HUISHOUDELIJK REGLEMENT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HUISHOUDELIJK REGLEMENT"

Transcriptie

1 HUISHOUDELIJK REGLEMENT 1. Inleiding Conform Artikel 7 van de Statuten van het Instituut van Actuarissen in België, dient het Bestuur een Huishoudelijk Reglement op te stellen ter uitvoering van de desbetreffende Statuten. De bepalingen van dit Huishoudelijk Reglement maken het voorwerp uit van dit document. Conform Artikel 37 van de Statuten wordt het Huishoudelijk Reglement ter stemming voorgelegd aan de Algemene Vergadering. 2. Bewijs van een grondige theoretische kennis van de actuariële wetenschappen 2.1. Inleiding Conform Artikel 5 van de Statuten dienen de effectieve leden het bewijs te leveren van een grondige theoretische kennis van de actuariële wetenschappen Belgische leden of leden actief in België en gediplomeerd in België De personen die in België wonen of er beroepsmatig actief zijn, die in België hun studies in de Actuariële Wetenschappen hebben voltooid en die de kwalificatie van effectief, kandidaat of geassocieerd lid wensen te verwerven,dienen de volgende documenten te bezorgen aan het Accreditatiecomité (ComAc): In het bijzonder: Diegenen die afgestudeerd zijn aan de K.U.Leuven: Kopie van het diploma Master in de Verzekeringen ; Kopie van het diploma Master of Financial and Actuarial Engineering ; Kopie van de voorafgaandelijk gevolgde Masteropleiding(en). Diegenen die afgestudeerd zijn aan de UCL en de ULB: Kopie van het diploma Master en Sciences Actuarielles ; Kopie van de voorafgaandelijk gevolgde Masteropleiding(en). Diegenen die afgestudeerd zijn aan de VUB: Kopie van het diploma Master na Master in de Actuariële Wetenschappen ; Kopie van de voorafgaandelijk gevolgde Masteropleiding(en). In het algemeen: Voor de Masters, omvattende de materies opgenomen in de syllabus van de IA BE, een gedetailleerd overzicht van de gevolgde vakken en de daaraan verbonden credits.

2 Indien van toepassing, het bewijs van lidmaatschap van een nationale vereniging van actuarissen, erkend door de Groupe Consultatif Actuariel Européen (GC) en/of de International Actuarial Association (IAA) Belgische leden of leden actief in België en niet gediplomeerd in België De personen die in België wonen of er beroepsmatig actief zijn, hun studies in de Actuariële Wetenschappen niet in België hebben voltooid en die de kwalificatie van effectief, kandidaat of geassocieerd lid wensen te verwerven,dienen de volgende documenten te bezorgen aan het ComAc: Kopie van het(de) diploma(s) die hen in staat gesteld hebben om de actuariële vaardigheden te verwerven; Een gedetailleerd overzicht van de gevolgde vakken en de daaraan verbonden credits. Indien van toepassing, bewijs van lidmaatschap van een nationale vereniging van actuarissen, erkend door de Groupe Consultatif Actuariel Européen (GC) en/of de International Actuarial Association (IAA) Leden die geen Belg zijn noch actief zijn in België De personen die noch in België wonen noch er beroepsmatig actief zijn, maar lid zijn van een nationale vereniging van actuarissen, erkend door de Groupe Consultatif Actuariel Européen (GC) en/of de International Actuarial Association (IAA), dienen een bewijsstuk van lidmaatschap van de desbetreffende vereniging in te leveren indien zij geassocieerd lid van het Instituut wensen te worden Diversen Het ComAc heeft steeds het recht om bijkomende inlichtingen te vragen aan de personen die zich kandidaat stellen om lid te worden van het IA BE. Alle inlichtingen bezorgd aan het ComAc dienen te gebeuren onder elektronische vorm. Conform Artikel 55 van de Statuten worden de personen, die lid waren van de beroepsvereniging op basis van de Statuten van kracht voor 21 oktober 2009, automatisch effectief lid. Ze dienen bijgevolg niet het bewijs te leveren zoals hierboven beschreven.

3 3. Evaluatie van de opleidingen die in aanmerking komen voor de Continuing Professional Development (CPD) 3.1. Inleiding Conform Artikel 24 van de Statuten zal het ComAc de aangeboden opleidingen die in aanmerking komen voor accreditatie evalueren. Het ComAc wijst aan de opleidingen de corresponderende Continuing Professional Development (CPD) punten toe. Het CPD systeem werd ontwikkeld voor de effectieve leden van het IA BE. Desalniettemin, worden de geassocieerde leden eveneens uitgenodigd om het systeem te gebruiken als professionele gids. In het vervolg van de tekst wordt onder lid verstaan elk lid die er zich toe verbindt om het CPD systeem te volgen. Het CPD systeem is gebaseerd op een combinatie van vereisten en aanbevelingen. Men onderscheidt drie ontwikkelingsdomeinen: 1 Actuariële technische vaardigheden, 2 Professionele vaardigheden, 3 Niet-technische vaardigheden. Onder actuariële technische vaardigheden dienen dezen te worden verstaan die het lid toelaten om zijn actuariële expertise te handhaven. De professionele vaardigheden omvatten ethiek, deontologie en professionele normen. Niet-technische vaardigheden zijn vaardigheden die niet onmiddellijk verbonden zijn aan actuariële onderwerpen, zoals bijvoorbeeld: informatica, management, persoonlijke vaardigheden ( tijdsbeheer, onafhankelijkheid van mening, ) Minimale CPD vereisten De minimale vereisten zijn verschillend voor de drie domeinen: 1 Actuariële technische vaardigheden: elk lid moet over een periode van 3 jaar 60 CPD punten behalen (zie verder). 2 Professionele vaardigheden: elk lid moet minstens één keer om de 3 jaar deelnemen aan een event gedurende dewelke het professionalisme behandeld wordt. 3 Niet-technische vaardigheden: geen minimale vereisten Aanbevelingen Elk lid moet CPD punten verwerven op basis van een beperkt aantal activiteiten (zie verder). Men kan slechts de 60 punten verwerven door het volgen van opleidingen. Het IA BE beveelt echter elk lid ten stelligste aan om zijn opleidingsprogramma te diversifiëren. Het IA BE heeft bijgevolg de volgende aanbevelingen:

4 - De leden zouden hun CPD activiteiten niet moeten beperken tot het louter volgen van opleidingen, seminaries, - Alle leden worden uitgenodigd om deel te nemen aan werkgroepen en andere technische comités. - Alle leden worden uitgenodigd om cursussen te geven. - Alle leden worden uitgenodigd om artikels te schrijven. De activiteiten die niet gemeten kunnen worden (zie lager) worden om praktische redenen niet rekening gebracht in het puntensysteem. Nochtans moedigen wij elk lid aan om dit type van activiteiten toch op te nemen in zijn eigen ontwikkelingsprogramma. Zoals in elk beroep, is de ontwikkeling van niet-technische vaardigheden ook zeer belangrijk in de carrière van een lid. Hoewel dit domein niet opgenomen is in het toepassingsveld van de minimale vereisten (gegeven dat het niet gaat om vaardigheden specifiek op het vlak van actuariële wetenschappen), bevelen wij nochtans elk lid aan om ze toch op te nemen in hun ontwikkelingsprogramma, rekeninghoudende met hun persoonlijke situatie en ervaring Activiteiten in aanmerking genomen voor de minimale vereisten Minimale vereisten voor de ontwikkeling van actuariële technische vaardigheden De ontwikkeling van actuariële technische vaardigheden kan gebaseerd zijn op talrijke verschillende activiteiten. De deelname aan bepaalde soorten van activiteiten kan gemakkelijk opgevolgd en gemeten worden, daar waar dit veel minder het geval is voor andere activiteiten. Objectiviteit is een essentieel criterium in de opvolging van de professionele ontwikkeling van de effectieve leden. Volgens deze filosofie, worden uitsluitend meetbare activiteiten in aanmerking genomen om na te gaan of de minimale vereisten inzake CPD voldaan zijn. De lijst van activiteiten die in aanmerking worden genomen voor deze minimale vereisten is de volgende: - Deelname aan actuariële vergaderingen, seminaries, colloquia en werkgroepen. Voorbeelden: IME congres, ASTIN, AFIR of IAA colloquia, seminaries ingericht door actuariële verenigingen of door de universiteiten, Groupe Consultatif Actuariel Européen (GC) en/of de International Actuarial Association (IAA). - Deelname aan cursussen ingericht door geaccrediteerde CPD opleidingsinstanties. Voorbeelden: opleidingen van het IA BE, colloquia, universitaire opleidingen, opleidingen ingericht door professionele organisaties, opleidingen ingericht door interne opleidingscentra van ondernemingen. - E-learning, op voorwaarde dat de deelnemer slaagt aan het examen verbonden aan de opleiding. Voorbeeld: e-learning ingericht door het SOA.

