Jaarverslag Stichting Groene Allianties

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag Stichting Groene Allianties"

Transcriptie

1 Jaarverslag 2015 Stichting Groene Allianties

2 Voorwoord Door de voorzitter Groene Allianties zet in op sociale innovatie Groene Allianties is al enkele jaren actief op de bedrijventerreinen in Duiven ter stimulering van duurzame initiatieven. Het jaar 2015 kende een aantal belangrijke momenten, waaronder het officieel van start gaan als stichting. Technische ontwikkelingen naar een duurzame samenleving gaan snel. Sociaal en economisch zijn we steeds meer en directer verbonden met elkaar. Wereldwijd verbonden en lokaal toepassen en benutten is een nieuwe kracht. Met Groene Allianties stappen we bewust samen in deze ontwikkeling en zien we lokaal duurzame kansen. We moeten op een andere manier durven denken, verbinden en samenwerken. Omdat we samen deze potentie zien en willen realiseren is Groene Allianties in 2015 als stichting geformaliseerd, waarin ondernemingen, overheden, onderzoek- en onderwijs instellingen (kunnen) participeren. Bart Blokland Voorzitter Groene Allianties Groene Allianties gelooft in de kracht van lokale gemeenschappen, die wereldwijd communiceren in diverse nieuwe verbanden. Sociale innovatie is de sleutel voor vernieuwing. Organisaties worden ook niet meer van bovenaf geregeld. We kijken voortaan vooral horizontaal. Sociale innovatie leidt tot nieuwe, vaak verrassende verbindingen, waardoor mensen geïnspireerd raken. Dat zien we ook bij onze participanten; anders denken, anders doen. We zijn in de wereld allemaal onderdeeltjes van een groter samenhangend geheel. Toch zijn veel bedrijven intern gericht. Lokaal kansen ontdekken en benutten creëert grote meerwaarde. We hebben dan ook het initiatief genomen om met bedrijven en overheid op de bedrijventerreinen langs de A12 in Duiven om tafel te gaan zitten. Om te kijken waar we elkaar kunnen aanvullen en versterken. Zo hebben we onder andere al twee duurzame bandenpompen, een snelle fietsverbinding, verbetering van OV en deel-parkeren kunnen bewerkstelligen. Door krachten te bundelen en innovatief te durven zijn, worden nieuwe duurzame kansen gecreëerd. Zo willen we in 2016 met alle participanten meer duurzame elektriciteit opwekken door zon-pv, warmte, koude en energie met elkaar gaan delen, collectieve inzet van fietsen en delen van de middelen die er zijn. Door samen te werken en lokaal te delen, ontstaan er weer nieuwe ideeën en initiatieven. Op deze manier maken we beter gebruik van elkaars kracht(en). Nieuwe wereld Veranderingen zijn vaak spannend, maar ook leuk en geven energie. Zó willen we sociale innovaties ook bekijken. Samen processen anders inrichten. Grondstoffen in de bodem zijn eindig, maar er liggen nieuwe kansen om ze eindeloos te (her)gebruiken, als we die samen maar durven te pakken. Op die manier mogen we tegenwoordig bewuster in het leven staan, door te genieten van elkaar en al het moois dat we samen kunnen creëren. Inhoudsopgave Voorwoord van de voorzitter Visie Werkwijze Samenwerkingsthema s Resultaten 2015 Plannen 2016

3 Visie Stichting Groene Allianties Stichting Groene Allianties stelt zich ten doel samen met ondernemers, ondernemingen, overheden, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en omwonenden te werken aan de verduurzaming en het toekomstbestendig maken van de bedrijventerreinen langs de A12 in Duiven. De stichting biedt een platform om gezamenlijk te komen tot baanbrekende nieuwe ideeën en ontwikkeling van projecten. Daarnaast kan mogelijk business ontstaan door vraag van andere organisaties en projecten die aansluiten op de core business van uw bedrijf. 1. Samen zorgen we voor Een positieve energiebalans op de bedrijventerreinen. Schone, stillere en goed bereikbare bedrijventerreinen. Groenere en aantrekkelijkere bedrijventerreinen. Collectief beheer. 2. Waarom participeren We werken gericht samen aan verduurzaming. Kennisdeling binnen Duiven en binnen Nederland. U maakt meetbare energiebesparing, milieuwinst, kostenbesparing en/of nieuwe revenuen mogelijk. Door collectieve aanpak creëren we meer mogelijkheden. Onderstaande bedrijven en overheid hebben in 2015 geparticipeerd in Stichting Groene Allianties om bedrijfsvoering te verduurzamen, te leren van elkaar door kennisdeling en gezamenlijk duurzame projecten te realiseren.

4 Visie Stichting Groene Allianties 3. Samenwerking Stichting Groene Allianties staat niet alleen, ook elders in Nederland zijn er grote duurzame ambities. Regionaal en landelijk wordt er dan ook intensief samengewerkt om toegevoegde waarde te creëren op het gebied van People, Planet en Profit. Groene Allianties werkt onder andere samen met:

5 Van idee tot realisatie Werkwijze Stichting Groene Allianties De visie en ambitie om te verduurzamen zijn uitgangspunten. Stichting Groene Allianties organiseert, en participanten (bedrijven) blijven aan het stuur. Ideeën ontstaan op diverse manieren Idee Zelfstandig vanuit participanten. Naar aanleiding van (lunch)bijeenkomsten. Een rondje langs de bedrijven vanuit het facilitaire team. Et cetera... Beoordeling idee Stichting Groene Allianties beoordeelt samen met haar participanten ieder idee Draagt het idee bij aan een positieve energiebalans of; een schoner, stiller en goed bereikbaar bedrijventerrein of; een groener en aantrekkelijker bedrijventerrein? Toetsing op haalbaarheid en wenselijkheid door experts. Business case Business cases bevatten de volgende onderdelen Aanleiding en omschrijving van de case. Aanpak, betrokken partijen, opdrachtgever/trekker, themamanager. Benodigde inzet en middelen, kosten, kostenverdeling. Planning. Business cases worden voorgelegd aan participanten en stichtingsbestuur Besluit Business cases worden beoordeeld op haalbaarheid en wenselijkheid. Bij een collectief belang wordt een opdrachtgever namens de bedrijven benoemd. Indien participanten en bestuur akkoord zijn, krijgt de stichting de opdracht het project op te starten. Uitvoering gaat als volgt Uitvoering Opdrachtgever stelt de gevraagde inzet en middelen ter beschikking. De themamanager is verantwoordelijk voor de uitvoering van het project. Periodieke rapportage aan de programma coördinator, het bestuur en de opdrachtgever. Tijdens de uitvoering en na oplevering zal de stichting naar spin-offs op zoek gaan.

