Triton (EU) Sinds november Deal met 16 andere landen in Noord-Afrika en Midden-Oosten. Tot 30 mijl buiten de Italiaanse kust

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Triton (EU) Sinds november Deal met 16 andere landen in Noord-Afrika en Midden-Oosten. Tot 30 mijl buiten de Italiaanse kust"

Transcriptie

1 Reddingsoperaties Probleem: de afgelopen 15 jaar stierven meer dan vluchtelingen in de Middellandse Zee. Mogelijke oplossing: de EU moet zoek en reddingsacties organiseren voor de Middellandse Zee. Akkoord of niet akkoord? Vroeger Italië, nu de EU Toen in oktober 2013 bij het eiland Lampedusa 300 mensen verdronken, startte Italië, op eigen kosten, de zoek- en reddingsoperatie Mare Nostrum. De operatie stopte in november 2014 en het Europese agentschap Frontex nam over met operatie Triton. In april 2015 nam Europa nieuwe maatregelen. Wat zijn de verschillen? Doel Mare Nostrum (Italië) Triton (EU) oktober 2013 november 2014 Sinds november 2014 Levens redden Arresteren mensensmokkelaars Grensbewaking Tot aan de NoordAfrikaanse kust Tot 30 mijl buiten de Italiaanse kust Extra EU-maatregelen sinds april 2015 Grensbewaking Vernietigen schepen mensensmokkelaars 2. Deal met 16 andere landen in Noord-Afrika en Midden-Oosten Actieradius Idem? Enkele kanttekeningen Het aantal asielzoeker richting de EU is drastisch afgenomen sinds de ondertekening van de deal met Turkije. Daarom wil de EU gelijkaardige deals sluiten met 16 landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De komende vier jaar gaat de commissie 8 miljard toewijzen aan de landen die een sleutelrol spelen om hen te helpen met het bewaken van de grenzen en de opvang van vluchtelingen. Middelen 7 schepen waarvan 1 hospitaalschip, 2 helikopters, 3 vliegtuigen, deelname van marine, kustwacht, 7 schepen, 2 vliegtuigen, 1 helikopter. In internationale wateren wordt hulp gevraagd aan commerciële schepen. Extra schepen en vliegtuigen, België stuurt misschien het commandoschip Godetia. Kost 9,5 miljoen / maand 2,9 miljoen / maand 9 miljoen / maand Resultaat mensen gered mensen gered? Dit project is gerealiseerd met de steun van het Erasmus + programma van de Europese Commissie.

2 Reddingsoperaties Redden of niet redden? De gemeenschappelijke waarden waarop de Europese Unie is gebaseerd zijn mensenrechten, democratie, vrijheid, gelijkheid, menselijke waardigheid en de rechtsstaat. Deze waarden zijn eveneens bepalend voor het beleid van de Unie, zowel binnen als buiten haar grondgebied. Kan de EU, die de mensenrechten en gelijkheid van alle burgers hoog in het vaandel draagt, mensen laten verdrinken op zee? Vaak gaat het om mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en terreur. Kansen die asielzoekers kunnen meebrengen? Europa = het grijze continent Volgens een recente studie in opdracht van de Europese Commissie zou de EU in 2050 rond de 56 miljoen migrantenarbeiders nodig hebben om de krimpende beroepsbevolking te compenseren. Vooral landen met lage geboortecijfers als Duitsland, Spanje, Italië en Polen zullen waarschijnlijk een stevig beroep op werkers van buiten moeten doen. De (oorlogs)vluchtelingen die vandaag in de EU aankomen zouden op termijn een meerwaarde kunnen betekenen voor de Europese arbeidsmarkt. Bedreigingen die asielzoekers kunnen meebrengen? Kunnen vluchtelingen Westerse waarden zoals gelijkheid van man en vrouw aanvaarden? Wat als er zich mensen met slechte bedoelingen hebben gemengd in de groep vluchtelingen? Vormt het dan geen gevaar voor de samenleving? Wat als vluchtelingen gaan radicaliseren eenmaal ze in een EU-land zijn?

3 Permanent spreidingsplan Probleem: in sommige EU-landen komen meer vluchtelingen toe dan in andere. Mogelijke oplossing: de EU moet een permanent spreidingsplan installeren: andere EU-lidstaten moeten verplicht een aantal vluchtelingen overnemen. Als een lidstaat die weigert, moet het een boete betalen. Akkoord of niet akkoord? 1. Verschil tussen theorie en praktijk Er zijn afspraken gemaakt over de spreiding van vluchtelingen. Eerst ging het om asielzoekers, later kamen er daar nog eens asielzoekers bij. Dit geldt enkel voor asielzoekers uit Syrië, Irak en Eritrea. In de praktijk worden er maar weinig vluchtelingen verspreid, en blijft een groot deel in Italië en Griekenland. Van de vluchtelingen die verspreid moesten worden, waren er in september 2016 nog maar 5821 verspreid. Doordat vele vluchtelingen die in Italië en Griekenland aankomen, laten die landen hen toch vaak verder reizen naar andere landen. Italië heeft vluchtelingen zelfs betaald om naar Duitsland door te reizen. Bovendien zijn er vier EU-lidstaten (Hongarije, Roemenië, Slowakije en Tsjechië) die tegen het EU-spreidingsplan hebben gestemd. Zij aanvaarden niet dat de EU hen verplicht vluchtelingen op te nemen en weigeren het EU-spreidingsplan uit te voeren. Dit project is gerealiseerd met de steun van het Erasmus + programma van de Europese Commissie.

