1 Timoteüs was kind van een gelovige Joodse vrouw en een Griekse vader. Van huis uit vertrouwd met

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 Timoteüs was kind van een gelovige Joodse vrouw en een Griekse vader. Van huis uit vertrouwd met"

Transcriptie

1 Paulus aan Timoteu s: deel I (intro) We beginnen vandaag met een nieuwe prekenserie over de eerste brief van Paulus aan Timoteüs. Timoteüs bevond zich tijdens de ontvangst van deze brief in Efeze [dia 1]. Paulus stond eerder aan de wieg van het ontstaan van de kerk in deze (haven)plaats. Daarbij moet je niet een kerkgebouw zoals wij dat kennen voorstellen maar eerder verschillende huisgemeenten die samen als één kerk werden geleid door oudsten. Timoteüs 1 is daar door Paulus als een soort predikant gestationeerd om voor een bepaalde periode leiding te geven, met name door onderwijs en de verkondiging van het evangelie. Een paar bijzonderheden over de kerk van Efeze. Deze gemeenschap bestond waarschijnlijk vooral uit heidenen: een term die duidt op niet-joden. Het grote probleem in de tijd na Pinksteren was de verhouding tussen joden en heidenen in één kerk. Heidenen voelden zich maar al te vaak tweederangs christen en verdiepten zich soms ook in joodse gebruiken (wetten, feesten). Het waren dus niet alleen de joden die zich met zulke dingen bezig hielden, maar (misschien wel vooral) ook anderen. Een bijzonderheid in Efeze schijnt ook te zijn geweest dat daar een groep rijke vrouwen zich aangetrokken voelde tot het evangelie van God. Hun positie in de kerk van Efeze was voor hen een manier om zich verder te emanciperen. Waarschijnlijk niet toevallig was Efeze ook home-town van de jacht- en vruchtbaarheidsgodin Artemis. Er was dus iets vrouwelijks aan deze stad zou je kunnen zeggen. Paulus besteedt zowel in zijn brief aan de Efeziërs als in deze brief daarom relatief veel aandacht aan de positie van mannen en vrouwen in de gemeente van Christus. Paulus schrijft ook over religie (de omgang met regels), over politieke verhoudingen, over leiding in de kerk van Christus en over geld. [dia 2 - doorklikken] We gaan in de komende weken al deze onderwerpen bij langs, te beginnen (vandaag) bij de vraag hoe je als christen mag omgaan met regels en in het bijzonder met de wet van God. [dia 3 leeg scherm] 1 Timoteüs was kind van een gelovige Joodse vrouw en een Griekse vader. Van huis uit vertrouwd met het Oude Testament en door Paulus bekend gemaakt met het evangelie van Jezus Christus. Paulus noemt Timoteüs daarom zijn kind. Paulus heeft Timoteüs meegenomen als medewerker (Handelingen 16:1-4).

2 Preek over 1 Timoteu s 1 vers 3-11: christelijk omgaan met de Wet en regels Als mensen weten dat je christen bent is de kans groot dat ze vragen of je dan soms ook naar de kerk gaat. Of ze vragen of dit betekent dat je van allerlei andere dingen ook moet of juist niet mag. Bijvoorbeeld sex, uitgaan (alcohol) en geldbesteding. Als je dan vertelt dat het allemaal wel meevalt dan halen mensen opgelucht adem, alsof dat (voor henzelf?) een opluchting is. Toch ben je, en terecht, weinig overtuigend als je levensstijl in niets verschilt van een ongelovige. Dat laatste merk je vooral in contacten met bijvoorbeeld moslims. Gelovig zijn of religieus zijn heeft op de een of andere manier te maken met regels. Mensen die bang zijn voor islamisering van Nederland vrezen vooral de invoering van de sharia: islamitische wetgeving. Maar ook mensen die zichzelf niet gelovig (een term die ik reserveer voor: christelijk) maar wel religieus noemen vinden doorgaans dat je minstens een goed mens moet zijn. Wat dat dan is, vult ieder voor zichzelf in. Wanneer Paulus een brief schrijft aan een predikant in een jonge kerk, heeft de eerste instructie betrekking op de omgang met regels. En dat is, gehoord wat ik zonet heb gezegd, heel logisch. Elke religie kenmerkt zich nu eenmaal door afspraken en regels. Belangrijker nog: door een bepaalde levensstijl. Een overtuiging die geen verschil maakt is ongeloofwaardig. In Efeze waren er ook mensen die zich geroepen voelden om de wet van God te onderwijzen. (vs. 7) Uitgangspunt van de preek is Paulus stelling dat de wet niet bedoeld is voor de Rechtvaardige maar voor wie zich aan wet of gezag niet stoort. (vs. 9-11) Paulus schrijft dat de wet goed is als hij op de juiste wijze gebruikt wordt. (vs. 8) Eigenlijk staat er: als de wettig wordt gebruikt, volgens de wet zelf dus. Wat is dat: een wettig gebruik van de wet? We gaan met Paulus op zoek naar een antwoord op deze vraag. De bedoeling is dat we zo a) een beter inzicht krijgen in Gods evangelie. Beter inzicht leidt tot diepere aanbidding. Paulus schrijft verderop: Aan de koning der eeuwen, de onvergankelijke, onzichtbare en enige God, zij de eer en glorie tot in alle eeuwigheid. Amen. (vs. 17)

