er al af en langzaam verdwijnt nu ook het dunne laagje vettigheid op de huid van je baby. Dit laagje beschermde zijn huidje in de baarmoeder de afgelopen maanden tegen infecties. Net als de haartjes gaat dat laagje in het vruchtwater zitten en dat drinkt je baby dan op. Zo beginnen de darmpjes te werken en ontstaat de eerste ontlasting, meconium, voor na de geboorte.

18 Week 37 Je baby is nu 48,6 cm lang en weegt 2859 gram. Thuisbevallen mag nu Je kan ervoor kiezen om in het ziekenhuis te bevallen maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om het thuis te doen. Als je dat zou willen zou je vanaf deze week officieel thuis mogen bevallen in Nederland. Je baby is voldragen Je baby is aan het eind van deze week voldragen. Dat betekent niet dat hij gestopt is met groeien. Ook deze week komt hij nog een paar honderd gram aan. Dat je baby voldragen is betekent wel dat hij klaar is voor het leven buiten de baarmoeder. Als hij nu geboren wordt is de kans groot dat hij gezond is. Je baby is aan het oefenen Je baby is druk bezig met zijn voorbereidingen voor het leven in zijn nieuwe omgeving. Hij oefent zijn ademhaling door het in- en uit ademen van vruchtwater. Ook andere vaardigheden die straks nodig zijn worden getraind. Zo zuigt hij bijvoorbeeld op zijn duim. Het zuigen helpt hem straks bij het verkrijgen van zijn eerste maaltijd. Het kan dat je je baby minder voelt De baby zal ook deze week wat minder bewegen. Het heeft steeds minder plaats en zit misschien ook al ingedaald en vast in het bekken. Je hoeft je daar niet zo druk over te maken. Vaak merk je al dat je baby een ritme heeft en op gezette tijden voel je hem of haar bewegen.

19 Week 38 De bevalling komt nu wel heel dichtbij! Nog maar 2 weken voor je officiële uitrekendatum. Je baby is nu 49,8 cm en weegt 3083 gram. Zijn lengte is het beste te vergelijken met een prei. Bevallen kan nu al Het kindje kan deze week namelijk al besluiten dat hij of zij er genoeg van heeft en jou graag al wilt ontmoeten. Jouw baby is nu compleet en zal niet veel meer groeien. Baby s worden over het algemeen tussen de 38e week en 42e week geboren en het kan dus ook zo zijn dat jouw baby deze week besluit dat het wel welletjes is geweest. Daarom is het belangrijk dat je het meeste nu al hebt geregeld voor de komst van je baby. Gewicht van je baby Al het gewicht dat er nu bijkomt zal als reserves dienen voor de baby. Na de geboorte zal je baby namelijk afvallen, omdat ze moeten wennen aan de nieuwe omgeving en natuurlijk aan de voeding. Het duurt ongeveer 2 weken voordat je kleine weer terug is op het geboortegewicht. Meisjes zouden nu ongeveer 3200 gram wegen en jongetjes3400. Ontwikkeling van je baby De laatste dagen vallen de overgebleven donshaartjes eraf en verdwijnt het laatste vetachtige laagje op zijn huid. Zijn hersenen en zenuwstelsel worden nog verder op elkaar afgestemd. Zo kan hij zelf ook alle indrukken in zijn nieuwe wereld registreren. Daarnaast produceert hij een stof die ervoor zorgt dat de luchtzakken in de longen niet aan elkaar gaan kleven als hij straks begint met ademhalen.

20 Week 39 Je baby is nu 50,7 cm en weegt 3288 gram. Je baby is er klaar voor De baby is er bijna klaar voor. Je buik is nu helemaal gevuld met je baby. Nog eventjes en dan zal hij de wijde wereld in willen trekken. De ruimte wordt steeds kleiner. Als hij nu beweegt, voel je het vaak op veel verschillende plaatsen tegelijk. De baby ligt nu klaar voor de baarmoedermond en zijn botjes zijn nog zo soepel, dat ze zich tijdens de bevalling makkelijk aanpassen aan het geboortekanaal. Je baby kan ieder moment besluiten om geboren te worden. Ontwikkeling van je baby De groeispurt van je baby is achter de rug en zijn groei gaat nu steeds iets minder snel. Niet zo gek als je bedenkt dat het nu wel erg krap wordt in de baarmoeder. Zijn hersenen groeien overigens nog steeds in een hoog tempo. Dit zal ook de eerste jaren van zijn leven het geval blijven. Het huidje van je baby In het begin van de zwangerschap was je baby doorzichtig. Beetje bij beetje begon de kleur te veranderen tijdens de zwangerschap naar de kleur roze. Als je 39 weken zwanger bent wordt de huid van je kindje steeds witter. Ook als jijzelf een donkere huid hebt zal je baby bij de geboorte vrij licht zijn. Dit komt doordat het pigment bij de kind nog niet is ontwikkeld. Deze ontwikkeling vindt pas enkele weken na de geboorte plaats. Je kindje begint dan steeds meer zijn of haar kleur te krijgen..

