Campagne branddekens Eindrapport

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Campagne branddekens Eindrapport"

Transcriptie

1 Campagne branddekens 2009 Eindrapport

2 Inleiding Het doel van deze campagne was om de conformiteit van de branddekens met de essentiële veiligheidseisen te controleren volgens de wet van 9 februari 1994 betreffende de veiligheid van producten en diensten. Deze dekens werden door de Nationale Vereniging voor brand- en diefstalbestrijding (ANPI) getest op basis van de norm EN 1869: branddekens. Het ging om het testen van 15 blusdekens die door de Algemene Directie Controle en Bemiddeling op de markt als monsters werden genomen; hun prestaties ten opzichte van de eisen van de norm werden nagegaan.

3 De voorwaarden scheppen voor een competitieve, duurzame en evenwichtige werking van de goederen- en dienstenmarkt in België. 1. Wettelijke basis: Wet van 9 februari 1994 betreffende de veiligheid van producten en diensten. 2. Gebruikte norm: Norm EN 1869 : 1997 : Branddekens 3. Geteste producten Tabel 1 Geteste producten Staal Fabrikant Merk Type Afmetingen 1 AQUAFLAM AQUAFLAM BLU 002 1,2 m x 1,2 m 2 ELRO ELRO BBD 220 1,1 m x 1,1 m 3 HomeSaver Leverancier ANAF 4 Jactone Leverancier BRACO 5 HomeSaver Leverancier ANAF K75/K35021 K75/K ,2 m x 1,2 m 1,8 m x 1,2 m 1,2 m x 1,2 m 6 FIRST ALERT FIRST ALERT FB 100BxN 1 m x 1 m 7 Homewatch (China) CHACON ,1 m x 1,1 m 8 JACTONE SOMATI 510/11 1,1 m x 1,1 m 9 (HomeSaver) ANAF K75/K ,2 m x 1,2 m 10 STATAMAT STATAMAT K BEVAPLAST BEVAPLAST ,2 m x 1,2 m 12 VANDEPUTTE VANDEPUTTE SAVAL SAVAL ,90 m x 0,90 m 14 SAVAL SAVAL ,80 m x 1,80 m 15 Jactone ANSUL ,90 m x 0,90 m Opmerking: Hoewel Jactone de fabrikant is van de monsters 8 en 15, verkopen de firma s SOMATI en ANSUL de dekens op de Belgische markt onder hun eigen naam. Volgens de wet worden ze beschouwd als fabrikantenen het is dan ook hun taak om aan de veiligheidsverplichting voorzien in artikel 2 van de wet van 9 februari 1994 te voldoen.

4 4. Testresultaten 4.1. Samenstelling Tabel 2 - Samenstelling Staal Materiaal ( 3.1) Geen naad op de voorkant Grijpen ( 3.2) Niet onontvlambare, onafneembare lus Afmetingen ( 3.3) 0.9m<xx<1.8 m Massa ( 3.4) < 4.5 kg Oprollen ( 3.5) Geen permanente vervorming Tractie ( 3.6) Verwijdering <4s Kracht < 80N 1 C C C C C C 2 C C C C C C 3 C C C C C C 4 C C NC C C C 5 C C C C C NC 6 C C C C C C 7 C C C C C NC 8 NC C C C C C 9 C C C C C NC 10 C C C C C C 11 C C C C C NC * 12 C C C C C NC * 13 C C C C C C 14 C C C C C C 15 C C C C C C Legende: C: conform NC: Niet Conform NC*: Conform na het verwijderen van het zegel

5 De voorwaarden scheppen voor een competitieve, duurzame en evenwichtige werking van de goederen- en dienstenmarkt in België Vuurweerstandsproef De norm eist dat het deken gedurende 15 minuten weerstaat aan het vuur van een brandende bak olie en dat de olie niet opnieuw vuur vat binnen de drie minuten nadat het deken werd verwijderd. Tabel 3 Vuurweerstandsproef Staal Vuurweerstandsproef 1 NC 2 NC 3 NC 4 C 5 NC 6 C 7 NC 8 NC 9 NC 10 C 11 NC 12 NC 13 NC 14 NC 15 NC

6 4.3. Markering Volgende markering dient volgens punt 5 van de norm EN 1869:1997 op de dekens te zijn aangebracht: 5.1 De contactgegevens van de fabrikanten en de leveranciers, het nummer EN 1869 en het jaar van deze Europese norm, en het model of het typenummer moeten op een onuitwisbare manier op elk deken worden aangebracht. 5.2 De wandhouder moet de volgende aanwijzingen dragen, in witte letters op een rode achtergrond; deze markeringen moeten zichtbaar zijn wanneer de wandhouder aan de muur bevestigd is: a) de term BRANDDEKEN met lettertypes groter dan 20 mm; b) het model of het typenummer; c) de instructie WEGGOOIEN NA GEBRUIK ; d) de gebruiksaanwijzing met pictogrammen en de instructie De brandende materialen volledig afdekken, Het vuur verstikken en De deken laten liggen tot afkoeling. 5.3 De volgende markeringen moeten op de rugzijde van de deken of op een bijsluiter staan (punt 5.3): a) het nummer van de Europese norm; b) de instructies die een jaarlijks onderhoud voorschrijven; c) de afmetingen van de deken in meter per meter; d) de instructies voor het opvouwen van de deken.

7 De voorwaarden scheppen voor een competitieve, duurzame en evenwichtige werking van de goederen- en dienstenmarkt in België. Tabel 4 Markering Staal a 5.2 b 5.2 c 5.2 d 5.3 a 5.3 b 5.3 c 5.3 d 1 NC NC NC NC NC NC NC NC NC 2 C C C C C C C C C 3 NC C C C C C C C C 4 NC C C NC NC NC NC C NC 5 NC C C C C C C C C 6 C C C C C NC C C C 7 C C C C C C C C C 8 C C C C C C C C C 9 C C C C C C C C C 10 C C C C C C C C C 11 NC C C C C C C C C 12 NC NC NC NC NC NC NC NC NC 13 C C C C C C C C NC 14 C C C C C C C C NC 15 NC C C NC C NC NC C NC Negen dekens van de vijftien zijn niet conform wat betreft hun markeringen. Hun fabrikanten hebben een waarschuwing gekregen en wij hebben hen gevraagd om de markering van deze producten aan te passen.

