Op de vlucht. Bestemming België

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Op de vlucht. Bestemming België"

Transcriptie

1 Bestemming België Negatief beeld over vluchtelingen 80 % van de Belgen vreest dat vluchtelingen onze levensstijl bedreigen. Slechts 4 % van de ondervraagden vindt dat we méér vluchtelingen moeten opvangen. Dat blijkt uit een enquête die Het Laatste Nieuws samen met VTM heeft gehouden. De incidenten in Calais, de aanrandingen in Keulen op oudejaarsavond, de nieuwe asielwet in Denemarken, Schengen dat onder druk staat, Oostenrijk dat een bovengrens voor asielzoekers instelt... De negatieve berichtgeving heeft mogelijks een invloed op de Belgische publieke opinie. Opvangcentra in België Na de start van de vluchtelingencrisis opende Fedasil een aantal nieuwe opvangcentra. Onlangs verklaarde Theo Francken echter dat het aantal opvangcentra terug wordt afgebouwd door de verminderde toestroom aan vluchtelingen. Ook het spreidingsplan voor België komt hierdoor voorlopig in de koelkast terecht. Quote van de dag "Tijdens de asielcrisis hebben we het opvangnetwerk op enkele maanden tijd uitgebreid met plaatsen. Dat was de grootste humanitaire operatie in België sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Nu is de kentering ingezet. [ ] De instroom van nieuwe asielzoekers is teruggevallen van een piek van in september naar amper 836 in mei. De deal met Turkije werkt." (Theo Francken, Staatsecretaris voor Asiel en Migratie) Speciale uitgave Op de Vlucht

2 Op de vlucht Bestemming Bulgarije Bulgarije vangt vluchtelingen op in tentenkampen Ook Bulgarije heeft te maken met een verhoogde instroom van vluchtelingen Premier Gerdzhikov Asielzoekers willen niet in Bulgarije zijn. We kunnen hen niet dwingen om hier te blijven. Vluchtelingen komen via Bulgarije De grens met Turkije gaat dicht De Bulgaren zij er van overtuigd dat de deal met Turkije een positieve effect heeft op het aantal vluchtelingen dat hun land binnen komt. Speciale uitgave Op de vlucht

3 Bestemming Cyprus Bootjes vluchtelingen bereiken de Cypriotische kust Het is ongerechtvaardigd, contraproductief en onacceptabel om de last van de verantwoordelijkheid voor de migratiecrisis op mijn schouders of die van Cyprus te leggen. (premier Anastasiades) In de toeloop naar EU-Turkse vluchtelingendeal, werkte Cyprus sterk tegen. Turkije probeerde van de deal gebruik te maken om hoofdstukken van hun EU-lidmaatschap op de agenda te zetten. Cyprus was hier niet mee akkoord en dreigde enige tijd met een veto tegen de deal. We willen maximaal 300 vluchtelingen opnemen en eigenlijk willen we liefst ook dat het Orthodoxe Christenen zijn. Zij kunnen zich makkelijker integreren in de Cypriotische samenleving. (minister van binnenlandse zaken) De Cypriotische regering wijst het voorstel om een Europese kust en grenswacht uit te bouwen af. Het voorstel gaat in tegen het beslissingsrecht van de lidstaten. Het is onaanvaardbaar dat de EU zou kunnen oordelen dat een land haar eigen grenzen niet goed genoeg beschermt.

4 Bestemming Denemarken Nieuwe wetten rond asiel Hoewel Denemarken ooit bekend stond als de kampioen in rechten voor vluchtelingen, wil Denemarken nu vooral een onaantrekkelijke plaats zijn voor vluchtelingen. Denemarken wil hierom haar eigen beleid kunnen voeren. Deens asielbeleid wordt beslist in Denemarken, niet in Brussel. Schengen wordt in vraag gesteld Volgens een nieuwe Deense wet moeten asielzoekers niet noodzakelijke spullen die geen emotionele waarde hebben en meer dan euro waard zijn inleveren. Trouwringen mogen ze bijvoorbeeld wel houden. Premier Rasmussen Als de EU de toevloed van vluchtelingen niet snel onder controle krijgt, dan moeten we de rechten van vluchtelingen in de Conventie van Genève herzien. De toevloed van vluchtelingen zorgt overal in Denemarken voor extra (grens)controles. (De Standaard)

5 Bestemming Duitsland Angela Merkel vindt het de morele plicht van de EU-lidstaten om vluchtelingen goed op te vangen. Ze liet ook verstaan dat Duitsland deze taak aan kan. Wir Schaffen das? (we kunnen het aan) Maar snel bleek dat ook voor Duitsland te veel vluchtelingen tegelijkertijd aankomen. Merkel begint dan ook geleidelijk aan een hardere lijn in te nemen tegenover vluchtelingen. Duitsland blijft wel geloven in het Europese spreidingsplan dat de druk op Griekenland en Italië moet verlichten en belooft elke maand 500 vluchtelingen uit deze landen over te nemen. Gastvrij Duitsland? De illegale migratie zoveel mogelijk stoppen, zonder tekort te schieten in onze humanitaire verantwoordelijkheid: dat moet ons doel zijn. We moeten zo snel mogelijk akkoorden sluiten met derde landen, vooral in Afrika maar ook met Pakistan en met Afghanistan, zodat het duidelijk wordt: wie niet op humanitaire grond kan blijven, zal naar zijn thuisland teruggestuurd worden. (Angela Merkel, Bondskanselier) Niet alle Duitsers waren akkoord met Merkels eerste aanpak om zoveel vluchtelingen op te vangen. De gebeurtenissen met Oudejaarsavond 2015 in Keulen droegen zeker bij aan het wantrouwen.

6 Nog 2 maanden om de vluchtelingencrisis op te lossen. Donald Tusk Bestemming Estland Burgers protesteren tegen vluchtelingen Cijfer van de dag: 4 Slechts 4 op de 10 Esten wil dat er meer beslissingen over asiel en migratie op het EUniveau genomen worden. Premier Ratas Oorlog in Oekraïne Een verplicht spreidingsplan is onaanvaardbaar. De Commissie zou beter een vrijwillig spreidingsplan voorstellen en meer rekening houden met wat de lidstaten willen. Nu de Balkanroute afgesloten is, vrezen de Esten dat vluchtelingen via hun land zullen trachten de rest van Europa te bereiken. Daarom gaf het land aan dat het (net als Letland en Litouwen) hekkens zal plaatsen langs de grens met Rusland. Het zijn vooral vluchtelingen uit Oekraïne die Estland binnenkomen. De overheid keurt echter zeer weinig asielaanvragen goed, ook al ligt de taal en cultuur van Oekraïners dicht bij die van de Estse bevolking. De bevolking staat huiverachtig tegenover vluchtelingen met een andere cultuur. Vluchtelingen worden vaak geïntimideerd.

7 Bestemming Finland Burgers betogen voor en tegen de komst van vluchtelingen in Finland Premier Sipilä Het is onze morele plicht om echte vluchtelingen op te vangen. We moeten echter ook streng zijn en de kosten beperken. Asielbeleid wordt aangescherpt De regering wil dat asielzoekers gratis werken, iedereen krijgt een informatiebrochure over de Finse cultuur en asielzoekers moeten de Finse taal leren. Bovendien wordt er geen subsidiaire bescherming meer verleend aan asielzoekers uit Afghanistan. Een schatting zegt dat 2 op 3 asielaanvragen afgekeurd zal worden. Deze afgekeurde asielzoekers moeten sneller teruggestuurd worden naar hun land van herkomst.

8 Nog 2 maanden om de vluchtelingencrisis op te lossen. Donald Tusk Bestemming Frankrijk Duizenden vluchtelingen die de oversteek proberen maken naar het Verenigd Koninkrijk zijn gestrand in kampen in Calais en Duinkerke. De toestand is er mensonwaardig en de Franse politie treedt hard op. Na veel protest van mensenrechtenorganisaties, werd het tentenkamp in Calais in maart deels ontruimd. Toch blijft het aantal vluchtelingen dat in het kamp verblijft steeds stijgen. President François Hollande Tentenkampen in Calais en Duinkerke De regering zal tot het einde gaan. We zullen het tentenkamp helemaal en definitief ontmantelen. De Britse autoriteiten moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Het is niet omdat de Britten een soevereine beslissing hebben genomen (de Brexit), dat ze kunnen verzaken aan hun plichten ten opzichte van Frankrijk. Schengen wordt in vraag gesteld Als reactie op de terroristische aanslagen in Parijs werden opnieuw identiteitscontroles ingevoerd. Een uitzonderlijke situatie vraagt om uitzonderlijke maatregelen. Frankrijk meent dat als er grenscontroles waren geweest en als de Belgische veiligheidsdiensten meer informatie zouden doorgeven aan Frankrijk, de aanslagen misschien voorkomen hadden kunnen worden.

