Technische eisen. 1 Routing

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Technische eisen. 1 Routing"

Transcriptie

1 Technische eisen 1 Routing Kamer moet uitzicht hebben op tuin/natuur dit draagt bij aan de healing environment. Kamer gesitueerd aan de binnenzijde van het carré vanwege binnen tuin. Kamer gesitueerd bij activiteiten/familie ruimte en backoffice verplegend personeel. Kamers voor kwetsbare ouderen naast elkaar plaatsen. 2 Sensorisch systeem In de toekomstige eenpersoonskamers valt de sociale controle weg. Dit gedeelte dient opgevangen te worden met technische ondersteuning, welke melding geeft wanneer een patiënt in nood verkeerd met betrekking tot vallen en dwalen. Moderne technische ondersteuning door middel van een sensorisch systeem is in de verpleeg- en kleinschalige woonzorg reeds toegepast. Een sensorisch systeem biedt ook in ziekenhuizen in de toekomst een oplossing. Een sensorisch systeem moet voldoen aan de volgende criteria: Het bed moet verplaatsbaar zijn binnen de kamer, het systeem past zich hierop aan. Mogelijkheid tot een melding als de patiënt ±15 min uit bed is en nog niet terug in bed. Dit vanwege patiënten die niet direct een valrisico hebben maar gedurende perioden van de nacht regelmatig uit bed komen. Mogelijkheid tot melding vanaf het moment van opzitten in bed/op de rand van het bed zitten. Dit vanwege patiënten met een verhoogd valrisico. Mogelijkheid tot direct alarm wanneer persoon valt of zijn bewust zijn verliest buiten het bed. Systeem maakt onderscheid in een melding of direct alarm. Systeem moet bedrijfszeker zijn, minimaal aantal valse meldingen/alarmen. Systeem moet in de dag en nacht apart ingeschakeld kunnen worden. Systeem werkt op achtergrond, de gebruiker bevind hier geen hinder van. Systeem moet gekoppeld zijn met domotica welke herkent wanneer verplegend personeel aanwezig is. Bij aanwezigheid van verplegend personeel schakelt het systeem zich uit, dit voorkomt valse meldingen/alarmen. Systeem dient duurzaam te zijn. De sensor is niet optisch (camera s) om de privacy te waarborgen. 2.1 Mogelijk systeem als oplossing; Uit bovenstaande criteria voldeed het volgende product het meest aan de eisen. Dit is een domotica-systeem wat samen met TNO (Defensie en Veiligheid) is ontwikkeld voor de (verpleeg)zorgsector. Dit product is getest in onder andere het ROSETTA-project (in Nederland, België en Duitsland). Mogelijk kan dit product tevens in de toekomstige eenpersoonskamers van Amphia Ziekenhuis een meerwaarde zijn. Dutch Domotics Unattended Autonomous Surveillance-systeem (UAS systeem)

2 Kernpunten product: - Contactloos Géén sensoren / halszenders op het lichaam - Betrouwbaar Reductie van valse meldingen - Automatisch Geen input nodig van cliënt of zorgverlener - Privacy vriendelijk Geen actieve camera s, nachtrondes, of audiobewaking - Betaalbaar Zowel in aanschaf als in gebruik Basisfuncties (Intramuraal): 1. Dwaaldetectie verlaat de kamer melding 2. Valdetectie d.m.v. inactiviteitsmeting 3. Dashboard (status patiënt aan zorgverlening via Iphone of Ipad) Extra functies: 4. Valpreventie: Opzit-/ Opsta-alarmering 5. Dwaaldetectie gebouw 6. Nachtverlichting met schakeling 7. Ademhalingsmonitoring

3 Kamerindeling Dashboard Dwaaldetectie Opzit-/ Opsta-alarmering 3 Vloerkeuze Vloer dient makkelijk schoon te houden. Vloer zorgt voor voldoende grip. Vloer dient geluiddempend te zijn. Vloer dient duurzaam te zijn. Vloer voorkomt schittering en weerkaatsing van licht. Vloer heeft een duidelijk contrast met de muur, deuren en plinten. 4 Licht De verlichting kan een sleutelrol vervullen in de levering van aangename zorg. Mogelijke toepassingen ter bevordering van de blootstelling van patiënten aan licht zijn armaturen en lampen tot lichtregelingen en lichtmanagementsystemen, ondersteund door een toonaangevende expertise in verlichtingsontwerp en een uitgebreide knowhow op toepassingsgebied. Een lichtmanagementsysteem moet voldoen aan de volgende criteria: Lichtsysteem kan van intensiteit veranderen. Lichtsysteem kan dag en nacht nabootsen om bioritme te kunnen blijven stimuleren. Lichtsysteem moet in geval van spoed snel duidelijk werk licht geven voor de verpleegkundige. Lichtsysteem moet bij medische handelingen geen schaduw geven van verplegend personeel. Kamer is voorzien van sfeerverlichting in te schakelen wanneer patiënt dit wilt. Kamer is voorzien van leeslamp. Kamer is voorzien van nachtverlichting bij opstaan van patiënt in de nacht. Lichtsysteem moet gekoppeld kunnen worden aan sensorisch systeem. Lichtsysteem dient duurzaam te zijn. 4.1 Mogelijk systeem als oplossing; Uit bovenstaande criteria voldeed het volgende product het meest aan de eisen.

4 Philips en Zumtobel zijn bedrijven die zich richten op deze markt. Zij leveren onder andere de volgende toepassingen. In figuur 1 is een systeem te zien dat dag/nacht-licht op lange gangen kan nabootsen. Het biologische ritme van de mens is niet ingesteld op nachtwerk. Hartslag en lichaamstemperatuur dalen s nachts automatisch. Het doet goed wanneer het voortdurend wisselen tussen vroege en late shifts of tussen dag- en nachtploegen wordt vermeden. Dit brengt het lichaam uit evenwicht en resulteert in slaapstoornissen en concentratieverlies. Voor personeel dat in ploegen werkt, is het dan ook raadzaam de inwendige klok te verzetten. De juiste verlichting ondersteunt dit proces. Hoge lichtintensiteiten onderdrukken de productie van melatonine en houden mensen alert tijdens hun dienst. Ze moeten echter wel behoedzaam worden ingezet. Wanneer een lichtsturing de lichtintensiteiten flexibel aanpast en voor harmonieuze overgangen tussen gangen en patiëntenkamers zorgt, wordt het werk makkelijker en wordt de patiënt minder vaak gestoord. Het visueel comfort stijgt wanneer het oog niet abrupt aan een lichte of donkere omgeving moet wennen. Figuur 1 Een lichtsyteem uit het ziekenhuis in Bolsano In figuur 2 is het HealWell systeem te zien. Dit systeem kan dag en nacht licht op patientenkamers aanpassen een zorgt voor een geleidelijke overgang van dag naar nacht.

