De Konvo. Van de redactie. Nieuwjaarsbijeenkomst. Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr december van Groen en doen (zie verderop).

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Konvo. Van de redactie. Nieuwjaarsbijeenkomst. Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr. 28 - december 2012. van Groen en doen (zie verderop)."

Transcriptie

1 De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr december 2012 Van de redactie Deze keer heeft de redactie he-le-maal niets te melden. Het wijst zich allemaal van zelf. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Nieuwjaarsbijeenkomst Het bestuur nodigt alle leden uit voor de nieuwjaarsbijeenkomst op dinsdag 15 januari De avond wordt deeld gevuld met korte voordrachten van de werkgroepen Nachtvlinders, Vogels, Wandelingen zondagochtend, Planten en Insecten. Voorts een presentatie van de nieuwe KNNV-site en een evaluatie van subsidieaanvragen van Groen en doen (zie verderop). De avond heeft van tot uur plaats in de Schoolsteeg, Hamersveldsweg 107, Leusden. Parkeren kan bij de buren van de gemeentewerf. Boekenbeurs De bijeenkomst wordt opgewaardeerd met een boekenbeurs. Daarvoor dien je wel zelf boeken mee te nemen zodat die bij een andere natuurliefhebber een tweede leven kunnen krijgen. Verder het programma van de Natuuracademie in 2013 en, als er nog tijd over is, een inkijkje in het ontstaan van de nieuwe Fotogids korstmossen.

2 Herinnering: fotowedstrijd De fotowedstrijd is alleen bestemd voor KNNV ers. Je hebt nog een maand de tijd. De inzending sluit 31 december Informatie over de wedstrijd staat op onze website. Er komt een onafhankelijke jury. De winnaars worden in onze voorjaarsvergadering bekend gemaakt. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Fikse korting natuurboeken De KNNV Uitgeverij biedt extra korting op vogel-, vlinder-, tuin- en kinderboeken plus op een aantal wetenschappelijke uitgaven. Daar onder ook cadeauboeken, veldgidsen en naslagwerken. De korting kan oplopen tot vijftig procent. De actie duurt tot en met 31 december Kijk op Om te kunnen bestellen moet wel eerst op de website een account worden aangemaakt. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Minicursus Bomen in de winter Op woensdag 12 en zaterdag 15 december verzorgt de KNNV Amersfoort een minicursus over het herkennen van bomen in de winter. Bomen zijn in alle seizoen prachtig, maar het silhouet van een grote boom in de winter tegen een mooie winterlucht is wel heel bijzonder. Aan dat silhouet, en aan andere kenmerken zijn in de winter de soorten te herkennen. De theorieavond is op woensdag 12 december bij De Schoolsteeg, Hamersveldseweg teleusden van uur. Zaterdag 15 december volgt van uur een excursie langs bomen in Leusden. Deze minicursus is onderdeel van de Natuuracademie, een samenwerkingsverband van de Vereniging voor veldbiologie KNNV, het CNME Landgoed Schothorst in Amersfoort en het CNM De Schoolsteeg in Leusden. De cursus wordt gegeven door Frank Moens, tot voor kort verbonden aan de Bomenstichting en medeauteur van Bomen en Mensen, en Monumentale bomen. Aanmelden via bij Natuuracademie. De kosten zijn 10 euro inclusief koffie/thee en informatie. KNNV-leden krijgen 50 procent korting.

3 Korstmossen op de grachtmuren door Arie van den Bremer Door de binnenstad van Amersfoort lopen twee grachtengordels. De Stichting Waterlijn verzorgt daar rondvaarten. Uiteraard zijn de geschiedenis van de stad en de bebouwing langs het water belangrijke thema s. Maar de flora neemt ook een steeds belangrijkere plaats in omdat die tamelijk spectaculair is. Op de muren groeien bijvoorbeeld Tongvaren, Muurvaren, Steenbreekvaren en Gewone eikvaren. Plantensoorten worden regelmatig geïnventariseerd. Maar er is meer leven op de muren zoals mossen en korstmossen en ook daar over kan tijdens een boottocht verteld worden. Om die reden kreeg de KNNV Amersfoort het verzoek van Gert Lodewijk, vrijwilliger bij Waterlijn (en KNNV-er), een inventarisatie van korstmossen uit te voeren. Dat vond ik een mooie vraag want kortmossen houden mij, vanwege hun vormen en kleuren, zeer bezig. Ik heb mijn leermeester Leo Spier uitgenodigd daarbij te helpen. Het gebeurt niet elke dag dat je een privétocht door de grachten kunt maken, maar nu was het zo ver. Het resultaat was zeer verassend. Totaal vonden we 51 soorten. Soms van een soort een heel klein stukje, maar andere waren massaal aanwezig. Er zijn korstmossen met mooie en minder mooie vormen en kleuren. Mooi vind ik vooral Kauwgommos en Patatzakbekermos. Zie foto s. De punaise, met een diameter van een centimeter, geeft aan hoe groot het korstmos is. De afmetingen zijn bij het determineren belangrijk. Pogingen om foto s te maken zijn merendeels mislukt, want de boot stilleggen is niet makkelijk. De gevonden soorten staan in de tabel helemaal achterin deze Konvo. Wie wil weten hoe een soort eruit ziet kan twee boeken raadplegen of naar internet gaan. Die boeken zijn Fotogids korstmossen, van ondergetekende en Leo Spier, en de Veldgids Korstmossen van Kok van Herk en André Aptroot. Wie een fotogids wil kan mailen naar a.vandenbremer@telfort.nl.

4 Agenda Woensdag 12 december, uur: KNNV-minicursus Bomen herkennen in de winter. Theorieavond aan de Hamersveldseweg 107 te Leusden. Plus excursie op zaterdag 15 december. Kosten 10 euro, KNNV ers halve prijs, aanmelden via Vrijdag 14 december, 20 uur: De Vogelwacht Utrecht trekt Den Treek in om naar bosuilen te luisteren. Verzamelen op parkeerplaats van restaurant Bavoort, Treekerweg 28, Leusden. Meer informatie geeft André van Keken, tel Zaterdag 15 december: excursie herkenning bomen in de winter. Zie woensdag 12 december. Dinsdag 8 januari, uur: Natuur is overal - vertelling met films door Henk E. Groenewoud. Henk toont werk van de laatste jaren en vertelt hoe natuurfilms maken in zijn werk gaat. Museum Flehite, Westsingel 50, 3811 BC Amersfoort. Zie verder onder natuurlezingen. Zondag 13 januari, uur: Langs oude wegen in de nieuwe wijk Vathorst Start: Informatiecentrum Vathorst, Veenslagen 2, Amersfoort. Tocht langs oorspronkelijke stukjes boerenland en een natuurgebiedje. Meer informatie: Piety Vernooij, tel Dinsdag 5 februari, uur: Stromend landschap - vloeiweidensystemen in de Gelderse Vallei door Erik Brinckmann. Eeuwenlang bevloeiden boeren hun graslanden met beekwater om de opbrengst te vergroten. Dit is nog overal in het landschap zichtbaar. In Museum Flehite, Westsingel 50, 3811 BC Amersfoort. Zie verder onder natuurlezingen. Zondag 17 februari, uur: Winterwandeling in het groene mossenbos. Start: Pannenkoekenhuis Bergzicht, Doornseweg 23, Woudenberg. De struinwandeling voert naar de pyramide van Austerlitz. Onderweg vooral oog voor mossen en korstmossen. Stevige wandelschoenen wordt aangeraden. Een loep of vergrootglas is handig. Meer informatie: Arie van den Bremer, tel

