(POST-) HBO-CURSUSSEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "(POST-) HBO-CURSUSSEN"

Transcriptie

1 Life Sciences HBO-opleidingen in deeltijd Biochemie Chemie MASTER IN DEELTIJD Molecular Life Sciences (POST-) HBO-CURSUSSEN Medisch Bioprocestechnologie Life Sciences

2 Biochemie Bachelor deeltijd Programma De opleiding bestaat uit een hoofdfase, minor, stage en afstudeeropdracht. De verkorte propedeuse voor mlo-ers is geïntegreerd in de hoofdfase. Vakgebieden Biochemie, Celbiologie, Moleculaire biologie, Microbiologie, Virologie, Immunologie, Moleculaire diagnostiek en Onderzoeksstrategieën. Ziet u uw toekomst in een lab als laboratoriumingenieur? Wilt u alles weten over diagnostisch onderzoek en het ontstaan, de erfelijkheid en de bestrijding van ziektes? Dan is de deeltijdopleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Biochemie) iets voor u! De opleiding start jaarlijks in september. Uw volgende stap Met de deeltijdopleiding Biochemie kunt u aan de slag als onderzoeker in een medisch of biochemisch laboratorium. U doet daar fundamenteel onderzoek naar de moleculaire of genetische achtergrond van ziekten of meer toegepast onderzoek, zoals het ontwikkelen van vaccins. Studieduur en begeleiding Vergeleken met de voltijdopleiding gaat de deeltijdopleiding op halve snelheid. Met een relevant vwo- of mlo-diploma en de verkorte propedeuse duurt de opleiding dan ongeveer 5 jaar, bij een studiebelasting van 20 uur per week. Op grond van werkervaring is studieduurverkorting vaak mogelijk. Met havo (NT of NG) moet u een volledige propedeuse volgen. Deze duurt 2 jaar. Studiemateriaal, opdrachten en begeleiding krijgt u via het elektronische studieplatform Scholar. Daarnaast is er iedere dinsdagavond vanaf uur een bijeenkomst in Nijmegen, waar u o.a. workshops, practica en aanvullende colleges krijgt aangeboden. Onderwijseenheden De cel in zijn omgeving, Genetische variatie en modificatie, Eiwitten: motor van de immunologie, Prokaryotische en eukaryotische expressiesystemen, Carcinogenese: verstoorde cell signaling, Virologie en moleculaire diagnostiek. In het laatste jaar van de opleiding doet u een minor Bioprocestechnologie of Laboratorium Management. Of u kiest voor een vrije minor bij eigen bedrijf of instelling, of u gaat research doen in het HAN-BioCentre. Daarna loopt u stage in een laboratorium. Als u al in een laboratorium werkt, krijgt u hiervoor mogelijk vrijstelling. U sluit de opleiding af met een afstudeeropdracht. Toelatingseisen mlo-diploma niveau 4, of gelijkwaardig met als studierichting Biochemie, Klinische Chemie of Technische Microbiologie; havo of vwo met het profiel Natuur en Techniek of Natuur en Gezondheid; een gelijkwaardig buitenlands diploma, aangevuld met het staatsexamen Nederlands als tweede taal (NT2, programma 2). Werkervaring is een voordeel, maar geen eis. Intakegesprek Voordat u start houden we een intakegesprek. Daarin bespreken we de formele toelating tot de opleiding en bekijken we of de opleiding kan worden verkort. Wilt u hierover meer weten? Neem dan contact op met de opleidingscoördinator. Dit kan via het HAN VoorlichtingsCentrum.

3 Chemie Bachelor deeltijd De deeltijdopleiding Chemie doet u voor een belangrijk deel met zelfstudie. U maakt gebruik van het elektronische studieplatform Scholar, waarmee u o.a. in contact kunt blijven met docenten en medestudenten. Naast de zelfstudie is er een beperkt aantal bijeenkomsten in Nijmegen: gemiddeld 1 keer per maand komt u naar de opleidingslocatie in Nijmegen voor 8 uur practicum. Wilt u uw kennis en inzicht in chemische processen vergroten? Alles te weten komen over de organische en analytische chemie en polymeerkunde? Dan is de deeltijdopleiding Chemie iets voor u. De opleiding start tweemaal per jaar: in september en in februari. Programma De opleiding Chemie kent twee afstudeerrichtingen: Analytische Chemie en Organische Chemie. Analytische chemie gaat vooral over het meten van hoeveelheden chemicaliën. Bij Organische Chemie draait het om de structuur, reacties en functies van organische moleculen. Tijdens de hele opleiding is er ook veel aandacht voor polymeerchemie, die zich richt op (de samenstelling van) plastics en kunststoffen. Vakken in de propedeuse: Algemene Chemie, Natuurkunde, Wiskunde, Proceskunde, Basispracticum, Chromatografie en Instrumentele analysetechnieken. Met mlo-chemie, niveau 4 kunt u vrijstelling voor de propedeuse krijgen. Uw volgende stap Als chemicus bent u iedere dag bezig met onderzoeken van maatschappelijke betekenis. In uw laboratorium doet u belangrijke ontdekkingen voor de wereld daarbuiten. U kunt werken in de chemische of farmaceutische industrie, in laboratoria van bedrijven, bij universiteiten en bij researchcentra als TNO en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Studieduur en begeleiding Met mlo-chemie als vooropleiding en een baan in een laboratorium doet u ongeveer vijf jaar over de opleiding. Met havo of vwo (NT of NG) moet u eerst de propedeuse volgen. Deze duurt twee jaar. Studiekosten Gezien de recente wetswijzigingen op het gebied van collegegeld adviseren wij u te bezoeken. Hierop kunt u eenvoudig de studiekosten voor de komende jaren berekenen. De hoofdfase bestaat uit zes onderwijseenheden (courses): Opsporen van delicten met milieuanalyse, Synthese van natuurlijke producten: feromonen, Farmaceutische verbindingen: synthese, analyse en kwaliteit, Laboratoriumautomatisering, Chemische analyse en gezonde voeding, Macromoleculen, Inleiding in de nanotechnologie. In de afstudeerfase volgt u drie courses, waarmee u uw competenties versterkt in de voorbereiding van onderzoek, toegepast onderzoek en fundamenteel onderzoek. Wanneer u in de loop van de opleiding niet over één jaar relevante werkervaring beschikt, kunt u hiervoor in plaats een aanvullende stage volgen. Deze stage loopt u voorafgaand aan het afstudeerjaar. Toelatingseisen mlo-chemie, niveau 4 havo of vwo met het profiel Natuur en Techniek of Natuur en Gezondheid een gelijkwaardig buitenlands diploma, aangevuld met het staatsexamen Nederlands als tweede taal (NT2, programma 2) Werkervaring is een voordeel, maar geen eis.