5 Figuur 2, Het HealWell systeem in Maastricht Om de HealWell verlichtingsoplossing van Philips Lighting voor patiëntenkamers te ontwikkelen en te beproeven, werd een veldonderzoek uitgevoerd in het Academisch Ziekenhuis Maastricht (MUMC). Dit onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met het Clinical Trial Centre Maastricht en de Universiteit van Maastricht als onderzoekspartners. Het onderzoek werd uitgevoerd op de afdeling Cardiologie van het AZM, waar verschillende onderzoeksparameters van patiënten werden bewaakt gedurende hun verblijf in het ziekenhuis. In figuur 3 is het verschil te zien tussen een kamer met het HealWell systeem en een kamer welke nog ingericht was met de bestaande verlichting. In het onderzoek werden de resultaten van patiënten in referentiekamers (met bestaande verlichting) vergeleken met die van patiënten in aangepaste kamers (met HealWell verlichting). De resultaten waren frappant: HealWell bleek zeer gunstige effecten te hebben voor zowel patiënten als medewerkers, en dat bevestigde de positieve invloed die licht kan hebben, zoals ook in eerdere onderzoeken al was aangetoond. De HealWell verlichtingsoplossing resulteerde in: Betere tevredenheid van patiënten en personeel Langere slaapduur voor patiënten Sneller in slaap vallen van patiënten Betere stemming van de patiënten, zoals is af te leiden uit de HADS-depressiescore (Hospital Anxiety and Depression Scale)

6 Figuur 3, Het verschil tussen het HealWell syteem en bestaande verlichting in Maastricht 5 Multimedia Multimedia geeft de gebruiker, naast de traditionele televisie en telefoonfuncties, de mogelijkheid te beschikken over faciliteiten als internet, chat en mail. Het ziekenhuis kan lokale informatie doorgeven of maaltijdkeuze mogelijk maken of bijvoorbeeld informatie geven over het ziekenhuis en de ziekenhuisopname. De geboden faciliteiten moeten de thuissituatie benaderen in combinatie met persoonlijke aandacht, toegankelijke technologie voor jong en oud en een laagdrempelig systeem waarvan men makkelijk gebruik maakt. 5.1 Functionele eisen Het systeem moet beschikken over faciliteiten als televisie, telefoonfuncties, internet en een informatieplatform voor het ziekenhuis. Het systeem moet later uitgebreid kunnen worden. Het systeem moet oudervriendelijk zijn. Het systeem moet duurzaam zijn. Het systeem moet gekoppeld kunnen worden aan al bestaande systemen die momenteel al door het ziekenhuis gebruikt worden. Het systeembeheer moet in eigen handen genomen kunnen worden 5.2 Mogelijk systeem als oplossing De multimedia oplossing van bijvoorbeeld Patientline heeft een touchscreen op een beweegbare arm waardoor de gebruiker het scherm naar zich toe kan trekken en zo de optimale kijkafstand en kijkhoek kan bepalen. Door de flexibele positionering van de arm is het tevens mogelijk bij de bedlocatie privacygevoelige informatie zoals het medische dossier te openen en te bewerken. Het touchscreen zorgt voor een sterk vereenvoudigde bediening. Ook het gebruik van de telefoon is bij de multimedia oplossingen vereenvoudigd, omdat gebelde nummers worden vastgehouden en een aantal telefoonnummers standaard in het geheugen kan worden gezet. Indien een patiënt verhuist of ontslagen wordt, worden alle gebruikersinformatie zoals gebelde nummers en bezochte internetsites gewist. Daarnaast is de normale telefoonfunctie uitgebreid met de beeld functie, waarbij familie, vrienden en/of zorgverleners zoals de huisarts ook visueel contact kunnen leggen. Het gesprek krijgt daardoor een extra dimensie. Met de Multimedia toepassing kan iedereen communiceren op zijn of haar eigen manier. (Brochure Patientline, 2013)

Technische eisen. 1 Routing

Technische eisen. 1 Routing Technische eisen 1 Routing Kamer moet uitzicht hebben op tuin/natuur dit draagt bij aan de healing environment. Kamer gesitueerd aan de binnenzijde van het carré vanwege binnen tuin. Kamer gesitueerd bij

Nadere informatie

Gewoon een veilig gevoel.

Gewoon een veilig gevoel. Gewoon een veilig gevoel. Kwaliteit van leven, comfort, zelfredzaamheid en gevoel van vrijheid voor gebruikers. Dat is wat wij als Telezorg nastreven met het ComServer platform. ComServer De scheiding

Nadere informatie

Ontdek de voordelen van domotica

Ontdek de voordelen van domotica Ontdek de voordelen van domotica Audio - Video Verlichting - Zonwering Camera - Beveiliging Verwarming - Energie Zorg - Domotica Eenvoudig - Draadloos Domotica showroom Audio - Video Afstandsbediening

Nadere informatie

HealWell: Een nieuwe verlichtingsoplossing in de patiëntenkamer. Philip Eeckhout Marketing manager

HealWell: Een nieuwe verlichtingsoplossing in de patiëntenkamer. Philip Eeckhout Marketing manager HealWell: Een nieuwe verlichtingsoplossing in de patiëntenkamer. Philip Eeckhout Marketing manager Licht en gezondheid in genezende omgevingen 2 Licht regelt de biologische klok van alle mensen Cortisol

Nadere informatie

5 % VERSTORING 26 BEZOEKEN 80% TIJD. 17 x MINDER CLIËNTEN IN PLAATS VAN PER NACHT EVENTS PER NACHT INTERVENTIES ALARMEN

5 % VERSTORING 26 BEZOEKEN 80% TIJD. 17 x MINDER CLIËNTEN IN PLAATS VAN PER NACHT EVENTS PER NACHT INTERVENTIES ALARMEN Door het slimme cameratoezicht van Zorgeloze Nachtzorg bieden wij de zorg die nodig is. Beter, sneller en efficiënter. 7 CLIËNTEN 7 cliënten gemonitord tijdens de pilot door Zorgeloze Nachtzorg. 26 BEZOEKEN

