Voorwoord. Jur van Lieshout Santpoort, oktober 2006

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorwoord. Jur van Lieshout Santpoort, oktober 2006"

Transcriptie

1 ! " # $! % & ' ' (

2 Voorwoord Deze scriptie is geschreven in het kader van de 8 e Masteropleiding voor Crisis and Disastermanagement (MCDm). De leergang MCDm is een samenwerkingsproject van het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (NIBRA), recent omgedoopt tot Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra en de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB). Het schrijven van een scriptie als deze kan gezien worden als topsport. Het vraagt toewijding, inzet, doorzettingskracht en inzicht om de lat telkens een stukje hoger te leggen. Wanneer we teruggaan in de tijd vormt topsport uiteindelijk ook de oorsprong van deze scriptie. Na op mijn 24 e de schaatsen hoog in de boom gehangen te hebben zocht ik een invulling voor de vele vrije tijd die plotseling beschikbaar kwam. Geen trainingsschema s meer, niet meer op de meest onlogische tijdstippen naar de ijsbaan, geen zorgen over de kwaliteit van je materiaal, de scherpte van je ijzers. Via een keertje meevaren kwam ik terecht bij de reddingsbrigade in IJmuiden en zoals je vele jaren van je leven bevangen bent met het schaatsvirus raak je vanzelf besmet met het reddingsbrigadevirus. Tijdens het groeiproces van strandploeglid, teamleider, materiaalbeheerder, commissielid tot bestuurslid de opleiding tot brandweerofficier gevolgd. Zoals wel vaker in het leven komt na verloop van tijd alles weer tezamen. Trainingsschema s zijn ploegindelingen geworden, trainingen op onlogische tijdstippen worden uitrukken of oefeningen bij reddingsbrigade en brandweer en de zorgen over de scherpte van je ijzers vervagen bij de zorgen over varend of rijdend materieel. Hulpverlening is ook topsport. Telkens wordt ook hier de lat hoger gelegd. Dit geldt eveneens voor het werk van de reddingsbrigades. De rode draad van deze scriptie betreft de vraagstelling over het nut en de noodzaak van reddingsbrigades in Nederland. Middels een beschouwing van het verleden, heden en de toekomst wordt hier een beeld van geschetst. Deze scriptie heb ik geschreven met hulp van collega s en informatie uit de eigen brandweer- en reddingsbrigadeorganisatie. Tevens heb ik diverse gesprekken gevoerd, onder andere tijdens de binnenlandstage, met diverse direct betrokken personen die een nuchtere kijk op de zaken konden geven omdat ze op grotere afstand van de organisatie staan dan ik. Nuttig, leerzaam en verhelderend. Ik dank allen, met name Jan van Gemert (directeur) en Martijn van Straten (bestuurslid) van Reddingsbrigades Nederland, die mij de juiste hoogte van de lat hebben gewezen voor hun hulp. Jur van Lieshout Santpoort, oktober 2006 De foto op de voorpagina van deze scriptie is gemaakt op 20 mei 2006 tijdens het lanceren van de Rescue-II van reddingsbrigade IJmuiden voor een trainingsvaart. Op dat moment waaide de wind met een kracht 7 Beaufort uit zuid-westelijke richting in combinatie met een ruwe zeegang. Voor het resultaat van deze trainingsvaart verwijs ik de lezer naar de laatste pagina van deze scriptie.

3 Samenvatting In de voorliggende scriptie Van Strandlopers tot Moby Dick; nut en noodzaak van redders in de branding wordt middels een beschrijving en analyse van verleden, heden en toekomst een beeld geschetst van de vrijwillige reddingsbrigades in Nederland en hun rol binnen de dagelijkse hulpverlening en grootschalige rampenbestrijding. Hoofdstuk 1 omschrijft middels een korte inleiding de centrale vraag van deze scriptie alsmede een viertal deelvragen. Hoofdstuk 2 schetst het verleden: een beeld van het ontstaan van de reddingsbrigades, de verschillende watersnoodrampen die Nederland geteisterd hebben en de rol van de reddingsbrigades in de recente gevallen van ernstige wateroverlast. Twee korte persoonlijke ervaringen opgetekend van brigademensen die daadwerkelijk ingezet zijn geeft een helder beeld van ervaringen bij een inzet in crisisomstandigheden. Hoofdstuk 3 schetst het heden en geeft antwoord op de vragen hoe de reddingsbrigades tegenwoordig georganiseerd zijn, de daarbij behorende taken en verantwoordelijkheden, verschillen tussen zwemmende-, bewakende- en kust- en binnenwaterbrigades en wettelijke basis versus vrijblijvendheid. De positie van het overkoepelende orgaan in relatie tot de individuele brigades wordt weergegeven alsmede de rol van de reddingsbrigades in de rampenbestrijding. Tot slot wordt een beeld gevormd van de huidige positie van de reddingsbrigades binnen het totale spectrum van hulpverlenende instanties die raakvlakken vertonen met de taken van de reddingsbrigades. Hoofdstuk 4 vormt een beeld van de toekomst. In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de redenen en mogelijkheden voor veranderingen. Middels een visie en strategie wordt de vorming van een Regionale Voorziening Reddingsbrigades (RVR) weergegeven en een drietal scenario s geven de diverse mogelijkheden voor inbedding binnen Veiligheidsregio of Steunpuntregio. Deze scriptie wordt afgesloten middels een prikkelende epiloog die oproept tot nadenken over het veranderende klimaat. Katrina-achtige scenario s zijn in Nederland nog niet aan de orde van de dag maar ook niet geheel ondenkbaar. Klimaatscenario s van het KNMI geven aan dat winters natter worden, extreme neerslaghoeveelheden zowel in de winter als zomer toenemen en de zeespiegel blijft stijgen. Van partijen betrokken bij de hulpverlening op het water zal tegenwoordig en in de nabije toekomst meer en meer inzet gevraagd gaan worden om problemen veroorzaakt door deze grotere wateroverlast te verhelpen. Zo ook van de reddingsbrigades.

4 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 2. Verleden Historie en ontstaan van de reddingsbrigades Nederlandse watersnoodrampen Rol van reddingsbrigades bij de wateroverlast van Heden Organisatie van reddingsbrigades Verdeling in specialisme en verzorgingsgebied Onderlinge verschillen Aansluitcriteria Wettelijke basis in relatie tot vrijblijvendheid Koepelorganisatie RedNed Rol van de reddingsbrigades in de dagelijkse hulpverlening Rol van de reddingsbrigades in de rampenbestrijding Het convenant op hoofdlijnen Protocollen ten behoeve van bijstandaanvraag Partners in hulpverlening Toekomst Aanleiding voor veranderingen Visie en strategie Structuur Regionale Voorziening Reddingsbrigades Bestuur RVR Operationele landelijke sterkte Alarmering en inzetbaarheid Scenario s Huidige situatie RVR-Steunpuntregio Veiligheidsregio Pilots en evaluatie Slot 36 Epiloog 38 Geraadpleegde literatuur (voetnoten) 40 Literatuuropgave (alfabetisch) 42 Bijlagen: zie bijlage I Reddingsbrigades in Nederland II Standaarduitrusting reddingseenheid (vlet) III Inventarisatie van reddingsbrigades in veiligheidsregio s (i.o.)

5 1. Inleiding Landelijk maken partijen betrokken binnen de rampenbestrijding een professionaliseringsslag door. Gemeentelijke brandweerkorpsen werken steeds meer intergemeentelijk samen en worden omgevormd tot regionale korpsen 1, regio s worden congruent aan elkaar gemaakt, ambulancediensten worden omgevormd tot Regionale Ambulance Voorzieningen en op zichzelf staande meldkamers worden samengevoegd tot gezamenlijke of geïntegreerde meldkamers. Naast de gebruikelijke zuilen binnen de rampenbestrijding zoals politie, brandweer, ambulance en gemeente zijn ook andere partijen betrokken binnen het totale spectrum van hulpverlening. Eén van deze partijen wordt gevormd door de reddingbrigades. Zij opereren als vrijwilligersorganisatie in het overgangsgebied tussen land en water langs de kust, rivieren en grote binnenwateren. De reddingsbrigades hebben naast een taak binnen de rampenbestrijding veelal taken op lokaal niveau waar convenanten en samenwerkingsovereenkomsten aan ten grondslag liggen. Maar hoe vergaat het deze reddingsbrigades binnen een omgeving die razendsnel aan het veranderen is? Middels een analyse van verleden, heden en toekomst wordt getracht essentiële vragen te beantwoorden die zo vanzelfsprekend lijken maar dat niet zijn. Vragen over wijze van organisatie, vrijblijvendheid en wettelijke verplichting. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de lesstof zoals aangeboden in de leergang MCDm 2. De centrale vraag van deze scriptie is: wat is - onderbouwd door middel van een beschrijving en analyse van verleden, heden en toekomst - het nut en de noodzaak van vrijwillige reddingsbrigades in Nederland? Vanuit deze vraagstelling komt een aantal deelvragen naar voren: Wat is de wettelijke basis voor het werk van de reddingsbrigades? Wat is de wijze van organisatie zowel voor de dagelijkse hulpverlening binnen het eigen verzorgingsgebied als voor de rampentaak in gebieden waar wateroverlast heerst? Welke scenario s zijn er mogelijk voor toekomstige ontwikkelingen? Biedt de wijze waarop de reddingsbrigades nu georganiseerd zijn wel voldoende bestaansrecht gelet op veranderingen in de toekomst? Leeswijzer: waar in het kader van deze scriptie geschreven wordt over de Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen, KNBRD, Reddingsbrigades Nederland en/of RedNed wordt telkens dezelfde organisatie bedoeld. 1 Kabinetsstandpunt Veiligheidsregio s 2 Leergang MCDm, met name de modules 1: Veiligheidszorg in een Veranderende Samenleving, 3: Publieke Organisatie, 4: Rampenmanagement en 5: Beleid en Netwerken. 1

6 2. Verleden 2.1 Historie en ontstaan van de reddingsbrigades Nederland is van origine een waterrijk land en de bewoners hebben door de eeuwen heen met het water moeten leven. Veelal ging men uit praktische overwegingen het water op voor bijvoorbeeld het vervoer van goederen of oversteken van rivieren bij gebrek aan bruggen. Daarnaast is meer recreatief watergebruik al vanuit de oudheid bekend. Daarbij hebben altijd ongelukken plaatsgevonden en zijn mensen verdronken. Omstanders wisten bovendien maar zelden wat ze moesten doen met uit het water geredde drenkelingen en we mogen aannemen dat velen uiteindelijk op de kant toch nog het leven lieten. Om hier wat aan te veranderen werd in 1767 de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen opgericht die zich tot doel stelde mensen te leren hoe ze (schijndode) drenkelingen moesten behandelen om hun overlevingskansen te vergroten. In het begin van de twintigste eeuw begon men zich te realiseren dat er nog steeds veel mensen onnodig verdronken en werd een aantal belangrijke ontwikkelingen in gang gezet. In 1908 werd de 's- Hertogenbossche Reddingsbrigade opgericht met het doel reddingsmaterialen te verbeteren en drenkelingen te redden. Het voorbeeld van s-hertogenbosch werd als snel gevolgd door de Amsterdamse Reddings Brigade (10 april 1913), de Haarlemse Brigade tot Redding van Drenkelingen (26 juni 1913), de Haagse Vrijwillige Brigade tot Redding van Drenkelingen (28 oktober 1915) en een brigade uit Breda. Vanaf 1913 begon men in samenwerking met de Nederlandsche Zwembond en de Amsterdamsche Zwemclub mensen op te leiden voor een diploma zwemmend redden. Alle reddingsbrigades leidden mensen op in het behandelen van drenkelingen en zwemmend redden, waarbij al snel wedstrijden gehouden werden om mensen aan te sporen zichzelf te bekwamen. Wel hadden alle brigades elk hun eigen manier van lesgeven. Met het doel daar wat uniformiteit in te brengen en om elkaar bij te staan en van elkaar te leren werd door de vijf brigades op 16 september 1917 een landelijke bond opgericht; De Nederlandsche Bond tot het Redden van Drenkelingen (NBRD). In 1923 werden de eerste landelijke exameneisen gepubliceerd zodat er een kwaliteitsstandaard was voor de opleidingen waar de brigades zich op konden richten. Het eerste leerboek van de bond verscheen in 1931 en beschreef hoe je een drenkeling kon redden. Het kan gezien worden als de eerste druk van de moderne 'Handleiding Zwemmend Redden'. In 1950 werd Z.K.H. Prins Bernhard beschermheer van de bond en op de ledenvergadering van 4 oktober 1952 kreeg de bond het bericht dat zij voortaan het predikaat Koninklijke mochten gaan voeren (KNBRD). 2

