De Konvo. Van de redactie. Komende zaterdag vogelexcursie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 45 november 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Konvo. Van de redactie. Komende zaterdag vogelexcursie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 45 november 2014"

Transcriptie

1 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 45 november 2014 Dit beeld kunnen we binnenkort tegemoet zien: duizenden smienten rond het stoomgemaal Hertog Reinout in de polder Arkemheen. En goudplevieren, kolganzen, brandganzen, smellekens. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Van de redactie Veel vogels in deze editie van De Konvo, maar dat is mede gezien de vogeltrekperiode wel logisch. Voorts een verhaal over het redden van vlinders die als vlinder proberen de winter door te komen en soms op voor hen ongelukkig plekken terechtkomen. En zie ook het artikel over een fraai nieuw boek, over plantbestuiving en alles wat daar mee samenhangt, dat in maart volgend jaar uitkomt en waar lezers van de Konvo extra korting kunnen krijgen. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Komende zaterdag vogelexcursie De werkgroep Vogels brengt zaterdag 22 november een bezoek aan de Schuitenbeekdelta, tussen Nijkerk en Putten. We gaan kijken welke wintergasten er inmiddels al zitten. Er zijn al kleine zwanen en zaagbekken waargenomen. We vertrekken vanaf het chauffeurscafe De Tweede Steeg aan de Hogeweg. Vertrektijd 9.00 uur, zodat we om ongeveer 9.15 uur op de Zeedijk aan de oostkant van Nijkerk kunnen starten. In verband met vervoer is het wenselijk even op te geven bij Henk Bokkers via tel

2 Verslag vogelexcursie Blauwe Kamer door Henk Bokkers Bij aankomst, zaterdag 25 oktober in het natuurgebied De Blauwe Kamer, tussen Rhenen en Wageningen, hing er nog een beetje nevel. Windstil en aangenaam weer voor een excursie. Met zeven personen hebben we van het terrein genoten. We werden verwelkomd door het roepen van een zwarte specht. Spreeuwen waren aan het fourageren in de buurt. Waarschijnlijk een tussenstop om weer door te trekken. Trekbewegingen hoorden en zagen we van vele vinken, enkele veldleeuweriken, wat putters en nogal wat lijstersoorten. De wandeling ging in de richting van wat laag struikgewas en een meidoornbos. Hier viel het grote aantal vinkachtigen op, zoals vink, keep, putter en een enkele kneu. Ook winterkoning en roodborst lieten zich hier goed horen en zien. Door de telescoop was de prachtige tekening van de koperwiek bijzonder mooi. Een biddende torenvalk hing in de lucht en even later zat er een goed zichtbaar in de top van een struik. Tussen de struiken veel koolmezen en pimpelmezen. Merels en een enkele zanglijster waren op zoek naar bessen. Langzaam doorlopend naar het water in de richting van de kijkhut werden we verrast door een groep van ongeveer vijftig g r o t e zilverreigers, die aan het fourageren waren. Tussen h e n i n o o k enkele blauwe reigers. In de kijkhut hoorden we het geschreeuw van en paartje nijlganzen. Hier ook een tiental g r o t e zilverreigers en e n k e l e aalscholvers. Op weer een andere plek nog enkele tientallen grote zilverreigers. Al met al meer dan honderd stuks. Wilde ganzen en kolganzen werden gezien en vlogen ook in V-vorm over ons heen. In het water naast de wilde eend de krakeend en de dodaars, evenals de gewone fuut. Kokmeeuwen met hun koptelefoon rustten aan de overkant van de rivier. Kauwtjes en kraaien zorgden voor nog meer vogelsoorten, waarbij langs de oude steenfabriek ekster en gaai ook actief waren. Al met al een mooie wandeling in een prachtig gebied.

3 Een jaar uit een zwanenleven door Arie van den Bremer In mijn buurt broeden elk jaar zwanenechtparen en ik begin nu een beetje te doorgronden hoe hun sociale leven eruit ziet. Elk jaar bakenen ze een eigen territorium af. Ze beschermen hun territorium, dat heel groot kan zijn, met grote felheid af. Zeker als ze aan het broeden zijn, wordt het nest met snavel en tand verdedigd. Hun dreighouding is echt imposant. Ze buigen hun hals naar achteren en bollen hun vleugels om uiteindelijk met een flinke boeggolf naar hun indringer te zwemmen. Romance Als het territorium veilig is gaan ze een romance aan. Dan draaien ze een beetje met hun grote nekken om elkaar. Het bouwen van een nest is ook bijzonder. Een zwaan zit op het nest en de ander voert nestmateriaal aan. Die op het nest draait als een torenkraan rond en bouwt zo zijn nestrand op. Ze nestelen op de grond, dichtbij een waterkant in het buitengebied maar ook in dorpen en steden. Het nest Hun nest is een groot bouwsel van plantenmateriaal: riet en waterplanten, met een holte in het midden. Het wijfje broedt tot 38 dagen op de vijf tot acht ovale eieren van ongeveer elf centimeter lang. Het wijfje sist luid naar alles wat te dicht in de buurt komt. Als haar waarschuwingen in de wind worden geslagen valt ze aan. Haar sterke snavel en vleugels zijn geduchte wapens. Vooral in de broedtijd kan het mannetje behoorlijk agressief zijn territorium verdedigen, ook tegen mensen die te dicht bij het nest komen. A l s j e e e n e c h t p a a r m e t opgeheven vleugels ziet dan kan je er gif opnemen dat er een concurrentenechtpaar in de buurt is. Ook die zetten dan hun vleugels op. Als de concurrenten te dichtbij komen vliegen ze er op af en dat vliegen is heel spectaculair. Iedereen kent dat vliegen van de KLM, maar met g e l u i d e r b i j i s h e t h e e l indrukwekkend. Vooral in de nacht, want dan gaat het gewoon door. Dat aanvliegen gaat door tot de aftocht van de potentiële indringers.

4 Vliegen leren gaat nogal hardhandig. De ouders vliegen gewoon weg en dan moeten de jongen er achteraan, en dat werkt. Na een tijdje vliegen ze zo ver weg dat de jongen ze niet meer bij kunnen houden en dan houden we een aantal weeszwaantjes over. De groep valt uit elkaar en de ouders gaan op zoek naar een nieuw territorium. Na enkele weken komen de jongen uit de eieren. Vroeger was twee normaal, maar tegenwoordig zijn het er wel zes tot zeven. De jongen stappen direct uit het nest en zitten de eerste weken vaak onder de vleugels van de ouders. Ze kunnen ook gelijk zwemmen en grappig is dat dit altijd in een rijtje achter elkaar gebeurt. De jongen moeten zelf voedsel zoeken; daar doen de ouders niets aan maar in het begin zal dat niet veel zijn. De jongen hebben waarschijnlijk weinig vijanden, in tegenstelling tot meerkoetkuikens waar soms van een broedsel niet een jong overblijft. Maar die beginnen dan ook weer opnieuw. De jongen zijn bruin tot augustus en daarna worden ze langzaam aan wit. In november zijn ze helemaal wit. In die maanden leren zij zich wassen en vliegen. Met de wetenschap dat de jongen bijna allemaal groot worden zou je een geweldige verdichting van de zwanenpopulatie verwachten en dus jaarlijks ook een geweldige territoriumstrijd, maar dat is niet zo. De jongen gaan ook uit elkaar maar waar die blijven is mij niet bekend. Dat wassen gaat altijd gepaard met veel herrie. Ze buitelen linksen rechtsom, gaan op hun kop en slaan met hun vleugels op het water. Twee ouders en zes even grote jongen die allemaal tegelijk op h e t w a t e r s l a a n i s e e n spectaculair gezicht. Dat slaan en draaien doen ze waarschijnlijk om van beestjes af te komen.

