Ongeval met verzuim. Gestoorde LS overgangsmof 11 september HSE/Woensdrecht/versie1.0

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ongeval met verzuim. Gestoorde LS overgangsmof 11 september 2009. HSE/Woensdrecht/versie1.0"

Transcriptie

1 Ongeval met verzuim Gestoorde LS overgangsmof 11 september 2009

2 Samenvatting (1) Donderdagmiddag 10 september raakt, tijdens graafwerkzaamheden, een GPLK aansluitkabel zwaar beschadigt. Na reparatie is het niet mogelijk om binnen te meten of er spanning is (klussers weg). De storingsmonteur geeft vrijdag (i.v.m. wisseling storingsdienst) stand van zaken door aan de nieuwe storingsmonteur. Vrijdagmiddag komt een klacht binnen dat in de woning op één fase geen spanning is. De storingsmonteur belt twee inleners (monteur (VP) en graafmachinist (VOP)) met de melding dat de vorige dag de kabel al gestoord is geweest, dat de betreffende kabel slecht is, en dat het hele stuk (vanaf overgangsmof naar aftakking hoofdkabel) vervangen moet worden. Hij verzoekt ze er alvast naartoe te gaan omdat hij nog even iets af moet maken, maar er zo aankomt. Als de twee medewerkers aankomen, beginnen ze met de kabel vrij te graven vanaf de reparatie van de vorige dag tot de overgangsmof (richting woonhuis).

3 Samenvatting (2) De VP er wil na verwijderen van de mantel de litze doorknippen. Terwijl hij bukt, treedt er een kortsluiting op in de overgangsmof welke zich tussen zijn schoenen bevindt. De mof barst aan de onderkant open en een steekvlam komt uit de mof. De broek vliegt daarbij in brand. Bij het klimmen uit het werkgat drukt hij met zijn linkerhand op de aarden wal. Op dat moment krijgt hij een stroomdoorgang. Het is zeer waarschijnlijk dat de bewegende kabel of ionisatie van de vlamboog één zijn benen heeft geraakt en zo de stroom heeft ingevoerd. De VP er loopt derdegraads brandwonden op aan enkels, heeft kortstondige ademhalingsproblemen (inademen van hete verbrandingsgassen), een ontstoken oog (verbrandingsdeeltjes) en spierpijn en een pijnlijke hand (stroomdoorgang). aangepeld Nieuwbouw woning Kunststof kabel overgangsmof GPLK-kabel Beschadiging/reparatie vorige dag Hoofdkabel GPLK

4 Bevindingen (1) Werken onder spanning is toegestaan. De VP er en kraanmachinist hebben onbewust gekozen om allereerst vanaf de vorige reparatie te graven tot de overgangsmof was gevonden. De VP er heeft de intentie om daarna de kabel onder spanning te knippen om deze op eindmof te leggen waardoor de aansluitkabel twee keer onder spanning geknipt zou worden (tweede keer vlak na de bestaande aftakmof). De VP er droeg tijdens de werkzaamheden geen vlamvertragende werkbroek of overall omdat hij het beeld heeft dat een spijkerbroek vlamvertragend is. Tevens heeft de VP er geen isolatiemat of isolerende laarzen en geen isolerende handschoenen gebruikt. Door de regio wordt niet gecontroleerd over de beschikking en toepassing van de juiste PBM s bij inleen. De kunststof kabel wordt vrijgemaakt op slechts 30 cm van de overgangsmof. Algemeen bekend is dat in een kabel de moffen de zwakste plekken zijn.

5 Bevindingen (2) Bij de VP er bestaat het beeld om klanten zo min mogelijk af te schakelen om zo de overlast te beperken. De VP er geeft aan dat werkzaamheden die conform raamopdracht onder spanning mogen worden uitgevoerd deze in principe ook altijd onder spanning worden uitgevoerd. De VP er zag deze storing als een standaard storingsmelding waarbij deze werkzaamheden onder spanning mogen worden uitgevoerd. Hij heeft aangenomen dat de aansluitkabel opnieuw gestoord was in het reparatiedeel van de dag ervoor en was zich niet bewust dat de overgangsmof de storing veroorzaakte. Bij alle betrokkenen bestaat het beeld dat een katoenen spijkerbroek vlamvertragend is en zodoende geschikt is als PBM zoals beschreven in de PBM matrix P B5. Binnen het O&S Team van de storingsmonteur wordt niet getoetst of ingeleende monteurs de geschikte pbm s dragen. Het is niet duidelijk dat zij als werkgever mede verantwoordelijk zijn dat ingeleende monteurs de geschikte pbm s dragen. De WV er geeft aan dat ingeleende monteurs in de regel niet bij een werkoverleg aanwezig zijn, tenzij voor hen interessante onderwerpen op de agenda staan. Hierdoor kan het gebeuren dat informatie die voor ingeleende monteurs van belang zijn, niet aan deze medewerkers wordt verteld.

6 Latente fouten in organisatie Werken onder spanning minimaliseren is niet gebruikelijk (BRF: Organisatie) Klant heeft een hogere prioriteit dan veiligheid (BRF: Organisatie) Risicoperceptie onder spanning werken is te laag (BRF: Training) Onduidelijke communicatie tussen medewerkers (BRF: Communicatie) Onbekendheid specificaties PBM s (BRF: Training) Geen toezicht op aanwezigheid juiste PBM s bij inleen (BRF: Organisatie) Onduidelijkheid over verantwoordelijkheid bij inleen (BRF: Organisatie)

7 Aanbevelingen (1) 1. Bij het fysiek benaderen van een gestoorde kabel de kabel altijd vrijschakelen tenzij een door een WV er uitgevoerde LMRA aantoont dat dit niet anders kan. Wees je ervan bewust dat een reeds eerder gestoorde kabel in zijn geheel zwak is. 2. Is besloten de kabel onder spanning te knippen, neem dan een redelijke afstand (min. 60 cm) tot een eventuele mof. Algemeen bekend is dat moffen in een kabel de zwakken plekken zijn. 3. Omschrijving in huidige procedures waarin categorie A en B werkzaamheden worden omschreven herzien. De kreet juist wel onder spanning wekt de indruk dat er geen afweging hoeft te worden gemaakt om werkzaamheden onder spanning uit te voeren. 4. Bespreek met alle uitvoerende medewerkers welke prioriteit we geven aan het uitvoeren van onze werkzaamheden. Spreek als regiomanagement uit dat veiligheid voorop staat en we veilig werken of helemaal niet. Maak medewerkers attent dat veiligheid prioriteit nr. 1 is.

