Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Help! Ik moet bevallen. Omgaan met pijn tijdens de bevalling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Help! Ik moet bevallen. Omgaan met pijn tijdens de bevalling"

Transcriptie

1 Help! Ik moet bevallen. Omgaan met pijn tijdens de bevalling

2 HELP! IK MOET BEVALLEN OMGAAN MET PIJN TIJDENS DE BEVALLING INLEIDING Een kind krijgen is niet niks. Vooral als het je eerste is, heb je geen idee wat je te wachten staat. Misschien vraag je je af of je het wel kunt. Of het veel pijn doet en of je de pijn zult kunnen verdragen. Als je het normaal gesproken al uitschreeuwt bij een sneetje in je vinger, hoe kun je dan ooit de pijn die gepaard gaat bij de bevalling, doorstaan? Daarom deze folder, waarin je kunt lezen wat je kunt doen om de bevalling zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. Maar ook dat er manieren zijn om je te helpen, als je de pijn ondraaglijk vindt worden. Er zijn enkele perioden in een mensenleven die met veel pijn gepaard gaan, maar die we moeten doorstaan om een zo volledig mogelijk leven te leiden. De eerste periode van pijn maken we door als we als kind tandjes krijgen. Tanden krijgen doet veel pijn, maar we hebben tanden nodig om te kunnen eten. Hoeveel pijn dat precies doet zijn we intussen weer vergeten. De tweede keer is wanneer we leren lopen. Dat gaat met vallen en opstaan en is niet altijd leuk. Maar leren lopen is belangrijk voor een volwaardig leven. Een andere periode is het gaan menstrueren. Ook dat is niet prettig, bij veel vrouwen gaat dat met veel pijn gepaard. Maar na de menstruatieweek ben je de pijn al snel weer vergeten en het feit dat je menstrueert zorgt ervoor dat de kans dat je later kinderen kunt krijgen toeneemt. Zo is het ook met een bevalling. Een bevalling doet heel veel pijn. Maar die pijn is nodig om het kindje waar je je al negen maanden op verheugt geboren te laten worden. En het is echt waar. Ook deze pijn ben je vergeten zodra je kind op je buik gelegd wordt.

3 WAT GEBEURT ER TIJDENS EEN BEVALLING Bij iedere langdurige, heftige, lichaamlijke activiteit maakt het lichaam endorfine aan. Een soort natuurlijke morfine. Deze endorfine zorgt ervoor dat de pijn draaglijk wordt. Ontspannen is het grote toverwoord tijdens een bevalling. Als je je namelijk verzet tegen de pijn dan krijgt het lichaam minder de kans om endorfines aan te maken en zal in het lichaam onder invloed van stress juist adrenaline gemaakt worden. Deze adrenaline belemmert de aanmaak van hormonen die de weeën stimuleren, waardoor de hele bevalling trager gaat verlopen. Het is niet zo dat je de hele bevalling zelf kunt regelen, maar door goed te ontspannen kom je wel een heel eind. De pijn die vrouwen voelen tijdens een bevalling wordt veroorzaakt doordat de baarmoedermond erg gevoelig is. Tijdens de bevalling wordt de baarmoedermond onder druk geopend. Dat is ook de reden dat het inwendige onderzoek tijdens de bevalling gevoeliger is dan anders. Je kunt de pijn van de weeën voelen in je rug, onderbuik en bovenbenen. Door het groeien van je baarmoeder zijn de banden waaraan deze hangt heel gespannen. Deze banden lopen van je baarmoeder naar je bekken. Tijdens een wee trekt de baarmoeder zich samen waardoor de banden nog meer onder spanning komen te staan. Hoe meer spanning, hoe vervelender de pijn. Aan het begin van de bevalling is de pijn nog licht en onregelmatig. Gedurende de bevalling wordt dit krachtiger en regelmatiger. Probeer jezelf voor ogen te houden met welk doel je deze pijn moet ondergaan. Iedereen gaat op haar eigen manier met pijn om. De één vangt de pijn op door een ademtechniek toe te passen, terwijl de ander graag geluid maakt om de pijn te kunnen verdragen. Er zijn vrouwen die graag in beweging blijven, terwijl de ander juist graag wil liggen. Sommige vrouwen zitten uren onder een warme douche, terwijl de ander het met een warme kruik in de rug goed doet. Het belangrijkste is om te luisteren naar de signalen die je lichaam uitzendt en om daarop te reageren. In het begin, als de weeën nog niet zo sterk zijn kun je het beste wat afleiding zoeken en je niet teveel focussen op de aanstaande bevalling. Anders kun je het gevoel krijgen dat het allemaal wel erg lang duurt. De eerste weeën kunnen na een paar uur ook best nog weer afzakken om pas de volgende dag weer terug te komen.