6 Samenwerkingsthema s In 2015 Participanten hebben in 2015 gewerkt aan 1. Duurzame Energie Het energielandschap verandert. Meer en meer energie komt uit duurzame, lokale bronnen en dit willen we zo efficiënt mogelijk (lokaal) gebruiken. Gasgestookte CV-ketels worden vervangen voor warmtepompen, elektrische auto s vervangen oude diesels en energie wekken we zelf op met zonnepanelen. De ambitie van het thema Duurzame Energie is energie efficiënt(er)e bedrijventerreinen in Duiven. Ultimo komt er een smart grid om de uitwisseling van energetische vormen en afstemming vraag, overschot en aanbod van lokale private partijen te faciliteren. Groene Allianties onderzoekt met haar participanten welke duurzame energieprojecten mogelijk zijn. Door samen te werken en gegevens met elkaar te delen, worden projecten geïnitieerd en uitgevoerd. Analyses van energieverbruiksgegevens van participanten hebben aangetoond dat deelname aan een collectief loont. Zo kan bijvoorbeeld door het uitwisselen van energie 37,5% CO 2 -reductie en 25% reductie op energiekosten worden behaald. 2. Duurzame Mobiliteit Bereikbaarheid is een belangrijke voorwaarde voor het goed economisch functioneren van bedrijventerreinen, dat geldt ook in Duiven. Dan gaat het over vervoer van goederen en personen, zijnde werknemers en klanten. Groene Allianties zet in op een goede bereikbaarheid door het slim inzetten van bestaande capaciteit en de inzet van Duurzame Mobiliteit. Organisaties kunnen hun restcapaciteit aan bijvoorbeeld vervoermiddelen, parkeerplaatsen, deelfietsen of lopende taxicontracten en bestaande kennis en kunde inbrengen in de Groene Allianties ten gunste van de bereikbaarheid van het hele gebied. Op deze manier kunnen kleine werkgevers profiteren van de inkoopvoordelen van grote werkgevers en andersom kunnen grote werkgevers profiteren van de creativiteit en slagkracht van de kleinere werkgevers: samen staan we sterk. 3. Groen Netwerk De bedrijventerreinen in Duiven zijn onderdeel van het stedelijk en groene landschap van de Liemers en de IJsselzone. Groen zorgt voor een aangename en gezondere omgeving voor de bezoekers en werknemers en stimuleert tevens de beweging in het langzaam verkeer. Bedrijven willen zelf op het eigen terrein vergroenen. Er blijkt behoefte te zijn aan meer samenhang tussen de diverse delen van het terrein maar ook tussen de openbare ruimte en de bedrijfskavels. Deelnemende partijen verbinden zich om gezamenlijk toe te werken naar een duurzaam en groene werk- en klantomgeving op de bedrijventerreinen in Duiven.

7 Wat brengt de toekomst In 2016 Wat brengt de toekomst? Stichting Groene Allianties staat voor het creëren van nieuwe kansen en mogelijkheden. Stichting Groene Allianties biedt een platform om gezamenlijk en door middel van creatief denken te komen tot baanbrekende, nieuwe ideeën. Lokale waardecreatie is het uitgangspunt, waarvoor de verbinding met benodigde partijen wordt gezocht in flexibele en soms tijdelijke samenwerkingsverbanden. Revenuen voor de stichting ontstaan uit participatie en cocreatie én projecten. Dit vraagt in de toekomst om een andere manier van samenwerken, namelijk project gedreven en altijd waarde toevoegend. Raad van Uitzicht Allianties met vragers en aanbieders Lokale waardecreatie Tijdelijk, flexibele samenwerkingsverbanden per thema s, project of proces. Dus ook een DEC, GBC, GZ, leveranciers etc. Leren, visie, projectontwikkeling, business cases Stichting aandrijving Facilitair Team en bestuur; verantwoordelijkheid en bevoegdheid gecombineerd Ook in 2016 nodigen wij u graag uit te participeren en mee te doen met projecten.

8 Resultaten In 2015 Groene Allianties heeft in 2015 grote stappen gemaakt. Een korte terugblik op wat we afgelopen jaar samen bereikt hebben. Collectief loont Stichting Fietspad Extra Buslijn CHIPS Vanaf begin 2015 zijn een aantal partijen actief aan de slag gegaan om met elkaar te onderzoeken welke duurzame energieprojecten mogelijk zijn. Door middel van analyse van energieverbruiksgegevens van bedrijven is aangetoond dat deelname aan een collectief loont voor bedrijven. Bijvoorbeeld door het uitwisselen van energie is het mogelijk 37,5% CO 2 -reductie en 25% reductie op energiekosten te behalen. Business cases die hierbij uitgewerkt zijn, zijn onder andere keten afval warmte sluiten, koelen met warmte en collectief zonnepanelen organiseren. In juni 2015 werd Groene Allianties een stichting. Op deze manier kunnen partijen nog beter samenwerken, gezamenlijk projecten oppakken en publieke en private financiering organiseren. Groene Allianties voert samen concrete projecten uit en doet vandaag wat gisteren al had gekund. Bijvoorbeeld plaatsen van zonnepanelen, verduurzamen van mobiliteit en de werkomgeving gezonder en groener maken. Bedrijventerreinen zijn plekken waar nog veel winst te behalen valt. Door de vele verschillende kenmerken en belangen van gevestigde bedrijven wordt daar vaak maar beperkt samengewerkt. Het combineren van functies, voorzieningen en het koppelen van behoeften kan economische, sociale en ecologische winst opleveren. Stichting Groene Allianties zette zich in voor een snelfietspad tussen station Westervoort en de bedrijventerreinen in Duiven. Alliander stond een stuk van hun terrein af waarlangs het snelfietspad de Dijkgraaf kan ontsluiten. Daarmee zijn fietsers comfortabeler én sneller op het bedrijventerrein. In 2016 komt een uitbreiding van het snelfietspad langs de bedrijventerreinen in Duiven. Samen met Breng OV werd een uitbreiding op het busverkeer verwezenlijkt. Tijdens de spits rijdt er vier keer per uur een bus vanaf station Westervoort naar Nieuwgraaf Duiven. Op deze manier kunnen medewerkers en bezoekers van bedrijven op het bedrijventerrein Nieuwgraaf op een duurzame manier reizen. In het kader van het EU-project fietsstimulering tekende voorzitter Bart Blokland de letter of intent met CHIPS: Cycle Highways Innovation for Smarter People Transport and Spatial Planning. Het streven is om de uitrol in het eerste kwartaal van 2016 te laten plaatsvinden.

9 Resultaten In 2015 Zonne-energie Green Business Club Groene Allianties wil op de bedrijventerreinen in Duiven zonne-energie beschikbaar maken voor alle bedrijven, waarbij zij niet zelf hoeven te investeren en ook hun energierekening kunnen verlagen. Dit doen we door het collectief te organiseren! Hierbij kunnen alle bedrijven op het bedrijventerrein aanhaken, of zij nu zelf wel of niet over geschikt dakoppervlakte beschikken, of veel of weinig energie verbruiken. In samenwerking met Energie van Hollandsche bodem hoeven jouw panelen niet op jouw dak te liggen en ze hoeven ook niet van jou zelf te zijn. Door samen te werken en met elkaar te delen, ontstaan er nieuwe ideeën en initiatieven. Daarom is in december 2015 een samenwerking gerealiseerd tussen Stichting Groene Allianties en Green Business Club Nederland, onderdeel van de Dutch Green Building Council. Door deze intensieve samenwerking kunnen we landelijk en regionaal toegevoegde waarde creëren op het gebied van People, Planet en Profit. GBC is een lokale impactorganisatie die samen met lokale partijen werkt aan het verduurzamen van steden en gebieden in Nederland. GBC richt zich op projecten en initiatieven die daadwerkelijk waarde toevoegen aan de kwaliteitsverbetering van gebieden in Nederland en van gebouwen die hierin gevestigd zijn. GBC richt zich op groene projecten en op projecten met een sociaal-maatschappelijke waarde. GBC NL faciliteert samen met een aantal partners (Cofely, Alliander en APPM) de oprichting van lokale GBC s. Door samen te werken wordt GA onderdeel van het netwerk van lokale GBC s in het hele land. Samenwerking GBC NL en GA bundelen hun krachten en ondersteunen elkaar met voorbeeldprojecten, uitwisselen van kennis en expertise. Sociale innovaties zijn vaak spannend, maar ook leuk en geven energie. Samen processen anders inrichten. Voorzitter GA, Bart Blokland: Grondstoffen in de bodem zijn eindig, maar er liggen nieuwe kansen om ze eindeloos te gebruiken, als we die samen maar durven te pakken. Op die manier mogen we tegenwoordig bewuster in het leven staan, door te genieten van elkaar en al het moois dat we samen kunnen creëren.

10 Plannen In 2016 In 2016 lopen we verder op het pad van verduurzaming. Een vooruitblik... Duurzame Energie Zonnepanelen op de daken Zoals in het jaaroverzicht 2015 al te lezen is wil Groene Allianties op de bedrijventerreinen in Duiven zonne-energie beschikbaar maken voor alle bedrijven. Hierbij kunnen alle bedrijven op de terreinen aanhaken, of zij nu zelf wel of niet over geschikt dakoppervlakte beschikken, of veel of weinig energie verbruiken. Energie van Hollandsche bodem is op dit moment druk voorwerk aan het verrichten in de vorm van quick scans bij bedrijven. In de loop van 2016 worden er echt daadwerkelijk zonnepanelen op de daken gelegd. Koelen met warmte Groene Allianties heeft een rekenmodel beschikbaar, onder welke condities het voor bedrijven interessant is om warmte van het afvalverwerkingsbedrijf AVR tijdens de zomerperiode te gebruiken door inzet van een absorptiekoelmachine. Samen met Solabcool werken we aan een propositie vanuit de Groene Alliantie, met twee varianten. Zelf investeren met collectiviteitskorting of Energy as a service via een esco. Duurzame Mobiliteit In december 2015 is de intentieverklaring getekend voor het EU-project fietsstimulering CHIPS. Dit project met de inzet van E-Poolfietsen / high speed pedelec willen we het eerste kwartaal van 2016 uitrollen. Daarnaast zijn we met gemeente Duiven in gesprek over een doorsteek van het fietspad bij Indufil B.V., te realiseren in Verder willen we in 2016 realiseren Vulpunt GroenGas Carpoolapp bedrijf/gebied Uirbreiding E-bike Inzet E-auto Groen Netwerk In het voorjaar van 2015 zijn vaste planten met het certificaat Milieukeur aangeplant. Nuttige insecten zoals bijen en klein wild vinden hun beschutting en nestmateriaal. De uitgebalanceerde beworteling van de planten zorgt voor een goede doorlaatbaarheid en gunstig klimaat voor het bodemleven. Begin 2016, wanneer de civiele werkzaamheden op het terrein klaar zijn, volgt het volgende deel.

11 Plannen In 2016 Inspiratie Om de projectenportefeuille te blijven aanvullen met goede duurzame initiatieven organiseren wij regelmatig inspirerenden bijeenkomsten voor de bedrijven op de bedrijventerreinen langs de A12 in Duiven. U bent van harte welkom om ideeën, vragen of uitdagingen te komen delen. Samen staan we sterker!

12

Samenwerken aan een gezond, groen en economisch vitaal werk- en leefklimaat in het Groene Hart

Samenwerken aan een gezond, groen en economisch vitaal werk- en leefklimaat in het Groene Hart GREEN BUSINESS CLUB GROENE Sponsorpropositie HART u Samenwerken aan een gezond, groen en economisch vitaal werk- en leefklimaat in het Groene Hart GREEN BUSINESS CLUB u Green Business Club Groene Hart

Nadere informatie

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Indienersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

Voorwoord De hele Liemers zelfvoorzienend maken met een duurzame energiebalans..samen CO 2

Voorwoord De hele Liemers zelfvoorzienend maken met een duurzame energiebalans..samen CO 2 JAARVERSLAG 2016 Voorwoord De hele Liemers zelfvoorzienend maken met een duurzame energiebalans..samen CO 2 - reductie realiseren en in 2029 in onze regio volledig circulair zijn op het gebied van afvalen

Nadere informatie

de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure

de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure de pilotstarter werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening te optimaliseren?

Nadere informatie

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Ondernemersverenigingen 2018 t/m 2020 Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Ondernemersverenigingen 2018 t/m 2020 Optimale bereikbaarheid staat bij u hoog

Nadere informatie

Prestatiecontracten voor bestaand maatschappelijk vastgoed: slim besparen én verduurzamen

Prestatiecontracten voor bestaand maatschappelijk vastgoed: slim besparen én verduurzamen Prestatiecontracten voor bestaand maatschappelijk vastgoed: slim besparen én verduurzamen 6 december 2011 Albert Hulshoff Ede 22 maart 2012 Prestatiecontracten - Prestatiecontracten - ESCo-eigenschappen

Nadere informatie

Helmonds Energieconvenant

Helmonds Energieconvenant Helmonds Energieconvenant Helmondse bedrijven slaan de handen ineen voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. Waarom een energieconvenant? Energie is de drijvende kracht Energie is de drijvende

Nadere informatie

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

MVI Verklaring Leverancier - Alliander

MVI Verklaring Leverancier - Alliander MVI Verklaring Leverancier - Alliander Subtitel Eventueel logo leverancier en/of ketenpartners Datum Auteurs: Doel: Duidelijke omschrijving van het doel van deze MVI Verklaring. Onderstaande tekst kan

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van A van Ooijen Woerden B.V. Auteur(s): Mevr. G.A.W. Mielke-van

Nadere informatie

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen SMART CITY UTRECHT Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen Brigitte Hulscher Program Manager Smart Cities, Marketing & Innovation Utrecht Jong en hoog opgeleid 334.862 inwoners, 20 % < 17, 18% 18-26,

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Actieplan september 2017 Actieplan gemeente Alkmaar 1 Inleiding De overheid koopt per jaar voor ongeveer 73,3 miljard euro in en heeft daarmee een belangrijke invloed

Nadere informatie

SECTOR- EN KETENINITIATIEVEN 2018 CO 2 -PRESTATIELADDER 3.D.1/3.D.2

SECTOR- EN KETENINITIATIEVEN 2018 CO 2 -PRESTATIELADDER 3.D.1/3.D.2 SECTOR- EN KETENINITIATIEVEN 2018 CO 2 -PRESTATIELADDER 3.D.1/3.D.2 Auteurs : L.A. Verhoog M. van Gerdingen Eindverantwoordelijke : N. Moerkerken Datum : 04-01-2019 Documentnaam : Sector- en keteninitiatieven

Nadere informatie

KETENINITIATIEVEN. Contactpersoon. Edith Sweep. RPS advies- en ingenieursbureau bv Referentienummer Auteur Datum Versie

KETENINITIATIEVEN. Contactpersoon. Edith Sweep. RPS advies- en ingenieursbureau bv Referentienummer Auteur Datum Versie KETENINITIATIEVEN Contactpersoon Edith Sweep RPS advies- en ingenieursbureau bv Referentienummer Auteur Datum Versie 1800161A00-R18-477 Heike Gaasbeek/Anouk Voorn 9 maart 2018 Definitief Pagina: 2 van

Nadere informatie

Edith Sweep A00 Heike Gaasbeek Robert Jan Pullen 29 juli 2016 Definitief

Edith Sweep A00 Heike Gaasbeek Robert Jan Pullen 29 juli 2016 Definitief KETENINITIATIEVEN Contactpersoon Edith Sweep RPS advies- en ingenieursbureau bv Referentienummer Auteur Gecontroleerd door Datum Versie 1600210A00 Heike Gaasbeek Robert Jan Pullen 29 juli 2016 Definitief

Nadere informatie

SECTOR- EN KETENINITIATIEVEN 2017 CO 2 -PRESTATIELADDER 3.D.1/3.D.2

SECTOR- EN KETENINITIATIEVEN 2017 CO 2 -PRESTATIELADDER 3.D.1/3.D.2 SECTOR- EN KETENINITIATIEVEN 2017 CO 2 -PRESTATIELADDER 3.D.1/3.D.2 Auteurs : L.A. Verhoog M. van Gerdingen Eindverantwoordelijke : N. Moerkerken Datum : 26-10-2017 Documentnaam : Sector- en keteninitiatieven

Nadere informatie

Dutch Coastline Challenge. Op weg naar 2 e Bijeenkomst 22 juni 2017

Dutch Coastline Challenge. Op weg naar 2 e Bijeenkomst 22 juni 2017 Dutch Coastline Challenge Op weg naar 2 e Bijeenkomst 22 juni 2017 Bevindingen 1 e bijeenkomst: Ons gezamenlijk verhaal Klimaatverandering beheerst het nieuws en de eerste zichtbare effecten staan bij

Nadere informatie

1 juni 2011 Minisymposium Groen Gas W. Deddens

1 juni 2011 Minisymposium Groen Gas W. Deddens 1 juni 2011 Minisymposium Groen Gas W. Deddens Agenda. Wie is RENDO Duurzaam? Voorbeeld project Toekomst duurzame energie projecten icm groen gas 2 RENDO Duurzaam. Aantal medewerkers : RENDO totaal ca.

Nadere informatie

Lokale energiecoöperatie

Lokale energiecoöperatie Lokale energiecoöperatie Stuwende kracht achter de de duurzame energietransitie van onderaf 1 Inhoud I. Visie II. De Energie Coöperatie III. Eemflow Energie VOF 2 Van Klimaat beleid naar Energie transitie

Nadere informatie

Werken aan mobiliteit levert winst op.

Werken aan mobiliteit levert winst op. Werken aan mobiliteit levert winst op. www.twentemobiel.nl Werken aan mobiliteit levert winst op Onze werk- en leefomgeving verandert. De digitale wereld, globalisering en toenemende verkeersdrukte vragen

Nadere informatie

Inventarisatie en bijdrage aan Sectorinitiatieven Verkade Vlaardingen B.V.

Inventarisatie en bijdrage aan Sectorinitiatieven Verkade Vlaardingen B.V. Inventarisatie en bijdrage aan Sectorinitiatieven Verkade Vlaardingen B.V. 1. INVALSHOEK D: PARTICIPATIE Stichting SKAO vraagt middels de CO 2 -Prestatieladder om deelname aan een sector- of keteninitiatief.

Nadere informatie

Paragraaf duurzaamheid

Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Wij hebben als gemeentelijke organisatie een voorbeeldfunctie en zorgen ervoor dat de gemeentelijke organisatie energieneutraal wordt voor 2030. Voor de gemeente

Nadere informatie

duurzame energievoorziening voor bedrijventerreinen

duurzame energievoorziening voor bedrijventerreinen duurzame energievoorziening voor bedrijventerreinen De toekomst van de energievoorziening Gemeenten, provincies, bedrijven en projectontwikkelaars gaan zich steeds meer richten op duurzame energiedoelstellingen,

Nadere informatie

Nieuwsbrief CO2-Prestatieladder. Q1, Q2 en Q3 2017

Nieuwsbrief CO2-Prestatieladder. Q1, Q2 en Q3 2017 sbrief CO2-Prestatieladder Q1, Q2 en Q3 2017 Wij hebben als Kleywegen groep de CO2-Prestatieladder geïmplementeerd. De CO2-Prestatieladder is een instrument dat bedrijven helpt bij het reduceren van CO2.

Nadere informatie

Innovatie in de Waterketen. Inleiding

Innovatie in de Waterketen. Inleiding Innovatie in de Waterketen Inleiding Aanleiding Uitdagingen: Vervangingsopgave riolering Financiële doelmatigheid (ook - of juist door - functiekoppeling) Inspelen op brede maatschappelijke kansen en uitdagingen

Nadere informatie

Aandacht voor voedsel bij Gelderse gemeenten. Resultaten digitale verkenning 22 september 14

Aandacht voor voedsel bij Gelderse gemeenten. Resultaten digitale verkenning 22 september 14 Aandacht voor voedsel bij Gelderse gemeenten Resultaten digitale verkenning 22 september 14 In het kort Doelgroep: Gelderse gemeenten Doel: verkennen behoefte aan provinciale ondersteuning bij faciliterende

Nadere informatie

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together Gids voor werknemers Rexel, Building the future together Editorial Beste collega s, De wereld om ons heen verandert snel en biedt ons nieuwe uitdagingen en kansen. Aan ons de taak om effectievere oplossingen

Nadere informatie

Duurzame op bedrijventerreinen: Naar een gebiedsgerichte aanpak

Duurzame op bedrijventerreinen: Naar een gebiedsgerichte aanpak Duurzame op bedrijventerreinen: Naar een gebiedsgerichte aanpak KIvI Jaarcongres Sustainable Mobility,6 november 2013 Pieter Tanja Leefbaarheid en gezondheid in stad en regio verkeersveiligheid geluidoverlast

Nadere informatie

Dit document beschrijft hoe Max Bögl voldoet aan de eisein in categorie D van de CO2-Prestatieladder.

Dit document beschrijft hoe Max Bögl voldoet aan de eisein in categorie D van de CO2-Prestatieladder. Inleiding Dit document beschrijft hoe Max Bögl voldoet aan de eisein in categorie D van de CO2-Prestatieladder. Inhoudsopgave Inleiding... 1 Inventarisatie sector- en keteninitiatieven... 2 Overzicht deelname

Nadere informatie

delft energieneutraal delft smart city thema

delft energieneutraal delft smart city thema thema delft energieneutraal delft smart city afbeelding: Prêt-à-Loger Gemeente Delft heeft de ambitie om in 2050 energieneutraal te zijn. Dit betekent: geen door fossiele brandstofverbruik veroorzaakte

Nadere informatie

Deelname Initiatieven

Deelname Initiatieven Deelname Initiatieven Conform 3.D.1 & 3.D.2 Versie 02: 31 januari 2016 Gebr. Janssen Beheer BV Hagelkruisstraat 6 5835 BD Beugen INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING DEELNAME INITIATIEVEN... 3 1.1 Een woord vooraf...

Nadere informatie

CO2 prestatieladder Actieve Deelname Initiatief 2015

CO2 prestatieladder Actieve Deelname Initiatief 2015 CO2 prestatieladder Actieve Deelname Initiatief 2015 Projectgegevens Opsteller TAJ van Deijzen Versie 2015-1 Status Definitief Datum CO2 verantwoordelijke TAJ van Deijzen 6-8-2015 Directievertegenwoordiger

Nadere informatie

Duurzaam Lage Weide Een bedrijventerrein vol kansen

Duurzaam Lage Weide Een bedrijventerrein vol kansen Utrechtse Energie! Duurzaam Lage Weide Een bedrijventerrein vol kansen Verbeter de werel Lage Weide op de kaart zetten als duurzaam bedrijventerrein dat wilt u toch ook? Een milieubewuste benadering van

Nadere informatie

Initiatieven CO2 reductie MVOI BV.

Initiatieven CO2 reductie MVOI BV. Initiatieven CO2 reductie MVOI BV. MVOI BV Versie: 1 Datum: 15-05-2017 Pagina 1 van 6 Inhoud 1 Inleiding...3 2. Initiatieven waarin we zijn toegetreden....4 2.1 Warmtetafel. (Warmtenetwerk)...4 De Warmtetafel

Nadere informatie

Groene warmte uit houtpellets Ervaringen met houtpellets voor stadsverwarming

Groene warmte uit houtpellets Ervaringen met houtpellets voor stadsverwarming Groene warmte uit houtpellets Ervaringen met houtpellets voor stadsverwarming 26-06-2018 Wouter Schouwenberg Lieuwe Leijstra DE HISTORIE VAN ENNATUURLIJK Essent Local Energy Solutions (ELES); Een business

Nadere informatie

10 klimaatmaatregelen voor innovatie

10 klimaatmaatregelen voor innovatie 10 klimaatmaatregelen voor innovatie We hebben als overheid de ambitie om bij de te dragen in Vlaanderen als topregio. Vandaag leven we in een context van beperking. Van meer, met minder. En nóg meer met

Nadere informatie

Gas geven voor duurzame energie

Gas geven voor duurzame energie Gas geven voor duurzame energie Programma Programma Thema Thema Workshops Workshops Lokatie Lokatie Gelders Gelders netwerk netwerk voor voor duurzame duurzame energie energie Uitnodiging Netwerkbijeenkomst

Nadere informatie

Deelname initiatieven. Conform 3D.1 & 3.D.2. Arie Arts Boomverzorging BV Dodenberg XN St. Agatha

Deelname initiatieven. Conform 3D.1 & 3.D.2. Arie Arts Boomverzorging BV Dodenberg XN St. Agatha Conform 3D.1 & 3.D.2 Arie Arts Boomverzorging BV Dodenberg 1 5435 XN St. Agatha versie 12-11-2018 Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Woord vooraf... 3 1.2 Deelname volgens de handleiding... 4 1.3 Budget ten behoeve

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven (1.D.1 & 3.D.1 & 3.D.2) CO2 prestatieladder. HEBO Maritiemservice BV Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven (1.D.1 & 3.D.1 & 3.D.2) CO2 prestatieladder. HEBO Maritiemservice BV Sector- en keteninitiatieven REV01 Datum: 2016 HEBO Maritiemservice BV Sector- en keteninitiatieven Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Inventarisatie sector- en keteninitiatieven... 5 3 Actieve deelname sector- en keteninitiatieven... 7 Sector-

Nadere informatie

Deelnemers van Duurzame Leverancier streven naar een CO2-reductie van 20% in het jaar 2020 (t.o.v. 2010)

Deelnemers van Duurzame Leverancier streven naar een CO2-reductie van 20% in het jaar 2020 (t.o.v. 2010) Actieve deelname aan initiatieven Dit document beschrijft de actieve deelname van Pilkes aan het initiatief Duurzame Leverancier, Nederland CO2 neutraal en het initiatief van SKAO (CO2-Prestatieladder).

Nadere informatie

CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2018

CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2018 CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2018 Naam opdrachtgever: Raedthuys Holding B.V. Adres: Hengelosestraat 585 Plaats: Enschede Uitgevoerd door: Adres: Plaats Telefoon: e-mail: Jan Manenschijn Datum

Nadere informatie

SUCCESVOL INNOVEREN GAAT SNELLER MET DE JUISTE PARTNERS!

SUCCESVOL INNOVEREN GAAT SNELLER MET DE JUISTE PARTNERS! Innovatieplatform voor industrieel oppervlaktebehandelend Nederland SUCCESVOL INNOVEREN GAAT SNELLER MET DE JUISTE PARTNERS! VOORSPRONG DOOR INNOVATIEGERICHTE SAMENWERKING Dat Nederland er economisch goed

Nadere informatie

Swart Installatietechniek BV

Swart Installatietechniek BV Swart Installatietechniek BV CO 2 -Prestatieladder Participatie plan Opgesteld door: E. Wolthuis Kader, bureau voor kwaliteitszorg b.v. Huis ter Heideweg 4 3705 LZ Zeist Tel: 030 243 64 64 Datum: februari

Nadere informatie

Laat uw medewerkers excelleren

Laat uw medewerkers excelleren Laat uw medewerkers excelleren LivingFacility realiseert en regisseert integraal facilitair management in grote kantooromgevingen en voor organisaties die actief zijn op meerdere locaties. Wij combineren

Nadere informatie

Zon op VVE. Wormerveer Eric de Lange 19 mei 2016

Zon op VVE. Wormerveer Eric de Lange 19 mei 2016 Zon op VVE Wormerveer Eric de Lange 19 mei 2016 Waarom doen we dit? Wereldwijde klimaatcrisis Klimaat top Parijs Energie Akkoord Nederland Klimaatzaak Urgenda Maar er gebeurt nog steeds te weinig en te

Nadere informatie

1.0 Inleiding 2.0 Verantwoordelijk 3.0 Communicatie 3.1 Website

1.0 Inleiding 2.0 Verantwoordelijk 3.0 Communicatie 3.1 Website Communicatie plan Inhoud 1.0 Inleiding... 3 2.0 Verantwoordelijk... 3 3.0 Communicatie... 3 3.1... 3 4.0 Duurzaamheid Beleid... 4 5.0 Stuurcyclus... 5 6.0 Betrokken doelgroepen... 8 6.1 Ketenanalyse...

