- Een oriëntatie op de verschillende onderdelen uit het tactisch katern;

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "- Een oriëntatie op de verschillende onderdelen uit het tactisch katern;"

Transcriptie

1 Scorecard Gegevensmanagement 2.0 Inleiding De scorecard is ontwikkeld als bijlage bij het tactisch katern Gegevensmanagement 1. Deze scorecard is een hulpmiddel bij de implementatie van gegevensmanagement. Er zijn zowel vragen op strategisch, tactisch en operationele niveau opgenomen. Bijvoorbeeld vragen over de implementatie van een onderdeel, als vragen over de acceptatie van gegevensmanagement en ook over het gebruik van een instrument. De scorecard kan op verschillende manieren worden ingezet, bijvoorbeeld: - Als nulmeting om op jaarlijkse basis te herhalen; - Een oriëntatie op de verschillende onderdelen uit het tactisch katern; - Een checklist / mijlpalen inventarisatie voor een projectleider Gegevensmanagement. Omdat de wijze van inzetten van de scorecard verschillend is, kan het door één persoon of veel breder worden ingezet. Enige achtergrondkennis over gegevensmanagement is wel gewenst. Hoe verder na het invullen? In de score card is ook een pagina opgenomen die je kunt gebruiken om de scores terug te koppelen aan het management. Het vat niet alleen de scores samen, maar geeft je ook de mogelijkheid om een aanzet tot een plan van aanpak te definiëren. Scores De scores zijn als volgt gedefinieerd: Score 1: er is weinig tot geen actie op dit punt Score 2: de eerste stappen zijn gezet, het is nog niet volledig geïmplementeerd. Er is een beleidsnotitie bijvoorbeeld. Score 3: De organisatie werkt er mee, iedereen is er mee bekend. De implementatie is afgerond. Score 4: We zijn al een tijd hier mee aan het werk en hebben ook al verbeteringen op dit gebied door gevoerd. Score 5: We excelleren op dit punt en kunnen een voorbeeld zijn naar andere organisaties. Uitslag Bij de uitslag van een vraag of de gehele scorecard zal er altijd nog een gesprek moeten plaatsvinden om de interpretatie van de vragen en scores goed te kunnen beoordelen. Er kan dan gesproken worden met een gegevensmanagement expert of bijvoorbeeld een gecertificeerd KING / VIAG adviseur. 1 Zie voor toelichting op gegevensmanagement in het geheel.

2 Update scorecard Gegevensmanagement 2016 Deze scorecard is in 2016 geüpdatet, naar aanleiding van de King pilotstarter scorecard Gegevensmanagement waarbij gemeenten mee konden ontwikkelen aan deze nieuwe versie. De volgende gemeenten hebben aan de pilot deelgenomen / bijgedragen aan de scorecard: Gemeente Almelo; Gemeenten Bloemendaal & Heemstede; Gemeente Borger-Odoorn; Gemeente Enschede; Gemeente Leerdam; Gemeente Loon op Zand; Gemeente Sùd-West Fryslân; Gemeente Terneuzen; Gemeente Venray (gestart in december 2016); Gemeente Leiden (gestart in december 2016); Gemeente Ede (gestart in december 2016). Ook heeft de expertgroep Gegevensmanagement / VIAG en hebben de deelnemers van de workshop Scorecard Gegevensmanagement van het symposium Gegevensmanagement voor gemeenten 2016 input geleverd aan deze nieuwe versie.

3 Scorecard gegevensmanagement 2016 Inhoudelijke toelichting Ad vragen positionering gegevensmanagement Veel van deze vragen gaan over de voedingsbodem van gegevensmanagement: wat is de houding tegenover gegevensmanagement bij de uitvoering, het middenkader of het management? Er zal een positieve houding moeten zijn ten opzichte van gegevensmanagement wil het kunnen slagen. Positionering gegevensmanagement Bewustzijn van gegevensmanagement bij het bestuur Managementbewustzijn De directie, of de politiek, of de gemeentesecretaris is bekend met gegevensmanagement en ziet het belang er van in. Het management is bekend met gegevensmanagement en ziet het belang er van in. Positionering gegevensmanagement Medewerkersbewustzijn Gegevensmanagementvisie en gegevensmanagement doelen bepalen Wijze van implementeren van Gegevensmanagement Bij projecten is rekening gehouden met het gegevensmanagement aspect zowel tijdens als na afronding van het project. GEMMA richtlijnen De medewerkers zijn bekend met gegevensmanagement en zien het belang er van in. Er is een visie opgesteld hoe gegevensmanagement binnen de gemeenten wordt toegepast en er zijn doelen bepaald waarin gegevensmanagement kunt terugvinden. Er is een (veranderkundige) aanpak gekozen om gegevensmanagement te implementeren (Blauwdruk? Organisch groeimodel?) Bij implementaties van systemen of bijvoorbeeld kwaliteitsverbeterprojecten wordt gegevensmanagement zoals in de GEMMA richtlijnen is beschreven meegenomen. De gemeente heeft kennis genomen van de GEMMA gegevensmanagement richtlijnen en heeft deze naar eigen lokale situatie vertaald. Subtotaal (minimaal 7 maximaal 35 punten)

4 Inhoudelijke toelichting Ad vragen inhoud gegevensmanagement Bij de vragen over de inhoud van gegevensmanagement zijn veel producten opgenomen zoals in de GEMMA katernen van gegevensmanagement zijn omschreven. Bij het beantwoorden van al deze vragen kun je veel vervolgvragen stellen: als er bijvoorbeeld sprake is van een gegevenslandschap waarin zowel de basisregistraties als de datawarehouses zijn opgenomen, zul je door moeten vragen: wat is de actualiteit van de gegevens in de datawarehouse? Wat is de kwaliteit van de gegevens die afgeslagen zijn van de bron in een secundair systeem? Worden de gegevens in deze opslag ook op de juiste manier afgeschermd? Strookt de opslag van de gegevens in het subsysteem nog met het originele doel van het inzamelen van de gegevens? Let ook op de afhankelijkheden van deze redundante opslag: zijn de processen die gegevens uit deze opslag afnemen zich bewust van de actualiteit van deze gegevens? Inhoud van gegevensmanagement Gegevenslandschap. Landschap Er zijn veel mogelijke landschapskaarten. Denk aan de KING softwarecatalogus, of proces-; gegevens-; applicatie-; of gegevensgroepen- kaarten. Gebruik deze regel om de kaarten te omschrijven en te scoren (eigen invulling). Hieronder zijn 3 veel voorkomende kaarten apart beschreven. Producten Applicatielandschap Een overzicht van alle applicaties waar de gemeente gebruik van maakt. (zoals de KING Softwarecatalogus of een eigen Gemeente-CMDB 2 ). Gegevenslandschap Informatiestromen-landschap Een overzicht van de voornaamste opslag (inclusief redundante 3 opslag) van gegevens waar de gemeente gebruik van maakt. Een overzicht van de belangrijkste bedrijfsfuncties, informatiestromen tussen de belangrijkste applicaties of processen die de gemeente in zet om haar taken te verrichten. Gegevenscatalogus Gegevenswoordenboek (landelijk of eigen) Objecten/entiteiten modellen (of datamodel) 2 Configuration Management Data Base 3 Redundantie is het dubbel opslaan van iets of iets opslaan wat al bestaat (zoals persoonsgegevens uit de BRP opslaan in een gegevensmagazijn)