4 Probeer tijdens de hele bevalling positief te blijven en bedenk dat na iedere wee weer een weliswaar korte periode van rust gaat komen. Ook brengt iedere wee de geboorte van je kind een stukje dichterbij. Weet dat er voor jou al miljoenen vrouwen hetzelfde hebben ondergaan met allemaal hetzelfde doel: moeder worden. WAT KUN JEZELF DOEN? Zoek een houding die voor jou fijn is om de weeën op te vangen. Het is heel natuurlijk om je te verzetten tegen pijn. Maar verzet betekent spanning en spanning geeft stress in je lichaam en bij stress maakt het lichaam adrenaline. Een goede voorbereiding zorgt voor meer vertrouwen en ontspanning en een sneller verloop van de bevalling. Lees veel over de bevalling en volg een zwangerschapscursus die bij je past. Praat met je verloskundige of gynaecoloog over wat je verwacht en de manier waarop jij denkt goed te kunnen ontspannen. Misschien vind je het prettig om naast je partner nog iemand anders naast je te hebben. Sommige vrouwen kiezen ervoor een moeder, zuster of vriendin te vragen hun bij te staan. Ondersteuning van iemand die je vertrouwt, maakt dat je je gemakkelijker ontspant. Maar het allerbelangrijkste is: heb vertrouwen in jezelf en in je lichaam. JE KUNT HET! WAT KAN EEN GYNAECOLOOG DOEN AAN DE PIJN Bij een vlotte en probleemloze bevalling kun je het heel goed zonder pijnbestrijding doen. Het moment dat je het echt niet meer ziet zitten, is meestal ook het moment dat je mag gaan persen. Verloopt de bevalling echter niet geheel probleemloos, of vind je de pijn niet meer te verdragen dan is pijnstilling een prima middel om de bevalling tot een goed einde te brengen. Soms is het alleen maar nodig om de vicieuze cirkel van angst en spanning te doorbreken om door ontspanning weer op het goede spoor te komen. Soms is het nodig om de pijn geheel weg te nemen om zodoende een periode van rust te creëren, waarin je geheel ontspannen verder kunt ontsluiten.

5 Als u tijdens de bevalling pijnstilling nodig hebt, dan moet u in het ziekenhuis bevallen (en dan kunt u niet thuis bevallen) onder verantwoordelijkheid van een gynaecoloog. WELKE MOGELIJKHEDEN ZIJN ER Een injectie met een combinatie van phenergan en pethidine. Dit is een injectie die in het bovenbeen gegeven wordt en die een ontspanningsmiddel en een pijnstiller bevat. Dit medicijn kan op elk moment tijdens de bevalling gegeven worden. Meestal werkt het binnen 15 minuten en het neemt de ergste pijn weg waardoor je je weer wat beter kunt ontspannen. Sommige vrouwen vallen zelfs even in slaap tussen de weeën in. Het middel werkt 3 tot 4 uur en kan eventueel herhaald worden. Bewaking van de baby is nodig omdat het kindje van deze medicijnen ook wat rustiger kan worden. Een epidurale pijnbestrijding. De zogenaamde ruggeprik. Deze ruggeprik maakt dat de meeste vrouwen de pijn van de weeën niet meer voelt. 5% van de vrouwen blijft ook na de prik nog pijn voelen. De prik wordt gegeven door een anaesthesist en verlangt extra bewaking van moeder en kind. Je krijgt in ieder geval een infuus en ook de katheter in je rug wordt op een infuuspomp aangesloten. Omdat je ook het gevoel in je blaas kwijt bent, krijg je een blaaskatheter ingebracht en moeder en baby worden continue bewaakt aan de monitor. Voordat een ruggeprik gegeven kan worden zal er wat tijd verstrijken voordat alles klaar staat en de juiste mensen gemobiliseerd zijn. De medicatie die je (continue) toegediend krijgt wordt meestal gestopt op het moment dat je volledige ontsluiting hebt. Omdat je zonder het gevoel van weeën soms niet goed kunt persen. Een ruggeprik wordt daarom meestal alleen in het eerste deel (vanaf 4 centimeter ontsluiting) van de bevalling gegeven. Een ruggeprik is 24 uur, 7 dagen per week mogelijk.

6 Weet dat alle hulpverleners die je tijdens je bevalling tegen zult komen (verloskundige, kraamverzorgster, verpleegkundige en gynaecoloog) er alles aan zullen doen om je veilig en voorspoedig door de bevalling heen te loodsen. Maar heb vooral vertrouwen in jezelf. JE KUNT HET!

