Albius Claudius Pulcher is de vader. Valeria is de moeder. Marcus is de zoon Claudia is de dochter. Critolaus is de slaaf. Davus is ook een slaag.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Albius Claudius Pulcher is de vader. Valeria is de moeder. Marcus is de zoon Claudia is de dochter. Critolaus is de slaaf. Davus is ook een slaag."

Transcriptie

1 1.2 Leestekst: Kennismaking met het gezin (handboek p. 17) (vertaling) Albius Claudius Pulcher is de vader. Valeria is de moeder. Marcus is de zoon Claudia is de dochter. Critolaus is de slaaf. Davus is ook een slaag. Valeria en Claudia zijn vrouwen. Valeria en Claudia zitten in de eetkamer. De wijn is in de amfoor. De bekers staan op de tafel. Grootvader slaapt in de slaapkamer. Marcus en Claudia komen uit de tuin. De slaven werken daar een lange tijd. Nigra zit op de zuil. Ze denkt: Pluk de dag.

2 1.8 Leestekst: Dag en nacht in de stad Rome (handboek p. 23) (vertaling) Kijk, daar is een Romeinse markt. Op het forum zijn er tempels, standbeelden, monumenten. Overal rennen mensen: kooplui haasten zich naar hun winkels, Marcus en Critolaus haasten zich naar school. Waarom haast Gaius Claudius Pulcher zich niet? Gaius is geen jongeman meer: grootvader is een oude man. Kijk, het is al nacht. Nu schitteren de sterren aan de hemel. Maar waar is de maan? De Tiber vloeit onder de bruggen. Onder de bruggen zijn er soms rovers, in de straten zijn er ook rovers. De familie kan thuis rustig slapen, want in de Via Nova waken soldaten. Noch de slaven, noch de slavinnen werken in de keuken, vader is niet meer in zijn studeer kamer. Nigra zit niet meer op een zuiltje.

3 2.6 Leestekst: Minotaurus in labyrintho (handboek p ) (vertaling) Ieder jaar zenden de Atheners zeven jongemannen en zeven meisjes naar Kreta. Waarom zenden de Atheners ieder jaar zeven jongemannen en zeven meisjes naar Kreta? Op het eiland Kreta woont koning minos. Koning Minos beheerst Griekenland. In het paleis is er een labyrint. In het labyrint dreigen er veel gevaren. Het labyrint heeft vele wegen: niemand kan de uitgang vinden. In het labyrint wonen geen mensen, maar de Minotaurus woont er. De Minotaurus is een verschrikkelijk monster, hij is deels mens en deels stier; hij verslindt niets anders dan mensen. Ieder jaar eist Minos zeven jongemannen en zeven meisjes, Kijk, en dit jaar verwacht Minos jongemannen en meisjes voor zijn paleis. De soldaten leiden hen naar de gevangenis. Eén van de jongemannen is Theseus. Theseus is een mooie en dappere jongeman. Minos heeft een dochter. De dochter is Ariadne. Ariadne ziet Theseus en houdt van hem. s Nachts gaat ze naar de gevangenis, en roept Theseus: Ik kan je redden zegt ze, indien je mij naar Athene leidt. Theseus en Ariadne zijn het eens, en zij zijn zeer blij.

4 3.3 Leestekst: Familia (handboek p. 54) (vertaling) Albius en Valeria zijn de ouders van Marcus en Claudia. Marcus is de broer van Claudia. Wie is de zus van Marcus? Critolaus is een slaaf. Hij is de slaaf van Marcus en Claudia. Phocis en Delia zijn slaven van meesteres Valeria. Zij werken in het atrium. Albius Claudius Pulcher is de meester van de slaven en de slavinnen. Nu is hij in zijn studeerkamer, maar soms gaat hij naar het stadsarchief. In de tuin staat een standbeeld van Bacchus. Bacchus is de god van de wijn. Ook de standbeelden van Venus en Iunon staan in de tuin. Venus is de godin van de liefde en Iunon is de godin van de vrouwen.

5 3.5 Leestekst: Ariadnai filum (handboek p. 57) (vertaling) Ariadne redt Theseus op de volgende manier: Ariadne gaat naar Daedalus, de architect van het labyrint. Waarom gaat de dochter van de koning naar Daedalus? 'Jij' zegt ze, 'jij bent de architect van het labyrint.' Jij kunt de weg door het labyrint toch wel wijzen?" Daedalus antwoordt niet, maar hij geeft een draad en een zwaard. Ariadne geeft het zwaard en de draad aan Theseus. De volgende dag leiden de soldaten van de koning de jongemannen en de meisjes naar het labyrint en daar sluiten ze hen op. De jongemannen en de meisjes zijn zeer bang. Theseus gaat ook binnen in het labyrint en wikkelt de draad van Ariadne af. Zo kan hij altijd de weg terugvinden. Eindelijk vindt Theseus de Minotaurus. Onmiddellijk grijpt hij de kop van de Minotaurus vast en met zijn zwaard doodt hij hem. Vervolgens neemt hij de draad en kan hij de uitgang van het labyrint terugvinden. Dan roept Theseus naar Ariadne. Ariadne luistert naar de stem van Theseus en is zeer blij. Vervolgens vluchten Theseus en Ariadne naar het schip en verlaten Kreta. Nooit meer moeten de Atheners zeven jongemannen en zeven meisjes naar Kreta zenden!

6 4.5 Leestekst: Ulixes apud Circam veneficam (handboek p ) (vertaling) Odysseus roept zijn vrienden samen: 'Vrienden' zegt hij, 'blijf hier en wacht op mij.' Ik wil het eiland verkennen." Odysseus dwaalt over het hele eiland: hij ziet lange rivieren, hoge bergen en onbekende bomen. Hij ziet ook een mooi en groot gebouw; maar hij vindt geen mensen in het gebouw. In het bos kan hij een groot hert vangen. Later keert hij terug naar zijn kameraden. De gezellen groeten de aanvoerder en maken het avondmaal gereed. Na het avondmaal vragen ze: "Odysseus, wie woont hier? Is er gevaar? Wat kunnen we op het eiland vinden? Zijn er veel of weinig steden? Zijn er rechtvaardige of onrechtvaardige mensen? Allen vrezen we..." "Vrienden, de sterren raden ons nu aan om aangenaam te slapen. Slaap gedurende lange uren van de nacht." Maar Odysseus zelf kan niet slapen: het mooie gebouw komt dikwijls voor zijn ogen. Plotseling ziet de mooie Circe de Grieken. De tovenares lacht en zegt: "Kom binnen gasten, kom binnen! Jullie hebben toch wel honger?" Dan gaan ze allen samen het paleis binnen, behalve Eurylochus, want hij wacht voorzichtig voor de poort op zijn vrienden. De slavinnen van Circe dienen snel voedsel en wijn op, maar de wijn is vergiftigd en kijk, de ongelukkige gasten worden plots varkens. Eurylochus haast zich naar Odysseus en vertelt het ongelukkige lot van zijn vrienden. De overige kameraden zijn zeer treurig en wenen, maar Odysseus zegt dadelijk: "Ik moet onze vrienden bevrijden, ik vrees de tovenares niet." Onderweg smeekt Odysseus de god Mercurius: "Mercurius, zoon van Jupiter, je helpt me altijd, help me nu ook." En Mercurius luistert naar de ongelukkige aanvoerder en wijst hem heilig kruid. Voor het paleis roept Odysseus Circe en schreeuwt: "Laat mijn vrienden vrij." Circe lacht want de Griekse aanvoerder is er en ze zegt: "Jij wilt toch ook wel een mooi varken worden?" maar het kruid van Mercurius redt hem. En zo roept Circe woedend: "Wie ben jij? Waarom wordt jij geen varken?" Maar Odysseus roept opnieuw: "Laat mijn vrienden vrij!" Eindelijk na veel strenge woorden van Odysseus opent Circe de poorten van de stal en bevrijdt de Grieken. Kijk, plotseling worden de varkens weer mensen! Maar de Grieken kunnen nog niet naar huis terugkeren, want Odysseus blijft gedurende lange tijd bij de mooie Circe.