9 Nog 2 maanden om de vluchtelingencrisis op te lossen. Donald Tusk Bestemming Griekenland Gammele bootjes bereiken Griekse kust Premier Tsipras De EU-lidstaten moeten meer solidariteit tonen met de landen waar veel vluchtelingen aankomen. Het voorstel van een verplichte grens en kustwacht gaat in tegen het beslissingsrecht van de lidstaten over hun eigen grondgebied. Dit is onaanvaardbaar. Het Grieks lidmaatschap van Schengen wordt in vraag gesteld De EU-lidstaten stellen vast dat Griekenland haar grenzen slecht controleert. Vingerafdrukken worden niet systematisch in het systeem ingevoerd en de echtheid van reisdocumenten niet systematisch nagegaan en gecheckt aan de hand van veiligheidsdatabanken. Dit heeft gevolgen voor alle lidstaten, en vooral voor de landen van het Schengen gebied. Na de deal met Turkije verwachtte men dat het aantal vluchtelingen dat via bootjes aan kwam, zou dalen. Dit blijkt niet het geval. Turkije laat mensen gewoon door, klinkt het bij de Grieken. Klacht tegen inhumane opvang Griekenland werd aangeklaagd bij het Europees Hof van Justitie wegens de inhumane opvang van asielzoekers. Het zou de basisopvang (bed, bad en brood) niet voldoende bieden.

10 Bestemming Hongarije Muur beschermt Hongaren tegen illegale migranten Om vluchtelingen buiten te houden bouwde Hongarije niet enkel een hek aan haar grens met Servië (geen lid van de EU), maar ook met Roemenië en Kroatië, die wel lid zijn van de EU, maar niet van Schengen. Er worden voorstellen gelanceerd om varkenskoppen op de grenshekken te zetten, om vluchtelingen nog meer af te schrikken. Premier Orbán Vluchtelingen zijn illegalen die de wet overtreden en moeten Hongarije en de rest van de EU dus zo snel mogelijk verlaten. We moeten onze grenzen beter beschermen om vluchtelingen buiten te houden. Hongarije is een aanhanger van de deal met Turkije en gelooft ook sterk in het succes er van. Hongarije kreeg al veel kritiek over de manier waarop het met vluchtelingen om gaat. De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken, Jean Asselborn, ging zelfs zo ver om te zeggen dat het land voor haar behandeling van vluchtelingen uit de EU moet uitgesloten worden. Asielcentra Wanneer vluchtelingen toch nog in Hongarije terechtkomen en er blijven, dan worden ze slecht opgevangen. De opvang is amper georganiseerd. Het gebrek aan voedsel leidt regelmatig tot vechtpartijen. De Commissie tikte Hongarije hiervoor op de vingers.

11 Nog 2 maanden om de vluchtelingencrisis op te lossen. Donald Tusk Bestemming Ierland Premier Kenny De EU heeft gefaald bij het ontwikkelen van een Europees asielbeleid. Dat toont de asielcrisis duidelijk aan. Tentenkampen in Calais en Duinkerke Cijfer van de dag: Doordat de landen van het Schengengebied er niet voldoende voor zorgen dat vluchtelingen geregistreerd en opgevangen worden, reizen ze door naar Noord- en West-Europa. Enkele duizenden willen via Frankrijk doorreizen naar het Verenigd Koninkrijk, maar ook naar Ierland. Als Frankrijk de kampen in Calais en Duinkerke beter zou aanpakken dan zouden minder vluchtelingen erin slagen de tocht naar Ierland te maken. Ierland was niet verplicht om deel te nemen aan het eerdere spreidingsplan van de Europese Commissie waarmee vluchtelingen verspreid zouden worden over de EU-lidstaten. Ierland was dus niet verplicht om ook maar één vluchteling op te vangen. Ierland besliste vrijwillig toch asielzoekers op te nemen. Speciale uitgave Fort Europa

12 Bestemming Italië Reddingsmissies Na de dramatische scheepsramp in Lampedusa kwam de EU eindelijk ter hulp. Ondertussen is de operatie Triton actief. Italië waardeert deze hulp. Hulp moet echter vrijblijvend blijven. De Commissie kan niet eisen dat een lidstaat troepen van Frontex in zijn gebied toelaat wanneer de Commissie oordeelt dat een land zijn grenzen niet voldoende bewaakt. Dit gaat in tegen het zelfbeschikkingsrecht van de lidstaten op hun eigen grondgebied. Premier Gentiloni De lidstaten moeten meer solidariteit tonen. Als er 1 miljoen vluchtelingen in de EU aankomen op 1 jaar tijd, dan volstaat het niet om af te spreken er te verspreiden op 2 jaar tijd. Cijfer van de dag De eerste zes maanden van 2016 zijn migranten gearriveerd aan de Italiaanse kust. Dat zijn er evenveel als in dezelfde periode de voorbije twee jaar. Dit komt door de sluiting van de route via Griekland.

13 Vluchtelingen op doortocht Bestemming Kroatië Schengen wordt in vraag gesteld Om ervoor te zorgen dat Kroatië geen grote hoeveelheden vluchtelingen moet opvangen, worden ze doorgestuurd naar Slovenië en Hongarije. Zo wil de overheid voorkomen dat Kroatië een hotspot wordt. Alle lidstaten moeten hun steentje bijdragen. Servische grens sluit Slovenië sloot de grens met Kroatië af. Dit maakt het moeilijker voor vluchtelingen om Kroatië te verlaten. Er ontstaan gevechten aan de grens. Het niet registreren in Kroatië, maar doorsturen van vluchtelingen zorgde voor een conflict met Hongarije en commentaar van de Commissie. Premier Oreskovic Kroatië wil niet meer instaan voor grote aantallen vluchtelingen. Het is de schuld van Turkije en Griekenland dat vluchtelingen de Balkanroute nemen. Beiden houden vluchtelingen onvoldoende tegen.

14 Nog 2 maanden om de vluchtelingencrisis op te lossen. Donald Tusk Bestemming Letland Angst voor culturele mix Toen de Letse regering het spreidingsplan van 2015 goedkeurde waarin beslist werd dat het land 776 vluchtelingen moet opnemen protesteerde een deel van de Letse bevolking. Er wordt bezorgdheid geuit over de observatie dat de meeste vluchtelingen moslim zijn. Premier Kucinskis Schengen wordt in vraag gesteld Een spreidingsplan kan enkel bestaan als het vrijwillig is. Wie vluchtelingen opvangt binnen zo n spreidingsplan moet bovendien extra middelen krijgen. De Letse regering drukt haar twijfels uit over het voortbestaan van Schengen omwille van de aanhoudende druk van vluchtelingen. De regering roept Griekenland ook op om strengere grenscontroles uit te voeren. Er wordt echter ook gevreesd dat de gesloten grenzen in het Zuiden van Europa ervoor zullen zorgen dat vluchtelingen via de Lets-Russische grens zullen komen.

15 Bestemming Litouwen EU-lidstaten ontvangen vluchtelingen Litouwen nam al 400 vluchtelingen (voornamelijk uit Rusland, Oekraïne en Georgië) op. Dan kwam door het vorige spreidingsplan, en nu is er de weer vraag om permanent extra mensen op te vangen. Hier stopt het, klinkt het bij president Grybauskaité. De VN tikte Litouwen op de vingers voor de zeer beperkte inspanningen die het land levert voor vluchtelingen. Er is zelfs geen integratieplan. Dit zou toch niet lukken, luidt het antwoord van de Litouwse overheid. Grenscontroles ingevoerd President Grybauskaite We keurden het vorige spreidingsplan goed, maar we verzetten ons tegen een permanent spreidingsplan. Het land waar een vluchteling als eerste toekomt, is er voor verantwoordelijk! De deal met Turkije is een succes. Litouwen voert controles aan de grens met Polen uit. Zo hoopt het land vluchtelingen tegen te houden en terug naar Polen te sturen. Het land begint ook met het plaatsen van hekkens aan de grens. Het merendeel van de Litouwse burger wil liever geen diverse samenleving.

16 Bestemming Luxemburg Lijst van veilige landen aanleggen Luxemburg is voorstander van een Europese lijst van veilige landen. Op basis van zo n lijst worden vluchtelingen uit bv. de Balkan teruggestuurd, waardoor je meer ruimte hebt om vluchtelingen uit Syrië, Eritrea etc. op te vangen. Die hebben gegronde redenen om te vluchten en verdienen hulp. Luxemburg wil voorrang geven aan (oorlogs)vluchtelingen en niet aan economische migranten. Een lijst van veilige landen helpt om het onderscheid te maken. Beeld van de dag Goede integratie is belangrijk! Ook in Luxemburg is er angst bij de bevolking voor vluchtelingen, maar de Luxemburgse premier Bettel argumenteert dat dit niet nodig is als er een goed integratieplan bestaat om vluchtelingen te helpen integreren. In Luxemburg mogen asielzoekers bv. al vanaf 6 maanden na het indienen van hun asielaanvraag een job opnemen. Premier Bettel 28 nationale oplossingen biedt geen oplossing. Iedereen die zelf kiest wanneer hij de grens sluit: dat kan niet. We moeten 1 Europese oplossing hebben. Schengen moet blijven bestaan. Bovendien moeten we als democratische, welvarende landen, onze verantwoordelijkheid nemen tav deze humanitaire crisis. De minister van Buitenlandse Zaken, Jean Asselborn, uitte sterke kritiek op het beleid van Hongarije en riep zelfs op om het land uit de EU te verwijderen.