8 Aanbevelingen (2) 5. Bij overdracht van informatie en opdracht dient zender een inschatting te maken aan wie hij de informatie overdraagt en dienen alle relevante aspecten te zijn besproken. De ontvanger moet zich ervan overtuigen de informatie goed te begrijpen en dit terug te koppelen aan de zender. Dit aspect is van bij telefonische overdracht van cruciaal belang. 6. Breng bij alle uitvoerende medewerkers onder de aandacht dat spijkerbroeken geen PBM s zijn en niet vlamwerend zijn. 7. Verifieer aanwezigheid en gebruik juiste PBM s conform PBM matrix bij ingehuurde en ingeleende medewerkers. Borg in het proces dat bij nieuwe inhuur/inleen dit wordt gecheckt. Zo niet dan medewerkers niet aan het werk of als Enexis zelf verschaffen. 8. Breng bij alle managers, teammanagers en uitvoerders onder de aandacht dat mensen die zijn ingeleend/ingehuurd beschouwd moeten worden als eigen personeel en wij als Enexis verantwoordelijk zijn voor deze medewerkers. 9. Bepaal op welke wijze informatie over te dragen aan ingehuurde/ingeleende medewerkers. Tot hier duidelijke afspraken over zijn ingeleende en ingehuurde medewerkers bij alle werkoverleggen laten aanschuiven. 10. Communiceer de leerpunten en acties binnen het gehele bedrijf.

9 Acties (1) 1. Maak een toolbox met een korte samenvatting van het ongeval waarin de volgende punten uitgebreid aan de orde moeten komen: Bij fysiek benaderen van een gestoorde kabel deze altijd vrijschakelen tenzij dit niet anders kan. WV-er maakt risico-afweging (LMRA); Bij onder spanning knippen afstand bewaren tot een eventuele mof; prioriteit veiligheid; bij telefonische overdracht de afweging maken wie de ontvanger is; altijd bericht terug laten geven; bij onder spanning werken altijd vlamvertragende overkleding dragen; misvatting spijkerbroek vlamvertragend; verantwoordelijkheden Enexis t.a.v. ingehuurde/ingeleende medewerkers t.a.v. PBM s; kenbaar maken overige actiepunten. (Actiehouder Regio Brabant West, Hans Dietvorst) 2. Enexis-breed een discussie opstarten in hoeverre gestoorde kabels vrijgeschakeld moeten worden en afhankelijk van deze discussie de betreffende procedures aanpassen. (Actiehouder HSE, Mart Vossen)

10 Acties (2) 3. De omschrijving in de huidige procedure (P ), waarin categorie A en B werkzaamheden worden beschreven, herzien. Hierbij letten op de kreet juist wel onder spanning. (Actiehouder HSE, Mart Vossen) 4. Bij alle managers, teammanagers en uitvoerende leidinggevenden onder de aandacht brengen: Dat bij inhuur/inleen gecheckt moet worden of deze over de juiste pbm s conform PBM-matrix beschikken. Dit borgen in een proces met afspraken wat doen als ze niet over de benodigde pbm s beschikken; Dat ingehuurde/ingeleende medewerkers beschouwd moeten worden als eigen personeel en Enexis verantwoordelijk is hiervoor; Dat ingehuurde/ingeleende medewerkers ook over de relevante informatie vanuit werkoverleggen/toolboxen moeten kunnen beschikken. (Actiehouder Regio Brabant West, Hans Dietvorst) 5. Op MT-IS een toolbox geven met de leerpunten en acties die voortkomen uit dit ongeval. (Actiehouder Regio Brabant West, Hans Dietvorst)

FAQ VWI s Laagspanning

FAQ VWI s Laagspanning Frequently Asked Questions (FAQ) over de Veiligheidswerkinstructies laagspanning (VWI s-ls) wijzigingen/toevoegingen zijn geel gemarkeerd E-02.1 Valt het schakelen in de Openbare Verlichting onder de Standaard

Nadere informatie

E-11 Een LS-kabel selecteren versie 15-04-2015 behorend bij de BEI-BLS

E-11 Een LS-kabel selecteren versie 15-04-2015 behorend bij de BEI-BLS Doel De bedoelde LS-kabel veilig selecteren, eventueel met meetapparatuur of knipapparatuur. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de Netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij

Nadere informatie

Vraag en antwoord BEI-BLS (12 april 2016) Vraag en antwoord BEI-BLS pagina 1 van 5

Vraag en antwoord BEI-BLS (12 april 2016) Vraag en antwoord BEI-BLS pagina 1 van 5 Vraag en antwoord BEI-BLS (12 april 2016) Nieuwe vragen en gewijzigde antwoorden t.o.v. versie van zijn aan de linkerzijde gemarkeerd met en Vragen kun je mailen naar: beiviag@netbeheernederland.nl

Nadere informatie

Vraag en antwoord BEI-BLS (25 oktober 2017) Vraag en antwoord BEI-BLS pagina 1 van 5

Vraag en antwoord BEI-BLS (25 oktober 2017) Vraag en antwoord BEI-BLS pagina 1 van 5 Vraag en antwoord BEI-BLS (25 oktober 2017) Nieuwe vragen en gewijzigde antwoorden t.o.v. de vorige versie zijn aan de linkerzijde gemarkeerd met en Vragen kun je mailen naar: beiviag@netbeheernederland.nl

Nadere informatie

Openbaar. Technische instructie. Voorlocalisatie OV storingen door de storingsmonteur. TOEPASSINGSGEBIED: Brabant

Openbaar. Technische instructie. Voorlocalisatie OV storingen door de storingsmonteur. TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Blad : 1 van 8 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Na voorlocalisatie een gestoorde OV-sectie vrijschakelen zodat alle andere OV-secties weer

Nadere informatie

E DEF Werkzaamheden aan veiliggestelde HS/MS kabels uitvoeren

E DEF Werkzaamheden aan veiliggestelde HS/MS kabels uitvoeren Doel Veilig werkzaamheden uitvoeren aan veiliggestelde HS/MS kabels. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de Netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald.