21 Week 40 Je baby is nu 51,2 cm lang en weegt ongeveer 3500 gram. Dit is dé week van jouw uitgerekende datum. Maar 5% van de baby s wordt ook echt daadwerkelijk op die datum geboren. Wees dus niet teleurgesteld als dit niet op dezelfde datum gebeurt. De baby bepaalt zelf wanneer de bevalling begint. Hij scheidt het stresshormoon cortisol af. Dit hormoon komt via de placenta bij jou terecht en dat zorgt ervoor dat bij jou alles in werking wordt gezet. De weeën komen op gang en de bevalling gaat beginnen. Geniet nog van de laatste dagen! Hoewel het soms zwaar is geweest zal je na bevalling toch je zwangere buik gaan missen.

22 Bron plaatjes: Bronnen:

Zwangerschapskalender

Zwangerschapskalender Zwangerschapskalender Week Wat gebeurt er? Datum huisbezoek Week 1 t/m 5 Je bent in verwachting! Je kan je moe gaan voelen. En misselijk. Het vruchtje in je buik begint vorm te krijgen. Er ontstaan kiembladen,

Nadere informatie

Van week tot week. Bevruchting

Van week tot week. Bevruchting Van week tot week Bevruchting In de eierstokken rijpen elke maand meerdere eicellen, per maand ontwikkelt 1 eicel zich verder en deze zal uiteindelijk vrijkomen: de eisprong vindt dan plaats. Dit is ongeveer

Nadere informatie

Jouw Onmisbare ZWANGERSCHAPSGIDS

Jouw Onmisbare ZWANGERSCHAPSGIDS Jouw Onmisbare ZWANGERSCHAPSGIDS De belangrijkste dingen die jij moet weten om je weg te vinden in je zwangerschap: infographics, checklists, trackers en nog veel meer! Meer informatie op Pampers.nl De

Nadere informatie

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s Babylichaamstaal Van te vroeg geboren baby s Inleiding Voor een pasgeboren baby is lichaamstaal de eerste en enige manier om te vertellen wat hij wel of niet prettig vindt. Omdat hij nog niet kan praten,

Nadere informatie

Leven voelen bij zwangerschap

Leven voelen bij zwangerschap 00 Leven voelen bij zwangerschap Leven voelen is zeer verschillend per persoon, per zwangerschap en per baby. Vanaf 18-20 weken zwangerschap kun je jouw baby meestal al voelen bewegen. De bewegingen zijn

Nadere informatie

Jouw zwangerschap: je baby voelen bewegen

Jouw zwangerschap: je baby voelen bewegen Jouw zwangerschap: je baby voelen bewegen Ziekenhuis Gelderse Vallei In deze folder krijg je informatie over de normale bewegingen van je baby in de zwangerschap en wat je moet doen als je baby minder

Nadere informatie

Een badbevalling. Centrum voor Geboortezorg. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Een badbevalling. Centrum voor Geboortezorg. Locatie Hoorn/Enkhuizen Een badbevalling Centrum voor Geboortezorg Locatie Hoorn/Enkhuizen Ga je binnenkort bevallen en overweeg je gebruik te maken van één van onze bevalbaden? Wees welkom! Deze folder geeft informatie over

Nadere informatie

Leven voelen in de zwangerschap

Leven voelen in de zwangerschap Leven voelen in de zwangerschap Verloskundig SamenwerkingsVerband: Kring Brabant Noord Oost en Maatschap Gynaecologie Bernhoven. www.bernhoven.nl Beste aanstaande moeder, In deze folder willen we je uitleg

Nadere informatie

Leven voelen. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen.

Leven voelen. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Leven voelen 1 Leven voelen Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Waarom is leven voelen belangrijk? 2 Een normaal bewegingspatroon: wat voel je? 2 Wat kan invloed hebben op het bewegen

Nadere informatie

Jouw zwangerschap: je baby voelen bewegen

Jouw zwangerschap: je baby voelen bewegen Jouw zwangerschap: je baby voelen bewegen Het voelen van je baby geeft je een vertrouwd gevoel en is belangrijk. Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn

Nadere informatie

en gezinsvorming Voortplanting Werkvormen: Lesdoelen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 5: Hoe ben ik geboren? Lesoverzicht Basis

en gezinsvorming Voortplanting Werkvormen: Lesdoelen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 5: Hoe ben ik geboren? Lesoverzicht Basis II Voortplanting en gezinsvorming Les 5: Hoe ben ik geboren? Lesoverzicht Werkvormen: Lesdoelen: Kinderen weten meer over de zwangerschap en geboorte van een baby. Kinderen weten hoe een baby in de buik

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is:

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is: Gefeliciteerd. Je bent zwanger en je hebt één of meerdere honden. Het wordt jullie eerste kind. Je bent net bij de verloskundige geweest, het gaat goed met je kindje, en je hebt deze folder meegekregen.

Nadere informatie

Je baby voelen bewegen

Je baby voelen bewegen Je baby voelen bewegen Het voelen van je baby geeft je een vertrouwd gevoel en is belangrijk. Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn in het begin nog zwak,

Nadere informatie

Zwangerschapsquiz. Hoeveel botten heeft een pasgeboren baby? Verzorgingsvraag: Hoeveel luiers gebruikt een baby in zijn eerste levensjaar?