5 Groen en doen Groen en doen is een subsidieregeling voor vrijwilligerswerk in de natuur. De KNNV als vereniging en enkele leden persoonlijk hebben duizend euro subsidie aangevraagd. De KNNV mocht als vereniging drie aanvragen indienen. Waarschijnlijk zijn er totaal zes aanvragen ingediend. De Groen en Doenvoucher is bedoeld voor alle activiteiten in Nederland die vrijwilligerswerk in natuur- en landschapsbeheer stimuleren. Bijvoorbeeld voor aanbieders of ontwikkelaars van een gratis opleiding die dit vrijwilligerswerk bevordert en vrijwilligers ondersteunt en begeleidt. Of voor mensen die samen met andere vrijwilligers zo'n opleiding volgen en een bijdrage in de kosten kunnen gebruiken. De voucher van 1000 euro kon worden aangevraagd door vrijwilligers en door vrijwilligersorganisaties, met uitzondering van Landschapsbeheer Nederland, VOFF, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, IVN en de Provinciale Landschappen die al via een andere regeling een financiële bijdrage krijgen. Op de site van Groen en Doen houden de vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties bij wat zij met de voucher gedaan hebben. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Vogelherkencursus De KNNV-afdeling Zeist begint 11 februari met de cursus Vogels kijken en herkennen, bestemd voor mensen die al enige kennis van vogels hebben en betere vogelaars willen worden. Je leert in deze cursus bijna alle vogels van Nederland op uiterlijk, gedrag en hun geluiden te herkennen. Voorts komen de anatomie, het gedrag van vogels en hun relatie met de omgeving aan bod. Je krijgt lesmateriaal met vele afbeeldingen in kleur van de besproken vogels. Er kan worden gekozen voor een of meer onderdelen van de uit acht modules opgebouwde cursus. Er is steeds een theorie les op de tweede maandagavond van de maand plus een excursie op de zondag daarop. Eenden en ganzen, les: 11 februari, excursie 17 februari Roofvogels les: 11 maart, excursie 17 maart Vogels van stad en dorp, les: 8 april, excursie 14 april Bos- en heidevogels, les 13 mei, excursie 19 mei Moeras- en weidevogels, les 10 juni, excursie 16 juni Vogels van wad en slik, les 9 september, excursie 15 september Trekvogels, les 14 oktober, excursie 20 oktober Vogels van kust en zee, les 11 november, excursie 17 november De cursus heeft plaats in het gebouw van het NMC-Omgevingsdienst Regio Utrecht, Laan van Vollenhove 3211, 3706 AR Zeist, van uur tot uur. De hele cursus kost 165 euro, inclusief uitgebreide cursusmap in kleur, en koffie of thee. Je kunt ook intekenen per module ad 25 euro. KNNV-leden betalen 140, respectievelijk 20 euro. Betaling vooraf op rekeningnummer t.n.v. de KNNV Zeist, Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijn. Opgave bij Gerard Streng: tel gerardstreng@planet.nl Informatie bij Frans van Bussel, , voorzitter@heuvelrug.knnv.nl

6 Start ontwerpproces nieuw CNME Het ontwerpproces voor een nieuw stedelijk Centrum voor Natuur- en Milieu Educatie (CNME) is gestart. Er is een nieuw gebouw nodig omdat het oude in september 2010 afbrandde. De gemeenteraad stemde in september 2012 in met het programma van eisen. De planning is om het nieuwe onderkomen op dezelfde locatie in Schothorst eind 2014 op te leveren. Het nieuwe gebouw moet een groene ontmoetingsplek worden voor de stad. Het ecologisch beheer van het landgoed en het middeleeuws erf wordt voortgezet. Het gebouw zelf wordt duurzaam gebouwd, ingericht en gebruikt. De ontwerpfase start met de selectie van een bij de bouwopgave passende architect met kennis en ervaring op het gebied van duurzaamheid en flexibele, multifunctionele gebouwen. De geselecteerde architect stelt in overleg met de gemeente een voorlopig ontwerp voor het gebouw op. De gemeente kondigde aan dat betrokken partijen, omwonenden en raadsleden worden betrokken bij de plannen. Daar hoort het IVN ook bij. Voor de meedoende partijen wordt een ontwerpatelier georganiseerd. Via is het ontwerp en de bouw van het nieuwe gebouw te volgen. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Boekbespreking Winterflora voor bomen In de zomer is het voor niet-deskundigen vaak al lastig om bomen te determineren, maar dan hebben ze, de bomen, tenminste nog bladeren die een handje helpen. s Winters echter wordt het een stuk lastiger. Maar het nieuwe boekje Winterflora-bomen en struiken brengt uitkomst. Een pagina uit het boek Dit heeft een determinatiesysteem dat speciaal is ontwikkeld om bomen aan de hand van in de winters zichtbare kenmerken op naam te brengen. Het boekje is gemaakt door Dirk Slagter, biologiedocent in Haarlem. Hij werkte er 25 jaar aan, maar nu heeft hij dan ook een winterflora waar in de meeste soorten bomen, struiken en houtige klim- en slingerplanten in Nederland en België zijn samengebracht. Honderdentien stuks in totaal. De startpagina verwijst naar een van de negentien volgtabellen. Daar wordt de lezer verder geleid aan de hand van eenvoudige maar uitstekende tekeningen, van takken en andere details, naar de bewuste boom. Het boekje begint met een verhaaltje over de manieren waarop bomen zich voorbereiden op de winter. Winterflora, met als ondertitel bomen en struiken, is in 2012 uitgegeven door Uitgeverij Natuurmedia. ISBN Met vierhonderd zwart-wittekeningen op 160 pagina s. Auteur Dirk Slagter die ook de meeste tekeningen maakte. Prijs 14,50 euro. Verkrijgbaar bij de boekhandel, bij de uitgeverij en bij... het IVN.