7 Het aantal reddingsbrigades groeide ondertussen gestaag door afsplitsingen van Rode Kruis- en EHBO-verenigingen en steeds meer brigades zochten ook aansluiting bij de bond. De opleidingen werden zeer gewaardeerd en uitspraken als zolang niet iedereen kan zwemmen, moet iedere zwemmer kunnen redden en iedere zwemmer redder raakten in zwang. Wel was het vele en belastende bondswerk nog steeds vrijwilligerswerk. Bij de watersnoodramp van 1953 deden de reddingsbrigades goed werk en werd het belang duidelijk van een sterke organisatie en goede voorzieningen. Het Nationaal Rampen Fonds maakte geld vrij voor materieel (fl ,-) en er werd begonnen aan het ontwerp en de bouw van een zestigtal reddingsboten die weinig diepgang hadden, niet snel lek raakten en stabiel genoeg waren om zeker in, uit en over te kunnen stappen. Eind jaren vijftig waren de 65 reddingsvletten eindelijk gereed en werden ze bij de reddingsbrigades gestationeerd. In 1962 kwam er in IJmuiden een speciale loods met stallingmogelijkheden en een goed uitgeruste onderhouds- en reparatiewerkplaats voor de reddingsvletten. Ook kreeg de bond vanaf 1955 geld voor een secretariaat. Aanvankelijk betekende dat alleen loonkosten voor één secretaresse, maar het werd meer naarmate de bond groeide. In 1976 kon uiteindelijk een eigen pand in Haarlem worden betrokken. Ondanks jarenlang aandringen van de bond kwam er pas weer geld beschikbaar van de overheid voor nieuw materieel toen bij de overstromingen van 1993 en 1995 in Limburg en Gelderland de inmiddels hoogbejaarde en verouderde vletten grootschalig moesten worden ingezet. Dit keer bekostigden het Nationaal Rampenfonds en het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) samen negentig reddingseenheden bestaande uit een boot met trailer, buitenboordmotor, mobilofoon, waterdichte werkpakken, reddingsvesten, EHBO-koffer en brancard 3 (zie verder bijlage II: Standaarduitrusting reddingseenheid). De leden van reddingsbrigades waar zulke reddingseenheden gestationeerd zijn konden bovendien een extra opleiding volgen voor omgang met het materieel. Tegenwoordig is de bond gevestigd in het Nationaal Trainings Centrum (NTC) in IJmuiden, dat in 1996 in gebruik is genomen en behalve het bondsbureau en crisiscoördinatiecentrum (CCRN) ruimte biedt aan opslag en reparatiefaciliteiten voor boten en motoren en ruimtes heeft voor vergaderingen, theorie- en praktijklessen en de daarbij behorende examens. Bij de ingebruikname is ook de naam gewijzigd in het kortere en duidelijkere Reddingsbrigades Nederland (RedNed). 3 Circulaire Ministerie van Binnenlandse Zaken EB96/985 d.d. 27 juni

8 Vlettenvloot in praktijk. 2.2 Nederlandse watersnoodrampen In Nederland worden watersnoodrampen vooral veroorzaakt door de Noordzee, die door een zware storm wordt opgestuwd, waardoor dijken kunnen doorbreken. Bij de watersnoodramp 1953 gebeurde dit in combinatie met een springvloed. Maar ook langs de rivieren braken vroeger regelmatig dijken door. Nederland is sinds de Middeleeuwen vele malen getroffen door watersnoodrampen vanuit zee. De meest bekenden zijn de Allerheiligenvloed (1170 en 1570), Sint Aagthenvloed (1288), Sint Elisabethsvloed (1404 en 1421) en de Sint Felixvloed (1530). De laatste twee eeuwen hebben watersnoodrampen plaatsgevonden in 1820, 1825, 1916 en 1953 waarvan de laatste gekenmerkt kan worden als de grootste vredesramp die Nederland de afgelopen honderden jaren heeft getroffen en waarbij 1835 slachtoffers gevallen zijn. Drieënvijftig jaar later leeft de ramp in de collectieve herinnering vooral voort als de aanzet tot de Deltawerken. Wat in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 en de dagen daarna is gebeurd, is in elk geval buiten de getroffen gebieden aan de herinneringen ontgaan. Hiervoor in de plaats zijn de rampen van Enschede en Volendam gekomen 4. Langs de grote rivieren in Nederland braken ook dijken door. Tussen 1750 en 1800 alleen al 152 keer. Na de oprichting van het 'Bureau voor den waterstaat'(het huidige Rijkswaterstaat) in 1798 nam die frequentie snel af. Sinds het einde van de achttiende eeuw hadden de grote rivieren acht keer te maken met hoge waterstanden. Zes keer leidde dat tot grote dijkdoorbraken en overstromingen. Dijkdoorbraken in het rivierengebied na 1800 waren Weurt (1805), Bommelerwaard (1861) en Maasdijk (1926). 4 Getuige de ramp: De watersnood 1953 in crisisperspectief. COT, Alphen aan den Rijn: Kluwer,

9 In 1993 zorgde hoogwater op verschillende plaatsen langs de rivieren - hoewel er geen dijken doorbraken - voor veel overlast. Op 23 januari 1995 stijgt het waterpeil van de Maas zodanig dat delen van Limburg overstromen. De situatie verergert als blijkt dat ook het Rivierengebied in Midden- Nederland gevaar loopt. De autoriteiten vrezen voor een dijkdoorbraak waarbij de polders in korte tijd onder water komen te staan: het zogeheten badkuipeffect 5. Deze dreiging leidt tot een massale evacuatie. Een kwart miljoen mensen moet huis en haard verlaten inclusief complete veestapels van boeren in het getroffen gebied. Sinds de watersnoodramp van 1953 is in Nederland niet meer op een dergelijke schaal geëvacueerd. Zowel de watersnoodramp van 1953 als die van 1993 en 1995 zijn van invloed geweest op de verdere doorontwikkeling van het werk van de reddingsbrigades. 2.3 Rol van reddingsbrigades bij de wateroverlast van 1993 Ten tijde van de wateroverlast van 1993 was de rol van de reddingsbrigades bij vrijwel niemand (meer) bekend. Hierdoor moest eerst het nodige overleg plaatsvinden tussen het Bondsbureau en de getroffen regio in Limburg. Naar aanleiding van dit eerste overleg zijn 14 reddingsvletten van kustreddingsbrigades uit Noord-Holland in colonne naar Limburg gegaan. Bij aankomst in Venlo waren de lokale hulpverleners aangenaam verrast over de grote hoeveelheid personeel en materieel. In overleg werden de vletten verdeeld over de getroffen dorpen. Bij de eerste inzet deed zich echter een probleem voor: de westerlingen konden het plaatselijke dialect niet verstaan. Hierop werden tolken aangesteld die behalve hielpen het taalprobleem op te lossen ook een gidsrol op zich namen. In de diverse dorpen, die te kampen hadden met wateroverlast, werd aan het gemeentelijke Beleids Team een liaison van de reddingsbrigade toegevoegd. Andere leden werden ingezet als centralist in de diverse plaatselijke commandocentra. Zowel de eerste ploegen als ook de aflossing van deze ploegen hebben levensreddend werk verricht onder vaak barre weersomstandigheden. Persoonlijke ervaringen I: Watersnood was hot nieuws in de media. Hierdoor gebeurde het dat er tijdens het verplaatsen naar het inzetgebied brigadespullen geruild werden tegen etenswaren en snoepgoed. Bovendien konden bij allerlei bedrijven en instellingen goederen en zaken geregeld worden. Op de regiokazerne in Venlo was men zo blij met de inzet van de brigades dat daar eigenlijk alles mogelijk was. Zodoende konden wij daar onbeperkt tanken en reden de brigadeleden in brandweervoertuigen rond. In de dorpen werd aan het gemeentelijke Beleids Team een aanspreekpunt van de reddingsbrigade toegevoegd, hierdoor kon het gebeuren dat een brigadelid die s morgens in zijn werkoveral liep s avonds aan tafel zat bij de Burgemeester. 5 Evacuaties bij Hoog Water: zelfredzaamheid en overheidszorg. COT, Leiden/Rotterdam,

10 De media aandacht ging zover dat de ploeg van reddingsbrigade IJmuiden een eigen verslaggeefster van de IJmuider Courant mee had tijdens hun inzet in het getroffen gebied, echter tijdens een nachtelijke inzet kon zij zich niet losmaken uit haar warme bed. Zodoende krijg zij de volgende dagen de bijnaam Doornroosje mee. Opgetekend van R.T. de Vlieger toenmalig teamleider Reddingsbrigade IJmuiden (thans brandweerkundig centralist Meldkamer Brandweer en Ambulance Kennemerland) Persoonlijke ervaringen II: Het is de avond voor kerst Een ploeg van 3 rampenvletten uit Naarden, Huizen en Zandvoort, krijgt de opdracht om Archen te evacueren. De afspraak is dat mensen een wit laken of andere doek uit het raam hangen, ten teken dat de bewoners klaar zijn om geëvacueerd te worden. Vervolgens komt de reddingsbrigade, laadt mensen en dieren in de vletten en brengt deze naar gereedstaande vrachtwagens van Defensie. Het waterpeil in sommige straten en huizen is 1,50 meter. Her en der staan vrachtwagens van Defensie die te diep zijn doorgereden en als verlaten herkenningspunten voor de brigade s als markering dienen.alles gaat goed, tot de laatste straat. De bewoners wijzen ons op een invalide man die bedlegerig is en op zolder ligt. De bewoners willen pas weg wanneer de invalide man geëvacueerd is. In huis drijft inmiddels de gehele huisraad. Nauwelijks is er 25 centimeter doorgang tussen de deurpost en het water. Op zolder wordt de man aangetroffen die duidelijk hulp nodig heeft en graag weg wil, maar geen idee heeft hoe hij dat moet doen. Met 4 lange redders wordt de invalide man op de schouders naar beneden gebracht en op een brancard in een vlet gelegd en vervoerd. De invalide man blijft geheel droog en als de vlet weg vaart begint de gehele straat spontaan te applaudisseren en wil men allemaal het huis verlaten. De bewoners van het eerste huis, de buren van de invalide man, staan al te popelen en terwijl de leden van de reddingsbrigade de tuin in lopen naar de voordeur meldt de vrouw des huizes: let op, we hebben een vijver!. Nog geen seconde later verdwijnt één van de redders volledig kopje onder en als hij weer boven komt schreeuwt hij proestend: gevonden!. Opgetekend van R. Kuiper toenmalig teamleider Reddingsbrigade Zandvoort (thans ambulancechauffeur Ambulancehulpverlening i.o. Kennemerland) 6

