HOUD. 1 Inleiding Pagina 3. 2 Organisatie Pagina De werkplaats Pagina 4. 3 Financiën Pagina 7. 4 Cursussen en workshops Pagina 8

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HOUD. 1 Inleiding Pagina 3. 2 Organisatie Pagina De werkplaats Pagina 4. 3 Financiën Pagina 7. 4 Cursussen en workshops Pagina 8"

Transcriptie

1 JAARVERSLAG 2016

2

3 IN HOUD 1 Inleiding Pagina 3 2 Organisatie Pagina De werkplaats Pagina Cultureel ondernemerschap Pagina 5 3 Financiën Pagina 7 4 Cursussen en workshops Pagina 8 5 Projecten Pagina 10 6 Team Pagina 19 7 Monitoring 8 Jaarrekening

4 VOOR WOORD 1.

5 Hierbij biedt de Grafi sche Werkplaats het jaarverslag over 2016 aan. Met enige trots kunnen we terugkijken op een heel actief jaar. Naast de belangrijkste taak van het bieden van faciliteiten voor het maken van grafi ek vindt de werkplaats dat zij een actieve rol moet spelen in de ontwikkeling van die grafi sche technieken. Hiertoe kreeg het verdiepingsfestival Analog in 2016 een vervolg met Analog Borders. Het verkennen van de grenzen van de grafi ek is een voor kunstenaars fascinerend terrein en kon rekenen op veel belangstelling. Het symposium hierbij bleek een trekker. Dat tijdens dit symposium ook het landelijke online-platform Werkplaatsen werd gelanceerd geeft aan dat we kunnen zeggen: De Grafi sche Werkplaats Den Haag staat duidelijk op de culturele kaart. Groot belang hechten we ook aan het stimuleren van het gebruik van en de aandacht voor grafi sche technieken door jong en oud. Het communityproject Haagse Portretten bleek een aansprekende manier om mensen spelenderwijs kennis te laten maken een grafi sche techniek. Hagenaars van diverse pluimage en leeftijden konden zichzelf in grafi ek vereeuwigen. De resultaten werden opgenomen op een huisje dat in 2016 een tocht, met workshops, langs zeven locaties in Den Haag maakte. Alle overige activiteiten, van tentoonstellingen bij de werkplaats en elders tot cursussen en workshops zijn verderop in dit jaarverslag te vinden. Het hele jaar bruiste het van activiteiten. Activiteiten die zich uitbetaald hebben in een verdere toename van het aantal gebruikers en de eigen inkomsten. Verheugd waren we te zien dat de adviescommissie voor Kunst en Cultuur onze goede ontwikkeling niet is ontgaan en een positief advies meegaf, waarna we nu weer zijn opgenomen in het meerjarenplan. Profi ciat! Een prachtig jaar en geweldige prestatie van allen die zich ingezet hebben voor de werkplaats. In de eerste plaats het vaste team van Carola, Annika en Jurjen, maar ook alle gastdocenten, stagiaires en vrijwilligers. Paul Combrink, voorzitter bestuur 2.

6 IN LEIDING 1 Inleiding In het voorjaar 2016 was er een nieuwe editie van het tweejaarlijkse verdiepingsfestival Analog met als titel Analog Borders, waarbij we de grenzen van grafi ek verkenden. Een succesvol festival met een symposium, masterclasses, workshops, lezingen en natuurlijk een expositie in Den Haag, Gouda en later in het jaar in Eindhoven tijdens de Dutch Design Week. We kijken nu al uit naar een editie in En met ons velen. Gedurende het hele jaar kon je ons kunsthuisje op verschillende plekken in Den Haag tegen komen. Dit huisje was onderdeel van het project Haagse Portretten. Steeds meer selfi es kwamen gedurende dit jaar op het huisje te staan, totdat eind 2016 het huisje bijna vol was. Een derde belangrijke gebeurtenis was onze positieve beoordeling in het Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur van de gemeente Den Haag. We zijn verheugd over deze positieve uitslag en gaan met veel plezier en enthousiasme de toekomst tegemoet. Grafi sche Werkplaats Prinsegracht GA Den Haag info@grafi schewerkplaats.nl 3.

7 2 ORGA NISATIE 2.1. De werkplaats De Grafi sche Werkplaats beschikt over een goed geoutilleerd atelier waar professionals uit de kunstensector grafi ek kunnen maken, in hun werk grafi sche technieken kunnen toepassen of de mogelijkheden ervan kunnen verkennen. De werkplaatsmeesters kennen alle in en outs van deze technieken en kunnen de gebruikers met raad en daad bijstaan. Missie De Grafi sche Werkplaats houdt de grafi sche druktechnieken toegankelijk en levend voor de beroepspraktijk bij makers in het kunstenveld. Naast de zorg voor het overdragen van kennis over de traditionele technieken op jongere generaties, verbindt de werkplaats die kennis met nieuwe ontwikkelingen in de diverse druktechnieken. De Grafi sche Werkplaats zet sterk in op uitwisseling van kennis en ideeën en kent een actief publieksprogramma met workshops, exposities en projecten. De gebruiker Beeldend kunstenaars, grafi ci, fotografen, textielontwerpers, grafi sch vormgevers en andere creatieven maken gebruik van de Grafi sche Werkplaats. De trend dat gebruikers op projectbasis komen werken zet zich voort en we zien steeds meer dat gebruikers jonger en internationaler worden, maar ook de oudere garde blijft komen. In 2016 werkten in totaal 432 kunstenaars/ ontwerpers (waarvan 138 unieke kunstenaars) in de werkplaats (2015: 415/117). In de zomer fungeerde de werkplaats als een artist in residence voor twee internationale kunstenaars, uit New York en Uganda. 4.

8 Faciliteiten en huisvesting In de werkplaats kan men alle essentiële grafi sche technieken en kennis hierover vinden. Deze kennis is paraat bij beheerders en terug te vinden in een nog bescheiden bibliotheek met boeken en stalen. Daarnaast werken we samen met partners die digitale of andere technieken beheersen, zodat we elkaar versterken. Zo werken we samen met Haagse makers die beschikken over 3d printers en een lasercutter en met Whispering Wall die veel kennis heeft over het proces van papier maken. Meer mensen maken nu gebruik van de hoogdruk- en etsmogelijkheid. Lithografi e is minder populair door de arbeidsintensieve processen. De drukste machines zijn nog altijd de zeefdrukmachines en diverse risografen. In 2016 schaften we een extra risograaf aan waardoor we extra kleuren kunnen inzetten (wit en geel). Faciliteiten Zeefdrukken op papier, op stof, op keramiek, hout enz. Zeefdrukken op stof en per meter Zeefdrukken op groot formaat Etsen: droge naald, aquatint, polymeeretsen met toyoboplaten Hoogdruk: linoleum en houtsneden, monotypes, letterkast Lithografi e: steendruk en huis-tuin-en keuken-litho Risograaf A3 en A4, analoog en via de computer gestuurd Doka: zwart/wit Printen van fi lm voor zeefdrukken Dit jaar deden we mee met de landelijke vrijwilligers dag NL Doet en kregen hiervoor een bescheiden budget van het Oranjefonds. Samen met onze eigen vrijwilligers en andere vrijwilligers klusten we een dag in de werkplaats en sloten de dag gezamenlijk af met een workshop T-shirt bedrukken Cultureel Ondernemerschap Door zowel meer activiteiten te ontplooien -workshops, exposities en projecten- wordt de werkplaats aantrekkelijker voor gebruikers en bekender in Den Haag en omgeving. Daarnaast voeren we een actief marketing- en communicatiebeleid. Marketing & Communicatie Werkplaatsposter Jaarlijks geven we opdracht aan een Haagse ontwerper om een werkplaatsposter te maken. In 2016 is de poster ontworpen door de Haagse ontwerper Lara Roelofsma. Haar uitgangspunt was dat als je eenmaal in de werkplaats bent, je snel aangestoken wordt door een grafi ekvirus als je alle mogelijkheden in de werkplaats ziet. De marketing en communicatie wordt ingezet om de werkplaats te promoten, de doelgroepen te verbreden en de vaste bezoeker te behouden. De hiervoor ontwikkelde middelen zijn digitale nieuwsbrieven, een actief social media-beleid, een uitgebreide en actuele website, een werkplaatsposter, flyers en een vriendenprent. 5.