7 Informatie over de KNNV De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) is een vereniging voor veldbiologie en houdt zich actief bezig met natuurbeleving, natuurstudie en natuurbescherming. Jong en oud kunnen er terecht. Onder de leden zowel vakmensen als liefhebbers die meer willen weten. De KNNV verzorgt excursies, kampen, reizen, lezingen en inventariseert natuurgebieden. Leden ontvangen het verenigingsblad Natura dat zes keer per jaar verschijnt, met informatieve artikelen over natuur, natuurbescherming, boekbesprekingen en nieuws uit de vereniging. KNNVleden krijgen kortingen op boeken uit de eigen KNNV-Uitgeverij. Landelijk bezoekadres Boulevard BM Zeist Postbus 310, 3700 AH Zeist Tel Fax Lidmaatschap Het lidmaatschap van de vereniging kost 28 euro per jaar voor leden en 14 euro voor huisgenootleden. Het is mogelijk donateur te worden van de afdeling voor minimaal 10 euro per jaar. Huisgenootleden ontvangen niet het blad Natura, maar kunnen wel aan alle activiteiten deelnemen. Aanmelden als lid bij Han Schippers, Klein Klaasjestraat 6, 3813 MX Amersfoort, E- mail : j.schippers10@versatel.nl. Het gironummer is ten name van de KNNV afdeling Amersfoort. Adreswijzigingen dienen schriftelijk te worden gemeld aan de ledenadministratie. Dit geldt ook voor opzeggingen en wel vóór 1 november. Advertenties zijn mogelijk. Adverteerders kunnen contact opnemen met de redactie. De KNNV Amersfoort heeft een eigen website: www5.knnv.nl/amersfoort. Webredacteur: Wim de Lange info@amersfoort.knnv.nl Webmeester: Rogier Foyer webmaster@amersfoort.knnv.nl Bestuur Voorzitter: Arie van den Bremer Tel a.vandenbremer@telfort.nl Secretaris: B. (Bart) Iping Tel bartiping@orange.nl Penningmeester: H. (Han) Schippers Tel j.schippers10@versatel.nl Bestuurslid: A. (Atty) van Dijk Tel hansenatty@planet.nl Bestuurslid E.(Erwin) B. Adema Tel erwin.adema@gmail.com Bestuurslid Joop de Wilde Tel jdewilde@euronet.nl ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Colofon De Konvo is de digitale nieuwsbrief van de KNNV-afdeling Amersfoort en omstreken. De nieuwsbrief verschijnt wanneer er iets is te melden. Redactie: Kees Quaadgras adres: redactie.konvo@gmail.com

8

9

10

11

De Konvo. Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015

De Konvo. Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015 Van de redactie Hier boven een lentebeeld dat we de komende tijd weer tegemoet kunnen zien. Heerlijk! In de vorige Konvo stond dat de

Nadere informatie

De Konvo! Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 39 mei 2014

De Konvo! Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 39 mei 2014 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 39 mei 2014 Nieuw leven - 'Onze' slechtvalken hebben drie jongen op de wereld gezet. Man en vrouw hebben het er druk mee. Foto's: Henk Groenewoud. Filmpje:

Nadere informatie

De Konvo! Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 43 september 2014

De Konvo! Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 43 september 2014 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 43 september 2014 Van de redactie De vogeltrek begint goed op gang te komen. We bevinden ons in de periode van rondtrekkende mezengroepjes. Daarom een

Nadere informatie

De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr september 2012

De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr september 2012 De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr. 27 - september 2012 Van de redactie In deze Konvo vijf onderwerpen. Ten eerste het overlijden van Cokkie van der Pot. Voorts een herinnering aan

Nadere informatie

De Konvo. Nationale nachtvlindernacht

De Konvo. Nationale nachtvlindernacht De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. nr. 16 september 2011 Nationale nachtvlindernacht Voor de zesde keer wordt de Nationale Nachtvlindernacht gehouden, op vrijdag 2 september. Er wordt gezocht

Nadere informatie

De Konvo. Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr september Oude bekenden. troffen elkaar en luisterden

De Konvo. Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr september Oude bekenden. troffen elkaar en luisterden De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr. 26 - september 2012 Minicursus: Veldbloemen in het najaar Op 19, 26 en 29 september verzorgt de KNNV een minicursus over veldbloemen in het najaar.

Nadere informatie

De Konvo! Van de redactie. Paardenbloem. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 38 april 2014

De Konvo! Van de redactie. Paardenbloem. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 38 april 2014 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 38 april 2014 Van de redactie Dit is enigszins een nood-konvo. De redactie is namelijk enkele dagen de hort op, maar wil nog wel enkele zaken aankondigen.

Nadere informatie

De Konvo. Van de redactie. Drie vogelexcursies op komst. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.

De Konvo. Van de redactie. Drie vogelexcursies op komst. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 53 oktober 2014 Van de redactie Drie vogelexcursies op komst Deze editie van de Konvo staat dank zij Henk Bokkers grotendeels in het teken van vogels.

Nadere informatie

De Konvo! Spetterexcursie Leersumseveld. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 42 eind augustus 2014

De Konvo! Spetterexcursie Leersumseveld. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 42 eind augustus 2014 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 42 eind augustus 2014 Nog even en de ganzen denderen weer het land binnen. Hier in formatie vliegende brandganzen. Spetterexcursie Leersumseveld Nog

Nadere informatie

De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. Nummer 36 januari 2014

De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. Nummer 36 januari 2014 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. Nummer 36 januari 2014 Wintergast in het Waterwingebied: een buizerd, lichte vorm Van de redactie Van alles en nog wat in deze Konvo, zowel van binnen als

Nadere informatie

De Konvo. Vlieg- en jachtles. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 51 augustus 2014

De Konvo. Vlieg- en jachtles. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 51 augustus 2014 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 51 augustus 2014 Vlieg- en jachtles Een bijzondere foto van de Amersfoortse slechtvalken. Rechtsboven vader, links moeder, met prooi, een vogel. De

Nadere informatie

De Konvo/Vooruitloper

De Konvo/Vooruitloper De Konvo/Vooruitloper Een combi-uitgave van KNNV en IVN Amersfoort Respectievelijk nummers 54 en 83 - oktober 2015 De afgelopen weken kwamen de eerste groepen Grauwe ganzen weer aan. Deze foto is op 5

Nadere informatie

ENQUÊTE VAN IVN NIJKERK

ENQUÊTE VAN IVN NIJKERK December 2015 ENQUÊTE VAN IVN NIJKERK Deze enquête is gericht aan alle leden en donateurs van de natuurvereniging IVN Nijkerk. Het doel van de enquête is IVN Nijkerk inzicht te geven in welke richting