Nadere informatie

Openbaar. P Schade voorkomen aan kabels en leidingen Versie onderdeel van het VGWM-zorgsysteem Enexis

Openbaar. P Schade voorkomen aan kabels en leidingen Versie onderdeel van het VGWM-zorgsysteem Enexis Doel en toepassingsgebied: Voorkomen van schade aan kabels en leidingen in het verzorgingsgebied van Enexis door medewerkers van Enexis of werkzaamheden die onder regie worden uitgevoerd door inleen- en

Nadere informatie

E-11 Een LS-kabel selecteren versie behorend bij de BEI-BLS

E-11 Een LS-kabel selecteren versie behorend bij de BEI-BLS Doel De bedoelde LS-kabel veilig selecteren, eventueel met meetapparatuur of knipapparatuur. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de Netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij

Nadere informatie

PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN

PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN HSE guidelines S december 2012 PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan gesloten installaties en

Nadere informatie

VCA 2008. Toelichting wijzigingen

VCA 2008. Toelichting wijzigingen Toelichting wijzigingen Inleiding VCA ValQ biedt ondersteuning bij: ontwikkeling van mens en organisatie ValQ helpt ook bij het opzetten van managementsystemen die kunnen worden gecertificeerd (VCA/OHSAS/ISO

Nadere informatie

ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL

ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL H HSE guidelines mei 2012 ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte

Nadere informatie

ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL

ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL H HSE guidelines mei 2012 ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte

Nadere informatie

ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL

ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL H HSE guidelines mei 2012 ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte

Nadere informatie

E-04 Een netdeel in- en uit bedrijf nemen en veilig stellen versie 15-04-2015 behorend bij de BEI-BLS

E-04 Een netdeel in- en uit bedrijf nemen en veilig stellen versie 15-04-2015 behorend bij de BEI-BLS Doel Veilig een LS-netdeel in- en uit bedrijf nemen en veilig stellen. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de Netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald.

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding... 3. Aandachtspunten voor de toolboxmeeting... 3 Werken onder spanning als het echt niet anders kan... 3

Inhoud. Inleiding... 3. Aandachtspunten voor de toolboxmeeting... 3 Werken onder spanning als het echt niet anders kan... 3 Inhoud Inleiding... 3 Aandachtspunten voor de toolboxmeeting... 3 Werken onder spanning als het echt niet anders kan... 3 2 Inleiding Werken onder spanning is risicovol werk. Dit is de reden waarom sociale

Nadere informatie

Vraag en antwoord BEI-BLS (versie 18 januari 2019) pagina 1 van 6

Vraag en antwoord BEI-BLS (versie 18 januari 2019) pagina 1 van 6 Vraag en antwoord BEI-BLS (versie 18 januari 2019) Nieuwe vragen en gewijzigde antwoorden t.o.v. de vorige versie zijn aan de linkerzijde gemarkeerd met en Vragen kun je mailen naar: beiviag@netbeheernederland.nl

Nadere informatie

Creëren van een veilige meldcultuur

Creëren van een veilige meldcultuur Creëren van een veilige meldcultuur AZN, 28 juni 2012 Marieke de Boer, hoofd Centrum Patiëntveiligheid Isala Juni 2012 1 Maar wat is patiëntveiligheid? Het (nagenoeg) ontbreken van (de kans op) schade

Nadere informatie

Openbaar klachtenverslag 2014

Openbaar klachtenverslag 2014 Openbaar klachtenverslag 2014 1. Voorwoord Kwaliteit staat bij Brood & Spelen hoog in het vaandel. Dit kwaliteitsgevoel wordt in belangrijke mate bepaald door de tevredenheid van onze klanten; de kinderen

Nadere informatie

INSTRUCTIE OPVOLGING / AFHANDELING SCHRIFTELIJKE MELDINGEN MONTEURS

INSTRUCTIE OPVOLGING / AFHANDELING SCHRIFTELIJKE MELDINGEN MONTEURS Pagina: 1 van 8 Inleiding Doel van deze instructie is een efficiëntere afhandeling te doen laten plaatsvinden van schriftelijke melding van- en richting monteurs, waarbij één aanspreekpunt, i.c. de supervisor

Nadere informatie

Deze instructie beschrijft de beproevingsmethoden die door Enexis gestandaardiseerd zijn t.b.v. LS- en OVL- kabelverbindingen.

Deze instructie beschrijft de beproevingsmethoden die door Enexis gestandaardiseerd zijn t.b.v. LS- en OVL- kabelverbindingen. Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Deze instructie beschrijft de beproevingsmethoden die door gestandaardiseerd zijn

Nadere informatie

E-04 Een netdeel in- en uit bedrijf nemen en/of veilig stellen versie behorend bij de BEI-BLS

E-04 Een netdeel in- en uit bedrijf nemen en/of veilig stellen versie behorend bij de BEI-BLS Doel Veilig een LS-netdeel in- en uit bedrijf nemen en/of veilig stellen. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de Netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft

Nadere informatie

Verwijderen aansluiting elektrisch t/m 3 x 80 A

Verwijderen aansluiting elektrisch t/m 3 x 80 A Blad : 1 van 1 TOEPASSINGSGEBIED: 1 DOELSTELLING Het verwijderen van een aansluiting tot en met 80 A in de laagspanningsnetten. Deze instructie omschrijft de eisen die gesteld worden aan het verwijderen

Nadere informatie

NEN-EN 50110 1 NEN-EN 50110 2 NEN 3140

NEN-EN 50110 1 NEN-EN 50110 2 NEN 3140 NEN-EN 50110 1 NEN-EN 50110 2 NEN 3140 NEN 3140 Deze opleiding beperkt zich tot het behandelen van de bepalingen die betrekking hebben op werkzaamheden aan laagspannings-installaties door een: Vakbekwaam

Nadere informatie

A WAY OF LIVING HANDLETSEL VOORKOMEN VAN. Standaards voor professionals, wees alert!