3 Beter inzicht b) leidt ook betere verantwoording tegenover anderen. Je kunt beter uitleggen waar het in het christelijk geloof nu eigenlijk om draait. [dia 4] Drie vragen: 1. wat bedoelt Paulus wanneer hij schrijft over de wet? 2. Hoe belangrijk is de wet (en zijn regels) voor een christen? 3. Hoe werkt de wet voor een christen in de praktijk? De wet Het eerste. Wat bedoelt Paulus als hij het heeft over de wet? [dia 5 leeg scherm] Voor een jood (Paulus was een joods wetsgeleerde) betekende de wet: de vijf boeken van Mozes. Jezus spreekt ook, als Hij het heeft over het Oude Testament, over de wet en de profeten. 2 De 10 geboden, dat bedoelen wij vaak als we het hebben over de wet, zijn daarvan een krachtige samenvatting maar de wet is méér. De wet, en dat is belangrijk en ik kom daar straks nog op terug, bevat ook regels rondom de dienst in tabernakel en tempel. De wet, dat is ook: schepping, uittocht uit Egypte en intocht in het beloofde land. Leren leven het beloofde land. De wet is dus: Gods weg met mensen van schepping tot intocht in het beloofde land. Die wet is volop goed. Wet is ook, en ik denk dat Paulus die betekenis laat mee-klinken: regels in het algemeen. Er is een algemeen menselijke behoefte aan regels en omgangsvormen. Wanneer pasbekeerde heidenen een jonge kerk gaan vormen is één van de eerste gevaren die het evangelie bedreigt dat ze terugvallen in regels. Wet is dus ook religie: de algemeen menselijke neiging om niet meegenomen te worden in Gods weg van schepping tot herschepping maar om die weg zelf te organiseren. Wet in deze betekenis is niet goed. In Efeze bedachten mensen allerlei wettische voorschriften niet trouwen, geen vlees eten, geen alcohol (1 Tim. 4) die ze blijkbaar combineerden met een bepaalde manier van bijbelstudie. Een soort Kaballa misschien, een soort mengeling van oud (joods) en nieuw. Kaballa: ieder letterteken van de joodse geschriften heeft een verborgen betekenis die alleen ingewijden kennen, die anderen onderwijzen in de betekenis ervan. 2 Bijvoorbeeld Matt. 22:40.

4 Een oude kerkvader (Ignatius) waarschuwde in hetzelfde gebied: luister niet naar iemand die u een uitleg geeft die neerkomt op joodse opvattingen. Want het is beter van een besnedene het christelijk geloof te vernemen dan van een heiden joodse opvattingen. M.a.w: je kunt beter het evangelie van Paulus horen dan Kaballa van Madonna. Wat is de wet? [dia 6] De algemeen menselijke behoefte aan regels, aan religie. Meer specifiek: de vijf boeken van Mozes. Met als meest duidelijke samenvatting: de 10 geboden. Hoe belangrijk is de wet (en zijn regels) voor een christen? Tweede vraag. [dia 7 leeg scherm] Hoe belangrijk zijn regels voor christenen? Wanneer ben je als christen fundamentalistisch? Is dat net als bij moslims wanneer je je nauwgezet houdt aan de wet of is dat misschien iets anders? Dat laatste. Ik leg uit wat ik bedoel. Als er iets principieel of fundamenteel is voor een christen, zijn dat niet regels of wetten maar de relatie tussen God en mensen. Het gaat God niet om de regels maar om herstel van die relatie. De wet speelt daarin een rol. Maar als middel, niet als doel. Paulus legt uit aan de Galaten dat de wet pas is ingevoerd, 430 jaar ná de belofte. Dat is: na de relatie die God aanging met Abraham. Dan is het grondpatroon. In het Oude Testament: éérst bevrijding, dán wetgeving. Maar ook nu in de liturgie zichtbaar doordat er eerst de zegengroet is, en dán (of na de preek) pas de wet wordt voorgelezen. Het gaat God om de relatie. Een drietal voorbeelden om duidelijk te maken wanneer je een principieel of fundamentalisch christen bent. Voor de ouderen onder ons. Vroeger hadden we het vaak over belofte en eis. Die manier van spreken heeft een duidelijk risico. Alsof beiden van hetzelfde gewicht zijn. Alsof tegenover Gods trouw onze gehoorzaamheid zou staan. Eerst God. Nu wij. Maar als dat waar zou zijn dan zouden we Christus niet (meer) nodig hebben. Maar we hebben Hem wel nodig. Waarom? Omdat onze gehoorzaamheid in geen enkele verhouding staat tot Zijn trouw. Daarom.

5 We hebben ook de neiging om belofte (genade) en eis (wet) tegen elkaar uit te spelen. Genade zonder dat het iets kost, zeggen we dan, is goedkoop. En zo kan nadruk op Gods belofte, zijn trouw, genade ten koste gaan van wat er van ons (meestal: van anderen in de kerk) verwacht wordt. Voor je gevoel. Maar toch is het eerder andersom. Hoe meer we de nadruk leggen op wat er van ons verwacht wordt, hoe goedkoper Gods genade wordt (wij doen het immers zelf!). Ik heb thuis een espressoapparaat van een goed merk. Als er wat mee is, bel ik het servicenummer en dan komen ze m halen, repareren de boel en brengen het weer terug. Zo vaak als dat nodig is. De goede naam van het merk staat op het spel. Zo is het ook bij God. Als er iets niet klopt dan zeg ik niet tegen mezelf of anderen dat ik beter m n best moet doen. Maar dan mag ik steeds terug om te putten uit de bron van zijn genade. Is dat goedkoop? Ga ik mijn espressomachine steeds kapot maken? Natuurlijk niet! Gods Naam staat op het spel! Belofte en eis zijn niet gelijkwaardig: van hetzelfde gewicht. Nooit geweest ook. Toen God zijn contract sloot met Abraham ging alleen Híj door de dierhelften heen. Om daarmee aan te geven: IK ben verantwoordelijk voor onze relatie. Als er iets mis gaat, ga IK eraan. Voor de jongeren. Met de God van de Bijbel heb je geen relatie zoals moslims met Allah. Geen contract waarin Hij God is, zolang jij een goede christen bent. Daarmee doe je God tekort (alsof Hij van jouw goede gedrag afhankelijk en alsof jouw fouten wel door de vingers zal zien). En je overschat jezelf: belijdenis doen wordt eigenlijk onmogelijk: ga jij je nu je hele leven gedragen zoals God wil? Ik hoop het maar. In de relatie die je met God mag hebben is altijd zijn liefde, zijn aanbod, zijn belofte de grond waarop je staat. Denk aan je doop. Daar verandert niks aan. Van zijn kant. Weet je nog dat voorbeeld met die 5 euro? Je hebt met God geen voor-wathoort-wat relatie maar een uit genade. Het houdt niet op. Nooit. Echt niet. Als ik doorga met dat voorbeeld wordt ik arm. Maar God niet. Hij heeft alle liefde die nodig is om jouw God te zijn. Aan de andere kant, misschien zou het wel mooi zijn als er nog iets klaar zou liggen. Wie kijkt? Bij God kan het nooit op, echt niet!

6 Is dit goedkoop? Ik dacht het niet. Het wordt zelfs steeds duurder. Vergelijk het met een relatie waarin een van beiden vreemd gaat. Als je dat kunt vergeven wordt het voortbestaan van die relatie eerder kostbaarder dan goedkoper. Voor de kleine kinderen. Hebben jullie thuis regels? Welke? Moet je thuis wel eens meehelpen met tafeldekken, je kamer opruimen? De vaatwasser uitruimen? Wat gebeurt er als je dat niet doet? Misschien krijg je straf. Oké. Maar heeft papa of mama wel eens gezegd: als je dat niet doet ben je m n kind niet meer? Even tussen twee haakjes voor de ouders: beide dingen zijn in een verbondsopvoeding dus van belang om je kinderen God te leren kennen: dat er regels zijn maar ook: dat ze weten, voelen, ervaren dat hun relatie met jullie daar niet op gebaseerd is. Dat die onvoorwaardelijk is. De wet in de praktijk Derde vraag. Als de wet, als regels niet grondleggend zijn voor het leven als christen/in de kerk, wat is dan wat is de functie van de wet voor een christen? Waarom lezen we dan nog de tien geboden in de kerk? Paulus schrijft: Wij [ ] weten dat de wet goed is als hij op de juiste wijze gebruikt wordt. We weten ook dat de wet er niet is voor de rechtvaardige, maar voor wie zich aan wet of gezag niet stoort. (vs. 8-9) Paulus schrijft dat de wet er niet is voor de Rechtvaardige. Er is niemand rechtvaardig behalve één en dat is Christus. De wet is er niet, dat betekent zij bestaat niet meer, is niet langer in staat om te veroordelen (haar functie te vervullen) voor wie één met Christus is. Johannes schrijft dat wie gelooft in Jezus Christus niet wordt veroordeeld. Dat is hetzelfde. De wet is bedoeld om zonde aan het licht te brengen, om te kunnen veroordelen. Voor een/de Rechtvaardige gaat die vlieger niet op. Luisteren naar de wet, dat mag je nooit doen los van Christus. Anders breng je jezelf grote schade toe. Los van Jezus leidt wets- en ellende kennis tot de dood! De bedoeling van de wet is niet om daarnaar te luisteren en daarbij alleen maar tot de conclusie te komen dat je slecht bent. De wet wordt na de preek of in ieder geval voorgelezen na de genadegroet. Er is éérst genade, dán komt de wet.