5 Help vlinder door winter Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op zondag 9 november 2014 De natuur is volop bezig zich klaar te maken voor de winter. De meeste vlindersoorten gaan als ei, rups of pop de winter door. Vier dagvlinders echter houden als v l i n d e r e e n w i n t e r s l a a p : citroenvlinder, kleine vos, gehakkelde aurelia en dagpauwoog. De eitjes, rupsen en poppen zitten op allerlei plekken en dus ook in tuinen. In dor plantenmateriaal, in holle stengels en in bladeren en takken zijn ze weg gekropen. Van groot belang is om niet te veel materiaal af te voeren uit de tuin. Het is een sprookje dat voor de winter een tuin helemaal gestript moet worden en zo kaal mogelijk de winter in moet gaan. Dit is slecht voor de dierenwereld in de tuin. Vier soorten dagvlinders en diverse nachtvlinders gaan als vlinder de winter door. Citroenvlinder en gehakkelde aurelia kruipen weg tussen takkenhopen en in groenblijvende struiken zoals coniferen en klimop. Daar hebben ze een veilige en beschutte plek en daar gaan ze in winterslaap. Ze halen vocht uit hun lichaam, zetten de spijsvertering op een laag niveau en maken antivries aan, vergelijkbaar met wat wij in onze auto s gebruiken. Daardoor zijn ze uitstekend in staat om 20 graden vorst te overleven. Warmte is probleem Kou is voor deze vlinders geen probleem, maar warmte wel. Dagpauwoog en kleine vos gaan in winterslaap in bunkers, schuurtjes en holle bomen, maar sommigen vinden een plekje binnenshuis, op zolders bijvoorbeeld. Ze hebben die plekken opgezocht in september en oktober en hebben opgelet of het er koel en donker was. Die plekken kunnen alleen nogal veranderen als de t e m p e r a t u u r o m l a a g g a a t e n d e verwarming aangaat. Dan kunnen juist die plekjes in de nok van het dak extra warm worden en dat is funest voor de vlinders. Ze ontwaken uit hun winterslaap, verbruiken daarvoor veel energie en sterven door uitputting. Kou is prima, warmte niet! Het beste dat je kunt doen is die vlinders op te warm wordende plekken oppakken en koud wegzetten, bijvoorbeeld in een schuurtje, onverwarmde kamer of in zo n vlinderoverwinteringskastje dat veel wordt aangeboden. Uit zichzelf gaan vlinders daar niet snel in, maar ze zijn prima om vlinders die in huis zaten er naar toe te verhuizen. V-teken Een vlinder kan het best bij de vleugels worden opgepakt, tussen middelvinger en wijsvinger, het V-teken. Zo is er de minste kans de vleugels beschadigen. Zet de vlinder met de pootjes tegen een muur of wand op een koele plek en laat hem daar zitten. Vaak verplaatsen ze zich nog iets, maar als ze weer in winterslaap zijn kunnen ze er maanden blijven hangen. Zo helpen we de vlinder door de winter! Oorspronkelijke tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting. Geredigeerd door redactie.

6 Niet zonder elkaar met dubbele korting Niet zonder elkaar. Dit is de titel van een natuurboek dat NatuurMedia Uitgeverij in maart 2015 uitbrengt. Het onderwerp is bloembestuiving. Talloze insecten, op wereldschaal zo'n soorten, helpen bij de overdracht van stuifmeel van de ene bloem naar de andere. Zij zijn de motor die de rijke plantenwereld in stand houdt. Zij verbinden plant met plant, de plantenwereld met de dierenwereld en zij zorgen ervoor dat de natuur zich in eindeloze cycli vernieuwt. Verleiding, concurrentie en bedrog Het aardige is dat bloembestuiving voor iedereen makkelijk is te bekijken. Insecten vliegen van bloem naar bloem. Niet direct zichtbaar is een harde strijd met verleiding, concurrentie en bedrog. Daar over gaat dit boek, en over het slimme leren van ogenschijnlijk domme dieren en over de handigheidjes waarmee de plantenwereld bijen, vlinders en andere insecten aan zich weet te binden. Voorts over vele ontdekkingen, evolutie, diergedrag, natuurbescherming en toepassingen in land- en tuinbouw. Planten, bloemen, bijen, hommels, vlinders, Twee pagina's uit het boek ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ kevers en zweefvliegen worden prominent in beeld gebracht. Het blikveld is mondiaal, maar de meeste voorbeelden liggen in West- Europa. Auteurs zijn Louis Schoonhoven, oudhoogleraar entomologie uit Wageningen, Koos Biesmeijer van Naturalis, Gerard Oostermeijer (UvA), medewerking van de Vlinderstichting, de Nederlandse Bijenhouders Vereniging, de Nederlandse Vereniging van Botanische tuinen en FLORON. Het gebonden boek telt 192 pagina's en bevat tal van fraaie foto's en tekeningen. Voorintekening De winkelprijs wordt naar verwachting 29,50 euro. Bij voorintekening wordt dat 19,50 euro. De redactie van De Uitloper heeft contact met de uitgever met als resultaat nog eens 10 procent extra korting. Omdat ik zelf ook kosten krijg stel ik de prijs vast op 17,95 euro. Boeken kunnen worden besteld door 17,95 euro over te maken op bankrekening NL72INGB ten name van C. Quaadgras te Amersfoort.