8 5. Risicobeoordeling 5.1. Conforme branddekens Twee branddekens (monsters 6 en 10) van de vijftien geteste exemplaren beantwoorden aan de eisen van de norm Branddekens met een administratieve tekortkoming Eén enkel deken (monster 4) van de 15 geteste stukken vertoont een minimaal risico. De contactgegevens van de fabrikant staan niet vermeld op de verpakking van de deken Branddekens met een gemiddeld of hoog risico De 12 resterende dekens vertonen een risico voor de consument. 11 dekens hebben immers vuur gevat in minder dan gemiddeld twee minuten nadat ze op de brandende olie gelegd werden. Bij één deken was er een nieuwe ontvlamming binnen de drie minuten nadat het deken verwijderd werd. 6. Reacties van de fabrikanten Op basis van de testrapporten die de fabrikanten voor het op de markt brengen hadden uitgevoerd, hebben zeven fabrikanten de testresultaten en de gevaarlijke aard van hun producten aangevochten. Aangezien de wet een contra-expertise toelaat, hebben zij deze gevraagd om aan te tonen dat de dekens veilig waren. Bij deze contra-expertises werd de vuurweerstandsproef opnieuw gedaan op een ander exemplaar van hetzelfde product dat vooraf door ons werd verzegeld. De fabrikanten konden het labo kiezen en dragen de kosten van deze analyses. Vijf andere fabrikanten hebben aanvaard om de producten uit markt te nemen.

9 De voorwaarden scheppen voor een competitieve, duurzame en evenwichtige werking van de goederen- en dienstenmarkt in België. 7. Resultaten van de contra-expertise: vuurweerstandsproef De contra-expertise heeft onze oorspronkelijke resultaten bevestigd voor twee monsters en heeft ze voor de vijf andere weerlegd. Deze tegenstrijdige resultaten tussen de fabrikanten en de labo s die de testen voor onze dienst hebben uitgevoerd zijn voornamelijk te wijten aan een verschillende interpretatie van de norm door de Engelse en de Belgische labo s. De manier waarop de vuurweerstandsproef wordt uitgevoerd door de Engelse en de Belgische labo s verschilt immers. De Belgische labo s hebben de tests uitgevoerd op een manier die overeenkomt met het normale gebruik van het product en de bekwaamheden van de doorsnee consument. De Engelse testoperatoren hebben persoonlijke beschermingsmiddelen gebruikt tijdens de proeven. Daardoor kon het deken met behulp van de armen rond de brandende olie gehouden worden. De bedoeling hiervan is de zijdelingse luchttoevoer in de bak te beletten en dus de uitdoving van het vuur te vergemakkelijken. Een doorsnee consument heeft noch deze uitrustingen, noch de nodige bekwaamheid om het vuur bij hem thuis op deze manier te blussen. Deze tegenstrijdige resultaten kunnen ook toegeschreven worden aan het feit dat de norm niet voorschrijft uit welke materialen de hulpmiddelen die voor het experiment moeten dienen, moeten vervaardigd zijn en ook niet de diktes ervan. De norm zegt ook niets over de vakkennis van diegene die de test moet realiseren. Zij laat echter de operator toe om indien nodig de positie van de deken tijdens de proef bij te stellen. Voor de vijf dekens waarvoor de contra-expertise positief is geweest, hebben wij een derde contra-expertise georganiseerd. Die werd door een onafhankelijk labo op een tegenstrijdige manier uitgevoerd m.a.w. in het bijzijn van al de betrokken partijen. Deze derde onafhankelijke contra-expertise heeft aangetoond dat deze vijf dekens wel degelijk niet conform zijn volgens «onze» testmethode.

10 8. Conclusie van de campagne De kern van het probleem bij deze campagne is dat de eis van punt 4 (vuurweerstandsproef) van de norm EN 1869 :1997-branddekens onduidelijk en onnauwkeurig is. De norm laat een interpretatieruimte toe voor de uitvoering van de test door de labo s en de fabrikanten. Het woord afstellen wordt door de sommige labo s op een zeer brede manier geïnterpreteerd. De norm is onnauwkeurig over de samenstelling van het materieel dat voor het experiment dient en de vakkennis van de operator. Dit gebrek aan nauwkeurigheid en duidelijkheid doet twijfels rijzen over de reproduceerbaarheid van de testen en maakt bijgevolg de vergelijking van de testresultaten tussen labo s delicaat. Wij gaan de Europese Commissie evenals het Belgische Bureau voor Normalisatie (NBN) informeren over de problemen die in deze norm werden geïdentificeerd. Door het feit dat slechts drie dekens op vijftien erin geslaagd zijn om het vuur te blussen en dat de twaalf andere het vuur niet hebben weerstaan, denken wij dat dit product voor de consument niet veilig is. Wij hebben daarom aan de fabrikanten van de niet conforme producten gevraagd om ze uit de markt te nemen of ze aan te passen indien ze deze producten op de Belgische markt nog verder wensen te verkopen. Wij hebben dan ook het voorstel van een fabrikant weerhouden om op de verpakking van het product de volgende waarschuwing aan te brengen Niet geschikt voor brandende keuken- en fondueolie. Door deze waarschuwing kunnen de risico s voor de consument verminderd worden. Wij zullen deze waarschuwing aanvaarden voor de producten in stock zolang de norm EN 1869 :1997-Branddekens op Europees niveau niet wordt gewijzigd of verduidelijkt.

teracreonte - Fotolia.com

teracreonte - Fotolia.com teracreonte - Fotolia.com Controlecampagne branddekens Eindrapport 2015-2016 De missie van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie bestaat erin om de voorwaarden te scheppen voor een competitieve,

Nadere informatie

Blusdekens Versie 01. Datum Oktober 2014 mr. R. Nieuwenhuijs

Blusdekens Versie 01. Datum Oktober 2014 mr. R. Nieuwenhuijs Blusdekens 2014 Versie 01 Datum Oktober 2014 Auteur mr. R. Nieuwenhuijs Inhoud Inleiding...5 1 Opzet onderzoek... 6 2 Resultaten... 8 3 Conclusies... 9 Pagina 3 van 9 Inleiding Ten behoeve van blusdekens

Nadere informatie

Campagne kinderfietsen 2009. Eindverslag

Campagne kinderfietsen 2009. Eindverslag Campagne kinderfietsen 2009 Eindverslag 1. Doel van de campagne Het doel was om de intrinsieke veiligheid van de kinderfietsen op de Belgische markt te controleren (zadelhoogte tussen 435 mm en 635 mm).