4 Master in Molecular Life Sciences Stapsgewijs leert u meer sturing te geven aan eigen projecten. Hiervoor werkt u gedurende de opleiding aan beroepsrelevante casussen. Zo zet u strategieën ter verbetering van vaccins en diagnostische tests uit, en maakt u een ontwerp voor een nieuw medicijn tegen kanker. U leert doelgericht en projectmatig denken. Hiervoor verbreedt en verdiept u uw kennis in de celbiologie, moleculaire biologie, biochemie, immunologie en genetica en op de gebieden van upstream processing, downstream processing, procesoptimalisatie, kwaliteitscontrole, bio-informatica en statistiek. Hiernaast ontwikkelt u in de opleiding projectmanagementvaardigheden. De opleidingsinhoud wordt continu afgestemd met biotechnologische bedrijven en toepassingsgerichte onderzoeksinstellingen. Gastdocenten van diverse organisaties, zoals MSD, Synthon, DDL Diagnostics, QM Diagnostics, PamGene, Pepscan, Skyline Diagnostics, het RIVM, het NKI, het Erasmus MC en de Radboud Universiteit Nijmegen verzorgen colleges in het programma. Naast de beroepsgerichtheid en actualiteit van het programma waarderen studenten vooral de persoonlijke sfeer. Aan het eind van de opleiding voert u een afstudeerproject in de beroepspraktijk uit. Daarin laat u uw competenties op masterniveau zien. Afgestudeerde Bachelors (of Applied Science) of HLO-ingenieurs op het gebied van life sciences, biochemie, biotechnologie of een vergelijkbaar vakgebied, met minstens een jaar werkervaring Bent u werkzaam als HLO-bachelor en toe aan een volgende stap? Wilt u meer verantwoordelijkheid voor uw projecten nemen en als schakel fungeren tussen analisten en ervaren projectleiders? De masteropleiding Molecular Life Sciences bereidt u op deze taken voor. Deze deeltijdopleiding combineert u met uw huidige werk. Omvang Deeltijd: 2,5 jaar Student Maurice Raes, MSD Animal Health Deze master geeft inzicht in de aanpak van projecten: hoe start je ze op? Wat is gedegen literatuuronderzoek? Hoe houd je overzicht over het geheel? Je leert zelfstandig sturing geven.

5 Medisch (Post-) hbo-sen Bloedtransfusie opleiding Deze opleiding is een aanvulling op de basisopleidingen van medewerkers van bloedbanken en bloedtransfusiediensten, zodat een gedegen theoretische opleiding in immunologie, immuunhematologie en bloedbankkunde wordt verkregen. De opleiding Bloedtransfusie is opgezet in samenwerking met Stichting Sanquin Bloedvoorziening. De opleiding bestaat uit de volgende sen: Bloedbankkunde Immunologie Immuunhematologie Bloedbankkunde In deze leert u meer over het verkrijgen en bewerken van bloed en bloedproducten. Daarnaast komt u alles te weten over de indicatiestelling voor bloed en bloedproducten, transfusiereacties en de problematiek van de patiënt met multipele bloedgroepantistoffen. De vereist een hbo- of hoger denkniveau. Er is geen specifieke voorkennis noodzakelijk, maar enige kennis van de bloedtransfusieketen is aanbevolen. 11 dinsdagavonden / Amsterdam Immunologie In deze verwerft u kennis over de volgende onderwerpen: aangeboren immuunsysteem, ontstekingen, verworven immuunsysteem (APC-functie, MHCsysteem, bouw en functie van B- en T-cellen, immunologisch geheugen en tolerantie), antilichamen, zwangerschapsimmunisatie, immunologische problematiek bij transplantatie, auto-immuniteit van de hematologie, immuunhematologische diagnostiek. Laboratoriummedewerkers 5 dinsdagavonden / Amsterdam Immuunhematologie In deze verdiept u uw kennis van laboratoriumtechnische en klinische aspecten van bloedgroepenproblematiek. U leert over de fysiologie van de bloedcellen, genetica, antigeen-antistofinteracties, gebruik van bloedgroepreagentia, immuunhematologische technieken, bloedgroepsystemen, FY, Lu, MNSs Kell, Kidd, MNSs-systeem, hoog/laag frequent antigenen, HTLA, hemolytische ziekte van de pasgeborene, HLA-systeem, trombocyten / leukocytenserologie / neonatale trombocytopenie / neutropenie, autoimmuun hemolytische anemie Personen die werkzaam zijn in het vakgebied van de bloedgroepenserologie, met name laboratoriummedewerkers in de klinische chemie en medische microbiologie. Laboratoriumartsen en klinisch chemici. 16 dinsdagavonden / Amsterdam U heeft behoefte aan een update van uw (praktische) kennis? Wij bieden een breed scala aan bij- en nascholingssen op het gebied van Life Sciences. Kijk voor het volledige aanbod op Onze docenten hebben hun expertise in het werkveld opgebouwd en zijn specialisten van o.a. Stichting Sanquin Bloedvoorziening, UMC St. Radboud, CWZ Nijmegen, NKI, Ziekenhuis Rijnstate en HAN BioCentre. Research Immunologie Deze is een voortzetting van de Immunologie. U krijgt een overzicht van een aantal onderzoeksvraagstukken en technieken in het kader van de aangeboren immuniteit, de B- en T-celontwikkeling, antigeenpresentatie, auto-immuniteit en cellulaire therapieën. Tevens worden de allernieuwste researchontwikkelingen en nieuwe vormen van behandeling besproken. Laboratoriummedewerkers (hbo-niveau) die hun kennis van de immunologie willen uitbreiden en farmaceuten, biochemici of biologen, werkzaam in een klinische of medische research setting. 6 dinsdagavonden / Amsterdam