4 Permanent spreidingsplan Tegengestelde wensen De Italiaanse premier Gentiloni wil absoluut een spreidingsplan. Hij getuigt: Aan het begin van elke maand doen wij een oproep aan alle EU-lidstaten. We stellen hen de vraag: hoeveel vluchtelingen willen jullie, in het kader van het spreidingsplan, overnemen van Italië? Er zijn een paar landen die moeite doen, maar velen trekken er zich niets van aan. Zo zegt Roemenië iedere maand 100 vluchtelingen te zullen opnemen, maar ze wachten dan met alle praktische regelingen. Tegen het einde van de maand hebben ze plots bezwaren gevonden, en stellen ze prompt: Het lukt niet, Italië zal ervoor moeten opdraaien. Italië draagt de last van het feit dat we in het Zuiden van Europa liggen, waar alle vluchtelingen toekomen. In een EU gebaseerd op waarden zoals solidariteit kan dat toch niet? Sommige landen staan altijd vooraan in de rij wanneer ze geld kunnen ontvangen van de EU, maar laten hun gezicht niet zien als de EU hén vraagt een bijdrage te leveren in de asielcrisis. De Hongaarse premier Orban is de felste tegenstander van het Europees spreidingsplan voor vluchtelingen. Hij organiseerde begin oktober 2016 een referendum, waarbij het volk zich mocht uitspreken voor of tegen dat plan. Om rechtsgeldig te zijn, moest minstens 50% van de Hongaren gaan stemmen. Met minder dan 40 % van de stemgerechtigden die ging stemmen, was dat niet het geval. Toch sprak Orban van een overwinning, want van diegenen die wél gingen stemmen, sprak 98,3% zich uit tegen het EU-spreidingsplan. Het is duidelijk dat het Hongaarse volk niet wil dat de EU haar wil opdringt, klinkt het bij Orban. Het einde van Dublin, Schengen, de conventies van Genève en UVRM? Het Dublin-Verdrag staat onder druk. Italië en Griekenland vinden het niet eerlijk dat zij zoveel vluchtelingen moeten opvangen, gewoon omdat ze in het Zuiden van Europa liggen. Ze laten vaak vluchtelingen door naar andere EU-lidstaten. Daardoor beginnen veel landen hun grenzen te controleren of sluiten ze de grenzen af met muren (bv. Hongarije). Zo komen ook de open grenzen van het Schengenakkoord in gevaar. Men leek het slechts over 1 ding eens te zijn: onderling geraken we er niet uit. Het is beter dat landen zoals vluchtelingen opvangen. Daarmee ontlopen de EU-lidstaten hun plicht bescherming te bieden aan vluchtelingen. Alle EU-landen hadden zich hiertoe nochtans geëngageerd in de Conventies van Genève. Is de laatste dominosteen de val van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens (UVRM)?

5 Asielbeleid uitbesteden Probleem: In 2015 waren er meer dan asielzoekers in de EU. Mogelijke oplossing: de EU moet meer geld geven aan landen zoals Turkije, Libië en Ethiopië om vluchtelingen daar op te vangen. Akkoord of niet akkoord? 1. Deal met Turkije Om deze vluchtelingencrisis onder controle te krijgen, sloot de EU in maart 2016 een akkoord met Turkije: elke vluchteling die aankomt in Griekenland, wordt teruggestuurd naar Turkije. Per teruggestuurde Syrische vluchteling neemt de EU telkens ook één Syrische vluchteling die in Turkije verblijft, op. Turkije eiste voor de ondertekening van deze deal wel het volgende: een versnelling in de EU-toetredingsonderhandelingen De Turken mogen visumvrij reizen naar de EU als aan 72 voorwaarden is voldaan 6 miljard om te investeren in de opvang van vluchtelingen Theo Francken, Belgisch staatssecretaris voor asiel en migratie, over de deal met Turkije: Turkije doet nu wat het al lang moest doen: de grenzen bewaken en niet zomaar iedereen laten vertrekken naar Europa. Die deal met Turkije zal nooit een schoonheidsprijs winnen. Maar ik verdedig de deal. Niet omdat ik Erdogan zo graag zie - integendeel - maar omdat er geen alternatief is." 2. Deal met andere landen in Noord-Afrika en Midden-Oosten Het aantal vluchtelingen richting de EU is drastisch afgenomen sinds de ondertekening van de deal met Turkije. Daarom wil de EU gelijkaardige deals sluiten met landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De komende vier jaar gaat de commissie 8 miljard toewijzen aan de landen die een sleutelrol spelen om hen te helpen met het bewaken van de grenzen en de opvang van vluchtelingen. Men zou EU-asiel moeten kunnen aanvragen in hun eigen regio De opvang van kandidaatasielzoekers buiten de Unie is op zich een goed idee", vindt Kathleen Van Brempt, Europees Parlementslid voor S.pa. Maar dat moet gepaard gaan met de mogelijkheid om ook in de regio asiel aan te vragen, zodat vluchtelingen op een veilige manier naar Europa kunnen reizen. Precies dat ontbreekt in de voorstellen, alsof Europa niet meer bereid is zijn eerlijke deel van de opvang van vluchtelingen te doen. Dit project is gerealiseerd met de steun van het Erasmus + programma van de Europese Commissie. Merkel wil één in, één uit deal met Noord-Afrikaanse landen Naar analogie met de deal met Turkije wil de Duitse bondskanselier met landen in Noord-Afrika een deal sluiten. Elke vluchteling die de EU bereikt vanuit Noord-Afrika zou dan worden teruggestuurd. In ruil wordt een andere vluchteling die daar al langer in een vluchtelingenkamp leeft, in de EU opgenomen.

6 Asielbeleid uitbesteden Enkele kanttekeningen A. DUUR: zes miljard euro voor Turkije + acht miljard voor andere landen Turkije vangt momenteel heel veel vluchtelingen in de wereld op: meer dan 2,5 miljoen. De EU wil geen ongecontroleerde stroom vluchtelingen naar de EU en verkiest dat deze mensen in Turkije blijven. Om in de opvang van al die vluchtelingen te voorzien, geeft de EU 6 miljard aan Turkije. Als de EU een gelijkaardige deal sluit met 16 andere landen, zal ze daar minstens 8 miljard moeten voor uittrekken. B. Mensenrechten? Het terugsturen van vluchtelingen vanuit de EU naar Turkije is een punt van discussie: Volgens de EU is het niet in strijd met de Conventies van Genève omdat Turkije een veilig land is. Maar die redenering gaat niet op als vluchtelingen geen bescherming krijgen in Turkije, wat volgens hulporganisaties het geval is. De rechten waar een vluchteling een op beroep moet kunnen doen, worden niet gegarandeerd in Turkije. Sommige vluchtelingen zouden er worden teruggestuurd naar hun eigen land, waar een oorlog woedt. Bovendien is de opvang in Turkije ondermaats en in strijd met de mensenrechten. En het ziet er niet naar uit dat de andere landen waarmee de EU wil samenwerken dit beter zullen doen (zie kader Amnesty International). Amnesty International getuigt: In Libië zagen we dat vluchtelingen beschoten en geslagen werden nadat de kustwacht hen onderschepte. Nadien werden ze gefolterd in detentiecentra. Andere getuigenissen melden een zinkende boot met 120 passagiers die door de Libische kustwacht werd achtergelaten in plaats van gered. Wil de EU werkelijk geld geven aan landen en zo dergelijke praktijken aanmoedigen? C. Probleem wordt niet opgelost, maar verplaatst naar landen die al instabiel zijn Instabiele landen, soms zelfs dictaturen, moeten de crisissen oplossen. En wat als die landen ermee dreigen de deal niet langer uit te voeren? Europa wordt afhankelijk van de grillen van autoritaire leiders zoals Erdogan, of instabiele landen zoals Libië. stellen verschillende leden van het Europees Parlement. Moeten we niet zelf voldoen aan onze plicht de mensenrechten van vluchtelingen te garanderen? Wat is het probleem in Libië? De Arabische Lente veroorzaakte de val van Kadaffi in Sindsdien is Libië een cocktail van corruptie, illegale wapenhandel, wetteloosheid en mensensmokkel geworden. Politieke partijen, stammen en milities vechten om de macht en de olie- en gasvoorraden van het land. Vanaf midden 2014 zijn twee regeringen aan de macht, wat eigenlijk wil zeggen dat niemand de baas is.