Nadere informatie

HUISVESTINGSOPGAVE DUIVEN LIANDER N.V. Energie positiviteit. 30 okt 2018

HUISVESTINGSOPGAVE DUIVEN LIANDER N.V. Energie positiviteit. 30 okt 2018 HUISVESTINGSOPGAVE DUIVEN LIANDER N.V. Energie positiviteit 30 okt 2018 Bestaande situatie Het concept Alles onder 1 dak Circulariteit van oud naar nieuw BESTAANDE CONSTRUCTIE + GEVEL VOORZETGEVEL OM

Nadere informatie

Green Deal: Verduurzaming Schoolgebouwen

Green Deal: Verduurzaming Schoolgebouwen Green Deal: Verduurzaming Schoolgebouwen Frank de Wit, Wethouder Onderwijs, Sport en Duurzaamheid Huib Bulthuis, huisvesting SCO Leiden, schoolbestuur Eveline Botter, Projectmanager Gemeente Leiden 2 Inhoud

Nadere informatie

Samen omschakelen Arnhem, 7 september 2016

Samen omschakelen Arnhem, 7 september 2016 Samen omschakelen Arnhem, 7 september 2016 Waarom zijn we bijeen? Verduurzaming energievoorziening Samenwerking om de NL ambitie te verwezenlijken Samenwerking vanaf de start van initiatieven Draagvlak

Nadere informatie

Movares Duurzaamheidsscan

Movares Duurzaamheidsscan Movares Duurzaamheidsscan Innovatief procesinstrument Grip op duurzaamheid in elke projectfase Grip op duurzaamheid van A tot Z. Dat is de ambitie van Movares. Voor veel mensen en partijen is duurzaamheid

Nadere informatie

Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek. onderdeel van Zonnige Bedrijven in de Achterhoek

Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek. onderdeel van Zonnige Bedrijven in de Achterhoek Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek onderdeel van Zonnige Bedrijven in de Achterhoek Zonnige Bedrijven Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek maakt onderdeel uit van het programma Zonnige Bedrijven

Nadere informatie

Zonnige Bedrijven in de Achterhoek

Zonnige Bedrijven in de Achterhoek Zonnige Bedrijven in de Achterhoek Meld u aan voor een gratis quickscan www.zonnigebedrijven.nl 2 3 Zonnige Bedrijven Het programma Zonnige Bedrijven helpt ondernemers om de voordelen van zonnepanelen

Nadere informatie

Welkom. Stefan Korthout. Stichting Waalwijk CO2 Vrij 29/11/2016

Welkom. Stefan Korthout. Stichting Waalwijk CO2 Vrij 29/11/2016 Welkom Stefan Korthout Opening Aad van Lopik Voorzitter Stichting Waalwijk CO2 vrij Doelstellingen Voorloper Bewustwording Samenwerking Kennis bundelen Klimaatdoelstellingen van de gemeente Waalwijk Jan

Nadere informatie

Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory.

Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory. Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory. Een uitdagend klimaat 20 20 2020 In 2020 moet de uitstoot van CO 2 in de EU met 20% zijn teruggebracht ten opzichte van het 1990 niveau.

Nadere informatie

Doelstellingen. Hoe welkom zijn uw gasten? 20-3-2015. De bereikbaarheid van uw gastvrijheid. Green Key partners als ambassadeur

Doelstellingen. Hoe welkom zijn uw gasten? 20-3-2015. De bereikbaarheid van uw gastvrijheid. Green Key partners als ambassadeur Gastvrij Congres De bereikbaarheid van uw gastvrijheid Presentatie : VSV mobiliteitsacademie 27 maart 2015 Minze Walvius www.gastvrijbereikbaar.nl Hoe welkom zijn uw gasten? Hospitality Beleving van bezoekers

Nadere informatie

CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2017

CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2017 CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2017 Naam opdrachtgever: Raedthuys Holding B.V. Adres: Hengelosestraat 569 Plaats: Enschede Uitgevoerd door: Zienergie BV Adres: Dokter Stolteweg 2 Plaats Zwolle

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform de CO 2 -prestatieladder 3.0 Auteur: Nick van Moerkerk Versie: 2.1 Datum: 22-06-2016 Handtekening autoriserend verantwoordelijk manager Authorisatiedatum: Naam:.. Inleiding

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform de CO 2 -prestatieladder 2.2 1/5 Inleiding Vanuit de CO 2 Prestatieladder wordt gevraagd om deelname aan een sector- of keteninitiatief. Het bedrijf dient zich daarbij

Nadere informatie

Huygmetaal BV CO2-Prestatieladder Participatie plan

Huygmetaal BV CO2-Prestatieladder Participatie plan Huygmetaal BV CO2-Prestatieladder Participatie plan Opgesteld door: R. Louis Kader, bureau voor kwaliteitszorg b.v. Huis ter Heideweg 4 3705 LZ Zeist Tel: 030-2436464 Datum: 7 april 2017 Versie: 1.0 Status:

Nadere informatie

Duurzaamheid als drager voor gebiedsontwikkeling. Drs. ing. Bert Krikke Projectdirecteur

Duurzaamheid als drager voor gebiedsontwikkeling. Drs. ing. Bert Krikke Projectdirecteur Duurzaamheid als drager voor gebiedsontwikkeling Drs. ing. Bert Krikke Projectdirecteur Inhoud presentatie 0. Hoe omgaan met ambities 1. Wat is het Ecomunitypark 2. Voor wie is het park 3. Van samenwerking

Nadere informatie

Vastleggen budget Openbare verlichting

Vastleggen budget Openbare verlichting Openbaar Onderwerp Vastleggen budget Openbare verlichting Programma Openbare Ruimte Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Kwaliteitsverbeteringen door investeringen van de markt in ruil voor

Nadere informatie

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is Klare taal Inleiding Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is ook een kwetsbare provincie. De bodem daalt en de zeespiegel stijgt door klimaatverandering. Er

Nadere informatie

Ontwerp Gezonde Systemen

Ontwerp Gezonde Systemen Ontwerp Gezonde Systemen Het huidige zonne-inkomen gebruiken De cycli van de natuur worden aangedreven door de energie van de zon. Bomen en planten vervaardigen voedsel op zonlicht. De wind kan worden

Nadere informatie

s-gravenhage 27 November 2012 Activiteit: OPRICHTEN BUURTENERGIEBEDRIJF IN DE STATIONSBUURT Aanvraag subsidieverlening Planontwikkeling 1

s-gravenhage 27 November 2012 Activiteit: OPRICHTEN BUURTENERGIEBEDRIJF IN DE STATIONSBUURT Aanvraag subsidieverlening Planontwikkeling 1 Subsidieaanvraag : oprichten buurtenergiebedrijf in de schilderswijk 1 s-gravenhage 27 November 2012 Activiteit: OPRICHTEN BUURTENERGIEBEDRIJF IN DE STATIONSBUURT Aanvraag subsidieverlening Planontwikkeling