17 Bestemming Malta Europees Hof van Justitie pakt Malta aan Voor een klein eiland als Malta, met een beperkte oppervlakte, zijn er veel asielaanvragen. Vaak registreert Malta de vluchtelingen niet, en stuurt hen gewoon door (bv. naar Italië) Premier Muscat Via de Middellandse Zee proberen vluchtelingen Malta te bereiken. In 2013 was de Maltese overheid van plan om vluchtelingen op zee terug te sturen, nog voor ze de kans kregen om asiel aan te vragen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) tikte Malta hiervoor op de vingers. De overheid houdt echter vol dat ze dit nooit echt wilde doen en ze dit enkel zeiden om de EU wakker te schudden. Daarnaast bekritiseert het EHRM de omstandigheden waarin Malta asielzoekers opvangt, want die zijn zeer slecht. ALLE EU-landen moeten hun steentje bijdragen. Er moet een eerlijk spreidingsplan komen, waarbij ie-de-reen een solidaire bijdrage levert. We moeten een gemeenschappelijk EU-beleid hebben. Dat verschillende landen apart muren bouwen en grenzen bewaken gaat in tegen het idee van een Europese samenwerking. We moeten dan ook een Europese oplossing vinden.

18 Bestemming Nederland Aantal asielaanvragen moet dalen, zegt de minister van asiel. De EU-Turkije deal werkt! We moeten deze verder uitbreiden. Mensensmokkelaars aanpakken Meer opvang in de buurlanden Premier Rutte De Nederlandse premier Rutte wil mensensmokkelaars hard aanpakken, om op die manier illegale migratie te voorkomen. Daarnaast zegt hij dat hij ervoor zal zorgen dat de nieuwe regels rond een Europees asielbeleid Nederland niet te veel geld mogen kosten. Het liefst zou ik willen dat vluchtelingen in de eigen regio worden opgevangen. Als ze toch naar de EU komen, moeten ze asiel aanvragen in het eerste land waar ze aankomen. Nederland kan enkel akkoord gaan met een spreidingsplan binnen de EU als de EU ook een lijst maakt van veilige landen, waar naar we mensen kunnen terugsturen.

19 Bestemming Oostenrijk Duitse beleid beïnvloedt Oostenrijk Merkels Wir schaffen das heeft een aanzuigeffect gecreëerd waar Oostenrijk hinder van ondervindt, zegt de kanselier Kern. Omdat er zo veel mensen naar Duitsland vertrokken, is Merkel op de rem gaan staan en voert Duitsland grenscontroles in. Daardoor blijft iedereen in Oostenrijk hangen. Om dit te vermijden, moeten wij op onze beurt grenscontroles met Slovenië uitvoeren en zelfs enkele kilometers muur bouwen klinkt het nog. Kanselier Kern Oostenrijk zal de grenscontroles verder aanscherpen. We moeten strenge controle en selectie aan de buitengrenzen doen. Eenmaal vluchtelingen binnen zijn, moeten we ze eerlijk verdelen. Enkel zo kunnen de open binnengrenzen gerespecteerd blijven. Oostenrijk wil sancties voor landen die geen verantwoordelijkheid opnemen en zich verzetten tegen het spreidingsplan. De Oostenrijkse regering heeft besloten in 2016 niet meer dan asielaanvragen te verwerken. Tot 2019 worden in totaal maximaal mensen toegelaten. Dat heeft de regering in Wenen besloten. De overheid moet nog vaststellen wat zij doet als het aantal wordt overschreden. Er klinkt veel kritiek op het voorstel: wat doe je dan met de ste asielaanvraag? Het is een mensenrecht dat elk dossier apart behandeld wordt, klinkt het bij mensenrechtenorganisaties.

20 Bestemming Polen EU-lidstaten ontvangen vluchtelingen Veiligheid eerst Door de grote vluchtelingenstroom staat de veiligheid onder druk. Het is moeilijk iedereen te controleren. Zo heeft één van de terroristen van Parijs (een Franse burger) zich tussen de vluchtelingen verstopt, klink het bij de Poolse overheid. De deal met Turkije is een groot succes! Polen zal zelf zijn grondgebied wel bewaken, want als er een Europese grens-en kustwacht komt en die levert slecht werk, dan zou Polen er de dupe van zijn, aldus premier Szydlo. Premier Szydło wij zijn tegen een verplicht permanent spreidingsplan. Landen moeten vluchtelingen ontvangen op vrijwillige basis. We zijn ook tegen een Europese grens en kustwacht. Laat elke lidstaat gewoon zelf zijn grenzen bewaken. Veel Polen zeggen: te veel moslims Een studie van het Amerikaanse Pew Research Center toont aan dat 71% van de Poolse bevolking gelooft dat de toestroom van vluchtelingen de kans op terrorisme verhoogt. 75% vreest dat vluchtelingen hun sociale voordelen en banen zullen afnemen. Verschillende Oost-Europese landen waren niet blij met Angela Merkel haar welkom aan vluchtelingen

21 Bestemming Portugal Legale migratie mogelijk maken? De Portugese overheid vindt dat we het probleem moeten aanpakken bij de wortels in de landen waar oorlog is. Als mensen dan toch op de vlucht slaan, gebeurt de opvang van vluchtelingen best in de buurlanden van oorlogsgebieden. Voor diegene die naar de EU komen, moet er een strenge controle zijn. Elk land moet die apart doen. Anderzijds wil de Portugese overheid legale migratie wel mogelijk maken. Op die manier kan het land extra werkkrachten aantrekken, want door de financiële en economische crisis is een belangrijk deel van de Portugese werkende bevolking vertrokken om in ander landen werk te vinden. Premier Costa liet weten dat het land bereid is om 5800 vluchtelingen meer binnen te halen dan de 4500 die hen oorspronkelijk werd opgelegd door de EU. Portugal wil wel zelf haar vluchtelingen kunnen kiezen en focust zich hierbij op landbouwers. Premier Costa Deze crisis is een bedreiging voor de Europese waarden. We moeten dan ook vastberaden zijn wanneer we deze aanpakken, zodat we de essentiële waarde van menselijke waardigheid kunnen behouden. Elke land moet zijn buitengrenzen goed bewaken. Maar de open binnengrenzen moeten blijven bestaan, onze economie heeft dat nodig. Sinds kort worden asielzoekers in detentiecentra opgevangen. Dit kan ervoor zorgen dat burgers vluchtelingen en asielzoekers als criminelen gaan zien omdat zij opgesloten zijn.

22 Bestemming Roemenië In september 15 stond in de krant dat twee Afghaanse vluchtelingen waren aangekomen in een Roemeens dorp vlakbij de grens met Servië en Hongarije. Dit was groot nieuws in Roemenië omdat er (in tegenstelling tot veel Centraal- en Zuid-Europese landen) in Roemenië tot dan bijna geen vluchtelingen waren aangekomen. Veel Roemenen zagen het lage aantal vluchtelingen in hun land als een pijnlijke indicatie dat ze niet echt meetellen in de Europese Unie. Niemand wil naar Roemenië komen, en vele burgers waren dan ook blij met de aankomst van de twee Afghanen Tot ze erachter kwamen dat de twee Afghaanse asielzoekers per ongeluk in Roemenië waren beland. De Afghanen waren onderweg van Servië naar Hongarije, maar hadden de verkeerde afslag genomen bij het grenspunt tussen Hongarije en Roemenië. De Roemeense grenspolitie ontdekte het tweetal toen ze drie meter op Roemeens grondgebied waren. Toen de vluchtelingen hoorden dat ze in Roemenië waren, begonnen ze te huilen. Ondertussen zijn er meer vluchtelingen in Roemenië en nu kunnen de politici echt meespreken in het debat rond de vluchtelingencrisis. Nu kunnen de politici ook klagen over te veel. Nu kan de Roemeense overheid ook kritiek geven op Duitsland en andere landen als zij de grenzen sluiten, omdat vluchtelingen dan worden teruggedreven naar Oostenrijk, Hongarije en uiteindelijk ook Roemenië. President Johannis Wij zijn tegen het permanent spreidingsplan. Als we dan toch aan die spreidingsplicht moeten voldoen, willen we in ruil het recht lid te worden van Schengen. Dan kunnen de Roemenen zich tenminste vrij bewegen in de EU. Roemenië mag geen vluchtelingenkamp worden: als Duitsland en andere landen de grenzen sluiten, zal Roemenië dat ook doen. Deals zoals die met Turkije zijn een stap in de juiste richting.