Nadere informatie

De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr. 29 - februari 2013

De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr. 29 - februari 2013 De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr. 29 - februari 2013 Van de redactie Zo langzamerhand stapelt de kopij zich weer tot publicabele hoogte op. In deze Konvo aankondigingen over de Natuuracademie,

Nadere informatie

Natuurpunt Antwerpen Stad - Nieuwsbrief 2 - Cursus Natuurgids, Gemeenteraadsverkiezingen, activiteiten 1 bericht

Natuurpunt Antwerpen Stad - Nieuwsbrief 2 - Cursus Natuurgids, Gemeenteraadsverkiezingen, activiteiten 1 bericht Guy Voets Natuurpunt Antwerpen Stad - Nieuwsbrief 2 - Cursus Natuurgids, Gemeenteraadsverkiezingen, activiteiten 1 bericht Natuurpunt Antwerpen Stad

Nadere informatie

IVN - Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid

IVN - Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid IVN - Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid Afdeling Alphen aan den Rijn en omstreken 5-10-2013 ivn alphen aan den rijn 1 Over IVN Landelijke Organisatie Doelstelling Organisatie IVN Alphen aan

Nadere informatie

Excursies 2017 in de Goudse groengebieden

Excursies 2017 in de Goudse groengebieden Excursies 2017 in de Goudse groengebieden Uit de serie Groenwandelingen in Gouda 4 kreeft zwanebloem 2 oeverzwaluwhotel grasland kievitsbloemen Excursies 2017 in de Goudse groengebieden Excursies onder

Nadere informatie

Excursies 2015 in de Goudse groengebieden

Excursies 2015 in de Goudse groengebieden Excursies 2015 in de Goudse groengebieden Uit de serie Groenwandelingen in Gouda 4 Heempad in het voorjaar Broedende eend 2 Bloesem peer Grasland Kievitsbloemen Excursies 2015 in de Goudse groengebieden

Nadere informatie

Vogels kijken. van de Vogelwerkgroep Amsterdam. met de vogelwerkgroep Amsterdan

Vogels kijken. van de Vogelwerkgroep Amsterdam. met de vogelwerkgroep Amsterdan Vogels kijken met de vogelwerkgroep Amsterdan Amsterdam en omstreken is een verrassend gevarieerd gebied voor wie er oog voor heeft. Ook vogels weten dat te waarderen. Overal komen vogels voor; in parken

Nadere informatie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie 2 2017-3 KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie BESTUUR Voorzitter Penningmeester/ ledenadministratie vacant Han Bouman Notarislaan 3 hanbouman@ziggo.nl 9684 EJ Finsterwolde 0597-333097

Nadere informatie

De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o juli 2010 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o juli 2010 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - 16 juli 2010 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Eindelijk weer... Unieke vondst in Bloeidaal: Slijkgroen (Limosella aquatica) Na ruim

Nadere informatie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie 2 2017-1 KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie BESTUUR Voorzitter Kees Nieuwerth Hoofdstraat 26 k.nieuwerth@wxs.nl 9514 BE Gasselternijveen 0599-512901 Penningmeester/ ledenadministratie

Nadere informatie

Nummer februari De Natuurkijker. Nieuwsblad van IVN en KNNV Amersfoort e.o.

Nummer februari De Natuurkijker. Nieuwsblad van IVN en KNNV Amersfoort e.o. Nummer 4.2 - februari 2017 De Natuurkijker Nieuwsblad van IVN en KNNV Amersfoort e.o. Van de redactie Nog maar net was de vorige Natuurkijker verschenen, met daar in de voorspelling dat de koolmezen binnen

Nadere informatie

De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. nr. 15 augustus 2011

De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. nr. 15 augustus 2011 De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. nr. 15 augustus 2011 Vogelen met Willem Op de valreep: Willem van Dijk gaat zaterdag 5 augustus vogelen in Bloeidaal. De start is om 9.30 uur bij de kaasboerderij

Nadere informatie

Oogst van twee jaar natuur midden in de samenleving

Oogst van twee jaar natuur midden in de samenleving Oogst van twee jaar natuur midden in de samenleving De oogst van twee jaar Groen en Doen Van oudsher steken vele duizenden vrijwilligers de handen uit de mouwen om onze natuur en ons landschap te beschermen

Nadere informatie

Het IVN lidmaatschap van de VNMW. Wat doen we er mee, wat kost het en wat levert het op. Plus een voorstel ter verbetering.

Het IVN lidmaatschap van de VNMW. Wat doen we er mee, wat kost het en wat levert het op. Plus een voorstel ter verbetering. Het IVN lidmaatschap van de VNMW Wat doen we er mee, wat kost het en wat levert het op. Plus een voorstel ter verbetering. Info voor onze nieuwste leden De VNMW werd in 1990 opgericht als paraplu vereniging

Nadere informatie

Activiteiten bij De Helderse Vallei - maart 2016

Activiteiten bij De Helderse Vallei - maart 2016 dinsdag 1 maart en donderdag 3 maart: Aan de slag op de kinderboerderij 14.30-16.00 uur Kom kijken welke dieren er allemaal op de kinderboerderij leven! Je ontdekt hoe de dieren heten, wat ze eten, welk

Nadere informatie

Nieuwsbrief de XXXste, december 2013 Stichting Eendenkooi Maaspoort

Nieuwsbrief de XXXste, december 2013 Stichting Eendenkooi Maaspoort Nieuwsbrief de XXXste, december 2013 Stichting Eendenkooi Maaspoort Voor U ligt de laatste nieuwsbrief van het 8 ste jaargang. Waarin U kunt zien wat er in de maanden oktober, november en december gebeurd

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. De Specht Er zijn verschillende soorten spechten: de groene, de zwarte en

Nadere informatie

Vrijwilligers Bedankt!

Vrijwilligers Bedankt! Programma GEMEENTE UITGEEST 2015 Vrijwilligers Bedankt! Keuze uit 5 inspirerende activiteiten! Gemeente Uitgeest Vrijwilligers uit Uitgeest kunnen van 15 t/m 22 november 2015 kosteloos deelnemen aan boeiende

Nadere informatie

OPDRACHTEN bij de FIETSEXCURSIE van het project MOOI HOOGLAND-WEST!