9 Vriendenprent Dit jaar is er een bijzondere vriendenprent gerealiseerd. In januari wisten we dat een van onze Japanse gebruikers, Yuriko Taniguchi, ernstig ziek was en de vooruitzichten waren niet goed. Het zeefdrukken of lithograferen werd voor haar nu te zwaar. We gaven haar daarom de opdracht om een vriendenprent op de risograaf te maken om haar positief te stimuleren. Dit pakte ze met beiden handen aan en ze heeft een aantal weekenden in alle stilte in de werkplaats kunnen werken. De vriendenprent en de werkplaatsposter werden vervolgens tijdens Hoogtij in maart gepresenteerd. Waarschijnlijk is het een van de laatste werken, die Yuriko maakte. In juli overleed zij op 49ste leeftijd. Samenwerkingen en contacten in het veld De samenwerking met Platform Werkplaatsen werd in 2016 voortgezet en verstevigd. Carola van der Heijden bezocht hiervoor een bijeenkomst en nodigden het platform in de werkplaats uit voor een tweede bijeenkomst. Tijdens het symposium van Analog Borders werd de website van dit platform feestelijk gelanceerd door twee initiatiefnemers, Ranti Tjan, directeur van Morning en Lex van Lith, directeur van Beeldenstorm samen met Douke IJsselstein, projectleider van het Mondriaan Fonds en Bart Vissers, hoofd werkplaatsen KABK. Carola volgde het congres Cultuur in Beeld, diverse bijeenkomsten van de Social Media Club 070, twee bijeenkomsten van Cultuurschakel en diverse bijeenkomsten van de Cultural Business Club. De Grafi sche Werkplaats Den Haag werkt samen met veel culturele instellingen waaronder: Art-s-Cool, Billytown, Festival De Betovering, Binnenstad Den Haag, Cultuurschakel, Dienst SZw, Grafi sche Lyceum Rotterdam, Centrale Bibliotheek, Bibliotheek Nieuw Waldeck en Ypenburg, Theater de Vaillant, Open Atelier Dagen, De Nieuwe Regentes, Haagse makers, Stichting Hoogtij, Huis van gedichten, KABK, Koorenhuis, Den Haag Doet en NL Doet, Mesh Print Club, Platform Werkplaatsen, Sis Josip, Vereniging Originele Grafi ek en Whispering Wall. Publicaties Analog Borders zorgde voor een start van het online kennisblog op de website van de Grafi sche Werkplaats met fi lmpjes, instructies en verslagen. Dit wordt langzamerhand uitgebreid. Aan het eind van het festival verscheen de lezing van Arthur Crucq, keynotespreker van het Analogsymposium, in een klein boekje. Voor de krant van de landelijke manifestatie Maand van de Grafi ek schreef coördinator Carola van der Heijden een artikel over analoog versus digitaal. 6.

10 3 FINAN CIEN De werkplaats werkt met een bescheiden budget en zorgde in 2016 voor 66% eigen inkomsten ( 2015: 31%). De werkplaats verwerft op de volgende manier gelden: - Subsidie, onder andere meerjarensubsidie van de gemeente Den Haag - Deelnemersbijdragen van de kunstenaars die komen werken - Vergoeding, voor onder andere huur van zeefdrukramen en papier - Uit workshops en cursussen aan verschillende doelgroepen - Donaties van particulieren, bedrijven via de Vriendenclub - Webshop, verkoop cadeaubonnen, tasjes en grafi ek - Particuliere en gemeentelijke fondsen voor bijzondere projecten, zoals Haagse Portretten - Printing on demand voor culturele organisaties. Printing on demand In 2016 voerde de werkplaats een aantal opdrachten uit. Meestal gaat dit om bijzondere projecten die niet bij een reguliere drukkerij mogelijk zijn. Zo maakten we de omslag van het jubileumboek van het Europees Keramiek Centrum@Sunday Morning. Omdat de oven altijd een cruciale rol in het keramisch proces speelt, ontwierp het ontwerpbureau Trapped in Suburbia een bijzondere omslag. De omslag werd gezeefdrukt met thermische witte inkt. Kopers van het boek kregen instructie om het boek eerst in de oven te leggen, waarbij de opdruk pas door de warmte zichtbaar werd. Naast deze papieren omslag kwam er ook een speciale editie waarbij de kaft bestond uit een millimeter dunne tegel bedrukt met dezelfde thermische inkt. Beheerder Jurjen Ravenhorst zeefdrukte zowel deze fl interdunne tegels als de reguliere omslagen. Beheerder Annika Syrjämäki werd uitgeleend aan textielontwerper Eugene van Veldhoven om hem tijdens een onderzoek te assisteren. Daarnaast drukten we 400 T-shirts voor alle medewerkers van Museumnacht als onderdeel van Hector & Wolf in opdracht van Sis Josip. Schenkingen Dit jaar schonk een kunstenaar ons een snijmachine, het Koorenhuis diverse pakken papier en een middelbare school uit Leiden een aantal kleine zeefdrukramen en rakels. Zij kregen een vriendenprent als dank hiervoor. Het vermogen Door het ingaan van de warmtewet in 2016 met terugwerkende kracht kregen we een aardig bedrag terug. Hierdoor kunnen we onze minimale reserves iets aanvullen, bestemd voor het onderhoud van het pand, machines en calamiteiten. Voor de grote projecten Haagse Portretten, Festival Analog Borders en Sur-Face werden met succes externe fi nanciers gevonden. Gebruikerstarieven 2016 De prijzen zijn in 2016 gelijk gehouden met uitzondering van een kleine verhoging van de dagvergoeding om zo te garanderen dat de prijs geen drempel voor kunstenaars vormt: - Dagtarief 19,50-10-dagenkaart 144,- - Jaarkaart 475,- Korting Ooievaarspas 50% Alle tarieven zijn ook op onze website te vinden. 7.

11 4 CURSUSSEN EN WORKSHOPS Dit jaar waren er in totaal 41 workshops (waarvan negen tijdens Festival Analog Borders) met een totaal bereik van 443 deelnemers exclusief workshops primair en voortgezet onderwijs. Workshops - 10x Monday Printing Club, diverse technieken (1 avond): 58-5x opstapzeefdruk cursus (3 dagdelen): 20-1x Workshop fotopolymeeretsen (1 dag): 5-2x zeefdrukken op keramiek (1 dag): 2-2x risoworkshop (1 dagdeel): 12-7 x T- Shirt zeefdrukken: 12 - Masterclass materiaalonderzoek in zeefdruk: 4 - Workshop toyoboplaten en riso: 6 - Workshop lino, ets & lasercutter: 6 - Masterclass gomdruk/mixed media: 3 Workshops voor speciale doelgroepen Selfie Maken In het kader van het project Haagse Portretten volgden diverse groepen de workshop Selfie maken in linoleum, ook tijdens festival De Betovering en Krokus Kabaal (totaal aantal workshops: 29, totaal aantal deelnemers 379 gedurende het project ). Bedrijvenworkshops In 2016 was er een groep particulieren die een zeefdrukworkshop volgde. Mensen van Broodfonds Haaglanden maakten een miniboekje met de risograaf (totaal aantal deelnemers: 32). Receptieve avonden We stemmen het aanbod van workshops en reflectieve avonden steeds meer af op de lopende expositie en dit versterkt elkaar. Per project is er een Monday Printing Club, een korte toegankelijke workshop en een Monday Printing Club Special, een avond met twee of drie korte lezingen eventueel aangevuld met andere workshops en excursies. In 2016 waren er twee avonden (rond kunstenaarsboeken en een bij de expositie Black Beauty (totaal aantal bezoekers: 38). Ook gaf Carola van der Heijden bij Firma van Drie in Gouda een lezing over het festival Analog Borders. 8.

12 CKV-activiteiten We zien een groeiende belangstelling bij middelbare scholen voor onze workshops. De meeste scholen komen terug gedurende het schooljaar. Daarnaast verwelkomden we nieuwe scholen, zoals het Edith Stein College. Elk jaar ontwikkelen we een nieuwe workshop dat onderdeel is van een speciaal project. Na afl oop wordt deze workshop opgenomen in ons reguliere aanbod. Zo ontwikkelden we dit jaar tijdens Analog Borders de workshop huis-tuin-en-keukenlitho. Ook waren er diverse workshops in het kader van het project Haagse Portretten. In 2016 waren er 18 ckv-workshops (14 uit Den Haag en 4 buiten Den Haag, totaal aantal leerlingen: 238 in Den Haag en 72 buiten Den Haag) rond verschillende thema s en grafi sche technieken. Voor Haganum was er een programma op maat, waarbij de scholieren posters vervaardigden tijdens twee verschillende workshops. We werken voor deze CKV-activiteiten samen met het Koorenhuis. De scholen kunnen daardoor betalen met de Cultuurkaart en dit gebeurt steeds vaker (aantal scholen met Cultuurkaart: Deelnemende scholen: Erasmuscollege en Picasso Lyceum uit Zoetermeer, Haganum, HML, Hofstadmavo, Maris College, Montaigne College, Edith Stein College en Zandvliet College. Basisschoolactiviteiten We verzorgden een les in het kader van Cultuuronderwijs op zijn Haags (1 groep 22 kinderen). 9.

13 5 PROJE CTEN Haagse Portretten 30 september januari 2017 Het project Haagse Portretten werd in het najaar 2015 geopend en reisde in 2016 langs diverse Haagse locaties om eind van het jaar te eindigen in de Centrale Bibliotheek Den Haag. Naast deze reizende expositie waren er tijdens het festival Krokus Kabaal diverse workshops Selfie maken in linoleum. De Grafische Werkplaats heeft een beleid ontwikkeld waarbij het ene jaar een vakinhoudelijk verdiepingsfestival plaatsvindt, een Analog Festival, en het andere jaar een breed toegankelijk project voor de stad. Haagse Portretten is zo n breed kunstproject en is uitstekend verlopen. Een project waarbij we zien dat werk van professionele kunstenaars heel goed naast het werk van kinderen of scholieren kan staan. Het versterkt elkaar. Het was goed om te zien dat de workshops voor iedereen interessant bleken te zijn, niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen. Uiteindelijk heeft dit prachtige resultaten opgeleverd. De exposities in diverse cultuurankers en bibliotheken versterkten het brede karakter van het project. De rondreizende expositie rond zelfportretten bestond uit twee delen: Het huisje Het eerste gedeelte is een huisje met daarop gedrukt zelfportretten van Haagse amateurs, van jong tot oud. In de periode volgden veel kinderen, middelbare scholieren, studenten van ROC en volwassenen de workshop Selfie maken in linoleum. Na elke workshop namen de makers een afdruk van hun selfie mee naar huis, terwijl de selfie ook daarna op het mobiele expositiehuisje werd afgedrukt. In september 2015 stonden er 80 zelfportretten op het huisje en aan het einde van het project 263! Binnenin dit huisje zijn de foto s van meeste makers te zien. Op Pinterest vind je alle gemaakte linoleumsnedes terug ( com/gwdenhaag/haagse-portretten-selfies/) 10.