Nadere informatie

5 % VERSTORING 26 BEZOEKEN 80% TIJD. 17 x MINDER BEWONERS

5 % VERSTORING 26 BEZOEKEN 80% TIJD. 17 x MINDER BEWONERS Door het slimme cameratoezicht van Zorgeloze Nachtzorg bieden wij de zorg die nodig is. Beter, sneller en efficiënter. 7 BEWONERS 7 BEWONERS GEMONITORD TIJDENS DE PILOT DOOR ZORGELOZE NACHTZORG. 26 BEZOEKEN

Nadere informatie

PULSE VTL BIODYNAMISCH LICHT VOOR HET MODERNE KANTOOR

PULSE VTL BIODYNAMISCH LICHT VOOR HET MODERNE KANTOOR PULSE VTL BIODYNAMISCH LICHT VOOR HET MODERNE KANTOOR 2 PULSE VTL 3 V I S U E E L E M O T I O N E E L LICHT B I O I S C H L O G De dimensies van licht: licht stelt ons in staat om onze omgeving waar te

Nadere informatie

State of the art zorgdomotica

State of the art zorgdomotica State of the art zorgdomotica Zorgdomotica: 3 generaties Extramuraal: voor zelfstandig wonenden www.ictageing.eu Eerste generatie: personenalarmering Tweede generatie: personenalarmeringplus en/of videocommunicatie

Nadere informatie

Verslag bezoek 12 maart demonstratiewoning domotica Zorgpalet Baarn-Soest

Verslag bezoek 12 maart demonstratiewoning domotica Zorgpalet Baarn-Soest Verslag bezoek 12 maart demonstratiewoning domotica Zorgpalet Baarn-Soest Op 12 maart 2008 werden ongeveer 30 medewerkers uit de zorg, afkomstig uit heel Nederland, ontvangen in verpleeghuis Daelhoven

Nadere informatie

Ontdek de voordelen van domotica

Ontdek de voordelen van domotica Ontdek de voordelen van domotica Audio - Video Verlichting - Zonwering Camera - Beveiliging Verwarming - Energie Zorg - Domotica Eenvoudig - Draadloos Domotica showroom Audio - Video Afstandsbediening

Nadere informatie

I Q M E S S E N G E R N O V E M B E R Whitepaper VALKENHOF IMPLEMENTEERT SLIMME SENSORTECHNOLOGIE

I Q M E S S E N G E R N O V E M B E R Whitepaper VALKENHOF IMPLEMENTEERT SLIMME SENSORTECHNOLOGIE I Q M E S S E N G E R N O V E M B E R 2 0 1 8 Whitepaper VALKENHOF IMPLEMENTEERT SLIMME SENSORTECHNOLOGIE INHOUD 1 UITGANGSPUNTEN VALKENHOF PROJECT ZORGTECHNOLOGIE 2 DWAALDETECTIE EN LEEFCIRKELS VOOR BEWEGINGSVRIJHEID

Nadere informatie

Implementatie van Ambient Intelligent Technology / slimme zorgtechnologie in Nederland

Implementatie van Ambient Intelligent Technology / slimme zorgtechnologie in Nederland Implementatie van Ambient Intelligent Technology / slimme zorgtechnologie in Nederland Johan van der Leeuw Senior adviseur Vilans Kenniscentrum voor de Langdurende Zorg Kenniscirkel Domotica voor Wonen

Nadere informatie

Handleiding Infotainment

Handleiding Infotainment Handleiding Infotainment In deze handleiding kunt u lezen hoe de belangrijkste functies van het Infotainment-systeem werken. Als u vragen hebt over het gebruik van het systeem, kunt u terecht bij uw zorgverlener.

Nadere informatie

Ouderen en slaap(problemen)

Ouderen en slaap(problemen) Ouderen en slaap(problemen) Dr. Winni Hofman Somnio, Personal Health Institute Int. Psychologie, Universiteit van Amsterdam 1 Waar gaan we het over hebben Invloed van veroudering op de slaap De biologische

Nadere informatie

Welkom op het Observatorium

Welkom op het Observatorium Welkom op het Observatorium Inleiding U bent opgenomen op het Observatorium. Het Observatorium is een opnameafdeling voor maximaal 24 uur. Vanaf deze afdeling gaat u met ontslag naar huis of wordt u overgeplaatst

Nadere informatie

Transmurale zorgnetwerken. Op weg naar een betere transmurale wondzorg

Transmurale zorgnetwerken. Op weg naar een betere transmurale wondzorg Transmurale zorgnetwerken Op weg naar een betere transmurale wondzorg Jeanne, 91 jaar, alleenstaand Woont bij haar zoon en schoondochter Komt ten val in de badkamer na een flauwte Breekt haar bekken

Nadere informatie

Zetacom helpt als ICT specialist om de samenwerking, bereikbaarheid en werkprocessen van zorgorganisaties. Lees meer

Zetacom helpt als ICT specialist om de samenwerking, bereikbaarheid en werkprocessen van zorgorganisaties. Lees meer Zetacom helpt als ICT specialist om de samenwerking, bereikbaarheid en werkprocessen van zorgorganisaties te verbeteren. Lees meer Cure Care Terug Zetacom helpt als ICT specialist om de samenwerking, bereikbaarheid

Nadere informatie

ehealth en sensortechnologie Johan van der Leeuw Senior adviseur zorgtechnologie Vilans, Kenniscentrum Langdurende Zorg

ehealth en sensortechnologie Johan van der Leeuw Senior adviseur zorgtechnologie Vilans, Kenniscentrum Langdurende Zorg ehealth en sensortechnologie Johan van der Leeuw Senior adviseur zorgtechnologie Vilans, Kenniscentrum Langdurende Zorg Ouderen met dementie Nu 250.000 Verwachte groei naar 400.000 450.000 Ziektebeeld

Nadere informatie

Valpreventie kwetsbare ouderen

Valpreventie kwetsbare ouderen Valpreventie kwetsbare ouderen 2 Vallen komt veel voor. Eén op de drie thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder valt minstens één keer per jaar. Een dergelijke val kan nare gevolgen hebben. Het is dan

Nadere informatie

Presentatie gebruikerservaringen met domotica(klassiek en SOS) in De Enk Marian Kors, 17 Maart 2015