member states member states member states member states Measure of EU member states

member states member states member states member states Measure of EU member states EU measure facts EU measure EU measure EU measure THROUGH DE BRIL VAN DE EU (LIDSTATEN EU maatregel EU maatregel EU maatregel EU maatregel EU maatregel EU maatregel EU maatregel 1. Vluchtelingen komen

Nadere informatie

THUISSITUATIE LEVEL 1 VRAAG 1 VRAAG 2 VRAAG 3. Heel wat mensen in de wereld ontvluchten hun land. Geef 3 redenen waarom mensen op de vlucht slaan.

THUISSITUATIE LEVEL 1 VRAAG 1 VRAAG 2 VRAAG 3. Heel wat mensen in de wereld ontvluchten hun land. Geef 3 redenen waarom mensen op de vlucht slaan. VRAAG 1 THUISSITUATIE LEVEL 1 Heel wat mensen in de wereld ontvluchten hun land. Geef 3 redenen waarom mensen op de vlucht slaan. LEVEL 1 VRAAG 2 VRAAG 3 Een persoon die zijn/haar land verlaat om ergens

Nadere informatie

Access and Return in the EU 11 April 2014

Access and Return in the EU 11 April 2014 Access and Return in the EU 11 April 2014 ECRL, Tineke Strik Centre for Migration Law Utrecht, 15 oktober 2015 Vluchtelingencrisis of bestuurscrisis? Tineke Strik Radboud Universiteit, Raad van Europa,

Nadere informatie

VOORBEREIDEND KNUTSELWERK

VOORBEREIDEND KNUTSELWERK WERKEN MET DE KAART KAART VAN EUROPA Bemachtig een zo groot mogelijke kaart van Europa VOORBEREIDEND KNUTSELWERK Maak knutselmateriaal om de verschillen tussen de landen te duiden. Hieronder staan de benodigde

Nadere informatie

V."/0!.$#!$/1 $ E"134

V./0!.$#!$/1 $ E134 Sinds 2013 is het aantal vluchtelingen dat in Europa bescherming zoekt, sterk gestegen. Ze vluchten vooral voor burgeroorlogen, terreur en onrust in het Midden-Oosten en Afrika. De grote toestroom zet

Nadere informatie

Zittingsdocument B8-0377/2015 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van de verklaringen van de Raad en de Commissie

Zittingsdocument B8-0377/2015 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van de verklaringen van de Raad en de Commissie EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Zittingsdocument 27.4.2015 B8-0377/2015 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van de verklaringen van de Raad en de Commissie ingediend overeenkomstig artikel 123, lid 2, van het

Nadere informatie

6 juni 2015. Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek

6 juni 2015. Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek 6 juni 2015 Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

De opdrachten voor de leerlingen staan online op https://goo.gl/5kwlm1 Op dit invulblad worden de antwoorden genoteerd.

De opdrachten voor de leerlingen staan online op https://goo.gl/5kwlm1 Op dit invulblad worden de antwoorden genoteerd. VOORBEREIDEND HUISWERK Workshop vluchtelingen De opdrachten voor de leerlingen staan online op https://goo.gl/5kwlm1 Op dit invulblad worden de antwoorden genoteerd. A. WIE BEN JE? Binnenkort zal JIJ mevrouw

Nadere informatie

Ronde Vluchtelingen en mensenrechten. De antwoorden

Ronde Vluchtelingen en mensenrechten. De antwoorden Ronde Vluchtelingen en mensenrechten De antwoorden VLUCHTELINGEN EN MENSENRECHTEN Vraag 1) Hoeveel mensen zijn er wereldwijd op de vlucht? a. 25 miljoen b. 70 miljoen c. 100 miljoen In 2018 waren er 70

Nadere informatie

AMNESTY INTERNATIONAL 11-STAPPENPLAN VOOR DE BESCHERMING VAN VLUCHTELINGEN IN EUROPA

AMNESTY INTERNATIONAL 11-STAPPENPLAN VOOR DE BESCHERMING VAN VLUCHTELINGEN IN EUROPA AMNESTY INTERNATIONAL 11-STAPPENPLAN VOOR DE BESCHERMING VAN VLUCHTELINGEN IN EUROPA EEN UNIE VAN BESCHERMING. STAPPENPLAN VOOR DE BESCHERMING VAN VLUCHTELINGEN IN EUROPA. In 2015, bereikten meer dan 1

Nadere informatie

10 VOOROORDELEN OVER VLUCHTELINGEN ONTKRACHT

10 VOOROORDELEN OVER VLUCHTELINGEN ONTKRACHT 10 VOOROORDELEN OVER VLUCHTELINGEN ONTKRACHT 1 Korte Woordenlijst Een migrant Een migrant is iemand die om verschillende redenen zijn land verlaat om elders te gaan wonen, tijdelijk of permanent. Sommige

Nadere informatie

6 juni 2015. Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek

6 juni 2015. Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek 6 juni 2015 Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

B8-0832/2015 } B8-0834/2015 } B8-0837/2015 } B8-0842/2015 } RC1/Am. 4/rev

B8-0832/2015 } B8-0834/2015 } B8-0837/2015 } B8-0842/2015 } RC1/Am. 4/rev B8-0842/2015 } RC1/Am. 4/rev 4/rev Barbara Spinelli Overweging B bis (nieuw) B bis. overwegende dat de lidstaten hebben bijgedragen aan de dramatische stijging van het aantal vluchtelingen door hun militaire