Nadere informatie

Illustraties: Adobe Stock.com. Controlecampagne Speelgoed voor kinderen jonger dan 3 jaar

Illustraties: Adobe Stock.com. Controlecampagne Speelgoed voor kinderen jonger dan 3 jaar Illustraties: Adobe Stock.com Controlecampagne Speelgoed voor kinderen jonger dan 3 jaar 2017-2018 FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Vooruitgangstraat 50 1210 Brussel Ondernemingsnr.: 0314.595.348

Nadere informatie

Controlecampagne Speelgoed met magneten 2016

Controlecampagne Speelgoed met magneten 2016 Controlecampagne Speelgoed met magneten 2016 FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Vooruitgangstraat 50 1210 Brussel Ondernemingsnr.: 0314.595.348 http://economie.fgov.be Tel.: 0800 120 33 Vanuit

Nadere informatie

Campagne luiertafels. Eindverslag

Campagne luiertafels. Eindverslag Oktober 2007 Campagne luiertafels 1/7 Campagne luiertafels Eindverslag Doel van de campagne Het doel was om de veiligheid van luiertafels of commodes (om baby s en kleine kinderen te verversen en eventueel

Nadere informatie

Vragen van producenten, distributeurs en verhuurders. 1. Aan welke reglementering moeten gocarts voldoen?

Vragen van producenten, distributeurs en verhuurders. 1. Aan welke reglementering moeten gocarts voldoen? GOCARTS: VRAGEN EN ANTWOORDEN Vragen van producenten, distributeurs en verhuurders 1. Aan welke reglementering moeten gocarts voldoen? Gocarts moeten voldoen aan de wet van 9 februari 1994 betreffende

Nadere informatie

Campagne CO-detectoren

Campagne CO-detectoren Campagne CO-detectoren 1. Het doel Koolstofmonoxide (CO) is een reukloos, smaakloos en kleurloos gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van koolstofhoudende brandstoffen (vb. stookolie, hout, aardgas,

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING BORDEN VOOR CONVENTIONELE LIJNEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING BORDEN VOOR CONVENTIONELE LIJNEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING S - 10 BORDEN VOOR CONVENTIONELE LIJNEN UITGAVE : 2003 Index 1. INLEIDING...3 1.1. ONDERWERP...3 1.2. TOEPASSINGSDOMEIN...3 1.3. DOCUMENTEN

Nadere informatie

CAMPAGNE FIETSEN. Eindverslag

CAMPAGNE FIETSEN. Eindverslag CAMPAGNE FIETSEN Eindverslag Doel van de campagne Het doel was om de intrinsieke veiligheid van fietsen voor volwassenen te controleren met uitsluiting van racefietsen en alle-terrein-fietsen evenals speelgoedfietsen

Nadere informatie

Europese Controlecampagne Prosafe. JA2014 Akoestisch speelgoed

Europese Controlecampagne Prosafe. JA2014 Akoestisch speelgoed Europese Controlecampagne Prosafe JA2014 Akoestisch speelgoed Belgische resultaten 2016 FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Vooruitgangstraat 50 1210 Brussel Ondernemingsnr.: 0314.595.348 http://economie.fgov.be

Nadere informatie

Factsheet brandblusdekens

Factsheet brandblusdekens Factsheet brandblusdekens Versie 01 Datum 6 december 2013 NVWA Ruud Nieuwenhuijs Brandblusdekens 3 december 2013 Inhoud Inleiding...5 1 Opzet onderzoek... 6 2 Resultaten... 7 3 Conclusies... 8 Pagina

Nadere informatie

Europese Controlecampagne Prosafe. JA2014 Veiligheidshekjes

Europese Controlecampagne Prosafe. JA2014 Veiligheidshekjes Europese Controlecampagne Prosafe JA2014 s Belgische resultaten 2016 De missie van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie bestaat erin om de voorwaarden te scheppen voor een competitieve, duurzame

Nadere informatie

Veiligheid van speeltoestellen

Veiligheid van speeltoestellen FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND & ENERGIE KWALITEIT EN VEILIGHEID Afdeling Veiligheid Dienst Productveiligheid Veiligheid van speeltoestellen Versie 06/02/2003 Referenties : Koninklijk

Nadere informatie

CE-markering. Wat? Waarom? Hoe? Maureen Logghe Dienst Consumentenveiligheid. Infosessie VOKA 27.03.2014. http://economie.fgov.be

CE-markering. Wat? Waarom? Hoe? Maureen Logghe Dienst Consumentenveiligheid. Infosessie VOKA 27.03.2014. http://economie.fgov.be CE-markering Wat? Waarom? Hoe? Maureen Logghe Dienst Consumentenveiligheid Infosessie VOKA 27.03.2014 inhoud / overzicht CE-markering: Wat? Op welke producten? Waarom? Algemene veiligheidsverplichting

Nadere informatie

Okea - Fotolia.com. Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Jaarverslag 2017

Okea - Fotolia.com. Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Jaarverslag 2017 Okea - Fotolia.com Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Jaarverslag 2017 De opdracht van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie bestaat erin de voorwaarden te scheppen voor een competitieve,

Nadere informatie

Controlecampagne gehoorbescherming Eindverslag: gedeelte oordoppen

Controlecampagne gehoorbescherming Eindverslag: gedeelte oordoppen Controlecampagne gehoorbescherming 2012 Eindverslag: gedeelte oordoppen In het kader van de opdracht van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie, die erin bestaat de voorwaarden te scheppen voor

Nadere informatie

Europese Controlecampagne JA2016 elektrisch speelgoed Belgische resultaten

Europese Controlecampagne JA2016 elektrisch speelgoed Belgische resultaten Europese Controlecampagne JA2016 elektrisch speelgoed Belgische resultaten 2018-2019 Disclaimer Dit rapport is het resultaat van de gezamenlijke markttoezichtactie JA2016 rond producten die vallen onder

Nadere informatie

Controlecampagne gehoorbescherming Eindverslag: gedeelte oorkappen

Controlecampagne gehoorbescherming Eindverslag: gedeelte oorkappen Controlecampagne gehoorbescherming 2012 Eindverslag: gedeelte oorkappen In het kader van de opdracht van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie, die erin bestaat de voorwaarden te scheppen voor

Nadere informatie

Okea - Fotolia.com. Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Jaarverslag 2018

Okea - Fotolia.com. Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Jaarverslag 2018 Okea - Fotolia.com Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Jaarverslag 2018 De opdracht van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie bestaat erin de voorwaarden te scheppen voor een competitieve,

Nadere informatie

Okea - Fotolia.com. Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Activiteitenverslag 2016

Okea - Fotolia.com. Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Activiteitenverslag 2016 Okea - Fotolia.com Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Activiteitenverslag 2016 De opdracht van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie bestaat erin de voorwaarden te scheppen voor een

Nadere informatie

Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten. Activiteitenverslag Fotolia.com

Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten. Activiteitenverslag Fotolia.com Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Activiteitenverslag 2015 Fotolia.com In het raam van de opdracht van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie die erin bestaat de voorwaarden te scheppen

Nadere informatie

FAQ Feestvuurwerk Het pyrotechnisch artikel De handelaar De consument

FAQ Feestvuurwerk Het pyrotechnisch artikel De handelaar De consument FAQ Feestvuurwerk Het pyrotechnisch artikel... 2 1. Wat is een pyrotechnisch artikel?... 2 2. Welke pyrotechnische artikelen vallen niet onder het koninklijk besluit van 20 oktober 2015?... 2 De handelaar...