Zwangerschapsquiz. Hoeveel botten heeft een pasgeboren baby? Verzorgingsvraag: Hoeveel luiers gebruikt een baby in zijn eerste levensjaar? " Zwangerschapsquiz Verzorgingsvraag: Hoeveel luiers gebruikt een baby in zijn eerste levensjaar? Zwangerschapsvraag: Wanneer ben je het meest vruchtbaar? Hoeveel botten heeft een pasgeboren baby? Welk

Nadere informatie

ZORA. is zwanger. Wat kan Zora doen?

ZORA. is zwanger. Wat kan Zora doen? ZORA is zwanger Wat kan Zora doen? Zora is zwanger van haar eerste kindje Dit zijn Zora en Samir. Ze krijgen een baby. Zora is 5 maanden zwanger. Haar buik is dik en ze voelt de baby bewegen. Ze is blij

Nadere informatie

Samenvatting Mensen ABC

Samenvatting Mensen ABC Samenvatting Mensen ABC Week 1ABC: Wie zijn wij? Info: Wie zijn wij mensen Mensen zijn verschillend. Iedereen is anders, niemand is hetzelfde. Dat noem je uniek. Een mens heeft een skelet van botten. Daarom

Nadere informatie

en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je

en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je baby Verwachtingen Wordt dit jullie eerste, tweede, volgende kindje? Weet je al hoe je je baby gaat voeden? Als je al een kind hebt:

Nadere informatie

Zwanger zijn en bevallen

Zwanger zijn en bevallen Zwanger zijn en bevallen PRAKTISCHE TIPS IN GEWONE TAAL MARJA VAN DEURSEN & WILMA VAN OS 6 ZWANGER ZIJN EN BEVALLEN Inleiding Gefeliciteerd. Je bent zwanger! Het is fi jn om zwanger te zijn. Maar je hebt

Nadere informatie

Zwanger? Een goed moment om te stoppen met roken

Zwanger? Een goed moment om te stoppen met roken Zwanger? Een goed moment om te stoppen met roken Je bent in verwachting! Een nieuwe periode in je leven begint. Je wilt het beste voor je kindje. Stoppen met roken hoort daarbij. Het is goed voor je eigen

Nadere informatie

Te vroeg geboren Wat langer geduld

Te vroeg geboren Wat langer geduld Te vroeg geboren Wat langer geduld Deze folder gaat over het eerste half jaar van het leven van couveusekinderen. Anders? In de eerste zes maanden kunnen couveusekinderen echt anders reageren dan kinderen

Nadere informatie

Geneesmiddelen bij zwangerschap en borstvoeding

Geneesmiddelen bij zwangerschap en borstvoeding Geneesmiddelen bij zwangerschap en borstvoeding Geneesmiddelen en zwangerschap Enige tientallen jaren geleden dacht men nog dat ongeboren kinderen in de baarmoeder goed beschermd waren tegen schadelijke

Nadere informatie

De prematuur. De zorg voor uw te vroeg geboren baby op de afdeling Neonatologie

De prematuur. De zorg voor uw te vroeg geboren baby op de afdeling Neonatologie De prematuur De zorg voor uw te vroeg geboren baby op de afdeling Neonatologie De prematuur De zorg voor uw te vroeg geboren baby op de afdeling Neonatologie 2 Overzicht afdeling Neonatologie Voorwoord

Nadere informatie

Gynaecologische echoscopie

Gynaecologische echoscopie Gynaecologie Gynaecologische echoscopie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl GYN051 / Gynaecologische echoscopie / 25-07-2013 2 Gynaecologische

Nadere informatie

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Zwangerschapsmassage

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Zwangerschapsmassage BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Zwangerschapsmassage Zwangerschapsmassage Als je zwanger bent verandert er veel in je lichaam. Deze veranderingen zijn een bijzondere ervaring, tijd voor jezelf

Nadere informatie

Jouw zwangerschap Je baby voelen bewegen

Jouw zwangerschap Je baby voelen bewegen Jouw zwangerschap Je baby voelen bewegen Gynaecologie alle aandacht Jouw zwangerschap: Je baby voelen bewegen Het voelen van je baby geeft je een vertrouwd gevoel en is belangrijk. Vanaf 16-20 weken zwangerschap

Nadere informatie

Inleiden van de bevalling

Inleiden van de bevalling OLVG, locatie West Inleiden van de bevalling Je gynaecoloog of verloskundige heeft geadviseerd om de bevalling te laten inleiden. Dat betekent dat je medicijnen krijgt om de bevalling op te wekken. Dat

Nadere informatie

Echoscopie tijdens de zwangerschap

Echoscopie tijdens de zwangerschap Echoscopie tijdens de zwangerschap Bij St. Antonius Geboortezorg kunnen we tijdens je zwangerschap met een echo het kindje in je buik bekijken. Een echoscopie is een beeldvormende techniek die werkt met

Nadere informatie

Jouw zwangerschap: Je baby voelen bewegen

Jouw zwangerschap: Je baby voelen bewegen Jouw zwangerschap: Je baby voelen bewegen Het voelen van je baby geeft je een vertrouwd gevoel en is belangrijk. Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn

Nadere informatie

Ontwikkelingsgerichte zorg op de kinderafdeling

Ontwikkelingsgerichte zorg op de kinderafdeling Ontwikkelingsgerichte zorg op de kinderafdeling Uw baby is geboren in Maasziekenhuis Pantein. Op de kinderafdeling stemmen wij de zorg voor uw pasgeboren baby volledig ledig af op wat hij of zij nodig

Nadere informatie

Jouw zwangerschap: Je baby voelen bewegen

Jouw zwangerschap: Je baby voelen bewegen Jouw zwangerschap: Je baby voelen bewegen Deze folder Deze brochure wordt je aangeboden door de afdeling verloskunde Ommelander Ziekenhuis. Wij vinden het belangrijk dat patiënten goede voorlichting krijgen.