23 Bestemming Slovenië Schengen in gevaar? De Sloveense premier wil dat de grenzen binnen het Schengengebied open blijven, maar enkel als iedereen de regels goed toepast. Als Duitsland en Oostenrijk hun grenzen sluiten, of als Kroatië iedereen doorstuurt naar Slovenië, dan schrikt hij er niet voor terug om dit ook te doen. Anders blijft iedereen in Slovenië... Premier Cerar We moeten werk maken van een Europees asielbeleid*, anders komt de hele EU in het gedrang. Ik ben voor open grenzen, maar dan moet iedereen ze toepassen. Als je de stroom ergens stopt, krijg je een overstroming. * Een te diverse samenleving zien de Slovenen niet zitten. Cerar wil een verdeelsleutel met weinig last voor Slovenië. Slovenië is een groot voorstander van de deal met Turkije. Speciale uitgave Fort Europa

24 Bestemming Slowakije Vluchtelingen vinden (beperkte) ingang via Slowakije Beelden van de dag Verschillende Oost-Europese landen waren niet blij met Angela Merkel haar welkom aan vluchtelingen. Premier Fico -> Wij stemden tegen het vorige EUspreidingsplan en vechten aan dat we het moeten uitvoeren. We zijn al helemaal tegen een permanent spreidingsplan. -> Laat ons dokters en humanitaire hulp sturen naar de oorlogsgebieden ipv vluchtelingen hier te moeten opvangen. -> Laten we alle grenzen, ook binnen Schengen, streng bewaken. Slowakije wil net als Polen, Tsjechië en Letland veel meer aan veiligheid denken. Bij de aanslagen in Parijs is gebleken dat een terrorist (Franse burger) zich onder de vluchtelingen had gemengd. De enige manier om gebeurtenissen zoals in Parijs en Duitsland te vermijden, is door weinig moslims te hebben in Slowakije. Het idee van een multicultureel Europa heeft gefaald en de natuurlijke integratie van mensen met een andere manier van leven, denken, met een andere culturele achtergrond en vooral een andere religie is niet mogelijk, aldus premier Fico.

25 Bestemming Spanje Beeld van de dag Een deel van de migranten komt via Spanje naar de EU. Spaans premier Rajoy houdt de stroom al jaren tegen: Zo komen er ook minder migranten in de andere landen toe. Melilla en Ceuta, 2 kleine stukjes Spanje in het Noorden van Marokko, werden de afgelopen weken weer druk bezocht. Migranten uit Afrika probeerden de hekken in de enclaves over te klimmen. De Spaanse politie kroop op het hek en duwde de migranten terug naar de Marokkaanse zijde. Premier Rajoy Het gaat slecht met de economie van ons land. Wij kunnen nu niet veel extra vluchtelingen opvangen. We kunnen dus best onze buitengrenzen goed bewaken.

26 Bestemming Tsjechië Premier Sobotka: Wij controleren de grens met Oostenrijk -> Aan de buitengrenzen van Schengen moeten hotspots komen. Daar moeten vluchtelingen geregistreerd en gescreend worden. -> Laten we alle grenzen, ook binnen Schengen, streng bewaken. -> Eenmaal binnen: vrije keuze naar waar een vluchteling gaat. Je kan hen toch niet verplichten naar Tsjechië te komen met spreidingsplan. -> Laat de opvang van vluchtelingen voornamelijk over aan de buurlanden van de landen die in oorlog zijn (zoals Syrië). -> Maak snelle terugkeer naar eigen land of veilige landen mogelijk Verschillende Oost-Europese landen waren niet blij met Angela Merkel haar welkom aan vluchtelingen. Er is een angst voor een te diverse samenleving met veel moslims. De Tsjechische president, Milos Zeman, nam zelfs deel aan een antiislambetoging.

27 Bestemming Verenigd Koninkrijk Geen lid van Schengen, wij bepalen controles zelf! Premier May Asielbeleid = binnenlandse zaken. Waarom moeit de EU zich hiermee? Wij willen zelf bepalen hoe we onze grenzen bewaken en hoeveel vluchtelingen we opvangen. We moedigen andere landen aan ook meer grenscontroles te doen. Schengen is passée. Er moet een beter onderscheid gemaakt worden tussen echte vluchtelingen en economische immigranten. Beeld van de dag Het Verenigd Koninkrijk wil de grens met het Noord-Franse Calais veel strenger gaan bewaken. Die mensen moeten maar asiel aanvragen in Frankrijk, klinkt het bij de Britse overheid. Het Verenigd Konikrijk is overtuigd van het succes van de Deal met Turkije. Het Verenigd Koninkrijk hamert er op dat het zelf wil beslissen hoe het de toestroom van vluchtelingen aanpakt. Dat is ook een van de redenen dat het voor een Brexit gekozen heeft. Britten geloven dat ze vluchtelingen het beste kunnen helpen door humanitaire hulp te sturen naar hun land van herkomst, niet door hen hier op te vangen. We kunnen niet enkel de symptomen van deze crisis behandelen. We moeten de oorzaak ook aanpakken. Speciale uitgave Fort Europa

28 Bestemming Zweden Einde van opendeurbeleid Aangezien vele landen vluchtelingen doorsturen naar Zweden, kan het land het opendeurbeleid niet meer aan. De Zweedse regering is door deze oneerlijke spreiding genoodzaakt controles te doen aan de Deens-Zweedse grens, om zo de toestroom aan vluchteligen in te dammen. Premier Löfven Zweden vangt enorm veel vluchtelingen op in vergelijking met de andere landen. Het kan niet dat sommige landen zoals Polen en Slowakije de deuren toedoen. Niet 1 of 2, maar alle 28 EU-lidstaten moeten hun verantwoordelijkheid opnemen! Er moet een eerlijk permanent spreidingsplan komen. Grote betoging tegen de komst van migranten: Niet iedereen vindt het erg dat er terug grenscontroles zijn. Mensen die dagelijks pendelen tussen de Deense hoofdstad Kopenhagen en de Zweedse stad Stockholm zijn niet tevreden: vroeger duurde de treinrit 35 minuten. Daar komen nu 45 minuten bij. Door al deze grenzen te sluiten, is Schengen in gevaar.

VOORBEREIDEND KNUTSELWERK

VOORBEREIDEND KNUTSELWERK WERKEN MET DE KAART KAART VAN EUROPA Bemachtig een zo groot mogelijke kaart van Europa VOORBEREIDEND KNUTSELWERK Maak knutselmateriaal om de verschillen tussen de landen te duiden. Hieronder staan de benodigde

Nadere informatie

member states member states member states member states Measure of EU member states

member states member states member states member states Measure of EU member states EU measure facts EU measure EU measure EU measure THROUGH DE BRIL VAN DE EU (LIDSTATEN EU maatregel EU maatregel EU maatregel EU maatregel EU maatregel EU maatregel EU maatregel 1. Vluchtelingen komen

Nadere informatie

V."/0!.$#!$/1 $ E"134

V./0!.$#!$/1 $ E134 Sinds 2013 is het aantal vluchtelingen dat in Europa bescherming zoekt, sterk gestegen. Ze vluchten vooral voor burgeroorlogen, terreur en onrust in het Midden-Oosten en Afrika. De grote toestroom zet

Nadere informatie

BIJLAGE. bij. Voorstel voor een Besluit van de Raad

BIJLAGE. bij. Voorstel voor een Besluit van de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 3.8.2017 COM(2017) 412 final ANNEX 1 BIJLAGE bij Voorstel voor een Besluit van de Raad betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie en haar lidstaten, en de voorlopige

Nadere informatie

THUISSITUATIE LEVEL 1 VRAAG 1 VRAAG 2 VRAAG 3. Heel wat mensen in de wereld ontvluchten hun land. Geef 3 redenen waarom mensen op de vlucht slaan.

THUISSITUATIE LEVEL 1 VRAAG 1 VRAAG 2 VRAAG 3. Heel wat mensen in de wereld ontvluchten hun land. Geef 3 redenen waarom mensen op de vlucht slaan. VRAAG 1 THUISSITUATIE LEVEL 1 Heel wat mensen in de wereld ontvluchten hun land. Geef 3 redenen waarom mensen op de vlucht slaan. LEVEL 1 VRAAG 2 VRAAG 3 Een persoon die zijn/haar land verlaat om ergens

Nadere informatie

Thema 2 Om ons heen. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Landschappen. Klimaten. Samenwerking. de regering. Onder de loep.