Pijnstilling tijdens de bevalling

Pijnstilling tijdens de bevalling Pijnstilling tijdens de bevalling In deze folder leest u over de mogelijkheden van pijnbehandeling voor en tijdens uw bevalling. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Hoe ontstaat

Nadere informatie

Pijn tijdens de bevalling

Pijn tijdens de bevalling Pijn tijdens de bevalling De geboorte van een kind is een intensieve en vaak heftige ervaring, zowel lichamelijk als emotioneel. Vlak voor en tijdens de bevalling gebeurt er veel in het lichaam. Aan het

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Hoe ontstaat pijn?... 1 3 Invloed van pijn... 2 4 Hoe kan de pijn worden bestreden?... 2 5 Pijnbehandelingen met medicijnen... 3 Ruggenprik

Nadere informatie

Folder voorbereiding op de bevalling

Folder voorbereiding op de bevalling Folder voorbereiding op de bevalling Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij is verboden.

Nadere informatie

Pijnstilling tijdens de bevalling

Pijnstilling tijdens de bevalling Patiënteninformatie Pijnstilling tijdens de bevalling rkz.nl De geboorte van een kind is lichamelijk en emotioneel een intensieve en vaak heftige ervaring. Vlak voor en tijdens de bevalling gebeurt er

Nadere informatie

Jouw bevalling: Hoe ga je om met de pijn? Mogelijkheden van pijnbehandeling tijdens de bevalling in de regio Nijmegen

Jouw bevalling: Hoe ga je om met de pijn? Mogelijkheden van pijnbehandeling tijdens de bevalling in de regio Nijmegen Jouw bevalling: Hoe ga je om met de pijn? Mogelijkheden van pijnbehandeling tijdens de bevalling in de regio Nijmegen Nijmegen, September 2010 1 Nu je zwanger bent, ga je je misschien een paar dingen afvragen.

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling 1/6 Verloskunde Pijnbestrijding tijdens de bevalling 1. Inleiding 2 2. Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 2 3. Invloed op de pijn 2 4. Hoe kan de pijn worden bestreden? 2 5. Pijnbehandelingen met

Nadere informatie

Voorbereiding op de bevalling

Voorbereiding op de bevalling Voorbereiding op de bevalling Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij is verboden.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Pijnbehandeling bij de bevalling

Patiënteninformatie. Pijnbehandeling bij de bevalling Patiënteninformatie Pijnbehandeling bij de bevalling Pijnbehandeling bij de bevalling Polikliniek Verloskunde/ Gynaecologie, route 2.2 Telefoon (050) 524 5840 Inleiding Dit is de informatiefolder van de

Nadere informatie

H Pijnbestrijding tijdens de bevalling (copyright NVOG)

H Pijnbestrijding tijdens de bevalling (copyright NVOG) H.291397.0316 Pijnbestrijding tijdens de bevalling (copyright NVOG) Inleiding De geboorte van een kind is een intensieve en vaak heftige ervaring, zowel lichamelijk als emotioneel. Vlak voor en tijdens

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling 2 Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel is. Bijna alle vrouwen

Nadere informatie

Medicamenteuze pijnstilling tijdens de bevalling... 2 Injecties met pethidine (morfine-achtige stof) Toepassing... 4

Medicamenteuze pijnstilling tijdens de bevalling... 2 Injecties met pethidine (morfine-achtige stof) Toepassing... 4 Contents Medicamenteuze pijnstilling tijdens de bevalling.... 2 Injecties met pethidine (morfine-achtige stof)... 2 Toepassing:... 2 Voordelen pethidine:... 2 Nadelen pethidine:... 3 Infuuspompje met remifentanil

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling 28-10-2016 524 Pijnbestrijding tijdens de bevalling Deze folder geeft informatie over pijnbestrijding tijdens de bevalling in het Flevoziekenhuis. Bijna alle vrouwen ervaren pijn tijdens de bevalling.

Nadere informatie

Pijnbestrijding. tijdens de bevalling

Pijnbestrijding. tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Bevallen doet pijn, weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel is. Veel vrouwen ervaren

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inhoud 1. Inleiding 2. Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 3. Hoe kan de pijn worden bestreden? 4. Pijnbehandelingen met medicijnen 5. Wat is een goede medicamenteuze

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling 1 U heeft gekozen voor een bevalling in Het van Weel Bethesda Ziekenhuis. In deze folder krijgt u nadere informatie over de verschillende manieren van pijnbestrijding