Nadere informatie

Het herkennen van minder leven

Het herkennen van minder leven Het herkennen van minder leven Leer uw baby kennen Het voelen van uw baby is een bijzonder maar bovenal geruststellend gevoel. Uw zwangerschap is nu zo ver gevorderd dat u de baby voelt bewegen. Tijdens

Nadere informatie

Kraamafdeling. Vroegtijdige weeën. gebroken vliezen en vroeggeboorte

Kraamafdeling. Vroegtijdige weeën. gebroken vliezen en vroeggeboorte Kraamafdeling Vroegtijdige weeën gebroken vliezen en vroeggeboorte In deze folder leest u over de oorzaak, gevolgen en behandeling van vroegtijdige weeën. Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken, maar

Nadere informatie

Kennismaken met uw baby De fysiologische blauwdruk van uw baby

Kennismaken met uw baby De fysiologische blauwdruk van uw baby Kennismaken met uw baby De fysiologische blauwdruk van uw baby Patiënteninformatie Kennismaken met uw baby Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Fysiologische blauwdruk van uw baby 3 De eerste ontmoeting 4 De eerste

Nadere informatie

Inleiding van de bevalling

Inleiding van de bevalling Inleiding van de bevalling 2 Samen met de gynaecoloog heb je besloten de bevalling in te leiden. Dat gebeurt in het ziekenhuis. Heb je nog niet voldoende ontsluiting? Dan krijg je eerste een ballon in

Nadere informatie

ZWANGERSCHAPSKALENDER

ZWANGERSCHAPSKALENDER ZWANGERSCHAPSKALENDER TIJDENS JE ZWANGERSCHAP ZIJN ER BEHOORLIJK WAT REGELZAKEN DIE OP JE AFKOMEN. OMDAT DE KANS GROOT IS DAT JE DE KOMENDE PERIODE WAT GAAT VERGETEN (OEPS), HEBBEN WIJ DEZE OVERZICHTELIJKE

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

Het maken van een keuze Wanneer is een vaginale bevalling bij een stuitligging mogelijk. Heeft u de keuze? Het maken van een keuze. Tot slot.

Het maken van een keuze Wanneer is een vaginale bevalling bij een stuitligging mogelijk. Heeft u de keuze? Het maken van een keuze. Tot slot. Een stuitligging Inhoud Algemeen Wat is een stuitligging? Hoe vaak komt een stuitligging voor? Waarom ligt de baby in stuitligging? Als de baby bij ongeveer 36 weken nog in stuitligging ligt Het draaien

Nadere informatie

Echoscopie tijdens de zwangerschap ONDERZOEK

Echoscopie tijdens de zwangerschap ONDERZOEK Echoscopie tijdens de zwangerschap ONDERZOEK Echoscopie tijdens de zwangerschap Tijdens je zwangerschap kunnen we met een echo het kindje in je buik bekijken. Een echoscopie is een beeldvormende techniek

Nadere informatie

WAT VERWACHT UW BABY FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND

WAT VERWACHT UW BABY FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND WAT VERWACHT UW BABY FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND Inleiding Deze folder is bedoeld voor aanstaande ouders. Er is een baby op komst, misschien wel meer dan één? Ouder worden is een prachtige ervaring

Nadere informatie

VERANDERINGEN? Hart en bloedvaten. In de zwangerschap wordt er meer bloed aangemaakt en moet het hart harder rond pompen. Dit op zich heeft weinig

VERANDERINGEN? Hart en bloedvaten. In de zwangerschap wordt er meer bloed aangemaakt en moet het hart harder rond pompen. Dit op zich heeft weinig SUCCES VAN EEN LES: Veilig en effectief trainen onder begeleiding Samen trainen, wat motiverend werkt Een goede, positieve en enthousiaste coach Gevarieerde en gepaste muziek die zorgt voor motivatie en

Nadere informatie

Spoed, ook s nachts bellen... 5 Geen spoed, wel overdag bellen... 5. Vochtverlies uit de vagina:... 3. Buikpijn:... 3

Spoed, ook s nachts bellen... 5 Geen spoed, wel overdag bellen... 5. Vochtverlies uit de vagina:... 3. Buikpijn:... 3 Contents Spoed in je zwangerschap... 2 Volg je intuïtie, die stuurt je meestal de goede kant op.... 2 Lees meer over wat spoed is... 2 Bloedverlies uit de vagina:... 2 Bloedverlies in de eerste 3 maanden...