Thema 2 Om ons heen. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Landschappen. Klimaten. Samenwerking. de regering. Onder de loep. Meander Samenvatting groep 7 Thema 2 Om ons heen Samenvatting Landschappen Landschappen in Europa zijn heel verschillend. Nederland is een heel vlak land. Frankrijk is een land met heuvels en bergen. Zweden

Nadere informatie

AEG deel 3 Naam:. Klas:.

AEG deel 3 Naam:. Klas:. AEG deel 3 Naam:. Klas:. 1-Video Grensverleggend Europa; Het moet van Brussel. a-in welke Europese stad staat Jan Jaap v.d. Wal? b-beschrijf in het kort waarom een betere Europese samenwerking nodig was.

Nadere informatie

15410/17 JVS/sht DGC 1A. Raad van de Europese Unie. Brussel, 14 mei 2018 (OR. en) 15410/17. Interinstitutioneel dossier: 2017/0319 (NLE)

15410/17 JVS/sht DGC 1A. Raad van de Europese Unie. Brussel, 14 mei 2018 (OR. en) 15410/17. Interinstitutioneel dossier: 2017/0319 (NLE) Raad van de Europese Unie Brussel, 14 mei 2018 (OR. en) 15410/17 Interinstitutioneel dossier: 2017/0319 (NLE) COLAC 144 WTO 329 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Derde aanvullend protocol

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 66 (1991) Nr. 6 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2014 Nr. 39 A. TITEL Overeenkomst betreffende samenwerking en een douane-unie tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten,

Nadere informatie

BIJLAGE PROTOCOL. bij het. voorstel voor een besluit van de Raad

BIJLAGE PROTOCOL. bij het. voorstel voor een besluit van de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 26.2.2016 COM(2016) 91 final ANNEX 1 BIJLAGE PROTOCOL bij het voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de sluiting, namens de Europese Unie en haar lidstaten, van het

Nadere informatie

BIJLAGE. bij het. Voorstel voor een besluit van de Raad

BIJLAGE. bij het. Voorstel voor een besluit van de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 18.2.2016 COM(2016) 70 final ANNEX 1 BIJLAGE bij het Voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie en haar lidstaten, van het protocol

Nadere informatie

9079/17 JVS/bb 1 DGC 2A

9079/17 JVS/bb 1 DGC 2A Raad van de Europese Unie Brussel, 30 mei 2017 (OR. en) 9079/17 Interinstitutioneel dossier: 2017/0082 (NLE) COEST 99 ELARG 36 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Protocol bij de Partnerschaps-

Nadere informatie

Volume: 0-49 zendingen per jaar Europa 0 2 kg 2-10 kg kg kg

Volume: 0-49 zendingen per jaar Europa 0 2 kg 2-10 kg kg kg Wanneer u op basis van uw daadwerkelijkaantal zendingen boven de 49 zendingen per jaar uitkomt, dan kunt u ons contacteren voor verbeterde tarieven. Wij passen uw prijzen dan direct aan. Volume: 0-49 zendingen

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 49 (1994) Nr. 7 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2015 Nr. A. TITEL Overeenkomst inzake Partnerschap en Samen waarbij een partnerschap tot stand wordt gebracht tussen de Europese

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 8 augustus 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2017/0184 (NLE) 11636/17 ADD 1 COEST 212 ELARG 62 VOORSTEL van: ingekomen: 3 augustus 2017 aan: de heer Jordi AYET

Nadere informatie

Tarieven Europa: staffel 1

Tarieven Europa: staffel 1 Tarieven Europa: staffel 1 Wanneer u op basis van uw daadwerkelijkaantal zendingen boven de 49 zendingen per jaar uitkomt, dan kunt u ons contacteren voor verbeterde tarieven. Wij passen uw prijzen dan

Nadere informatie

Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz)

Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz) Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz) Lees ter voorbereiding de volgende teksten en bekijk de vragen en antwoorden van de quiz. De juiste antwoorden zijn vetgedrukt. Wat wil en doet

Nadere informatie

Triton (EU) Sinds november Deal met 16 andere landen in Noord-Afrika en Midden-Oosten. Tot 30 mijl buiten de Italiaanse kust

Triton (EU) Sinds november Deal met 16 andere landen in Noord-Afrika en Midden-Oosten. Tot 30 mijl buiten de Italiaanse kust Reddingsoperaties Probleem: de afgelopen 15 jaar stierven meer dan 29.000 vluchtelingen in de Middellandse Zee. Mogelijke oplossing: de EU moet zoek en reddingsacties organiseren voor de Middellandse Zee.

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 25 april 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2017/0083 (NLE) 8457/17 ADD 1 COEST 85 ELARG 28 VOORSTEL van: ingekomen: 24 april 2017 aan: de heer Jordi AYET PUIGARNAU,

Nadere informatie

Het Belgische asielbeleid

Het Belgische asielbeleid Het Belgische asielbeleid Waarom vluchten mensen?! Politieke vervolging! Religieuze problemen! Etnische problemen! Problemen met nationaliteit! Problemen met sociale groep! Gewapend conflict, gevaar! Economische

Nadere informatie

Access and Return in the EU 11 April 2014

Access and Return in the EU 11 April 2014 Access and Return in the EU 11 April 2014 ECRL, Tineke Strik Centre for Migration Law Utrecht, 15 oktober 2015 Vluchtelingencrisis of bestuurscrisis? Tineke Strik Radboud Universiteit, Raad van Europa,

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 33 (1996) Nr. 7 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2010 Nr. 275 A. TITEL Euro-mediterrane Overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2015 Nr. 70

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2015 Nr. 70 13 (2013) Nr. 2 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2015 Nr. 70 A. TITEL Euro-mediterrane luchtvaartovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de regering

Nadere informatie

Simulatie Europese Raad Asielbeleid

Simulatie Europese Raad Asielbeleid Simulatie Europese Raad Asielbeleid 1 President van de Europese Raad Als permanente voorzitter van de Europese Raad (ook wel President genoemd) leid je de vergadering. Je speelt een cruciale rol in het

Nadere informatie

Tarieven Europa: staffel 1

Tarieven Europa: staffel 1 Tarieven Europa: staffel 1 Wanneer u op basis van uw daadwerkelijkaantal zendingen boven de 49 zendingen per jaar uitkomt, dan kunt u ons contacteren voor verbeterde tarieven. Wij passen uw prijzen dan

Nadere informatie

6,6. Werkstuk door een scholier 1980 woorden 16 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde

6,6. Werkstuk door een scholier 1980 woorden 16 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde Werkstuk door een scholier 1980 woorden 16 november 2006 6,6 197 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo Inhoud: Voorwoord 3. - Wat verwachten we van dit werkstuk? - Hoe gaan we het aanpakken?

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 34 (2007) Nr. 6 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2012 Nr. 146 A. TITEL Verdrag van Lissabon tot wijziging van het Verdrag betreffende de Europese Unie en het Verdrag tot oprichting

Nadere informatie

Bijlage B4. Eerste treden op de arbeidsmarkt. Freek Bucx

Bijlage B4. Eerste treden op de arbeidsmarkt. Freek Bucx Bijlage B4 Eerste treden op de arbeidsmarkt Freek Bucx Inhoud Tabel B4.1... 3 Tabel B4.2... 4 Tabel B4.3... 5 Tabel B4.4... 6 Tabel B4.5... 7 Tabel B4.6... 8 Bijlage B4 Eerste treden op de arbeidsmarkt

Nadere informatie

UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE. van

UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 6.6.2016 C(2016) 3347 final UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE van 6.6.2016 tot vaststelling van de lijst van bewijsstukken die visumaanvragers moeten verstrekken in Iran,

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2004 Nr. 180

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2004 Nr. 180 47 (1997) Nr. 4 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2004 Nr. 180 A. TITEL Overeenkomst inzake economisch partnerschap, politieke coördinatie en samenwerking tussen de Europese Gemeenschap

Nadere informatie

HET KONINKRIJK BELGIË, DE REPUBLIEK BULGARIJE, DE TSJECHISCHE REPUBLIEK, HET KONINKRIJK DENEMARKEN, DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND, DE REPUBLIEK ESTLAND,

HET KONINKRIJK BELGIË, DE REPUBLIEK BULGARIJE, DE TSJECHISCHE REPUBLIEK, HET KONINKRIJK DENEMARKEN, DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND, DE REPUBLIEK ESTLAND, PROTOCOL TOT WIJZIGING VAN HET AAN HET VERDRAG BETREFFENDE DE EUROPESE UNIE, HET VERDRAG BETREFFENDE DE WERKING VAN DE EUROPESE UNIE EN HET VERDRAG TOT OPRICHTING VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAP VOOR ATOOMENERGIE

Nadere informatie

6 juni 2015. Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek

6 juni 2015. Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek 6 juni 2015 Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 34 (2007) Nr. 4 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2010 Nr. 245 A. TITEL Verdrag van Lissabon tot wijziging van het Verdrag betreffende de Europese Unie en het Verdrag tot oprichting

Nadere informatie

Bijlage B4. Werken aan de start. Freek Bucx

Bijlage B4. Werken aan de start. Freek Bucx Bijlage B4 Werken aan de start Freek Bucx Inhoud Tabel B4.1... 3 Tabel B4.2... 5 Tabel B4.3... 6 Tabel B4.4... 7 Tabel B4.5... 8 Tabel B4.6... 9 Tabel B4.7... 10 Tabel B4.8... 11 Tabel B4.9... 12 Tabel

Nadere informatie

13082/14 CV/mg DGC 1B. Raad van de Europese Unie. Brussel, 29 september 2014 (OR. en) 13082/14. Interinstitutioneel dossier: 2014/0223 (NLE)

13082/14 CV/mg DGC 1B. Raad van de Europese Unie. Brussel, 29 september 2014 (OR. en) 13082/14. Interinstitutioneel dossier: 2014/0223 (NLE) Raad van de Europese Unie Brussel, 29 september 2014 (OR. en) 13082/14 Interinstitutioneel dossier: 2014/0223 (NLE) COASI 102 ASIE 53 ELARG 98 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: PROTOCOL

Nadere informatie

ECC-Net: Travel app. Een nieuwe mobiele applicatie voor de Europese consument bij zijn reizen in het buitenland. Informatieblad app - ECC-Net: Travel

ECC-Net: Travel app. Een nieuwe mobiele applicatie voor de Europese consument bij zijn reizen in het buitenland. Informatieblad app - ECC-Net: Travel 1 ECC-Net: Travel app Een nieuwe mobiele applicatie voor de Europese consument bij zijn reizen in het buitenland Een gezamenlijk project van het Netwerk van Europese Consumentencentra Naam van de APP ECC-Net:

Nadere informatie

IMMIGRATIE IN DE EU 85% 51% 49% Immigratie van niet-eu-burgers. Emigratie van niet-eu-burgers

IMMIGRATIE IN DE EU 85% 51% 49% Immigratie van niet-eu-burgers. Emigratie van niet-eu-burgers IMMIGRATIE IN DE EU Bron: Eurostat, 2014, tenzij anders aangegeven De gegevens verwijzen naar niet-eu-burgers van wie de vorige gewone verblijfplaats in een land buiten de EU lag en die al minstens twaalf

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 18.2.2016 COM(2016) 69 final 2016/0041 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de sluiting, namens de Europese Unie en haar lidstaten, van het protocol bij de

Nadere informatie

Antwoorden Aardrijkskunde Antwoorden Discovery par. 1

Antwoorden Aardrijkskunde Antwoorden Discovery par. 1 Antwoorden Aardrijkskunde Antwoorden Discovery par. 1 Antwoorden door een scholier 1209 woorden 24 februari 2013 4,8 4 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Terra Discovery 1: Noord- Europa IJsland

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 9 november 2017 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 9 november 2017 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 9 november 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2017/0274 (E) 13588/17 ACP 119 FIN 647 PTOM 20 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN DE

Nadere informatie

ACHTERGRONDINFO WAT JE MOET WETEN OVER MIGRATIE, VLUCHTELINGEN EN ASIEL VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN - EDUCATIEF TRAJECT ROAD OF CHANGE

ACHTERGRONDINFO WAT JE MOET WETEN OVER MIGRATIE, VLUCHTELINGEN EN ASIEL VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN - EDUCATIEF TRAJECT ROAD OF CHANGE ACHTERGRONDINFO WAT JE MOET WETEN OVER MIGRATIE, VLUCHTELINGEN EN ASIEL VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN - EDUCATIEF TRAJECT 2 ACHTERGRONDINFO WAT JE MOET WETEN OVER MIGRATIE, VLUCHTELINGEN EN ASIEL VLUCHTELINGENWERK

Nadere informatie

1. 31958 Q 1101: EAEC Raad: De Statuten van het Voorzieningsagentschap van Euratom (PB 27 van 6.12.1958, blz. 534), gewijzigd bij:

1. 31958 Q 1101: EAEC Raad: De Statuten van het Voorzieningsagentschap van Euratom (PB 27 van 6.12.1958, blz. 534), gewijzigd bij: 9. ENERGIE 1. 31958 Q 1101: EAEC Raad: De Statuten van het Voorzieningsagentschap van Euratom (PB 27 van 6.12.1958, blz. 534), gewijzigd bij: 31973 D 0045: Besluit 73/45/Euratom van de Raad van 8 maart

Nadere informatie

UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE. van

UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 29.4.2014 C(2014) 2737 final UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE van 29.4.2014 tot vaststelling van de lijst van bewijsstukken die door visumaanvragers moeten worden overgelegd

Nadere informatie

Wij ondersteunen, stimuleren en begeleiden het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid

Wij ondersteunen, stimuleren en begeleiden het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid Wij ondersteunen, stimuleren en begeleiden het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid INBURGERINGSPROGRAMMA Trajectbegeleider: TB Nederlands als Tweede Taal: NT2 Maatschappelijke Oriëntatie: MO Toekomstplannen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 29 407 Vrij verkeer werknemers uit de nieuwe EU lidstaten Nr. 162 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Deel 3. Wat doet de Europese Unie? 75

Deel 3. Wat doet de Europese Unie? 75 DEEL 3.4 DE EURO Deel 3. Wat doet de Europese Unie? 75 3.4. DE EURO DOEL - De leerlingen/cursisten ontdekken de voordelen van het gebruik van de eenheidsmunt: wisselen van geld is niet meer nodig, je spaart

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2015 Nr. 181

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2015 Nr. 181 24 (2012) Nr. 3 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2015 Nr. 181 A. TITEL Handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en Colombia en Peru, anderzijds;

Nadere informatie

Europese feestdagen 2019

Europese feestdagen 2019 Januari - Februari - Maart Bestemming Januari Februari Maart Nederland (NL) 01-01 Bestemming Januari Februari Maart België (BE) 01-01 Bosnie en Herzegovina (BA) 01-01 02-01 01-03 Bulgarije (BG) 01-01 01-02

Nadere informatie

De opdrachten voor de leerlingen staan online op https://goo.gl/5kwlm1 Op dit invulblad worden de antwoorden genoteerd.

De opdrachten voor de leerlingen staan online op https://goo.gl/5kwlm1 Op dit invulblad worden de antwoorden genoteerd. VOORBEREIDEND HUISWERK Workshop vluchtelingen De opdrachten voor de leerlingen staan online op https://goo.gl/5kwlm1 Op dit invulblad worden de antwoorden genoteerd. A. WIE BEN JE? Binnenkort zal JIJ mevrouw

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 13 september 2007 (17.09) (OR. en) 12907/07 Interinstitutioneel dossier: 2007/0181 (CNS)

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 13 september 2007 (17.09) (OR. en) 12907/07 Interinstitutioneel dossier: 2007/0181 (CNS) RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 13 september 2007 (17.09) (OR. en) 12907/07 Interinstitutioneel dossier: 2007/0181 (CNS) AVIATION 150 RELEX 649 MA 7 VOORSTEL van: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur,

Nadere informatie

Europese feestdagen 2018

Europese feestdagen 2018 Januari - Februari - Maart Bestemming Januari Februari Maart Nederland (NL) 01-01 Bestemming Januari Februari Maart België (BE) 01-01 Bosnie en Herzegovina (BA) 01-01 02-01 01-03 Bulgarije (BG) 01-01 03-03

Nadere informatie

Uitwisseling van bankinlichtingen Kalender van onderhandelingen (art. 26 OESO)

Uitwisseling van bankinlichtingen Kalender van onderhandelingen (art. 26 OESO) Uitwisseling van bankinlichtingen Kalender van (art. 26 OESO) 9/06/2009 I. Nieuwe overeenkomsten die een bepaling bevatten die voorziet in de uitwisseling van bankinlichtingen Brunei 30/04/09 Nieuwe Overeenkomst.