A WAY OF LIVING HANDLETSEL VOORKOMEN VAN. Standaards voor professionals, wees alert! V G W M A WAY OF LIVING VOORKOMEN VAN HANDLETSEL Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Leer de situatie op de installatie waar jij gaat werken, zo snel mogelijk kennen; wie/wat

Nadere informatie

Glasvezel aanleggen op 30 cm diep

Glasvezel aanleggen op 30 cm diep Glasvezel aanleggen op 30 cm diep Een onderzoek naar de impact op de netten van Enexis 15 april 2014 Jan de Koning Assetmanagement Projecten GPKL-themamiddag glasvezelaanleg Omvang en status onderzoek

Nadere informatie

G-20 LD-leidingen in en uit bedrijf nemen en/of buiten bedrijf stellen versie 15-04-2015

G-20 LD-leidingen in en uit bedrijf nemen en/of buiten bedrijf stellen versie 15-04-2015 Doel LD-leidingen veilig in en uit bedrijf nemen en/of buiten bedrijf. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald.

Nadere informatie

Geïntegreerde Xelion Softphone

Geïntegreerde Xelion Softphone Xelion 6 is VoIP telefooncentrale die standaard een volledig scala aan functies heeft om de klantcontacten van een organisatie optimaal af te handelen. Agents kunnen overal en altijd snel en productief

Nadere informatie

het nieuwe Lefier wat verandert er voor u?

het nieuwe Lefier wat verandert er voor u? het nieuwe Lefier wat verandert er voor u? ruimte om te leven Lefier is een wooncorporatie in Noord-Nederland, met haar werkgebied in de gemeenten Borger- Odoorn, Emmen, Groningen, Hoogezand-Sappemeer

Nadere informatie

Handleiding HSE-rapportagetool. De internetapplicatie van Enexis B.V. voor HSE-rapportages

Handleiding HSE-rapportagetool. De internetapplicatie van Enexis B.V. voor HSE-rapportages Handleiding HSE-rapportagetool De internetapplicatie van Enexis B.V. voor HSE-rapportages versie 3.4 Veilig werken is gezond werken Enexis Email: hse@enexis.nl 2009 Enexis Laatste wijziging: 3 februari

Nadere informatie

HSE guidelines. december 2012 WERKVERGUNNINGEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines. december 2012 WERKVERGUNNINGEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS HSE guidelines S december 2012 WERKVERGUNNINGEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

Rol van de preventieadviseur bij onderhoud. 07 oktober 2010 Provinciaal Comité Vlaams Brabant ir Werner Vancayseele, QSE manager

Rol van de preventieadviseur bij onderhoud. 07 oktober 2010 Provinciaal Comité Vlaams Brabant ir Werner Vancayseele, QSE manager Rol van de preventieadviseur bij onderhoud 07 oktober 2010 Provinciaal Comité Vlaams Brabant ir Werner Vancayseele, QSE manager Voorstelling SPIE Belgium: activiteiten en markten Integrator van multitechnische

Nadere informatie

VOORKOMEN VAN HANDLETSEL VGWM. Veiligheid. Welzijn A WAY OF LIVING. Standaards voor professionals, wees alert!

VOORKOMEN VAN HANDLETSEL VGWM. Veiligheid. Welzijn A WAY OF LIVING. Standaards voor professionals, wees alert! VOORKOMEN VAN HANDLETSEL VGWM A WAY OF LIVING Veiligheid Gezondheid Welzijn Milieu VGWM Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Leer de situatie op de installatie waar jij gaat

Nadere informatie

Toolbox-meeting Ongevallen voorkomen

Toolbox-meeting Ongevallen voorkomen Toolbox-meeting Ongevallen voorkomen Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding Ingewikkelde en tijdrovende veiligheidsprocedures, persoonlijke

Nadere informatie

Handleiding voor de installatie van het. Solar NRG 3000 zonnepaneel

Handleiding voor de installatie van het. Solar NRG 3000 zonnepaneel Handleiding voor de installatie van het zonnepaneel Oktober 2017 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Technische specificaties 3 3. Voorwaarden & veiligheidsaanwijzingen 3 a. Gebruiksvoorwaarden 3 b. Installatievoorwaarden

Nadere informatie

PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN

PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN HSE guidelines S december 2012 PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan gesloten installaties en

Nadere informatie

Werkvergunning Carbolim

Werkvergunning Carbolim Werkvergunning Werkvergunning Carbolim Algemeen Werkvergunningen worden aangemaakt voor alle werkzaamheden op Carbolim terrein waarbij bijzondere risico s en gevaren bestaan. Normale dagelijkse operationele

Nadere informatie

G-07 Binneninstallaties en meteropstellingen G25 beproeven op dichtheid

G-07 Binneninstallaties en meteropstellingen G25 beproeven op dichtheid Doel veilig. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald. Opdracht en aanwijzing Je krijgt de opdracht van een

Nadere informatie

HSE guidelines december 2012 WERKVERGUNNINGEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines december 2012 WERKVERGUNNINGEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS S HSE guidelines december 2012 WERKVERGUNNINGEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

Functiebeschrijving. Hajnadi Klimaattechniek BV Service Coördinator Printdatum 17-09-2012

Functiebeschrijving. Hajnadi Klimaattechniek BV Service Coördinator Printdatum 17-09-2012 Bedrijf Hajnadi Klimaattechniek BV Functie Service Coördinator Printdatum 17-09-2012 Functiebeschrijving Functiekenmerken Taken kennis en vaardigheden Opleidingsmogelijkheden bij functie Functiekenmerken

Nadere informatie

juni 2011 GEVAREN DOOR ELEKTRICITEIT VGWM Veiligheid Welzijn A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert!

juni 2011 GEVAREN DOOR ELEKTRICITEIT VGWM Veiligheid Welzijn A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! GEVAREN DOOR ELEKTRICITEIT VGWM juni 2011 A WAY OF LIVING Veiligheid Gezondheid Welzijn Milieu VGWM Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Leer de situatie op de installatie