Nadere informatie

veeg de tranen van me weg. Ik kijk nog eens rond en er valt een hoop spanning van me af. Er komt zelfs een kleine glimlach op me gezicht terug.

veeg de tranen van me weg. Ik kijk nog eens rond en er valt een hoop spanning van me af. Er komt zelfs een kleine glimlach op me gezicht terug. Het DOC Ik kruip in één van de buikpijn terwijl ik in bed lig. Mijn gedachten gaan uit naar de volgende dag. Ik weet wat er die dag staat te gebeuren, maar nog niet hoe dit zal uitpakken. Als ik hieraan

Nadere informatie

Als je nog zwanger bent na je uitgerekende datum

Als je nog zwanger bent na je uitgerekende datum Als je nog zwanger bent na je uitgerekende datum 1 Je bent nog niet bevallen. Misschien valt het je mee om nog zwanger te zijn na je uitgerekende datum, of misschien valt het je zwaar. De meeste vrouwen

Nadere informatie

Uitwendige versie (draaien van je baby in de baarmoeder)

Uitwendige versie (draaien van je baby in de baarmoeder) Uitwendige versie (draaien van je baby in de baarmoeder) De meeste kinderen liggen rond de achtste maand in de zwangerschap met het hoofd naar beneden. Dat noemen we de hoofdligging. Een bevalling in hoofdligging

Nadere informatie

Prematuur geboren kinderen. Bevalling. Couveusetijd

Prematuur geboren kinderen. Bevalling. Couveusetijd Prematuur geboren kinderen Couveusekinderen zijn baby s die na hun geboorte een tijd (enkele weken tot enkele maanden) in de couveuse hebben gelegen. De meeste couveusekinderen zijn te vroeg en/of ziek

Nadere informatie

Inleiding Polariteitsmassage

Inleiding Polariteitsmassage Polariteitsmassage Inleiding Een pasgeboren baby heeft niet alleen melk nodig. Iedere baby wordt geboren met behoefte aan lichamelijk contact. Het is dan ook heel normaal dat uw baby graag in de armen

Nadere informatie

Hieronder vind je en groot aantal punten om over na te denken.

Hieronder vind je en groot aantal punten om over na te denken. Als je zwanger bent en bijna gaat bevallen is het handig om je voorkeuren op te schrijven. De voorkeuren helpen je om van te voren na te denken over hoe jij je bevalling en kraamtijd voor je ziet. Als

Nadere informatie

De groei kalender Rekenlesje Je zou kunnen zeggen dat je deze en de volgende week cadeau krijgt. Je bent op dit moment immers nog niet zwanger.

De groei kalender Rekenlesje Je zou kunnen zeggen dat je deze en de volgende week cadeau krijgt. Je bent op dit moment immers nog niet zwanger. De groei kalender Rekenlesje Je zou kunnen zeggen dat je deze en de volgende week cadeau krijgt. Je bent op dit moment immers nog niet zwanger. Waarom deze week toch meetelt? Dat is om zo nauwkeurig mogelijk

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Kangoeroeën. Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Neonatologie. Huid-op-huidcontact met uw pasgeboren baby

Patiënteninformatie. Kangoeroeën. Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Neonatologie. Huid-op-huidcontact met uw pasgeboren baby Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Neonatologie Kangoeroeën i Patiënteninformatie Huid-op-huidcontact met uw pasgeboren baby Slingeland Ziekenhuis Wat is kangoeroeën Kangoeroeën is een unieke manier

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Kraamzorg Vertrouwd Dichtbij

Kraamzorg Vertrouwd Dichtbij Een kindje op komst Kraamzorg Vertrouwd Dichtbij Zo n kraamverzorgende als Godelieve brengt rust en vertrouwen. We hebben veel van haar geleerd. Een Fijne start Je verwacht een kindje? Gefeliciteerd! Geniet

Nadere informatie

Te vroeg geboren, wat langer geduld. Orbis Jeugdgezondheidszorg

Te vroeg geboren, wat langer geduld. Orbis Jeugdgezondheidszorg Te vroeg geboren, wat langer geduld Orbis Jeugdgezondheidszorg Inleiding Couveusekinderen zijn kinderen die na hun geboorte een tijd (enkele weken tot enkele maanden) in de couveuse hebben gelegen. De

Nadere informatie

Als uw baby onvoldoende groeit

Als uw baby onvoldoende groeit Als uw baby onvoldoende groeit Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw verloskundige of verloskundig zorgverlener heeft u verteld dat we vermoeden dat uw baby onvoldoende

Nadere informatie

Intra-uteriene groeivertraging. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Intra-uteriene groeivertraging. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Intra-uteriene groeivertraging Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Inleiding U krijgt deze folder omdat u zwanger bent van een kind dat in verhouding te klein is voor uw zwangerschapsduur. Een groeivertraging

Nadere informatie

Galerij van de Mens - Ons lichaam

Galerij van de Mens - Ons lichaam . Vul onderstaande tabel aan. Galerij van de Mens - Ons lichaam Werkblad - Niveau Welkom in het gedeelte Ons Lichaam van de Galerij van de Mens. Stap na stap zal je veranderingen ontdekken die je lichaam

Nadere informatie

Voorbereiding op de bevalling

Voorbereiding op de bevalling Voorbereiding op de bevalling Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij is verboden.

Nadere informatie

Serotiniteit. Zwanger voorbij de 41 weken en dan?