7 Los van Jezus blijft de wet (trouwens elke regel) veroordelen. Is het nooit genoeg. Je mag wel luisteren naar de wet, ook de ceremoniële gedeelten uit de wet (over bijvoorbeeld de offerdienst) om dichter bij Christus te komen. In de overtuiging dat inderdaad niet jij kunt voldoen, maar dat Christus heeft voldaan. De wet is dus niet bedoeld om jezelf te veroordelen maar om dichter bij Jezus te komen. Wet en verzoening horen altijd bij elkaar. Vroeger: wet en tempeldienst. Nu: wet en verzoening door Jezus Christus. Sinds de verwoesting van de tempel (niet voor niets!) hebben joden alleen nog de wet. Los van de tempeldienst is wetbetrachting één grote poging om vanuit je zelf, door zelf vroom te zijn, dichter bij God te komen. De wet alle regels komen alleen bij Jezus tot hun recht. Zo is de wet tuchtmeester tot Christus. Hij is de Rechtvaardige. Wij niet. Laat dat ook zo zijn. Lees zo de wet. Zing over de wet. Bestudeer zo de Schriften. Om dichter, niet bij jezelf, maar bij Hem te komen. Je mag de wet of regels ook niet misbruiken om anderen te beoordelen. Paulus vraagt de Galaten (die dat doen) of zij soms gek geworden zijn. Geeft God u de Geest en goddelijke krachten omdat u de wet naleeft? Of geeft hij ze omdat u naar hem luistert en op hem vertrouwt? (Galaten 3:5) Luisteren en vertrouwen, daar gaat het om. En wie luistert en vertrouwt, écht luistert en vertrouwt begrijpt de andere bedoeling van de wet, namelijk als leefregel. Om bij Gods genade te blijven. We beoordelen elkaar in de kerk dus, als het goed is, niet op regels. En op vormen. Maar op geloof. Als christenen blijk geven van een slappe levenshouding is het niet de vraag of zij (of wij) strenger moeten zijn maar de vraag is of je eigenlijk wel gelooft in Jezus Christus. Want wie je Hem ziet, ziet de vervulling van de wet. Een slappe levenshouding is dan geen optie meer. Over regels en vormen trouwens kunnen we daarom ook rustig nadenken. En veranderen als dat nodig is. [dia 8-9] Niet beoordelen maar hoe dan wel? [dia 10] Om dichter bij Christus te komen. Om al luisterend, toevluchtnemend in Zijn armen terecht te komen. Dat is één. En om, verbonden met Hem, te leren leven. Echt leven. Ook daarvoor kan de wet gebruikt worden.

8 In Efeze was de wet een hobby geworden voor rijke mensen. Die de wet wel interessant vonden en erover praatten maar tegelijkertijd leefden in tegenspraak met de weet: roer niet, smaak niet, raak niet aan. Dat lijkt mij trouwens een niet denkbeeldig gevaar, ook vandaag. In onze rijke Hoofddorp (e.o.) Dat we, veilig in onze kerk vooral praten en kababellen óver de wet, in plaats van ons te onderwerpen aan de wet. Of beter: aan Christus. In wie we de vervulling van de wet zien. Van alle regels die God mensen ooit gegeven heeft. Van alle ceremoniën. Als je dat beseft ga je met een andere houding Bijbellezen. Niet om daarin interessante dingen te ontdekken. Maar dan ga je op zoek naar wat heeft een zondaar nodig? genade. Je gaat ook anders leven. In overeenstemming met de Wet. In plaats van andersom. Zo heeft Hij ons het evangelie toevertrouwd van de majesteit, de heerlijkheid van de gelukzalige God. Dát bedoel ik met een dieper inzicht in wetten en regels. God beter kennen, onze aanbidding verdiepen en onszelf nóg meer en nóg onvoorwaardelijker toevertrouwen aan God. En betere kennis van wetten en regels. Dat wíj de wet gebruiken om anderen te laten zien wie Christus is en door Hem wie God is. Laat maar zien dat elke regel als het erop aan komt, dichter naar Christus drijft. Lees maar uit de Bijbel. En ja, daar moet je even voor gaan zitten. Laat ook maar dat de wet en regels je in de praktijk helpen. Dat je ook echt betrouwbaar bent in relaties, dat je geld middel is in de dienst aan God en geen doel op zich en dat je tijd inruimt voor God. Door te zingen, te bidden en te luisteren. In de ogen van mensen de meest nutteloze dingen die een mens kan bedenken. Maar niet in de ogen van God die ieder mens juist daarvoor heeft gemaakt! Dan zien mensen de Rechtvaardige in jouw doen en laten. Een struikelblok, tot op de dag van vandaag voor Joden. Dwaasheid voor anderen, misschien. Maar voor hen die geroepen zijn, zowel Joden als heidenen Gods kracht en Gods wijsheid. [amen]

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, We zijn begonnen aan een bijbelboek dat niet makkelijk is, dat was ook de ervaring van sommigen vorige week, toen ik heb uitgelegd over die schijnapostelen,

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Wat heb ik aan de wet? (1) - de wet brengt de zonde aan het licht Liturgie 22 januari 2012 - ds. D. Vonck te Houten Votum/ zegengroet Psalm 8:1,3,4 Gebed Lezing

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis)

Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis) Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis) Vandaag wil ik het met jullie hebben over seks. Waarom doe ik dat? Omdat bij het leven van een christen altijd een bepaalde lifestyle

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars,

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, HC zondag 32 en 33 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Ik vind de vraag van zondag 32, en dan bedoel ik de eerste vraag (86) een beetje raar. Of eigenlijk: wel begrijpelijk maar

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Bedrinkt u niet (5:18a) is duidelijk een opdracht waar we

Nadere informatie

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek - 1 - De boekenlegger in het Boek We vergelijken in deze uitleg de Heere Jezus met het Boek en de mens (onszelf) als de boekenlegger. Onze bevrijding van de zonde is niet gebaseerd op wat wij kunnen doen

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

3 Aangaande zijn Zoon, gesproten uit het geslacht van David naar het vlees. De boekenlegger in het Boek

3 Aangaande zijn Zoon, gesproten uit het geslacht van David naar het vlees. De boekenlegger in het Boek - 1 - De boekenlegger in het Boek We vergelijken in deze uitleg de Heere Jezus met het Boek en de mens (onszelf) als de boekenlegger. Onze bevrijding van de zonde is niet gebaseerd op wat wij kunnen doen

Nadere informatie

1 Johannes. - Kringleiderhandeleiding -

1 Johannes. - Kringleiderhandeleiding - 1 Johannes - Kringleiderhandeleiding - Beste kringleider, Hieronder vind je per hoofdstuk een aantal aanvullende gedachten bij het kringmateriaal over 1 Johannes. Met name wordt beschreven wat het doel

Nadere informatie

Inleiding over het kernwoord zonde

Inleiding over het kernwoord zonde Inleiding over het kernwoord zonde Door Eline Lezen: Mattheüs 5 : 21 t/m 48 Zingen: Psalm 6 : 1 en 4 1. Waarom moeten wij weten wat zonde is? Toen ik deze inleiding begon te maken vroeg ik me af wat ik

Nadere informatie

We weten uit het verhaal uit Handelingen met wat voor bijzondere verschijnselen de uitstorting van de Heilige Geest gepaard ging.