7 Agenda Zondag 4 januari, uur: winterwandeling over het landgoed Stoutenburg. Utrechts Landschap. Dinsdag 6 januari, uur: lezing: de slechtvalk, door Peter van Geneijgen. Museum Flehite: Westsingel 50, 3811 BC Amersfoort. Dinsdag 3 februari, uur: lezing: voedselbossen: verzoening van landbouw en natuur, door Wouter van Eck. Museum Flehite: Westsingel 50, 3811 BC Amersfoort. Dinsdag 3 maart, uur: lezing: vlinders in de Gelderse Vallei. Door Anko & René de Graaf. Museum Flehite: Westsingel 50, 3811 BC Amersfoort. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kamperen en natuur Bericht integraal overgenomen van de afdeling kampeervakantie. Houd je van kamperen? Houd je van de natuur? Vind je het leuk om met andere mensen op excursie te gaan? Overweeg dan eens mee te gaan met een kampeervakantie, georganiseerd door een aantal enthousiaste leden van de KNNV. Je kiest dan voor een vakantie in een mooi natuurgebied ergens in Europa en kampeert in een tent, caravan, camper of eventueel een huisje of appartement in de buurt. Met elke dag de mogelijkheid met andere natuurliefhebbers te gaan wandelen of fietsen in de omgeving van de camping. Het programma wordt grotendeels door de deelnemers zelf bepaald. Ieder jaar worden er ongeveer 15 bestemmingen aangeboden. Variërend van een paar dagen tot twee weken. In Nederland, Frankrijk of elders in Europa. Maar altijd in een schitterend gebied. Zelf de reis verzorgen Je reist er zelf heen en zorgt voor je eigen eten en drinken. En iedere dag is er de mogelijkheid mee te gaan met een (deel van de) groep en te kiezen uit één van de excursies, die een excursieregelaar voor je uitzoekt. Je kunt je wensen voor het programma s avonds bij de koffie of chocolademelk, die we meestal gezamenlijk drinken, kenbaar maken. Kamperen is sowieso een goedkope manier van vakantievieren, heel dicht bij de natuur. Omdat de kampeervakanties voor en door leden van de KNNV en IVN worden georganiseerd kunnen de inschrijfkosten worden beperkt tot een paar tientjes. Daarvoor krijg je de gezelligheid en kennis van de andere deelnemers. K i j k e e n s o p w w w. k n n v. n l / kampeervakanties. Daar zijn ook de e- mailadressen en telefoonnummers te vinden waar je met vragen terecht kunt.

8 Informatie over de KNNV De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) is een ver- eniging voor veldbiologie en h o u d t z i c h a c t i e f b e z i g m e t natuurbeleving, na- tuurstudie en natuurbescherming. Jong en oud kunnen er terecht. Onder de le- den zowel vakmensen als liefhebbers die meer willen weten. De KNNV verzorgt excursies, kampen, reizen, lezingen en inventariseert natuurgebieden. Leden ontvangen het verenigingsblad Natura dat zes keer per jaar verschijnt, met informatieve artikelen over natuur, natuurbescherming, boekbesprekingen en nieuws uit de vereniging. KNNVleden krijgen kortingen op boeken uit de eigen KNNV-Uitgeverij. Landelijk bezoekadres Boulevard BM Zeist Postbus 310, 3700 AH Zeist Tel Fax bureau@knnv.nl Lidmaatschap Het lidmaatschap van de vereniging kost 28 euro per jaar voor leden en 14 euro voor huisgenootleden. Het is mogelijk donateur te worden van de afdeling voor minimaal 10 euro per jaar. Huisgenootleden ontvangen niet het blad Natura, maar kunnen wel aan alle activiteiten deelnemen. Aanmelden als lid bij Han Schippers, Klein Klaasjestraat 6, 3813 MX Amersfoort, E- mail : j.schippers10@versatel.nl. Het gironummer is ten name van de KNNV afdeling Amersfoort. Adreswijzigingen dienen schriftelijk te worden gemeld aan de ledenadministratie. Dit geldt ook voor opzeggingen en wel vóór 1 november. Advertenties zijn mogelijk. Adverteerders kunnen contact opnemen met de redactie. De KNNV Amersfoort heeft een eigen website: www5.knnv.nl/amersfoort. Webredacteur: Wim de Lange info@amersfoort.knnv.nl Webmeester: Rogier Foyer webmaster@amersfoort.knnv.nl Bestuur Voorzitter: Joop de Wilde Tel jdewilde@euronet.nl Secretaris: Theo Jacobs Tel secretaris@amersfoort.knnv.nl Penningmeester: H. (Han) Schippers Tel j.schippers10@versatel.nl Bestuurslid: Arie van den Bremer Tel a.vandenbremer@telfort.nl Bestuurslid: E.(Erwin) B. Adema Tel erwin.adema@gmail.com Bestuurslid: Wim de Lange info@amersfoort.knnv.nl ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Colofon De Konvo is de digitale nieuwsbrief van de KNNV-afdeling Amersfoort en omstreken. De nieuwsbrief verschijnt wanneer er iets is te melden. Redactie: Kees Quaadgras adres: redactie.konvo@gmail.com

9

10

De Konvo. Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015

De Konvo. Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015 Van de redactie Hier boven een lentebeeld dat we de komende tijd weer tegemoet kunnen zien. Heerlijk! In de vorige Konvo stond dat de

Nadere informatie

De Konvo! Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 39 mei 2014

De Konvo! Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 39 mei 2014 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 39 mei 2014 Nieuw leven - 'Onze' slechtvalken hebben drie jongen op de wereld gezet. Man en vrouw hebben het er druk mee. Foto's: Henk Groenewoud. Filmpje:

Nadere informatie

De Konvo! Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 43 september 2014

De Konvo! Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 43 september 2014 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 43 september 2014 Van de redactie De vogeltrek begint goed op gang te komen. We bevinden ons in de periode van rondtrekkende mezengroepjes. Daarom een

Nadere informatie

De Konvo. Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr september Oude bekenden. troffen elkaar en luisterden

De Konvo. Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr september Oude bekenden. troffen elkaar en luisterden De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr. 26 - september 2012 Minicursus: Veldbloemen in het najaar Op 19, 26 en 29 september verzorgt de KNNV een minicursus over veldbloemen in het najaar.

Nadere informatie

De Konvo. Van de redactie. Drie vogelexcursies op komst. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.

De Konvo. Van de redactie. Drie vogelexcursies op komst. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 53 oktober 2014 Van de redactie Drie vogelexcursies op komst Deze editie van de Konvo staat dank zij Henk Bokkers grotendeels in het teken van vogels.

Nadere informatie

De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr september 2012

De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr september 2012 De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr. 27 - september 2012 Van de redactie In deze Konvo vijf onderwerpen. Ten eerste het overlijden van Cokkie van der Pot. Voorts een herinnering aan

Nadere informatie

De Konvo. Nationale nachtvlindernacht

De Konvo. Nationale nachtvlindernacht De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. nr. 16 september 2011 Nationale nachtvlindernacht Voor de zesde keer wordt de Nationale Nachtvlindernacht gehouden, op vrijdag 2 september. Er wordt gezocht

Nadere informatie

De Konvo. Vlieg- en jachtles. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 51 augustus 2014

De Konvo. Vlieg- en jachtles. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 51 augustus 2014 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 51 augustus 2014 Vlieg- en jachtles Een bijzondere foto van de Amersfoortse slechtvalken. Rechtsboven vader, links moeder, met prooi, een vogel. De

Nadere informatie

De Konvo! Van de redactie. Paardenbloem. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 38 april 2014

De Konvo! Van de redactie. Paardenbloem. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 38 april 2014 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 38 april 2014 Van de redactie Dit is enigszins een nood-konvo. De redactie is namelijk enkele dagen de hort op, maar wil nog wel enkele zaken aankondigen.

Nadere informatie

De Konvo. Vogelwandeling. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 46 december De start is om 9 uur vanaf het erf van Emelaarseweg 12.

De Konvo. Vogelwandeling. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 46 december De start is om 9 uur vanaf het erf van Emelaarseweg 12. De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 46 december 2014 Grote zaagbekken, gezien op de excursie naar het Schuitengat, 22 november. Foto: Theo Jacobs ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nadere informatie

Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen.

Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen. Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen. Gids: Pim Julsing In de ochtend viel de regen nog met bakken uit de lucht, maar toen ik om 11.45 uur Celine en haar vader ontmoette klaarde

Nadere informatie

Vervolgens reden we via de Torenvalkweg naar de Oostvaardersplassen. We besloten van start te gaan met een wandeling over het Oostvaardersveld.

Vervolgens reden we via de Torenvalkweg naar de Oostvaardersplassen. We besloten van start te gaan met een wandeling over het Oostvaardersveld. Avondexcursie Oostvaardersplassen Datum: 19 mei 2018 Gids: Pim Rond half zes haalde ik Hans en drie, naar later bleek, enthousiaste dames op van het station van Lelystad. Ik kon het niet laten even een

Nadere informatie

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim Datum: Vrijdag 5 april 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gidsen: Taco & Pim Op deze fraaie vrijdagochtend waren de gidsen Taco & Pim in de gelukkige omstandigheid om een groep uit Ede

Nadere informatie

De Konvo. Van de redactie. Nieuwjaarsbijeenkomst. Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr. 28 - december 2012. van Groen en doen (zie verderop).

De Konvo. Van de redactie. Nieuwjaarsbijeenkomst. Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr. 28 - december 2012. van Groen en doen (zie verderop). De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr. 28 - december 2012 Van de redactie Deze keer heeft de redactie he-le-maal niets te melden. Het wijst zich allemaal van zelf. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nadere informatie

Datum: Zondag 30 juni Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: Zondag 30 juni Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: Zondag 30 juni 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gids: Pim Gids Pim was vanmorgen in de gelukkige omstandigheid om op pad te gaan met vijf vrouwen uit Amersfoort. We wandelden eerst

Nadere informatie

Datum: Zaterdag 6 januari Gebied: Oostvaardersplassen Flevoland. Deelnemers: Cees, Raymon, Isabel & Michiel. Gids: Pim

Datum: Zaterdag 6 januari Gebied: Oostvaardersplassen Flevoland. Deelnemers: Cees, Raymon, Isabel & Michiel. Gids: Pim Datum: Zaterdag 6 januari 2018 Gebied: Oostvaardersplassen Flevoland. Deelnemers: Cees, Raymon, Isabel & Michiel. Gids: Pim Om 9.00 gingen we van start met de ochtendexcursie in de Oostvaardersplassen.

Nadere informatie

De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o juli 2010 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o juli 2010 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - 16 juli 2010 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Eindelijk weer... Unieke vondst in Bloeidaal: Slijkgroen (Limosella aquatica) Na ruim

Nadere informatie

Datum: 13 april Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: 13 april Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: 13 april 2019 Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen Gids: Pim Om 8.00 uur ontmoette ik de deelnemers aan de ochtendexcursie in de Oostvaardersplassen, oude bekenden uit Bennekom die eerder

Nadere informatie

Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks uur.

Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks uur. Avondexcursie Oostvaardersplassen, 23 mei 2017 Gids: Pim Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks 18.00 uur. We maakten eerst een wandeling naar

Nadere informatie

Datum: Woensdag 26 juni Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: Woensdag 26 juni Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: Woensdag 26 juni 2019 Excursie: Oostvaardersplassen Gids: Pim Rond de klok van 9.00 uur ontmoette ik de deelnemers aan een excursie in de Oostvaardersplassen langs de Knardijk te Lelystad. Het was

Nadere informatie

Vogelexcursie Maasplassen

Vogelexcursie Maasplassen Vogelexcursie Maasplassen WML plas Roermo nd Brandt VWG De Peel, 2015-01-31 Deelnemers Rob Boesten, Jan van Deursen, Jaap Halma, Peter Hikspoors, Mario Joosten, Cor Speek, Karel Verhees en Nel en Jo van

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de zesde uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de zesde uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de zesde uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Vlinders in de tuin Vooral op warme dagen kun je veel vlinders zien in allerlei

Nadere informatie

inhoud 1. Vogels op reis 3 2. Vogeltrek 4 3. Zomervogels 4. Wintergasten 5. Standvogels 6. Deeltrekkers 7. Op reis

inhoud 1. Vogels op reis 3 2. Vogeltrek 4 3. Zomervogels 4. Wintergasten 5. Standvogels 6. Deeltrekkers 7. Op reis Vogels op reis inhoud 1. Vogels op reis 3 2. Vogeltrek 4 3. Zomervogels 5 4. Wintergasten 6 5. Standvogels 7 6. Deeltrekkers 8 7. Op reis 9 8. Het ontstaan van de trek 12 9. De goede richting 13 10. Een

Nadere informatie

Datum: Zondag 3 maart Excursie: De Brabantse Biesbosch ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: Zondag 3 maart Excursie: De Brabantse Biesbosch ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: Zondag 3 maart 2019 Excursie: De Brabantse Biesbosch ochtendexcursie Gids: Pim Vanmorgen mocht ik een dame en heer uit het Gelderse Bennekom rondleiden in het prachtige vogelgebied: De Brabantse

Nadere informatie

2012 Rebo International b.v. deze uitgave 2012 Rebo Productions b.v., Lisse www.rebo-publishers.com info@rebo-publishers.com

2012 Rebo International b.v. deze uitgave 2012 Rebo Productions b.v., Lisse www.rebo-publishers.com info@rebo-publishers.com Colofon Inhoud 2012 Rebo International b.v. deze uitgave 2012 Rebo Productions b.v., Lisse www.rebo-publishers.com info@rebo-publishers.com coverfoto s (Roodborst) Michel Geven (voorzijde) Nico van Kappel

Nadere informatie

Datum: Vrijdag 14 juni Excursie: Middagexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: Vrijdag 14 juni Excursie: Middagexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: Vrijdag 14 juni 2019 Excursie: Middagexcursie Oostvaardersplassen Gids: Pim De regen trok rond het middaguur weg en het klaarde niet alleen op, het leek opeens een zomerse middag. Gids Pim mocht

Nadere informatie

Vogeltrektelling 30 oktober 2016

Vogeltrektelling 30 oktober 2016 Vogeltrektelling 30 oktober 0 Voorwoord De laatste vogeltrektelling van 0 vond plaats op zondag 30 oktober, op de nieuwe dit jaar gekozen locatie de Volthe es.de tel locatie ligt dicht tegen de zuid kant

Nadere informatie

Datum: 13 april Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch. Gids: Pim

Datum: 13 april Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch. Gids: Pim Datum: 13 april 2019 Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch Gids: Pim Rond de klok van 13.00 uur ontmoette ik Wil en zes andere deelnemers uit de regio Den Haag. Door omstandigheden zat Wil in een

Nadere informatie

Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Om 18.15 uur trof ik mijn enthousiaste excursiedeelnemers uit het Nood Hollandse Uitgeest. We reden allereerst naar de Grote praambult

Nadere informatie

beeldverslag excursie Zuidlaardermeergebied VWG-Eelde-Paterswolde

beeldverslag excursie Zuidlaardermeergebied VWG-Eelde-Paterswolde beeldverslag excursie Zuidlaardermeergebied VWG-Eelde-Paterswolde 25 februari 2017 samenstelling: Sieds Rienks Waarnemingen: GEBIED: Onner- en Oostpolder, Hunzedal Organisatie/leiding/verslag: Sieds Rienks

Nadere informatie

Diepholz, Duitsland Voorjaar met Kraanvogels! 9 t/m 11 maart 2018

Diepholz, Duitsland Voorjaar met Kraanvogels! 9 t/m 11 maart 2018 Diepholz, Duitsland Voorjaar met Kraanvogels! 9 t/m 11 maart 2018 Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Vrijdagmiddag rond 13:00 uur verzamelden wij ons bij het gastvrije Golfhotel Wagenfeld. Na kennismaking

Nadere informatie

Achtergrondinformatie voor groep 3/4. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Zo herken je hem

Achtergrondinformatie voor groep 3/4. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Zo herken je hem Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Tuinvogels. Meer over onze koolmezen. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Meer over de koolmees

Tuinvogels. Meer over onze koolmezen. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Meer over de koolmees Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Excursie: De Brabantse Biesbosch Vanaf Werkendam ( )

Excursie: De Brabantse Biesbosch Vanaf Werkendam ( ) Excursie: De Brabantse Biesbosch Vanaf Werkendam (9.30-14.00) Gids: Pim Voor de tweede keer mocht ik als gids met Karlijn op stap. Ditmaal had ze deze excursie cadeau gedaan aan haar vader. Rond 9.30 uur

Nadere informatie

Excursie samen met Flevo Bird Watching uitgevoerd door: Ringheuvels Den Treek en Delta Schuitenbeek. Flevo Birdwatching, Rien Jans

Excursie samen met Flevo Bird Watching uitgevoerd door: Ringheuvels Den Treek en Delta Schuitenbeek. Flevo Birdwatching, Rien Jans Datum van de excursie: 4 mei 2016 Team: Flevo Birdwatching, Rien Jans Bezochte gebied: Ringheuvels Den Treek en Delta Schuitenbeek Vroege ochtend: Het Langeveen op landgoed Den Treek. En late ochtend/middag:

Nadere informatie

Plotseling was er grote paniek onder de aanwezige vogels, een fraaie Slechtvalk gaf act de presence.

Plotseling was er grote paniek onder de aanwezige vogels, een fraaie Slechtvalk gaf act de presence. Datum: Donderdag 27 september 2018 Excursie: Oostvaardersplassen middag Gids: Pim Om 13.00 uur ontmoette ik Jennie en Margreet langs de Knardijk ter hoogte van het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen.

Nadere informatie

De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr april 2013

De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr april 2013 De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr. 30 - april 2013 Van de redactie Het ene moment heb je maar een verhaaltje; enkele weken later stroomt de kopij binnen. In dit nummer onder andere

Nadere informatie

Limburgs Landschap. natuurboekje van

Limburgs Landschap. natuurboekje van Limburgs Landschap natuurboekje van lente 2014 Hoi! Spreeuwen zijn druktemakers. Ze kwetteren, fluiten en piepen. Ze kletsen samen heel wat af. En ze apen de gekste geluiden na. Denk je dat je een kikker

Nadere informatie

Dagpauwoog Hoe ziet hij eruit? Wanneer vliegt hij? Waar kun je hem vinden? Waar leven de rupsen? Atalanta

Dagpauwoog Hoe ziet hij eruit? Wanneer vliegt hij? Waar kun je hem vinden? Waar leven de rupsen? Atalanta Je hebt vast wel eens een vlinder gezien. Maar heb een vlinder wel eens goed bekeken? Weet je welke planten een rups lekker vindt? En weet je het verschil tussen dagvlinders en nachtvlinders? De vlinders

Nadere informatie

Weidevogels en watervogels

Weidevogels en watervogels Dia 1 Zorg dat het geluid aan staat! en watervogels Deze powerpoint begint met het lied van Syb van de Ploeg over onze nationale vogel: de grutto. Gewoon afspelen en dan vragen wat de kinderen gezien en

Nadere informatie

Datum: Donderdag 4 april Excursie: Naardermeer ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: Donderdag 4 april Excursie: Naardermeer ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: Donderdag 4 april 2019 Excursie: Naardermeer ochtendexcursie Gids: Pim Rond de klok van 9 uur haalde ik Sarah en Maaike op bij het treinstation van Naarden-Bussum. In amper vijf minuten reden we

Nadere informatie

Datum: 5 januari Gebied: Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: 5 januari Gebied: Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: 5 januari 2019 Gebied: Oostvaardersplassen Gids: Pim De kop is er weer vanaf! Vanmorgen begeleidde ik een excursie met acht deelnemers uit Houten, Utrecht en het Groningse Haren. We waren amper

Nadere informatie

Werkblad Vogels in de Gement

Werkblad Vogels in de Gement Werkblad Vogels in de Gement Rinze de Wereldreiziger Rinze de Werelreiziger weet onwaarschijnlijk veel van vogels. Rinze is ook dol op de Gement, want daar zijn veel bijzondere vogelsoorten te zien. Bij

Nadere informatie

De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o augustus 2010 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o augustus 2010 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - 11 augustus 2010 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Alweer een Konvo Ja, die nieuwe Konvo is even nodig om nog eens de Biodiversiteitsacademie onder de aandacht

Nadere informatie

Datum: Zondag 11 november Gebied: Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: Zondag 11 november Gebied: Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: Zondag 11 november 2018 Gebied: Oostvaardersplassen Gids: Pim In de auto onderweg naar de Knardijk te Lelystad viel de regen nog met bakken naar beneden. Echter Buienradar liet duidelijk zien dat

Nadere informatie

Handleiding Vogel Wintertuintelling IVN Zeewolde. Vogelwerkgroep Oriolus

Handleiding Vogel Wintertuintelling IVN Zeewolde. Vogelwerkgroep Oriolus Handleiding Vogel Wintertuintelling 2016-2017 IVN Zeewolde Vogelwerkgroep Oriolus (foto door: Paula van Schaik) Inhoud handleiding: Hoe vogel wintertuinwaarnemingen tellen; Hoe te tellen- Wat te tellen;

Nadere informatie

beeldverslag excursie Groninger noordkust VWG-Eelde-Paterswolde 28 januari 2017 samenstelling: Sieds Rienks

beeldverslag excursie Groninger noordkust VWG-Eelde-Paterswolde 28 januari 2017 samenstelling: Sieds Rienks beeldverslag excursie Groninger noordkust VWG-Eelde-Paterswolde 28 januari 2017 samenstelling: Sieds Rienks Waarnemingen: GEBIED: Groninger noordkust DATUM: 28 januari 2017 Organisatie/leiding/verslag:

Nadere informatie

uitga uitg v a e v 2013

uitga uitg v a e v 2013 Lente uitgave 2013 groep 3/4 inhoud blz. Lente 3 1. Langer licht 4 2. Bollen 5 3. Wakker worden 6 4. Frisse blaadjes 7 5. Kikkerdril 8 6. Op reis 9 7. In de wei 10 8. Er op uit! 11 9. Filmpjes 12 Werkblad

Nadere informatie

Lente. groep 3, 4 en 5

Lente. groep 3, 4 en 5 Lente groep 3, 4 en 5 Inhoud Lente 3 1. Langer licht 4 2. Bollen 5 3. Wakker worden 6 4. Frisse blaadjes 7 5. Kikkerdril 8 6. Op reis 9 7. In de wei 10 8. Er op uit! 11 9. Filmpjes 12 Werkblad lente 14

Nadere informatie

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen.