Serotiniteit. Zwanger voorbij de 41 weken en dan? Serotiniteit Zwanger voorbij de 41 weken en dan? Inleiding In het begin van uw zwangerschap wordt met een termijnecho de uitgerekende datum van uw zwangerschap berekend. Een normale zwangerschapsduur

Nadere informatie

Ontwikkelingsgerichte Zorg (OGZ) Neonatologie

Ontwikkelingsgerichte Zorg (OGZ) Neonatologie Ontwikkelingsgerichte Zorg (OGZ) Neonatologie Te vroeg geboren of ziek Uw baby is op onze couveuseafdeling opgenomen, omdat hij te vroeg geboren is, te licht van gewicht of misschien wel ziek. De periode

Nadere informatie

Bijvoeding. Gezond aan de slag met de eerste hapjes. Eigenwijs in Voeding en Gezondheid. www.groenevrouw.nl

Bijvoeding. Gezond aan de slag met de eerste hapjes. Eigenwijs in Voeding en Gezondheid. www.groenevrouw.nl De Groene Vrouw Eigenwijs in Voeding en Gezondheid www.groenevrouw.nl Bijvoeding Gezond aan de slag met de eerste hapjes Wanneer starten? Wat geef ik? Voeren of zelf eten? Alle antwoorden! 1 Inhoud 2 Inhoud

Nadere informatie

Wat je moet weten over roken voor, tijdens en na de zwangerschap Longziekten

Wat je moet weten over roken voor, tijdens en na de zwangerschap Longziekten Wat je moet weten over roken voor, tijdens en na de zwangerschap Longziekten Beter voor elkaar 2 Roken als je zwanger probeert te worden Minder vruchtbaar Roken maakt vrouwen en mannen minder vruchtbaar.

Nadere informatie

Het inleiden van de bevalling

Het inleiden van de bevalling Het inleiden van de bevalling Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Waarom wordt een bevalling ingeleid?... 1 Over tijd zijn... 1 Langdurig gebroken vliezen... 1 Groeivertraging van de baby... 2 Achteruitgaan

Nadere informatie

verloskundigen boxmeer Groeikalender, 42 weken op een rij

verloskundigen boxmeer Groeikalender, 42 weken op een rij Week 1 - Rekenlesje verloskundigen boxmeer Groeikalender, 42 weken op een rij Maria van Gorp Marwil Gommers Imke Derikx Beugenseweg 6, 5831 LS Boxmeer telefoon 0485-573 406 www.verloskundigenboxmeer.nl

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Borstvoeding bij te vroeg geboren baby s. Adviezen voor ouders en verzorgers. www.nwz.nl

Borstvoeding bij te vroeg geboren baby s. Adviezen voor ouders en verzorgers. www.nwz.nl Borstvoeding bij te vroeg geboren baby s Adviezen voor ouders en verzorgers www.nwz.nl Omdat uw kindje te vroeg geboren is, is het opgenomen op de afdeling neonatologie van de Noordwest Ziekenhuisgroep

Nadere informatie

Serotiniteit Zwanger voorbij de 41 weken en dan?

Serotiniteit Zwanger voorbij de 41 weken en dan? Serotiniteit Zwanger voorbij de 41 weken en dan? Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In het begin van uw zwangerschap wordt met een termijnecho de uitgerekende

Nadere informatie

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND FYSIOHOLLAND voorkom bekkenpijn Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? De therapeuten van FysioHolland geven tips. Veel vrouwen krijgen tijdens of na

Nadere informatie

Patiëntenvoorlichting Verloskunde. Roken en zwangerschap. Inhoudsopgave. Als je zwanger probeert te worden 2. Als je zwanger bent 3

Patiëntenvoorlichting Verloskunde. Roken en zwangerschap. Inhoudsopgave. Als je zwanger probeert te worden 2. Als je zwanger bent 3 Patiëntenvoorlichting Verloskunde Roken en zwangerschap Inhoudsopgave Als je zwanger probeert te worden 2 Als je zwanger bent 3 Na de zwangerschap 5 Stoppen met roken 6 Tips om te stoppen 7 Hulp bij het

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Met uw baby naar huis

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Met uw baby naar huis Met uw baby naar huis MET UW BABY NAAR HUIS INLEIDING Deze informatiefolder is bedoeld als steuntje in de rug wanneer uw baby na een opnameperiode in het ziekenhuis thuis komt. Verschillende onderwerpen

Nadere informatie

Geboortecentrum. Tips bij borstvoeding. Gezien vanuit uw kindje

Geboortecentrum. Tips bij borstvoeding. Gezien vanuit uw kindje Geboortecentrum Tips bij borstvoeding Gezien vanuit uw kindje Tips bij borstvoeding Als je besluit om je kindje borstvoeding te geven dan wil je dit ook zo goed en prettig mogelijk doen voor je kindje,

Nadere informatie

Vroegtijdige weeën en/of een dreigende vroeggeboorte BEHANDELING

Vroegtijdige weeën en/of een dreigende vroeggeboorte BEHANDELING Vroegtijdige weeën en/of een dreigende vroeggeboorte BEHANDELING Vroegtijdige weeën en/of een dreigende vroeggeboorte Je leest deze folder omdat je te maken hebt met vroegtijdige weeën en/of een dreigende

Nadere informatie

Borstvoeding. de beste voeding voor je baby

Borstvoeding. de beste voeding voor je baby Borstvoeding de beste voeding voor je baby Borstvoeding is de beste voeding voor je baby en is ook goed voor jouw gezondheid. Zo beschermt het je baby tegen ziekten, en helpt het jou bijvoorbeeld om weer