Nadere informatie

1392 S N. Pagina 1 van 7

1392 S N. Pagina 1 van 7 1392 S N Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Algemene Directie Civiele Veiligheid Hoge Raad voor Beveiliging tegen Brand en Ontploffing Suggestie CS/1392/ 11 007 - Stabiliteit bij brand van verlaagde

Nadere informatie

Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten. Activiteitenverslag Fotolia.com

Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten. Activiteitenverslag Fotolia.com Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Activiteitenverslag 2014 Fotolia.com In het raam van de opdracht van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie die erin bestaat de voorwaarden te scheppen

Nadere informatie

Europese Controlecampagne JA2016

Europese Controlecampagne JA2016 Adobe Stock.com Europese Controlecampagne JA2016 Babydragers en babybedjes Belgische resultaten 2018-2019 De missie van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie bestaat erin om de voorwaarden te

Nadere informatie

WETBOEK VAN ECONOMISCH RECHT. Boek IX

WETBOEK VAN ECONOMISCH RECHT. Boek IX WETBOEK VAN ECONOMISCH RECHT Boek IX Inhoud BOEK IX. - Veiligheid van producten en diensten... 3 HOOFDSTUK 1. - Algemene veiligheidsverplichting... 3 HOOFDSTUK 2. - Informatie- en adviesstructuren... 7

Nadere informatie

Controlecampagne. Elektrische fietsen

Controlecampagne. Elektrische fietsen Controlecampagne Elektrische fietsen 2016-2017 FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Vooruitgangstraat 50 1210 Brussel Ondernemingsnr.: 0314.595.348 https://economie.fgov.be Tel.: 0800 120 33 Vanuit

Nadere informatie

Europese Controlecampagne. JA2015 Fopspenen en fopspeenhouders

Europese Controlecampagne. JA2015 Fopspenen en fopspeenhouders Europese Controlecampagne JA0 Fopspenen en fopspeenhouders Belgische resultaten 07 De missie van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie bestaat erin om de voorwaarden te scheppen voor een competitieve,

Nadere informatie

PROSAFE JOINT ACTION 2013

PROSAFE JOINT ACTION 2013 PROSAFE JOINT ACTION 213 xxxxxx ChantalS - Fotolia.com- Fotolia.com Europese controlecampagne Steps Overzicht van de controleresultaten in België De missie van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie

Nadere informatie

met een misleidend uiterlijk

met een misleidend uiterlijk Producten met een misleidend uiterlijk 2 Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Vooruitgangstraat 50 1210 BRUSSEL Ondernemingsnr.: 0314.595.348 http://economie.fgov.be tel. 02

Nadere informatie

AdobeStock.com. Controlecampagne Koolstofmonoxide-detectoren

AdobeStock.com. Controlecampagne Koolstofmonoxide-detectoren AdobeStock.com Controlecampagne 2018-2019 Koolstofmonoxide-detectoren FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Vooruitgangstraat 50 1210 Brussel Ondernemingsnr.: 0314.595.348 2 Tel.: 0800 120 33 Vanuit

Nadere informatie

CE-markering en Vrijwillige Certificatie

CE-markering en Vrijwillige Certificatie CE-markering en Vrijwillige Certificatie J. DEFOURNY, P-H.. BESEM, J-J.. POLEN, G. COOLS, P. MASSART Conformiteitsbeoordeling Verwerven van zekerheid over de kwaliteit en de geschiktheid van het geleverde

Nadere informatie

Adobe Stock.com Europese Controlecampagne JA2016 bergbeklimmingsuitrusting Belgische resultaten

Adobe Stock.com Europese Controlecampagne JA2016 bergbeklimmingsuitrusting Belgische resultaten Adobe Stock.com Europese Controlecampagne JA2016 bergbeklimmingsuitrusting Belgische resultaten 2018-2019 Disclaimer Europese Commissie Dit rapport is het resultaat van de gezamenlijke markttoezichtactie

Nadere informatie

Niet-preferentiële certificaten van oorsprong

Niet-preferentiële certificaten van oorsprong Niet-preferentiële certificaten van oorsprong Eerste zes maanden van 2015 De opdracht van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie bestaat erin de voorwaarden te scheppen voor een competitieve,

Nadere informatie

Europese regelgeving brandkleppen

Europese regelgeving brandkleppen Europese regelgeving brandkleppen Europese Bouwproducten richtlijn In 1989 werd de Europese bouwproductenrichtlijn ingevoerd. Deze richtlijn werd ingevoerd om technische belemmeringen van de handel binnen

Nadere informatie

Onderzoeksopzet Houten speelgoed 2018

Onderzoeksopzet Houten speelgoed 2018 Onderzoeksopzet Houten speelgoed 2018 Een belangrijk deel van het houten speelgoed is, gelet op de uitvoering, mate detaillering, kleur, etc. bedoeld voor kinderen jonger dan 3 jaar. Voor het speelgoed

Nadere informatie

Conformiteit van aerosols standpunt van de Belgische overheid

Conformiteit van aerosols standpunt van de Belgische overheid Conformiteit van aerosols standpunt van de Belgische overheid infosessie aerosols 26 11 2014 Wendy Van Aerschot en Ariane Van Cutsem FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Overzicht Structuur van

Nadere informatie

KWALITATIEVE STUDIE OVER DE RISICO S VAN NAMAAKGOEDEREN VOOR CONSUMENTEN

KWALITATIEVE STUDIE OVER DE RISICO S VAN NAMAAKGOEDEREN VOOR CONSUMENTEN KWALITATIEVE STUDIE OVER DE RISICO S VAN NAMAAKGOEDEREN VOOR CONSUMENTEN KWALITATIEVE STUDIE OVER DE RISICO S VAN NAMAAKGOEDEREN VOOR CONSUMENTEN 2 KWALITATIEVE STUDIE OVER DE RISICO S VAN NAMAAKGOEDEREN

Nadere informatie

Deze omzendbrief is bestemd voor de overheden die over een brandweerkorps beschikken.

Deze omzendbrief is bestemd voor de overheden die over een brandweerkorps beschikken. MINISTERIËLE OMZENDBRIEF VAN 8 APRIL 2008 BETREFFENDE DE STANDAARDISERING VAN DE CONTAINERSLEDES DIE BESTEMD ZIJN VOOR DE OPENBARE BRANDWEER EN DE CIVIELE BESCHERMING. (B.S. 11.06.2008) Federale Overheidsdienst

Nadere informatie

MONTAGERICHTLIJNEN MAKUSTIK MA 20 FINE

MONTAGERICHTLIJNEN MAKUSTIK MA 20 FINE MONTAGERICHTLIJNEN MAKUSTIK MA 20 FINE Voorafgaande opmerking: onderstaande informatie is afkomstig van bronnen die wij als betrouwbaar beschouwen. We kunnen niet verantwoordelijk worden gesteld voor de

Nadere informatie

MAkustik MA 20 Fine MONTAGERICHTLIJNEN. Controle van de levering

MAkustik MA 20 Fine MONTAGERICHTLIJNEN. Controle van de levering MAkustik MA 20 Fine Controle van de levering Niettegenstaande de goederen goed ingepakt worden, is voorzichtigheid geboden bij het lossen van de palletten. De palletten worden steeds als niet stapelbaar

Nadere informatie

februari 2010 Machinerichtlijn

februari 2010 Machinerichtlijn februari 2010 Machinerichtlijn Machinerichtlijn 2 Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Vooruitgangstraat 50 B - 1210 BRUSSEL Ondernemingsnr.: 0314.595.348 http://economie.fgov.be

Nadere informatie

Europese Controlecampagne. JA2015 plastic speelgoed

Europese Controlecampagne. JA2015 plastic speelgoed Europese Controlecampagne JA2015 plastic speelgoed Belgische resultaten 2017 Disclaimer Dit rapport is het resultaat van de gezamenlijke markttoezichtactie JA2015 rond producten die vallen onder de Richtlijn

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden over de interpretatie van. het koninklijk besluit van 19 januari 2011 betreffende de veiligheid van speelgoed

Vragen en Antwoorden over de interpretatie van. het koninklijk besluit van 19 januari 2011 betreffende de veiligheid van speelgoed Vragen en Antwoorden over de interpretatie van het koninklijk besluit van 19 januari 2011 betreffende de veiligheid van speelgoed November 2012 Deze interpretatie van de reglementering werd opgesteld door

Nadere informatie

PRODUCTAANSPRAKELIJKHEID. Aandachtspunten voor het onderwijs

PRODUCTAANSPRAKELIJKHEID. Aandachtspunten voor het onderwijs PRODUCTAANSPRAKELIJKHEID Aandachtspunten voor het onderwijs Wettelijke basis in België Wet van 25 februari 1991 betreffende de aansprakelijkheid voor producten met gebreken, met wijzigingen Wet van 9 februari

Nadere informatie

Tijdens het proces van routine-onderhoud en reparatie van IBC s wordt een inspectie uitgevoerd conform de 5-jaarlijkse inspectie van IBC s.

Tijdens het proces van routine-onderhoud en reparatie van IBC s wordt een inspectie uitgevoerd conform de 5-jaarlijkse inspectie van IBC s. Annex 2 T&CPI Minimale eisen aan het kwaliteitsplan van het kwaliteitsborgingssysteem bij het bewerken (reconditionering, ombouw, routine onderhoud en reparatie) van verpakkingen (inclusief IBC s en Grote

Nadere informatie

Onderzoeksopzet Wensballonnen

Onderzoeksopzet Wensballonnen Onderzoeksopzet Wensballonnen In 2015 start de NVWA onderzoek naar de van nen. Na marktbrede bemonstering onderzoekt de NVWA nen op aspecten in het kader van brandgevaar en informatie over het gebruik.

Nadere informatie

BETONSTAAL MECHANISCHE VERBINDINGEN VAN BETONSTAAL

BETONSTAAL MECHANISCHE VERBINDINGEN VAN BETONSTAAL OCBS Vereniging zonder winstoogmerk Keizerinlaan 66 B 1000 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 309 Herz. 0 2014/9 PTV 309/0 2014 BETONSTAAL MECHANISCHE VERBINDINGEN VAN BETONSTAAL HERZIENING

Nadere informatie

TOEPASSINGSREGLEMENT VAN HET BENOR-MERK IN DE SECTOR VAN BEVESTIGINGSELEMENTEN VOOR STALEN VANGRAILS. Controlemodaliteiten toepasselijk op de

TOEPASSINGSREGLEMENT VAN HET BENOR-MERK IN DE SECTOR VAN BEVESTIGINGSELEMENTEN VOOR STALEN VANGRAILS. Controlemodaliteiten toepasselijk op de Organisme voor de Controle van Betonstaal Vereniging zonder winstoogmerk Arianelaan 5 B 1200 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com TOEPASSINGSREGLEMENT TRA 292 Herz. 0 2001/11 TRA 292/0 2001 TOEPASSINGSREGLEMENT VAN

Nadere informatie

Postbus 554-2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16-2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com

Postbus 554-2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16-2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Postbus 554-2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16-2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Beoordeling van mogelijke uitbreidingen op het toepassingsgebied van de in rapport 2013-Efectis-R0409a

Nadere informatie

Wensballonnen 2015 Onderzoek naar de veiligheid van wensballonnen.

Wensballonnen 2015 Onderzoek naar de veiligheid van wensballonnen. Wensballonnen 2015 Onderzoek naar de veiligheid van nen. In 2009 heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoek verricht naar de veiligheid van nen. Op basis van risicoanalyse zijn vervolgens

Nadere informatie

8.2 Bestelprocedure installaties, machines en gemechaniseerde werktuigen

8.2 Bestelprocedure installaties, machines en gemechaniseerde werktuigen 8.2 Bestelprocedure installaties, machines en gemechaniseerde werktuigen (voor het gemak, een machine = een installatie, machine of gemechaniseerd werktuigen, zoals bedoeld in het artikel 8.1 van het KB

Nadere informatie

graafmachine Voldoet deze aan de Europese wetgeving? Een korte gids voor het identificeren van grondverzetmachines

graafmachine Voldoet deze aan de Europese wetgeving? Een korte gids voor het identificeren van grondverzetmachines Een korte gids voor het identificeren van grondverzetmachines die niet aan de voorschriften voldoen. Voldoet deze graafmachine aan de Europese wetgeving? INLEIDING Grondverzetmachines die voor de eerste

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. Altijd tot uw dienst SPA20. Vragen? Vraag het Philips

Gebruiksaanwijzing. Altijd tot uw dienst SPA20. Vragen? Vraag het Philips Altijd tot uw dienst Ga voor registratie van uw product en ondersteuning naar www.philips.com/welcome Vragen? Vraag het Philips SPA20 Gebruiksaanwijzing Inhoudsopgave 1 Belangrijk 3 2 Kennisgeving 4 3