Presentatie gebruikerservaringen met domotica(klassiek en SOS) in De Enk Marian Kors, 17 Maart 2015 Presentatie gebruikerservaringen met domotica(klassiek en SOS) in De Enk Marian Kors, 17 Maart 2015 Uitgangspunten nieuwbouw 5 jaar geleden Visie op zorgverlening: geen woorden op papier, maar een leidraad

Nadere informatie

Dwaaltocht door het azm. Frank Meuwissen Staf medewerker Instrumentele Dienst (ID)

Dwaaltocht door het azm. Frank Meuwissen Staf medewerker Instrumentele Dienst (ID) Dwaaltocht door het azm Frank Meuwissen Staf medewerker Instrumentele Dienst (ID) Inhoud Het azm De ID Uitgangspunten RTLS Ziekenhuis Maastricht St. Annadal 1950 (opgericht in 1820) Me 1974: Eerste medische

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling D1. Locatie Dordwijk

Welkom op verpleegafdeling D1. Locatie Dordwijk Welkom op verpleegafdeling D1 Locatie Dordwijk Inleiding U bent opgenomen op afdeling D1 van het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk. Op uw kamer ligt een informatieboekje met daarin een aantal

Nadere informatie

Project Veiligheid door Permanentie 07-2011 06-2013

Project Veiligheid door Permanentie 07-2011 06-2013 Project Veiligheid door Permanentie 07-2011 06-2013 Overzicht Project Veiligheid door Permanentie Inleiding: Partners en financiële ondersteuning Uitgangspunt Doelstellingen Doelgroep Regio Wat is Veiligheid

Nadere informatie

Vivago Care watch Voor thuis of in een instelling

Vivago Care watch Voor thuis of in een instelling Vivago Care watch Voor thuis of in een instelling Inleiding De Vivago Care watch meet verschillende gegevens van een persoon. Ten eerste meet het horloge micro- en macroactiviteit. Dit gaat dus om de kleinste

Nadere informatie

Alles onder controle in uw woning?

Alles onder controle in uw woning? Camera Surveillance Kits Alles onder controle in uw woning? Waarom e-domotica Eminent wil graag dat u leeft in een veilige en comfortabele omgeving. Een omgeving waarbij u oog heeft voor uw energieverbruik

Nadere informatie

SLIMME TECHNOLOGIE IN WOON- EN LEEFOMGEVING. Joke Dessin Coördinator/Projectadviseur Cretecs

SLIMME TECHNOLOGIE IN WOON- EN LEEFOMGEVING. Joke Dessin Coördinator/Projectadviseur Cretecs SLIMME TECHNOLOGIE IN WOON- EN LEEFOMGEVING Joke Dessin Coördinator/Projectadviseur Cretecs - AGENDA - Achtergrond Wonen en zorg vs. domotica en zorg op afstand Eindgebruikers + noden Randvoorwaarden ZT

Nadere informatie

TOUCH SCREEN BEDIENDEEL. Veiligheid en comfort binnen handbereik

TOUCH SCREEN BEDIENDEEL. Veiligheid en comfort binnen handbereik TOUCH SCREEN BEDIENDEEL Veiligheid en comfort binnen handbereik INT TSG De perfecte match voor zowel een traditioneel als modern interieur, dankzij het kleine formaat en het strakke design. touch screen

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling 3-Oost.

Welkom op verpleegafdeling 3-Oost. Welkom op verpleegafdeling 3-Oost www.nwz.nl Inhoud Op welke kamer ligt u en wie is uw hoofdbehandelaar? 3 Globale dagindeling 3 Het behandelteam 4 Elke dienst een vast gezicht 4 Wat mag u van ons verwachten

Nadere informatie

Helvar in Nederland. Helvar in Nederland. Helvar & Lighting Controls. Wat is DALI. Stand-alone systeem. Netwerk systeem. Gebouwbeheersysteem

Helvar in Nederland. Helvar in Nederland. Helvar & Lighting Controls. Wat is DALI. Stand-alone systeem. Netwerk systeem. Gebouwbeheersysteem Helvar in Nederland Helvar & Lighting Controls Wat is DALI Helvar in Nederland Stand-alone systeem Netwerk systeem Gebouwbeheersysteem Noodverlichting Helvar Oy, Finland Onafhankelijke fabrikant van componenten

Nadere informatie

Domotica voor Korsakov. Korsakov Kenniscentrum 12 juni Johan van der Leeuw Vilans, Kenniscentrum Langdurende Zorg

Domotica voor Korsakov. Korsakov Kenniscentrum 12 juni Johan van der Leeuw Vilans, Kenniscentrum Langdurende Zorg Domotica voor Korsakov Korsakov Kenniscentrum 12 juni 2017 Johan van der Leeuw Vilans, Kenniscentrum Langdurende Zorg Gestelde vragen 1. Wat is er op het gebied van Domotica (specifiek voor de doelgroep

Nadere informatie

LED licht in de zorg. Hoe belangrijk is dat nou eigenlijk?

LED licht in de zorg. Hoe belangrijk is dat nou eigenlijk? LED licht in de zorg Hoe belangrijk is dat nou eigenlijk? Een belangrijke omgevingsfactor in de zorg wordt vaak vergeten of als niet beïnvloedbaar gezien. De invloed die licht heeft op het welzijn van

Nadere informatie

Handleiding Infotainment

Handleiding Infotainment Handleiding Infotainment In deze handleiding kunt u lezen hoe de belangrijkste functies van het Infotainment-systeem werken. Als u vragen hebt over het gebruik van het systeem, kunt u terecht bij uw zorgverlener.

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Verpleegafdeling Longgeneeskunde

PATIËNTEN INFORMATIE. Verpleegafdeling Longgeneeskunde PATIËNTEN INFORMATIE Verpleegafdeling Longgeneeskunde 2 PATIËNTENINFORMATIE Het personeel van de afdeling Longgeneeskunde heet u van harte welkom op de afdeling. Om het verblijf op de afdeling zo prettig

Nadere informatie

Vallen voorkomen in het ziekenhuis

Vallen voorkomen in het ziekenhuis Vallen voorkomen in het ziekenhuis 2 Inleiding U bent opgenomen in CWZ. Wij willen weten of u een verhoogde kans heeft om te vallen. De verpleegkundige stelt u daarvoor een aantal vragen. Uit uw antwoorden

Nadere informatie

Sanitaire cel. Aandachtspunten ruimtelijke context

Sanitaire cel. Aandachtspunten ruimtelijke context Sanitaire cel De sanitaire cel evolueert meer en meer naar een ruimte die moet voldoen aan zeer uiteenlopende behoeften van de bewoners. Niet alleen bewoners met een vrij grote zelfstandigheid moeten er

Nadere informatie

ACUTE SHORT STAY (ASS) 1032 Inleiding U bent of uw naaste is opgenomen op de Acute Short Stay (ASS). Dit is een afdeling die speciaal is bedoeld voor korte opnames na een bezoek aan de Spoedeisende Hulp.