Nadere informatie

Zwanger voorbij de 41 weken en dan? Serotiniteit. Poli Gynaecologie

Zwanger voorbij de 41 weken en dan? Serotiniteit. Poli Gynaecologie 00 Zwanger voorbij de 41 weken en dan? Serotiniteit Poli Gynaecologie In het begin van de zwangerschap wordt met een termijnecho de uitgerekende datum van de zwangerschap berekend. De medische term hiervoor

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Help! Ik moet bevallen. Omgaan met pijn tijdens de bevalling

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Help! Ik moet bevallen. Omgaan met pijn tijdens de bevalling Help! Ik moet bevallen. Omgaan met pijn tijdens de bevalling HELP! IK MOET BEVALLEN OMGAAN MET PIJN TIJDENS DE BEVALLING INLEIDING Een kind krijgen is niet niks. Vooral als het je eerste is, heb je geen

Nadere informatie

Serotiniteit. Als je nog zwanger bent na je uitgerekende datum

Serotiniteit. Als je nog zwanger bent na je uitgerekende datum Serotiniteit Als je nog zwanger bent na je uitgerekende datum Inleiding Deze brochure wordt je aangeboden door de afdeling verloskunde van het Ommelander Ziekenhuis. Wij vinden het belangrijk dat patiënten

Nadere informatie

Zwangerschap en borstvoeding

Zwangerschap en borstvoeding Zwangerschap en borstvoeding ONTWIKKELING VAN HET ONGEBOREN KIND MEDICIJNEN BIJ ZWANGERSCHAP FOLIUMZUUR WAT IS HET EFFECT VAN ALCOHOL EN ROKEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN MEDICIJNEN EN BORSTVOEDING

Nadere informatie

Stuitligging BEHANDELING

Stuitligging BEHANDELING Stuitligging BEHANDELING Stuitligging Een kindje dat tegen het eind van de zwangerschap met de billen omlaag ligt in plaats van met het hoofd wordt een kindje in stuitligging genoemd. Meestal is onbekend

Nadere informatie

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Deze brochure geeft informatie over de oorzaak, gevolgen en behandeling van vroegtijdige weeën, een dreigende vroeggeboorte en vroegtijdig gebroken vliezen.

Nadere informatie

Een groots piepklein wondertje

Een groots piepklein wondertje kraamzorg kraamtranen Wij vangen de zorg voor je op verzorging borstvoeding huishoudelijke taken Een groots piepklein wondertje Gefeliciteerd, je bent in verwachting! Bijzonder en bijzonder spannend. De

Nadere informatie

Werkstuk door een scholier 3111 woorden 7 februari keer beoordeeld. Inhoud. 1. Inleiding. 2. Zwangerschap. 3. Maand Maand 2. 5.

Werkstuk door een scholier 3111 woorden 7 februari keer beoordeeld. Inhoud. 1. Inleiding. 2. Zwangerschap. 3. Maand Maand 2. 5. Werkstuk door een scholier 3111 woorden 7 februari 2007 6 32 keer beoordeeld Vak Biologie Inhoud 1. Inleiding 2. Zwangerschap 3. Maand 1 4. Maand 2 5. Maand 3 6. Maand 4 7. Maand 5 8. Maand 6 9. Maand

Nadere informatie

Langdurig gebroken vliezen rondom de bevalling

Langdurig gebroken vliezen rondom de bevalling Langdurig gebroken vliezen rondom de bevalling Ziekenhuis Gelderse Vallei Wat zijn gebroken vliezen? Gebroken vliezen betekent dat er vruchtwater uit de baarmoeder loopt. A terme betekent dat de vliezen

Nadere informatie

Gebroken vliezen. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen.

Gebroken vliezen. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Gebroken vliezen Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Langdurig gebroken vliezen 1 Een zwangerschap van minimaal 37 weken 1 Een zwangerschap van 34 tot 37 weken 3 Een zwangerschap tussen

Nadere informatie

Beweging van uw kind tijdens de zwangerschap

Beweging van uw kind tijdens de zwangerschap Gynaecologie / Verloskunde Beweging van uw kind tijdens de zwangerschap i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Aanstaande ouders vragen zich vaak af of zij de baby wel voldoende voelen bewegen.

Nadere informatie

slaap veilig slaap lekker

slaap veilig slaap lekker slaap veilig slaap lekker waarom deze folder? Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap. Die kinderen leken gezond. Dat heet wiegendood. Er is veel onderzoek gedaan naar de

Nadere informatie

Baby s die regelmatig huilen

Baby s die regelmatig huilen Baby s die regelmatig huilen Kinderafdeling Beter voor elkaar Huilen Baby s huilen, dat is normaal. Huilen is voor een baby een vorm van communiceren, om te laten merken dat hij/zij u nodig heeft. Door

Nadere informatie

Jullie kennen elkaar van: JOUW NAAM: ADRES: LEEFTIJD: WERK & PASSIES: PARTNER: LEEFTIJD: Hoelang zijn julliesamen? WERK & PASSIES: OVER jou!