11 3. Heden 3.1 Organisatie van reddingsbrigades In Nederland zijn 183 reddingsbrigades actief met in totaal bijna aangesloten leden. De verdeling man/vrouw is hierbij grosso modo 50%-50%. Van deze aangesloten leden werken ongeveer 1000 vrijwilligers in allerlei specifieke commissies, examencommissies, klankbordgroepen, werkgroepen en bondsbestuur. Daarnaast zijn ongeveer 2200 bevoegde instructeurs actief en functioneren circa 1600 bondsleden als niet-bevoegd opleider 7. Op het gebied van behaalde diploma s en brevetten zijn tot op heden circa stuks Zwemmend Redden, 260 stuks Strand en 495 stuks Varend Redden diploma s uitgeschreven. De 183 brigades zijn onder meer actief aan de Noordzeekust, op de Zeeuwse wateren, het IJsselmeer, de Randmeren, drukke vaarwegen en recreatieplassen. Voor wat betreft de Noordzee betreft dit het gemeentelijk ingedeelde grondgebied tot één kilometer uit de zogenaamde laag-laag waterlijn. Het algemeen doel van de reddingsbrigades is het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood in de ruimste zin van het woord. Vrij vertaald naar reguliere taken komt dat onder andere neer op het helpen van zwemmers en watersporters in nood. 3.2 Verdeling in specialisme en verzorgingsgebied Grofweg vallen de brigades in drie hoofdgroepen te scheiden: zwemmende brigades (178) bewakende (binnenwater) brigades (129) bewakende (buitenwater) brigades (31) Combinaties van verschillende specialismen zijn ook mogelijk. Zie hiervoor ook bijlage I: Reddingsbrigades in Nederland (Provincie en discipline). Binnen Reddingsbrigades Nederland worden allerlei wedstrijden georganiseerd op het gebied van zwemmend en varend redden, eerste hulp aan drenkelingen en vletroeien. Sommige onderdelen hiervan groeien uit tot (semi-)topsport waarvoor RedNed een sector Topsport opgericht heeft. Deze scriptie zal zich voornamelijk richten op de bewakende taak van de reddingsbrigades alsmede de taak binnen de rampenbestrijding. De brigades kunnen over het algemeen gekenmerkt worden als autonome non-profit organisaties of verenigingen met in meer of mindere mate vooral lokale contacten in de vorm van 6 Jaarverslag Reddingsbrigades Nederland 2005; totaal leden (peildatum 1 oktober 2004) 7 De keuze voor een goed vrijwilligersbeleid (versie 2 maart 2003); Werkgroep en Klankbordgroep vrijwilligersbeleid RedNed 7

12 samenwerkingsafspraken of intentieverklaringen met professionele hulpverleners zoals brandweer en ambulance. De vrijwilligers kunnen onderscheiden worden in drie functies: vrijwilliger in de betekenis van eigenaar (oprichter, bestuur als vertegenwoordiging van de leden) vrijwilliger in de betekenis van beleidsbepalers (ledenvergadering, bestuurslijn, beleid) vrijwilliger in de betekenis van uitvoerder (handjes om het beleid uit te voeren, commissies) 3.3 Onderlinge verschillen Verschillen tussen individuele brigades zijn groot. Deze verschillen uiten zich onder andere op aspecten als ambitie, potentie, financiering en sponsoring, opleidingen en reddingsmateriaal. Ambitie. Met name enkele kust- en in mindere mate enkele binnenwaterbrigades onderscheiden zich door een hoog ambitieniveau. Buiten de brigadespecifieke taken in het eigen verzorgingsgebied en taken binnen de rampenbestrijding wordt actief toenadering gezocht tot de operationele hulpverleningsdiensten brandweer en ambulance met als resultaat convenanten en samenwerkingsovereenkomsten. Waar de ene brigade alleen in het weekend en in het seizoen een bewakingstaak op zich neemt en daarbij gebruik maakt van bijvoorbeeld eigen trekkend (rijdend) materieel is de andere brigade 24 uur per dag en 365 dagen per jaar beschikbaar met een breed scala aan permanent inzetbaar materieel. Potentie. Door het volgen van aanvullende opleidingen, training en cursus (bijvoorbeeld kleine blusmiddelen en het bedienen van AED-apparatuur) worden vaardigheden verder uitgebouwd. Deze vaardigheden kunnen van belang zijn voor andere partijen die samenwerking zoeken met de reddingsbrigade. Vanzelfsprekend is het een bewuste keuze van de brigade om te kiezen voor het uitbouwen van vaardigheden en zich daardoor meer interessant te maken voor externe partijen als brandweer en ambulance. Financiering en sponsoring. De reddingsbrigades in Nederland worden op verschillende manieren gefinancierd. Hoofdzakelijk komen gelden, in meer of mindere mate, vrij vanuit financiering verkregen door gemeentelijke subsidies, eigen contributies, sponsorgelden en giften en inkomsten uit commerciële activiteiten in de vorm van bewaking en EHBO bij particuliere evenementen. Hierin spelen ook factoren als potentie en ambitie mee. Wanneer een brigade onvoldoende mogelijkheden of capaciteit heeft om actief deze geldstromen te benutten zijn mogelijkheden voor expansie beperkt. Bijzonder lucratief is het aangaan van een sponsorovereenkomst met een bedrijf of instelling die in brede zin van het woord het werk van de reddingsbrigade een 8

13 warm hart toedraagt. Deze sponsoring kan bestaan uit een financiële bijdrage of een bijdrage in de vorm van materieel/goederen (bijvoorbeeld (korting op) boten, brandstof) of diensten (bijvoorbeeld drukwerk, advies) of variaties hierop. Een nadelig effect van sponsoring kan ontstaan wanneer de aangegane overeenkomst verdere ontwikkeling van de reddingsbrigade in de weg staat. Een voorbeeld hierbij is de overeenkomst die reddingsbrigade Bloemendaal heeft gesloten met enerzijds de Rabobank en anderzijds de commerciële omroep Radio 538. Terwijl RedNed investeert in een landelijke kleurstelling, striping en kledinglijn houdt Bloemendaal vast aan haar eigen - weliswaar eveneens oranje - huisstijl, welke gedeeltelijk ingegeven is door de sponsor, waardoor van uniformiteit geen sprake meer is. Het huidige kledingpakket zal middels een sterfhuisconstructie op termijn vervangen worden door dat van RedNed. In het kader van de ontwikkelingen rondom de invoering van de Blauwe Vlag (zie ook bij 3.6: koepelorganisatie RedNed) kunnen aangesloten reddingsbrigades gebruik maken van sponsoring door de ANWB middels het voeren van het beeldmerk van de ANWB op voer- en vaartuigen. De hierbij gehanteerde constructie is dat de ANWB ten gunste van RedNed een bedrag ter grootte van ,- beschikbaar stelt. Na inventarisatie welke brigades het ANWB beeldmerk gaan voeren wordt dit vastgestelde bedrag verdeeld onder die brigades. De verwachting is dat hoogte van de feitelijke sponsoring, zowel financieel als structureel gezien, tegenvalt en er derhalve geen sprake is van een constructie vergelijkbaar met de financiering van de trauma-helikopters die in Nederland zijn gestationeerd. Opleidingen. Vrijwel elke brigade leidt haar eigen vrijwilligers op. Dit kan door middel van het volgen van zogenaamde bondsopleidingen en het behalen van bondsdiploma s of door het volgen van opleidingen die door een lokale brigade zelf ontwikkeld - op basis van een afwijkend verzorgingsgebied of specialisme - en derhalve brigadespecifiek te noemen zijn. Tijdens deze (niet gecertificeerde) opleidingen ontvangen de nieuwe redders uitgebreide instructie over praktische handelingen zoals zwemmend redden, varend redden en EHBO / EHaD (Eerste Hulp aan Drenkelingen). Bij de hogere bondsdiploma's worden de redders ook theoretisch op het reddingswerk voorbereid en worden de leidinggevende capaciteiten van de redders verder ontwikkeld. Op éénduidige wijze vindt examinering plaats door bondsofficials welke afkomstig zijn van bij de bond aangesloten brigades. Saillant detail vormt het feit dat voor het bemensen van de vlettenvloot welke in het kader van de rampentaak ingezet kan worden de opleidingen bink, opstapper en motordrijver benodigd zijn. Deze opleidingen zijn inmiddels zodanig verouderd qua inhoud en opzet dat ze niet meer voldoen aan de wensen van individuele brigades. Derhalve ontstaat hier een discrepantie: wel verplicht voor (onderdelen van) de rampentaak maar niet meer gevolgd door brigades die deze taak uitvoeren. Inmiddels worden diverse opleidingen momenteel herzien en middels een certificering aangepast aan de eisen van deze tijd. De term competentie doet haar intrede. 9

14 Reddingsmateriaal. Behalve de rampenvlet, zoals ter beschikking gesteld door BZK, en sinds recent een vastgestelde kledinglijn beschikken de brigades niet over uniform materieel. Het verschil tussen binnen- en kustbrigade vraagt divers materieel in verband met afwijkende omstandigheden in relatie tot vaareigenschappen. Binnen de markt voor professioneel varend reddingsmaterieel zijn enkele partijen op de markt. Dit geldt eveneens voor trekkend en rijdend materiaal. Ook op dit gebied wijst de praktijk uit dat er vele variaten zijn. Zo zijn er brigades die gebruik maken van tractoren en quad s terwijl brigades die convenanten gesloten hebben met hulpverleningsdiensten zoals de ambulancedienst, en dientengevolge ingezet kunnen worden voor ambulancevervoer, gebruik maken van gesloten (4-WD)-voertuigen al dan niet volgens eigen concept en voorzien van optische- en geluidssignalen en uniforme striping overeenkomstig de BZK-huisstijl. Middels een convenant geregeld kan de reddingsbrigade Den Haag (HVRB) een vastgesteld aantal dagen gebruik maken van onder andere rijdend materieel van de brandweer Den Haag. Wanneer het seizoen ten einde is en de brigade geen of minder gebruik maakt van de voertuigen staan deze gestald bij één van de brandweerkazerne s. In dat geval kan de brandweer bij bijvoorbeeld stormschade er voor kiezen om niet met een tankautospuit met zes inzittenden hulp te verlenen maar deze bezetting te splitsen in drie voertuigen met twee inzittenden waardoor een hogere mate van flexibiliteit bereikt wordt. De gesplitste bezetting van de oorspronkelijke tankautospuit maakt dan gebruik van de voertuigen die in het seizoen gebruikt worden door de reddingsbrigades. Hierdoor is de brandweer in voorkomende gevallen meer flexibel inzetbaar. Een unieke vorm van samenwerking. 3.4 Aansluitcriteria Behalve op het gebied van uniformiteit (striping, logo en kledinglijn) is het werk van de reddingsbrigade niet beschermd. Dit betekent dat in principe een ieder een reddingsbrigade kan oprichten wanneer de vereniging maar raakvlakken vertoont met het algemene doel: het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood in de ruimste zin van het woord. Voor aansluiting bij RedNed moet wel aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Primair geldt dat alleen een vereniging (aspirant brigade) met minimaal 40 leden lid kan worden van RedNed. Hierbij dienen zij aan de aansluitingscriteria te voldoen. Een vereniging dient schriftelijk het verzoek om aansluiting bij het bestuur van RedNed in te dienen, bekrachtigd met een besluit van de eigen ledenvergadering. Bijgaand dienen de statuten van de aan te sluiten vereniging te worden overlegd. Vanzelfsprekend dienen deze niet strijdig te zijn met de bondsstatuten. Na een procedure waarbij eerst een voorlopige aansluiting kan worden verleend, kan het bondsbestuur de aansluiting bekrachtigen. De vereniging dient vervolgens contributie te betalen voor de leden. In deze afdracht is tevens een bedrag opgenomen voor een WA-verzekering. Naast de 10