7 5.3 Leestekst: De Pygmalione (handboek p ) (vertaling) Pygmalion werkt elke dag in zijn werkplaats en daar maakt hij mooie standbeelden van marmer. Dikwijls zegt hij: "Kom, Griekse mannen en vrouwen, kom naar mijn werkplaats en kijk naar mijn standbeelden!" Allen roepen: "O, Pygmalion, hoe mooi zijn jouw standbeelden!" Op een dag maakt Pygmalion een zeer mooi beeld. Het standbeeld heeft lange haren, prachtige ogen en sierlijke lippen. Pygmalion houdt van het standbeeld. Maar de armen van het standbeeld zijn koud en de handen zijn koud. Pygmalion treurt omdat het standbeeld niet leeft. Maar noch door juwelen, noch door bloemen, noch door kussen kan hij het standbeeld levend maken. Daarom gaat hij keer op keer naar de tempel van Venus, de godin van de liefde, en daar draagt hij offers op en roept de hulp van de godin in. Maar keer op keer keert hij treurig terug naar huis. Op een nacht keert hij terug naar huis en gaat hij zijn werkplaats naar binnen. Maar wat is dit? Hij ziet het standbeeld niet meer. Daarom gaat hij zitten en treurt hij. Maar plotseling nadert een mooi meisje. Ze heeft lange haren, prachtige ogen, sierlijke lippen en ze lacht lief. De armen zijn zacht en de handen zijn warm. Het meisje zegt: "Ik ben geen standbeeld meer maar een meisje." Pygmalion staat op en roept vrolijk uit: "Venus heeft een mirakel verricht!" Niet veel later huwt het meisje met hem en ze heet Galatea.

8 5.7 Leestekst: De Tantalo (handboek p ) (vertaling) Tantalus, een rijke koning, is een vriend van de goden. Dikwijls nodigen de goden hem uit op de berg Olympus. Daar is de gast gewoon om nectar, de woon van de goden, te drinken. Soms bezoeken de goden het mooie paleis van Tantalus. Bij hem eten ze het beste voedsel en drinken ze wijn. Tantalus is gelukkig en kan zonder zorgen leven. Maar door zoveel geluk wordt de trotse koning hoogmoedig en durft de goden uittesten. Op een dag bezoeken Jupiter en de overige goden opnieuw het paleis. Kijk, Tantalus vermoordt zijn zoon Pelops op Schandelijke wijze, legt het vlees van zijn zoon op de eettafel, en: "Neem," zegt hij," Dierbare gasten, het malse eten!" De goden zwijgen, niemand neemt iets: want de almachtige goden voelen het bedrog van de koning. Als enige eet Ceres verstrooid van een deel van het voedsel. Eindelijk staan ze woedend op:"durf je de goden zo uit te testen? De gastheer is dwaas! We bevelen een straf!" De goden zenden Tantalus naar de onderwereld. De koning moet op een meer onder een boom gaan staan. De koning verlangt van het water te drinken. Maar, waneer hij probeert van het water te drinken, wijkt het water terug. Hij verlangt om de vrucht van de boom te plukken. Maar wanneer hij probeert de vrucht van de boom te plukken, wijkt de vrucht terug. En zo is de koning voor eeuwig ellendig, want de woede van de goden is huiveringwekkend.

9 6.3 Leestekst: De Hercule et leone Nemeaeo (handboek p ) (vertaling) In Griekenland, nabij de stad Nemeo, leeft een reusachtige leeuw, door wie veel vee geroofd wordt, door wie honden en paarden bang gemaakt worden, jongens en meisjes, mannen en vrouwen gedood worden. Zijn huid kan noch door pijlen, noch door stenen, noch door een zwaard doorboord worden. Daarom beveelt Eurysteus, koning van de streek, dat hercules de leeuw moet doden. Hercules ontvlucht het werk niet, want hij draagt 5 geschenken van de goden bij zich: het zwaard van Mercurius, de boog en de pijlen van Apollo, een gouden harnas van Vulcanus, paarden van Neptunus en een schild van ivoor van Juppiter. Ook een knuppel maakt hij zelf en draagt hem bij zich. Plots springt de leeuw uit het bos tevoorschijn. Eerst schiet Hercules pijlen van Apollo, maar de pijlen doorboren de huid van de leeuw niet. Vervolgens probeert hij met het zwaard van Mercurius de huid te doorboren, maar het zwaard buigt zoals een van was. Ten slotte slingert hij de knuppel: het hoofd van de leeuw slingert slechts heen en weer. Omdat wapens niet baten, probeert Hercules eindelijk met de blote handen het beest te overwinnen. De leeuw rukt een vinger van Hercules af; toch grijpt Hercules de leeuw en wurgt hem. Vervolgens stroopt hij de huid van het beest af. Dan keert hij terug naar koning Eurystheus, bekleed met de huid van de leeuw.

10 7.6 Leestekst: De aquila et messore (handboek p. 128) (vertaling) In het midden van de zomer zwoegen 10 maaiers onder de brandende zon op de velden. Ze zweten en hebben dorst en na weinige uren blijft er geen water over voor hen. Daarom roept hij de leider van de maaiers, Davus: één van hen, bij zich en zegt: "Davus, ga naar de naburige bron en breng water voor ons". Bij de bron ziet Davus een adelaar die wordt vastgehouden door een slang. Omdat een adelaar de boodschapper en dienaar is van Jupiter, doodt hij de slang met een sikkel en bevrijdt de adelaar. Vervolgens schept hij water uit de bron en keert terug naar zijn vrienden. Eerst geeft hij grote bekers vol met water aan zijn gezellen, die ze gulzig leegdrinken. Eindelijk wil hij zelf drinken. Precies op dat moment daalt de adelaar uit de hemel neer en werpt de beker uit zijn handen. Het water vloeit uit de beker op de aarde. Eerst roept Davus woedend: "Bedank je zo jouw bevrijder?" Maar plotseling ziet hij zijn 9 stervende gezellen. "Nu zie ik alles", zegt hij. "Het water van de bron is door de slang vergiftigd... Maar de adelaar bedankt mij nu en ontrukt mij van de dood, omdat ik hem van de dood heb ontrukt."