14 Tien andere zelfportretten Het tweede gedeelte van dit project bestaat uit tien zelfportretten van Haagse beeldend kunstenaars: Philip Akkerman, Melle de Boer, Kees Koomen, Ondine de Kroon, Toyin Loye, Jos de L Orme, Ewoud van Rijn, Ilse Versluijs, Babette Wagenvoort en Jerney de Wilde. Zij maakten speciaal voor deze expositie nieuw werk, gutsten dit in linoleum en drukten het veelal af in de werkplaats. De expositie reisde na de werkplaats naar het Ooievaar Kunst & Cultuur Festival en verder naar Theater De Vaillant, De Nieuwe Regentes, Bibliotheek Ypenburg, Bibliotheek Nieuw Waldeck en eindigde in De Centrale Bibliotheek. Het project kwam op de lijst te staan van best Practises 2016 van de Code Culturele Diversiteit: haagse-portretten/ Haagse Portretten is mede mogelijk gemaakt met financiële gelden van Fonds 1818, Gravin van Bylandt Stichting, Oranjefonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, Stichting Stokroos en Forbo en Cultuurschakel. Open lab, boeken en zines, 4 december 2015 t/m 23 januari 2016 Opening: tijdens Hoogtij op 4 december 2015 Met werk van Sigrid Calon, Arjenne Fakkel, Hanna de Haan, Ton Martens, Jurjen Ravenhorst, Alice Schiavone, Koen Taselaar, Jeroen de Leijer, Marjolein Schalk en S. Lloyd Trumpstein en Bart de Baets. De werkplaats veranderde even in een open lab rond kunstenaarsboeken met prikkelende voorbeelden, workshops en presentaties. Met dummies van verschillende vouw- en bindmethodes en boeken. In 2016 was er een Monday Printing Club Special waarbij verzamelaar en kenner van het kunstenaarsboek Gerrit-Jan de Rook werd geïnterviewd en waar Roman Koot toelichting gaf op de collectie van Rijks Dienst Kunsthistorische Documentatie. Ook was er een excursie hiernaar toe en kregen we mooie kunstenaarsboeken te zien. 11.

15 Expositie Kabk 18 feb t/m 5 maart 2016 Opening: donderdag 18 februari Second years 2D Fine Arts with: Sam Andrea, Jihyun Baek, Siem Beets, Ai Hashimoto, Shani Leseman, Brigitte Louter, Yukari Nakamichi, Valters Palaps, Wiebe Ruitinga, Constantijn Scholten, Saule Vaivilavičiŭtė, Rafael Vasilyek, Shophia Wester en Freerk Wilbers. In de lessen van Ewoud van Rijn maakten de studenten ieder een boekje in de verschillende grafi sche technieken. Dit werk stellen ze nu in de werkplaats tentoon in relatie met ander werk van hen. De studenten zorgden zelf voor de expositie en de opening. Mesh Print Club op visite 18 maart- 30 april 2016 Opening tijdens Hoogtij op 18 maart Exposanten: Merijn Haenen, Levi Jacobs, Michael van Kekem, Tim Mastik, David Paans, Tim Reijling Een expositie met werk van kunstenaars, illustratoren en vormgevers die betrokken zijn bij Mesh Print Club, een vereniging die een zeefdrukwerkplaats in Rotterdam beheert. Misschien kunnen ze het niet weerstaan om de technieken en materialen die in de Haagse werkplaats beschikbaar zijn te gebruiken. Nu ze er toch zijn Extra: presentatie werkplaatsposter 2016 ontworpen door Lara Roelofsma en vriendenprent 2016 van de hand van Yuriko Taniguchi. 12.

16 Festival Analog Borders 20 mei-26 juni 2016 Een maand lang aan de slag in de grafische speeltuin van Den Haag. Een van de ongetwijfeld vele hoogtepunten tijdens de aankomende Hoogtij. Trendbeheer De Grafische Werkplaats organiseert om de twee jaar het festival Analog, met steeds een andere invalshoek. In 2016 was dit Analog Borders, een makersfestival in en rond de Grafische Werkplaats met exposities, workshops, presentaties en een symposium. Een festival waarin kunstenaars de grenzen van de traditionele grafische technieken verkennen en experimenteren met nieuwe materialen en technieken. Het festival bestond uit masterclasses, workshops, tentoonstellingen en een symposium. Voor Festival Analog Borders nodigden we zeven kunstenaars, die grafiek op een onorthodoxe wijze toepassen: Lisa Blaauwbroek, Navid Nuur, Stijn Peeters, Kok Pistolet, Zeger Reyers, Charlotte van Winden en Peter Zuur. Voorafgaand aan het festival werkten zij in de Grafische Werkplaats, waarbij hun werkprocessen op film werden vastgelegd. De tentoonstelling was gedurende het festival in de werkplaats te zien, maar ook bij de kunstenaarsvereniging Firma van Drie in Gouda. Het festival startte met een symposium met verschillende sprekers en de lancering van het landelijke online-platform Werkplaatsen. Tijdens het symposium werden ook de filmpjes voor het eerst getoond. Het festival sloot af met een finissage tijdens Holaa/ Hoogtij-weekend op 24 juni- 26 juni We kunnen concluderen dat het een goed festival is geweest. De opzet van een tweejaarlijks verdiepingsfestival werkt goed. Het festival zorgde voor meer bekendheid off- en online aan de werkplaats en bracht een positieve sfeer in 13.

17 de werkplaats. Daarnaast bracht het inhoudelijke verdieping bij deelnemers, maar zeker ook bij de mensen van de werkplaats, zodat dit een blijvende meerwaarde geeft aan de werkplaats. In de werkplaats was tijdens het festival een expositie met etsen, zeefdrukken (Lisa Blaauwbroek, Stijn Peeters, Kok Pistolet, Navid Nuur), mixed media (Peter Zuur), drukwerk met bananen en schollen (Zeger Reyers), maar ook ruimtelijk keramisch werk (Navid Nuur), een videoinstallatie en een performance (Charlotte van Winden). De expositie werd na het symposium geopend en sloot af tijdens Hoogtij/Holaa festival op juni, aangevuld met de resultaten van alle masterclasses en workshops tijdens het festival. De meeste deelnemers werkten voor meerdere dagen in de werkplaats en dit gaf een positieve sfeer aan de werkplaats en er ontstonden leuke interacties tussen de deelnemers. Het resulteerde in een prachtige expositie, waarbij de jongste deelnemer Lisa Blaauwbroek, uiteindelijk ook nog een groot werk verkocht. De deelnemende kunstenaars hadden van tevoren de opdracht gekregen meerdere exemplaren van een of meer werken te maken het voordeel van grafiek-, zodat een tweede expositie mogelijk was. Zodoende was Analog Borders ook te zien bij de Kunstenaarsruimte Firma van Drie in Gouda (30 mei t/m 18 juni). Firma van Drie is een actieve kunstenaarsvereniging met een mooie locatie in het centrum, net achter Museum Gouda. De opening was op vrijdagavond 3 juni. Daarnaast hield Carola van der Heijden hier nog een lezing over de grenzen van grafiek op vrijdagavond 10 juni. Festival Analog Borders werd mede mogelijk gemaakt door STROOM, Stichting Stokroos en Gemeente Den Haag. Analog filmpje: watch?v=rhddzai6lia&feature=youtu.be 14.

18 Black Beauty 23 sept- 31 oktober 2016 Opening tijdens Hoogtij op 23 september Fluwelige zwarte lijnen, gitzwarte vlakken en inktzwarte handen Misschien is grafi ek wel op zijn sterkst in zwart-wit. Een expositie, lezingen en workshops in het teken van zwart in grafi ek met etsen, linoleumsnedes, litho s, riso s en zeefdrukken. Positief en Negatief, dag en nacht. Zwarter dan zwart wie durft de uitdaging aan? Met werk van Caroline Koenders Studio Kurtecz Jurjen Ravenhorst, Jef Stapel, Trapped in Suburbia, Cristina Ursu en Eric de Vries Rondom deze expositie was er een randprogramma met een riso-workshop en toyoboworkshop, een korte workshop droge naald etsen tijdens de Monday Printing Club en een Monday Printing Club Special waarbij twee makers toelichting gaven op hun werk en beheerder Jurjen Ravenhorst meer vertelde over zwarte inkt. Dit project viel samen met de Open Atelierdagen van het Centrum en het Haagse weekend van de landelijke manifestatie Maand van de Grafi ek. 15.

19 Presentatie tijdens de Dutch Design Week in Veemgebouw Eindhoven oktober 2016 Het Platform Werkplaatsen kreeg de gelegenheid om zich in het Veemgebouw tijdens de DDW te presenteren en wij toonden werk van Lisa Blaauwbroek. Werk dat zij speciaal voor het festival Analog Borders gemaakt had. Tevens vertoonden we hier onze Analog-filmpjes. Platform Werkplaatsen is een samenwerkingsverband van Nederlandse en Vlaamse werkplaatsen en labs voor kunstenaars en ontwerpers. Tijdens de DDW werden diverse voorbeelden getoond en kreeg je een kijkje in de keuken van verschillende werkplaatsen. 16.