6 Medisch (Post-) hbo-sen GMP voor Bloedbanken De wet geeft aan dat een bloedbank de kwaliteit in het traject van donorselectie, bloedafname, bloedbewerking, bewaren en leveren van bloedproducten dient te waarborgen door middel van een kwaliteitssysteem dat is gebaseerd op de beginselen van Goede Manieren van Produceren (GMP). Deze geeft u een leidraad voor het implementeren van GMP-principes in de dagelijkse praktijk van de bloedbank. Aan de orde komen o.a. de regelgeving, hygiëne, documentatie, automatisering, kwaliteitsbewaking. Leidinggevenden aan processen waarop de GMP-richtlijnen zich richten. Niet-leidinggevenden, betrokken bij het inrichten, verbeteren, controleren en uitvoeren van de GMP-processen. 7 dagen / Nijmegen Klinische Cytologie In deze leert u onder begeleiding van deskundige (cyto)pathologen en cytodiagnostische analisten alles over de diagnostiek van zowel normale als afwijkende celbeelden. De theorie past u elke lesdag direct toe in één of meerdere microscopie-workshops. Door de lesdagen te spreiden over een half jaar krijgt u de gelegenheid de leerstof in de tussenliggende periode eigen te maken. Artsen (pathologen) in opleiding, laboratoriummedewerkers met ervaring in de cytologie. 10 dagen / Nijmegen Laboratoriumdiagnostiek Malaria Tijdens deze komen naast de theoretische achtergrondinformatie over de verschillende Plasmodia spp. het maken en kleuren van bloedpreparaten, de verschillende sneltesten (Rapid Diagnostic Tests) en de Standard Operating procedures (SOP s) aan de orde. De nadruk van deze ligt op het zelfstandig microscopisch leren beoordelen van malariapreparaten. Laboratoriummedewerkers werkzaam in de (medische) microbiologie, klinische chemie of biologie. 3 dagen / Nijmegen LABORATORIUMDIAGNOSTIEK MALARIA studiedag Deze studiedag is primair een praktische oefendag voor gevorderden. Aan de hand van een aantal cases gaat u in op de malariadiagnostiek in het laboratorium, morfologie, profylaxe en geneesmiddelenresistentie. Onder deskundige begeleiding bestudeert u een groot aantal praktijkcases. Daarnaast leert u meer over recente ontwikkelingen in de malariadiagnostiek. Medewerkers die een basis laboratoriumdiagnostiek malaria gevolgd hebben of anderszins ervaring hebben opgedaan met de microscopische laboratoriumdiagnostiek van malaria. Eén dag / Nijmegen Hematomorfologie studiedag Door het gebruik van automatische celtellers en microscopie neemt de expertise van het beoordelen van bloedcellen af. Tijdens deze studiemiddag leert u meer van de moderne kijk op de beoordeling van bloedcellen en gaat u interactief in op de beelden van normale en abnormale bloedcellen en bloedbeelden. Naast basiskennis van de hematomorfologie worden nieuwe inzichten op het gebied van interpretatie van uitslagen besproken. Flowcytometrische uitslagen en het microscopische beeld komen niet altijd met elkaar overeen. Tijdens deze studiemiddag krijgt u voldoende handvatten om in zo n geval een juiste beslissing te nemen. Laboratoriummedewerkers die bloedcellen beoordelen en/of interpreteren, artsen of artsen in opleiding. Eén middag / Nijmegen Morfologie van het Urinesediment studiedag Aan onderzoek van het urinesediment worden in opleidingen over het algemeen maar enkele lessen besteed. De techniek lijkt zo eenvoudig en zo gemakkelijk aan te leren dat het vaak ontbreekt aan een uitgebreidere scholing. Tijdens deze studiedag krijgt u veel praktische tips. Het moeilijkste onderdeel van het sedimentsonderzoek, de diagnostiek van de hematurie, komt ruim aan bod. Daarna oefent u met levensechte video-opnamen en aan de hand van representatieve urinesedimenten die u zelf onder de microscoop beoordeelt. Laboratoriummedewerkers, artsen in opleiding, doktersassistenten. Eén dag / Nijmegen

7 Bioprocestechnologie (Post-) hbo-sen Fermentatietechnologie training In deze training leert u wat een fermentatieproces inhoudt (in theorie en praktijk) en welke terminologie daarbij hoort. Aan de orde komen: Batch / fedbatch / continu-culturen, mediumontwerp, C/N-ratio, afgas-analyse, groeikinetiek / groeiopbrengst, OTR/Kla-measurements, dimensionering van een vat. Iedereen die meer theoretische en praktische achtergrondkennis wil opdoen van de fermentatietechnologie. 5 dagen / Nijmegen Afhankelijk van uw wensen kunnen wij u een opleiding fermentatietechnologie aanbieden met een meer praktische diepgang en/of meer theoretische scholing. Wij verzorgen sen op het gebied van statistiek en bio-informatica. Van elke in deze brochure is een leaflet beschikbaar. Bent u na het lezen van de folder benieuwd naar een specifieke opleiding of bezoek dan onze website: Downstream Processing training In deze training komen onderwerpen aan de orde als het afdoden, solid/liquidseparatie en zuiveringstechnieken. U kunt de training indien gewenst uitbreiden met een practicum. Hierin zuivert u een aantal producten en koppelt dit direct terug naar de theorie en de eigen werksituatie. Iedereen die meer theoretische achtergrondkennis wil opdoen van de facetten van DSP. 7 dagdelen (eind middag begin avond) / Nijmegen. CURSUS OP MAAT Een in-company op maat voor uw medewerkers? De voordelen daarvan zijn: Afstemming van de inhoud op uw organisatie Planning gebeurt in onderling overleg Besparing reistijd en -kosten van de deelnemers Scherpe prijs per deelnemer Onderlinge betrokkenheid en teamspirit nemen toe Het hele team in één keer op hetzelfde kennisniveau Onlangs ontwikkelde maatwerk-sen zijn o.a.: In vitro celkweek (Veterinaire) Microbiologie Realtime PCR Worskhop Validatie van Realtime PCR Chemisch rekenen Hematomorfologie Immunologie Virologie

8 opleidingen en sen Economie, Management en Recht Techniek en Life Sciences OPLEIDINGEN EN CURSUSSEN Life Sciences Contact Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog vragen neem dan contact op met het HAN Voorlichtingscentrum. Het HAN VoorlichtingsCentrum is alle werkdagen bereikbaar. Openingstijden: uur Informatica, Media en Communicatie Onderwijs en Opleiden Gedrag en Maatschappij Gezondheid Sport en Bewegen HAN VoorlichtingsCentrum Postbus 6960, 6503 GL Nijmegen T (024) E info@han.nl Locatie HAN Life Sciences Bezoekadres Laan van Scheut 2, 6525 EM Nijmegen Postadres Postbus 6960, 6503 GL Nijmegen T (024) / (026) E info.lifesciences@han.nl realisatie HAN Marketing Communicatie en Voorlichting vormgeving Bureau Ketel fotografie Rob Gieling en anderen uitgave april 2012 / Aan de inhoud van deze brochure kunnen geen rechten ontleend worden.

Life Sciences voor werkenden

Life Sciences voor werkenden Life Sciences voor werkenden HBO-opleidingen in deeltijd Chemie MASTER IN DEELTIJD Molecular Life Sciences (POST-) HBO-CURSUSSEN Medisch Chemisch Biologisch Management Statistiek Bioprocestechnologie Mastermodules

Nadere informatie

Legenda KG Kennisgestuurde leerlijn PG Praktijkgestuurde leerlijn SG Studentgestuurde leerlijn

Legenda KG Kennisgestuurde leerlijn PG Praktijkgestuurde leerlijn SG Studentgestuurde leerlijn Legenda Kennisgestuurde leerlijn Praktijkgestuurde leerlijn Studentgestuurde leerlijn Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek 1e jaar regulier BML1/BML2 Propedeutisch jaar 2011/2012, cohort 2011 Studieloopbaancoaching

Nadere informatie

Hbo tweedegraadslerarenopleiding

Hbo tweedegraadslerarenopleiding Hbo tweedegraadslerarenopleiding Verkort traject www.saxionnext.nl Inhoudsopgave Inleiding 3 Een bijzondere opleiding 4 Opbouw 5 Toelating en inschrijving 7 Beste student, Je hebt een afgeronde hbo- of

Nadere informatie

Specialisatie Microbiologie (Mi) in het nieuwe curriculum. Master Moleculaire Diagnostiek