OPDRACHTEN bij de FIETSEXCURSIE van het project MOOI HOOGLAND-WEST! ietsroute Hoogland West OPDRACHTEN bij de FIETSEXCURSIE van het project MOOI HOOGLAND-WEST! 5 4 6 3 2 1 Let op het verkeer en zet je fiets goed aan de kant! Mooi Hoogland-West! 1 Bolle akker locatie 1

Nadere informatie

Financieel Jaarverslag Begroting Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn

Financieel Jaarverslag Begroting Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn Financieel Jaarverslag en van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging Afdeling Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn Balans Activa 3112 3112 Passiva 3112 3112 Promotie Voorraad 101,00 380,00

Nadere informatie

Overzicht cursusaanbod Groen en Doen

Overzicht cursusaanbod Groen en Doen Overzicht cursusaanbod Groen en Doen Veilig werken als basis voor vrijwilligerswerk (1 module) 1 Maaien met de zeis (3 modules) 1 Leren zeisen 2 Leren haren 3 Zeistechnieken voor gevorderden Snoeien fruitbomen

Nadere informatie

De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. nr. 14 juli 2011

De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. nr. 14 juli 2011 De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. nr. 14 juli 2011 Van de redactie Hoogzomer, vakantietijd en toch weer nieuws dat een nieuwe Konvo rechtvaardigt. Wel erg veel tekst deze keer, vooral in

Nadere informatie

- NIEUWSBRIEF JANUARI 2016 - Welkom op onze activiteiten

- NIEUWSBRIEF JANUARI 2016 - Welkom op onze activiteiten - NIEUWSBRIEF JANUARI 2016 - Welkom op onze activiteiten Nieuwe Resterheidegidsen gezocht. Natuurpunt Hechtel-Eksel organiseert in maart 2016 een nieuwe opleiding voor Resterheidegidsen. Resterheide? Het

Nadere informatie

Beste natuurliefhebbers,

Beste natuurliefhebbers, Nieuwsbrief 2 september 2015 Beste natuurliefhebbers, Zoals je weet zetten wij ons voortdurend in om de Bommelerwaard mooier te maken. Mede dankzij de financiële bijdrage als lid van de Natuurwacht Bommelerwaard

Nadere informatie

Financieel Jaarverslag Balans 2016 Exploitatie 2016 Begroting Raming 2018

Financieel Jaarverslag Balans 2016 Exploitatie 2016 Begroting Raming 2018 Financieel Jaarverslag inhoud: Balans Exploitatie + van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging Afdeling Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn Balans Activa 3112 3112 Passiva 3112 3112 Promotie

Nadere informatie

Natuureducatie Centrum D n Nieuwe Hof, Bosstraat 25, 5553 CK VALKENSWAARD, telefoon 040-201 83 95

Natuureducatie Centrum D n Nieuwe Hof, Bosstraat 25, 5553 CK VALKENSWAARD, telefoon 040-201 83 95 IVN instituut voor natuureducatie en duurzaamheid is een organisatie van vrijwilligers en beroepskrachten die streeft naar meer natuur en een duurzame samenleving. Lidmaatschap Donateur 12,50 per jaar,

Nadere informatie

Nu de zomer weer voorbij is en inmiddels al enkele vergaderingen zijn geweest binnen onze afdeling staan de volgende activiteiten gepland:

Nu de zomer weer voorbij is en inmiddels al enkele vergaderingen zijn geweest binnen onze afdeling staan de volgende activiteiten gepland: Voorzitter: Secretaris: Willy Beldman Willy Baltes Larenseweg 67 Eekelscharen 2 tel. 0548 366952 tel. 0548 366095 September 2013. Beste leden, Nu de zomer weer voorbij is en inmiddels al enkele vergaderingen

Nadere informatie

Groene Agenda oktober t/m december 2014

Groene Agenda oktober t/m december 2014 1 2 5 7 8 8 Groene Agenda oktober t/m december 2014 Oktober Woensdag 1 oktober 19.30-21.30 uur Minicursus: Het geheime leven van paddenstoelen. De Natuuracademie verzorgt een lesavond en een excursie over

Nadere informatie

Activiteitenagenda KNNV afd. Groningen 1 sept. tot 31 dec

Activiteitenagenda KNNV afd. Groningen 1 sept. tot 31 dec Afdeling Groningen Natuurhistorisch secretaris Marijke Drees Steenhouwerskade 80 9718 DH Groningen Activiteitenagenda KNNV afd. Groningen 1 sept. tot 31 dec. 2018. Let op : Het is voor de organisatoren

Nadere informatie

Nieuwsbrief 43, april 2017 Stichting Eendenkooi Maaspoort

Nieuwsbrief 43, april 2017 Stichting Eendenkooi Maaspoort Nieuwsbrief 43, april 2017 Stichting Eendenkooi Maaspoort Voor U ligt de 1e nieuwsbrief van 2017. In deze Nieuwsbrief kunt U zien en lezen wat er in de maanden januari, februari en maart gebeurd is of

Nadere informatie

Voorstel aan dagelijks bestuur

Voorstel aan dagelijks bestuur Voorstel aan dagelijks bestuur Datum vergadering 17-09-2013 Agendapunt 5 Steller / afdeling E. Leuver / Stafunit Algemene Dienst Openbaar Ja Bestuurder J.J. Schrijen Bijlage(n) 1 Programma Bestuur, externe

Nadere informatie

Donderdag 16 juli 1998 Avondwandeling bij Quatre-Bras

Donderdag 16 juli 1998 Avondwandeling bij Quatre-Bras 2 KNNV-programma zomer 1998 (juli-september) Donderdag 16 juli 1998 Avondwandeling bij Quatre-Bras Onder leiding van Mary van Saane wandelen we deze avond bij Quatre-Bras bij Eefde. We verzamelen op de

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 7 September 2015 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar:

Nadere informatie

Excursies 2012 in de Goudse groengebieden

Excursies 2012 in de Goudse groengebieden Excursies 2012 in de Goudse groengebieden Uit de serie Groenwandelingen in Gouda 4 Heempad in het voorjaar Bloesem peer Herfst in het moeras 2 Grasland Kievitsbloemen Excursies 2012 in de Goudse groengebieden

Nadere informatie

Werkgroepen vragen nieuwe natuurgidsen Praat mee over Nationaal Park Hollandse Duinen 10 oktober: Dag van de Duurzaamheid

Werkgroepen vragen nieuwe natuurgidsen Praat mee over Nationaal Park Hollandse Duinen 10 oktober: Dag van de Duurzaamheid Werkgroepen vragen nieuwe natuurgidsen Als IVN afdeling regio Leiden werken wij in twaalf gemeenten en beschikken we over twaalf werkgroepen, die zich richten op het publiek. Daarnaast zijn er nog een

Nadere informatie

PROGRAMMA 2015 INSTITUUT VOOR NATUUREDUCATIE EN DUURZAAMHEID AFDELING BEST

PROGRAMMA 2015 INSTITUUT VOOR NATUUREDUCATIE EN DUURZAAMHEID AFDELING BEST PROGRAMMA 2015 INSTITUUT VOOR NATUUREDUCATIE EN DUURZAAMHEID AFDELING BEST KIJK OP ONZE WEBSITE VOOR MEER INFORMATIE OVER DE GENOEMDE ACTIVITEITEN EN OM U AAN TE MELDEN, INDIEN NODIG JANUARI 2015 vrijdag