5 Gegevenscatalogi (landelijk) Kwaliteit* Komen de lokale interpretaties van gegevensdefinities overeen met de landelijke catalogi (bijvoorbeeld de stelselcatalogus en het SUWI gegevensregister) en worden deze landelijke catalogi ook geraadpleegd als hier vragen over zijn? *Kies of voor het generiek invullen van de kwaliteit (hieronder) of (zie bijlage) voor het invullen van de kwaliteit per gegevensregistratie. Er zijn kwaliteitseisen gedefinieerd en deze worden gemonitord? Bij verkeerde gegevens wordt er teruggemeld. (eigen invulling) Afspraken GLO s (Gegevens Leverings Overeenkomst) Richtlijnen Kwaliteitsverbetering Roadmap Beveiliging Subtotaal Er zijn richtlijnen opgesteld en deze worden nageleefd. Denk aan richtlijnen voor intern- en extern gebruik. Of denk aan richtlijnen voor het inwinnen van gegevens, of bijvoorbeeld over de rapportage van afspraken over het gebruik van gegevens. Er zijn verbeterinitiatieven op basis van de gegevenskwaliteitresultaten. Er is een roadmap opgesteld om inzichtelijk te maken hoe de gegevenskwaliteit wordt verbeterd. De beveiliging is expliciet georganiseerd. (minimaal 13 maximaal 65 punten)

6 Inhoudelijke toelichting Ad vragen rollen en functies gegevensmanagement Bij de vragen over de rollen en functies, eventueel nog afzonderlijk per (basis) registratie gaat het er natuurlijk om of ook deze rol/functie wordt nageleefd en of er een logische scheiding is tussen de verschillende rollen. In welke mate zijn de diverse rollen generiek dan wel voor elke (basis)registratie specifiek vastgelegd en uiteindelijk belegd bij medewerkers? Weten de betreffende medewerkers wat ze op basis van die rollen moeten doen en zijn ze toegerust met voldoende mogelijkheden om deze taken uit te voeren? Zie ook de RACI matrix in het tactisch katern gegevensmanagement om inzicht te krijgen in de logica van de verschillende rollen ten opzichte van één of meerdere instrumenten. Opvallend is dat bij veel gemeenten die de eerste stappen hebben gezet op het gebied van gegevensmanagement de bronhouder meestal expliciet is benoemd. Organisatie van gegevensmanagement Gegevensmakelaar Distributeur Generieke rollen Beheerder Generieke Voorzieningen Architect (Domein-; Gegevens-) Portefeuillehouder gegevensmanagement Auditor Functionaris voor de gegevensbescherming Regisseur gegevensmanagement/ informatiemanagement Het is mogelijk om het onderdeel hieronder specifiek per basisregistratie of als geheel voor de organisatie in te vullen. BRP BAG WOZ BGT BRO Registratiehouders Per (basis)registratie Broneigenaren Bronhouders Mutatieleveranciers Afnemers Subtotaal (minimaal 13 maximaal 65 punten) Zie hier voor de definities van de verschillende begrippen, rollen en producten in bovenstaande tabel.

7 Conclusie* Ten aanzien van het bewust met gegevensmanagement omgaan kan het volgende worden geconcludeerd. Door de scores op te tellen wordt een vereenvoudigde conclusie samengesteld. De scores kunnen dan indicatief als volgt worden beoordeeld: Een score: 33 en lager: uw gemeente bevindt zich in de initiële fase van gegevensmanagement implementatie. Een score: 66 en lager: uw gemeente bevindt zich in de basis fase van gegevensmanagement implementatie. Een score: 99 en lager: uw gemeente bevindt zich in de intermediate fase van gegevensmanagement implementatie. Een score van: 132 en lager: uw gemeente bevindt zich in de gevorderde fase van gegevensmanagement implementatie. Een score van 165, uw gemeente bevindt zich in de excellerende fase Gegevensmanagement fase in uw gemeente Initieel Basis Intermediate Gevorderd Excellerend Deze scores of fasen impliceert niet dat elke gemeente naar het excellerende niveau moet streven. Het is wel een indicatie dat uw gemeente een bijzondere stap heeft gezet op dit gebied en dit kan delen via bijvoorbeeld de pilotstarter met andere gemeenten. Afhankelijk van het streven van de gemeente wordt er gekeken welke fase op welk moment behaald moet worden. Dit streven is een uitkomst van het management en de projectleider/functionaris gegevensmanagement om gegevensmanagement geïmplementeerd te krijgen.

8 Om dat ambitie niveau te bereiken worden de volgende acties geformuleerd: Geef hier aan in bijvoorbeeld een tabelvorm: Onderwerp Toelichting Nulmeting Ambitie Actie Tijdschema Product gegevensmanagement Wat wordt hiermee bedoeld? Wat is het huidige niveau? Waar wil de gemeente naar toe groeien? Welke acties worden ondernomen Wanneer is de actie klaar? Rol gegevensmanagement En probeer dan zo SMART mogelijk te formuleren: wie neemt de actie? Met welke afhankelijkheden? Wat is de deadline? Natuurlijk is een bovenliggende strategie nodig: waarom kies je voor welk onderdeel en op welke wijze wil de gemeente dit implementeren? Op zijn 4 factsheets te vinden om gemeenten op weg te helpen met hoe verder te gaan na het bepalen van de huidige stand van zaken. Met deze factsheets wordt ten eerste een indicatie gegeven wat de baseline Gegevensmanagement zou kunnen zijn en afhankelijk van de gemeentelijke strategie hoe een implementatie vervolgstap kan worden gezet met drie verschillende thema s: efficiëntie; in control of privacy. Zoals al eerder gemeld zal de uitslag van een vraag of de conclusie nader besproken moeten worden met een gegevensmanagement specialist. Neem contact op met KING om te kijken met welke specialist er een nabespreking kan worden georganiseerd. Het is ook mogelijk om in de rapportage stand van zaken gegevensmanagement van uw gemeente details op te nemen van de scorecard. Hieronder is daar een opzet voor gemaakt. Producten Ten aanzien van de producten van gegevensmanagement kan het volgende worden geconcludeerd:. Het gemeente-ambitie niveau ligt op. met.(productnaam) Om dat ambitie niveau te bereiken worden de volgende acties geformuleerd: Door de volgende personen:

9 Met de deadline: Rollen Ten aanzien van de rollen rondom gegevensmanagement kan het volgende worden geconcludeerd:. Het gemeente-ambitie niveau ligt op. met.(rol) Om dat ambitie niveau te bereiken worden de volgende acties geformuleerd: Door de volgende personen: Met de deadline:

10 Bijlage Kwaliteit per gegevensregistratie Onderstaande tabel kun je gebruiken als je specifiek per registratie de kwaliteit wilt beoordelen. Er is ruimte in de tabel gemaakt voor eigen registraties en eigen kwaliteitsprotocollen. Het is mogelijk om de kwaliteit specifiek per basisregistratie in te vullen. Ook kunnen eigen registraties worden toegevoegd. BRP BAG WOZ BGT BRO De kwaliteitsniveaus zijn als volgt gedefinieerd: 1 = lage score tot 5 = hoge score. Zijn er kwaliteitseisen gedefinieerd en worden deze gemonitord voor deze registratie? Per (basis)registratie Worden verkeerde gegevens teruggemeld voor deze registratie? Er zijn GLO s (Gegevens Leverings Overeenkomst) voor deze registratie. Er zijn richtlijnen voor deze registratie. Er vindt (reguliere) Kwaliteitsverbetering voor deze registratie plaats Er is een roadmap voor deze registratie opgesteld Gegevenswoordenboek (landelijk of eigen) beschikbaar? Objecten/entiteiten modellen (of datamodel) beschikbaar? Geef een algemeen oordeel voor de huidige kwaliteit van de registratie (schaal 1-5). J / N J / N J / N J / N J / N J / N J / N J / N J / N J / N J / N J / N J / N J / N

Gegevensmanagement. Verwerken in de NORA

Gegevensmanagement. Verwerken in de NORA Gegevensmanagement Verwerken in de NORA Agenda Welkom Introductie Introductie gegevensmanagement in de GEMMA Orientatie hoe gaan we gegevensmanagement opnemen in de NORA? Afspraken vervolg Korte introductie

Nadere informatie

MEMO. aan. van. datum. pagina 15 februari van 7. betreft Gegevensmakelaar en Stelselregisseur. Demandmanagers.

MEMO. aan. van. datum. pagina 15 februari van 7. betreft Gegevensmakelaar en Stelselregisseur. Demandmanagers. aan Demandmanagers MEMO van Alain van Hamond datum pagina 15 februari 2016 1 van 7 betreft Gegevensmakelaar en Stelselregisseur Sinds de vorming van Syntrophos is er sprake van de invulling van 2 functies

Nadere informatie

Gegevensmanagement. De update, Symposium Agnes Bolte Gemeente Ede

Gegevensmanagement. De update, Symposium Agnes Bolte Gemeente Ede Gegevensmanagement De update, Symposium 04-04-2019 Agnes Bolte Gemeente Ede Update Tactisch katern Hoe verder? Gezicht Expertgroep Gegevens management Why Update katern Update katern Update katern Update

Nadere informatie

GGM zkt prtnr (M/V) Status gegevensmanagement bij de Nederlandse gemeenten. 7 November 2016 Wim Stolk Expertgroep Gegevensmanagement Gemeenten

GGM zkt prtnr (M/V) Status gegevensmanagement bij de Nederlandse gemeenten. 7 November 2016 Wim Stolk Expertgroep Gegevensmanagement Gemeenten GGM zkt prtnr (M/V) Status gegevensmanagement bij de Nederlandse gemeenten 7 November 2016 Wim Stolk Expertgroep Gegevensmanagement Gemeenten Informatiesamenleving en Gegevensmanagement #informatieprofessional

Nadere informatie

GEGEVENSMANAGEMENT IS GEEN SPROOKJE.

GEGEVENSMANAGEMENT IS GEEN SPROOKJE. GEGEVENSMANAGEMENT IS GEEN SPROOKJE. Werkgroep Gegevensmanagement VIAG Congres 2 november 2015 Inleiding Wie? Werkgroep Gegevensmanagement Waarom? De informatiesamenleving Hoe? Informatie-architectuur

Nadere informatie

Documentnummer: : Eindnotitie implementatie privacy

Documentnummer: : Eindnotitie implementatie privacy Eindnotitie implementatie privacy Afdeling Bedrijfsvoering, team Advies en Middelen 2016 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding.3 2. Resultaten.3 3. Documenten.4 4. Implementatie.5 4.1 Training voor het sociaal

Nadere informatie

De impact van de basisregistraties op de informatievoorziening van gemeenten

De impact van de basisregistraties op de informatievoorziening van gemeenten De impact van de basisregistraties op de informatievoorziening van gemeenten Op weg naar de Gemeentelijke Service Bus Danny Greefhorst Gemeenten worden geconfronteerd met allerlei ontwikkelingen die van

Nadere informatie

GEMMA 2.0. Tactisch Gegevensmanagement

GEMMA 2.0. Tactisch Gegevensmanagement GEMMA 2.0 Tactisch Gegevensmanagement Auteur KING Versie 1.0 Datum donderdag 1 januari 2015 2 Versie historie Versie Datum Omschrijving 1.0 1 januari 2015 Initiële versie 3 Inhoud 1 Inleiding 5 1.1 Plaatsbepaling

Nadere informatie

Handreiking Gegevensmanagement Gemeenten. Opzet voor inrichting van gegevensmanagement in de gemeentelijke organisatie

Handreiking Gegevensmanagement Gemeenten. Opzet voor inrichting van gegevensmanagement in de gemeentelijke organisatie Handreiking Gegevensmanagement Gemeenten Opzet voor inrichting van gegevensmanagement in de gemeentelijke organisatie Verantwoording Dit document is het resultaat van een aantal bijeenkomsten in 2012 rondom

Nadere informatie

Rapportage Informatiebeveiliging Gemeente Boekel 16 mei 2018

Rapportage Informatiebeveiliging Gemeente Boekel 16 mei 2018 Rapportage Informatiebeveiliging 2017 Gemeente Boekel 16 mei 2018 Inleiding Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boekel legt over het jaar 2017 verantwoording af over de stand van

Nadere informatie

Samenhang in brongegevens. Cees Kerkhoven

Samenhang in brongegevens. Cees Kerkhoven Samenhang in brongegevens Cees Kerkhoven Barkhuis Advies 31 maart 2016 Agenda Stelsel van Basisregistraties Samenhang Gegevensmagazijn Van GBA naar BRP Tips Agenda Stelsel van Basisregistraties Samenhang

Nadere informatie

NORA Expertgroep gegevensmanagement bijeenkomst 4. NORA Kennisnet Gouda

NORA Expertgroep gegevensmanagement bijeenkomst 4. NORA Kennisnet Gouda NORA Expertgroep gegevensmanagement bijeenkomst 4 NORA Kennisnet Gouda Agenda Opening Verslag afgelopen keer Mededelingen Gegevensmanagement in de onderwijsketens (ROSAperspectief) (Henk) Uitgewerkte definitie

Nadere informatie

3 e voorgangsrapportage ICT uitvoeringsprogramma Inleiding. 2 Rapportagestructuur. 3 Stand van zaken per thema

3 e voorgangsrapportage ICT uitvoeringsprogramma Inleiding. 2 Rapportagestructuur. 3 Stand van zaken per thema 3 e voorgangsrapportage ICT uitvoeringsprogramma 2014 2018 1 Inleiding In september 2014 heeft de gemeenteraad het Strategisch Informatiebeleid 2014-2018 vastgesteld, inclusief het bijbehorende Uitvoeringsplan

Nadere informatie

Gegevensmanagement in de NORA

Gegevensmanagement in de NORA Gegevensmanagement in de NORA Symposium 4 april 2019 Henk Nijstad Gegevensmanagement in de NORA Klik op het pictogram als u een afbeelding wilt toevoegen Symposium 4 april 2019 Wilfried Bloemberg 2 Doel

Nadere informatie

Voorbeelden generieke inrichting Digikoppeling

Voorbeelden generieke inrichting Digikoppeling Voorbeelden generieke inrichting Versie 1.1 Datum 19/12/2014 Status Definitief Colofon Logius Servicecentrum: Postbus 96810 2509 JE Den Haag t. 0900 555 4555 (10 ct p/m) e. servicecentrum@logius.nl Documentbeheer

