De Konvo - Vooruitloper Een combi-uitgave van KNNV en IVN Amersfoort Respectievelijk nummers 57 en 85 - januari 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Konvo - Vooruitloper Een combi-uitgave van KNNV en IVN Amersfoort Respectievelijk nummers 57 en 85 - januari 2016"

Transcriptie

1 De Konvo - Vooruitloper Een combi-uitgave van KNNV en IVN Amersfoort Respectievelijk nummers 57 en 85 - januari 2016 Regelmatig zijn in herfst en winter in bossen en parken groepjes mezen te zien die door bomen en struiken scharrelen om nog iets van hun gading te vinden. Insecten en knoppen. Met zachte contactkreetjes houden ze de groep bijeen. Naast de pimpelmezen en koolmezen zijn vaak staartmezen van de partij.

2 Nieuwe naam Zoals bekend worden de bladen van de Amersfoortse afdelingen van de KNNV en het IVN samengevoegd. Hoewel het desgewenst mogelijk is de bovenstaande combinatie te handhaven lijkt een nieuwe naam gewenst. Na een oproep door de redactie voor een nieuwe naam ter vervanging van de namen Konvo, Vooruitloper en Uitloper zijn er tientallen namen ingezonden. Alle ingezonden namen staan hier onder vermeld. Volgende stap: de lezers kunnen een voorkeur uitspreken door een mail te sturen aan de redactie. Zie onder colofon. Onder het motto 'meeste stemmen gelden' slaat de redactie aan het tellen. Wie het moeilijk vindt te kiezen mag een top twee of top drie insturen. ij een gelijke uitslag wordt een tweede ronde gehouden. Tegelijk met de nieuwe bladnaam wordt de naam van de inzender bekend gemaakt. Die krijgt natuurlijk de eer en eeuwige roem toebedeeld. De namen Natuur Naar buiten! De Verrekijker Kijken en luisteren uiten uitenbeeld Het uitenblad uitengewoon De uitenkijk uitennatuurlijk uiten Natuurlijk Natuurlijk buiten uitenpost uitenspoor uitenkijker De Uitloper De Vooruitloper De meeste namen spreken voor zich. Voor enkele is een onderbouwing meegestuurd: De Natuurkijker: onze blik is op de natuur gericht. Het maakt niet uit of we kijken zonder of met bril, door een verrekijker een vergrootglas of een microscoop. Het gaat om het zien van mooie planten en dieren. ladgroen: het is een blad voor en van twee groene organisaties. ROOS: De schoonheid van de roos De Natuurkijker symboliseert de pracht van de natuur. Het De uitenkijker is een studie waard. En een roos De Groene Loper beschermt zichzelf met stekeligheden. Dat ladgroen zou je de gehele natuur toewensen: iets ROOS waardoor wij er niet aan kunnen komen. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Wandelverbinding Heiligenbergerbeekdal met Lockhorst Er komt een wandelverbinding, onder de A28 door, tussen het Amersfoortse deel van het Heiligenbergerbeekdal en het Leusdense deel, langs de Heiligenberg en het Lockhorsterbos. Dit meldt oud-ivn-voorzitter Jan Oudemans die het vernam van gedeputeerde Pim van den erg, oud-d66-wethouder in Amersfoort. De aannemer die de aanleg van de onderdoorgang in zijn pluspakket opnam heeft de inschrijving gewonnen. Oudemans maakte zich er twee jaar geleden, samen met Chris akker van Het Utrechts Landschap en Rob van Muilekom, destijds PvdA-fractievoorzitter, nu lid van Provinciale Staten, sterk voor. Muilekom diende een motie in dat Gedeputeerde Staten zich tot het uiterste moesten inspannen om de onderdoorgang gerealiseerd te krijgen. Die motie werd aangenomen.

3 Jaar van de kievit Het jaar 2016 is door diverse natuurorganisaties uitgeroepen tot het Jaar van de Kievit. Deze weidevogel komt in heel Europa voor. In Nederland broeden volgens de laatste schatting (2011) tussen de en paren, de meeste in Friesland en Noord-rabant. De soort staat bekend om het vroege broeden. Al in maart kunnen kieviten een nest beginnen en als gevolg van de warmere voorjaren vindt de eileg steeds eerder plaats. Er zijn aanwijzingen dat jaarlijks te weinig jonge kieviten groot worden, door intensivering van de landbouw en de daarmee samenhangende verdroging zijn hun overlevingskansen laag. Om te bezien wat er kan worden gedaan gaan onderzoekers kieviten ringen en volgen, op zowel weiland als akkerland. Daarbij letten ze ook op de effectiviteit van beschermingsmaatregelen en hoeveel eieren er per gebied uitkomen. Het Jaar van de Kievit is te volgen via Tekst: Sovon Vogelonderzoek Nederland, Vogelbescherming Nederland en Vogeltrekstation. In memoriam Han Schipper Op de eerste dag van het nieuwe jaar is KNNV-penningmeester van de afdeling Amersfoort Han Schippers overleden. Han verzorgde jaren lang het financiële beheer, de administratie en de ledenadministratie. Iedereen herinnert zich hem als cateraar bij excursies en ledenvergaderingen. Voorts was hij een stuwende kracht achter de zondagswandelingen en andere activiteiten die hij samen met art Iping ondernam. Han was al enige tijd ongeneeslijk ziek, en droeg pas op het laatst zijn werkzaamheden over. KNNV-voorzitter Joop de Wilde heeft namens de leden medeleven betuigd met Hans vrouw Sonja.

4 De Natuuracademie Opnieuw ligt er een jaar voor ons met tien cursussen van de Natuuracademie. Voor ieder soort belangstellende is er wel een deskundige gevonden die het hemd van het lijf kan worden gevraagd. Hier onder een overzicht. Naam Info Data Plantenfysiologie 27 en 30 januari Sterren / sterrenbeelden 24 februari Mossen 16 en 19 maart Russen en zeggen 18 en 21 mei Nachtvlinders 3 juni Insecten 24 en 27 augustus Spinnen 24 september Paddenstoelen 19 en 22 oktober Vissen 16 en 19 november Wintergasten 14 en 17 december Locatie Groene Huis Groene Huis Schothorst Schothorst Schothorst Docent Gerard Hoekstra Arjan de oer Jan Pellicaan Arie van den remer Alice van Hunnik Jan van Asselt en Prins Hans Meulenbelt Theo de Jong Henk okkers A A C C C De meeste cursussen hebben plaats op woensdagavond en zaterdagmorgen. Elke cursus kost 15 euro, inclusief informatiefolder en koffie of thee. Leden van de KNNV- en IVN-afdelingen Amersfoort krijgen 5 euro korting. Nadere informatie: A. Theo Hotke, tel , cnme@amersfoort.nl, Arie van den remer, a.vandenbremer@telfort.nl,

5 Kerstexcursie Vogelwerkgroep De hoge schoenen bleken inderdaad niet overbodig; want de voorgaande dagen Door Theo Jacobs Ik heb geprobeerd weer een gevarieerd aanbod te maken, schreef KNNV'er Henk okkers in zijn van 10 december waarmee hij ons fijne kerstdagen en een voor-spoedig 2016 toewenste en zijn e x c u r s i e - programma voor het e e r s t e h a l f j a a r toezond. Sijs - Foto Theo Jacobs Het jaar is nog niet om, vervolgde hij, om vervolgens zijn vogelclubje uit te nodigen voor een korte excursie op Tweede Kerstdag om het kerstdiner te laten bezinken, waarvoor De Schammer en loeidaal zich prima zouden lenen; als je maar zo verstandig was om bij nat weer je laarzen of hoge schoenen niet te vergeten. De KNNV-leden weten inmiddels dat Henk ernstig ziek is; ergo géén leiding kon geven aan zijn kerstexcursie. Onbekend was ook wie zich hadden aangemeld of onaangemeld zouden komen opdraven; want ook dat behoorde tot de mogelijk-heden, aldus Henk. Drieënhalve vrijwilliger Ondergetekende heeft hem die dag waargenomen en heeft toch nog 3,5 vrijwilliger (Arie van den remer moest halverwege afhaken wegens KNNV- Korstmosverplichtingen elders) kunnen begroeten. was er genoeg water gevallen. De dag zelf bleef het gelukkig nagenoeg droog; maar in het begin bij landwinkel de Kopermolen was het wel bewolkt en er stond een harde wind. Mogelijk de reden dat zich niet veel vogels lieten zien, hoewel het weer gaandeweg verbeterde. Mogelijk ook omdat gehoor en ogen van ondergetekende minder zijn dan de van de oorspronkelijke planner van de wandeling. Twintig soorten Volgorde en hoeveelheid weet ik niet, maar we zagen toch nog twintig soorten, te weten : Houtduiven, Turkse Tortels, Kokmeeuwen, Kraaien en Kauwtjes, Eksters, Wilde eenden, Meerkoeten, Kuifeenden, lauwe reigers, en veel Sijzen; daartussen enkele Putters??. Eén Graspieper, Vinken, Merels en Zanglijsters, Grauwe Ganzen, overvliegende Aalscholvers en uiteraard Huismussen en Spreeuwen. Door de wat ongebruikelijke samenstelling van de groep ontsnapten ook de nog bloeiende planten niet aan de aandacht.

6 Verrassende varensoorten op jonge kademuren in De Laak Op jonge kademuren in de Vathorster buurt De Laak groeien bijzondere varensoorten die niet eerder op Amersfoortse kademuren zijn aangetroffen. Deze 'verrassende' ontdekking wordt gemeld door Joop de Wilde van de KNNVplantenwerkgroep. Andere zoekers zijn stadsecoloog Renée van Assema en varenspecialist Harry Roskam. In 2004 werd met de bouw van De Laak begonnen. Kenmerkend voor de buurt zijn de vele grachtjes en grachtenhuizen. Speciale mortel Voor de kademuren is bewust gekozen voor een constructie en een kalkrijke mortelsamenstelling die kansen zou bieden aan muurplanten. De uitvoering van de bouw geschiedde in drie fases. De tweede fase begon in In het voorjaar van 2014 vroeg de gemeente Amersfoort aan de werkgroep Wilde Planten van de KNNV onderzoek te doen naar de begroeiing van de kademuren van de eerste bouwfase. ij een eerste vluchtige verkenning bleek dat er tien jaar na de start van de bouw al varens groeien. Dat is verrassend omdat specifieke muurplanten, waar onder varens, meestal groeien op verweerde muren Een bewijs dat nieuwbouw en biodiversiteit samen kan gaan. O o k o p m e r k e l i j k w a s h e t a a n t a l varensoorten. Geschubde mannetjesvaren, Stijve naaldvaren, Zwartsteel en Smalle ijzervaren waren niet eerder op grachtenmuren in Amersfoort gevonden. Alle varens bleken te groeien in een diepe groef tussen de kademuren en de dekstenen aan de bovenzijde.

7 Vanaf juli 2014 werd het onderzoek uitgebreid naar de kademuren van de bouwfasen twee en drie. Daar bleek niet één varen aanwezig te zijn, terwijl de constructie van de kademuren exact gelijk was aan de muren uit bouwfase 1. Dat riep vragen op. In het vervolgonderzoek, in de tweede helft van 2014 en de eerste helft van 2015, werd kritisch gekeken naar de constructie van de kademuren, de wijze van bevestiging van de dekstenen, de mortelsamenstelling en de aansluiting van de kademuren en dekstenen aan de omgeving. Zwartsteelvaren Uit het rapport blijkt dat vrijwel zeker een directe aansluiting van de dekstenen van de kademuren aan de bestrating, open voegen en de mortelsamenstelling een belangrijke rol spelen. Het feit dat in bouwfase 2 en 3 geen varens voorkomen kan vrijwel zeker verklaard worden uit het feit dat daar de kademuren niet rechtstreeks aansluiten op de bestrating maar op een groen talud. Er is in bouwfase 2 één straat waar de kademuur wel aansluit op de bestrating en daar werden inderdaad varens aangetroffen. Meer informatie: Projecten/muurplanten/2015-Muurvarens- Vathorst-Amersfoort.pdf Smalle ijzervaren Muurleeuwebek Stijve naaldvaren

8 Het IVN Het IVN, Instituut voor natuur- en milieu-educatie en duurzaamheid, is een vereniging van vrijwilligers en beroepskrachten die streeft naar meer (kennis over) natuur en een betere kwaliteit van het milieu. Verspreid over Nederland heeft het IVN zo n 170 plaatselijke afdelingen en een aantal regionale consulentschappen. Meer dan leden zetten zich actief in voor de natuur en het milieu door middel van allerlei voorlichtende en educatieve activiteiten. Minimum bedragen contributie: actief lid 17,50, gezinslid 5,-, donateur 10,- en jeugdlid 10,-. Uitgaven: kwartaalblad De Uitloper, voor actuele zaken tussendoor via e- post De Vooruitloper, plus vier maal per jaar het landelijke blad Mens en natuur. Meer informatie: De KNNV De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) is een ver- eniging voor veldbiologie en h o u d t z i c h a c t i e f b e z i g m e t natuurbeleving, na- tuurstudie en natuurbescherming. Jong en oud kunnen er terecht. Onder de leden zowel vakmensen als liefhebbers die meer willen weten. De KNNV verzorgt excursies, kampen, reizen, lezingen en inventariseert natuurge- bieden. Leden ontvangen het verenigingsblad Natura dat zes keer per jaar verschijnt, met informatieve artikelen o v e r n a t u u r, n a t u u r b e s c h e r m i n g, boekbesprekingen en nieuws uit de vereniging. KNNV-leden krijgen kortingen op boeken uit de eigen KNNV-Uitgeverij. Het lidmaatschap van de vereniging kost 28 euro per jaar voor leden en 14 euro voor huisgenootleden. Donateurs betalen minimaal 10 euro per jaar. Meer informatie: www5.knnv.nl/amersfoort. Colofon De Konvo en De Vooruitloper zijn de digitale nieuwsbrieven van respectievelijk de KNNV-afdeling Amersfoort en het IVN Amersfoort, en omstreken. De nieuwsbrief verschijnt wanneer er iets is te melden. Redactie: Kees Quaadgras E-postadressen: redactie.konvo@gmail.com redactie.uitloper@gmail.com Het IVN is erkend als ANI.