Nadere informatie

Migratieradar april 2016. Ontwikkeling en verwachting van asielmigratie

Migratieradar april 2016. Ontwikkeling en verwachting van asielmigratie Migratieradar april 2016 Ontwikkeling en verwachting van asielmigratie Colofon Titel Migratieradar Asiel april 2016 Inhoud De migratieradar is een kwalitatief analyseproduct en draagt bij aan de informatievoorziening

Nadere informatie

AMNESTY INTERNATIONAL 11-STAPPENPLAN VOOR DE VLUCHTELINGENCRISIS IN EUROPA

AMNESTY INTERNATIONAL 11-STAPPENPLAN VOOR DE VLUCHTELINGENCRISIS IN EUROPA AMNESTY INTERNATIONAL 11-STAPPENPLAN VOOR DE VLUCHTELINGENCRISIS IN EUROPA EEN UNIE VAN BESCHERMING. STAPPENPLAN VOOR DE BESCHERMING VAN VLUCHTELINGEN IN EUROPA. In de eerste acht maanden van 2015, bereikten

Nadere informatie

maatschappijwetenschappen pilot vwo 2017-I

maatschappijwetenschappen pilot vwo 2017-I Opgave 2 De Europese Unie en het vluchtelingenvraagstuk Bij deze opgave horen tekst 2, tekst 3 en tabel 2. Inleiding Deze opgave gaat over de reactie van de Europese Unie, van de EU-lidstaten en van burgers

Nadere informatie

waardigheid participatie gelijke rechten solidariteit individuele vrijheid

waardigheid participatie gelijke rechten solidariteit individuele vrijheid individuele vrijheid participatie gelijke rechten solidariteit waardigheid Basisrechten Santé België is een rechtsstaat en een democratie die ieders mensenrechten e De Staat garandeert de naleving van

Nadere informatie

Dossier Vluchtelingen in Europa

Dossier Vluchtelingen in Europa Dossier Vluchtelingen in Europa Europa kampt met de grootste vluchtelingencrisis sinds WOII. Zowel de lidstaten als de EU zelf proberen deze crisis het hoofd te bieden. Hoe groot is het aantal vluchtelingen

Nadere informatie

17 maart 2017. Onderzoek: EU-top over vluchtelingencrisis

17 maart 2017. Onderzoek: EU-top over vluchtelingencrisis 17 maart 2017 Onderzoek: EU-top over vluchtelingencrisis Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/jenv

Nadere informatie

ACHTERGRONDINFO WAT JE MOET WETEN OVER MIGRATIE, VLUCHTELINGEN EN ASIEL VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN - EDUCATIEF TRAJECT ROAD OF CHANGE

ACHTERGRONDINFO WAT JE MOET WETEN OVER MIGRATIE, VLUCHTELINGEN EN ASIEL VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN - EDUCATIEF TRAJECT ROAD OF CHANGE ACHTERGRONDINFO WAT JE MOET WETEN OVER MIGRATIE, VLUCHTELINGEN EN ASIEL VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN - EDUCATIEF TRAJECT 2 ACHTERGRONDINFO WAT JE MOET WETEN OVER MIGRATIE, VLUCHTELINGEN EN ASIEL VLUCHTELINGENWERK

Nadere informatie

Debat: Vergadering van de Raad van Ministers

Debat: Vergadering van de Raad van Ministers Debat: Vergadering van de Raad van Ministers Korte omschrijving werkvorm De leerlingen spelen een vergadering van de Raad van Ministers na. De Europese Commissie wil 120 duizend asielzoekers over de Europese

Nadere informatie

Migratie en ontwikkeling Sessie: Praktijk en beleid van actoren

Migratie en ontwikkeling Sessie: Praktijk en beleid van actoren Migratie en ontwikkeling Sessie: Praktijk en beleid van actoren Stellingen Voor de ontwikkeling van een land is het best dat er zo weinig mogelijk emigratie is. Ontwikkelingssamenwerking zal migratie stoppen.

Nadere informatie

Simulatie Europese Raad Asielbeleid

Simulatie Europese Raad Asielbeleid Simulatie Europese Raad Asielbeleid 1 President van de Europese Raad Als permanente voorzitter van de Europese Raad (ook wel President genoemd) leid je de vergadering. Je speelt een cruciale rol in het

Nadere informatie

AEG deel 3 Naam:. Klas:.

AEG deel 3 Naam:. Klas:. AEG deel 3 Naam:. Klas:. 1-Video Grensverleggend Europa; Het moet van Brussel. a-in welke Europese stad staat Jan Jaap v.d. Wal? b-beschrijf in het kort waarom een betere Europese samenwerking nodig was.

Nadere informatie

Op de vlucht. Bestemming België

Op de vlucht. Bestemming België Bestemming België Negatief beeld over vluchtelingen 80 % van de Belgen vreest dat vluchtelingen onze levensstijl bedreigen. Slechts 4 % van de ondervraagden vindt dat we méér vluchtelingen moeten opvangen.

Nadere informatie

WHAT'S IN A NAME TERMINOLOGIE VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN - EDUCATIEF TRAJECT ROAD OF CHANGE

WHAT'S IN A NAME TERMINOLOGIE VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN - EDUCATIEF TRAJECT ROAD OF CHANGE WHAT'S IN A NAME TERMINOLOGIE VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN - EDUCATIEF TRAJECT 2 WHAT'S IN A NAME TERMINOLOGIE VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN - EDUCATIEF TRAJECT CGVS Het Commissariaat voor Vluchtelingen

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL A8-0066/28. Amendement

NL In verscheidenheid verenigd NL A8-0066/28. Amendement 6.4.2016 A8-0066/28 28 Malin Björk, Barbara Spinelli, Cornelia Ernst, Marina Albiol Guzmán, Marie-Christine Vergiat, Stefan Eck, Paloma López Bermejo, Marisa Matias, Rina Ronja Kari, Ángela Vallina, Stelios

Nadere informatie

Op de vlucht. 1) Waarom vlucht men eigenlijk? Er zijn vele redenen; politieke vervolging, marteling, oorlog of burgeroorlog zijn enkele voorbeelden!