11 8.4 Leestekst: De anseribus montis Capitolini (handboek p ) (vertaling) Al lange tijd belegeren de Galliërs de reusachtige burcht van de stad Rome. Dagelijks naderen de troepen van de Galliërs de poorten van de burcht en daar vechten ze met lansen, pijlen en zwaarden, maar de burcht binnengaan en de overwinning behalen kunnen ze niet. Want de Romeinse soldaten vrezen de vijand niet. Soms durven ze zelfs uit de burcht komen. Buiten de burcht vechten de Romeinen hevig, maar de Galliërs op de vlucht jagen kunnen ze niet. Maar omdat de Galliërs de burcht niet kunnen veroveren met wapens, proberen ze de burcht binnen te gaan met een list. En zo beklimmen ze in het midden van de nacht zwijgend het Capitool. Op de berg slapen alle Romeinen: vrouwen en meisjes slapen, de oude mannen en de jongens slapen ook. Weinig bewakers staan op de wallen en kijken rond, maar ze zien de Galliërs niet omdat het een duistere nacht is. Ze horen de Galliërs niet, omdat de Galliërs de berg zwijgend beklimmen. De overige Romeinse soldaten slapen. Ook de honden slapen. Maar de ganzen die in de tempel van Iunon gewoon zijn te waken, slapen niet. Ze horen de Galliërs en dadelijk beginnen ze te roepen en met de vleugels te klepperen. Op de wallen horen de Romeinse soldaten de ganzen en ze vragen: "Waarom roepen de ganzen?" De soldaten kijken rond: ze zien geen vijanden. Opnieuw roepen de ganzen. Nu wordt Marcus Manlius, een dappere man en een goede soldaat opgewekt door het geroep van de ganzen en hij springt dadelijk uit bed. Hij rent naar de wallen en daar bemerkt hij de Galliërs. Met luide stem roept hij de overige soldaten te wapen. Intussen stampt hij een Galliër van de berg en een tweede, en een derde... Eindelijk gaan de overige soldaten naar de wallen en de Galliërs, die het Capitool beklimmen, gooien ze van de berg. De Galliërs vluchten weg van het Capitool en ze gaan weg uit Rome. Zo is de burcht van de stad Rome en de vrijheid van het Romeinse volk gered door de waakzaamheid van de ganzen.

12 9.3 Leestekst: Hercules apud Amazones (handboek p. 156) (vertaling) Wie kent Hercules niet? Hercules doodt op bevel van koning Eurystheus eerst de woeste leeuw van Nemea. Vervolgens legt Eurystheus Hercules een nieuw moeilijk werk op. De koning roept Hercules bij zich en zegt: "Je bent een sterke man, ik wil je een moeilijke taak opleggen. In een ver en duister land wonen de verschrikkelijke Amazonen. In dat land wonen alleen maar vrouwen: mannen durven dat land niet bezoeken. De koningin van de Amazonen wordt Hippolyta genoemd. Indien je wilt, zoek kameraden en haast jullie naar dat onbekende land. Hippolyta bezit immers een prachtig geschenk van Mars, een gouden gordel. Breng me die gordel. Maar de taak is niet gemakkelijk. De Amazonen zijn sterke vrouwen, snelle ruiters en wrede soldaten. Meer nog, indien bij hen een baby wordt geboren wordt een meisje gered (bewaart), een jongen wordt onmiddellijk gedood. Durf je deze zware opdracht aannemen?" De stoutmoedige Hercules antwoordt echter: "Ik wil de volgende maand terugkeren met de gouden gordel". Hercules zoekt kameraden en samen met hen vaart hij met een vlug schip naar het onbekende land. Na korte tijd vindt hij Hippolyta. De koningin van de Amazonen vertrouwt de beroemde Griekse man en zegt: "Indien je van me houdt, bied (=geef) ik je mijn gouden gordel. Maar godin Iunon is jaloers op Hercules en zegt een leugen aan de overige Amazonen: "Hercules wil jullie koningin ontvoeren. Bedankt Hercules jullie koningin voor liefde? Een zeer groot gevaar hangt boven jullie hoofd!" De Amazonen beginnen dus met de Griekse mannen een afschuwelijke oorlog. Ten slotte overwinnen Hercules en zijn kameraden de Amazonen, laten de ongelukkige Hippolyta achter, en keren samen met de gouden gordel naar Eurystheus terug.

13 9.6 Leestekst: De Proserpina (handboek p. 161) (vertaling) Op een dag dwaalt Proserpina samen met haar vriendinnen op een mooie wei. De zon brandt, de vogels in de bomen zingen vrolijke liederen en overal bloeien bloemen. De meisjes plukken bloemen en dragen ze naar Ceres. Nabij de wei is er een groot bos. Proserpina ziet daar prachtige viooltjes. Dadelijk rent ze het bos in terwijl ze de viooltjes plukt, gaat ze vooruit naar het midden van het bos. Plotseling opent de aarde zich: twee zwarte paarden, die een zwarte renwagen trekken komen te voorschijn. Pluton, een god van de onderwereld, die altijd onder de grond woont, sleurt het meisje in de renwagen en keert gauw terug naar de onderwereld. Op dat ogenblik sloot de aarde zich, gaat de zon onder, houden de vogels op met zingen en overal wordt het stil. De angstige Ceres zoekt haar dochter overal en roept: Proserpina, waar ben je, Proserpina antwoord! Ze weent en ze dwaalt door de duistere nacht, maar ze kan haar dochter nergens vinden. De volgende dag verschijnt de zon, die alles ziet en de verschrikkelijke misdaad van Pluton aan Ceres onthult. De droefheid van Ceres is groot, ze wil noch eten noch drinken; ze zit op het rotsblok en treurt om haar dochter. De aarde treurt samen met Ceres: de bloemen op de wei verwelken, niets groeit meer op het land, de mensen en dieren komen om door de honger. De almachtige Jupiter, vader van de mensen en de goden, wordt gekweld door de zorg. Pluton, zijn broer, ontbiedt hij naar Olympus: Broer, zegt hij, overal op aarde is er honger. Ik zie de dood van mannen, van vrouwen, van oude mannen, van kinderen, van dieren. Ik wil de ellende beëindigen. Daarom zal Proserpina gedurende zes maanden niet bij jou in de onderwereld zijn, maar gedurende zes maanden bij haar moeder zijn. Mijn besluit staat vast. Daarom, wanneer Proserpina uit de onderwereld naar de aarde terugkeert, blijft ze gedurende zes maanden bij haar moeder: de aarde is blij samen met Ceres, ter ere van Proserpina bloeien overal de bloemen en in de bomen zingen de vogels mooie liederen. Overal brengt de zomer aangename warmte. Wanneer Proserpina na zes maanden opnieuw naar de onderwereld afdaalt, treurt samen met Ceres de aarde. Nergens groeien bloemen, nergens zingen vogels. Overal brengt de winter hevige koude.

14 10.3 Leestekst: De Socratis patientia (handboek p ) (vertaling) Over het geduld van Socrates Xanthippe, de vrouw van de filosoof Socrates, werd een twistzieke en eigenzinnige vrouw genoemd. Want ze was woedend omdat Socrates in de stad altijd jongemannen onderwees of gesprekken met burgers voerde: maar het hoogstnodige geld bracht hij niet mee, hij keek niet om naar zijn drie jonge zonen, hij zorgde slecht voor de zaken van het gezin. Daarom snauwde Xanthippe Socrates dikwijls heftig af en kwetste ze hem met vele en hevige woorden. Meestal verkoos Socrates, niet opgewassen tegen het tumult en de storm van woorden, het huis te verlaten. Met een droevig gezicht en afhangende oren ging Socrates buiten en hij ging rustig bij de deur zitten. Want hij bewaarde altijd de hoop. Maar soms ging de razende Xanthippe naar boven naar de slaapkamer, opende het venster en goot vandaar een pot vol stinkend vocht uit op het hoofd van Socrates. Die werd echter helemaal niet door de regenbui beïnvloed maar hij waste zijn kledij en zijn gezicht af. Mensen, die voorbijgingen, zagen de razende vrouw en de rustige man. Verbaasd ondervroegen ze de filosoof: "Hoe kan een dergelijke zaak gebeuren?" Socrates antwoordde hen: "Meestal regent het wanneer het veel heeft gedonderd. "

Pegasus 1 Vertalingen leesteksten

Pegasus 1 Vertalingen leesteksten Pegasus 1 Vertalingen leesteksten Caput 1 1.3 Het gezin Albius Claudius Pulcher is de vader en de meester. Albius Claudius Pulcher is ook een senator. Valeria is de moeder en de meesteres. Claudia is de

Nadere informatie

De soldaten maken een geluid dat aansluit bij de muziek die ze maakten.

De soldaten maken een geluid dat aansluit bij de muziek die ze maakten. Scène 6 SOLDATEN UIT KRETA De soldaten komen op, ze maken muziek. Ze hebben een leider: de Strateeg. De Atheners verzamelen zich, waaronder de zeven meisjes en zes jongens die uitgekozen worden als offer

Nadere informatie

Met open armen Schrijvers voor gerechtigheid

Met open armen Schrijvers voor gerechtigheid Hartelijk welkom Met open armen Schrijvers voor gerechtigheid Kom, als je honger hebt of dorst. Hier kun je eten, deel met ons. Kom met je tranen en je pijn. Hier is het goed, hier mag je zijn. Met open

Nadere informatie

Voorwoord. Rome en de Romeinen

Voorwoord. Rome en de Romeinen Voorwoord Rome en de Romeinen Dit verhaal speelt in Rome, ongeveer 2000 jaar geleden. Rome was toen een rijke stad, met prachtige gebouwen. Zoals paleizen voor de keizers, voor de Senaat en voor de grote

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Heer ik kom tot u Heer, ik kom tot U, hoor naar mijn gebed. Vergeef mijn zonden nu, en reinig mijn hart.

Heer ik kom tot u Heer, ik kom tot U, hoor naar mijn gebed. Vergeef mijn zonden nu, en reinig mijn hart. Toon mijn liefde Aan de maaltijd wordt het stil, als de meester knielen wil, en vol liefde als een knecht, elk apart de voeten wast en zegt: Dit is wat Ik wil dat jullie doen, dit is waarom Ik bij jullie

Nadere informatie

2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart.

2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart. 108 1 Een lied van David. God geeft mij moed 2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart. 3 Ik wil mijn harp laten klinken, ik wil de zon wakker maken met mijn lied. 4 Heer,

Nadere informatie

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod?

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Zondag 35 Zondag 35 gaat over het tweede gebod. Lees de tekst van Zondag 35. Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Antw : Dat wij God in generlei wijze afbeelden en op geen andere wijze vereren,

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

Voorzichtig schuift hij het zware gordijn weg. Voor alle kamers hangt zo n goudkleurig gordijn. Om de warmte buiten te houden. Want het is erg warm,

Voorzichtig schuift hij het zware gordijn weg. Voor alle kamers hangt zo n goudkleurig gordijn. Om de warmte buiten te houden. Want het is erg warm, Prins Floris In de tuin van het paleis loopt een jongen. Een bruine jongen met zwarte krullen. Floris heet hij, en hij is een prins. De vader van Floris is de koning van Spanje. Rijk is hij, heel rijk.

Nadere informatie

Maar hij ziet niemand. Ik zal het wel gedroomd hebben, denkt hij dan. Hij gaat weer liggen en slaapt verder.

Maar hij ziet niemand. Ik zal het wel gedroomd hebben, denkt hij dan. Hij gaat weer liggen en slaapt verder. Over dit boek Karel en Elegast is een oud verhaal. Het gaat over trouw aan de koning en over verraad. Het is één van de eerste verhalen die in de Nederlandse taal zijn opgeschreven. De Karel in dit verhaal

Nadere informatie

Onenigheid over kudde runderen is er de oorzaak van dat Amphitryon Elektryon per ongeluk doodt.

Onenigheid over kudde runderen is er de oorzaak van dat Amphitryon Elektryon per ongeluk doodt. herakles astronomie 1 GEBOORTE en JEUGD VAN HERAKLES Burcht Mykene PERSEUS : zoon = Elektryon, koning van Mykene. Zijn neef AMPHITRYON regeert tijdens afwezigheid over Mykene. En trouwt daarna met dochter

Nadere informatie

DAVID DE HERDERSJONGEN

DAVID DE HERDERSJONGEN Online Bijbel voor kinderen presenteert DAVID DE HERDERSJONGEN Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn afkomstig uit

Nadere informatie

Verhaal 1 ORPHEUS IN DE ONDERWERELD

Verhaal 1 ORPHEUS IN DE ONDERWERELD Verhaal 1 ORPHEUS IN DE ONDERWERELD 9 Muziek Orpheus voelt zich blij. Orpheus heeft ook veel geluk in zijn leven. Hij is de zoon van een koning. Hij ziet er goed uit. En hij kan iets wat haast niemand

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DAVID DE HERDERSJONGEN

Bijbel voor Kinderen presenteert DAVID DE HERDERSJONGEN Bijbel voor Kinderen presenteert DAVID DE HERDERSJONGEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

1. Bij een nieuw begin

1. Bij een nieuw begin Inhoudsopgave Bij een nieuw begin 13 Een bijeenkomst beginnen 37 Bij het begin van de dag 59 Bij een goed gesprek 85 Bij verdriet 119 Bij vreugde 147 Bij twijfel 183 Bij zorgen 215 Bij ziekte 245 Om troost

Nadere informatie

DAVID DE HERDERSJONGEN

DAVID DE HERDERSJONGEN Bijbel voor Kinderen presenteert DAVID DE HERDERSJONGEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? 9 2. Hoe kun je de Bijbel lezen? 13 3. Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 4. 21 dagen bijbellezen 21 5. Belangrijke mensen in de Bijbel 47 6. Waar

Nadere informatie

Kinderdienst: Helden Over David en Goliath.

Kinderdienst: Helden Over David en Goliath. Kinderdienst: Helden Over David en Goliath. Voor de dienst: *Wat is dat, dat is Goliath *Trek je wapenrusting aan *Ik volg de Heer *Groot en machtig zijt Gij 387 *Van A tot Z 241 opwekking voor kids Welkom

Nadere informatie

Paasviering. Sing-in 2017

Paasviering. Sing-in 2017 Paasviering Sing-in 2017 Welkom en gebed Psalm 100:1 Juich, aarde, juich alom den HEER; Dient God met blijdschap, geeft Hem eer; Komt, nadert voor Zijn aangezicht; Zingt Hem een vrolijk lofgedicht. Wij

Nadere informatie

1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi.

1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi. Maleachi 1 1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi. De liefde van de Heer 2-3 De Heer zegt: Ik houd van jullie, Israëlieten!

Nadere informatie

Amsterdamse Studentenekklesia

Amsterdamse Studentenekklesia Amsterdamse Studentenekklesia zondag 8 maart 2015 Marcus 5:21-43 Marcuslied, tweede strofe (TL, map nieuw, G?) Van verre zag zij hem, drong naar hem toe. Wie heeft mij aangeraakt? Talita Koemi. De tijd

Nadere informatie

HET BOEK JONAH (een hervertelling door Juke Hudig & Anne C. Possel)

HET BOEK JONAH (een hervertelling door Juke Hudig & Anne C. Possel) HET BOEK JONAH (een hervertelling door Juke Hudig & Anne C. Possel) Hoofdstuk 1 Sta op Jonah wordt door God geroepen. Sta op, Jonah Wees de profeet die je bent Ga naar Nineveh, die grote stad, waarschuw

Nadere informatie

1 Joël, de zoon van Petuel, was een profeet. De Heer sprak tegen hem. Nu volgt wat Joël van de Heer moest zeggen.

1 Joël, de zoon van Petuel, was een profeet. De Heer sprak tegen hem. Nu volgt wat Joël van de Heer moest zeggen. Joël 1 1 Joël, de zoon van Petuel, was een profeet. De Heer sprak tegen hem. Nu volgt wat Joël van de Heer moest zeggen. De Heer straft zijn volk Sprinkhanen hebben alles opgegeten 2-4 Leiders en inwoners

Nadere informatie

Thema: Staan op de schouders van je ouders

Thema: Staan op de schouders van je ouders Gezinsdienst in het kader van geloofsopvoeding Zondag 3 februari om 10.00 uur in de Emmakerk Voorganger: ds. Peter van den Berg Muziek: PGS band Thema: Staan op de schouders van je ouders Zingen: Goedemorgen,

Nadere informatie

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur.

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur. Psalmen Psalm 78 1 Een lied van Asaf. De lessen van het verleden Luister allemaal naar mijn woorden. Luister goed, want ik wil jullie iets leren. 2 Wijze woorden wil ik spreken, wijze woorden over het

Nadere informatie

Kerstviering 2009 Laat iedereen het horen. Groep 0, 1 en 2 CBS Shalom

Kerstviering 2009 Laat iedereen het horen. Groep 0, 1 en 2 CBS Shalom Kerstviering 2009 Laat iedereen het horen Groep 0, 1 en 2 CBS Shalom Welkom op ons kerstfeest Groep 0 zingt : Jezus zegt, dat hij hier van ons verwacht Jezus zegt, dat Hij hier van ons verwacht, dat wij

Nadere informatie

Jozef, de liefste zoon van Jacob

Jozef, de liefste zoon van Jacob Jozef, de liefste zoon van Jacob (C. LETERME, naar Genesis 37-45) Dit verhaal gaat over Jozef. Jozef heeft elf broers. Tien zijn ouder als hij. Benjamin is zijn jongste broer. De tien grote broers houden

Nadere informatie

De sprookjesverzamelaar

De sprookjesverzamelaar De sprookjesverzamelaar Lieve ogen die dit boek lezen, lieve warme handen die het vasthebben. Sprookjes zijn de beste reizigers en de succesvolste migranten die ooit op onze prachtige planeet hebben bestaan.

Nadere informatie

Voorbereiding op de Eerste heilige Communie R.K. Parochie van de H.Dionysius Heerhugowaard

Voorbereiding op de Eerste heilige Communie R.K. Parochie van de H.Dionysius Heerhugowaard Voorbereiding op de Eerste heilige Communie 2017-2018 R.K. Parochie van de H.Dionysius Heerhugowaard Eerste Communieproject - les 1 2 DIT BEN IK De volgende bladzijde gaat over jou! Vraag aan papa of mama

Nadere informatie

DAVID DE HERDERSJONGEN

DAVID DE HERDERSJONGEN Bijbel voor Kinderen presenteert DAVID DE HERDERSJONGEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Orde van dienst voor de gemeentezondag. Thema: (Toekomst)-dromen. zondag 3 april 2016 om 9.30 uur. Gereformeerde Kerk Nieuwe Pekela

Orde van dienst voor de gemeentezondag. Thema: (Toekomst)-dromen. zondag 3 april 2016 om 9.30 uur. Gereformeerde Kerk Nieuwe Pekela Orde van dienst voor de gemeentezondag Thema: (Toekomst)-dromen -2- welkom en mededelingen intocht: lied 81 : 1, 2 en 4 zondag 3 april 2016 om 9.30 uur Laat de harpen slaan, klinken de trompetten. Vier

Nadere informatie

Ik wou dat het raven werden.

Ik wou dat het raven werden. De 7 raven Met 9 zitten ze aan tafel: papa, mama en 7 zonen. De zonen schoppen met hun voeten en zwieren met hun armen. Af en toe valt er een glas om of kwakt er iets op de grond. Dus na de maaltijd zegt

Nadere informatie

Het geheim van Cleopatra

Het geheim van Cleopatra Marian Hoefnagel Het geheim van Cleopatra VEERTIEN De tijd van je leven Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Voorwoord Dit verhaal speelt meer dan 2000 jaar geleden, in Egypte. De wereld zag er

Nadere informatie

De zeereizen van Tristan

De zeereizen van Tristan De zeereizen van Tristan Van Bretagne naar Cornwall (ontvoerd door Noren) Van Cornwall naar Bretagne (om koning van Bretagne te worden) Van Bretagne naar Cornwall (om koning Mark te helpen) Van Cornwall

Nadere informatie

Samen houden we de website up-to-date!

Samen houden we de website up-to-date! Organiseer je een nieuwe (eenmalige of vaker terugkerende) activiteit binnen BOEI 90? Valt er een door jou georganiseerde activiteit uit of verandert er iets in de data hiervan? Laat het weten aan communicatie@boei90.nl!

Nadere informatie

Op weg naar het beloofde land

Op weg naar het beloofde land Op weg naar het beloofde land Een bordspel voor Pasen, te maken in de veertigdagentijd. Het maken van het spel: Teken op elke dag van de veertigdagentijd een plaatje bij een vak en kleur dit. Je krijgt

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018

Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018 Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018 thema: Vertel het maar! Van harte welkom! We vinden het fijn dat jullie vanochtend in de kerk zijn: de kinderen van school, de meesters en juffen, de vaders

Nadere informatie

DE SPROOKJESPARADE. Rolverdeling:

DE SPROOKJESPARADE. Rolverdeling: DE SPROOKJESPARADE Rolverdeling: Prinses Petronella: Prinses Petronella is een Prinsesje die precies weet wat ze wil. Als ze ergens geen zin in heeft probeert ze er onder uit te komen. Kikker: De Kikker

Nadere informatie

Komt allen tezamen. Samenzang (orgel): Jezus zegt dat hij hier van ons verwacht

Komt allen tezamen. Samenzang (orgel): Jezus zegt dat hij hier van ons verwacht Samenzang (orgel): Jezus zegt dat hij hier van ons verwacht Jezus zegt, dat Hij hier van ons verwacht, dat wij zijn als kaarsjes, brandend in de nacht. En Hij wenst dat ieder tot Zijn ere schijn'; jij

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus!

Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus! Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus! Jongens en meisjes! Hebben jullie vanmorgen de kerkklok gehoord? Ja, vanmorgen hoorden we ook een klok luiden in de kerk. Maar

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

ELISA, MAN VAN WONDEREN

ELISA, MAN VAN WONDEREN Bijbel voor Kinderen presenteert ELISA, MAN VAN WONDEREN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

1 Habakuk was een profeet. God liet hem in een droom weten wat er zou gebeuren.

1 Habakuk was een profeet. God liet hem in een droom weten wat er zou gebeuren. Habakuk 1 1 Habakuk was een profeet. God liet hem in een droom weten wat er zou gebeuren. Habakuk stelt vragen aan God Habakuk begrijpt niet wat God doet 2 Habakuk zei: Heer, hoe lang moet ik nog om hulp

Nadere informatie

Voor David, de liefde van mijn leven

Voor David, de liefde van mijn leven Voor David, de liefde van mijn leven Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op

Nadere informatie

Adam en Eva eten van de boom

Adam en Eva eten van de boom Adam en Eva eten van de boom God maakt een prachtig paradijs. Hij zegt: Het is heel goed. Maar God heeft ook een vijand, En weet jij wel wat hij doet? Het mooie wat God heeft gemaakt, maakt hij juist graag

Nadere informatie

Wat zei Hanna tegen haar echtgenoot Elkana toen hij naar het jaarlijkse offerfeest ging?

Wat zei Hanna tegen haar echtgenoot Elkana toen hij naar het jaarlijkse offerfeest ging? De jeugdjaren van Samuel. Wat zei Hanna tegen haar echtgenoot Elkana toen hij naar het jaarlijkse offerfeest ging? 1 Samuel 1:21-22 21 Die man Elkana ging met zijn hele gezin op weg om de HEERE het jaarlijkse

Nadere informatie

ELISA, MAN VAN WONDEREN

ELISA, MAN VAN WONDEREN Online Bijbel voor kinderen presenteert ELISA, MAN VAN WONDEREN Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn afkomstig uit

Nadere informatie

Zo ver weg, zo dichtbij

Zo ver weg, zo dichtbij Brief van een engel Sinds de dag dat ik mijn lichaam heb verlaten Heb ik geen woorden meer Enkel een gevoel dat geen lied kan vertalen Ik zal er altijd zijn voor je, in de wolken die je zullen vergezellen

Nadere informatie

TONEELSTUK Marama en de krokodillenrivier.

TONEELSTUK Marama en de krokodillenrivier. TONEELSTUK Marama en de krokodillenrivier. AKTE I Scène 1 In een Afrikaans dorpje staan wat hutjes en zijn de mensen bezig met alledaagse dingen: er wordt water gehaald, eten gemaakt, kinderen spelen buiten...

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Jezus blijft altijd bij ons

Jezus blijft altijd bij ons Eerste Communieproject 46 Jezus blijft altijd bij ons Jezus staat op uit het graf Jezus is dood. In les 7 heb je gezien dat Jezus wordt vermoord. De vrienden van Jezus zijn bedroefd. Ze leggen Hem in een

Nadere informatie

Jij bent nog onbeschreven en nog geen groot verhaal jij blaakt alleen van leven dat in jou ademhaalt.

Jij bent nog onbeschreven en nog geen groot verhaal jij blaakt alleen van leven dat in jou ademhaalt. Jij bent nog onbeschreven en nog geen groot verhaal jij blaakt alleen van leven dat in jou ademhaalt. Jij kunt geen mensen haten en doet geen ander zeer misschien ben jij het wapen waarmee ik liefde leer.

Nadere informatie

Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal

Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal Aan Tafel [VBW-themalied] De allergrootste Koning de allergrootste Koning Heeft aan jou een vraag: heeft aan jou een vraag Mag ik

Nadere informatie

Het wordt licht. Genesis 1:1-5

Het wordt licht. Genesis 1:1-5 Inhoud Brief aan de ouders 1 Het wordt licht 2 De hemel 4 De aarde 6 Zon, maan en sterren: wauw! 8 Gespetter en gekwetter 10 Naar Gods beeld 12 Uitrusten 14 De sluwe slang 16 Veilig in de storm 18 Beloofd

Nadere informatie

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus.

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. De engel zei: God zal jou een kind geven. God zal jou Zijn Kind geven. God zal jou Jezus geven.

Nadere informatie

De koningin zoekt een huis.