20 SUR-Face 2 december januari 2017 Opening tijdens Hoogtij op 2 december 2016 Met werk van: Ben Faydherbe, Aliki van der Kruijs, Maarten Schenkeveld, Machiel van Soest en Evelyn Snoek. SUR-Face is een onderzoeksproject waarin de mogelijkheden van papier als drager worden onderzocht. Normaliter is papier de drager van een grafisch product. Je drukt op papier, stof, karton of hout. In dit project worden de mogelijkheden van papier als drager onderzocht. Wat gebeurt er als je de drager kunt beïnvloeden omdat je zelf het materiaal produceert en daardoor iets of een extra handeling kunt toevoegen? In dit project bundelden de Grafische Werkplaats en Whispering Wall elkaars expertise, wisselden kennis uit en verkenden nieuwe mogelijkheden. Ook bij Whispering Wall is gelijktijdig een expositie. Ook hier was een randprogramma opgezet met een workshop papier maken voor professionals, Monday Printing Club workshop blinddrukken en een Monday Printing Club Special begin 2017 met drie korte lezingen/presentaties van de makers. Als extra maakten Maarten Schenkeveld op zaterdag 17 december live een groot vel papier in de etalage van Whispering Wall. Dit project is mede mogelijk gemaakt door subsidie Broedplaatsen Gemeente Den Haag. 17.

21 Hector & Wolf tijdens Museumnacht Den Haag, Mauritshuis 29 oktober 2016 Tijdens Museumnacht Den Haag konden bezoekers tasjes live bedrukken met hulp van het team van de Grafische Werkplaats in de studio van het Mauritshuis. Deze waren van tevoren in de werkplaats bedrukt. Hector & Wolf is een initiatief van Sis Josip. 18.

22 6 TE AM Carola van der Heijden, coördinator Ze heeft een coördinerende rol, combineert haar kunst- en marketingkennis en stimuleert en prikkelt daarnaast deelnemers, haar collega s en stagiaires. Jurjen Ravenhorst, beheerder Vrijdag is zijn dag. Hij beheerst alle technieken, maar zijn echte specialiteit is de lithografi e. Hij geeft workshops in etsen en lithograferen. Julian Sirre, standby beheerder Hij is van huis uit grafi sch vormgever en is betrokken bij de werkplaats als docent en als standby beheerder. Hij weet veel van de risograaf, maar posters drukken op de halfautomaat is zijn grootste passie. Annika Syrjämäki, beheerder Ze is gespecialiseerd in zeefdrukken op stof, maar nadat ze met een loep op papier zeefdrukte, kan ze dat als geen ander! Ze geeft de opstap zeefdrukcursus en daarnaast diverse andere workshops. Gastdocenten - Hanna de Haan - Ondine de Kroon - Noelle Ebecilio - Peter Zuur Stagiaires De werkplaats biedt minimaal twee stageplekken per jaar aan. Veel studenten komen van het Grafi sch Lyceum Rotterdam. Sommige stagiaires komen ook na hun stage terug als vrijwilliger of soms als docent. Stagiaires van 2016 (totaal aantal uren: 1350): - Christian Morales - Joy Jonk - Roos Kramer Snuffelstage: Daan Dohle (VMBO Da Vinci, Leiden) Colofon: dit jaarverslag werd opgemaakt door Roos Kramer, stagiaire Grafi sch Lyceum Vaste docenten Bertus Gerssen, fotograaf, geeft de risoworkshop en de opstapcursus zwart/witdoka. Mariska Gewald, grafi sch vormgever, begeleidt de CKV-lessen. Ton Martens, beeldend kunstenaar, geeft vaak een workshop over het werken met de riso. Evy van Schelt begon als stagiaire en volgt momenteel grafi sch design aan KABK. Ze begeleidt met regelmaat de Monday Printing Club: riso, zeefdrukken en droge naald. Stefanie Scholte, beeldend kunstenaar, begeleidt CKV-workshops. Eric de Vries, fotograaf, geeft met regelmaat workshops over etsen met toyoboplaten. Ilse Versluijs, beeldend kunstenaar, geeft CKVworkshops Jerney de Wilde, beeldend kunstenaar, geeft CKVworkshops. 19.

23 Vrijwilligers De Grafi sche Werkplaats werkt graag met vrijwilligers. Zij ondersteunen de workshops, helpen bij de exposities of doen allerlei klussen. Het team bestond in 2016 uit (totaal aantal uren: 600):. Lidewij Corstiaans. Noelle Ebecilio. Thea Kors. Gerard van Kuilenburg. Lisette Immink. Evy van Schelt. Ramses Sjambar. Michael Vermolen Klankbordgroep De klankbord werd eind 2015 opgericht om het bestuur en de coördinator te ondersteunen en geeft gevraagd en ongevraagd advies over het beleid. In fl exibele vorm was deze raad in 2016 actief. De klankbord bestaat uit (totaal aantal uren 80):. Paul Combrink. Manon Bovenkerk. Eugene van Veldhoven. Gerrit-Jan de Rook Tentoonstellingswerkgroep De tentoonstellingswerkgroep is nog onvoldoende uitgekristalliseerd in 2016 en in 2017 zullen we hieraan een impuls geven. Bestuur 2016 Het bestuur vergadert vier keer per jaar op onbezoldigde basis (totaal aantal uren: 600): Naam Fuctie In fuctie sinds Termijn Treedt af op Paul Combrink Voorzitter jaar Erik-Jan Ligtvoet Secretaris jaar Donald Morris Penningmeester jaar Beleke Bachus Lid jaar Manon Bovenkerk Lid jaar De Grafi sche Werkplaats pas de Code Culturele Diversiteit en Code Governance in de culturele sector zoveel mogelijk toe. 20.

Haagse Portretten. Evaluatie

Haagse Portretten. Evaluatie Haagse Portretten Evaluatie Grafische Werkplaats Paul Combrink/Carola van der Heijden carola@grafischewerkplaats.nl 070 3609387/ 06 18424271 (carola van der Heijden) Verslag Haagse Portretten.indd 1 13-02-17

Nadere informatie

Verslag Sur-face. Grafische Werkplaats Prinsegracht GA Den Haag

Verslag Sur-face. Grafische Werkplaats Prinsegracht GA Den Haag Verslag Sur-face Grafische Werkplaats Prinsegracht 16 2512 GA Den Haag www.grafischewerkplaats.nl Paul Combrink Carola van der Heijden carola@grafischewerkplaats.nl 070 3609387 06 18424271 Project Sur-face

Nadere informatie

Prinsegracht GA Den Haag Jaarverslag. van de. Grafische. Werkplaats

Prinsegracht GA Den Haag Jaarverslag. van de. Grafische. Werkplaats www.grafischewerkplaats.nl info@grafischewerkplaats.nl Prinsegracht 16 2512 GA Den Haag 070 3609387 Jaarverslag 2017 van de Grafische Werkplaats INHOUDSOPGAVE VOORWOORD 1 INLEIDING Voorwoord Colofon 1

Nadere informatie

GR AFISCH FESTIVAL 20 MEI-26 JUNI DEN HAAG FESTIVAL ANALOG BORDERS PRINSEGRACHT 16, DEN HAAG GRAFISCHE WERKPLAATS MASTERCLASSES / WORKSHOPS

GR AFISCH FESTIVAL 20 MEI-26 JUNI DEN HAAG FESTIVAL ANALOG BORDERS PRINSEGRACHT 16, DEN HAAG GRAFISCHE WERKPLAATS MASTERCLASSES / WORKSHOPS FESTIVAL ANALOG BORDERS GR AFISCH FESTIVAL GRAFISCHE WERKPLAATS MASTERCLASSES / WORKSHOPS PRINSEGRACHT 16, DEN HAAG LEZINGEN / WORKSHOPS 20 MEI-26 JUNI DEN HAAG 20 MEI-26 JUNI 2016 index 1.1. Inleiding...1

Nadere informatie

Evaluatie Ik Ben Sot Grafische Werkplaats & Huis van Gedichten

Evaluatie Ik Ben Sot Grafische Werkplaats & Huis van Gedichten Evaluatie Ik Ben Sot Grafische Werkplaats & Huis van Gedichten contactgegevens: Carola van der Heijden Prinsegracht 16 2512 GA Den Haag carola@grafischewerkplaats.nl www.grafischewerkplaats.nl 070 3609387

Nadere informatie

Grafische Werkplaats Den Haag. Evaluatie Festival Analog Patronen Prinsegracht 16, 2512 GA Den Haag

Grafische Werkplaats Den Haag. Evaluatie Festival Analog Patronen Prinsegracht 16, 2512 GA Den Haag Grafische Werkplaats Den Haag Evaluatie Analog Patronen 2018 Prinsegracht 16, 2512 GA Den Haag 1 Analog Patronen 2018 Het Analog Patronen van de Grafische Werkplaats onderzocht het werken met patronen

Nadere informatie

Grafisch atelier friesland

Grafisch atelier friesland Grafisch atelier friesland cursusaanbod 2018 2019 Instapcursus 100,- incl. basismateriaal, excl. papier Max. 10 deelnemers Altijd al eens met grafiek aan de gang willen gaan, willen weten hoe dat nu allemaal

Nadere informatie

ANNIKA SYRJÄMÄKI EXHIBITIONS EDUCATION THE HAGUE ARTISTS. haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague

ANNIKA SYRJÄMÄKI EXHIBITIONS EDUCATION THE HAGUE ARTISTS. haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague ANNIKA SYRJÄMÄKI THE HAGUE ARTISTS Annika Syrjämäki Textiel is voor haar een onderdeel van een groter geheel, bijvoorbeeld een ruimte, waarin textiel

Nadere informatie

Grafisch atelier friesland. cursusaanbod

Grafisch atelier friesland. cursusaanbod Grafisch atelier friesland 2017 cursusaanbod 2018 Grafisch Atelier Friesland Het Grafisch Atelier Friesland is een unieke werkplaats voor beeldend kunstenaars en andere liefhebbers van druktechnieken.