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging Secr. Gerard Thijssen Rozenbloemstraat 34, 4921 KG Made Tel: 0162-683323 Mail: heemkundemadedrimmelen@gmail.com NIEUWSBRIEF jaargang 18 nummer 5 oktober 2015. Uitnodiging Op dinsdag 20 oktober organiseert

Nadere informatie

De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o augustus 2010 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o augustus 2010 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - 11 augustus 2010 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Alweer een Konvo Ja, die nieuwe Konvo is even nodig om nog eens de Biodiversiteitsacademie onder de aandacht

Nadere informatie

D E L T A I M p U L S

D E L T A I M p U L S D E L T A I M p U L S jaargang 2009-3 Inhoudsopgave ROSEMA SPORTPRIJZEN Kievitstraat 27 8446 GN Heerenveen tel: 0622802708 Email:info@rosemasportprijzen.nl Website: www.rosemasportprijzen.nl Het adres

Nadere informatie

Staalkaart KNNV afdeling IVN afdeling Regio

Staalkaart KNNV afdeling IVN afdeling Regio Staalkaart De laatste jaren nemen de contacten tussen KNNV en IVN en het aantal gemeenschappelijke activiteiten behoorlijk toe: in 2015 al drie maal zoveel als in 2014. Vooral excursies en natuurwandelingen,

Nadere informatie

IVN NIEUWSBRIEF. e.o.

IVN NIEUWSBRIEF. e.o. 1/5 IVN DELFT e.o. NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2013 Van de Groene Tafel Maandag 4 februari heeft het bestuur vergaderd. Besloten is om per direct over te gaan op de nieuwe website en voor e-mails de account ivndelft@gmail.com

Nadere informatie

Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015

Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015 Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015 Doelgroep: Midden- en bovenbouw basisonderwijs: groep 5-8 Jaargetijde: Herfst, winter, lente en een stukje zomer. Plaats:

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 5 Juni/Juli 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar:

Nadere informatie

Nieuwsbrief de 34ste, Dec Stichting Eendenkooi Maaspoort

Nieuwsbrief de 34ste, Dec Stichting Eendenkooi Maaspoort Nieuwsbrief de 34ste, Dec. 2014 Stichting Eendenkooi Maaspoort Voor U ligt de 4e nieuwsbrief van het 9de jaargang. Waarin U kunt zien en lezen wat er in de maanden oktober, november en december gebeurd

Nadere informatie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie 2 2016-2 KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie BESTUUR Voorzitter Kees Nieuwerth Hoofdstraat 26 k.nieuwerth@wxs.nl 9514 BE Gasselternijveen 0599-512901 Penningmeester/ ledenadministratie

Nadere informatie

PBS voor thuis: .. Agenda. Jaargang 6: nummer 13 26-03-2015 Redactie: Lieke Akkermans/Petra Janssen

PBS voor thuis: .. Agenda. Jaargang 6: nummer 13 26-03-2015 Redactie: Lieke Akkermans/Petra Janssen Jaargang 6: nummer 13 26-03-2015 Redactie: Lieke Akkermans/Petra Janssen.. Agenda 30 maart t/m 3 april Leerlingen t/m groep 2 vrij 06 april Pasen, alle leerlingen vrij 13 april Inloopochtend, 09.00 10.00

Nadere informatie

Herfstnieuws van de Haagse Hofdame

Herfstnieuws van de Haagse Hofdame Herfstnieuws van de Haagse Hofdame Kloostertuin Kwekerij Hof te Dieren Herfst in de Kloostertuin Het is herfst maar door het droge voorjaar zijn er nog maar weinig herfstkleuren te zien. Wel bloeien de

Nadere informatie

Concurrentieonderzoek

Concurrentieonderzoek Concurrentieonderzoek Naam: Pieter Zegers Vak: Project 2 IVG Opdracht: Concurrentieonderzoek Inhoudsopgave Amateurs- schildervereniging Het Bossche Palet Tijden en technieken. Hervion College Contributie

Nadere informatie

Ledenvergadering 20 feb 2013 (on)gewijzigd vastgesteld

Ledenvergadering 20 feb 2013 (on)gewijzigd vastgesteld Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Beleidsplan IVN West-Friesland Natuurbeleving in een duurzame wereld Inhoud

Beleidsplan IVN West-Friesland Natuurbeleving in een duurzame wereld Inhoud Beleidsplan IVN West-Friesland 2017 2020 Natuurbeleving in een duurzame wereld Inhoud 1. Inleiding IVN West-Friesland is een financieel gezonde vereniging met bijna 300 leden gericht op Natuureducatie

Nadere informatie

Financieel jaarverslag 2018 KNNV afdeling Den Haag

Financieel jaarverslag 2018 KNNV afdeling Den Haag Financieel jaarverslag KNNV afdeling Den Haag Financieel Jaaroverzicht en Inkomsten en uitgaven Resultaat 1. Contributie 6.790 6.400 6.600 2. Rente 42 42 42 3. Cursussen 59 0 0 4. Weekenden -104 0 0 5.

Nadere informatie

Activiteitengids. buitenschoolse opvang Ypenburg

Activiteitengids. buitenschoolse opvang Ypenburg Activiteitengids buitenschoolse opvang Ypenburg 8 september t/m 17 oktober 2014 Vervelen is geen optie! Voorwoord Hallo allemaal, Hier is het nieuwe knaloranje boekje van Leuk Ypenburg met weer allerlei

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vrije Tijd

Nieuwsbrief Vrije Tijd Nieuwsbrief Vrije Tijd week 14 7 april 2017 Nieuws Agenda 9 april: FC Utrecht- Twente 22 april: Vogelwandeling Zeist. 23 april: FC Utrecht- Roda JC. 27 april: Koningsdag. 28 april: optreden van Doornvogels

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juni 2015

Nieuwsbrief Juni 2015 Nieuwsbrief Juni 2015 Nieuwsbrief Juni 2015 Jaargang 22, nummer 6 In dit nummer: Van het bestuur 3 Cursus samen sterk 4 Van alles wat 5 Interactieve avond: Ik zie ik zie. 6 Congres autminds 7 Deelname

Nadere informatie

Grote Kerk Gemeente Zwolle

Grote Kerk Gemeente Zwolle Grote Kerk Gemeente Zwolle Dienstenboekje 2012-2013 Dienstenboekje 2012/2013 Voor u heeft u weer een nieuw exemplaar van het dienstenboekje. We hebben als commissie leuke reacties gehad. Ook hebben we

Nadere informatie

Activiteitenprogramma 2009

Activiteitenprogramma 2009 Activiteitenprogramma 2009 Zaterdag 4 april Openingstocht Seizoen Rondje Appingedam Ontmoetingsdag "vrienden Wirdumerklap" Even weer bootcontact met een leuke tocht op het Damsterdiep. Ik ontvang jullie

Nadere informatie

Ik wens je veel succes met het vinden van een leuke stageplaats en veel plezier bij het stage lopen.