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET. Verdrag betreffende de Europese Unie; (met Protocollen) Maastricht, 7 februari 1992

TRACTATENBLAD VAN HET. Verdrag betreffende de Europese Unie; (met Protocollen) Maastricht, 7 februari 1992 10 (1992) Nr. 13 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2012 Nr. 182 A. TITEL Verdrag betreffende de Europese Unie; (met Protocollen) Maastricht, 7 februari 1992 B. TEKST De Nederlandse

Nadere informatie

6 juni 2015. Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek

6 juni 2015. Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek 6 juni 2015 Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

ONDERHANDELINGEN OVER DE TOETREDING VAN BULGARIJE EN ROEMENIË TOT DE EUROPESE UNIE

ONDERHANDELINGEN OVER DE TOETREDING VAN BULGARIJE EN ROEMENIË TOT DE EUROPESE UNIE ONDERHANDELINGEN OVER DE TOETREDING VAN BULGARIJE EN ROEMENIË TOT DE EUROPESE UNIE Brussel, 31 maart 2005 (OR. en) AA 2/2/05 REV 2 TOETREDINGSVERDRAG: VERDRAG ONTWERP VAN WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE

Nadere informatie

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen ROESELARE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen ROESELARE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen ROESELARE HUIDIGE NATIONALITEIT PG2 NATIONALITEIT BIJ GEBOORTE PG 3 HUISHOUDENS PG 4 WERKZOEKENDEN PG 5 NIEUWKOMERS PG 6 Arrondissement Roeselare Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Nadere informatie

PGI 2. Europese Raad Brussel, 19 juni 2018 (OR. en) EUCO 7/1/18 REV 1

PGI 2. Europese Raad Brussel, 19 juni 2018 (OR. en) EUCO 7/1/18 REV 1 Europese Raad Brussel, 19 juni 2018 (OR. en) Interinstitutionele dossiers: 2017/0900 (E) 2013/0900 (E) EUCO 7/1/18 REV 1 INST 92 POLGEN 23 CO EUR 8 RECHTSHANDELINGEN Betreft: BESLUIT VAN DE EUROPESE RAAD

Nadere informatie

Arbeidsmarkt allochtonen

Arbeidsmarkt allochtonen Streekpact 2013-2018 Cijferanalyse Publicatiedatum: 30 september 2013 Contactpersoon: Kim Nevelsteen Arbeidsmarkt allochtonen Samenvatting 1.176 werkzoekende allochtone Kempenaren (2012) vaak man meestal

Nadere informatie

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen KORTEMARK. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen KORTEMARK. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen KORTEMARK Arrondissement Diksmuide HUIDIGE NATIONALITEIT PG2 NATIONALITEIT BIJ GEBOORTE PG 3 HUISHOUDENS PG 4 WERKZOEKENDEN PG 5 NIEUWKOMERS PG 6 Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Nadere informatie

Deel 3. Wat doet de Europese Unie? 84

Deel 3. Wat doet de Europese Unie? 84 DEEL 3.5 POLITIE- SAMENWERKING Deel 3. Wat doet de Europese Unie? 84 3.5. POLITIESAMENWERKING DOEL - De leerlingen/cursisten leren dat er al heel wat grenscriminaliteit bestond vóór het opengaan van de

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD. ter bepaling van de samenstelling van het Comité van de Regio's

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD. ter bepaling van de samenstelling van het Comité van de Regio's EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.6.2014 COM(2014) 226 final 2014/0128 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD ter bepaling van de samenstelling van het Comité van de Regio's NL NL TOELICHTING 1. ACHTERGROND

Nadere informatie

Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank

Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank GROEP / KLAS.. Naam: Ga www.schooltv.ntr.nl Zoek op trefwoord: EU Bekijk de clip Het ontstaan van de EU en maak de volgende vragen. Gebruik de pauzeknop

Nadere informatie

Wat wil Nederland bereiken in Europa? Het immigratie- en asielbeleid

Wat wil Nederland bereiken in Europa? Het immigratie- en asielbeleid Wat wil Nederland bereiken in Europa? Het immigratie- en asielbeleid Tijd rijp voor nieuw evenwicht In vergelijking met veel landen is de Europese Unie (EU) veilig en welvarend. De Europese Unie is dan

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 23 mei 2017 (OR. en) 9601/17 ADD 4 JAI 537 ASIM 57 CO EUR-PREP 27 BEGELEIDENDE NOTA van: ingekomen: 17 mei 2017 aan: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de

Nadere informatie

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen SPIERE-HELKIJN. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen SPIERE-HELKIJN. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen SPIERE-HELKIJN HUIDIGE NATIONALITEIT PG2 NATIONALITEIT BIJ GEBOORTE PG 3 HUISHOUDENS PG 4 WERKZOEKENDEN PG 5 NIEUWKOMERS PG 6 Arrondissement Kortrijk Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Nadere informatie

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen LANGEMARK-POELKAPELLE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen LANGEMARK-POELKAPELLE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen LANGEMARK-POELKAPELLE HUIDIGE NATIONALITEIT PG2 NATIONALITEIT BIJ GEBOORTE PG 3 HUISHOUDENS PG 4 WERKZOEKENDEN PG 5 NIEUWKOMERS PG 6 Arrondissement Ieper Opsplitsing in

Nadere informatie

Europese feestdagen 2017

Europese feestdagen 2017 Januari - Februari - Maart Bestemming Januari Februari Maart Nederland (NL) 01-01 Bestemming Januari Februari Maart België (BE) 01-01 Bosnie en Herzegovina (BA) 01-03 Bulgarije (BG) 01-01 03-03 Denemarken

Nadere informatie

Exportstatistiek Bloemkwekerijprodukten FEBRUARI 2012

Exportstatistiek Bloemkwekerijprodukten FEBRUARI 2012 Exportstatistiek Bloemkwekerijprodukten FEBRUARI 212 NA KRIMP IN FEBRUARI STOKT EXPORT BLOEMEN EN PLANTEN OP KRAPPE PLUS VAN 1% TOT 915 MILJOEN In februari is de exportwaarde van bloemen en planten vanuit

Nadere informatie

nr. 726 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 27 juni 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland

nr. 726 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 27 juni 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 726 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 27 juni 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland Kinderen moeten

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 165 I. Wetgeving. Niet-wetgevingshandelingen. 61e jaargang. Uitgave in de Nederlandse taal. 2 juli 2018.

Publicatieblad van de Europese Unie L 165 I. Wetgeving. Niet-wetgevingshandelingen. 61e jaargang. Uitgave in de Nederlandse taal. 2 juli 2018. Publicatieblad van de Europese Unie L 165 I Uitgave in de Nederlandse taal Wetgeving 61e jaargang 2 juli 2018 Inhoud II Niet-wetgevingshandelingen BESLUITEN Besluit (EU) 2018/937 van de Europese Raad van

Nadere informatie

Gewoonlijk verblijvende bevolking (Usual residence population - Urespop) Kees Prins, projectleider Urespop

Gewoonlijk verblijvende bevolking (Usual residence population - Urespop) Kees Prins, projectleider Urespop Gewoonlijk verblijvende bevolking (Usual residence population - Urespop) Kees Prins, projectleider Urespop 1. BRP bron voor demografische statistieken 2. Demografische statistieken volgens Europese verordening

Nadere informatie

Protocol over de bezwaren van het Ierse volk ten aanzien van het Verdrag van Lissabon

Protocol over de bezwaren van het Ierse volk ten aanzien van het Verdrag van Lissabon 1796 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 15 Protokoll in niederländischer Sprachfassung (Normativer Teil) 1 von 10 CONFERENTIE VAN DE VERTEGENWOORDIGERS VAN DE REGERINGEN DER LIDSTATEN Brussel, 14

Nadere informatie

ECONOMIE. Begrippenlijst H7 VMBO-T2. PINCODE 5 e editie vmbo-kgt onderbouw. Bewerkt door D.R. Hendriks. Sint Ursula Scholengemeenschap, Horn

ECONOMIE. Begrippenlijst H7 VMBO-T2. PINCODE 5 e editie vmbo-kgt onderbouw. Bewerkt door D.R. Hendriks. Sint Ursula Scholengemeenschap, Horn ECONOMIE VMBO-T2 Begrippenlijst H7 PINCODE 5 e editie vmbo-kgt onderbouw Bewerkt door D.R. Hendriks Sint Ursula Scholengemeenschap, Horn Versie 1 2013-2014 Hoofdstuk 7 Europese grenzen? Paragraaf 7.1 Wat

Nadere informatie

Instructie: Wat weet je van de landen van de EU?