Specialisatie Microbiologie (Mi) in het nieuwe curriculum. Master Moleculaire Diagnostiek hogeschool Leiden Specialisatie Microbiologie (Mi) in het nieuwe curriculum Master Moleculaire Diagnostiek Hogeschool Leiden Nieuw curriculum Bachelor of Applied Science Major - Biologie en medisch laboratoriuminderzoek

Nadere informatie

Biologisch-medisch analist

Biologisch-medisch analist Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25045 4 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Laan van Scheut, Nijmegen; Zijpendaalseweg, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE Als biologisch-medisch

Nadere informatie

Biologisch-medisch analist

Biologisch-medisch analist Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25045 4 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Laan van Scheut, Nijmegen; Zijpendaalseweg, Arnhem Wegens overweldigende belangstelling voor de

Nadere informatie

Biochemie & Biotechnologie. Prof. Dr. Koen Geuten Siene Swinnen Ine Esters

Biochemie & Biotechnologie. Prof. Dr. Koen Geuten Siene Swinnen Ine Esters Biochemie & Biotechnologie Prof. Dr. Koen Geuten Siene Swinnen Ine Esters Biochemie en biotechnologie De opleiding Jouw profiel Een Een student student aan aan het het woord woord Studiebegeleiding@science

Nadere informatie

creating tomorrow BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek

creating tomorrow BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek creating tomorrow 2013 2014 BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek HVA TECHNIEK BEDRIJFSWISKUNDE 2013-2014 Bedrijfswiskunde: jij wordt degene die de feiten kent. Bij Bedrijfswiskunde draait het om het oplossen

Nadere informatie

Chemisch-fysisch analist

Chemisch-fysisch analist leerjaar. Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25046 4 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Laan van Scheut, Nijmegen; Zijpendaalseweg, Arnhem Instroom in het tweede leerjaar is

Nadere informatie

Chemie. Bachelor of Science - Voltijd

Chemie. Bachelor of Science - Voltijd 2018 2019 Chemie Bachelor of Science - Voltijd In het kort Vind jij het leuk om stoffen helemaal uit te pluizen? Ben je nieuwsgierig naar wat er nodig is om van slootwater drinkwater te maken? Wil jij

Nadere informatie

Science. De nieuwe bètabrede bacheloropleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen

Science. De nieuwe bètabrede bacheloropleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen Science De nieuwe bètabrede bacheloropleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen Waarom een brede natuurwetenschappelijke opleiding? Je krijgt een brede natuurwetenschappelijke basis met vakken uit de

Nadere informatie

Chemie 1e jaar regulier CHM1/CHM2 Propedeutisch jaar Studiejaar 2012-2013, cohort 2012 Legenda Bij de kolom 'Toets' kiezen uit:

Chemie 1e jaar regulier CHM1/CHM2 Propedeutisch jaar Studiejaar 2012-2013, cohort 2012 Legenda Bij de kolom 'Toets' kiezen uit: Chemie 1e jaar regulier CHM1/CHM2 Propedeutisch jaar Studiejaar 2012-2013, cohort 2012 SG Studieloopbaancoaching 1e jaar CHMSLC11 2 O;V;AS Keuzeonderwijs SG Keuzeonderwijs/bijspijkeronderwijs 2 KG Algemene

Nadere informatie

Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. Bachelor of Science - Voltijd

Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. Bachelor of Science - Voltijd 2018 2019 Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek Bachelor of Science - Voltijd In het kort Onderzoek doen om ziekteverwekkers goed en snel op te sporen, zoeken naar oorzaken en oplossingen voor ernstige

Nadere informatie

Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. Bachelor of Science - Voltijd

Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. Bachelor of Science - Voltijd 2018 2019 Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek Bachelor of Science - Voltijd In het kort Onderzoek doen om ziekteverwekkers goed en snel op te sporen, zoeken naar oorzaken en oplossingen voor ernstige

Nadere informatie

Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk

Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk Inhoud 1. Heldere onderwijsvisie 2. Opleiden op maat 3. Online leren 4. Samen verantwoordelijk 5. Modulaire opleiding

Nadere informatie

Chemie. Bachelor of Science - Voltijd

Chemie. Bachelor of Science - Voltijd 2019 2020 Chemie Bachelor of Science - Voltijd In het kort Heb jij interesse om scheikunde te studeren en vind je het leuk om stoffen helemaal uit te pluizen? Ben je nieuwsgierig naar wat er nodig is om

Nadere informatie

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD HBO-ICT INFORMATICA BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2015-2016 2014-2015 LEERROUTES: BUSINESS IT & MANAGEMENT, SOFTWARE ENGINEERING, SYSTEM AND NETWORK ENGINEERING CREATING TOMORROW HBO-ICT DE VIERJARIGE DEELTIJDOPLEIDING

Nadere informatie

Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. Bachelor of Science - Voltijd

Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. Bachelor of Science - Voltijd 2019 2020 Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek Bachelor of Science - Voltijd In het kort Onderzoek doen om ziekteverwekkers goed en snel op te sporen, zoeken naar oorzaken en oplossingen voor ernstige

Nadere informatie

Chemie. Bachelor of Science - Voltijd

Chemie. Bachelor of Science - Voltijd 2018 2019 Chemie Bachelor of Science - Voltijd In het kort Vind jij het leuk om stoffen helemaal uit te pluizen? Ben je nieuwsgierig naar wat er nodig is om van slootwater drinkwater te maken? Wil jij

Nadere informatie

Specialist. De chemie van geneeskunde. demedisch. Federatiepartner NVKC in beeld. TAAKHERSCHIKKING Vertrouwen speelt een sleutelrol

Specialist. De chemie van geneeskunde. demedisch. Federatiepartner NVKC in beeld. TAAKHERSCHIKKING Vertrouwen speelt een sleutelrol TAAKHERSCHIKKING Vertrouwen speelt een sleutelrol MSB EN VMSD Hoe samenwerking meer oplevert 3 OPLEIDEN IS VOORUITZIEN Investeren in de toekomst demedisch Specialist OKTOBER 2015 UITGAVE VAN DE FEDERATIE

Nadere informatie

HOGESCHOOL VAN ARNHEM EN NIJMEGEN. Voorlichtingsfolder Pré-master BW Instromen in Master Biomedical Sciences na de HBO bachelor Fysiotherapie

HOGESCHOOL VAN ARNHEM EN NIJMEGEN. Voorlichtingsfolder Pré-master BW Instromen in Master Biomedical Sciences na de HBO bachelor Fysiotherapie HOGESCHOOL VAN ARNHEM EN NIJMEGEN Voorlichtingsfolder Pré-master BW Instromen in Master Biomedical Sciences na de HBO bachelor Fysiotherapie Inhoud Inleiding... 3 Leerroute... 4 Toelatingseisen... 5 Inschrijving...