De koningin zoekt een huis. De koningin zoekt een huis. Is geschreven en geïllustreerd door PetraLouise Muris Voorlees prentenboek voor kinderen rond 5 jaar. Alle werken van deze auteur zijn wereldwijd auteursrechtelijk beschermd

Nadere informatie

Raphaël Exodus Kerk. foto H. Oude Groote Beverborg Tekst BATAVIA CRUSIS uitgeverij Abdij van Berne, Heeswijk

Raphaël Exodus Kerk. foto H. Oude Groote Beverborg Tekst BATAVIA CRUSIS uitgeverij Abdij van Berne, Heeswijk Raphaël Exodus Kerk foto H. Oude Groote Beverborg Tekst BATAVIA CRUSIS uitgeverij Abdij van Berne, Heeswijk Statie 1 Jezus wordt ter dood veroordeeld Wij zagen hem als een verstoteling, door God geslagen

Nadere informatie

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis.

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis. 1e Statie: Jezus wordt ter dood veroordeeld. De eerste plaats waar Jezus stil stond op de kruisweg, was het paleis van de Romeinse landvoogd Pontius Pilatus. De joodse leiders wilden Jezus uit de weg ruimen.

Nadere informatie

Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan!

Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan! Pasen 2016 Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan! Geen graf hield Davids Zoon omkneld, Hij overwon,

Nadere informatie

Muis heeft tikkertje gespeeld met Draak. Het is al donker als ze naar huis wil. Muis moet nog een heel eind door het bos.

Muis heeft tikkertje gespeeld met Draak. Het is al donker als ze naar huis wil. Muis moet nog een heel eind door het bos. Muis heeft tikkertje gespeeld met Draak. Het is al donker als ze naar huis wil. Muis moet nog een heel eind door het bos. Ben je niet bang? vraagt Draak. Muis trekt haar zwaard. Ik heb een zwaard. Ik draag

Nadere informatie

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem.

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op uw weg, iedere dag weer. Leid mij door

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Lied 457 : 1, 2 en 3 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 51 : 4 en 5 6

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

1. Dit kan niet waar zijn

1. Dit kan niet waar zijn 1. Dit kan niet waar zijn Het is woensdagmiddag. Freek en Gerdien fietsen uit school naar huis. Freek, ik ben benieuwd of de twee kalfjes al zijn geboren. Twee kalfjes? Heb ik je dat niet verteld? De roodbonte

Nadere informatie

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak.

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. Deze kleine draak werd in de mensenwereld geboren en heeft lang bij zijn vriend Maurice en zijn

Nadere informatie

Liturgie. zondag 9 juli :30 uur Ds R Prins. 14:15 uur Ds H D Bondt

Liturgie. zondag 9 juli :30 uur Ds R Prins. 14:15 uur Ds H D Bondt zondag 9 juli 2017 Liturgie 09:30 uur Ds R Prins 14:15 uur Ds H D Bondt 09:30 uur 9-jul Ds R Prins PsvN 84 : OPW 715 Gez 158 : Recht 15 : Ps 7 : 1, 3, 7 Gez 143 : 1, 2, 4 Opw 354 : PsvNu 84 Wat hou ik

Nadere informatie

Arie van der Veer & Ellen Laninga. Luister maar. Met illustraties van Rike Janssen. Boekencentrum

Arie van der Veer & Ellen Laninga. Luister maar. Met illustraties van Rike Janssen. Boekencentrum Luister maar Met illustraties van Rike Janssen Arie van der Veer & Ellen Laninga Boekencentrum Verhalen uit het Oude Testament 4 Het begin van de wereld God maakt de wereld Genesis 1:1-2:4 Lang, heel

Nadere informatie

Bible for Children stelt voor. De hemel, de mooie thuis van God

Bible for Children stelt voor. De hemel, de mooie thuis van God Bible for Children stelt voor De hemel, de mooie thuis van God Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Lazarus Bewerkt door: Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

De hemel, de mooie thuis van God

De hemel, de mooie thuis van God Bible for Children stelt voor De hemel, de mooie thuis van God Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Lazarus Bewerkt door: Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

DE TOVERFLUIT. Mozart In beeld gebracht door groot en klein van De Toverfluit, Zonhoven

DE TOVERFLUIT. Mozart In beeld gebracht door groot en klein van De Toverfluit, Zonhoven DE TOVERFLUIT Mozart In beeld gebracht door groot en klein van De Toverfluit, Zonhoven 2017-2018 Papageno: eenzame vogelvanger, moet de hele tijd vogeltjes vangen voor de Koningin van de Nacht Tamino:

Nadere informatie

Liturgie zondag uur leesdienst br J. Mostert. Liturgie zondag uur samen met NGK M.W. van der Veen (kandidaat)

Liturgie zondag uur leesdienst br J. Mostert. Liturgie zondag uur samen met NGK M.W. van der Veen (kandidaat) Liturgie zondag 07-07-2019 09.30 uur leesdienst br J. Mostert Liturgie zondag 07-07-2019 16.30 uur samen met NGK M.W. van der Veen (kandidaat) Welkom en mededelingen Votum en vredegroet van God Zingen:

Nadere informatie

Bob Hartman. Beste ouders en verzorgers,

Bob Hartman. Beste ouders en verzorgers, Inhoud Brief aan de ouders 1 Het wordt licht 2 De hemel 4 De aarde 6 Zon, maan en sterren: wauw! 8 Gespetter en gekwetter 10 Naar Gods beeld 12 Uitrusten 14 De sluwe slang 16 Veilig in de storm 18 Beloofd

Nadere informatie

Welkom in deze dienst

Welkom in deze dienst Welkom in deze dienst Voorganger is ds. M.P.D. Barth Schriftlezing: Johannes 11 vers 33 t/m 46 Samen zijn wij hier gekomen Psalm 100 vers 1 en 2 Rozelaarkoor Lied 165 vers 1 en 2 (Op Toonhoogte) Nu gaan

Nadere informatie

Liederen voor kinderen. 20 liederen voor tijdens de eredienst

Liederen voor kinderen. 20 liederen voor tijdens de eredienst Liederen voor kinderen 20 liederen voor tijdens de eredienst 3 Lied van Franciscus God wij danken U voor een kring van dagen. Voor broeder Wind, voor de stilte en storm. Voor zuster Water zo zuiver en

Nadere informatie

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus.

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 1 Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 2 Het verhaal De Goede Week Trouw, Hoop en Spijt Ik wil jullie vandaag vertellen over de Goede Week. Dat

Nadere informatie

DE DIENST VAN HET WOORD. Gebed bij de opening van het Woord. Inleiding bij het thema

DE DIENST VAN HET WOORD. Gebed bij de opening van het Woord. Inleiding bij het thema Zondag 17 januari 2016-2 e zondag na Epifanie THEMA: Ruth voelt zich welkom DE DIENST VAN HET WOORD Gebed bij de opening van het Woord Inleiding bij het thema Ruth voelt zich welkom, dat is het thema van

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Voorbereiding op de Eerste Heilige Communie. Kind, Ik blijf altijd bij je

Voorbereiding op de Eerste Heilige Communie. Kind, Ik blijf altijd bij je Voorbereiding op de Eerste Heilige Communie Kind, Ik blijf altijd bij je Eerste Communieproject 2 DIT BEN IK De volgende bladzijde gaat over jou! Vraag aan papa of mama een foto van jezelf. Je mag ook

Nadere informatie

Ik wil juichen voor U, mijn Heer, met blijdschap in mijn hart. Ik wil jubelen voor U, Heer, mijn hart is vol ontzag.