Op de vlucht. 1) Waarom vlucht men eigenlijk? Er zijn vele redenen; politieke vervolging, marteling, oorlog of burgeroorlog zijn enkele voorbeelden! Op de vlucht 1) Waarom vlucht men eigenlijk? Er zijn vele redenen; politieke vervolging, marteling, oorlog of burgeroorlog zijn enkele voorbeelden! 2) Waar komen de vluchtelingen vandaan? Syrië Sinds in

Nadere informatie

09/2015. Dit bundeltje is van. Actua. De vluchtelingencrisis. Dit bundeltje is van /70 = /10. Leen Van Damme. Pagina 1

09/2015. Dit bundeltje is van. Actua. De vluchtelingencrisis. Dit bundeltje is van /70 = /10. Leen Van Damme. Pagina 1 09/2015 Dit bundeltje is van Actua De vluchtelingencrisis Dit bundeltje is van /70 = /10 Leen Van Damme Pagina 1 Bekijk de onderstaande reportage en los de volgende vragen op. http://www.ketnet.be/kijken/karrewiet/3-september-2015

Nadere informatie

Datum 14 september 2017 Onderwerp Actieplan voor onder meer maatregelen ter ondersteuning van Italië

Datum 14 september 2017 Onderwerp Actieplan voor onder meer maatregelen ter ondersteuning van Italië 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Instructie: Wat weet je van de landen van de EU?

Instructie: Wat weet je van de landen van de EU? Instructie: Wat weet je van de landen van de EU? Korte omschrijving werkvorm De leerlingen gaan in tweetallen aan de slag en krijgen een werkblad. Welk land hoort bij de omschrijving? Elke lidstaat van

Nadere informatie

Thema 2 Om ons heen. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Landschappen. Klimaten. Samenwerking. de regering. Onder de loep.

Thema 2 Om ons heen. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Landschappen. Klimaten. Samenwerking. de regering. Onder de loep. Meander Samenvatting groep 7 Thema 2 Om ons heen Samenvatting Landschappen Landschappen in Europa zijn heel verschillend. Nederland is een heel vlak land. Frankrijk is een land met heuvels en bergen. Zweden

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 34 (2007) Nr. 6 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2012 Nr. 146 A. TITEL Verdrag van Lissabon tot wijziging van het Verdrag betreffende de Europese Unie en het Verdrag tot oprichting

Nadere informatie

Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank

Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank GROEP / KLAS.. Naam: Ga www.schooltv.ntr.nl Zoek op trefwoord: EU Bekijk de clip Het ontstaan van de EU en maak de volgende vragen. Gebruik de pauzeknop

Nadere informatie

Inbreng debat Europese raad

Inbreng debat Europese raad Inbreng debat Europese raad Dagelijks zien wij de trieste beelden van vluchtelingen die zich melden aan de poorten van Europa. En gelukkig zien wij in Nederland velen die zich voor de opvang van vluchtelingen

Nadere informatie

Zittingsdocument B8-0367/2015 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van de verklaringen van de Raad en de Commissie

Zittingsdocument B8-0367/2015 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van de verklaringen van de Raad en de Commissie EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Zittingsdocument 27.4.2015 B8-0367/2015 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van de verklaringen van de Raad en de Commissie ingediend overeenkomstig artikel 123, lid 2, van het

Nadere informatie

Asiel in België Aangepaste opvang. Directeur Beleidsondersteuning, Fanny François

Asiel in België Aangepaste opvang. Directeur Beleidsondersteuning, Fanny François Asiel in België Aangepaste opvang Directeur Beleidsondersteuning, Fanny François Fedasil Federaal Agentschap voor de opvang van asielzoekers Fedasil Organisatie Opgericht in 2001 Federaal Agentschap 1.200

Nadere informatie

Vluchtelingencrisis: gisteren, vandaag, morgen VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN

Vluchtelingencrisis: gisteren, vandaag, morgen VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN Vluchtelingencrisis: gisteren, vandaag, morgen VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN Vluchtelingenwerk Dé referentie dankzij grondige expertise in asiel Opdrachten: Druk op het beleid Ondersteunen iedereen die

Nadere informatie

ALLES WAT JE WIL WETEN OVER VLUCHTELINGEN 1

ALLES WAT JE WIL WETEN OVER VLUCHTELINGEN 1 ALLES WAT JE WIL WETEN OVER VLUCHTELINGEN 1 INLEIDING Het thema vluchtelingen in Europa overheerst al sinds de zomer van 2015 de politieke actualiteit. Daarnaast is het ook thuis en onder vrienden een

Nadere informatie

ALLES WAT JE WIL WETEN OVER VLUCHTELINGEN 1

ALLES WAT JE WIL WETEN OVER VLUCHTELINGEN 1 ALLES WAT JE WIL WETEN OVER VLUCHTELINGEN 1 2 INLEIDING De vluchtelingencrisis in Europa overheerst al maanden de politieke actualiteit. Daarnaast is het thema ook thuis en onder vrienden een heet hangijzer.

Nadere informatie

ALLES WAT JE WIL WETEN OVER VLUCHTELINGEN 1

ALLES WAT JE WIL WETEN OVER VLUCHTELINGEN 1 ALLES WAT JE WIL WETEN OVER VLUCHTELINGEN 1 INLEIDING De vluchtelingencrisis in Europa overheerst al maanden de politieke actualiteit. Daarnaast is het thema ook thuis en onder vrienden een heet hangijzer.

Nadere informatie

15 vragen en antwoorden voor wie de draad kwijt is in het vluchtelingendebat

15 vragen en antwoorden voor wie de draad kwijt is in het vluchtelingendebat Verhaal van de dag 9 september 2015 Leestijd 7-9 minuten Miljoenen op de vlucht? Europa wordt overspoeld? In de wirwar aan nieuwsberichten over vluchtelingen zou het goed kunnen dat je het overzicht bent

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Uitbreiding EU

Werkstuk Aardrijkskunde Uitbreiding EU Werkstuk Aardrijkskunde Uitbreiding EU Werkstuk door een scholier 1646 woorden 23 juni 2004 4,5 90 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Opdracht Europese Unie: Opdracht 1: De Europese Unie bereidt zich voor

Nadere informatie

MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!!

MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!! MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!! De Europese Unie bestaat uit 27 lidstaten. Deze lidstaten hebben allemaal op dezelfde gebieden een aantal taken en macht overgedragen aan de Europese

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 23 mei 2017 (OR. en) 9601/17 ADD 4 JAI 537 ASIM 57 CO EUR-PREP 27 BEGELEIDENDE NOTA van: ingekomen: 17 mei 2017 aan: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de

Nadere informatie

EEN AANTAL MYTHEN OVER MIGRATIE DOORGEPRIKT

EEN AANTAL MYTHEN OVER MIGRATIE DOORGEPRIKT EN DOEN ERTOE: EEN AANTAL N OVER MIGRATIE DOORGEPRIKT maart 2019 Migratie is niets nieuws en ook niet ongewoon. En als migratie goed wordt geregeld, is er geen enkele reden tot zorg. Maar door alle desinformatie,

Nadere informatie

Dit zijn de deals waar Jesse Klaver

Dit zijn de deals waar Jesse Klaver oneworld.nl Dit zijn de deals waar Jesse Klaver van gruwt Rena Netjes Rena Netjes is journalist en arabist. Lees meer van deze auteur > 7-9 minuten Achtergrond Vergelijkbare afspraken zijn mogelijk tussen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 730 Vragen van het lid

Nadere informatie

ALLES WAT JE WIL WETEN OVER VLUCHTELINGEN

ALLES WAT JE WIL WETEN OVER VLUCHTELINGEN Bestel gratis deze brochure bij Amnesty International Vlaanderen. Steun onze campagne met een gift. Zo hebben we meer middelen om actie te voeren. 32 AMNESTY INTERNATIONAL VLAANDEREN VZW Kerkstraat 156

Nadere informatie

Datum 15 december 2017 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de omstandigheden van vluchtelingen in Libië

Datum 15 december 2017 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de omstandigheden van vluchtelingen in Libië 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/jenv

Nadere informatie

Wie bestuurt de Europese Unie?

Wie bestuurt de Europese Unie? Wie bestuurt de Europese Unie? De Europese Unie (EU) is een organisatie waarin 28 landen in Europa samenwerken. Eén ervan is Nederland. Een aantal landen werkt al meer dan vijftig jaar samen. Andere landen

Nadere informatie

De vluchtelingencrisis: oplossingen en inzichten van kinderen

De vluchtelingencrisis: oplossingen en inzichten van kinderen Door rechtopmigratie op 8 oktober, 2015-00:00 foto, school in Nederland uit 1937 De aanslepende vluchtelingencrisis en de daar bijhorende verklaringen van bepaalde politici heeft niemand onberoerd gelaten.

Nadere informatie

AANBEVELING VAN DE COMMISSIE. van over een Europese hervestigingsregeling

AANBEVELING VAN DE COMMISSIE. van over een Europese hervestigingsregeling EUROPESE COMMISSIE Brussel, 8.6.2015 C(2015) 3560 final AANBEVELING VAN DE COMMISSIE van 8.6.2015 over een Europese hervestigingsregeling NL NL AANBEVELING VAN DE COMMISSIE van 8.6.2015 over een Europese

Nadere informatie

De internationalisering in het onderwijs en Europa op een kruispunt. Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere

De internationalisering in het onderwijs en Europa op een kruispunt. Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere De internationalisering in het onderwijs en Europa op een kruispunt Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere DEEL I: Internationalisering van het onderwijs: Kansen voor jonge West-Vlamingen Europa &

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Uw Referentie 2015Z23259 Datum 3 december

Nadere informatie

INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG. Vragen zijn hierna afgedrukt. De voorzitter van de commissie, Brinkman

INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG. Vragen zijn hierna afgedrukt. De voorzitter van de commissie, Brinkman 2011D20702 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG De algemene commissie voor Immigratie en Asiel heeft, ter voorbereiding op het algemeen overleg over Europa en het Nederlands vreemdelingenen asielbeleid

Nadere informatie

DE BRIEVEN BRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE TIJDSLIJN

DE BRIEVEN BRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE TIJDSLIJN DE BRIEVEN BRIGADE HET VERHAAL VAN DE EUROPESE UNIE TIJDSLIJN INTRO VOOR DE LEERKRACHT Deze tijdslijn illustreert het verhaal van de Europese Unie. U kunt de tijdslijn in verschillende stukken afdrukken

Nadere informatie

P7_TA-PROV(2013)0414 Maatregelen van de EU en de lidstaten ten aanzien van de vluchtelingenstroom ten gevolge van het conflict in Syrië

P7_TA-PROV(2013)0414 Maatregelen van de EU en de lidstaten ten aanzien van de vluchtelingenstroom ten gevolge van het conflict in Syrië P7_TA-PROV(203)044 Maatregelen van de EU en de lidstaten ten aanzien van de vluchtelingenstroom ten gevolge van het conflict in Syrië Resolutie van het Europees Parlement van 9 oktober 203 over maatregelen

Nadere informatie

Q&A Migratie. Wat doen Nederland en de EU om te voorkomen dat mensen op de vlucht slaan?

Q&A Migratie. Wat doen Nederland en de EU om te voorkomen dat mensen op de vlucht slaan? Q&A Migratie Wat doen Nederland en de EU om te voorkomen dat mensen op de vlucht slaan? In de hoofdstad van Malta, Valletta, hebben de Europese Unie en een groot aantal Afrikaanse landen in november 2015

Nadere informatie

Eureka Europa! Een didactisch pakket voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs

Eureka Europa! Een didactisch pakket voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs Eureka Europa! Een didactisch pakket voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs 1.1 Een blik op een eeuw Europa Deel 1: Een beetje geschiedenis Dankzij onze vrienden, Marie en Alexander,

Nadere informatie

Praktische opdracht Economie Gevolgen voor Nederland bij toetreding van Turkije aan de E.U.

Praktische opdracht Economie Gevolgen voor Nederland bij toetreding van Turkije aan de E.U. Praktische opdracht Economie Gevolgen voor Nederland bij toetreding van Turkije aan de E.U. Praktische-opdracht door een scholier 2286 woorden 21 november 2006 6,8 59 keer beoordeeld Vak Economie Inleiding

Nadere informatie

Wie bestuurt de Europese Unie?

Wie bestuurt de Europese Unie? Wie bestuurt de Europese Unie? 2 De Europese Unie (EU) is een organisatie waarin 28 landen in Europa samenwerken. Eén ervan is Nederland. Een aantal landen werkt al meer dan vijftig jaar samen. Andere

Nadere informatie

Op 16 september trapte haar jaarlijkse campagne af.

Op 16 september trapte haar jaarlijkse campagne af. De Vlaming is solidair met de mensen op de vlucht 11.11.11 campagne dit jaar in het teken van migratie Bogdan Vanden Berghe Directeur 11.11.11 Op 16 september trapte 11.11.11 haar jaarlijkse campagne af.