De Konvo. Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015

De Konvo. Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015 Van de redactie Hier boven een lentebeeld dat we de komende tijd weer tegemoet kunnen zien. Heerlijk! In de vorige Konvo stond dat de

Nadere informatie

De Konvo! Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 39 mei 2014

De Konvo! Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 39 mei 2014 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 39 mei 2014 Nieuw leven - 'Onze' slechtvalken hebben drie jongen op de wereld gezet. Man en vrouw hebben het er druk mee. Foto's: Henk Groenewoud. Filmpje:

Nadere informatie

De Konvo! Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 43 september 2014

De Konvo! Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 43 september 2014 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 43 september 2014 Van de redactie De vogeltrek begint goed op gang te komen. We bevinden ons in de periode van rondtrekkende mezengroepjes. Daarom een

Nadere informatie

De Konvo. Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr september Oude bekenden. troffen elkaar en luisterden

De Konvo. Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr september Oude bekenden. troffen elkaar en luisterden De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr. 26 - september 2012 Minicursus: Veldbloemen in het najaar Op 19, 26 en 29 september verzorgt de KNNV een minicursus over veldbloemen in het najaar.

Nadere informatie

De Konvo. Van de redactie. Drie vogelexcursies op komst. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.

De Konvo. Van de redactie. Drie vogelexcursies op komst. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 53 oktober 2014 Van de redactie Drie vogelexcursies op komst Deze editie van de Konvo staat dank zij Henk Bokkers grotendeels in het teken van vogels.

Nadere informatie

De Konvo. Nationale nachtvlindernacht

De Konvo. Nationale nachtvlindernacht De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. nr. 16 september 2011 Nationale nachtvlindernacht Voor de zesde keer wordt de Nationale Nachtvlindernacht gehouden, op vrijdag 2 september. Er wordt gezocht

Nadere informatie

De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr september 2012

De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr september 2012 De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr. 27 - september 2012 Van de redactie In deze Konvo vijf onderwerpen. Ten eerste het overlijden van Cokkie van der Pot. Voorts een herinnering aan

Nadere informatie

De Konvo! Van de redactie. Paardenbloem. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 38 april 2014

De Konvo! Van de redactie. Paardenbloem. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 38 april 2014 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 38 april 2014 Van de redactie Dit is enigszins een nood-konvo. De redactie is namelijk enkele dagen de hort op, maar wil nog wel enkele zaken aankondigen.

Nadere informatie

Nummer februari De Natuurkijker. Nieuwsblad van IVN en KNNV Amersfoort e.o.

Nummer februari De Natuurkijker. Nieuwsblad van IVN en KNNV Amersfoort e.o. Nummer 4.2 - februari 2017 De Natuurkijker Nieuwsblad van IVN en KNNV Amersfoort e.o. Van de redactie Nog maar net was de vorige Natuurkijker verschenen, met daar in de voorspelling dat de koolmezen binnen

Nadere informatie

De Konvo/Vooruitloper

De Konvo/Vooruitloper De Konvo/Vooruitloper Een combi-uitgave van KNNV en IVN Amersfoort Respectievelijk nummers 54 en 83 - oktober 2015 De afgelopen weken kwamen de eerste groepen Grauwe ganzen weer aan. Deze foto is op 5

Nadere informatie

De Konvo. Vlieg- en jachtles. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 51 augustus 2014

De Konvo. Vlieg- en jachtles. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 51 augustus 2014 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 51 augustus 2014 Vlieg- en jachtles Een bijzondere foto van de Amersfoortse slechtvalken. Rechtsboven vader, links moeder, met prooi, een vogel. De

Nadere informatie

IVN - Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid

IVN - Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid IVN - Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid Afdeling Alphen aan den Rijn en omstreken 5-10-2013 ivn alphen aan den rijn 1 Over IVN Landelijke Organisatie Doelstelling Organisatie IVN Alphen aan

Nadere informatie

Excursie samen met Flevo Bird Watching uitgevoerd door: Ringheuvels Den Treek en Delta Schuitenbeek. Flevo Birdwatching, Rien Jans

Excursie samen met Flevo Bird Watching uitgevoerd door: Ringheuvels Den Treek en Delta Schuitenbeek. Flevo Birdwatching, Rien Jans Datum van de excursie: 4 mei 2016 Team: Flevo Birdwatching, Rien Jans Bezochte gebied: Ringheuvels Den Treek en Delta Schuitenbeek Vroege ochtend: Het Langeveen op landgoed Den Treek. En late ochtend/middag:

Nadere informatie

De Konvo. Van de redactie. Nieuwjaarsbijeenkomst. Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr. 28 - december 2012. van Groen en doen (zie verderop).

De Konvo. Van de redactie. Nieuwjaarsbijeenkomst. Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr. 28 - december 2012. van Groen en doen (zie verderop). De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr. 28 - december 2012 Van de redactie Deze keer heeft de redactie he-le-maal niets te melden. Het wijst zich allemaal van zelf. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nadere informatie

Tuinvogels. Een interactieve lezing door Vogelwerkgroep Vught

Tuinvogels. Een interactieve lezing door Vogelwerkgroep Vught Tuinvogels Een interactieve lezing door Vogelwerkgroep Vught Gildes: indeling naar omgeving Stadsvogels worden ingedeeld naar gildes: Huizenbroeders (Half)holenbroeders Struikvogels Boomvogels Park- &

Nadere informatie

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim Datum: Vrijdag 5 april 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gidsen: Taco & Pim Op deze fraaie vrijdagochtend waren de gidsen Taco & Pim in de gelukkige omstandigheid om een groep uit Ede

Nadere informatie

Vogels kijken. van de Vogelwerkgroep Amsterdam. met de vogelwerkgroep Amsterdan

Vogels kijken. van de Vogelwerkgroep Amsterdam. met de vogelwerkgroep Amsterdan Vogels kijken met de vogelwerkgroep Amsterdan Amsterdam en omstreken is een verrassend gevarieerd gebied voor wie er oog voor heeft. Ook vogels weten dat te waarderen. Overal komen vogels voor; in parken

Nadere informatie

Vogeltrektelling 30 oktober 2016

Vogeltrektelling 30 oktober 2016 Vogeltrektelling 30 oktober 0 Voorwoord De laatste vogeltrektelling van 0 vond plaats op zondag 30 oktober, op de nieuwe dit jaar gekozen locatie de Volthe es.de tel locatie ligt dicht tegen de zuid kant

Nadere informatie

De Konvo. Vogelwandeling. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 46 december De start is om 9 uur vanaf het erf van Emelaarseweg 12.

De Konvo. Vogelwandeling. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 46 december De start is om 9 uur vanaf het erf van Emelaarseweg 12. De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 46 december 2014 Grote zaagbekken, gezien op de excursie naar het Schuitengat, 22 november. Foto: Theo Jacobs ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nadere informatie

Vervolgens reden we via de Torenvalkweg naar de Oostvaardersplassen. We besloten van start te gaan met een wandeling over het Oostvaardersveld.

Vervolgens reden we via de Torenvalkweg naar de Oostvaardersplassen. We besloten van start te gaan met een wandeling over het Oostvaardersveld. Avondexcursie Oostvaardersplassen Datum: 19 mei 2018 Gids: Pim Rond half zes haalde ik Hans en drie, naar later bleek, enthousiaste dames op van het station van Lelystad. Ik kon het niet laten even een

Nadere informatie

De Natuurkijker. Nieuwsblad van IVN en KNNV Amersfoort e.o. Nummer oktober 2016

De Natuurkijker. Nieuwsblad van IVN en KNNV Amersfoort e.o. Nummer oktober 2016 Nummer 3.3 - oktober 2016 De Natuurkijker Nieuwsblad van IVN en KNNV Amersfoort e.o. De dalspinnen hebben het in deze tijd maar druk met het bouwen van hun horizontale webben. In het Hazewater en het Langeveen,

Nadere informatie

NME-leerroute Vogels in het Wandelbos

NME-leerroute Vogels in het Wandelbos NME-leerroute Vogels in het Wandelbos 7 Groep 1 Tilburg, BS Jeanne d Arc Verhaal voor de kinderen Rinze de Wereldreiziger Rinze weet onwaarschijnlijk veel over vogels. Rinze is ook dol op het Wandelbos

Nadere informatie

De Natuurkijker. Nieuwsblad van IVN en KNNV Amersfoort e.o. Nummer maart-april Enorme terugval aantal broedvogels in Nimmerdor

De Natuurkijker. Nieuwsblad van IVN en KNNV Amersfoort e.o. Nummer maart-april Enorme terugval aantal broedvogels in Nimmerdor Nummer 4.3 - maart-april 2017 De Natuurkijker Nieuwsblad van IVN en KNNV Amersfoort e.o. Enorme terugval aantal broedvogels in Nimmerdor Plan voor werkgroep Varens Groentjes op de Natuurgidsenopleiding

Nadere informatie

BMP Reuzenhoekse Kreek Zaamslag 2011

BMP Reuzenhoekse Kreek Zaamslag 2011 BMP Reuzenhoekse Kreek Zaamslag 2011 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Luchtfoto van het gebied... 3 Algemene Informatie.... 4 Gebiedsbeschrijving... 5 Gebiedsindeling... 6 Info over de telronden... 7 Territoria

Nadere informatie

Financieel Jaarverslag Begroting Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn

Financieel Jaarverslag Begroting Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn Financieel Jaarverslag en van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging Afdeling Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn Balans Activa 3112 3112 Passiva 3112 3112 Promotie Voorraad 101,00 380,00

Nadere informatie

BMP rapport Gat van Pinte 2012

BMP rapport Gat van Pinte 2012 BMP rapport Gat van Pinte 2012 Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut Juli 2012 1 van 9 BMP Gat van Pinte 2012 Inhoud: Pagina 1. Inleiding 3 2. Gebiedsbeschrijving 3 3. Telrondes 3 4. De looproute 4 5.

Nadere informatie

Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen.

Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen. Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen. Gids: Pim Julsing In de ochtend viel de regen nog met bakken uit de lucht, maar toen ik om 11.45 uur Celine en haar vader ontmoette klaarde

Nadere informatie

Afgelopen maanden maart en april 2012:

Afgelopen maanden maart en april 2012: IVN Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie Afdeling Nijkerk Natuurwerkgroep Bunschoten Winnaar Natuur- en Milieuprijs 2009 provincie Utrecht oördinator: Wim Smeets, Bachlaan 111, 3752 HG Bunschoten

Nadere informatie

Datum: Woensdag 26 juni Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: Woensdag 26 juni Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: Woensdag 26 juni 2019 Excursie: Oostvaardersplassen Gids: Pim Rond de klok van 9.00 uur ontmoette ik de deelnemers aan een excursie in de Oostvaardersplassen langs de Knardijk te Lelystad. Het was

Nadere informatie

Vogelexcursie Maasplassen

Vogelexcursie Maasplassen Vogelexcursie Maasplassen WML plas Roermo nd Brandt VWG De Peel, 2015-01-31 Deelnemers Rob Boesten, Jan van Deursen, Jaap Halma, Peter Hikspoors, Mario Joosten, Cor Speek, Karel Verhees en Nel en Jo van

Nadere informatie

Datum: 13 april Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch. Gids: Pim

Datum: 13 april Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch. Gids: Pim Datum: 13 april 2019 Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch Gids: Pim Rond de klok van 13.00 uur ontmoette ik Wil en zes andere deelnemers uit de regio Den Haag. Door omstandigheden zat Wil in een

Nadere informatie

2012 Rebo International b.v. deze uitgave 2012 Rebo Productions b.v., Lisse www.rebo-publishers.com info@rebo-publishers.com

2012 Rebo International b.v. deze uitgave 2012 Rebo Productions b.v., Lisse www.rebo-publishers.com info@rebo-publishers.com Colofon Inhoud 2012 Rebo International b.v. deze uitgave 2012 Rebo Productions b.v., Lisse www.rebo-publishers.com info@rebo-publishers.com coverfoto s (Roodborst) Michel Geven (voorzijde) Nico van Kappel

Nadere informatie

Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks uur.

Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks uur. Avondexcursie Oostvaardersplassen, 23 mei 2017 Gids: Pim Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks 18.00 uur. We maakten eerst een wandeling naar

Nadere informatie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie 2 2016-2 KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie BESTUUR Voorzitter Kees Nieuwerth Hoofdstraat 26 k.nieuwerth@wxs.nl 9514 BE Gasselternijveen 0599-512901 Penningmeester/ ledenadministratie

Nadere informatie

Vogelwerkgroep ZuJd-Kennemerland

Vogelwerkgroep ZuJd-Kennemerland - 9 SEP, 2010 Vogelwerkgroep ZuJd-Kennemerland Gemeente Heemstede College van Burgemeester en Wethouders Raadhuisplein 1 2101 HA Heemstede Betreft: Subsidie aanvraag Huismussenproject Haarlem, 6 september

Nadere informatie

Datum: Zondag 30 juni Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: Zondag 30 juni Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: Zondag 30 juni 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gids: Pim Gids Pim was vanmorgen in de gelukkige omstandigheid om op pad te gaan met vijf vrouwen uit Amersfoort. We wandelden eerst

Nadere informatie

Financieel Jaarverslag Balans 2016 Exploitatie 2016 Begroting Raming 2018

Financieel Jaarverslag Balans 2016 Exploitatie 2016 Begroting Raming 2018 Financieel Jaarverslag inhoud: Balans Exploitatie + van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging Afdeling Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn Balans Activa 3112 3112 Passiva 3112 3112 Promotie

Nadere informatie

De top 10 ranglijst voor respectievelijk de VWG Arnhem, de provincie Gelderland en heel Nederland is als volgt: Provincie Gelderland. 5.

De top 10 ranglijst voor respectievelijk de VWG Arnhem, de provincie Gelderland en heel Nederland is als volgt: Provincie Gelderland. 5. 22 januari 2014 Aan mij werd gevraagd om de uitslagen van de afgelopen tuinvogeltelling voor een aantal grotere plaatsen in ons werkgebied te vergelijken. Op de website van Vogelbescherming Nederland kan

Nadere informatie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie 2 2017-1 KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie BESTUUR Voorzitter Kees Nieuwerth Hoofdstraat 26 k.nieuwerth@wxs.nl 9514 BE Gasselternijveen 0599-512901 Penningmeester/ ledenadministratie

Nadere informatie

BMP rapport Gat van Pinte 2013

BMP rapport Gat van Pinte 2013 BMP rapport Gat van Pinte 2013 Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut November 2013 1 van 9 BMP Gat van Pinte 2013 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Gebiedsbeschrijving Gat van Pinte... 3 4. De looproute... 5

Nadere informatie

Nationale vogeltelling voor golfbanen in samenwerking met de NGF en Golf- & Countryclub Liemeer

Nationale vogeltelling voor golfbanen in samenwerking met de NGF en Golf- & Countryclub Liemeer Verslag Nationale vogeltelling Nationale vogeltelling voor golfbanen in samenwerking met de NGF en Golf- & Countryclub Liemeer GOLF- & COUNTRYCLUB LIEMEER 26 april 2015 Opgesteld door: Cees van de Noort

Nadere informatie

Datum: 29 september Gebied: Amsterdamse Waterleidingduinen ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: 29 september Gebied: Amsterdamse Waterleidingduinen ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: 29 september 2018 Gebied: Amsterdamse Waterleidingduinen ochtendexcursie Gids: Pim Vanmorgen had ik de eer om met Monique en zeven van haar vriendinnen op stap te gaan in het meest uitgestrekte

Nadere informatie

Gebiedsbeschrijving. Werkwijze BROEDVOGELS VAN WOONWIJK `HET LAAKSE VELD` IN door Henk Jan Hof

Gebiedsbeschrijving. Werkwijze BROEDVOGELS VAN WOONWIJK `HET LAAKSE VELD` IN door Henk Jan Hof BROEDVOGELS VAN WOONWIJK `HET LAAKSE VELD` IN 2006. door Henk Jan Hof In het voorjaar van 2006 heb ik woonwijk Het Laakse Veld op broedvogels geïnventariseerd. Deze kartering is uitgevoerd om aantallen

Nadere informatie

Datum: Vrijdag 14 juni Excursie: Middagexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: Vrijdag 14 juni Excursie: Middagexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: Vrijdag 14 juni 2019 Excursie: Middagexcursie Oostvaardersplassen Gids: Pim De regen trok rond het middaguur weg en het klaarde niet alleen op, het leek opeens een zomerse middag. Gids Pim mocht

Nadere informatie

inhoud 1. Vogels op reis 3 2. Vogeltrek 4 3. Zomervogels 4. Wintergasten 5. Standvogels 6. Deeltrekkers 7. Op reis

inhoud 1. Vogels op reis 3 2. Vogeltrek 4 3. Zomervogels 4. Wintergasten 5. Standvogels 6. Deeltrekkers 7. Op reis Vogels op reis inhoud 1. Vogels op reis 3 2. Vogeltrek 4 3. Zomervogels 5 4. Wintergasten 6 5. Standvogels 7 6. Deeltrekkers 8 7. Op reis 9 8. Het ontstaan van de trek 12 9. De goede richting 13 10. Een

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

JAARPLAN 2018 KNNV AFD. VOORNE NATUURSTUDIE/NATUURBELEVING/NATUURBESCHERMING

JAARPLAN 2018 KNNV AFD. VOORNE NATUURSTUDIE/NATUURBELEVING/NATUURBESCHERMING JAARPLAN 2018 KNNV AFD. VOORNE NATUURSTUDIE/NATUURBELEVING/NATUURBESCHERMING Groene Specht Foto: Hans op den Dries Tekst: Theo Briggeman Begroting: Marianne op den Dries 1 Werkplan: Voor u ligt het Jaarplan

Nadere informatie

Vogeltrektelling 21 september 2013

Vogeltrektelling 21 september 2013 Vogeltrektelling 21 september 2013 Inleiding: Het tellen van trekvogels, maar vooral het herkennen van trekgeluiden en vliegsilhouetten is een aangename, maar vooral ook leerzame bezigheid. Daar zijn,

Nadere informatie

Het IVN lidmaatschap van de VNMW. Wat doen we er mee, wat kost het en wat levert het op. Plus een voorstel ter verbetering.

Het IVN lidmaatschap van de VNMW. Wat doen we er mee, wat kost het en wat levert het op. Plus een voorstel ter verbetering. Het IVN lidmaatschap van de VNMW Wat doen we er mee, wat kost het en wat levert het op. Plus een voorstel ter verbetering. Info voor onze nieuwste leden De VNMW werd in 1990 opgericht als paraplu vereniging

Nadere informatie

Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Om 18.15 uur trof ik mijn enthousiaste excursiedeelnemers uit het Nood Hollandse Uitgeest. We reden allereerst naar de Grote praambult

Nadere informatie

Diepholz, Duitsland Voorjaar met Kraanvogels! 9 t/m 11 maart 2018

Diepholz, Duitsland Voorjaar met Kraanvogels! 9 t/m 11 maart 2018 Diepholz, Duitsland Voorjaar met Kraanvogels! 9 t/m 11 maart 2018 Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Vrijdagmiddag rond 13:00 uur verzamelden wij ons bij het gastvrije Golfhotel Wagenfeld. Na kennismaking

Nadere informatie

Uitslag en analyse Leden Enquête IVN Vries 2016

Uitslag en analyse Leden Enquête IVN Vries 2016 Uitslag en analyse Leden Enquête IVN Vries 2016 Het bestuur van IVN Vries hecht er belang aan op de hoogte te blijven van de wensen en interesses van haar leden en donateurs. Er is daarom een enquête opgesteld

Nadere informatie

Datum: Zondag 3 maart Excursie: De Brabantse Biesbosch ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: Zondag 3 maart Excursie: De Brabantse Biesbosch ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: Zondag 3 maart 2019 Excursie: De Brabantse Biesbosch ochtendexcursie Gids: Pim Vanmorgen mocht ik een dame en heer uit het Gelderse Bennekom rondleiden in het prachtige vogelgebied: De Brabantse

Nadere informatie

IVN VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEUEDUCATIE

IVN VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEUEDUCATIE IVN VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEUEDUCATIE Beleidsplan IVN Deventer 2013-2014 Het bestuur van IVN-Deventer wil met dit beleidsplan haar visie en missie uiteen zetten en van daaruit haar plannen voor

Nadere informatie

Datum: Donderdag 4 april Excursie: Naardermeer ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: Donderdag 4 april Excursie: Naardermeer ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: Donderdag 4 april 2019 Excursie: Naardermeer ochtendexcursie Gids: Pim Rond de klok van 9 uur haalde ik Sarah en Maaike op bij het treinstation van Naarden-Bussum. In amper vijf minuten reden we

Nadere informatie

Datum: Zaterdag 6 januari Gebied: Oostvaardersplassen Flevoland. Deelnemers: Cees, Raymon, Isabel & Michiel. Gids: Pim

Datum: Zaterdag 6 januari Gebied: Oostvaardersplassen Flevoland. Deelnemers: Cees, Raymon, Isabel & Michiel. Gids: Pim Datum: Zaterdag 6 januari 2018 Gebied: Oostvaardersplassen Flevoland. Deelnemers: Cees, Raymon, Isabel & Michiel. Gids: Pim Om 9.00 gingen we van start met de ochtendexcursie in de Oostvaardersplassen.

Nadere informatie

Werkgroep Stadsvogels Werkgroep Vogels Werkgroep Weidevogelbescherming Werkgroep Boeiende Bermen

Werkgroep Stadsvogels Werkgroep Vogels Werkgroep Weidevogelbescherming Werkgroep Boeiende Bermen Werkgroep Stadsvogels De werkgroep houdt zich zeer actief bezig met het creëren van nestgelegenheid voor stadsvogels. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de gemeente en Salland Wonen. Zowel bij renovatie

Nadere informatie

Vogelwerkgroep. de Bevelanden. Vogels. van. tuin en erf

Vogelwerkgroep. de Bevelanden. Vogels. van. tuin en erf Vogelwerkgroep de Bevelanden Vogels van tuin en erf Even voorstellen... Vogelwerkgroep De Bevelanden is verbonden aan de KNNV (Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging), afdeling Bevelanden.

Nadere informatie

De Natuurkijker. Nieuwsblad van IVN en KNNV Amersfoort e.o. Nummer 1, maart 2016

De Natuurkijker. Nieuwsblad van IVN en KNNV Amersfoort e.o. Nummer 1, maart 2016 Nummer 1, maart 2016 De Natuurkijker Nieuwsblad van IVN en KNNV Amersfoort e.o. Een nieuwe lente, een nieuwe snor voor de Koolmees, een nieuwe naam voor het blad, en een nieuwe lay out die overigens nog

Nadere informatie

TOELICHTING WEIDEVOGEL- LEEFGEBIEDEN

TOELICHTING WEIDEVOGEL- LEEFGEBIEDEN TOELICHTING WEIDEVOGEL- LEEFGEBIEDEN Foto: Onno Steendam Landschap Noord-Holland Toelichting Weidevogelleefgebieden Over wie gaat het? Weidevogels zijn vogels die in uitgestrekte en kruidige graslanden

Nadere informatie

Handleiding Vogel Wintertuintelling IVN Zeewolde. Vogelwerkgroep Oriolus

Handleiding Vogel Wintertuintelling IVN Zeewolde. Vogelwerkgroep Oriolus Handleiding Vogel Wintertuintelling 2016-2017 IVN Zeewolde Vogelwerkgroep Oriolus (foto door: Paula van Schaik) Inhoud handleiding: Hoe vogel wintertuinwaarnemingen tellen; Hoe te tellen- Wat te tellen;

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 5-2008 (begin november 2008)

NIEUWSBRIEF 5-2008 (begin november 2008) IVN Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie Afdeling Nijkerk Natuurwerkgroep Bunschoten Coördinator: Wim Smeets, Bachlaan 111, 3752 HG Bunschoten Tel.: 033-2983147, E-mail: smeets.foto@casema.nl Rabobank

Nadere informatie

BROEDVOGELS VAN HET HEILIGENBERGERBEEKDAL IN AMERSFOORT IN 2003

BROEDVOGELS VAN HET HEILIGENBERGERBEEKDAL IN AMERSFOORT IN 2003 BROEDVOGELS VAN HET HEILIGENBERGERBEEKDAL IN AMERSFOORT IN 2003 Sinds een paar jaar is er in Amersfoort een werkgroep die zich actief inzet voor de groene belangen van het Heiligenbergerbeekdal, het fraaie

Nadere informatie

De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr. 29 - februari 2013

De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr. 29 - februari 2013 De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr. 29 - februari 2013 Van de redactie Zo langzamerhand stapelt de kopij zich weer tot publicabele hoogte op. In deze Konvo aankondigingen over de Natuuracademie,

Nadere informatie

Inventarisatieonderzoek muurvarens en zaadplanten

Inventarisatieonderzoek muurvarens en zaadplanten 35 Natuur, Landschap en Milieu van Amersfoort Inventarisatieonderzoek muurvarens en zaadplanten Wijk Vathorst - Deelgebied De Laak Amersfoort Werkgroep Wilde planten KNNV Amersfoort en omgeving - Joop

Nadere informatie

Werkblad Vogels in de Gement

Werkblad Vogels in de Gement Werkblad Vogels in de Gement Rinze de Wereldreiziger Rinze de Werelreiziger weet onwaarschijnlijk veel van vogels. Rinze is ook dol op de Gement, want daar zijn veel bijzondere vogelsoorten te zien. Bij

Nadere informatie

Broedvogelinventarisatierapport. Heseveld, Nijmegen. Marc de Bont Nijmegen, juli 2013

Broedvogelinventarisatierapport. Heseveld, Nijmegen. Marc de Bont Nijmegen, juli 2013 Broedvogelinventarisatierapport Heseveld, Nijmegen 2013 Marc de Bont Nijmegen, juli 2013 Inhousopgave Inleiding Pagina 3 Methode Pagina 3 De telling Pagina 4 Het weer Pagina 4 De resultaten Pagina 4 Bijlage:

Nadere informatie

BMP rapport. Gat van Pinte 2014. Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut September 2014

BMP rapport. Gat van Pinte 2014. Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut September 2014 BMP rapport Gat van Pinte 2014 Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut September 2014 1 van 10 BMP Gat van Pinte 2014 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Gebiedsbeschrijving Gat van Pinte... 3 3. De telronden...