15 WA-verzekering biedt RedNed collectieve verzekeringen aan voor varend materieel en communicatiemiddelen alsmede een ongevallenverzekering. Rijdend materieel is hiervan uitgesloten en wordt door de individuele brigades bij verschillende maatschappijen ondergebracht. Ter afwending van bestuurlijke aansprakelijkheid kan door RedNed een verzekering Bestuurlijke Aansprakelijkheid aangeboden worden al dan niet inclusief een rechtsbijstandverzekering. Dit gebeurt vanwege specifieke vraagstukken als grootte van de brigade, bezittingen en (bewakings)taken niet collectief. Bestuurlijke aansprakelijkheid is de laatste jaren een hot issue 8. Verzekeringen keren in geval van individuele schade aan leden minder snel uit en kijken in bredere context naar het functioneren van de vereniging inclusief het bestuur. De aangesloten brigades zijn aan te merken als vereniging met volledige rechtsbevoegdheid waarbij aan de oprichtingsakte de statuten zijn toegevoegd. Een bestuurder is dan alleen aansprakelijk bij wanbestuur, onrechtmatige daad, nalatigheid of onvoorzichtigheid. Voorbeelden hiervan zijn: bevoegdheden te buiten gaan, belangrijke afwijkingen van de begroting, afspraken niet nakomen en onverantwoorde risico s nemen. Wat een verantwoord dan wel onverantwoord risico is biedt, zeker voor de taken van de reddingsbrigades, ruimte voor discussie. Gelijk aan aanmelden is het ook mogelijk om als reeds aangesloten reddingsbrigade om moverende redenen te kiezen voor afsplitsing van de overkoepelende bond. Dit gebeurt echter zelden tot nooit. 3.5 Wettelijke basis in relatie tot vrijblijvendheid Lezende de Brandweerwet 1985 en de Wet Rampen en Zware Ongevallen waarin in algemene termen genoemd wordt dat Burgemeester en Wethouders in brede zin van het woord zorg hebben voor het voorkomen, beperken en bestrijden van brand en gevaar voor mens en dier, daarbij ondersteund door een (gemeentelijk) rampenplan en (algemene) plaatselijke verordeningen (APV) bestaat er geen wettelijke basis voor het oprichten, in stand hebben en houden van een reddingsbrigade. Feitelijk dient deze taak, op gemeentelijk ingedeeld grondgebied, vervuld te worden door de drie operationele hulpverleningsdiensten politie, brandweer en GHOR. Aansluitend dienen - niet limitatief en ter illustratie - de volgende vragen zich aan: Is de brandweer volledig uitgerust, opgeleid èn geoefend voor het doen van een oppervlakteredding 9 in geval van een slachtoffer te water? Heeft de politie voldoende capaciteit om gevonden kinderen op te vangen en vermissingen op te lossen? Tot hoe ver kan een ambulance het strand op? En indien op het strand, kan de ambulance er daarna ook weer vanaf? 8 Sportclub, sportfacilities magazine: Bestuurdersaansprakelijkheid! Ties van der Horst; maart NVBR Leidraad Bestrijding Waterongevallen - editie 2004 (oppervlakteredding: Weerwater, Almere september 2002) 11

16 Wie verzorgt de EHBO in een badplaats? Moet voor elke schelp in voet een ambulance besteld worden, de huisarts geconsulteerd worden of worden teruggevallen op een enthousiaste strandpaviljoenhouder? Bovengestelde vragen geven aan dat er van een toegevoegde rol voor de reddingsbrigades, met opgeleide vrijwilligers, rijdend en varend materieel, zeker voor wat betreft hun bewakende taak, terdege sprake is. Waar de ene gemeente kiest voor een methode waarbij aansprakelijkheid afgedekt wordt door het plaatsen van een bord onbewaakt strand zwemmen op eigen risico of van gelijke strekking (op een strand in Groot-Brittannië heeft men hiervoor speciaal een telefooncel geplaatst) kiest de andere gemeente voor het formaliseren van afspraken met de lokale reddingsbrigade 10 waarbij de strandwachttaak van de brigade als volgt is vastgelegd: preventie en redding EHBO en slachtoffervervoer het opsporen van vermissingen en terugbezorgen van vondelingen Waarbij opgemerkt wordt dat uitgegaan wordt van een goede samenwerking met gemeente, politie, brandweer, ambulancezorg en Kustwachtcentrum. Middels het vastleggen van deze afspraken wordt de bewakende taak van de reddingsbrigade op lokaal niveau en binnen het totale spectrum van hulpverleners gelegitimeerd. 10 Convenant Strandveiligheid Bloemendaal, 13 mei

17 3.6 Koepelorganisatie RedNed RedNed, de Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen (KNBRD), vormt de overkoepelende organisatie van de reddingsbrigades in het land. Zij levert ondersteuning aan de aangesloten brigades door onder andere belangenbehartiging, ondersteuning in materieel en logistiek, opleidingen en het organiseren van oefeningen. RedNed wordt geleid door een dagelijks bestuur, dat wordt ondersteund door het bondsbureau en Service Center met complete staf (7,45 fte) en diverse commissies en werkgroepen. Deze commissies en werkgroepen zijn landelijk verdeeld in rayons. De aangesloten brigades bepalen jaarlijks in de Algemene (leden)vergadering (AV) het toekomstig beleid. Leden Reddingsbrigades Algemene Ledenvergadering CvB-O TC FC CvB Commissie van Beroep voor Organisatie en Opleidingszaken Tucht Commissie Financiële Commissie Commissie van Beroep Bestuur Voorzitter Penningmeester Secretaris PR & Communicatie Sport Bewaking & Hulpverlening Opleidingen AM & Vrijwilligersbeleid CC MC COZ CBS CTS CBR RFC RVR Rayons LR CO CV Controle Commissie Medische Zaken Commissie Official Zaken Commissie Breedtesport Commissie Topsport Commissie Bewakende Reddingsbrigades Radio en Frequentie Commissie Regionale Voorziening Reddingsbrigades Rayon Commissies Landelijk Rayon Commissie Opleidingen Commissie Vrijwilligersbeleid Bondbureau Service Center Organogram/organisatiestructuur Reddingsbrigades Nederland 13

18 Directeur lid MT 1 fte Beleidsmedewerker lid MT 1 fte Hoofd Technische Zaken en Hulpverlening lid MT 1 fte Assistent inspecteur 0,8 fte Allround monteur 1 fte Medewerker Huishoudelijke Dienst 0,15 fte Secretaresse 0,9 fte Medewerker Financiële Administratie 0,6 fte Medewerker Postkamer en Verzekeringen 0,4 fte Medewerker PR & Communicatie 0,6 fte Organogram Bondsbureau en Service Center Voor wat betreft de rampentaak valt RedNed onder de Directie Crisisbeheersing (H. Geveke) van het Directoraat-Generaal Veiligheid van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Voor wat betreft de sector Sport onder het Ministerie van Volkshuisvesting, Welzijn en Sport (VWS). Ook met het NOC-NSF worden, voornamelijk voor de topsport activiteiten, nauwe contacten onderhouden. Buiten Nederland is RedNed vertegenwoordigd in het internationale bestuur van de Europese tak (ILSe) van de International Life Saving Federation (ILS) alsmede enkele internationale commissies (Development and Aid Commission, Sport Commission en Life Saving Commission). Bij de ILS zijn 136 reddingsbrigades over de gehele wereld aangesloten. Middels deze ILS kan op Europees- en wereldniveau inbreng en invloed op besluitvorming uitgeoefend worden en is internationale kennisuitwisseling mogelijk. Vanuit ILSe wordt ondersteuning geboden aan zusterorganisaties die in opbouw zijn in de Baltische en Russische Staten rond de Kaspische Zee en de Balkan. Inkomsten voor RedNed worden voornamelijk bepaald door contributies ( ,-) van aangesloten brigades, overheidsbijdragen ( ,-) in de vorm van subsidies, opbrengsten opleidingen ( ,-), resultaat verkopen ( ,-) en overige baten ( ,-). RedNed participeert in het project Blauwe Vlag. Stranden en havens, welke de Blauwe Vlag uitgereikt hebben gekregen voldoen volgens de onafhankelijke milieuorganisatie Foundation for Environmental Education (FEE) aan schoon en veilig water en bieden een mooie en gezonde natuur. De Blauwe Vlag-campagne wordt in Nederland uitgevoerd door de ANWB in opdracht van FEE-Nederland. Overheden, ondernemers en recreanten worden actief betrokken bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu. De Blauwe Vlag is een internationale erkenning voor de 14

19 inspanningen van kustplaatsen en jachthavenbeheerders. Voor toeristen en recreanten is de Blauwe Vlag het internationale symbool voor schone stranden en jachthavens. De Blauwe Vlag-toekenning is één jaar geldig. Elk jaar wordt gecontroleerd of de stranden en jachthavens nog aan de eisen voldoen. Na een nationale nominatie kent de internationale jury al dan niet de Blauwe Vlag toe. RedNed controleert middels 12 speciaal opgeleide riskassessoren en assistenten de veiligheid op de stranden. Het verkrijgen van de Blauwe Vlag kan dienen als belangrijke impuls voor kwaliteitsverbetering van de reddingsbrigades. 3.7 Rol van de reddingsbrigades in de dagelijkse hulpverlening Primair bestaat het werk van de reddingsbrigade uit het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood in de ruimste zin van het woord. Hiertoe wordt in het zogenaamde bewakingsgebied een actieve bewaking opgezet. Afhankelijk van diverse factoren kan deze bewaking plaatsvinden gedurende het (zomer)seizoen, alleen in de weekeinden en schoolvakanties tot het gehele jaar en alle tussenliggende varianten. Middels lopende, varende en rijdende patrouilles wordt met name het overgangsgebied tussen land en water scherp in de gaten gehouden. Naast preventief en repressief toezicht, EHBO en het verenigen van zoekgeraakte kinderen en verontruste ouders (v.v.) fungeert de reddingsbrigade veelvuldig als vooruitgeschoven post van de professionele hulpverleningsdiensten. Door toename van specifieke (extreme)recreatie als kite-surfen en kite-buggy-en vanwege meer én specifiekere besteding van vrije tijd verwordt het bewakingsgebied van de reddingsbrigade tot een dynamische omgeving. De landelijke tendens naar een groter gevoel van veiligheid speelt een prominente rol in het werk van de reddingsbrigades. Behalve repressief optreden vindt een verschuiving plaats naar preventie en pro-actie. Partijen betrekken reddingsbrigades steeds vaker vroegtijdig bij ontwikkelingen in het bewakingsgebied. Denk hierbij aan overleggen over de meest gewenste plaats voor boot-corridoren, ontwikkeling van kustvisies en advies bij het verlenen van evenementenvergunningen. 3.8 Rol van de reddingsbrigades in de rampenbestrijding Ongeveer de helft van alle 183 aangesloten reddingsbrigades kan worden ingezet voor de hulpverlening bij wateroverlast, overstroming en dijkdoorbraak. Hiervoor is een vloot van 90 compleet uitgeruste reddingsvletten beschikbaar die speciaal ontworpen zijn voor evacuatiedoeleinden en het varen in ondergelopen gebieden. Basis voor deze vloot vormt de uitkering van het Nationaal Rampenfonds in 1953 en de overeenkomst met de directie Crisisbeheersing van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Nationaal Rampenfonds 11 naar aanleiding van de wateroverlast in Circulaire Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties EB2000/51225 d.d. 9 februari 2000: aanvraagprocedure inzet reddingsvletten RedNed/oefenplanning (vervangt circulaire EB96/985) 15