Nadere informatie

Jouw bevalling en pijnstilling

Jouw bevalling en pijnstilling Jouw bevalling en pijnstilling Verloskundig Samenwerkingsverband Emmen Tijdens de zwangerschap ga je nadenken over de bevalling. Vragen die kunnen opkomen zijn: Hoe zal de bevalling gaan? Hoeveel pijn

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Gynaecologie / Verloskunde Pijnbestrijding tijdens de bevalling i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inleiding De geboorte van een kind is een intensieve en vaak heftige ervaring, zowel lichamelijk

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inleiding Bevallen doet pijn, weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel is. Veel vrouwen

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling De geboorte van een kind is lichamelijk en emotioneel een intensieve en vaak heftige ervaring. Vlak voor en tijdens de bevalling gebeurt er veel in uw lichaam. Aan

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Veel vrouwen ervaren de ontsluitingsweeën als pijnlijk. Soms geldt dat ook voor de uitdrijvingsweeën, die er samen met het persen voor zorgen dat de baby geboren wordt. De duur en de ernst van de pijn

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Deze folder geeft informatie over pijnbestrijding tijdens de bevalling in het Flevoziekenhuis. Bijna alle vrouwen ervaren pijn tijdens de bevalling. De pijn is meestal

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling 19-06-2019 Pijnbestrijding tijdens de bevalling Deze folder geeft informatie over pijnbestrijding tijdens de bevalling in het Flevoziekenhuis. Bijna alle vrouwen ervaren pijn tijdens de bevalling. De pijn

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inhoudsopgave 1. Inleiding...5 2. Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling?...5 3. Invloed op de pijn...6 4. Hoe kan de pijn worden bestreden?...7 5. Pijnbehandelingen

Nadere informatie

Het inleiden van de bevalling

Het inleiden van de bevalling Het inleiden van de bevalling Een inleiding wordt geadviseerd als verwacht wordt dat de situatie voor de baby buiten de baarmoeder gunstiger zal zijn dan daarbinnen. Ook (ernstige) klachten van uzelf kunnen

Nadere informatie

Inleiden van de bevalling

Inleiden van de bevalling OLVG, locatie West Inleiden van de bevalling Je gynaecoloog of verloskundige heeft geadviseerd om de bevalling te laten inleiden. Dat betekent dat je medicijnen krijgt om de bevalling op te wekken. Dat

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Sophia Kinderziekenhuis Centrumlocatie Veel vrouwen ervaren de ontsluitingsweeën (samentrekkingen van de baarmoeder die ervoor zorgen dat de baarmoedermond zich opent) als pijnlijk. Soms geldt dat ook

Nadere informatie

Praktische informatie over: pijnstilling tijdens de bevalling. Surftips. www.kiesbeter.nl. Pijnbestrijding met medicijnen:

Praktische informatie over: pijnstilling tijdens de bevalling. Surftips. www.kiesbeter.nl. Pijnbestrijding met medicijnen: Surftips www.kiesbeter.nl Pijnbestrijding met medicijnen: www.nvog.nl (patiëntenvoorlichting Pijnbestrijding tijdens de bevalling ) Alternatieve pijnstilling: TENS www.geboortetens.nl Praktische informatie

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens bevalling

Pijnbestrijding tijdens bevalling Pijnbestrijding tijdens bevalling Verloskunde alle aandacht Pijnbestrijding tijdens bevalling Inleiding 3 Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 3 Invloed op de pijn 4 Hoe kan de pijn worden bestreden?

Nadere informatie

Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn?

Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn? Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn? Nu je zwanger bent, ga je je misschien een paar dingen afvragen. Bijvoorbeeld over pijn bij de bevalling. Hoe erg zal die zijn? Wat als je er niet tegen kunt? Kun

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Informatie voor patiënten F0516-3415 oktober 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Moeder en Kind Centrum Beter voor elkaar 2 Pijnbestrijding 1. inleiding 2. hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 3. invloed op de pijn? 4. hoe kan pijn worden bestreden?

Nadere informatie

Het inleiden van de bevalling

Het inleiden van de bevalling Het inleiden van de bevalling Een inleiding wordt geadviseerd als verwacht wordt dat de situatie voor de baby buiten de baarmoeder gunstiger zal zijn dan daarbinnen. Ook (ernstige) klachten van uzelf kunnen

Nadere informatie

MEDICAMENTEUZE PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING cliënteninformatie

MEDICAMENTEUZE PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING cliënteninformatie VSV ACHTERHOEK OOST MEDICAMENTEUZE PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING cliënteninformatie 1. Inleiding 2. Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 3. Invloed op de pijn 4. Hoe kan de pijn worden bestreden?

