Schrijven: We volgen de methode van Novoskript. Hiernaast zullen er ook opdrachten van internet worden gegeven.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schrijven: We volgen de methode van Novoskript. Hiernaast zullen er ook opdrachten van internet worden gegeven."

Transcriptie

1 Informatie groep 6 De Gouden weken: Aan het begin van groep 6 starten we met het project de Gouden weken. We zullen veel groepsspelletjes doen om elkaar beter te leren kennen. We vinden het belangrijk om alert te zijn op hoe kinderen met elkaar omgaan. Als er iets niet lekker loopt zullen we hier op inspelen. Naast groepsspelletjes werken we ook veel in coöperatieve vormen. Bijvoorbeeld bij taal of schrijven. Ook zullen op het sociaal emotionele gebied veel opdrachten gaan doen. Elkaar in groepjes complimenten geven en deze bij de foto s achterin de klas plakken of er achterkomen wat iedereen in de vakantie gedaan heeft door middel van gesprekken met elkaar te voeren. Een aantal opdrachten hebben we al gedaan. Zwemmen: 1 keer in de 14 dagen op donderdagmorgen wordt er gezwommen, samen met groep 5. Juf Renate en ik gaan om en om mee naar het zwembad. De bus vertrekt om 8 uur! Jongere kinderen kunnen op deze dagen niet eerder naar school worden gebracht. Het is erg fijn als er een ouder meegaat voor toezicht bij het omkleden. Graag inschrijven op de lijst op het raam. De ouder die meegaat kan gewoon mee met de bus naar het zwembad. Ouders die graag willen komen kijken bij het zwemmen zijn welkom, maar moeten met eigen vervoer naar het zwembad komen. Gym: Iedere woensdag en vrijdag gaat groep 6 gymmen in de PWA hal. De gymtassen worden elke vrijdag mee terug gegeven naar huis i.v.m. het transpireren. In de zwemweek worden de tassen ook op woensdag mee gegeven i.v.m. de benodigde ruimte voor de zwemtassen. Denk er dan wel aan (in de zwemweek) dat de gymtas weer op vrijdag mee naar school komt. Lezen (leesboom): Lezen is en blijft erg belangrijk! In groep 6 willen we dat de kinderen zoveel mogelijk leeskilometers maken. Dit wordt gestimuleerd door het maken van de leesboom. Voor ieder gelezen boek mogen de kinderen een blaadje plakken (als ze er wat over kunnen vertellen). Ook voor de boeken die de kinderen thuis lezen mogen ze een blaadje plakken (als ze er iets over kunnen vertellen). De kinderen mogen ook boeken van thuis meenemen om te lezen.

2 Begrijpend lezen: In groep 6 wordt begrijpend lezen steeds belangrijker. Dit i.v.m. met alle zaakvakken en de verschillende projecten. Na een aantal weken zullen de kinderen worden ingedeeld in een instructiegroep of een zelfstandige groep en wordt er gewerkt aan verschillende leeskaarten. Wekelijks maken ze nieuwsbegrip en een leeskaart van de methode ABC, ik begrijp het. Ook al kan je kind goed lezen.thuis lezen en ook thuis voorlezen is voor begrijpend lezen nog steeds erg belangrijk. Praat met je kind over het boek: wie is de belangrijkste (persoon) in dit verhaal? Waar gaat het verhaal vooral over en ook hoe denk je dat het verder zal gaan? Verder zijn waaromvragen belangrijk Waarom denk je dat hij zo doet? Voorleeswedstrijd: De vrijdag voor de herfstvakantie is de voorleeswedstrijd voor groep 5 t/m 8. De voorrondes vinden plaats in de klas, iedereen doet mee! Uit iedere klas worden 3 leerlingen gekozen (door leerlingen en leerkracht) die mogen voorlezen in de hal voor groep 5 t/m 8. De jury bepaalt de uiteindelijke winnaar. De ouders van de kinderen die mogen voorlezen in de hal zijn deze middag welkom om te komen kijken en luisteren. Boekbespreking: Presenteren van een gelezen boek, daar beginnen we mee in groep 6. Op deze manier kunnen we goed oefenen voor de voorleeswedstrijd. Denk hierbij aan: wat is de titel, wie is de schrijver, in het kort vertellen waar het boek over gaat, stukje voorlezen. Kinderen krijgen een formulier mee naar huis waar precies opstaat wat ze kunnen/moeten vertellen. Ze vullen hun naam in op de intekenlijst bij de deur. Houd de datum goed in de gaten. Spreekbeurt : Kinderen leren om zich te presenteren en leren om een verhaal te vertellen. De kinderen die presenteren mogen niet worden onderbroken. Aan het einde mogen er vragen worden gesteld en worden er tops (wat ging goed) verteld en tips (wat kan beter) gegeven. Kinderen vullen hun naam + het onderwerp in op de intekenlijst. Onderwerpen die al zijn geweest/op de lijst staan mogen niet nog een keer. Houd de datum goed in de gaten.