We weten uit het verhaal uit Handelingen met wat voor bijzondere verschijnselen de uitstorting van de Heilige Geest gepaard ging. 1 Preek 357, 04-06-2017 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Inleiding Pinksteren; Het feest van Gods Geest. We weten uit het verhaal uit Handelingen met wat voor bijzondere verschijnselen de uitstorting

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof

Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof Dinsdag 31 juli - Rechtvaardig voor God De rechtvaardige zal door zijn geloof leven - Habakuk 2:4b Denk je wel eens over rechtvaardigheid?

Nadere informatie

Galaten 1. Begin van de brief

Galaten 1. Begin van de brief Galaten 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Galatië 1-3 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de provincie Galatië. Allereerst dit: Ik ben niet door mensen aangesteld als apostel,

Nadere informatie

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!!

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!! 1 Preek 24 januari 2010 Schriftlezing Jesaja 61:1-9 en Lucas 4:14-21 Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden

Nadere informatie

Johannes 8 : 11. dia 1

Johannes 8 : 11. dia 1 Johannes 8 : 11 in de wet van Mozes stond het duidelijk (Deut. 22:22) als een man wordt betrapt met een getrouwde vrouw moeten beiden ter dood gebracht worden zowel de man als de vrouw met wie hij geslapen

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 47 (30-11)

De Bijbel open 2013 47 (30-11) 1 De Bijbel open 2013 47 (30-11) Zie, hij bidt. Dat lezen we in Hand. 9 over Paulus. Zie hij bidt., het wordt verteld na zijn bekering op de weg naar Damascus. En het wordt gezegd alsof het iets heel bijzonders

Nadere informatie

z21.12 Rinze IJbema - Zondag 21

z21.12 Rinze IJbema - Zondag 21 Rinze IJbema - Zondag 21 [1] Als je dominee wordt moet je een hele serie examens doen. Op één van die examens kreeg ik deze vraag: De vrijmaking uit 1944 (je weet wel, toen de vrijgemaakte kerk waar wij

Nadere informatie

Kolossenzen 1. Begin van de brief

Kolossenzen 1. Begin van de brief Kolossenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Kolosse 1-2 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Kolosse. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Ik schrijf

Nadere informatie

Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. vrije genade. LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar. Ds. F. van Roest, zondag 22 juni

Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. vrije genade. LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar. Ds. F. van Roest, zondag 22 juni LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar Wijkgemeente Ichthus Noordwijk vrije genade Ds. F. van Roest, zondag 22 juni 1 Ga mij niet voorbij, o Vader, zie hoe mij mijn zonde smart. Trek mij met Uw koorden nader,

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : 6 Zingen :

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

Betekenis van 5 kleuren van het geloof

Betekenis van 5 kleuren van het geloof Betekenis van 5 kleuren van het geloof God is Koning, Hij heeft mij gemaakt en wil dat we voor Hem leven. Goud schittert, zo schittert God, omdat Hij zo groot en heerlijk is. Hij glanst nog véél meer dan

Nadere informatie

Samen één in de liefde van Christus

Samen één in de liefde van Christus Samen één in de liefde van Christus Eerst twee voorbeelden: Je bent verliefd Je hebt elkaar lief Hoe laat je dat aan elkaar merken? * door een complimentje; * door tijd en aandacht; * door iets leuks te

Nadere informatie

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

1 Petrus 2,6-8 Jezus, de kostbare steen: bouwen of struikelen

1 Petrus 2,6-8 Jezus, de kostbare steen: bouwen of struikelen 1 Petrus 2,6-8 Jezus, de kostbare steen: bouwen of struikelen Levende stenen (2) Liturgie Voorzang: Zingen Gez 38,1.4 Stil gebed Votum groet Zingen: Gez 167,1.3 Wet Zingen Ps 118,1.5 Gebed Bijbellezing:

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 3 Hoe word ik rechtvaardig voor God? (Galaten 3:1-18)

Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 3 Hoe word ik rechtvaardig voor God? (Galaten 3:1-18) Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 3 Hoe word ik rechtvaardig voor God? (Galaten 3:1-18) A) Doel 1. Betekenis benoemen Paulus legt uit wat een waar en wat een vals geloof is. Geloven is vertrouwen

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

HC zd. 42 nr. 31. dia 1

HC zd. 42 nr. 31. dia 1 HC zd. 42 nr. 31 weinig mensen zullen zeggen dat ze leven voor het geld geld maakt niet gelukkig toch zeggen we er graag achteraan: wel handig als je het hebt want waar leef ik voor? een christen mag zeggen:

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 2 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN RICHTEREN 2 D O M I N E E O N L I N E. O R G RICHTEREN 2 Richteren 2 geeft eigenlijk een korte samenvatting van de inhoud van het boek. Het

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18 - 1 - Johannes 1:1/18 1 In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. De apostel Johannes begint zijn evangelie met dezelfde drie woorden die in Genesis 1 staan, namelijk:

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Waarom de 10 geboden? (HC v/a 115)

Waarom de 10 geboden? (HC v/a 115) Waarom de 10 geboden? (HC v/a 115) Als je dit kerkgebouw binnenkomt, loop je letterlijk tegen de 10 geboden aan (of valt dat niet meer op?). Veel kerkdiensten beginnen of eindigen met de voorlezing van

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog.