Nadere informatie

Inleiding van de bevalling

Inleiding van de bevalling Inleiding van de bevalling 1 Inleiding van de bevalling Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Inhoudsopgave 2 Waarom wordt een bevalling ingeleid? 2 Voorbereiding 3 Wanneer is een inleiding

Nadere informatie

Gynaecologie Pijnstilling tijdens de bevalling

Gynaecologie Pijnstilling tijdens de bevalling Gynaecologie Pijnstilling tijdens de bevalling Nu je zwanger bent, ga je je misschien een paar dingen afvragen. Bijvoorbeeld over pijn bij de bevalling. Hoe erg zal die zijn? Wat als je er niet tegen kunt?

Nadere informatie

Het inleiden van de bevalling

Het inleiden van de bevalling Gynaecologie Het inleiden van de bevalling Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep De gynaecoloog heeft besloten om de bevalling in te leiden. Dit betekent

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling. Geboortecentrum IJsselland

Pijnbestrijding tijdens de bevalling. Geboortecentrum IJsselland Pijnbestrijding tijdens de bevalling Geboortecentrum IJsselland Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 2 3. Invloed op de pijn 3 4. Pijnbestrijding bij een poliklinische

Nadere informatie

Pijnstilling tijdens de bevalling

Pijnstilling tijdens de bevalling Pijnstilling tijdens de bevalling Pijnstilling tijdens de bevalling Aan het einde van de zwangerschap kunt u af en toe een contractie (samentrekking) van de baarmoeder voelen. Wanneer deze contracties

Nadere informatie

Programma. Filmpje. Presentaties nalezen? 7-1-2015. Informatieavond over de bevalling. www.spaarneziekenhuis.nl Gynaecologie en verloskunde Bevallen

Programma. Filmpje. Presentaties nalezen? 7-1-2015. Informatieavond over de bevalling. www.spaarneziekenhuis.nl Gynaecologie en verloskunde Bevallen Programma 19.30-20.30 Groep 1 Groep 2 Algemene informatie - verloskundige De normale bevalling - verloskundige Pijnstilling anesthesist Praktische tips - verpleegkundige 20.30-20.45 Pauze: Koffie/Thee

Nadere informatie

Ruggenprik tijdens de bevalling

Ruggenprik tijdens de bevalling H.291380.0215 Ruggenprik tijdens de bevalling (Epidurale pijnbestrijding) Wat is epidurale pijnbestrijding Bij deze ruggenprik spuit de anesthesioloog via een dun slangetje (katheter) verdovingsvloeistof

Nadere informatie

Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn?

Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn? Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn? Nu je zwanger bent, heb je ongetwijfeld veel vragen. Bijvoorbeeld over pijn tijdens de bevalling. Hoe erg zal die zijn? En wat als je er niet tegen kunt? Kun je dan

Nadere informatie

Pijnbestrijding bij bevalling

Pijnbestrijding bij bevalling Pijnbestrijding bij bevalling Inleiding Een bevalling gaat meestal gepaard met pijn. Veel vrouwen ervaren de ontsluitingsweeën het samentrekken van de baarmoeder zodat de baarmoedermond zich gaandeweg

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING 1. INLEIDING De geboorte van een kind is een intensieve en vaak heftige ervaring, zowel lichamelijk als emotioneel. Vlak voor en

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling 19 Pijnbestrijding tijdens de bevalling Iedereen weet dat een bevalling gepaard gaat met pijn. Maar hoeveel pijn jij zult hebben en op welke plek de pijn zal zitten is niet te voorspellen, elke bevalling

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Verloskunde mca.nl Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 3 Invloed op de pijn 4 Hoe kan de pijn worden bestreden? 4 Pijnbehandelingen met

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. Het inleiden van de bevalling

Maatschap Gynaecologie. Het inleiden van de bevalling Maatschap Gynaecologie Algemeen Van uw behandelend arts heeft u te horen gekregen dat uw bevalling wordt ingeleid* en wat hiervan de reden is. Bij een inleiding brengt men de bevalling kunstmatig op gang.

Nadere informatie

Pijnbestrijding bij bevalling

Pijnbestrijding bij bevalling Pijnbestrijding bij bevalling Inhoudsopgave Inleiding... 1 Pethidine... 1 Remifentanil... 2 Epidurale pijnbestrijding... 4 Keizersnede... 7 Tot slot... 7 Inleiding Een bevalling gaat meestal gepaard met

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Verloskunde Pijnbestrijding tijdens de bevalling De geboorte van een kind is een intensieve en vaak heftige ervaring, zowel lichamelijk als emotioneel. Vlak voor en tijdens de bevalling gebeurt er veel

Nadere informatie

PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING

PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING 1. Inleiding 2. Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 3. Invloed op de pijn 4. Hoe kan de pijn worden bestreden? 5. Pijnbehandelingen met medicijnen 6. Wat is een

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling IJsselland Ziekenhuis Capelle aan den IJssel

Pijnbestrijding tijdens de bevalling IJsselland Ziekenhuis Capelle aan den IJssel Pijnbestrijding tijdens de bevalling IJsselland Ziekenhuis Capelle aan den IJssel Inleiding 1 De oorzaak van de pijn 2 Pijnbestrijding dmv injectie(s) Pethidine 3 Pijnbestrijding met Remifentanil d.m.v.