Nadere informatie

LEWIS CARROLL GENOOTSCHAP

LEWIS CARROLL GENOOTSCHAP LEWIS CARROLL GENOOTSCHAP JAARVERSLAG 2018 April 2019 1. Bestuur Het Lewis Carroll Genootschap is opgericht in 1976 maar heeft na een actieve periode ruim 30 jaar een slapend bestaan geleid. In 2016 is

Nadere informatie

Grafische Werkplaats Prinsegracht 16 telefoon GA Den Haag

Grafische Werkplaats Prinsegracht 16 telefoon GA Den Haag De Creatieve Stad in de Galerij, Haags Gemeentearchief, foto Bertus Gerssen Grafische Werkplaats Prinsegracht 16 telefoon 070 3609387 2512 GA Den Haag www.grafischewerkplaats.nl info@grafischewerkplaats.nl

Nadere informatie

Bestuur The Living Museum, 19 juni 2017

Bestuur The Living Museum, 19 juni 2017 JAARVERSLAG 2016 Inleiding Voor u ligt het inhoudelijk jaarverslag van The Living Museum Tilburg over het jaar 2016. Het jaar waarin de stichting is opgericht, en er voor het eerst workshops, bijeenkomsten

Nadere informatie

Cursusaanbod en workshops 2012-2013

Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Marc Kuyper Hans van der Pas Atelier: Wateringweg 155 email : art@marckuyper.com en hvdp@telfort.nl 2031EG Haarlem telefoon 06-11204994 (inspreken) Volop gratis parkeergelegenheid

Nadere informatie

stichting Er Zijn Inhoudsopgave: ANBI verantwoording 2013

stichting Er Zijn Inhoudsopgave: ANBI verantwoording 2013 stichting Er Zijn ANBI verantwoording 2013 Inhoudsopgave: 1 De naam 2 2 RSIN/fiscaal nummer 2 3 Contactgegevens 2 4 Bestuurssamenstelling en namen bestuursleden 2 5 De doelstelling 2 6 Het beleidsplan

Nadere informatie

De volgende activiteiten staan op het programma voor het jaar 2017.

De volgende activiteiten staan op het programma voor het jaar 2017. Stichting Print jaarplan 2017 Stichting Print heeft in 2016 veel tijd besteed aan het uitbreiden van het netwerk, het organiseren van enkele kleine activiteiten en 2 landelijke symposia. In 2017 wordt

Nadere informatie

letterfest is een tweejaarlijks landelijk evenement dat plaats gaat vinden van 13 t/m 22 april 2018.

letterfest is een tweejaarlijks landelijk evenement dat plaats gaat vinden van 13 t/m 22 april 2018. letterfest is een tweejaarlijks landelijk evenement dat plaats gaat vinden van 13 t/m 22 april 2018. Tien dagen lang wordt heel Nederland ondergedompeld in letter events: er zijn projecten, lezingen, workshops

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie Inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor alle klassen 9 3 Kunstproject voor VMBO

Nadere informatie

1. Voorwoord. 2. Terugblik

1. Voorwoord. 2. Terugblik v 2012 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Terugblik 3. Bijdrage aan het museum 4. Financiële verslaglegging 5. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt Voorwoord 1. Voorwoord Het afgelopen jaar trok

Nadere informatie

BINK 36 RUIMTE TONEN: ENTREE

BINK 36 RUIMTE TONEN: ENTREE BINK 36 BINK 36 RUIMTE TONEN: ENTREE BINK 36 RUIMTE TONEN: GANG BINK 36 RUIMTE TONEN: BINK 36 VESTIA EN JOHAN DE WITT SCHOLENGROEP PRESENTEREN: MEDIA OPEN/INSPIREREND GALERIERUIMTES/PRESENTATIES INDUSTRIEEL/WERKEN

Nadere informatie

HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI

HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI AMBACHT VAKMANSCHAP TECHNOLOGIE s-hertogenbosch HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI We staan aan het begin van een nieuw maaktijdperk. Wereldwijd wordt het belang van het maken en creatieve ambachten voor

Nadere informatie

1. Algemeen. 1 Beleidsplan

1. Algemeen. 1 Beleidsplan Beleidsplan 1 Beleidsplan 1. Algemeen Stichting B93 is een atelierstichting en kunstenaarsinitiatief dat ruimte en kansen biedt aan jonge talentvolle kunstenaars door middel van diverse exposities en projecten

Nadere informatie

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6.

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Inhoud: Voor de docent Pagina 2 - Het project druk met kunst - Voorbereiding met de klas - De leskist Museum in de klas

Nadere informatie

De vloer van het atelier is in 2013 grondig geschuurd en gelakt.

De vloer van het atelier is in 2013 grondig geschuurd en gelakt. Jaarverslag 2013 Atelier Marline Fritzius In 2013 is er ook op donderdag een groep gestart waardoor we op alle dagen open zijn. Er schilderen of boetseren nu wekelijks ongeveer 36 mensen met afasie in

Nadere informatie

1. Voorwoord. 2. Terugblik

1. Voorwoord. 2. Terugblik v 2013 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Terugblik 3. Foto s van de geschonken kunstwerken 4. Financiële verslaglegging 5. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt Voorwoord Beste vrienden bijgaand

Nadere informatie

Factsheet festival De Betovering

Factsheet festival De Betovering Factsheet 2018 - festival De Betovering Creativity is contagious. Pass it on! - Albert Einstein - Feiten en cijfers editie 2018 Omdat we graag onze resultaten en plannen met jullie delen. Omdat kunstdeelname

Nadere informatie

M CCA EXPERTISENETWERK CULTUUREDUCATIE

M CCA EXPERTISENETWERK CULTUUREDUCATIE Keizersgrach T 020-6 info@mocca-amsterdam.nl Factsheet Basispakket, Overgangsregeling Kunstkijkuren en de Cultuurbus Amsterdam Juli 2014 Inhoud Het Basispakket Kunst- en Cultuureducatie 2 MoccaAcademie

Nadere informatie

: GRAFISCH ATELIER. : Grafisch Atelier Daglicht : Jaarverslag : lnhoud :

: GRAFISCH ATELIER. : Grafisch Atelier Daglicht : Jaarverslag : lnhoud : : GRAFISCH ATELIER : : Grafisch Atelier Daglicht : Jaarverslag 2016 : lnhoud : : 1. Voorwoord 5. Tentoonstellingen : : 5.1. Tentoonstelling 'Zwaar Metaal Nieuw Licht' : : 2. Projecten, masterclasses en

Nadere informatie

Portfolio p1/10. ontwerpbureau. raza? expertise. opdrachtgevers. Graphic Design Art Direction

Portfolio p1/10. ontwerpbureau. raza? expertise. opdrachtgevers. Graphic Design Art Direction p1/10 ontwerpbureau Raza is een bureau voor grafisch ontwerp, opgericht in 1999 door Daphne van Langen. raza? Raza is afgeleid van het Latijnse Tabula Rasa: onbeschreven blad, blanco, schone lei. Raza

Nadere informatie

Productiehuis en galerie Plaatsmaken Zeefdruk Hoogdruk Ets Piëzografie Digitaal atelier Doka AIR Workshops Projectbureau Galerie

Productiehuis en galerie Plaatsmaken Zeefdruk Hoogdruk Ets Piëzografie Digitaal atelier Doka AIR Workshops Projectbureau Galerie Productiehuis en galerie Plaatsmaken Zeefdruk Hoogdruk Ets Piëzografie Digitaal atelier Doka AIR Workshops Projectbureau Galerie Plaatsmaken bestaat uit: Productiehuis Plaatsmaken (1983) Galerie Plaatsmaken

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie Inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor VMBO/HAVO/VWO 9 2.1 Kies je Kunst 9

Nadere informatie

Onderwijsbrochure Het Nieuwe Instituut Rotterdam. Voor de ontwerpers van morgen

Onderwijsbrochure Het Nieuwe Instituut Rotterdam. Voor de ontwerpers van morgen Onderwijsbrochure Rotterdam Voor de ontwerpers van morgen Inhoud Aangenaam kennis te maken 4 5 Onderwijs in 6 Foto-impressie 7 Programma s 11 Docent aan het woord: Tessa Smal 12 Boekingsinformatie 13 Educatie

Nadere informatie

ABC, druk je mee? Welkom bij [TAAL] [DRUK] [WERK] PLAATS. Grafisch Werkcentrum Amsterdam. Algemene informatie

ABC, druk je mee? Welkom bij [TAAL] [DRUK] [WERK] PLAATS. Grafisch Werkcentrum Amsterdam. Algemene informatie Algemene informatie ABC, druk je mee? Hoe werden vroeger, toen er nog geen computers waren, boeken gemaakt? Hoe maakte Rembrandt nou precies zijn etsen? En kun je eigenlijk nog steeds op die manier een

Nadere informatie

Productoverzicht. Hét toonaangevend platform van ondernemend Limburg

Productoverzicht. Hét toonaangevend platform van ondernemend Limburg Productoverzicht Hét toonaangevend platform van ondernemend Limburg WijLimburg: WijLimburg is hét toonaangevende platform voor ondernemend Limburg. Dagelijks informeert, verbindt en inspireert WijLimburg

Nadere informatie

Duurzame financiering van kunst- en ontwerpprojecten. Investeer in kunstenaars, samen met Fonds Kwadraat

Duurzame financiering van kunst- en ontwerpprojecten. Investeer in kunstenaars, samen met Fonds Kwadraat Duurzame financiering van kunst- en ontwerpprojecten Investeer in kunstenaars, samen met Fonds Kwadraat Investeer in kunstenaars - samen met Fonds Kwadraat Kunst verrijkt ons leven. Kunstenaars maken voortdurend

Nadere informatie

Beleidsplan 2013-2017

Beleidsplan 2013-2017 Voorwoord Deventer is trots op de veelkleurige, multiculturele samenstelling van haar inwoners. Al eeuwen lang onderhoudt Deventer, als Hanzestad contacten met vele landen en culturen over heel de wereld.