Nadere informatie

Oriëntatiejaar Life Sciences

Oriëntatiejaar Life Sciences Oriëntatiejaar Life Sciences Oriëntatiejaar Life Sciences Joan Wellink (studieadviseur) Voor wie is het oriëntatiejaar? Wat is het oriëntatiejaar? Wat heb je nodig? Hoe en wat studeer je? Wat kun je er

Nadere informatie

Chemie. Bachelor of Science - Voltijd

Chemie. Bachelor of Science - Voltijd 2019 2020 Chemie Bachelor of Science - Voltijd In het kort Heb jij interesse om scheikunde te studeren en vind je het leuk om stoffen helemaal uit te pluizen? Ben je nieuwsgierig naar wat er nodig is om

Nadere informatie

Hoe verbreed ik mijn carrièreperspectief? Met VAPRO D, de schakel van MBO naar HBO!

Hoe verbreed ik mijn carrièreperspectief? Met VAPRO D, de schakel van MBO naar HBO! Hoe verbreed ik mijn carrièreperspectief? Met VAPRO D, de schakel van MBO naar HBO! TIL JEZELF NAAR EEN HOGER NIVEAU MET VAPRO D EMPOWERING PEOPLE AND INDUSTRIES Brancheopleiding VAPRO D Waarom VAPRO D?

Nadere informatie

BACHELOR OPLEIDINGEN DEELTIJD 2010-2011. Bouwkunde Civiele Techniek. Built Environment

BACHELOR OPLEIDINGEN DEELTIJD 2010-2011. Bouwkunde Civiele Techniek. Built Environment BACHELOR OPLEIDINGEN DEELTIJD 2010-2011 Bouwkunde Civiele Techniek Built Environment Inhoudsopgave Techniek studeer je bij de HAN! 3 Deeltijdopleidingen 4 Academie voor Bouw en Infra 4 Scholar: het virtuele

Nadere informatie

Hbo Farmaceutisch Consulent Deeltijd. www.saxionnext.nl

Hbo Farmaceutisch Consulent Deeltijd. www.saxionnext.nl Hbo Farmaceutisch Consulent Deeltijd www.saxionnext.nl Inhoudsopgave Inleiding De farmaceutische patiëntenzorg (FPZ) behoort tot de Daarnaast ben jij bij het toepassen van geneesmiddelen Ontwikkelen en

Nadere informatie

Associate degree Deeltijd

Associate degree Deeltijd Associate degree Deeltijd 2018-2019 Bloemsierkunst Vakmanschap, effectief communiceren en managen op hbo-niveau in de bloemsierkunst U bent werkzaam in de bloemenbranche, als zelfstandig ondernemer of

Nadere informatie

EEN WERELD VAN BINNEN

EEN WERELD VAN BINNEN EEN WERELD Sanquin verzorgt op not-for-profitbasis de bloedvoorziening in Nederland. Hierbij voldoet de organisatie aan de hoogste eisen van kwaliteit, veiligheid en doelmatigheid. Sanquin is een kenniscentrum

Nadere informatie

Welkom bij de opleiding Chemische Technologie. Naam: Michael Vlug Datum: 8 december 2018

Welkom bij de opleiding Chemische Technologie. Naam: Michael Vlug Datum: 8 december 2018 Welkom bij de opleiding Chemische Technologie Naam: Michael Vlug Datum: 8 december 2018 Rotterdam Mainport Institute Chemische Technologie (CTE) Maritiem Officier (MarOff) Maritieme Techniek (MTE) Logistics

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22 identificatie opleiding Graduaat Chemie optie Biochemie modulenaam Toegepaste biotechnologie code module Cc13 goedkeuring door aantal lestijden 120 studiepunten datum goedkeuring structuurschema / volgtijdelijkheid

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De Associate degree Human Resource Management (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Mensen zijn het belangrijkste

Nadere informatie

creating tomorrow Bouwkunde hva techniek

creating tomorrow Bouwkunde hva techniek creating tomorrow 2013 2014 Bouwkunde hva techniek HVA TECHNIEK bouwkunde 2013-2014 Bouwkunde: studeren in dé bouwplaats van Nederland Bouwkunde studeren in Amsterdam biedt veel uitdagingen. Want als er

Nadere informatie

Master in de biomedische wetenschappen

Master in de biomedische wetenschappen LEUVEN t Master in de biomedische wetenschappen Afstudeerrichting biomedisch basis- en translationeel onderzoek Afstudeerrichting management en communicatie in de biomedische wetenschappen Minor management

Nadere informatie

Indeling hoger onderwijs

Indeling hoger onderwijs achelor & master Sinds enkele jaren is de structuur van het hoger onderwijs in België afgestemd op die van andere Europese landen. Hierdoor kan je makkelijker switchen tussen hogescholen en universiteiten

Nadere informatie

Praktijkopleider agrotechniek

Praktijkopleider agrotechniek Associate degree Deeltijd 2018-2019 Praktijkopleider agrotechniek Ontwikkel uw vaardigheden als praktijkopleider in de agrotechnische sector met deze tweejarige opleiding 2 De agrarische sector is continu

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR 2015-2016. Bijlagen onderwijs-en examenreglement TECHNOLOGIECAMPUS GENT. www.odisee.be

ACADEMIEJAAR 2015-2016. Bijlagen onderwijs-en examenreglement TECHNOLOGIECAMPUS GENT. www.odisee.be ACADEMIEJAAR Bijlagen onderwijs-en examenreglement TECHNOLOGIECAMPUS GE www.odisee.be IOUD - PROFESSIONELE OPLEIDINGEN (GE) Biomedische laboratoriumtechnologie (dagonderwijs) Afstandsonderwijs is in afbouw;

Nadere informatie

BSc programma Biologie en Medische biologie. de differentiatiefase

BSc programma Biologie en Medische biologie. de differentiatiefase BSc programma Biologie en Medische biologie de differentiatiefase Even voorstellen Sarian Kosten Universitair docent Aquatische Ecologie Onderwijs: BSc Biologie: Systeem ecologie, Applied Ecology MSc Biology:

Nadere informatie

Keuze voorlichting. mavo-3. decaanles 1

Keuze voorlichting. mavo-3. decaanles 1 Keuze voorlichting mavo-3 2017 decaanles 1 Welke vragen proberen we vandaag te beantwoorden? Hoe lees ik mijn interessentest? Wat ga je na de mavo doen? Hoe zit het MBO in elkaar, wat zijn de toelatingseisen,

Nadere informatie

A. Hieronder is voor zover van toepassing nadere facultaire invulling per artikel gegeven:

A. Hieronder is voor zover van toepassing nadere facultaire invulling per artikel gegeven: 10 SPECIFIEKE FACULTAIRE BEPALINGEN Faculteit: Faculteit A. Hieronder is voor zover van toepassing nadere facultaire invulling per artikel gegeven: Artikel 32 Inschrijving voor cursussen 3A De student

Nadere informatie

BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken

BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken www.segment.nl BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken Investeren in uw persoonlijk vakmanschap 3 Samen studeren in een vaste groep 3 Persoonlijke benadering 3 Gemotiveerde studenten 3 Enthousiaste