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. [2] Hoe heb jij dat, als je het verhaal van Adam en Eva leest? Het kán zomaar zijn dat je het leest en dat je het snapt en dat je aan

Nadere informatie

Kennismakingsvragen:

Kennismakingsvragen: Kennismakingsvragen: 1. Als je op een onbewoond eiland belandde, welke 3 dingen zou je dan in ieder geval bij je willen hebben? 2. Wat is je vroegste jeugdherinnering? 3. Wat heeft je doen besluiten om

Nadere informatie

Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders

Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Eerste Kerstdag Liturgie Zingen - LB 138,1.3.4 Komt allen te zamen - LB 139 Komt verwondert u hier mensen - LB 145,1.3 Nu zijt wellekome

Nadere informatie

Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders

Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Eerste Kerstdag Liturgie Zingen - LB 138,1.3.4 Komt allen te zamen - LB 139 Komt verwondert u hier mensen - LB 145,1.3 Nu zijt wellekome

Nadere informatie

Paulus is een Jood. Thema Paulus januari 2011

Paulus is een Jood. Thema Paulus januari 2011 Paulus is een Jood Thema Paulus 1 16 januari 2011 leesteksten uitgedeeld op papier: Handelingen 14:8-20 Handelingen 17:16-34 Handelingen 24:14-15 Handelingen 26:19-23 1 Tessalonicenzen 1:9-10 gesprek wat

Nadere informatie

ambtsdragers mogen hierin voorgaan, door leiding te geven aan het proces waarin Christus gestalte krijgt. Waarin Hij geboren wordt. In ons.

ambtsdragers mogen hierin voorgaan, door leiding te geven aan het proces waarin Christus gestalte krijgt. Waarin Hij geboren wordt. In ons. Preek over Galaten 4:12-20 (Bevestiging ambtsdragers) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, De kern van dit stukje uit de brief van Paulus vind je in vers 19: Christus moet gestalte krijgen.

Nadere informatie

VIERDE LES: + DIA1: Het christelijke wereldbeeld is als volgt: God en de wereld is niet hetzelfde. Als Schepper staat Hij aan het begin ervan en gaat

VIERDE LES: + DIA1: Het christelijke wereldbeeld is als volgt: God en de wereld is niet hetzelfde. Als Schepper staat Hij aan het begin ervan en gaat VIERDE LES: + DIA1: Het christelijke wereldbeeld is als volgt: God en de wereld is niet hetzelfde. Als Schepper staat Hij aan het begin ervan en gaat Hij erbovenuit. En tegelijkertijd maakt Hij wel contact

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop)

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Gemeente van Jezus Christus, gasten, Vandaag zijn we getuigen geweest van de bediening van de Heilige Doop aan de kleine Linde Veenstra.

Nadere informatie

Dagboek. De brief van Paulus aan Efeze

Dagboek. De brief van Paulus aan Efeze Dagboek De brief van Paulus aan Efeze Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048 E-mail: kerygma@kerygma.nl www.kerygma.nl De Schriftgedeelten zijn overgenomen

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst Broeders en zusters, we zullen vanmiddag luisteren naar hoe het Woord, onze Here Jezus Christus, in de prediking tot ons komt. Daarom zullen

Nadere informatie

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Gemeente van Christus, gasten,

Gemeente van Christus, gasten, Gemeente van Christus, gasten, [dia 1] Uw koninkrijk kome. Dat zijn maar een paar woorden. Simpel, zou je zeggen. Ook het antwoord van de catechismus is maar kort. Maar eigenlijk is er iets geks aan de

Nadere informatie

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE.

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE. 1 Inleiding Als het erg druk wordt op straat, moet je het verkeer gaan regelen. In de jonge gemeente in de havenstad Korinte was het druk in de samenkomsten: er waren mensen die vol van de Geest allemaal

Nadere informatie

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus)

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) 1 PROS GALATAS 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty P A U L O C PAULUS WIE WAS DEZE MAN? Muurschildering van de apostel Paulus in een

Nadere informatie

Psalm 73 Help, ik twijfel! Wat heb ik aan geloof?