Nadere informatie

Televisie, telefoon en internet aan uw bed

Televisie, telefoon en internet aan uw bed Televisie, telefoon en internet aan uw bed U bent opgenomen in het Radboudumc. Om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken, kunt u bij uw bed gebruik maken van radio, televisie, telefoon en internet.

Nadere informatie

Even voorstellen: Peter Eggens WELKOM

Even voorstellen: Peter Eggens WELKOM Even voorstellen: Peter Eggens WELKOM Domotica is geen technische invulling maar een veranderingstraject waar techniek zinvol wordt toegepast Avics; Sinds 2001, Vestiging Groningen en Apeldoorn, 50 werknemers

Nadere informatie

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Eerste Hart Hulp Welkom Wij willen uw verblijf hier zo prettig mogelijk laten verlopen. In deze brochure vindt u informatie over de dagelijkse gang van zaken op onze afdeling. Afdeling Eerste Hart Hulp

Nadere informatie

Voorwoord 3. Basis pakket 4. Comfort pakket 6. Comfort Plus pakket 8. Overzicht 10. Zorg pakket 12. Extra opties 17. Energie 18

Voorwoord 3. Basis pakket 4. Comfort pakket 6. Comfort Plus pakket 8. Overzicht 10. Zorg pakket 12. Extra opties 17. Energie 18 1 Voorwoord 3 Basis pakket 4 Comfort pakket 6 Comfort Plus pakket 8 Overzicht 10 Zorg pakket 12 Extra opties 17 Energie 18 2 In deze handleiding vindt u uitleg over het domotica systeem, toegepast in uw

Nadere informatie

Alarmering Technische oplossing vanuit verpleegkundig perspectief. B. Van den Berg (klinisch fysicus) W. Addink (IC verpleegkundige)

Alarmering Technische oplossing vanuit verpleegkundig perspectief. B. Van den Berg (klinisch fysicus) W. Addink (IC verpleegkundige) Alarmering Technische oplossing vanuit verpleegkundig perspectief B. Van den Berg (klinisch fysicus) W. Addink (IC verpleegkundige) 8 December 2016 1 Inhoud 1. Ziekenhuisbreed alarmeringssysteem MST 2.

Nadere informatie

Altijd iemand dichtbij

Altijd iemand dichtbij Altijd iemand dichtbij Altijd veilig met Zembro Plus Voor mensen met een beginnende dementieproblematiek is het zeer belangrijk dat ze hun zelfstandigheid kunnen behouden. Dat ze buiten kunnen wandelen,

Nadere informatie

Afdeling Verloskunde

Afdeling Verloskunde Afdeling Verloskunde Vrouw en Kind Centrum Zutphen Op afdeling Verloskunde wordt u opgenomen tijdens uw zwangerschap of rond de bevalling. De afdeling Verloskunde is een onderdeel van het Vrouw en Kind

Nadere informatie

Resultaten van de Vlaamse PatiëntenPeiling 2013 Antwoorden - 1. Geplande opnames

Resultaten van de Vlaamse PatiëntenPeiling 2013 Antwoorden - 1. Geplande opnames pagina 1 van 6 Resultaten van de Vlaamse PatiëntenPeiling 2013 en - 1. Geplande opnames Ziekenhuis Aantal Ja Nee Niet ingevuld Ongeldig 2 - Ik kreeg van mijn verwijzende arts vooraf informatie over hoe

Nadere informatie

Persona s zorgtechnologie ouderenzorg Tangenborgh najaar 2015

Persona s zorgtechnologie ouderenzorg Tangenborgh najaar 2015 Persona s zorgtechnologie ouderenzorg Tangenborgh najaar 2015 Mevrouw van de Berg intramurale zorg bewoner Heidehiem Kim de Jong EVV-er Anna de Vries - medewerker verzorging intramurale zorg en thuiszorg

Nadere informatie

Intelligent waarnemen Geautomatiseerd herkennen van gedrag en incidenten

Intelligent waarnemen Geautomatiseerd herkennen van gedrag en incidenten Intelligent waarnemen Geautomatiseerd herkennen van gedrag en incidenten Bron: Volkskrant 23/03/13 2 3 Enorme groei aan data Er zijn meer apparaten aan het internet gekoppeld dan het aantal mensen op aarde.

Nadere informatie

Hospital at Home. informatiefolder. Universitair Centrum Ouderengeneeskunde. Hospital at Home

Hospital at Home. informatiefolder. Universitair Centrum Ouderengeneeskunde. Hospital at Home Hospital at Home informatiefolder Hospital at Home Universitair Centrum Ouderengeneeskunde Achtergrondinformatie De meeste mensen met dementie wonen thuis, ook als zij zorg nodig hebben. Deze zorg wordt

Nadere informatie

W W W. E - D O M O T I C A. C O M

W W W. E - D O M O T I C A. C O M WWW.E-DOMOTICA.COM Samenwonen Met e-domotica heeft u één systeem waarmee u veiligheid, comfort én energiebesparing voor uw huis regelt. U kunt controleren of het licht uit is, beelden van de bewakingscamera

Nadere informatie

Klantcasus in de zorg

Klantcasus in de zorg Klantcasus in de zorg 1. Valdetectie, maar wel medisch wetenschappelijk gevalideerd. In 2016 en 2017 hebben wij in een gezamenlijk project met de Universiteit Maastricht en Maastricht Instruments uitgevoerd

Nadere informatie

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Eerste Hart Hulp Welkom Wij willen uw verblijf hier zo prettig mogelijk laten verlopen. In deze brochure vindt u informatie over de dagelijkse gang van zaken op onze afdeling. Afdeling Eerste Hart Hulp

Nadere informatie

Valpreventie voor ambulante patiënten. Informatiebrochure

Valpreventie voor ambulante patiënten. Informatiebrochure Valpreventie voor ambulante patiënten Informatiebrochure 2 Beste mevrouw, meneer Welkom in het Sint-Andriesziekenhuis. Met deze infobrochure willen we u helpen om uw valrisico binnen het ziekenhuis en

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling 3-Oost.

Welkom op verpleegafdeling 3-Oost. Welkom op verpleegafdeling 3-Oost www.nwz.nl Inhoud Op welke kamer ligt u en wie is uw hoofdbehandelaar? 3 Globale dagindeling 3 Het behandelteam 4 Elke dienst een vast gezicht 4 Wat mag u van ons verwachten

Nadere informatie

Snel uit het ziekenhuis, dementie of vergeetachtigheid

Snel uit het ziekenhuis, dementie of vergeetachtigheid Thuis Pluskoffer Snel uit het ziekenhuis, dementie of vergeetachtigheid Technische hulpmiddelen die uw zorgtaak verlichten en een gerust gevoel geven Evean. Midden in het leven. Ondersteuning voor de mantelzorger

Nadere informatie

Technologie en de toekomst van de zorg. Luc de Witte Maastricht University Zuyd University of Applied Sciences

Technologie en de toekomst van de zorg. Luc de Witte Maastricht University Zuyd University of Applied Sciences Technologie en de toekomst van de zorg Luc de Witte Maastricht University Zuyd University of Applied Sciences Deze presentatie De zorg is in transformatie; innoveren moet Technologie gaat hierbij een grote

Nadere informatie

www.domestia.be Domotica Gids

www.domestia.be Domotica Gids www.domestia.be Domotica Gids Het doel van deze domotica Ontwerpgids Een domotica systeem biedt talloze mogelijkheden. Maar deze troef is meteen ook een van de moeilijkheden. Hoe te kiezen? Wat is er allemaal

Nadere informatie

Welkom op de Hart Hulp

Welkom op de Hart Hulp Welkom op de Hart Hulp Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent opgenomen op de Hart Hulp. Dit is een deel van de afdeling Observatorium. Het observatorium bestaat

Nadere informatie

Acute Opname Afdeling

Acute Opname Afdeling Acute Opname Afdeling Welkom Welkom bij de Acute Opname Afdeling van Zuyderland Medisch Centrum Heerlen. De medewerkers van deze afdeling bieden u patiëntgerichte zorg. In deze brochure vindt u specifieke

Nadere informatie

Thuis een veilig en zeker gevoel

Thuis een veilig en zeker gevoel Thuis een veilig en zeker gevoel Veelzijdig in zorg Personenalarmering Vérian, veelzijdig in zorg Vérian biedt u een breed aanbod aan zorgdiensten, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. In elke levensfase

Nadere informatie

Acute Opname Afdeling

Acute Opname Afdeling Acute Opname Afdeling Welkom Welkom bij de Acute Opname Afdeling van Zuyderland Medisch Centrum Heerlen. De medewerkers van deze afdeling bieden u patiëntgerichte zorg. In deze brochure vindt u specifieke

Nadere informatie

AEGON Zorgverzekering AEGON ZorgConsulent / AEGON Privé Zorgpakket

AEGON Zorgverzekering AEGON ZorgConsulent / AEGON Privé Zorgpakket AEGON Zorgverzekering AEGON ZorgConsulent / AEGON Privé Zorgpakket Omdat alleen de beste zorg voor u goed genoeg is AEGON Ziektekosten onderscheidt zich als een kwalitatieve zorgverzekeraar met hart voor

Nadere informatie

Revalideren na een ziekenhuisopname in Slotervaart

Revalideren na een ziekenhuisopname in Slotervaart Revalideren na een ziekenhuisopname in Slotervaart Revalideren na een ziekenhuisopname U gaat revalideren na een ziekenhuisopname. Tijdens uw verblijf in Slotervaart werkt u aan een verantwoorde terugkeer

Nadere informatie

KISS de basis voor alle mogelijkheden

KISS de basis voor alle mogelijkheden KISS de basis voor alle mogelijkheden MET KISS KIEST U VOOR VRIJHEID VAN WONEN Zekerheid 10 Jaar Garantie van Hager; fabrikant van 30% van de installaties in Europa na oplevering van de woning 3 Jaar Prijsgarantie

Nadere informatie

ONVZ ZorgConsulent ONVZ Privé Zorgpakket

ONVZ ZorgConsulent ONVZ Privé Zorgpakket ONVZ ZorgConsulent ONVZ Privé Zorgpakket Omdat alleen de beste zorg voor u goed genoeg is ONVZ onderscheidt zich als een kwalitatieve zorgverzekeraar met hart voor mensen. Wij schrijven u dan ook niet

Nadere informatie

Attent Zorg en Behandeling. Palliatieve Zorg

Attent Zorg en Behandeling. Palliatieve Zorg Attent Zorg en Behandeling Palliatieve Zorg Professionele zorg In huiselijke sfeer Bij ernstige ziekte in de laatste fase van het leven is er dikwijls de wens om zolang mogelijk zorg thuis in huiselijke

Nadere informatie

WAT IS ZORGDOMOTICA AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: ZORGDOMOTICA

WAT IS ZORGDOMOTICA AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: ZORGDOMOTICA WAT IS ZORGDOMOTICA Zorgdomotica Met dit werkblad vergoot je je basisvaardigheden van zorgdomotica. Je kunt het alleen of met anderen invullen. Opdracht 1 Download de volgende factsheets: Lees ze door

Nadere informatie

TOELICHTING - De bespreekboom Onderdeel van de handreiking aansluiten met je team bij de bewoner(s) fase 1

TOELICHTING - De bespreekboom Onderdeel van de handreiking aansluiten met je team bij de bewoner(s) fase 1 TOELICHTING - De bespreekboom Onderdeel van de handreiking aansluiten met je team bij de bewoner(s) fase 1 De handreiking Verantwoorde personeelssamenstelling faciliteert teams, management en bestuur om,

Nadere informatie

ZORG EN GEZONDHEID LICHT VOOR KLINIEKEN EN PRAKTIJKEN

ZORG EN GEZONDHEID LICHT VOOR KLINIEKEN EN PRAKTIJKEN ZORG EN GEZONDHEID LICHT VOOR KLINIEKEN EN PRAKTIJKEN ONZE PASSIE LICHT VOOR MENSEN Terwijl u in alle rust voor uw patiënten zorgt, zorgen wij voor uw licht. Want lichtoplossingen van Derungs ondersteunen

Nadere informatie

Afdeling Cardiologie

Afdeling Cardiologie Afdeling Cardiologie Wat gebeurt er bij een opname? U bent opgenomen op de verpleegafdeling Cardiologie. In deze folder leest u wat er op deze afdeling gebeurt. Zowel de artsen als de verpleging proberen