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST Economie, K.M.O., Middenstand & Energie. Veiligheidsgids. Pocket-Bikes

FEDERALE OVERHEIDSDIENST Economie, K.M.O., Middenstand & Energie. Veiligheidsgids. Pocket-Bikes FEDERALE OVERHEIDSDIENST Economie, K.M.O., Middenstand & Energie Veiligheidsgids Pocket-Bikes 22.06.2006 Deze veiligheidsgids werd opgesteld door de Dienst Productveiligheid van de Federale Overheidsdienst

Nadere informatie

Register your product and get support at SBA3010/00. Gebruiksaanwijzing

Register your product and get support at   SBA3010/00. Gebruiksaanwijzing Register your product and get support at www.philips.com/welcome SBA3010/00 Gebruiksaanwijzing 1 Belangrijk Veiligheid Belangrijke veiligheidsinstructies Let op waarschuwingen. Volg alle instructies.

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING LEVERING VAN LUCHTFILTERS VOOR HET ROLLEND MATERIEEL VAN DE NMBS

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING LEVERING VAN LUCHTFILTERS VOOR HET ROLLEND MATERIEEL VAN DE NMBS NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING L -80 LEVERING VAN LUCHTFILTERS VOOR HET ROLLEND MATERIEEL VAN DE NMBS UITGAVE : 0304/2004 Index 1. INLEIDING... 3 1.1. Voorwerp en toepassingsgebied...

Nadere informatie

De verhouding tussen Richtlijn 2001/95/EG en de Verordening betreffende wederzijdse erkenning

De verhouding tussen Richtlijn 2001/95/EG en de Verordening betreffende wederzijdse erkenning EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL ONDERNEMINGEN EN INDUSTRIE Leidraad 1 Brussel, 1.2.2010 - De verhouding tussen Richtlijn 2001/95/EG en de Verordening betreffende wederzijdse erkenning 1. IEIDING

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 9 maart 2011 (10.03) (OR. en) 7491/11 CONSOM 28 MI 130

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 9 maart 2011 (10.03) (OR. en) 7491/11 CONSOM 28 MI 130 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 9 maart 2011 (10.03) (OR. en) 7491/11 CONSOM 28 MI 130 INGEKOMEN DOCUMENT van: de Europese Commissie ingekomen: 8 maart 2011 aan: het secretariaat-generaal van de Raad

Nadere informatie

Code FAVV : Certificaat : Totaal aantal pagina s: EX.DAL.AA.01.xx Gezondheidscertificaat voor de export van 2 voedingsmiddelen en andere producten

Code FAVV : Certificaat : Totaal aantal pagina s: EX.DAL.AA.01.xx Gezondheidscertificaat voor de export van 2 voedingsmiddelen en andere producten Voedingsmiddelen en andere producten IB.DAL.AA.01.chocolade Maart 2015 Algemeen I. Toepassinggebied Productomschrijving Code NC Pays Chocolade / II. Beschikbare certificaten Algemeen certificaat Code FAVV

Nadere informatie

Veiligheid afwasautomaat 4. Vereisten installatie 5. Instructies installatie 7

Veiligheid afwasautomaat 4. Vereisten installatie 5. Instructies installatie 7 Montageinstructies Veiligheid afwasautomaat 4 Vereisten installatie 5 Instructies installatie 7 Veiligheid afwasautomaat De veiligheid van uzelf en van andere personen is erg belangrijk. We hebben een

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE. van 17.7.2014

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE. van 17.7.2014 EUROPESE COMMISSIE Brussel, 17.7.2014 C(2014) 4580 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE van 17.7.2014 betreffende de voorwaarden voor de indeling in klassen zonder tests van bepaalde

Nadere informatie

Controlecampagne hoge kinderstoelen Eindverslag

Controlecampagne hoge kinderstoelen Eindverslag Controlecampagne hoge kinderstoelen 2010 Eindverslag De voorwaarden scheppen voor een competitieve, duurzame en evenwichtige werking van de goederen- en dienstenmarkt in België. Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. Haardroger

Gebruiksaanwijzing. Haardroger Gebruiksaanwijzing Haardroger NL 8 1 7 6 2 3 4 5 2 NL Haardroger Aansluiting Dit apparaat mag alleen worden aangesloten op een volgens de wet geinstalleerd geaard stopcontact. Zorg ervoor dat de op het

Nadere informatie

Installation instructions, accessories. Sneeuwkettingen. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Pagina 1 / 15 R

Installation instructions, accessories. Sneeuwkettingen. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Pagina 1 / 15 R Installation instructions, accessories Instructienr. 30664147 Versie 1.0 Ond. nr. Sneeuwkettingen R7700468 Volvo Car Corporation Sneeuwkettingen- 30664147 - V1.0 Pagina 1 / 15 Uitrusting A0000162 R7700458

Nadere informatie

CE-markering. Wat? Waarom? Hoe? Wendy Van Aerschot Dienst Reglementering Veiligheid

CE-markering. Wat? Waarom? Hoe? Wendy Van Aerschot Dienst Reglementering Veiligheid CE-markering Wat? Waarom? Hoe? Wendy Van Aerschot Dienst Reglementering Veiligheid Vlaamse dag van de CE-markering Agentschap Innoveren en Ondernemen 12.10.2017 Overzicht i. Dienst Reglementering Veiligheid

Nadere informatie

JUNI 2014 INTERPRETATIE EN TOEPASSING VAN HET AREI 104 OP DE ELEKTROTECHNISCHE INSTALLATIE

JUNI 2014 INTERPRETATIE EN TOEPASSING VAN HET AREI 104 OP DE ELEKTROTECHNISCHE INSTALLATIE WERELDSPECIALIST OP HET VLAK VAN ELEKTRISCHE EN DIGITALE GEBOUWINFRASTRUCTUREN JUNI 2014 INTERPRETATIE EN TOEPASSING VAN HET AREI 104 OP DE ELEKTROTECHNISCHE INSTALLATIE Art. 104 Voorzorgsmaatregelen tegen

Nadere informatie

Aankoopprocedure compacte goederenlift

Aankoopprocedure compacte goederenlift 1 JAFOR bvba Groeningenweg 13 3590 Diepenbeek info@jafor.be www.jafor.be Aankoopprocedure compacte goederenlift 1 Wat zegt de wetgeving? Volgens de machinerichtlijn 2006/42/EG kunnen wij een goederenlift

Nadere informatie

De verhouding tussen Richtlijn 98/34/EG en de Verordening betreffende wederzijdse erkenning