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Duurzaam Haren STARTNOTITIE DUURZAAMHEIDCOÖPERATIE GEMEENTE HAREN

Duurzaam Haren STARTNOTITIE DUURZAAMHEIDCOÖPERATIE GEMEENTE HAREN Duurzaam Haren STARTNOTITIE DUURZAAMHEIDCOÖPERATIE GEMEENTE HAREN Uitgangspunt Duurzaam Haren wordt een duurzaamheidscoöperatie, waarin inwoners, bedrijven en organisatie kunnen participeren in duurzaamheids-

Nadere informatie

Wasstraat Duurzaamheid Een katalysator voor verduurzaming van de woningvoorraad. Theo Stauttener

Wasstraat Duurzaamheid Een katalysator voor verduurzaming van de woningvoorraad. Theo Stauttener Wasstraat Duurzaamheid Een katalysator voor verduurzaming van de woningvoorraad Theo Stauttener Stadkwadraat Rijk zet in op energiesprong! Duurzaamheid Belangrijk thema In bestaande voorraad het meeste

Nadere informatie

CO2 Prestatieladder Voortgangs rapportage e half jaar

CO2 Prestatieladder Voortgangs rapportage e half jaar CO2 Prestatieladder Voortgangs rapportage 2016 1 e half jaar Naam opdrachtgever: Raedthuys Holding B.V. Adres: Hengelosestraat 569 Plaats: Enschede Uitgevoerd door: Zienergie BV Adres: Dokter Stolteweg

Nadere informatie

Groen-Punt Groep B.V.

Groen-Punt Groep B.V. Conform 3.C.2 Oktober 2014 Groen-Punt Groep B.V. Groen-aannemingsbedrijf Punt B.V. Groen Punt Uitzendorganisatie B.V. Chroomstraat 1d 3067 GN Rotterdam INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING COMMUNICATIE... 3 1.1 Interne

Nadere informatie

CO2 reductie initiatief

CO2 reductie initiatief Versie: 1.0 Pagina 1 van 5 CO2 reductie initiatief Timmermans Infra Rijksweg 55b 5391 LJ Nuland T: +31 (0)73 30 30 840 info@timmermansinfra.nl Opgesteld door: Marcel Kersten Corio Consultancy b.v. 27 september

Nadere informatie

Energie van ons allemaal

Energie van ons allemaal VNO-NCW Themabijeenkomst Energietransitie Michael Fraats Trianel Energie B.V. 28 November 2011 1 Energie van ons allemaal 30-11-2011 2 Energie van ons allemaal is de essentie van Trianel Energie: Gericht

Nadere informatie

Opleidingsprogramma DoenDenken

Opleidingsprogramma DoenDenken 15-10-2015 Opleidingsprogramma DoenDenken Inleiding Het opleidingsprogramma DoenDenken is gericht op medewerkers die leren en innoveren in hun organisatie belangrijk vinden en zich daar zelf actief voor

Nadere informatie

nearly Zero Energy Buildings

nearly Zero Energy Buildings nearly Zero Energy Buildings samen op weg naar energieneutraal Jan-Maarten Elias Unica Ecopower Naslag werk in whitepaper www.unica.nl Visie Gebouwen Faciliteren bedrijfsprocessen. Duurzame gebouwen zijn

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie

De Deventer Omgevingsvisie De Deventer Omgevingsvisie Hoe zien de bedrijventerreinen er straks uit? 16 mei 2019 1 Programma van vanavond Over Omgevingswet en Omgevingsvisie Een verhaal over de bedrijventerreinen Wat staat er in

Nadere informatie

Inbo Bouwkunde. Ketensamenwerking De ultieme vorm van werken in multidisciplinair teamverband is voor ons ketensamenwerking. Een samenwerkingsvorm

Inbo Bouwkunde. Ketensamenwerking De ultieme vorm van werken in multidisciplinair teamverband is voor ons ketensamenwerking. Een samenwerkingsvorm Ketensamenwerking Inbo Bouwkunde Inbo Bouwkunde heeft talentvolle professionals die ambities hebben om landelijke en stedelijke gebieden in te richten. Onze kracht is om in een professionele omgeving,

Nadere informatie

Uitnodiging Werkconferentie Logistiek in een Circulaire Economie 31 oktober :00-17:30

Uitnodiging Werkconferentie Logistiek in een Circulaire Economie 31 oktober :00-17:30 Uitnodiging Werkconferentie Logistiek in een Circulaire Economie 31 oktober 2018 13:00-17:30 Beste genodigde, Een urgenter vraagstuk dan de toekomst van onze planeet is er niet. Daarom is er ook geen urgentere

Nadere informatie

Regionale Energiestrategie Fruitdelta Rivierenland. Raadsinformatiebijeenkomst 4 juli 2018

Regionale Energiestrategie Fruitdelta Rivierenland. Raadsinformatiebijeenkomst 4 juli 2018 Regionale Energiestrategie Fruitdelta Rivierenland Raadsinformatiebijeenkomst 4 juli 2018 Programma 20:00-20:05 Welkom door Elfriede Boer (Werkzaak) 20:05-20:20 Het hoe en waarom van de Regionale Energiestrategie

Nadere informatie

VOF Van der Heijden & Zn

VOF Van der Heijden & Zn Conform 3.C.2 April 2014 VOF Van der Heijden & Zn VOF Van der Heijden & Zn. Roodakker 4 4016 DB Kapel-Avezaath INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING COMMUNICATIE... 3 1.1 Interne communicatie... 3 1.2 Externe communicatie...

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van A van Ooijen Woerden B.V. Auteur(s): Mevr. G.A.W. Mielke-van

Nadere informatie

Case study Nieuwbouw DC Conakryweg Amsterdam

Case study Nieuwbouw DC Conakryweg Amsterdam Case study Nieuwbouw DC Conakryweg Amsterdam Beschrijving van het project Aan de Conakryweg te Amsterdam, wordt in het voorjaar 2018 gestart met de realisering van een nieuw distributiecentrum voor Caprev

Nadere informatie

CALL#2 GEZONDE WONINGMARKT

CALL#2 GEZONDE WONINGMARKT CALL#2 GEZONDE WONINGMARKT Circular Art Lab Limburg (CALL) legt maatschappelijke opgaven via open oproepen ( calls ) voor aan geëngageerde makers en denkers. Zij worden uitgenodigd kansen in beeld te brengen,

Nadere informatie

Document: Energiemanagementplan

Document: Energiemanagementplan Energiemanagementplan Certificering op CO 2 -prestatieladder CO 2 -prestatieladder Niveau 3 Auteur(s): Mevrouw C.K. Kloens De heer D. Slothouber 23 oktober 2013 (revisie 1.0) Definitief rapport Inhoudsopgave:

Nadere informatie

Duurzame mobiliteit zet je regio op voorsprong

Duurzame mobiliteit zet je regio op voorsprong Duurzame mobiliteit zet je regio op voorsprong Arnoud Neidig 1 november 2018 De behoefte aan mobiliteit groeit Mobiliteit blijft groeien Bert van Wee: Uit onderzoek (USA) blijkt dat de aanleg van meer

Nadere informatie

Rotterdam Climate Proof

Rotterdam Climate Proof Rotterdam Climate Proof Connecting water with opportunities in a delta city John Jacobs Rotterdam Climate Proof RCI: PUBLIEK PRIVAAT PARTNERSHIP RCI & ROTTERDAM CLIMATE PROOF DOELEN RCI 50% CO2-reductie

Nadere informatie

Rotterdam Centrum. Bereikbaarheid in. Je bereikt meer met fiets en OV. Samen aanpakken. Meedenken?

Rotterdam Centrum. Bereikbaarheid in. Je bereikt meer met fiets en OV. Samen aanpakken. Meedenken? Bereikbaarheid in Rotterdam Centrum Het belang van een goede bereikbaarheid in het gebied Je bereikt meer met fiets en OV Opkomende ontwikkelingen Samen aanpakken Meedenken? Een goede bereikbaarheid Van

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO prestatieladder Niveau 3 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag over 2018 BlijWerkt gaat, na het behalen van het MVO certificaat in 2018, in 2019 haar MVO beleid steviger verankeren in

Nadere informatie

Smart Grid. Verdiepende opdracht

Smart Grid. Verdiepende opdracht 2015 Smart Grid Verdiepende opdracht Inleiding; In dit onderdeel leer je meer over het onderwerp Smart Grid. Pagina 1 Inhoud 1. Smart Grid... 3 1.1 Doel... 3 1.2 Inhoud... 3 1.3 Verwerking... 8 Pagina

Nadere informatie

Welkom in het Horizon College

Welkom in het Horizon College Welkom in het Horizon College Bij het Horizon College maken we onze naam waar: we geven middelbaar beroepsonderwijs dat bij jou past en jouw horizon groter maakt. We leren je niet alleen een vak met toekomst,

Nadere informatie

CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2016

CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2016 CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2016 Naam opdrachtgever: Raedthuys Holding B.V. Adres: Hengelosestraat 569 Plaats: Enschede Uitgevoerd door: Zienergie BV Adres: Dokter Stolteweg 2 Plaats Zwolle

Nadere informatie

Van klimaatakkoord naar de transitievisie warmte voor de gemeente Heemstede Vind de juiste reispartner

Van klimaatakkoord naar de transitievisie warmte voor de gemeente Heemstede Vind de juiste reispartner Van klimaatakkoord naar de transitievisie warmte voor de gemeente Heemstede Vind de juiste reispartner De eerste transitie naar aardgas Klimaattop dec 2018 en rapport IPCC oktober 2018 Zuid Korea Intergovernmental

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

PRACTICUM PROCESMANAGEMENT. Open inschrijving

PRACTICUM PROCESMANAGEMENT. Open inschrijving PRACTICUM PROCESMANAGEMENT Open inschrijving 1 ONTWIKKELEN VAN IDEEËN TOT DUURZAME UITKOMSTEN edereen stond achter het idee, en enthousiasme overheerste. Er gebeurt nu alleen niets meer. Hoe had ik dit

Nadere informatie

CO2-Prestatieladder Participatieplan Invalshoek D: Participatie

CO2-Prestatieladder Participatieplan Invalshoek D: Participatie Titel: CO2-Prestatieladder Participatieplan Rapport: CO2-2014/R-05; rev. 0; d.d. 07-04-2015 Auteur: J.A.C. van Dijk Verificateur: A.L.J. Timmermans Vervolgblad : 1 van 4 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2

Nadere informatie

OVERZICHT (KETEN)INITIATIEVEN VAN DEN HEUVEL HOLDING B.V.

OVERZICHT (KETEN)INITIATIEVEN VAN DEN HEUVEL HOLDING B.V. OVERZICHT (KETEN)INITIATIEVEN VAN DEN HEUVEL HOLDING B.V. Opsteller Versie Status Referentie L. Deerns & B. Ketelaars 1605-CO2-DEF Definitief 1.D.1, 1.D.2, 3.D.1, 3.D.2, 5.C.1 & 5.C.2 Inhoudsopgave Inleiding...2

Nadere informatie

Rabin Baldewsingh. 27 juni SBR congres

Rabin Baldewsingh. 27 juni SBR congres Samen op weg naar een klimaatneutraal Den Haag Rabin Baldewsingh wethouder duurzaamheid gemeente Den Haag 27 juni SBR congres Den Haag Ambitie Den Haag klimaatneutraal in 2040 CO 2 -emissie reduceren door:

Nadere informatie

Welkom bij de toolbox: T043 Duurzaam Ondernemen

Welkom bij de toolbox: T043 Duurzaam Ondernemen Welkom bij de toolbox: T043 Duurzaam Ondernemen Na deze toolbox begrijp je: Wat Duurzaam Ondernemen betekent Waarom het Belangrijk is om CO2 uitstoot te verminderen Welke Richtlijn SPIE hanteert om duurzaam

Nadere informatie

ons bin zinnig feb 2019 made in zeeland

ons bin zinnig feb 2019 made in zeeland ons bin zinnig feb 2019 aanleiding klankbordgroep - duurzaam project - concreet én meetbaar - binnen 5 jaar te realiseren. - energie-balans energie-efficiëntie (duurzame bronnen/besparen) energie-efficiëntie

Nadere informatie

STARTDOCUMENT. 1. De kracht van samenwerking. 2. Waarom een NWP

STARTDOCUMENT. 1. De kracht van samenwerking. 2. Waarom een NWP STARTDOCUMENT 1. De kracht van samenwerking Deltalinqs Energy Forum, Havenbedrijf Rotterdam, Havenbedrijf Amsterdam, Havenbedrijf Eemsmond, Energy Valley, Stichting Zero Emissie Busvervoer, RAI Platform

Nadere informatie

PRESENTATIE. Zon op Bedrijfsdaken 01 / INTRODUCTIE 02 / PROJECTCASE TEXEL 03 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 04 / PROJECTCASES

PRESENTATIE. Zon op Bedrijfsdaken 01 / INTRODUCTIE 02 / PROJECTCASE TEXEL 03 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 04 / PROJECTCASES 01 / INTRODUCTIE 02 / PROJECTCASE TEXEL 03 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN PRESENTATIE Zon op Bedrijfsdaken 04 / PROJECTCASES 05 / UW BEDRIJVENTERREIN VERDUURZAMEN? ZON OP BEDRIJFSDAKEN Ambitie gemeente Energieneutraal

Nadere informatie

Evenwicht vinden tussen people, planet & profit DUURZAAM VASTGOEDBEHEER & FACILITY MANAGEMENT

Evenwicht vinden tussen people, planet & profit DUURZAAM VASTGOEDBEHEER & FACILITY MANAGEMENT Evenwicht vinden tussen people, planet & profit DUURZAAM VASTGOEDBEHEER & FACILITY MANAGEMENT WAAROM INVESTEREN IN DUURZAAMHEID? 1. Omdat bedrijven een betekenisvolle bijdrage willen leveren aan een leefbare

Nadere informatie