Nadere informatie

Stelselvoorzieningen. Johan ten Dolle Projectleider Aansluitondersteuning. Sing Hsu Technisch adviseur Digilevering. VIAG, 7 oktober 2013

Stelselvoorzieningen. Johan ten Dolle Projectleider Aansluitondersteuning. Sing Hsu Technisch adviseur Digilevering. VIAG, 7 oktober 2013 De Stelselvoorzieningen Johan ten Dolle Projectleider Aansluitondersteuning Stelselvoorzieningen Sing Hsu Technisch adviseur Digilevering VIAG, 7 oktober 2013 Agenda Waarom nu: bestuurlijke context E-overheid

Nadere informatie

Verantwoordingsrapportage

Verantwoordingsrapportage Verantwoordingsrapportage Basisregistratie Ondergrond 2018 Bronhouder: Gooise Meren Datum dagelijks bestuur vaststelling: [verplicht invulveld] Rapportage BRO 2018 - bronhouder Gooise Meren - Pagina 1

Nadere informatie

Gegevensmanagement NORA 1/2/2018. Expertgroep gegevensmanagement NORA ICTU

Gegevensmanagement NORA 1/2/2018. Expertgroep gegevensmanagement NORA ICTU Gegevensmanagement NORA 1/2/2018 Expertgroep gegevensmanagement NORA ICTU Agenda Welkom Verslag Presentatie DUTO/Nationaal Archief Definitie voorstellen Inhoudsopgave Rondvraag Volgend overleg (locatie

Nadere informatie

Ligt uw uitdaging in het aansluiten op de voorzieningen en de distributie van basisgegevens?

Ligt uw uitdaging in het aansluiten op de voorzieningen en de distributie van basisgegevens? INTEGRATIE PLATFORM Ligt uw uitdaging in het aansluiten op de voorzieningen en de distributie van basisgegevens? Met het Neuron Integratie Platform kunt u uw informatievoorziening op betrouwbare en efficiënte

Nadere informatie

Aan uw raad is het volgende toegezegd: Toezeggingen college van B&W in Commissies en Raad (september 2015) TCM 09 21 mei 2015

Aan uw raad is het volgende toegezegd: Toezeggingen college van B&W in Commissies en Raad (september 2015) TCM 09 21 mei 2015 Bedrijfsvoering De gemeenteraad van Bloemendaal Datum : 19 augustus 2015 Uw kenmerk : Ons kenmerk : 2015056815 Behandeld door : J. van der Hulst Doorkiesnummer : 023-522 5592 Onderwerp : Rapportage informatiebeveiliging

Nadere informatie

Aanbesteden, Architectuur en Complexiteit

Aanbesteden, Architectuur en Complexiteit ICT Forum Lokale Overheid 14 maart 2016 Informatiebeveiliging, samenwerking bij realisatie van maatregelen Aanbesteden, Architectuur en Complexiteit Rijk heeft ICT niet op orde Vervanging servers en Kantoorautomatisering

Nadere informatie

TROWA. Visie en scope Informatiemodel Waterschapsverordening. Datum : : 2.0, definitief

TROWA. Visie en scope Informatiemodel Waterschapsverordening. Datum : : 2.0, definitief TROWA Visie en scope Informatiemodel Waterschapsverordening Datum : 0-02-209 Versie : 2.0, definitief Documenthistorie Datum Versie Beschrijving 29--208 0. Initiële versie 07-2-208 0.2 Aangevulde/gecorrigeerde

Nadere informatie

Samenwerkingsverbanden en de GDI

Samenwerkingsverbanden en de GDI Vereniging van Nederlandse Gemeenten Samenwerkingsverbanden en de GDI Adviesgroep IV 10 maart 2017 Wim Bakkeren Agenda 1. Presentatie Samenwerkingsverbanden en de GDI 2. Gesprek Samenwerking is het nieuwe

Nadere informatie

Realisatie Programma e-dienstverlening 2e fase

Realisatie Programma e-dienstverlening 2e fase Realisatie Programma e-dienstverlening 2e fase Inleiding In de periode 2008-2009 is een Realisatieplan Dienstverlening ontwikkeld om de informatievoorziening van de gemeente Oegstgeest te verbeteren en

Nadere informatie

Bestemming BRK Levering

Bestemming BRK Levering Bestemming BRK Levering Goed voorbereid op reis Carolina Meeldijk Projectmanager BRK Levering Basis Registratie Kadaster Levering Kennissessie BPR/KvK/Kadaster -Bestemming BRK Levering 2 BRK Levering van

Nadere informatie

Workshop Proces- en informatiemanagement. Feike Verweij

Workshop Proces- en informatiemanagement. Feike Verweij Workshop Proces- en informatiemanagement Feike Verweij + Voorstellen Feike Verweij Achtergrond KUN Planologie / Beleidswetenschappen Marktonderzoek & ICT Business Consultant Centric Woningcorporaties HC&H

Nadere informatie

Timeline 2019 Een overzicht van de belangrijkste deadlines voor gemeenten op het gebied van security, audits en privacy.

Timeline 2019 Een overzicht van de belangrijkste deadlines voor gemeenten op het gebied van security, audits en privacy. Timeline 2019 Een overzicht van de belangrijkste deadlines voor gemeenten op het gebied van security, audits en privacy. PNIK Jaarlijkse rapportage aan de burgemeester Privacy 28 januari Internationale

Nadere informatie

Inleiding. Welke gegevens centraliseren we? Kansrijk op weg naar Common Ground

Inleiding. Welke gegevens centraliseren we? Kansrijk op weg naar Common Ground Inleiding De gemeentelijke koepelverenigingen voor I&A professionals IMG 100.000+ en de VIAG hebben het initiatief genomen voor Common Ground. De VNG heeft dit initiatief omarmd en ondersteunt het van

Nadere informatie

Basisinformatie. Gegevensmanagement van sectoraal naar integraal. Dick Krijtenburg Manager stelselbeheer en advies

Basisinformatie. Gegevensmanagement van sectoraal naar integraal. Dick Krijtenburg Manager stelselbeheer en advies Basisinformatie Gegevensmanagement van sectoraal naar integraal Dick Krijtenburg Manager stelselbeheer en advies 5 november 2015 Integraal gegevensmanagement van stelsel van basisregistraties Integraal

Nadere informatie

PinkSCAN. Verbeter de kwaliteit van uw IT dienstverlening

PinkSCAN. Verbeter de kwaliteit van uw IT dienstverlening PinkSCAN Verbeter de kwaliteit van uw IT dienstverlening De business stelt steeds hogere eisen aan de kwaliteit van de IT dienstverlening. Nieuwe service modellen vereisen aanpassingen in de wijze waarop

Nadere informatie

Overzicht veelgenoemde stelselthema's en STIP-onderwerpen

Overzicht veelgenoemde stelselthema's en STIP-onderwerpen Aansluiten Belang en noodzaak van het stelsel Bestuurlijke borging van het stelsel Aansluit- en (door)leveringsvoorwaarden Aansluiten voor afnemers - impact op processen, organisatie

Nadere informatie

Voorbeeldrapportage Individuele gemeente en benchmark met vergelijkbare gemeenten

Voorbeeldrapportage Individuele gemeente en benchmark met vergelijkbare gemeenten Voorbeeldrapportage Individuele gemeente en benchmark met vergelijkbare gemeenten Dit document is een voorbeeldrapport vanuit Benchlearning.org. Het betreft een individuele gemeentelijke rapportage van

Nadere informatie

Samenwerking met ketenpartners bij de Landelijke Voorziening WOZ

Samenwerking met ketenpartners bij de Landelijke Voorziening WOZ Samenwerking met ketenpartners bij de Landelijke Voorziening WOZ Anja Smorenburg Johan ten Dolle Peter ter Telgte Vrienden van de Basisregistraties d.d. 7-11-2013 Agenda 1. Project LV WOZ 2. Stelselvoorzieningen

Nadere informatie

Notitie: Business case de plaatsing van de Bloemendaalse servers. Concept: 25 april 2012 Bedrijfsbureau : Jan van de Straat Corsanummer:

Notitie: Business case de plaatsing van de Bloemendaalse servers. Concept: 25 april 2012 Bedrijfsbureau : Jan van de Straat Corsanummer: Notitie: Business case de plaatsing van de Bloemendaalse servers. Concept: 25 april 2012 Bedrijfsbureau : Jan van de Straat Corsanummer: 2012059072 Achtergronden: De achterliggende gedachte van deze notitie

Nadere informatie

StUF: Waar gaat het heen? M. van den Broek

StUF: Waar gaat het heen? M. van den Broek Inleiding De discussies in de regiegroep hebben bij mij het gevoel opgeroepen dat we geen gedeeld beeld hebben over de StUF-standaard en haar vernieuwing. Dit stuk doet een poging in deze lacune te voorzien

Nadere informatie

DRAAIBOEK AANSLUITEN DOOR GEMEENTEN OP DE LV WOZ. VERSIE d.d. 08-07-2015

DRAAIBOEK AANSLUITEN DOOR GEMEENTEN OP DE LV WOZ. VERSIE d.d. 08-07-2015 DRAAIBOEK AANSLUITEN DOOR GEMEENTEN OP DE LV WOZ VERSIE d.d. 08-07-2015 INLEIDING De Basisregistratie Waarde Onroerende Zaken (Basisregistratie WOZ) is onderdeel van het overheidsstelsel van basisregistraties.

Nadere informatie

Verantwoordingsrapportage

Verantwoordingsrapportage Verantwoordingsrapportage Beheer en Bestuur Basisregistratie Grootschalige Topografie Bronhouder Landgraaf Datum vaststelling rapportage: Datum dagelijks bestuur vaststelling: 17-04-2018 Datum agendering

Nadere informatie

RRBOUWRAPPORT 144. Aan de slag met BIM; gewoon doen! Handreiking, Virtueel Bouwen

RRBOUWRAPPORT 144. Aan de slag met BIM; gewoon doen! Handreiking, Virtueel Bouwen RRBOUWRAPPORT 144 Aan de slag met BIM; gewoon doen! Handreiking, Virtueel Bouwen 2 Handreiking Virtueel Bouwen Aan de slag met BIM, Gewoon doen! Jan Straatman en Willem Pel, Balance & Result Organisatie

Nadere informatie

Gemeentelijke samenwerking: Geo-informatie binnen SSC Voorne Putten. Erwin van Leiden (teamcoördinator Geo-informatie, Spijkenisse)

Gemeentelijke samenwerking: Geo-informatie binnen SSC Voorne Putten. Erwin van Leiden (teamcoördinator Geo-informatie, Spijkenisse) Gemeentelijke samenwerking: Geo-informatie binnen SSC Voorne Putten Erwin van Leiden (teamcoördinator Geo-informatie, Spijkenisse) Presentatiewijzer Bestaande situatie en weg naar SSC vorming Producten

Nadere informatie

DATAMODELLERING ARCHIMATE DATA- & APPLICATIEMODELLERING

DATAMODELLERING ARCHIMATE DATA- & APPLICATIEMODELLERING DATAMODELLERING ARCHIMATE DATA- & APPLICATIEMODELLERING Inleiding In dit whitepaper wordt de datamodelleervorm ArchiMate data- & applicatiemodellering beschreven. Deze modelleervorm staat in verhouding

Nadere informatie

Informatiebeveiliging: Hoe voorkomen we issues?

Informatiebeveiliging: Hoe voorkomen we issues? Informatiebeveiliging: Hoe voorkomen we issues? Workshop C Remco de Boer (Kennisnet) Ludo Cuijpers (MBO Taskforce IBB) Inhoud 1. Voorstelronde 2. Over uw rol 3. Maatregelen 4. De diepte in Voorstelronde

Nadere informatie

Stand van zaken NORA katern Verbinden en geplande vervolgstappen

Stand van zaken NORA katern Verbinden en geplande vervolgstappen Nieuwsbrief: NORA katern Verbinden Stand van zaken NORA katern Verbinden en geplande vervolgstappen Inleiding Het NORA katern Verbinden is één van de drie ontwikkelprojecten in het kader van de doorontwikkeling

Nadere informatie

DATAMODELLERING SCORE MATRIX

DATAMODELLERING SCORE MATRIX DATAMODELLERING SCORE MATRIX Inleiding In dit whitepaper wordt de datamodelleervorm Score Matrix beschreven. Deze modelleervorm staat in verhouding tot een aantal andere modelleervormen. Wil je een beeld

Nadere informatie

Informatiebeveiliging en privacy. Remco de Boer Ludo Cuijpers

Informatiebeveiliging en privacy. Remco de Boer Ludo Cuijpers Informatiebeveiliging en privacy Remco de Boer Ludo Cuijpers Voorstellen Remco de Boer Informatiearchitect Kennisnet (programma SION) Ludo Cuijpers MSc, MIM Expert informatiebeveiliging en privacy Werkzaam

Nadere informatie

Nieuwsbrief Netwerk Afvalwaterketen Delfland

Nieuwsbrief Netwerk Afvalwaterketen Delfland Beste mensen, Zijn jullie ook zo benieuwd naar de ontwikkelingen in een aantal projecten? Hieronder kun je lezen hoe het met een aantal van de projecten gaat. Ook staan er andere items die het vermelden

Nadere informatie

Eén digitale overheid: betere service, meer gemak

Eén digitale overheid: betere service, meer gemak Eén digitale overheid: betere service, meer gemak Rob Evelo Programmamanager i-nup Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Visie op dienstverlening: samen doen Overheden werken vanuit

Nadere informatie

WHITEPAPER Nl-ANALYSE

WHITEPAPER Nl-ANALYSE WHITEPAPER Nl-ANALYSE Inhoudsopgave: 1. Wat is een Next Level-analyse? 2. Waarom een Next Level-analyse en wat is de toegevoegde waarde? 3. Hoe komt een Next Level-analyse tot stand? 4. Dan is er en analyse,

Nadere informatie

Verbeterplan Suwinet

Verbeterplan Suwinet Verbeterplan Suwinet Inhoudsopgave 1. Aanleiding... 3 2. Verbeterpunten Suwinet... 4 2.1 Informatiebeveiligingsbeleid... 4 2.2 Uitdragen van het beleid... 4 2.3 Functiescheiding... 4 2.4 Security Officer...

Nadere informatie

NORA Sessie 5. 29 mei 2013 in Amersfoort Agenda en een samenvatting. Jaap van der Veen

NORA Sessie 5. 29 mei 2013 in Amersfoort Agenda en een samenvatting. Jaap van der Veen NORA Sessie 5 29 mei 2013 in Amersfoort Agenda en een samenvatting Jaap van der Veen Agenda 29-5-2013 1. Welkom 2. Presentatie Eric Brouwer en Joris Dirks over Kennismodel NORA-Wiki en hoe we onze informatie

Nadere informatie

Integratie Strategie

Integratie Strategie create value unleash potential create value unleash potential Integratie Strategie Assessment Voor de succesvolle digitale strategie van uw zorginsteling. De toekomst van efficiënte, kwalitatieve en patiëntgerichte

Nadere informatie

Vereniging van Nederlandse Gemeenten Aan de slag met de informatievoorziening Omgevingswet

Vereniging van Nederlandse Gemeenten Aan de slag met de informatievoorziening Omgevingswet Vereniging van Nederlandse Gemeenten Vereniging van Nederlandse Gemeenten Aan de slag met de informatievoorziening Omgevingswet AANPAK INFORMATIEVOORZIENING 2 Ondersteunende IV Beleidsontwikkeling Terugkoppeling

Nadere informatie

AVG Routeplanner voor woningcorporaties

AVG Routeplanner voor woningcorporaties AVG Routeplanner voor woningcorporaties 24 oktober 2017 Versie 1.0 24 oktober 2017 0 Inleiding Aedes wil haar leden ondersteunen bij de implementatie van de privacywetgeving. Daarvoor biedt zij onder andere

Nadere informatie

GEGEVENSMANAGEMENT IN DE PRAKTIJK Praktijkverhalen op basis van de Handreiking Gegevensmanagement Verantwoording Dit document is het resultaat van een aantal bijeenkomsten in 2013 en 2014 rondom gegevensmanagement.

Nadere informatie

i-ondersteuning VIAG themadag Eindhoven, 7 September 2012

i-ondersteuning VIAG themadag Eindhoven, 7 September 2012 i-ondersteuning VIAG themadag Eindhoven, 7 September 2012 Ingrid Hoogstrate - Programmamanager Operatie NUP Bouwsteen Gemeenten Leveranciers Operatie NUP One Stop Travel Guide to i-nup I-ONDERSTEUNING

Nadere informatie

Ontwikkeling GEMMA Vernieuwing gegevens en berichtenstandaarden

Ontwikkeling GEMMA Vernieuwing gegevens en berichtenstandaarden Ontwikkeling GEMMA Vernieuwing gegevens en berichtenstandaarden Theo Peters, KING Landelijk ICT Beraad VIAG en GV en Utrecht 3 februari 2017 Standaarden.. RSGB RGBZ IM-ZTC StUF Gewenste beweging naar eindproducten

Nadere informatie

Nulmeting van de e-depotvoorziening van het Noord-Hollands Archief aan de hand van het toetsingskader ED3

Nulmeting van de e-depotvoorziening van het Noord-Hollands Archief aan de hand van het toetsingskader ED3 Nulmeting van de e-depotvoorziening van het Noord-Hollands Archief aan de hand van het toetsingskader ED3 Pilot Uitplaatsing digitaal archief gemeente Haarlem Auteur: Noord-Hollands Archief: Stinie Francke

Nadere informatie

Presentatie NORA/MARIJ

Presentatie NORA/MARIJ Presentatie NORA/MARIJ 6 november 2009 Peter Bergman Adviseur Architectuur ICTU RENOIR RENOIR = REgie NuP Ondersteuning Implementatie en Realisatie Overzicht presentatie Families van (referentie-)architecturen

Nadere informatie

Business Intelligence. Toepassing BI Database en Datawarehouse BI proces BI Organisatie Implementatie BI

Business Intelligence. Toepassing BI Database en Datawarehouse BI proces BI Organisatie Implementatie BI Business Intelligence Toepassing BI Database en Datawarehouse BI proces BI Organisatie Implementatie BI Toepassing BI (Operationele) sturing Financieel (BBSC) Performance NIET voor ondersteuning proces

Nadere informatie

Wat betekent het Gegevenshuis in de praktijk? Marco Kok

Wat betekent het Gegevenshuis in de praktijk? Marco Kok Wat betekent het Gegevenshuis in de praktijk? Rudolf van Summeren Adviseur informatisering Marco Kok Adviseur Geotax Bas Eenhoorn Digicommissaris: De overheid moet aansluiten op de ontwikkelingen in de

Nadere informatie

Big Data en DUO. We swim in a sea of data and the sea level is rising rapidly. G. Brink Programmamanager Ir. J.W. van Veen Enterprise Architect

Big Data en DUO. We swim in a sea of data and the sea level is rising rapidly. G. Brink Programmamanager Ir. J.W. van Veen Enterprise Architect Big Data en DUO We swim in a sea of data and the sea level is rising rapidly. G. Brink Programmamanager Ir. J.W. van Veen Enterprise Architect Agenda Wat doet DUO Big Data theorie Big Data - architectuur

Nadere informatie

Advies. Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie

Advies. Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie DIENST Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie Advies over en ondersteuning bij het initieel inrichten/optimaliseren

Nadere informatie

4.2 Inzichten in de behoeften en verwachtingen van de belanghebbenden. 4.3 Het toepassingsgebied van het milieumanagementsystee m vaststellen

4.2 Inzichten in de behoeften en verwachtingen van de belanghebbenden. 4.3 Het toepassingsgebied van het milieumanagementsystee m vaststellen 4 Context van de organisatie 4 Milieumanagementsysteemeisen 4.1 Inzicht in de organisatie en haar context 4.2 Inzichten in de behoeften en verwachtingen van de belanghebbenden 4.3 Het toepassingsgebied

Nadere informatie

Guidance ten behoeve mogelijke antwoorden 1. Is de uitvoering van de Wet BGT structureel geborgd in de organisatie?

Guidance ten behoeve mogelijke antwoorden 1. Is de uitvoering van de Wet BGT structureel geborgd in de organisatie? Hoofdvraag Deelvragen Antwoordmogelijkheden Mogelijke Gerealiseerde 1. Is de uitvoering van de Wet BGT structureel geborgd in de organisatie? (borging proces) 1.1 Is de voor het beheer van de BGT toegewezen

Nadere informatie

Je weet wat je wilt bereiken, maar wie & wat loop je tegen het lijf?

Je weet wat je wilt bereiken, maar wie & wat loop je tegen het lijf? Plannen gemaakt? Met hulp van de standaardaanpak ImpactAnalyse in de Zorg kom je verder! Je weet wat je wilt bereiken, maar wie & wat loop je tegen het lijf? IMPACT? de ZORG? STANDAARD AANPAK 1 Inpassen

Nadere informatie

Verantwoordingsrapportage

Verantwoordingsrapportage Verantwoordingsrapportage Beheer en Bestuur Basisregistratie Grootschalige Topografie Bronhouder Renswoude Datum vaststelling rapportage: Datum dagelijks bestuur vaststelling: Datum agendering algemeen

Nadere informatie

DATAMODELLERING CRUD MATRIX

DATAMODELLERING CRUD MATRIX DATAMODELLERING CRUD MATRIX Inleiding In dit whitepaper wordt de datamodelleervorm CRUD Matrix beschreven. Deze modelleervorm staat in verhouding tot een aantal andere modelleervormen. Wil je een beeld

Nadere informatie

Draaiboek Invoering Basisregistratie Personen l Afnemers

Draaiboek Invoering Basisregistratie Personen l Afnemers Draaiboek Invoering Basisregistratie Personen l Afnemers Van Oriëntatie naar Gebruik van de BRP Inleiding & toelichting op de vijf hoofdstappen Publicatiedatum: oktober 2014 Ten geleide Voor u ligt de

Nadere informatie

Informatie op Maat. De organisatie van. Peter van Capelleveen Hoofd Onderzoek & Informatie

Informatie op Maat. De organisatie van. Peter van Capelleveen Hoofd Onderzoek & Informatie Informatie op Maat De organisatie van Peter van Capelleveen Hoofd Onderzoek & Informatie voorstellen 1987 HBCS 84 AA 84-86 ICW 86-91 1993 1991-1997 1997-2006 2006-nu 2 Van Data tot Informatie Beetje historie

Nadere informatie

Assetmanagement. Resultaten maturityscan. 14 januari 2015

Assetmanagement. Resultaten maturityscan. 14 januari 2015 Assetmanagement Resultaten maturityscan 14 januari 2015 De 7 bouwstenen van Assetmanagement 2 22.Afwijkingen en herstelacties 23. Preventieve acties 24. Verbetermanagement 5.Leiderschap en betrokkenheid

Nadere informatie

Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het StUF-koppelvlak Geo BAG

Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het StUF-koppelvlak Geo BAG Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het StUF-koppelvlak Geo BAG tussen Geonovum, KING en Leveranciers Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten & Leveranciers Versie: 003 Datum: december

Nadere informatie

Best Practice gebruik DMKS tussen Landelijke Voorzieningen en Bronhouders

Best Practice gebruik DMKS tussen Landelijke Voorzieningen en Bronhouders Best Practice gebruik DMKS tussen Landelijke Voorzieningen en Bronhouders Datum 01-10-2017 Versie 1.0 Status Auteur(s) Concept Ferry Bijl, Piet der Krieke, Liesbeth der Feen, Rob Post Versie Datum omschrijving

Nadere informatie

Archiveren by design Papieren Tijger Netwerk

Archiveren by design Papieren Tijger Netwerk Archiveren by design Papieren Tijger Netwerk Geïnspireerd op GIBIT Ivo Hendriks André Plat 27 maart 2018 Archiveren by design: Voorbeelden E-mailbewaring Informeel Procedures, gedrag en xml functionele

Nadere informatie

Verantwoording. NORA 3.0, Principes voor samenwerking en dienstverlening

Verantwoording. NORA 3.0, Principes voor samenwerking en dienstverlening Verantwoording NORA 3.0, Principes voor samenwerking en dienstverlening Versie : 1.0 Datum : 29 september 2010 Status : Definitief Auteur : Jasper van Lieshout, NORA redactie Licentie Dit document is beschikbaar

Nadere informatie

Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 'BI t# ". Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Gemeenteraad van Ede Postbus 9022 6710 HK EDE GLD. Programma B Postbus90801 2509

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN EISEN PROGRAMMA VAN EISEN LAS/LVS (V)SO

PROGRAMMA VAN EISEN PROGRAMMA VAN EISEN LAS/LVS (V)SO PROGRAMMA VAN EISEN LAS/LVS (V)SO HANDREIKING UITVRAAG INKOOP LAS/LVS (V)SO PROGRAMMA VAN EISEN LAS/LVS (V)SO PROGRAMMA VAN EISEN LAS/LVS (V)SO > HANDREIKING UITVRAAG INKOOP LAS/LVS (V)SO (bijlage 1) INVULFORMULIER

Nadere informatie

Verslag Startconferentie Basisprocessen gemeentelijke belastingen. Datum: 14 november 2017 Plaats: Utrecht

Verslag Startconferentie Basisprocessen gemeentelijke belastingen. Datum: 14 november 2017 Plaats: Utrecht Verslag Startconferentie Basisprocessen gemeentelijke belastingen. Datum: 14 november 2017 Plaats: Utrecht Opening Martien van de Kraan, gemeentesecretaris Dordrecht en portefeuillehouder voor dit project

Nadere informatie

De Wkpb wordt vernieuwd

De Wkpb wordt vernieuwd De Wkpb wordt vernieuwd Ad van der Meer, projectleider Beter Kenbaar Realisatie in samenwerking met de VNG Wat vooraf ging 2007 invoering Wkpb > doel integrale kenbaarheid publ.beperkingen Echter: compromissysteem

Nadere informatie

Generieke systeemeisen

Generieke systeemeisen Bijlage Generieke Systeem in kader van LAT-RB, versie 27 maart 2012 Generieke systeem NTA 8620 BRZO (VBS elementen) Arbowet Bevb / NTA 8000 OHSAS 18001 ISO 14001 Compliance competence checklist 1. Algemene

Nadere informatie

Inspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen

Inspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen Rapportnummer: RQA Datum rapport: 27-03-2013 Inspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen Deze rapportage vormt de weerslag van de in opdracht van Burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2013 Rockanje, 1 oktober 2013 Nr. 83169/74225

Raadsvoorstel 2013 Rockanje, 1 oktober 2013 Nr. 83169/74225 Raadsvoorstel 2013 Rockanje, 1 oktober 2013 Nr. 83169/74225 Raadsvergadering van 28 en 31 oktober 2013 Agendanummer 11 Aan Onderwerp: de gemeenteraad. Krediet Basisregistratie Grootschalige Topografie

Nadere informatie

Business Process Management als katalysator voor een toekomstrobuuste organisatie

Business Process Management als katalysator voor een toekomstrobuuste organisatie Business Process Management als katalysator voor een toekomstrobuuste organisatie Resultaten van het onderzoek naar de rol van procesmanagement in Nederland NGI 24 maart 2010 Inhoud van deze presentatie

Nadere informatie

Basisregistratie Kadaster Aansluiten op BRK levering Processen en inrichtingsvarianten

Basisregistratie Kadaster Aansluiten op BRK levering Processen en inrichtingsvarianten Basisregistratie Kadaster Aansluiten op BRK levering Processen en inrichtingsvarianten Jan Campschroer Arnoud Quanjer Arjan Kloosterboer Ellen Debats 20-11-2014 Inhoud 1. Impact BRK-levering op gemeentelijke

Nadere informatie

Verantwoordingsrapportage

Verantwoordingsrapportage Verantwoordingsrapportage Beheer en Bestuur Basisregistratie Grootschalige Topografie Bronhouder ZZ-ICTU-1 Datum vaststelling rapportage: Datum dagelijks bestuur vaststelling: Datum agendering algemeen

Nadere informatie

Makelaarsuite. Onderwerp: Datum: Aanwezigen: Stefan Kuijpers Pim Bouwer

Makelaarsuite. Onderwerp: Datum: Aanwezigen: Stefan Kuijpers Pim Bouwer Makelaarsuite Onderwerp: Datum: Aanwezigen: Stefan Kuijpers Pim Bouwer Onderwerp: Datum: Aanwezigen: Gemeenten vormen de brug tussen de burgers en overheid Onderwerp: Datum: Aanwezigen: Deze rol staat

Nadere informatie

Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het koppelvlak StUF-Geo BAG

Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het koppelvlak StUF-Geo BAG Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het koppelvlak StUF-Geo BAG tussen Geonovum, KING en Leveranciers Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten & Leveranciers Versie: 003 Datum: december

Nadere informatie

KING Leveranciersdag 2 maart 2012 Arnoud Quanjer, Jeffrey Gortmaker, KING. Architectuur Bodemplaat Basisgemeente

KING Leveranciersdag 2 maart 2012 Arnoud Quanjer, Jeffrey Gortmaker, KING. Architectuur Bodemplaat Basisgemeente KING Leveranciersdag 2 maart 2012 Arnoud Quanjer, Jeffrey Gortmaker, KING Architectuur Bodemplaat Basisgemeente Basisgemeente geeft samenwerking inhoud, vorm en richting Convergeren op proces en inhoud

Nadere informatie

Basisregistratie Ondergrond (BRO) Van Peilbuis Tot Portal (VPTP) Hans van der Meij. Geologische Dienst Nederland, TNO

Basisregistratie Ondergrond (BRO) Van Peilbuis Tot Portal (VPTP) Hans van der Meij. Geologische Dienst Nederland, TNO Basisregistratie Ondergrond (BRO) Van Peilbuis Tot Portal (VPTP) Hans van der Meij Geologische Dienst Nederland, TNO Onderwerpen GDN/TNO, Wie zijn wij? De Basisregistratie Ondergrond BRO in vogelvlucht

Nadere informatie

Koppelvlak BAG Koppelvlak BAG. Documentversie: 1.01 Datum: Versie van standaard: 3.10

Koppelvlak BAG Koppelvlak BAG. Documentversie: 1.01 Datum: Versie van standaard: 3.10 Koppelvlak BAG Documentversie: 1.01 Datum: 18-02-2016 Versie van standaard: 3.10 Status: In gebruik 1 Versiehistorie Versie Datum Auteur(s) Opmerkingen/veranderingen - 06-07-2014 Originele versie van de

Nadere informatie

Baseline Informatiehuishouding Gemeenten

Baseline Informatiehuishouding Gemeenten Baseline Informatiehuishouding Gemeenten Themasessie SOD Dagvoorzitter Marjan Dik Presentatie: Margriet van Gorsel 26 April 2012 Programma 13.30 13.45 Introductie met stellingen () 13.45 14.00 Pas op de

Nadere informatie

Programma Borging veilige gegevensuitwisseling via Suwinet Normenkader Suwinet. Webinar, 28 juni 2017

Programma Borging veilige gegevensuitwisseling via Suwinet Normenkader Suwinet. Webinar, 28 juni 2017 Programma Borging veilige gegevensuitwisseling via Suwinet Normenkader Suwinet Webinar, 28 juni 2017 Agenda Algemeen: verschillen oude en nieuwe normenkader Relatie met ENSIA Highlights Norm voor norm

Nadere informatie

VERSLAG PIA. Een van de producten van de operationele variant van de Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten (BIG)

VERSLAG PIA. Een van de producten van de operationele variant van de Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten (BIG) VERSLAG PIA Een van de producten van de operationele variant van de Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten (BIG) Colofon Naam document Verslag PIA Versienummer 1.0 Versiedatum April 2014

Nadere informatie

Handreiking Implementatie Specifiek Suwinetnormenkader

Handreiking Implementatie Specifiek Suwinetnormenkader Handreiking Implementatie Specifiek Suwinetnormenkader Afnemers 2017 Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Waarom een handreiking voor de implementatie van het nieuwe normenkader? 3 2 Algemene verschillen Verantwoordingsrichtlijn

Nadere informatie

Norm 1.3 Beveiligingsplan

Norm 1.3 Beveiligingsplan Beantwoording vragen zelftest Suwinet oktober 2014 Norm 1.3 Beveiligingsplan De Inspectie SZW beschrijft norm 1.3 als volgt: De gemeente heeft een formeel vastgesteld beveiligingsbeleid en -plan. Het Beveiligingsplan

Nadere informatie

Upgrade of Her-implementatie PeopleSoft FMS bij DNB

Upgrade of Her-implementatie PeopleSoft FMS bij DNB Upgrade of Her-implementatie PeopleSoft FMS bij DNB Release cq support status 2002 Europese aanbesteding 2003 Implementatie 4 modules (GL,AP,PO,IN) Huidige versie 8.8 (upgrade 2005) uitbreiding modules.

Nadere informatie

Verantwoordingsrapportage

Verantwoordingsrapportage Verantwoordingsrapportage Basisregistratie Ondergrond 2018 Bronhouder Waterschap Rijn en IJssel Datum dagelijks bestuur vaststelling: 26 maart 2019 Rapportage BRO 2018 - bronhouder Waterschap Rijn en IJssel

Nadere informatie

Van KING. Aan Deelnemers adviesgroep informatievoorziening CC Bart Drewes (VNG), Chris Batist (IMG ), Arend van Beek (VIAG)

Van KING. Aan Deelnemers adviesgroep informatievoorziening CC Bart Drewes (VNG), Chris Batist (IMG ), Arend van Beek (VIAG) Van KING Aan Deelnemers adviesgroep informatievoorziening CC Bart Drewes (VNG), Chris Batist (IMG 100.000+), Arend van Beek (VIAG) Tijd/locatie 9:30 15:00 uur (inclusief lunch) Regardz La Vie, Lange Viestraat

Nadere informatie

Kernregistratie Openbare Ruimte Overheid & ICT, Utrecht

Kernregistratie Openbare Ruimte Overheid & ICT, Utrecht Kernregistratie Openbare Ruimte Overheid & ICT, Utrecht DE KERNREGISTRATIE OPENBARE RUIMTE IS EEN ONMISBAAR INSTRUMENT VOOR IEDERE OVERHEIDSORGANISATIE DIE BEHEERTAKEN IN DE OPENBARE RUIMTE HEEFT René

Nadere informatie

Naam presentatie. Basisregistraties 7 november 2013 Amersfoort

Naam presentatie. Basisregistraties 7 november 2013 Amersfoort Naam presentatie Vrienden van de Vrienden van de Basisregistraties 7 november 2013 Amersfoort 2 Jan Haasnoot Projectleider Sectoraal Knooppunt Wim Wispelweij Programmamanager PIB 3 B R O B R P N H R B

Nadere informatie

Informatieplan hoofdlijnen -

Informatieplan hoofdlijnen - Informatieplan 2016 2019 - hoofdlijnen - Informatieplan Gemeente Leusden 2016-2018 2016-2019 Inleiding Het Informatieplan sluit aan op het collegeprogramma en de doelstellingen van de organisatie; heeft

Nadere informatie

E-HRM systemen die strategie met HR processen verbinden WHITE PAPER

E-HRM systemen die strategie met HR processen verbinden WHITE PAPER E-HRM systemen die strategie met HR processen verbinden WHITE PAPER E-HRM systemen die strategie met HR processen verbinden De nieuwe generatie E-HRM systemen onderscheidt zich niet alleen door gebruikersgemak

Nadere informatie