Nadere informatie

Antwoorden Aardrijkskunde Antwoorden Discovery par. 1

Antwoorden Aardrijkskunde Antwoorden Discovery par. 1 Antwoorden Aardrijkskunde Antwoorden Discovery par. 1 Antwoorden door een scholier 1209 woorden 24 februari 2013 4,8 4 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Terra Discovery 1: Noord- Europa IJsland

Nadere informatie

Protocol over de bezwaren van het Ierse volk ten aanzien van het Verdrag van Lissabon

Protocol over de bezwaren van het Ierse volk ten aanzien van het Verdrag van Lissabon 1796 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 15 Protokoll in niederländischer Sprachfassung (Normativer Teil) 1 von 10 CONFERENTIE VAN DE VERTEGENWOORDIGERS VAN DE REGERINGEN DER LIDSTATEN Brussel, 14

Nadere informatie

AANGENOMEN TEKSTEN. Resolutie van het Europees Parlement van 10 september 2015 over migratie en vluchtelingen in Europa (2015/2833(RSP))

AANGENOMEN TEKSTEN. Resolutie van het Europees Parlement van 10 september 2015 over migratie en vluchtelingen in Europa (2015/2833(RSP)) Europees Parlement 2014-2019 AANGENOMEN TEKSTEN P8_TA(2015)0317 Migratie en vluchtelingen in Europa Resolutie van het Europees Parlement van 10 september 2015 over migratie en vluchtelingen in Europa (2015/2833(RSP))

Nadere informatie

7,7. Werkstuk door een scholier 2122 woorden 23 maart keer beoordeeld. Maatschappijleer. Wat is het probleem?

7,7. Werkstuk door een scholier 2122 woorden 23 maart keer beoordeeld. Maatschappijleer. Wat is het probleem? Werkstuk door een scholier 2122 woorden 23 maart 2002 7,7 35 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Wat is het probleem? We hebben dit onderwerp gekozen omdat dit ons het meest aansprak en omdat niemand

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD. Financiële informatie over het Europees Ontwikkelingsfonds

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD. Financiële informatie over het Europees Ontwikkelingsfonds EUROPESE COMMISSIE Brussel, 15.6.2016 COM(2016) 386 final MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD Financiële informatie over het Europees Ontwikkelingsfonds NL NL MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD

Nadere informatie

Het is met veel emotie dat ik u welkom heet in de Belgische Senaat.

Het is met veel emotie dat ik u welkom heet in de Belgische Senaat. 1 Toespraak van de heer Armand De Decker, Voorzitter van de Senaat, naar aanleiding van het bezoek van de heer Mahmoud Abbas, President van de Palestijnse Autoriteit 23 februari 2010 Excellenties, Beste

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal 1

Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2013-2014 22 112Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie 33 785 EU-voorstel: Commissiemededeling over de werkzaamheden

Nadere informatie

Dossier Vluchtelingen in Europa

Dossier Vluchtelingen in Europa Dossier Vluchtelingen in Europa Nog nooit waren wereldwijd zoveel mensen op de vlucht. Sinds 2015 stroomt een ongezien aantal van hen ook de Europese Unie binnen. Zowel de lidstaten als de EU zelf proberen

Nadere informatie

e) Nr. impact assessment Commissie en Opinie Raad voor Regelgevingstoetsing Niet opgesteld

e) Nr. impact assessment Commissie en Opinie Raad voor Regelgevingstoetsing Niet opgesteld Fiche 2: Mededeling Migratie langs de centrale Middellandse Zeeroute 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel Gezamenlijke mededeling aan het Europees Parlement en de Europese Raad en de Raad over Migratie

Nadere informatie

Europese grenzen dicht voor vluchtelingen en asielzoekers, past dat binnen het CDA gedachtegoed?

Europese grenzen dicht voor vluchtelingen en asielzoekers, past dat binnen het CDA gedachtegoed? CDA Talent Academie 2014 2015 Europese grenzen dicht voor vluchtelingen en asielzoekers, past dat binnen het CDA gedachtegoed? Peter van den Bol Begeleider: Nico van Buren, fractievoorzitter CDA, Capelle

Nadere informatie

Zittingsdocument B8-0381/2015 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van de verklaringen van de Raad en de Commissie

Zittingsdocument B8-0381/2015 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van de verklaringen van de Raad en de Commissie EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Zittingsdocument 27.4.2015 B8-0381/2015 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van de verklaringen van de Raad en de Commissie ingediend overeenkomstig artikel 123, lid 2, van het

Nadere informatie

Eureka Europa! Een didactisch pakket voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs

Eureka Europa! Een didactisch pakket voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs Eureka Europa! Een didactisch pakket voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs 1.1 Een blik op een eeuw Europa Deel 1: Een beetje geschiedenis Dankzij onze vrienden, Marie en Alexander,

Nadere informatie

Deel 3. Wat doet de Europese Unie? 84

Deel 3. Wat doet de Europese Unie? 84 DEEL 3.5 POLITIE- SAMENWERKING Deel 3. Wat doet de Europese Unie? 84 3.5. POLITIESAMENWERKING DOEL - De leerlingen/cursisten leren dat er al heel wat grenscriminaliteit bestond vóór het opengaan van de

Nadere informatie

6,6. Werkstuk door een scholier 1980 woorden 16 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde

6,6. Werkstuk door een scholier 1980 woorden 16 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde Werkstuk door een scholier 1980 woorden 16 november 2006 6,6 197 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo Inhoud: Voorwoord 3. - Wat verwachten we van dit werkstuk? - Hoe gaan we het aanpakken?

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/jenv

Nadere informatie

Wie bestuurt de Europese Unie?