Nadere informatie

laboratoriumtechnologie

laboratoriumtechnologie Academiejaar 2015/2016 jobzekerheid bachelor biomedische laboratoriumtechnologie Farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen bachelor biomedische laboratoriumtechnologie

Nadere informatie

Science De bètabrede opleiding van de Radboud Universiteit

Science De bètabrede opleiding van de Radboud Universiteit Science De bètabrede opleiding van de Radboud Universiteit 7 november 2015 Bètabreed - waarom zou ik bètabreed gaan? Multidisciplinair combineer vakgebieden: Behoefte bij bedrijfsleven en in onderzoek:

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakelprogramma 6. INHOLLAND met doorstroomminor 8. Studeren in deeltijd 9

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakelprogramma 6. INHOLLAND met doorstroomminor 8. Studeren in deeltijd 9 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO examen 5 Het schakelprogramma 6 INHOLLAND met doorstroomminor 8 Studeren in deeltijd 9 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit

Nadere informatie

TOELATINGSEISEN STUDIEBELASTING EXAMEN EN CERTIFICERING FISCAAL VOORDEEL KOSTEN

TOELATINGSEISEN STUDIEBELASTING EXAMEN EN CERTIFICERING FISCAAL VOORDEEL KOSTEN TOELATINGSEISEN Sales Leadership maakt deel uit van het programma Leadership in Marketing & Sales. Deelname aan het programma is aan een aantal voorwaarden verbonden. U kunt de opleiding Accountmanager

Nadere informatie

UITVOERINGSREGELING. Technische Universiteit Delft

UITVOERINGSREGELING. Technische Universiteit Delft UITVOERINGSREGELING voor de bacheloropleiding Scheikundige Technologie en Bioprocestechnologie behorend bij de onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleidingen Technische Natuurkunde, Scheikundige

Nadere informatie

Werkend Leren in de opleiding Werktuigbouw studiejaar 2013-2014

Werkend Leren in de opleiding Werktuigbouw studiejaar 2013-2014 Werkend Leren in de opleiding Werktuigbouw studiejaar 2013-2014 Opleiding Werktuigbouwkunde HAN Auteur: Richard Kaandorp Datum: 23 1-2013 Versie: 1 - - 0 Vooraf De opleiding Werktuigbouw maakt deel uit

Nadere informatie

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor De opleiding interior design & Styling - hbo bachelor Mensen zien hun omgeving steeds meer als een verlengstuk van hun persoonlijkheid.

Nadere informatie

Master of Science in de bio-ingenieurswetenschappen: cel- en gentechnologie. Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen

Master of Science in de bio-ingenieurswetenschappen: cel- en gentechnologie. Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen Master of Science in de bio-ingenieurswetenschappen: cel- en gentechnologie Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen Leuven, KU Leuven en de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen Leuven, dé studentenstad

Nadere informatie

Bachelor in biomedische laboratoriumtechnologie. KHLeuven

Bachelor in biomedische laboratoriumtechnologie. KHLeuven Bachelor in biomedische laboratoriumtechnologie KHLeuven aangename KENNISMAKING Hallo! We kennen elkaar nog niet, maar wees gerust: lang zal dat niet duren. Aan de Katholieke Hogeschool Leuven weten we

Nadere informatie

// IK DROOM VAN EEN INNOVATIEF, EFFECTIEF MIDDEL TEGEN KANKER //

// IK DROOM VAN EEN INNOVATIEF, EFFECTIEF MIDDEL TEGEN KANKER // TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN EEN INNOVATIEF, EFFECTIEF MIDDEL TEGEN KANKER // Bachelor College MEDISCHE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE* * Deze major is formeel onderdeel van de

Nadere informatie

UvA Avondvoorlichting

UvA Avondvoorlichting UvA Avondvoorlichting (BMW) aan de UvA Prof. Dr. Stanley Brul BSc directeur & Master track coördinator Hgl. Moleculaire Biologie & Microbiële Voedselveiligheid Wat laten we vandaag zien Informatie over

Nadere informatie

BSc programma Biologie en Medische biologie. de differentiatiefase

BSc programma Biologie en Medische biologie. de differentiatiefase BSc programma Biologie en Medische biologie de differentiatiefase Even voorstellen Eric Visser Universitair docent Experimentele Plantenecologie Opleidingscoördinator master Biology Onderwijs: BSc Biologie:

Nadere informatie

Patiënten Informatie Brochure Erfelijkheidsonderzoek: Exoom Sequencing

Patiënten Informatie Brochure Erfelijkheidsonderzoek: Exoom Sequencing 2 Patiënten Informatie Brochure Erfelijkheidsonderzoek: Exoom Sequencing Algemene informatie Exoom Sequencing is een nieuwe techniek voor erfelijkheidsonderzoek. In deze folder vindt u informatie over

Nadere informatie

Hbo Farmaceutisch Consulent Deeltijd.

Hbo Farmaceutisch Consulent Deeltijd. Hbo Farmaceutisch Consulent Deeltijd www.saxionnext.nl Inhoudsopgave Inleiding 3 De opleiding 4 Onderwijs 5 Toelating en duur 5 Studiebelasting 6 Investering 6 Eisen aan werk 7 Aanmelding 7 De beroepsvereniging

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 5. Het Pre-masterprogramma 6. Studeren in deeltijd 8

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 5. Het Pre-masterprogramma 6. Studeren in deeltijd 8 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO-examen 5 Het Pre-masterprogramma 6 Studeren in deeltijd 8 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden biedt de eenjarige

Nadere informatie

AviAtion Logistics 2011-2012

AviAtion Logistics 2011-2012 AviAtion Logistics 2011-2012 T TECHNIEK Aviation Logistics 2011-2012 Aviation Logistics: Slimme organisatie op de grond en in de lucht. De luchtvaart is een dynamische wereld. Het op vluchtschema laten

Nadere informatie

Instituut Applied Sciences

Instituut Applied Sciences Instituut Applied Sciences VO-diner Dinsdag 30 oktober 2012 Presentatie Instituut Applied Sciences: Ruben Piek (commissie Instroom & Aansluiting) Campus Nijmegen (Kapittelweg) Welkom bij Techniek De wereld

Nadere informatie

Bijlage 1 behorend bij de Onderwijs- en Examenregeling. Bacheloropleiding Life Science and Technology en Minor Advanced Life Science and Technology

Bijlage 1 behorend bij de Onderwijs- en Examenregeling. Bacheloropleiding Life Science and Technology en Minor Advanced Life Science and Technology Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden en Faculteit Technische Natuurwetenschappen van de Technische Universiteit Delft Bijlage 1 behorend bij de Onderwijs- en Examenregeling

Nadere informatie

HBO-ICT BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2015-2016

HBO-ICT BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2015-2016 HBO-ICT BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2015-2016 LEERROUTES: BUSINESS IT & MANAGEMENT, SOFTWARE ENGINEERING EN SYSTEM AND NETWORK ENGINEERING CREATING TOMORROW HBO-ICT DEELTIJD NAAST JE WERK LEG JE MET EEN