5 - Deelname aan relevante commerciële conferenties of seminaries. Conferenties worden niet beschouwd als zijnde cursussen. Ze worden gekarakteriseerd door een opeenvolging van diverse sprekers, die allen een ander onderwerp behandelen. - Deelname aan relevante cursussen ingericht door de werkgever. Dit zijn cursussen ingericht door een niet geaccrediteerde organisator. - Deelname aan de werkzaamheden van technische comités op (inter)nationaal vlak, inclusief de comités binnen de (inter)nationale actuariële vereniging of de GC. Dit omvat diverse activiteiten. Op Belgisch niveau, omvat dit de werkzaamheden van de werkgroepen van de IA BE zoals bijvoorbeeld de sterftetafels, IAS, Solvabiliteit II, ALM, tweede pijler of de gezamenlijke werkgroepen Assuralia IA BE over Solvency II. Op internationaal vlak, de diverse technische werkgroepen in de schoot van de GC en het IAA. - Opleiding van andere actuarissen en/of actuariële studenten. Opleiding geven betekent het geven van cursussen zoals hierboven gedefinieerd. - Begeleiding van een meesterproef van een student. De studenten worden niet uitsluitend beperkt tot deze in de actuariële wetenschappen. De begeleider dient de officiële lezer van de thesis te zijn. - Begeleiding van stages van studenten. Sommige studenten voeren een stage uit tijdens hun studies. Deze stage kan verplicht (zoals bijvoorbeeld aan de UCL of zekere franse universiteiten) of facultatief zijn. Men valoriseert hier het werk uitgevoerd als begeleider binnenin het bedrijf waar de student te werk gesteld is gedurende zijn stage. De studenten worden niet uitsluitend beperkt tot deze in de actuariële wetenschappen. - Publicatie van wetenschappelijke papers en wetenschappelijke boeken. Een artikel wordt beschouwd als zijnde wetenschappelijk indien het gepubliceerd is in een wetenschappelijk tijdschrift, met andere woorden een tijdschrift dat een referentiesysteem toepast voor het aanvaarden van artikels. - Relevante uiteenzettingen geven op conferenties en seminaries - Deelname aan de IA BE prijs als lezer of lid van de jury De activiteiten die hierboven zijn opgesomd komen in aanmerking voor CPD activiteiten indien ze betrekking hebben op actuariële technische onderwerpen. De volgende activiteiten worden niet in aanmerking genomen voor de minimale vereisten: - Activiteiten vermeld in de lijst van activiteiten die in aanmerking komen voor de bovenstaande minimale vereisten, maar die geen betrekking hebben op actuariële technische problematieken. - De deelname aan een onderzoeksopdracht, hetzij ten individuele titel hetzij in groep.

6 - De voorbereiding van een opleiding of een seminarie (dit is reeds indirect opgenomen door het toekennen van een hoger gewicht aan deze activiteit zie verder). - De voorbereiding van studiemateriaal voor de studenten (idem). - Wetenschappelijk onderzoek dat niet leidt tot een publicatie of tot meetbare resultaten, zoals bijvoorbeeld het lezen van boeken, van publicaties, - De publicatie van niet-wetenschappelijke publicaties. - De deelname aan discussiegroepen rond actuariële onderwerpen. - De vergaderingen van interne werkgroepen, de ontmoetingen met andere verzekeringsmaatschappijen, de controleoverheden of anderen, worden beschouwd als business as usual en beantwoorden niet aan de CPD objectieven Minimale vereisten voor de ontwikkeling van professionele vaardigheden Elk lid moet minstens één keer om de drie jaar deelnemen aan een opleiding over professionalisme. Bijvoorbeeld: - een evenement ingericht door het IA BE - een gelijkaardig evenement ingericht door een andere actuariële vereniging of Opleidingsorganisatie CPD punten Een CPD punt is een eenheid die een waarde toekent aan een geaccrediteerde CPD activiteit. De basisregel is de volgende: elk uur gevolgde opleiding geeft recht op één CPD punt. CPD punten toegekend aan andere activiteiten worden in functie hiervan bepaald. Een effectief lid moet in een periode van 3 kalenderjaar 60 CPD punten verwerven. Idealiter moet een lid 20 CPD punten per jaar verwerven. We hebben er begrip voor dat gedurende welbepaalde periodes in de professionele carrière het moeilijk zal zijn om te voldoen aan de vereisten voor het verwerven van de CPD punten. Daarom kan een lid zijn CPD activiteiten plannen over een periode van drie jaar. Voor alle effectieve leden op het moment van de oprichting van het IA BE (21 oktober 2009) begint de eerste referentieperiode voor het verwerven van de 60 punten op 1 september 2009 en loopt deze af op 31 december Deze eerste periode is bijgevolg uitzonderlijk verlengd tot drie jaar en vier maanden, de voorwaarde van 60 CPD punten blijft onveranderd. Indien een persoon effectief lid van het IA BE wordt in de loop van het kalenderjaar, dan zal het eerste jaar pro rata temporis in aanmerking worden genomen. Indien een effectief lid wegens medische redenen ( vaderschapsverlof inbegrepen) niet in staat is om te werken gedurende meer dan 14 weken verspreid over een periode van drie jaar, dan wordt de referentieperiode niet gewijzigd, maar wordt het aantal te verwerven CPD punten pro rata temporis aangepast. Het teveel aan verworven CPD punten op het einde van de driejarige periode wordt niet overgedragen naar een volgende driejarige periode.

7 Het totaal aantal CPD punten per activiteit over een periode van drie jaar is beperkt volgens de limieten opgenomen in onderstaande tabel: Activiteit CPD punt Maximum punten op 60 Deelname aan nationale of internationale actuariële vergaderingen, seminaries, 1 uur = 1 CPD punt 45 colloquia en werkgroepen Deelname aan cursussen ingericht door geaccrediteerde CPD opleidingsinstanties Deelname aan relevante commerciële conferenties of seminaries Deelname aan relevante cursussen ingericht door de werkgever Deelname aan de werkzaamheden van technische comités op (inter)nationaal vlak, inclusief de comités binnen de (inter)nationale actuariële vereniging of de GC Opleiding van andere actuarissen en/of actuariële studenten (2) Begeleiding van een meesterproef van een student Begeleiding van stages van studenten Publicatie van wetenschappelijke papers en wetenschappelijke boeken Relevante uiteenzettingen geven op conferenties en seminaries Deelname aan de IA BE prijs als lezer of lid van de jury 1 uur = 1 CPD punt X 2 indien geslaagd voor het examen (1) 1 uur = 1 CPD punt 45 1 uur = 1 CPD punt 15 1 uur = 1 CPD punt 30 1 uur = 3 CPD punten (3) 45 1 student = 10 CPD punten Onbeperkt 30 1 student = 10 CPD (4) 30 1 bladzijde = 2 CPD (5) 45 1 uur = 1,5 CPD (6) 30 Lezer: 3 CPD per thesis Jurylid: 2 CPD per sessie (1) Het slagen in een examen vertegenwoordigt een extra inspanning die beloond wordt. Indien men geslaagd is in het examen, is de deelname aan de cursus niet verplicht. (2) Diverse equivalente sessies gerelateerd aan hetzelfde onderwerp worden niet in aanmerking genomen als diverse evenementen en geven bijgevolg geen recht op dubbele telling. (3) Het hoger gewicht wordt toegekend wegens de extra tijd die nodig is ter voorbereiding van het onderwerp en de cursusmaterialen. (4) De standaard stageperiode bedraagt 30 werkdagen. In geval de duurtijd van de stageperiode hiervan afwijkt, wordt het aantal CPD punten pro rata temporis aangepast. (5) Indien er meerdere auteurs zijn is het aantal CPD punten per auteur gelijk aan het totaal aantal CPD punten verdeeld door het aantal auteurs. (6) De onderwerpen worden meer algemeen behandeld en vereisen bijgevolg minder voorbereidingstijd in vergelijking met het geven van cursussen. 18