De verhouding tussen Richtlijn 98/34/EG en de Verordening betreffende wederzijdse erkenning EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL ONDERNEMINGEN EN INDUSTRIE Leidraad 1 Brussel, 1.2.2010 - De verhouding tussen Richtlijn 98/34/EG en de Verordening betreffende wederzijdse erkenning 1. IEIDING

Nadere informatie

Altijd tot uw dienst Ga voor registratie van uw product en ondersteuning naar. SPA2100. Gebruiksaanwijzing

Altijd tot uw dienst Ga voor registratie van uw product en ondersteuning naar.   SPA2100. Gebruiksaanwijzing Altijd tot uw dienst Ga voor registratie van uw product en ondersteuning naar www.philips.com/welcome SPA2100 Gebruiksaanwijzing Inhoudsopgave 1 Veiligheid 2 Belangrijke veiligheidsinstructies 2 2 Kennisgeving

Nadere informatie

PERIODIEKE CONTROLES MET BETREKKING TOT BRANDBESTRIJDING

PERIODIEKE CONTROLES MET BETREKKING TOT BRANDBESTRIJDING NOTIFIED BODY n 1134 003-TEST ISO/IEC 17025 003-INSP ISO/IEC 17020 003-PROD ISO/IEC 17065 PERIODIEKE CONTROLES MET BETREKKING TOT BRANDBESTRIJDING 2017/12/05 vzw ANPI asbl INLEIDING Inleiding Het spreekt

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING JÄRVEN RESCUE SHEET

GEBRUIKSAANWIJZING JÄRVEN RESCUE SHEET GEBRUIKSAANWIJZING JÄRVEN RESCUE SHEET 1 ALGEMENE INFORMATIE PRODUCTLABEL Als bewijs dat u het originele product in huis hebt gehaald, zijn de Järven Rescue Sheets standaard voorzien van het onderstaande

Nadere informatie

Een korte gids voor het identificeren van grondverzetmachines. die niet aan de voorschriften voldoen. Voldoet deze. wiellader

Een korte gids voor het identificeren van grondverzetmachines. die niet aan de voorschriften voldoen. Voldoet deze. wiellader Een korte gids voor het identificeren van grondverzetmachines die niet aan de voorschriften voldoen Voldoet deze wiellader aan de Europese wetgeving? INLEIDING Grondverzetmachines die voor de eerste keer

Nadere informatie

De toepassing van de Verordening betreffende wederzijdse erkenning op wapens en vuurwapens

De toepassing van de Verordening betreffende wederzijdse erkenning op wapens en vuurwapens EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL ONDERNEMINGEN EN INDUSTRIE Leidraad 1 Brussel, 1.2.2010 - De toepassing van de Verordening betreffende wederzijdse erkenning op wapens en vuurwapens 1. IEIDING Dit

Nadere informatie

PROSAFE JOINT ACTION 2013

PROSAFE JOINT ACTION 2013 PROSAFE JOINT ACTION 2013 chasingmoments - Fotolia.com Europese controlecampagne voor babybedden Overzicht van de controleresultaten in België De missie van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING BATTERIJ-ELEMENTEN VOOR SEININSTALLATIES

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING BATTERIJ-ELEMENTEN VOOR SEININSTALLATIES NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING S - 8 BATTERIJ-ELEMENTEN VOOR SEININSTALLATIES Heruitgave Deze versie werd niet gewijzigd, enkel de lay-out is aangepast UITGAVE : 1984

Nadere informatie

september 2015 Als eigenaar zorg ik voor de veiligheid van mijn lift!

september 2015 Als eigenaar zorg ik voor de veiligheid van mijn lift! september 2015 Als eigenaar zorg ik voor de veiligheid van mijn lift! De opdracht van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie bestaat erin de voorwaarden te scheppen voor een competitieve, duurzame

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.MO., MIDDENSTAND EN ENERGIE. Koninklijk besluit van 18 juni 2003 betreffende de uitbating van kermistoestellen

FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.MO., MIDDENSTAND EN ENERGIE. Koninklijk besluit van 18 juni 2003 betreffende de uitbating van kermistoestellen KONINKRIJK BELGIE FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.MO., MIDDENSTAND EN ENERGIE Koninklijk besluit van 18 juni 2003 betreffende de uitbating van kermistoestellen ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen

Nadere informatie

CPR Construction Products Regulation

CPR Construction Products Regulation CPR Construction Products Regulation De Construction Products Regulation (CPR) bevat geharmoniseerde voorschriften voor het verhandelen van bouwproducten in de EU. De verordening voorziet in een gemeenschappelijke

Nadere informatie

EMC en aansprakelijkheid. Michael Gerrits Van Diepen van der Kroef Advocaten

EMC en aansprakelijkheid. Michael Gerrits Van Diepen van der Kroef Advocaten EMC en aansprakelijkheid Michael Gerrits Van Diepen van der Kroef Advocaten Roltrap slaat op hol Case: De rondslijpinstallatie In opdracht van Square Wheels B.V. moet installateursbedrijf All Circles v.o.f.

Nadere informatie

KONINKRIJK BELGIE --- [Met de scheepvaartcontrole belaste dienst] REGISTER VAN LAAD- EN LOSGEREI

KONINKRIJK BELGIE --- [Met de scheepvaartcontrole belaste dienst] REGISTER VAN LAAD- EN LOSGEREI III. Certificaten en register voor laad- en losgerei 1. Register van laad- en losgerei (Omslagblad) MOD 1 Register nr...... Naam van het schip... Roepnaam... Thuishaven... Naam van de eigenaar... KONINKRIJK

Nadere informatie

compacte graafmachine Voldoet deze aan de Europese wetgeving? Een korte gids voor het identificeren van grondverzetmachines

compacte graafmachine Voldoet deze aan de Europese wetgeving? Een korte gids voor het identificeren van grondverzetmachines Een korte gids voor het identificeren van grondverzetmachines die niet aan de voorschriften voldoen. Voldoet deze compacte graafmachine aan de Europese wetgeving? INLEIDING Grondverzetmachines die voor

Nadere informatie

Draadloze bewegingsmelder

Draadloze bewegingsmelder Draadloze bewegingsmelder Installatie-instructies FU5110 497241 Afb. 1: 2,4m (max) 15m Afb. 2: Zicht naar beneden Fig. 3: Doorbraak in het huis Schroef Voorwoord Geachte klant, Wij bedanken u voor de aankoop

Nadere informatie

BIJZONDER REGLEMENT VAN BEOORDELING EN VERIFICATIE VAN DE PRESTATIEBESTENDIGHEID IN HET KADER VAN DE VERORDENING BOUWPRODUCTEN EN VOOR HET GEBRUIK VAN