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen. Lente groep 3/4 inhoud blz Lente 3 1 Langer licht 4 2 Bollen 5 3 Wakker worden 6 4 Frisse blaadjes 7 5 Kikkerdril 8 6 Op reis 9 7 In de wei 10 8 Er op uit! 11 9 Filmpjes 12 Werkblad winter 13 Schrijf je

Nadere informatie

Nationale vogeltelling voor golfbanen in samenwerking met de NGF en Golf- & Countryclub Liemeer

Nationale vogeltelling voor golfbanen in samenwerking met de NGF en Golf- & Countryclub Liemeer Verslag Nationale vogeltelling Nationale vogeltelling voor golfbanen in samenwerking met de NGF en Golf- & Countryclub Liemeer GOLF- & COUNTRYCLUB LIEMEER 26 april 2015 Opgesteld door: Cees van de Noort

Nadere informatie

Datum: 29 september Gebied: Amsterdamse Waterleidingduinen ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: 29 september Gebied: Amsterdamse Waterleidingduinen ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: 29 september 2018 Gebied: Amsterdamse Waterleidingduinen ochtendexcursie Gids: Pim Vanmorgen had ik de eer om met Monique en zeven van haar vriendinnen op stap te gaan in het meest uitgestrekte

Nadere informatie

Datum: Zondag 16 juni Excursie: Oostvaardersplassen middagexcursie. Gids: Pim

Datum: Zondag 16 juni Excursie: Oostvaardersplassen middagexcursie. Gids: Pim Datum: Zondag 16 juni 2019 Excursie: Oostvaardersplassen middagexcursie Gids: Pim Om 13.00 uur ontmoette ik Conchita, haar zus, twee dochters en nicht langs de Knardijk te Lelystad. Mijn vrouw had geadviseerd

Nadere informatie

Afgelopen maanden maart en april 2012:

Afgelopen maanden maart en april 2012: IVN Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie Afdeling Nijkerk Natuurwerkgroep Bunschoten Winnaar Natuur- en Milieuprijs 2009 provincie Utrecht oördinator: Wim Smeets, Bachlaan 111, 3752 HG Bunschoten

Nadere informatie

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten Herfst inhoud Herfst 3 1. Het weer 4 2. Overal blad 5 3. Zaden 6 4. Paddenstoelen 7 5. De eekhoorn 8 6. De egel 9 7. Insecten 10 8. Vogels op reis 11 9. Filmpje 12 Pluskaarten 13 Bronnen en foto s 15 Colofon

Nadere informatie

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VINK l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VINK BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. nr. 15 augustus 2011

De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. nr. 15 augustus 2011 De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. nr. 15 augustus 2011 Vogelen met Willem Op de valreep: Willem van Dijk gaat zaterdag 5 augustus vogelen in Bloeidaal. De start is om 9.30 uur bij de kaasboerderij

Nadere informatie

BROEDVOGELINVENTARISATIE GOLFBAAN BENTWOUD WIJNAND VAN DEN BOSCH KO KATSMAN

BROEDVOGELINVENTARISATIE GOLFBAAN BENTWOUD WIJNAND VAN DEN BOSCH KO KATSMAN BROEDVOGELINVENTARISATIE GOLFBAAN BENTWOUD 2016 WIJNAND VAN DEN BOSCH (wijnand.vandenbosch@ziggo.nl) KO KATSMAN (ko.katsman@ziggo.nl) Inleiding: In de winter van 2015-2016 bereikte ons het verzoek om de

Nadere informatie

We zagen in de 30 getelde gebieden vogels verdeeld over 87 soorten. De meest getelde was zoals gewoonlijk de smient met exemplaren.

We zagen in de 30 getelde gebieden vogels verdeeld over 87 soorten. De meest getelde was zoals gewoonlijk de smient met exemplaren. Moordrecht 9 februari 2013 Normaal beschrijf ik het weer in het telweekeinde en soms net ervoor, deze keer iets verder terugkijken. Vanaf onze telling in december 2012 tot de midwintertelling in januari

Nadere informatie

De Konvo/Vooruitloper

De Konvo/Vooruitloper De Konvo/Vooruitloper Een combi-uitgave van KNNV en IVN Amersfoort Respectievelijk nummers 54 en 83 - oktober 2015 De afgelopen weken kwamen de eerste groepen Grauwe ganzen weer aan. Deze foto is op 5

Nadere informatie

Op deze ongelooflijk mooie oktoberdag, het leek wel hartje augustus, mocht ik op pad met een zeer vriendelijk echtpaar uit het Zeeuwse Middelburg.

Op deze ongelooflijk mooie oktoberdag, het leek wel hartje augustus, mocht ik op pad met een zeer vriendelijk echtpaar uit het Zeeuwse Middelburg. Datum: Woensdag 10 oktober 2018 Gebied: Oostvaardersplassen Gids: Pim Op deze ongelooflijk mooie oktoberdag, het leek wel hartje augustus, mocht ik op pad met een zeer vriendelijk echtpaar uit het Zeeuwse

Nadere informatie

De rustende grote meeuwen zijn deze keer niet op de parkeerplaats te vinden. Het ziet er heel verlaten uit.

De rustende grote meeuwen zijn deze keer niet op de parkeerplaats te vinden. Het ziet er heel verlaten uit. 14 december 2010 Ons traditionele eindejaar dagtripje naar Zeeland met een groepje (8 tal) vogelliefhebbers van IVN Oirschot vogelgroep. We vertrekken al in het donker om op tijd tussen de vogels te zitten

Nadere informatie

Datum: Maandag 21 mei Excursie: Zuid-Kennemerland, Duinen & Polder. Gids: Pim

Datum: Maandag 21 mei Excursie: Zuid-Kennemerland, Duinen & Polder. Gids: Pim Datum: Maandag 21 mei 2019 Excursie: Zuid-Kennemerland, Duinen & Polder. Gids: Pim Rond de klok van half tien ontmoette ik Heleen en Henk uit Leiden bij de ingang Zandvoortselaan van de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Nadere informatie

Kaart 7 Vogels op reis

Kaart 7 Vogels op reis Kaart 7 Vogels op reis Informatiekaart Werkblad Onderzoek: o Bij het wak Quiz: o http://natuur.ariena.com Voor de leerkracht: De kinderen leren de volgende begrippen: Vogeltrek Standvogels Wintergasten

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 3 november Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 3 november Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 3 november 2015 Beste natuurliefhebber/-ster, De dag begon mistig, maar in de loop van de ochtend brak de zon door en werd het alsnog een aangename najaarsdag. Geheel

Nadere informatie

VLINDERS. generatie van o.a. de Kleine vos en Gehakkelde aurelia NATUURRIJK TESPELDUYN AUGUSTUS 2018