20 In deze overeenkomst worden afspraken gemaakt over de inzet van reddingsbrigades in geval van een (dreigende) ramp of een (dreigend) zwaar ongeval in de zin van de Wet Rampen en Zware Ongevallen (WRZO). Hieruit vloeit voort de aanvraagprocedure inzet reddingsvletten Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen (circulaire EB96/985), opgesteld en aangepast bij BZKcirculaire EB2000/51225 d.d. 24 februari De overeenkomst van 1995 vervangt de overeenkomst uit Legitimatie voor de feitelijke overeenkomst vormt het feit dat RedNed bij het ramptype overstroming een belangrijke aanvullende functie vervult (evacuatie en redding) en bij dit ramptype eveneens de eerste schakel vormt in de geneeskundige hulpverleningsketen c.q. onderdeel van de spoedeisende medische hulpverlening/geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen. De vloot is grotendeels gestationeerd bij reddingsbrigades in de risicogebieden aangevuld met de grotere brigades die over voldoende personele capaciteit beschikken om de vloot te bemensen Het convenant op hoofdlijnen Op 18 september 1995 is door de Minister van Binnenlandse Zaken een overeenkomst gesloten met de Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen (RedNed) en het Nationaal Rampenfonds (NRF). Op grond van deze overeenkomst houdt RedNed ten behoeve van de inzet bij een (dreigende) ramp, een vloot in stand, die uit ten minste 90 reddingsvletten met uitrusting bestaat. Deze overeenkomst eindigt op 31 december De vlettenvloot wordt als volgt verdeeld: 60 reddingsvletten met uitrusting worden paraat gehouden bij reddingsbrigades van RedNed in gebieden met een verhoogd overstromingsrisico. Dit zijn delen van Nederland waar de meeste kans aanwezig is dat zich een overstroming en/of dijkdoorbraak voltrekt 20 reddingsvletten met uitrusting zijn centraal opgeslagen in het magazijn van de directie Brandweer en Rampenbestrijding in Wijk bij Duurstede. 10 reddingsvletten met uitrusting zijn bestemd voor opleiding en oefening en kunnen worden ingezet indien andere vletten tijdelijk niet beschikbaar zijn als gevolg van onderhoudswerkzaamheden. Deze vletten zijn opgeslagen bij het Nationaal Trainings Centrum van RedNed in IJmuiden. RedNed verplicht zich in het kader van deze overeenkomst om in geval van een ramp of een (dreigend) zwaar ongeval of van ernstige vrees voor het ontstaan daarvan, op verzoek van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties één of meer reddingseenheden in te zetten. Bovendien verplicht RedNed zich minimaal eenmaal per jaar deel te nemen aan een oefening van een regionale brandweer in een risicogebied en aan een landelijke samenwerkingsoefening. Daarbij wordt RedNed zowel financieel en materieel ondersteund bij de instandhouding van de vlettenvloot. 16

21 De financiële steun bestaat uit een jaarlijkse bijdrage in het exploitatietekort en de kosten van de regionale en landelijke oefeningen. De materiële steun bestaat uit de schenking en op termijn vervanging van een gebruikte verbindingscommandowagen (VC-1), het bieden van opslagruimte voor deze VC en voor het vervoersgereed houden van en het zo nodig transporteren van 20 reddingsvletten met uitrusting. Binnen de rampenbestrijdingstaak van de reddingsbrigades worden de volgende termen en daarbij behorende verklaringen gehanteerd: Reddingseenheid: polyester vlet met uitrusting (zie bijlage II). Bij een reddingsvlet horen 4 leden van een reddingsbrigade van RedNed. Deze verzorgen gedurende 24 uur hun eigen logistiek. Een reddingsvlet kan, buiten de eigen bemensing, 6 personen vervoeren. Flottielje: 5 reddingseenheden, onder gezag van één commandant. Per 5 reddingseenheden is er 1 brancard en 1 beademingsballon. Wanneer, in het kader van de rampenbestrijding, om bijstand wordt verzocht van RedNed vormen een aantal uitgangspunten de basis binnen de aanvraagprocedure: De inzetverplichting van RedNed - en dus de aanvraagprocedure - geldt alleen indien er sprake is van een (dreigende) ramp of (dreigend) zwaar ongeval in de zin van de Wet rampen en zware ongevallen. De in dat geval te hanteren aanvraagprocedure is in de grote lijnen analoog aan de brandweerbijstandsprocedure. De aanvraagprocedure is ook analoog aan de procedure voor aanvraag van (een deel) van de Geneeskundige Combinatie voor bijstand in het kader van het ambulancebijstandsplan. Dit gaat volgens de gebruikelijke principes van opschaling en bijstand, zoals die verder zijn ingevuld in de leidraad en oefenmodule Geneeskundige combinatie 12. De aanvraagprocedure voor bijstand en inzet van eenheden van RedNed sluit aan op de bestaande bijstandsprocedures en de mogelijkheden van RedNed. Voor zover de aanvraagprocedure afwijkt van de brandweerbijstandsprocedure is dat in het bijzonder een gevolg van het feit dat de aanvraagprocedure een uitwerking is van een overeenkomst met een particuliere instantie die geen organisatorisch onderdeel vormt van de kern van de rampbestrijdingsorganisatie. De gezagslijnen die behoren bij die organisatie zijn dan ook niet onverkort van toepassing. In het kader van de overeenkomst is het niet zo dat voor elke inzet toestemming verleend moet worden door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Wanneer een burgemeester of een Commissaris van de Koningin een aanvraag voor inzet doet volgens de bijstandsprocedure zal inzet worden geleverd zonder dat daar in alle gevallen een verzoek aan vooraf hoeft te gaan. Zo kan bij inzet binnen een provincie met de in die provincie beschikbare reddingseenheden worden volstaan met een melding aan het Nationaal Coördinatiecentrum (NCC). De inzet vanuit of ten behoeve van een andere provincie verloopt altijd via het NCC. 12 Circulaire Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties GNK98/39 d.d. 29 april

22 Hetzelfde geldt voor de inzet van de centraal opgeslagen reddingseenheden in Wijk bij Duurstede en voor inzet van een of meer reddingseenheden uit IJmuiden. Dit is geheel in lijn met de brandweerbijstandsprocedure. Ook hier is deze voorziening getroffen met het oog op het zo strategisch mogelijk inzetten van de beschikbare middelen. De inzet van reddingseenheden verloopt altijd door tussenkomst van het Crisiscentrum RedNed (CCRN). De ingezette reddingseenheid stelt zich onder operationeel bevel van de regionaal commandant brandweer en daarmee onder het opperbevel van de burgemeester. Ten tijde van rampen wordt samengewerkt met andere hulpverlenende diensten, zoals het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), de Koninklijke Landmacht, het Rode Kruis en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). 18

Infofolder: De geschiedenis

Infofolder: De geschiedenis Infofolder: De geschiedenis De geschiedenis Inleiding Zwemmen is altijd al een echte Hollandse volkssport geweest. Vroeger noemde men Nederlanders al "waterdoggen". Aangezien uit de feiten blijkt dat er

Nadere informatie

Zandvoortse Reddingsbrigade

Zandvoortse Reddingsbrigade se Reddingsbrigade Workshop Netwerk Brandweervrouwen 18 November 2016 Programma Welkom! se Reddingsbrigade Reddingsbrigades Taken reddingsbrigades RVR Regionale voorziening reddingsbrigades Nationale Rampenvloot

Nadere informatie

Zandvoortse Reddingsbrigade. Concept Begroting 2016

Zandvoortse Reddingsbrigade. Concept Begroting 2016 Zandvoortse Reddingsbrigade Concept Begroting 2016 1 Inleiding Begroting 2016 1. Algemeen De Zandvoortse reddingsbrigade (ZRB) is een op 27 maart 1922 opgerichte vereniging. De vereniging heeft Koninklijke

Nadere informatie

Zandvoortse Reddingsbrigade. Begroting 2014

Zandvoortse Reddingsbrigade. Begroting 2014 Zandvoortse Reddingsbrigade Begroting 2014 1 Inleiding Begroting 2014 1. Algemeen De Zandvoortse reddingsbrigade (ZRB) is een op 27 maart 1922 opgerichte vereniging. De vereniging heeft Koninklijke goedkeuring

Nadere informatie

Beleidsplan Reddingsbrigade Heerhugowaard

Beleidsplan Reddingsbrigade Heerhugowaard Beleidsplan Reddingsbrigade Heerhugowaard 2016-2017 Versie: 1.1 Datum: 24-10-2016 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Strategie... 3 3. Missie... 3 4. Beleid korte termijn... 4 4.1. Vereniging... 4 4.1.1.

Nadere informatie

Rampenplan Gemeente Assen 2007 Deel I: Algemeen

Rampenplan Gemeente Assen 2007 Deel I: Algemeen Rampenplan Gemeente Assen 2007 Deel I: Algemeen Rampenplan Gemeente Assen 2007 versie 9 mei 2007 Inleiding Het voorliggende Rampenplan Gemeente Assen 2007 beschrijft de organisatie en werkwijze van de

Nadere informatie

Beleidsplan Reddingsbrigade Heerhugowaard 2015-2016

Beleidsplan Reddingsbrigade Heerhugowaard 2015-2016 Beleidsplan Reddingsbrigade Heerhugowaard 2015-2016 Versie: 1.1 Datum: 23-09-2015 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Strategie... 3 3. Missie... 3 4. Beleid korte termijn... 4 4.1. Vereniging... 4 4.1.1.

Nadere informatie

Activiteiten en financiering reddingsbrigades

Activiteiten en financiering reddingsbrigades A.7 1. Samenvatting voorstel Deze notitie geeft een overzicht van de reddingsbrigades in Hollands Midden, de activiteiten die men uitvoert en de wijze waarop de reddingsbrigades worden gefinancierd. De

Nadere informatie

December 2006. Overzicht organisaties en diensten mogelijk betrokken bij de rampenbestrijding

December 2006. Overzicht organisaties en diensten mogelijk betrokken bij de rampenbestrijding December 2006 Overzicht organisaties en diensten mogelijk betrokken bij de rampenbestrijding Overzicht betrokken diensten en organisaties Op basis van artikel 3, lid 5, onderdeel b van de Wet Rampen en

Nadere informatie

Brandweer Nederland Samen sterk, samen veilig

Brandweer Nederland Samen sterk, samen veilig Brandweer Nederland Samen sterk, samen veilig Met hart en ziel Brandweer Nederland staat voor 31.000 brandweermensen die zich met hart en ziel inzetten voor hun medemens. Die 24 uur per dag en 7 dagen

Nadere informatie

Bijstand bij het zoeken en redden van slachtoffers, USAR.NL

Bijstand bij het zoeken en redden van slachtoffers, USAR.NL 6 Datum Onderdeel DGOOV/DR&B/U&B Inlichtingen L. Gaebler T (079) 3304 604 F (079) 3304 630 1 van 6 Aan De regering van Aruba De regering van de Nederlandse Antillen De Commissarissen van de Koningin De

Nadere informatie

Zandvoortse Reddingsbrigade. Begroting 2015

Zandvoortse Reddingsbrigade. Begroting 2015 Zandvoortse Reddingsbrigade Begroting 2015 1 Inleiding Begroting 2015 1. Algemeen De Zandvoortse reddingsbrigade (ZRB) is een op 27 maart 1922 opgerichte vereniging. De vereniging heeft Koninklijke goedkeuring

Nadere informatie

Beleidsplan Utrechtse ReddingsBrigade 2014-2019

Beleidsplan Utrechtse ReddingsBrigade 2014-2019 Beleidsplan Utrechtse ReddingsBrigade 2014-2019 En nu verder Bestuur URB Sep 2014 Bestuur Utrechtse vrijwillige brigade tot het redden van drenkelingen. Opgericht 21 januari 1918 Postbus 9922 KvK 40476125

Nadere informatie

Brandweer Haaglanden Bestuurlijke aansturing en Contouren brandweerorganisatie

Brandweer Haaglanden Bestuurlijke aansturing en Contouren brandweerorganisatie C O N C E P T R A A D S V O O R S T E L Veiligheidregio Haaglanden Brandweer Haaglanden Bijlage 5.3 C O N C E P T R A A D S V O O R S T E L Brandweer Haaglanden Bestuurlijke aansturing en Contouren brandweerorganisatie

Nadere informatie

Vraag 1b. Wat was de oorzaak van deze ramp? Vraag 1a. In welke provincie was de Watersnoodramp van 1953? ...