Nadere informatie

BELEIDSPLAN

BELEIDSPLAN ART BOOK BELEIDSPLAN 2018-2021 www.artisbook.nl Stichting ARTisBOOK Westerhavenstraat 27 9718AK Groningen info@artisbook.nl 050-3132418 Inhoud Inleiding 3 1. Missie/visie 4 1.2 Doelstelling 2. Huidige

Nadere informatie

Deze samenwerkingen worden ook buiten Alkmaar aangegaan. Ons uiteindelijke doel is:

Deze samenwerkingen worden ook buiten Alkmaar aangegaan. Ons uiteindelijke doel is: +- MISSIE Wij bevorderen, verbinden en vergroten! #bevorderen Stichting SLK bevordert de cross-over tussen literatuur en beeldende kunst met de ambitie de doelgroep voor beide disciplines te vergroten.

Nadere informatie

Innovatie, participatie en inspiratie tijdens Dutch Media Week

Innovatie, participatie en inspiratie tijdens Dutch Media Week Innovatie, participatie en inspiratie tijdens Dutch Media Week 1 t/m 10 september 2018, Hilversum Dutch Media Week is hét festival voor iedereen die van media houdt. Het veranderende medialandschap en

Nadere informatie

Kunstschool Boxtel. Inleiding

Kunstschool Boxtel. Inleiding Kunstschool Boxtel Inleiding In dit beknopte scenario wordt een kleine duurzame organisatie voor cultuureducatie in de gemeente Boxtel omschreven; Kunstschool Boxtel. Kunst- en cultuureducatie stimuleert,

Nadere informatie

Publiek en bezoek 2013

Publiek en bezoek 2013 Publiek en bezoek 203 Internationale bezoekers uit 67 verschillende landen 98.862 Portugese Synagoge Totaal aantal bezoekers JCK 277.3 30.679 Joods Historisch Museum en JHM Kindermuseum VS Top 0 landen

Nadere informatie

Voorjaar 2015 DRUKKER. Duik in het avontuur van de Grafische Kunst!

Voorjaar 2015 DRUKKER. Duik in het avontuur van de Grafische Kunst! Voorjaar 2015 DRUKKER Duik in het avontuur van de Grafische Kunst! Grafische technieken voor het basisonderwijs Drukker vormt het podium voor de mooie resultaten van het educatieprogramma van Kunstmakkers.

Nadere informatie

Dit is de Lindenberg. Onze filosofie. Geniet van talent. Strategisch Meerjarenplan

Dit is de Lindenberg. Onze filosofie. Geniet van talent. Strategisch Meerjarenplan Dit is de Lindenberg De Lindenberg is het huis waar alles kan. Niet in de letterlijke zin natuurlijk; ook de Lindenberg heeft te maken met wet- en regelgeving en financiële grenzen. Maar de zin verwoordt

Nadere informatie

ERIC DE VRIES OPLEIDINGEN TENTOONSTELLINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

ERIC DE VRIES OPLEIDINGEN TENTOONSTELLINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag ERIC DE VRIES HAAGSE KUNSTENAARS de relatie tussen mens en natuur "Water-Land' is een serie foto's die gaan over mijn relatie tot het soort omgeving

Nadere informatie

BELEIDSPLAN

BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN 2017-2020 Wijks Atelier passie voor kunst Het Wijks Atelier is een kunstzinnig centrum voor de inwoners van Wijk bij Duurstede en omgeving, dat cursussen aanbiedt en diverse activiteiten ontwikkelt

Nadere informatie

Dutch Design Week. Informatie Ketelhuisplein. ddw.nl Okt Aanmelden 1 april - 30 juni. foto: Cleo Goossens

Dutch Design Week. Informatie Ketelhuisplein. ddw.nl Okt Aanmelden 1 april - 30 juni. foto: Cleo Goossens Dutch Design Week Informatie Ketelhuisplein Aanmelden 1 april - 30 juni ddw.nl 21-29 Okt. 2017 foto: Cleo Goossens Dutch Design Week Tijdens de 16e editie van Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven kun je

Nadere informatie

CAROLINE GRESNIGT BEELDENDE CURSUSSEN

CAROLINE GRESNIGT BEELDENDE CURSUSSEN CAROLINE GRESNIGT BEELDENDE CURSUSSEN Modeltekenen Het menselijk lichaam is eindeloos fascinerend en een geweldig onderwerp om goed te leren kijken, studeren op vorm en licht/donker, het ontwikkelen van

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Marline Fritzius

Jaarverslag Stichting Marline Fritzius Jaarverslag Stichting Marline Fritzius - 2017 Ateliers in Nederland Net als in voorgaande jaren draaien in 2017 op verschillende plekken, mede dankzij de Stichting Marline Fritzius, schildersteliers voor

Nadere informatie

Historisch Genootschap Midden-Kennemerland

Historisch Genootschap Midden-Kennemerland Beleidsplan 2019-2022 Vastgesteld op 4 december 2018 Historisch Genootschap Midden- Kennemerland Historisch Genootschap Midden-Kennemerland 1. INLEIDING Dit is het eerste beleidsplan van de vereniging

Nadere informatie

SUBSIDIES INDIVIDUELE CULTUURINSTELLINGEN IN HET KADER VAN HET MEERJARENBELEIDSPLAN KUNST EN CULTUUR 'RUIMTE VOOR DE SPELENDE MENS'

SUBSIDIES INDIVIDUELE CULTUURINSTELLINGEN IN HET KADER VAN HET MEERJARENBELEIDSPLAN KUNST EN CULTUUR 'RUIMTE VOOR DE SPELENDE MENS' RIS295754 SUBSIDIES INDIVIDUELE CULTUURINSTELLINGEN IN HET KADER VAN HET MEERJARENBELEIDSPLAN KUNST EN CULTUUR 2017-2020 'RUIMTE VOOR DE SPELENDE MENS' HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Overwegende

Nadere informatie

Kunst, Cultuur en Educatie in gemeente Westland

Kunst, Cultuur en Educatie in gemeente Westland Kunst, Cultuur en Educatie in gemeente Westland Wat is Westland Cultuurweb? In 2013 opgericht Op initiatief van de gemeente Zelfstandige en onafhankelijke stichting Raad van Toezicht en directeur-bestuurder

Nadere informatie

Vastgoedbeheer met een culturele invulling

Vastgoedbeheer met een culturele invulling Vastgoedbeheer met een Vastgoedbeheer met een Het voormalig kantoor van Woningcorporatie Portaal in Presikhaaf is verbouwd tot KUNSTportaal, ontmoetingsplek voor kunstliefhebbers en kunstenaars. KUNSTportaal

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Garage Rotterdam 2018

Jaarverslag Stichting Garage Rotterdam 2018 Jaarverslag Stichting Garage Rotterdam 2018 Stichting Garage Rotterdam is een middelgrote tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst in het centrum van Rotterdam. De stichting functioneert op non-profit

Nadere informatie

Nieuwsbrief Emilie Lindenbergh

Nieuwsbrief Emilie Lindenbergh Nieuwsbrief Emilie Lindenbergh Beste lezer, Dit jaar is tot nu toe vol activiteiten geweest en er staat ook nog van alles te gebeuren! Expositie Het weekend van 13 en 14 mei in de Oude School te Kortenhoef,

Nadere informatie

Vergaderen, veel en soms langdurig, maar dan organiseer je ook wat!

Vergaderen, veel en soms langdurig, maar dan organiseer je ook wat! 10 t/m 13 mei 2018 Vergaderen, veel en soms langdurig, maar dan organiseer je ook wat! De eerste brainstormsessie vond plaats op 13 oktober 2015 en op 12 augustus 2016 werd de Stichting Fotofestival aan

Nadere informatie

AANBOD Kunsteducatie Basisonderwijs 2017/2018

AANBOD Kunsteducatie Basisonderwijs 2017/2018 AANBOD Kunsteducatie Basisonderwijs 2017/2018 Inhoud INLEIDING 3 ONDERBOUW 4 5 MIDDENBOUW 6 7 BOVENBOUW 8 9 CONTACT 10 Wie ben ik In 2003 voltooide ik de opleiding pabo. Na twee jaar op verschillende scholen

Nadere informatie

Foundation for Dutch Heritage Overseas BELEIDSPLAN NEW HOLLAND FOUNDATION 2016-2020. Hoofdstuk 1 Inleiding p. 2. Hoofdstuk 2 Huidige situatie p.