Nadere informatie

Opleidingsspecifiek deel Natuurwetenschap en Innovatiemanagement bij de OER Bacheloropleidingen Undergraduate School Geosciences

Opleidingsspecifiek deel Natuurwetenschap en Innovatiemanagement bij de OER Bacheloropleidingen Undergraduate School Geosciences Opleidingsspecifiek deel Natuurwetenschap en Innovatiemanagement bij de OER 2017-2018 Bacheloropleidingen Undergraduate School Geosciences art. 2.1 Toelating 1. Naast de in de wet genoemde diploma s die

Nadere informatie

Opleidingsspecifiek deel bij de OER Bacheloropleiding Natuurwetenschap en Innovatiemanagement Undergraduate School Geosciences

Opleidingsspecifiek deel bij de OER Bacheloropleiding Natuurwetenschap en Innovatiemanagement Undergraduate School Geosciences Opleidingsspecifiek deel bij de OER 2016-2017 Bacheloropleiding Natuurwetenschap en Innovatiemanagement Undergraduate School Geosciences art. 2.1 Toelating 1. Naast de in de wet genoemde diploma s die

Nadere informatie

Studiegids Life Sciences & Technology 2013 2014

Studiegids Life Sciences & Technology 2013 2014 Studiegids Life Sciences & Technology 2013 2014 Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek Biotechnologie Chemie Chemische Technologie Voedingsmiddelentechnologie Studiegids Life Sciences and Technology

Nadere informatie

creating tomorrow Logistiek en economie Hva techniek

creating tomorrow Logistiek en economie Hva techniek creating tomorrow 2013 2014 Logistiek en economie Hva techniek HVA TECHNIEK Logistiek en Economie 2013-2014 Het muziekfestival staat op de kalender, de artiesten zijn geboekt. Maar hoe komen al die onderdelen

Nadere informatie

Academiejaar 2013/2014. professionele. BIOchemie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2013/2014. professionele. BIOchemie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2013/2014 professionele bachelor CHEMIE BIOchemie Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Professionele bachelor chemie BIOchemie Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool

Nadere informatie

STUDIEPROGRAMMA S HOGER ONDERWIJS

STUDIEPROGRAMMA S HOGER ONDERWIJS STUDIEPROGRAMMA S VAN HET HOGER ONDERWIJS Je krijgt het studieprogramma van een opleiding (=studie) aan een universiteit en aan een hogeschool. In de tabellen zie je alle opleidingsonderdelen (= vakken,

Nadere informatie

MBO-Productonderzoeker

MBO-Productonderzoeker Groningen 23 2014-2015 Human Technology MBO-Productonderzoeker www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum voor Noord-

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De opleiding Human Resource Management (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Mensen zijn het belangrijkste kapitaal

Nadere informatie

HBO Bedrijfskunde Bachelor of Business Administration (BBA)

HBO Bedrijfskunde Bachelor of Business Administration (BBA) HBO Bedrijfskunde Bachelor of Business Administration (BBA) HBO Bedrijfskunde Academie Mercuur en AdviCo verzorgen in samenwerking met Hogeschool SDO de opleiding HBO Bachelor Bedrijfskunde. Het programma

Nadere informatie

Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden &

Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden & Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden & Faculteit Technische Natuurwetenschappen van de Technische Universiteit Delft Uitvoeringsregeling/Bijlage behorend bij de Onderwijs-

Nadere informatie

15-11-2013. Moleculaire Levenswetenschappen. Even voorstellen. What s in the name? What s in the name?

15-11-2013. Moleculaire Levenswetenschappen. Even voorstellen. What s in the name? What s in the name? Moleculaire Levenswetenschappen Even voorstellen Voorlichting over Bachelor of Science 6 november 03 Presentatie Wilko van Loon, opleidingsdirecteur MLW Gosse Schraa, docent Microbiologie Lisa van Sluijs,

Nadere informatie

Naam opleiding: Life Science & Technology. Toelating

Naam opleiding: Life Science & Technology. Toelating Naam opleiding: Life Science & Technology Toelating Is de studie moeilijk? De studie is pittig; zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie direct vol voor gaat. Gas terugnemen kan altijd

Nadere informatie

Veel gestelde vragen bij je keuze voor Toegepaste Psychologie aan de HAN Nijmegen

Veel gestelde vragen bij je keuze voor Toegepaste Psychologie aan de HAN Nijmegen Veel gestelde vragen bij je keuze voor Toegepaste Psychologie aan de HAN Nijmegen Wat houdt de opleiding Toegepaste Psychologie (TP) in? Toegepaste Psychologie is het in de praktijk gebruik maken van de

Nadere informatie

Curriculum Vitae. Persoonlijke gegevens. M.Y.J. Berfelo. Adres: Sintjorisstraat 21

Curriculum Vitae. Persoonlijke gegevens. M.Y.J. Berfelo. Adres: Sintjorisstraat 21 Curriculum Vitae Persoonlijke gegevens Naam: M.Y.J. Berfelo Roepnaam: Monique Adres: Sintjorisstraat 21 Postcode: 3811 DG Woonplaats: Amersfoort Telefoon nr.: 033-8795481 Mobiel nr.: 0640055773 Geboortedatum:

Nadere informatie

Postmaster opleiding spelpsychotherapie. De docenten hebben veel ervaring, staan dichtbij het werkveld en halen het beste in je naar boven.

Postmaster opleiding spelpsychotherapie. De docenten hebben veel ervaring, staan dichtbij het werkveld en halen het beste in je naar boven. mensenkennis De docenten hebben veel ervaring, staan dichtbij het werkveld en halen het beste in je naar boven. Postmaster opleiding spelpsychotherapie Postmaster opleiding spelpsychotherapie Kinderen

Nadere informatie

Studeren in Nijmegen Biomedische wetenschappen

Studeren in Nijmegen Biomedische wetenschappen Studeren in Nijmegen Biomedische wetenschappen Is biomedische wetenschappen studeren in Nijmegen misschien iets voor jou? Ik wil relevant zijn: bijdragen aan de gezondheid van mensen Gezondheidszorg heeft

Nadere informatie

Van mavo-4 naar havo R. Schouten sectordirecteur havo

Van mavo-4 naar havo R. Schouten sectordirecteur havo Van mavo-4 naar havo-4 2018-2019 R. Schouten sectordirecteur havo Programma Wat we vandaag bespreken: - Waarom naar havo-4? - Toelatingseisen en aanmelding - Profielen en vakken - Aansluiting sectoren

Nadere informatie

Ik droom van een innovatief, effectief middel tegen kanker

Ik droom van een innovatief, effectief middel tegen kanker TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van een innovatief, effectief middel tegen kanker Bachelor College en Technologie* *Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Biomedische