Wie bestuurt de Europese Unie? Wie bestuurt de Europese Unie? De Europese Unie (EU) is een organisatie waarin 28 landen in Europa samenwerken. Eén ervan is Nederland. Een aantal landen werkt al meer dan vijftig jaar samen. Andere landen

Nadere informatie

Doe mee aan Amnesty s spoedacties, onder andere voor vluchtelingen. Meld je aan op

Doe mee aan Amnesty s spoedacties, onder andere voor vluchtelingen. Meld je aan op IN NEDERLAND WAT KUN JIJ ZELF DOEN? WERELDWIJD ASIEL 2016 31.642 HERKOMST SYRIË 34% Oorlog sinds 2011: huizen zijn vernietigd, steden worden belegerd en vermeende tegenstanders van het regime worden opgesloten

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2016 2017 32 317 JBZ-Raad HN VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 26 april 2017 De vaste commissie voor Immigratie & Asiel / JBZ-Raad 1 heeft

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2016 2017 34 215 EU-voorstel: Europese Migratieagenda COM(2015)240 1 AA VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 16 september 2017 De leden van de

Nadere informatie

Verklaring van Malta van de leden van de Europese Raad. over de externe aspecten van migratie: aanpakken van de route door het centrale

Verklaring van Malta van de leden van de Europese Raad. over de externe aspecten van migratie: aanpakken van de route door het centrale Valletta, 3 februari 2017 (OR. en) Verklaring van Malta van de leden van de Europese Raad over de externe aspecten van migratie: aanpakken van de route door het centrale Middellandse Zeegebied 1. Wij verwelkomen

Nadere informatie

De (buiten)grenzen van Europa

De (buiten)grenzen van Europa De (buiten)grenzen van Europa MIGRATIENOTA Malik Azmani VVD Tweede Kamerfractie Maart 2015 1 INLEIDING Acht heeft een bijzondere betekenis in China. Het staat symbool voor voorspoed en vertrouwen. Niet

Nadere informatie

IMMIGRATIE IN DE EU 85% 51% 49% Immigratie van niet-eu-burgers. Emigratie van niet-eu-burgers

IMMIGRATIE IN DE EU 85% 51% 49% Immigratie van niet-eu-burgers. Emigratie van niet-eu-burgers IMMIGRATIE IN DE EU Bron: Eurostat, 2014, tenzij anders aangegeven De gegevens verwijzen naar niet-eu-burgers van wie de vorige gewone verblijfplaats in een land buiten de EU lag en die al minstens twaalf

Nadere informatie

De Duitse buitenlandse politiek

De Duitse buitenlandse politiek De Duitse buitenlandse politiek 1933-1939 Presentation by Mr Young Jouw taak Jij bent adviseur in buitenlandse politiek Het is jouw taak de leiders van de Nazi s te adviseren. Jij krijgt een aantal problemen

Nadere informatie

Wat is de Europese Unie?

Wat is de Europese Unie? Wat is de Europese Unie? De EU is Europees = gelegen in Europa De EU is een Unie = verenigt landen en mensen Laten we eens inzoomen: Wat hebben de Europeanen met elkaar gemeen? Hoe heeft de EU zich ontwikkeld?

Nadere informatie

BIJLAGE. bij de MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE EUROPESE RAAD EN DE RAAD

BIJLAGE. bij de MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE EUROPESE RAAD EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 18.10. COM() 700 final ANNEX 3 BIJLAGE bij de MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE EUROPESE RAAD EN DE RAAD Eerste voortgangsverslag over het Partnerschapskader

Nadere informatie

I. MIGRATIE Externe dimensie

I. MIGRATIE Externe dimensie Europese Raad Brussel, 15 december 2016 (OR. en) SN 97/16 Conclusies van de Europese Raad over migratie, Cyprus, Oekraïne (15 december 2016) I. MIGRATIE Externe dimensie 1. De Europese Raad herinnert aan

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 30 november 2010 (01.12) (OR. en) 17223/10 ASIM 120 NOTA

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 30 november 2010 (01.12) (OR. en) 17223/10 ASIM 120 NOTA RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 30 november 2010 (01.12) (OR. en) 17223/10 ASIM 120 NOTA van: aan: Betreft: het voorzitterschap het Comité van permanente vertegenwoordigers/de Raad Gezamenlijke verklaring

Nadere informatie

September 2015. PerspectieF, ChristenUnie-jongeren. Jarin van der Zande bestuurslid politiek politiek@perspectief.nu 06-15906935

September 2015. PerspectieF, ChristenUnie-jongeren. Jarin van der Zande bestuurslid politiek politiek@perspectief.nu 06-15906935 September 2015 PerspectieF, ChristenUnie-jongeren Jarin van der Zande bestuurslid politiek politiek@perspectief.nu 06-15906935 Anil Kumar Internationaal internationaal@perspectief.nu 1 Inleiding Elke dag

Nadere informatie

Ik ben de Hamer. Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. HET BESTUUR VAN DE EUROPESE UNIE GROEP 7 8

Ik ben de Hamer. Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. HET BESTUUR VAN DE EUROPESE UNIE GROEP 7 8 Ik ben de Hamer Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Goedendag! Als

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Uw Referentie 2015Z08639 Datum 27 mei 2015

Nadere informatie

GIP 6GW OPDRACHTFICHE 5. Titel : Vluchtelingen. 1 Oriënteren... 2

GIP 6GW OPDRACHTFICHE 5. Titel : Vluchtelingen. 1 Oriënteren... 2 GIP 6GW OPDRACHTFICHE 5 Namen: Sara, Amélie, Evelyn, Sophie Verantwoordelijke leerkracht: Mevrouw Godefrood Deadline: 27/05/2017 Indienen: Op papier / Digitaal / In groep / Individueel Titel : Vluchtelingen

Nadere informatie

ASIEL & MIGRATIE. Copyright : Pauline Willot EUROPESE VERKIEZINGEN

ASIEL & MIGRATIE. Copyright : Pauline Willot EUROPESE VERKIEZINGEN ASIEL & MIGRATIE Copyright : Pauline Willot EUROPESE VERKIEZINGEN Memorandum 2014 1. Woord vooraf Caritas International biedt migranten een humane en individuele begeleiding aangepast aan hun migratietraject,

Nadere informatie

Bijlage

Bijlage Bijlage Tabel i Immigratie naar Nederland van niet in Nederland geboren vreemdelingen, naar land van herkomst ^995-2002) Totaal Westerse landen 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 74.703 86.183 87.145

Nadere informatie

1. In de media wordt vaak gesproken over economische vluchtelingen. Kun je aangeven waarom die term onjuist is?

1. In de media wordt vaak gesproken over economische vluchtelingen. Kun je aangeven waarom die term onjuist is? WAAROM ZIJN ER ZOVEEL SYRISCHE VLUCHTELINGEN? DECEMBER 2015 Vluchtelingen en asielzoekers Vluchtelingen zijn mensen die het risico lopen te worden vervolgd of het risico lopen slachtoffer te worden van

Nadere informatie

Les aardrijkskunde, Mysterie De weg naar Fort-Europa

Les aardrijkskunde, Mysterie De weg naar Fort-Europa Les aardrijkskunde, Mysterie De weg naar Fort-Europa Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn vorig jaar ruim 200.000 migranten de Middellandse Zee overgestoken, waarvan 3500 mensen de overtocht

Nadere informatie