Foundation for Dutch Heritage Overseas BELEIDSPLAN NEW HOLLAND FOUNDATION 2016-2020. Hoofdstuk 1 Inleiding p. 2. Hoofdstuk 2 Huidige situatie p. BELEIDSPLAN NEW HOLLAND FOUNDATION 2016-2020 Hoofdstuk 1 Inleiding p. 2 Hoofdstuk 2 Huidige situatie p. 2 Hoofdstuk 3 Visie en Missie p. 3 Hoofdstuk 4 Ambities p. 4 Hoofdstuk 5 Stappenplan p. 5 1 Hoofdstuk

Nadere informatie

BUSINESSPLAN VREDEMANLAB

BUSINESSPLAN VREDEMANLAB BUSINESSPLAN VREDEMANLAB Stichting Passages, mei 2009 Voorstellen voor de realisering van een fablab+ in Fryslân BUSINESSPLAN VREMANLAB STICHTING PASSAGES Afbeeldingen omslag en deze pagina: Foto s boven:

Nadere informatie

REIZEND KUNSTPROJECT OP WEG NAAR LEEUWARDEN-FRYSLÂN CULTURELE HOOFDSTAD 2018

REIZEND KUNSTPROJECT OP WEG NAAR LEEUWARDEN-FRYSLÂN CULTURELE HOOFDSTAD 2018 REIZEND KUNSTPROJECT OP WEG NAAR LEEUWARDEN-FRYSLÂN CULTURELE HOOFDSTAD 2018 JANUARI 2017 ARTXPRZ. Beeldende kunst op reis In 2015 is een cultureel uitwisselingsproject in de beeldende kunst gestart. Het

Nadere informatie

ZELF BOEKEN MAKEN. ATELIER DE GOEDE MOET disciplines, druktechnieken, grafische ateliers

ZELF BOEKEN MAKEN. ATELIER DE GOEDE MOET  disciplines, druktechnieken, grafische ateliers ZELF BOEKEN MAKEN disciplines, druktechnieken, ATELIER DE GOEDE MOET www.degoedemoet.nl Inge van den Thillart, www.degoedemoet.nl, zelf boeken maken, pag. 1 ZELF BOEKEN MAKEN niets zo veelzijdig als Een

Nadere informatie

Inspiratie door de brede school. Pilot kunst en cultuur in de brede school van het voortgezet onderwijs 2006-2009

Inspiratie door de brede school. Pilot kunst en cultuur in de brede school van het voortgezet onderwijs 2006-2009 Inspiratie door de brede school Pilot kunst en cultuur in de brede school van het voortgezet onderwijs 2006-2009 Deelnemende scholen: CSG Calvijn Maarten Luther OSG Nieuw Zuid: Putsebocht Nova College

Nadere informatie

stichting Er Zijn Inhoudsopgave: ANBI verantwoording 2014

stichting Er Zijn Inhoudsopgave: ANBI verantwoording 2014 stichting Er Zijn ANBI verantwoording 2014 Inhoudsopgave: 1 De naam 2 2 RSIN/fiscaal nummer 2 3 Contactgegevens 2 4 Bestuurssamenstelling en namen bestuursleden 2 5 De doelstelling 2 6 Het beleidsplan

Nadere informatie

NIELS JANSSEN TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

NIELS JANSSEN TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag NIELS JANSSEN HAAGSE KUNSTENAARS Hoewel Niels Janssen breed is geïnteresseerd, ligt het accent binnen zijn werk op het surrealisme; Hij is vooral

Nadere informatie

Mijn stage bij de HuMoristen HuMobisten

Mijn stage bij de HuMoristen HuMobisten Mijn stage bij de HuMoristen HuMobisten HuMobisten Straat XX Postcode Telefoon www.humobisten.nl Tymen Cieraad Rozenlaan 113b 3051 LP Rotterdam 06-18518204 tmn@chello.nl Gyz La Riviera gyz@humobisten Rufus.K

Nadere informatie

Tentoonstelling. Gezondheidscentrum Op 1 Lijn. Halmaheiraplein 7 Dordrecht. van eind november 2011 tot eind januari 2012

Tentoonstelling. Gezondheidscentrum Op 1 Lijn. Halmaheiraplein 7 Dordrecht. van eind november 2011 tot eind januari 2012 Tentoonstelling Gezondheidscentrum Op 1 Lijn Halmaheiraplein 7 Dordrecht van eind november 2011 tot eind januari 2012 Henny van Ham - Werk op papier De tentoonstelling bevat 40 werken, verschillend van

Nadere informatie

Instandhouding van de artistieke nalatenschap van Ton Smits, en alles wat daartoe bevorderlijk kan zijn.

Instandhouding van de artistieke nalatenschap van Ton Smits, en alles wat daartoe bevorderlijk kan zijn. Stichting Ton Smits, Jaarverslag 2014 De Stichting Ton Smits is geregistreerd als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Vanaf 1-1-2012 is de stichting een culturele ANBI (actief op het gebied van erfgoed

Nadere informatie

Verslag Wereld Stemmenhoordag 2017 in Nijmegen door Robin Timmers

Verslag Wereld Stemmenhoordag 2017 in Nijmegen door Robin Timmers Verslag Wereld Stemmenhoordag 2017 in Nijmegen door Robin Timmers Net als vorig jaar werd er op 14 september een geslaagd landelijk event voor en door stemmenhoorders gehouden in Nijmegen. De locatie was

Nadere informatie

KunstRoute65. Aan de slag met ouderen & cultuur van nu Tips uit de praktijk

KunstRoute65. Aan de slag met ouderen & cultuur van nu Tips uit de praktijk KunstRoute65 Aan de slag met ouderen & cultuur van nu Tips uit de praktijk 4. Workhops: zelf aan de slag Muziek mixen, designdenken of een technisch kunstwerkje bouwen; in de workshops van KunstRoute65

Nadere informatie

Inhoudelijk jaarverslag 2014

Inhoudelijk jaarverslag 2014 Inhoudelijk jaarverslag 2014 INHOUD Inleiding 1. Organisatie van de Van der Leeuwstichting 2. Activiteiten van de Van der Leeuwstichting 3. Samenwerkingen van de Van der Leeuwstichting Inleiding Vanaf

Nadere informatie

ANBI gegevens DAF Museum

ANBI gegevens DAF Museum Het DAF Museum is een stichting met als naam, De Vrienden van het DAF museum. Het fiscaal nummer van het DAF Museum: NL 8046.33.988.B.01 Contactgegevens: DAF Museum Straat: Tongelresestraat 27 Plaats:

Nadere informatie

PRENTKUNST KALENDER 2017

PRENTKUNST KALENDER 2017 PRENTKUNST KALENDER 2017 In 2017 is er een spraakmakend tentoonstellingsprogramma in het centrum voor prentkunst van de Stichting Nobilis aan het Zuideinde 26b in Fochteloo Vanaf 26 januari elke donderdag-

Nadere informatie

Platformvergadering in 2014

Platformvergadering in 2014 Jaarbeeld 2014 Platformvergadering in 2014 Stichting Net-Werk Vrijwilligershulp Zuid-Kennemerland Zijlweg 145, 2015 BE Haarlem, telefoon: 023 5440240 NL18 RABO 0129 1499 93 KvK 34184656 Email: info@vrijwilligershulp.nl

Nadere informatie

Op en met zelf gemaakt papier schilder ik het Hollands landschap en maak wandbekleding voor toegepaste opdrachten

Op en met zelf gemaakt papier schilder ik het Hollands landschap en maak wandbekleding voor toegepaste opdrachten haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag MARK DE WEIJER HAAGSE KUNSTENAARS Op en met zelf gemaakt papier schilder ik het Hollands landschap en maak wandbekleding voor toegepaste opdrachten

Nadere informatie

WAAROM? MAKEN EN ONDERWIJS EEN INITIATIEF OM HET MAAKONDERWIJS DE PLEK TE GEVEN DIE HET VERDIENT.

WAAROM? MAKEN EN ONDERWIJS EEN INITIATIEF OM HET MAAKONDERWIJS DE PLEK TE GEVEN DIE HET VERDIENT. INFORMATIE BROCHURE WAAROM? Make Your Future is het project dat initiatiefnemers Koning Willem I College en SPARK zijn gestart om het maakonderwijs de plek te geven die het verdient. Via een doorlopende

Nadere informatie

Cultuur in het Groen. Jaarverslag Inleiding. Activiteiten 2016

Cultuur in het Groen. Jaarverslag Inleiding. Activiteiten 2016 Cultuur in het Groen Stichting Promotie Groen Midden-Delfland Jaarverslag 2016 Inleiding De stichting Promotie Groen Midden-Delfland is in 2010 opgericht en beschikt sinds 2011 over een ANBI-status. Doel

Nadere informatie

Jaarverslag z25 2010. Inhoudsopgave

Jaarverslag z25 2010. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Activiteiten... 3 Publiciteit... 4 SETUP:... 4 CBKU Openingsexpositie Doors of Dissociation... 4 Digital Marbles... 4 The Respons(e)ible Project... 4 UNMA... 4 L â u N a y...