Nadere informatie

Zorgbox. Teach-the-teacher trainingspakket. Pakket woonzorg centra. IkDoeEnergietechnologie.be

Zorgbox. Teach-the-teacher trainingspakket. Pakket woonzorg centra. IkDoeEnergietechnologie.be Zorgbox Teach-the-teacher trainingspakket et IkDoeEnergietechnologie.be Pakket woonzorg centra Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Aanduiding koffers... 3 3. Opstaan met een goed gevoel... 4 4. Automatisch schakelen

Nadere informatie

WONEN TUSSEN DE HASPENGOUWSE BLOESEMS Woonzorgcentrum met assistentiewoningen en een dagverzorgingscentrum EEN WARME THUIS. Puthof

WONEN TUSSEN DE HASPENGOUWSE BLOESEMS Woonzorgcentrum met assistentiewoningen en een dagverzorgingscentrum EEN WARME THUIS. Puthof WONEN TUSSEN DE HASPENGOUWSE BLOESEMS Woonzorgcentrum met assistentiewoningen en een dagverzorgingscentrum EEN WARME THUIS Puthof O R E L I A Onze deuren staan open om je te ontvangen in een warme zonnige

Nadere informatie

Welkom op de Acute Opname Afdeling (AOA)

Welkom op de Acute Opname Afdeling (AOA) Welkom op de Acute Opname Afdeling (AOA) Inleiding De Acute Opname Afdeling (AOA) is een afdeling met 26 bedden, voor patiënten die met spoed moeten worden opgenomen. De AOA is geen reguliere verpleegafdeling;

Nadere informatie

1.7 Locatie- en privacyinstellingen maken

1.7 Locatie- en privacyinstellingen maken 22 Basisgids s en trucs voor de ipad 1.7 Locatie- en privacyinstellingen maken U staat er wellicht niet bij stil als u uw ipad gebruikt, maar apps op de ipad kunnen bepaalde privacygevoelige informatie

Nadere informatie

Veiligheid en comfort binnen handbereik

Veiligheid en comfort binnen handbereik TOUCH SCREEN BEDIENDEEL Veiligheid en comfort binnen handbereik INT TSG De perfecte match voor zowel een traditioneel als modern interieur, dankzij het kleine formaat en het strakke design. touch screen

Nadere informatie

Afdeling Spoedopname. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Afdeling Spoedopname. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Afdeling Spoedopname U bent opgenomen op de afdeling Spoedopname in Rijnstate Arnhem. In deze folder treft u informatie over de gang van zaken op deze afdeling. Afdeling: A7 vleugel 4 Telefoonnummer: 088-005

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling 3-Oost

Welkom op verpleegafdeling 3-Oost Welkom op verpleegafdeling 3-Oost gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Op welke kamer ligt u en wie is uw hoofdbehandelaar? 3 Globale dagindeling 3 Het behandelteam 3 Wat mag u van ons verwachten 4 Elke

Nadere informatie

Een ziekenhuisopname Wat kunt u doen?

Een ziekenhuisopname Wat kunt u doen? Een ziekenhuisopname Wat kunt u doen? Tips om lichamelijke en geestelijke achteruitgang te voorkomen patiënteninformatie Inhoud Inleiding...4 Hoe werkt het?...4 Bereid uw ziekenhuisopname voor...6 Tips...

Nadere informatie

Inleiding. De welzijnscoach kan je wegwijs maken in het uitgebreide aanbod en samen met jou de beste keuzes maken.

Inleiding. De welzijnscoach kan je wegwijs maken in het uitgebreide aanbod en samen met jou de beste keuzes maken. Inhoudsopgave Nettie Goedgeregeld Nettie Regelhulp Nettie Goedendag Nettie Welzijnscoach PGO Zorghorloge GPS tracker Weegschaal en bloeddruk meter Glucose meter Sensoren in huis Vitaliteitsmeter Lea de

Nadere informatie

Zorgpad Hartinfarct. Cardiologie

Zorgpad Hartinfarct. Cardiologie Cardiologie Zorgpad Hartinfarct U bent opgenomen vanwege een hartinfarct. Door middel van deze informatiemap willen wij u informeren over wat u te wachten staat gedurende de eerste dagen van uw ziekenhuisopname.

Nadere informatie

Afschaffen nachtdienst door domotica

Afschaffen nachtdienst door domotica Afschaffen nachtdienst door domotica In verpleeghuis Lückerheide worden al sinds 2005 camera's gebruikt voor het toezicht op dementerende ouderen. In de loop van de jaren is dit uitgebreid van een groepswoning

Nadere informatie

5. Aandachtspunten bij overplaatsing en/of ontslag naar huis

5. Aandachtspunten bij overplaatsing en/of ontslag naar huis 5. Aandachtspunten bij overplaatsing en/of ontslag naar huis 5.1 Focusgroepbijeenkomst In het kader van het opstellen van de richtlijn BPD is door enkele leden van de werkgroep een focusgroepbijeenkomst

Nadere informatie

blijf staan valpreventie in verzorgingshuizen

blijf staan valpreventie in verzorgingshuizen blijf staan valpreventie in verzorgingshuizen Valongelukken in verzorgingshuizen - de cijfers Jaarlijks raken ongeveer 3600 bewoners van verzorgingshuizen zodanig verwond dat ze op een Spoedeisende Hulpafdeling

Nadere informatie

Vastgoed als startpunt voor nieuwe businessmodellen

Vastgoed als startpunt voor nieuwe businessmodellen 1 Syntrus Achmea Real Estate & Finance [ C L I C K TO S TA R T ] Vastgoed als startpunt voor nieuwe businessmodellen 22 november 2017 Sectordag VVT Daan Tettero Concept Ontwikkelaar Zorgvastgoed Vermogensbeheerder

Nadere informatie

Revalidatie. Klinisch. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Revalidatie. Klinisch. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Revalidatie Klinisch T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

Hartbewaking.