Vraag 1b. Wat was de oorzaak van deze ramp? Vraag 1a. In welke provincie was de Watersnoodramp van 1953? ... Naam: DE WATERSNOOD- RAMP Het is 31 januari 1953. Het stormde vreselijk In Zeeland. Toch waren de meeste mensen gewoon rustig naar bed gegaan. Zij werden in hun slaap overvallen door een zware stormvloed.

Nadere informatie

Structuurnota REGIONALE VOORZIENING REDDINGSBRIGADES

Structuurnota REGIONALE VOORZIENING REDDINGSBRIGADES Structuurnota REGIONALE VOORZIENING REDDINGSBRIGADES Grootschalige inzet van reddingsbrigades bij overstromingen KNBRD Projectgroep Openbare Orde en Veiligheid Project Regionale Voorziening Reddingsbrigades

Nadere informatie

BELEIDSPLAN EGMONDSE REDDINGSBRIGADE 2017

BELEIDSPLAN EGMONDSE REDDINGSBRIGADE 2017 Secretariaat: Jasper Corts p/a Schipper van der Plasstraat 4 1931EK Egmond aan zee EGMONDSE REDDINGSBRIGADE email : secretariaat@reddingsbrigade.info website : www.reddingsbrigade.info KvK inschrijving

Nadere informatie

: Ruud Cloeck, Overtonstraat 38, 2024 XK Haarlem. : Han Verzijlbergh, Reitzstraat 19, 2021 TM Haarlem

: Ruud Cloeck, Overtonstraat 38, 2024 XK Haarlem. : Han Verzijlbergh, Reitzstraat 19, 2021 TM Haarlem Fiscaalnummer : 8057 74 634 Bestuurssamenstelling per 01-01- 2014 Voorzitter Vice- voorzitter/ Secretaris Penningmeester : Ruud Cloeck, Overtonstraat 38, 2024 XK Haarlem : Han Verzijlbergh, Reitzstraat

Nadere informatie

Examenprocedure, examenreglement Zwemmend Redden Strand, brevetten en lagere diploma's. Examenreglement Varend Redden, brevetten en lagere diploma's

Examenprocedure, examenreglement Zwemmend Redden Strand, brevetten en lagere diploma's. Examenreglement Varend Redden, brevetten en lagere diploma's Hoofdstukindeling Hoofdstuk 1 Algemeen Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Examenprocedure, examenreglement Zwemmend Redden Binnenwater, brevetten, lagere diploma's en certificaten Examenprocedure, examenreglement

Nadere informatie

Begroting 2017 Versie 1.0 Mei 2016

Begroting 2017 Versie 1.0 Mei 2016 Versie 1.0 Mei 2016 Zandvoortse Reddingsbrigade http://www.zrb.info bestuur@zrb.info Penningmeester Zandvoortse Reddingsbrigade Wilhelminaweg 32 2042 NP Zandvoort penningmeester@zrb.info Secretariaat Zandvoortse

Nadere informatie

Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijding Procedure (GRIP) Drenthe/Assen

Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijding Procedure (GRIP) Drenthe/Assen Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijding Procedure (GRIP) Drenthe/Assen 25 juni 2007 Inhoudsopgave Inleiding... 1 1 Niveaus in de incident- en crisismanagementorganisatie... 1 1.1 Operationeel niveau...

Nadere informatie

Verordening brandveiligheid en hulpverlening Coevorden 1998

Verordening brandveiligheid en hulpverlening Coevorden 1998 Verordening brandveiligheid en hulpverlening Coevorden 1998 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Coevorden Officiële naam regeling Verordening brandveiligheid

Nadere informatie

Onderzoeksprogramma van het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen voor 2013-2014

Onderzoeksprogramma van het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen voor 2013-2014 Onderzoeksprogramma van het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen voor 2013-2014 In 2011 en 2012 heeft het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) onderzoek uitgevoerd naar voorrangsvoertuigen. Sinds 2013 wordt

Nadere informatie

Informatiefolder. Ons doel is het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood in de ruimste zin van het woord.

Informatiefolder. Ons doel is het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood in de ruimste zin van het woord. Informatiefolder Reddingsbrigades Nederland de Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen (KNBRD), is de overkoepelende organisatie van 183 reddingsbrigades in Nederland met in totaal

Nadere informatie

BELEIDSPLAN Stichting DMS [ ]

BELEIDSPLAN Stichting DMS [ ] BELEIDSPLAN Stichting DMS [2018 2022] Stichting Dutch Medical Service Vrusschenhusken 1 6422 PL Heerlen info@dutchmedicalservice.nl www.dutchmedicalservice.nl Inschrijvingsnummer Kvk 71024689 Bank: NL05

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 7796 20 maart 2015 Besluit van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 17 maart 2015, nr. IenM/BSK-2015/51943, houdende

Nadere informatie

CONVENANT. SLOTERVAART ZIEKENHUIS VEILIGHEIDSREGIO Amsterdam-Amstelland SAMENWERKINGSAFSPRAKEN VOOR RAMPEN EN CRISES

CONVENANT. SLOTERVAART ZIEKENHUIS VEILIGHEIDSREGIO Amsterdam-Amstelland SAMENWERKINGSAFSPRAKEN VOOR RAMPEN EN CRISES CONVENANT SLOTERVAART ZIEKENHUIS VEILIGHEIDSREGIO Amsterdam-Amstelland SAMENWERKINGSAFSPRAKEN VOOR RAMPEN EN CRISES 2012 Ondergetekenden: 1. Het Slotervaart, gevestigd te Amsterdam, in deze rechtsgeldig

Nadere informatie

ALGEMEEN KADER A.1 WETTELIJK EN ORGANISATORISCH KADER

ALGEMEEN KADER A.1 WETTELIJK EN ORGANISATORISCH KADER A ALGEMEEN KADER In deel A wordt allereerst op hoofdlijnen het wettelijk en organisatorisch kader van de rampenbestrijding beschreven. Vervolgens wordt ingegaan op het (algemene) scenario en het risicomodel.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2001 2002 26 956 Beleidsnota Rampenbestrijding 2000 2004 Nr. 11 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT EN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE

Nadere informatie

gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van 15 januari 2004

gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van 15 januari 2004 No: 5.4/260204 Onderwerp: Verordening brandveiligheid en hulpverlening De Raad van de gemeente Noordenveld; - gelet op artikel 1, tweede lid, en artikel 12 van de brandweerwet 1985 - gelet op artikel 8,

Nadere informatie

Versie 4 januari 2013

Versie 4 januari 2013 Versie 4 januari 2013 STRAND - Wie is hoofdelijk aansprakelijk bij ongevallen veroorzaakt door brigadeleden? Kan dit ook de betreffende dagcommandant of meest ervaren brigadelid zijn? - Zijn personen die

Nadere informatie

: Instellen van gemeenschappelijke regeling 'Veiligheidsregio Brabant-Noord"

: Instellen van gemeenschappelijke regeling 'Veiligheidsregio Brabant-Noord RAADSVOORSTEL Onderwerp : Instellen van gemeenschappelijke regeling 'Veiligheidsregio Brabant-Noord" Inleiding Momenteel kent de hulpverleningsdienst Brabant-Noord twee gemeenschappelijke regelingen, namelijk

Nadere informatie

Oefenen met optische en geluidssignalen op de openbare weg

Oefenen met optische en geluidssignalen op de openbare weg Oefenen met optische en geluidssignalen op de openbare weg Met ingang van 1 april 2015 geldt er een permanente vrijstelling voor het oefenen op de openbare weg in het besturen van een voorrangsvoertuig.

Nadere informatie

1 De coördinatie van de inzet

1 De coördinatie van de inzet 1 De coördinatie van de inzet Zodra zich een incident voordoet of dreigt voor te doen, wordt de rampenbestrijdingsorganisatie via het proces van opschaling opgebouwd. Opschalen kan worden gedefinieerd

Nadere informatie

Modelconvenant calamiteitenzender

Modelconvenant calamiteitenzender Modelconvenant calamiteitenzender Opgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ten behoeve van provincies, veiligheidsregio s en regionale omroepen. Versie 1.0 d.d. 1 januari

Nadere informatie

Richtlijn. ambulancezorg op het water

Richtlijn. ambulancezorg op het water Richtlijn ambulancezorg op het water Versie: 1.0, augustus 2009 Status: definitief Vastgesteld door: het Algemeen Bestuur Vereniging Ambulancezorg Nederland op 26 augustus 2009 Inhoudsopgave Inleiding...