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inleiding Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel is. Bijna alle

Nadere informatie

PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING

PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING Gynaecologie/ Verloskunde PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING INLEIDING Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal

Nadere informatie

PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING FRANCISCUS VLIETLAND

PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING FRANCISCUS VLIETLAND PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel

Nadere informatie

Inleiding van de bevalling

Inleiding van de bevalling Inleiding van de bevalling 2 Samen met de gynaecoloog heb je besloten de bevalling in te leiden. Dat gebeurt in het ziekenhuis. Heb je nog niet voldoende ontsluiting? Dan krijg je eerste een ballon in

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling. Afdeling Gynaecologie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling. Afdeling Gynaecologie Pijnbestrijding tijdens de bevalling Afdeling Gynaecologie Inleiding Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel

Nadere informatie

Wie zijn wij. ! Verloskundigen. ! Ziekenhuizen. ! Kraamzorg

Wie zijn wij. ! Verloskundigen. ! Ziekenhuizen. ! Kraamzorg Welkom!" Wie zijn wij! Verloskundigen! Ziekenhuizen! Kraamzorg Informatie over zwangerschap, bevalling en kraamzorg Verloskunde in Nederland Opbouw verloskundig systeem Verloskundige Gezonde zwangerschap

Nadere informatie

Het inleiden van de bevalling

Het inleiden van de bevalling Het inleiden van de bevalling Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Waarom wordt een bevalling ingeleid?... 1 Over tijd zijn... 1 Langdurig gebroken vliezen... 1 Groeivertraging van de baby... 2 Achteruitgaan

Nadere informatie

Pijnstilling tijdens de bevalling

Pijnstilling tijdens de bevalling Pijnstilling tijdens de bevalling Ziekenhuis Gelderse Vallei Bevallen is pijnlijk. Uit onderzoek blijkt dat 80-90% van de vrouwen tijdens de bevalling (te) veel pijn ervaart. Het is voor een ieder verschillend

Nadere informatie

Het inleiden van een bevalling

Het inleiden van een bevalling Het inleiden van een bevalling Vrouw Moeder Kind-centrum Inhoudsopgave 1. Wat betekent het inleiden van een bevalling? 2 2. Waarom is het inleiden van de bevalling nodig? 3 2.1 Over tijd zijn 3 2.2 Langdurig

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Colofon Dit is een publicatie voor patiënten van het Waterlandziekenhuis Informatie www.waterlandziekenhuis.nl e-mailadres: patientenservice@wlz.nl

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Patiënteninformatie Pijnbestrijding tijdens de bevalling Informatie over de methoden en middelen die het ziekenhuis het meest gebruikt om de pijn te bestrijden Inhoudsopgave Pagina Inleiding 4 Waarom

Nadere informatie

Inleiden van de bevalling

Inleiden van de bevalling Gynaecologie Inleiden van de bevalling Inleiding U heeft van uw gynaecoloog te horen gekregen dat u wordt ingeleid. Het inleiden van de baring betekent dat we de bevalling kunstmatig op gang brengen. In

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inleiding Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel is. Bijna alle

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Informatie over de methoden en middelen die het ziekenhuis het meest gebruikt om de pijn te bestrijden. Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING Bijna alle vrouwen ervaren de weeën (contracties van de baarmoeder) die horen bij een bevalling, als pijnlijk. De duur en de ernst

Nadere informatie

Anesthesiologie. Pijnbestrijding bij de bevalling

Anesthesiologie. Pijnbestrijding bij de bevalling Anesthesiologie Pijnbestrijding bij de bevalling Anesthesiologie In deze brochure kunt u meer lezen over de mogelijkheden van pijnbestrijding bij de bevalling in het Universitair Medisch Centrum Groningen

Nadere informatie

inleiden van de bevalling

inleiden van de bevalling inleiden van de bevalling Inleiding... 3 1 Waarom wordt een bevalling ingeleid?... 3 1.1 Over tijd zijn... 3 1.2 Langdurig gebroken vliezen... 3 1.3 Groeivertraging van de baby... 4 1.4 Verslechtering