Ik wens je veel succes met het vinden van een leuke stageplaats en veel plezier bij het stage lopen. Beste leerling, Ben je dit schooljaar op zoek naar een leuke en leerzame maatschappelijke stageplaats? Kijk dan snel in deze folder. Je vindt er stageplaatsen dichtbij de natuur. Je kunt als stagiair meehelpen

Nadere informatie

Terugkeren naar de Heemkunde-site kan via de Terugknop. U vindt de terugknop bovenin uw scherm, meestal uiterst linksboven.

Terugkeren naar de Heemkunde-site kan via de Terugknop. U vindt de terugknop bovenin uw scherm, meestal uiterst linksboven. Terugkeren naar de Heemkunde-site kan via de Terugknop. U vindt de terugknop bovenin uw scherm, meestal uiterst linksboven. 2014 Maak van elke dag iets bijzonders! Foto Rini van Oirschot Het bestuur van

Nadere informatie

MEDEDELINGENBLAD 19 de jrg., 2013-1 Nederlandse Orchideeën Vereniging Kring Oost-Nederland

MEDEDELINGENBLAD 19 de jrg., 2013-1 Nederlandse Orchideeën Vereniging Kring Oost-Nederland KRING OOST-NEDERLAND MEDEDELINGENBLAD 19 de jrg., 2013-1 Nederlandse Orchideeën Vereniging Kring Oost-Nederland KRING OOST-NEDERLAND (opgericht 7 september 1971) Bestuur E.S. Bos, voorzitter (tel.053-435

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF HUISKAMER VAN ODIJK

NIEUWSBRIEF HUISKAMER VAN ODIJK 1-2017 Beste dorpsgenoten De lente is al aardig op gang gekomen. De narcissen en tulpen bloeien volop en de vogels zijn al druk in de weer om een nestje te bouwen. Tijd voor de geboorte van een nieuw item,

Nadere informatie

Groep 4, 5 en 6 bezoekje aan de veldschuur in Rouveen. Groep 7/8 Vomol Landbouwproject ( s morgens).

Groep 4, 5 en 6 bezoekje aan de veldschuur in Rouveen. Groep 7/8 Vomol Landbouwproject ( s morgens). Nieuwsbrief OBS De 't Iekeblattie Schooljaar 2015-2016 Nummer 118 9 maart 2016 Agenda: Maandag 14 maart Donderdag 17 maart Vrijdag 18 maart Woensdag 23 maart Vrijdag 25 maart Maandag 11 april Woensdag

Nadere informatie

Titel Wat is de titel van het boek? Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat? Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen?

Titel Wat is de titel van het boek? Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat? Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen? Het maken van een boekbespreking in Powerpoint De voorbereiding: het kiezen van een boek Bedenk eerst heel goed over welk boek je een boekbespreking wilt gaan houden. Je kunt het beste een boek uitkiezen

Nadere informatie

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge:

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: DE KOERIER ANBO - WEMELDINGE Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: Cathrien Kole Bonzijweg 14 tel. 621386 Corrie Mol Kon. Wilhelminastraat 20 tel. 621400 Adri de Lange

Nadere informatie

Werkdagen Vrije tijd Op de maandag is Vrije tijd gesloten, de Leenderij is op deze dag wel open.

Werkdagen Vrije tijd Op de maandag is Vrije tijd gesloten, de Leenderij is op deze dag wel open. Nieuwsbrief Vrije Tijd week 14 03 april 2018 Nieuws Agenda 6 apr : Disco in Zeist 7 apr : Truckersdag (LET OP) 11,18 apr : Vogelgeluiden luisteren 21 apr : Vroege Vogelwandeling 21 apr : Visproefavond

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven Moerenburg- Inhoud: Zichtbare resultaten Kavelruil Heukelom 6 Kavelruil belangrijk voor realisatie doelstellingen Toekomstige plannen Deelname aan de Nationale Natuurwerkdag Procesmanager Nellie Raedts

Nadere informatie

Vrijwilligers Bedankt! Keuze uit 10 inspirerende activiteiten!

Vrijwilligers Bedankt! Keuze uit 10 inspirerende activiteiten! Programma GEMEENTE HEERHUGOWAARD 2015 Vrijwilligers Bedankt! Keuze uit 10 inspirerende activiteiten! Vrijwilligers in Heerhugowaard kunnen van 14 t/m 22 november 2015 gratis deelnemen aan boeiende en inspirerende

Nadere informatie

Beste lezer, NIEUWSBRIEF Nr. 14-3 e JAARGANG uitgave nr. 4 van 2014 opmaak: 29 mei 2014

Beste lezer, NIEUWSBRIEF Nr. 14-3 e JAARGANG uitgave nr. 4 van 2014 opmaak: 29 mei 2014 NIEUWSBRIEF Nr. 14-3 e JAARGANG uitgave nr. 4 van 2014 opmaak: 29 mei 2014 info@heemkunde-margraten.nl www.heemkunde-margraten.nl Verenigingslokaal: Rijksweg 68 Margraten (naast feestzaal het Kroontje

Nadere informatie

Voorafgaande aan de bijeenkomst zijn er twee (gelijktijdige!) excursies, waar u uit kunt kiezen.