Nadere informatie

Rembrandt vanaf 9 september te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie

Rembrandt vanaf 9 september te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie Rembrandt vanaf 9 september te zien in Museum Boijmans Van Beuningen Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie 07 SEPTEMBER 2017 SAMENVATTING Museum Boijmans Van Beuningen

Nadere informatie

Een eigenzinnig instituut in Nederland

Een eigenzinnig instituut in Nederland Een eigenzinnig instituut in Nederland Van hoge kunst tot populaire onderwerpen Het iconische gebouw is in 1992 ontworpen door Nederlands beroemdste architect Rem Koolhaas als een Palais des Festivals

Nadere informatie

PROMOTIEPLAN. The Bounty Hunter. Groep 13 Abyian Zimmerman, Daphne van Schie, Lisanne Niessen, Tim van Dam, Cardy Wirosono

PROMOTIEPLAN. The Bounty Hunter. Groep 13 Abyian Zimmerman, Daphne van Schie, Lisanne Niessen, Tim van Dam, Cardy Wirosono PROMOTIEPLAN The Bounty Hunter Groep 13 Abyian Zimmerman, Daphne van Schie, Lisanne Niessen, Tim van Dam, Cardy Wirosono Opdracht Wij gaan een eigen filmproject opzetten de bedoeling is dat we zelf gaan

Nadere informatie

kunstliefde Utrechtse kunst &beeldende kunst ruimte voor Aanvulling en reactie op de Cultuurnota Gemeente Utrecht 2013-2016

kunstliefde Utrechtse kunst &beeldende kunst ruimte voor Aanvulling en reactie op de Cultuurnota Gemeente Utrecht 2013-2016 kunstliefde ruimte voor &beeldende kunst Utrechtse kunst Aanvulling en reactie op de Cultuurnota Gemeente Utrecht 2013-2016 Voorwoord; In de cultuurnota 2013-2016 geeft de commissie in haar advies aan

Nadere informatie

DENNIS KOOT TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

DENNIS KOOT TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag DENNIS KOOT HAAGSE KUNSTENAARS OPLEIDINGEN 1996-2000 Grafisch ontwerpen Den Haag, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Diploma behaald 2010

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting KIVI

Beleidsplan Stichting KIVI Focus op ʻinclusieʼ, want kunst is voor iedereen! Beleidsplan Stichting KIVI 2016 2018 V5 december 2015 Ten geleide Bepaalde groepen mensen staan aan de zijlijn van onze samenleving en het is onze duurzame

Nadere informatie

Unfair Amsterdam 2013. Portfolio

Unfair Amsterdam 2013. Portfolio Unfair Amsterdam Portfolio Unfair Amsterdam is een nieuw platform voor een jonge generatie beeldende kunstenaars in Nederland. In 2013 werd het eerste Unfair Amsterdam evenement georganiseerd; Unfair Amsterdam

Nadere informatie

ANBI gegevens DAF museum

ANBI gegevens DAF museum Het DAF museum is een stichting met als naam, De Vrienden van het DAF museum. Het fiscaal nummer van het DAF museum: NL 8046.33.988.B.01 Contactgegevens: DAF museum Straat: Tongelresestraat 27 Plaats:

Nadere informatie

Jaarverslag. Kunnen. Zien Weten. Stichting Zien Weten Kunnen. Tel KvK Prins Hendrikkade AH Zaandam

Jaarverslag. Kunnen. Zien Weten. Stichting Zien Weten Kunnen. Tel KvK Prins Hendrikkade AH Zaandam Jaarverslag 2015 Zien Weten Kunnen Tel 075-7715071 KvK 61107069 Prins Hendrikkade 101 1501 AH Zaandam zienwetenkunnen.nl info@zienwetenkunnen.nl Inhoudsopgave Inhoud Stichting... 1 Bestuur... 2 Activiteiten...

Nadere informatie

Nalaten aan kunst, fotografie of design. Investeert in talent

Nalaten aan kunst, fotografie of design. Investeert in talent Nalaten aan kunst, fotografie of design Investeert in talent Ondersteun kunstenaars - nu en in de toekomst Kunst verrijkt ons leven. Kunstenaars maken voortdurend nieuw werk, dat u kunt zien in galeries

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Present Barneveld

Jaarverslag Stichting Present Barneveld Jaarverslag Stichting Present Barneveld 2013 Stichting Present Barneveld is opgericht op 7 mei 2013 De akte van oprichting is verleden door notaris mr. G.A. van den Bos De statutaire vestigingsplaats is

Nadere informatie

Creativiteitsontwikkeling

Creativiteitsontwikkeling Creativiteitsontwikkeling 27 mei 2015 Op 27 mei organiseerde de MoccaAcademie de achtste netwerkbijeenkomst voor kunstvakdocenten in het primair onderwijs sinds haar oprichting. De bijeenkomst vond plaats

Nadere informatie

1.1. Onze missie is: werken aan het normaliseren van hiv door het stigma aan te pakken.

1.1. Onze missie is: werken aan het normaliseren van hiv door het stigma aan te pakken. BELEIDSKADER 2015-2019 STICHTING HELLO GORGEOUS Titel: Doe normaal over hiv! Inleiding In Nederland leven naar schatting 25.000 mensen met hiv, waarvan 6.000 niet op de hoogte zijn van hun hiv-status.

Nadere informatie

BELEIDSPLAN. Brederodestraat 104 4 1054 VG Amsterdam Nederland. www.stichtingopen.nl info@stichtingopen.nl Rabobank: NL44RABO0143176986

BELEIDSPLAN. Brederodestraat 104 4 1054 VG Amsterdam Nederland. www.stichtingopen.nl info@stichtingopen.nl Rabobank: NL44RABO0143176986 BELEIDSPLAN Brederodestraat 104 4 1054 VG Amsterdam Nederland www.stichtingopen.nl info@stichtingopen.nl Rabobank: NL44RABO0143176986 BELEIDSPLAN STICHTING OPEN 1 1. INLEIDING Voor u ligt het beleidsplan

Nadere informatie

Inventarisatie educatie in Nederlandse musea

Inventarisatie educatie in Nederlandse musea Inventarisatie educatie in Nederlandse musea Afstudeerproject HAS Den Bosch, onderdeel van KIGO-project Educatie en Dierenwelzijn Studenten HAS Den Bosch: Claudia Liedecke Anneloek van Lieshout Opdrachtgever:

Nadere informatie

Stichting voor Cultuureducatie Zuid-Holland-Zuid Jaarverslag 2017 Ridderkerk

Stichting voor Cultuureducatie Zuid-Holland-Zuid Jaarverslag 2017 Ridderkerk Stichting voor Cultuureducatie Zuid-Holland-Zuid Jaarverslag 2017 Fonds voor Cultuurparticipatie Gemeente LeXlab Jongerenwerk Building-Arts Stichting Johannes Postschool Attraversiamo 123ZING Cultuurregisseur

Nadere informatie

Activiteitenplan voor het seizoen

Activiteitenplan voor het seizoen Activiteitenplan voor het seizoen 2018-2019 Doel en status van het document Met dit document informeren we onze samenwerkingspartners, sponsoren en andere belanghebbenden over onze plannen voor het seizoen

Nadere informatie

Verslag Netwerkbijeenkomst Erfgoedinstellingen

Verslag Netwerkbijeenkomst Erfgoedinstellingen Verslag Netwerkbijeenkomst Erfgoedinstellingen 12 november 2014 Speciaal M voor erfgoedinstellingen CCA in Amsterdam organiseerde de MoccaAcademie op 12 november een netwerkbijeenkomst. In een eerder verstuurde

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2015 Emilie Lindenbergh Een nieuw begin Binnenkort de nieuwe website! Kunstschilder

Nieuwsbrief 2015 Emilie Lindenbergh Een nieuw begin Binnenkort de nieuwe website! Kunstschilder Nieuwsbrief 2015 Emilie Lindenbergh Een nieuw begin Binnenkort de nieuwe website! Kunstschilder Exposities: Kloosterkapel, Kerkstraat 8, Vorstenbosch tot 9 maart Expositie in de (h)artgalerij in het Brinkhuis,

Nadere informatie

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6.

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Inhoud: Voor de docent Pagina 2 - Museum in de klas - Bezoek aan de drukwerkplaats - De leskist Voorbereiding met de klas

Nadere informatie

GOSSE DE KORT TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

GOSSE DE KORT TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag GOSSE DE KORT HAAGSE KUNSTENAARS Gosse de Kort: "Ik studeerde architectuur aan de TU delft en behaalde in mijn master aan de interfaculteit Artscience

Nadere informatie

VOOROPLEIDINGEN Beeldende Kunst en Vormgeving Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Hogeschool der Kunsten Den Haag

VOOROPLEIDINGEN Beeldende Kunst en Vormgeving Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Hogeschool der Kunsten Den Haag VOOROPLEIDINGEN Beeldende Kunst en Vormgeving Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Hogeschool der Kunsten Den Haag Diverse Voortrajecten Kidsclub Kunstplannen/ Samenwerking met VO-scholen School

Nadere informatie

Jaarplan schooljaar

Jaarplan schooljaar Jaarplan schooljaar 2013-2014 Arnhem, september 2013 Voor u ligt het jaarplan schooljaar 2013-2014. Dit jaarplan bevat de uitgangspunten en doelen die centraal staan bij de invulling van het betreffende

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Kunst en Cultuur Velsen 2014-2017

Uitvoeringsprogramma Kunst en Cultuur Velsen 2014-2017 Beleidsspeerpunt Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen en wie Cultuureducatie Meer kinderen maken kennis met amateurkunst/ kunsteducatie en worden lid van een amateurkunstvereniging Verbetering

Nadere informatie

Activiteitenverslag 2012

Activiteitenverslag 2012 Activiteitenverslag 2012 Inleiding In dit bestuursjaar zijn de reeds ingezette activiteiten ter realisering van de doelstelling: het bevorderen in de meest ruime zin van de kennis over de specifieke kenmerken

Nadere informatie