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 2018 HET HEXEL. Broedresultaten en waarnemingen nestkastenproject

NIEUWSBRIEF 2018 HET HEXEL. Broedresultaten en waarnemingen nestkastenproject NIEUWSBRIEF 2018 HET HEXEL Broedresultaten en waarnemingen nestkastenproject Nieuwsbrief no.20 van het nestkastenproject HET HEXEL Contactadres nestkastenproject: Dini Weijers, tel. 0546-576538 Samenstelling

Nadere informatie

Datum: 5 januari Gebied: Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: 5 januari Gebied: Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: 5 januari 2019 Gebied: Oostvaardersplassen Gids: Pim De kop is er weer vanaf! Vanmorgen begeleidde ik een excursie met acht deelnemers uit Houten, Utrecht en het Groningse Haren. We waren amper

Nadere informatie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie 2 2017-3 KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie BESTUUR Voorzitter Penningmeester/ ledenadministratie vacant Han Bouman Notarislaan 3 hanbouman@ziggo.nl 9684 EJ Finsterwolde 0597-333097

Nadere informatie

Broedvogelinventarisatierapport. Heseveld, Nijmegen. Marc de Bont Nijmegen, juli 2012

Broedvogelinventarisatierapport. Heseveld, Nijmegen. Marc de Bont Nijmegen, juli 2012 Broedvogelinventarisatierapport Heseveld, Nijmegen 2012 Marc de Bont Nijmegen, juli 2012 Inleiding Methode In 2012 is voor het derde jaar op rij het gebied op broedvogels geteld. Het wordt begrensd wordt

Nadere informatie

Donderdag 16 juli 1998 Avondwandeling bij Quatre-Bras

Donderdag 16 juli 1998 Avondwandeling bij Quatre-Bras 2 KNNV-programma zomer 1998 (juli-september) Donderdag 16 juli 1998 Avondwandeling bij Quatre-Bras Onder leiding van Mary van Saane wandelen we deze avond bij Quatre-Bras bij Eefde. We verzamelen op de

Nadere informatie

Datum: 13 april Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: 13 april Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: 13 april 2019 Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen Gids: Pim Om 8.00 uur ontmoette ik de deelnemers aan de ochtendexcursie in de Oostvaardersplassen, oude bekenden uit Bennekom die eerder

Nadere informatie

Verslag Vogelwerkgroep IVN Vijlen-Vaals en Gemeente Vaals 2014

Verslag Vogelwerkgroep IVN Vijlen-Vaals en Gemeente Vaals 2014 Verslag Vogelwerkgroep IVN Vijlen-Vaals en Gemeente Vaals 2014 Door de zachte winter en het mooie voorjaar zag het er rooskleurig uit voor onze vogels. Door het milde weer waren de planten 3 weken eerder

Nadere informatie

Ekster Herkennen Voedsel Nest Leuke ekster weetjes

Ekster Herkennen Voedsel Nest Leuke ekster weetjes Ekster Eksters zijn grote, zwart-witte vogels met een lange staart. Hij is ongeveer 45 cm groot. Als je goed kijkt, zie je een glans over de veren. Hierdoor lijkt het net of ze verschillende kleuren hebben.

Nadere informatie

Een impressie van de excursie naar de Balij in Zoetermeer in het kader van de Nationale Vogelweek 2016 op zaterdag 15 mei 2016

Een impressie van de excursie naar de Balij in Zoetermeer in het kader van de Nationale Vogelweek 2016 op zaterdag 15 mei 2016 Een impressie van de excursie naar de Balij in Zoetermeer in het kader van de Nationale Vogelweek 2016 op zaterdag 15 mei 2016 Door Arno van Berge Henegouwen Om 9 uur verzamelen zich ruim 30 aangemelde

Nadere informatie

Broedvogelinventarisatie Ecodorp Bergen Voorjaar 2014

Broedvogelinventarisatie Ecodorp Bergen Voorjaar 2014 Broedvogelinventarisatie Ecodorp Bergen Voorjaar 2014 inventarisatie en verslag : Dook Vlugt d.vlugt@quicknet.nl contactpersoon Ecodorp : Sjaak van der Woude 1. Inleiding 2. Havik 3. Resultaten inventarisatie

Nadere informatie

V O G E L E R E N I G

V O G E L E R E N I G Orgaan van de Lierse opgericht 2 juni 1964 V O G E L E R E N I G I N De Liervogel G Afzender: J. de Bruin Lierweg 41 2678 CS De Lier Pastoor Van Rooijplein 1 2678 JA De Lier Tel: 0174-527152 Email: info@drukkerijriezebos.nl

Nadere informatie

Broedvogelinventarisatierapport. Heseveld, Nijmegen. Marc de Bont Nijmegen, september 2010

Broedvogelinventarisatierapport. Heseveld, Nijmegen. Marc de Bont Nijmegen, september 2010 Broedvogelinventarisatierapport Heseveld, Nijmegen 2010 Marc de Bont Nijmegen, september 2010 Inleiding Methode In maart 2010 heb ik besloten om in de omgeving van het complex Berkenoord de broedvogels

Nadere informatie

De Konvo. Van de redactie. Komende zaterdag vogelexcursie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 45 november 2014

De Konvo. Van de redactie. Komende zaterdag vogelexcursie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 45 november 2014 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 45 november 2014 Dit beeld kunnen we binnenkort tegemoet zien: duizenden smienten rond het stoomgemaal Hertog Reinout in de polder Arkemheen. En goudplevieren,

Nadere informatie

Birdwatching: hoofdstuk 1/3 evaluatie van de beheersmaatregelen

Birdwatching: hoofdstuk 1/3 evaluatie van de beheersmaatregelen Birdwatching: hoofdstuk 1/3 evaluatie van de beheersmaatregelen Alle bij de NGF aangesloten clubs worden jaarlijks uitgenodigd deel te nemen aan een vogelteldag. De bedoeling is op dezelfde dag eind april

Nadere informatie

Excursie: De Brabantse Biesbosch Vanaf Werkendam ( )

Excursie: De Brabantse Biesbosch Vanaf Werkendam ( ) Excursie: De Brabantse Biesbosch Vanaf Werkendam (9.30-14.00) Gids: Pim Voor de tweede keer mocht ik als gids met Karlijn op stap. Ditmaal had ze deze excursie cadeau gedaan aan haar vader. Rond 9.30 uur

Nadere informatie

beeldverslag excursie Zuidlaardermeergebied VWG-Eelde-Paterswolde

beeldverslag excursie Zuidlaardermeergebied VWG-Eelde-Paterswolde beeldverslag excursie Zuidlaardermeergebied VWG-Eelde-Paterswolde 25 februari 2017 samenstelling: Sieds Rienks Waarnemingen: GEBIED: Onner- en Oostpolder, Hunzedal Organisatie/leiding/verslag: Sieds Rienks

Nadere informatie

Broedvogels. NatuurBeleven bv. Oostermeerkade TV Amstelveen

Broedvogels. NatuurBeleven bv. Oostermeerkade TV Amstelveen NatuurBeleven bv. Oostermeerkade 6 1184 TV Amstelveen 020-4727777 info@natuurbeleven.nl OGA T.a.v. Cees Bruijns Postbus 1104 1000 BC Amsterdam Datum: 8 augustus 2011 e-mail van 3 augustus (mail van Juan-Mei

Nadere informatie

Nieuwsbrief 35, Maart 2015 Stichting Eendenkooi Maaspoort

Nieuwsbrief 35, Maart 2015 Stichting Eendenkooi Maaspoort Nieuwsbrief 35, Maart 2015 Stichting Eendenkooi Maaspoort Voor U ligt de 1ste nieuwsbrief van het 10de jaargang. Waarin U kunt zien en lezen wat er in de maanden januari, februari en maart gebeurd is en

Nadere informatie

Met vogels op trektocht

Met vogels op trektocht Met vogels op trektocht Leerdagboek van:... Een (on)bekend geluid Wat voor geluid hoor je? Waar komt het geluid vandaan? Dit wil ik opschrijven over de vogel: Denk aan vragen als: Hoe ziet de vogel eruit?

Nadere informatie

Routekaart 2011. Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011. Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer

Routekaart 2011. Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011. Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011 Routekaart 2011 Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer Welkom op het Frysk Fûgelpaad 2011 Deze vogelspotwandeling wordt gehouden in Nationaal

Nadere informatie

Kaart 7 Vogels op reis

Kaart 7 Vogels op reis Kaart 7 Vogels op reis Informatiekaart Werkblad Onderzoek: o Bij het wak Quiz: o http://natuur.ariena.com Voor de leerkracht: De kinderen leren de volgende begrippen: Vogeltrek Standvogels Wintergasten

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 2017 HET HEXEL. Broedresultaten en waarnemingen nestkastenproject

NIEUWSBRIEF 2017 HET HEXEL. Broedresultaten en waarnemingen nestkastenproject NIEUWSBRIEF 2017 HET HEXEL Broedresultaten en waarnemingen nestkastenproject Nieuwsbrief no.19 van het nestkastenproject HET HEXEL Contactadres nestkastenproject: Dini Weijers, tel. 0546-576538 Samenstelling

Nadere informatie

Excursies 2015 in de Goudse groengebieden

Excursies 2015 in de Goudse groengebieden Excursies 2015 in de Goudse groengebieden Uit de serie Groenwandelingen in Gouda 4 Heempad in het voorjaar Broedende eend 2 Bloesem peer Grasland Kievitsbloemen Excursies 2015 in de Goudse groengebieden

Nadere informatie

Op Stap in het Binnenveld. Willem van Raamsdonk & Christa Heijting

Op Stap in het Binnenveld. Willem van Raamsdonk & Christa Heijting Op Stap in het Binnenveld Willem van Raamsdonk & Christa Heijting Bennekom februari 2011 Hoogtekaart van het Binnenveld en omstreken. Het Binnenveld is een laag gelegen gebied tussen de Veluwe en de Utrechtse

Nadere informatie

De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr april 2013

De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr april 2013 De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr. 30 - april 2013 Van de redactie Het ene moment heb je maar een verhaaltje; enkele weken later stroomt de kopij binnen. In dit nummer onder andere

Nadere informatie

Nationale Databank Flora en Fauna Uitvoerportaal

Nationale Databank Flora en Fauna Uitvoerportaal 104 records Middelpunt < 1km² Middelpunt 1km² - 5km² Middelpunt > 5km² Vlak schaal 1 : 50000 Zoekvraag Soort Soortgroep Wet en Beleid Periode Bronhouder Zoekgebied Alle Alle FF-wet tab. II Rode Lijst FF-wet

Nadere informatie

BMP Reuzenhoekse Kreek Zaamslag

BMP Reuzenhoekse Kreek Zaamslag BMP Reuzenhoekse Kreek Zaamslag 2012 Hans Molenaar VWG De Steltkluut September 2012 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Luchtfoto van het gebied... 3 Algemene Informatie.... 4 Gebiedsbeschrijving... 5 Gebiedsindeling...

Nadere informatie

Afgelopen maanden januari en februari 2009:

Afgelopen maanden januari en februari 2009: IVN Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie Afdeling Nijkerk Natuurwerkgroep Bunschoten Coördinator: Wim Smeets, Bachlaan 111, 3752 HG Bunschoten Tel.: 033-2983147, E-mail: smeets.foto@casema.nl Rabobank

Nadere informatie

BMP Reuzenhoekse Kreek Zaamslag

BMP Reuzenhoekse Kreek Zaamslag BMP Reuzenhoekse Kreek Zaamslag 2015 Hans Molenaar VWG De Steltkluut November 2015 Inhoudsopgave 1. Algemene Informatie... 4 Doelstelling SOVON broedvogelonderzoek.... 4 2. Gebiedsbeschrijving... 5 Luchtfoto

Nadere informatie

FACTSHEET. Hoe denken Nederlanders over natuur van het boerenland, in de stad en natuurgebieden?

FACTSHEET. Hoe denken Nederlanders over natuur van het boerenland, in de stad en natuurgebieden? Onderzoeksresultaten Motivaction: FACTSHEET Hoe denken Nederlanders over natuur van het boerenland, in de stad en natuurgebieden? september 2015 Onderzoeksinstituut Motivaction heeft in opdracht van Vogelbescherming

Nadere informatie

Nationale Tuinvogeltelling 2012 enkele cijfers en getallen op een rij*

Nationale Tuinvogeltelling 2012 enkele cijfers en getallen op een rij* Nationale Tuinvogeltelling 2012 enkele cijfers en getallen op een rij* Er deden 40496 verschillende mensen mee in totaal werden 28232 tellingen doorgegeven verdeeld over meer dan 631800 verschillende individuen.

Nadere informatie

ANBI-gegevens IVN afdeling Schinnen

ANBI-gegevens IVN afdeling Schinnen Sinds 1 januari 2016 moeten ANBI'S op een eigen website bepaalde gegevens publiceren. In dit document staan de vereiste gegevens volgens onderstaande inhoudsopgave: Inhoud Naam van de vereniging... 2 RSIN-nummer...

Nadere informatie