3 Schrijven: We volgen de methode van Novoskript. Hiernaast zullen er ook opdrachten van internet worden gegeven. Spelling: In groep 6 wordt de werkwijze van de methode Zo leren kinderen lezen en spellen voortgezet. Sommige kinderen zullen de woordjes wekelijks mee naar huis krijgen om thuis extra te oefenen. Sommige kinderen gaan oefenen met Bloon. Dit is een methode op de computer om extra te oefenen. Rekenen: - Rekenen over de Veel springen op de getallenlijn. - Klokkijken: Kunnen klokkijken is erg belangrijk in groep 5. Dit komt steeds vaker terug bij rekenopgaven. Het eerste doel is dat de kinderen de analoge klok beheersen. Daarna wordt de stap gemaakt naar het digitale klokkijken. - Tafels: Het leren van de tafels is erg belangrijk in groep 5. Het doel is dat de kinderen: Projecten: Ook dit jaar zal er weer aan projecten worden gewerkt. O.a. geschiedenis, natuur maar ook een schoolbreedproject dat over de (nieuw)bouw zal gaan. Soms verwerken we de opdrachten in een presentatie, andere keren in een werkstuk dat alleen of met meerdere kinderen wordt gemaakt. De kinderen werken alleen op school hieraan. Knutselen: Op donderdagmiddag zal er weer knutselen zijn voor groep 6, 7, 8. Hulp van ouders is erg nodig en welkom! We beginnen op 6 november. De eerste weken zullen we zelf in de klas gaan knutselen. Taakbrief: De taakbrief start dit jaar altijd op maandag (bij juf Ineke) en wordt afgerond op vrijdag (bij juf Marieke).

4 Groepsoptreden: Iedere maand is er een andere groep aan de beurt. Groep 6 is op 27 maart. Vanwege het ruimtegebrek in de Torteltuin kunnen jongere broertjes en zusjes hier niet bij aanwezig zijn. Nieuwsbrief: Hierin worden alle belangrijke ontwikkelingen van de groep beschreven en er wordt aangegeven welke belangrijke dingen op het programma staan. Ook worden er wel eens handige sites vermeld die je kind thuis kan oefenen. Houd de nieuwsbrief dus goed in de gaten! Klasbord: Vorig jaar zijn we gestart met Klasbord. Iedereen is aangemeld en ook dit jaar zal ik jullie op de hoogte houden van belangrijke mededelingen maar ook van leuke activiteiten of grappige dingen die gebeuren in de klas. Topografie: Vanaf groep 6 krijgen de kinderen topografie. Nederland zal dit jaar worden behandeld. Elke provincie duurt 3 weken. In de eerste week krijgen ze de nieuwe provincie met daarbij alle steden, gebieden en wateren die ze moeten leren. In de tweede week krijgen ze school een topo speurtocht. Hierin worden alle weetjes behandeld die belangrijk zijn. Ook krijgen ze soms filmpjes te zien of maken ze opdrachten. In de derde week sluiten we de provincie af met een toets. De kinderen hebben dus elke keer 2 weken de tijd om een toets te leren. De ervaring leert dat veel kinderen hierbij nog wel begeleiding nodig hebben. Engels: Engels wordt eigenlijk pas gegeven in groep 7 en 8. De nieuwe methode Groove Me is er echter ook al voor groep 6. Ik wil dus om de week op donderdag (als we niet gaan zwemmen) Engels gaan geven. Dit wordt echt op spelenderwijs aangeboden en zal geen belasting zijn voor thuis. Sommige kinderen willen graag wat woordjes en zinnetjes thuis leren. Dit mag natuurlijk maar er zullen geen toetsen worden gegeven. Kleuterlezen: Dinsdags om gaan de kinderen van groep 6 de kleuters voorlezen. Elke leerling leest met 1 of 2 kleuters, elke week in een ander prentenboek. De moeder van Rens zorgt elke 6 weken voor nieuwe boeken uit de bieb.

5 Geschiedenis: In groep 6 krijgen de kinderen voor het eerst geschiedenis. Dit wordt in projectvorm gegeven. De volgende onderwerpen komen dit jaar aan bod: Prehistorie (jagers en boeren), Romeinen en de Middeleeuwen. Plusklas: Vanaf groep 6 is het mogelijk om in de plusklas te starten. Er zitten echter wel voorwaarden aan vast. Juf Linda geeft op woensdagochtend les aan de plusklas. De leerlingen die in deze groep zitten missen dus eens in de 2 weken gym en krijgen vermindering van de taakbrief zodat ze aan hun pluswerk kunnen werken. Sinterklaas: Net als vorig jaar gaan we met de kinderen lootjes trekken en kopen ze voor elkaar iets kleins. Er worden verlanglijstjes gemaakt en een bedrag ( 6,- maximaal) afgesproken. Een surprise is verplicht, thema wordt later bekend gemaakt, een gedicht is niet verplicht maar mag natuurlijk wel.