Psalm 73 Help, ik twijfel! Wat heb ik aan geloof? Psalm 73 Help, ik twijfel! Wat heb ik aan geloof? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

1 Petrus 2,6-8 - Jezus, de kostbare steen: bouwen of struikelen

1 Petrus 2,6-8 - Jezus, de kostbare steen: bouwen of struikelen 1 Petrus 2,6-8 - Jezus, de kostbare steen: bouwen of struikelen Levende stenen (2) Liturgie Voorzang: Zingen Gez 38,1.4 Stil gebed Votum groet Zingen: Gez 167,1.3 Wet Zingen Ps 118,1.5 Gebed Bijbellezing:

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5 De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 1 t/m 5 Werkboek 1 De Dordtse Leerregels Geschiedenis Het gaat in dit werkboek over de Dordtse Leerregels, of de vijf artikelen tegen de remonstranten. In het

Nadere informatie

Toch maak ik me daarover niet zo n zorgen. Zeker niet na het lezen van 1

Toch maak ik me daarover niet zo n zorgen. Zeker niet na het lezen van 1 Preek over 1 Timoteu s 2 vers 1-7. Heilzame leer (deel II): politiek en samenleving Ik begin met een kleine peiling. Wie van jullie is lid van een politieke partij? En wie maakt gebruik van zijn of haar

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Preek over Galaten 4:21-5:1 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Wie van jullie heeft er wel eens stamboomonderzoek gedaan in de familie? In onze familie heeft iemand dat wel eens

Nadere informatie

Er zijn drie sleutelwoorden in Galaten 3:15-20: Belofte, Verbond en Wet. We zouden moeten bestuderen hoe Paulus deze drie woorden in dit gedeelte

Er zijn drie sleutelwoorden in Galaten 3:15-20: Belofte, Verbond en Wet. We zouden moeten bestuderen hoe Paulus deze drie woorden in dit gedeelte Les 6 voor 5 augustus 2017 Er zijn drie sleutelwoorden in Galaten 3:15-20: Belofte, Verbond en Wet. We zouden moeten bestuderen hoe Paulus deze drie woorden in dit gedeelte gebruikt. Broeders, ik spreek

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 44 Middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 44 Middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 44 Middagdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Psalm 100 : 1-4 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : Lucas 18 : 9-17

Nadere informatie

Preek 2 Timotheüs 1:6 6 januari 2019

Preek 2 Timotheüs 1:6 6 januari 2019 Preek Gemeente van Christus, Het is altijd een indrukwekkend iets. Het moment waarop iemand neerknielt en de handen opgelegd worden. Veel stelt het niet voor, zou je misschien zeggen. En toch is het tegendeel

Nadere informatie

Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen!

Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen! Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen! 5e Preek in het gemeenteproject feest van genade bij het weekthema verbondenheid. De duivel wil je geloof graag aanvallen. Maar samen sta je sterk en kun je elkaar

Nadere informatie

Eredienst 21 mei :00 uur Voorganger: ds. J.W. Boerma

Eredienst 21 mei :00 uur Voorganger: ds. J.W. Boerma Eredienst 21 mei 2017 10:00 uur Voorganger: ds. J.W. Boerma Liturgie Votum / zegengroet Opwekking 462 Wet Gezang 165 Gebed Handelingen 4 : 10B - 12 Psalm 99 : 1, 4, 6, 8 >> Regenboog Preek Opwekking 733

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Preek over HC Zondag 8. Liturgie: Votum en groet Zingen: Ps. 33:1,2

Preek over HC Zondag 8. Liturgie: Votum en groet Zingen: Ps. 33:1,2 Preek over HC Zondag 8 Liturgie: Votum en groet Zingen: Ps. 33:1,2 Viering Heilig Avondmaal Lezen: avondmaalsformulier 4 Apostolische Geloofsbelijdenis: Gez. 179b Rondgang van het brood Lezen: Efeziërs

Nadere informatie

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld Waarom een missie? We realiseren ons dat geloven in God en het verlossingswerk van Jezus Christus in 2008 geen vanzelfsprekendheid meer is. De ontkerkelijking is een feit, maar tegelijk is er ook weer

Nadere informatie

Johannes 16,6-15 De Geest gaat in ons verder met het werk van Jezus

Johannes 16,6-15 De Geest gaat in ons verder met het werk van Jezus Johannes 16,6-15 De Geest gaat in ons verder met het werk van Jezus Liturgie Voorzang Ps 3,1 Stil gebed Votum / groet Zingen Ps 3,2-3 Wet met Romeinen 8,1-4 Zingen Ps 19,5.6 Gebed Lezen: Johannes 15,18-21

Nadere informatie

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed.

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed. Les 2: Bidden. Bidden is praten met God. En dat heb je nodig, om Hem te leren kennen. Als je bidt kom je als het ware bij God in zijn huiskamer en ga je Hem dingen vertellen en vragen. Dan zal Hij ook

Nadere informatie

Aanwijzingen voor de liturgie: E&R 62 (lied Veerkracht); ps. 97, ps. 150; GK 23, GK 107. Lezen: 1 Kor. 12 vers 1-11 en vers

Aanwijzingen voor de liturgie: E&R 62 (lied Veerkracht); ps. 97, ps. 150; GK 23, GK 107. Lezen: 1 Kor. 12 vers 1-11 en vers Preek over 1 Kor. 12 vs. 1-11 (Hoofddorp, 14 juni 2009) Aanwijzingen voor de liturgie: E&R 62 (lied Veerkracht); ps. 97, ps. 150; GK 23, GK 107. Lezen: 1 Kor. 12 vers 1-11 en vers 28-30. Gemeente van Christus,

Nadere informatie

SOLA SCRIPTURA VERKONDIGING 5 FEBRUARI Zusters en broeders, gemeente van onze Heere Jezus Christus

SOLA SCRIPTURA VERKONDIGING 5 FEBRUARI Zusters en broeders, gemeente van onze Heere Jezus Christus SOLA SCRIPTURA VERKONDIGING 5 FEBRUARI 2017 Zusters en broeders, gemeente van onze Heere Jezus Christus Aan het eind van zijn leven schreef Maarten Luther: 1 "Alles wat ik gedaan heb, is het Woord van

Nadere informatie

PROGRAMMA S Map HGJB Jongerenwerk Bijgewerkt tot en met 2014

PROGRAMMA S Map HGJB Jongerenwerk Bijgewerkt tot en met 2014 PROGRAMMA S Map HGJB Jongerenwerk Bijgewerkt tot en met 2014 I. Wat geloof ik? a. God, Jezus en de Heilige Geest God in beeld? Beelden van God Exodus 33 Kerst: groot Menswording van Lukas 1:26-38 nieuws!