Hartbewaking. Hartbewaking www.nwz.nl Inhoud Opname op de afdeling, huisnummer 222 3 Wie werken er op de afdeling en wat mag u van hen verwachten? 3 Onderzoeken 5 Bezoek 5 Elektronisch verpleegkundig dossier 6 Uw rechten

Nadere informatie

H.40001.0915. Zorg voor kwetsbare ouderen

H.40001.0915. Zorg voor kwetsbare ouderen H.40001.0915 Zorg voor kwetsbare ouderen 2 Inleiding Uw naaste is opgenomen in het ziekenhuis. Een oudere patiënt is kwetsbaar als er sprake is van een wankel evenwicht in de gezondheid en het dagelijks

Nadere informatie

Thema 2: aanschaf en gebruik van e-healthtoepassingen

Thema 2: aanschaf en gebruik van e-healthtoepassingen Checklist verantwoord e-health inzetten op basis van proefbezoeken Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd Auteurs: Maartje van Hees (ExceptionAll) en Foppe Rauwerda (Beeldzorgadvies) Versie 1.0, 3 juli 2018

Nadere informatie

In en exclusiecriteria

In en exclusiecriteria In en exclusiecriteria Omschrijving organisatie Schutse Zorg Tholen heeft formeel een toelating voor het bieden van intramurale zorg in het kader van de wet Langdurige zorg (85 plaatsen) waarvan 20 plaatsen

Nadere informatie

We lichten de onderwerpen uit de kwaliteitsagenda hieronder verder toe.

We lichten de onderwerpen uit de kwaliteitsagenda hieronder verder toe. Kwaliteitsagenda Zorg Thuis 2016 Mensen met een kwetsbare gezondheid blijven langer zelfstandig thuis wonen. Dat kan alleen als zorg thuis goed geregeld is. Mensen hebben recht op maatwerk van goede kwaliteit

Nadere informatie

WIJdezorg bij U thuis

WIJdezorg bij U thuis WIJdezorg bij U thuis 24 uur per dag Bel 088 209 1000 U het comfort WIJdezorg brengt de zorg bij U thuis S Soms heeft u thuis zorg nodig. Bijvoorbeeldna terugkeer uit het ziekenhuis of revalidatie centrum,

Nadere informatie

Toepassingsvoorbeeld: Personen alarm instellen

Toepassingsvoorbeeld: Personen alarm instellen Toepassingsvoorbeeld: Personen alarm instellen NL 2 NEDERLANDS Toepassingsvoorbeeld: Personen alarm instellen Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 2 1.1 Voordelen van het personen alarm... 2 1.2 Te gebruiken

Nadere informatie

Afschaffen nachtdienst door domotica

Afschaffen nachtdienst door domotica Afschaffen nachtdienst door domotica In verpleeghuis Lückerheide worden al sinds 2005 camera's gebruikt voor het toezicht op dementerende ouderen. In de loop van de jaren is dit uitgebreid van een groepswoning

Nadere informatie

Afdelingsinformatie. Intensive Care

Afdelingsinformatie. Intensive Care Afdelingsinformatie Intensive Care Inhoudsopgave Behandelteam en ondersteuners...4 Eilandverpleging...5 Isolatie...5 Op bezoek...6 Huisregels voor bezoekers...7 Eigendommen...8 Informatie over uw naaste...8

Nadere informatie

Verpleegafdeling West 34. Cardiologie

Verpleegafdeling West 34. Cardiologie Verpleegafdeling West 34 Cardiologie Welkom U bent vandaag opgenomen op de afdeling Cardiologie, meldpunt West 34 van Zuyderland Medisch Centrum (Zuyderland Medisch Centrum). Langs deze weg heten wij u

Nadere informatie

FLEXIBILITEIT IN COMMUNICATIE- EN SERVICE- OPLOSSINGEN IN DE ZORG

FLEXIBILITEIT IN COMMUNICATIE- EN SERVICE- OPLOSSINGEN IN DE ZORG FLEXIBILITEIT IN COMMUNICATIE- EN SERVICE- OPLOSSINGEN IN DE ZORG BART SONNEMANS, SEGMENT MANAGER INDEPENDENT LIVING Service at Home - Bart Sonnemans, 20 mei 2010, Ascom (Nederland) B.V. 1 HOE WAS HET?

Nadere informatie

Zorgpad Hartinfarct. Cardiologie

Zorgpad Hartinfarct. Cardiologie Cardiologie Zorgpad Hartinfarct U bent opgenomen vanwege een hartinfarct. Door middel van deze informatiemap willen wij u informeren over wat u te wachten staat gedurende de eerste dagen van uw ziekenhuisopname.

Nadere informatie

Laurens Intermezzo Zuid. Revalidatie en kortdurende zorg. meer dan zorg

Laurens Intermezzo Zuid. Revalidatie en kortdurende zorg. meer dan zorg Laurens Intermezzo Zuid Revalidatie en kortdurende zorg meer dan zorg Intermezzo Zuid Bij Laurens Intermezzo Zuid kunt u onder professionele begeleiding revalideren, bijvoorbeeld na een operatie, ongeval

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Voorkomen van vallen in het ziekenhuis

PATIËNTEN INFORMATIE. Voorkomen van vallen in het ziekenhuis PATIËNTEN INFORMATIE Voorkomen van vallen in het ziekenhuis PATIËNTENINFORMATIE Een bezoek aan of een opname in het ziekenhuis betekent dat u in een voor u onbekende omgeving komt. Hierdoor is de kans

Nadere informatie

ROSETTA: Ondersteunende technologie voor mensen met dementie en hun verzorgers Drs. B.J.J. Hattink, dr. F.J.M. Meiland, prof.dr. R.M.

ROSETTA: Ondersteunende technologie voor mensen met dementie en hun verzorgers Drs. B.J.J. Hattink, dr. F.J.M. Meiland, prof.dr. R.M. ROSETTA: Ondersteunende technologie voor mensen met dementie en hun verzorgers Drs. B.J.J. Hattink, dr. F.J.M. Meiland, prof.dr. R.M. Dröes VU medisch centrum, afd. Psychiatrie/ afd. Huisartsgeneeskunde

Nadere informatie

Revalidatie. Klinisch (dienst LSPR) T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6.

Revalidatie. Klinisch (dienst LSPR) T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. Revalidatie Klinisch (dienst LSPR) T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André

Nadere informatie

VERLICHTING VAN BELANG VOOR GOED FUNCTIONEREN

VERLICHTING VAN BELANG VOOR GOED FUNCTIONEREN VERLICHTING VAN BELANG VOOR GOED FUNCTIONEREN Zien kost kwart van onze energie Het zien vraagt 25% van het energieverbruik van het zenuwsysteem. Wordt het zien bemoeilijkt, bijvoorbeeld door onvoldoende

Nadere informatie