Nadere informatie

Laden elektrische voertuigen op het Numansgors

Laden elektrische voertuigen op het Numansgors Laden elektrische voertuigen op het Numansgors Dit document is opgesteld om ervoor te zorgen dat er duidelijke afspraken zijn over het verzorgen van de stroomvoorziening op parkeerplaatsen voor elektrische

Nadere informatie

HSE guidelines. september 2012 ELEKTRISCHE GEVAREN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines. september 2012 ELEKTRISCHE GEVAREN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS HSE guidelines S september 2012 ELEKTRISCHE GEVAREN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte

Nadere informatie

6. Project management

6. Project management 6. Project management Studentenversie Inleiding 1. Het proces van project management 2. Risico management "Project management gaat over het stellen van duidelijke doelen en het managen van tijd, materiaal,

Nadere informatie

INEOS ChlorVinyls. Gedragsveiligheidsprincipes. Veiligheid voor iedereen, DOOR IEDEREEN

INEOS ChlorVinyls. Gedragsveiligheidsprincipes. Veiligheid voor iedereen, DOOR IEDEREEN INEOS ChlorVinyls 10 Gedragsveiligheidsprincipes 20 Veiligheidsprincipes 20 Veiligheidsprincipes 1. Elk ongeval kan voorkomen worden Je dient hierin ook te geloven, niet alleen meer een slogan Je moet

Nadere informatie

Wie dit niet kan lezen, is niet gek! Laaggeletterdheid bij SITA

Wie dit niet kan lezen, is niet gek! Laaggeletterdheid bij SITA Wie dit niet kan lezen, is niet gek! Laaggeletterdheid bij SITA Het ervaringsverhaal Start met vragen aan u, kort SITA algemeen Laaggeletterdheid bij SITA Afronding met vragen aan u 2 Vraag 1 Heeft u medewerkers

Nadere informatie

PROTOCOL CALAMITEITEN EN ONVERWACHTE SITUATIES

PROTOCOL CALAMITEITEN EN ONVERWACHTE SITUATIES PROTOCOL CALAMITEITEN EN ONVERWACHTE SITUATIES Naam Trefwoorden Gastouderbureau Identificatie protocol Protocol calamiteiten en onverwachte situaties Formulier registratie ongevallen All Kidz Nederland

Nadere informatie

Op enkele sheets staat in de rechterbovenhoek VOL-VCA. Deze sheets maken deel uit van de VOL-VCA examen-les-stof.

Op enkele sheets staat in de rechterbovenhoek VOL-VCA. Deze sheets maken deel uit van de VOL-VCA examen-les-stof. TOOLBOX LMRA LET OP! LEES EERST DE ONDERSTAANDE TEKST. Op enkele sheets staat in de rechterbovenhoek VOL-VCA. Deze sheets maken deel uit van de VOL-VCA examen-les-stof. De cursisten die de cursus Basisveiligheid

Nadere informatie

Ja: datum gesprek: 0 bevestiging per mail gestuurd: datum, tijd, adres afspraak, verwijzing naar site om zich voor te breiden.

Ja: datum gesprek: 0 bevestiging per mail gestuurd: datum, tijd, adres afspraak, verwijzing naar site om zich voor te breiden. 4.1 Personeelsbeleid 1.2.3 a1 sollicitatieformulier 1 van 5 Sollicitant: Naam: Sollicitatie ingekomen: Sollicitatieformulier ontvangen op: Per mail/ post/ langs brengen Inclusief cv: ja/nee Reactie op

Nadere informatie

-2- Noem voorbeelden van orde en netheid (good housekeeping). -2- Bij welke werkzaamheden kan een aanvullende werkvergunning nodig zijn?

-2- Noem voorbeelden van orde en netheid (good housekeeping). -2- Bij welke werkzaamheden kan een aanvullende werkvergunning nodig zijn? -2- Bij welke werkzaamheden kan een aanvullende werkvergunning nodig zijn? -2- Noem voorbeelden van orde en netheid (good housekeeping). -2- Noem enkele gevaren op het werk. -2- Noem werkzaamheden of omstandigheden

Nadere informatie

Bijlage 17 Eindtermen KEV

Bijlage 17 Eindtermen KEV Bijlage 17 Eindtermen KEV 1. Eindtermen module KEV document TenneT ten behoeve van VP, AVP, WV, OIV en IV 1.1 Inleiding Om een TenneT aanwijzing VP, AVP, WV, OIV en IV te krijgen is buiten een STIPEL en/of

Nadere informatie

EIND- EN TOETSTERMEN 1 e MONTEUR STEIGERBOUW. 1 e MONTEUR. 6 februari 2015 revisie 01 1

EIND- EN TOETSTERMEN 1 e MONTEUR STEIGERBOUW. 1 e MONTEUR. 6 februari 2015 revisie 01 1 1 e MONTEUR 6 februari 2015 revisie 01 1 INHOUDSOPGAVE DOCUMENT 1e MONTEUR LEERROUTE BLAD 3 EINDTERMEN BLAD 4 TOETSTERMEN BLAD 5 t/m 9 6 februari 2015 revisie 01 2 VERPLICHTE LEERROUTE NAAR 1 e MONTEUR

Nadere informatie

Let s Connect e-portfolio

Let s Connect e-portfolio Let s Connect e-portfolio Presentatie Special Coatings BV Mijn naam is Michel Eugster Voormalig voorzitter KOP MKB ondernemer in Bladel,Eindhoven en Weesp E-portfolio en wat verder Kempisch ondernemers

Nadere informatie

1. Doel. 2. Toepassingsgebied/Definities. 2.1 Toepassingsgebied. Procedure Incidenten

1. Doel. 2. Toepassingsgebied/Definities. 2.1 Toepassingsgebied. Procedure Incidenten Procedure Incidenten 1. Doel Leercyclus bewerkstelligen (leren van incidenten zodat het veiligheidsmanagementsysteem bijgesteld kan worden en/of acties gestart kunnen worden). In kaart brengen van aard

Nadere informatie

Het nieuwsbulletin over het werk van onze monteurs

Het nieuwsbulletin over het werk van onze monteurs Nieuws uit het veld Het nieuwsbulletin over het werk van onze monteurs Om ons leidingnet in conditie te houden voeren bijna 40 Oasen monteurs er dagelijks onderhoud aan uit. Het werk dat zij doen is zeer

Nadere informatie

PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN

PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN HSE guidelines S September 2012 PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen

Nadere informatie

HSE guidelines september 2012 ELEKTRISCHE GEVAREN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines september 2012 ELEKTRISCHE GEVAREN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS S HSE guidelines september 2012 ELEKTRISCHE GEVAREN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte

Nadere informatie

Veiligheidsaspecten bij kabel- en leidinglocalisatie

Veiligheidsaspecten bij kabel- en leidinglocalisatie Veiligheidsaspecten bij kabel- en leidinglocalisatie Inhoud Situering Algemene veiligheidsvoorschriften Specifieke veiligheidsvoorschriften 24/05/2011 veiligheidsaspecten bij kabel-leidinglocalisatie 2

Nadere informatie

Elektrische consignatie. Maandthema september

Elektrische consignatie. Maandthema september Elektrische consignatie Maandthema september Elektrische consignatie: wat is het? Onder elektrische consignatie of inbeslagname, wordt verstaan de stappen die men moet nemen om een elektrische installatie

Nadere informatie

Veilig meten met passende, veilige meetapparatuur

Veilig meten met passende, veilige meetapparatuur Veilig meten met passende, veilige meetapparatuur Elektrotechnici verrichten bij hun werkzaamheden regelmatig metingen. Bijvoorbeeld om een waarde van een spanning te meten, een storing te zoeken, spanningsloosheid

Nadere informatie

Regeling Klachtenprocedure Bibliotheek Heiloo

Regeling Klachtenprocedure Bibliotheek Heiloo Regeling Klachtenprocedure Bibliotheek Heiloo Inhoud: 1. Inleiding en algemeen 2. Het indienen van een klacht 3. Het afhandelen van een klacht 4. In beroep gaan 5. Slotbepalingen 6. Samenvatting Bijlage:

Nadere informatie

Daklift: Wel of geen vergunning? Gemeente Amsterdam Stadsdeel West

Daklift: Wel of geen vergunning? Gemeente Amsterdam Stadsdeel West Rapport Gemeentelijke Ombudsman Daklift: Wel of geen vergunning? Gemeente Amsterdam Stadsdeel West 2 mei 2012 RA120655 Samenvatting Een daklift staat al tijden bij een vrouw op straat voor de deur weg

Nadere informatie

Opgesteld door: HSE Enexis Procedure eigenaar: Manager HSE Goedgekeurd door: Manager HSE Pagina 1 van 18

Opgesteld door: HSE Enexis Procedure eigenaar: Manager HSE Goedgekeurd door: Manager HSE Pagina 1 van 18 Maatregelen bij het aantreffen van asbest in gebouwen en bij werkzaamheden Doel en toepassingsgebied Het voorkomen van gezondheidsschade door asbestvezels bij het betreden en/of werkzaamheden in elektrische

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling Ymere 28 maart 2008

Klokkenluidersregeling Ymere 28 maart 2008 Klokkenluidersregeling Ymere 28 maart 2008 Inleiding Ymere vindt openheid, fatsoen en integer handelen erg belangrijk. Ymere wil dat medewerkers bij hun handelen hoge normen hanteren op dit gebied. Dit

Nadere informatie

E DEF-A Bedienen en veiligstellen

E DEF-A Bedienen en veiligstellen E-104-204 DEF-A Bedienen en veiligstellen Doel Het veilig uitvoeren van: bedieningshandelingen het treffen en opheffen van veiligheidsmaatregelen aan HS- of MS installaties. Toepassingsgebied Deze VWI

Nadere informatie

Veiligheidsaanpak onderhoudscontract Total Raffinaderij Antwerpen. Belgian Stakeholders meeting 22 maart 2010 ir. Werner VANCAYSEELE QSE manager

Veiligheidsaanpak onderhoudscontract Total Raffinaderij Antwerpen. Belgian Stakeholders meeting 22 maart 2010 ir. Werner VANCAYSEELE QSE manager Veiligheidsaanpak onderhoudscontract Total Raffinaderij Antwerpen Belgian Stakeholders meeting 22 maart 2010 ir. Werner VANCAYSEELE QSE manager Voorstelling SPIE Belgium: activiteiten en markten Integrator

Nadere informatie

PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN

PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN VGWM A WAY OF LIVING PROCESVEILIGHEID - VEILIGSTELLEN Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Leer de situatie op de installatie waar jij gaat werken, zo snel mogelijk kennen;

Nadere informatie

3 AVP LS-service UBH + SBH + BBH

3 AVP LS-service UBH + SBH + BBH Bijlage 1 van de BEI BLS 2013, 15-10-2013 Aanwijzingenstructuur LS Aanwijzingen BEI-LS LNB/Transport betreft LS-bedrijfsinstallaties (accu's, secundair en tertiair) die behoren bij HS- en MS-installaties

Nadere informatie

Melden van (bijna )ongevallen en gevaarlijke situaties

Melden van (bijna )ongevallen en gevaarlijke situaties Datum Kenmerk Melden van (bijna )ongevallen en gevaarlijke situaties Voor het invullen van dit formulier kunt u contact opnemen met de preventiemedewerker 1 (arbo en milieucoördinator) van uw faculteit

Nadere informatie

Werk veilig of werk niet

Werk veilig of werk niet S2 Hijswerk HSEQ Werk veilig of werk niet Werkzaamheden mogen pas beginnen na toestemming van GDF SUEZ. Lees de werkvergunning nauwkeurig en controleer of de daarin omschreven beheersmaatregelen daadwerkelijk

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de aanleg van glasvezel in BOEKEL

Veel gestelde vragen over de aanleg van glasvezel in BOEKEL Veel gestelde vragen over de aanleg van glasvezel in BOEKEL Wij vragen uw begrip tijdens de werkzaamheden In december 2012 is Glasvezel Boekel begonnen met de aanleg van het glasvezelnetwerk in Boekel.

Nadere informatie

HSE guidelines september 2012 HOGE DRUK HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines september 2012 HOGE DRUK HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS S HSE guidelines september 2012 HOGE DRUK HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

Concept notulen Overleg ZIGGO en COAX NL. Datum: donderdag 3 juli 2008. Plaats: Utrecht

Concept notulen Overleg ZIGGO en COAX NL. Datum: donderdag 3 juli 2008. Plaats: Utrecht Concept notulen Overleg ZIGGO en COAX NL. Datum: donderdag 3 juli 2008 Plaats: Utrecht Aanwezig: Ziggo: Jeroen de Gier; Manager Customer Experience COAX NL: Peter de Jong PR Hans Ronhaar, Voorzitter Agenda:

Nadere informatie

Datakwaliteit onder hoge spanning Bedrijfsvoering en GIS datakwaliteit

Datakwaliteit onder hoge spanning Bedrijfsvoering en GIS datakwaliteit Datakwaliteit onder hoge spanning Bedrijfsvoering GIS datakwaliteit Jorrit Hansson Enexis ICT klantcluster Infra Services Asset Managemt, GEOS vernieuwing Enexis feit getall Gas: Gas hoofdleiding: 44.764

Nadere informatie

Calamiteiten zijn onverwachte en veelal heftige gebeurtenissen die zeer ingrijpend zijn voor het gebeuren op de peuterspeelzalen.

Calamiteiten zijn onverwachte en veelal heftige gebeurtenissen die zeer ingrijpend zijn voor het gebeuren op de peuterspeelzalen. Blad 1 van 5 Doel: Het op doeltreffende wijze handelen bij calamiteiten 1. Inleiding Calamiteiten zijn onverwachte en veelal heftige gebeurtenissen die zeer ingrijpend zijn voor het gebeuren op de peuterspeelzalen.

Nadere informatie

... Think safety! Werken met. Hoge druk. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Werken met. Hoge druk. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Werken met Hoge druk VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Werken met Hoge Druk Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie

Nadere informatie

Regeling omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid

Regeling omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid Regeling omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid In de Aanvullende Arbeidsvoorwaarden heeft Hieselaar Nederland BV beleid omtrent privacy, veiligheid, gezondheid, welzijn, milieu en informatie

Nadere informatie

E-241 Aanvullende veiligheidsmaatregelen ten behoeve van schilderen, inspecteren of het reinigen van masten

E-241 Aanvullende veiligheidsmaatregelen ten behoeve van schilderen, inspecteren of het reinigen van masten Doel Het veilig schilderen, inspecteren of reinigen van hoogspanningsmasten. Toepassingsgebied Domein Transport. Opdracht en aanwijzing Domein TR Aanbrengen werkaarders in de mast(en): Je krijgt de opdracht

Nadere informatie

Afwijkende tekst: Een cursief geschreven tekst in afwijkende kleur geeft de wijzigingen t.o.v. de voorgaande versie weer.

Afwijkende tekst: Een cursief geschreven tekst in afwijkende kleur geeft de wijzigingen t.o.v. de voorgaande versie weer. Blad : 1 van 8 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Het aanreiken van een kwalitatieve en praktische werkwijze bij het bewerken/monteren

Nadere informatie

Rapport. Datum: 23 december 2004 Rapportnummer: 2004/489

Rapport. Datum: 23 december 2004 Rapportnummer: 2004/489 Rapport Datum: 23 december 2004 Rapportnummer: 2004/489 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de gemeente Tilburg zijn verzoek om vergoeding van de kosten die hij heeft gemaakt in verband met een verstopping

Nadere informatie

Samenvatting, conclusies en aanbevelingen storing Diemen

Samenvatting, conclusies en aanbevelingen storing Diemen OPDRACHTGEVER AUTEUR TenneT TenneT VERSIE 1.0 VERSIE STATUS Definitief PAGINA 1 van 7 Samenvatting, conclusies en aanbevelingen storing Diemen 27 maart 2015 te Diemen 380 kv PAGINA 2 van 7 Voorwoord Op

Nadere informatie

Arbochecklist Productie/Technisch/Logistiek

Arbochecklist Productie/Technisch/Logistiek Arbochecklist Productie/Technisch/Logistiek 1 U moet in het bezit zijn van geldige veiligheidsdiploma s/certificaten: Indien ja, opleiding VCA (veilig werken I/II) veiligheidspaspoort SIR-pas Certificaat

Nadere informatie

Inventarislijst

Inventarislijst Inventarislijst 4.2018.1479.001 Nr. Documenten Beoordeling Weigeringsgrond 1 Algemene meldingsgegevens d.d. 15 oktober 2018 Gedeeltelijk openbaar Artikel 10, tweede lid, aanhef en onder e Wob en artikel

Nadere informatie

Tem de e-mail tijger! 6 Tips voor een scroll-vrije inbox

Tem de e-mail tijger! 6 Tips voor een scroll-vrije inbox Tem de e-mail tijger! 6 Tips voor een scroll-vrije inbox Heb je een inbox die nooit meer leeg lijkt te raken? Worstel je je elke dag door alle mail heen en kom je maar niet meer toe aan je echte werk?

Nadere informatie

Richtlijn voor het werkoverleg

Richtlijn voor het werkoverleg Richtlijn voor het werkoverleg Nummer: 11.0000274 Versie: 0.1 Vastgesteld door het CMT 10 maart 2011 doc.: pz_alle/regelingen/werkoverleg richtlijn Inleiding Communicatie is hét sleutelbegrip als het gaat

Nadere informatie

Meten en oplossen! Werkdrukinstrument voor de detailhandel

Meten en oplossen! Werkdrukinstrument voor de detailhandel Meten en oplossen! Werkdrukinstrument voor de detailhandel COLOFON Dit is een uitgave van de Commissie Sociale en Onderwijsaangelegenheden van het Hoofdbedrijfschap (HBD). Het HBD is een samenwerkingsverband

Nadere informatie

Case study: Service en sales gaan samen voor beter klantcontact

Case study: Service en sales gaan samen voor beter klantcontact Case study: Service en sales gaan samen voor beter klantcontact Sales als basis voor klantcontact stimuleert klanttevredenheid Meer dan 900 medewerkers van Transcom Nederland verzorgen dagelijks facilitaire