VLINDERS. generatie van o.a. de Kleine vos en Gehakkelde aurelia NATUURRIJK TESPELDUYN AUGUSTUS 2018 Als je je bal weer eens in de waterkant ziet verdwijnen, hebben sommige golfers toch enige huiver om in de kant te zoeken. De kikkers springen onverwacht op, libellen grazen over je hoofd en vreemde beestjes

Nadere informatie

inhoud 1. Dieren op reis 2. Waarom dieren reizen 3. Op zoek naar eten 4. Op zoek naar een broedplek 5. Weg uit de kou 6. Filmpje Pluskaarten Bronnen

inhoud 1. Dieren op reis 2. Waarom dieren reizen 3. Op zoek naar eten 4. Op zoek naar een broedplek 5. Weg uit de kou 6. Filmpje Pluskaarten Bronnen Dieren op reis inhoud 1. Dieren op reis 3. Waarom dieren reizen 4 3. Op zoek naar eten 5 4. Op zoek naar een broedplek 9 5. Weg uit de kou 13 6. Filmpje 14 Pluskaarten 15 Bronnen 17 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Vraag 1. Waarom moet je goed voor de rupsen zorgen als je vlinders wilt hebben?

Vraag 1. Waarom moet je goed voor de rupsen zorgen als je vlinders wilt hebben? Naam: VLINDERS Vlinders zijn niet weg te denken uit onze leefomgeving. In het voorjaar kunnen we haast niet wachten tot de eerste Kleine vosjes of Citroenvlinders zich laten zien. En dan in de zomer en

Nadere informatie

Zomeravondexcursie Oostvaardersplassen: 21 juni Gids: Pim

Zomeravondexcursie Oostvaardersplassen: 21 juni Gids: Pim Zomeravondexcursie Oostvaardersplassen: 21 juni 2017 Gids: Pim Er was geen beter moment denkbaar voor deze avondexcursie: de dag van de zonnewende of de langste dag van het jaar. De temperatuur deed eerder

Nadere informatie

Werkgebied VWG-Zutphen Oppervlak: ha

Werkgebied VWG-Zutphen Oppervlak: ha Werkgebied VWG-Zutphen Oppervlak: 19.227 ha Overzicht verdeling werkgebied in Deelgebieden - Telgebieden KN1 KN2 KN3 KN6 KN5 KN4 GE7 GE6 GE5 GE4 GE2 GE3 GE1 VB11 TE5 TE4 TE3 TE2 TE1 HC5 HC4 HC3 HC2 HC1

Nadere informatie

inhoud De oude eik 1. In het park 2. De delen van de eik 3. Herfst 4. Dieren helpen de eik. 5. Winter 6. Lente 7. Rupsen 8.

inhoud De oude eik 1. In het park 2. De delen van de eik 3. Herfst 4. Dieren helpen de eik. 5. Winter 6. Lente 7. Rupsen 8. De oude eik inhoud De oude eik 3 1. In het park 4 2. De delen van de eik 5 3. Herfst 6 4. Dieren helpen de eik. 7 5. Winter 8 6. Lente 9 7. Rupsen 10 8. De galwesp 11 9. De boomklever 12 10. Filmjes 13

Nadere informatie

inhoud blz. Vleugels 3 1. Zweven 4 2. Vleugels om te zwemmen 5 3. De boemerang 6 4. Vogels op de grond 7 5. Het geheim van vliegen 8 6.

inhoud blz. Vleugels 3 1. Zweven 4 2. Vleugels om te zwemmen 5 3. De boemerang 6 4. Vogels op de grond 7 5. Het geheim van vliegen 8 6. Vleugels inhoud blz. Vleugels 3 1. Zweven 4 2. Vleugels om te zwemmen 5 3. De boemerang 6 4. Vogels op de grond 7 5. Het geheim van vliegen 8 6. Snelle vleugels 9 7. Geboren zonder vleugels 10 8. Zaden

Nadere informatie

Tuinvogels. Een interactieve lezing door Vogelwerkgroep Vught

Tuinvogels. Een interactieve lezing door Vogelwerkgroep Vught Tuinvogels Een interactieve lezing door Vogelwerkgroep Vught Gildes: indeling naar omgeving Stadsvogels worden ingedeeld naar gildes: Huizenbroeders (Half)holenbroeders Struikvogels Boomvogels Park- &

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

inhoud 1. Kom jij uit een ei? 2. Dieren uit een ei. 3. Vogels 4. Vissen 5. Insecten 6. Spinnen 7. Reptielen 8. Kikkers en padden 9.

inhoud 1. Kom jij uit een ei? 2. Dieren uit een ei. 3. Vogels 4. Vissen 5. Insecten 6. Spinnen 7. Reptielen 8. Kikkers en padden 9. Het ei inhoud. Kom jij uit een ei? 3. Dieren uit een ei. 5 3. Vogels 7 4. Vissen 8 5. Insecten 0 6. Spinnen 3 7. Reptielen 4 8. Kikkers en padden 5 9. Filmpje 6 Pluskaarten 7 Bronnen en foto s 9 Colofon

Nadere informatie

natuurboekje van winter 2008

natuurboekje van winter 2008 Kinderbijlage winter 30-10-2008 14:45 Pagina 1 Limburgs Landschap natuurboekje van winter 2008 Kinderbijlage winter 30-10-2008 14:45 Pagina 2 Hoi! Voor veel dieren is de winter te koud. Of ze vinden geen

Nadere informatie

Datum: Zaterdag 25 mei Gebied: Amsterdamse Waterleidingduinen, ingang De Oase. Gids: Pim.

Datum: Zaterdag 25 mei Gebied: Amsterdamse Waterleidingduinen, ingang De Oase. Gids: Pim. Datum: Zaterdag 25 mei 2019 Gebied: Amsterdamse Waterleidingduinen, ingang De Oase. Gids: Pim. Vier deelnemers uit Amsterdam en Leidschendam gingen onder leiding van Gids Pim rond de klok van half negen

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Rode bosmier SOORTEN MIEREN

Rode bosmier SOORTEN MIEREN Rode bosmier De rode bosmier ontdek je soms al snel. Als je bijvoorbeeld in het bos loopt en dan ergens gaat zitten. Opeens zitten ze overal. In je broekspijpen, op je arm, tot in je sokken aan toe! En

Nadere informatie

Van eitje tot vlinder

Van eitje tot vlinder Werkblad Van eitje tot vlinder Wat is de goede volgorde van de plaatjes? Begin bij plaatje : de vlinder legt eieren. Schrijf de letter a in hokje. Welk plaatje is de volgende? Zet de letter ervan in hokje

Nadere informatie

De Patrijs, klant van berm en akkerrand.

De Patrijs, klant van berm en akkerrand. De Patrijs, klant van berm en akkerrand. Lesbrief met kleurwedstrijd voor de groepen 5, 6 en/of 7 van de basisscholen van de gemeente Heeze-Leende. Je vult de antwoorden op de vragen in op de achterzijde

Nadere informatie

De Konvo! Spetterexcursie Leersumseveld. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 42 eind augustus 2014

De Konvo! Spetterexcursie Leersumseveld. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 42 eind augustus 2014 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 42 eind augustus 2014 Nog even en de ganzen denderen weer het land binnen. Hier in formatie vliegende brandganzen. Spetterexcursie Leersumseveld Nog

Nadere informatie

Kennisnet community 5-6 / herfst 2006

Kennisnet community 5-6 / herfst 2006 HERFSTWEER Als de zomer voorbij is begint de herfst. Dat merk je niet direct. Er verandert wel steeds meer. Het wordt kouder. Je kunt niet meer zonder jas naar buiten. Er komen herfstbuien. Het waait en

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 2018 HET HEXEL. Broedresultaten en waarnemingen nestkastenproject

NIEUWSBRIEF 2018 HET HEXEL. Broedresultaten en waarnemingen nestkastenproject NIEUWSBRIEF 2018 HET HEXEL Broedresultaten en waarnemingen nestkastenproject Nieuwsbrief no.20 van het nestkastenproject HET HEXEL Contactadres nestkastenproject: Dini Weijers, tel. 0546-576538 Samenstelling

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 17 en woensdag 18 oktober Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 17 en woensdag 18 oktober Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 17 en woensdag 18 oktober 2017 Beste natuurliefhebber/-ster, Vergeleken met de voorgaande dagen was het nogal fris, maar toch was het een mooie herfstdag. De zon scheen,

Nadere informatie

inhoud 1. De merel 2. Waar is mijn eten? 3. De tuin 4. Vogels helpen 5, Wat eten vogels? 6. Vogels in de tuin 7. Een goede plek 8.

inhoud 1. De merel 2. Waar is mijn eten? 3. De tuin 4. Vogels helpen 5, Wat eten vogels? 6. Vogels in de tuin 7. Een goede plek 8. Help de vogels inhoud 1. De merel 3 2. Waar is mijn eten? 4 3. De tuin 5 4. Vogels helpen 6 5, Wat eten vogels? 7 6. Vogels in de tuin 8 7. Een goede plek 9 8. Vogels kijken 10 9. Watervogels 12 10. De

Nadere informatie

Maak je schoolplein vogelvriendelijk

Maak je schoolplein vogelvriendelijk Maak je schoolplein vogelvriendelijk Leerlijn: kinderen leren vanuit het perspectief van vogels nadenken over hun omgeving. Wat hebben vogels nodig om te overleven? Schuilmogelijkheden, nestmogelijkheid,

Nadere informatie

NME-leerroute Vogels in het Wandelbos

NME-leerroute Vogels in het Wandelbos NME-leerroute Vogels in het Wandelbos 7 Groep 1 Tilburg, BS Jeanne d Arc Verhaal voor de kinderen Rinze de Wereldreiziger Rinze weet onwaarschijnlijk veel over vogels. Rinze is ook dol op het Wandelbos

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 2017 HET HEXEL. Broedresultaten en waarnemingen nestkastenproject

NIEUWSBRIEF 2017 HET HEXEL. Broedresultaten en waarnemingen nestkastenproject NIEUWSBRIEF 2017 HET HEXEL Broedresultaten en waarnemingen nestkastenproject Nieuwsbrief no.19 van het nestkastenproject HET HEXEL Contactadres nestkastenproject: Dini Weijers, tel. 0546-576538 Samenstelling

Nadere informatie

Van 11 tot 18 mei waren mijn vrouw en ik op Kreta. Zij was hier 27 jaar geleden als eens geweest, maar voor mij was het de eerste keer.!

Van 11 tot 18 mei waren mijn vrouw en ik op Kreta. Zij was hier 27 jaar geleden als eens geweest, maar voor mij was het de eerste keer.! Reisverslag Kreta 2012 Van 11 tot 18 mei waren mijn vrouw en ik op Kreta. Zij was hier 27 jaar geleden als eens geweest, maar voor mij was het de eerste keer. We hadden een hotel geboekt in Ano Vouves,

Nadere informatie

Je school vogelvriendelijk! Voor vogel én mens

Je school vogelvriendelijk! Voor vogel én mens VOOR DE LEERKRACHT Je school vogelvriendelijk! Voor vogel én mens Spreeuw Vogelbescherming Nederland organiseert de Tuinvogeltelling voor Scholen. Leer de vogels rondom je school kennen, tel hoeveel er

Nadere informatie

BMP rapport Gat van Pinte 2013

BMP rapport Gat van Pinte 2013 BMP rapport Gat van Pinte 2013 Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut November 2013 1 van 9 BMP Gat van Pinte 2013 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Gebiedsbeschrijving Gat van Pinte... 3 4. De looproute... 5

Nadere informatie

Dieren in de winter 3

Dieren in de winter 3 Dieren in de winter 3 inhoud blz. 1. Winter 3 2. De egel 4 3. De vleermuis 5 4. De eekhoorn 6 5. De merel 7 6. De ree 8 7. De pad 9 8. Het lieveheersbeestje 10 9. Filmpjes 11 Bronnen en foto s 12 Colofon

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 5-2008 (begin november 2008)

NIEUWSBRIEF 5-2008 (begin november 2008) IVN Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie Afdeling Nijkerk Natuurwerkgroep Bunschoten Coördinator: Wim Smeets, Bachlaan 111, 3752 HG Bunschoten Tel.: 033-2983147, E-mail: smeets.foto@casema.nl Rabobank

Nadere informatie

Brandganzen in de Workumerwaard

Brandganzen in de Workumerwaard Brandganzen in de Workumerwaard foto Sieds Waarnemingen: GEBIED: Zuidwest Friesland DATUM: 22-11-2014 TIJD: WEER: hele dag Eerst bewolkt met wat regen, later lichter met zon; eerst vrij strakke ZO-wind,

Nadere informatie

Vaarexcursie Wormer- en Jisperveld, zondag 29 mei 2016

Vaarexcursie Wormer- en Jisperveld, zondag 29 mei 2016 Vaarexcursie Wormer- en Jisperveld, zondag 29 mei 2016 Arthur en Victor Schillemans samen met hun moeder Claudia Ter afsluiting van het seizoen werd dit jaar (ons eerste jaar bij de Vogelwerkgroep) deze

Nadere informatie

Routekaart 2011. Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011. Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer

Routekaart 2011. Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011. Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011 Routekaart 2011 Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer Welkom op het Frysk Fûgelpaad 2011 Deze vogelspotwandeling wordt gehouden in Nationaal

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

inh oud 1. Dieren in de winter 2. De egel 3. De vleermuis 4. De eekhoorn 5. De merel 6. De ree 7. De pad 8. Het lieveheersbeestje 9.

inh oud 1. Dieren in de winter 2. De egel 3. De vleermuis 4. De eekhoorn 5. De merel 6. De ree 7. De pad 8. Het lieveheersbeestje 9. Dieren in de winter inhoud 1. Dieren in de winter 3 2. De egel 4 3. De vleermuis 5 4. De eekhoorn 6 5. De merel 7 6. De ree 8 7. De pad 9 8. Het lieveheersbeestje 10 9. De koe 11 10. Filmpjes 12 Pluskaarten

Nadere informatie