Nadere informatie

De Algemene Vergadering wordt gevraagd in te stemmen met de Begroting 2017 van NOC*NSF

De Algemene Vergadering wordt gevraagd in te stemmen met de Begroting 2017 van NOC*NSF Notitie Ter besluitvorming Agendapunt 3 b aan Algemene Vergadering NOC*NSF van Bestuur NOC*NSF betreft Begroting 2017 datum 21 november 2016 gevraagd besluit De Algemene Vergadering wordt gevraagd in te

Nadere informatie

De brandweer wordt nog veiliger en beter

De brandweer wordt nog veiliger en beter Project Kwaliteit brandweerpersoneel De brandweer wordt nog veiliger en beter -Brochure Brandweer juni2009.indd 1 05-06-2009 10:16:37 VAKBEKWAAM WORDEN, Wat verandert er concreet? Alle medewerkers van

Nadere informatie

Reddingsbrigade Hendrik-Ido-Ambacht. Beleidsplan

Reddingsbrigade Hendrik-Ido-Ambacht. Beleidsplan Reddingsbrigade Hendrik-Ido-Ambacht Beleidsplan 2018-2023 Beleidsplan Voor u ligt het beleidsplan van de. In dit plan zijn onze doelen voor de komende 5 jaar beschreven. Hendrik-Ido-Ambacht, januari 2018

Nadere informatie

FAQ Vrijstelling oefenen op de openbare weg met optische en geluidssignalen

FAQ Vrijstelling oefenen op de openbare weg met optische en geluidssignalen Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen, IFV Naar aanleiding van het afgeven de openbare weg met optische en, heeft het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen een aantal vragen binnengekregen. Om iedereen te informeren,

Nadere informatie

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Dijken Kijken naar dijken www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Kijken naar dijken Zonder de duinen en de dijken zou jij hier niet kunnen wonen: bijna de

Nadere informatie

Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk

Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk De kust is (niet) veilig! De dijk aan de kust van Petten ziet er zo sterk en krachtig uit, maar toch is hij niet

Nadere informatie

Certificeringssysteem voor rijinstructeurs bestuurder voorrangsvoertuig

Certificeringssysteem voor rijinstructeurs bestuurder voorrangsvoertuig Certificeringssysteem voor rijinstructeurs bestuurder voorrangsvoertuig Instituut Fysieke Veiligheid Postbus 7010 6801 HA Arnhem Kemperbergerweg 783, Arnhem www.ifv.nl info@ifv.nl 026 355 24 00 Colofon

Nadere informatie

Datum 22 mei 2015 Onderwerp Antwoorden kamervragen over de uitzending Ongelukkige Spoed

Datum 22 mei 2015 Onderwerp Antwoorden kamervragen over de uitzending Ongelukkige Spoed 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Project Kwaliteit brandweerpersoneel. De brandweer wordt nog veiliger en beter

Project Kwaliteit brandweerpersoneel. De brandweer wordt nog veiliger en beter Project Kwaliteit brandweerpersoneel De brandweer wordt nog veiliger en beter VAKBEKWAAM WORDEN, VAKBEKWAAM BLIJVEN Wat verandert er concreet? Alle medewerkers van de brandweer worden voortaan opgeleid,

Nadere informatie

Verordening brandveilidheid en brandweerzorg en rampenbestrijding

Verordening brandveilidheid en brandweerzorg en rampenbestrijding CVDR Officiële uitgave van Leek. Nr. CVDR54284_1 1 juni 2016 Verordening brandveilidheid en brandweerzorg en rampenbestrijding De raad van de gemeente Leek; gelet op: - artikel 1, tweede lid, artikel 12

Nadere informatie

Protocol Bedrijfsnoodplan en bedrijfshulpverlening

Protocol Bedrijfsnoodplan en bedrijfshulpverlening Bedrijfsnoodplan en Nederlandse Vereniging van Dierentuinen Postbus 15458 1001 ML Amsterdam 020 5246080 Info@nvddierentuinen.nl Versie D2 van juni 2012 1. Inleiding Dierenparken moeten zijn voorbereid

Nadere informatie

STICHTING PRINS HENDRIKFONDS

STICHTING PRINS HENDRIKFONDS STICHTING PRINS HENDRIKFONDS JAARVERSLAG 2014 INHOUDSOPGAVE ALGEMEEN 1 Inleiding 2 Ontwikkelingen boekjaar 3 Bespreking van de vermogenspositie 4 Ondertekening JAARREKENING 1 Balans per 31 december 2014

Nadere informatie

Calamiteitenplan Versie 2.1

Calamiteitenplan Versie 2.1 Calamiteitenplan Versie 2.1 Reddingsbrigade Nederland Landelijk Bureau Dokweg 149 1976 CA IJmuiden Telefoon: 0255 545858 Fax: 0255-512 584 Email: info@reddingsbrigade.nl 1 Inleiding De werkzaamheden die

Nadere informatie

Zoekopdrachten bij Het water komt. **

Zoekopdrachten bij Het water komt. ** Module 1 De geschiedenis van de Delta. 1 Strijd tussen land en water 2 Overstromingen door de eeuwen heen 3 Oorzaken van overstromingen: de mens zelf 4 Waterbeheer. Blz. 4 Achter de duinen had je veengronden

Nadere informatie

Beleidsplan (samenvatting tbv ANBI)

Beleidsplan (samenvatting tbv ANBI) Beleidsplan 2017-2020 (samenvatting tbv ANBI) Verenigingsgegevens Statutaire naam: s-gravenzandse Vrijwillige Reddingsbrigade Datum oprichting: 28 februari 1950 Statutaire zetel: s-gravenzande (Gemeente

Nadere informatie

Toestemming tot wijziging van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord

Toestemming tot wijziging van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord Datum: 25-6-13 Onderwerp Toestemming tot wijziging van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord Status Besluitvormend Voorstel Het college toestemming te verlenen tot het wijzigen

Nadere informatie

Beleidsplan Initiatiefnemer: Jeroen Donkers

Beleidsplan Initiatiefnemer: Jeroen Donkers Beleidsplan Initiatiefnemer: Jeroen Donkers Beleidsplan Stichting de Wens Ambulance Gelderland De stichting: De stichting Wens Ambulance Gelderland is 28 december 2016 opgericht. Als bestuurder van de

Nadere informatie

Oefenen inzet ambulancezorg bij rampen en grootschalige ongevallen.

Oefenen inzet ambulancezorg bij rampen en grootschalige ongevallen. Oefenen inzet ambulancezorg bij rampen en grootschalige ongevallen. Inleiding Het vermogen om zo goed mogelijk de gevolgen van rampen en grootschalige, zware ongevallen te bestrijden vergt van onder meer

Nadere informatie

Collegevoorstel 193/2002. Registratienummer 2.51404. Fatale datum raadsbesluit 18 december 2002

Collegevoorstel 193/2002. Registratienummer 2.51404. Fatale datum raadsbesluit 18 december 2002 Collegevoorstel 193/2002 Registratienummer 2.51404 Fatale datum raadsbesluit 18 december 2002 Opgesteld door, telefoonnummer L. Deurloo, 2230 en O. van Dijk, 2452 Programma Openbare gezondheid Portefeuillehouders

Nadere informatie

FAQ Vrijstelling oefenen op de openbare weg met optische en geluidssignalen

FAQ Vrijstelling oefenen op de openbare weg met optische en geluidssignalen Naar aanleiding van het afgeven de openbare weg met optische en, heeft het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen een aantal vragen binnengekregen. Om iedereen te informeren, is daarom een overzicht met veelgestelde

Nadere informatie

Verordening betreffende de organisatie, het beheer en de taak van de

Verordening betreffende de organisatie, het beheer en de taak van de Verordening betreffende de organisatie, het beheer en de taak van de gemeentelijke brandweer Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Dordrecht Officiële naam regeling

Nadere informatie

Evaluatierapportage reddingsoefening Zuider Spruit

Evaluatierapportage reddingsoefening Zuider Spruit Evaluatierapportage reddingsoefening Zuider Spruit Inleiding Wadlopen is nooit zonder risico s. Het is echter van belang deze risico s te minimaliseren en eventuele calamiteiten het hoofd te bieden. Voor

Nadere informatie

MOED brandweer VNOG T.b.v. de 22 gemeenteraden

MOED brandweer VNOG T.b.v. de 22 gemeenteraden MOED brandweer VNOG T.b.v. de 22 gemeenteraden ü Aanleiding MOED ü Algemene informatie brandweer in de veiligheidsregio ü Inhoud MOED ü Samenvatting uitspraken algemeen bestuur 1. Aanleiding MOED De wereld

Nadere informatie

Begroting 2019 Versie 0.3 Concept 11 april 2018

Begroting 2019 Versie 0.3 Concept 11 april 2018 2019 Versie 0.3 Concept 11 april 2018 Zandvoortse Reddingsbrigade http://www.zrb.info bestuur@zrb.info Penningmeester Zandvoortse Reddingsbrigade Wilhelminaweg 32 2042 NP Zandvoort penningmeester@zrb.info

Nadere informatie

Referentiekader GRIP en eisen Wet veiligheidsregio s

Referentiekader GRIP en eisen Wet veiligheidsregio s Kennispublicatie Referentiekader GRIP en eisen Wet veiligheidsregio s 1 Infopunt Veiligheid In 2006 heeft de toenmalige Veiligheidskoepel een landelijk Referentiekader GRIP opgesteld. De op 1 oktober 2010

Nadere informatie

De veiligheidsregio Midden- en West-Brabant is gebaseerd op verlengd lokaal bestuur en is een samenwerkingsverband tussen 26 gemeenten.

De veiligheidsregio Midden- en West-Brabant is gebaseerd op verlengd lokaal bestuur en is een samenwerkingsverband tussen 26 gemeenten. BELEIDSPLAN 2011-2015 VEILIGHEIDSREGIO MIDDEN- EN WEST-BRABANT Bijlage 3. Sturing en organisatie De veiligheidsregio Midden- en West-Brabant is gebaseerd op verlengd lokaal bestuur en is een samenwerkingsverband

Nadere informatie

De Veiligheidsregio NHN in vogelvlucht. 28-03-2011 Commissie Bestuur en middelen

De Veiligheidsregio NHN in vogelvlucht. 28-03-2011 Commissie Bestuur en middelen De Veiligheidsregio NHN in vogelvlucht 28-03-2011 Commissie Bestuur en middelen Welkom Veiligheidsregio NHN Wet veiligheidsregios Bezuinigingen Regionalisering brandweer Praktijk Veiligheidsregio Noord-Holland

Nadere informatie

Kortom: Een schaatsvereniging is er dóór leden en vóór leden. De vereniging is intern gericht, waarbij de leden bepalen wat er gebeurt.

Kortom: Een schaatsvereniging is er dóór leden en vóór leden. De vereniging is intern gericht, waarbij de leden bepalen wat er gebeurt. Vrijwilligersbeleid binnen de schaatsvereniging Van beleid tot uitvoering in de praktijk Schaatsverenigingen en de vrijwilligersproblematiek De doorsnee schaatsvereniging in Nederland is een vrijwilligersorganisatie:

Nadere informatie

workshop financiën Vergroot de grip op inkomsten

workshop financiën Vergroot de grip op inkomsten workshop financiën Vergroot de grip op inkomsten Inhoud Financieel Opzet organisatie (rondom penningmeester) Inkomsten Reguliere inkomsten Beheersbaar maken Subsidies Waar gaan we zoeken Hoe pak je dat

Nadere informatie

Bepalingen over de brandweerzorg, de rampenbestrijding, de crisisbeheersing en de geneeskundige hulpverlening (Wet veiligheidsregio s)

Bepalingen over de brandweerzorg, de rampenbestrijding, de crisisbeheersing en de geneeskundige hulpverlening (Wet veiligheidsregio s) 31 117 Bepalingen over de brandweerzorg, de rampenbestrijding, de crisisbeheersing en de geneeskundige hulpverlening (Wet veiligheidsregio s) Nr. VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 10 juli

Nadere informatie

Brancherichtlijn. Optische en Geluidssignalen Veiligheidsregio s

Brancherichtlijn. Optische en Geluidssignalen Veiligheidsregio s Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen Veiligheidsregio s Colofon De Raad Directeuren Veiligheidsregio (RDVR) heeft op 15 september 2017 ingestemd met de Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen

Nadere informatie

Algemeen Bestuur Veiligheidsregio Hollands Midden d.d. 12 november 2009 Agendapunt BG.2A Onderdeel AB Regionale Brandweer en GHOR Titel

Algemeen Bestuur Veiligheidsregio Hollands Midden d.d. 12 november 2009 Agendapunt BG.2A Onderdeel AB Regionale Brandweer en GHOR Titel BG.2A Algemeen Bestuur Veiligheidsregio Hollands Midden Bijlagen 5 d.d. 12 november 2009 Agendapunt BG.2A Onderdeel AB Regionale Brandweer en GHOR Titel Gewijzigde Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2012 208 Wet van 26 april 2012, houdende tijdelijke bepalingen over de ambulancezorg (Tijdelijke wet ambulancezorg) 0 Wij Beatrix, bij de gratie Gods,