8 3.6. Toekenning van CPD punten Algemeenheden Het ComAc zal beslisen of een specifieke activiteit in aanmerking komt voor CPD en in het desbetreffende geval hoeveel punten eraan toegekend zullen worden. Het ComAc zal interne regels op punt stellen om zijn missie op objectieve wijze te kunnen vervullen Organisatoren van geaccrediteerde CPD opleidingen Elke organisator van CPD opleidingen moet een accreditatie bekomen bij het ComAc vooraleer de opleidingen die hij inricht in aanmerking genomen kunnen worden als CPD activiteiten. Evenwel impliceert dit niet dat alle cursussen ingericht door een opleider die CPD geaccrediteerd is de facto geaccrediteerd zijn. Alle cursussen zijn onderworpen aan de normale accredidatieprocedure zoals beschreven in dit document. De interne opleidingscentra van ondernemingen of van groepen kunnen een aanvraag indienen om een opleider van geaccrediteerde CPD opleidingen te worden. Bepaalde opleiders van geaccrediteerde CPD opleidingen zijn automatisch geaccrediteerd, zoals bijvoorbeeld de universiteiten, de Groupe Consultatif, de IAA en de nationale actuariële verenigingen. De organisatoren van geaccrediteerde CPD opleidingen krijgen de toelating om hun status publiekelijk bekend te maken. Het Accredidatiecomité kan ten allen tijde de accreditatie van een opleider van CPD opleidingen herevalueren en/of het aantal CPD punten toegekend aan een opleiding Accreditatie van CPD activiteiten De accreditatie voor CPD activiteiten kan zowel op voorhand als achteraf worden aangevraagd, maar uiterlijk drie maanden na de voltooiing van de relevante activiteit. Een uitzondering hierop vormen de opleidingen verzorgd door de werkgever. Hiervoor moet de aanvraag voor accreditatie altijd minstens twee weken voor de aanvang van de cursus worden ingediend. Het ComAc zal een oordeel vellen binnen de vier weken na aanvraag, behalve voor de opleidingen ingericht door de werkgever. Hiervoor is de periode gereduceerd tot twee weken na ontvangst van de aanvraag. Het ComAc zal de aanvrager informeren over de beslissing. Een negatieve uitspraak moet gemotiveerd worden. Van zodra de CPD activiteit geaccrediteerd is voor één effectief lid, is het automatisch geaccrediteerd voor alle effectieve leden.

9 Het ComAc zal alle organisatoren van opleidingen en seminaries aansporen om op voorhand de corresponderende CPD punten aan te vragen. Evenwel vereisen de volgende sommige CPD activiteiten geen accreditatie van het ComAc: - CPD punten toegekend door andere (internationale) actuariële verenigingen worden in aanmerking genomen in het Belgische CPD system gebaseerd op het equivalentieprincipe; - Cursussen gedoceerd aan de universiteit vereisen geen accreditatie, behalve in geval van e-learning; - Cursussen ingericht door de IA BE zullen altijd melding maken van de corresponderende CPD punten; - Docenten van geaccrediteerde opleidingen, begeleiders van stages of thesissen en sprekers op een geaccrediteerde conferentie of seminaries verwerven hun CPD punten zonder bijkomende accreditatie Bekendmaking Alle CPD geaccrediteerde activiteiten zullen gepubliceerd worden op de website van IA BE Meningsverschil tussen een effectief lid en het ComAc Indien een aanvrager niet akkoord gaat met de beslissing genomen door het ComAc, kan hij binnen de maand een verzoek tot herziening van de beslissing indienen. Dit verzoek dient vergezeld zijn met de argumentatie waarom hij niet akkoord gaat. Indien deze herziening opnieuw niet gunstig is, dan kan hij, dezelfde redenen oproepend, binnen de maand een beroep indienen bij het Bestuur van het IA BE. Het Bestuur van het IA BE zal binnen de drie maanden na ontvangst van het beroep antwoorden.

10 3.7. Registratie en controle Op het einde van het kalenderjaar en binnen een periode van één maand, dient elk effectief lid zijn volledig CPD paspoort elektronisch te vervolledigen. Het CPD paspoort bevat een samenvatting van de CPD activiteiten en van de CPD punten verworven in de loop van het jaar. Elk effectief lid heeft de verplichting om alle bewijsstukken van de verworven CPD punten bij te houden. Voorbeelden van dergelijke documenten zijn opgenomen in onderstaande tabel. Activiteit Deelname aan nationale of internationale actuariële vergaderingen, seminaries, colloquia en werkgroepen Deelname aan cursussen ingericht door geaccrediteerde CPD opleidingsinstanties Deelname aan relevante commerciële conferenties of seminaries Deelname aan relevante cursussen ingericht door de werkgever Deelname aan de werkzaamheden van technische comités op (inter)nationaal vlak, inclusief de comités binnen de IAA of de GC Opleiding van andere actuarissen en/of actuariële studenten (2) Begeleiding van een meesterproef van een student Begeleiding van stages van studenten Publicatie van wetenschappelijke papers en wetenschappelijke boeken Relevante uiteenzettingen geven op conferenties en seminaries Deelname aan de IA BE prijs als lezer of lid van de jury Bewijsstuk Deelnamebewijs (1) afgeleverd door de inrichter Deelnamebewijs afgeleverd door de inrichter Deelnamebewijs afgeleverd door de inrichter Deelnamebewijs afgeleverd door de inrichter Deelnamebewijs afgeleverd door de inrichter Opleidingsprogramma en bewijs van deelname (2) Aanduiding van promotor als officiële lezer van een meesterproef Stageaanvraag verstuurd naar de universiteit Kopie van het stagecontract Stageverslag Paper en bevestiging van publicatie door de uitgever Officiële aankondiging van de publicatie van het boek Opleidingsprogramma en bevestiging van deelname Geschreven bevestiging door de IA BE (1) Het deelnamebewijs is hetzij het standaard deelnamebewijs van het IA BE hetzij het standaard certificaat van de inrichter (wanneer hij de gewoonte heeft om CPD evenementen in te richten). (2) Een standaard aanwezigheidsattest zal door het IA BE ter beschikking worden gesteld. De bewijsstukken moeten ter beschikking worden gesteld aan het IA BE voor een eventuele grondige controle gedurende drie jaar volgende op elke driejarige CPD periode. Op het einde van elke driejarige CPD periode, reserveert het IA BE zich het recht om de bewijsstukken te controleren van de effectieve leden.

11 3.8. Sancties Indien een lid niet het vereiste aantal punten heeft verworven in een periode van drie jaar, heeft hij nog een jaar de mogelijkheid om aan de vereisten te voldoen vanaf het moment dat de driejarige periode is verstreken. Niettemin zal de nieuwe driejarige periode ook van start gaan. Elk CPD punt dat niet verworven was zal bijgevolg bijgevoegd worden bij de 60 punten vereist in de volgende driejarige periode en moet verworven worden in het eerste jaar van de deze periode. Indien een lid er niet in slaagt om binnen de vier jaar na de aanvang van dit programma of van de latere cycli de vereiste punten voor zijn CPD programma te verwerven, zal het Bestuur van het IA BE hiervan op de hoogte worden gebracht. De sancties, zoals vermeld in artikel 51 van de Statuten, zullen dan van toepassing zijn Onderbrekingen van CPD Het is mogelijk dat een lid voor een tijdelijke periode ontslag neemt uit het IA BE of van zijn kwalificatie van effectief lid en zijn CPD programma beëindigt. Een dergelijke persoon die opnieuw effectief lid wenst te worden, moet er zich toe engageren om opnieuw de vereisten van het IA BE te respecteren, in het bijzonder de CPD vereisten. Hij verbindt er zich tevens toe om de niet verworven CPD punten, tijdens de onderbrekingsperiode, te verwerven. Evenwel kan het ComAc geval per geval beslissen om het aantal nog te verwerven CPD punten te verminderen. In geval van onderbreking van CPD wegens onvoorziene omstandigheden, anders dan ziekte, zal het ComAc de situatie geval per geval onderzoeken Afwijkingen Het ComAc is de enige autoriteit gemachtigd om afwijkingen op de CPD regels van het IA BE toe te staan Documenten CPD Een standaard CPD paspoort wordt afgeleverd aan alle effectieve leden. Standaard aanwezigheidsformulieren zullen worden afgeleverd aan de effectieve leden. De organisatoren van geaccrediteerde CPD opleidingen of voorzitters van de werkgroepen kunnen tevens op aanvraag standaard aanwezigheidsformulieren bekomen.