BIJZONDER REGLEMENT VAN BEOORDELING EN VERIFICATIE VAN DE PRESTATIEBESTENDIGHEID IN HET KADER VAN DE VERORDENING BOUWPRODUCTEN EN VOOR HET GEBRUIK VAN Pagina 1 van 8 BIJZONDER REGLEMENT VAN BEOORDELING EN VERIFICATIE VAN DE PRESTATIEBESTENDIGHEID IN HET KADER VAN DE VERORDENING BOUWPRODUCTEN EN VOOR HET GEBRUIK VAN DE CE-MARKERING IN DE SECTOR VAN DE

Nadere informatie

Tagout LOCKOUT TAGOUT

Tagout LOCKOUT TAGOUT Tagout is het plaatsen van een label (tag). Hiermee wordt aangegeven dat het systeem en de vergrendeling waarmee de energie geïsoleerd is IN GEEN GEVAL mag bediend of gewijzigd worden totdat de labels

Nadere informatie

TOEPASSING VAN HET BENOR-MERK IN DE SECTOR VAN DE STAALPRODUCTEN VOOR BETON. Controlemodaliteiten toepasselijk op de Producenten van Voorspanstaal

TOEPASSING VAN HET BENOR-MERK IN DE SECTOR VAN DE STAALPRODUCTEN VOOR BETON. Controlemodaliteiten toepasselijk op de Producenten van Voorspanstaal OCBS Vereniging zonder winstoogmerk Pleinlaan 5 B 1050 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com CONTROLEUITRUSTING ECU 625 Herz. 1 2010/12 ECU 625/1 2010 TOEPASSING VAN HET BENOR-MERK IN DE SECTOR VAN DE STAALPRODUCTEN

Nadere informatie

Prosafe Joint Action Controlecampagne vuurwerk II Overzicht controleresultaten België

Prosafe Joint Action Controlecampagne vuurwerk II Overzicht controleresultaten België Prosafe Joint Action 2014 Controlecampagne vuurwerk II 2015-2017 Overzicht controleresultaten België De missie van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie bestaat erin om de voorwaarden te scheppen

Nadere informatie

Guidelines over. het gebruik van de terminologie artisanaal, ambachtelijk en afgeleiden ervan in productbenamingen

Guidelines over. het gebruik van de terminologie artisanaal, ambachtelijk en afgeleiden ervan in productbenamingen Guidelines over het gebruik van de terminologie artisanaal, ambachtelijk en afgeleiden ervan in productbenamingen Inhoud 1. Op welke producten zijn de criteria uit deze guidelines van toepassing?... 2

Nadere informatie

Guidelines. over. het gebruik van de terminologie artisanaal, ambachtelijk en afgeleiden ervan in productbenamingen

Guidelines. over. het gebruik van de terminologie artisanaal, ambachtelijk en afgeleiden ervan in productbenamingen Guidelines over het gebruik van de terminologie artisanaal, ambachtelijk en afgeleiden ervan in productbenamingen Inhoud 1. Op welke producten zijn de criteria uit deze guidelines van toepassing?... 2

Nadere informatie

Lumination LED-lamp. GE Lighting Solutions. Installatiehandleiding. Hangende LED-eenheid (serie EP14) Kenmerken

Lumination LED-lamp. GE Lighting Solutions. Installatiehandleiding. Hangende LED-eenheid (serie EP14) Kenmerken GE Lighting Solutions Installatiehandleiding Lumination LED-lamp Hangende LED-eenheid (serie EP14) Kenmerken Lange levensduur (50000 uur nominale levensduur) 5 jaar garantie IP30 Geschikt voor droge locaties

Nadere informatie

* /1 * /1 * x40

* /1 * /1 * x40 Item: *710.020 1/1 *710.021 2/1 *710.022 60x40 1. Inhoud 1. Instructie waarschuwingen... 2 2. Waarschuwingen voor een veilig en juist gebruik... 2 3. Garantie... 2 4. Installatie... 3 4.1 Technische eigenschappen...

Nadere informatie

Instructie montage en gebruik van de huif

Instructie montage en gebruik van de huif Instructie montage en gebruik van de huif Van Raam Guldenweg 23 7051 HT Varsseveld Nederland Versie 19.06 Inhoud Deze gebruiksaanwijzing verschaft belangrijke informatie over de montage en het gebruik

Nadere informatie

CAMPAGNE KINDERFIETSEN. Eindverslag

CAMPAGNE KINDERFIETSEN. Eindverslag CAMPAGNE KINDERFIETSEN Eindverslag Doel van de campagne Het doel was om de intrinsieke veiligheid van de kinderfietsen op de Belgische markt te controleren. Wettelijke basis Wet van 9 februari 1994 betreffende

Nadere informatie

Werkingscriteria en modaliteiten van de controle op de werking van tussenkomende organismen

Werkingscriteria en modaliteiten van de controle op de werking van tussenkomende organismen Algemene Directie Kwaliteit en Veiligheid Dienst Veiligheid van de Consumenten Werkingscriteria en modaliteiten van de controle op de werking van tussenkomende organismen Versie 30/05/07 Referenties :

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING I - 16 LEVERING VAN STOFFEN VOOR ZITPLAATSEN IN NIEUW REIZIGERSMATERIEEL UITGAVE: 01/2000 Index ONDERWERP...3 DESIGN EN KLEUREN...3 LEVEREN

Nadere informatie

Fire Stop Solutions Isolatie Fire Sleeves

Fire Stop Solutions Isolatie Fire Sleeves Fire Stop Solutions Isolatie Fire Sleeves Installatie Instructie Fire Stop Solutions Isolatie sleeves bied tot 2 uur brandweerstand in vloeren en wanden voor afdichtingen van metalen en PVC buizen tot

Nadere informatie

MONTAGERICHTLIJNEN MAKUSTIK MA 20 CLIP & GO

MONTAGERICHTLIJNEN MAKUSTIK MA 20 CLIP & GO MONTAGERICHTLIJNEN MAKUSTIK MA 20 CLIP & GO Voorafgaande opmerking: onderstaande informatie is afkomstig van bronnen die wij als betrouwbaar beschouwen. We kunnen niet verantwoordelijk worden gesteld voor

Nadere informatie

L 291/36 Publicatieblad van de Europese Unie

L 291/36 Publicatieblad van de Europese Unie L 291/36 Publicatieblad van de Europese Unie 9.11.2010 VERORDENING (EU) Nr. 1005/2010 VAN DE COMMISSIE van 8 november 2010 betreffende typegoedkeuringsvoorschriften voor sleepvoorzieningen voor motorvoertuigen

Nadere informatie