Nadere informatie

Waarom is een keizersnede nodig? Een keizersnede is nodig:

Waarom is een keizersnede nodig? Een keizersnede is nodig: Keizersnede Inleiding Een keizersnede (sectio ceasarea) is een operatie waarbij de baby via een snede in uw onderbuik en uw baarmoeder geboren wordt. In deze folder kunt u lezen waarom een keizersnede

Nadere informatie

Inleiding van uw bevalling

Inleiding van uw bevalling Inleiding van uw bevalling Inhoudsopgave Waarom inleiden? 3 Voorbereiding 3 Als de baarmoedermond onrijp is 3 Opwekken weeën bij een rijpe baarmoedermond 5 Tijdens inleiding en bevalling 5 Risico s en

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Verloskunde & Gynaecologie Inleiding Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal

Nadere informatie

Het inleiden van de bevalling. Geboortecentrum IJsselland

Het inleiden van de bevalling. Geboortecentrum IJsselland Het inleiden van de bevalling Geboortecentrum IJsselland Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Waarom wordt een bevalling ingeleid? 2 3. Voorbereiding 4 4. Wanneer is een inleiding mogelijk? 5 5. Als de baarmoedermond

Nadere informatie

Inleiden van de bevalling

Inleiden van de bevalling OLVG, locatie Oost Inleiden van de bevalling Bij het inleiden van de bevalling brengt men de bevalling kunstmatig op gang. Dit gebeurt met medicijnen die de weeën opwekken. Een inleiding vindt altijd plaats

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Een paar feiten over weeën en pijn 1 Dit kun je zelf al vóór de bevalling doen 2 Tips om met pijn om te gaan

Nadere informatie

De inleiding. Waarom wordt een bevalling ingeleid?

De inleiding. Waarom wordt een bevalling ingeleid? De inleiding Bij een inleiding brengt men de bevalling kunstmatig op gang. Dit gebeurt met medicijnen die de weeën opwekken. Een inleiding vindt altijd plaats in het ziekenhuis onder verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Patiënteninformatie Pijnbestrijding tijdens de bevalling Informatie over de methoden en middelen die het ziekenhuis het meest gebruikt om de pijn te bestrijden 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Patiënteninformatie Pijnbestrijding tijdens de bevalling Het is voor iedere vrouw verschillend hoe de bevalling ervaren wordt. Bevallen doet pijn, dat is zeker. Maar elke bevalling is anders en de ene

Nadere informatie

Pijnbestrijding bij de bevalling

Pijnbestrijding bij de bevalling Anesthesiologie Verloskunde Pijnbestrijding bij de bevalling Ruggenprik Wij beschrijven hier de mogelijkheden van pijnbestrijding bij de bevalling in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Nadere informatie

Pijnbehandeling op de verpleegafdeling na een longoperatie

Pijnbehandeling op de verpleegafdeling na een longoperatie Pijnbehandeling op de verpleegafdeling na een longoperatie In deze folder willen wij u informeren over het belang van een goede pijnbehandeling na uw operatie en hoe de pijn na de operatie onder controle

Nadere informatie

Welkom op onze informatieavond over de bevalling

Welkom op onze informatieavond over de bevalling Welkom op onze informatieavond over de bevalling Wie zijn wij? Praktijk assistente Erlijne Fischer Hoe ziet de avond eruit? Laatste weken De bevalling Rol verloskundige Wanneer bellen PAUZE Pijnbeleving

Nadere informatie

Een badbevalling in het St. Anna Ziekenhuis

Een badbevalling in het St. Anna Ziekenhuis Een badbevalling in het St. Anna Ziekenhuis Deze folder geeft informatie over de badbevalling. Daarnaast zetten we een aantal praktische zaken en nuttige informatie op een rijtje. Een badbevalling in het

Nadere informatie

Voorbereiding bevalling

Voorbereiding bevalling Voorbereiding bevalling 2 Voorbereiding bevalling Tijdens de zwangerschap gaat u nadenken over de bevalling. Bevallen is vaak erg spannend. Ook bij het bevallen van een 2e kind blijft het spannend. Hoe

Nadere informatie

De bevalling. Informatieavond over de bevalling Thuis. Programma. Filmpje. Waar kunt u veilig bevallen? Wie gaat uw bevalling begeleiden?