HUISHOUDELIJK REGLEMENT (EXTRACT)

HUISHOUDELIJK REGLEMENT (EXTRACT) 1. Inleiding HUISHOUDELIJK REGLEMENT (EXTRACT) Evaluatie van de opleidingen die in aanmerking komen voor de Continuing Professional Development (CPD) Conform Artikel 24 van de Statuten zal het ComAc de

Nadere informatie

Hoofdstuk 10: Continuous Professional Development (CPD)

Hoofdstuk 10: Continuous Professional Development (CPD) Instituut van de Actuarissen in België Uittreksel Huishoudelijk Reglement Hoofdstuk 10: Continuous Professional Development (CPD) 10.1. Inleiding Het CPD systeem werd ontwikkeld voor de professionele ontwikkeling

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT IA BE

HUISHOUDELIJK REGLEMENT IA BE HUISHOUDELIJK REGLEMENT IA BE Versie 7 december 2015 Instituut van de Actuarissen in België Goedgekeurd tijdens de Algemene Vergadering van 10 december 2015 1. Inleiding Conform Artikel 7 van de Statuten

Nadere informatie

Dit Huishoudelijk Reglement werd goedgekeurd door de Algemene Vergadering op datum van

Dit Huishoudelijk Reglement werd goedgekeurd door de Algemene Vergadering op datum van Instituut van de Actuarissen in België Huishoudelijk Reglement Hoofdstuk 1: Inleiding Conform Artikel 34 van de Statuten van het Instituut van de Actuarissen in België (hierna: het Instituut) stelt het

Nadere informatie

Ieder advocaat stelt vrij zijn jaarlijks vormingsprogramma samen. Het volgen van activiteiten van permanente vorming levert punten op.

Ieder advocaat stelt vrij zijn jaarlijks vormingsprogramma samen. Het volgen van activiteiten van permanente vorming levert punten op. ORDE VAN VLAAMSE BALIES REGLEMENT INZAKE PERMANENTE VORMING Artikel 1 Permanente vorming is een deontologische plicht voor ieder advocaat. Permanente vorming in de zin van dit reglement betekent zich op

Nadere informatie

Reglement van orde inzake de permanente vorming Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars

Reglement van orde inzake de permanente vorming Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars Reglement van orde inzake de permanente vorming Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars Ratio legis van reglement van orde inzake de permanente beroepsvorming: De Nationale Raad houdt een pleidooi voor

Nadere informatie

Voorwoord GEDRAGSREGELS VAN DE VERZEKERINGSSECTOR INZAKE DE REGELMATIGE BIJSCHOLING VAN TUSSENPERSONEN IN BANK- EN BELEGGINGSDIENSTEN

Voorwoord GEDRAGSREGELS VAN DE VERZEKERINGSSECTOR INZAKE DE REGELMATIGE BIJSCHOLING VAN TUSSENPERSONEN IN BANK- EN BELEGGINGSDIENSTEN JR/ml ML009069bis 24.06.2009 GEDRAGSREGELS VAN DE VERZEKERINGSSECTOR INZAKE DE REGELMATIGE BIJSCHOLING VAN TUSSENPERSONEN IN BANK- EN BELEGGINGSDIENSTEN Voorwoord De verzekeringssector wordt in het kader

Nadere informatie

GEDRAGSREGELS VAN DE VERZEKERINGSSECTOR INZAKE GEREGELDE BIJSCHOLING VERZEKERINGSBEMIDDELING EN -DISTRIBUTIE

GEDRAGSREGELS VAN DE VERZEKERINGSSECTOR INZAKE GEREGELDE BIJSCHOLING VERZEKERINGSBEMIDDELING EN -DISTRIBUTIE ML009122 31.12.2009 GEDRAGSREGELS VAN DE VERZEKERINGSSECTOR INZAKE GEREGELDE BIJSCHOLING VERZEKERINGSBEMIDDELING EN -DISTRIBUTIE Voorwoord Aan de hand van deze gedragsregels, minstens onderschreven door

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER «ARTIKEL 146» - BIJZONDERE VRIJSTELLINGEN VOOR DE UITOEFENING VAN ZEKERE DELEN VAN DE GENEESKUNDE

AANVRAAGFORMULIER «ARTIKEL 146» - BIJZONDERE VRIJSTELLINGEN VOOR DE UITOEFENING VAN ZEKERE DELEN VAN DE GENEESKUNDE AANVRAAGFORMULIER «ARTIKEL 146» - BIJZONDERE VRIJSTELLINGEN VOOR DE UITOEFENING VAN ZEKERE DELEN VAN DE GENEESKUNDE PERSOONLIJKE GEGEVENS VAN DE AANVRAGER Naam : Voornaam : Nationaliteit : Geboortedatum

Nadere informatie

BELCLIV-prijs 2018 voor de beste masterthesis over informaticaveiligheid 1 van 8 INHOUDSOPGAVE

BELCLIV-prijs 2018 voor de beste masterthesis over informaticaveiligheid 1 van 8 INHOUDSOPGAVE BELCLIV-prijs 2018 voor de beste masterthesis over informaticaveiligheid 1 van 8 INHOUDSOPGAVE 1. DE DOELSTELLINGEN VAN BELCLIV... 2 2. DE BELCLIV-PRIJS... 2 3. AANMERKINGSCRITERIA... 3 4. BEOORDELINGSCRITERIA...

Nadere informatie

BITO-eindwerkprijs Reglement

BITO-eindwerkprijs Reglement Reglement 2017-2018 Belgisch Instituut der Transportorganisatoren vzw Stapelhuisstraat 5a, 1020 Brussel T : [02/230.30.43 C : mail@bito-ibot.be Reglement 2017-2018 2 INHOUD BITO-eindwerkprijs 3 Eindwerken

Nadere informatie

Reglement van Toelating

Reglement van Toelating Reglement van Toelating Begripsbepalingen Artikel 1. Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder: de Orde: de Nederlandse Orde van Register EDP-Auditors; het Bestuur: het bestuur van de Nederlandse

Nadere informatie

! " #" $ % & $ & "! ' ( ) & ) & ) * + *,+ *,+ + -.& / 0 (

!  # $ % & $ & ! ' ( ) & ) & ) * + *,+ *,+ + -.& / 0 ( De tekst in cursief is het Aanvullend facultair reglement betreffende het doctoraat in de wetenschappen en het doctoraat in de toegepaste biologische wetenschappen De bijzondere bepalingen en criteria

Nadere informatie

STUDIEGIDS (v. 3.0) INLEIDING

STUDIEGIDS (v. 3.0) INLEIDING STUDIEGIDS (v. 3.0) DEZE STUDIEGIDS GEEFT EEN OVERZICHT VAN DE OPLEIDINGEN EN DE VOORWAARDEN. VANAF 2014 KUNNEN SOMMIGE COLLEGES VIA INTERNET GEVOLGD WORDEN. ANDERE COLLEGES VEREISEN DAT DE STUDENT DE

Nadere informatie

Kwaliteitsbevordering in de kinesitherapie Reglement

Kwaliteitsbevordering in de kinesitherapie Reglement Reglement 1. Voorwaarden voor deelname aan het systeem van kwaliteitsbevordering Hij is erkend als kinesitherapeut door de minister tot wiens bevoegdheid Volksgezondheid behoort. Hij heeft een persoonlijk

Nadere informatie

Erkenningscertificaat Genetisch Laboratorium Supervisor.

Erkenningscertificaat Genetisch Laboratorium Supervisor. Erkenningscertificaat Genetisch Laboratorium Supervisor. Doel van het certificaat Het certificaat van Genetisch Laboratorium Supervisor wordt uitgereikt door de Belgian Society of Human Genetics (BeSHG).

Nadere informatie

Facultair reglement Mobiliteitsfonds FPPW

Facultair reglement Mobiliteitsfonds FPPW FACULTEIT PSYCHOLOGIE EN PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN Facultair reglement Mobiliteitsfonds FPPW Unaniem goedgekeurd door de Faculteitsraad op 8 oktober 2014 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1.1 Het

Nadere informatie

ERKEND BOEKHOUDER-FISCALIST WORDEN. Verantwoordelijke uitgever: Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten

ERKEND BOEKHOUDER-FISCALIST WORDEN. Verantwoordelijke uitgever: Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten ERKEND BOEKHOUDER-FISCALIST WORDEN Verantwoordelijke uitgever: Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten 10/2017 DE BEROEPSACTIVITEITEN DE 2 BEROEPSPERSPECTIEVEN Fiscaliteit Boekhouder-fiscalist

Nadere informatie

Toelichting Reglement Permanente Educatie (PE) Toelichting bij het Reglement Permanente Educatie per 1 januari 2016

Toelichting Reglement Permanente Educatie (PE) Toelichting bij het Reglement Permanente Educatie per 1 januari 2016 Toelichting Reglement Permanente Educatie (PE) Toelichting bij het Reglement Permanente Educatie per 1 januari 2016 Hoofdindeling: Beroepsreglementering Categorie: Overige standaarden Opgesteld door: Bureau

Nadere informatie

Regeling MVK-bijlage 2

Regeling MVK-bijlage 2 Onderhoud vakbekwaamheid voor gecertificeerde middelbaar veiligheidskundigen Inleiding In deze bijlage wordt de werkwijze van het systeem voor onderhoud van de vakbekwaamheid van gecertificeerde middelbaar-