Nadere informatie

HSE Netwerk 25 oktober 2007 07PHSE017 v5.0

HSE Netwerk 25 oktober 2007 07PHSE017 v5.0 HSE Netwerk 25 oktober 2007 07PHSE017 v5.0 1. Inleiding 2. Contractvormen 3. Werkplan en Schakelplan 4. Werkoverdracht bij uitbesteding 5. Raamopdrachten 6. Overzich^verantwoordelijkheden uitbesteding

Nadere informatie

Sloop- en verwijderingsprotocol voor gas- en elektriciteitsaansluitingen (kleinverbruik)

Sloop- en verwijderingsprotocol voor gas- en elektriciteitsaansluitingen (kleinverbruik) Sloop- en verwijderingsprotocol voor gas- en elektriciteitsaansluitingen (kleinverbruik) Datum: 27 november 2017 Versie: 2.0 Beheerder document: Netbeheer Nederland Aanleiding: Als bij het slopen van percelen

Nadere informatie

De waarde van VIM-rapportages. Miriam van Keulen Coördinator Kwaliteit, Arbo & Milieu Kijlstra Ambulancegroep Fryslân

De waarde van VIM-rapportages. Miriam van Keulen Coördinator Kwaliteit, Arbo & Milieu Kijlstra Ambulancegroep Fryslân De waarde van VIM-rapportages Miriam van Keulen Coördinator Kwaliteit, Arbo & Milieu Kijlstra Ambulancegroep Fryslân Mrt 2015 Indeling Workshop 1. Hoe is het VIM systeem in Noord Nederland georganiseerd

Nadere informatie

E-241 DEF. Aanvullende veiligheidsmaatregelen ten behoeve van schilderen, inspecteren of het reinigen van masten

E-241 DEF. Aanvullende veiligheidsmaatregelen ten behoeve van schilderen, inspecteren of het reinigen van masten Doel Het veilig schilderen, inspecteren of reinigen van hoogspanningsmasten. Toepassingsgebied In HS voorzieningssystemen, werkgebied LNB of Transport. Opdracht en aanwijzing Domein LNB Aanbrengen werkaarders

Nadere informatie

Bijlage 1. Protocol detachering en arbeidsomstandigheden van <naam SWorganisatie>

Bijlage 1. Protocol detachering en arbeidsomstandigheden van <naam SWorganisatie> Bijlage 1. Protocol detachering en arbeidsomstandigheden van Dit protocol beschrijft de taken van op het gebied van arbeidsomstandigheden bij Individuele detachering

Nadere informatie

Alleen gekwalificeerde elektrotechnici of elektrotechnisch geïnstrueerde personen mogen aan een elektrische installatie werken.

Alleen gekwalificeerde elektrotechnici of elektrotechnisch geïnstrueerde personen mogen aan een elektrische installatie werken. STORINGEN LEDSPOTS Voordat u LEDs spot monteert adviseren wij deze van tevoren even te testen. Dit is eenvoudig te doen door de input en de output aan te sluiten en stekkertjes in de verbindingsdoos te

Nadere informatie

beslisschema 1 Werknemers hebben gezondheidsklachten verkenning omvang en kern van de klachten inbrengen in werkoverleg

beslisschema 1 Werknemers hebben gezondheidsklachten verkenning omvang en kern van de klachten inbrengen in werkoverleg beslisschema 1 Werknemers hebben gezondheidsklachten verkenning omvang en kern van de klachten gaan we het arbo-probleem aanpakken? uitleg aan de achterban inbrengen in werkoverleg levert dit een gerichte

Nadere informatie

G-07 Binneninstallaties en meteropstellingen G25 beproeven op dichtheid

G-07 Binneninstallaties en meteropstellingen G25 beproeven op dichtheid Doel veilig. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald. Opdracht en aanwijzing Je krijgt de opdracht van een

Nadere informatie

Gebruikers Handleiding voor instellingen die gebruik maken van. Nabij Patiënt Testen. Met web applicatie Tropaz 2.0

Gebruikers Handleiding voor instellingen die gebruik maken van. Nabij Patiënt Testen. Met web applicatie Tropaz 2.0 Bladnr : 1/16 Gebruikers Handleiding voor instellingen die gebruik maken van Nabij Patiënt Testen Met web applicatie Tropaz 2.0 Trombosedienst Leiden Poortgebouw Rijnsburgerweg 10 2333 AA Leiden Telefoon:

Nadere informatie

GEDRAGSREGELS SOCIALE MEDIA

GEDRAGSREGELS SOCIALE MEDIA GEDRAGSREGELS SOCIALE MEDIA Algemeen 1. Sociale media zoals Twitter, Facebook, YouTube en LinkedIn bieden de mogelijkheid om te laten zien dat je trots bent op je school en kunnen een bijdrage leveren

Nadere informatie

15 tips om meer uit uw e-mailcampagnes te halen

15 tips om meer uit uw e-mailcampagnes te halen 15 tips om meer uit uw e-mailcampagnes te halen Volgens de IT-beveiligingsorganisatie Symantec werd in februari 2007 wereldwijd 70% van alle e-mails als SPAM bestempeld en op mailserverniveau tegengehouden.

Nadere informatie

Lokaliseren van storingen. Student booklet

Lokaliseren van storingen. Student booklet Lokaliseren van storingen Student booklet Lokaliseren van storingen - INDEX - 2006-04-06-17:10 Lokaliseren van storingen Deze module gaat over het lokaliseren van basisstoringen. Het begrijpen van de

Nadere informatie

ACTIES BIJ (ZEER) ERNSTIGE ARBEIDSONGEVALLEN VAN UITZENDKRACHTEN

ACTIES BIJ (ZEER) ERNSTIGE ARBEIDSONGEVALLEN VAN UITZENDKRACHTEN veiligheidsberichten -0-009 009/ ACTIES BIJ (ZEER) ERNSTIGE ARBEIDSONGEVALLEN VAN UITZENDKRACHTEN Zowel bij havenarbeid als logistieke arbeid kunnen onder bepaalde voorwaarden ook interimarbeiders tewerkgesteld

Nadere informatie