De bevalling. Informatieavond over de bevalling Thuis. Programma. Filmpje. Waar kunt u veilig bevallen? Wie gaat uw bevalling begeleiden? Programma Informatieavond over de bevalling 19.30-20.30 Groep 1 Groep 2 Algemene informatie - verloskundige De normale bevalling - verloskundige Pijnstilling anesthesist Praktische tips - verpleegkundige

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel is. In deze folder bespreken

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling 1 Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Een paar feiten over weeën en pijn 2 Dit kun je zelf doen vóór de bevalling

Nadere informatie

Inleiding van de bevalling

Inleiding van de bevalling Inleiding van de bevalling Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Waarom wordt een bevalling ingeleid? 1 Voorbereiding 2 Wanneer is een inleiding mogelijk? 2 Als de baarmoedermond onrijp

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Patiënteninformatie Pijnbestrijding tijdens de bevalling Informatie over de methoden en middelen die het ziekenhuis het meest gebruikt om de pijn te bestrijden 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel is. In deze folder bespreken

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Afdeling gynaecologie en verloskunde Elke bevalling is anders. Iedereen ervaart pijn anders. Hoeveel pijn u zult ervaren kan niemand voorspellen. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Ruggenprik bij een bevalling Epiduraal analgesie

Ruggenprik bij een bevalling Epiduraal analgesie Ruggenprik bij een bevalling Epiduraal analgesie Afdeling gynaecologie en verloskunde Ruggenprik bij een bevalling Dat een bevalling gepaard gaat met pijn is een bekend gegeven. Sinds mensenheugenis zoekt

Nadere informatie

Het inleiden van de bevalling

Het inleiden van de bevalling Het inleiden van de bevalling Bij een inleiding wordt de bevalling kunstmatig op gang gebracht. Dit gebeurt met medicijnen die de weeën opwekken. Een inleiding vindt altijd plaats in het ziekenhuis onder

Nadere informatie

HET INLEIDEN VAN DE BEVALLING FRANCISCUS VLIETLAND

HET INLEIDEN VAN DE BEVALLING FRANCISCUS VLIETLAND HET INLEIDEN VAN DE BEVALLING FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Met u is besproken dat het wenselijk is dat u in het ziekenhuis bevalt. Bij een inleiding brengt men de bevalling kunstmatig op gang. Dit gebeurt

Nadere informatie

Inleiding In deze brochure kunt u meer lezen over de mogelijkheden van pijnbestrijding tijdens de bevalling in Nij Smellinghe.

Inleiding In deze brochure kunt u meer lezen over de mogelijkheden van pijnbestrijding tijdens de bevalling in Nij Smellinghe. Inleiding In deze brochure kunt u meer lezen over de mogelijkheden van pijnbestrijding tijdens de bevalling in Nij Smellinghe. Een bevalling kan prima verlopen zonder pijnbestrijding. Er kunnen echter

Nadere informatie

H.92036.1214. Inleiden van de bevalling

H.92036.1214. Inleiden van de bevalling H.92036.1214 Inleiden van de bevalling Inleiding Bij een inleiding brengt men de bevalling kunstmatig op gang. Dit gebeurt met medicijnen die de weeën opwekken. Een inleiding vindt altijd plaats in het

Nadere informatie

Het inleiden van de bevalling Afdeling kraam/gynaecologie MCL

Het inleiden van de bevalling Afdeling kraam/gynaecologie MCL Bij een inleiding wordt de bevalling kunstmatig op gang gebracht. Dit gebeurt met medicijnen die de weeën opwekken. Een inleiding vindt altijd plaats in het ziekenhuis onder verantwoordelijkheid van een

Nadere informatie

Introductie 2 Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 2 Remifentanil, sterke pijnstiller via het infuus tijdens

Introductie 2 Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 2 Remifentanil, sterke pijnstiller via het infuus tijdens In deze brochure kun je meer lezen over de mogelijkheden van pijnbestrijding tijdens de bevalling in Nij Smellinghe. Een bevalling kan prima verlopen zonder pijnbestrijding. Er kunnen echter verschillende

Nadere informatie

Het keizersnede boek

Het keizersnede boek Het keizersnede boek www.meandermc.nl Welkom bij Meander Moeder Kind! U komt in Meander Medisch Centrum bevallen met een geplande keizersnede. Door middel van dit fotoboek vertellen wij u wat u kunt verwachten

Nadere informatie

Pijnstilling bij de bevalling. Gynaecologie

Pijnstilling bij de bevalling. Gynaecologie Pijnstilling bij de bevalling Gynaecologie Inleiding Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel is. Bijna

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inleiding Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel is. Bijna alle

Nadere informatie

Het inleiden van de bevalling. Poli Gynaecologie

Het inleiden van de bevalling. Poli Gynaecologie 00 Het inleiden van de bevalling Poli Gynaecologie 1 Inleiding Bij een inleiding wordt de bevalling kunstmatig op gang gebracht. Dit gebeurt met medicijnen die de weeën opwekken. Een inleiding vindt altijd

Nadere informatie