Nadere informatie

Om opgenomen te worden in het kwaliteitsregister moet een kinesitherapeut aan de volgende voorwaarden voldoen:

Om opgenomen te worden in het kwaliteitsregister moet een kinesitherapeut aan de volgende voorwaarden voldoen: 1. Voorwaarden Procedure voor het kwaliteitsregister 2. Praktische aspecten van de kwaliteitsbevordering 3. Organisatie van de permanente navorming en intercollegiale toetsing 4. Erkenning van navormingsactiviteiten

Nadere informatie

Toelichting Reglement Permanente Educatie (PE) Toelichting bij het Reglement Permanente Educatie per 1 januari 2016

Toelichting Reglement Permanente Educatie (PE) Toelichting bij het Reglement Permanente Educatie per 1 januari 2016 Toelichting Reglement Permanente Educatie (PE) Toelichting bij het Reglement Permanente Educatie per 1 januari 2016 Hoofdindeling: Beroepsreglementering Categorie: Overige standaarden Opgesteld door: Bureau

Nadere informatie

RICHTLIJN 2010/03: Permanente vorming & verplichte seminaries stagiair

RICHTLIJN 2010/03: Permanente vorming & verplichte seminaries stagiair RICHTLIJN 2010/03: Permanente vorming & verplichte seminaries stagiair Principe : Verplichting voor leden en stagiairs: zie artikel 15 Reglement van Plichtenleer & Richtlijn Nationale Raad 2010/03 Hoeveel

Nadere informatie

CPD Continuing Professional Development

CPD Continuing Professional Development Netherlands Branch CPD Continuing Professional Development -Professionele ontwikkeling- IFE Nederland, Stationsstraat 98, 9679 EG, Scheemda. Rabobank Sneek-ZuidwestFriesland: 11.65.35.628 IFE Nederland

Nadere informatie

Aanvraagformulier: 1. Algemene gegevens. Lidmaatschap: Algemene gegevens:

Aanvraagformulier: 1. Algemene gegevens. Lidmaatschap: Algemene gegevens: Aanvraagformulier: 1. Algemene gegevens U dient minimaal 1 kalenderjaar (van 1 januari tem 31 december) betalend lid te zijn van het BHT om in aanmerking te komen voor de erkenningsprocedure van beginnend

Nadere informatie

RO&RC : REGLEMENT BELGISCHE KAMPIOENSCHAPPEN

RO&RC : REGLEMENT BELGISCHE KAMPIOENSCHAPPEN KONINKLIJK BELGISCH YACHTING VERBOND vzw FEDERATION ROYALE BELGE DU YACHTING asbl RO&RC : REGLEMENT BELGISCHE KAMPIOENSCHAPPEN Goedgekeurd RO&RC/KBYV 29-03-2011 - RvB/KBYV 27-04-2011 Dit reglement is geldig

Nadere informatie

Interuniversitaire. Permanente Vorming Arbeidsgeneeskunde

Interuniversitaire. Permanente Vorming Arbeidsgeneeskunde Interuniversitaire Permanente Vorming Arbeidsgeneeskunde Inleiding De GSO-er (geneesheer-specialist in opleiding) in de Arbeidsgeneeskunde moet 2 jaar stage doen in een erkende stagedienst onder de begeleiding

Nadere informatie

Verantwoordelijke uitgever: Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten. ERKEND BOEKHOUDER-FISCALIST WORdEN

Verantwoordelijke uitgever: Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten. ERKEND BOEKHOUDER-FISCALIST WORdEN Verantwoordelijke uitgever: Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten ERKEND BOEKHOUDER-FISCALIST WORdEN DE BEROEPSACTIVITEITEN De 2 beroepsperspectieven Fiscaliteit Boekhouder-fiscalist

Nadere informatie

Projectoproep Kankerplan Actie 24 : Wetenschappelijke analyse in de onco-geriatrie

Projectoproep Kankerplan Actie 24 : Wetenschappelijke analyse in de onco-geriatrie B Projectoproep Kankerplan Actie 24 : Wetenschappelijke analyse in de onco-geriatrie Inleiding Deze projectoproep kadert binnen de verderzetting van Actie 24 van het Kankerplan: Steun aan pilootprojecten

Nadere informatie

HOOFDSTUK 16 PRAKTISCH EXAMEN

HOOFDSTUK 16 PRAKTISCH EXAMEN HOOFDSTUK 16 PRAKTISCH EXAMEN INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA 1. Voor welke categorie?... 2 2. Wie kan deelnemen?... 3 3. Voor te leggen documenten... 3 3.1. Documenten van de begeleider... 4 3.2. Documenten

Nadere informatie

Reglement Permanente Educatie (PE) Leden Actuaris AG en Leden Actuarieel Analist AG. Geldend vanaf 1 januari 2016

Reglement Permanente Educatie (PE) Leden Actuaris AG en Leden Actuarieel Analist AG. Geldend vanaf 1 januari 2016 Reglement Permanente Educatie (PE) Leden Actuaris AG en Leden Actuarieel Analist AG Geldend vanaf 1 januari 2016 Hoofdindeling: Beroepsreglementering Categorie: Gedragsregels Opgesteld door: Bureau AG

Nadere informatie

Registratienormen Ingangsdatum en versie: 1 oktober 2016

Registratienormen Ingangsdatum en versie: 1 oktober 2016 Registratienormen Ingangsdatum en versie: 1 oktober 2016 Deze registratienorm geldt voor alle nieuwe-, hernieuwde- en herregistraties van preventieassistenten vanaf de ingangsdatum. De wijziging ten opzichte

Nadere informatie

Verdeelsleutel voor de subsidie voor culturele verenigingen die lid zijn van de cultuurraad van Zwalm.

Verdeelsleutel voor de subsidie voor culturele verenigingen die lid zijn van de cultuurraad van Zwalm. 1 Verdeelsleutel voor de subsidie voor culturele verenigingen die lid zijn van de cultuurraad van Zwalm. Algemene bepalingen Art. 1 Binnen de perken van de kredieten, daartoe goedgekeurd op de gemeentebegroting,

Nadere informatie

Standaard informatie voor de aanvraag tot goedkeuring van een GEMEENSCHAPPELIJKE DIENST VOOR FYSISCHE CONTROLE

Standaard informatie voor de aanvraag tot goedkeuring van een GEMEENSCHAPPELIJKE DIENST VOOR FYSISCHE CONTROLE Standaard informatie voor de aanvraag tot goedkeuring van een GEMEENSCHAPPELIJKE DIENST VOOR FYSISCHE CONTROLE 0. Reglementaire basis Artikel 23.1.1 van het Koninklijk Besluit van 20 juli 2001 voor de

Nadere informatie

COMMISSIE TANK CLEANING GECOÖRDINEERDE VERSIE

COMMISSIE TANK CLEANING GECOÖRDINEERDE VERSIE COMMISSIE TANK CLEANING GECOÖRDINEERDE VERSIE Preambule Huidig reglement van de orde strekt ertoe de zaken te regelen die niet statutair voorzien zijn in de oprichtingsakte van de V.Z.W. Commissie Tank

Nadere informatie

De ingangsdatum van deze accreditatieregelgeving is 1 april 2017.

De ingangsdatum van deze accreditatieregelgeving is 1 april 2017. KAMG. Regelgeving voor het verkrijgen van accreditatie-uren voor overige deskundigheidsbevordering door artsen Maatschappij en Gezondheid en profielartsen Maatschappij en Gezondheid De ingangsdatum van

Nadere informatie

Nota 1 m.b.t. de organisatie van het toelatingsexamen tot de stage van accountant

Nota 1 m.b.t. de organisatie van het toelatingsexamen tot de stage van accountant Nota 1 m.b.t. de organisatie van het toelatingsexamen tot de stage van accountant De Wet van 22 april 1999 betreffende de boekhoudkundige en fiscale beroepen biedt de houders van een diploma opgenomen

Nadere informatie

STEUNKREDIET VOOR HUMAAN VOEDINGSONDERZOEK REGLEMENT

STEUNKREDIET VOOR HUMAAN VOEDINGSONDERZOEK REGLEMENT STEUNKREDIET VOOR HUMAAN VOEDINGSONDERZOEK REGLEMENT ARTIKEL 1 "Het steunkrediet voor humaan voedingsonderzoek" heeft als doel, in de schoot van Belgische Instellingen van universitair niveau, wetenschappelijke

Nadere informatie

Het Symfonisch Orkest van de Vrije Universiteit Brussel

Het Symfonisch Orkest van de Vrije Universiteit Brussel Het Symfonisch Orkest van de Vrije Universiteit Brussel STATUTEN Goedgekeurd op de Algemene Vergadering van 8 maart 2014 1. Omschrijving en zetel 1.1. Het Symfonisch Orkest van de Vrije Universiteit Brussel,

Nadere informatie

2. Dit reglement geldt voor alle aspirant-leden en gewone leden van de NOB.

2. Dit reglement geldt voor alle aspirant-leden en gewone leden van de NOB. Reglement Permanente Educatie Als bedoeld in artikel 6 lid 3 van de statuten van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs en vastgesteld door het bestuur van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs

Nadere informatie

NVVG. Regelgeving voor het verkrijgen van accreditatie-uren voor overige deskundigheidsbevordering door verzekeringsartsen

NVVG. Regelgeving voor het verkrijgen van accreditatie-uren voor overige deskundigheidsbevordering door verzekeringsartsen NVVG. Regelgeving voor het verkrijgen van accreditatie-uren voor overige deskundigheidsbevordering door verzekeringsartsen De ingangsdatum van deze accreditatieregelgeving is 1 april 2017. 1. Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

Fascia College Cursistenovereenkomst

Fascia College Cursistenovereenkomst Fascia College Cursistenovereenkomst Volgens de richtlijnen van de kmo-portefeuille dient dit document door elke cursist ingevuld en ondertekend te worden, uiterlijk bij het begin van de eerste sessie.

Nadere informatie

Opleidingsstelsels voor advocaten in de EU

Opleidingsstelsels voor advocaten in de EU Opleidingsstelsels voor advocaten in de EU Schotland Informatie verstrekt door: The Law Society of Scotland april 2014 BESCHRIJVING VAN HET NATIONALE OPLEIDINGSSTELSEL VOOR ADVOCATEN in Schotland 1. Toegang

Nadere informatie

Auteur. Onderwerp. Datum

Auteur. Onderwerp. Datum Auteur SoCompact Van Eeckhoutte, Taquet & Clesse www.bellaw.be Onderwerp Startbaanverplichting kan verlicht worden door het aanbieden van stageplaatsen Datum 5 maart 2010 Copyright and disclaimer Gelieve

Nadere informatie

Subsidiereglement ten behoeve van het plaatselijk sociaal-cultureel werk Art. 1: Algemeen: Binnen de perken van het budget zoals opgenomen in de

Subsidiereglement ten behoeve van het plaatselijk sociaal-cultureel werk Art. 1: Algemeen: Binnen de perken van het budget zoals opgenomen in de Subsidiereglement ten behoeve van het plaatselijk sociaal-cultureel werk Art. 1: Algemeen: Binnen de perken van het budget zoals opgenomen in de toelichting bij het budget -zoals goedgekeurd door de gemeenteraad-

Nadere informatie

Regeling Toelatingscommissie PThU

Regeling Toelatingscommissie PThU Regeling Toelatingscommissie PThU Artikel 1 Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: a. Commissie: de toelatingscommissie die door het college van bestuur wordt benoemd voor het uitvoeren

Nadere informatie

TELENET GROUP HOLDING NV

TELENET GROUP HOLDING NV TELENET GROUP HOLDING NV Naamloze Vennootschap naar Belgisch Recht Neerveldstraat 105 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe, Belgium RPR Brussel, Nederlandstalige afdeling 0477.702.333 (de Vennootschap) OPROEPING

Nadere informatie

Omzendbrief tot wijziging van de omzendbrief van 15 september 1998 betreffende het verblijf van vreemdelingen die in België wensen te komen studeren

Omzendbrief tot wijziging van de omzendbrief van 15 september 1998 betreffende het verblijf van vreemdelingen die in België wensen te komen studeren Datum: 01/09/2005 B.S.: 06/10/2005 Omzendbrief tot wijziging van de omzendbrief van 15 september 1998 betreffende het verblijf van vreemdelingen die in België wensen te komen studeren I. Inleiding : Krachtens

Nadere informatie

REGLEMENT PERMANENTE EDUCATIE REGISTER OPERATIONAL AUDITORS

REGLEMENT PERMANENTE EDUCATIE REGISTER OPERATIONAL AUDITORS REGLEMENT PERMANENTE EDUCATIE REGISTER OPERATIONAL AUDITORS Artikel 1 Auditor Bestuur Begrippen en afkortingen Een persoon die een objectief onderzoek uitvoert met als doel een onafhankelijk oordeel te

Nadere informatie

Audiologen en audiciens

Audiologen en audiciens Audiologen en audiciens Alles wat u wilt weten over uw erkenning 2 Audiologen en audiciens Inhoudsopgave De erkenning of de toelating om het beroep uit te oefenen...5 De audioloog en de audicien volgens

Nadere informatie

Waar vinden?

Waar vinden? RICHTLIJNEN STAGE BIBF Frank Haemers, juridische dienst BIBF Waar vinden? Richtlijn 2010/1: Regelmatig verloop van de stage met als doel de toegang tot het schriftelijk deel van het praktisch bekwaamheidsexamen

Nadere informatie

Aanbevelingen in verband met de oproepingen tot de algemene vergadering

Aanbevelingen in verband met de oproepingen tot de algemene vergadering Mededeling FSMA_2013_06 dd. 27 februari 2013 Aanbevelingen in verband met de oproepingen tot de algemene vergadering Toepassingsveld: De Belgische emittenten waarvan de aandelen zijn toegelaten tot de

Nadere informatie

Reglement Permanente Educatie (PE) Leden Actuaris AG en Leden Actuarieel Analist AG. Geldend vanaf 1 januari 2013

Reglement Permanente Educatie (PE) Leden Actuaris AG en Leden Actuarieel Analist AG. Geldend vanaf 1 januari 2013 Reglement Permanente Educatie (PE) Leden Actuaris AG en Leden Actuarieel Analist AG Geldend vanaf 1 januari 2013 Hoofdindeling: Beroepsreglementering Categorie: Gedragsregels Opgesteld door: Bureau AG

Nadere informatie

Door het e-academy Bureau, onderdeel van Thuiswinkel e-academy, vastgesteld en in werking getreden op 23 september 2015.

Door het e-academy Bureau, onderdeel van Thuiswinkel e-academy, vastgesteld en in werking getreden op 23 september 2015. Door het e-academy Bureau, onderdeel van Thuiswinkel e-academy, vastgesteld en in werking getreden op. Definities Artikel 1 1. Onder Permanente Educatie (hierna: PE) wordt in dit reglement verstaan het

Nadere informatie

REGLEMENT PERMANENTE EDUCATIE

REGLEMENT PERMANENTE EDUCATIE kwaliteitsgarantie in schade-expertise REGLEMENT PERMANENTE EDUCATIE REGLEMENT PERMANENTE EDUCATIE als bedoeld in artikel 24 statuten van de Stichting Nederlands Instituut van Register Experts gevestigd

Nadere informatie

Stagereglement Criminologie

Stagereglement Criminologie Stagereglement Criminologie Artikel 1 Voor dit reglement betekent: STAGE: Veldwerk i.v.m. een opleidingsonderdeel gedoceerd in de opleiding criminologie, verricht in een publieke of privaatrechtelijke

Nadere informatie

Opleidingsstelsels voor advocaten in de EU Schotland

Opleidingsstelsels voor advocaten in de EU Schotland Opleidingsstelsels voor advocaten in de EU Schotland Informatie verstrekt door: de Faculty of Advocates april 2014 BESCHRIJVING Schotland VAN HET NATIONALE OPLEIDINGSSTELSEL VOOR ADVOCATEN in 1 Toegang

Nadere informatie

Nota 1 m.b.t. de organisatie van het toelatingsexamen tot de stage van belastingconsulent

Nota 1 m.b.t. de organisatie van het toelatingsexamen tot de stage van belastingconsulent Nota 1 m.b.t. de organisatie van het toelatingsexamen tot de stage van belastingconsulent De Wet van 22 april 1999 betreffende de boekhoudkundige en fiscale beroepen biedt de houders van een diploma opgenomen

Nadere informatie

Specifiek beoordelingskader accreditatie van de NVK Herziene versie [Vastgesteld in de algemene leden vergadering van de NVK dd 4 november 2010]

Specifiek beoordelingskader accreditatie van de NVK Herziene versie [Vastgesteld in de algemene leden vergadering van de NVK dd 4 november 2010] Specifiek beoordelingskader accreditatie van de NVK Herziene versie 2010. [Vastgesteld in de algemene leden vergadering van de NVK dd 4 november 2010] Inhoudsopgave Inleiding Binnenlandse nascholing Buitenlandse

Nadere informatie

Besluit inzake het inrichten van de Doctoraatsopleiding Vrije Universiteit Brussel

Besluit inzake het inrichten van de Doctoraatsopleiding Vrije Universiteit Brussel Besluit inzake het inrichten van de Doctoraatsopleiding Vrije Universiteit Brussel Gelet op het decreet van 12 juni 1991 betreffende de universiteiten in de Vlaamse Gemeenschap, zoals gewijzigd, verder

Nadere informatie

Wet van 13 maart 2016 op het statuut van en het toezicht op de verzekerings- of herverzekeringsondernemingen, de artikelen 107 tot 122.

Wet van 13 maart 2016 op het statuut van en het toezicht op de verzekerings- of herverzekeringsondernemingen, de artikelen 107 tot 122. de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel tel. +32 2 221 35 88 fax + 32 2 221 31 04 ondernemingsnummer: 0203.201.340 RPR Brussel www.nbb.be Mededeling Brussel, 2 juni 2017 Kenmerk: NBB_2017_18 uw correspondent:

Nadere informatie

FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat

FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat TOELATINGSVOORWAARDEN... 1 INSCHRIJVING... 2 STUDIETRAJECT... 2 STAGE... 4 WERKEN EN STUDEREN... 4 CURSUSMATERIAAL... 5 LESSENROOSTER... 5 EXAMENS...

Nadere informatie

Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen

Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen HOOFDSTUK 1: ALGEMENE UITGANGSPUNTEN Art. 1 De GRO..M is de advies- en participatieraad van de stad Mechelen met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking

Nadere informatie

STAGEREGLEMENT KONINKLIJK BESLUIT VAN 13 MEI 1965 TOT GOEDKEURING VAN HET DOOR DE NATIONALE RAAD VAN DE ORDE DER ARCHITECTEN VASTGESTELD

STAGEREGLEMENT KONINKLIJK BESLUIT VAN 13 MEI 1965 TOT GOEDKEURING VAN HET DOOR DE NATIONALE RAAD VAN DE ORDE DER ARCHITECTEN VASTGESTELD KONINKLIJK BESLUIT VAN 13 MEI 1965 TOT GOEDKEURING VAN HET DOOR DE NATIONALE RAAD VAN DE ORDE DER ARCHITECTEN VASTGESTELD - OVERZICHT Toepassingsveld Inschrijving op de lijst van de stagiairs Organisatie

Nadere informatie

Subsidiereglement ter ondersteuning van cultuurprojecten

Subsidiereglement ter ondersteuning van cultuurprojecten GEMEENTERAAD: 26-06-2015 BEKENDMAKING: 01-07-2015 Subsidiereglement ter ondersteuning van cultuurprojecten Artikel 1. Doel Met deze subsidie wil de stad Sint-Niklaas projecten mogelijk maken of versterken

Nadere informatie

SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE WERKNEMERS TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 302. Inhoudstafel... 1. 1 Voorwerp... 2. 2 Werking in de tijd...

SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE WERKNEMERS TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 302. Inhoudstafel... 1. 1 Voorwerp... 2. 2 Werking in de tijd... SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE WERKNEMERS TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 302 Inhoudstafel Inhoudstafel... 1 1 Voorwerp... 2 2 Werking in de tijd... 2 3 Aansluiting... 2 4 De solidariteitsinstelling

Nadere informatie

Reglement voor Opleiding en Accreditatie

Reglement voor Opleiding en Accreditatie Reglement voor Opleiding en Accreditatie Artikel 1 Doel Reglement voor Opleiding en Accreditatie Het doel van het reglement is de kwaliteit van de bij de BMZM aangesloten leden hoog te houden en inzichtelijk

Nadere informatie

Orde van Vlaamse Balies

Orde van Vlaamse Balies Orde van Vlaamse Balies www.advocaat.be Koningsstraat 148 B 1000 Brussel T +32 (0)2 227 54 70 F +32 (0)2 227 54 79 info@advocaat.be REGLEMENT BETREFFENDE DE BEROEPSOPLEIDING HOOFDSTUK 1: ALGEMEEN Artikel

Nadere informatie

SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE BEDIENDEN TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 220. Inhoudstafel... 1. 1 Voorwerp... 2. 2 Werking in de tijd...

SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE BEDIENDEN TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 220. Inhoudstafel... 1. 1 Voorwerp... 2. 2 Werking in de tijd... Bijlage 4 SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE BEDIENDEN TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 220 Inhoudstafel Inhoudstafel... 1 1 Voorwerp... 2 2 Werking in de tijd... 2 3 Aansluiting... 2 4 De solidariteitsinstelling

Nadere informatie

RICHTLIJNEN STAGE BIBF. Frank Haemers, juridische dienst BIBF

RICHTLIJNEN STAGE BIBF. Frank Haemers, juridische dienst BIBF RICHTLIJNEN STAGE BIBF Frank Haemers, juridische dienst BIBF Richtlijn 2010/1: Regelmatig verloop van de stage met als doel de toegang tot het schriftelijk deel van het praktisch bekwaamheidsexamen : Minimum

Nadere informatie

Dit besluit regelt een aangelegenheid bedoeld in artikel 128 van de Grondwet krachtens artikel 138 van de Grondwet.

Dit besluit regelt een aangelegenheid bedoeld in artikel 128 van de Grondwet krachtens artikel 138 van de Grondwet. 11 JUNI 1998. Besluit van het College van de Franse Gemeenschapscommissie betreffende de toepassing van het decreet van 18 juli 1996 houdende erkenning van de instellingen die bemiddelen bij schulden (VERTALING).

Nadere informatie

Nota 1 m.b.t. de organisatie van het toelatingsexamen tot de stage van accountant

Nota 1 m.b.t. de organisatie van het toelatingsexamen tot de stage van accountant Nota 1 m.b.t. de organisatie van het toelatingsexamen tot de stage van accountant De Wet van 22 april 1999 betreffende de boekhoudkundige en fiscale beroepen biedt de houders van een diploma opgenomen

Nadere informatie

Reglement voor certificering van het label Fair-Play Restaurant - Mei 2017

Reglement voor certificering van het label Fair-Play Restaurant - Mei 2017 Reglement voor certificering van het label Fair-Play Restaurant - Mei 2017 De Belgian Restaurants Association heeft als missie om de bedrijfsleiders van de Belgische restaurants en traiteurzaken te verenigen

Nadere informatie

CENTRAAL COLLEGE SPECIALISTEN FARMACIE BESLUIT NO.8

CENTRAAL COLLEGE SPECIALISTEN FARMACIE BESLUIT NO.8 CENTRAAL COLLEGE SPECIALISTEN FARMACIE BESLUIT NO.8 INSCHRIJVING VAN APOTHEKERS MET EEN IN HET BUITENLAND VERKREGEN OPLEIDINGSTITEL IN HET REGISTER VAN ZIEKENHUISAPOTHEKERS Vastgesteld op 9 juni 2004.

Nadere informatie

Versie van 1 juli Inhoud

Versie van 1 juli Inhoud Infofiche betreffende de vrijstellingen in het kader van de erkenningen en de opleidingen voorzien door de reglementering EPB-verwarming in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Versie van 1 juli 2019 Inhoud

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT CRIMILUMNI VZW

HUISHOUDELIJK REGLEMENT CRIMILUMNI VZW HUISHOUDELIJK REGLEMENT CRIMILUMNI VZW VOORAFGAANDE TITEL Artikel 1. Het huishoudelijk reglement verduidelijkt de organisatie en de werking van de V.Z.W. Crimilumni, waarvan de statuten op 15-02-2011 onder

Nadere informatie

adviesnota de 20-20-doelstelling m.b.t. de hogeronderwijsmobiliteit

adviesnota de 20-20-doelstelling m.b.t. de hogeronderwijsmobiliteit adviesnota de 20-20-doelstelling m.b.t. de hogeronderwijsmobiliteit definities en criteria die gebruikt worden om de studentenmobiliteit te meten en te registreren 1/6 Situering Het Leuven / Louvain-la-Neuve

Nadere informatie

Onder kunstenaar wordt één of meer personen die aan één ontwerp werken verstaan.

Onder kunstenaar wordt één of meer personen die aan één ontwerp werken verstaan. Naar aanleiding van haar vijftigjarig bestaan organiseert de vriendenvereniging van het Middelheimmuseum, de Middelheim Promotors vzw, een wedstrijd voor kunst in openlucht. Daarmee wenst zij jong talent

Nadere informatie

Reglement tot het toekennen van een gemeentelijke aankoop- en vervolgpremie.

Reglement tot het toekennen van een gemeentelijke aankoop- en vervolgpremie. Reglement tot het toekennen van een gemeentelijke aankoop- en Doel van de premie. Artikel 1: 1. Om jonge gezinnen te ondersteunen in de aankoop van een woning op het grondgebied van de gemeente Middelkerke,

Nadere informatie

AANBEVELING AANGAANDE DE STAGE

AANBEVELING AANGAANDE DE STAGE AANBEVELING AANGAANDE DE STAGE Deze aanbeveling wordt gegeven in overeenstemming met art. 3, 2de lid van het Reglement van Beroepsplichten, goedgekeurd bij K.B. van 18 april 1985 (B.S., 8 mei 1985). OVERZICHT

Nadere informatie

01/10/ seminarie stagiairs 1

01/10/ seminarie stagiairs 1 RICHTLIJNEN STAGE BIBF Frank Haemers, juridische dienst BIBF Waar vinden? Richtlijn 2010/1: Regelmatig verloop van de stage met als doel de toegang tot het schriftelijk deel van het praktisch bekwaamheidsexamen

Nadere informatie

Doctoraatsreglement van de FPPW

Doctoraatsreglement van de FPPW FACULTEIT PSYCHOLOGIE EN PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN Doctoraatsreglement van de FPPW Unaniem goedgekeurd door de Faculteitsraad op 17 september 2014 1. Inleiding Dit reglement bevat faculteitsspecifieke

Nadere informatie

Reglement Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting

Reglement Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting Reglement 2013 Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Begrippen.3 Hoofdstuk 2 Inschrijving...4 Hoofdstuk 3 PE punten.5 Hoofdstuk 4 Permanente Educatie.7 Hoofdstuk

Nadere informatie

STATUTEN. De maatschappelijke zetel is gevestigd in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest.

STATUTEN. De maatschappelijke zetel is gevestigd in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest. STATUTEN HOOFDSTUK I : Vorm - Benaming - Zetel en doel Artikel 1 : VORM Het Instituut is een beroepsvereniging die de rechtspersoonlijkheid geniet, en waarvan het bestaan geregeld wordt door de wet van

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT CENTRAAL EXAMEN ENERGIEDESKUNDIGE TYPE A

EXAMENREGLEMENT CENTRAAL EXAMEN ENERGIEDESKUNDIGE TYPE A EXAMENREGLEMENT CENTRAAL EXAMEN ENERGIEDESKUNDIGE TYPE A Afdeling 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Toepassingsgebied Dit examenreglement is van toepassing op het centraal examen voor energiedeskundigen

Nadere informatie

DE ROL VAN DE ACTUARIS EN SOLVENCY II

DE ROL VAN DE ACTUARIS EN SOLVENCY II DE ROL VAN DE ACTUARIS EN SOLVENCY II Oktober 2011 1 1. Inleiding De actuariële onderbouw van Solvency II De Europese richtlijn 2009/138/EC (de Solvency II richtlijn), introduceert een nieuw kader voor

Nadere informatie

OPROEPING TOT DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING DIE ZAL WORDEN GEHOUDEN OP 22 APRIL 2014

OPROEPING TOT DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING DIE ZAL WORDEN GEHOUDEN OP 22 APRIL 2014 TiGenix Naamloze vennootschap die een openbaar beroep doet of heeft gedaan op het spaarwezen Romeinse straat 12 bus 2 3001 Leuven BTW BE 0471.340.123 RPR Leuven OPROEPING TOT DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING

Nadere informatie

redenen voor uitzendarbeid

redenen voor uitzendarbeid redenen voor uitzendarbeid Randstad-uitzendkrachten geven uw bedrijf meer kracht en flexibiliteit om in wisselende omstandigheden optimaal te functioneren. Uitzendarbeid is echter strikt gereglementeerd.

Nadere informatie

Statuten SKF vastgelegd tijdens de stichtingsvergadering van 26 juni 2004.

Statuten SKF vastgelegd tijdens de stichtingsvergadering van 26 juni 2004. Tussen ondergetekenden : Statuten SKF vastgelegd tijdens de stichtingsvergadering van 26 juni 2004. Titel I Naam, zetel, doel, duur Art. 1. De vereniging zonder winstoogmerk draagt de naam : Studiekring

Nadere informatie

bpost Naamloze vennootschap van publiek recht Muntcentrum, 1000 Brussel Ondernemingsnr. 214.596.464 (RPR Brussel) ( bpost NV )

bpost Naamloze vennootschap van publiek recht Muntcentrum, 1000 Brussel Ondernemingsnr. 214.596.464 (RPR Brussel) ( bpost NV ) bpost Naamloze vennootschap van publiek recht Muntcentrum, 1000 Brussel Ondernemingsnr. 214.596.464 (RPR Brussel) ( bpost NV ) OPROEPING TOT DE BIJZONDERE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS VAN 22

Nadere informatie

[60738] Onderwijs- en examenregeling Masteropleiding Islam in de moderne wereld. Paragraaf 1 Algemene bepalingen

[60738] Onderwijs- en examenregeling Masteropleiding Islam in de moderne wereld. Paragraaf 1 Algemene bepalingen [60738] Onderwijs- en examenregeling 2004-2005 Masteropleiding Islam in de moderne wereld Paragraaf 1 Algemene bepalingen Artikel 1.1 - Toepasselijkheid van de regeling Deze regeling is van toepassing

Nadere informatie

Scholarship 2016 District /01/2016 Rotary Foundation District 2170

Scholarship 2016 District /01/2016 Rotary Foundation District 2170 Scholarship 2016 District 2170 Objectief van de Rotary beurs Een jaar bijkomende studie (Master ) in het buitenland waar Rotary aanwezig is. De beursaal moet : een ambassadeur zijn van zijn land. Contact

Nadere informatie

Werkingssubsidies socio-culturele verenigingen

Werkingssubsidies socio-culturele verenigingen Booischotseweg 1 2235 Hulshout Tel: 015 22 40 17 www.hulshout.be hulshout@bibliotheek.be Werkingssubsidies socio-culturele verenigingen 1. Algemeen Artikel 1. Doelstelling Het gemeentebestuur verleent

Nadere informatie

Reglement voor de Permanente Educatie van in het NFFI ingeschreven deskundigen 23 oktober 2015

Reglement voor de Permanente Educatie van in het NFFI ingeschreven deskundigen 23 oktober 2015 Secretariaat: Klokkegat 26 6741 EL LUNTEREN info@nffi.nl www.nffi.nl 1. Inleiding Reglement voor de Permanente Educatie van in het NFFI ingeschreven deskundigen 23 oktober 2015 De in het register van de

Nadere informatie

Het Instituut voor bedrijfsjuristen De alma mater van de bedrijfsjuristen

Het Instituut voor bedrijfsjuristen De alma mater van de bedrijfsjuristen Legal insight, inside Het Instituut voor bedrijfsjuristen De alma mater van de bedrijfsjuristen Het beroep van bedrijfsjurist is relatief jong. De wet die dit beroep erkende en het Instituut voor bedrijfsjuristen

Nadere informatie

1.1. Jeugdsport: sportparticipatie van kinderen en jongeren tot en met 18 jaar op 1 januari van het burgerlijk jaar.

1.1. Jeugdsport: sportparticipatie van kinderen en jongeren tot en met 18 jaar op 1 januari van het burgerlijk jaar. GEMEENTEBESTUUR WEVELGEM REGLEMENT IMPULSSUBSIDIE 2009-2013 (gecoördineerd in zitting van het college van burgemeester en schepenen van 30 maart 2011) Artikel 1: Definities 1.1. Jeugdsport: sportparticipatie

Nadere informatie

B.A.B. - Antwerpen UITTREKSEL UIT DE STATUTEN

B.A.B. - Antwerpen UITTREKSEL UIT DE STATUTEN UITTREKSEL UIT DE STATUTEN Art. 4 De vereniging bestaat uit werkende leden en ereleden. Het aantal der werkende leden is niet beperkt, doch mag niet minder bedragen dan 7. Er mogen niet meer ereleden zijn

Nadere informatie

Reglement Starterscontract

Reglement Starterscontract Reglement Starterscontract Artikel 1 Situering De Stad Gent, zijnde het College van Burgemeester en Schepenen, kan onder de voorwaarden bepaald in dit reglement, een toelage toekennen aan startende ondernemers,

Nadere informatie

STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP

STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP STAD BRUGGE MAATSCHAPPELIJKE BEGELEIDING STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP ARTIKEL 1: De Stedelijke Raad voor Personen met een Handicap heeft als doel: 1. A. op te treden als volwaardig

Nadere informatie

Reglement voor de Permanente Educatie van in het LRGD ingeschreven deskundigen 7 december 2015

Reglement voor de Permanente Educatie van in het LRGD ingeschreven deskundigen 7 december 2015 Postbus 52080 2505 CB s-gravenhage T: 085 2733 777 E: bestuur@lrgd.nl www.lrgd.nl Reglement voor de Permanente Educatie van in het LRGD ingeschreven deskundigen 7 december 2015 1. Inleiding De in het register

Nadere informatie