Nadere informatie

Gemeenteraad Gooise Meren Informatieve vragen van feitelijke/technische aard

Gemeenteraad Gooise Meren Informatieve vragen van feitelijke/technische aard Gemeenteraad Gooise Meren Informatieve vragen van feitelijke/technische aard Van : Eijpe / CDA Datum indiening : 21-02-2016 Betreft : GRIP 4 Vraag en beantwoording is openbaar : (hier aangeven als u dit

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Jaarrekening 2007 en begroting 2009 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. 1) Status

Raadsvoorstel. Onderwerp: Jaarrekening 2007 en begroting 2009 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. 1) Status Raadsvoorstel Agendanr. : Onderwerp: Jaarrekening 2007 en begroting 2009 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord Reg.nr. : B&W verg.. : Cie_verg. : Raadsverg.. : 1) Status Ter uitvoering van het bepaalde

Nadere informatie

Beleidsplan Katwijkse Reddingsbrigade

Beleidsplan Katwijkse Reddingsbrigade Beleidsplan Katwijkse Reddingsbrigade 2016-2020 Inhoudsopgave 1 Doelstelling... 3 2 Missie en strategische richting... 4 2.1 Missie... 4 2.2 Kernwaarden... 5 2.3 Strategische richting... 5 3 Operationele

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1994 1995 24 071 Wateroverlast in Nederland Nr. 1 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Zandvoortse Reddingsbrigade. Begroting 2012

Zandvoortse Reddingsbrigade. Begroting 2012 Zandvoortse Reddingsbrigade Begroting 2012 1 Inleiding Begroting 2012 1. Algemeen De Zandvoortse reddingsbrigade (ZRB) is een op 27 maart 1922 opgerichte vereniging. De vereniging heeft koninklijke goedkeuring

Nadere informatie

Het evenementenbeleid dat in 2009 voor het laatst door uw raad werd aangepast behoeft actualisering.

Het evenementenbeleid dat in 2009 voor het laatst door uw raad werd aangepast behoeft actualisering. Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 30 juni 2014 Agenda nr.: 14 Onderwerp: Vaststellen evenementenbeleid vervat in de nota Op en Top Valkenburg aan de Geul 2014-2018 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting

Nadere informatie

Balans en resultatenoverzicht Jaarverslag 2014/2015. Publicatie verslag. Helmond, 12 januari 2016. M.J. Meijer-Keizer penningmeester

Balans en resultatenoverzicht Jaarverslag 2014/2015. Publicatie verslag. Helmond, 12 januari 2016. M.J. Meijer-Keizer penningmeester Balans en resultatenoverzicht Jaarverslag 2014/2015 Publicatie verslag. Helmond, 12 januari 2016. M.J. Meijer-Keizer penningmeester EHBO vereniging Brouwhuis Lid van koepelorganisatie: Vereniging EHBO

Nadere informatie

De oranje kolom in de Veiligheidsregio

De oranje kolom in de Veiligheidsregio De oranje kolom in de Veiligheidsregio Visiedocument voor de verankering van de gemeentelijke kolom in de Veiligheidsregio Zeeland - Vastgesteld in Kring van Zeeuwse gemeentesecretarissen d.d. 12 april

Nadere informatie

Zandvoortse Reddingsbrigade

Zandvoortse Reddingsbrigade se Reddingsbrigade Basis presentatie voorlichting strand 2019 Programma Wat doet de ZRB? Stroming, Getij, Weer - Eb/Vloed - Muien, Oostenwind, Zoper Tips voor een veilig dagje strand Willem Wever Topdoks

Nadere informatie

Archief van de Gemeenschappelijke Regeling Geneeskundige Hulpverlening bij Rampen in de Agglomeratie Amsterdam

Archief van de Gemeenschappelijke Regeling Geneeskundige Hulpverlening bij Rampen in de Agglomeratie Amsterdam Archief van de Gemeenschappelijke Regeling Geneeskundige Hulpverlening bij Rampen in de Agglomeratie Amsterdam L. Koopmans Algemene kenmerken Toegangsnummer: 30550 Periode: 1992-2004 Archiefvormer Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Met deze brief bieden wij u onze jaarstukken 2015, het beleidsplan en de begroting 2017 van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord aan.

Met deze brief bieden wij u onze jaarstukken 2015, het beleidsplan en de begroting 2017 van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord aan. Gemeenteraden in Noord-Holland Noord Telefoon 06-52562303 Onze referentie U2016/2751 E-mail pvesseveld@vrnhn.nl Uw referentie - Bijlagen 6 Uw bericht van - Aanbieding financiële stukken en beleidsplan

Nadere informatie

Protocol Schuilen of ontruimen/evacueren

Protocol Schuilen of ontruimen/evacueren Protocol Schuilen of ontruimen/evacueren Bij incidenten met gevaarlijke stoffen Johan de Cock Kenniscongressen Protocol Leren 2007 Dinsdag 20 februari, Ede Dinsdag 27 februari, Den Haag Dinsdag 6 maart,

Nadere informatie

De nieuwe Brandweer Hollands Midden

De nieuwe Brandweer Hollands Midden De nieuwe Brandweer Hollands Midden Bijeenkomst gemeentebesturen (Leiden, 8 oktober 2010) Henk Meijer Regionaal Commandant Korte terugblik Discussie over regionalisering brandweer ruim 5 jaar geleden gestart

Nadere informatie

ECCvA/U Lbr: 07/40

ECCvA/U Lbr: 07/40 Brief aan de leden T.a.v. het college en gemeenteraad informatiecentrum tel. (070) 3738020 uw kenmerk bijlage(n) onderwerp Brandweerontwikkelingen Samenvatting ons kenmerk ECCvA/U200700611 Lbr: 07/40 datum

Nadere informatie

SAMENWERKING IN DE VEILIGHEIDSREGIO Uitwerking van criterium 8 uit het Slotdocument VGS-congres 2013

SAMENWERKING IN DE VEILIGHEIDSREGIO Uitwerking van criterium 8 uit het Slotdocument VGS-congres 2013 SAMENWERKING IN DE VEILIGHEIDSREGIO Uitwerking van criterium 8 uit het Slotdocument VGS-congres 2013 In het Slotdocument van het VGS-congres 2013 Gemeentesecretaris in Veiligheid staat een leidraad voor

Nadere informatie

Specialisten van de VRU. Waterongevallenbestrijding en brandweerduiken

Specialisten van de VRU. Waterongevallenbestrijding en brandweerduiken Specialisten van de VRU Waterongevallenbestrijding en brandweerduiken Het grootste deel van het brandweerwerk speelt zich af op het land, maar de brandweer heeft ook een natte specialisatie: waterongevallenbestrijding.

Nadere informatie

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wet van 25 mei 1998, houdende regels over tegemoetkoming in de schade en de kosten in geval van overstromingen door zoet water, aardbevingen of andere rampen en zware ongevallen (Wet tegemoetkoming schade

Nadere informatie

AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: Hartveilig wonen

AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: Hartveilig wonen AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS Kenmerk: 137502 Sector: Inwonerszaken Team : Openbare Orde, Welzijn & Onderwijs Onderwerp: Hartveilig wonen Besluit: 1. In te stemmen met deelname aan het project Hartveilig

Nadere informatie

Opleiding waterhulpverlening. Werkgroep Opl. Waterhulpverl. Werkgroep Opl. Waterhulpverl. Even terug: oude diplomalijn. Even terug: oude diplomalijn

Opleiding waterhulpverlening. Werkgroep Opl. Waterhulpverl. Werkgroep Opl. Waterhulpverl. Even terug: oude diplomalijn. Even terug: oude diplomalijn Opleiding waterhulpverlening Implementatie Opleiding Waterhulpverlening 22 febrauri 2012 Presentatie werkgroep Harry Vrielink Gerlof Wijnja Agenda Werkgroep "Implementatie opleiding waterhulpverlening

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1994 1995 24 071 Wateroverlast in Nederland Nr. 21 HERDRUK 2 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

2013 no. 83 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2013 no. 83 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2013 no. 83 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA BESLUIT van 3 oktober 2013, (Stb. 2013, 375), houdende wijziging van het Besluit vrijwilligersmedaille openbare orde en veiligheid, teneinde de medaille ook te kunnen

Nadere informatie

Uitwerking aanbevelingen rapport Berenschot Evaluatie van de interne en externe Governance van de Stichting Energy Valley

Uitwerking aanbevelingen rapport Berenschot Evaluatie van de interne en externe Governance van de Stichting Energy Valley Bijlage Uitwerking aanbevelingen rapport Berenschot Evaluatie van de interne en externe Governance van de Stichting Energy Valley Bestuurlijk Overleg Noord-Nederland (BONN) 23 mei 2014 Aanleiding In 2013

Nadere informatie

Algemeen bestuur Veiligheidsregio Groningen

Algemeen bestuur Veiligheidsregio Groningen AGENDAPUNT 2 Algemeen bestuur Veiligheidsregio Groningen Vergadering 12 december 2014 Strategische Agenda Crisisbeheersing In Veiligheidsregio Groningen werken wij met acht crisispartners (Brandweer, Politie,

Nadere informatie

Ferwert, 28 mei 2013.

Ferwert, 28 mei 2013. AAN: de raad van de gemeente Ferwerderadiel Sector : I Nr. : 15/36.13 Onderwerp : Brandrisicoprofiel Veiligheidsregio Fryslân Ferwert, 28 mei 2013. 1. Inleiding Op 1 oktober 2010 is de Wet veiligheidsregio

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT EHBO VERENIGING ADUARD.

HUISHOUDELIJK REGLEMENT EHBO VERENIGING ADUARD. HUISHOUDELIJK REGLEMENT EHBO VERENIGING ADUARD. INHOUDSOPGAVE HET BESTUUR... 2 TAKEN VAN DE VOORZITTER... 2 TAKEN VAN DE SECRETARIS... 2 TAKEN VAN DE PENNINGMEESTER... 3 HET DAGELIJKS BESTUUR... 3 ALGEMENE

Nadere informatie

Ons kenmerk C220/ Aantal bijlagen 1

Ons kenmerk C220/ Aantal bijlagen 1 Directie Bestuur & Organisatie Bestuur en Veiligheid Integrale Veiligheid en Handhaving de leden van de commissie Algemeen Bestuur Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van de Vereniging Sportraad Apeldoorn

Huishoudelijk Reglement van de Vereniging Sportraad Apeldoorn Huishoudelijk Reglement van de Vereniging Sportraad Apeldoorn Opgericht bij notariële acte d.d. 11 februari 1991 en ingeschreven in het verenigingsregister van de Kamer van koophandel en fabrieken voor

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel tot het vaststellen van de Verordening brandveiligheid

Raadsbijlage Voorstel tot het vaststellen van de Verordening brandveiligheid gemeente Eindhoven Dienst Brandweer en Rampenbestrijding Raadsbijlage nummer xa Inboeknummer oxroox64r Beslisdatum Blkw 22 januari 2002 Dossiernummer 204.104 Raadsbijlage Voorstel tot het vaststellen van

Nadere informatie

Algemene Ledenvergadering. 20 februari 2019

Algemene Ledenvergadering. 20 februari 2019 Algemene Ledenvergadering 20 februari 2019 Agenda 1. Opening door de voorzitter en vaststelling van de agenda 2. Mededelingen en ingekomen stukken 3. Notulen ALV 2018 4. Jaarverslagen van de secretaris

Nadere informatie

Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure (GRIP)

Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure (GRIP) Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure (GRIP) Inleiding Een goede coördinatie tussen betrokken hulpdiensten is bij de bestrijding van complexe incidenten van groot belang. Het model voor

Nadere informatie