Jullie kennen elkaar van: JOUW NAAM: ADRES: LEEFTIJD: WERK & PASSIES: PARTNER: LEEFTIJD: Hoelang zijn julliesamen? WERK & PASSIES: OVER jou! JOUW NAAM: Jullie kennen elkaar van: ADRES: LEEFTIJD: WERK & PASSIES: PARTNER: Hoelang zijn julliesamen? LEEFTIJD: WERK & PASSIES: OVER jou! JULLIE SAMEN! FOTO Datum: Week 1 Van: Tot: Je laatste menstruatie

Nadere informatie

NVOG Voorlichtingsbrochure GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP

NVOG Voorlichtingsbrochure GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP NVOG Voorlichtingsbrochure GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP 1. Inleiding 2. Wat zijn groep B streptokokken (GBS)? 3. Hoe vaak komen GBS voor bij zwangeren? 4.

Nadere informatie

Survival gids. Voor (aanstaande) moeders. Hoe overleef je jouw zwangerschap en word je een fitte en gelukkige moeder!

Survival gids. Voor (aanstaande) moeders. Hoe overleef je jouw zwangerschap en word je een fitte en gelukkige moeder! Survival gids Voor (aanstaande) moeders Hoe overleef je jouw zwangerschap en word je een fitte en gelukkige moeder! Survivalgids Met deze tips ga je het redden! Welkom in deze prachtige maar ook onzekere

Nadere informatie

Zorgprotocol GBS bij de pasgeborene

Zorgprotocol GBS bij de pasgeborene Zorgprotocol GBS bij de pasgeborene 1. Inleiding 1 Zwangere vrouwen hebben deze bacterie soms in de vagina (schede). Dat kan meestal geen kwaad, maar een klein aantal baby s wordt ernstig ziek door een

Nadere informatie

Ontwikkelingsgerichte zorg en fysiotherapie

Ontwikkelingsgerichte zorg en fysiotherapie Ontwikkelingsgerichte zorg en fysiotherapie Een pasgeboren baby heeft tijd nodig om te wennen aan de omgeving buiten de vertrouwde, beschermende omgeving van de baarmoeder. Hij moet zelf gaan ademen en

Nadere informatie

Informatie over. borstvoeding & kunstvoeding

Informatie over. borstvoeding & kunstvoeding Informatie over borstvoeding & kunstvoeding Wat voor voeding gaat u uw kindje geven? U wilt kiezen voor iets wat goed is voor uw kind en ook bij u past. Er is veel onderzoek gedaan naar de voor- en nadelen

Nadere informatie

Andriesje wil 8 tot 12x per dag eten

Andriesje wil 8 tot 12x per dag eten Andriesje wil 8 tot 12x per dag eten zijn maagje is nog heel klein borstvoeding verteert sneller hoe meer hij drinkt, hoe sneller de melkproductie op gang komt Andriesje geeft aan dat hij honger heeft

Nadere informatie

Folder voorbereiding op de bevalling

Folder voorbereiding op de bevalling Folder voorbereiding op de bevalling Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij is verboden.

Nadere informatie

Borstvoeding in 10 stappen. bij te vroeg geboren baby s

Borstvoeding in 10 stappen. bij te vroeg geboren baby s Borstvoeding in 10 stappen bij te vroeg geboren baby s Inleiding Als uw baby te vroeg geboren is en wellicht nog sondevoeding krijgt, is het ook belangrijk om samen alvast te wennen aan het geven van

Nadere informatie

Voelen van leven tijdens de zwangerschap

Voelen van leven tijdens de zwangerschap Gynaecologie Voelen van leven tijdens de zwangerschap www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl GYN097 / Voelen van leven tijdens de zwangerschap /

Nadere informatie

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte 1 Deze brochure geeft informatie over de oorzaak, gevolgen en behandeling van vroegtijdige weeën. Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken, maar een periode

Nadere informatie

Sabine Wisman. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam

Sabine Wisman. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Sabine Wisman Uitgeverij Ploegsma Amsterdam 8, 10, 13 8, 9, 10, 11, 12, 13 10 11 21 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 25 18, 19, 21, 23 30, 31, 32, 36, 39, 41 30, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 40, 41 30, 31,

Nadere informatie

Op schoot en in een stoeltje. Algemeen

Op schoot en in een stoeltje. Algemeen Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder geeft u tips om dit te verhelpen. Wat is er aan de hand? Voorkeurshouding is een probleem

Nadere informatie

Woordeloze Woensdag 18. Glimlachmomentjes #22

Woordeloze Woensdag 18. Glimlachmomentjes #22 Woordeloze Woensdag 18 Ik heb weer een blok Stralend de wereld in gehad en zo bijzonder is het soms hoe alles bij elkaar gaat passen. Ook dit keer weer werd er geëindigd met een heel mooie passend nummer

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1. VOORWOORD 3 2. WIE BEN JIJ? 3 3. WAAROM EN VOOR WIE? 4

Inhoudsopgave 1. VOORWOORD 3 2. WIE BEN JIJ? 3 3. WAAROM EN VOOR WIE? 4 Inhoudsopgave 1. VOORWOORD 3 2. WIE BEN JIJ? 3 3. WAAROM EN VOOR WIE? 4 4. VIER GOUDEN TIPS 5 Tip 1: In en uit de knoop 5 Tip 2: De switchingpuntjes 6 Tip 3: Open je oren en luister goed 7 Tip 4: Water

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie