Handleiding voor het printen op de 4800 printers. Eduard Sjoukes).

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding voor het printen op de 4800 printers. (@ Eduard Sjoukes)."

Transcriptie

1 Handleiding voor het printen op de 4800 printers. Eduard Sjoukes). Deze handleiding gaat over het gebruik van de printers bij de werkplaats fotografie van de KABK. Er zijn momenteel 2 Epson 4800 inkjetprinters, een daarvan is bedoeld voor matte materialen de ander voor glanzende en semiglanzende of semimatte materialen. In de glans printer zit zogenaamde "photoblack" inkt terwijl in de matte printer "mattblack" inkt zit. (Het is mogelijk om de zwarte inktpatronen te wisselen van matt naar photoblack en omgekeerd, maar hierbij wordt zoveel inkt weggegooid dat dit zeer onrendabel is. Het printen gebeurd op zelf meegebrachte materiaal dat geschikt is voor inkjet. De formaten die bedrukt kunnen worden zijn: A4, A3, supera3 (A3+) en A2. Andere formaten worden door het betaald printsysteem niet geaccepteerd. Papieren mogen NIET zwaarder zijn dan 290grams. Dikkere papieren kunnen de printerkop ONHERSTELBAAR beschadigen. Om dikkere papieren te printen raadpleeg je de werkplaats beheerder!!! Dit zelfde geld voor stug en stijf materiaal en materiaal dat niet van zichzelf vlak ligt of ezelsoren heeft. Op het 'printaccount' van het betaaldprintsysteem moet voldoende saldo staan voor de verrekening van de inkt en overige kosten. De kosten zijn resp. A4: 0,80, A3: 1,60 en A2: 3.20 (anno 2010). Informatie over hoe het saldo op een 'account' te verhogen kan verkregen worden bij de werkplaats beheerders van de computer werkplaats. Met behulp van de window computers die naast de printers staan opgesteld kunnen beide printers worden bediend. (Dus de glans printer kan zowel worden bediend met de computer naast deze printer als met de computer naast de matte printer). Het programma wat gebruikt wordt voor het printen is CaptureNX. Dit is om te voorkomen dat op de windows computers beelden bewerkt worden waardoor anderen onnodig moeten wachten tot de printer voor hen beschikbaar komt. Ook is het vanuit dit programma mogelijk om op 1 enkel vel meerdere bestanden af te drukken die tevens ook een andere werk kleurruimte mogen hebben. Iets wat vanuit Photoshop niet kan. Bestands indelingen. Het programma werkt alleen met NEF (Nikon Electronic Format), Jpeg of Tiff bestanden in RGB modus. (Dus GEEN psd, pdf of andere bestanden). Daarbij moeten Tiff bestanden niet in lagen staan en de 'pixel orde' moet interleaved wezen. Grayscale, CMYK of bestanden in andere modi worden door het programma niet geprint of geopend (ook al zijn ze zichtbaar in de verkenner van NX). Andere bestanden dan NEF, Jpeg of Tiff worden niet in de verkenner van CaptureNX weergegeven.

2 Het openingsvenster van CaptureNX kan er als volgt uit zien: Door het klikken op het "+" teken boven "bestandsoverzicht" wordt de mappenstructuur geopend. Door het klikken op de "+" boven verkenner, worden de NEF, Jpeg en/of Tiff bestanden weergegeven. Als alleen de bestandsnaam verschijnt zonder plaatje dan is dit bestand in een verkeerde modus (geen RGB), in lagen of heeft een verkeerde pixelorde. Het bestand kan dan niet geopend of worden afgedrukt met CaptureNX. Door een bestand te selecteren en vervolgens op het menu "Bestand" te klikken kan de optie "Afdrukken..." worden geselecteerd. Om te printen hoeft het document niet eerst geopend te worden in CaptureNX.

3 Ook kan de sneltoets combinatie: "Ctrl+P" worden gebruikt om het volgende venster te openen. Aangezien hierin instellingen gemaakt kunnen worden die mede afhankelijk kunnen zijn van de "Pagina instellingen..." druk je eerst op de overeenkomstige knop om te controleren of deze instellingen in orde zijn. Later zal de mogelijkheden van bovenstaand scherm besproken worden. Ook dit venster sla je voor nu over, ga meteen door met een druk op de knop: "Printer...". In dit venster is het mogelijk om de printer te selecteren die je gaat gebruiken. De bovenste twee opties zijn niet bruikbaar voor studenten. Je kunt ze selecteren maar de printer zal er niet door gaan werken. Als je op de printer met matte inkt wil printen selecteer je dus de onderste optie anders die daar boven. De volgende stap is het controleren van de "Eigenschappen..." van de printer. Hiervoor druk je wederom op de overeenkomstige knop.

4 Het eigenschappen venster kan er zo uitzien (dit is mede afhankelijk van de instellingen die bij een voorgaande afdruk zijn gebruikt). Zoals hier afgebeeld is het de standaard (default) instelling, welke je krijg door midden-onder op " Reset standaard" te klikken. Instellingen kunnen door een gebruiker worden opgeslagen en vervolgens opgeroepen in het uitrol menu bij "Selecteerinstelling(X): " Er is een grote kans dat hier een instelling is opgeslagen die gebruikt zal worden. Het probleem is het herkennen van een opgeslagen instelling, aangezien deze met elke willekeurige naam opgeslagen kan zijn. Een instelling met de naam "Pietje" is voor Pietje misschien wel duidelijk maar niet voor iemand anders. Er is geprobeerd om een aantal "voorkeur" instellingen te maken met duidelijke namen. Voorkeur instellingen zijn handig maar er moet wel gecontroleerd worden of deze kloppen. De ervaring heeft geleerd dat gemaakte instelling om onverklaarbare reden soms terug springen naar de standaard instelling. Aangezien sommige instel mogelijkheden afhankelijk zijn van eerdere keuzes is het belangrijk om in de goede volgorde te werk te gaan. In het algemeen betekend dat een dialoogvenster als dit van boven naar beneden wordt afgewerkt. Instel mogelijkheden lager in het venster zijn afhankelijk van de instellingen erboven. Bij het werken in omgekeerde volgorde is er de kans dat gemaakte instellingen gereset worden naar hun standaard (default) instelling wat zal leiden tot 'foute' afdrukken.

5 Eerst wordt er een "Afdrukmateriaal" gekozen in het uitrol menu. Dit uitrol menu is onderverdeeld in "hoofd categorieën" waarachter de mogelijke keuzes gemaakt kunnen worden. De keuze mogelijkheden zijn afhankelijk van de gekozen printer. Zo is het niet mogelijk om voor de 'matte' printer een selectie te maken uit de categorie "Fotopapier" aangezien hierop alleen met "photo black" inkt goede resultaten te behalen zijn. Vaak zijn er voor een bepaald materiaal meerdere keuzes mogelijk. Het verschil is het getal tussen de haken. Dit getal geeft het gewicht in grammen per vierkante meter aan. Hoe zwaarder het papier, hoe dikker dit is. Bij dikker materiaal moet de ruimte tussen de onderkant van het materiaal en de printkop (de zgn. "Platen gap") groter zijn om te voorkomen dat de kop over het papier sleept, wat krassen in de afdruk geeft of erger de printkop kan beschadigen. Kies dus voor het juiste gewicht of neem anders die met het hoogste getal tussen de haken. De keuze van het materiaal is van belang voor de juiste kleurweergave maar heeft verder niets van doen met het zgn. "kleurprofiel". Het is een hardware, aan de machine gebonden instelling die geoptimaliseerd is voor het gekozen "soort" materiaal. Voor materialen anders dan van Epson moet toch een van deze instellingen gekozen worden. Welke instelling is te vinden op de doos of het in de doos ingesloten vel papier van het jouw gekozen materiaal. Ook op de websites van de fabrikanten kan dit, samen met de bijbehorende "profielen" worden gevonden. De instelling "Premium Semigloss Photo Paper(250)" is de meest gebruikte instelling die andere fabrikanten aanbevelen. Dit is daarom een goede keuze als niet bekend is welke instelling er gebruikt moet worden.

6 De volgende instelling is "Kleur". Afdrukkwaliteit: Hier kan gekozen worden voor "Kwaliteit". De optie "Max. kwaliteit" maakt de afdruk niet wezenlijk scherper, echter wel de verwerkingssnelheid. Het duurt vele malen langer om het document te printen. Deze vertraging vind niet alleen in NX plaats maar nog erger in de verwerking door het betaald printsysteem. Dus liever niet gebruiken! Hier kan, afhankelijk van de materiaal keuze, gekozen worden tussen drie of twee opties. Je kunt met deze optie alsnog een kleuren foto als zwart wit afdrukken. Het resultaat is dan niet zo voorspelbaar dan als het eerst in CaptureNX, Photoshop of een ander beeld programma naar zwart wit is omgezet. Het is niet nodig om een zwart/wit foto met de instelling "Zwart-witfoto geavanceerd" of "Zwart" af te drukken. De foto wordt met de instelling kleur net zo goed afgedrukt. Modus: Over alles wat automatisch gaat is geen controle, de radiobutton voor "Aangepast" is dus actief. In het uitrolmenu kan nu de optie "Uit (Geen kleuraanpassing)" geselecteerd worden. (Tenzij het kleurbeheer aan de printerdriver overgelaten wordt, maar hier wordt ervan uitgaand dat het kleurbeheer aan CaptureNX wordt overgelaten). Het beheer van de kleur kan maar op een plek gebeuren. Dus of in het beeldbewerkings- programma (CaptureNX, Photoshop, Lightroom etc.) of in de printerdriver. Gebeurd het in beide dan krijg je heel vreemde kleuren.

7 Het volgende vensteronderdeel is "Papierinstellingen". Bron: Op de academie zal vrijwel uitsluitend via de "Papierlade" geprint worden. (Andere opties zijn mogelijk als je deze wil gebruiken raadpleeg je hiervoor de werkplaats beheerder). Afdrukgebied: Onder de knop "Afdrukgebied(H)..." is het mogelijk om de optie "Gecentreerd" te kiezen. Hierdoor zal de afdruk in het midden van het papier worden afgedrukt. Bij een 'portret' betekend dit dat de marge onder en boven gelijk is en bij een 'landschap' de marge links en rechts. Het betekend wel dat het 'afdrukbare' gebied kleiner wordt. Formaat: Via het betaald printsysteem is het alleen mogelijk om op A4, A3, SuperA3 of A2 af te drukken. Elk andere formaat keuze zal niet door het betaald printsysteem geaccepteerd worden, maar wel verwerkt. Dit vertraagd het printen nodeloos. (Voor het printen op andere formaten raadpleeg je de werkplaats beheerder). De optie "randloos" kan beter niet worden gebruikt. Dit vergroot de foto iets waardoor er "beeld" wegvalt of er wordt een wit randje geprint als het papier niet helemaal recht ligt. Op vellen papier is is sowieso boven de minimale marge 3 mm en onder 1,4 cm. Op A2 is de optie randloos niet beschikbaar.

8 Ook de optie "afdrukvoorbeeld" kan beter niet worden aangezet. Dit geeft onnodige vertraging bij het afdrukken en er wordt vaak vergeten de printopdracht door te sturen vanuit het "voorbeeld" venster. De overige tabbladen van dit scherm vallen in de categorie "hogere printkunde" en laten we voor nu buiten beschouwing. Om niet telkens opnieuw de instellingen te hoeven maken, kunnen deze worden opgeslagen door op de knop "Instellingen opslaan" te klikken. De naam Piet of Instelling Janneke5 zegt weinig. Waar die instellingen voor stond is wellicht na twee dagen alweer vergeten. Door in de naam te verwijzen naar de feitelijke instellingen wordt een zinniger naam verkregen en houdt beperkt de lijst voor het uitrolmenu. De volgende keer kan de opgeslagen instelling in het uitrolmenu geselecteerd worden. andere naam!!! Vaar nooit blind op voorkeur instellingen die zijn opgeslagen op de computers van de academie. Wat je voorganger met deze gedaan heeft kun je niet weten. Het kan zijn dat de instellingen heel anders zijn dan de naam doet vermoeden of dat deze sinds jouw laatste gebruik door iemand anders veranderd zijn. Voor de controle kun je het overzicht in het linker scherm gebruiken, wijzig de instellingen zo nodig. Vergeet niet om deze opnieuw op te slaan onder dezelfde of Als je klaar bent met dit scherm klik je de "OK" knop. Dat doe je ook in het onderliggend scherm van de printerkeuze.

9 Je komt nu terug op de plek waar je nogmaals het papierformaat kunt opgeven. Waarschijnlijk staat het al goed, het is in in het "Eigenschappen" venster al ingesteld. Maar het is mogelijk om hier het formaat alsnog aan te passen. De afdrukstand is hier niet belangrijk, deze kun je namelijk later nog opgeven. Na de papier formaat keuze kun je weer op "OK" klikken en kom je terug in het venster "Afdrukindeling". Afdrukindeling venster instellingen. Onder de titelbalk "Afdrukindeling" staan in informatie velden, de printer die geselecteerd is en het formaat van het papier. Het derde veld geeft aan hoe groot het bedrukbare gebied is. De printer heeft namelijk "marges" nodig om het papier goed door te kunnen voeren en om te voorkomen dat delen van het beeld buiten de rand worden gedrukt als het papier een klein beetje scheef ligt. De marge is voor links en rechts 3mm de bovenkant ook 3mm en aan de onderkant 14mm. Het papierformaat maakt hierbij niet uit, dit zijn de minimale marges. Als onder de tab "Pagina-indeling" de optie "Uitvoerresolutie gebruiken" is aangevinkt. zal de afbeelding exact zo groot (in centimeters, mm of inches) wordt afgedrukt als in het beeldbewerkings programma opgegeven.

10 Zijn de opgegeven maten van de afbeelding groter dan het afdrukbare gebied dan zullen er delen van de afbeelding buiten de randen van de afdruk vallen en dus niet geprint worden. Voor het afdrukken komt hierover een "pop-up" venster om je hiervoor te waarschuwen. Haal je dit vinkje weg dan wordt de afbeelding geschaald zodat het past in het "Afdrukbaar gebied". De afbeelding wordt geschaald met behoud van de verhoudingen. De afbeelding hiernaast is relatief hoger dan breed ten opzicht van het "Afdrukbaar gebied". Hierdoor komt er extra 'wit' links en rechts van de afbeelding. De afbeelding zal niet precies in het midden staan, onder is er 14mm marge en boven 3mm. (Het is mogelijk om de afbeelding te "centreren", waardoor de marge zowel onder als boven 14mm wordt). Door de optie "Beeld(en) uitsnijden voor afdruk zonder kader" aan te zetten, wordt het beeld vergroot om het gehele "Afdrukbaar gebied" met 'beeld' te vullen. Deze optie is te gebruiken als de afbeelding niet dezelfde proporties (hoogte en breedte verhouding) als het "Afdrukbaar gebied" heeft. Hierdoor vallen er wel delen van de afbeelding buiten het kader van het "Afdrukbaar gebied", dus dat word niet afgedrukt.

11 Om een liggende afbeelding beeldvullend af te drukken op een staand formaat kan de optie "Beeld(en) passend maken door draaien" worden aangevinkt. Hierdoor wordt het beeld zonodig een kwart slag gedraaid om zoveel mogelijk van het "Afdrukbaar gebied" te bedrukken. Als de optie "Uitvoerresolutie gebruiken" is aangezet zal de afdrukstand zich automatisch aan de beeldorientatie (liggend of staand) aanpassen. (Hetzelfde kan ook bereikt worden met de optie "Afdrukstand" bij "Pagina instellingen..."). Het is mogelijk om met CaptureNX meerder afbeeldingen op een enkel vel af te drukken. (Dit werkt alleen vanuit de verkenner van CaptureNX). Eerst moeten de afbeeldingen in de verkenner worden geselecteerd. Er kunnen meerdere afbeeldingen geselecteerd worden door deze aan te klikken terwijl je de "Crtl" knop ingedrukt houdt. Ook is het mogelijk om met "Crtl+A" alle afbeeldingen te selecteren. Of de eerste afbeelding aanklikken en vervolgens de laatste terwijl de shift knop is ingedrukt.

12 Vervolgens kun je in het menu "Bestand" de optie "Afdrukken" kiezen of de sneltoets "Ctrl+P" gebruiken. Als in het scherm "Afdrukindeling" de optie "Uitvoerresolutie gebruiken" is uitgezet, kan bij "Indeling selecteren" het gewenste aantal afbeeldingen op een pagina worden gekozen. Middenin, net boven het 'afdrukvoorbeeld', wordt opgegeven hoeveel pagina's er voor de selectie nodig zijn. Door op de pijltjes ernaast te klikken wordt er getoond welke afbeeldingen op de volgende of vorige pagina worden afgedrukt. De opties voor de oriëntatie en het schalen zijn nu ook bruikbaar.

13 Het is ook mogelijk om een vaste grootte voor de afdruk op te geven bij "Afbeeldingsgrootte selecteren". In dit geval is er een hele map geselecteerd en worden er twee pagina's gebruikt. Dit lijkt een mooie optie voor het maken van contactsheets. Echter neemt dit erg veel tijd in beslag. Onder tab "Kleurbeheer" wordt bepaald dat CaptureNX het beheer krijgt over de kleuren door de optie "Gebruik kleurmangement" te kiezen. Je moet wel tegen CaptureNX vertellen hoe de kleuren om te zetten. Dit gebeurd met de keuze van het zgn. "Printerprofiel:" in het uitrolmenu. Elk papier heeft zijn eigen profiel. Van Epson papieren staan de profielen in de lijst. Van andere merken kun je de profielen op de website vinden. Vaak zullen deze al op de computer geïnstalleerd zijn, mocht dit niet het geval zijn raadpleeg dan de werkplaats beheerder.

14 Tevens moet de "Intent" (bedoeling) worden ingesteld. Er zijn vier opties in dit scherm. Voor foto's zijn er de opties "Perceptueel" en "Relatief colorimetrisch". (Over het algemeen geeft "Relatief colorimetrisch" het meest bevredigende resultaat). De optie "Zwartpuntcompensatie gebruiken" is voor foto's ook aangevinkt. Het instellen is klaar en kan de knop "Afdrukken" worden ingedrukt, waardoor het scherm afdrukken verschijnt. De keuze van de printer en de "Eigenschappen" ervan is al in een eerder stadium (bij "Paginainstellingen") ingesteld. Tenzij je nog een 'bereik' of meerdere aantallen wil afdrukken, kan er meteen op OK gedrukt worden. Nu verschijnt er op het beeldscherm een venster met een blauwe voortgangsbalk. Is de voortgangsbalk verdwenen dan is CaptureNX niet meer nodig voor het afdrukproces. Er kunnen dan andere afbeeldingen geselecteerd om af te drukken of kan het programma afgesloten. Er zijn nog wel een aantal stappen die gebeuren moeten voor het printen.

15 Ten eerste wordt de afdruk door de computer 'virtueel' afgedrukt op de zgn. 'printserver'. Dit is een vrij langdurig proces, dat ongeveer net zolang duurt als het printen zelf. Je kunt dit proces volgen door de "printer wachtrij" te openen. Dit kan door rechts onderin de taakbalk op het printer pictogram te klikken. Hierdoor wordt in een venster de 'wachtrij' voor de printer getoond. In de titelbalk staat de naam van de printer waarvan de wachtrij wordt vertoond. Voor meerdere printers kunnen de wachtrijen, in eigen vensters, getoond worden. Er kan dus een wachtrij zijn voor de 'Gloss' printer en een voor de 'Matt'. In het venster staan onder elkaar de printopdrachten die gegeven zijn en hun 'status'. Een printopdracht kan hier eventueel gepauzeerd of verwijderd worden. Als het verzenden van de printopdracht naar de printserver (het zgn. spoolen) klaar is dan verdwijnt deze uit de wachtrij. De computer begint dan de volgende opdracht in de wachtrij te spoolen of het programma wacht tot er nieuwe opdrachten worden aangeboden. Het afrekenen van de inkt kosten gebeurd vooraf via het "betaaldprintsysteem". Hiervoor is het nodig een 'web' browser op de computer te openen. Als het goed is kom je dan meteen bij het aanmelding scherm van het systeem. Verschijnt de browser en het inlogscherm niet dan kun je in de URL balk de tekst: "betprinter" typen. De webbrowser zal dan naar het inlogscherm gaan. Het kan zijn dat je voorganger vergeten is zich af te melden. Sluit dan eerst de webbrowser(s) en open ze opnieuw.

16 Door de wachtrij te activeren of te openen verschijnt het venster op de voorgrond Als de opdracht uit de wachtrij verdwenen is, zal deze na verloop van tijd in het venster van de webbrowser verschijnen. Je kunt ook in de browser op de knop "Vernieuwen" klikken als deze niet snel genoeg verschijnt. In de browser zie je alle opdrachten die van de computer naar een printer gestuurd zijn te zien. In de lijst kunnen opdrachten voorkomen die door een voorganger verstuurd zijn of van degene met wie tegelijk de computer gebruikt. De opdrachten die je op de andere printer wil afdrukken komen ook in deze lijst te staan. (In de lijst komen niet de opdrachten voor die vanaf een andere computer zijn verstuurd). De prijs moet eveneens goed in de gaten worden gehouden. Staat onder pagina's en kosten niets vermeld klik dan een keer op vernieuwen, als de prijs er dan nog niet verschijnt wacht je een minuutje en probeer het dan nog eens. Het komt regelmatig voor dat er meer pagina's in rekening worden gebracht dan je in de opdracht verstuurde. Overkomt je dit, verwijder dan de opdracht en stuur die opnieuw. Gaat het dan nog fout, waarschuw dan de werkplaats beheerder. Heb je het niet op tijd door en is het saldo toereikend, dan zal de opdracht gewoon geprint worden en ben je je geld kwijt!! Als een opdracht wordt doorgestuurd en het saldo is ontoereikend, dan wordt deze niet geprint, ook niet als je daarna je saldo opwaardeert. Andere opdrachten kunnen ook niet verwerkt worden, de opdracht blokkeert het systeem tot deze door de werkplaats beheerder van de computer werkplaats deze verwijderd of doorstuurt. Controleer dus eerst of het saldo toereikend is. Mocht het je toch overkomen, vraag dan, nadat je het saldo opgewaardeerd hebt, aan de werkplaats beheerder van de computerwerkplaats de opdracht door te sturen. Alvorens de opdracht(en) door te sturen, moet je ervoor zorgen dat er voldoende papier in de printer is. Om een opdracht 'door te sturen' selecteer je deze door erop te klikken zodat er een vinkje komt te staan in het witte vierkantje ervoor. Na een klik op afdrukken gaat de printer na enkele seconden aan de gang.

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

pixelpad

pixelpad Printen van een testkaart voor een ICCkleurprofiel met Photoshop CS (Windows) Kleurinstellingen Kies uit het menu voor Bewerken > Kleurinstellingen. Klik op de knop Meer opties. Kies achter Instellingen

Nadere informatie

ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM VERENIGBAAR MET HET MAC OS X LEOPARD PRINT SYSTEEM?

ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM VERENIGBAAR MET HET MAC OS X LEOPARD PRINT SYSTEEM? ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM VERENIGBAAR MET HET MAC OS X LEOPARD PRINT SYSTEEM? (Vrije vertaling van Ian Lyons lesbrief Adobe Photoshop Lightroom and compatibility with the Leopard Print System ) Met de

Nadere informatie

Zelf albumbladen maken in Word 2003

Zelf albumbladen maken in Word 2003 Zelf albumbladen maken in Word 2003 Het maken van albumbladen in Word is niet moeilijk, maar laten zien hoe het precies gaat, hangt af van de versie van Word. Hieronder volgt de instructie voor Word 2003.

Nadere informatie

10. Pagina-instellingen

10. Pagina-instellingen 10. Pagina-instellingen Voordat u begint met het schrijven van een document in het programma Writer, is het raadzaam eerst te bepalen hoe het er uiteindelijk uit moet komen te zien. In deze module leert

Nadere informatie

VOOR FOTOGRAFEN. Nederlandse versie Windows KLEURBEHEER IN PHOTOSHOP CS3

VOOR FOTOGRAFEN. Nederlandse versie Windows KLEURBEHEER IN PHOTOSHOP CS3 KLEURBEHEER IN PHOTOSHOP CS3 VOOR FOTOGRAFEN Nederlandse versie Windows Laatste aanpassing: 4 januari 2008, 12:25 - marc-en-ciel 2008 - alle vermelde merknamen zijn geregistreerd door hun respectievelijke

Nadere informatie

pixelpad

pixelpad Printen van een testkaart voor een ICCkleurprofiel met Photoshop CS (Mac) Kleurinstellingen Kies uit het menu voor Bewerken > Kleurinstellingen. Klik op de knop Meer opties. Kies achter Instellingen Europa,

Nadere informatie

Afdrukken Module 5. In de volgende opdracht gaat u een afdrukvoorbeeld van de tekst Dolfijnen bekijken.

Afdrukken Module 5. In de volgende opdracht gaat u een afdrukvoorbeeld van de tekst Dolfijnen bekijken. 5. Afdrukken Met de knop (Afdrukvoorbeeld) op de standaard werkbalk of met de optie (Bestand, Afdrukvoorbeeld) op de menubalk kunt u op het beeldscherm bekijken hoe de tekst er op papier uit komt te zien.

Nadere informatie

Afdrukken in Calc Module 7

Afdrukken in Calc Module 7 7. Afdrukken in Calc In deze module leert u een aantal opties die u kunt toepassen bij het afdrukken van Calc-bestanden. Achtereenvolgens worden behandeld: Afdrukken van werkbladen Marges Gedeeltelijk

Nadere informatie

Zelf albumbladen maken in Word 2003

Zelf albumbladen maken in Word 2003 Zelf albumbladen maken in Word 2003 Het maken van albumbladen in Word is niet moeilijk, maar laten zien hoe het precies gaat, hangt af van de versie van Word. Hieronder volgt de instructie voor Word 2003.

Nadere informatie

Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen.

Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen. SAMENVATTING HOOFDSTUK 9 Pagina-indeling, de Pagina-instelling Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen. Klik op de knop Afdrukstand

Nadere informatie

BASIS TEKSTBEWERKING deel 2

BASIS TEKSTBEWERKING deel 2 BASIS TEKSTBEWERKING deel 2 Opslaan en openen. Opslaan. Om een tekst document te kunnen bewaren, zult u het moeten opslaan op de harde schijf van uw computer. Het blijft daar dan net zo lang staan tot

Nadere informatie

@ Eduard Sjoukes 22 oktober 2005 ( e.sjoukes@kabk.nl ) (Revisie 1 dd. 27/4/2007; Revisie2 dd. 19/11/2009). Het maken van een softproof in Photoshop

@ Eduard Sjoukes 22 oktober 2005 ( e.sjoukes@kabk.nl ) (Revisie 1 dd. 27/4/2007; Revisie2 dd. 19/11/2009). Het maken van een softproof in Photoshop @ Eduard Sjoukes 22 oktober 2005 ( e.sjoukes@kabk.nl ) (Revisie 1 dd. 27/4/2007; Revisie2 dd. 19/11/2009). Het maken van een softproof in Photoshop (In andere programmaʼs waarin softproofing mogelijk is

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-05-01 Voorkennis: Je kunt: Eenvoudige (PDF) printopdrachten naar de digitale printer sturen Opdracht geven bij de digitale printer om

Nadere informatie

Etiketten maken en printen (word 2010).

Etiketten maken en printen (word 2010). Etiketten maken en printen (word 2010). Klik op het tabblad Verzendlijsten. (Zie pijl). Het onderstaande venster komt nu: Klikt u nu op Afdruk samenvoegen starten Er komt weer een venster: Zie hier naast.

Nadere informatie

Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl. Printen en Scannen

Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl. Printen en Scannen Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl Printen en Scannen Als een nieuwe printer wordt gekocht en onder Windows XP aangesloten zal Windows deze nieuwe

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat

Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat Sdu Advocatensupport Sdu Uitgevers www.scherpinsupport.nl september 2013 1 Inhoudsopgave Overzicht... 3 Converteren banknummers... 3 Rapport maken...

Nadere informatie

Internet Explorer 7 (IE7)

Internet Explorer 7 (IE7) Internet Explorer 7 (IE7) 1. HET VENSTER Het venster van Internet Explorer 7 ziet er als volgt uit: Het venster bestaat uit volgende onderdelen: De knoppen Volgende en Vorige. Adresbalk hierin vullen we

Nadere informatie

6. Uitvoer. 6.1 Een presentatie afdrukken

6. Uitvoer. 6.1 Een presentatie afdrukken 6. Uitvoer In de meeste gevallen zult u een presentatie af willen spelen op een computerscherm of, met behulp van een beamer, op een groot projectiescherm. In sommige gevallen is het echter handig om de

Nadere informatie

Een koptekst is een tekst, die boven aan elke pagina verschijnt. Een voettekst is een tekst, die onder aan elke pagina verschijnt.

Een koptekst is een tekst, die boven aan elke pagina verschijnt. Een voettekst is een tekst, die onder aan elke pagina verschijnt. SAMENVATTING HOOFDSTUK 9 Koptekst en voettekst Een koptekst is een tekst, die boven aan elke pagina verschijnt. Een voettekst is een tekst, die onder aan elke pagina verschijnt. Je hoeft een koptekst en

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-08-01 Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. Intro: Na het gebruik van de gereedschappen uit de vorige opdrachten, ga je de afmetingen

Nadere informatie

ADRES 2000 VOOR WINDOWS

ADRES 2000 VOOR WINDOWS Theun Bollema 2011 Met Adres 2000 voor Windows is het mogelijk om eenvoudige databases te maken of om adressenbestanden (met meer dan 50000 adressen is geen probleem) te beheren. Door zijn opzet kan het

Nadere informatie

Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1700

Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1700 Handleiding Albupad 1 Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1700 Albupad (Album Page Designer) is een computerprogramma voor Windows waarmee u gemakkelijk en snel albumbladen voor bijvoorbeeld

Nadere informatie

Landelijk Indicatie Protocol (LIP)

Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Handleiding Landelijk Indicatie Protocol programma pagina 1 of 18 Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Welkom bij LIP Lip is ontstaan uit een toegevoegde module aan het kraamzorg administratie pakket van

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl september 2013 1 Inhoud Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 9 Dia exporteren naar toonbankkaart 11 Presentatie exporteren

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-15-01 Pagina s Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: In bijna alle boeken en tijdschriften die je opent, zie je dat de pagina s genummerd zijn. Het is natuurlijk

Nadere informatie

Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1600

Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1600 1 Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1600 Albupad (Album Page Designer) is een computerprogramma waarmee u gemakkelijk en snel albumbladen voor bijvoorbeeld postzegels kunt maken. Met het

Nadere informatie

Fiery Remote Scan. Verbinden met Fiery servers. Verbinding maken met een Fiery server bij het eerste gebruik

Fiery Remote Scan. Verbinden met Fiery servers. Verbinding maken met een Fiery server bij het eerste gebruik Fiery Remote Scan Met Fiery Remote Scan kunt u scantaken beheren op de Fiery server en de printer vanaf een externe computer. Met Fiery Remote Scan kunt u het volgende doen: Scans starten vanaf de glasplaat

Nadere informatie

voor drukwerk In InDesign zijn foto s geplaatst (cmd+d) en niet gecopyeerd en geplakt

voor drukwerk In InDesign zijn foto s geplaatst (cmd+d) en niet gecopyeerd en geplakt Aftekenlijst Om je ontwerpen ook zo uit de printer of drukpers te krijgen zoals jij bedacht hebt, is het belangrijk dat het technisch in orde is. Belangrijk daarbij is vooral CMYK, 300 dpi en 3 mm afloop.

Nadere informatie

Hoofdstuk 12: Afdrukken en andere output

Hoofdstuk 12: Afdrukken en andere output Hoofdstuk 12: Afdrukken en andere output 12.0 Inleiding PowerPoint presentaties worden meestal niet ontworpen met als belangrijkste doel een uitgeprinte versie van de presentatie. Meestal worden er diavoorstellingen

Nadere informatie

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld.

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2 Windows, inleiding Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2.1 Windows, een eerste verkenning In het vorige hoofdstuk heb je gezien wat een besturingssysteem is. Nu ga je werken

Nadere informatie

Elektronisch factureren

Elektronisch factureren Elektronisch factureren Inleiding Elektronisch Factureren in RADAR is mogelijk vanaf versie 4.0. Deze module wordt niet standaard meegeleverd met de RADAR Update maar is te bestellen via de afdeling verkoop

Nadere informatie

Algemeen. HOME = startpagina NBD BIBLION = achtergrondinformatie AANBIEDINGEN = overzicht acties CONTACT = speciale verzoeken indienen

Algemeen. HOME = startpagina NBD BIBLION = achtergrondinformatie AANBIEDINGEN = overzicht acties CONTACT = speciale verzoeken indienen Algemeen HOME = startpagina NBD BIBLION = achtergrondinformatie AANBIEDINGEN = overzicht acties CONTACT = speciale verzoeken indienen Als je al een account hebt dan kun je hier rechtstreeks inloggen. Je

Nadere informatie

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk.

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk. Inhoudsopgave frontpage 2003... 2 een thema gebruiken... 4 afbeeldingen op de pagina zetten... 5 knoppen maken... 8 knoppen maken in linkerframe... 10 een tabel maken... 12 opdrachten... 14 een fotopagina

Nadere informatie

Handleiding om uw website/webshop aan te passen

Handleiding om uw website/webshop aan te passen Handleiding om uw website/webshop aan te passen ONDERWERP PAGINA 1. Hoe moet ik inloggen in het beheer? 2 2. Hoe pas ik een bestaande pagina aan? 2 3. Hoe plaats ik een afbeelding? 3 4. Hoe maak ik een

Nadere informatie

Elektronisch werkbriefje

Elektronisch werkbriefje Webservice - werkbriefjes invullen. - rapportages. Persoonlijk. - loonstroken. 1 16-1-2012 12:24:54 - inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Aanmelden 4 3 Werkbriefje invullen 5 4 Werkbriefje aanbieden 7 5 Rapportage

Nadere informatie

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print AAN DE SLAG INSTALLATIE In deze handleiding worden de stappen besproken die doorlopen worden bij het installeren van de volledige versie Communicate In Print LET OP! WANNEER U EERDER EEN VERSIE VAN IN

Nadere informatie

Grafische Instructie. Drukklaar aanleveren. snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk

Grafische Instructie. Drukklaar aanleveren. snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk Drukwerk Drukraster snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk PDF afdrukken pre-flight koppelingen dtp kleuren Druk klaar aanleveren Druk klaar aanleveren betekend

Nadere informatie

PDF-instructies. Opmaakinstructies Proefschriften. Geachte promovendus,

PDF-instructies. Opmaakinstructies Proefschriften. Geachte promovendus, Opmaakinstructies Proefschriften Geachte promovendus, Het door u in te leveren bestand van uw proefschrift moet voldoen aan technische eisen en het bij AUP gangbare formaat. Voor de technische verwerking

Nadere informatie

Inhoud. Handleiding Dododent. Beste tandarts of praktijkmanager,

Inhoud. Handleiding Dododent. Beste tandarts of praktijkmanager, Handleiding Dododent Beste tandarts of praktijkmanager, Hartelijk dank voor de aanschaf van een website bij Dodoworks. Hieronder volgt een uitgebreide handleiding van het Dododent systeem waarmee de website

Nadere informatie

De breedte van het bestand voor het omslag wordt 343 mm en de hoogte is 246 mm. De rug van het boek is 11 mm.

De breedte van het bestand voor het omslag wordt 343 mm en de hoogte is 246 mm. De rug van het boek is 11 mm. Omslag opmaken in Word Open een nieuw bestand en ga naar Paginaindeling / Pagina instelling / Tab Marges. En geef de onderstaande waarden in: Boven: Onder: Binnenkant: Buitenkant: Rugmarge: Afdrukbestand:

Nadere informatie

Handleiding Certificaat RDW

Handleiding Certificaat RDW Handleiding Certificaat RDW Versie: 9.0 Versiedatum: 13 maart 2014 Beheerder: RDW Veendam - R&I-OP-E&T 3 B 0921m Wijzigingen ten opzichte van de vorige versie: - url vermelding naar bestandsuitwisseling

Nadere informatie

Handleiding foto s comprimeren

Handleiding foto s comprimeren Iedereen is mobiel Google zet mobielvriendelijke websites hoger Handleiding foto s comprimeren Vele malen gebruiksvriendelijker De perfecte website voor alle apparaten Perfect zichtbaar op alle mobiele

Nadere informatie

Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam. Beeld en geluid. Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia

Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam. Beeld en geluid. Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam Beeld en geluid Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia ABC Amsterdam OCA onderwijscomputercentrum maart 2002 Deze cursus is eigendom

Nadere informatie

Printen via de handmatige invoerlade (briefpapier, etiketten, etc.)

Printen via de handmatige invoerlade (briefpapier, etiketten, etc.) Directie ITS Information and Technology Services HANDLEIDING Printen via de handmatige invoerlade (briefpapier, etiketten, etc.) Deze handleiding beschrijft hoe je op een Xerox-Multifunctional via de handmatige

Nadere informatie

Elektronisch werkbriefje

Elektronisch werkbriefje Webservice - werkbriefjes - rapportages. Persoonlijk. - facturen. - layout. 1 16-1-2012 14:30:41 - inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Aanmelden 4 3 Werkbriefje invullen 5 4 Werkbriefje goed of afkeuren 7 5

Nadere informatie

WAT IS ER MOOIER DAN EEN PRACHTIGE PRINT, MET HET JUISTE PROFIEL OP EEN BARIET En gekleefd achter EEN MOOI GESNEDEN PASSE- PARTOUT???

WAT IS ER MOOIER DAN EEN PRACHTIGE PRINT, MET HET JUISTE PROFIEL OP EEN BARIET En gekleefd achter EEN MOOI GESNEDEN PASSE- PARTOUT??? Adobe Lightroom WAT IS ER MOOIER DAN EEN PRACHTIGE PRINT, MET HET JUISTE PROFIEL OP EEN BARIET En gekleefd achter EEN MOOI GESNEDEN PASSE- PARTOUT??? www.leren-fotograferen.be DE AFDRUKMODULE Paginakenmerken

Nadere informatie

Maak een fotoverhaal

Maak een fotoverhaal Maak een fotoverhaal Uw foto s aaneensmeden tot een leuk filmpje. U doet het met Photo Story 3, een gratis programma van Microsoft. Hiermee maakt u in een handomdraai een prachtige multimediapresentatie

Nadere informatie

Inloggen: Opbouw site: Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR.

Inloggen: Opbouw site: Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR. Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR. Inloggen: Als je de site opent dan zie je o.a. bovenstaande afbeelding met het logo van de club en het menu. Om in te loggen klik je helemaal

Nadere informatie

Zelf albumbladen maken in Word 2010

Zelf albumbladen maken in Word 2010 Zelf albumbladen maken in Word 2010 Het maken van albumbladen in Word is niet moeilijk, maar laten zien hoe het precies gaat, hangt af van de versie van Word. Hieronder volgt de instructie voor Word 2010.

Nadere informatie

LESBRIEF Aan de slag met Schoolwise

LESBRIEF Aan de slag met Schoolwise LESBRIEF Aan de slag met Schoolwise (document v1.0) INHOUDSOPGAVE Deel 1 Voor je begint 1.1 Wat is Schoolwise 4 1.2 Registreren 6 1.3 Inloggen 10 1.4 Jouw Schoolwise-account 11 1.5 Nieuwe activeringscode

Nadere informatie

Handleiding Website. versie: 2.2

Handleiding Website. versie: 2.2 Handleiding Website versie: 2.2 Voorwoord. Om de leden van onze vereniging altijd goed op te hoogte te houden, gebruiken wij onze website. Hierop staat altijd de meest actuele informatie. In deze handleiding

Nadere informatie

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 HANDLEIDING VIEW DESKTOP Document: Auteur: Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 Handleiding VIEW Desktop M. Huibers P. de Gooijer Inleiding Het Hoornbeeck College en Van Lodenstein maakt gebruik van VMware View.

Nadere informatie

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Handleiding OVM 2.0 Beheerder Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Inhoudsopgave Legenda... 4 1 Voorbereidingen... 5 1.1 Downloaden... 5 1.2 Starten en inloggen... 6 1.3 Nieuws... 6 2 Beheerportal... 8 2.1 Inloggen...

Nadere informatie

http://www.msebel.nl

http://www.msebel.nl LES 8: Photo Story 3 Vandaag ga je beginnen met het maken van de voorlichtingsdiashow. Hiervoor ga je het programma Photo Story 3 gebruiken. Het programma staat al geïnstalleerd op de schoolcomputers.

Nadere informatie

2 mei 2014. Remote Scan

2 mei 2014. Remote Scan 2 mei 2014 Remote Scan 2014 Electronics For Imaging. De informatie in deze publicatie wordt beschermd volgens de Kennisgevingen voor dit product. Inhoudsopgave 3 Inhoudsopgave...5 openen...5 Postvakken...5

Nadere informatie

Web Presence Builder. Inhoud

Web Presence Builder. Inhoud Web Presence Builder Inhoud Inhoud... 1 Wat is Web Presence Builder?... 2 Het categoriescherm... 2 De eerste stappen naar een eigen website... 3 Onderwerp selecteren en website naam aanpassen... 3 Vooraf

Nadere informatie

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet!

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet! Kerst creatie (beginners) Download hier je materialen. We gaan vandaag een kerstcreatie maken in de Gimp. Het is in feite niet moeilijk als je de stappen maar goed volgt. Eigenlijk is het een kwestie van

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: WORD kan ook worden opgestart via menu Start,

Nadere informatie

Website maker. Bezoek je domein om de Website maker in te stellen. De volgende melding zal zichtbaar zijn.

Website maker. Bezoek je domein om de Website maker in te stellen. De volgende melding zal zichtbaar zijn. Aan de slag met de Bezoek je domein om de in te stellen. De volgende melding zal zichtbaar zijn. Volg de url 'administratie paneel' om in te loggen en de vervolgens in te stellen. Als eerst krijg je de

Nadere informatie

Microsoft Word Spellingcontrole

Microsoft Word Spellingcontrole Microsoft Word 2010 Spellingcontrole Inhoudsopgave 5. Controle 5.1 Spellingcontrole 5.2 Woordenlijsten 5.3 Zoeken en vervangen 5.4 Afdrukvoorbeeld en afdrukken 5.1 Spellingcontrole Word geeft spelfouten

Nadere informatie

Mach3Framework 5.0 / Website

Mach3Framework 5.0 / Website Mach3Framework 5.0 / Website Handleiding Mach3Builders Inhoudsopgave 1 Inloggen...5 1.1 Ingelogd blijven...6 1.2 Wachtwoord vergeten...7 2 Applicatie keuzescherm...8 2.1 De beheeromgeving openen...9 3

Nadere informatie

bigfreddy.com Handleiding BigFreddy software Oktober 2012 Big Freddy 3.2 Inhoudsopgave: Pagina Starten:

bigfreddy.com Handleiding BigFreddy software Oktober 2012 Big Freddy 3.2 Inhoudsopgave: Pagina Starten: Handleiding BigFreddy software Oktober 2012 Big Freddy 3.2 Inhoudsopgave: Starten: Taakbalken: Taakbalk 1 Taakbalk 2 Taakbalk 3 Taakbalk 4 - Categorieën - Updates - Product kiezen - Afbeeldingen kiezen

Nadere informatie

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen.

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Aldi printsoftware downloaden en installeren Deel

Nadere informatie

Handleiding Wlijn Databeheer Internet

Handleiding Wlijn Databeheer Internet Handleiding Wlijn Databeheer Internet W9000 databeheer internet Leza Horeca & Winkel Management Van Dedemstraat 6 16274 NN Hoorn DATABEHEER INTERNET ( W9000) Voorraad Databeheer Internet Bestaat uit 3

Nadere informatie

Handleiding Weken met een Chromebook

Handleiding Weken met een Chromebook Handleiding Weken met een Chromebook Inhoud 1. Inloggen op een Chromebook... 3 2. Muis of Touchpad... 4 3. Opdrachten vanuit de ELO... 5 4. Office 365... 6 4.1 OneDrive... 6 4.2 Email... 8 4.3 Word...

Nadere informatie

Speciale afdrukmethoden en - materialen

Speciale afdrukmethoden en - materialen Speciale afdrukmethoden en - materialen In deze sectie komen de volgende onderwerpen aan de orde: Automatisch dubbelzijdig afdrukken zie pagina 16. Handmatig dubbelzijdig afdrukken zie pagina 19. Transparanten

Nadere informatie

Fiery Remote Scan. Fiery Remote Scan openen. Postvakken

Fiery Remote Scan. Fiery Remote Scan openen. Postvakken Fiery Remote Scan Met Fiery Remote Scan kunt u scantaken op de Fiery-server en de printer beheren vanaf een externe computer. Met Fiery Remote Scan kunt u het volgende doen: Scans starten vanaf de glasplaat

Nadere informatie

Afdrukken van barcode-etiketten met Avery Designpro

Afdrukken van barcode-etiketten met Avery Designpro Afdrukken van barcode-etiketten met Avery Designpro Doel: Korte handleiding om met Designpro software etiketten af te drukken met een barcode met automatische doornummering. Het stroomschema om met Designpro

Nadere informatie

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen?

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hiervoor moeten twee taken uitgevoerd worden. De schermafdruk maken De schermafdruk op het forum plaatsen. I. Een schermafdruk maken: Om een schermafdruk te maken

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

2. Pagina-instellingen

2. Pagina-instellingen 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Pagina-instellingen... 4 3. Inloggen... 5 4. Zendingen aanmaken... 7 5. Verzendlabels printen... 8 6. Pickupaanvraag... 9 7. Instellingen Dymo 4XL Laberprinter (PostNL labels)...

Nadere informatie

Titel: Workshop creatief met MS Word Auteur: Miriam Harreman / Jaar: 2009 Versie: Creative Commons Naamsvermelding & Gelijk

Titel: Workshop creatief met MS Word Auteur: Miriam Harreman /   Jaar: 2009 Versie: Creative Commons Naamsvermelding & Gelijk Versie: 1.0-1- Creative Commons Index INDEX... 2 INLEIDING... 3 INSTELLEN VAN DE PAGINA... 4 LIGGENDE KAART... 4 STAANDE KAART... 4 WERKRUIMTE... 4 WERKEN MET WORDART... 5 WORDART: WERKBALK... 5 WORDART:

Nadere informatie

printerprofiel toepassen in Photoshop

printerprofiel toepassen in Photoshop printerprofiel toepassen in Photoshop De plaats waar ICC-profi elen worden opgeslagen is afhankelijk van het besturingssysteem. Het is belangrijk dat de profi elen op de juiste plaats staan zodat Photoshop

Nadere informatie

Samenvoegen met Word en Excel 2010

Samenvoegen met Word en Excel 2010 Samenvoegen met Word en Excel 2010 Inhoudsopgave Samenvoegen Word-Excel / Mailingen... 2 Tip Samenvoegvelden automatisch markeren... 4 Tip Installeer PDF-creator... 7 Tip Sla het Word-document en Excel-document

Nadere informatie

Afdrukopties aanpassen

Afdrukopties aanpassen In dit onderwerp wordt het volgende besproken: " instellen" op pagina 2-36 "Afdrukkwaliteit selecteren" op pagina 2-42 instellen Het Xerox-printerstuurprogramma biedt vele afdrukopties. Eigenschappen selecteren

Nadere informatie

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0 Navigator CMS 2009 Beknopte handleiding v1.0 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Inloggen... 4 3. Menustructuur... 5 4. Document Verkenner... 6 5. Mappen beheren... 7 5.2 Map hernoemen... 7 5.3 Map verplaatsen...

Nadere informatie

Labels sneller printen

Labels sneller printen Labels sneller printen Inleiding Floraconnect heeft van diverse bedrijven de vraag gekregen of het uitprinten van de etiketten sneller kan. Hierop heeft Floraconnect een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden.

Nadere informatie

Afdrukopties aanpassen

Afdrukopties aanpassen aanpassen In dit onderwerp wordt het volgende besproken: instellen op pagina 2-19 Eigenschappen selecteren voor een specifieke taak (Mac) op pagina 2-23 Afdrukkwaliteit selecteren op pagina 2-25 instellen

Nadere informatie

Proware Cloud. Documentatie. Proware Cloud. Kiosk Documentatie. versie Versie 2.30

Proware Cloud. Documentatie. Proware Cloud. Kiosk Documentatie. versie Versie 2.30 Proware Cloud Proware Cloud Kiosk Documentatie Documentatie Versie 2.30 versie 2.30 Inhoudsopgave Instellen van de printers... 2 Instellingen van de seriële interface TSP700 en TSP700II... 3 Instellingen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 2. Selecteren, verplaatsen en roteren PP-03-02-01. Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 2. Selecteren, verplaatsen en roteren PP-03-02-01. Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-02-01 Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond. Intro: Na het inkleuren van een lijntekening, gaan we nu delen van foto s bewerken. Je kunt met verschillende selectiegereedschappen

Nadere informatie

OFFICE 365. Start Handleiding Medewerkers

OFFICE 365. Start Handleiding Medewerkers OFFICE 365 Start Handleiding Medewerkers Meer info: Naast deze handleiding is er zeer veel informatie reeds voorhanden op het internet of door op het vraagteken te klikken in de Office 365 omgeving. Ook

Nadere informatie

Afdrukopties aanpassen

Afdrukopties aanpassen Afdrukopties aanpassen In dit onderwerp wordt het volgende besproken: 'Afdrukopties instellen' op pagina 2-32 'Afdrukkwaliteit selecteren' op pagina 2-35 'Afdrukken in zwart-wit' op pagina 2-36 Afdrukopties

Nadere informatie

Opdracht 1 Maak van een collegekaart met eigen foto in de huisstijl van het Koning Willem 1 College.

Opdracht 1 Maak van een collegekaart met eigen foto in de huisstijl van het Koning Willem 1 College. Collegekaart Opdracht 1 Maak van een collegekaart met eigen foto in de huisstijl van het Koning Willem 1 College. Vensters Voor we met deze eerste opdracht beginnen zorgen we ervoor dat de juiste Vensters

Nadere informatie

Handleiding wordpress

Handleiding wordpress Handleiding wordpress Wordpress versie 3.0.4 Handleiding versie 1.1 Auteur Website Geert Hoekzema www.geerthoekzema.nl www.geerthoekzema.nl geert@geerthoekzema.nl 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Beginnen

Nadere informatie

HANDLEIDING Windows XP Deel 1

HANDLEIDING Windows XP Deel 1 HANDLEIDING Windows XP Deel 1 Bureaublad en Beeldscherm aanpassen Gemaakt door: De Spanjehelpdesk http://www.spanjehelpdesk.nl Voorwoord Windows XP is het besturingssyteem van uw PC. Het besturingssysteem

Nadere informatie

Installatie Epson TM-T88III/TM-T88IV t.b.v. OnlineKassa.nl

Installatie Epson TM-T88III/TM-T88IV t.b.v. OnlineKassa.nl Installatie Epson TM-T88III/TM-T88IV t.b.v. OnlineKassa.nl Voor Windows Vista 1 Voordat u begint met de installatie: 1 Controleer eerst welk type bonprinter u heeft. Het type bonprinter vindt u achter

Nadere informatie

CURSUS DIGITAL STAMPING

CURSUS DIGITAL STAMPING www.truikebron.com INTRO Hierbij van onze gratis cursus Digital Stamping. We hebben hierin geprobeerd om het digitaal stempelen zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Stap-voor-stap gaan we weer door de

Nadere informatie

Inhoudstafel. 1. Pictoselector installeren en updaten. 2. Een nieuw pictoblad maken. 3. Geef het blad een titel. 4. Zoek picto s

Inhoudstafel. 1. Pictoselector installeren en updaten. 2. Een nieuw pictoblad maken. 3. Geef het blad een titel. 4. Zoek picto s Inhoudstafel 1. Pictoselector installeren en updaten 2. Een nieuw pictoblad maken 3. Geef het blad een titel 4. Zoek picto s 4.1 Selecteer pictogrammendatabanken 4.2 Voeg een picto in 4.3 Omschrijving

Nadere informatie

Een webkwestie bouwen in Word 2000

Een webkwestie bouwen in Word 2000 Een webkwestie bouwen in Word 2000 Doel: Met behulp van deze stap-voor-stap beschrijving kunt u geheel zelf een webkwestie als webpagina maken. Beginsituatie: U beheerst de basisprincipes van Word zoals

Nadere informatie

Net2 kaarten bedrukken

Net2 kaarten bedrukken kaarten bedrukken kaarten bedrukken - Welke methode? Er bevinden zich twee pakketen om kaarten te bedrukken in de software. Een basis vast formaat dat al aanwezig is in de software sinds 2003 (V3.16) en

Nadere informatie

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG EBUILDER HANDLEIDING De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl info@exed.nl 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding Een korte introductie over het Ebuilder» Navigatie» Snelnavigatie Pagina s Hier vind

Nadere informatie

Handleiding IrfanView. IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan.

Handleiding IrfanView. IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan. Handleiding IrfanView IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan. Start IrfanView door te klikken op Start -> Programs -> IrfanView Met IrfanView

Nadere informatie

U krijgt de melding dat uw browser geen cookies aanvaardt? Volg dan onderstaande weg om ze wel te accepteren.

U krijgt de melding dat uw browser geen cookies aanvaardt? Volg dan onderstaande weg om ze wel te accepteren. HELP BIJ HET RAADPLEGEN VAN HET PORTAAL HDP Hoe internet-cookies aanvaarden? U krijgt de melding dat uw browser geen cookies aanvaardt? Volg dan onderstaande weg om ze wel te accepteren. Internet Explorer

Nadere informatie

Handleiding voor het gebruik van de Cervix module

Handleiding voor het gebruik van de Cervix module Zorgdossier Handleiding voor het gebruik van de Cervix module Versie: 0.1 November 2006 Copyright: Labelsoft Clinical IT INHOUDSOPGAVE CERVIX OPROEPEN MAKEN... 1 Oproepschema 1 Selectie criteria 2 Oproepschema

Nadere informatie

Fujifilm Krafter. Foto Luuk Schudde. Basis handleiding

Fujifilm Krafter. Foto Luuk Schudde. Basis handleiding Fujifilm Krafter Foto Luuk Schudde Basis handleiding Pagina 1 Basisbeginselen In deze handleiding zullen we de basis van het programma Krafter behandelen. We gaan ervan uit dat je het programma al op de

Nadere informatie

Handleiding Visio 2013. www.dubbelklik.nu

Handleiding Visio 2013. www.dubbelklik.nu Handleiding Visio 2013 www.dubbelklik.nu Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Handleiding microfiche- en microfilmapparaat

Handleiding microfiche- en microfilmapparaat Handleiding microfiche- en microfilmapparaat Inhoudsopgave Zelf meenemen p. 2 Apparatuur aanzetten p. 2 Microfilm plaatsen en bekijken p. 4 Microfiche plaatsen en bekijken p. 6 Printen of scannen van film

Nadere informatie