Nadere informatie

STRIJD OM JE IDENTITEIT

STRIJD OM JE IDENTITEIT STRIJD OM JE IDENTITEIT BIJBELSTUDIE VGSU BLOK 4 2010-2011 INHOUD Inleiding... 5 Avond 1... 6 Avond 2... 8 Avond 3... 10 Avond 4... 11 3 4 INLEIDING We zijn snel geneigd om onze identiteit te halen uit

Nadere informatie

Efeziërs 1. Begin van de brief

Efeziërs 1. Begin van de brief Efeziërs 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Efeze 1 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Efeze. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Jullie horen

Nadere informatie

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Preek op het feest van de Besnijdenis en Naamgeving van de Heer Nieuwjaarsdag Anno Domini 2019

Preek op het feest van de Besnijdenis en Naamgeving van de Heer Nieuwjaarsdag Anno Domini 2019 1 Preek op het feest van de Besnijdenis en Naamgeving van de Heer Nieuwjaarsdag Anno Domini 2019 Toen ik vanmorgen de gordijnen opende had ik een wat eigenaardig gevoel: de wereld daarbuiten was zo rustig,

Nadere informatie

NIEUW LEVEN IN JEZUS

NIEUW LEVEN IN JEZUS NIEUW LEVEN IN JEZUS 7 mei 2017 8:30 uur Voorganger: ds. Werner Gugler Ouderling: Jacquelien Simon Organist: Lydia van den Broek Koster: M. vd Bor Lector: Fennie van den Broek Intocht: Psalm 139 1 Heer,

Nadere informatie

Leesrooster Bij het huisbezoekthema Jezus uitstralen, Dalfsen-Oost, seizoen 2015/16

Leesrooster Bij het huisbezoekthema Jezus uitstralen, Dalfsen-Oost, seizoen 2015/16 Leesrooster Bij het huisbezoekthema Jezus uitstralen, Dalfsen-Oost, seizoen 2015/16 [de kunstwerken zijn gemaakt door Claudia Boonstra, kunstenares te Sebaldeburen. www.claudiaboonstra.nl] Dit is een leesrooster

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 15, Morgendienst / Middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 15, Morgendienst / Middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 15, 16-19 Morgendienst / Middagdienst Broeders en zusters, 1. Zingen : Lied 215 : 1-3 2. Schuldbelijdenis door het zingen van Psalm 51 : 4 en 5 3. Genadeverkondiging

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

Efeziërs 2:6 Pasen in je leven

Efeziërs 2:6 Pasen in je leven Efeziërs 2:6 Pasen in je leven Pasen gaat niet alleen over de opstanding van Jezus. Het mag ook Pasen zijn in je eigen leven. Volgens Paulus zijn christenen zo sterk aan Christus verbonden dat zij ook

Nadere informatie

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord)

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord) Inleiding De kerkenraad heeft u tot twee keer toe bekend gemaakt dat een aantal broers benoemd is tot ouderling en diaken van onze gemeente. Het zijn (namen). Daarmee is ook ruimte gegeven om eventueel

Nadere informatie

PROGRAMMA S Map HGJB Jongerenwerk Bijgewerkt tot en met juni 2016

PROGRAMMA S Map HGJB Jongerenwerk Bijgewerkt tot en met juni 2016 PROGRAMMA S Map HGJB Jongerenwerk Bijgewerkt tot en met juni 2016 I. Wat geloof ik? a. God, Jezus en de Heilige Geest God in beeld? Beelden van God Exodus 33 13/14 Kerst: groot Menswording van Lukas 1:26-38

Nadere informatie

Wat is de ware eredienst? (Romeinen 12:1 startpreek jaarthema Eredienst )

Wat is de ware eredienst? (Romeinen 12:1 startpreek jaarthema Eredienst ) 1 Wat is de ware eredienst? (Romeinen 12:1 startpreek jaarthema Eredienst ) Liturgie zondagmiddag 12 september 2010 te Hardinxveld-Giessendam: Belijdenis van afhankelijkheid Vredegroet van God (1 Tim.1)

Nadere informatie

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen Bijbelstudie 1 God is heilig Samen Bijbellezen Exodus 3: 1-15 Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes 1 Vraag 2 a. Wat moet Mozes doen en waarom? Mozes moet zijn schoenen

Nadere informatie

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen vandaag wil ik dit gebod toepassen op het geloofsgesprek onderwerp van de gemeenteavond komende week onze overtuiging is dat zulke gesprekken hard nodig zijn voor de opbouw van onze gemeente tegelijk is

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, we mogen vandaag weer met elkaar het Heilig Avondmaal vieren waardoor de Here ons geloof in Hem wil versterken.

Nadere informatie