Instructie: Wat weet je van de landen van de EU? Instructie: Wat weet je van de landen van de EU? Korte omschrijving werkvorm De leerlingen gaan in tweetallen aan de slag en krijgen een werkblad. Welk land hoort bij de omschrijving? Elke lidstaat van

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 34 (2007) Nr. 7 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2015 Nr. 4 A. TITEL Verdrag van Lissabon tot wijziging van het Verdrag betreffende de Europese Unie en het Verdrag tot oprichting

Nadere informatie

ANNEX BIJLAGE. bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

ANNEX BIJLAGE. bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.9.2018 COM(2018) 651 final ANNEX BIJLAGE bij VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD over de werking van Richtlijn 2011/24/EU betreffende de toepassing

Nadere informatie

Rijverboden in Europa Mei 2018

Rijverboden in Europa Mei 2018 Rijverboden in Europa Mei 2018 Datum Land Beschrijving DI, 1-5-2018 Andorra dag van de Arbeid DI, 1-5-2018 Oostenrijk nationale feestdag DI, 1-5-2018 België dag van de Arbeid DI, 1-5-2018 Bulgarije dag

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2015 tijdvak 2 economie CSE GL en TL GT-0233-a-15-2-b Zelfstandig of niet informatiebron 1 Cijfers Kamer van Koophandel over 2013 Starters 113.823 Bedrijfsbeëindigingen 136.640 informatiebron

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD. ter bepaling van de samenstelling van het Economisch en Sociaal Comité

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD. ter bepaling van de samenstelling van het Economisch en Sociaal Comité EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.6.2014 COM(2014) 227 final 2014/0129 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD ter bepaling van de samenstelling van het Economisch en Sociaal Comité NL NL TOELICHTING

Nadere informatie

nr. 272 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 23 januari 2018 aan JO VANDEURZEN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland

nr. 272 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 23 januari 2018 aan JO VANDEURZEN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 272 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 23 januari 2018 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland Kinderen moeten

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 26 (1990) Nr. 15 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2010 Nr. 291 A. TITEL Overeenkomst ter uitvoering van het tussen de Regeringen van de Staten van de Benelux Economische Unie,

Nadere informatie

JAAROVERZICHT 2010 gedetailleerd per Categorie, Regio en Land Bron: CBS

JAAROVERZICHT 2010 gedetailleerd per Categorie, Regio en Land Bron: CBS Hout en Plaatmateriaal JAAROVERZICHT gedetailleerd per Categorie, Regio en Land Bron: CBS 1 van 22 08/15/2011 Hout Nederland - Index en Samenvatting Per Categorie (genummerd) zijn de gegevens uitgesplitst

Nadere informatie

Dienst Voogdij. Hoe zal deze dienst je helpen?

Dienst Voogdij. Hoe zal deze dienst je helpen? Dienst Voogdij Hoe zal deze dienst je helpen? Aankomst in België Je bent nog geen 18 en in België aangekomen zonder je vader of moeder. Je zoekt hulp of opvang, of je werd door de politie onderschept.

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET. Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie; (met Bijlagen) Rome, 25 maart 1957

TRACTATENBLAD VAN HET. Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie; (met Bijlagen) Rome, 25 maart 1957 13 (1957) Nr. 22 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2012 Nr. 181 A. TITEL Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie; (met Bijlagen) Rome, 25 maart 1957 B. TEKST De Franse

Nadere informatie

SLOTAKTE. AF/EEE/XPA/nl 1

SLOTAKTE. AF/EEE/XPA/nl 1 SLOTAKTE AF/EEE/XPA/nl 1 De gevolmachtigden van: DE EUROPESE GEMEENSCHAP, hierna "de Gemeenschap" te noemen, en van HET KONINKRIJK BELGIË, HET KONINKRIJK DENEMARKEN, DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND, DE HELLEENSE

Nadere informatie

Wie bestuurt de Europese Unie?

Wie bestuurt de Europese Unie? Wie bestuurt de Europese Unie? 2 De Europese Unie (EU) is een organisatie waarin 28 landen in Europa samenwerken. Eén ervan is Nederland. Een aantal landen werkt al meer dan vijftig jaar samen. Andere

Nadere informatie

AMNESTY INTERNATIONAL 11-STAPPENPLAN VOOR DE BESCHERMING VAN VLUCHTELINGEN IN EUROPA

AMNESTY INTERNATIONAL 11-STAPPENPLAN VOOR DE BESCHERMING VAN VLUCHTELINGEN IN EUROPA AMNESTY INTERNATIONAL 11-STAPPENPLAN VOOR DE BESCHERMING VAN VLUCHTELINGEN IN EUROPA EEN UNIE VAN BESCHERMING. STAPPENPLAN VOOR DE BESCHERMING VAN VLUCHTELINGEN IN EUROPA. In 2015, bereikten meer dan 1

Nadere informatie

Hoe is de EU tot stand gekomen?

Hoe is de EU tot stand gekomen? Verslag door? 2035 woorden 4 februari 2018 10 2 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Hoe is de EU tot stand gekomen? de geschiedenis de EU is tegenwoordig niet meer weg te denken van politieke tot economische

Nadere informatie

Eureka Europa! Een didactisch pakket voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs

Eureka Europa! Een didactisch pakket voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs Eureka Europa! Een didactisch pakket voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs 1.1 Een blik op een eeuw Europa Deel 1: Een beetje geschiedenis Dankzij onze vrienden, Marie en Alexander,

Nadere informatie

WAT IS DUBLIN? VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN WAT IS DUBLIN?

WAT IS DUBLIN? VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN WAT IS DUBLIN? WAT IS DUBLIN? VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN WAT IS DUBLIN? 1 4 7 11 15 18 20 27 28 INHOUD Dublin, wat is dat? Waarom Dublin? Hoe werkt Dublin? Dublin in België En wat met de asielzoeker? Dublin = Eerlijk?

Nadere informatie

Eureka Europa! Een didactisch pakket voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs

Eureka Europa! Een didactisch pakket voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs Eureka Europa! Een didactisch pakket voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs 1.1 Een blik op een eeuw Europa Deel 1: Een beetje geschiedenis Dankzij onze vrienden, Marie en Alexander,

Nadere informatie

nr. 571 van LYDIA PEETERS datum: 18 april 2017 aan JOKE SCHAUVLIEGE Appel- en perenteelt - Interventievergoedingen

nr. 571 van LYDIA PEETERS datum: 18 april 2017 aan JOKE SCHAUVLIEGE Appel- en perenteelt - Interventievergoedingen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 571 van LYDIA PEETERS datum: 18 april 2017 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Appel- en perenteelt - Interventievergoedingen Ten gevolge van de

Nadere informatie

Examen economie thema 2 deel 1 Theorie thema 2: Produceren voor de wereldmarkt

Examen economie thema 2 deel 1 Theorie thema 2: Produceren voor de wereldmarkt Examen economie thema 2 deel 1 Theorie thema 2: Produceren voor de wereldmarkt Door: F. De Smyter en P. Holvoet 1. Geef een correcte omschrijving van de volgende economische begrippen: a) Globalisering:.

Nadere informatie

14072/14 roe/lep/hh DG C 1

14072/14 roe/lep/hh DG C 1 Raad van de Europese Unie Brussel, 13 oktober 2014 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2014/0292 (E) 14072/14 ACP 154 FIN 727 PTOM 45 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Besluit van de

Nadere informatie

Migratieradar april 2016. Ontwikkeling en verwachting van asielmigratie

Migratieradar april 2016. Ontwikkeling en verwachting van asielmigratie Migratieradar april 2016 Ontwikkeling en verwachting van asielmigratie Colofon Titel Migratieradar Asiel april 2016 Inhoud De migratieradar is een kwalitatief analyseproduct en draagt bij aan de informatievoorziening

Nadere informatie

Debat: Vergadering van de Raad van Ministers

Debat: Vergadering van de Raad van Ministers Debat: Vergadering van de Raad van Ministers Korte omschrijving werkvorm De leerlingen spelen een vergadering van de Raad van Ministers na. De Europese Commissie wil 120 duizend asielzoekers over de Europese

Nadere informatie

maatschappijwetenschappen pilot vwo 2017-I

maatschappijwetenschappen pilot vwo 2017-I Opgave 2 De Europese Unie en het vluchtelingenvraagstuk Bij deze opgave horen tekst 2, tekst 3 en tabel 2. Inleiding Deze opgave gaat over de reactie van de Europese Unie, van de EU-lidstaten en van burgers

Nadere informatie

Wie bestuurt de Europese Unie?

Wie bestuurt de Europese Unie? Wie bestuurt de Europese Unie? De Europese Unie (EU) is een organisatie waarin 28 landen in Europa samenwerken. Eén ervan is Nederland. Een aantal landen werkt al meer dan vijftig jaar samen. Andere landen

Nadere informatie

2.2. EUROPESE UNIE Droogte remt groei melkaanvoer af. Melkaanvoer per lidstaat (kalenderjaren) (1.000 ton) % 18/17

2.2. EUROPESE UNIE Droogte remt groei melkaanvoer af. Melkaanvoer per lidstaat (kalenderjaren) (1.000 ton) % 18/17 2.2. EUROPESE UNIE 2.2.1. Droogte remt groei melkaanvoer af Melkaanvoer per lidstaat (kalenderjaren) (1.000 ton) 2005 2015 2017 2018 % 18/17 België 3 022 3 988 4 025 4 190 4,1 Denemarken 4 451 5 278 5

Nadere informatie

Wat is het gevolg van het vervallen van de geldigheid van de bijschrijving?

Wat is het gevolg van het vervallen van de geldigheid van de bijschrijving? I Geldigheid kinderbijschrijving Wat is het gevolg van het vervallen van de geldigheid van de bijschrijving? Om naar het buitenland te reizen hebben kinderen vanaf 26 juni 2012 een eigen paspoort of Nederlandse

Nadere informatie