Voorafgaande aan de bijeenkomst zijn er twee (gelijktijdige!) excursies, waar u uit kunt kiezen. Met veel plezier nodigen de besturen van KNNV afdeling Leiden e.o. en IVN regio Leiden alle leden met partners uit om het jaar 2017 feestelijk te komen openen op zaterdag 28 januari, met een warm samenzijn

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Januari 2014. Cursus fruitbomen snoeien start in januari. Zwerfvuil ruimen in maart

NIEUWSBRIEF. Januari 2014. Cursus fruitbomen snoeien start in januari. Zwerfvuil ruimen in maart NIEUWSBRIEF Januari 2014 Cursus fruitbomen snoeien start in januari Fruitbomen hebben snoeionderhoud nodig. Heeft u (hoogstam)fruitbomen en weet u niet hoe deze gesnoeid moeten worden? Natuuren Milieuvereniging

Nadere informatie

Nieuwsbrief Mantelzorg Uitgave nr. 4 oktober 2012

Nieuwsbrief Mantelzorg Uitgave nr. 4 oktober 2012 Nieuwsbrief Mantelzorg Uitgave nr. 4 oktober 2012 Inhoud: Nieuws vanuit Steunpunt Mantelzorg Agenda oktober november - december Dag van de Mantelzorg 2012 Terugblik van het respijtweekend Nieuws vanuit

Nadere informatie

Info 13 Vrijdag 20 maart 2015

Info 13 Vrijdag 20 maart 2015 Info 13 Vrijdag 20 maart 2015 Tussen- en Na-schoolse activiteiten Vanaf volgende week dinsdag verzorgen Grote Broer en Grote Zus een naschoolse activiteit. Deze zijn bedoeld voor de groepen 3 t/m 6, de

Nadere informatie

januari 1 dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag 31 Nieuwjaar 1 2 3 4 5 Kerstvakantie 2013

januari 1 dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag 31 Nieuwjaar 1 2 3 4 5 Kerstvakantie 2013 Kalender 2014 januari 1 COVER: Wouter Pattyn Naturalight.be Kleine Hoofdgracht - Netevallei BOVEN: Wouter Pattyn Naturalight.be Latemse Meersen maandag 30 Kerstvakantie 2013 dinsdag woensdag donderdag

Nadere informatie

De Konvo. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 49 april 2014

De Konvo. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 49 april 2014 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 49 april 2014 Van de redactie Een spectaculaire openingsfoto, gemaakt door Henny de Bruin op zaterdagmiddag 28 maart, rond 13.15 uur. Twee slechtvalken

Nadere informatie

zomer Vakantie zomer

zomer Vakantie zomer NieuwsBrief nr.3, 2011 Naar Binnen Beste lezer, Het is weer tijd voor de zomer. In het midden van Nederland is afgelopen week de zomervakantie begonnen. De kinderen hebben zes weken geen school. Zes weken

Nadere informatie

Goudvoorelkaar. Online marktplaats waar vraag en aanbod van vrijwilligers, vrijwilligerswerk en professionele hulp in Gouda bij elkaar komt.

Goudvoorelkaar. Online marktplaats waar vraag en aanbod van vrijwilligers, vrijwilligerswerk en professionele hulp in Gouda bij elkaar komt. Online marktplaats waar vraag en aanbod van vrijwilligers, vrijwilligerswerk en professionele hulp in Gouda bij elkaar komt. Goudse inwoners bij elkaar brengen. Dát doet Goudvoorelkaar.nl. Op deze online

Nadere informatie

Schrijven: We volgen de methode van Novoskript. Hiernaast zullen er ook opdrachten van internet worden gegeven.

Schrijven: We volgen de methode van Novoskript. Hiernaast zullen er ook opdrachten van internet worden gegeven. Informatie groep 6 De Gouden weken: Aan het begin van groep 6 starten we met het project de Gouden weken. We zullen veel groepsspelletjes doen om elkaar beter te leren kennen. We vinden het belangrijk

Nadere informatie

Nieuwsbrief 35, Maart 2015 Stichting Eendenkooi Maaspoort

Nieuwsbrief 35, Maart 2015 Stichting Eendenkooi Maaspoort Nieuwsbrief 35, Maart 2015 Stichting Eendenkooi Maaspoort Voor U ligt de 1ste nieuwsbrief van het 10de jaargang. Waarin U kunt zien en lezen wat er in de maanden januari, februari en maart gebeurd is en

Nadere informatie

Afdeling Twente. Nieuwsbrief september 2011. foto Edith Howard

Afdeling Twente. Nieuwsbrief september 2011. foto Edith Howard Afdeling Twente Nieuwsbrief september 2011 foto Edith Howard CURSUS FOTOBESPREKEN. Nieuwsbrief Fotobond afdeling Twente september 2011 Onze afdeling organiseert de komende winter in samenwerking met de

Nadere informatie

KLEIN KLEIN HOFMEIJER

KLEIN KLEIN HOFMEIJER Amersfoort LORENTZSTRAAT 63 MAKELAARSHUIS KLEIN KLEIN HOFMEIJER THUIS IN AMERSFOORT AMERSFOORT De Onze Lieve Vrouwetoren is het middelpunt van de stad, gelegen aan één van de mooiste pleinen van de stad,

Nadere informatie

Activiteiten bij De Helderse Vallei - juli 2019

Activiteiten bij De Helderse Vallei - juli 2019 De Helderse Vallei is een natuurcentrum op loopafstand van het Noordzeestrand. Bekijk de natuurexpositie, doe mee met een excursie of struin in de gezellige winkel. Vanaf De Helderse Vallei zijn er wandel,

Nadere informatie

De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr april 2013

De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr april 2013 De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. - nr. 30 - april 2013 Van de redactie Het ene moment heb je maar een verhaaltje; enkele weken later stroomt de kopij binnen. In dit nummer onder andere

Nadere informatie

KIJK OP ONZE WEBSITE VOOR MEER INFORMATIE OVER AL ONZE ACTIVITEITEN EN OM U AAN TE MELDEN, INDIEN NODIG

KIJK OP ONZE WEBSITE   VOOR MEER INFORMATIE OVER AL ONZE ACTIVITEITEN EN OM U AAN TE MELDEN, INDIEN NODIG PROGRAMMA 2019 KIJK OP ONZE WEBSITE www.ivn.nl/best VOOR MEER INFORMATIE OVER AL ONZE ACTIVITEITEN EN OM U AAN TE MELDEN, INDIEN NODIG JANUARI 2019 vrijdag 4 januari 13.30 uur Beleef-de-seizoenen-wandeling

Nadere informatie

Bestuur van de vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg

Bestuur van de vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg Mei 2012 Bestuur van de vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg Voorzitter: Erik-Jan Huisman de Heuvel 5 3931 RH Woudenberg tel. 033-2866901 1 e Secretaris: Daan Huisman John F. Kennedylaan 101 3931 XH

Nadere informatie

Zeister Historisch Genootschap. Voorjaar 2009 nr 8. De eerste activiteit van dit najaar is een excursie. EXCURSIE NAAR FORT RHIJNAUWEN :

Zeister Historisch Genootschap. Voorjaar 2009 nr 8. De eerste activiteit van dit najaar is een excursie. EXCURSIE NAAR FORT RHIJNAUWEN : Zeister Historisch Genootschap *Nieuwsbrief* Voorjaar 2009 nr 8 In deze Nieuwsbrief o.a.: Excursie Fort Rhijnauwen 1 oktober 2009 Lezing Gastvrijheid 21 september 2009 Tentoonstelling Gastvrijheid 12-25

Nadere informatie