Nadere informatie

Bachelor in biomedische laboratoriumtechnologie. KHLeuven

Bachelor in biomedische laboratoriumtechnologie. KHLeuven Bachelor in biomedische laboratoriumtechnologie KHLeuven aangename KENNISMAKING 1 biomedische laboratoriumtechnologie Waarom zou je? Hallo! We kennen elkaar nog niet, maar wees gerust: lang zal dat niet

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling/Bijlage behorend bij de Onderwijs- en Examenregeling van:

Uitvoeringsregeling/Bijlage behorend bij de Onderwijs- en Examenregeling van: Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden en Faculteit Technische Natuurwetenschappen van de Technische Universiteit Delft Uitvoeringsregeling/Bijlage behorend bij de Onderwijs-

Nadere informatie

CREaTINg TOmORROw TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE. Hva TECHNIEK

CREaTINg TOmORROw TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE. Hva TECHNIEK CREaTINg TOmORROw 2013 2014 TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE Hva TECHNIEK HVA TECHNIEK TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE 2013-2014 Technische Bedrijfskunde: méér dan bedrijfskunde, méér dan techniek Bij de opleiding Technische

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Amsterdam 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters

Nadere informatie

Het hoger onderwijs verandert

Het hoger onderwijs verandert achelor & master Sinds september 2004 is de hele structuur van het hoger onderwijs veranderd. Die nieuwe structuur werd tegelijkertijd ingevoerd in andere Europese landen. Zo sluiten opleidingen in Vlaanderen

Nadere informatie

Studeren aan het hbo. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g

Studeren aan het hbo. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g Studeren aan het hbo Inhoud van de presentatie Kenmerken van het hbo Verschil tussen havo en hbo Verschil hbo en universiteit Opbouw van een hbo-opleiding Studieresultaten en begeleiding Toelating en aanmelding

Nadere informatie

HBO-ICT BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2016-2017 CREATING TOMORROW

HBO-ICT BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2016-2017 CREATING TOMORROW HBO-ICT BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2016-2017 LEERROUTES: BUSINESS IT & MANAGEMENT, SOFTWARE ENGINEERING, SYSTEM AND NETWORK ENGINEERING CREATING TOMORROW HBO-ICT Naast je werk leg je met een deeltijdstudie

Nadere informatie

PRAKTISCHE STRALINGS- DESKUNDIGHEID 4A. Voor Laboranten /MBB ers

PRAKTISCHE STRALINGS- DESKUNDIGHEID 4A. Voor Laboranten /MBB ers PRAKTISCHE STRALINGS- DESKUNDIGHEID 4A Voor Laboranten /MBB ers 5, 12, 19 en 26 maart 2015 2 en 9 april 2015 Toelichting In samenwerking met de Arbo- en Milieudienst van het Radboudumc, de afdelingen Radiologie

Nadere informatie

Keuze voorlichting. mavo januari 2016

Keuze voorlichting. mavo januari 2016 Keuze voorlichting mavo-3 12 januari 2016 Welke vragen proberen we vanavond te beantwoorden? Wat ga je na de mavo doen? Hoe zit het MBO in elkaar, wat zijn de toelatingseisen, enzovoort? Wat voor pakketten

Nadere informatie

faculteit wiskunde en natuurwetenschappen Bijlagen bacheloropleiding Farmacie

faculteit wiskunde en natuurwetenschappen Bijlagen bacheloropleiding Farmacie Bijlagen bacheloropleiding Farmacie 2016-2017 Bijlage I Eindtermen van de bacheloropleiding (artikel 1.3.a) Voor de bacheloropleiding Farmacie gelden de volgende eindtermen: a. De afgestudeerde bezit basale

Nadere informatie

Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden &

Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden & Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden & Faculteit Technische Natuurwetenschappen van de Technische Universiteit Delft Uitvoeringsregeling/Bijlage behorend bij de Onderwijs-

Nadere informatie

Domein Applied Science

Domein Applied Science Domein Applied Science Afstemming met het landelijk & regionaal werkveld ten behoeve van onderwijskwaliteit Dr. E. Hilhorst ellen.hilhorst@hu.nl Directeur Institute for Life Sciences & Chemistry, Hogeschool

Nadere informatie

MEDISCHE LABORATORIUM- TECHNOLOGIE BACHELOR BIOMEDISCHE LABORATORIUM- TECHNOLOGIE JOBZEKERHEID ACADEMIEJAAR 2017/2018

MEDISCHE LABORATORIUM- TECHNOLOGIE BACHELOR BIOMEDISCHE LABORATORIUM- TECHNOLOGIE JOBZEKERHEID ACADEMIEJAAR 2017/2018 ACADEMIEJAAR 2017/2018 JOBZEKERHEID BACHELOR BIOMEDISCHE LABORATORIUM- TECHNOLOGIE MEDISCHE LABORATORIUM- TECHNOLOGIE ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN BACHELOR BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE

Nadere informatie

Veel gestelde vragen lijst Deeltijd Human Resource Management 2013-2014

Veel gestelde vragen lijst Deeltijd Human Resource Management 2013-2014 Veel gestelde vragen lijst Deeltijd Human Resource Management 2013-2014 1. Op welke dag wordt lesgegeven? Er is één vaste lesdag per week. Tijdens het cursusjaar 2013-2014 zijn de lessen als volgt: De

Nadere informatie

Facilitaire dienstverlening en Horeca

Facilitaire dienstverlening en Horeca #9 en Horeca,, Hardenberg ca! Jij? In de hore nt groeien! * Laat je tale www.alfa-college.nl Bel voor informatie: 0800-35 85 368 Jouw mbo-opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het

Nadere informatie

Bloedtransfusie. Klinisch Chemisch Laboratorium

Bloedtransfusie. Klinisch Chemisch Laboratorium Bloedtransfusie Klinisch Chemisch Laboratorium Binnenkort ondergaat u een behandeling, waarbij de kans bestaat dat u bloed toegediend moet krijgen (een bloedtransfusie). Ieder jaar ontvangen zo'n 300.000

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Amsterdam 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Maak van je passie voor sport je beroep Open Dagen www.hva.nl/opendagen

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling/Bijlage behorend bij de Onderwijs- en Examenregeling van de Bacheloropleiding Molecular Science & Technology 2010-2011

Uitvoeringsregeling/Bijlage behorend bij de Onderwijs- en Examenregeling van de Bacheloropleiding Molecular Science & Technology 2010-2011 Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden & Faculteit Technische Natuurwetenschappen van de Technische Universiteit Delft Uitvoeringsregeling/Bijlage behorend bij de Onderwijs-

Nadere informatie

A. Nadere facultaire invulling van onderstaande artikelen uit de HU-OER 2015-2016

A. Nadere facultaire invulling van onderstaande artikelen uit de HU-OER 2015-2016 10 FACULTAIRE OER: FACULTEIT COMMUNICATIE EN JOURNALISTIEK Vastgesteld door de faculteitsdirecteur op 2 maart 2015 Met nstemming van de facultaire medezeggenschapsraad A. Nadere facultaire invulling van

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De opleiding Bedrijfskunde MER (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Steeds meer krijgen organisaties te maken met

Nadere informatie