Ik wil juichen voor U, mijn Heer, met blijdschap in mijn hart. Ik wil jubelen voor U, Heer, mijn hart is vol ontzag. Hartelijk welkom Ik wil juichen voor U Opwekking 589 Ik wil juichen voor U, mijn Heer, met blijdschap in mijn hart. Ik wil jubelen voor U, Heer, mijn hart is vol ontzag. Ik erken: U, Heer, bent God en

Nadere informatie

Wat God zegt, gebeurt ook echt Abraham

Wat God zegt, gebeurt ook echt Abraham Wat God zegt, gebeurt ook echt Er is hoop voor alle mensen, dat heeft God in Zijn woord beloofd. Daarom is er een nieuw leven, voor een ieder die gelooft. Wat God zegt, gebeurt ook echt, wat God zegt,

Nadere informatie

Liturgie 28 juli 2019

Liturgie 28 juli 2019 Liturgie 28 juli 2019 Welkom en mededelingen Votum en groet Opw 727 Ik val niet uit Uw hand Mijn God, ik kom naar U, dan ben ik veilig. Ik heb het U gezegd, en blijf het zeggen: Ik heb U nodig, Heer, de

Nadere informatie

Samen op weg naar Pasen samen op weg de toekomst tegemoet samen op weg naar Pasen samen op weg en weten het komt goed samen op weg naar Pasen

Samen op weg naar Pasen samen op weg de toekomst tegemoet samen op weg naar Pasen samen op weg en weten het komt goed samen op weg naar Pasen Paasviering Samen op weg naar Pasen Samen op weg naar Pasen samen op weg de toekomst tegemoet samen op weg naar Pasen samen op weg en weten het komt goed samen op weg naar Pasen geweldig dat dat kan en

Nadere informatie

14:15 uur 7-jun. Ds H D Bondt. Opw 708 : Efeze 2 : Opw 174 : Opw 717 : Opw 698 : Opw 616 : Opw 347 : Opw 733 :

14:15 uur 7-jun. Ds H D Bondt. Opw 708 : Efeze 2 : Opw 174 : Opw 717 : Opw 698 : Opw 616 : Opw 347 : Opw 733 : 14:15 uur 7-jun Ds H D Bondt Opw 708 : Efeze 2 : 4-10 Opw 174 : Opw 717 : Opw 698 : Opw 616 : Opw 347 : Opw 733 : Opwekking 708 - Hoe groot is uw trouw Kom, zing voor de Heer, die eeuwig regeert, die nooit

Nadere informatie

ZOEK HET UIT! KinderBijbelKeet-week Grote Kerk Hilversum. 28 tot en met 31 augustus. dit boekje is van:.

ZOEK HET UIT! KinderBijbelKeet-week Grote Kerk Hilversum. 28 tot en met 31 augustus. dit boekje is van:. ZOEK HET UIT! KinderBijbelKeet-week 2018 28 tot en met 31 augustus Grote Kerk Hilversum dit boekje is van:. Themalied Couplet 1: Ik heb gehoord, van een man, Die een storm stoppen kan. Die een storm stoppen

Nadere informatie

Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4

Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4 Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4 Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: Komt nu, o komt nu naar Bethlehem! Ziet nu de Vorst der eng len hier geboren. Komt, laten wij aanbidden, komt, laten

Nadere informatie

1. Als het leven soms pijn doet

1. Als het leven soms pijn doet 1. Als het leven soms pijn doet 1 Als het leven soms pijn doet en de storm gaat tekeer in een tijd van moeite en verdriet. Alsof de zon niet meer opkomt en het altijd donker blijft en de ochtend het daglicht

Nadere informatie

Prent 1 : Klaslokaal. De kinderen zingen rond de kerstboom.

Prent 1 : Klaslokaal. De kinderen zingen rond de kerstboom. Een verrassing voor Tim 1 2 Prent 1 : Klaslokaal De kinderen zingen rond de kerstboom. Eén stem klinkt er als een zilveren klokje boven uit. Waarom huil je? vraagt Lize aan de juf. Ik huil niet, lacht

Nadere informatie

De exodus. Foto s van het materiaal

De exodus. Foto s van het materiaal De exodus Focus van dit verhaal De focus van dit verhaal ligt bij de uittocht van het volk van God (Exodus 11:1 15:21). Het verhaal is één van de heilige verhalen en behoort tot de kernpresentatie. Lesdoelen

Nadere informatie

Verhalen uit. Oost-Europa. naverteld door Sandra van der Stege

Verhalen uit. Oost-Europa. naverteld door Sandra van der Stege Verhalen uit Oost-Europa naverteld door Sandra van der Stege 8 De draak van Krakau Een verhaal uit Polen De draak van Krakau is een volksverhaal uit Polen. In het Pools heet het Smok Wawelski. Het verhaal

Nadere informatie

MARKO RENTING * 22 april 1960 ꝉ 19 maart 2019

MARKO RENTING * 22 april 1960 ꝉ 19 maart 2019 Afscheidsdienst voorafgaande aan de begrafenis van MARKO RENTING * 22 april 1960 ꝉ 19 maart 2019 Dinsdag 26 maart 2019, 14.00 uur Welkom Aansteken gedachteniskaars door Cobie Zingen: Psalm 121:1 en 4

Nadere informatie

Storm in het bos. Storm in het bos. Isabel Versteeg Storm in het bos

Storm in het bos. Storm in het bos. Isabel Versteeg Storm in het bos Zwijsen Zwijsen Ties woont in het bos, met mama en de rest van de groep. Op een dag gaat het hard stormen. Bomen zwaaien heen en weer. En takken vallen op de grond. Ties slaat op de vlucht. Maar hij raakt

Nadere informatie

De hemel, de mooie thuis van God

De hemel, de mooie thuis van God Bible for Children stelt voor De hemel, de mooie thuis van God Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Lazarus Bewerkt door: Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Deel 2. Begrijpend lezen Smoetie zoekt haar weg

Deel 2. Begrijpend lezen Smoetie zoekt haar weg Deel 2 Begrijpend lezen Smoetie zoekt haar weg IN H ET BO S Wat valt er op Smoeties kopje? Hoe komt dat? Welk seizoen zou het nu zijn? Hoe weet je dat? Wat zal er nu nog allemaal op de grond liggen denk

Nadere informatie

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts.

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. Thema 5 Les 1: De angst: Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. De schrik: Als iemand ineens achter je staat, dan schrik je. Je bent dan ineens

Nadere informatie